Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-02-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι Κυκλάδες
  • [02] Απόχωρησαν οι αγρότες από τα μπλόκα
  • [03] Απεργία της ΟΣΥΠΑ την Παρασκευή
  • [04] Μήνυμα ενότητας από την Ε.Ε.
  • [05] Αστυνομικά μέτρα για τα παιχνίδια της Κυριακής
  • [06] Εξέταση για τη σύσταση του Νέου Πανιώνιου
  • [07] Σιράκ-Μπόνο-Πάπας για το Νόμπελ Ειρήνης

    [01] Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι Κυκλάδες

    18/2/2003 9:55:00 μμ

    Δεκάδες χωριά αποκλεισμένα, καταστροφές στα νησιά των Κυκλάδων από τις έντονες βροχοπτώσεις και προβλήματα στο μεγαλύτερο ορεινό οδικό δίκτυο της χώρα συνθέτουν το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί από το συνεχιζόμενο κύμα κακοκαιρίας σε όλη τη χώρα. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν οκτώ νησιά των Κυκλάδων. Πρόκειται για την Ανδρο, Σύρο, Τήνο,Μύκονο, Σίφνο, Σέριφο, Πάρο και Νάξο, ενώ ακυρώθηκαν οι πτήσεις της Ολυμπιακής προς Μήλο, Ιωάννινα, Πάρο και Μύκονο λόγων των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

    Σε λευκό κλοιό η Αττική

    Οι θυελλώδεις άνεμοι κρατούν δεμένα τα πλοία στα λιμάνια και μόνο με σκάφη κλειστού τύπου γίνονται ορισμένα δρομολόγια στον Αργοσαρωνικό.

    Κλειστές, επίσης, παραμένουν οι πορθμιακές γραμμές Ρίου-Αντιρίου, Καβάλας-Θάσου και Πρίνου.

    Με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κίνηση στο μεγαλύτερο μέρος του ορεινού δικτύου της χώρας, ενώ απαραίτητες είναι και στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας στο ύψος της Μαλακάσας. Λόγω της πυκνής χιονόπτωσης η Τροχαία απευθύνει έκκληση στους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

    Με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κίνηση στην Πεντέλη από την πλατεία Παλιάς Πεντέλης προς Αγιο Πέτρο, από Μαλακάσα προς Αγιο Μερκούριο, στη Χασιά από τη Μονή Κλειστών έως τα Δερβενοχώρια και στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών-Θηβών από τη Μάνδρα.

    Κακοκαιρία σε όλη τη χώρα

    Βαρυχειμωνιά επικρατεί όμως σε όλη τη χώρα, με χιονοπτώσεις, παγετό, τσουχτερό κρύο και θυελλώδεις ανέμους, ενώ ύφεση των καιρικών φαινόμενων αναμένεται από την Πέμπτη.

    Στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, η συνεχιζόμενη χιονόπτωση έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην κυκλοφορία. Κλειστός παραμένει, εξαιτίας παγετού, ο δρόμος Χορτιάτη-Αγ. Βασιλείου. Σε επιφυλακή βρίσκονται και 100 δημοτικοί υπάλληλοι προκειμένου να αντιμετωπίσουν έκτακτες περιπτώσεις, κυρίως στην Άνω Πόλη, τις 40 Εκκλησιές, την Άνω Τούμπα και το Κρυονέρι.

    Συνεχείς χιονοπτώσεις επίσης σημειώνονται στους νομούς της Μακεδονίας, στη Φλώρινα και τα Γρεβενά όπου έχουν αποκλειστεί 18 χωριά. Στην Κατάρα, η κυκλοφορία έχει διακοπεί, καθώς το χιόνι ξεπέρασε τα 50 εκατ.

    Στην Αρκαδία, 39 χωριά παραμένουν αποκλεισμένα, ενώ το χιόνι έφτασε τα 15 εκατοστά μέσα στην Τρίπολη, ενώ στο ορεινό δίκτυο απαιτούνται αλυσίδες.

    Με δυσκολία, και μόνο με αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία στο δρόμο Πατρας-Τρίπολης.

    Στους νομούς Καρδίτσας και Τρικάλων έχουν αποκλειστεί 57 χωριά, 18 στο νομό Φθιώτιδας, 12 στον νομό Αχαΐας 4, στο νομό Έβρου 10, στο νομό Ιωαννίνων και πολλά ακόμα στον ορεινό ιστό της χώρας. Στη Φθιώτιδα, το χιόνι ξεπέρασε τους 50 πόντους και σε πολλές κωμοπόλεις δεν λειτούργησαν τα σχολεία.

    [02] Απόχωρησαν οι αγρότες από τα μπλόκα

    18/2/2003 9:45:00 μμ

    ''Απρακτοι'' αποχώρησαν την Τρίτη, μετά από 13 ημέρες παραμονής στα μπλόκα, οι βαμβακοπαραγωγοί της Θεσσαλίας, ύστερα από απόφαση της γενικής συνέλευσης των αγροτών που πραγματοποιήθηκε στην Ενωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Λάρισας. Οι αγρότες του νομού παραμένουν στο αρχικό αίτημά τους για πλήρη απορρόφηση όλων των ποσοτήτων βάμβακος που δεν έχουν απορροφηθεί μέχρι στιγμής. Το ενδιαφέρον των αγροτών στρέφεται τώρα στη συνεδρίαση της διαχειριστικής επιτροπής που έχει οριστεί για τις 18 Μαρτίου, ενώ εκκρεμεί αίτημα του υπουργείου Γεωργίας η συνεδρίαση να γίνει νωρίτερα. Το αίτημα των αγροτών θα είναι και πάλι το ίδιο και εφόσον δεν ικανοποιηθεί και μέσω της διαχειριστικής επιτροπής, τότε θα στραφούν, όπως αναφέρουν, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας δικαίωση των αιτημάτων τους.

    [03] Απεργία της ΟΣΥΠΑ την Παρασκευή

    18/2/2003 9:45:00 μμ

    Προβλήματα στην ομαλή εκτέλεση των πτήσεων των αεροπορικών εταιριών αναμένεται να προκληθούν την προσεχή Παρασκευή, εξαιτίας της 24ωρης απεργίας που έχει εξαγγείλει η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, διεκδικώντας την ικανοποίηση οικονομικών τους αιτημάτων. Η ΟΣΥΠΑ καταγγέλλει το υπουργείο Οικονομικών ότι δεν υπογράφει τα απαιτούμενα κονδύλια για την παροχή πρόσθετης εργασίας το 2003, παρά το γεγονός ότι η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και ο υπουργός Μεταφορών έχουν στείλει εγκαίρως τη σχετική απόφαση και έχουν τηρηθεί όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Οι εργαζόμενοι στην ΥΠΑ προειδοποιούν με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, με άρνηση παροχής έργου τις Κυριακές, εξαιρέσιμες και νυχτερινές ώρες, γεγονός που θα προκαλέσει προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των αεροδρομίων.

    [04] Μήνυμα ενότητας από την Ε.Ε.

    18/2/2003 10:27:00 μμ

    Ικανοποίηση επικρατεί στις τάξεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης μετά τη διαμόρφωση κοινής θέσης για το θέμα του Ιράκ. Την επιτυχία της άτυπης Συνόδου Κορυφής που ήταν πρωτοβουλία της Ελληνικής Προεδρίας, ακολούθησαν τα θετικά σχόλια των 15 ηγετών και των πολιτικών ομάδων του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Η κοινή συνεδρίαση της ευρωπαϊκής τρόικα με τις 13 υποψήφιες χώρες επιβεβαίωσε την κοινή αντιμετώπιση του προβλήματος, ενώ αντιδράσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις Σιράκ, ότι ορισμένες υποψήφιες χώρες φάνηκαν πολύ αγενείς στον τρόπο που χειρίστηκαν το θέμα του Ιράκ.

    Πλήρη η ταύτιση και των 13 υπό ένταξη χωρών

    Oι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 13 υπό ένταξη και υποψηφίων χωρών συμφώνησαν πλήρως με το περιεχόμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, ενώ στην κοινή δήλωση που ακολούθησε επισημαίνεται ότι οι απόψεις των 13 αποτελούν μια σημαντική συμβολή στην κοινή θέληση για τη διευθέτηση της ιρακινής κρίσης και την υποστήριξη της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή.

    Στην κοινή δήλωση, επισημένεται επίσης η αποφασιστικότητα για την εξασφάλιση μιας κοινής αντιμετώπισης ώστε να αποφευχθούν νέες διαχωριστικές γραμμές και να προωθηθεί η σταθερότητα και η ευημερία εντός και εκτός συνόρων της νέας Ενωσης.

    Έκκληση στις ευρωπαϊκές χώρες να διαφυλάξουν την ενότητα της Ε.Ε. απηύθυνε ο πρωθυπουργός και προεδρεύων του συμβουλίου Κ. Σημίτης σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση με τους ηγέτες των 13 υποψηφίων προς ένταξη χωρών.

    "Στην Ευρώπη δεν πρέπει να βλέπουμε το προσωρινό και να διογκώνουμε τις διαφορές μας αλλά να καταλάβουμε ότι η αίσθηση του κοινού είναι πολύ πιο δυνατή από την αίσθηση του διαφορετικού" τόνισε ο πρωθυπουργός, σχολιάζοντας τις αποστάσεις που φάνηκαν να παίρνουν από την πολιτική της ΕΕ, οι χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης στο θέμα της κρίσης του Ιράκ.

    Ο κ. Σημίτης, προσπάθησε μάλιστα να ρίξει τους τόνους από τις χθεσινές δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Ζακ Σιράκ, ο οποίος επέκρινε δριμύτατα χθες Δευτέρα τις υποψήφιες προς ένταξη στην ΕΕ ανατολικοευρωπαϊκές χώρες οι οποίες συντάχθηκαν στην αμερικανική θέση ως προς την ιρακινή κρίση, λέγοντας ότι ''έχασαν μία καλή ευκαιρία να σιωπήσουν'', ενώ τις χαρακτήρισε πολύ αγενείς όσον αφορά τον τρόπο που χειρίστηκαν το θέμα του Ιράκ.

    Οι δηλώσεις έφεραν αντιδράσεις

    Παρόλα αυτά ο πρόεδρος της Γαλλίας δεν γλίτωσε από την έκφραση δυσαρέσκειας των ηγετών και των αξιωματούχων των χωρών της ανατολικής Ευρώπης.

    Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Ιον Ιλιέσκου τόνισε πως η δήλωση Σιράκ είναι ένα απλό ''ατύχημα'' στις γαλλο-ρουμανικές σχέσεις.

    ''Η Γαλλία έχει το δικαίωμα της γνώμης της και η Πολωνία έχει το δικαίωμα να αποφασίζει τι είναι καλό για κείνη. Η Γαλλία πρέπει να το σεβαστεί αυτό. Θα προτιμούσα (ο πρόεδρος Σιράκ) να εκφράζεται πιο ευγενικά'', τόνισε ο Πολωνός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ανταμ Ρότφελντ.

    Εντονη ήταν και η αντίδραση του πολιτικού κόσμου της Βουλγαρίας, που απέρριψαν τις επικρίσεις του Ζακ Σιράκ, υποστηρίζοντας ότι οι επικρίσεις προδίδουν ''μια σχετική νευρικότητα'', όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών Λουμπομίρ Ιβανόφ. ''Αυτή δεν είναι μια παραγωγική προσέγγιση για να επιτύχουμε την ενότητα στο Συμβούλιο Ασφαλείας'' στο οποίο η Βουλγαρία είναι μη μόνιμο μέλος, συμπλήρωσε ο Ιβανόφ.

    Μεταξύ αυτών που καυτηρίασαν τη στάση του Γάλλου πρόεδρου ήταν και ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ. ''Ουδείς υποστηρίζει, ελπίζω, πως οι χώρες αυτές θα έπρεπε να είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από πλήρη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και απολύτως ελεύθερες να εκφράζουν τις απόψεις τους'', δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην επίσημη κατοικία του στη Ντάουνινγκ Στριτ.

    ''Αυτοί που θέλουν να απομακρύνουν την Ευρώπη από την Αμερική παίζουν το πιο επικίνδυνο παιχνίδι που ξέρω στη διεθνή πολιτική'', είπε ακόμα ο Μπλερ. Ο Βρετανός πρωθυπουργός έσπευσε πάντως να προσθέσει ότι η χώρα του δεν είναι ''στα μαχαίρια'' με τη Γαλλία, παρά τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ τους.

    Σε απάντηση των επικρίσεων η Γαλλίδα υπουργός αρμόδια για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Νοέλ Λενουάρ επισήμανε πως ο πρόεδρος της χώρας εξέφρασε ένα αίσθημα που συμμερίζεται σε μεγάλο βαθμό η γαλλική κοινή γνώμη. ''Στη Γαλλία, περισσότερο από αλλού, παρατηρήθηκαν αντιδράσεις πικρίας και απογοήτευσης'' για τη στάση ορισμένων μελλοντικών χωρών-μελών της ΕΕ, είπε η κ. Λενουάρ.

    ''Η Γαλλία έχει δώσει μάχη ''για μια ισχυρή ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Πρέπει λοιπόν η ολοκλήρωση αυτή να υπάρχει στη φιλοσοφία των χωρών που εντάσσονται στην ΕΕ'', κατέληξε η ίδια.

    Συγχαρητήρια στην Ελληνική Προεδρία

    Νωρίτερα, στην Ευρωβουλή, οι αρχηγοί των πολιτικών ομάδων συνεχάρησαν την ελληνική προεδρία για την πολιτική σθεναρότητα που επέδειξε και την επιτυχή κατάληξη της πρωτοβουλίας για την υιοθέτηση κοινής απόφασης για το Ιράκ.

    Θετική εξέλιξη χαρακτήρισε η ΝΔ τη χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για συμβιβασμό των αντιτιθέμενων απόψεων που αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα.

    Το πρωί ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Κώστας Καραμανλής συναντήθηκε με τους πρέσβεις της Γερμανίας και της Γαλλίας στην Αθήνα και επανέλαβε ότι πρέπει να εξαντληθούν όλες οι διπλωματικές ενέργειες για την επίλυση της κρίσης.

    "Οι 15 άφησαν ανοιχτό το παράθυρο του πολέμου αποποιούμενοι της ευθύνης τους", τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

    Ως ένα συμβιβασμό προκειμένου "να εξασφαλισθεί γενικώς μια κοινή ευρωπαϊκή θέση και όχι ως μια σαφή συμβολή προς την κατεύθυνση της αποτροπής του πολέμου",θεωρεί ο Συνασπισμός τη χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με την κρίση στο Ιράκ.

    Εξάλλου, το ΔΗΚΚΙ εκτιμά ότι η χθεσινή απόφαση της ΕΕ αποτελεί "μια μικρή αναβολή στον προαποφασισμένο και αδικαιολόγητο πόλεμο των ΗΠΑ και της Βρετανίας κατά του Ιράκ".

    Επιτυχημένη και ισορροπημένη κατάληξη της πρωτοβουλίας της ελληνικής προεδρίας χαρακτηρίζει την απόφαση η Ανανεωτική Κίνηση της Αριστεράς.

    [05] Αστυνομικά μέτρα για τα παιχνίδια της Κυριακής

    18/2/2003 9:45:00 μμ

    Δρακόντεια θα είναι τα μέτρα που θα ληφθούν για την ομαλή διεξαγωγή του ντέρμπι Ολυμπιακού-ΠΑΟΚ για την 20η ημέρα του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α΄ Εθνικής, που θα γίνει την Κυριακή στις 19.00, όπως αποφασίστηκε στην σύσκεψη που έγινε σήμερα στην ΓΑΔΑ, με την συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για το άλλο μεγάλο παιχνίδι της ημέρας, ανάμεσα σε Αρη και Παναθηναϊκό (Κυριακή, 16.45).

    Στην σύσκεψη αποφασίστηκε:

    Για το παιχνίδι του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ:

    - Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ να καθίσουν στις θύρες 6 και 7.

    - Ο ΠΑΟΚ να πάρει 2.000 εισιτήρια από τα 11.350 που θα τυπωθούν.

    - Να παραμείνουν κλειστές για λόγους ασφαλείας οι θύρες 5 και 8.

    - Να γίνει εξονυχιστικός έλεγχος κατά την είσοδο των οπαδών στο γήπεδο, αλλά και προέλεγχος έξω από αυτό.

    Για το παιχνίδι Αρη-Παναθηναΐκου, μεταξύ άλλων αποφασίστηκε:

    - Οι οπαδοί του Παναθηναϊκού να καθίσουν στην θύρα 1.

    - Ο Παναθηναϊκός να πάρει 2.500 εισιτήρια από τα 17.000 που θα τυπωθούν.

    - Να παραμείνουν κλειστές για λόγους ασφαλείας οι θύρες 5 και 8.

    - Να γίνει προέλεγχος και προέλεγχος κατά την άφιξη και είσοδο των φιλάθλων στο γήπεδο.

    [06] Εξέταση για τη σύσταση του Νέου Πανιώνιου

    18/2/2003 9:46:00 μμ

    Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού μπαίνει η σύσταση της ΠΑΕ Νέος Πανιώνιος. Σύμφωνα με απόφαση της ΕΕΑ, αρχίζει προκαταρκτική έρευνα σε βάθος, τόσο για το νομικό όσο και για το ουσιαστικό σκέλος της υπόθεσης. Εισηγητής της υπόθεσης θα είναι μέλος της επιτροπής, καθηγητής πανεπιστημίου. Στο μεταξύ, η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού κάλεσε για την προσεχή Παρασκευή σε ακρόαση τις ΠΑΕ Ηρακλής, Ιωνικός, Καλλιθέα, Ολυμπιακός και ΟΦΗ. Τα θέματα που εξετάζονται είναι τυχόν κωλύματα των μελών των Δ.Σ. (ποινικές καταδίκες, παραπεμπτικά βουλεύματα κλπ), οικονομικά θέματα (εγγυητική επιστολή), μετοχική σύνθεση. Ενώπιον της ΕΕΑ έχουν ήδη παρουσιαστεί οι ΠΑΕ ΑΕΚ, Αιγάλεω, Ακράτητος, Αρης και Γιάννενα, ενώ οι υπόλοιπες ΠΑΕ της Α΄ Εθνικής θα κληθούν την επόμενη εβδομάδα.

    [07] Σιράκ-Μπόνο-Πάπας για το Νόμπελ Ειρήνης

    18/2/2003 9:45:00 μμ

    Ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ, ο Βάτσλαβ Χάβελ, ο Κουβανός διαφωνών Οσβάλντο Πάγια, ο κυβερνήτης του Ιλινόις Τζορτζ Ράιαν που κατήργησε τη θανατική ποινή, αλλά και ο τραγουδιστής των U2 Μπόνο είναι μερικές από τις κορυφαίες προσωπικότητες που προτάθηκαν για το Νόμπελ Ειρήνης του 2003. Ως υποψήφιοι αναμένεται να προταθούν και οι επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ, Χανς Μπλιξ και Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι. Το Νόμπελ Ειρήνης, θα ανακοινωθεί την 1η Οκτωβρίου. ''Μέχρι τώρα έχουμε συνολικά 150 υποψηφιότητες, οι 21 από αυτές είναι οργανώσεις'', δήλωσε ο επικεφαλής του Νορβηγικού Ινστιτούτου Νόμπελ Γκέιρ Λούντεσταντ, ο οποίος διευκρίνισε πως οι υποψήφιοι θα ξεπεράσουν το ρεκόρ των 156 υποψηφιοτήτων του 2002, επειδή η πενταμελής επιτροπή θα προτείνει με τη σειρά της υποψήφιους στην πρώτη της συνεδρίαση στις 25 Φεβρουαρίου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 18 February 2003 - 21:52:51 UTC