Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-02-25

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χιόνια και τσουχτερό κρύο σε όλη την επικράτεια
  • [02] Ρυθμίσεις ΗΣΑΠ στο σταθμό Μαρούσι
  • [03] Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Μεσογείων
  • [04] Σεισμός στην Ηγουμενίτσα
  • [05] Στάση εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών
  • [06] Διυπουργική σύσκεψη για το θέμα των ναρκωτικών
  • [07] Επίσκεψη της τρόικας της ΕΕ στις ΗΠΑ
  • [08] Αραφάτ: Οι δολοφόνοι του Ράμπιν στην ισραηλινή κυβέρνηση
  • [09] Δύο εκρήξεις σε πανεπιστήμια του Πεκίνου
  • [10] Βενεζουέλα: Εκρήξεις σε μια πρεσβεία και ένα προξενείο
  • [11] Νέο σχέδιο απόφασης από ΗΠΑ-Βρετανία
  • [12] Κουβέιτ: Πτώση ελικοπτέρου-νεκροί 4 στρατιώτες
  • [13] Ενημέρωση από Χριστοδουλάκη για εξελίξεις στο ECOFIN
  • [14] Προκρίθηκε η Δανιηλίδου
  • [15] Απεβίωσε ο Iταλός κωμικός Αλμπέρτο Σόρντι
  • [16] Πιο δεκτικοί στο εμβόλιο κατά του AIDS έγχρωμοι και ασιάτες

    [01] Χιόνια και τσουχτερό κρύο σε όλη την επικράτεια

    25/2/2003 11:01:00 πμ

    Σύμφωνα με τις προβλέψεις τις ΕΜΥ, για σήμερα προβλέπονται τοπικές χιονοπτώσεις ή χιονόνερο στα ανατολικά και νότια και θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο με παράλληλη διατήρηση των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών, ενώ για αύριο Τετάρτη αναμένεται να υποχωρήσουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Δεκάδες χωριά είναι αποκλεισμένα από τα χιόνια, ενώ σημαντικές ζημιές έχουν υποστεί αρκετά σημεία του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου. Σε αρκετούς δήμους και κοινότητες της βόρειας και ανατολικής Αττικής κλειστά θα παραμείνουν και σήμερα τα σχολεία.

    Προβλήματα στην κυκλοφορία

    Στην Αττική κλειστά είναι τα σχολεία σε Αγιο Στέφανο, Αυλώνα, Ανοιξη, Βαρνάβα και Καπανδρίτι, είπε στη ΝΕΤ 105,8 ο νομάρχης Ανατολικής Αττικης Λεωνίδας Κουρής. Λόγω της κακοκαιρίας πολλά σχολεία θα μείνουν κλειστά και στην Εύβοια.

    Χιονίζει κατά διαστήματα από το βράδυ ακόμη και στην Αθήνα.

    Λόγω των χιονοπτώσεων κλειστοί παραμένουν οι δρόμοι από Μαλακάσα προς Αγιο Μερκούριο, από τη Μονή Κλειστόν προς τα Δερβενοχώρια, στην Πάρνηθα από το τελεφερίκ και πάνω ενώ με αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία από την ταβέρνα "Ζυγός" προς το τελεφερίκ.

    Αλυσίδες χρειάζονται επίσης από τη λεωφόρο Διονύσου προς Νεα Μάκρη και Αγιο Μερκούριο, στην εθνική οδο Αθηνών Λαμίας, καθώς επίσης και στην Παλαιά εθνική Αθηνών Θηβών προς Κάζα.

    Κανονικά ωστόσο γίνονται τα δρομολόγια των πλοίων από Πειραιά για Κρήτη, Χίο, Μυτιλήνη. Όσον αφορά τις Κυκλάδες, τα πλοία φθάνουν μέχρι τη Σύρο, ενώ από το λιμάνι της Ραφήνας εκτελούνται δρομολόγια μόνο μέχρι την Ανδρο.

    Την άμεση ανταπόκριση στις ανάγκες των οικογενειών που επλήγησαν από την κακοκαιρία ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας υπογραμμίζοντας ότι η πληθωριστική πίεση που προκαλείται, αντιμετωπίζεται με αυξημένους ελέγχους στην αγορά και εισαγωγές προϊόντων.

    [02] Ρυθμίσεις ΗΣΑΠ στο σταθμό Μαρούσι

    25/2/2003 10:08:00 πμ

    Οι συρμοί του ηλεκτρικού από Πειραιά προς Κηφισιά δεν σταματούν από σήμερα στο σταθμό Μαρούσι για επιβίβαση και αποβίβαση επιβατών λόγω των εργασιών που γίνονται για την ανάπλαση του σταθμού. Οι επιβάτες από Πειραιά για Μαρούσι θα αποβιβάζονται στο ΚΑΤ και θα επιστρέφουν στο Μαρούσι. Και όσοι ταξιδεύουν από Μαρούσι προς Κηφισιά θα επιβιβάζονται στους συρμούς προς Πειραιά και θα παίρνουν το τραίνο από το σταθμό Ειρήνη. Οι μετακινήσεις θα γίνονται με την ακύρωση ενός μόνον εισιτηρίου.

    [03] Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Μεσογείων

    25/2/2003 10:07:00 πμ

    Από σήμερα και για ένα μήνα σταδιακά και κατά τις νυχτερινές ώρες από τις 11 το βράδυ ως τις 6 το πρωί θα πραγματοποιείται κατάληψη της δεξιάς λωρίδας της Λεωφόρου Μεσογείων στο ύψος της οδού Ξάνθου στο Ν.Ψυχικό και στο ρεύμα προς Αθήνα, για να διευκολυνθεί η απομάκρυνση του Μετροπόντικα "Αθηνά" που ολοκλήρωσε τις εργασίες διάνοιξης της σήραγγας και θα μεταφερθεί.

    [04] Σεισμός στην Ηγουμενίτσα

    25/2/2003 8:04:00 πμ

    Δόνηση έντασης 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ κατέγραψαν οι σεισμογράφοι του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στις 22.22 το βράδυ της Δευτέρας. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε στην περιοχή της Ηγουμενίτσας Θεσπρωτίας. Από το σεισμό δεν αναφέρθηκαν ζημιές, ενώ οι σεισμολόγοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί.

    [05] Στάση εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών

    25/2/2003 10:41:00 πμ

    Τετράωρη στάση εργασίας προγραμματίζουν για αύριο Τετάρτη, από τις 8:00 έως τις 12:00, οι νοσοκομειακοί γιατροί. Μεταξύ άλλων, διεκδικούν αύξηση της χρηματοδότησης των εφημεριών και άμεση καταβολή των δεδουλευμένων.

    [06] Διυπουργική σύσκεψη για το θέμα των ναρκωτικών

    25/2/2003 10:11:00 πμ

    Διυπουργική σύσκεψη για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Στη σύσκεψη θα λάβουν μέρος πολλοί Υπουργοί, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Υγείας Κώστας Στεφανής, η υφυπουργός Υγείας Ελπίδα Τσουρή, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο υπουργός Εργασίας Δημήτρης Ρέππας, ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιππος Πετσάλνικος, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργος Ανωμερίτης, ο υπουργός Επικρατείας Στέφανος Μανίκας, ο υφυπουργός Πολιτισμού Νάσος Αλευράς, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Φλωρίδης, η υφυπουργός Παιδείας Ελένη Κούρκουλα και ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού Ν. Αγγελίδης.

    [07] Επίσκεψη της τρόικας της ΕΕ στις ΗΠΑ

    25/2/2003 10:45:00 πμ

    Στις ΗΠΑ θα μεταβεί την προσεχή Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου ως επικεφαλής της τρόικας της ΕΕ μαζί με την ύπατο εκπρόσωπο για την εξωτερική πολιτική και άμυνα Χαβιέ Σολάνα και τον επίτροπο για τις εξωτερικές σχέσεις Κρις Πάτεν, για συναντήσεις με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ και τη σύμβουλο του προέδρου Μπους για θέματα ασφαλείας, Κοντολίζα Ράις με αντικείμενο τις εξελίξεις στο Ιράκ και το Μεσανατολικό. Απαντώντας σε ερώτηση για την κρίση στο Ιράκ, ο Ελληνας υπουργός υπογράμμισε ότι οι επόμενες κινήσεις θα αποφασισθούν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ελλάδας που θα γίνει την Πέμπτη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνάντησης ΗΠΑ ΕΕ, ανακοίνωσε και τυπικά το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών.

    Στη σχετική ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται ότι ''αυτή η συνάντηση είναι μέρος των καθιερωμένων επαφών ΗΠΑ ΕΕ, και θα επικεντρωθεί στο Ιράκ, αλλά θα περιλαμβάνει επίσης την εξέταση άλλων θεμάτων της ευρείας ατζέντας μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ''.

    Ο κ. Παπανδρέου θα παραμείνει στην αμερικανική πρωτεύουσα για μια ημέρα και θα επισκεφθεί επίσης τον Λευκό Οίκο.

    [08] Αραφάτ: Οι δολοφόνοι του Ράμπιν στην ισραηλινή κυβέρνηση

    25/2/2003 11:37:00 πμ

    Ο Παλαιστίνιος ηγέτης δήλωσε την Τρίτη ότι οι υπεύθυνοι για τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Ισραήλ Γιτζάκ Ράμπιν συμμετέχουν στη σημερινή ισραηλινή κυβέρνηση. Ο Γιάσερ Αραφάτ, παρεμβαίνοντας ζωντανά από τα κατεχόμενα εδάφη μέσω κλειστού κυκλώματος στη διάσκεψη κορυφής του Κινήματος των Αδεσμεύτων στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας, τόνισε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση προσπάθησε ''να κάμψει τη βούληση και την αυτοπεποίθησή μας και τη δέσμευσή μας στην ειρήνη την οποία υπογράψαμε εγώ και ο Γιτζάκ Ράμπιν, ο οποίος δολοφονήθηκε από ριζοσπαστικά στοιχεία που σήμερα συμμετέχουν στην ισραηλινή κυβέρνηση''.

    Ερευνες για εγκλήματα πολέμου

    Ο Ράμπιν δολοφονήθηκε από τον Γιγκάλ Αμίρ σε συγκέντρωση για την ειρήνη στο Τελ Αβίβ στις αρχές του 1995. Ο Γιγκάλ Αμίρ, Εβραίος εξτρεμιστής, αντίθετος με την πολιτική "της ειρήνης με αντάλλαγμα την επιστροφή γης", βρίσκεται εδώ και επτά χρόνια στη φυλακή, ενώ έχει ισχυριστεί στο δικαστήριο ότι ενήργησε μόνος.

    Ο Παλαιστίνιος ηγέτης δεν μετέβη στην Κουάλα Λουμπούρ φοβούμενος ότι δεν θα του επιτραπεί η επιστροφή του στη Ραμάλα.

    Εξάλλου, ο Αραφάτ απηύθυνε έκκληση για την μετάβαση στην Παλαιστίνη επιτροπής των αναπτυσσομένων χωρών που θα ερευνήσει για τα εγκλήματα πολέμου που όπως είπε διαπράττει το Ισραήλ. ''Καλώ τους ηγέτες των Αδεσμεύτων χωρών να στείλουν διερευνητική επιτροπή στην Παλαιστίνη για να διαπιστώσει τι συμβαίνει'', τόνισε.

    Ο Αραφάτ πρόσθεσε ότι οι Παλαιστίνιοι υφίστανται ''την πιο αποτρόπαια εκστρατεία υποδούλωσης, δολοφονιών, φυλάκισης, πολιορκίας και καταστροφής στα χέρια της σιωνιστικής πολεμικής μηχανής''.

    ''Χωρίς αμφιβολία, πολλά από αυτά αποτελούν εγκλήματα πολέμου και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να δώσει ένα τέλος με την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου'', πρόσθεσε.

    Αξιωματούχοι δήλωσαν την Δευτέρα ότι οι Αδέσμευτοι αναμένεται να ζητήσουν να χαρακτηριστεί έγκλημα πολέμου η βία την οποία ασκεί το Ισραήλ με τις εισβολές του στα παλαιστινιακά εδάφη.

    [09] Δύο εκρήξεις σε πανεπιστήμια του Πεκίνου

    25/2/2003 11:22:00 πμ

    Μπαράζ εκρήξεων σημειώθηκε σε δύο από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του Πεκίνου. Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε στην καφετέρια του πανεπιστημίου Kινγκχούα με αποτέλεσμα να τραυματιστούν έξι άτομα. Μια δεύτερη σημειώθηκε σχεδόν ταυτόχρονα στο μαγειρείο του γειτονικού Πανεπιστημίου του Πεκίνγκ, όπου τραυματίσθηκαν ελαφρά τρία άτομα. Οι εκρήξεις σημειώθηκαν στη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος. Η αστυνομία έχει αποκλείσει την ευρύτερη περιοχή και διεξάγει έρευνες και ήδη εντοπίστηκαν ίχνη αυτοσχέδιας δυναμίτιδας.

    ''Από τις πρώτες έρευνες προέκυψε ότι αυτοσχέδια μαύρη δυναμίτιδα χρησιμοποιήθηκε και στις δύο περιπτώσεις'', δήλωσε ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Δημόσιας Ασφάλειας του Πεκίνου.

    Ο Κινέζος αξιωματούχος αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων και να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

    Αρχικά η πρώτη έκρηξη, που έγινε στο πανεπιστήμιο Kινγκχούα είχε αποδωθεί σε ''ατύχημα''.

    Οι έρευνες συνεχίζονται.

    [10] Βενεζουέλα: Εκρήξεις σε μια πρεσβεία και ένα προξενείο

    25/2/2003 9:13:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Εκρήξεις σημειώθηκαν στα κτίρια όπου στεγάζονται η ισπανική πρεσβεία και το κολομβιανό προξενείο, στο Καράκας της Βενεζουέλας. Η πρώτη έκρηξη έγινε σε ένα μικρό γραφείο τεχνικής υπηρεσίας στην ισπανική πρεσβεία, που βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της πόλης. Εξαιτίας της υπέστη ζημιές η κεντρική είσοδος του κτιρίου και έσπασαν τζάμια σε ένα άλλο κτίριο που βρίσκεται απέναντι στην πρεσβεία. Ακολούθησε μία έκρηξη στο προξενείο της Κολομβίας, που βρίσκεται σε άλλη περιοχή του Καράκας. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματισμούς και δεν έχει διευκρινισθεί τί προκάλεσε τις δύο εκρήξεις.

    [11] Νέο σχέδιο απόφασης από ΗΠΑ-Βρετανία

    25/2/2003 9:16:00 πμ

    Εκ νέου συνεδριάζει την Πέμπτη το Συμβούλιο Ασφαλείας για το Ιράκ, μετά το νέο σχέδιο ψηφίσματος που κατέθεσαν την Δευτέρα ΗΠΑ και Βρετανία, με την υποστήριξη της Ισπανίας, όπου τονίζεται ότι η Βαγδάτη έχασε την ευκαιρία να αφοπλιστεί ειρηνικά. Ως απάντηση σε αυτή την κίνηση, κοινό μνημόνιο κατέθεσαν Γαλλία, Γερμανία και Ρωσία με την υποστήριξη της Κίνας, στο οποίο προβλέπεται η ενίσχυση της διαδικασίας των επιθεωρήσεων και ο αφοπλισμός του Ιράκ με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

    Το περιεχομένο του σχεδίου

    Η κρίση στο Ιράκ θα βρεθεί την ίδια μέρα στο επίκεντρο των συναντήσεων που θα έχουν στην Ουάσινγκτον, με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ και τη Σύμβουλο του Τζορτζ Μπους για Θέματα Ασφαλείας Κοντολίζα Ράις, ο Γιώργος Παπανδρέου με τον Χαβιέ Σολάνα και τον κοινοτικο επίτροπο αρμόδιο για τις Εξωτερικές Σχέσεις Κρις Πάτεν.

    Οι ΗΠΑ ζήτησαν το κοινό σχέδιο ψηφίσματος να τεθεί σε ψηφοφορία στο Συμβούλιο αμέσως μετά την κατάθεση της νέας έκθεσης των επιθεωρητών του ΟΗΕ, στις 7 Μαρτίου.

    Σύμφωνα με το Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων που εξασφάλισε αντίγραφο του νέου ψηφίσματος, το νέο αμερικανικό σχέδιο απόφασης υπογραμμίζει ότι ''το Ιράκ έχασε την τελευταία ευκαιρία που του προσφέρθηκε με την απόφαση 1441'' του ΟΗΕ.

    Εκτός από την παράγραφο αυτή, το νέο σχέδιο αποτελείται από προοίμιο 11 παραγράφων εκ των οποίων η πρώτη απαριθμεί σύνολο των αναφορών των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που αφορούν το Ιράκ, μεταξύ των οποίων και η απόφαση 1441 της 8ης Νοεμβρίου του 2002.

    Σε μία από τις επόμενες παραγράφους επισημαίνεται ότι η έκθεση του Ιράκ για τα όπλα του μαζικής καταστροφής ''περιέχει ψευδείς δηλώσεις και παραλείψεις''.

    Επισημαίνει, επίσης, ότι η άρνηση του Ιράκ να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και η διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής και των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς "θέτει απειλή στην ειρήνη και στη διεθνή ασφάλεια''.

    Επιμένουν σε ειρηνική επίλυση Γαλλία-Γερμανία-Ρωσία

    Την αντίθεση τους στο νέο αμερικανικό σχέδιο εξέφρασαν άμεσα Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, καταθέτοντας νέες προτάσεις για τον ειρηνικό αφοπλισμό του Ιράκ, καθώς όπως δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, οι τρεις χώρες, δεν διάκεινται ευνοϊκά σε μια νέα απόφαση του ΟΗΕ για το Ιράκ.

    Μιλώντας τόσο για λογαριασμό του όσο και εξ ονόματος του καγκελαρίου Σρέντερ, ο Ζακ Σιράκ διευκρίνισε ότι πρόκειται για ένα βήμα προς βήμα χρονοδιάγραμμα αφοπλισμού του Ιράκ, προσθέτοντας ότι στην συγκεκριμένη στιγμή δεν υπάρχει λόγος για μια αλλαγή στάσης κλίνοντας προς μια λογική πολέμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις νέες προτάσεις υποστηρίζει και η Κίνα.

    Ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πλειοψηφία των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν τάσσεται υπέρ μιας δεύτερης απόφασης. ''Φυσικά επιθυμούμε τον αφοπλισμό του Ιράκ, διότι το Ιράκ αντιπροσωπεύει ένα κίνδυνο για την περιοχή και για τον κόσμο'', πρόσθεσε ο Ζακ Σιράκ, ''πιστεύουμε όμως ότι αυτός ο αφοπλισμός πρέπει να γίνει με ειρηνικό τρόπο''.

    Τις προτάσεις των τριών χωρών, δεν φαίνεται να συμμερίζεται η αμερικανική κυβέρνηση, που μέσω του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου Αρι Φλέισερ, υπογράμμισε την απόφασή της να προχωρήσει σε στρατιωτική επέμβαση, δηλώνοντας ότι ο Τζορτζ Μπους τρέφει ελάχιστες ελπίδες πλέον, στο αν ο Σαντάμ Χουσεΐν θα ανταποκριθεί στη διπλωματία για να αποφύγει τη στρατιωτική δράση.

    [12] Κουβέιτ: Πτώση ελικοπτέρου-νεκροί 4 στρατιώτες

    25/2/2003 8:18:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Τέσσερις Αμερικανοί στρατιώτες βρήκαν τον θάνατο τα ξημερώματα της Τρίτης κατά την πτώση μαχητικού ελικοπτέρου στη διάρκεια νυχτερινών ασκήσεων ετοιμότητας στο Κουβέιτ. Σύμφωνα με το ανακοινωθέν των αμερικανικών δυνάμεων στο εμιράτο, το ελικόπτερο τύπου UH-60 Blackhawk, το οποίο συνετρίβη κοντά στο στρατόπεδο Νιου Τζέρσεϊ, σε απόσταση 50 χλμ από την πρωτεύουσα του Κουβέιτ, ανήκε σε σχηματισμό δύο ελικοπτέρων σε νυχτερινή άσκηση. Η αμερικανική διοίκηση διεξάγει έρευνες για να διαπιστωθούν τα αίτια της πτώσης.

    [13] Ενημέρωση από Χριστοδουλάκη για εξελίξεις στο ECOFIN

    25/2/2003 9:38:00 πμ

    Μέτρα για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας, αναμένεται να ανακοινώσει εντός των προσεχών ημερών ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης, σύμφωνα με ανακοίνωση του ιδίου κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, την οποία ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο ECOFIN. Παραλλήλα, ο κ. Χριστοδουλάκης διευκρίνισε ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση "λιμνάζουν" 22 δις ευρώ από το Β' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, από τα οποία, το 1,2% περίπου αναλογεί στην Ελλάδα. Ως εκ τούτου, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως είναι λάθος να προτάσσει κανείς τα διλήμματα που προκύπτουν από διαφορετικές θεωρήσεις πολιτικών για το Σύμφωνο Σταθερότητας (ευελιξία έναντι ακαμψίας), παραγνωρίζοντας το γεγονός αυτό.

    Ιδιαίτερα ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών, από το γεγονός ότι πλέον η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες που είναι "καθαροί δότες" αναπτυξιακής βοήθειας, την οποία επιδιώκει να κατευθύνει προς τις χώρες των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής.

    Αναφορικά με την φορολόγηση της ενέργειας στην ΕΕ, ο κ. Χριστοδουλάκης διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να επιβαρύνει τον καταναλωτή, όπως επίσης ότι η Ελλάδα "πέτυχε μια πολύ σημαντική ένταξη σε επταετή μεταβατική περίοδο, που θα της δώσει τη δυνατότητα ομαλής εισαγωγής στο νέο καθεστώς".

    Αναφορικά με τις πολιτικές για το δημόσιο χρέος, ο κ. Χριστοδουλάκης, ανέφερε ότι το ECOFIN τείνει να καταλήξει σε μια "ευδιάκριτη και συστηματική πολιτική μείωσης του δημόσιου χρέους" 3 έως 4% ανά έτος.

    Αξίζει να σημειωθεί επίσης, η αισιοδοξία του κ. Χριστοδουλάκη για την τελική έκβαση των διαπραγματεύσεων με την Ελβετία αναφορικά με την πάταξη της φοροδιαφυγής. Δύο είναι τα πιθανά σενάρια: είτε η Ελβετία να διαθέτει πλέον στις χώρες που θα το ζητήσουν, όλα τα στοιχεία για την φορολόγηση των καταθέσεων των πολιτών της, είτε να διενεργεί η ίδια τη φορολογία των καταθέσεων από 15%-35% και ποσοστό των φόρων αυτών, να αποδίδεται στις χώρες προέλευσης των κατατεθειμένων κεφαλαίων.

    [14] Προκρίθηκε η Δανιηλίδου

    25/2/2003 9:56:00 πμ

    Εύκολο αποδείχθηκε το ξεκίνημα της Λένας Δανιηλίδου στο διεθνές τουρνουά τένις που διεξάγεται στο Σκοτσντέιλ της Αριζόνα. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια ξεπέρασε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα το εμπόδιο της 19χρονης Ρωσίδας Βέρα Ζβονάρεβα (Νο41 στον κόσμο) με 2-0 σετ (6-2, 6-3) και προκρίθηκε στο δεύτερο γύρο, όπου θα αντιμετωπίσει τη νικήτρια του αγώνα ανάμεσα στην Τσον Γιουν Γεόνγκ από τη Νότια Κορέα (Νο56 στον κόσμο) και μία από τις τενίστριες που θα περάσουν από τα προκριματικά.

    [15] Απεβίωσε ο Iταλός κωμικός Αλμπέρτο Σόρντι

    25/2/2003 11:08:00 πμ

    Ο Σόρντι κατά τον εορτασμό των

    80στων γενεθλίων του

    Ο βασιλιάς της ιταλικής κωμωδίας, ο Αλμπέρτο Σόρντι απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 83 ετών, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ΑΝSA. Ο διάσημος Iταλός ηθοποιός άφησε την τελευταία του πνοή στην κατοικία του στη Ρώμη μετά από πολύμηνη ασθένεια.

    Ο Αλμπέρτο Σόρντι γεννήθηκε στη Ρώμη 15 Ιουνίου 1919 και ξεκίνησε την καριέρα του σε ηλικία 19 ετών ντουμπλάροντας τον Αμερικανό κωμικό Ολιβερ Χάρντι. Από τη δεκαετία του '50 ο Σόρντι έγινε διάσημος για τις μιμήσεις του και εξελίχθηκε σε μία από τις βεντέτες του ιταλικού κινηματογράφου.

    [16] Πιο δεκτικοί στο εμβόλιο κατά του AIDS έγχρωμοι και ασιάτες

    25/2/2003 10:52:00 πμ

    Ανεπαρκές αποδείχθηκε για τις περισσότερες περιπτώσεις το εμβόλιο Aidsvax κατά του AIDS που παρασκεύασε η αμερικανική εταιρία βιοτεχνολογίας VaxGen, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των πρώτων δοκιμών σε μεγάλη κλίμακα που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Δευτέρα. Εντούτοις, ενώ στο σύνολο τα αποτελέσματα του εμβολίου δεν ήταν ικανοποιητικά, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση της μόλυνσης από τον ιό του AIDS σε έγχρωμους και ασιάτες. Τα αποτελέσματα των δοκιμών ''δεν έδειξαν μια στατιστικά σημαντική μείωση της μόλυνσης από τον ιό HIV στο σύνολο του δείγματος'' που φτάνει τους 5.400 εθελοντές, κυρίως ομοφυλόφιλους, από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ευρώπη.

    Δύσκολο να εξηγηθούν τα αποτελέσματα

    Συγκεκριμένα, στους 5.400 άντρες και γυναίκες εθελοντές το ποσοστό μείωσης της μόλυνσης από τον ιό ήταν 3,8%. ''Στο σύνολό τους οι δοκιμές απέτυχαν'', δήλωσε ο πρόεδρος της εταιρίας Ντόναλντ Φράνσις. Ο ίδιος επισήμανε όμως πως από τον αριθμό αυτό των εθελοντών, ''σε μια ομάδα περίπου 500 ανθρώπων το εμβόλιο είχε αποτελέσματα''.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, στην ομάδα αυτή των 498 έγχρωμοι και ασιατών εθελοντών το ποσοστό μείωσης έφτασε το 67%, ενώ μόνο στους μαύρους (314 εθελοντές) το ποσοστό ήταν 78%. Βέβαια, όπως υπογράμμισαν οι επικεφαλής της εταιρίας, το δείγμα των 498 ανθρώπων είναι πολύ μικρό και είναι δύσκολο να εξηγηθούν τα συγκεκριμένα αποτελέσματα.

    Επίσης, όπως τόνισε ο Φράνσις, δεν είναι καθόλου σίγουρο αν η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) θα ικανοποιηθεί από τα ποσοστά αυτά, καθώς, για να δώσει την άδεια σε ένα φάρμακο πρέπει το ποσοστό προστασίας από τις μολύνσεις που προσφέρει να φτάνει το 30%.

    Εξάλλου, η υπηρεσία δεν έχει ποτέ εγκρίνει ένα φάρμακο επειδή είναι αποτελεσματικό σε κάποια από τις μειονότητες των ΗΠΑ. Πάντως η εταιρία προτίθεται να συνεχίσει την ανάλυση των αποτελεσμάτων και τις έρευνες για τη βελτίωση του εμβολίου ώστε να γίνει περισσότερο αποτελεσματικό, δήλωσε ο Φράνσις


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 25 February 2003 - 10:41:32 UTC