Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-02-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προβλήματα από την κακοκαιρία
  • [02] Αισιοδοξία Ανάν-ντε Σότο για επίλυση Κυπριακού
  • [03] ΥΠΕΧΩΔΕ: Κανένα πρόβλημα από την καθίζηση στη Βούλα
  • [04] Τέσσερις γυναίκες στην υπηρεσία των Ολυμπιακών
  • [05] Τέλος στα μπλόκα των αγροτών
  • [06] Κύπρος: Διεργασίες για σχηματισμό νέας κυβέρνησης
  • [07] Σκότωσε τέσσερις για. . . λόγους τιμής
  • [08] Μήνυμα ενότητας από την Ε.Ε.
  • [09] Στην εποχή του ευρώ: Ενας χρόνος μετά...
  • [10] Ελληνο-τουρκική πολιτιστική ''προσέγγιση''
  • [11] Νέο προσωπικό αναζητά η Eurojust
  • [12] Τραγωδία σε μετρό της Νοτίου Κορέας
  • [13] Τα παιδιά του Βιετνάμ θύματα της οικονομίας της αγοράς
  • [14] Ακόμα ένας νεκρός από Ισραηλινά πυρά
  • [15] ΠΓΔΜ: Την Παρασκευή συνομιλίες για το θέμα του ονόματος
  • [16] Εμπόδιο στα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ από την Τουρκία
  • [17] Η Σύνοδος των Βρυξελλών στον ευρωπαϊκό τύπο
  • [18] Εισαγωγές οπωρολαχανικών για συγκράτηση τιμών
  • [19] Οι 4 στους 10 ιδιοκτήτες δεν δηλώνουν το νοίκι
  • [20] Τένις: Στο β' γύρο η Δανιηλίδου
  • [21] Διαφωνία ΕΠΟ-ΕΠΑΕ για έναρξη νέου πρωταθλήματος
  • [22] Πλήρης ο Παναθηναϊκός κόντρα σε Αντερλεχτ
  • [23] Ο Φέργκιουσον παραδέχθηκε ότι τραυμάτισε τον Μπέκαμ
  • [24] Φιλανθρωπικός ποδοσφαιρικός αγώνας στην Κατερίνη
  • [25] Αισιοδοξία Ρονάλντο για το παιχνίδι με την Ντόρτμουντ
  • [26] Η γρίπη χτύπησε τη Γιουβέντους
  • [27] Ημερίδα για τον ''Ψηφιακό Πολιτισμό''
  • [28] ''Γαϊτανάκι στην Αθήνα''
  • [29] ''Σου δανείζω για να σκοτώσεις τη γυναίκα μου''
  • [30] Οι Rolling Stones κατά του πολέμου

    [01] Προβλήματα από την κακοκαιρία

    18/2/2003 4:55:00 μμ

    Ύφεση αναμένεται να παρουσιάσει από το βράδυ η σφοδρή κακοκαιρία που πλήττει το τελευταίο διήμερο ολόκληρη τη χώρα με βροχές, έντονες χιονοπτώσεις, θυελλώδεις ανέμους και τσουχτερό κρύο. Από το πυκνό χιόνι που πέφτει στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την Ήπειρο, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο έχουν αποκλειστεί περισσότερα από 110 χωριά. Μεγάλες ζημιές σημειώθηκαν σήμερα από τις έντονες βροχοπτώσεις στη Σέριφο και τη Νάξο. Σφοδρή χιονόπτωση και περιορισμένη ορατότητα έξω από τη Λαμία.

    Δρόμοι - παγίδες και πλοία δεμένα στα λιμάνια

    Αγρίεψαν οι θάλασσες

    Δεμένα παραμένουν τα πλοία στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας.

    Στον Αργοσαρωνικό διεξάγονται μόνο τα δρομολόγια με σκάφη κλειστού τύπου.

    Επίσης κλειστά είναι τα πορθμεία Καβάλας-Θάσου-Πρίνου.

    Kανονικά λειτουργούν από το πρωί τα πορθμεία Ρίο-Αντίρριο, Αιδηψός-Αρκίτσα και από Ηγουμενίτσα για Κέρκυρα και Λευκίμη.

    Προσοχή στους δρόμους

    Το ολισθηρό οδόστρωμα και η απροσεξία ενός οδηγού οδήγησαν στην ανατροπή ενός λεωφορείου του ΚΤΕΛ, που εκτελούσε το δρομολόγιο Δαμάστα-Λαμία και μετέφερε πέντε επιβάτες. Οι πυροσβέστες κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες κατάφεραν να απεγκλωβίσουν τους λιγοστούς επιβάτες.

    Από τη χιονοθύελλα που έπληξε τη Στερεά Ελλάδα, ένα ζευγάρι εγκλωβίστηκε στη Σούρπη Λιβαδιάς. Με τη συνδρομή εθελοντών και σωστικών συνεργείων οι εκδρομείς απεγκλωβίστηκαν. Στο νομό αρκετά χωριά παραμένουν αποκλεισμένα.

    Η κίνηση στο μεγαλύτερο μέρος του επαρχιακού οδικού δικτύου διεξάγεται με αντιολισθητικές αλυσίδες.

    Κλειστή παραμένει η εθνική οδός Ιωαννίνων-Τρικάλων, στο ύψος της Κατάρας.

    Με προβλήματα διεξάγεται και η κίνηση σε διάφορα σημεία της εθνικής οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης.

    Αχαΐα: Κλειστά σχολεία και αποκλεισμένα τα ορεινά χωριά

    Αποκλεισμένα από τα χιόνια εξακολουθούν να παραμένουν χωριά της ορεινής Αχαΐας. Κλειστοί είναι οι δρόμοι Πούντας-Καλαβρύτων και Καλαβρύτων-Αιγίου μέσω Φτέρης. Συνεργεία της νομαρχίας Αχαΐας προσπαθούν για τη διάνοιξη των δρόμων. Οι καιρικές συνθήκες έχουν βελτιωθεί καθώς η βροχή σταμάτησε και οι άνεμοι κόπασαν.

    Κανονικά λειτουργεί από το πρωί η πορθμειακή γραμμή Ρίου-Αντιρρίου.

    Στο μεταξύ, με απόφαση του νομάρχη Αχαΐας Δημήτρη Κατσικόπουλου, δεν λειτούργησαν σήμερα τα σχολεία στους τέσσερις δήμους της πρώην επαρχίας Καλαβρύτων, καθώς επίσης το σχολείο της Κρήνης στο δήμο Συμπολιτείας και του οικισμού Λόφος στο Διακοπτό.

    Αποκομμένος είναι ο μισός νομός Κορινθίας, αφού μετά την καθίζηση που είχε γίνει στη νέα εθνική, προστέθηκε και το πρόβλημα των κατολισθήσεων στην παλαιά εθνική, από όπου γινόταν η παράκαμψη της κυκλοφορίας. Τεράστιες ποσότητες χωμάτων και βράχων έχουν κλείσει το δρόμο. Οι οδηγοί που φθάνουν μέχρι την περιοχή της Νεμέας είναι αναγκασμένοι να γυρίσουν πίσω.

    Από τη συνεχή χιονόπτωση έχουν αποκλεισθεί πολλά χωριά στο νομό Αρκαδίας.

    Ένας Γεωργιανός κινδύνεψε να χάσει τη ζωή του όταν χθες το βράδυ αποφάσισε να διανύσει μια απόσταση 7 χιλιομέτρων από το χωριό Γαρέα στο χωριό Μαυρίκη προκειμένου να δει τους γονείς του. Το χιόνι όμως είχε φθάσει τα δύο μέτρα και στη μέση της διαδρομής οι δυνάμεις του τον εγκατέλειψαν. Ειδοποίησε με το κινητό και επιστρατεύτηκαν κυνηγοί και βοσκοί που γνωρίζουν τα μονοπάτια της περιοχής προκειμένου να τον εντοπίσουν και να τον μεταφέρουν στο πλησιέστερο νοσοκομείο.

    Αποκλεισμένα είναι και τα χωριά Αγία Κυριακή, Τσιπιάνα και Κρυόβρυση στο νομό Ηλείας.

    Μακεδονία: Χιόνια και στη Θεσσαλονίκη, απαραίτητες οι αλυσίδες

    Έντονη είναι η χιονόπτωση και σήμερα στους νομούς της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, δημιουργώντας πολλά προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων, ενώ σε όλους τους νομούς της Δυτικής Μακεδονίας τα σχολεία είναι κλειστά, όπως και σε πολλές περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας. Στα Γρεβενά το χιόνι έφτασε το μισό μέτρο και αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες για την κίνηση των οχημάτων σε ολόκληρο το επαρχιακό και εθνικό οδικό δίκτυο.

    Αλυσίδες είναι απαραίτητες στους νομούς Φλώρινας, Κοζάνης και Καστοριάς.

    Απαραίτητες είναι οι αλυσίδες από τα αστικά κέντρα της Κεντρικής Μακεδονίας προς και από τα χιονοδρομικά κέντρα, στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο των νομών Πιερίας, Πέλλας, Ημαθίας και Χαλκιδικής.

    Στην Εθνική Οδό Λαμίας-Καρπενησίου το χιόνι ξεπέρασε το ένα μέτρο, ενώ δεκάδες οδηγοί εγκλωβίστηκαν στη σήραγγα Τυμφρηστού. Τα μηχανήματα της Νομαρχίας Ευρυτανίας καθάρισαν τη μία λωρίδα κυκλοφορίας, και έτσι διευκολύνθηκε η κίνηση των οχημάτων.

    Στη Θεσσαλονίκη χιονίζει για δεύτερη μέρα. Πυκνές νιφάδες χιονιού πέφτουν από χθες στο κέντρο της πόλης, χωρίς όμως να προκληθούν σοβαρά προβλήματα. Τα συνεργεία της νομαρχίας φροντίζουν να ρίχνουν αλάτι και να κρατούν ανοιχτούς τους δρόμους στις γύρω περιοχές του νομού, αν και ήδη έχει κλείσει ο δρόμος Χιορτιάτη-Αγίου Βασιλείου και η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων είναι απαραίτητη σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου.

    Τα σχολεία, σύμφωνα με απόφαση του νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη, λειτουργούν κανονικά και θα κλείσουν μόνο εφόσον το κρίνουν απαραίτητο οι διευθυντές.

    Εν τω μεταξύ, μέτρα συνολικού κόστους περίπου 12,5 δισ. δραχμών για την αντιμετώπιση των ζημιών και την άμεση αποκατάσταση των πληγέντων παραγωγών από τις πρόσφατες πλημμύρες που έπληξαν το νομό Εβρου, ανακοίνωσε από την περιοχή κυβερνητικό κλιμάκιο.

    Δέκα μποφόρ στο Αιγαίο

    Πλημμύρες και άλλα προβλήματα προκάλεσε στα νησιά του Αιγαίου η δυνατή νεροποντή κατά τη διάρκεια της νύχτας και τις πρωινές ώρες. Οπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, συνεργεία αντλούν συνεχώς νερά απο πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα στην Κω, στην Πάρο, στη Νάξο και στην Ερμούπολη.

    Οι συνεχείς βροχοπτώσεις, έχουν δημιουργήσει τεράστιες καταστροφές στο οδικό επαρχιακό δίκτυο της Σερίφου, ενώ σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ζητάει να κηρυχθεί η Τήνος και ο έπαρχος του νησιού.

    Η επέμβαση της Πυροσβεστικής χρειάστηκε ακόμα το πρωί για να απεγκλωβιστούν αρκετά άτομα που είχαν εγκλωβιστεί μέσα στα αυτοκίνητά τους από τα χιόνια στη Σαμοθράκη, την Αρκαδία και την Αχαΐα.

    Στα λευκά Πεντέλη και Πάρνηθα

    Στην Αττική, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στον δρόμο προς την Πάρνηθα από το τελεφερίκ και πάνω και από Μαλακάσα προς Αγιο Μερκούριο, ενώ απαραίτητες είναι οι αλυσίδες στην παλαιά εθνική οδό ΑΘηνών-Θηβών και από την Παλαιά Πεντέλη προς Αγιο Πέτρο.

    Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα από την πλατεία της παλαιάς Πεντέλης προς τον Αγιο Πέτρο και στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών-Θηβών, μετά τη διασταύρωση Βιλλίων προς Κάντζα και Πόρτο Γερμενό.

    Επίσης, λόγω της πυκνής χιονόπτωσης από τις 9 το πρωί βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση της Πυροσβεστικής για την απομάκρυνση δύο φαντάρων που εκτελούσαν υπηρεσία στο ραντάρ της Πεντέλης και έληξε η βάρδια τους αλλά δεν μπορούν να φύγουν. Στο σημείο πηγαίνει ερπιστριοφόρο όχημα της Πυροσβεστικής με τρεις πυροσβέστες για να παραλάβει τους φαντάρους. Επίσης με ερπιστριοφόρο της Πυροσβεστικής μεταφέρεται φαγητό για τα ελάφια που βρίσκονται στο τελεφερίκ της Πάρνηθας, που επίσης έχει αποκλειστεί από τα χιόνια.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ, ΝΕΤ

    [02] Αισιοδοξία Ανάν-ντε Σότο για επίλυση Κυπριακού

    18/2/2003 3:02:00 μμ

    Φωτό Αρχείου

    Tην εκτίμηση ότι η επίτευξη λύσης στο Κυπριακό είναι εφικτή μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, εξέφρασε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών από τις Βρυξέλλες. Ο κ. Ανάν εξέφρασε την ελπίδα ότι η ιρακινή κρίση δεν θα επηρεάσει τις προσπάθειες που καταβάλλονται για το Κυπριακό. Επίσης, συνεχάρη τον νέο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, τον οποίο χαρακτήρισε γνώστη του ζητήματος ως πρώην διαπραγματευτή. Ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο δήλωσε από την Αγκυρα ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει τρίτο σχέδιο Ανάν, συστήνοντας ωστόσο υπομονή για το θέμα αυτό.

    Συνομιλίες στις Βρυξέλλες των υπό ένταξη και των υποψηφίων χωρών

    Ο κ. ντε Σότο σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών Ουγούρ Ζιγιάλ, τη Δευτέρα, είπε πως δεν αναμένει ότι η αλλαγή στην ηγεσία των Ελληνοκυπρίων θα επιφέρει οποιαδήποτε αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα των συνομιλιών.

    Επίσης, τόνισε ότι ο κ. Ανάν ελπίζει να υπάρξει αποτέλεσμα κατά την περιοδεία του στην περιοχή την ερχόμενη εβδομάδα που θα περιλαμβάνει επισκέψεις σε Αγκυρα, Αθήνα και Λευκωσία και να λυθεί το Κυπριακό μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.

    Ερωτηθείς για τρίτο σχέδιο Ανάν, ο κ. ντε Σότο είπε ότι ο ίδιος δεν θα απέκλειε την πιθανότητα ενός τρίτου σχεδίου και πρόσθεσε ''περιμένετε να δείτε, χρειάζεται υπομονή''.

    Σε ερώτηση για το ρόλο των Ηνωμένων Εθνών στις συνομιλίες Ελλάδας-Τουρκίας για θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων, που αναμένεται να αρχίσουν την προσεχή Παρασκευή, είπε ότι ο Οργανισμός παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

    Ο Αλβαρο ντε Σότο, ανέφερε επίσης, ότι είχε μια συνομιλία με το νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο οποίος όπως σημείωσε, είναι ενήμερος για το χρονοδιάγραμμα που υπάρχει σε ότι αφορά το Κυπριακό. Σε ερώτηση εάν το εκλογικό αποτέλεσμα στην Κύπρο θα επηρεάσει τις συνομιλίες, ο κ. ντε Σότο ανέφερε πως άκουσε τις ανησυχίες και τους ενδοιασμούς των δύο πλευρών για το σχέδιο.

    Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών είπε ότι ο κ. Παπαδόπουλος επανέλαβε τη θέση ότι το Κυπριακό θα πρέπει να λυθεί στα χρονικά πλαίσια που θέτει το σχέδιο Ανάν.

    Σε ερώτηση κατά πόσο εκτιμά ότι ο κ. Παπαδόπουλος θα προσκομίσει νέες προτάσεις, ο κ. ντε Σότο είπε ότι δεν γνωρίζει και δεν συζήτησε το θέμα ενδελεχώς μαζί του στη συνάντηση που είχαν στη Λευκωσία.

    Συνάντηση Σημίτη-Κληρίδη

    Την αναγνώριση και την εκτίμησή του για το έργο, που προσέφερε ο απερχόμενος πρόεδρος της κυπριακής δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, εξέφρασε ο Πρωθυπουργός και προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Κώστας Σημίτης κατά την συνάντηση που είχαν λίγο πριν την αρχίσει η συνάντηση του τελευταίου με τους ηγέτες των 10 προς ένταξη χωρών.

    Ο κ. Σημίτης τόνισε ότι η Κύπρος είναι μέλος της Ε.Ε., κάτι που δημιουργεί τις προϋποθέσεις εκείνες, ώστε να λυθεί το κυπριακό πρόβλημα, είτε τώρα, είτε αργότερα. Τέλος, ο Πρωθυπουργός εξήρε τις ενέργειες του κ. Κληρίδη τόσο στο Κυπριακό, όσο και στο χειρισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Από την πλευρά του, ο απερχόμενος πρόεδρος της Κυπριακής δημοκρατίας, αφού ευχαρίστησε τον κ. Σημίτη για τα καλά του λόγια, υποστήριξε ότι η ενταξιακή πορεία της Κύπρου οφείλεται τόσο στην προσωπική συμβολή του Έλληνα Πρωθυπουργού, όσο και στην εν γένει ελληνική συμπαράσταση και βοήθεια.

    Ο κ. Κληρίδης σημείωσε ότι προσπάθειά του ήταν πάντα, Ελλάδα και Κύπρος να έχουν κοινές θέσεις και να εργάζονται για την προώθηση του κυπριακού εθνικού προβλήματος.

    Ο απερχόμενος Κύπριος πρόεδρος συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, αναχωρεί από τις Βρυξέλλες για την Κύπρο γύρω στις τρεις το απόγευμα.

    Τη Δευτέρα πρόκειται να έρθει στην Αθήνα, ο νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Παραίτηση Βασιλείου από επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας

    Επιστολή παραίτησης από τα καθήκοντα του Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για Ενταξη της Κύπρου στην ΕΕ απέστειλε τη Δευτέρα ο Γιώργος Βασιλείου στο νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Οπως διευκρίνισε ο κ. Βασιλείου, είχε ήδη ανακοινώσει πριν από ένα μήνα ότι μετά τις προεδρικές εκλογές, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος, θα υπέβαλλε την παραίτησή του, καθώς το διαπραγματευτικό έργο έχει τελειώσει. Ο κ. Βασιλείου εξέφρασε ετοιμότητα, εάν του ζητηθεί, να συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του, αφού το έργο της εναρμόνισης δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Κατέστησε σαφές πως ποτέ δεν αντιμετώπισε κομματικά ή κυβερνητικά τη θέση του ως Διαπραγματευτή και είπε πως η επιστολή παραίτησής του ήταν θέμα τάξης. Στην επιστολή του ο κ. Βασιλείου συγχαίρει τον Τάσσο Παπαδόπουλο για την εκλογική του νίκη και του εύχεται κάθε επιτυχία στο έργο του.

    Επίθεση Ντενκτάς κατά Παπαδόπουλου, Κληρίδη, Ντε Σότο

    Φωτό Αρχείου

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς τηλεφώνησε στον Κύπριο απερχόμενο πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη για να τον αποχαιρετήσει. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου επιβεβαίωσε ότι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Κληρίδη και Ντενκτάς.

    Τη Δευτέρα, ο Ραούφ Ντενκτάς προέβη σε προκλητικές δηλώσεις για τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο, τον απερχόμενο πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη, αλλά και με τον ειδικό απεσταλμένο του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο.

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης απείλησε πως εάν δεν παραιτηθεί ο Τάσσος Παπαδόπουλος από το όραμά του να καταστεί η περιοχή της Καρπασίας ελληνική, οι συνομιλίες δεν πρόκειται να συνεχισθούν. Ακόμα είπε πως δεν συνεχάρη τον Τάσσο Παπαδόπουλο για την εκλογική του νίκη γιατί διακήρυξε πως είναι Πρόεδρος ολόκληρης της Κύπρου και ότι όλοι οι πρόσφυγες θα επιστρέψουν στα σπίτια τους.

    Παράλληλα, κατηγόρησε και τον απερχόμενο πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη ότι ευθύνεται για την καταστροφή του πνεύματος των απευθείας συνομιλιών, γιατί απέρριψε την πρότασή του να συνομιλεί απευθείας μαζί του χωρίς τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών. Ισχυρίστηκε ακόμη ότι ο Γλαύκος Κληρίδης απέρριψε όλες τις προτάσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς, προκειμένου το σχέδιο Ανάν να γίνει αποδεκτό.

    Από τα πυρά του Ραούφ Ντενκτάς δεν ξέφυγε ούτε ο Αλβαρο ντε Σότο, τον οποίο κατηγόρησε ότι ενώ πρώτα συμμετείχε στις συνομιλίες ως απλός παρατηρητής που έπαιρνε σημειώσεις, στη συνέχεια συμπεριφερόταν ως δικαστής που προσπαθούσε να επιβάλει τη λύση στις δύο πλευρές.

    Τον κατηγόρησε ακόμη ότι χειρίζεται το Κυπριακό ωσάν να είναι δικό του πρόβλημα και όχι πρόβλημα των δύο πλευρών και ότι πιθανόν να μην πληροφορεί ορθά το Γενικό Γραμματέα για τις εξελίξεις, με αποτέλεσμα ο Κόφι Ανάν να πιστεύει ότι με μια μικρή ώθηση θα βοηθήσει στην επίτευξη λύσης.

    Ο Αλβαρο ντε Σότο, ο οποίος κλήθηκε με την άφιξή του στην Αγκυρα να σχολιάσει τις δηλώσεις Ντενκτάς, είπε ότι πιθανόν ο Τουρκοκύπριος ηγέτης υπερβάλλει για τη δύναμή του.

    Πλήθος εισηγήσεων για νέο εθνικό ύμνο και νέα σημαία

    Περισσότερες από 1.000 εισηγήσεις για το νέο εθνικό ύμνο και τη νέα σημαία της Κύπρου έχουν υποβληθεί στα Ηνωμένα Εθνη, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Μπράιαν Κέλι, ο οποίος διευκρίνισε πως ο τελικός αριθμός των συμμετοχών θα αυξηθεί όταν καταμετρηθούν όλες οι προτάσεις.

    Στα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στη Λευκωσία έχουν φθάσει φάκελοι από 15 χώρες, περιλαμβανομένης της Ισπανίας, των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Βρετανίας, της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Νορβηγίας, του Καναδά, του Βελγίου και της Κύπρου.

    Συμμετοχές ήρθαν από σχολεία, ιδιώτες καθώς και από γραφεία.

    ''Υπήρξε μια συμμετοχή από ένα μικρό παιδί του οποίου ο πατέρας είναι Ελληνοκύπριος και η μητέρα Τουρκοκύπρια'' είπε ο κ. Κέλι.

    [03] ΥΠΕΧΩΔΕ: Κανένα πρόβλημα από την καθίζηση στη Βούλα

    18/2/2003 2:34:00 μμ

    Δεν έχει πρόβλημα στατικότητας η τετραώροφη πολυκατοικία που βρίσκεται στο σημείο της καθίζησης, που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης στην οδό Θεμιστοκλέους στο Πανόραμα Βούλας με αποτέλεσμα να παρασυρθούν δύο ΙΧ. αυτοκίνητα. Τη διαπίστωση αυτή έκαναν οι μηχανικοί της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων του ΥΠΕΧΩΔΕ, που επισκέφθηκαν το πρωί την πολυκατοικία, η οποία έχει εκκενωθεί για προληπτικούς λόγους, αφού η καθίζηση του εδάφους έχει φτάσει τα 20 μέτρα. "Το πρόβλημα είναι μεγάλο και απαιτούνται πάρα πολλά χρήματα για τις ζημιές που προκάλεσε η κακοκαιρία" δήλωσε για το θέμα η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου.

    ''Δεν συμβαίνουν μόνο στην Ελλάδα''

    Η κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι γίνεται μία καταγραφή της έκτασης του προβλήματος, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, καθότι σε εξέλιξη είναι και τα άσχημα καιρικά φαινόμενα, ενώ συμπλήρωσε ότι κατολισθήσεις και καθιζήσεις δεν συμβαίνουν μόνο στην Ελλάδα.

    Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη, επισημαίνοντας ότι σε όλα τα έργα χρειάζεται να γίνει ένας σωστός προγραμματισμός. "Πρέπει να δούμε", είπε, "το θέμα των μελετών και της παραγωγής των έργων αλλά και οι πολίτες να είναι προσεκτικοί. Στο δήμο Αθηναίων δεν είχαμε κατολισθήσεις, είχαμε όμως σε κάποιους γειτονικούς δήμους" κατέληξε η δήμαρχος Αθηναίων.

    Στο μεταξύ, άνευ σημασίας είναι μία επίσης μικρή καθίζηση στο οδόστρωμα, στη διασταύρωση των οδών Εθν. Αντιστάσεως και Δωδεκανήσου, στο Περιστέρι.

    Λειτουργικό το 1521

    Στο μεταξύ, με επιτυχία λειτουργεί το σύστημα του τετραψήφιου τηλεφωνικού αριθμού 1521, όπου οι πολίτες καταγγέλλουν στο ΥΠΕΧΩΔΕ κακοτεχνίες και λακούβες στους δρόμους.

    Η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ανέφερε για το θέμα ότι γίνεται μία καταγραφή των προβλημάτων, το ΥΠΕΧΩΔΕ όπου χρειάζεται επεμβαίνει, ενώ για τους δρόμους που είναι αρμοδιότητα των δήμων και των νομαρχιών ενημερώνει συνεχώς τις υπηρεσίες τους.

    [04] Τέσσερις γυναίκες στην υπηρεσία των Ολυμπιακών

    Πηγή: NET 105,8 fm 18/2/2003 4:22:00 μμ

    Κοινή δράση ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, αποφάσισαν να αναλάβουν η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου, η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του 2004 Γιάννα Αγγελοπούλου, η δήμαρχος Αθήνας Ντόρα Μπακογιάννη και η υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιά Φώφη Γεννηματά, με αφορμή ημερίδα του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ για τις Ολυμπιακές αναπλάσεις.

    Η κ. Παπανδρέου τόνισε επίσης ότι έχουν αποσυρθεί 1.400 πινακίδες από το ιστορικό κέντρο, διαδικασία που θα συνεχιστεί, ενώ όσον αφορά στις αναπλάσεις η υπουργός επεσήμανε ότι είναι ένα μέτρο αναγκαίο που πρέπει όμως να γίνεται κάθε 10 χρόνια και μέσω των επιδοτήσεων του κράτους.

    Για το πρόβλημα των καθιζήσεων, η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ανέφερε ότι είναι μεγάλο και απαιτούνται πάρα πολλά χρήματα για τις ζημιές, που προκάλεσε η κακοκαιρία και ότι συνεχίζεται η καταγραφή της έκτασης του προβλήματος, καθώς η κακοκαιρία βρίσκεται σε εξέλιξη.

    Έκκληση ώστε να βρεθεί άμεσα ένας τρόπος αποκομιδής των σκουπιδιών, απηύθυνε η Ντόρα Μπακογιάννη, που χαριτολογώντας σημείωσε ότι οι γυναίκες τα καταφέρνουν πιο γρήγορα.

    Η Φώφη Γεννηματά, τόνισε πως πέρα από τις αρμοδιότητες, σημασία έχει η συνεργασία για μία καλή Αθήνα.

    Από την πλευρά της, η Γιάννα Αγγελοπούλου σημείωσε ότι "είμαι ευτυχισμένη που συνέβαλα στο να πάρουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες αφού αυτό καθεαυτό το γεγονός αποτελεί την αφορμή της αλλαγής της, Αθήνας μέσω της υλοποίησης όλων των μεγάλων έργων".

    [05] Τέλος στα μπλόκα των αγροτών

    18/2/2003 3:26:00 μμ

    Αποχώρησαν το μεσημέρι της Τρίτης από τα μπλόκα που είχαν στήσει εδώ και δεκατρείς ημέρες στην Εθνική Οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης, οι βαμβακοπαραγωγοί της Λάρισας και της Μαγνησίας. Αν και οι αγρότες δεν έλαβαν καμία ουσιαστική δέσμευση, όπως αναφέρουν οι ίδιοι, δίνουν το χρονικό περιθώριο στο Υπουργείο Γεωργίας να πιέσει τη Διαχειριστική Επιτροπή Βάμβακος να ανοίξουν τα εκκοκκιστήρια σε σύντομο χρονικό διάστημα και να παραδώσουν τις ποσότητες βαμβακιού που δεν έχουν διατεθεί ακόμα.

    [06] Κύπρος: Διεργασίες για σχηματισμό νέας κυβέρνησης

    18/2/2003 1:17:00 μμ

    O νέος Πρόεδρος της Κύπρου, Τάσσος Παπαδόπουλος άρχισε να διαβουλεύεται με τους συνεργάτες του και τα κόμματα με τα οποία συνεργάζεται για τη συγκρότηση του υπουργικού του συμβουλίου, το οποίο θα αναλάβει καθήκοντα την 1η Μαρτίου. Ο Τάσσος Παπαδόπουλος κάλεσε τους συνεργάτες του να ετοιμάσουν τις προτάσεις τους με προσωπικές τους επιλογές από τρία μέχρι και έξι ονόματα. Σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση με τον Γενικό Εισαγγελέα και ανθυποψήφιο του στις εκλογές Αλέκο Μαρκίδη, ανέφερε πως έχει ήδη κάνει διαβουλεύσεις και έχει σχηματίσει μια καθαρή εικόνα, χωρίς να φθάσει όμως στο σημείο να καταλήξει ποιο πρόσωπο θα τοποθετηθεί σε ποιο υπουργείο.

    Ποια ονόματα συζητούνται

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι αυτοί που θα διοριστούν θα πρέπει να διαθέτουν πολιτικό κριτήριο, πολιτική απόφαση και ικανότητα σε σχέση με τη διοίκηση και τη σύλληψη ιδεών. Ερωτηθείς εάν θα παραμείνει στην Προεδρία του ΔΗΚΟ, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι υπάρχει το καταστατικό του κόμματος και οι διαδικασίες και το κόμμα θα πάρει την πολιτική απόφαση, πότε και εάν θα πρέπει να φύγει.

    Σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας αναφέρουν ότι έχουν προταθεί:

    Για το Υπουργείο Εξωτερικών συζητούνται τα ονόματα του Γιαννάκη Ομήρου, του πρώην Υπουργού Γιώργου Ιακώβου και του Μάρκου Κυπριανού.

    Το όνομα του κ. Ιακώβου ακούστηκε και για τη διαπραγματευτική ομάδα όπως και του Επιτρόπου στην ΕΕ.

    Για το Υπουργείο Οικονομικών συζητούνται τα ονόματα του Μάρκου Κυπριανού, του πρώην βουλευτή Κίκη Καζαμία, του βουλευτή Σταύρου Ευαγόρου και του πρώην γενικού διευθυντή Γιώργου Χατζηαναστασίου.

    Για το Υπουργείο Εσωτερικών συζητείται το όνομα του βουλευτή και εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ, Νίκου Κατσουρίδη.

    Για το Υπουργείο Παιδείας συζητούνται τα ονόματα του βουλευτή Γιώργου Λιλλήκα και του Παναγιώτη Περσιάνη.

    Για το Υπουργείο Υγείας ακούστηκαν τα ονόματα του προέδρου του Παγκυπρίου Ιατρικού Συλλόγου Αντώνη Βασιλείου και του βουλευτή Κυριάκου Τυρίμου.

    Για το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Εργων συζητούνται τα ονόματα των Δημήτρη Ηλιάδη και Δώρου Θεοδώρου από το ΚΙΣΟΣ και του Γιώργου Κολοκασίδη από το ΔΗΚΟ.

    Για το Υπουργείο Εργασίας συζητείται το όνομα της βουλευτίνας του ΑΚΕΛ Ελένης Μαύρου.

    Για το Υπουργείο Αμυνας αναφέρονται τα ονόματα του Γιαννάκη Ομήρου και Τάκη Χατζηδημητρίου.

    Για το Υπουργείο Γεωργίας συζητείται το όνομα του Δημήτρη Ηλιάδη. Υφυπουργός παρά τω προέδρω φέρεται ο στενός συνεργάτης του νέου Προέδρου και επικεφαλής της προεκλογικής του εκστρατείας Πολάκης Σαρρής.

    Για το Υπουργείο Εμπορίου συζητείται το όνομα του βουλευτή του ΑΚΕΛ Σταύρου Ευαγόρου.

    Στο φορέα Περιβάλλοντος που θα ιδρυθεί, το ανώτατο αξίωμα θα καταλάβει ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης.

    Στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου συζητείται το όνομα του Μάριου Καρογιάν και του δημοσιογράφου Θέμη Θεμιστοκλέους.

    Στο ΑΚΕΛ προέχει να ξεκαθαρίσει κατά πόσο θα υπουργοποιηθούν στελέχη της πρώτης γραμμής, μέλη της εκτελεστικής γραμματείας και της κοινοβουλευτικής ομάδας. Παράγοντες του κόμματος τονίζουν πως υπάρχει μια πλειάδα στελεχών που μπορούν να ενισχύσουν το κυβερνητικό σχήμα.

    Το ΔΗΚΟ ασχολήθηκε σε επίπεδο Εκτελεστικού Γραφείου με το θέμα του νέου κυβερνητικού σχήματος.

    [07] Σκότωσε τέσσερις για. . . λόγους τιμής

    18/2/2003 12:31:00 μμ

    Λόγοι τιμής "όπλισαν" το χέρι του 27χρονου Χουσεϊν Σολακ Σακίρ ο οποίος πυροβόλησε και σκότωσε με κυνηγετική καραμπίνα θείο, θεία και τα δύο ξαδέλφια του, χθες στην ορεινή κοινότητα Ανω Κάρδαμο Ροδόπης. Ο δράστης που μετά το τετραπλό έγκλημα παραδόθηκε στην αστυνομία, ισχυρίστηκε ότι ξεκλήρισε την τετραμελή οικογένεια του θείου του επειδή τα δύο ξαδέλφια του επιχείρησαν να βιάσουν τη σύζυγό του, ενώ αυτός απουσίαζε στο εξωτερικό. Ο 27χρονος που ήταν μετανάστης στη Γερμανία, υποστήριξε στην ομολογία του ότι κατά την επιστροφή του στην Ελλάδα πληροφορήθηκε από τη σύζυγό του, ότι τα δύο ξαδέλφια του Ραχίν και Σουκριέ Μολα Ιμπραήμ, ηλικίας 23 και 18 ετών, αντίστοιχα, την παρενόχλησαν σεξουαλικά και επιχείρησαν να τη βιάσουν.

    Ενέδρες θανάτου

    Χθες το πρωί (9.00 πμ) πήρε την κυνηγετική του καραμπίνα και φυσίγγια που χρησιμοποιούνται για το κυνήγι αγριόχοιρων και πήγε στο ποιμνιοστάσιο του 51χρονου θείο του Χουσεϊν Μολά Ιμπραήμ, όπου βρισκόταν τα ξαδέλφια του και απέχει 1,5 χιλιόμετρο από το χωριό.

    Όπως είπε στην αστυνομία, πρώτα έστησε ενέδρα στο θείο του, τον οποίο σκότωσε, πυροβολώντας τον δύο φορές, ενώ μισή ώρα αργότερα με τον ίδιο τρόπο σκότωσε και τα ξαδέλφια του.

    Στη συνέχεια, νωρίς το απόγευμα (3.00μμ) επέστρεψε στο χωριό και μέσα στο σπίτι των θυμάτων, πυροβολώντας σχεδόν εξ επαφής στο κεφάλι, σκότωσε την θεία του (αδελφή της μητέρας του) Χαλιδέ 43χρόνων.

    Προανάκριση για την υπόθεση διενεργεί το Τμήμα Ασφαλείας Κομοτηνής, ενώ ο δράστης θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα, Πλημμελειοδικών Ροδόπης.

    [08] Μήνυμα ενότητας από την Ε.Ε.

    18/2/2003 5:30:00 μμ

    Με ικανοποίηση έγινε δεκτή στην Ευρώπη, η διαμόρφωση κοινής θέσης στο θέμα του Ιράκ, μετά τη χθεσινή άτυπη Σύνοδο Κορυφής, με πρωτοβουλία της Ελληνικής Προεδρίας."Επιβεβαιώσαμε την απόφαση μας να υπάρχει μια κοινή θέση και να αποφύγουμε διαχωριστικές γραμμές" δήλωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι στόχος είναι να δοθεί μία νέα δυναμική στην Ε.Ε. και να αποκτηθεί ενότητα και συνοχή στο εσωτερικό της.

    Σημίτης: ''Να διαφυλαχθεί η ενότητα''

    Έκκληση στις ευρωπαϊκές χώρες να διαφυλάξουν την ενότητα της Ε.Ε. απηύθυνε ο πρωθυπουργός και προεδρεύων του συμβουλίου Κ. Σημίτης σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση με τους ηγέτες των 13 υποψηφίων προς ένταξη χωρών.

    "Στην Ευρώπη δεν πρέπει να βλέπουμε το προσωρινό και να διογκώνουμε τις διαφορές μας αλλά να καταλάβουμε ότι η αίσθηση του κοινού είναι πολύ πιο δυνατή από την αίσθηση του διαφορετικού" τόνισε ο πρωθυπουργός, σχολιάζοντας τις αποστάσεις που φάνηκαν να παίρνουν από την πολιτική της ΕΕ οι χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης στο θέμα της κρίσης του Ιράκ.

    Προσπάθησε μάλιστα να ρίξει τους τόνους μετά τις χθεσινές δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Ζακ Σιράκ, ότι ορισμένες υποψήφιες χώρες φάνηκαν πολύ αγενείς στον τρόπο που χειρίστηκαν το θέμα του Ιράκ.

    Κατά τη σημερινή κοινή συνεδρίαση της ευρωπαϊκής τρόικα με τις 13 υποψήφιες χώρες επιβεβαιώθηκε η κοινή αντιμετώπιση του προβλήματος του αφοπλισμού της Βαγδάτης στη βάση της θέσης που υιοθέτησαν οι 15 ηγέτες χθες στις Βρυξέλες.

    Συγχαρητήρια στην Eλληνική Pροεδρία

    Νωρίτερα, στην Ευρωβουλή, οι αρχηγοί των πολιτικών ομάδων συνεχάρησαν την ελληνική προεδρία για την πολιτική σθεναρότητα που επέδειξε και την επιτυχή κατάληξη της πρωτοβουλίας για την υιοθέτηση κοινής απόφασης για το Ιράκ.

    Θετική εξέλιξη χαρακτήρισε η ΝΔ τη χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για συμβιβασμό των αντιτιθέμενων απόψεων που αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα.

    Το πρωί ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Κώστας Καραμανλής συναντήθηκε με τους πρέσβεις της Γερμανίας και της Γαλλίας στην Αθήνα και επανέλαβε ότι πρέπει να εξαντληθούν όλες οι διπλωματικές ενέργειες για την επίλυση της κρίσης.

    "Οι 15 άφησαν ανοιχτό το παράθυρο του πολέμου αποποιούμενοι της ευθύνης τους", τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

    Ως ένα συμβιβασμό προκειμένου "να εξασφαλισθεί γενικώς μια κοινή ευρωπαϊκή θέση και όχι ως μια σαφή συμβολή προς την κατεύθυνση της αποτροπής του πολέμου",θεωρεί ο Συνασπισμός τη χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με την κρίση στο Ιράκ.

    Εξάλλου, το ΔΗΚΚΙ εκτιμά ότι η χθεσινή απόφαση της ΕΕ αποτελεί "μια μικρή αναβολή στον προαποφασισμένο και αδικαιολόγητο πόλεμο των ΗΠΑ και της Βρετανίας κατά του Ιράκ".

    Επιτυχημένη και ισορροπημένη κατάληξη της πρωτοβουλίας της ελληνικής προεδρίας χαρακτηρίζει την απόφαση η Ανανεωτική Κίνηση της Αριστεράς.

    [09] Στην εποχή του ευρώ: Ενας χρόνος μετά...

    18/2/2003 1:11:00 μμ

    Το 92,8% των πολιτών της ΕΕ θεωρεί εύκολη τη χρήση των χαρτονομισμάτων και περισσότερο από τα δυο τρία, δηλαδή σε ποσοστό 68,8% δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα κέρματα ευρώ σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Επιτροπή των περιφερειών, την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ωστόσο, από την ανακοίνωση αυτή μπορούν να εξαχθούν και διαφορετικά συμπεράσματα ως προς την εξοικείωση των πολιτών εάν τα στοιχεία ερμηνευτούν με διαφορετικό τρόπο...

    Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα το 7,2% των πολιτών της ΕΕ θεωρεί δύσκολη τη χρήση των χαρτονομισμάτων ενώ το 31,2% αντιμετωπίζει προβλήματα με τα κέρματα του ευρώ.

    Ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του ενιαίου - κοινού νομίσματος ένα ποσοστό περίπου 16% των πολιτών θεωρούν ότι ο αριθμός των κυκλοφορούντων χαρτονομισμάτων δεν είναι ο ενδεδειγμένος ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα κέρματα ξεπερνά το 45%. Αυτό βεβαίως σημαίνει εκτός των άλλων, ότι τα επόμενα χρόνια ο αριθμός των κυκλοφορούντων κερμάτων κατά πάσα πιθανότητα θα μειωθεί. Προς αυτή την κατεύθυνση ήδη μελετώνται σε διάφορα αρμόδια θεσμικά όργανα οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν.

    Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι το 53% των τουριστών με χώρες προέλευσης την ΕΕ και προορισμό Τρίτες χώρες δηλώνει ότι στα ταξίδια του εκτός της "ευρωζώνης" παίρνει μαζί του μετρητά σε ευρώ ενώ μόνο το 16% προμηθεύεται δολάρια. Οι πληρωμές σε ευρώ γίνονται αποδεκτές και σε εκτός της "ευρωζώνης" χώρες (Δανία, Σουηδία, Βρετανία) καθώς και στις υποψήφιες για ένταξη χώρες αν και η πρακτική αυτή περιορίζεται κυρίως στις πρωτεύουσες των ανωτέρω χωρών και σε τουριστικές περιοχές.

    Αξιοσημείωτο επίσης είναι το γεγονός ότι στο Μαυροβούνιο και το Κοσσυφοπέδιο το ευρώ αποτέλεσε "ντε φάκτο" το τοπικό νόμισμα σε αντικατάσταση του γερμανικού μάρκου που χρησιμοποιείτο έως την ημερομηνία εισαγωγής του ευρώ. Επίσης χρησιμοποιείται στα υπερπόντια γαλλικά εδάφη ενώ σε πολλές τουριστικές περιοχές αμερικανικών, ασιατικών και αφρικανικών χωρών οι τιμές αναγράφονται επίσης σε ευρώ.

    ''Συνεσταλμένοι'' πολλοί Ευρωπαίοι στις συναλλαγές τους. Προτίμησαν το πλαστικό χρήμα

    Σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις - έρευνες (Νοέμβριος 2002) το 32,4% των πολιτών της ΕΕ εξακολουθούσε να σκέφτεται συχνότερα σε εθνικό νόμισμα για τις καθημερινές του αγορές παρά σε ευρώ. Εάν πρόκειται για την αγορά σπιτιού ή αυτοκινήτου και τη διάθεση υψηλού ποσού μόνο το 12,5% υπολόγιζε συχνότερα σε ευρώ ενώ το 87,5% των πολιτών της ΕΕ έκανε αναγωγή στα παλιά εθνικά νομίσματα.

    Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο αφορά την επιλογή του μέσου πολίτη για τα μέσα πληρωμής. Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι το 2002 αυξήθηκε η χρήση των μέσων πληρωμής χωρίς την καταβολή μετρητών, αλλά μέσω καρτών.

    Για παράδειγμα, τα στοιχεία για την Ιταλία φανερώνουν ότι η χρήση των χρεωστικών καρτών αυξήθηκε κατά 30% και των πιστωτικών καρτών κατά 15%.

    Από τα στατιστικά στοιχεία για τη Φιλανδία προκύπτει επίσης αύξηση της τάξης του 15-20% για τα δυο είδη καρτών.

    Από τα στοιχεία για το Βέλγιο προκύπτει σαφώς ότι αυξήθηκε η χρήση των μέσων πληρωμής χωρίς καταβολή μετρητών, η οποία φτάνει έως το 17% για τις χρεωστικές κάρτες. Οι πληρωμές με πιστωτική κάρτα αυξήθηκαν κατά 2% το ίδιο χρονικό διάστημα αλλά η χρησιμοποίηση των ηλεκτρονικών πορτοφολιών κατέγραψε άλμα της τάξης του 120%.

    Στην Αυστρία επίσης παρατηρήθηκε αύξηση κατά 15% στη χρήση των μέσων πληρωμής χωρίς καταβολή μετρητών.

    Και η παραχάραξη είναι εδώ...

    Το 2002, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι περιπτώσεις παραχάραξης που καταγράφηκαν ήταν πολύ πιο περιορισμένες σε σχέση με εκείνες που είχαν καταγραφεί τα προηγούμενα χρόνια και αφορούσαν τα πρώην εθνικά νομίσματα των κρατών-μελών της ΕΕ.

    Εντοπίστηκαν 22.000 παραχαραγμένα χαρτονομίσματα εκ των οποίων το 65% αφορούσε χαρτονομίσματα των 50 ευρώ. Ο αριθμός αυτός αν και φαίνεται υψηλός στην πραγματικότητα δεν φθάνει παρά το 7% του συνολικού αριθμού των παραχαράξεων πρώην εθνικών νομισμάτων.

    Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι αναφερόμαστε στον πρώτο χρόνο κυκλοφορίας των χαρτονομισμάτων και θα πρέπει να αναμένεται τα επόμενα χρόνια ο εντοπισμός περισσοτέρων παραχαραγμένων χαρτονομισμάτων.

    Σε ό,τι αφορά τα κέρματα εντοπίστηκαν μόνο 68 παραχαραγμένα κέρματα.

    [10] Ελληνο-τουρκική πολιτιστική ''προσέγγιση''

    18/2/2003 12:20:00 μμ

    Κοινή συνέντευξη Τύπου στην ιστοσελίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης στο διαδίκτυο, έδωσαν οι Υπουργοί Πολιτισμού της Ελλάδας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και της Τουρκίας κ. Χουσεΐν Τσελίκ, που βρέθηκαν στο Στρασβούργο για τη Σύνοδο των Υπουργών Πολιτισμού στο Συμβούλιο της Ευρώπης, με κεντρικό θέμα την Πολιτιστική Πολυμορφία και το διάλογο μεταξύ των Πολιτισμών. Και οι δύο Υπουργοί τόνισαν τη σημασία του πολιτισμού για την πολιτική προσέγγιση των δύο χωρών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την υπέρβαση διαφόρων στερεοτύπων που αφορούν την εικόνα του ενός λαού για τον άλλο, στερεοτύπων που καλλιεργήθηκαν κυρίως μέσω του εκπαιδευτικού συστήματος της κάθε χώρας.

    Ο Έλληνας Υπουργός Πολιτισμού κ. Ευ. Βενιζέλος επέμεινε ιδιαιτέρως στη σημασία της Ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας αφενός μεν για την εσωτερική σταθερότητα της χώρας αυτής, αφετέρου δε για τη διαφύλαξη της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, ιδίως στην παρούσα συγκυρία που επιβαρύνεται από την κρίση σε σχέση με το Ιράκ.

    "Βάση της Ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας είναι βέβαια η αποδοχή των αρχών του ευρωπαϊκού πολιτικού και θεσμικού πολιτισμού" υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος έθεσε ως επόμενο κεντρικό στόχο την πολιτική λύση του Κυπριακού προβλήματος μετά και την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Με τη σημασία που έχει η λύση του Κυπριακού προβλήματος συμφώνησε με ιδιαίτερη έμφαση ο Τούρκος Υπουργός Πολιτισμού, κ. Τσελίκ, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά ότι δεν μπορεί να παραμείνει η υπάρχουσα κατάσταση στο νησί.

    [11] Νέο προσωπικό αναζητά η Eurojust

    18/2/2003 1:34:00 μμ

    H Eurojust, η οποία ιδρύθηκε με απόφαση του Συμβουλίου της 28ης Φεβρουαρίου 2002 με στόχο να προωθεί και να βελτιώνει το συντονισμό των ''15'' σε ο,τι αφορά τις έρευνες και τις διώξεις, δέχεται την υποβολή υποψηφιοτήτων για την κάλυψη κενών θέσεων. Ειδικότερα η υπηρεσία απηύθυνε πρόσκληση υποβολής υποψηφιοτήτων για τις θέσεις υπευθύνου προστασίας των δεδομένων, εμπειρογνώμονα πληροφορικής, γλωσσομαθή νομικού, βιβλιοθηκονόμου-αρχειοθέτη, υπευθύνου Τύπου και μιας ακόμη θέσης γραμματέως διοίκησης.

    Τα προσόντα, οι όροι, οι προϋποθέσεις για την πρόσληψη όπως και τα καθήκοντα των ανωτέρω περιγράφονται στο τεύχος C 34 Α/1 της Επίσημης Εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Το έντυπο αίτησης υποψηφιότητας , η επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για μια απο τις ανωτέρω θέσεις και βιογραφικό σημείωμα έως τρεις σελίδες όπως και φωτοαντίγραφα των δικαιολογητικών εγγράφων μπορούν να στείλουν οι ενδιαφερόμενοι στην εξής διεύθυνση:

    EUROJUST

    Recruitment Department

    P.O. Box 16183 2500 BD

    The Hague

    THE NETHERLANDS

    [12] Τραγωδία σε μετρό της Νοτίου Κορέας

    18/2/2003 4:31:00 μμ

    Σε εμπρησμό, οφείλεται, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες η πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίτερα σήμερα, στο μετρό της πόλης Νταεγκού, στη Νότια Κορέα. Εκατόν είκοσι νεκροί, περισσότεροι από εκατόν τριάντα τραυματίες και δεκάδες αγνοούμενοι, είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός. Απανθρακωμένα, σε αυτοκίνητα σταθμευμένα έξω από το σταθμό, έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον εβδομήντα πτώματα και για την αναγνώριση τους θα χρειαστεί να γίνει η εξέταση του DNA.

    Απανθρακώθηκαν εγκλωβισμένοι στα βαγόνια

    Συγκλονιστικές οι μαρτυρίες των συγγενών

    Αυτόπτες μάρτυρες είδαν έναν άνδρα να πετά στο σταθμό ένα κουτί γάλα το οποίο περιείχε εύφλεκτο υλικό. Μάλιστα στην προσπάθεια του να βάλει φωτιά στο κουτί, με έναν αναπτήρα, μερικοί επιβάτες, προσπάθησαν να τον αποτρέψουν.

    Στις φλόγες τυλίχθηκε επίσης, και διπλανό τρένο, το οποίο είχε φθάσει δευτερόλεπτα νωρίτερα στο σταθμό.

    Και στα δυο τρένα, επέβαιναν συνολικά, περισσότεροι από 400 επιβάτες.

    Πολλοί από αυτούς, κάνοντας χρήση κινητών τηλεφώνων, ζητούσαν απεγνωσμένα βοήθεια από τους συγγενείς τους.

    "Το βαγόνι έχει τυλιχθεί στις φλόγες και δεν μπορούμε να ανοίξουμε την πόρτα για να βγούμε έξω" είπε μία νεαρή κοπέλα στη μητέρα της, καλώντας την από το κινητό.

    Με παρελθόν ψυχικών διαταραχών ο δράστης

    Η αστυνομία, έχει συλλάβει και ανακρίνει έναν 56χρονο ύποπτο.

    Ο φερόμενος ως δράστης, είχε σύμφωνα με το Δήμαρχο της πόλης παρελθόν ψυχικών διαταραχών και είχε νοσηλευθεί κατ επανάληψη σε ψυχιατρικές κλινικές.

    Μήνυμα συμπαράστασης προς τις οικογένειες των θυμάτων απέστειλε, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Κιμ Νταε Χουνγκ.

    Πηγή: Reuters

    [13] Τα παιδιά του Βιετνάμ θύματα της οικονομίας της αγοράς

    18/2/2003 12:19:00 μμ

    Όλο και πιο ευάλωτα στην εκμετάλλευση γίνονται τα παιδιά του Βιετνάμ μετά το άνοιγμα της χώρας στην εξωτερική επιρροή, προειδοποίησε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (OIT) στο Aνόι. Ο Γιασουγιούκι Νορμπέρα, διευθυντής του διεθνούς οργανισμού στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, εκτίμησε ότι η μετάβαση προς την οικονομία της αγοράς φέρνει τη χώρα αντιμέτωπη με νέες προκλήσεις. Υπογράμμισε επίσης πόσο οι εσωτερικές μεταναστεύσεις και μετακινήσεις οικογενειών στη χώρα υποχρεώνουν τα παιδιά να εργάζονται για να βοηθούν στις ανάγκες της οικογένειας. ''Τώρα συναντούμε παιδιά σε πρόχειρες δουλειές, δύσκολες, κακοπληρωμένες, που δεν υπόκεινται σε έλεγχο και κανονισμούς. Τα παιδιά είναι επίσης πιο ευάλωτα στις παράνομες συναλλαγές στην πορνεία στη διακίνηση και χρήση ναρκωτικών'', εξήγησε ο Νορμπέρα.

    Τρομακτικός ο αριθμός των παιδιών που εργάζονται στο Βιετνάμ

    O Διεθνής Οργανισμός Εργασίας ξεκίνησε πρόγραμμα διάρκειας 30 μηνών χρηματοδοτούμενο από τις Ηνωμένες Πολιτείες με στόχο να μειωθεί η παιδική εργασία στο Βιετνάμ. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία στο Ανόι, ο αριθμός των παιδιών ηλικίας 6 έως 17 ετών που εργάζονται στο Βιετνάμ μειώθηκε από 8,2 εκατομμύρια το 1992 σε 6,3 εκατομμύρια το 1998, σ' ένα συνολικό πληθυσμό περίπου 80 εκατομμυρίων.

    ''Αυτά τα παιδιά δουλεύουν πολλές ώρες, μερικές φορές μακριά από τα σπίτια τους, σε συνθήκες ιδιαίτερα επισφαλείς και κοινωνικά αθέμιτες αντί ελάχιστων ή καθόλου αποδοχών και στερούνται των δικαιωμάτων τους στην υγεία, στην εκπαίδευση και στην ανάπτυξη'', τόνισε ο Ρόμπερτ Πόρτερ, δεύτερος στην ιεραρχία της αμερικανικής πρεσβείας στο Ανόι.

    Το Βιετνάμ ξεκίνησε τη μετάβασή του στην οικονομία της αγοράς το 1986, ενώ το Νοέμβριο του 2000 επικύρωσε τη σύμβαση του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας για την απαγόρευση της παιδικής εργασίας.

    [14] Ακόμα ένας νεκρός από Ισραηλινά πυρά

    18/2/2003 12:05:00 μμ

    Μέλος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς σκοτώθηκε την Τρίτη από Ισραηλινούς στρατιώτες στη διάρκεια επιδρομής στη Δυτική Όχθη. Νεκρός είναι ο Μοχάμεντ Μουρ, μέλος των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ, ο οποίος, σύμφωνα με Ισραηλινό εκπρόσωπο, σκοτώθηκε όταν Ισραηλινοί στρατιώτες που είχαν περικυκλώσει το σπίτι του τον κάλεσαν να παραδοθεί και αυτός αρνήθηκε. Τότε οι στρατιώτες πυροβόλησαν και τον σκότωσαν.

    Αιματοβαμμένη και η Δευτέρα

    Την Δευτέρα έξι Παλαιστίνιοι μέλη της Χαμάς σκοτώθηκαν από έκρηξη που σημειώθηκε κοντά στην Πόλη της Γάζας. Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν επίσης τρεις Παλαιστίνιους στην πόλη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης σε συγκρούσεις που ξέσπασαν στη διάρκεια επιδρομής του στρατού για τη σύλληψη ενός υψηλόβαθμου αξιωματούχου της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Τέλος, ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από πυρά ισραηλινών στρατιωτών κατά τη διάρκεια εισβολής μεγάλου αριθμού αρμάτων μάχης στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας.

    [15] ΠΓΔΜ: Την Παρασκευή συνομιλίες για το θέμα του ονόματος

    18/2/2003 10:57:00 πμ

    Το ζήτημα του ονόματος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας θα βρεθεί την Παρασκευή στο επίκεντρο των συνομιλιών του Μάθιου Νίμιτς (μεσολαβητή του ΟΗΕ στις συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ για το θέμα), και της πολιτικής ηγεσίας των Σκοπίων. Την προηγούμενη εβδομάδα η υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Ίλινκα Μίτρεβα, είχε δηλώσει ότι η κυβέρνηση της χώρας, σε συνεργασία με τον πρόεδρο Μπόρις Τραϊκοφσκι, θα ορίσει νέο απεσταλμένο στις συνομιλίες με την ελληνική πλευρά στον ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας.

    Η εφημερίδα "Ντνέβνικ" έγραψε την Τρίτη ότι οι διαφορές μεταξύ της κυβέρνησης του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και του προέδρου Μπόρις Τραϊκόφσκι, σχετικά με το ποιος θα είναι ο νέος εκπρόσωπος της χώρας στις συνομιλίες στην Νέα Υόρκη, δεν έχουν ακόμη ξεπεραστεί. Αιτία, σύμφωνα με την εφημερίδα, αποτελεί η επιμονή του κ. Τραϊκόφσκι, να οριστεί στην θέση αυτή, ο άτυπος σύμβουλος του, Λιούμπομιρ Φρίτσκοφσκι, ο οποίος όμως δεν τυγχάνει της αποδοχής της κυβέρνησης.

    Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπόρις Τραϊκοφσκι, λίγες ημέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου είχε γνωστοποιήσει την πρόθεση του να σχηματίσει "διαπραγματευτική ομάδα" στις συνομιλίες με την ελληνική πλευρά στη Νέα Υόρκη, με την αιτιολογία ότι απαιτείται να δοθεί σε αυτές μία νέα δυναμική. Ωστόσο η νέα κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν συνηγορεί ούτε με το σχηματισμό τέτοιας ομάδας, ούτε βέβαια με τον κ. Φρίτσκοφσκι, ως επικεφαλής αυτής.

    Η θέση της ηγεσίας της χώρας για το θέμα του ονόματος, όπως εκφράζεται από κοινού τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τον πρόεδρο είναι η αποδοχή της "διπλής ονομασίας", δηλ. διατήρηση του συνταγματικού ονόματος της χώρας, στην επικοινωνία με την Διεθνή Κοινότητα και εξεύρεση "αξιοπρεπούς λύσης" με την Ελλάδα για την διμερή επαφή.

    [16] Εμπόδιο στα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ από την Τουρκία

    18/2/2003 5:42:00 μμ

    Η Τουρκία, θα χρειασθεί δεύτερο ψήφισμα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ , προκειμένου να επιτρέψει στις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν τα εδάφη της,σε ενδεχόμενο πολεμικής σύρραξης κατά του Ιράκ. Αυτό δήλωσε, νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος Αχμέντ Σέζερ, λίγες ώρες μετά την κοινή απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών να χαρακτηρίσουν ύστατη λύση την προσφυγή στη βία.

    [17] Η Σύνοδος των Βρυξελλών στον ευρωπαϊκό τύπο

    18/2/2003 1:25:00 μμ

    Τα αποτελέσματα της έκτακτης Συνόδου των "15" στις Βρυξέλλες για το Ιρακινό ζήτημα απασχολεί όπως είναι αναμενόμενο τα πρωτοσέλιδα του ευρωπαϊκού τύπου. Η σύνοδος κορυφής της Δευτέρας επέτρεψε στους ευρωπαίους ηγέτες να υπερπηδήσουν τις διαφωνίες τους και να αποφύγουν μία κρίση σχετικά με τον πόλεμο κατά του Ιράκ, γράφει σήμερα ο γαλλικός τύπος. Οι βρετανικές εφημρίδες εκτιμούν ότι η ευρωπαϊκή σύνοδος έδειξε τις βαθιές διαιρέσεις της Ευρώπης στο θέμα του Ιράκ, ενώ ο ισπανικός τύπος επισημαίνει ότι ο πρωθυπουργός της χώρας Χοσέ Μαρία Αθνάρ έριξε τους τόνους σε ό,τι αφορά αυτό το κρίσιμο ζήτημα χωρίς πραγματικά να το πιστεύει.

    ''Σ' αυτήν τη φάση επιβλήθηκε η γαλλο-γερμανική θέση, να δοθεί περισσότερος χρόνος στους επιθεωρητές του ΟΗΕ, αλλά για πόσο καιρό;'', διερωτάται η ισπανική εφημερίδα El Pais.

    Αντίθετα, σε εσωτερικό επίπεδο, ο Αθνάρ, ο οποίος θα μιλήσει την Τετάρτη στο Κοινοβούλιο, έχει ως τώρα διατηρήσει τη σκληρή του στάση παρά τις ιστορικές διαδηλώσεις του Σαββάτου, υπογραμμίζουν οι περισσότερες ισπανικές εφημερίδες.

    ''Ολοι έχουν αλλάξει τη στάση τους εκτός από έναν αυθάδη, τον αρχηγό της συμμορίας των Οχτώ, Χοσέ Μαρία Αθνάρ, τονίζει η El Pais.

    ''Ο Αθνάρ ρίχνει τους σκληρούς τόνους που υιοθέτησε η (υπουργός Εξωτερικών) Παλάθιο στον ΟΗΕ'', γράφει η καταλανική La Vanguardia.

    Σύμφωνα με την προσκείμενη στην κυβέρνηση El Mundo, στις Βρυξέλλες ''αναζητήθηκε ένα σημείο συναίνεσης με μια κοινή ανακοίνωση αρκετά ασαφή για να ικανοποιήσει όλα τα μέλη'', δηλαδή το γεγονός ότι αναφέρει ότι ο πόλεμος δεν είναι αναπόφευκτος ''είναι μια κοινοτοπία με την οποία είναι δύσκολο να μη συμφωνήσει κανείς''.

    Σύμφωνα με την γαλλική Liberation, οι ευρωπαίοι ηγέτες ξεπέρασαν στις Βρυξέλλες τις διαφωνίες τους και "επανασυγκόλλλησαν" τα κομμάτια για το θέμα του Ιράκ τασσόμενοι υπέρ της συνέχισης των επιθεωρήσεων του ΟΗΕ, χωρίς να αποκλείσουν το ενδεχόμενο χρήσης στρατιωτικής βίας.

    Ωστόσο, υπογραμμίζει η εφημερίδα, υπάρχει η διαπίστωση ότι η οικοδόμηση μίας ευρωπαϊκής δύναμης, η οποία θα είναι κάτι άλλο από μία ζώνη ελεύθερου εμπορίου δεν μοιάζει να ενθουσιάζει όλους τους ευρωπαίους, κυρίως εκείνους της ανατολικής Ευρώπης.

    Η συντηρητική Le Figaro αναφέρει ότι η κοινή διακήρυξη που υιοθετήθηκε κατά τη χθεσινή σύνοδο κορυφής από τους 15 ''συμβιβάζει τα αποκλίνοντα συμφέροντά τους'' και κάνει την εκτίμηση ότι ''τα γεράκια'' της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατάλαβαν ότι δεν μπορούν να αγνοούν επί μακρόν την κοινή γνώμη η οποία στην πλειοψηφία τους είναι εχθρικές προς την προοπτική του πολέμου.

    Για την Le Parisien ''οι ευρωπαίοι ηγέτες αποκατέστησαν μία επίφαση ενότητας για την ιρακινή κρίση με την υιοθέτηση ενός συμβιβαστικού σχήματος'' και ''έκαναν ένα βήμα προς τη διαμόρφωση κοινής θέσης αφού επί εβδομάδες εξέθεσαν τις διχογνωμίες τους''.

    Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Guardian, η θέση της Γαλλίας ''εκμηδένισε τις ελάχιστες ελπίδες ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να 'συγκολήσει' εκείνους που υποστηρίζουν την αμερικανική ρητορική και εκείνους που ζητούν να δοθεί περισσότερος χρόνος στους επιθεωρητές''.

    Η Daily Mail γράφει στην πρώτη της σελίδα ότι ο Ζακ Σιράκ ''έσυρε σε ενέδρα'' τον βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, που υποχρεώθηκε να υπεραμυνθεί σκληρά της θέσης του στο ιρακινό πρόβλημα.

    Η Mirror, που πρωτοστατεί στην εκστρατεία κατά του πολέμου στο Ιράκ, εκτιμά από την πλευρά της ότι ''ο Τόνι Μπλερ απομονώθηκε στην Ευρώπη καθώς οι υπόλοιποι ευρωπαίοι ηγέτες απέρριψαν τον ζήλο του για έναν πόλεμο στο Ιράκ''.

    Η συντηρητική Sun χαρακτηρίζει πάντως τον Τόνι Μπλερ ''πραγματικό ηγέτη'', που ''αρνήθηκε κάθε συμβιβασμό''.

    Οι Times σημειώνουν τέλος ότι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης έδειξαν ''πιο διατεθειμένοι από πριν στο να αποδεχτούν ένα ανακοινωθέν που καθιστά σαφές ότι η βία είναι η ύστατη δυνατή επιλογή''.

    [18] Εισαγωγές οπωρολαχανικών για συγκράτηση τιμών

    18/2/2003 4:45:00 μμ

    Διατηρείται το ανατιμητικό κλίμα στην αγορά τις τελευταίες μέρες, λόγω και της κακοκαιρίας, το οποίο προσπαθεί να περιορίσει το υπουργείο Ανάπτυξης με αθρόες εισαγωγές οπωρολαχανικών και ελέγχους στα υγρά καύσιμα. Σε ό,τι αφορά τα οπωροκηπευτικά, οι τιμές, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, εμφανίζονται αυξημένες μέχρι και 91,8% (στις πιπεριές συγκεκριμένα) από την αρχή του έτους και το υπουργείο επιδιώκει με εισαγωγές να αντιστρέψει το κλίμα. Ομως, όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο υφυπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Θεοδώρου, τα τέλη κυκλοφορίας, τα κόμιστρα ταξί, οι βενζίνες και τα δημοτικά τέλη ευθύνονται κυρίως για την αύξηση του πληθωρισμού τον Ιανουάριο, ωστόσο προβάλλονται ως υπαίτιες -για ''λόγους σκοπιμότητας'', όπως είπε- οι τιμές των οπωροκηπευτικών, οι οποίες κατά μέσο όρο σε σχέση με πέρυσι κινούνται πτωτικά.

    Και έλεγχοι στα καύσιμα

    ''Τα οπωρολαχανικά έχουν καταντήσει σάκος του μποξ'', είπε ο υφυπουργός χαρακτηριστικά. Από την άλλη, οι πολιτικές εξελίξεις γύρω από το θέμα του πολέμου στο Ιράκ δημιουργούν ανασφάλεια για την εξέλιξη των τιμών του πετρελαίου και γενικότερα των τιμών στην αγορά.

    Πάντως ο υφυπουργός εκτίμησε ότι θα εκτονωθεί η κατάσταση και ανέφερε ότι, όσον αφορά στους ελέγχους, γίνονται καθημερινά από 80 υπαλλήλους σε συνεργασία με τα ειδικά συνεργεία για τον έλεγχο της ποιότητας των καυσίμων.

    Παράλληλα αναμένεται μέχρι το τέλος του μηνός να επιβληθούν πρόστιμα σε επτά ή οκτώ ιδιωτικά σχολεία για αυξήσεις πάνω από το όριο του νόμου, όσον αφορά τη σχολική χρονιά 2001-2002.

    Θα ανακοινωθεί επίσης το δελτίο τιμών στα φάρμακα, το οποίο θα περιλαμβάνει μειώσεις έως 70% σε 85 φάρμακα και αυξήσεις μέχρι 25% σε άλλα τόσα φάρμακα ελληνικής παραγωγής.

    [19] Οι 4 στους 10 ιδιοκτήτες δεν δηλώνουν το νοίκι

    18/2/2003 11:01:00 πμ

    Οι τέσσερις στους 10 εκμισθωτές ακινήτων, ένα ποσοστό που αντιστοιχεί στο 35%, το 2002 δεν δήλωσαν τα εισοδήματά τους από ενοίκια ή δήλωσαν μικρότερα από αυτά που εισέπραξαν. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που αφορούν στις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις των εισοδημάτων από ενοίκια με τις δαπάνες που δήλωσαν οι ενοικιαστές, τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών. Τα στοιχεία αυτά αφορούν στη χρήση 2001 και δηλώθηκαν με τις φορολογικές δηλώσεις του 2002. Κατά τη διασταύρωση ελέγχεται το εισόδημα που δηλώνουν οι φορολογούμενοι από εκμισθώσεις σε σχέση με τις αντίστοιχες δαπάνες που εμφανίζουν οι ενοικιαστές στις δηλώσεις τους.

    Μετά τους εκμισθωτούς-ενοικιαστές, σειρά έχουν οι ιδιοκτήτες ΙΧ

    Ο έλεγχος συνεχίζεται με τη διερεύνηση 219.305 ΑΦΜ που φαίνεται ότι δεν δήλωσαν καθόλου εισοδήματα από εκμίσθωση.

    Η διερεύνηση περιλαμβάνει έλεγχο με βάση στοιχεία του Μητρώου Φορολογουμένων και παρελθούσες δηλώσεις εισοδήματος.

    Μετά τον έλεγχο του αρχείου αυτού θα προσδιοριστούν ανά ΔΟΥ οι φορολογούμενοι που:

    - Δήλωσαν μέρος μόνο των εισοδημάτων εκμίσθωσης,

    - Δεν δήλωσαν εισόδημα εκμίσθωσης, ενώ όφειλαν,

    - Δήλωσαν λανθασμένο ή ανύπαρκτο ΑΦΜ ιδιοκτήτου και ως εκ τούτου δεν δικαιούνται έκπτωσης της σχετικής δαπάνης κατά τη φορολόγηση.

    Τονίζεται ότι εφέτος (2003) οι ενοικιαστές-φορολογούμενοι που θα δηλώσουν ανύπαρκτους ΑΦΜ ιδιοκτητών, θα εντοπίζονται αυτομάτως κατά την εκκαθάριση.

    Μετά την ολοκλήρωση των διασταυρώσεων εκμισθωτών-ενοικιαστών θα ξεκινήσει ο έλεγχος των δηλουμένων ΙΧ επιβατηγών αυτοκινήτων.

    [20] Τένις: Στο β' γύρο η Δανιηλίδου

    18/2/2003 5:55:00 μμ

    Αγχώδη νίκη-πρόκριση στο β' γύρο του τουρνουά 585.000 δολαρίων, που διεξάγεται στο Ντουμπάι, πήρε η Λένα Δανιηλίδου. Η ελληνίδα πρωταθλήτρια, που είναι Νο-16 στον κόσμο, μετά από υπερπροσπάθεια (κυρίως στο πρώτο σετ), έκαμψε την αντίσταση της Σελίμα Σφαρ από την Τυνησία με 7-6, 6-2 (Νο-156) και πήρε την πρόκριση για την επόμενη φάση της διοργάνωσης. Εκεί θ' αντιμετωπίσει την Ισπανίδα Κοντσίτα Μαρτίνεζ, που είναι Νο-35 στην παγκόσμια κατάταξη και επικράτησε 6-3, 6-2 της Ιταλίδας Ρίτα Γκράντε (Νο-60).

    [21] Διαφωνία ΕΠΟ-ΕΠΑΕ για έναρξη νέου πρωταθλήματος

    18/2/2003 2:01:00 μμ

    Σε διαφορετική ημερομηνία θέλουν να αρχίσει το νέο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου ΕΠΟ και ΕΠΑΕ. Συγκεκριμένα, η ΕΠΟ επιθυμεί να ξεκινήσει στις 24 Αυγούστου, ενώ η ΕΠΑΕ στις 31 Αυγούστου. Η ημερομηνία της έναρξης αναμένεται να αποφασιστεί τις προσεχείς ημέρες. Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ, Γιάννης Γρανίτσας, παρουσιάστηκε τη Δευτέρα στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού και ζήτησε όπως οι ΠΑΕ καταβάλλουν την πολυσυζητημένη εγγυητική επιστολή του προϋπολογισμού τους από τη νέα αγωνιστική περίοδο, καθώς και να υπάρξει ρύθμιση των χρεών των ΠΑΕ.

    [22] Πλήρης ο Παναθηναϊκός κόντρα σε Αντερλεχτ

    Πηγή: ΑΠΕ 18/2/2003 1:58:00 μμ

    Στον απόηχο του θορύβου που δημιουργήθηκε στον αγώνα του Παναθηναϊκού με τον Ιωνικό ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα η προπόνηση της ομάδας του "τριφυλλιού" στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τον αγώνα με την Αντερλεχτ την Πέμπτη. Ο Σέρτζιο Μαρκαριάν είχε όλους τους ποδοσφαιριστές στην διάθεση του, ενώ οι Σεϊταρίδης, Μπασινάς, Καραγκούνης και Ολισαντέμπε θα ξεκινήσουν στο αρχικό σχήμα της ομάδας, όπως στα τελευταία (πλην Ιωνικού) παιχνίδια του πρωταθλήματος. Στο μεταξύ την Τετάρτη, στις 16.45 αναμένεται στην Αθήνα η αποστολή της Αντερλεχτ, με πτήση της Ολυμπιακής Αεροπορίας.

    Η συνέντευξη Τύπου του Ούγκο Μπρόος είναι προγραμματισμένη για τις 7 το απόγευμα, στη Λεωφόρο ενώ θα ακολουθήσει η προπόνηση των ποδοσφαιριστών της ομάδας.

    Η αποστολή των Βέλγων θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες την επομένη του αγώνα (21/2), στις 15.50. Η αντίστοιχη συνέντευξη Τύπου του Μαρκαριάν είναι προγραμματισμένη για αύριο, στις 5 το απόγευμα, στις εγκαταστάσεις της Παιανίας και αμέσως μετά θα γίνει η προπόνησης της ομάδας.

    [23] Ο Φέργκιουσον παραδέχθηκε ότι τραυμάτισε τον Μπέκαμ

    Πηγή: ΑΠΕ 18/2/2003 1:48:00 μμ

    Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ

    Μπορεί η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία "ότι συμβαίνει στα αποδυτήρια είναι εσωτερικό θέμα της ομάδας, όμως ο Σερ Αλεξ Φέργκιουσον παραδέχθηκε δημόσια ότι τραυμάτισε τον Ντέιβιντ Μπέκαμ, σ' ένα ξέσπασμα οργής, μετά την ήττα 2-0 από την Αρσεναλ και τον αποκλεισμό από τους προημιτελικούς του κυπέλλου Αγγλίας. "Ηταν μια φυσική αντίδραση. Μια από αυτές τις στιγμές που συμβαίνουν στα αποδυτήρια. Ομως τώρα τελείωσε και δεν πρόκειται να ξανασυμβεί", είπε ο προπονητής των "κόκκινων διαβόλων", ο οποίος το Σάββατο και ενώ τα "έψελνε" στους παίκτες του στα αποδυτήρια του "Ολντ Τράφορντ", κλώτσησε με δύναμη ένα παπούτσι, το οποίο τραυμάτισε τον αρχηγό της εθνικής Αγγλίας κάτω από το αριστερό μάτι.

    Τη Δευτέρα, στην προπόνηση, ο Μπέκαμ εμφανίστηκε με τσιρότο στο συγκεκριμένο σημείο, ενώ σύμφωνα με δημοσίευμα της Sun, μετά τον αγώνα του Σαββάτου, έφυγε 25 λεπτά αργότερα από τους συμπαίκτες του, αφού το τραύμα του χρειάστηκε ράμματα.

    Ο "Μπεκς", όπως και οι περισσότεροι άσοι της Γιουνάιτεντ, είχε μέτρια απόδοση στο ματς με την Αρσεναλ και αντικαταστάθηκε κατά τη διάρκεια του δευτέρου ημιχρόνου.

    [24] Φιλανθρωπικός ποδοσφαιρικός αγώνας στην Κατερίνη

    18/2/2003 2:14:00 μμ

    Αγώνας φιλανθρωπικού χαρακτήρα θα γίνει στην Κατερίνη στις 5 Μαρτίου και ώρα 3.30 μ.μ. στο γήπεδο του Πιερικού με αντιπάλους την τοπική ομάδα του και την εθνική Ελπίδων. Το παιχνίδι θα γίνει για την οικονομική και ηθική ενίσχυση του μικρού Θόδωρου Μπικούδη, γιου του παλιού τερματοφύλακα της ομάδας της Πιερίας, που πάσχει από βαρύ νόσημα.

    Σε συνέντευξη Τύπου που έγινε στην Κατερίνη για τον σκοπό αυτό παρέστησαν και μίλησαν ο Ευάγγελος Πουρσανίδης, πρόεδρος της ΕΠΣ Πιερίας, που έκανε έκκληση στα φιλανθρωπικά αισθήματα των φιλάθλων της περιοχής να δώσουν το παρόν τους και να ενισχύσουν την οικογένεια του γνωστού αθλητή, ο Γιάννης Λάιος, πρόεδρος του συλλόγου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που μίλησε για την ενθάρρυνση του αγώνα επιβίωσης του μικρού Θοδωρή Μπικούδη, στελέχη της ΕΠΣ Πιερίας, η διοίκηση και οι ποδοσφαιριστές του Πιερικού και φυσικά ο πατέρας του άτυχου μικρού.

    [25] Αισιοδοξία Ρονάλντο για το παιχνίδι με την Ντόρτμουντ

    18/2/2003 2:04:00 μμ

    Πανέτοιμος για την πιο μεγάλη μάχη της καριέρας του στη Ρεάλ Μαδρίτης, δηλώνει ο Ρονάλντο. Η "βασίλισσα" έφτασε στο σημείο να παίζει την πρόκριση στους "8" του Τσάμπιονς Λιγκ, εναντίον της Ντόρτμουντ στο Μπερναμπέου, με αρνητική ψυχολογία μετά την ήττα (1-0) από την Οσασούνα και με την πλάτη στον τοίχο, αφού αν δεν καταφέρει να κερδίσει τους πρωταθλητές Γερμανίας, οι ελπίδες της θα περιοριστούν στο ελάχιστο.

    Μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του, ο Βραζιλιάνος κορυφαίος ποδοσφαιριστής του κόσμου για το 2002, προσπαθεί να εμψυχώσει τους συμπαίκτες του, ενόψει της καθοριστικής αναμέτρησης που θα γίνει την Τετάρτη. Ο Ρονάλντο επισημαίνει η Ρεάλ στις δύσκολες στιγμές έδειχνε πάντα πόσο μεγάλη ομάδα ήταν. Το παιχνίδι με την Ντόρτμουντ, τονίζει είναι η ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα και το μόνο που θα υπάρχει στο μυαλό μας θα είναι η νίκη".

    Η Ντόρτμουντ θα προσπαθήσει να εκμεταλλευθεί στο έπακρο την ευκαιρία που της παρουσιάζεται και να πάρει, μαζί με τη Μίλαν, την πρόκριση. Ομως, ακόμη και με ισοπαλία, ο τρίτος όμιλος της Β' φάσης, θα πάρει "φωτιά", υπογραμμίζει ο Ρονάλντο.

    [26] Η γρίπη χτύπησε τη Γιουβέντους

    18/2/2003 1:55:00 μμ

    Μάρκο Ντι Βάιο

    Δυσάρεστα τα νέα για τον Μαρσέλο Λίπι και τη Γιουβέντους, μια ημέρα πριν από τον καθοριστικό αγώνα στο ''Ολντ Τράφορντ'' κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στο πλαίσιο της 3ης ημέρας της Β' φάσης του Τσάμπιονς Λιγκ. Επιδημία γρίπης έχει ''θερίσει'' την πρωταθλήτρια Ιταλίας, με αποτέλεσμα πέντε παίκτες ν' αποκλειστούν από το αυριανό παιχνίδι στην Αγγλία. Συγκεκριμένα εκτός μάχης τέθηκαν οι: Τζιανλουίτζι Μπουφόν, Αλεσάντρο Μπιριντέλι, Τζιανλούκα Ζαμπρότα, Μάρκο Ντι Βάιο και Μαρσέλο Σάλας, δυσκολεύοντας πολύ τα αγωνιστικά πλάνα του Λίπι, που δεν έχει στη διάθεση του ούτε τον τραυματία Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο, αλλά και τον Μαρκ Ιουλιάνο.

    [27] Ημερίδα για τον ''Ψηφιακό Πολιτισμό''

    18/2/2003 12:17:00 μμ

    "Ψηφιακός Πολιτισμός και Καλλιτεχνική Δημιουργία: Έλληνες Δημιουργοί" είναι το ενδιαφέρον θέμα μιας ημερίδας που διοργανώνει το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, την προσεχή Δευτέρα 3 Μαρτίου 2003 και ώρα 15.00-21.30, στο Πολιτιστικό Κέντρο "Ελληνικός Κόσμος" (Πειραιώς 254). Η ημερίδα αποβλέπει στην παρουσίαση και την καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης στη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας στον τομέα του πολιτισμού και των τεχνών στην Ελλάδα και οι θεματικές ενότητες θα αφορούν την πρωτότυπη καλλιτεχνική δημιουργία με τη χρήση ψηφιακών μέσων.

    Η ημερίδα εντάσσεται στο Ευρωπαϊκό Θεματικό Δίκτυο artnouveau (του προγράμματος τεχνολογιών της κοινωνίας της πληροφορίας του 5ου Προγράμματος Πλαισίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) το οποίο αποσκοπεί στην ανεύρεση νέων πρακτικών για την παρουσίαση, προσέγγιση και βίωση των τεχνών και του πολιτισμού με ζωντανό, προσωπικό και φιλικό προς τον χρήστη τρόπο.

    Ο ευρύτερος στόχος του έργου είναι ο προσδιορισμός των προοπτικών χρήσης των νέων τεχνολογιών στον πολιτισμό και τις τέχνες.

    [28] ''Γαϊτανάκι στην Αθήνα''

    18/2/2003 4:44:00 μμ

    Ο Δήμος Αθηναίων διοργανώνει από τις 27 Φεβρουαρίου έως τις 10 Μαρτίου, μια σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων για τον εορτασμό της Αποκριάς με τίτλο "Γαϊτανάκι στην Αθήνα". Οι εκδηλώσεις θα γίνουν στο κέντρο αλλά και στις γειτονιές της πόλης, που θα συμμετέχουν δημοφιλείς καλλιτέχνες, γνωστές θεατρικές ομάδες, μουσικά σχήματα κ.α.

    [29] ''Σου δανείζω για να σκοτώσεις τη γυναίκα μου''

    18/2/2003 1:17:00 μμ

    Ενας Κινέζος δάνεισε στον αδελφό του 2.400 δολάρια ΗΠΑ με αντάλλαγμα ο δανειολήπτης να δολοφονήσει τη γκρινιάρα σύζυγο του πρώτου. Τα δύο αδέλφια κατέληξαν σ' αυτή τη ''δολοφονική'' συμφωνία όταν ο Σι Ζιχάι απέρριψε το αίτημα του αδελφού του Σι Γιουσενγκ να του δανείσει χρήματα για είχε χρεοκοπήσει. Ο 41χρονος αδελφός καταπιεσμένος από τη σύζυγο του είπε στον αδελφό του '' Δεν μπορώ να σου δανείσω ούτε μια δεκάρα εκτός και εάν με απαλλάξεις από τη σύζυγο μου'', γράφει η εφημερίδα του Χονγκ Κονγκ ''Τσάινα Ντέιλι''. Ο Σι Γουσένγκ συμφώνησε και εκτέλεσε την ''υπόσχεση'' του στο σπίτι του αδελφού του ενώ εκείνος ήταν σε σπίτι συναδέλφων του και έπαιζε χαρτιά ώστε να έχει ακλόνητο άλλοθι. Οι αδελφοί Σι συνελήφθησαν στο πατρικό τους σπίτι και κατηγορούνται για ανθρωποκτονία από πρόθεση, γράφει η εφημερίδα.

    [30] Οι Rolling Stones κατά του πολέμου

    18/2/2003 12:03:00 μμ

    Τα μέλη του συγκροτήματος των Rollιng Stones, εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους για την μεγάλη επιτυχία που γνώρισαν τα αντιπολεμικά συλλαλητήρια που έγιναν το περασμένο Σαββατοκύριακο στις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου. "Ελπίζουμε οι κυβερνήσεις να πήραν το μήνυμα που έστειλαν πολλά εκατομμύρια διαδηλωτές σε όλο τον κόσμο. Παρακολουθούμε από κοντά την κρίση στο Ιράκ και ελπίζουμε-και αγωνιζόμαστε-να λυθεί κατά τρόπο λογικό" είπε ο Κιθ Ρίτσαρντς ενώ ο Ρούνι Γουντ σχολίασε με χιούμορ ότι το σύνθημα που τον εντυπωσίασε περισσότερο στη διαδήλωση του Σίδνεϊ ήταν το "Πολεμήστε την τερηδόνα και όχι το Ιράκ"!

    Παγκόσμια περιοδεία του συγκροτήματος για την προώθηση του ''Best of 40 Licks''

    Η καλή διάθεση και το χιούμορ ήταν διάχυτα στην πρώτη συνέντευξη που έδωσαν τα μέλη του διάσημου συγκροτήματος στο Σίδνεϊ από όπου την Τετάρτη ξεκινούν την περιοδεία τους στην Αυστραλία για να προωθήσουν το τελευταίο τους άλμπουμ "Best of 40 Licks" που περιέχει 40 παλιές επιτυχίες τους.

    Αυτή είναι η πέμπτη περιοδεία των Rolling Stones στην Αυστραλία. Η πρώτη έγινε το 1965 και έκτοτε εμφανίστηκαν σε μεγάλα στάδια, ιπποδρόμους και άλλους τεράστιους χώρους σε όλη την ήπειρο. Τώρα θα εμφανιστούν σε πιο μικρούς χώρους "για να μπορεί το κοινό να τους απολαύσει από κοντά".

    Το Enmore Theatre του Σίδνεϊ, όπου θα πραγματοποιήσουν τρεις εμφανίσεις (Τετάρτη, Πέμπτη και Σάββατο) χωρά μόλις 2000 θεατές ενώ το Rod Laver Arena της Μελβούρνης (όπου θα πραγματοποιήσουν τρεις εμφανίσεις την ερχόμενη εβδομάδα) χωρά σαφώς περισσότερους (γύρω στις 12.000).

    Παράλληλα ο Μικ Τζάγκερ διέψευσε ότι συνεχίζονται οι διαφωνίες του και οι κόντρες του με το Κιθ Ρίτσαρντς. "Είμαστε 40 χρόνια μαζί. Φυσικό είναι κάπου να διαφωνήσουμε. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι πάντοτε προσπαθούσαμε για το καλύτερο" είπε.

    Τα μέλη των Rolling Stones δηλώνουν ενθουσιασμένα που θα επισκεφτούν για πρώτη φορά φέτος την Κίνα, την Ινδία και τη Σερβία. "Δεν ξέρουμε αν οι Κινέζοι είναι έτοιμοι για μας αλλά εμείς βλέπουμε την Κίνα και την Ινδία σαν προκλήσεις- νέες προκλήσεις- και θέλουμε να τις κατακτήσουμε" είπε ο Τσάρλι Γουάτς.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 18 February 2003 - 17:54:14 UTC