Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-02-25

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Σημίτη-Aνάν για το Κυπριακό
  • [02] Ερχονται ποινικές διώξεις στην υπόθεση εκβιασμών
  • [03] ''Ξενάγηση'' στην αίθουσα της δίκης της 17Ν
  • [04] Ακαρπες οι έρευνες στον Αλιάκμονα για τον 3χρονο
  • [05] ΕΣΡ: Τα ιδιωτικά κανάλια έχουν χάσει το μέτρο
  • [06] Έρευνες για τον εντοπισμό επιβάτη του ''Blue Star Paros''
  • [07] Αυτοκτονία κρατουμένου στη ΓΑΔΑ
  • [08] Επίσκεψη της τρόικας της ΕΕ στις ΗΠΑ
  • [09] Ε-voting για τα ζητήματα που απασχολούν την ΕΕ
  • [10] Ευρω-ασιατική συνεργασία στον τομέα Εκπαίδευσης
  • [11] Ζητούμενο η ώθηση στον Ευρωπαϊκό Χώρο Ερευνας
  • [12] Ισραήλ: Συμφωνία Λικούντ-Εθνικής Ενωσης
  • [13] Δοκιμή πυραύλου από τη Βόρειο Κορέα
  • [14] Συνεχίζονται οι ισραηλινές επιχειρήσεις
  • [15] Διπλωματικές κόντρες για το Ιράκ
  • [16] Τουρκία: Στη βουλή το αίτημα των ΗΠΑ
  • [17] Βαγδάτη: Δεν τέθηκε θέμα πολιτικού ασύλου από Ρωσία
  • [18] Ναι στον πόλεμο με τη συμφωνία ΟΗΕ, λένε οι Αμερικανοί
  • [19] Εκατό αμερικανικά πολεμικά σκάφη σε ακτίνα βολής
  • [20] Κατά του πολέμου στο Ιράκ το 80% των Ιαπώνων
  • [21] Αγώνες φωτιά στο Champions League
  • [22] Με Γεωργάτο η ΑΕΚ κόντρα στη Μάλαγα
  • [23] Στην αποστολή του ΠΑΟ ο Ολισαντέμπε
  • [24] Εκθεση για τον Ολυμπισμό και τον αθλητισμό
  • [25] Πάλη: Χρυσό ο Καρντάνοφ, χάλκινο ο Ξανθόπουλος
  • [26] Διεθνές μίτινγκ κλειστού στίβου ''Αθήνα 2003''
  • [27] Δικαστική μάχη θα δώσει ο Τζάκσον για το ντοκιμαντέρ
  • [28] ''Στα μαχαίρια'' Τζέιμς Χιούιτ και Fox News

    [01] Συνάντηση Σημίτη-Aνάν για το Κυπριακό

    25/2/2003 6:57:00 μμ

    Στην Αθήνα για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, βρίσκεται ο γ.γ. του ΟΗΕ Κόφι Αναν. Ο κ. Ανάν στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό πρόκειται να του παρουσιάσει το νέο αναθεωρημένο σχέδιο για την επίλυση του Κυπριακού. Το μεσημέρι ο Κώστας Σημίτης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους κατά την οποία τον συνεχάρη για τις προσπάθειες που καταβάλει για την επίλυση του Κυπριακού.

    Ανάν: ''Ευκαιρία για την επίλυση του Κυπριακού''

    Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο ο Κόφι Ανάν, τόνισε ότι υπάρχει μια σημαντικότατη ευκαιρία για την επίλυση του Κυπριακού η οποία δεν πρέπει να χαθεί. Το θέμα, είναι επείγον, τόνισε ο γγ του ΟΗΕ και η Κύπρος πρέπει να ενταχθεί στην Ευρωπαίκη Ενωση επανενωμένη, όπως άλλωστε θα ήθελε η ίδια η ΕΕ.

    Για να συμβεί αυτό, σημείωσε, πρέπει ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι να πραγματοποιήσουν ξεχωριστά δημοψηφίσματα το αργότερο μέχρι τις 30 Μαρτίου. Εάν αυτή η ευκαιρία χαθεί δεν είναι ξεκάθαρο αν θα μπορέσει να υπάρξει άλλη σύντομα.

    Ο γγ του ΟΗΕ δήλωσε ενθαρρυμένος από τις συζητήσεις που είχε στην Αγκυρα ενώ τόνισε ότι οι νέες τροποποιήσεις στο σχέδιό του, δεν θα αποτελέσουν έκπληξη και έχουν ως στόχο να φέρουν τις δυο πλευρές σε συμφωνία.

    Ταύτιση απόψεων Αθήνας-Λευκωσίας

    Λίγο πριν την αναχώρηση για τη Λευκωσία, ο νέος Πρόεδρος της Κύπρου Τασσος Παπαδόπουλος συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου όπου διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων και επιβεβαιώθηκε η πλήρης συνεργασία Αθήνας-Λευκωσίας.

    Κατά την άφιξή του στην Λευκωσία, ο νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε, ότι μέχρι τώρα δεν έχει λάβει κανένα νέο σχέδιο από τον Κόφι Ανάν και πρόσθεσε πως όταν ληφθεί θα μελετηθεί από το Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο θα αποφασίσει αν θα γίνει αποδεκτό ή όχι.

    Ο κ. Παπαδόπουλος πρόσθεσε επίσης ότι μετά τις συνομιλίες του στην Αθήνα, αισθάνεται περισσότερο ενισχυμένος για να αντιμετωπίσει τις εξελίξεις που αναμένονται, ενώ επισήμανε ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι προαποφασισμένη και δεν βλέπει κανένα διαδικαστικό ή ουσιαστικό τρόπο, με τον οποίο θα αποτραπεί εκτός αν μεσολαβήσουν τέτοιες εξελίξεις για να αναβληθεί ολόκληρη η διεύρυνση.

    Στη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με το νέο πρόεδρο της Κύπρου Τάσσο Παπαδόπουλο αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζοντας πως ήταν μια ''πολύ καλή επικοινωνία''. Ο κ. Πρωτόπαπας εξέφρασε επίσης την ικανοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης για την ''συναντίληψη'' που υπάρχει με τη Λευκωσία και τόνισε πως η Αθήνα δεν γνωρίζει τρίτο σχέδιο Αναν, αλλά γνωρίζει το περιεχόμενο ''ενός μνημονίου, που αποτελεί μία καταγραφή των αναθεωρήσεων που προβλέπει ο γενικός γραμματέας. Την τελική επιλογή όμως για τη μορφή του τρίτου σχεδίου θα την έχει ο ίδιος ο κ. Αναν''.

    Ερντογάν: '' Είμαστε κοντά σε λύση''

    Η λύση του Κυπριακού είναι πιο κοντά από ποτέ, τόνισε την Τρίτη ο ηγέτης του κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης Ταγίπ Ερντογάν, απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του.

    Ο κ. Ερντογάν εξέφρασε την ελπίδα ότι το νέο σχέδιο που προσπαθεί να διαμορφώσει ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Αναν "θα είναι το σχέδιο που θα είναι εύκολα διαπραγματεύσιμο και πιο κοντά στις πραγματικότητες στο νησί".

    "Το γεγονός ότι δεν προχωρά η διαδικασία της λύσης οφείλεται στην τουρκική στάση. Οι θετικές δηλώσεις του Ρετζίπ Ερντογάν δεν επαναλαμβάνονται από τη θεσμική εκπροσώπηση της Τουρκίας ούτε από τον Ραούφ Ντενκτάς. Αν επομένως η Τουρκία δεν εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση της θα έχει την ευθύνη για το αδιέξοδο στην Κύπρο", σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Πρωτόπαπας.

    Τηλεφωνική συνομιλία Σημίτη-Μπους

    Τηλεφωνική συνομιλία περίπου διάρκειας 15 λεπτών είχαν την Τρίτη, στις 2.30 το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με τον πρόεδρο Τζόρτζ Μπούς, με πρωτοβουλία του Αμερικανού προέδρου.

    Βασικό θέμα της συνομιλίας ήταν το Ιράκ και ο κ. Μπούς συνεχάρη την Ελληνική Προεδρία της ΕΕ για τη στάση που έχει τηρήσει στο θέμα, την πρωτοβουλία της να συγκαλέσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής και την επιτυχία αυτής της Συνόδου.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε σημαντικές τις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ και εξέφρασε την επιθυμία οι σχέσεις αυτές να παραμείνουν το ίδιο σημαντικές και διαβεβαίωσε τον κ. Σημίτη ότι ο ίδιος θα εργαστεί προσωπικά προς αυτή την κατεύθυνση.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός και προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου διατύπωσε την άποψη πως οτιδήποτε γίνει σε σχέση με το Ιράκ, αυτό πρέπει να προέλθει από τον ΟΗΕ και με απόφαση του διεθνούς οργανισμού, κάτι με το οποίο όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, συμφώνησε ο κ. Μπούς.

    Ο κ. Σημίτης εκμεταλλευόμενος την ευκαιρία που είχε να συνομιλήσει με τον Αμερικανό πρόεδρο αναφέρθηκε στο Κυπριακό και στην παρουσία του Κόφι Ανάν, σε Αθήνα, Αγκυρα και Λευκωσία.

    Ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τον κ. Μπούς να χρησιμοποιήσει την επιρροή του προς την άλλη πλευρά (Τουρκία και Ντενκτάς) προκειμένου να υπάρξει πρόοδος προς την κατεύθυνση της επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος.

    Ο κ. Μπούς κατά τις ίδιες πληροφορίες, διαβεβαίωσε τον κ. Σημίτη για το προσωπικό του ενδιαφέρον σχετικά με την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.

    [02] Ερχονται ποινικές διώξεις στην υπόθεση εκβιασμών

    25/2/2003 7:30:00 μμ

    Αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος στοιχειοθετούνται στην υπόθεση των εκβιασμών στο όνομα της 17 Νοέμβρη και όχι μόνο. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει, σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελική έρευνα, που διαβιβάστηκε ήδη στον προϊστάμενο εισαγγελέα Πρωτοδικών Σωτήρη Μπάγια. Αύριο ή το αργότερο μεθαύριο ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας θα αποφασίσει για τις ποινικές διώξεις που θα ασκηθούν καθώς και εάν πρέπει η έρευνα να συνεχιστεί για κάποιο σκέλος της υπόθεσης.

    Επαρκείς ενδείξεις για εκβίαση και απόπειρα απάτης

    Στα χέρια του Προϊστάμενου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας βρίσκεται από το πρωί η πορισματική αναφορά του εισαγγελέα Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και η ογκώδης δικογραφία για την υπόθεση των εκβιασμών.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πολυσέλιδη αναφορά του ο εισαγγελέας αξιολογώντας τα αποδεικτικά στοιχεία και τα περιστατικά που έχουν προκύψει έως τώρα, διαπιστώνει επαρκείς ενδείξεις για τη διάπραξη του αδικημάτων της εκβίασης σε βαθμό κακουργήματος και της απόπειρας απάτης.

    Το όνομα του εκδότη Γρηγόρη Μιχαλόπουλου αναφέρεται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ανάμεσα στα πρόσωπα που ευθύνονται για τους εκβιασμούς σε βάρος επιχειρηματιών ακόμη και ιεραρχών, όπως του μητροπολίτη Ζακύνθου Χρυσόστομου.

    Ο εισαγγελέας επικαλείται ιδιαίτερα τις καταθέσεις του Θεόδωρου και της Γιάννας Αγγελοπούλου οι οποίοι παρέδωσαν σειρά σημαντικών στοιχείων αλλά και εκείνες της Μαριάννας Λάτση, του επιχειρηματία Αργύρη Σαλιαρέλη και του μητροπολίτη Ζακύνθου.

    Η εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση των εκβιασμών ξεκίνησε στις 13 Ιανουαρίου μετά από παραγγελία του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας και εξετάστηκαν δεκάδες μάρτυρες, οι περισσότεροι από τους οποίους θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους. Αντικείμενο της έρευνας ήταν και η τυχόν διασύνδεση των εκβιαστών με την 17Ν, κάτι που αν αποδειχθεί ότι ισχύει, η υπόθεση θα περάσει τελικά στον εφέτη ανακριτή.

    [03] ''Ξενάγηση'' στην αίθουσα της δίκης της 17Ν

    25/2/2003 3:56:00 μμ

    Η αίθουσα της δίκης

    Σε φρούριο μετατρέπονται οι γυναικείες φυλακές του Κορυδαλλού, όπου θα αρχίσει την ερχόμενη Δευτέρα 3 Μαρτίου η μεγάλη δίκη της 17 Νοέμβρη. Μια πρώτη αναγνωριστική ξενάγηση πραγματοποίησαν την Τρίτη το πρωί οι δημοσιογράφοι που θα καλύψουν τη δίκη, παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης Φίλιππου Πετσάλνικου. "Πρόθεση της κυβέρνησης είναι η διευκόλυνση του έργου των δημοσιογράφων για την ενημέρωση του λαού", τόνισε ο υπουργός Τύπου, διευκρινίζοντας ότι θα ανατεθεί σε ειδικό φορέα η ευθύνη για την απομαγνητοφώνηση των πρακτικών της δικής, εφόσον δεν επιτραπεί από το δικαστήριο η τοποθέτηση μαγνητοφώνων.

    Πως διαμορφώθηκε ο χώρος

    Η αίθουσα των δημοσιογράφων

    Για τη διαμόρφωση του χώρου, ενοποιήθηκαν σε μία, δυο δικαστικές αίθουσες που ήδη υπήρχαν και τοποθετήθηκαν καρέκλες και τραπεζάκια για την εξυπηρέτηση 65 δικηγόρων πολιτικής Αγωγής, 65 συνηγόρων υπεράσπισης, 120 εκπροσώπων του Τύπου, 30 παρατηρητών και 120 θέσεις για το κοινό.

    Η αίθουσα συμπεριλαμβάνει ειδική κατασκευή από αλεξίσφαιρο υαλοπέτασμα σε σχήμα Π για την ασφάλεια των κατηγορουμένων. Τα εξωτερικά παράθυρα της δικαστικής αίθουσας είναι αλεξίσφαιρα, ενώ υπάρχει χώρος έξω από την αίθουσα στον οποίο έχουν τοποθετηθεί 18 καρτοτηλέφωνα.

    Στον προθάλαμο της δικαστικής αίθουσας υπάρχουν μηχανήματα ελέγχου και ανίχνευσης αντικειμένων. Κοντά στη δικαστική αίθουσα έχει ανεγερθεί προκατασκευασμένη αίθουσα 800 τετραγωνικών μέτρων περίπου το οποίο θα στεγάσει δικηγόρους και δημοσιογράφους.

    Αναλυτικότερα η αίθουσα Τύπου μπορεί να υποδεχθεί 210 εκπροσώπους των μέσων μαζικής ενημέρωσης και υπάρχουν δυο γιγαντοοθόνες οι οποίες μέσω εσωτερικού κυκλώματος τηλεόρασης θα προβάλλουν την ακροαματική διαδικασία στη δικαστική αίθουσα.

    Η αίθουσα των δικηγόρων προβλέπεται να φιλοξενήσει 200 περίπου δικηγόρους και διαχωρίζεται από την αίθουσα Τύπου. Στην αίθουσα δικηγόρων όπως και στην αίθουσα Τύπου έχουν τοποθετηθεί ηλεκτρονικοί υπολογιστές οι οποίοι έχουν πρόσβαση και στο Ιντερνετ. Επίσης στην πρώτη έχουν τοποθετηθεί καρτοτηλέφωνα.

    Στη δικαστική αίθουσα όπως και στην αίθουσα Τύπου έχει τοποθετηθεί ειδικός μηχανισμός ο οποίος δεν επιτρέπει τη λειτουργία των κινητών τηλεφώνων. Το κόστος κατασκευής τόσο της δικαστικής αίθουσας όσο και των αιθουσών Τύπου και δικηγόρων ανήλθε στα 700 εκατ. δρχ.

    Πρόθυμοι να καταθέσουν Κάρλος και Αγγελόπουλος

    Μηχανήματα ελέγχου

    Εν τω μεταξύ, την πρόθεσή του να καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου ανακοίνωσε ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Βένιος Αγγελόπουλος, ο οποίος κρατήθηκε και ανακρίθηκε από το FBI για την υπόθεση της "17Ν" στο αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης πριν από 15 μέρες. Ο κ. Αγγελόπουλος εμφανίστηκε διατεθειμένος να ζητήσει την καταστροφή των προσωπικών του δεδομένων που βρίσκονται στα αρχεία του FBI, ενώ σκοπεύει να διερευνήσει και το πώς έφτασαν τα συγκεκριμένα στοιχεία στα χέρια των αμερικανικών αρχών.

    Τέλος, πρόθυμος να καταθέσει στη δίκη δήλωσε, μέσω της εφημερίδας "Τα Νέα" και ο διεθνής τρομοκράτης Κάρλος.

    [04] Ακαρπες οι έρευνες στον Αλιάκμονα για τον 3χρονο

    25/2/2003 12:47:00 μμ

    Χωρίς αποτέλεσμα συνεχίζονται για τρίτη συνεχή μέρα, οι έρευνες για τον εντοπισμό του 3χρονου Θανάση Σένια που αγνοείται από τα μεσάνυχτα του περασμένου Σαββάτου όταν λεωφορείο του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης έπεσε στο ποτάμι από τη γέφυρα του Αλιάκμονα. Οι έρευνες διεξάγονται από το σημείο του δυστυχήματος μέχρι τις εκβολές του ποταμού στο Θερμαϊκό κόλπο κάτω από δύσκολες συνθήκες, καθώς στο συγκεκριμένο κομμάτι του ποταμού σχηματίζονται αμμόλοφοι, τα νερά είναι θολά και η βλάστηση πολύ πυκνή.

    Νοσηλεύονται ακόμα έξι τραυματίες

    Στις έρευνες συμμετέχουν πενήντα περίπου άνδρες της ΕΜΑΚ, ομάδες καταδρομών και βατραχανθρώπων και άνδρες της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης. Τα σωστικά συνεργεία έχουν στη διάθεσή τους τρία ερπυστριοφόρα οχήματα, φουσκωτές βάρκες, ένα πλωτό σκάφος του λιμενικού σώματος, ένα πλοίο της πυροσβεστικής υπηρεσίας, ενώ στις έρευνες συμμετέχει και ένα αεροπλάνο της αερολέσχης Θεσσαλονίκης.

    Η μητέρα του 3χρονου Θανάση, Αφροδίτη Σένια νοσηλεύεται σε εξαιρετικά άσχημη ψυχολογική κατάσταση στο Ιπποκράτειο, ενώ δεν γνωρίζει την τύχη ούτε της 9χρονης κόρης της Στέλλας, η οποία ανασύρθηκε νεκρή από το λεωφορείο, ούτε βέβαια του αγνοούμενου γιου της.

    Στο Ιπποκράτειο νοσηλεύονται άλλοι πέντε τραυματίες, εκ των οποίων μία γυναίκα στη μονάδα Εντατικής Θεραπεία. Πρόκειται για την 35χρονη Ευδοξία Μανικατζή η οποία παλεύει για τη ζωή της, αφού έχει υποστεί βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις με αποτέλεσμα να κρατιέται στη ζωή μόνο με μηχανήματα. Ο Φρέντι Τσαβάι ο οποίος νοσηλευόταν επίσης σε κρίσιμη κατάσταση τελικά βγήκε από την εντατική.

    Το μόνο παρήγορο μέσα στην τραγωδία αυτή αποτελεί το γεγονός ότι μέσα στην εβδομάδα θα γίνουν οι μεταμοσχεύσεις των κερατοειδών της 25χρονης Ευθυμίας Παργανά, του 27χρονου Φώτη Τσέτσου και του 37χρονου Βασίλειου Τασιούλα. Ήδη τα μοσχεύματα έχουν μεταφερθεί στην τράπεζα οφθαλμών του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ και τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθούν οι μεταμοσχεύσεις σε διάφορους λήπτες που βρίσκονται στις λίστες αναμονής.

    Αναζητώντας τα αίτια του δυστυχήματος

    Δύο εικοσιτετράωρα μετά τη μεγαλύτερη τραγωδία στον εθνικό οδικό άξονα της χώρας και οι πραγματογνώμονες ακόμη προσπαθούν να καταλάβουν ποιοι λόγοι οδήγησαν στο ανθρώπινο λάθος που είχε αυτή τη τραγική κατάληξη.

    Ήδη έχουν αποκλειστεί τα ενδεχόμενα της μηχανικής βλάβης του λεωφορείου και του κακού οδοστρώματος. Φως στο μυστήριο έριξε με την κατάθεσή του ο οδηγός του φορτηγού Μιχάλης Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες κατέθεσε ότι προπορευόταν του λεωφορείου του ΚΤΕΛ και είδε από τον καθρέπτη τι είχε συμβεί, αλλά δεν μπόρεσε να σταματήσει και να γυρίσει πίσω. Ειδοποίησε όμως την Αστυνομία με το κινητό του τηλέφωνο, ενώ συνάδελφοι και φίλοι του οδηγού του Λεωφορείου αποκλείουν το ενδεχόμενο ο Χρήστος Τόλιος να προκάλεσε το ατύχημα.

    Όλοι ελπίζουν το τελικό πόρισμα των εμπειρογνωμόνων που θα εκδοθεί ενδεχομένως την Τετάρτη να ρίξει φως στα αναπάντητα ερωτηματικά της υπόθεσης. Πάντως σύμφωνα με τον επιθεωρητή Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτη Βιολιτζή το τραγικό δυστύχημα αποδίδεται και επισήμως σε λάθος του οδηγού του λεωφορείου. Ο οδηγός του ΚΤΕΛ επιχείρησε να προσπεράσει το προπορευόμενο φορτηγό, με αποτέλεσμα να προσκρούσει στις προστατευτικές μπάρες.

    [05] ΕΣΡ: Τα ιδιωτικά κανάλια έχουν χάσει το μέτρο

    25/2/2003 7:40:00 μμ

    Για απόλυτη ταύτιση είδησης και εμπορεύματος κατηγορεί την πλειοψηφία των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, με αφορμή τον τρόπο κάλυψης των αντιπολεμικών διαδηλώσεων και της επίσκεψης του τέως βασιλιά στις 15 Φεβρουαρίου. Το ΕΣΡ θεωρεί πως ''τη συγκεκριμένη ημέρα η ιδιωτική τηλεόραση επέδειξε αδυναμία αντίληψης του έργου, για το οποίο η Πολιτεία έχει θέσει στη διάθεσή της τις τηλεοπτικές συχνότητες'' και ακόμα ότι ''πιθανή επανάληψη της ίδιας στάσης απονομιμοποιεί κάθε έννοια λειτουργίας της ιδιωτικής τηλεόρασης ως πηγή πληροφόρησης και συστατικού φορέα της δημοσιότητας''. Ακόμα υποστηρίζει ότι στην ιδιωτική τηλεόραση η έννοια της είδησης έχει χάσει πλέον το περιεχόμενό της και έχει ταυτιστεί με την απώλεια του μέτρου.

    Πρόστιμο στον ''Αlter''

    Εν τω μεταξύ, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης επέβαλε στον τηλεοπτικό σταθμό ''Αlter'' πρόστιμο 30 χιλιάδων ευρώ για το δελτίο ειδήσεων όπου προβλήθηκε εικόνα βασανισμού ζώου από Περουβιανούς στρατιώτες. Επίσης, καθοδηγητική σύσταση στο ράδιο ΑΝΤΕΝΑ να είναι προσεκτικότεροι οι δημοσιογράφοι, να στέλνουν έγκαιρα τις κασέτες με αφορμή καταγγελία προϊσταμένης του ΥΠΕΧΩΔΕ.

    Επίσης, αναβολή για τις 11 Μαρτίου ζήτησε ο Γιώργος Κουρής, ο οποίος επρόκειτο να παρουσιαστεί σε ακρόαση από το ΕΣΡ, ώστε να προσκομίσει στοιχεία που τεκμηριώνουν τους ισχυρισμούς του εναντίον των μετόχων του τηλεοπτικού σταθμού Alter. Τέλος, το Συμβούλιο επέμενε στην αρχική κυρωτική του απόφαση σχετικά με το ραδιοσταθμό ''Radio Steve'' του νομού Λαρίσης, διότι εξέπεμπε σε άλλη συχνότητα τον περασμένο Μάιο και Ιούνιο.

    [06] Έρευνες για τον εντοπισμό επιβάτη του ''Blue Star Paros''

    25/2/2003 5:26:00 μμ

    Ακαρπες παραμένουν οι έρευνες για τον εντοπισμό του 30χρονου επιβάτη του πλοίου ''Blue Star Paros'', Δημήτρη Τάτση, που το πρωί και ενώ το πλοίο έπλεε ανοιχτά της Κέας, από άγνωστη αιτία έπεσε στη θάλασσα. Στις έρευνες παίρνουν μέρος το ναυαγοσωστικό S12 του Λιμενικού, ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας και παραπλέοντα πλοία, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Το επιβατηγό πλοίο εκτελούσε το δρομολόγιο Πειραιά-Σύρο.

    [07] Αυτοκτονία κρατουμένου στη ΓΑΔΑ

    25/2/2003 12:52:00 μμ

    Απαγχονισμένος βρέθηκε μέσα στην τουαλέτα των κρατητηρίων του 7ου ορόφου, ο Αλέξανδρος Καλίας, 55 ετών, στο κτίριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, όπου ήταν υπό κράτηση. Από τον ιατροδικαστή που προσήλθε στον τόπο της αυτοκτονίας επιβεβαιώθηκε ότι ο Καλίας αυτοκτόνησε. Ο Αττικάρχης διέταξε Ένορκη Διοικητική Εξέταση η διενέργεια της οποίας ανατέθηκε στην υποδιεύθυνση διοικητικών εξετάσεων και από αυτήν αναμένεται να διαπιστωθούν οι συνθήκες της αυτοκτονίας και αν υπάρχουν ευθύνες για τους αστυνομικούς βάρδιας.

    [08] Επίσκεψη της τρόικας της ΕΕ στις ΗΠΑ

    25/2/2003 5:18:00 μμ

    Στις ΗΠΑ θα μεταβεί την προσεχή Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου ως επικεφαλής της τρόικας της ΕΕ μαζί με την ύπατο εκπρόσωπο για την εξωτερική πολιτική και άμυνα Χαβιέ Σολάνα και τον επίτροπο για τις εξωτερικές σχέσεις Κρις Πάτεν, για συναντήσεις με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ και τη σύμβουλο του προέδρου Μπους για θέματα ασφαλείας, Κοντολίζα Ράις με κύριο αντικείμενο τις εξελίξεις στο Ιράκ και το Μεσανατολικό. Επίσης θα συζητηθούν άλλα ζητήματα που απασχολούν την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ. Στο μεταξύ, οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και οι σχέσεις ΕΕ-ΝΑΤΟ με τη δυνατότητα ανάπτυξης της ευρωπαϊκής ταυτότητας ασφάλειας και άμυνα στην περιοχή απασχόλησαν την συνεδρίαση του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

    Σε δηλώσεις του ο προεδρεύων του Συμβουλίου υπουργός εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου υπογράμμισε την ανάγκη ανάπτυξης μιας σχέσης αμοιβαίας εμπιστοσύνης με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στη βάση των ευρωπαϊκών προτύπων επισημαίνοντας τις δυνατότητες προώθησης του διαλόγου και της συνεργασίας σε ορισμένους τομείς όπως η ενέργεια, οι μεταφορές και η μετανάστευση.

    Ως επιτυχημένο παράδειγμα αυτής της συνεργασίας ανέφερε την ελληνοτουρκική προσέγγιση η οποία, όπως επεσήμανε, πριν φτάσει στην εξέταση κάποιων "δύσκολων ζητημάτων" ξεκίνησε από κάποια θέματα όπως ο τουρισμός, η διασυνοριακή συνεργασία και η καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης. "Πρόκειται για μια προσέγγιση που έχει λειτουργήσει στο παρελθόν και μπορεί να είναι αποτελεσματική", είπε ακόμη ο κ. Παπανδρέου.

    Ανέφερε επίσης ότι στόχος της ελληνικής προεδρίας είναι στη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης να υπάρξουν σαφή αποτελέσματα για την προοπτική μελλοντικής ένταξης χωρών της περιοχής αυτής.

    Σε ότι αφορά την ευρωπαϊκή ταυτότητα ασφάλειας και άμυνας ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στο θετικό κλίμα και τη θέληση της ΕΕ να προχωρήσει στην ανάληψη της στρατιωτικής δύναμης στην ΠΓΔΜ και την αποστολή δύναμης της ΕΕ στη Βοσνία Ερζεγοβίνη σε αντικατάσταση της διεθνούς δύναμης SFOR.

    Ειδικότερα για τη Βοσνία Ερζεγοβίνη, ο προεδρεύων του Συμβουλίου είπε ότι σε στενή συνεργασία με το ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες η ΕΕ μπορεί, με την κατάλληλη προετοιμασία, να αναλάβει την ευθύνη της δύναμης αυτής αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι η αμερικανική παρουσία στην περιοχή θα παραμείνει σημαντική.

    Εμείς επιθυμούμε να υπάρξει μια ομαλή μετάβαση στην αντικατάσταση των δυνάμεων στην περιοχή οι λεπτομέρειες της οποίας θα συζητηθούν με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.

    [09] Ε-voting για τα ζητήματα που απασχολούν την ΕΕ

    25/2/2003 4:08:00 μμ

    Τους Υπουργούς Εξωτερικών των "15", σχετικά με τα πρώτα αποτελέσματα του ηλεκτρονικού δημοψηφίσματος - που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της ελληνικής προεδρίας - για βασικά θέματα που αντιμετωπίζει η ΕΕ, ενημέρωσε στις Βρυξέλλες ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Γιώργος Παπανδρέου. Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα του ηλεκτρονικού δημοψηφίσματος, περισσότερο από 70% των συμμετεχόντων θεωρούν ότι η ΕΕ και η χώρα τους βαδίζουν προς τη σωστή κατεύθυνση σήμερα. Το θέμα που απασχολεί το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετεχόντων (47%) είναι τα οικονομικά ζητήματα, ενώ μόνο για ένα 3% αποτελεί η τρομοκρατία το πιο σημαντικό θέμα. Εξάλλου, το 84% των συμμετεχόντων θεωρούν ότι η ΕΕ θα πρέπει να έχει έναν πιο σημαντικό και ενεργό ρόλο στα διεθνή ζητήματα και το 64% θεωρούν ότι θα πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στους επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ.

    Το ηλεκτρονικό δημοψήφισμα (e-vote) δίνει τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να καταθέσουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://evote.EU2003.gr τις ιδέες, τις απόψεις και τις προτάσεις τους σχετικά με το παρόν και το μέλλον της ΕΕ.

    Την περίοδο αυτή διενεργούνται πέντε ψηφοφορίες σε ότι αφορά την ΕΕ σήμερα, το διεθνή ρόλο της ΕΕ, το μέλλον της ΕΕ, την κρίση του Ιράκ και την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

    Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ικανοποιημένος από την υψηλή συμμετοχή στο ηλεκτρονικό δημοψήφισμα και κάλεσε τους ομολόγους του να ενισχύσουν με όποιον τρόπο μπορούν τη διαδικασία αυτή.

    Σημειώνεται, ότι είναι η πρώτη φορά που μια προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ έχει συγκεντρώσει τις απόψεις Ευρωπαίων πολιτών και τις έχει φέρει στο τραπέζι των επίσημων εργασιών της ΕΕ.

    Κατά τις δύο εβδομάδες που λειτουργεί το ηλεκτρονικό δημοψήφισμα, έχουν συμμετάσχει σε αυτό πάνω από 30.000 πολίτες.

    [10] Ευρω-ασιατική συνεργασία στον τομέα Εκπαίδευσης

    25/2/2003 4:37:00 μμ

    Πρόγραμμα ενεργοποίησης σε δίκτυο πανεπιστημίων ASEAN-EE (στην αγγλική ASEAN-EU University Network Programme AUNP), προωθεί η ΕΕ. Το πρόγραμμα του δικτύου πανεπιστημίων AUNP αποσκοπεί στην προώθηση της συνεργασίας στον τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών της νοτιοανατολικής Ασίας, και στην ενίσχυση της περιφερειακής ολοκλήρωσης συνοχής στο πλαίσιο ASEAN. Το πρόγραμμα θα χρησιμεύσει ως πλαίσιο για ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων στόχος των οποίων είναι η προώθηση της αμοιβαίας ενημέρωσης και κατανόησης, της ανταλλαγής εμπειριών και γνώσεων μεταξύ των δύο περιοχών.

    Το πρόγραμμα αποτελείται από τα ακόλουθα τρία μέρη για τα οποία μπορούν να χορηγηθούν μη επιστρεπτέες ενισχύσεις:

    AUNP Κοινή εφαρμοσμένη έρευνα, AUNP Ανάπτυξη των ανθρώπινων πόρων, AUNP Ανάπτυξη των προγραμμάτων σπουδών

    Ειδικότερα, το πρόγραμμα του δικτύου πανεπιστημίων ASEAN-EE θα χορηγήσει μη επιστρεπτέες ενισχύσεις:

    για να διευκολύνει τα προγράμματα συμμετοχής των ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των επιλέξιμων χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN). για την προώθηση των κοινών πανεπιστημιακών δραστηριοτήτων, όπως π.χ. την κατάρτιση κοινών προγραμμάτων σπουδών και κοινών σειρών/ενοτήτων μαθημάτων, καθώς και για την ανάπτυξη και τη βελτίωση του υλικού διδασκαλίας. για την αναβάθμιση των προσόντων των πτυχιούχων φοιτητών, του διδακτικού και του διοικητικού προσωπικού των ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης. για τη διευκόλυνση της αμοιβαίας πρόσβασης στην ανώτατη εκπαίδε3υση, για την ενθάρρυνση της αμοιβαίας γνώσης και αναγνώρισης των προγραμμάτων σπουδών συμφωνίες σχετικά με τη μεταφορά κατοχυρωμένων μαθημάτων και την αμοιβαία αναγνώριση τίτλων σπουδών και για την προώθηση της συνεργασίας στην εφαρμοσμένη έρευνα που επικεντρώνεται σε τομείς προφανούς αμοιβαίου ενδιαφέροντος για την ΕΕ και τις χώρες ASEAN.

    Γεωγραφική περιοχή: η Ευρωπαϊκή Ένωση (Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Φιλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Πορτογαλία, Ισπανία, Σουηδία, Κάτω Χώρες, Ηνωμένο Βασίλειο) και οι συμμετέχουσες χώρες ASEAN: Brunei Darussalam, Καμπότζη, Ινδονησία, Λαϊκή Δημοκρατία του Λάος, Μαλαισία, Φιλιππίνες, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη, Βιετνάμ.

    Οι αιτούντες πρέπει να έχουν δημιουργήσει εταιρική σχέση όπως αναλύεται κατωτέρω: Ως ελάχιστη προϋπόθεση οι εταιρικές σχέσεις πρέπει να αποτελούνται από τέσσερα (4) ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα από τουλάχιστον δύο (2) διαφορετικά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δύο (2) διαφορετικές επιλέξιμες ασιατικές χώρες, 2+2).

    Λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με την παρούσα πρόσκληση υποβολής προτάσεων περιέχονται στον ''Οδηγό υποβολής αιτήσεων AUNP 2003'', που δημοσιεύεται μαζί με την παρούσα πρόσκληση υποβολής προτάσεων στην ιστοσελίδα της υπηρεσίας EuropeAid

    http://europa.eu.int/comm/europeaid/tender/index_en.htm

    και για πληροφόρηση μόνο, στην ιστοσελίδα AUNP:

    http://europa.eu.int/comm/europeaid/projects/aunp-link/index_en.htm

    [11] Ζητούμενο η ώθηση στον Ευρωπαϊκό Χώρο Ερευνας

    25/2/2003 4:44:00 μμ

    Το Συμβούλιο υπουργών κάλεσε την Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων να βοηθήσει στην έγκαιρη προετοιμασία των αναγκαίων στοιχείων, ώστε στο εαρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που θα πραγματοποιηθεί το τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου στις Βρυξέλλες, να επιτευχθεί πρόοδος στην ανάπτυξη του Ευρωπαϊκού Χώρου Ερευνας. Στο πλαίσιο αυτό καλεί τα Θεσμικά Οργανα της ΕΕ να ενισχύσουν το ρόλο της Επιτροπής Επιστημονικής και Τεχνολογικής Ερευνας (CREST) να λάβουν μέτρα για τη βελτίωση της κινητικότητας των ερευνητών στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και να ενισχύσουν την καινοτομία.

    Επίσης, καλεί τα κράτη-μέλη να ενθαρρύνουν τους εθνικούς οργανισμούς έρευνας της Ευρώπης, να συντονίσουν τις δραστηριότητές τους και να ενισχύσουν τη συνεργασία μεταξύ των Εθνικών Οργανισμών Ερευνας.

    Ταυτόχρονα να προωθήσουν την αποτελεσματικότερη ανταλλαγή πληροφοριών, να ενθαρρύνουν την τεχνολογική καινοτομία και τη μεταφορά γνώσης μεταξύ των κρατών-μελών.

    Στόχος του Συμβουλίου είναι να ενισχυθεί η γενικότερη προσπάθεια που αποβλέπει στο να καταστεί η Ευρωπαϊκή Ενωση η ανταγωνιστικότερη οικονομία στο πλανήτη έως το 2010.

    [12] Ισραήλ: Συμφωνία Λικούντ-Εθνικής Ενωσης

    25/2/2003 6:45:00 μμ

    Το Κόμμα Λικούντ (Δεξιά) του πρωθυπουργού Αριελ Σαρόν και το κόμμα Εθνική Ενωση (Ακροδεξιά), κατέληξαν την Τρίτη σε συμφωνία για την συμμετοχή της σε μία κυβέρνηση υπό τον Αριελ Σαρόν, μετέδωσε το ισραηλινό ραδιόφωνο. Η Εθνική Ενωση, ένας συνασπισμός μικρών κομμάτων της Ακροδεξιάς με επτά βουλευτές, πρόκειται να υποβάλλει απόψε την συμφωνία προς έγκριση στους ηγέτες των κομμάτων που την απαρτίζουν. Αν η συμφωνία επισημοποιηθεί, ο Σαρόν θα διαθέτει ένα συνασπισμό από 68 βουλευτές σε σύνολο 120, που έχει η Κνεσέτ (κοινοβούλιο). Οι συνομιλίες με την Εθνική Ενωση περιστρέφονται μέχρι στιγμής στο θέμα της δημιουργίας ενός Παλαιστινιακού Κράτους, στο οποίο ο πολιτικός αυτός σχηματισμός αντιτίθεται σθεναρά.

    [13] Δοκιμή πυραύλου από τη Βόρειο Κορέα

    25/2/2003 12:42:00 μμ

    Στη δοκιμή τακτικού πυραύλου μικρού βεληνεκούς στη Θάλασσα της Ιαπωνίας προχώρησε η Βόρειος Κορέα προκαλώντας χαμηλών τόνων αντίδραση εκ μέρους των ΗΠΑ. Η κυβέρνηση της Πιονγιάνγκ σχολιάζοντας το γεγονός της δοκιμής είπε πως έγινε καθαρά για λόγους '"ασφαλείας'', ενώ αναφερόμενη στις πυρηνικές δραστηριότητες της χώρας επανέλαβε πως ''στην παρούσα φάση θα περιορισθούν μόνο σε ειρηνικούς σκοπούς, όπως η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας''. Επίσης υποστήριξε ότι ένα αμερικανικό αναγνωριστικό αεροσκάφος παραβίασε τη Δευτέρα τον εναέριο χώρο της διενεργώντας κατασκοπευτική πτήση ενόψει πιθανής επίθεσης. Την ίδια ώρα, από την Ουάσινγκτον ο Κόλιν Πάουελ ανακοίνωνε την περικοπή της επισιτιστικής βοήθειας προς τη Βόρεια Κορέα στους 100 χιλιάδες τόνους για το τρέχον έτος, σπεύδοντας ταυτόχρονα να αποσυνδέσει την ενέργεια αυτή από το ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος της Πιονγιανκ.

    Αντιδράσεις σε χαμηλούς τόνους από τη διεθνή κοινότητα

    Η Πιονγιάνγκ υποστήριξε επίσης ότι παραβιάσεις από αμερικανικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη έγιναν, άλλες δύο ημέρες. Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας, KCNA μετέδωσε ότι το αναγνωριστικό αεροσκάφος RC-135 υποστηριζόταν από ένα αεροσκάφος ανεφοδιασμού KC-135, και εντοπίστηκε πετώντας κοντά στην ανατολική ακτή της κορεατικής χερσονήσου, μέσα στον εναέριο χώρο της Βόρειας Κορέας.

    Στο μεταξύ, η εκτόξευση ενός βορειοκορεατικού πυραύλου επιφανείας κατά πλοίων, στη διάρκεια δοκιμών στη Θάλασσα της Ιαπωνίας, ανατολικά της κορεατικής χερσονήσου, το βράδυ της Δευτέρας, μία ημέρα πριν την έναρξη της θητείας του νέου προέδρου στη Νότιο Κορέα, προκάλεσε συγκρατημένες αντιδράσεις.

    Αξιωματούχοι της ιαπωνικής κυβέρνησης, που διαθέτουν πληροφορίες από μη κατονομασθείσες πηγές, τόνισαν επίσης ότι η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε επίσης δύο πυραύλους κινεζικής κατασκευής, και πως είναι πιθανό να εκτοξεύσει κι άλλον πύραυλο την Τρίτη, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το πρακτορείο Κιόντο. Η πρώτη εκτόξευση ήταν αποτυχημένη, ενώ η δεύτερη κατέληξε στη Θάλασσα της Ιαπωνίας, αφού διένυσε 60 χλμ, προσθέτει το πρακτορείο.

    Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Τζουνίσιρο Κοϊζούμι δήλωσε ότι συμφώνησε με τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο, Ρο Μου-Χιουν, πως πρέπει να αντιμετωπίσουν με ψυχραιμία το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας.

    ''Δεν μιλήσαμε ευθέως για την εκτόξευση του πυραύλου, αλλά συμφωνήσαμε ότι ακόμα κι αν η Βόρεια Κορέα ακολουθήσει προκλητική τακτική, εμείς θα πρέπει να την αντιμετωπίσουμε με ηρεμία και προσοχή", δήλωσε ο Κοϊζούμι στους δημοσιογράφους, μετά τις συνομιλίες που είχε με το νέο πρόεδρο της Ν. Κορέας.

    Αμερικανικές πηγές επιβεβαίωσαν πως η Βόρειος Κορέα πραγματοποίησε δοκιμή ενός μικρού βεληνεκούς πυραύλου, και τη χαρακτήρισε "περιοδικό συμβάν", που μάλλον εντάσσεται στα χειμερινά γυμνάσια ετοιμότητας του στρατού της.

    Η Ρωσία δια στόματος του αντιπροέδρου της κυβέρνησης της κ. Λοσιούκοφ δήλωσε πως η δοκιμή αυτή δεν αποτελεί έκπληξη και πως εντάσσεται στη γραμμή της βορειοκορεατικής ηγεσίας να προετοιμασθεί για μία πιθανή αρνητική εξέλιξη στα γεγονότα. ''Δεν πιστεύω πως εν γένει αποτελεί κάποιου είδους πρόκληση απέναντι στην όλη κατάσταση'', τόνισε ο Λοσιούκοφ.

    Οι ΗΠΑ περικόπτουν το επισιτιστικό πρόγραμμα της Β. Κορέας

    Στο μεταξύ οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν να περικόψουν την επισιτιστική βοήθεια προς τη Βόρεια Κορέα στους 100 χιλιάδες τόνους για το τρέχον έτος -από 157.000 τόνους που ήταν πέρυσι-, αλλά υποστήριξαν ότι η απόφαση αυτή δεν έχει σχέση με το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγιανκ.

    Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ ανακοίνωσε το πρόγραμμα για τις δωρεές τροφίμων στη Βόρεια Κορέα, ολοκληρώνοντας την τετραήμερη επίσκεψή του στην Ασία.

    Στη διάρκεια της περιοδείας του κυριάρχησε το θέμα του πυρηνικού προγράμματος της Πιονγιάνγκ και οι διαφωνίες, κυρίως με την Κίνα, για τον τρόπο αντιμετώπισης του ζητήματος.

    Η Ουάσινγκτον έχει δηλώσει ότι δεν θα χρησιμοποιήσει την επισιτιστική βοήθεια ως πολιτικό εργαλείο για να πιέσει τη Βόρεια Κορέα να αλλάξει συμπεριφορά.

    Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η μείωση της βοήθειας οφείλεται στο γεγονός ότι το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων ζήτησε εφέτος λιγότερη βοήθεια, επειδή άλλες χώρες αναμένεται ότι θα αυξήσουν τη συνεισφορά τους.

    [14] Συνεχίζονται οι ισραηλινές επιχειρήσεις

    25/2/2003 12:39:00 μμ

    φωτο αρχείου

    Τέσσερις Παλαιστίνιες τραυματίστηκαν --μία εκ των οποίων σοβαρά-- όταν Ισραηλινά άρματα μάχης άνοιξαν πυρ την Τρίτη σε λαϊκή αγορά στην πόλη Χαν Γιούνες, στη Λωρίδα της Γάζας. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι τα ισραηλινά άρματα μάχης, που βρίσκονταν έξω από τον εβραϊκό οικισμό Νετζέρ Χαζάνι, άνοιξαν πυρ με στόχο τη λαϊκή αγορά, ενώ εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι η πληροφορία ελέγχεται. Νοτιότερα στη Λωρίδα της Γάζας, εκσκαφείς του ισραηλινού στρατού κατεδάφισαν επτά σπίτια Παλαιστινίων, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος των παλαιστινιακών αρχών ασφαλείας. Οι εκσκαφείς και οι στρατιώτες εισέβαλαν στην Ράφα και άρχισαν να καταστρέφουν τα σπίτια χωρίς να έχουν προειδοποιήσει τους ενοίκους. Οι Παλαιστίνιοι που ζούσαν στα σπίτια αυτά πρόλαβαν να τα εγκαταλείψουν χωρίς να πάρουν μαζί τους κανένα από τα προσωπικά τους αντικείμενα.

    [15] Διπλωματικές κόντρες για το Ιράκ

    25/2/2003 7:38:00 μμ

    Σκληραίνει η κόντρα στο ζήτημα της νέας απόφασης επί του ιρακινού ενόψει της μεθαυριανής συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ευθεία επίθεση στη γαλλογερμανική πρόταση έκανε ο πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ μιλώντας σήμερα στο βρετανικό κοινοβούλιο, χαρακτηρίζοντας, παράλογο και ανόητο το αίτημα για παράταση των ελέγχων αφού, όπως είπε, η Βαγδάτη δεν δείχνει διάθεση να αφοπλιστεί. Για ν' αποτραπεί ένας πόλεμος είναι αναγκαίος ο ''πλήρης αφοπλισμός'' του Ιράκ, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να εγκρίνει τη νέα απόφαση προσθέτοντας, ότι είναι χρήσιμη, αλλά όχι απαραίτητη.

    Στρο: ''Καμία απόφαση για ένοπλη βία''

    Ο Μπλερ, ο οποίος αύριο αντιμετωπίζει μία κρίσιμη ψηφοφορία για το θέμα αυτό, προσπάθησε να πείσει για την ορθότητα της σκληρής στάσης που τηρεί τασσόμενος στο πλευρό της Ουάσινγκτον, καθώς όχι μόνο μία μεγάλη μερίδα των βρετανών ψηφοφόρων, αλλά και πολλά μέλη του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος αντιτίθενται σε ένα πόλεμο στο Ιράκ.

    ''Δεν θέλω τον πόλεμο'', είπε ο Τόνι Μπλερ. ''Ακόμα και τώρα προσφέρουμε στον Σαντάμ τη δυνατότητα να αφοπλισθεί με τη θέλησή του μέσω του ΟΗΕ. Ακόμα και τώρα είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ένα επιπλέον βήμα για να επιτύχουμε τον ειρηνικό αφοπλισμό'', πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας ότι ο Σαντάμ περιπαίζει τη διεθνή κοινότητα δώδεκα χρόνια τώρα.

    Η Bρετανική κυβέρνηση δεν έχει λάβει απόφαση για την προσφυγή στη στρατιωτική βία εναντίον του Ιράκ, αλλά δεν την αποκλείει σε περίπτωση απουσίας δεύτερης απόφασης του ΟΗΕ, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζακ Στρο.

    Νέα σχέδια και μνημόνια στο Συμβούλιο Ασφαλείας

    Το σχέδιο απόφασης που κατέθεσαν από κοινού η Ουάσινγκτον, το Λονδίνο και η Μαδρίτη στην Δευτέρα, κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, αναφέρει ότι ''το Ιράκ έχασε την τελευταία ευκαιρία που τού προσφέρθηκε μέσω της απόφασης 1441'',η οποία υιοθετήθηκε ομόφωνα στις 8 Νοεμβρίου, και συνεπώς '' εφόσον το Ιράκ συνεχίζει να παραβιάζει τις δεσμεύσεις του θα αντιμετωπίσει σοβαρές συνέπειες''.

    Σύμφωνα με την αμερικανοβρετανική πλευρά, ο Σαντάμ Χουσέιν, ύστερα από 12 χρόνια υπεκφυγών, εξαπάτησης και κωλυσιεργίας, δεν έχει αλλάξει τακτική και συμπεριφορά έναντι των επιθεωρητών του ΟΗΕ.

    Στο νέο σχέδιο ψηφίσματος αντέδρασαν πάντως τα μόνιμα μέλη του σώματος, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα και η Γερμανία. Γαλλία, Ρωσία και Κίνα κατέθεσαν από κοινού μνημόνιο στο οποίο τονίζεται ότι η προσφυγή στη βία είναι ''η τελευταία επιλογή''. ''Το Ιράκ πρέπει να αφοπλιστεί και είναι αναγκαία η πλήρης και ενεργή συνεργασία του'' τονίζεται στο μνημόνιο και προστίθεται ότι ''οι επιθεωρήσεις δεν μπορούν να συνεχιστούν επ΄ αόριστον''.

    Μη φιλική ενέργεια θα είναι ένα βέτο της Γαλλίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, σχετικά με την απόφαση, δήλωσε επίσης ο Αμερικανός πρέσβης στο Παρίσι.

    Μέτωπο ειρήνης Γαλλίας-Γερμανίας-Ρωσίας- Κίνας

    Ο Γάλλος πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, και ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, μετά από συνάντηση που είχαν την Δευτέρα στο Βερολίνο, άφησαν να εννοηθεί ότι μαζί με τη Ρωσία και την Κίνα επιθυμούν να δοθεί περισσότερος χρόνος στη διπλωματία.

    Ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε ότι, μόνο οι επιθεωρητές του ΟΗΕ είναι σε θέση να θέσουν προθεσμίες στο Ιράκ για να αφοπλισθεί, ενώ ο Γερμανός καγκελάριος χαρακτήρισε τον πόλεμο απευκταία εμπειρία που είναι βαθιά εντυπωμένη στη συλλογική συνείδηση της Ευρώπης.

    ''Πληροφορηθήκαμε για το σχέδιο απόφασης. Δεν βλέπουμε τίποτε στην παρούσα κατάσταση που να δικαιολογεί μία νέα απόφαση'', είπε ο Σιράκ. ''Θέλουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να επιτύχουμε μία ειρηνική λύση'', είπε από την πλευρά του ο Γκέρχαρντ Σρέντερ. Ο Γερμανός καγκελάριος θα μεταβεί αύριο στη Μόσχα για συνομιλίες με το Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο.

    Από την πλευρά της η Κίνα σημείωσε ότι υπάρχει ένα κοινό πεδίο κατανόησης ανάμεσα στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα οποία συμφωνούν στην ανάγκη να αφοπλισθεί το Ιράκ και να ενισχυθούν οι πιέσεις στη χώρα για να συνεργασθεί. Η Κίνα υποστήριξε το μνημόνιο που παρουσίασαν η Γαλλία, η Γερμανία και η Ρωσία, τονίζοντας πως η προσφυγή στη βία ''θα πρέπει να αποτελεί την έσχατη λύση''.

    Η Συρία θα καταψηφίσει τη νέα δεύτερη πρόταση απόφασης για το Ιράκ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, τόνισε σήμερα ο αντιπρόεδρος της χώρας Αμπντέλ Χαλιμ Χαντάμ.

    ΗΠΑ: ''Τελειώνει ο χρόνος για τον ΟΗΕ''

    Ο Λευκός Οίκος κατέστησε πάντως σαφές ότι, τα Ηνωμένα Εθνη έχουν περιορισμένο χρόνο για να εκφράσουν τη θέση τους επί του αμερικανο-βρετανικού σχεδίου. ''Είναι αδύνατον να ορίσουμε μια συγκεκριμένη ημερομηνία. Δεν μπορώ να προβλέψω τον αριθμό των ημερών, αλλά δεν θα είναι μεγάλος'' τόνισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Αρι Φλέισερ.

    Σήμερα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, τόνισε ότι, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, διατύπωσε την εκτίμηση ότι υπάρχει πάντα μία μικρή πιθανότητα αφοπλισμού του Ιράκ με τρόπο ειρηνικό, επανέλαβε ωστόσο ότι αν τα Ηνωμένα Εθνη δεν καταλήξουν σε συμφωνία για να υποχρεώσουν τον ιρακινό πρόεδρο Σαντάμ Χουσέιν να αφοπλιστεί ''ένας συνασπισμός εθελοντριών χωρών θα το κάνει''.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ιράκ Σαντάμ Χουσέιν τόνισε μιλώντας στον απεσταλμένο του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CBS, Νταν Ράδερ πως δεν προτίθεται να καταστρέψει τους πυραύλους Αλ Σαμούντ, όπως έχει ζητήσει ο ΟΗΕ. Ο Σαντάμ διέψευσε πως το βεληνεκές των πυραύλων παραβιάζει τις αποφάσεις του ΟΗΕ και διαβεβαίωσε πως το βεληνεκές που διαθέτουν οι Αλ Σαμούντ δεν ξεπερνά τα όρια που έχει καθορίσει ο ΟΗΕ.

    Σε αντίθεση με τα όσα ανάφερε ο πρόεδρος του Ιράκ,ο σύμβουλος του Σαντάμ Χουσέιν σε θέματα αφοπλισμού στρατηγός Αμερ Αλ Σάαντι, δήλωσε σήμερα ότι η αξίωση του ΟΗΕ για την καταστροφή των απαγορευμένων πυραύλων Αλ Σαμούντ 2 που διαθέτει η Βαγδάτη είναι υπό μελέτη.

    Σήμερα εξάλλου, το Ιράκ ενημέρωσε τους επιθεωρητές του ΟΗΕ, για τον εντοπισμό περίπου 100 εγγράφων που αφορούν την καταστροφή όπλων μαζικής καταστροφής το 1991, και για την εύρεση μιας βόμβας R-400 που περιέχει υγρό σε μια περιοχή, όπου η Βαγδάτη κατέστρεψε βιολογικά όπλα στο παρελθόν, όπως δήλωσε ο Χανς Μπλιξ.

    Οι νέες αυτές αποκαλύψεις, για τις οποίες ο Μπλιξ είπε ότι είναι ''θετικές'' και ότι ''χρειάζεται να εξεταστούν περαιτέρω''. Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ, ζητούσαν από το Ιράκ στοιχεία που να δείχνουν ότι κατέστρεψε μονομερώς ορισμένα από τα απαγορευμένα όπλα του για τα οποία δεν έχουν δοθεί εξηγήσεις.

    Ο διευθυντής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι θα παρουσιάσει μαζί με τον επικεφαλής των επιθεωρητών αφοπλισμού του ΟΗΕ Χανς Μπλιξ την έκθεσή του για το Ιράκ ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας στις 7 Μαρτίου και όχι ένα μήνα αργότερα όπως προβλεπόταν αρχικά, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της IAEA.

    [16] Τουρκία: Στη βουλή το αίτημα των ΗΠΑ

    25/2/2003 6:25:00 μμ

    Η τουρκική κυβέρνηση υπέβαλε σήμερα στο κοινοβούλιο πρόταση για να ανοίξουν οι βάσεις της χώρας στα αμερικανικά στρατεύματα για ενδεχόμενο πόλεμο κατά του Ιράκ, και η ψηφοφορία σχετικά με την πρόταση αυτή αναμένεται να γίνει την Πέμπτη, σύμφωνα με επίσημο έγγραφο που έχει στη διάθεσή του το Ρόιτερ. Το τουρκικό υπουργικό συμβούλιο, συμφώνησε να στείλει την πρόταση στο κοινοβούλιο μετά από μακρές συνομιλίες με την Ουάσινγκτον για το πακέτο οικονομικής βοήθειας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την Τουρκία και τον ρόλο που θα μπορούσε να παίξει ο τουρκικός στρατός στο βόρειο Ιράκ. Τούρκοι αξιωματούχοι πάντως δηλώνουν ότι, για κάποια σημαντικά θέματα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις.

    [17] Βαγδάτη: Δεν τέθηκε θέμα πολιτικού ασύλου από Ρωσία

    25/2/2003 12:54:00 μμ

    Γεβγκένι Πριμακόφ

    Ο πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας Γεβγκένι Πριμακόφ, που συνάντησε την Κυριακή στη Βαγδάτη τον Ιρακινό πρόεδρο Σαντάμ Χουσεΐν, δεν συζήτησε μαζί του το ενδεχόμενο παροχής πολιτικού ασύλου, διαβεβαίωσε ο Ιρακινός υπουργός Ενημέρωσης Μοχάμαντ Αΐντ αλ-Σάχαφ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα Τρίτη στον ρωσικό τύπο. Ο Γεβγκένι Πριμακόφ, ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής, ο οποίος γνωρίζει από χρόνια προσωπικά τον Σαντάμ Χουσεΐν, συναντήθηκε με τον Ιρακινό πρόεδρο, κατά τη διάρκεια εμπιστευτικής αποστολής κατόπιν εντολής του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

    Κακόβουλες φήμες

    Η πιθανότητα να συζητήθηκε θέμα πολιτικού ασύλου "αποκλείεται. Πρόκειται για κακόβουλες και γελοίες φήμες. Κανείς Ιρακινός ηγέτης δεν έχει την πρόθεση να εγκαταλείψει τη Βαγδάτη. Και κανείς άνδρας που σέβεται τον εαυτό του δεν θα το πρότεινε στον πρόεδρό μας", δήλωσε ο Ιρακινός υπουργός στην εφημερίδα "Βρέμια Νοβοστέι".

    "Ο Πριμακόφ ήλθε για να εκφράσει την αλληλεγγύη (της Ρωσίας) προς τον ιρακινό λαό, υπό το βάρος της εγκληματικής πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία θα έχει συνέπειες για την περιοχή και ολόκληρο τον κόσμο", είπε ο Μοχάμαντ Σαΐντ αλ Σάχαφ.

    Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ρωσικού τύπου τον περασμένο μήνα, το Κρεμλίνο κατόπιν συμφωνίας με την Ουάσινγκτον, προσπαθούσε να πείσει τον Σαντάμ Χουσεΐν να εγκαταλείψει την εξουσία προσφέροντάς του άσυλο στη Ρωσία. Οι πληροφορίες αυτές είχαν διαψευσθεί επισήμως από τη ρωσική κυβέρνηση και από τη Βαγδάτη.

    Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ντόναλντ Ράσφελντ είχε δηλώσει τον Ιανουάριο ότι ο πόλεμος μπορεί να αποφευχθεί, εάν ο Σαντάμ Χουσεΐν εγκαταλείψει την εξουσία.

    [18] Ναι στον πόλεμο με τη συμφωνία ΟΗΕ, λένε οι Αμερικανοί

    25/2/2003 1:57:00 μμ

    Η πλειονότητα των Αμερικανών επικροτεί μία στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ, όμως επιθυμεί η κυβέρνηση του προέδρου Τζορτζ Μπους να έχει προηγούμενως εξασφαλίσει την υποστήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει επιπλέον καθυστέρηση στην έναρξη του πλέμου. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου ABC και της εφημερίδας Ουάσιγκτον Ποστ, και στην οποία συμμετείχαν 1024 άτομα, το 56% των ερωτηθέντων κρίνει πως το σημαντικότερο για τις ΗΠΑ είναι να εξακολουθήσουν να προσελκύουν στις θέσεις τους και τις άλλες χώρες του Συμβουλίου.

    Η υποστήριξη της αμερικανικής κοινής γνώμης στην προοπτική της ανατροπής του Σαντάμ παραμένει υψηλή, με το 63% να υποστηρίζει αυτό το σχέδιο, με τέσσερις στους δέκα να δηλώνουν την πλήρη υποστήριξή τους.

    Λιγότερο από το 20% εκδηλώνει την πλήρη αντίθεσή τους σε ένα τέτοιο σχέδιο.

    Στην περίπτωση που το Συμβούλιο Ασφαλείας απορρίψει τον πόλεμο, μόνο το 50% των Αμερικανών υποστηρίζει τον πόλεμο, όμως η υποστήριξή αυξάνεται στο 57% εάν οι κυριότεροι Ευρωπαίοι σύμμαχοι συμμετάσχουν στον πόλεμο, ακόμη και χωρίς την έγκριση του ΟΗΕ.

    Το 55% των Αμερικανών επικροτεί τη στάση του Μπους στο θέμα του Ιράκ, ποσοστό μικρότερο κατά έξι μονάδες από την προηγούμενη μέτρηση πριν δύο εβδομάδες.

    Μεγάλες διαφορές υπάρχουν ως προς την υποστήριξη στη θέση του προέδρου, σε σχέση με τις πολιτικές προτιμήσεις των ερωτηθέντων, καθώς τις ενέργειες του Μπους εγκρίνει το 83% των Ρεπουμπλικανών, και μόνο το 37% των Δημοκρατικών.

    Μόνο το 38% των ερωτηθέντων εγκρίνει τη στάση του ΟΗΕ γύρω από το ίδιο θέμα.

    [19] Εκατό αμερικανικά πολεμικά σκάφη σε ακτίνα βολής

    25/2/2003 12:50:00 μμ

    Οι ναυτικές δυνάμεις που συγκεντρώνουν οι ΗΠΑ σε ακτίνα βολής από το Ιράκ έχουν φτάσει τα 100 πολεμικά σκάφη και σε λίγο θα συμπληρωθούν με τον κατάπλου στον Κόλπο ενός πέμπτου αεροπλανοφόρου, του Kitty Hawk, ανακοίνωσε πηγή του Πενταγώνου. Το αεροπλανοφόρο αυτό κατέπλευσε ήδη από την Ιαπωνία στη θάλασσα του Ομάν και τις επόμενες ημέρες θα διαπλεύσει τα στενά του Ορμούζ. Ήδη σε ακτίνα βολής από το Ιράκ βρίσκονται άλλα δύο αεροπλανοφόρα, το Abraham Lincoln και το Constellation, ενώ στην ανατολική Μεσόγειο βρίσκονται και τα αεροπλανοφόρα Theodore Roosevelt και Harry Truman. Παράλληλα, 60 σκάφη του αμερικανικού ναυτικού, αεροπλανοφόρα, σκάφη επιφανείας, υποβρύχια, σκάφη ανεφοδιασμού, ναυλοχούν στον Κόλπο και άλλα 34 στην κεντρική και ανατολική Μεσόγειο.

    [20] Κατά του πολέμου στο Ιράκ το 80% των Ιαπώνων

    25/2/2003 12:48:00 μμ

    Περίπου οι οκτώ στους δέκα Ιάπωνες είναι αντίθετοι σε μια αμερικανική στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ και το 74% τάσσεται υπέρ της συνέχισης των επιθεωρήσεων του ΟΗΕ στη Βαγδάτη, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δοθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα. Το 78% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση που οργάνωσε η μεγάλης κυκλοφορίας ιαπωνική εφημερίδα "Ασάχι Σιμπούν" εξέφρασε την αντίθεσή του σε έναν πιθανό πόλεμο. Σε ανάλογη δημοσκόπηση που είχε οργανώσει η ίδια εφημερίδα τον περασμένο μήνα, το ποσοστό των Ιαπώνων που ήταν αντίθετοι στον πόλεμο στο Ιράκ ήταν 69%. Το 74% των ερωτηθέντων τάχθηκαν επίσης υπέρ της συνέχισης των επιθεωρήσεων για τον αφοπλισμό του Ιράκ,αναφέρει η εφημερίδα. Επίσης, μόνο το 18% των Ιαπώνων υποστηρίζουν ένα σχέδιο απόφασης του ΟΗΕ που θα ανοιγει το δρόμο στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράκ.

    [21] Αγώνες φωτιά στο Champions League

    25/2/2003 7:05:00 μμ

    Την πρωταθλήτρια Ευρώπης Ρεάλ Μαδρίτης, υποδέχεται σήμερα η κάτοχος του τίτλου στη Γερμανία, Ντόρτμουντ, στο "Βεστφάλεν", για την 2η φάση των ομίλων του Champions League. Στο άλλο παιχνίδι του ομίλου, η Μίλαν πάει στη Μόσχα για να αντιμετωπίσει τη Λοκομοτίβ (19:00), με στόχο τη νίκη που θα της εξασφαλίσει την πρόκριση στην επόμενη φάση. Σε αυτό το ματς, διαιτητής θα είναι ο Κύρος Βασσάρας. Στον 4ο όμιλο, δεσπόζει η μονομαχία του "Ντελε Αλπι", ανάμεσα στη Γιουβέντους και την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Οι "μπιανκονέρι", θέλουν τη νίκη για να κάνουν το μεγάλο βήμα για τους "8". Στο "Ριαθόρ", Λα Κορούνια και Βασιλεία ψάχνουν απεγνωσμένα τους τρεις βαθμούς για να διατηρήσουν τις ελπίδες πρόκρισης.

    [22] Με Γεωργάτο η ΑΕΚ κόντρα στη Μάλαγα

    25/2/2003 6:22:00 μμ

    Με τον Γρηγόρη Γεωργάτο που ξεπέρασε την ίωση και χωρίς τον Κώστα Κατσουράνη που κρίθηκε ανέτοιμος, θα υποδεχθεί η ΑΕΚ την Πέμπτη, στο "Νίκος Γκούμας", την Μάλαγα, στον επαναληπτικό για την φάση των "16" του Κυπέλλου UEFA. Ο προπονητής της ΑΕΚ, Ντούσαν Μπάγεβιτς ανακοίνωσε σήμερα τους 18 παίκτες που συμπεριέλαβε στην αποστολή, ενόψει του αγώνα με την ισπανική ομάδα, οι οποίοι είναι οι εξής: Γεωργάτος, Γεωργέας, Ζαγοράκης, Ίβιτς, Κασάπης, Καψής, Χιώτης, Κωνσταντινίδης, Κωστένογλου, Λάκης, Μαλαδένης, Μιχαηλίδης, Πετκοφ, Μπορμπόκης, Ναλιτζής, Νικολαϊδης, Ράιτ, Τσάρτας. Η αποστολή της Μάλαγα, αναμένεται την Τετάρτη το μεσημέρι (13.50) στην Αθήνα, ενώ η αναχώρηση έχει προγραμματισθεί για τις πρώτες πρωϊνές ώρες (00.45) της Παρασκευής.

    [23] Στην αποστολή του ΠΑΟ ο Ολισαντέμπε

    Aννα Κούρτη 25/2/2003 3:39:00 μμ

    Με τον Εμάνουελ Ολισαντέμπε, στην 11άδα του θα παραταχθεί ο Παναθηναϊκός, στον επαναληπτικό της Πέμπτης (20.30), με την Αντερλεχτ, που θα γίνει στις Βρυξέλλες, για την φάση των "16" του Kυπέλλου UEFA. Στις 15.30 η αποστολή των "πρασίνων", αναχώρησε για το Βέλγιο. Ο τεχνικός των "πρασίνων" Σέρτζιο Μαρκαριάν σε δηλώσεις δεν έκρυψε την αισιοδοξία του για την πρόκριση και πρόσθεσε ο τραυματισμός του Ολισαντέμπε δεν είναι σοβαρός και άφησε να εννοηθεί ότι θα τον χρησιμοποιήσει από την αρχή, έτσι ώστε να πάρει το βάρος των αντεπιθέσεων.

    Η Αντερλεχτ θα παίξει πολύ επιθετικά

    "Έχουμε κάνει ένα μεγάλο βήμα, αλλά υπάρχουν ακόμη 90 δύσκολα λεπτά. Οι Βέλγοι θα τα παίξουν όλα για όλα και είναι πολύ επικίνδυνοι", τόνισε ο Ουρουγουανός τεχνικός.

    Όσον αφορά στα αγωνιστικά πλάνα του, ο Μαρκαριάν τόνισε ότι "κάθε παιχνίδι αφήνει δυσκολίες και προβλήματα. Μέχρι τώρα πάμε καλά και θέλουμε να είμαστε καλά και την Πέμπτη. Ο Ολισαντέμπε είναι καλά και πιστεύω ότι θα παίξει. Η περίπτωση του Κόλκα είναι πιο δύσκολη. Θα μιλήσω με τον γιατρό και τον παίκτη και θα αποφασίσουμε. Το σημαντικό είναι να δούμε πως θα παίξει ο αντίπαλος και να διαμορφώσουμε το παιχνίδι μας. Ξέρετε ότι για μένα το σύστημα δεν είναι τόσο σημαντικό. Η Αντερλεχτ θα παίξει πολύ επιθετικά, όπως έκανε και στο τελευταίο παιχνίδι πρωταθλήματος με την Μουσκρόν, όπου αγωνίσθηκε με τέσσερις επιθετικούς".

    Σχετικά τώρα, με την σημαντική νίκη που πέτυχε ο Παναθηναϊκός στο Χαριλάου επί του Αρη, ο Μαρκαριάν δήλωσε "κοιτάμε κάθε παιχνίδι ξεχωριστά και αυτό θα κάνουμε και στη συνέχεια".

    Τραυματισμοί και κάρτες

    Αποκλείστηκαν από την αποστολή οι Βλάοβιτς, Σαϊνιο, Λίνκαρ και Γήτας. Πολλά είναι τα προβλήματα για τον Μαρκαριάν στον αγωνιστικό τομέα, αφού μαζί με τους αρκετούς τραυματισμούς στο παιχνίδι της Κυριακής με τον Αρη, αρκετοί ποδοσφαιριστές συμπλήρωσαν κάρτες και δεν θα αγωνιστούν στον αγώνα της ερχόμενης εβδομάδας με την Παναχαϊκή.

    Συγκεκριμένα, ο Ολισαντέμπε χτύπησε στο ζυγωματικό, σε μια μονομαχία του με τον Παπαδόπουλο και έχει έντονο πρήξιμο στο πρόσωπο και αιμάτωμα, γεγονός που τον καθιστά αμφίβολο για τον αγώνα με την Αντερλεχτ.

    Ο Κόλκα, έχει μυϊκή διάταση στο δικέφαλο μηριαίο, πρόβλημα στον τετρακέφαλο έχει ο Λυμπερόπουλος, κάκωση στο πόδι ο Χένρικσεν, ενώ μικροπροβλήματα τραυματισμών αντιμετωπίζουν οι Νικοπολίδης, Κωνσταντίνου και Μικάελσεν.

    Παράλληλα, οι 4 απώλειες για το ματς με την Παναχαϊκή λόγω καρτών είναι οι εξής: Λυμπερόπουλος, Κόλκα και Φύσσας που συμπλήρωσαν 3 κίτρινες, ενώ ο Καραγκούνης έφτασε τις 6 και θα απουσιάσει και από την εκτός έδρας αναμέτρηση με τον Πανιώνιο.

    [24] Εκθεση για τον Ολυμπισμό και τον αθλητισμό

    25/2/2003 7:17:00 μμ

    Στιγμές του αθλητισμού και του Ολυμπισμού στην Ελλάδα μέσα από τη σημαντική αθλητική δράση του Επαμεινώνδα Πετραλιά στα μέσα του 20ου αιώνα παρουσιάζει η έκθεση που εγκαινιάζεται την Τετάρτη στις 7 το απόγευμα στο Μέγαρο Μελά, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου, θα πραγματοποιηθούν από τον υπουργό Πολιτισμού, Ευάγγελο Βενιζέλο. Η έκθεση που έχει έχει τον τίτλο "Ολυμπισμός και Αθλητισμός" από το αρχείο του Επαμεινώνδα Πετραλιά "Σύμβολα και Συμβολή", διοργανώνεται από το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Ολυμπιακών Αγώνων του Υπουργείου Πολιτισμού.

    Στην έκθεση γίνονται ιδιαίτερες αναφορές σε ολυμπιακούς φορείς και σε ιστορικούς αθλητικούς συλλόγους, μέσα από πλήθος ανέκδοτου φωτογραφικού υλικού και τεκμηρίων, ενώ πλαισιώνεται από ειδικές προβολές και εκπαιδευτικό τετράδιο για τους μαθητές των σχολείων. Μία ώρα νωρίτερα, θα γίνει παρουσίαση ομότιτλου της έκθεσης λευκώματος, στο Αμφιθέατρο Νέου Κτιρίου Διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας. Το ειδικό λεύκωμα εξέδωσε το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο, με την χορηγία του ΟΤΕ.

    [25] Πάλη: Χρυσό ο Καρντάνοφ, χάλκινο ο Ξανθόπουλος

    25/2/2003 6:45:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Εντυπωσιακή εμφάνιση πραγματοποίησαν οι Ολυμπιονίκες μας, Αλέξανδρος Καρντάνοφ και Αφταντίλ Ξανθόπουλος στο Διεθνές τουρνουά Πάλης, που διεξήχθη στο Κίεβο. Ο Καρντάνοφ έφτασε στον τελικό της κατηγορίας των 55 κιλών, όπου κέρδισε τον Ολυμπιονίκη του Σίδνεϊ, Αμπντουλάγιεφ, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο, ενώ ο Ξανθόπουλος πήρε το χάλκινο μετάλλιο στα 96 κιλά. Ο Λάζαρος Λοϊζίδης που αγωνίσθηκε στα 84 κιλά, ήταν άτυχος, καθώς στα πρώτα παιιχνίδια κληρώθηκε με τα "μεγαθήρια" της κατηγορίας και αποκλείστηκε νωρίς.

    [26] Διεθνές μίτινγκ κλειστού στίβου ''Αθήνα 2003''

    25/2/2003 3:46:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Σπουδαία αστέρια του παγκόσμιου στίβου θα δώσουν το παρών στο διεθνές μίτινγκ κλειστού "Αθήνα 2003", το οποίο διοργανώνει ο ΣΕΓΑΣ, στις 6 Μαρτίου στο νέο κλειστό στάδιο της Παιανίας. Στο επί κοντώ γυναικών ξεχωρίζει η παρουσία της κορυφαίας αυτή τη στιγμή στον κόσμο αθλήτριας,, της Ρωσίδας κατόχου του παγκοσμίου ρεκόρ στον κλειστό (πρόσφατα 4.77μ στην Στοκχόλμη), Σβετλάνα Φεοφάνοβα, νικήτριας του περσινού μίτινγκ "Αθήνα 2002" που έγινε στο ΣΕΦ. Από ελληνικής πλευράς θα συμμετάσχει η Ελληνίδα ρεκορντγούμαν σε ανοικτό και κλειστό στίβο, Γωγώ Τσιλιγκίρη, η Ερρικα Πρεζεράκου η οποία το Σάββατο στην Ημερίδα στον Αγιο Κοσμά πέτυχε νέο ατομικό ρεκόρ με 4.20μ και η Θάλεια Ιακωβίδου που θα έχει τη ευκαιρία να βελτιώσει τη φετινή της επίδοση.

    Η Φεοφάνοβα στην προσπάθειά της να καταρρίψει εκ νέου το παγκόσμιο ρεκόρ, θα έχει έντονο συναγωνισμό από την Γερμανίδα Ιβόν Μπούσμπαουμ που έχει ατομικό ρεκόρ 4.64μ, της Τατιάνας Γκριγκορίεβα, την Αυστραλή πρωταθλήτρια που ήταν δεύτερη στο Σίδνεϊ, πίσω από την Αμερικανίδα Στέισι Ντραγκίλα και την επίσης Ρωσίδα Ελενα Ισινμπάγιεβα με ατομικό ρεκόρ 4..60.

    Στα 60μ το μεγάλο αστέρι θα είναι η Ζάνα Μπλοκ, η Ουκρανή παγκόσμια πρωταθλήτρια του Εντμοντον (στα 100μ) που για μία ακόμη φορά θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά οι Έλληνες φίλαθλοι. Η Γεωργία Κοκλώνη σε μια δυνατή κούρσα θα προσπαθήσει να πετύχει μια καλή επίδοση.

    Στο μήκος γυναικών, ήδη δύο μεγάλες πρωταθλήτριες έχουν δώσει τη σύμφωνη γνώμη τους να αγωνιστούν στο διεθνές μίτινγκ. Πρόκειται για την πρωταθλήτρια Ευρώπης στο Μόναχο, Τατιάνα Κότοβα με ατομικό ρεκόρ 7.42μ και την Βραζιλιάνα Μάουρεν Μάγκι (7.26μ) η οποία ενόψει της συμμετοχής της στο παγκόσμιο του Μπέρμιγχαμ θα έχει την ευκαιρία να συναγωνιστεί σπουδαίες αντιπάλους σε έναν δυνατό αγώνα.

    Η Νίκη Ξάνθου, πρωταθλήτρια Ευρώπης στον κλειστό πέρυσι στη Βιέννη που φέτος έχει την τέταρτη επίδοση στον κόσμο με 6.61μ, θα έχει την δυνατότητα να κάνει ένα δυνατό τεστ πριν το Μπέρμιγχαμ.

    Μαζί με την Ξάνθου θα αγωνιστεί και η Στέλλα Πιλάτου που φέτος δείχνει σταθερότητα στα μεγάλα άλματα. Στο ύψος ανδρών ήδη έχει κλείσει ο σπουδαίος Καναδός άλτης, Μαρκ Μπόσγουελ, δεύτερος στο παγκόσμιο της Σεβίλλης το 1999 και έκτος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ που έχει ατομικό ρεκόρ 2.35μ.

    Στο αγώνισμα θα έχουμε και ελληνική εκπροσώπηση με τους Δημήτρη Συρράκο, Γιώργο Μητράκο και Νίκο Γκιόση.

    Στο μίτινγκ θα έχουμε ακόμη την συμμετοχή του Γιώργου Θεοδωρίδη και του Αγγελου Παυλακάκη στα 60μ, του Δημήτρη Πιέτρη και της Φλώρας Ρεντούμη στα 60μ εμπόδια, της Μαρίας Τσίρμπα στα 3.000μ και του Χρήστου Σαράκογλου στη σφαιροβολία.

    [27] Δικαστική μάχη θα δώσει ο Τζάκσον για το ντοκιμαντέρ

    25/2/2003 4:42:00 μμ

    Ο θρύλος της ποπ Μάικλ Τζάκσον, εξοργισμένος με το ντοκιμαντέρ που είναι μια σπάνια καταγραφή της ιδιωτικής του ζωής, δήλωσε ότι θα κινήσει δικαστική αγωγή κατά του βρετανικού δικτύου, που βρίσκεται πίσω από αυτό. Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε στο Λονδίνο εκ μέρους του 44χρονου αμερικανού σταρ αναφέρεται ότι ο Τζάκσον θα διεξαγάγει δικαστικό αγώνα κατά της Granada Television, για την κυριότητα των μη προβεβλημένων σκηνών από το πολυσυζητημένο και με εξαιρετικά μεγάλη τηλεθέαση ντοκιμαντέρ ''Ζώντας μαζί με τον Μάικλ Τζάκσον''.

    Το ντοκιμαντέρ αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της αλήθειας.

    Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι ο Τζάκσον ζητεί να του περιέλθουν όλες οι μη προβεβλημένες σκηνές, που η Granada έχει φυλαγμένες έως ότου επιλυθεί η μεγάλη διαμάχη, μεταξύ των δύο πλευρών και του δημοσιογράφου Μάρτιν Μπασίρ.

    "Ο Μάικλ Τζάκσον επικαλέστηκε το γεγονός ότι ο Μάρτιν Μπασίρ και η Granada Television έσπασαν τη συμφωνία με την οποία τους είχε επιτραπεί η κινηματογράφηση του αμερικανού τραγουδιστή, όσον αφορά την κυριότητα του κινηματογραφημένου υλικού και την άδεια σχετικά με το να συμπεριληφθούν τα παιδιά σε αυτό. Κυρίως η Granada δεν σεβάστηκε συμφωνία που είχε επιτευχθεί στις αρχές του μήνα να παραδώσει στον Τζάκσον τις μη προσβεβλημένες σκηνές του ντοκιμαντέρ'', αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Εκπρόσωπος του Τζάκσον είπε ότι αναμένεται μια πρώτη εκδίκαση της υπόθεσης την Παρασκευή στο ανώτατο δικαστήριο του Λονδίνου.

    Οι δικηγόροι του είπαν ότι οι παραγωγοί του ντοκιμαντέρ προέβαλαν σκηνές με τα παιδιά, χωρίς να έχουν την άδεια να το κάνουν.

    Πρόσθεσαν ότι ο πελάτης τους αδίκως ρωτήθηκε για μια υπόθεση του 1993, σχετικά με τη διευθέτηση υπόθεσης έναντι πολλών εκατομμυρίων με ένα 14χρονο αγόρι που τον είχε κατηγορήσει για σεξουαλική παρενόχληση.

    Στο ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε και με πολύ μεγάλη τηλεθέαση στη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες στις αρχές Φεβρουαρίου, ο Τζάκσον παραδέχτηκε ότι μοιράζεται το υπνοδωμάτιό του με μικρά παιδιά στο σπίτι του στην Καλιφόρνια και ότι το τρίτο παιδί του γεννήθηκε από παρένθετη μητέρα, την οποία ουδέποτε συνάντησε.

    Ο πρώην βασιλιάς της ποπ κατηγόρησε το βρετανό δημοσιογράφο για προδοσία και κατέκρινε το ντοκιμαντέρ ότι αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της αλήθειας.

    [28] ''Στα μαχαίρια'' Τζέιμς Χιούιτ και Fox News

    Πηγή: ΑΠΕ 25/2/2003 7:08:00 μμ

    O πρώην αξιωματικός του βρετανικού στρατού και εραστής της πριγκίπισσας Νταϊάνας Τζέιμς Χιούιτ, υπέβαλε την Δευτέρα, μήνυση για αθέτηση σύμβασης κατά του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου Fox News, κατηγορώντας το ότι τον απέλυσε από πολεμικό ανταποκριτή στο Περσικό Κόλπο με τον ισχυρισμό ότι ήταν υπεύθυνος για τη διαρροή πληροφοριών, σχετικά με τη συμφωνία που είχε συνάψει ο ίδιος με το τηλεοπτικό δίκτυο. Σε μήνυση που κατέθεσε στο ανώτατο δικαστήριο του Μανχάταν ο Χιούιτ επικαλέστηκε ότι έχασε τη δουλειά του, μετά τη δημοσίευση άρθρου τον Ιανουάριο στη ''Daily Mirror'' του Λονδίνου που ανέφερε ότι το Fox τον προσέλαβε για να στέλνει ανταποκρίσεις από τον Περσικό Κόλπο αντί του μισθού των 100.000 στερλινών.

    Όταν η είδηση μαθεύτηκε οι πηχυαίοι τίτλοι των εφημερίδων γελοιοποιούσαν το Fox που προσέλαβε τον Χιούιτ ως ανταποκριτή. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στην αγωγή του ο Χιούιτ, το Fox ήθελε να τερματίσει τη συμφωνία γιατί (οι επικεφαλής του) πίστευαν ότι ο ίδιος είναι υπεύθυνος για τη διαρροή της πληροφορίας παραβιάζοντας έναν όρο περί εμπιστευτικότητας.

    Ο Τζον Μούντι, επικεφαλής του τμήματος ειδήσεων του Fox είπε στο δικηγόρο του Χιούιτ ότι το Fox δεν ήθελε να προσλάβει τον Χιούιτ γιατί ''δεν πίστευε ότι ο Χιούιτ είχε την επιβεβλημένη ακεραιότητα και αξιοπιστία να δουλέψει για το δίκτυο'', επισημαίνεται στην αγωγή του, στην οποία κατηγορεί ονομαστικά το Fox News και το Fox News Network.

    Η μητρική εταιρία του Fox, η Νews Corporation, ανήκει στο μεγιστάνα του διεθνούς Τύπου Ρούπερτ Μέρντοχ.

    ''Είναι μια εντελώς ασήμαντη αγωγή. Ο κ. Χιούιτ και ο δικηγόρος του προσπαθούν να κερδίσουν 15 λεπτά δημοσιότητας'', είπε εκπρόσωπος του Fox.

    Το 1999, μόλις δύο χρόνια μετά τον ξαφνικό θάνατο της Νταϊάνας σε τροχαίο, ο Χιούιτ έγινε διάσημος ως ο εραστής της πριγκίπισσας όταν εξέδωσε το βιβλίο ''Love and War'' στο οποίο αναφερόταν στη σχέση του με τη λαίδη Ντι και στις εμπειρίες του πολεμώντας με τις βρετανικές δυνάμεις στον Κόλπο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 25 February 2003 - 17:55:29 UTC