Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-02-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κύπρο: Αύριο ανοίγουν οι κάλπες
  • [02] Αλλάζουν... οι πινακίδες κυκλοφορίας
  • [03] Έκρηξη βόμβας σε άρμα μάχης στη Γάζα
  • [04] Eπίσκεψη Ροζέ Ετσεγκαρέ στη Βαγδάτη
  • [05] Αναιρέθηκε θανατική ποινή στο Ιράν
  • [06] Στους ρυθμούς των καρναβαλικών εκδηλώσεων

    [01] Κύπρο: Αύριο ανοίγουν οι κάλπες

    15/2/2003 11:16:00 πμ

    Απόλυτη ηρεμία επικρατεί σήμερα στο προεκλογικό σκηνικό της Κύπρου, εν όψει των αυριανών προεδρικών εκλογών. Η προεκλογική εκστρατεία τερματίστηκε τα μεσάνυχτα, με τις τελευταίες τηλεοπτικές προεκλογικές ομιλίες των υποψηφίων και συζητήσεις. Σήμερα απαγορεύονται οι προεκλογικές συγκεντρώσεις, η πολιτική διαφήμιση και γενικά όλες οι προεκλογικές δραστηριότητες. Οι κάλπες θα ανοίξουν την Κυριακή, 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 5 το απόγευμα. Το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται να ανακοινωθεί έως τις 11 το βράδυ. Εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους είναι 476.000 ψηφοφόροι.

    Ο υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Παναγιώτου δήλωσε ότι όλα είναι έτοιμα για τις εκλογές και ότι όλα τα κέντρα έχουν εφοδιασθεί με τον απαραίτητο εξοπλισμό, για την μετάδοση των αποτελεσμάτων το ταχύτερο δυνατό.

    [02] Αλλάζουν... οι πινακίδες κυκλοφορίας

    15/2/2003 10:13:00 πμ

    Με καθυστέρηση περίπου πέντε χρόνων, η Ελλάδα προχωρεί στην υλοποίηση του κανονισμού του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που προβλέπει ότι όλα τα οχήματα των χωρών-μελών της Ε.Ε, θα πρέπει να φέρουν ενιαίο τύπο πινακίδων κυκλοφορίας. Ο συγκεκριμένος κανονισμός ορίζει ότι στο αριστερό άκρο των πινακίδων (εμπρός-πίσω), σε μπλε φόντο, θα πρέπει να υπάρχει η τυπική Ευρωπαϊκή ένδειξη των δώδεκα κίτρινων αστεριών, μαζί με το αναγνωριστικό πρόθεμα της κάθε χώρας-μέλους της Ε.Ε. Το ελληνικό πρόθεμα είναι το GR.

    Το κόστος θα είναι περίπου 30-35 ευρώ

    Στόχος είναι η ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς, η οποία θα περιλαμβάνει έναν χώρο χωρίς εσωτερικά σύνορα, όπου θα εξασφαλίζεται η ελεύθερη κυκλοφορία εμπορευμάτων, προσώπων, υπηρεσιών και κεφαλαίων.

    Επίσης, στοχεύει στη γρήγορη και ευκολότερη αναγνώριση των οχημάτων που προέρχονται από κράτη μη μέλη της Ε.Ε όταν αυτά κυκλοφορούν μέσα στην Ένωση, στο πλαίσιο της πάταξης της διεθνούς τρομοκρατίας, της λαθρομετανάστευσης και των τελωνειακών εγκλημάτων.

    Το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών ετοιμάζεται να προκηρύξει διαγωνισμό για την προμήθεια σε πρώτη φάση περίπου 300.000 νέων πινακίδων κυκλοφορίας ευρωπαϊκού τύπου, οι οποίες θα τοποθετηθούν στα καινούργια οχήματα που θα τεθούν σε κυκλοφορία μέσα στην ερχόμενη διετία.

    Δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί τι θα γίνει με τον στόλο των περίπου 5.000.000 οχημάτων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα.

    Η αντικατάσταση του συνόλου των πινακίδων αυτών με καινούργιες, στοιχίζει περίπου 30-35 ευρώ.

    Οι πρώτες Ευρωπαϊκές χώρες, που έβαλαν το Ευρωπαϊκό διακριτικό σήμα στις πινακίδες κυκλοφορίας τους, ήταν Γερμανία, Αγγλία, Σουηδία, Γαλλία, Ολλανδία.

    Το πρόγραμμα της αλλαγής των πινακίδων δόθηκε με διαγωνισμούς στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

    Συγκεκριμένα, τοποθετήθηκαν μέσα στα ειδικά πιστοποιημένα πρόσθετα πλαίσια που φέρουν τα ευρωπαϊκά διακριτικά, με κόστος 10 ευρώ.

    [03] Έκρηξη βόμβας σε άρμα μάχης στη Γάζα

    15/2/2003 11:21:00 πμ

    Τουλάχιστον δύο ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν στη λωρίδα της Γάζας, όταν εξερράγη βόμβα στο άρμα μάχης στο οποίο επέβαιναν, ανακοίνωσαν ισραηλινές στρατιωτικές πηγές. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι η βόμβα που ήταν μεγάλης ισχύος είχε τοποθετηθεί στον δρόμο και εξερράγη τη στιγμή που περνούσε το θωρακισμένο όχημα, κοντά στο Μπέιτ Λαχίγια. Η έκρηξη ήταν σφοδρή και το άρμα μάχης τυλίχτηκε στις φλόγες σε απόσταση 500 μέτρων από τον οικισμό εβραίων εποίκων Ντουγκίτ,στο βόρειο τμήμα της λωρίδας της Γάζας. Αμέσως μετά την έκρηξη, ισραηλινά ελικόπτερα εμφανίστηκαν στην περιοχή για να απομακρύνουν τους τραυματίες.

    [04] Eπίσκεψη Ροζέ Ετσεγκαρέ στη Βαγδάτη

    15/2/2003 11:24:00 πμ

    Ο απεσταλμένος του Πάπα Ιωάννη Παύλου, καρδινάλιος Ροζέ Ετσεγκαρέ συναντήθηκε σήμερα στις 07.30 (ώρα Ελλάδος), στη Βαγδάτη με τον ιρακινό πρόεδρο Σαντάμ Χουσέιν σε μια προσπάθεια εξεύρεσης ειρηνικής λύσης στην ιρακινή κρίση, ανέφεραν διπλωματικές πηγές στην ιρακινή πρωτεύουσα. Η συνάντηση του 80χρονου γάλλου καρδινάλιου με τον ιρακινό πρόεδρο ακολούθησε τις συνομιλίες που είχε την Παρασκευή, στο Βατικανό ο Ποντίφηκας με τον ιρακινό αντιπρόεδρο Τάρικ Αζίζ.

    [05] Αναιρέθηκε θανατική ποινή στο Ιράν

    14/2/2003 11:48:00 μμ

    Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ιράν αναίρεσε την Παρασκευή την καταδίκη σε θάνατο ενός αντιφρονούντα ακαδημαϊκού, που είχε προκαλέσει τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις υπέρ των μεταρρυθμίσεων τα τελευταία τρία χρόνια, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων, IRNA. Ο πανεπιστημιακός λέκτορας Χασέμ Αγατζαρί καταδικάστηκε σε θάνατο τον περασμένο Νοέμβριο από σκληροπυρηνικό περιφερειακό δικαστήριο, επειδή είχε αμφισβητήσει σε ομιλία του την εξουσία του κλήρου. Η καταδίκη του προκάλεσε το ξέσπασμα διαδηλώσεων υπό την ηγεσία των φοιτητών σχεδόν καθημερινά για δύο μήνες.

    Από το Ανώτατο Δικαστήριο η ανίρεση

    "Η θανατική καταδίκη εις βάρος του Χασέμ Αγατζαρί ανατράπηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο", δήλωσε, σύμφωνα με το IRNA, ο Αγιατολάχ Μοχάμαντ Σατζάντι, ένας από τους τέσσερις δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου, που επανεξέτασαν την ποινή.

    Ο Σατζάντι δήλωσε, πως τρεις από τους τέσσερις δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου ψήφισαν υπέρ της αναίρεσης της θανατικής ποινής. Ο συνήγορος του Αγατζαρί, Σάλεχ Νίκμπαχτ, δήλωσε στο Ρόιτερ πως άκουσε "από ενημερωμένη πηγή" ότι η θανατική ποινή έχει αναιρεθεί. Είπε ότι η υπόθεση θα επιστραφεί σε δικαστήριο της Χαμαντάν, της πόλης του δυτικού Ιράν, όπου καταδικάστηκε ο Αγατζαρί, ώστε να εκδοθεί νέα ποινή.

    [06] Στους ρυθμούς των καρναβαλικών εκδηλώσεων

    15/2/2003 8:55:00 πμ

    Στους ξέφρενους ρυθμούς των καρναβαλικών εκδηλώσεων θα ζήσουν για αρκετές μέρες η Ξάνθη, η Χωριστή Δράμας, οι Σάπες, η Μέστη και το Φανάρι Ροδόπης, το Διδυμότειχο και η Ορεστιάδα Εβρου, η Νιγρίτα και η Ηράκλεια Σερρών, καθώς και πολλές άλλες περιοχές της Βορειοανατολικής Ελλάδας. Στις λαογραφικές θρακικές γιορτές της Ξάνθης που αναβιώνουν φέτος για 39η χρονιά θα δώσουν το παρόν τους αγνωστοί τραγουδιστές, συνθέτες, κομπανίες, χορευτικά και τραγουδιστικά σχήματα, παραδοσιακά σύνολα, χορωδίες νέων και ηλικιωμένων κλπ.

    Ένα έθιμο αποκλειστικά ξανθιώτικο

    Από την πλατεία ''Ελευθερίας'' της πόλης θα αρχίσει το ''κυνήγι του χαμένου θησαυρού'', ενώ θα γίνουν ομιλίες για τα δρώμενα της Θράκης και το νόημα των λαογραφικών αυτών γιορτών, στις οποίες θα πάρουν μέρος περισσότεροι από 15.000 καρναβαλιστές, μεταξύ των οποίων περίπου 4.000 θα προέρχονται και από άλλες περιοχές της χώρας.

    Οι διοργανωτές εκτιμούν πως οι επισκέπτες θα ξεπεράσουν φέτος τις 25.000.

    Οι υπεύθυνοι των λαογραφικων γιορτών φρόντισαν και φροντίζουν να δώσουν το παρόν τους στην Ξάνθη μεγάλα ονόματα του έντεχνου, του λαϊκού, του ελαφρολαϊκού και του δημοτικού τραγουδιού με σειρά συναυλιών.

    Παρουσιάσεις εξάλλου θα κάνουν καλλιτέχνες του ελληνικου πενταγράμμου.

    Μέσα στο διάστημα των λαογραφικών γιορτών θα παρουσιαστούν σκέτς, θα πραγματοποιηθούν ομιλίες, θα προβληθεί η Θράκη στο διαδίκτυο, ενώ ο κόσμος θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει μουσικοχορευτικές παραστάσεις, καρναβαλική παρέλαση, αποκριάτικα πάρτυ, παραστάσεις Καραγκιόζη, λαογραφικά δρώμενα, θεατρικά σχήματα κ.α.

    Το κλού θα αποτελέσει η μεγάλη παρέλαση των αρμάτων και του Καρνάβαλου με χιλιάδες μεταμφιεσμένους στην Ξάνθη, την ''πόλη με τα χίλια χρώματα'', όπως την βάφτισαν ντόπιοι και επισκέπτες.

    Η καρναβαλική πομπή θα περάσει από όλους τους κεντρικούς δρόμους και θα καταλήξει στη γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου, όπου όλοι μαζί θα κάψουν τον Τζάρο, γεγονός που θα σημάνει και τη λήξη των λαογραφικών -θρακικών εκδηλώσεων στην Ξάνθη.

    Πρόκειται για ένα έθιμο αποκλειστικά ξανθιώτικο, που αναβιώνει κάθε χρόνο αυτές τις μέρες μέσα σε μια φαντασμαγορική ατμόσφαιρα. Θα παρελάσουν δεκάδες άρματα, που φτιάχτηκαν και φτιάχνονται με πολύ μεράκι, με χιούμορ και φυσικά μέσα από τις παρουσιάσεις αυτές θα σατιρίζεται η επικαιρότητα.

    Οι απεικονίσεις άλλων αρμάτων θα δώσουν καθαρά εικόνες από τα καθημερινά δρώμενα και χρειάστηκε αρκετή έμπνευση ώστε να υπάρξουν πιστότητα και θετικό αποτέλεσμα.

    Τα άρματα έγιναν με την οικονομική συνδρομή του δήμου και αποτελούν δωρεά προς τους συλλόγους που θα πάρουν μέρος στις γιορτές με εκπροσώπους τους.

    Οι στολές όπως κάθε χρόνο φτιάχνονται από σχεδιαστές της Ξάνθης, αλλά και άλλους που ασχολούνται με τη μόδα, ενώ ουσιαστική θα είναι η συνδρομή φοιτητών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, που θα δώσουν ιδέες για τις λαογραφικές γιορτές.

    Η συνολική δαπάνη για τις εκδηλώσεις της Ξάνθης ίσως ξεπεράσει φέτος τα 300.000.000 δρχ.

    Στη Χωριστή Δράμας το καρναβάλι ξεπέρασε σε ηλικία τα εκατό χρόνια.

    Μέλη πολιτιστικών συλλόγων, πολλά από τα οποία είναι νεαροί και νεαρές, δουλεύουν ακούραστα και συντονισμένα για να αναβιώνουν και πάλι φέτος κατά τον καλύτερο τρόπο οι καρναβαλικές εκδηλώσεις, με έναν κύκλο πολιτιστικών και παραδοσιακών παρουσιάσεων, με την παρέλαση αρμάτων και με άλλα χάπενιγκς, τα οποία θα γίνουν γνωστά λίγες ώρες πριν ξεμυτίσει ο καρνάβαλος.

    Στις Σάπες, αρχές Μαρτίου και για ένα δεκαήμερο θα διαρκέσουν οι καρναβαλικές εκδηλώσεις στο δήμο Σαπών Ροδόπης.

    Όλες αυτές τις μέρες θα γίνονται μουσικές παρουσιάσεις, θα διοργανωθούν λαϊκό γλέντι και διαγωνισμοί, ενώ θα πραγματοποιηθεί μεγάλη παρέλαση αρμάτων και καρναβαλιστών στους κεντρικότερους δρόμους των Σαπών.

    Με την ευκαιρία θα λειτουργήσει έκθεση φωτογραφιών με θέμα την ιστορική αναδρομή στο θεσμό του καρναβαλιού και στις εκδηλώσεις που αναβιώνουν τέτοιες μέρες στις Σάπες.

    Το πρόγραμμα θα καταρτιστεί ύστερα από αλλεπάλληλες συσκέψεις της οργανωτικής επιτροπής, στην οποία συμμετέχουν ο δήμος, πολιτιστικοί, αθλητικοί και κοινωνικοί φορείς της περιοχής, ενώ την εποπτεία για την πιστή τήρηση του προγράμματος των εκδηλώσεων θα έχει ο δήμος. Στόχος του καρναβαλιού είναι και φέτος το να προσφέρει κέφι και χαρά στις γιορτινές μέρες της Αποκριάς με εκδηλώσεις ποιότητας και με έμφαση στην παράδοση, τονίζεται από τους διοργανωτές.

    Στον Έβρο θα αναβιώσει το έθιμο του ''Κιοπέκ Μπέη''. Πρόκειται για ένα σύμβολο εξουσίας που ήταν ο Μπέης πριν από πάρα πολλά χρόνια.

    Στην αναβίωση κάτοικος της περιοχής ντυμένος ανάλογα θα ηγηθεί της χαρούμενης παρέας και θα μοιράσει ευχές για το καλό, ενώ θα σύρει τα ''εξ'αμάξης'' και θα σχολιάσει όλους αυτούς που έπραξαν τα όσα στραβά και ανάποδα από την περασμένη αποκριά και μέχρι σήμερα και πρόκειται για αρχηγό κόμματος, υπουργό, υφυπουργό, βουλευτή, περιφερειάρχη, υπερνομάρχη, νομάρχη, δήμαρχο κλπ.

    Ανάλογες προετοιμασίες με παρελάσεις αρμάτων, αναβίωση λαϊκών δρώμενων, παρουσιάσεις μουσικών σχημάτων κ.α., προγραμματίζονται να γίνουν στην Καβάλα, στις Σέρρες, την ορεινή και πεδινή Δράμα κλπ και σύμφωνα με πληροφορίες που υπάρχουν σε πολλές πόλεις και κεφαλοχώρια της Βορειοανατολικής Ελλάδας θα διοργανωθούν καρναβαλικές εκδηλώσεις περισσότερες από κάθε προηγούμενη χρονιά.

    Βέβαια δεν θα υστερήσει και η Θάσος, η οποία από την αρχαιότητα και μέχρι σήμερα δίνει πάντα δείγματα μοναδικότητας σε αναβιώσεις διονυσιακών μυστηρίων και εκδηλώσεων που συνοδεύονται από αυτοσχέδια σκωπτικά ποιήματα με τα οποία οι ντόπιοι ασκούν μια ιδιότυπη κριτική στα κακώς κείμενα της χώρας μας.

    Πάντα υπάρχει έντονο το φαλλικό στοιχείο, αφού η κριτική ασκείται με αθυροστομία που για τους κατοίκους του νησιού θεωρείται απόλυτα φυσιολογική και αθώα.

    Παντού το κρασί θα ρεύσει άφθονο και δωρεάν, ενώ θα υπάρξουν και τα ανάλογα εδέσματα που είναι ανάλογα και διαφορετικά από τόπο σε τόπο. Γενικότερα η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη έχει κάνει ήδη τις προετοιμασίες της για τις φετινές καρναβαλικές εκδηλώσεις.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 15 February 2003 - 9:53:02 UTC