Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-02-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνέντευξη Σημίτη εφ' όλης της ύλης
  • [02] Κυπριακό: Εντείνονται οι διπλωματικές επαφές
  • [03] Επεισοδιακή σύλληψη κακοποιού
  • [04] Απορρίφθηκαν οι αιτήσεις αναίρεσης για την υπόθεση ''17Ν''
  • [05] Ατύχημα με χειροβομβίδα στο κέντρο της Αθήνας
  • [06] Συνάντηση Μπακογιάννη-Παπαγεωργόπουλου
  • [07] Έτοιμοι να αντιμετωπίσουν μια ενεργειακή κρίση οι ''15''
  • [08] Περιοδεία Πάουελ στην Ασία
  • [09] Πτώση στρατιωτικού ελικοπτέρου στην Ερυθρά Θάλασσα
  • [10] Στενή συνεργασία Ιράν-IAEA για τα πυρηνικά
  • [11] Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους του Κατάρ
  • [12] Β. Ιρλανδία: Αναστολή δράσης ανακοίνωσε η UDA
  • [13] Αυστραλία: Επιτέλους βροχή...
  • [14] Κολομβία: Οι FARC απήγαγαν του τρεις Αμερικανούς
  • [15] Με φόντο το πετρέλαιο...
  • [16] Ερντογάν: Περιμένω απάντηση από την Ουάσινγκτον
  • [17] Πάπας-Μπλερ συζήτησαν για την κρίση στο Ιράκ
  • [18] G7: Αντίσταση κατά της εξασθένισης της οικονομίας
  • [19] O Φινοκαλιώτης στο Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ
  • [20] AIDS: Εν αναμονή των αποτελεσμάτων εμβολίου

    [01] Συνέντευξη Σημίτη εφ' όλης της ύλης

    22/2/2003 3:00:00 μμ

    Απέναντι στην κρίση με το Ιράκ, η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι ούτε απούσα ούτε πολυδιασπασμένη, τονίζει σε συνέντευξή του στην "Ημερησία", ο πρωθυπουργός και Προεδρεύων στην ΕΕ, Κώστας Σημίτης, επισημαίνοντας ότι η επιτυχία της Συνόδου Κορυφής των 15, αντανακλά στο κύρος της Ευρώπης αλλά και της χώρας μας που πήρε την πρωτοβουλία για τη σύγκλησή της. ''Πρέπει να αποτρέψουμε την ανάδειξη νέων διαχωριστικών γραμμών στον αιώνα που μόλις ξεκίνησε. Να βρούμε δρόμους καλύτερης συνεννόησης και κατανόησης, σε ένα πολυκεντρικό παγκόσμιο σύστημα'', προτείνει ο πρωθυπουργός.

    ''Στην πολιτική δεν υπάρχουν αδιέξοδα''

    Η διάσταση απόψεων ανάμεσα στον γαλλογερμανικό άξονα και τη Βρετανία, ή η συμμετοχή πέντε ηγετών των υπό ένταξη χωρών στην κοινή επιστολή υποστήριξης της αμερικανοβρετανικής προσέγγισης της κρίσης στο Ιράκ, δεν ανησυχεί τον κ. Σημίτη αναφορικά με το μέλλον της ευρωπαϊκής σύγκλισης.

    ''Η Ευρωπαϊκή Ένωση, πάντα έβρισκε τρόπους συνεννόησης και σύγκλισης. Ουδέποτε έλειψαν οι διαφορετικές απόψεις, οι συγκυριακές κρίσεις και πάντοτε ξεπεράστηκαν βγάζοντας μια Ευρώπη που περνούσε από το ένα στο άλλο εξελικτικό της στάδιο. Κρίσιμο πάντα ήταν, η υπερέχουσα βούληση για την Ευρώπη και τη μετεξέλιξή της. Κι αυτή η βούληση υπάρχει. Όπως υπάρχει επίγνωση της κρίσης, συναίσθηση της ευθύνης να προχωρήσουμε όλοι μαζί, ενισχύοντας τη συνοχή μας'', τονίζει ο κ. Σημίτης.

    Στο παραπάνω πλαίσιο, η κοινή απόφαση των ''15'' στην Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής αποδεικνύει, αναφέρει ο πρωθυπουργός, πως ''στην πολιτική δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Πάντοτε υπάρχει ένας δρόμος και ένας τρόπος για να ανατρέπουμε αυτό που φαντάζει αμετάκλητο και μη αντιστρέψιμο. Αρκεί να έχουμε τη βούληση, να έχουμε συνείδηση της ιστορικής περιόδου και να μην εφησυχάζουμε (...) Η επιτυχία της Συνόδου Κορυφής, αντανακλά στο κύρος της Ευρώπης, αλλά και της χώρας μας που, ως Προεδρία, πήρε την πρωτοβουλία''.

    Για τα σενάρια που θέλουν την Τουρκία να αναβαθμίζεται στα σχέδια των ΗΠΑ για επέμβαση στο Ιράκ, με συνέπεια τη σκλήρυνση της στάσης της απέναντι στην ΕΕ, ο κ. Σημίτης απαντά ότι η Τουρκία είναι φυσικό να προασπίζεται τα συμφέροντά της, όπως η ίδια τα εννοεί, σε σχέση μάλιστα με ένα ενδεχόμενο πολέμου, αλλά η ευρωπαϊκή της πορεία θα κριθεί με βάση τα κριτήρια που ισχύουν για κάθε υποψήφια χώρα.

    Ο ίδιος υπενθυμίζει ότι ''η Ελλάδα ενθαρρύνει την Τουρκία στην ευρωπαϊκή της κατεύθυνση και το έχουμε αποδείξει στην πράξη. Θα προσέθετα, όμως, ότι στο επίκεντρο της προσοχής μας θα πρέπει να έχουμε πώς αναβαθμίζουμε εμείς το ρόλο της Ελλάδας, πώς αναβαθμίζουμε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις''.

    Τέλος, σχετικά με τις εξελίξεις στην Κύπρο και το Κυπριακό, ο κ. Σημίτης απαντά στις όποιες ανησυχίες μπορεί να υπήρξαν με την εκλογή του Τάσου Παπαδόπουλου στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι ''οι δηλώσεις του κ. Παπαδόπουλου και του κ. Κληρίδη, δεν δικαιολογούν ανησυχία'' και πως ''το συμφέρον του κυπριακού λαού, είναι στην ολοκλήρωση της προσπάθειας που έχει ωριμάσει".

    ''Πιστεύω ότι και οι δύο άνδρες θα εργασθούν με συνέπεια για τη συνέχεια και την ολοκλήρωση του ιστορικού αυτού εγχειρήματος'', καταλήγει ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του.

    [02] Κυπριακό: Εντείνονται οι διπλωματικές επαφές

    22/2/2003 6:36:00 μμ

    Τόμας Γουέστον

    Σε αγώνα δρόμου επιδίδονται οι απεσταλμένοι των ΗΠΑ και της Βρετανίας για την επίτευξη λύσης του Κυπριακού πριν από τις 28 Φεβρουαρίου. Ο Ειδικός Συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ συναντήθηκε με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο και τον πρόεδρο της κυπριακής Βουλής, ενώ στην Κύπρο έφθασε το Σάββατο και ο Βρετανός απεσταλμένος, Λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ. Ο κ. Χάνεϊ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να παρατείνει την παραμονή του στην Κύπρο μέχρι τις 28 του μήνα, όταν δηλαδή θα βρίσκεται εκεί και ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών. Στην Αθήνα μεταβαίνει την Κυριακή ο νεοεκλεγμένος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, για διαβουλεύσεις με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και την πολιτική ηγεσία.

    Ανάγκη για ισοζυγισμένο σχέδιο του ΟΗΕ

    Δ. Χριστόφιας

    Ο κ. Παπαδόπουλος θα συνοδεύεται από το γενικό διευθυντή του υπουργείου Εξωτερικών Χριστόδουλο Πασιαρδή, το διευθυντή της Διεύθυνσης Κυπριακού, Τάσο Τζωνή και τον επί του Τύπου εκπρόσωπό του, Μάριο Καρογιάν.

    Ο Αμερικανός συντονιστής για το Κυπριακό, είχε πρόγευμα εργασίας με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο, στην Αμερικανική πρεσβεία και αργότερα είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Δ. Χριστόφια. Ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε στον κ. Γουέστον τις ανησυχίες για ένα νέο αναθεωρημένο σχέδιο, ενώ ο Αμερικανός διπλωμάτης συμφώνησε πως ο,τιδήποτε κάνει ο γ.γ. του ΟΗΕ θα πρέπει να είναι ισοζυγισμένο.

    Παράλληλα, ο κ. Χριστόφιας κάλεσε τις ΗΠΑ να ασκήσουν την επιρροή τους ώστε η οποιαδήποτε νέα κίνηση να είναι μελετημένη, και να μην εξωθεί τον κυπριακό λαό σε αρνητικές τοποθετήσεις.

    "Οτιδήποτε κάνει ο γ.γ. του ΟΗΕ, σε σχέση με το σχέδιο το οποίο βρίσκεται ενώπιόν μας, χρειάζεται να είναι ισοζυγισμένο ώστε να μην πλησιάζει τη μια πλευρά μόνο, και να διατηρεί τις πιθανότητες για μια συμφωνία. Θα πρέπει να παραμείνει, αυτό που πιστεύουμε, ένα ισοζυγισμένο κείμενο, και πιστεύω ότι έτσι θα γίνει'', είπε ο Αμερικανός επίσημος. Ο ίδιος εξέφρασε και πάλι την πεποίθηση ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

    Ντε Σότο: Κρίσιμης σημασίας τα θέματα ασφαλείας

    Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε την Παρασκευή η συνάντηση των αντιπροσωπειών του τουρκικού και του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για το θέμα της ασφάλειας στην Κύπρο. Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, οι δύο πλευρές αποφάσισαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες, αλλά δεν έλαβαν καμία απόφαση για το χρόνο και τον τόπο της επόμενης συνάντησης.

    Μιλώντας μετά τις επαφές του στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. ντε Σότο είπε ότι τα θέματα ασφάλειας είναι κρίσιμης σημασίας σε έναν συμβιβασμό στο Κυπριακό και πρόσθεσε ότι όλες οι πλευρές τα θεωρούν ως την ουσία των διαπραγματεύσεων. Αναφερόμενος στην επικείμενη επίσκεψη του Κόφι Ανάν στην περιοχή, ο ίδιος είπε ότι ''ο χρόνος της επίσκεψης του δεν είναι τυχαίος'', ενώ απέφυγε να επιβεβαιώσει ότι επίκειται κατάθεση νέου αναθεωρημένου σχεδίου για το Κυπριακό.

    Την ίδια ώρα, ο Ραούφ Ντενκτάς κλιμακώνει τις επιθέσεις του εναντίον του ειδικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα Αλβαρο ντε Σότο, χαρακτηρίζοντας επαίσχυντο το γεγονός, εκ μέρους του Περουβιανού διπλωμάτη, ότι διαβουλεύθηκε απευθείας με την Αγκυρα, χωρίς πρώτα να ενημερώσει τον ίδιο, για τις αλλαγές που προωθούνται στο σχέδιο Ανάν.

    [03] Επεισοδιακή σύλληψη κακοποιού

    22/2/2003 1:00:00 μμ

    Ένας αστυνομικός και ένας κακοποιός τραυματίστηκαν σοβαρά κατά τη διάρκεια επεισοδιακής σύλληψης που έγινε λίγο πριν τις 3 τα ξημερώματα του Σαββάτου, στην οδό Ξενοφώντος της Καλλιθέας, στην Αθήνα. Σύμφωνα με την αστυνομία, το περιστατικό συνέβη όταν μετά την επ΄αυτοφώρω σύλληψη του 32χρονου Στυλιανού Καπακλή που προσπαθούσε να κλέψει ένα αυτοκίνητο, αυτός προσπάθησε να δραπετεύσει, με αποτέλεσμα ο αστυφύλακας Γουλιέλμος Δρακωτός να τον πυροβολήσει. Κατά την διάρκεια του επεισοδίου τραυματίστηκε και ο αστυφύλακας.

    Εκτός κινδύνου ο δράστης

    Όπως έγινε γνωστό από αστυνομικές πηγές, περιπολικό της αστυνομίας με οδηγό τον αστυφύλακα Γουλιέλμο Δρακωτό και συνοδό τον αστυφύλακα Ευάγγελο Κρικόνη, πήγε στην οδό Ξενοφώντος μετά από τηλεφώνημα που έγινε στην Άμεση Δράση, σύμφωνα με το οποίο ένα ύποπτο άτομο έκλεβε αυτοκίνητο όπου εκεί συνέλαβαν επ΄αυτοφώρω τον Στυλιανό Λιανό-Καμπακλή του Βασιλείου, 32 ετών να προσπαθεί να θέσει σε λειτουργία το ΖΚΚ 2845 ΙΧ αυτοκίνητο, ΝISSAN Almera ιδιοκτησίας Ευάγγελου Μεταξά, που μόλις είχε διαρρήξει.

    Οι αστυφύλακες τον ακινητοποίησαν και αφού του έκαναν σωματική έρευνα του έδωσαν πίσω τα χέρια με χειροπέδες και τον έβαλαν στο πίσω δεξί κάθισμα του περιπολικού. Τον 32χρονο επιτηρούσε ο αστυφύλακας Δρακωτός, ο οποίος βρισκόταν έξω από το περιπολικό και ακριβώς δίπλα στον κρατούμενο, ενώ ο Κρικόνης αναζητούσε τον ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου σε παρακείμενη πολυκατοικία.

    Επειδή όμως είχε δημιουργηθεί μποτιλιάρισμα ο Δρακωτός παράλληλα με την επιτήρηση του κρατούμενου υποδείκνυε στους οδηγούς να ακολουθήσουν διαφορετική πορεία. Ο Καμπακλής εκμεταλλεύθηκε αυτό το γεγονός και αφού κατάφερε να ανοίξει την αριστερή χειροπέδα, πέρασε στη θέση του οδηγού και προσπάθησε να θέσει σε λειτουργία το περιπολικό που είχε τα κλειδιά στη μηχανή.

    Ο αστυφύλακας που αντιλήφθηκε την κίνησή του, μπήκε μπροστά στο περιπολικό φωνάζοντάς του να σταματήσει και προσπαθώντας να εμποδίσει τη διαφυγή του. Τότε ο κρατούμενος ξεκίνησε απότομα με το περιπολικό, παρέσυρε τον αστυφύλακα, τον χτύπησε και τον στρίμωξε σ`ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο από την αντίθετη πλευρά της Ξενοφώντος. Ο αστυφύλακας Δρακωτός μπροστά στον κίνδυνο, τράβηξε το υπηρεσιακό του περίστροφο και πυροβόλησε τέσσερις φορές εναντίον του Καμπακλή καταφέρνοντας έτσι να απεγκλωβιστεί τραυματισμένος και να πέσει στην άσφαλτο.

    Ο κρατούμενος ανέπτυξε ταχύτητα με το περιπολικό, αλλά σε μικρή απόσταση στην οδό Γρυπάρη 140 προσέκρουσε σε σταθμευμένο φορτηγό και ακινητοποιήθηκε αφού το όχημα έπαθε σοβαρές ζημιές στο μπροστινό σύστημα. Προηγουμένως είχε προσκρούσει σε άλλο οχτώ σταθμευμένα οχήματα και δύο μοτοσικλέτες στα οποία προξένησε σοβαρές ζημιές.

    Στο περιπολικό έφθασε τρέχοντας ο αστυφύλακας Κρικόνης, ο οποίος με τη βοήθεια και άλλων αστυνομικών που έφθασαν έβγαλαν τον κρατούμενο και με ασθενοφόρο τον μετέφεραν στον Ερυθρό Σταυρό όπου χειρουργήθηκε και νοσηλεύεται στη ΜΕΘ φρουρούμενος. Σύμφωνα με τους γιατρούς φέρει δύο τραύματα στο μπροστινό μέρος του αριστερού ώμου, και στην κοιλιακή χώρα και προς το παρόν βρίσκεται εκτός κινδύνου.

    Ο αστυφύλακας Δρακωτός μεταφέρθηκε στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο όπου παραμένει για νοσηλεία με τραύματα στο δεξί πόδι και στη μέση ενώ του τοποθετήθηκε και κολάρο στον αυχένα.

    Από την ασφάλεια διαπιστώθηκε ότι ο Καμπακλής είναι σεσημασμένος κλέφτης αυτοκινήτων και σε βάρος του εκκρεμούν ερήμην καταδικαστικές αποφάσεις και εντάλματα συλλήψεις για διακεκριμένες κλοπές κατά συρροή, απάτη κατ`επάγγελμα, πλαστογραφία, υπεξαγωγή εγγράφων και άλλα αδικήματα.

    [04] Απορρίφθηκαν οι αιτήσεις αναίρεσης για την υπόθεση ''17Ν''

    Πηγή: ΑΠΕ 22/2/2003 4:02:00 μμ

    Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου απέρριψε τις αιτήσεις αναίρεσης που εκκρεμούσαν κατά του παραπεμπτικού βουλεύματος 2869/2002 του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών για την υπόθεση της τρομοκρατικής οργάνωσης "17 Νοέμβρη". Στον Αρειο Πάγο είχαν καταθέσει, μέσω των δικηγόρων τους, αιτήσεις ο φερόμενος ως αρχηγός της 17Ν Αλ. Γιωτόπουλος και τέσσερα ακόμα άτομα φερόμενα ως μέλη της "17 Νοέμβρη, οι Π. Σερίφης, Κ. Καρατσώλης, Ηρ. Κωστάρης και Σωτ. Κονδύλης, και ζητούσαν να αναιρεθεί το υπ' αριθμ. 2869/2002 παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών με το οποίο παραπέμφθηκαν σε δίκη (3 Μαρτίου 2003) ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών.

    Πιο συγκεκριμένα, ο Αρειος Πάγος με το υπ' αριθμ. 464/2003 βούλευμά του, έκρινε απαράδεκτες τις αναιρέσεις και αμετάκλητο το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, αφού δέχθηκε ότι σύμφωνα με τον αντιτρομοκρατικό νόμο 2928/2001, δεν χωρεί κατά του βουλεύματος το ένδικο μέσο της αίτησης αναίρεσης.

    Έκρινε, επίσης, ο Αρειος Πάγος ότι ο αποκλεισμός της αναίρεσης στο πρόωρο αυτό στάδιο της προδικασίας κατά βουλεύματος, που αποφαίνεται μόνο για ζήτημα παραπομπής σε δίκη, δεν αντίκειται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) γιατί το δικαίωμα πρόσβασης του κατηγορουμένου ενώπιον της Δικαιοσύνης έχει πλήρως εξασφαλισθεί και στο στάδιο της προδικασίας, αφού παρέχεται σε αυτόν ανεμπόδιστα η δυνατότητα να προσφύγει στο δικαστικό συμβούλιο, να υποβάλει αντιρρήσεις ή αιτήματα κ.λπ.

    Έτσι, εξασφαλίζεται η πρόσβαση στην Δικαιοσύνη, ενώ η ΕΣΔΑ δεν καθιερώνει παράλληλα υποχρέωση του εθνικού (Έλληνα) νομοθέτη για θέσπιση και ενδίκων μέσων υπέρ του κατηγορουμένου.

    Επίσης, ο Αρειος Πάγος δέχθηκε ότι δεν παραβιάζεται η αρχή της ισότητας των "όπλων" με τη διατήρηση της δυνατότητας μόνο του εισαγγελέα Αρείου Πάγου να ζητεί την αναίρεση του βουλεύματος, γιατί ο εισαγγελέας λειτουργεί ως αυτοτελές και αμερόληπτο όργανο που βοηθά στη διάγνωση της αλήθειας και στην απονομή Δικαίου και δεν εξομοιώνεται ούτε ταυτίζεται με διάδικο, σε κάθε δε περίπτωση δεν θεωρείται αντίδικος του κατηγορουμένου.

    Τέλος, ο Αρειος Πάγος έκρινε ότι δεν παραβιάζονται τα άρθρα 7 και 26 του Συντάγματος από τις επίμαχες δικονομικές ρυθμίσεις του νόμου 2928/2001.

    [05] Ατύχημα με χειροβομβίδα στο κέντρο της Αθήνας

    22/2/2003 1:45:00 μμ

    Χειροβομβίδα παλαιού τύπου, που βρισκόταν μέσα σε μπάζα στον τρίτο όροφο του καταστήματος ΖΑΡΑ, στη διασταύρωση Ερμού και Βουλής στο Σύνταγμα, εξερράγη λίγο πριν μεσημέρι του Σαββάτου, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στα πόδια ένας εργάτης. Η έκρηξη σημειώθηκε, όταν κατά τις εργασίες ανακαίνισης ο εργάτης που απομάκρυνε τα μπάζα από το σημείο δεν αντιληφθεί την χειροβομβίδα η οποία εξερράγη. Ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο Λαικό Νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται εκτός κινδύνου. Στον τόπο της έκρηξης έσπευσαν πυροτεχνουργοί της Ασφάλειας, οι οποίοι περισυνέλεξαν υπολείμματα που μεταφέρθηκαν στην εγκληματολογική υπηρεσία για εξέταση ενώ ερευνάται από την Ασφάλεια πως βρέθηκε στο σημείο αυτό η χειροβομβίδα.

    [06] Συνάντηση Μπακογιάννη-Παπαγεωργόπουλου

    22/2/2003 5:17:00 μμ

    Συνάντηση με τη δήμαρχο Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη είχε το Σάββατο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, στο δημαρχείο της πόλης, όπου συζήτησαν θέματα που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μετά τη συνάντηση, η δήμαρχος Αθηναίων δήλωσε ότι η ίδια και ο κ. Παπαγεωργόπουλος ως δήμαρχοι των δύο μεγαλύτερων πόλεων της Ελλάδας έχουν ευθύνες απέναντι σε θέματα θεσμικά και οικονομικά.

    ''Μπορεί πιο άμεσα και πιο αποτελεσματικά η Τοπική Αυτοδιοίκηση να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των πολιτών'', τόνισε η κ. Μπακογιάννη και πρόσθεσε ότι για να γίνει αυτό χρειάζεται μια καινούργια νοοτροπία, μια καινούργια πολιτική σκέψη και μια νέα αντίληψη.

    Από την πλευρά του, ο κ. Παπαγεωργόπουλος δήλωσε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση περιμένει πολλά από την κ. Μπακογιάννη, επισημαίνοντας ότι ''πρέπει κάτι να κάνουμε στο επίπεδο των οικονομικών πόρων και στο επίπεδο των αρμοδιοτήτων''.

    Παράλληλα, χαρακτήρισε αδιανόητο η Τοπική Αυτοδιοίκηση να βρίσκεται έξω από την ύδρευση, την αποχέτευση, τις συγκοινωνίες κ.α., τονίζοντας ότι ''πρέπει να αγωνιστούμε για να ακολουθήσουμε τον ευρωπαϊκό δρόμο της αυτοδιοίκησης και στην Ελλάδα''.

    [07] Έτοιμοι να αντιμετωπίσουν μια ενεργειακή κρίση οι ''15''

    22/2/2003 7:02:00 μμ

    Aλβάρο Σίλβα Καλντερόν

    Μήνυμα προς τους λαούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι "αισθανόμαστε ασφαλείς και σίγουροι ότι θα αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε κρίση με τα εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας", έστειλαν οι υπουργοί Ενέργειας της Ε.Ε. ολοκληρώνοντας το απόγευμα του Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη τις εργασίες του άτυπου συμβουλίου τους. O Aλβάρο Σίλβα Καλντερόν, γ.γ. του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών (ΟΠΕΚ), διαβεβαίωσε τους Ευρωπαίους υπουργούς αλλά και τις παγκόσμιες αγορές ότι υπάρχει επάρκεια πετρελαίου, ενώ ο ΟΠΕΚ δεν θα διστάσει, αν χρειαστεί, να διαθέσει στην αγορά μέχρι και 5 εκατ. βαρέλια πετρέλαιο ημερησίως. Συνάντηση με τον γ.γ. του υπουργείου Ανάπτυξης Γ. Αγραφιώτη είχε αντιπροσωπεία εργαζομένων στη ΔΕΗ, τα πετρελαιοειδή και τις χημικές βιομηχανίες, οι οποίοι πραγματοποίησαν διαδήλωση έξω από το ξενοδοχείο ''Hyatt'' όπου διεξήχθη η Σύνοδος.

    Ντε Παλάθιο: Παραγωγική η Σύνοδος

    Οι εργαζόμενοι συζήτησαν με τον κ. Αγραφιώτη τις θέσεις και τα αιτήματά τους σχετικά με την απελευθέρωση της ενέργειας και τον πόλεμο στο Ιράκ, και του επέδωσαν ψήφισμα, το οποίο ο γ.γ. του υπουργείου διαβίβασε στους Ευρωπαίους υπουργούς Ενέργειας.

    Οι υπουργοί των "15" συζήτησαν αναλυτικά επί δυο προτάσεων-οδηγιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την ασφάλεια εφοδιασμού πετρελαϊκών προϊόντων και φυσικού αερίου. Η πρώτη πρόταση, που προκαλεί έντονες συζητήσεις στους κόλπους των "15", συνίσταται ουσιαστικά στην αύξηση των εθνικών αποθεμάτων πετρελαίου για την περίοδο κρίσεων από τις ενενήντα στις εκατόν είκοσι ημέρες. Οσον αφορά το φυσικό αέριο, έγινε συζήτηση επί της πρότασης δημιουργίας αποθεμάτων για εξήντα ημέρες.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος μετέφερε την εκτίμηση των ομολόγων του ότι η περίοδος της κερδοσκοπίας με το πετρέλαιο που εμφανίζεται τους δυο τελευταίους μήνες (από 27 σε 32 δολάρια το βαρέλι στο αργό), είναι παροδική και υποστήριξε ότι σημαντικό εργαλείο για την αντιμετώπισή της είναι ο συνεχής διάλογος μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών.

    Σύμφωνα με την αρμόδια επίτροπο Λογιόλα ντε Παλάθιο, έγινε μια ειλικρινής συζήτηση επί της πρότασης στο συμβούλιο των υπουργών, το οποίο το χαρακτήρισε ιδιαίτερα παραγωγικό. Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου, η κ.ντε Παλάθιο τόνισε ότι στην άτυπη αυτή σύνοδο τέθηκαν οι βάσεις ώστε να επιτευχθεί συμφωνία επί των δυο προτάσεων οδηγιών ίσως και τον Μάιο στην Αθήνα.

    Στενότερη ενεργειακή συνεργασία ΕΕ-Ρωσίας

    Ο κ.Τσοχατζόπουλος χαρακτήρισε στρατηγικό εταίρο στο ενεργειακό ζήτημα τη Ρωσία και, όπως είπε, οι υπουργοί συμφώνησαν να καταθέσουν τη δική τους πρόταση για να εξασφαλιστεί η συμμετοχή της Μόσχας και των χωρών της Μεσογείου στον Χάρτη Ενέργειας.

    Το θέμα, σύμφωνα με τον κ. Τσοχατζόπουλο, θα συζητηθεί τον ερχόμενο μήνα στη σύνοδο του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας στο Παρίσι, ενώ στις 31 Μαΐου πρόκειται να πραγματοποιηθεί συμβούλιο κορυφής ΕΕ-Ρωσίας στην Αγία Πετρούπολη.

    [08] Περιοδεία Πάουελ στην Ασία

    Μπέττυ Σαβούρδου 22/2/2003 4:43:00 μμ

    Κ. Πάουελ-Τσ. Κοϊζούμι

    Στην Ιαπωνία έφθασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιμ Πάουελ, πρώτο σταθμό από τις τρεις χώρες που θα επισκεφθεί εντός των επόμενων ημερών. Κατά τις συναντήσεις του με τους ηγέτες της Ιαπωνίας, της Κίνας και της Ν. Κορέας, κυρίαρχο θα είναι το θέμα την έντασης μεταξύ των ΗΠΑ και της Β. Κορέας. Στο μεταξύ, παρά τον πόλεμο δηλώσεων στον οποίο επιδίδονται οι δύο χώρες, μετά την απόφαση της Πιόνγιάνγκ να αποχωρήσει από την συμφωνία για τα πυρηνικά όπλα, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επαναλάβουν προσεχώς τη βοήθεια με τρόφιμα προς τη χώρα, όπως ανακοίνωσε ο Κόλιν Πάουελ.

    Πιονγιάνγκ: ''Πρόβα'' πολέμου οι ασκήσεις ΗΠΑ-Ν. Κορέας

    Την Κυριακή, ο Αμερικανός αξιωματούχος θα βρίσκεται στο Πεκίνο και τη Δευτέρα στη Σεούλ, για την ορκωμοσία του νέου προέδρου της Ν. Κορέας Ρο Μου Χιούν. Στο Πεκίνο, θα συναντήσει το Κινέζο πρόεδρο Γιανγκ Ζεμίν και τον αρχηγό του Κομμουνιστικού Κόμματος Χου Ζιντάο. Ως γνωστό, η Κίνα ζητά να δοθεί επιπλέον χρόνος στους επιθεωρητές, ενώ οι ΗΠΑ ζητούν από το Πεκίνο να πιέσει την Πιονγιάνγκ για αλλαγή στάσης. Εντούτοις, η Κίνα επιμένει για διάλογο μεταξύ Β. Κορέας και ΗΠΑ.

    Την ίδια ώρα, η Β. Κορέα υποστηρίζει ότι οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ-Ν. Κορέας τον επόμενο μήνα αποτελούν "δοκιμή πυρηνικού πόλεμου". Ωστόσο, η Ουάσινγκτον επιμένει ότι πρόκειται για προγραμματισμένες ετήσιες ασκήσεις.

    Υπενθυμίζεται ότι η αμερικανική διατροφική βοήθεια που δινόταν στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων (PAM) προς τη Βόρεια Κορέα, διακόπηκε πριν από τρεις μήνες, όταν η χώρα αυτή αποκάλυψε ότι επανέλαβε το πυρηνικό της πρόγραμμα, παραβιάζοντας μία συνθήκη του 1994 με τις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ συνεισέφεραν έως τότε για περισσότερο από ένα δεύτερο της βοήθειας προς την Πιονγιάνγκ στο πλαίσιο του PAM.

    Πηγές: ΑΠΕ, BBC

    [09] Πτώση στρατιωτικού ελικοπτέρου στην Ερυθρά Θάλασσα

    22/2/2003 4:23:00 μμ

    Στρατιωτικό ελικόπτερο της Υεμένης που μετέφερε δώδεκα στρατιωτικούς συνετρίβη το Σάββατο στην Ερυθρά Θάλασσα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οκτώ από αυτούς, ανακοίνωσε αξιωματούχος του υπουργείου Αμυνας. Σύμφωνα με τη δήλωση του αξιωματούχου, που μεταδίδει το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SABA, οι υπόλοιποι τέσσερις στρατιωτικοί επέζησαν με σοβαρά τραύματα. Το δυστύχημα σημειώθηκε σε απόσταση 50 περίπου χλμ στα ανοικτά της Υεμένης, κοντά στο νησί Χάνις της Ερυθράς Θάλασσας, και αποδίδεται σε τεχνική βλάβη. Πηγή του υπουργείου Αμυνας δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερ ότι το ελικόπτερο πραγματοποιούσε περιπολία ρουτίνας πάνω από το νησί Χάνις, το οποίο αποδόθηκε στην Υεμένη από την Ερυθραία το 1998. Έκτοτε στο νησί αυτό σταθμεύει μικρή στρατιωτική δύναμη της Υεμένης.

    [10] Στενή συνεργασία Ιράν-IAEA για τα πυρηνικά

    22/2/2003 5:54:00 μμ

    Πλήρη συνεργασία του Ιράν με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA), αναφορικά με την επιθεώρηση των πυρηνικών εγκαταστάσεων της χώρας, υποσχέθηκε το Σάββατο ο Ιρανός πρόεδρος Μοχάμαντ Χαταμί στον επικεφαλής της IAEA Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι. Ο Ελ Μπαραντέι, που μετέβη στο Ιράν προκειμένου να πιστοποιήσει τον ειρηνικό χαρακτήρα του πυρηνικού προγράμματός του, θα καταβάλει προσπάθειες να πείσει τους Ιρανούς υπευθύνους να δεχθούν τη διενέργεια αιφνιδιαστικών επιθεωρήσεων στις πυρηνικές τους εγκαταστάσεις.

    Το Ιράν έχει υπογράψει τη συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, αλλά όχι το συμπληρωματικό πρωτόκολλο που επιτρέπει τις, πλέον αξιόπιστες, αιφνιδιαστικές επιθεωρήσεις.

    ''Τα πυρηνικά προγράμματα του Ιράν είναι ειρηνικά και προορίζονται αποκλειστικά για μη στρατιωτικούς σκοπούς, αλλά ταυτόχρονα είναι δικαίωμά μας να κάνουμε χρήση της πυρηνικής τεχνολογίας μέσα στα πλαίσια της διεθνώς αναγνωριζόμενης νομοθεσίας'', δήλωσε ο Χαταμί στην κρατική τηλεόραση, μετά τη συνάντησή του με τον Ελ Μπαραντέι.

    Από την πλερά του, ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ υπογράμμισε ότι ''η χρήση της πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς με στόχο την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη συγκαταλέγεται μεταξύ των δικαιωμάτων που απορρέουν από την εθνική κυριαρχία κάθε χώρας''.

    Όσον αφορά στο Ιράκ, ο Ελ Μπαραντέι, ένας εκ των δύο επικεφαλής της ομάδας επιθεωρητών που πραγματοποιούν ελέγχους στο ιρακινό οπλοστάσιο, δήλωσε ότι δεν συνεργάζεται πλήρως με τους επιθεωρητές του ΟΗΕ. ''Ιδιαίτερα, δεν έχουμε πλήρη πρόσβαση στις Ιρακινούς επιστήμονες και ελπίζουμε ότι το Ιράκ θα συνεργασθεί τις επόμενες εβδομάδες'', δήλωσε ο ίδιος και τόνιζε πως "εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι ο πόλεμος δεν είναι αναπόφευκτος".

    [11] Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους του Κατάρ

    22/2/2003 4:47:00 μμ

    Αεροσκάφος του Κατάρ πραγματοποίησε το Σάββατο αναγκαστική προσγείωση στο διεθνές αεροδρόμιο της Δαμασκού ύστερα από προειδοποίηση για ύπαρξη βόμβας, μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες. Το αεροσκάφος εκτελούσε πτήση μεταξύ Ντόχας, πρωτεύουσας του Κατάρ, και Λονδίνου.

    [12] Β. Ιρλανδία: Αναστολή δράσης ανακοίνωσε η UDA

    22/2/2003 3:18:00 μμ

    Αναστολή της δράσης της για δώδεκα μήνες προκειμένου να ανασυγκροτηθεί, ανακοίνωσε το Σάββατο η μεγαλύτερη οργάνωση των Ενωτικών Προτεσταντών της Βόρειας Ιρλανδίας UDA (Ενωση Προστασίας του Ολστερ). Στην ανακοίνωση αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι θα ορίσει νέο εκπρόσωπό για να διαπραγματευθεί την κατάργηση του οπλοστασίου της με τον Καναδό στρατηγό Τζον ντε Σαστελέν, να αναλαμβάνει τον αφοπλισμό των παραστρατιωτικών οργανώσεων. Ξεκαθαρίζει πάντως ότι δεν πρόκειται να αφοπλισθεί, αν δεν κάνει πρώτα το ίδιο ο Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός (IRA). H UDA σπαράσσεται εδώ και έξι μήνες από έναν αδελφοκτόνο πόλεμο ανάμεσα σε διάφορες πτέρυγές της, που από τα Χριστούγεννα έχει στοιχίσει τη ζωή τεσσάρων ανθρώπων.

    [13] Αυστραλία: Επιτέλους βροχή...

    22/2/2003 12:11:00 μμ

    Οι δυνατές βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν τις τελευταίες μέρες στη νοτιανατολική Αυστραλία δημιούργησαν πολλές ελπίδες ότι η χειρότερη ανομβρία που αντιμετώπισε η χώρα εδώ και εκατό χρόνια βαίνει προς το τέλος της. Ποτάμια και λίμνες που είχαν στεγνώσει γέμισαν από νερό και παρότι κάποιες περιοχές πλημμύρισαν, αυτή τη φορά κανείς δεν έδειξε να ενοχλείται. Οι αγρότες πανηγυρίζουν που, στην κυριολεξία "άνοιξαν οι ουρανοί" και ποτίστηκε το διψασμένο χώμα. Οι δυνατές βροχοπτώσεις βοήθησαν, επίσης, να σβήσουν και οι φωτιές που μαίνονταν εδώ και 45 μέρες ανεξέλεγκτες στις αυστραλιανές πόλεις. Πάντως στη Μελβούρνη συνεχίζονται οι περιορισμοί στην κατανάλωση νερού. "Θα πρέπει να συνεχιστούν οι βροχοπτώσεις για να πούμε ότι ξεπεράσαμε την ανομβρία και το φαινόμενο Ελ Νίνιο μας εγκατέλειψε", σχολίασε ο πολιτειακός πρωθυπουργός της Βικτόρια, Στιβ Μπρακς

    [14] Κολομβία: Οι FARC απήγαγαν του τρεις Αμερικανούς

    22/2/2003 7:11:00 μμ

    Οι Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) ανέλαβαν το Σάββατο την ευθύνη για την απαγωγή τριών Αμερικανών που εξαφανίστηκαν στη χώρα αυτή στις 13 Φεβρουαρίου. Στη σχετική ανακοίνωση που έστειλε στο ραδιοσταθμό της Μπογκοτά Radionet, η ανταρτική οργάνωση κατηγορεί τους απαχθέντες ότι ανήκουν στη CIA και απαιτεί την άμεση αναστολή των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην περιοχή της Φλορένσια, στα νότια της χώρας, "ώστε να είναι σε θέση να εγγυηθεί τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των τριών αμερικανών αξιωματικών".

    [15] Με φόντο το πετρέλαιο...

    Δημήτρης Αλεξόπουλος 22/2/2003 2:24:00 μμ

    Συνεχίζονται οι διπλωματικές επαφές των ΗΠΑ, για την ψήφιση μίας δεύτερης απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα επιτρέπει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης, την ώρα που ανάβει ο πόλεμος των δηλώσεων για το ιρακινά πετρέλαια και μια ενδεχόμενη κρίση στην αγορά του "μαύρου χρυσού". "Δεν πρόκειται να σημειωθεί έλλειψη πετρελαίου στη παγκόσμια αγορά εξαιτίας ενός πολέμου στο Ιράκ", διαβεβαίωσε το πρωί του Σαββάτου από τη Θεσσαλονίκη, στο περιθώριο του Ατυπου Συμβουλίου των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ,ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ Αλβάρο Σίλβα Καλντερόν.

    Ο πόλεμος των κοιτασμάτων

    Δίνοντας ένα διαφορετικό στίγμα για την πραγματική αιτία μιας πιθανής επέμβασης στο Ιράκ, η εφημερίδα της Σαουδικής Αραβίας Αλ-Ριάντ, γράφει στο φύλλο του Σαββάτου, ότι ο απώτερος σκοπός του Αμερικανού προέδρου, δεν είναι η αποπομπή του Σαντάμ Χουσεΐν από την εξουσία, αλλά το ιρακινό πετρέλαιο που θέλει να το μοιράσει στους φίλους του στην περιοχή. ''Καθώς πλησιάζει ο πόλεμος, άρχισε ήδη η διανομή του ιρακινού πετρελαίου σε ορισμένες χώρες της περιοχής'', γράφει η Αλ-Ριάντ, και αναφέρεται στην Τουρκία, το Ισραήλ και την Ιορδανία, τρεις βασικούς συμμάχους της Ουάσιγκτον στη Μέση Ανατολή.

    Χθες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, σε τηλεοπτική του συνέντευξη είχε δηλώσει ότι, οι ΗΠΑ δεν έχουν ιμπεριαλιστικές βλέψεις στην πλούσια σε πετρέλαια περιοχή του Κόλπου και αντικειμενικός σκοπός των ΗΠΑ παραμένει η ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν και η εγκαθίδρυση μιας δημοκρατικής κυβέρνησης.

    Τα σενάρια της Αλ-Ριάντ, για τον ενδεχόμενο πόλεμο δεν θα είχαν ουσία εάν χθες δεν έβγαινε στο φως της δημοσιότητας ότι μέσα στα ανταλλάγματα που ζητά από τις ΗΠΑ η Τουρκία για την τη χρησιμοποίηση του εδάφους της χώρας από τα αμερικανικά στρατεύματα στην περίπτωση πολεμικής επιχείρησης εναντίον του Ιράκ, είναι μεταξύ άλλων και οι πετρελαϊκές πηγές του Κιρκούκ, στην εκμετάλλευση των οποίων θα ήθελε να συμμετάσχει.

    Τυχαίο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί και το γεγονός ότι η Ρωσία προσπαθεί ως την τελευταία στιγμή πριν ξεσπάσει ο πόλεμος, να συνάψει συμβόλαια με το Ιράκ για την εκμετάλλευση πετρελαϊκών κοιτασμάτων, όπως έγινε γνωστό από πηγές της πετρελαϊκής βιομηχανίας.

    Ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Ιγκόρ Γουσούφοβ, προγραμματίζει μυστική επίσκεψη στο Ιράκ τις επόμενες ημέρες προκειμένου να πείσει τη Βαγδάτη να παραχωρήσει σε ρωσική εταιρία την εκμετάλλευση πετρελαιοφόρων πεδίων στη Δυτική Κούρνα, που είναι ένα από τα πλουσιότερα του Ιράκ. Ελπίζει επίσης να διασφαλίσει δικαιώματα για μικρότερα κοιτάσματα, μετά τις επιτυχείς αν και ήσσονος σημασίας συμφωνίες που συνήψε με τη Βαγδάτη τον Ιανουάριο.

    Η ρωσική Lukoil διατηρούσε δικαιώματα στη Δυτική Κούρνα ώσπου η Βαγδάτη ακύρωσε τη συμφωνία τον Δεκέμβριο, γιατί όπως λένε πηγές της πετρελαϊκής βιομηχανίας, η ρωσική εταιρία προσέγγισε την ιρακινή αντιπολίτευση προσπαθώντας να προστατεύσει τη θέση της στην περίπτωση που ανατραπεί ο Σαντάμ.

    Με τον Χοσέ Μαρία Αθνάρ συναντάται ο Μπους

    Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, ετοιμάζει τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Χοσέ Μαρία Αθνάρ, για να συζητήσουν θέματα που αφορούν την κρίση στον Περσικό κόλπο. Οι δύο ηγέτες θα έχουν ένα ανεπίσημο δείπνο και θα συζητήσουν για το νέο σχέδιο ψηφίσματος για το Ιράκ που αναμένεται να κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στον ΟΗΕ.

    Οι συνομιλίες θα ολοκληρωθούν με συνέντευξη τύπου. Η Ισπανία είναι μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και υποστηρίζει τη στάση των ΗΠΑ απέναντι στο Ιράκ.

    Πριν μεταβεί στις ΗΠΑ ο Αθνάρ είχε συνομιλίες στο Μεξικό με τον πρόεδρο της χώρας, Βισέντε Φοξ για το ίδιο θέμα.

    ΠΗΓΕΣ: ΒΒC, ΑΠΕ, ΝΕΤ.

    [16] Ερντογάν: Περιμένω απάντηση από την Ουάσινγκτον

    22/2/2003 7:18:00 μμ

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

    Ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε το Σάββατο ότι η χώρα του περιμένει ακόμα την αμερικανική απάντηση στους όρους που έχει θέσει για να επιτρέψει την ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων στο έδαφός της σε περίπτωση πολέμου κατά του Ιράκ. "Εξ' όσων γνωρίζω, μέχρι στιγμής δεν έχει έλθει μία ευνοϊκή απάντηση από την αμερικανική πλευρά", δήλωσε ο Ερντογάν, τονίζοντας ότι οι αξιώσεις που προβάλλει η Τουρκία δεν είναι "ακραίες ή σκληρές" και ότι καλύπτουν πολιτικές, στρατιωτικές και οικονομικές πλευρές.

    Στις ίδιες δηλώσεις του, που μεταδόθηκαν από το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, ο Ερντογάν διέψευσε ότι οι διαφορές της Αγκυρας με την Ουάσινγκτον στο θέμα αυτό είναι στενά λογιστικές.

    Στο μεταξύ, ο Τούρκος πρωθυπουργός Αμπντουλάχ Γκιούλ στην Αγκυρα δήλωσε πως "ομιλούμε για όλα με αμοιβαία εμπιστοσύνη και σεβασμό" ενώ ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Τουρκία Ρόμπερτ Πήρσον είπε ότι οι συνομιλίες έγιναν σε "καλή ατμόσφαιρα όπως αναμενόταν".

    Η Ουάσινγκτον περιμένει ανυπόμονα το "πράσινο φως" της Αγκυρας έτσι ώστε να μπορέσει να ξεφορτώσει στο τουρκικό έδαφος το ογκώδες στρατιωτικό υλικό που παραμένει φορτωμένο στα αμερικανικά πλοία έξω από τα λιμάνια της Μεσογείου. Η Τουρκία ωστόσο απαιτεί συγκεκριμένες εγγυήσεις που δεν μεταφράζονται μόνο σε δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά αφορούν επίσης το πολιτικό και στρατιωτικό μέλλον του Ιράκ.

    [17] Πάπας-Μπλερ συζήτησαν για την κρίση στο Ιράκ

    22/2/2003 3:32:00 μμ

    Να καταβάλει όλες τις δυνατές προσπάθειες ώστε να αποφύγει ο κόσμος νέες διαιρέσεις και να αποτραπεί η τραγωδία ενός πολέμου στο Ιράκ, ζήτησε σήμερα από τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β' τον οποίο δέχθηκε στο Βατικανό. Οπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Ποντίφηκα, Γιοακίν Ναβάρο, η συνομιλία επέτρεψε να "επαβεβαιωθεί ότι είναι ανάγκη όλες οι εμπλεκόμενος πλευρές στην ιρακινή κρίση να συνεργασθούν με τα Ηνωμένα Εθνη και να κάνουν χρήση των δυνατοτήτων που παρέχει το διεθνές δίκαιο, ώστε να αποτραπεί η τραγωδία ενός πολέμου, τον οποίο πολλές πλευρές κρίνουν ότι είναι ακόμα δυνατό να αποφευχθεί".

    [18] G7: Αντίσταση κατά της εξασθένισης της οικονομίας

    22/2/2003 7:44:00 μμ

    Με στόχο την εξεύρεση λύσεων για να αποφευχθεί η επιβράδυνση της διεθνούς οικονομίας, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Παρίσι η Συνάντηση Κορυφής των υπουργών Οικονομίας των επτά οικονομικά ισχυρότερων χωρών (G7) και της Ρωσίας. Eκτός των υπουργών της ''Ομάδας των Επτά'' (ΗΠΑ, Καναδάς, Μ. Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία) και της Ρωσίας, συμμετείχαν οι πρόεδροι των κεντρικών τραπεζών της G7 και οι ιθύνοντες της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η Ε.Ε. εκπροσωπήθηκε από τον Έλληνα υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών και προεδρεύοντα του Eurogroup, Νίκο Χριστοδουλάκη.

    Αναγκαία η διαμόρφωση συνθηκών σταθερότητας

    Έτοιμες να απαντήσουν με τον κατάλληλο τρόπο είναι οι χώρες της Ομάδας των Επτά σε μια νέα εξασθένιση των οικονομιών τους, αναφέρει το σχέδιο ανακοινωθέντος που υποβλήθηκε στους υπουργούς Οικονομικών της G7.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του γαλλικού πρακτορείου, το εν λόγω σχέδιο δεν κάνει ρητή αναφορά στην ιρακινή κρίση, αλλά μόνον στις ''αυξημένες γεωπολιτικές αβεβαιότητες''.

    Στο περιθώριο της Συνόδου, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Βιμ Ντούιζενμπεργκ μίλησε για μείωση των επιτοκίων, βεβαιώνοντας ότι η ΕΚΤ ''δεν θα διστάσει να δράσει'', αν η οικονομία επιδεινωθεί και ο πληθωρισμός παραμένει υπό έλεγχο.

    Τη δύσκολη τρέχουσα συγκυρία και το κλίμα αβεβαιότητας που κυριαρχεί διεθνώς, επεσήμανε ο κ. Χριστοδουλάκης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που έδωσε σε Έλληνες και ξένους δημοσιογράφους, υπογραμμίζοντας στη συνέχεια ότι ''σταθερότητα και ανάπτυξη είναι το μήνυμα της συνάντησης που έγινε σήμερα στο Παρίσι''.

    Σε αυτήν τη συγκυρία, είναι επιτακτικό σε όλους μας να προσπαθήσουμε να διαμορφώσουμε από τη μία πλευρά συνθήκες σταθερότητας στις οικονομίες μας, αλλά ταυτόχρονα να επιδιώξουμε ανάπτυξη και αύξηση της απασχόλησης διεθνώς, δήλωσε ο κ. Χριστοδουλάκης και υπογράμμισε ότι σημαντικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια παίζουν οι μεγάλες οικονομίες, όπως η Ε.Ε., οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία.

    Αναφερόμενος ειδικά στις ΗΠΑ ο Έλληνας υπουργός επεσήμανε τον κίνδυνο διεύρυνσης του ελλείμματός τους τόσο στις τρέχουσες συναλλαγές όσο και στον προϋπολογισμό, που θα μπορούσε να έχει, όπως είπε, αρνητικές συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία.

    Αναφερόμενος στην Ιαπωνία, ο κ. Χριστοδουλάκης σημείωσε την προσπάθεια μεταρρυθμίσεων που έχει ξεκινήσει τελευταία και μέσω των οποίων θα μπορέσει να αντιμετωπίσει η χώρα αυτή πολλά από τα προβλήματα που είχε τα περασμένα χρόνια.

    Οι αναδυόμενες αγορές όπως η Βραζιλία, η Τουρκία και άλλες χώρες, έχουν και αυτές να παίξουν το ρόλο τους στη διπλή προσπάθεια σταθερότητας και ανάπτυξης. Κατά την άποψη του υπουργού, οι αγορές αυτές θα μπορέσουν να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση του διεθνούς συστήματος προωθώντας ένα σύστημα μεταρρυθμίσεων.

    [19] O Φινοκαλιώτης στο Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ

    22/2/2003 2:49:00 μμ

    Ο Κώστας Φινοκαλιώτης του συνδέσμου Αθηνών θα διευθύνει το αυριανό ντέρμπι της 20ης ημέρας του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος της Α΄ Εθνικής ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ. Ο Θανάσης Μπριάκος, που αρχικά είχε κληρωθεί να σφυρίξει το ματς της Ριζούπολης, παρουσίασε χθες το βράδυ υψηλό πυρετό και δήλωσε κώλυμα, με αποτέλεσμα να διεξαχθεί πριν λίγο νέα κλήρωση στα γραφεία της ΕΠΟ, μεταξύ των αναπληρωματικών Φινοκαλιώτη και Ευθυμιάδη. Ο κ. Φινοκαλιώτης έχει διαιτητεύσει φέτος ένα ματς του Ολυμπιακού (το 0-0 με την Προοδευτική στη Ριζούπολη για την 6η ημέρα) και δύο του ΠΑΟΚ (τις νίκες με 3-2 επί του ΟΦΗ στο Ηράκλειο στο πλαίσιο της 4ης ημέρας και με 3-0 επί του Ιωνικού στην Τούμπα για την 10η ημέρα).

    [20] AIDS: Εν αναμονή των αποτελεσμάτων εμβολίου

    22/2/2003 12:24:00 μμ

    Με μεγάλη ανυπομονησία και πολλές ελπίδες περιμένει η επιστημονική κοινότητα τα αποτελέσματα της πρώτης δοκιμής σε ανθρώπους του εμβολίου AIDSVAX που πρόκειται να παρουσιαστούν την Δευτέρα, όπως ανακοίνωσε η κατασκευάστρια εταιρεία VaxGen Inc.. Το Σαββατοκύριακο θα γίνει η τελευταία ανάλυση των δεδομένων από τις δοκιμές που ξεκίνησαν από το 1998, από την οποία θα προκύψουν τα πιθανά οφέλη του εμβολίου εναντίον του θανατηφόρου ιού που έχει σκοτώσει 25 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο ενώ έχει προσβάλει άλλα 40 εκατομμύρια.

    Η VaxGen είχε εμβολιάσει τα δύο τρίτα των 5.400 εθελοντών (5.000 ομοφυλόφιλοι ή αμφιφυλόφιλοι άνδρες και 400 γυναίκες που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου) για τη Φάση 3, της οποίας οι κλινικές δοκιμές αποτελούν το τελευταίο βήμα προτού κάποιο φάρμακο ή εμβόλιο εγκριθεί από την αμερικανική Υπηρεσία. Οι εθελοντές παρακολουθούνται από το 1998 για να διαπιστωθεί εάν κάποιος από αυτούς μολυνθεί.

    ''Πολλοί επιστήμονες εκφράζουν το σκεπτικισμό τους για τη δυνατότητα του AIDSVAX να αποτρέψει τη μόλυνση με τον ιό HIV. Ισως έχουν δίκιο, ίσως έχουν άδικο'' ανέφερε σε ανακοίνωση του ο Συνασπισμός Προάσπισης του Εμβολίου για το AIDS που παρακολούθησε από κοντά τις δοκιμές.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 22 February 2003 - 17:53:17 UTC