Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-02-27

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πτώση ελικοπτέρου ΕΚΑΒ: Ο τραγικός επίλογος
  • [02] Ωρα μηδέν για αποδοχή ή μη του σχεδίου Ανάν
  • [03] Συνέχεια αντιδράσεων για την κάλυψη της δίκης 17Ν
  • [04] Ποινική δίωξη του Γρ. Μιχαλόπουλου ζητά ο Σ. Μπάγιας
  • [05] Υπουργικό συμβούλιο για τα αυθαίρετα
  • [06] Σε εξέλιξη οι έρευνες στον ποταμό Αλιάκμονα
  • [07] Η διεθνής κοινοπραξία ΣΑΙΚ ανάδοχος για ασφάλεια 2004
  • [08] Κύπρος: Αύριο η επίσημη υποδοχή του νέου προέδρου
  • [09] Νέος Ισραηλινός υπ. Οικονομικών ο Νετανιάχου
  • [10] Περιπέτεια στον αέρα για τον Ερντογάν
  • [11] Επικρίσεις Ερντογάν για στάση Ντενκτάς
  • [12] Ποινή έντεκα χρόνων στη Μπιλιάνα Πλάβσιτς
  • [13] Υποσχέσεις Μπους ενόψει συνεδρίασης του ΟΗΕ
  • [14] Μαίνεται ο πόλεμος του πετρελαίου
  • [15] Ετοιμασίες πολέμου στη Τουρκία
  • [16] Παραίτηση Αμερικανού διπλωμάτη
  • [17] ΟΠΕΚ: Διαχείρηση πετρελαίου
  • [18] Σε λειτουργία η ιστοσελίδα εισιτηρίων για το 2004
  • [19] Τρεις αγωνιστικές εκτός ο Καρεμπέ
  • [20] Οι κρέμες προσώπου ίσως είναι και βλαβερές
  • [21] Ασφαλέστερος ο ύπνος για τα μωρά που θηλάζουν
  • [22] Δείξε μου πώς πληκτρολογείς ... να σου πω ποιος είσαι
  • [23] Internet Cafe τώρα και στο Έβερεστ!
  • [24] Ρεκόρ 165 υποψηφίων για το Νόμπελ Ειρήνης
  • [25] Στο Ντουμπάι το υψηλότερο κτήριο στον κόσμο
  • [26] Το ''NEVER LET YOU GO'' στη Ρίγα της Λετονίας

    [01] Πτώση ελικοπτέρου ΕΚΑΒ: Ο τραγικός επίλογος

    27/2/2003 7:33:00 μμ

    Τις επόμενες ώρες αναμένεται, παρουσία εισαγγελέα, η ανέλκυση της ατράκτου του μοιραίου ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ που κατέπεσε πριν τρεις εβδομάδες στο θαλάσσιο χώρο της Ικαρίας, ανοιχτά της Ικαρίας. Το μεσημέρι ανασύρθηκε η σορός του Παλαιστίνιου γιατρού Μακέντ Σαφάντι, ενώ ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό αν θα γίνει πρώτα προσπάθεια απεγκλωβισμού από την άτρακτο και τα υπολοίπων μελών του πληρώματος, ή αν θα προηγηθεί η ανέλκυση. Τραγικές φιγούρες οι συγγενείς των τεσσάρων νεκρών που ήλπιζαν μέχρι σήμερα σε κάποιο θαύμα: να βρεθούν ζωντανοί οι άνθρωποι τους.

    Τέλος στην αγωνία, τέλος και στην ελπίδα. . .

    Η άτρακτος μοιραίου ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ εντοπίστηκε 20 λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα από το ωκεανογραφικό σκάφος "Αιγαίο" σε βάθος 70 μέτρων, ένα μίλι νοτιανατολικά του αεροδρομίου της Ικαρίας. Αν και η ουρά του ελικοπτέρου είχε αποκολληθεί, η άτρακτος κράτησε μέσα της τα τέσσερα μέλη του πληρώματος.

    Το τέλος της αγωνίας σήμανε όμως και το τέλος της ελπίδας. Πρώτα εντοπίστηκε η σορός του Σαφαντί Μακεντ, γιατρού της αποστολής. Με συντονισμένες προσπάθειες δύτες ανέσυραν τον νεκρό και τον μετέφεραν με κάθε σεβασμό στην στεριά. Για τους στενούς συγγενείς του που ήρθαν από την Συρία για να τον παραλάβουν, ο γιατρός ήταν, είναι και θα είναι ήρωας.

    Τα άλλα τρία μέλη του πληρώματος, ο κυβερνήτης Ευστράτιος Φωτιάδης, ο συγκυβερνήτης Ηλίας Λέντης και ο νοσηλευτής Ιωάννης Κουρέλης, εξακολουθούν να βρίσκονται στην καρδιά της ατράκτου, σε βάθος 78 μέτρων.

    Πλωτός γερανός που έχει αγκυροβολήσει στο σημείο θα ανελκύσει τα συντρίμμια του ελικοπτέρου, παρουσία του εισαγγελέα Σάμου, μόλις οι συνθήκες κριθούν κατάλληλες.

    Εξάλλου, αναμένεται με πτήση της Ολυμπιακής να φθάσουν στο νησί και οι υπόλοιποι συγγενείς των αγνοουμένων.

    Με ιστορικό βλαβών ''πετούσε'' το μοιραίο ελικόπτερο

    Οπως αποδείχτηκε το μοιραίο ελικόπτερο του ΕΚΑΒ είχε ιστορικό βλαβών.

    Ενα έγγραφο-βόμβα αποκαλύπτει ότι το ελικόπτερο είχε υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά στον αριστερό κινητήρα, ενώ λίγους μήνες πριν από τη συντριβή του Αγκούστα οι χειριστές του είχαν αντιμετωπίσει μια σειρά βλαβών.

    Η πρώτη διαπιστώθηκε στις 21 Ιουνίου του 2002, οπότε είχε εντοπιστεί θραύση του σωλήνα συμπίεσης του εδράνου Νο 5 του αριστερού κινητήρα, αναφέρουν τα επίσημα έγγραφα της ΗΕLITALIA. Tότε άρχισαν ενέργειες αποκατάστασης της βλάβης.

    Σχεδόν ένα μήνα αργότερα, στις 16 Ιουλίου παρουσιάζεται βλάβη στο ίδιο σημείο. Το ελικόπτερο αποδεσμεύεται για επιθεώρηση στις 20 του μήνα και διαπιστώνεται ρωγμή σε τμήμα του αγωγού εξαγωγής καυσαερίων το οποίο και αντικαθίσταται.

    Ομως την ημέρα που ξαναπετά σε αποστολές, διαπιστώνεται εκτεταμένη ρωγμή στον αγωγό εξαγωγής καυσαερίων, δηλαδή στο ίδιο σημείο. Το ελικόπτερο καθηλώνεται για δεύτερη φορά.

    Στις 25 Ιουλίου τεχνικός της Αγκούστα εντοπίζει κραδαασμούς υψηλής συχνότητας στον αριστερό κινητήρα και ζητά την αντικατάστασή του.

    Με ένα άλλο έγγραφο, η εταιρεία ΗΕLITALIA ενημερώνει το ΕΚΑΒ για μια σειρά από βλάβες που διαπιστώθηκαν στο μοιραίο ελικόπτερο λίγες ημέρες πριν από τη συντριβή του. Στο έγγραφο αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι κατά τη διάρκεια πτήσης και ενώ το ελικόπτερο πετούσε πλησίον της νήσου Ψαρά παρουσιάστηκε ένδειξη χαμηλής πίεσης λαδιού στο κιβώτιο μετάδοσης ισχύος του ελικοπτέρου. Ο κυβερνήτης αναγκάστηκε να το προσγειώσει στα Ψαρά.

    Και οι τρεις βλάβες σημειώθηκαν την ίδια ημέρα, στις 3 Φεβρουαρίου 2002.

    Ο πρόεδρος των πτυχιούχων μηχανικών αεροσκαφών της Ολυμπιακής Αεροπορίας, Κλεάνθης Τρατάς δήλωσε ότι διαθέτουμε πολύ καλούς πιλότους, ενώ και τα ελικόπτερα είναι πολύ καλά, και έχουν τη δυνατότητα νυχτερινής πτήσης. Κατά τον πρόεδρο των μηχανικών της Ολυμπιακής, το ερώτημα είναι κατά πόσο εφαρμόζεται πιστά το πρόγραμμα συντήρησης των ελικοπτέρων, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή και κατά πόσο γίνεται σωστή διαχείριση των πτήσεων από την ιταλική εταιρία που έχει αναλάβει το έργο.

    error 'ASP 0113'

    Script timed out

    /site/news/newsbody_eu.asp

    The maximum amount of time for a script to execute was exceeded. You can change this limit by specifying a new value for the property Server.ScriptTimeOut or by changing the value in the IIS administration tools.

    [02] Ωρα μηδέν για αποδοχή ή μη του σχεδίου Ανάν

    27/2/2003 6:24:00 μμ

    Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε στη Λευκωσία η πρωινή συνάντηση του γ.γ. του ΟΗΕ Κ. Ανάν με το νέο πρόεδρο της Κύπρου Τ. Παπαδόπουλο, τον απερχόμενο Γλ. Κληρίδη και το Ρ. Ντενκτάς. Στη συνάντηση συζητήθηκαν διαδικαστικά θέματα ενώ θα επαναληφθεί αύριο, οπότε οι δύο πλευρές θα τοποθετηθούν επί της ουσίας σχετικά με νέο σχέδιο του ΟΗΕ. Στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης στην εισαγωγική του παρέμβαση στο Υπουργικό Συμβούλιο τόνισε ότι στη νέα πρόταση υπάρχουν σχόλια και επεξηγήσεις που παρουσιάζουν προβλήματα και χρήζουν περαιτέρω διευκρινίσεων.

    Σημίτης: ''Σημεία στο νέο σχέδιο που απαιτούν περαιτέρω συζήτηση''

    Στο νέο σχέδιο του ΟΗΕ προβλέπεται και η ύπαρξη μιας δήλωσης για τα δυο δημοψηφίσματα από τις κυπριακές κοινότητες.

    Το σχέδιο εξετάστηκε την Τετάρτη από την ελληνική και την ελληνοκυπριακή πλευρά σε συνεργασία, καθώς ο κ. Ανάν ζήτησε να του διατυπωθούν τα εκατέρωθεν σχόλια σε σύντομο χρόνο για να αποφασίσει επί της συνέχειας της διαδικασίας.

    Αναφερόμενος ειδικότερα στη διαδικασία ο Κώστας Σημίτης στο Υπουργικό Συμβούλιο τόνισε πως ο ίδιος στη συζήτηση που είχε με τον κ. Ανάν, ο γ.γ. του ΟΗΕ τού είχε επισημάνει πως ''είναι αδύνατον να δηλώσει σύμφωνη η μία πλευρά αν δεν γνωρίζει την άποψη της άλλης. Συνεπώς η συμφωνία θα είναι δυνατή μόνον εφόσον δηλωθεί την ίδια στιγμή από τις δυο πλευρές και εφόσον οι δυο πλευρές πειστούν ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια διαπραγματεύσεων''.

    Ο Ελληνας Πρωθυπουργός, ο οποίος προέβλεψε ότι δεν θα υπάρξει άμεση συμφωνία και υπογραφή, είπε ότι ο γ.γ. θα αφήσει στις δυο πλευρές λίγο χρόνο για διαπραγμάτευση και θα τους καλέσει στη Νέα Υόρκη στις 10 με 14.3 (''πριν ξεκινήσουν οι διεργασίες στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το Ιράκ'') προκειμένου να υπογράψουν τη δήλωση για τη διενέργεια των δυο δημοψηφισμάτων στις 30 Μαρτίου.

    Ο κ. Σημίτης παρατήρησε, εξάλλου, πως η συγκεκριμένη δήλωση έχει κάποια θέματα που απαιτούν περαιτέρω συζήτηση, ενώ ο κ. Ντενκτάς ανακοίνωσε πως προτίθεται να διενεργήσει ένα τοπικό δημοψήφισμα το οποίο κατά τις ενδείξεις δεν θα ανταποκρίνεται στις δημοκρατικές διαδικασίες.

    Ο Πρωθυπουργός ανέφερε πως συζήτησε αυτές του τις ανησυχίες με τον κ. Ανάν και συμπλήρωσε ότι ο γ.γ. του ΟΗΕ είχε διαμορφώσει την πεποίθηση πως το τοπικό δημοψήφισμα στην τουρκοκυπριακή πλευρά ''είναι σκόπιμο'' χάριν εξυπηρέτησης της ισορροπίας στις σχέσεις Τουρκίας-Τουρκοκυπρίων.

    Ο Πρωθυπουργός παρατήρησε πως αν οι Τουρκοκύπριοι εκ προοιμίου τοποθετηθούν αρνητικά στο δημοψήφισμα δεν υπάρχει λόγος να γίνει ανάλογο δημοψήφισμα στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

    Αύριο νέα συνάντηση Ανάν-Παπαδόπουλου-Ντενκτάς

    Στη Λευκωσία, τώρα, εκτιμάται ότι σήμερα δόθηκε χρόνος στις δύο πλευρές να εξετάσουν τα διάφορα θέματα και να επανέλθουν αύριο με απαντήσεις.

    Κατά την αποχώρησή του ο Ραούφ Ντενκτάς περιορίστηκε να δηλώσει ''αύριο''.

    Ο Αλβάρο Ντε Σότο μίλησε για ''αλλαγή σχεδίων'' χωρίς να διευκρινίσει τη δήλωσή του.

    Ο Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε αργότερα ότι η πρώτη συνάντησή του με τον Ραούφ Ντενκτάς ήταν ''πολύ καλή, πολιτισμένη και ανθρώπινη''.

    Το απόγευμα συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου, για να εξετάσει τις τελευταίες εξελίξεις.

    Ενόψει της σημερινής συνάντησης, ο κ. Κληρίδης είχε νωρίτερα συνάντηση με τον πρεσβευτή της Ελλάδας Χρήστο Παναγόπουλο.

    Φωνές ειρήνης στα κατεχόμενα

    Το ογκωδέστερο συλλαλητήριο που έγινε ποτέ στα κατεχόμενα, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στην πλατεία Ινονού στην κατεχόμενη Λευκωσία.

    Το κατοχικό καθεστώς, προσπάθησε να το ματαιώσει, χωρίς ωστόσο να πετύχει το στόχο του.

    Οι διαδηλωτές, στην πλειονότητά τους νέοι, κρατώντας σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της ειρήνης, κάλεσαν τον Ραούφ Ντενκτάς να παραιτηθεί, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος προς τη λύση του πολιτικού ζητήματος.

    Ο αριθμός των διαδηλωτών υπολογίζεται μεταξύ 45.000-50.000, ενώ το παρόν στην συγκέντρωση έδωσαν όλοι σχεδόν οι ηγέτες των τουρκοκυπριακών κομμάτων, καθώς και ο ηγέτης του Τουρκικού κόμματος Ελευθερίας και Αλληλεγγύης, Χαϊρί Κοζάνογλου.

    Επαφές Ανάν στη Λευκωσία

    Την Τετάρτη, ο γ.γ. του ΟΗΕ είχε στο ξενοδοχείο όπου διαμένει διαδοχικές συναντήσεις με τους απεσταλμένους της Βρετανίας, λόρδο Ντέιβιντ Χάνεϊ και των Ηνωμένων Πολιτειών Τόμας Γουέστον, στην παρουσία του Αμερικανού πρεσβευτή Μάϊκλ Κλόσον.

    Το νέο χρονοδιάγραμμα επτά ημερών για τη λύση του κυπριακού, έθεσε προς τις δύο πλευρές- και μάλιστα με επιτακτικό τρόπο-ο γ.γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο οποίος μετέβη την Τετάρτη στη Λευκωσία, όπου είχε διαδοχικές συναντήσεις, με τον απερχόμενο πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη, τον νεοεκλεγέντα Τάσσο Παπαδόπουλο και με τον Ραούφ Ντενκτάς.

    "Εχετε ραντεβού με την ιστορία", ήταν η χαρακτηριστική φράση του γ.γ του ΟΗΕ κατά την επίδοση στον Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Ραούφ Ντενκτάς, του νέου αναθεωρημένου σχεδίου.

    Ο κ. Ανάν υπογράμμισε ότι ποτέ τα τελευταία 30 χρόνια η λύση του κυπριακού δεν είχε φτάσει τόσο κοντά και ξεκαθάρισε ότι έχουν στη διάθεσή τους μόνο ένα 24ωρο για να του απαντήσουν αν προτίθενται να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις πάνω στο αναθεωρημένο σχέδιό του.

    [03] Συνέχεια αντιδράσεων για την κάλυψη της δίκης 17Ν

    27/2/2003 4:59:00 μμ

    Προβληματισμό προκαλεί λίγα 24ωρα πριν από την έναρξή της, η τηλεοπτική και ραδιοφωνική μετάδοση της δίκης για τη 17Ν. Ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου Ν. Μαργαρίτης δήλωσε ότι η επιρροή των ΜΜΕ είναι κακή για το δικαστήριο ενώ η ΕΣΗΕΑ προειδοποιεί για αποχή την πρώτη ημέρα της δίκης, σε περίπτωση που δεν διευκολυνθεί το έργο των δημοσιογράφων. Δημόσια ανοικτή πολιτική δίκη απαιτούν τα μέλη του Δικτύου για τα Πολιτικά-Κοινωνικά Δικαιώματα καθώς και η "Συσπείρωση Ενάντια στην Κρατική Τρομοκρατία". Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι η τηλεοπτική και ραδιοφωνική μετάδοση της δίκης απαγορεύεται από το νέο νόμο και επιτρέπεται μόνο με δικαστική απόφαση και με ομόφωνη γνώμη όλων των διαδίκων.

    Καταγγέλλουν τον τρόπο εκδίκασης των κατηγορουμένων

    Δημόσια ανοικτή πολιτική δίκη από ένα κράτος δικαίου και όχι κράτος αστυνόμο ζητούν τα μέλη του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα καθώς και η "Συσπείρωση Ενάντια στην Κρατική Τρομοκρατία" που από κοινού με άλλες αριστερές οργανώσεις πραγματοποίησαν σήμερα το μεσημέρι, συνέντευξη Τύπου στην οποία κατήγγειλαν το κράτος "για κατασκευή ενόχων, συμμετοχή του στη διεθνοποίηση της καταστολής και για δίκη παρωδία όπου τα ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα δεν θα έχουν θέση".

    Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν συνήγοροι των κατηγορουμένων για συμμετοχή τους στην τρομοκρατική οργάνωση 17 Ν, μέλη των οικογενειών τους και συγγενείς οι οποίοι εξέφρασαν την αντίρρηση τους στην τοποθέτηση γυάλινου θαλάμου για τους κατηγορούμενους και στην απαγόρευση επικοινωνίας αυτών τόσο μεταξύ τους όσο και με συγγενείς, δημοσιογράφους και δικηγόρους. ''Πρόκειται για τη σημαντικότερη δίκη της τελευταίας 30ετίας αν αφαιρέσουμε τη δίκη της χούντας, για την μητέρα των δικών'' όπως την χαρακτήρισαν οι ομιλητές μεταξύ των οποίων ο συγγραφέας και εκδότης Γιώργος Καραμπελιάς, ο εκπρόσωπος του Δικτύου Νίκος Γιαννόπουλος, ο δικηγόρος μέλος της Εναλλακτικής Παρέμβασης Δικηγόρων Δημήτρης Σαραφιανός και ο Αλέκος Βερναδάκης συνδικαλιστής μέλος της Κομουνιστικής Ανανέωσης.

    Σε επιστολή Γάλλων διανοουμένων και πανεπιστημιακών που αναγνώστηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, έγινε έκκληση στη δημοκρατική συνείδηση κάθε πολίτη "για να καταγγελθεί το παράνομο καθεστώς κράτησης των κατηγορουμένων στις φυλακές Κορυδαλλού, να απαιτηθεί από τη δικαιοσύνη η τήρηση όλων των νόμιμων διαδικασιών για όλους τους κρατούμενους στη δίκη, η αποφυλάκιση εκείνων για τους οποίους δεν στοιχειοθετείται βάσιμη κατηγορία αλλά και η τήρηση των διατάξεων που προβλέπονται από τον Σωφρονιστικό Κώδικα για τις μητέρες κρατούμενες".

    Υπέρ της τηλεοπτικής κάλυψης

    Πάνω από 70 μάρτυρες υπεράσπισης θα παραβρεθούν στη δίκη ενώ σύμφωνα με στοιχεία που γνωστοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου περίπου 10 διεθνείς οργανώσεις για τα δικαιώματα του πολίτη θα παραβρίσκονται ως παρατηρητές.

    Υπέρ της τηλεοπτικής κάλυψης της δίκης τάχθηκαν οι νεολαίες ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ και ΔΗΚΚΙ, ενώ το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του καλεί την κυβέρνηση να εξασφαλίσει τις απαραίτητες συνθήκες ουσιαστικής δημοσιότητάς της.

    Επιστολή διαμαρτυρίας απέστειλε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

    Πρωτόπαπας: ''Η κυβέρνηση θέλει πλήρη ενημέρωση του κόσμου και διαφάνεια της δίκης''

    ''Εναντίον των ελαχίστων δημοσιογράφων, που ισχυρίζονταν χθες πως ''η κυβέρνηση δήθεν εμποδίζει την ελευθεροτυπία'', στράφηκε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, χαρακτηρίζοντας ''γραφικά αλλά και επικίνδυνα'' όσα "οι γνωστοί παραμυθάδες'' υποστήριζαν σε τηλεοπτικό σταθμό.

    Ο κ. Πρωτόπαπας παρατήρησε πως ''μπορεί να στενοχωριούνται γιατί δεν θα μπορούν να κανιβαλήσουν στη διάρκεια της δίκης''. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξάλλου θυμίζοντας πως η διάταξη του νόμου (που αφορά τη μετάδοση της δίκης) είχε ψηφιστεί ''όχι μόνο από την κυβερνητική πλειοψηφία'' τόνισε όπως η κυβέρνηση επιθυμεί την πλήρη ενημέρωση του ελληνικού λαού και την πλήρη διαφάνεια της δίκης.

    [04] Ποινική δίωξη του Γρ. Μιχαλόπουλου ζητά ο Σ. Μπάγιας

    27/2/2003 2:00:00 μμ

    Την άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος κατά του εκδότη Γρηγόρη Μιχαλόπουλου παρήγγειλε ο προϊστάμενος της εισαγγελία Πρωτοδικών Σωτήρης Μπάγιας, στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Ο κ. Μπάγιας ζητά να ασκηθεί δίωξη σε βάρος του εκδότη για τα αδικήματα της εκβίασης τετελεσμένης και σε απόπειρα κατά συρροή. Η δίωξη θα αφορά και κάθε άλλον υπεύθυνο που ενδεχομένως προκύπτει από την κύρια ανάκριση. Παράλληλα θα συνεχιστεί η προκαταρκτική έρευνα για τις λοιπές υπό έρευνα περιπτώσεις τυχόν εκβιασμών στο όνομα ή μή της 17Ν.

    Θα συνεχιστούν οι προκαταρκτικές εξετάσεις

    Το αδίκημα της εκβίασης αφορά πέντε παθόντες, οι οποίοι κατέθεσαν στοιχεία στον κ. Παπαγγελόπουλο και είναι ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος, ο Γιάννης Λάτσης, ο Αργύρης Σαλιαρέλης, ο μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος και ένα ακόμη πρόσωπο του οποίου τα στοιχεία μετά από δικό του αίτημα δεν έχουν γίνει γνωστά. Το αδίκημα της απόπειρας απάτης διαπράχτηκε σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας Παπαγγελόπουλου σε βάρος δυο προσώπων, τα στοιχεία των οποίων επίσης δεν γίνονται γνωστά αλλά σύμφωνα με πληροφορίες δεν πρόκειται περί επιχειρηματιών. Σύμφωνα με πληροφορίες τα αδικήματα φέρονται να έχουν τελεστεί σε διάστημα που αφορά και το 2003.

    Στο πλαίσιο της έρευνας εξετάστηκαν περίπου 15 μάρτυρες. Με την ίδια παραγγελία ο κ. Μπάγιας δίνει εντολή στον κ. Παπαγγελόπουλο να συνεχίσει την προκαταρκτική εξέταση για τα αδικήματα της εκβίασης είτε με την απειλή της "17 Νοέμβρη" είτε υπό το κράτος άλλων απειλών σε ότι αφορά πρόσωπα πλην του εκδότη Γρ. Μιχαλόπουλου που εμπλέκονται στην υπόθεση. Ο κ. Μπάγιας ζητά να ερευνήσει και σε αυτές τις περιπτώσεις ο εισαγγελέας το ενδεχόμενο σύνδεσης δραστών εκβιάσεων με την τρομοκρατική οργάνωση "17 Νοέμβρη".

    Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μέχρι στιγμής δεν έχουν ανακύψει στοιχεία που να συνδέουν φερόμενους ως δράστες εκβιασμών με μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης. Στην εντολή του ο κ. Μπάγιας ζητά από τον εισαγγελέα κ. Παπαγγελόπουλο να ολοκληρώσει την έρευνά του το πολύ σε δυο μήνες. Η

    δικογραφία για την υπόθεση Μιχαλόπουλου διαβιβάστηκε για τη διενέργεια κύριας ανάκρισης στον 22ο τακτικό ανακριτή κ. Νικόλαο Μήλιο.

    Τέλος, ο κ. Μπάγιας, μετά τη μελέτη των στοιχείων της αναφοράς των κυρίων Αθανάσιου Αθανασούλη και Γιώργου Βαλσαμίδη κατά του εκδότη Γιώργου Κουρή για το αδίκημα της εκβίασης διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, την οποία ανέθεσε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Δημήτρη Ασπρογέρακα, καθώς έκρινε ότι η υπόθεση είναι αυτοτελής και δεν πρέπει να συσχετιστεί με την έρευνα Παπαγγελόπουλου.

    Ο κ. Μπάγιας επισυνάπτει στον κ. Ασπρογέρακα και τα δημοσιεύματα της εφημερίδας ''Αυριανή'' από 20 Φεβρουαρίου έως και σήμερα που αναφέρονται στην υπόθεση των βασικών μετόχων του τηλεοπτικού σταθμού ''ΑΛΤΕΡ'' κυριών Αθανασούλη και Βαλσαμίδη. Οσον αφορά τη μήνυση που κατέθεσαν οι μέτοχοι της ΑΛΤΕΚ κατά του εκδότη Γιώργου Κουρή, ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών διέταξε προκαταρκτική έρευνα, την οποία ανέθεσε στον Εισαγγελέα Δημητρη Ασπρογέρακα, η οποία θα ελεγχθεί δικαστικά ως ανεξάρτητη υπόθεση.

    [05] Υπουργικό συμβούλιο για τα αυθαίρετα

    27/2/2003 6:33:00 μμ

    Τάξη στο τεράστιο πρόβλημα της αυθαίρετης δόμησης επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση, με εντάξεις ευρύτερων περιοχών στο σχέδιο πόλεως. Ο νέος χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός της χώρας που συζητήθηκε την Πέμπτη στο υπουργικό συμβούλιο, προβλέπει σειρά ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης. Μεταξύ άλλων προβλέπει ότι σε περιοχές μεγάλης συγκέντρωσης αυθαιρέτων με απόφαση της Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ θα ορίζονται ''περιοχές προς εξυγίανση'' στις οποίες η αρμοδιότητα αντιμετώπισης της αυθαίρετης δόμησης και αποκατάστασης θα ανατίθεται σε ειδική υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ ή της Περιφέρειας και ουσιαστικά οι περιοχές αυτές θα εντάσσονται στο σχέδιο.

    Διαχωρισμός αυθαιρέτων σε τέσσερις κατηγορίες

    Ταυτόχρονα με προεδρικό διάταγμα και άλλες νομοθετικές ρυθμίσεις προβλέπεται η κατηγοριοποίηση των αυθαιρέτων, προκειμένου να υπάρξει διαφορετική αντιμετώπιση του προβλήματος. Επίσης δίδεται λύση και στην ηλεκτροδότηση των αυθαιρέτων για την οποία τίθεται ως προϋπόθεση να εκπονείται πολεοδομική μελέτη για την περιοχή που βρίσκεται το αυθαίρετο.

    Σύμφωνα με την εισήγηση της υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Βάσως Παπανδρέου στο υπουργικό συμβούλιο, τα αυθαίρετα θα διαχωριστούν σε τέσσερις κατηγορίες. Ειδικότερα :

    -σε κτιριοδομικά αυθαίρετα (παράβαση κτιριοδομικού κανονισμού)

    -πολεοδομικά αυθαίρετα (παράβαση όρων δόμησης)

    -σε αυθαίρετα χωρίς καμία άδεια

    -σε αυθαίρετα στις περιοχές προστασίας (δάση, ρέματα, αρχαιολογικούς χώρους, περιοχές Natura κλπ.)

    Τα αυθαίρετα χωρίς καμιά άδεια διακρίνονται ανάλογα με τη χρήση τους σε:

    - αυθαίρετα α' και β' κατοικίας

    - αυθαίρετα ανάλογα με το μέγεθος και τη χρήση, ώστε να αντιμετωπίζονται με διαφορετικό τρόπο οι διαφορετικού βαθμού αυθαιρεσίες.

    Η ανέγερση στις προστατευόμενες περιοχές προτείνεται εκτός από πολεοδομικό, να χαρακτηριστεί και περιβαλλοντικό αδίκημα ώστε να αντιμετωπίζεται και με την νομοθεσία που αφορά την ρύπανση του περιβάλλοντος.

    Χωροταξικός σχεδιασμός με τη συμμετοχή του ιδιωτικού κεφαλαίου

    Η κα Παπανδρέου μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο τόνισε ότι το 2003 είναι το έτος που για πρώτη φορά μετά από 25ετία συζητήσεων η Ελλάδα αποκτά χωροταξικό σχεδιασμό. Ο σχεδιασμός αυτός έχει γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη και είναι η πρώτη φορά που ο χωροταξικός σχεδιασμός αντιμετωπίζει συνολικά το θέμα στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης με στόχο την επίτευξη κοινωνικής συνοχής.

    Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι ο συνολικός σχεδιασμός εισάγει και τη συμμετοχή του ιδιωτικού κεφαλαίου στη δημιουργία του δομημένου περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα δίνεται η δυνατότητα πολεοδόμησης σε επιχειρήσεις με συνοπτικές διαδικασίες που μπορούν να προσφέρουν εναλλακτική λύση ως προς την αυθαίρετη δόμηση.

    Παράλληλα τροποποιείται το θεσμικό πλαίσιο των οικοδομικών συνεταιρισμών και της ιδιωτικής πολεοδόμησης ώστε να εξασφαλίζεται η ολοκλήρωση των έργων υποδομής.

    Σχετικά με τις οικοδομικές άδειες προβλέπεται απλούστευση των διαδικασιών καθώς θα απαιτείται πλέον από την πλευρά του ιδιοκτήτη η υποβολή μόνο του διαγράμματος κάλυψης και των όψεων του κτιρίου. Οι υπόλοιπες μελέτες θα εκπονούνται και θα υλοποιούνται με ευθύνη του μηχανικού. Προβλέπεται ωστόσο η δημιουργία τμήματος ελεγκτών μηχανικών στο Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης που θα ελέγχει τη συνολική λειτουργία του συστήματος αδειοδότησης.

    Στόχοι πολιτικης ΥΠΕΧΩΔΕ

    Στόχοι της πολιτικής του ΥΠΕΧΩΔΕ στον τομέα χωροταξίας- πολεοδομίας είναι:

    1. Η Ρύθμιση του συνόλου του ελληνικού χώρου με Χωροταξικά Σχέδια (Εθνικό, Περιφερειακά, Τομεακά)

    2. Ο Καθορισμός χρήσεων γης του Ελληνικού Χώρου με προτεραιότητα στις περιοχές έντονων πιέσεων (Νησιά, παράκτιος χώρος)

    3. Η αποτελεσματική πολεοδόμηση : Η μετάβαση από την σημερινή εικόνα πολεοδομικής αναρχίας στην ορθή πολεοδομική οργάνωση των πόλεων και των οικισμών με σύντομες, αποτελεσματικές και φιλικές προς τον πολίτη διαδικασίες

    4. Η προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και των ιστορικών κέντρων των πόλεων παράλληλα με την αισθητική βελτίωσης τους

    5. Η προστασία της εξωαστικής γης και η βελτίωση της εκτός Σχεδίου Δόμησης

    6. Ο εκσυγχρονισμός των Υπηρεσιών και του θεσμικού πλαισίου Αδειοδότησης και Ελέγχου (Λειτουργία Πολεοδομικών Γραφείων - Τρόπος έκδοσης οικοδομικών αδειών - Δημιουργία Ελεγκτικού Μηχανισμού)

    7. Η Δημιουργία και βελτίωση Μηχανισμού και Πολεοδομικών εργαλείων παραγωγής δομημένου περιβάλλοντος (Ανάπλαση των πόλεων, ιδιαίτερα με την κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων. Βελτίωση της ιδιωτικής πολεοδόμησης και του θεσμικού πλαισίου για τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς)

    8. Η αντιμετώπιση της Αυθαίρετης Δόμησης

    [06] Σε εξέλιξη οι έρευνες στον ποταμό Αλιάκμονα

    27/2/2003 5:32:00 μμ

    Οι έρευνες των ειδικών συνεργείων για την ανεύρεση του μικρού Θανάση Σένια που χάθηκε το Σάββατο τα ξημερώματα, κατά τη μοιραία πτώση του λεωφορείου ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης συνεχίζονται στον Αλιάκμνονα με αμείωτη ένταση. Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των ανδρών της ΕΜΑΚ, που κυριολεκτικά έχουν "οργώσει" την περιοχή από το πρωί της περασμένης Κυριακής, δεν βρέθηκε ίχνος του άτυχου παιδιού. Την ίδια ώρα, τριμελής επιτροπή πραγματογνωμόνων μελετά τις συνθήκες, κάτω από τις οποίες έγινε το δυστύχημα, ώστε να συντάξει το πόρισμά της.

    Ελπίζουν οι γιατροί για τους βαριά τραυματισμένους

    Σε κρίσιμη κατάσταση εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο ''Ιπποκράτειο'' νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης η 35χρονη δασκάλα Ευδοξία Μανικατζή. Σύμφωνα με τους θεράποντες γιατρούς η κατάστασή της χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς είναι τραυματισμένη στο κεφάλι και για το λόγο αυτό υποβλήθηκε σε νέα, δεύτερη κατά σειρά, πολύπλοκη χειρουργική επέμβαση.

    Στο ίδιο νοσοκομείο εξακολουθεί να υποστηρίζεται από ομάδα ψυχολόγων η Αφροδίτη Σένια, μητέρα του 3χρονου Θανάση που αγνοείται και της 8χρονης Στέλλας που σκοτώθηκε στο πολύνεκρο τροχαίο δυστύχημα.

    Εξάλλου, ένας από τους οκτώ τραυματίες, ο 22χρονος Γιώργος Σαββαϊδης πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται να βγουν από το νοσοκομείο και οι Ναθαναήλ Τσατσάρης και Παντελής Τσολάκης.

    Εν τω μεταξύ με περιπολικό του τμήματος τροχαίας Κατερίνης μεταφέρθηκαν, την Πέμπτη, στην Αθήνα, τα ζωτικά όργανα του οδηγού του μοιραίου λεωφορείου Χρήστου Τόλιου προκειμένου να διενεργηθούν οι απαραίτητες τοξικολογικές και αιματολογικές εξετάσεις.

    [07] Η διεθνής κοινοπραξία ΣΑΙΚ ανάδοχος για ασφάλεια 2004

    27/2/2003 5:03:00 μμ

    Η επιλογή του αναδόχου για την ασφάλεια της Ολυμπιάδας του 2004 απασχόλήσε τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού. Τη διεθνή κοινοπραξία ΣΑΙΚ ανακήρυξε προσωρινό μειοδότη το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας που συνεδρίασε μετά το υπουργικό Συμβούλιο. Η απόφαση προβλέπει την άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων με την κοινοπραξία αυτή, προκειμένου να επιτευχθεί μείωση του κόστους της προσφοράς της με παράλληλη μείωση και του όγκου του έργου. Σε περίπτωση που δεν προκύψει συμφωνία, θα κληθεί με βάση τη διαδικασία και η δεύτερη κοινοπραξία η TRS.

    [08] Κύπρος: Αύριο η επίσημη υποδοχή του νέου προέδρου

    27/2/2003 12:52:00 μμ

    Την Παρασκευή θα γίνει εγκατάσταση του νέου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου, σε ειδική συνεδρία της Βουλής. Ήδη ολοκληρώθηκαν όλες οι διευθετήσεις όσον αφορά στην υποδοχή του νέου προέδρου, αλλά και τη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής. Τον Τάσσο Παπαδόπουλο θα υποδεχθεί στις 16:00 της Παρασκευής ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας. Ακολούθως θα έχουν ολιγόλεπτη συνομιλία και μετά θα αρχίσει η συνεδρία. Ο νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δώσει τη νενομισμένη διαβεβαίωση και θα συνεχίσει με την κατάθεση των προγραμματικών του θέσεων για τη διακυβέρνηση του τόπου ενώπιον του νομοθετικού σώματος. Στην ομιλία του κ. Παπαδόπουλου αποδίδεται μεγάλη βαρύτητα, ενόψει του γεγονότος ότι είναι η πρώτη ενώπιον των εκπροσώπων του λαού, καθώς και του διπλωματικού σώματος. Ο νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά το πέρας της συνεδρίας θα δεχθεί τα συγχαρητήρια των μελών του κοινοβουλίου.

    [09] Νέος Ισραηλινός υπ. Οικονομικών ο Νετανιάχου

    27/2/2003 7:20:00 μμ

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν παρουσίασε την Πέμπτη στην ισραηλινή Βουλή την νέα κυβέρνηση του, η οποία αποτελείται από τέσσερα κόμματα, η πολιτική τοποθέτηση των οποίων αρχίζει από το κέντρο και καταλήγει στην άκρα δεξιά. Η νέα κυβέρνηση θα έχει πλειοψηφία 68 εδρών επί συνόλου 120. Στο μεταξύ, αποδέχθηκε την πρόταση του πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν να αναλάβει υπουργός Οικονομικών στη νέα κυβέρνηση ο απερχόμενος αρχηγός της ισραηλινής διπλωματίας Μπινιαμίν Νετανιάχου, ανατρέποντας προηγούμενη απόφασή του να μην δεχθεί το υπουργείο αυτό. Σύμφωνα με πληροφορίες την Τετάρτη ο Νετανιάχου είχε δηλώσει στον Σαρόν ότι θα πει το ναι υπό ορισμένες προϋποθέσεις, αξιώνοντας στην πραγματικότητα διευρυμένες εξουσίες, τις οποίες έκανε δεκτές ο ισραηλινός πρωθυπουργός.

    Έλαβε ανταλλάγματα για να πει το ''ναι''

    Ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών Σιλβάν Σαλόμ, σύμμαχος του Σαρόν, προορίζεται να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών σε μία εξέλιξη που θεωρείται ως προσπάθεια να τεθεί στο περιθώριο ο Νετανιάχου. Ο τελευταίος, που είχε πιέσει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να τηρήσει ακόμη σκληρότερη στάση κατά της παλαιστινιακής εξέγερσης, αναμενόταν αρχικά να παραμείνει υπουργός Εξωτερικών στον συνασπισμό που προσπαθεί να συγκροτήσει ο Σαρόν μετά την εκλογική νίκη του Κόμματος Λικούντ τον Ιανουάριο.

    Πολιτικές πηγές ανέφεραν ότι ο Νετανιάχου δέχθηκε το υπουργείο Οικονομικών όταν ο Σαρόν του παραχώρησε ευρύτερο έλεγχο στις ιδιωτικοποιήσεις εταιριών και ανεξαρτησία στην εφαρμογή της πολιτικής για την σταθεροποίηση της δοκιμαζόμενης οικονομίας του Ισραήλ.

    Οικονομία και παλαιστινιακό κράτος στόχοι του Σαρον

    "Πρώτος στόχος'' της νέας ισραηλινής κυβέρνησης θα είναι η διευθέτηση της οικονομικής κρίσης, δήλωσε εξάλλου την Πέμπτη ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριελ Σαρόν. ''Ο πρώτος σκοπός της νέας κυβέρνησης θα είναι να ασχοληθεί με την οικονομική κατάσταση, να προσπαθήσει να διατηρήσει τη σταθερότητα στο οικονομικό μέτωπο και να επανέλθει στον δρόμο της ανάπτυξης'', δήλωσε στην ομιλία του ενώπιον της Κνεσέτ κατά την ανάληψη των πρωθυπουργικών καθηκόντων του.

    Η νέα κυβέρνηση θα αποφανθεί επίσης σχετικά με την ενδεχόμενη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους ''όταν θα έρθει η ώρα'', πρόσθεσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι στο πρόγραμμα της κυβέρνησής του δεν γίνεται ρητή αναφορά στη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους. ''Το ζήτημα του παλαιστινιακού κράτους θα έρθει ενώπιον της κυβέρνησης, η οποία θα λάβει μια απόφαση, όταν έρθει η ώρα'', κατέληξε.

    [10] Περιπέτεια στον αέρα για τον Ερντογάν

    27/2/2003 6:56:00 μμ

    Αναγκαστική προσγείωση πραγματοποίησε την Πέμπτη το αεροσκάφος, που μετέφερε τον ισχυρό άντρα της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την ακολουθία του και δημοσιογράφους στην Προύσσα. Δεκαπέντε λεπτά μετά την απογείωση του αεροπλάνου από την Αγκυρα, ο πιλότος ανακοίνωσε ότι λόγω τεχνικού προβλήματος θα έπρεπε να κάνει αναγκαστική προσγείωση και να επιστρέψει στην πρωτεύουσα της Τουρκίας. Το αεροσκάφος προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο χωρίς να υπάρξει κανένα πρόβλημα και μέχρι αυτή τη στιγμή πλήρωμα και επιβάτες παραμένουν μέσα στο αεροσκάφος.

    error 'ASP 0113'

    Script timed out

    /site/news/newsbody_eu.asp

    The maximum amount of time for a script to execute was exceeded. You can change this limit by specifying a new value for the property Server.ScriptTimeOut or by changing the value in the IIS administration tools.

    [11] Επικρίσεις Ερντογάν για στάση Ντενκτάς

    27/2/2003 2:02:00 μμ

    Ο αρχηγός του κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης ΑΚΡ Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμμέσως πλην σαφώς επικρίνει την στάση που τήρησε ο Ραούφ Ντενκτάς στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και αφήνει να εννοηθεί ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει ανοιχτές όλες τις επιλογές, αν ο Τουρκοκύπριος ηγέτης συνεχίσει να αρνείται να υπογράψει το σχέδιο Ανάν. Ο κ. Ερντογάν, σε συνέντευξη του στο CNN Turk, απαντώντας στην ερώτηση το τι θα γίνει αν ο κ. Ντενκτάς επιμένει να μην υπογράψει τις τελευταίες προτάσεις, είπε ότι "δεν μπορώ να γνωρίζω τι θα αποδώσουν οι συνομιλίες που θα πραγματοποιήσει η τουρκική κυβέρνηση μαζί του".

    ''Έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικά βήματα''

    Το κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης προσδοκά την λύση του Κυπριακού και θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια, λέει ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος και διαπιστώνει ότι υπάρχουν πλέον οι προϋποθέσεις για μια λύση του Κυπριακού.

    "Εγώ θεωρώ ότι έχει διανυθεί μεγάλη απόσταση. Δεν ισχυρίζομαι ότι όλα είναι θαυμάσια -διότι αυτό δεν μπορώ να το πω, αφού δεν έχω σφαιρική εικόνα- αλλά πιστεύω ότι έχει πραγματοποιηθεί ένα πολύ θετικό βήμα", είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.

    Ο Τούρκος πολιτικός διευκρίνισε ότι ο στόχος της πολιτικής του είναι η δημιουργία ενός πλαισίου μέσα στο οποίο θα μπορούσε να λυθεί το Κυπριακό, χωρίς να χρεωθεί η τουρκική πλευρά με αδιαλλαξία.

    "Επιβάλλεται να διαμορφώσουμε ένα βασικό πλαίσιο και να τηρήσουμε στάση που οδηγεί στην επίλυση του ζητήματος και να μην δώσουμε την εντύπωση στην παγκόσμια κοινή γνώμη ότι η τουρκική πλευρά είναι αυτή η οποία ωθεί τα πράγματα προς το ανεπίλυτο", είπε ο κ. Ερντογάν στην ίδια συνέντευξη.

    Τέλος, ο αρχηγός του ΑΚΡ, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει, εκτιμά ότι οι τελευταίες προτάσεις Ανάν ικανοποιούν την τουρκική πλευρά στα βασικά σημεία που είχε εκδηλώσει την ευαισθησία της.

    "Πουθενά στον κόσμο μια πλευρά δεν μπορεί να παίρνει απολύτως κάθε τι που επιδιώκει", είπε ο κ. Ερντογάν.

    [12] Ποινή έντεκα χρόνων στη Μπιλιάνα Πλάβσιτς

    27/2/2003 5:15:00 μμ

    Η πρώην πρόεδρος των Σέρβων της Βοσνίας Μπιλιάνα Πλάβσιτς, είναι η πρώτη από τους κατηγορούμενους για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, που καταδικάζεται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης. Η επονομαζόμενη και "σιδηρά κυρία" των Βαλκανίων, καταδικάσθηκε σε κάθειρξη 11 ετών, καθώς αλλάζοντας την αρχική της θέση, δέχθηκε ότι διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην εκστρατεία της εθνοκάθαρσης των Μουσουλμάνων και των Κροατών της Βοσνίας στο διάστημα 1992-1995. Ο εισαγγελέας είχε ζητήσει την επιβολή κάθειρξης 15-25 χρόνων, λόγω της έκτασης που είχαν προσλάβει τα εγκλήματα αυτά την εποχή εκείνη, ενώ η υπεράσπιση είχε αντιτείνει ότι μία τέτοια απόφαση θα ισοδυναμούσε στην πραγματικότητα με ισόβια κάθειρξη για την 72χρονη σήμερα Πλάβσιτς.

    [13] Υποσχέσεις Μπους ενόψει συνεδρίασης του ΟΗΕ

    27/2/2003 5:48:00 μμ

    Στη μεγαλύτερη διπλωματική μάχη για το θέμα της κρίσης του Ιράκ αναμένεται να εξελιχθεί η σημερινή κεκλεισμένων θυρών, συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, με τους υπέρμαχους της ανάληψης στρατιωτικής δράσης να αναμετρόνται με τους υποστηρικτές της συνέχισης των επιθεωρήσεων. Την ίδια ώρα, ο Τζορτζ Μπους, στις ύστατες προσπάθειές του για να πείσει την διεθνή κοινότητα ότι η εκδίωξη του Σαντάμ Χουσεΐν με στρατιωτικά μέσα είναι η μόνη λύση, υποστήριξε ότι το ελεύθερο Ιράκ θα δείξει το δρόμο του εκδημοκρατισμού και της ειρήνης στην περιοχή.

    Η αποχώρηση του Σαντάμ θα βοηθήσει και την Παλαιστίνη

    Μία νέα κυβέρνηση στο Ιράκ θα αποτελούσε παράδειγμα για τις άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, μιλώντας στο Αμερικανικό Επιχειρηματικό Ινστιτούτο.

    Η αποχώρηση του Σαντάμ Χουσεΐν θα βοηθήσει στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου και δημοκρατικού Παλαιστινιακού κράτους, υποστήριξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, καθώς όπως υποστήριξε θα στερήσει από τις παλαιστινιακές τρομοκρατικές οργανώσεις την υποστήριξη που διαθέτουν. ''Από την πλευρά της η νέα ισραηλινή κυβέρνηση, από τη στιγμή που η απειλή της τρομοκρατίας θα έχει εξαλειφθεί και η ασφάλεια θα έχει βελτιωθεί, θα πρέπει να υποστηρίξει τη δημιουργία ενός βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους'' κατέληξε ο Μπους.

    Ο Τζορτζ Μπους μεταξύ άλλων, δεσμεύτηκε να προστατεύσει κατά τη διάρκεια της επίθεσης τα πετρελαϊκά αποθέματα του Ιράκ από ενδεχόμενο σαμποτάζ, ενώ υποσχέθηκε η επόμενη μέρα από την αποχώρηση του Σαντάμ, να σηματοδοθεί από την από κοινού προσπάθεια για την ανοικοδόμηση της χώρας, τονίζοντας ότι θα παραμείνουμε στο Ιράκ όσο χρειασθεί και ούτε μία ημέρα παραπάνω.

    Ο ιρακινός ηγέτης Σαντάμ Χουσεΐν από την πλευρά του, απηύθυνε έκκληση στις Ηνωμένες Πολιτείες να μην επιτεθούν στη χώρα του ενώ επανέλαβε ότι το Ιράκ δεν διαθέτει πυραύλους που απαγορεύει ο ΟΗΕ.

    Το Ιράκ θα απαντήσει στο αίτημα των Ηνωμένων Εθνών για την καταστροφή των πυραύλων Αλ Σαμούντ μέσα στις δύο επόμενες ημέρες ανταποκρινόμενο στην καταληκτική ημερομηνία που έχει θέσει ο επικεφαλής των διεθνών επιθεωρητών όπλων Χανς Μπλιξ, ανακοίνωσε σήμερα ιρακινός αξιωματούχος.

    Ο σύμβουλος του ιρακινού ηγέτη Σαντάμ Χουσέιν, στρατηγός Αμερ αλ-Σαάντι υπαινίχθηκε την Δευτέρα, ότι το Ιράκ θα συμφωνήσει στο αίτημα αυτό και είπε ότι η Βαγδάτη πρέπει να είναι θετική στο ζήτημα.

    Ηττα της πολιτικής Μπλερ

    Την ίδια ώρα, οι διπλωματικές διαβουλεύσεις συνεχίζονται και σήμερα συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να εξετάσει το δεύτερο σχέδιο ψηφίσματος που κατέθεσαν ΗΠΑ, Βρετανία και Ισπανία.

    Μέχρι τώρα, η Ουάσιγκτον δείχνει να έχει εξασφαλίσει τέσσερις από τις εννέα ψήφους που απαιτούνται για την έγκριση του ψηφίσματος. Μέσα στο πλαίσιο αυτό, ο Τζορτζ Μπους, είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, όπου συμφώνησαν να συνεργαστούν για μία λύση στην ιρακινή κρίση που θα είναι ''αποδεκτή απ' όλη την διεθνή κοινότητα'', όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

    Ωστόσο χθες, Κίνα και Ρωσία διεμήνυσαν για άλλη μια φορά ότι πρέπει να δοθεί και άλλος χρόνος στους επιθεωρητές.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα Γουόλ Στριτ Τζέρναλ εξάλλου, ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Μαρία Αθνάρ ζήτησε από τον πρόεδρο Μπους να βοηθήσει τους ευρωπαίους ηγέτες να αντέξουν στη μεγάλη πολιτική πίεση που δέχονται για την φιλοαμερικανική τους στάση.

    Ενας από τους πιο σκληρά δοκιμαζόμενους είναι σίγουρα ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ 124 βουλευτές του εργατικού κόμματος και 199 συνολικά από όλες τις πτέρυγες, καταψήφισαν την πρόταση της βρετανικής κυβέρνησης ότι στην οποία αναφέρεται ότι το Ιράκ έχει πλέον μια τελευταία ευκαιρία να αφοπλιστεί, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικές αποδείξεις για την ενοχή της Βαγδάτης. Να σημειώσουμε ότι η δημοτικότητα του Μπλερ σημειώνει κατακόρυφη πτώση λόγω της στάσης του στο Ιράκ.

    Εξι μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας πάντως, (Αγκόλα,Καμερούν,Χιλή,Γουινέα,Μεξικό και Πακιστάν) εμφανίζονται αναποφάσιστα ,αν και φαίνεται να κλίνουν υπέρ της συνέχισης του έργου των επιθεωρητών του ΟΗΕ. Η στάση των έξι αναποφάσιστων χωρών μελών θα είναι καθοριστική αφού για να ληφθεί απόφαση χρειάζονται εννιά ψήφοι, αν δεν ασκηθεί φυσικά βέτο από τα μόνιμα μέλη.

    Σημίτης-Ανάν συζήτησαν για την κρίση

    Το θέμα του Ιράκ συζήτησε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, με τον κ. Κόφι Ανάν, κατά την προχθεσινή του επίσκεψη στην Αθήνα. Οπως ανέφερε ο κ. Σημίτης σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο γγ του ΟΗΕ, θέλει οι όποιες εξελίξεις να τοποθετούνται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως υπάρχει μια εκκρεμότητα καθώς το Ιράκ δεν έχει απαντήσει με σαφήνεια στο αίτημα των επιθεωρητών αν θα καταστρέψει ή όχι τους πυραύλους.

    Η επόμενη περίοδος σημείωσε ο πρωθυπουργός, θα είναι κρίσιμη και θα χαρακτηριστεί από πολλές διεργασίες, ως προς τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση τοποθετείται επί τη βάσει σεβασμού τριών αρχών: πρώτον, πως την πρωτοβουλία για τις εξελίξεις έχουν τα Ηνωμένα Εθνη, δεύτερον ότι το Ιράκ πρέπει να εφαρμόσει πλήρως το ψήφισμα 1441 και τρίτον πως ισχύει η αυτονόητη αντίληψη ότι ο πόλεμος είναι η τελευταία λύση.

    Την ίδια ώρα στην Ουάσιγκτον, συνεχίζονται οι επαφές της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας των Γιώργου Παπανδρέου, Χαβιέρ Σολάνα και Κρις Πάτεν με τον Κόλιν Πάουελ και την Κοντολίζα Ράις.

    Τέλος στη Βουλή σήμερα θα συζητηθεί προ ημερησίας διατάξεως σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών η κρίση για το Ιράκ.

    [14] Μαίνεται ο πόλεμος του πετρελαίου

    27/2/2003 6:16:00 μμ

    Ένας ενδεχόμενος πόλεμος στο Ιράκ, μπορεί να είναι ακόμα υπό συζήτηση, αλλά ο πόλεμος γύρω από τα πετρελαϊκά αποθέματα και την διάθεσή τους στην αγορά, βρίσκεται ήδη στα χαρακώματα των διεθνών οργανισμών. Ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ, Αλβαρο Σίλβα Καλντερόν, διαβεβαίωσε την Πέμπτη ότι, τα αποθέματα του μαύρου χρυσού δεν θα χρησιμοποιηθούν ως διαπραγματευτικό όπλο για μια ειρηνική λύση στο Ιράκ. "Η ικανότητα παραγωγής αδιάθετου πετρελαίου φθάνει τα περίπου τέσσερα εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Εάν παραστεί ανάγκη, μπορούμε να τα διαθέσουμε στην αγορά'', τόνισε ο Καλντερόν, απαντώντας έτσι στη χθεσινή διακήρυξη των κρατών μελών της Οργάνωσης Ισλαμικής Διάσκεψης, ότι θα χρησιμοποιήσουν το όπλο του πετρελαίου για να επιτύχουν μία ειρηνική διευθέτηση.

    Στην υψηλότερη τιμή της τελευταίας δωδεκαετίας

    Ο κ. Καλντερόν, απέδωσε την άνοδο της τιμής του πετρελαίου στις κερδοσκοπικές κινήσεις εξαιτίας των ανησυχιών για την έκρηξη πολέμου στο Ιράκ και όχι στον ανεπαρκή εφοδιασμό της αγοράς. ''Οταν η τιμή του βαρελιού ξεπερνά τα 28 δολάρια, είμαστε αναγκασμένοι να την επαναφέρουμε σε ένα επίπεδο ανάμεσα στα 22 και τα 28 δολάρια. Αυτή τη στιγμή δεν το καταφέρνουμε διότι πρόκειται για ένα πρόβλημα που έχει σχέση με την κερδοσκοπία και όχι με την παραγωγή'', εξήγησε ο Αλβαρο Σίλβα Καλντερόν.

    Το πετρέλαιο ανέβηκε σήμερα, στο υψηλότερο σημείο 12 ετών, λόγω της βαρυχειμωνιάς στο βόρειο ημισφαίριο που ''στράγγισε'' τα αποθέματα στις ΗΠΑ - πρώτης καταναλώτριας στον κόσμο - και λόγω της πτώσης του δολαρίου, με φόντο την απειλή του πολέμου.

    Το αργό αμερικανικού τύπου, για παράδοση Απριλίου, έφτασε τα 38,66 δολάρια το βαρέλι στο ηλεκτρονικό εμπόριο, την υψηλότερη τιμή του από τον πόλεμο του Κόλπου το 1991, όταν αμέσως μετά την εισβολή του Ιράκ στο Κουβέιτ, το αργό έφτασε τα 41 δολάρια. Το Μπρεντ στο Λονδίνο έφτασε τα 33,52 δολάρια το βαρέλι, αγγίζοντας το υψηλότερο της διετίας.

    [15] Ετοιμασίες πολέμου στη Τουρκία

    27/2/2003 4:54:00 μμ

    Η Τουρκική Εθνοσυνέλευση ανέβαλε σήμερα τη συζήτηση για την ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα, ενόψει ενός πολέμου στο Ιράκ, μετά από αίτημα του κυβερνώντος κόμματος, Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Παράλληλα όμως, η κυβέρνηση κάλεσε τους υπηκόους της να εγκαταλείψουν το γειτονικό Ιράκ και να μην επισκέπτονται τη χώρα. Η Τουρκία έκλεισε χθες Τετάρτη,το μοναδικό επίσημο σημείο διέλευσης στα σύνορα με το βόρειο Ιράκ, και ολοκλήρωσε την εκκένωση της πρεσβείας της στη Βαγδάτη, με την αποχώρηση και του πρεσβευτή Οσμάν Πακσούτ, τελευταίου Τούρκου διπλωμάτη που παρέμενε στην ιρακινή πρωτεύουσα.

    Αντίθετη η ιρακινή αντιπολίτευση σε επέμβαση της Τουρκίας

    Η αναβολή της συζήτησης μπορεί να εξηγηθεί και από το γεγονός ότι την Παρασκευή, πραγματοποιείται συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, στο οποίο μετέχουν οι εκπρόσωποι της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας.

    Η εθνική αντιπροσωπεία της Τουρκίας εμφανίζεται διχασμένη σχετικά με το αν και κατά πόσον η ανάπτυξη ξένων στρατευμάτων στη χώρα θα γίνει με βάση τους κανόνες της διεθνούς νομιμότητας. Το τουρκικό σύνταγμα προβλέπει ότι ξένα στρατεύματα δεν μπορούν να αναπτυχθούν στην Τουρκία, παρά μόνο στο πλαίσιο μιας συμμαχίας ή στο πλαίσιο διεθνών συμφωνιών.

    Το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, από την πλευρά του, μετρά τις επιπτώσεις που θα έχει ένας πόλεμος στην εύθραυστη τουρκική οικονομία, ενώ οι ισλαμικές μάζες των οπαδών του κόμματος είναι σίγουρο ότι δεν βλέπουν με καλό μάτι την τουρκική ανάμιξη σε έναν πόλεμο εναντίον μιας μουσουλμανικής χώρας όπως είναι το Ιράκ.

    Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, περίπου 20.000 Αμερικανοί στρατιώτες θα μπουν στο βόρειο Ιράκ από την Τουρκία για να ανοίξουν ένα δεύτερο μέτωπο κατά του καθεστώτος της Βαγδάτης σε περίπτωση πολέμου, ενώ άλλοι 40.000 θα μείνουν στις βάσεις των αμερικανών στη χώρα.

    Η Τουρκία από την πλευρά της, σχεδιάζει να στείλει 40.000 στρατιώτες σε μία ζώνη βάθους 20 χιλιομέτρων στο βόρειο Ιράκ, επιμένοντας ότι δεν θα εμπλακούν σε στρατιωτικές αναμετρήσεις αλλά θα βοηθήσουν απλώς τους πρόσφυγες που θα συρρεύσουν στα σύνορα.

    Οι ηγέτες της εξόριστης ιρακινής αντιπολίτευσης που συναντήθηκαν σήμερα στο ιρακινό Κουρδιστάν προειδοποίησαν πάντως την Τουρκία, για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από μία στρατιωτική τους επιχείρηση στο Ιράκ, εκφράζοντας την αντίθεσή τους προς κάθε επέμβαση της Τουρκίας στη περιοχή, όπως δήλωσε ο Χοσιάρ Ζεμπαρί, στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν και εκπρόσωπος των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

    Ο ίδιος πρόσθεσε ότι κατά τη συνάντηση αυτή αποφασίσθηκε να αποσταλεί μία αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου για πολυμερείς συνομιλίες με τις ΗΠΑ και την Τουρκία και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή η πρωτοβουλία θα έχει ευνοϊκή απάντηση.

    [16] Παραίτηση Αμερικανού διπλωμάτη

    27/2/2003 4:22:00 μμ

    Υψηλόβαθμος Αμερικανός διπλωμάτης, ο πολιτικός σύμβουλος της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα Τζον Μπρέιντ Κίσλιγκ, παραιτήθηκε λόγω της πολιτικής της Αμερικανικής κυβέρνησης στην κρίση με το Ιράκ, όπως αναφέρει σε επιστολή του προς τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ

    [17] ΟΠΕΚ: Διαχείρηση πετρελαίου

    27/2/2003 1:24:00 μμ

    Ο ΟΠΕΚ δεν θα χρησιμοποιήσει το όπλο του πετρελαίου, σε περίπτωση πολέμου εναντίον του Ιράκ, διαβεβαίωσε την Πέμπτη, στη Βιέννη ο γενικός γραμματέας του οργανισμού Αλβαρο Σίλβα Καλντερόν. ''Διαχειριζόμαστε το πετρέλαιο στο πλαίσιο της οικονομικής σφαίρας, ως οικονομικό παράγοντα και όχι ως πολεμικό όπλο. Η ικανότητα παραγωγής αδιάθετου πετρελαίου φθάνει τα περίπου τέσσερα εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Εάν παραστεί ανάγκη, μπορούμε να τα διαθέσουμε στην αγορά'', πρόσθεσε ο κ. Καλντερόν.

    Τα κράτη μέλη της Οργάνωσης Ισλαμικής Διάσκεψης, είναι μέλη του ΟΠΕΚ, διακηρύσσοντας την Τετάρτη, στην Κουάλα Λουμπούρ την πρόθεσή τους να χρησιμοποιήσουν το όπλο του πετρελαίου για να επιτύχουν μία ειρηνική διευθέτηση της ιρακινής κρίσης.

    Επίσης, ο κ. Καλντερόν απέδωσε την άνοδο της τιμής του πετρελαίου στις κερδοσκοπικές κινήσεις εξαιτίας των ανησυχιών για την έκρηξη πολέμου στο Ιράκ και όχι στον ανεπαρκή εφοδιασμό της αγοράς.

    ''Όταν η τιμή του βαρελιού ξεπερνά τα 28 δολάρια, είμαστε αναγκασμένοι να την επαναφέρουμε σε ένα επίπεδο ανάμεσα στα 22 και τα 28 δολάρια. Αυτή τη στιγμή δεν το καταφέρνουμε διότι πρόκειται για ένα πρόβλημα που έχει σχέση με την κερδοσκοπία και όχι με την παραγωγή'', εξήγησε ο Αλβαρο Σίλβα Καλντερόν.

    [18] Σε λειτουργία η ιστοσελίδα εισιτηρίων για το 2004

    27/2/2003 1:05:00 μμ

    Την έναρξη λειτουργίας της επίσημης ιστοσελίδας εισιτηρίων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας ανακοίνωσε την Πέμπτη η "Αθήνα 2004". Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες για την παραγγελία των εισιτηρίων των Ολυμπιακών Αγώνων, όπως τις σημαντικές ημερομηνίες, το Πρόγραμμα των Αγώνων και τις τιμές. Έτσι, μέσω αυτής μπορεί κανείς να ενημερωθεί για την διαδικασία παραγγελίας εισιτηρίων και να εξοικειωθεί με το πρόγραμμα των Αγώνων. Επίσης, προσφέρεται η δυνατότητα προεγγραφής έτσι ώστε οι ενδιαφερόμενοι να λαμβάνουν μέσω e-mail τις απαραίτητες πληροφορίες, προκειμένου να προετοιμαστούν για την κατάθεση της παραγγελίας των εισιτηρίων τους από τις 12 Μαΐου. Το πρόγραμμα πωλήσεων των εισιτηρίων ξεκινά στις 12 Μαΐου 2003.

    [19] Τρεις αγωνιστικές εκτός ο Καρεμπέ

    27/2/2003 7:53:00 μμ

    Με αποκλεισμό τριών αγωνιστικών ημερών για την αποβολή του στον αγώνα με τον ΠΑΟΚ, τιμωρήθηκε ο ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού, Κριστιάν Καρεμπέ, σύμφωνα με απόφαση της Πειθαρχικής Επιτροπής. Ωστόσο, η Επιτροπή δεν αποφάνθηκε για τις ενέργειες του Καρεμπέ εναντίον του Οκκά και τον Καφέ και η απόφαση της αναμένεται να εκδοθεί την Παρασκευή. Στην απολογία του, ο άσος του Ολυμπιακού ζήτησε συγγνώμη για την εικόνα που παρουσίασε και δήλωσε ότι άκουσε πολλά λόγια από τους Καφφέ και Οκκά, στα οποία δεν θέλησε να αναφερθεί. Επίσης, παραδέχθηκε πως είχε εκνευριστεί από το μαρκάρισμα που του έγινε και την κόκκινη κάρτα, όταν έκανε την κίνηση με το κεφάλι προς τον Οκκά, ωστόσο τόνισε πως δεν είχε επαφή με τον Κύπριο.

    Στη συνέχεια, χαρακτήρισε απαράδεκτη τόσο την συμπεριφορά του, όσο και αυτή των Καφέ και Οκκά, ενώ, όταν ρωτήθηκε για το αν υπήρξε θύμα ρατσιστικής επίθεσης, είπε ότι δεν αντιμετωπίζει τέτοιο πρόβλημα.

    Μετά την έξοδό του από το γραφείο του αθλητικού δικαστή, ο αμυντικός μέσος των "ερυθρολεύκων" ζήτησε για μια ακόμη φορά συγγνώμη, ενώ εξέφρασε την πίστη και τον σεβασμό του προς τους νόμους.

    [20] Οι κρέμες προσώπου ίσως είναι και βλαβερές

    27/2/2003 6:41:00 μμ

    Οι λοσιόν και οι κρέμες για τα ξηρά δέρματα πολλές φορές περιέχουν συστατικά που μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στο δέρμα, αναφέρει δημοσίευμα του περιοδικού ''Oeko Test''. Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ακόμα και καλλυντικά φυσικών συστατικών δεν είναι κατ' ανάγκη ακίνδυνα. Οι ειδικοί που συνεργάζονται με το περιοδικό εξέτασαν 25 προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά για τη θεραπεία του ξηρού δέρματος. Ενα μόνο προϊόν χαρακτηρίσθηκε ''πολύ καλό'', έξι ''καλά'', τρία ''ικανοποιητικά'', τέσσερα ''κατάλληλα'', τρία ''ανεπαρκή'' και οκτώ ''ακατάλληλα''.

    Εντατικοί έλεγχοι

    Σχεδόν όλες οι λοσιόν που ελέχθησαν και οι κρέμες που περιείχαν αρώματα μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες. Δύο από τις κρέμες περιείχαν φορμαλδείδη ενώ άλλες οκτώ περιείχαν υλικά που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο και αλλεργίες.

    Συνολικά 14 καλλυντικά περιείχαν πολυαιθυλενική γκυκόλη συστατικό που μπορεί να κάνει το δέρμα περισσότερο πορώδες στο νερό.

    Η διαδικασία αυτή όμως κάνει το δέρμα να στεγνώνει γρηγορότερα, που σημαίνει ότι πρέπει να χρησιμοποιείται κρέμα πολύ συχνά.

    Οκτώ λοσιόν περιείχαν περισσότερο από 10% παράγωγα πετρελαίου όπως η σιλικόνη και η παραφίνη.

    [21] Ασφαλέστερος ο ύπνος για τα μωρά που θηλάζουν

    Αννίτα Πασχαλινού 27/2/2003 4:46:00 μμ

    Τα μωρά που κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι με τους γονείς τους και δεν θηλάζουν, έχουν σαφώς, πολύ περισσότερες πιθανότητες να πνιγούν κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ερευνητές, από το πανεπιστήμιο Ντούρχαμ της Βρετανίας, υποστηρίζουν, ότι οι μητέρες που θηλάζουν τα παιδιά τους και τα κρατούν στο κρεβάτι για να τους δώσουν ένα νυχτερινό γεύμα, γνωρίζουν πολύ καλά εκ φύσεως, πώς πρέπει να το αγκαλιάσουν και να το περιβάλλουν ώστε να κοιμηθεί με τον πιο ασφαλή τρόπο.

    ''Αυτοδίδακτη'' προστασία κατά τη διάρκεια του ύπνου

    Για τις ανάγκες της έρευνας τους, οι επιστήμονες, μελέτησαν τον τρόπο που κοιμούνταν σαράντα ζευγάρια με τα μωρά τους.

    Όπως παρατήρησαν, οι μητέρες που δεν θήλαζαν τα παιδιά τους, είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες κατά τη διάρκεια του ύπνου να τους γυρίσουν την πλάτη, να τοποθετήσουν το κεφάλι τους στο ίδιο ύψος με αυτό του μωρού τους, και να τυλίξουν εσφαλμένα τα χέρια γύρω από το σώμα τους.

    Αντίθετα, οι μητέρες που θηλάζαν τα μωρά τους, αυτόματα και χωρίς κανείς να τις διδάξει, γνωρίζαν την ιδανική θέση ύπνου στο πλάι τους.

    Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, τα μωρά που κοιμούνται με τους γονείς τους είναι κατά 0,1 βαθμούς Κελσίου πιο ζεστά από αυτά που κοιμούνται μόνα στην κούνια τους.

    Η ελαφρά αυτή αύξηση, σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεν συνιστά κίνδυνο για την υγεία τους.

    [22] Δείξε μου πώς πληκτρολογείς ... να σου πω ποιος είσαι

    Αννίτα Πασχαλινού 27/2/2003 3:25:00 μμ

    Νέα δικλίδα ασφάλειας, για τους δισεκατομμύρια κατόχους πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, έρχεται να δώσει η ανακάλυψη Βρετανών ερευνητών. Όπως υποστηρίζουν, ο τρόπος με τον οποίο πληκτρολογούμε τους μυστικούς αριθμούς ασφαλείας, (pins), ο ρυθμός, αλλά και ο ήχος που αναπαράγεται είναι μοναδικός και είναι ικανός να προσδιορίσει την ταυτότητα μας. Η ανακάλυψη, αποτελεί, το τελευταίο όπλο στα χέρια των αρχών για την πάταξη των περιπτώσεων διαφθοράς μέσα στις τράπεζες. Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου Cambridge ένας τραπεζικός υπάλληλος, με κακή προαίρεση μπορεί να «εντοπίσει» έναν κωδικό pin μετά από 15 προσπάθειες.

    Ο μυστικός ''ρυθμός'' του Pin μας...

    Οι Βρετανοί ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Σάουθαμπτον, πιστεύουν ότι ο τρόπος με τον οποίο, πληκτρολογούμε τα pins μας σε ένα μηχάνημα ATM αλλά και τα νούμερα σε ένα κινητό τηλέφωνο είναι ένα μέσο προσδιορισμού της ταυτότητας μας.

    Ο Νιλ Γουάιτ, καθηγητής του τμήματος Ηλεκτρονικών και Υπολογιστών του Πανεπιστημίου, δημιούργησε έναντι πολύ χαμηλού κόστους, έναν αισθητήρα, ο οποίος μπορεί να τοποθετηθεί και σε διάφορα αντικείμενα, από κάρτες μέχρι χειροκίνητες συσκευές.

    Ο αισθητήρας, ερευνά το ρυθμό της πληκτρολόγησης αλλά και την πίεση που ασκεί ένα άτομο στα πλήκτρα, την ώρα που χτυπά τα μυστικά νούμερα.

    Όπως υποστηρίζει το concept που κρύβεται πίσω από την ανακάλυψη του δεν είναι καινούριο.

    "Τις πρώτες μέρες του τηλέγραφου, οι χειριστές μπορούσαν να καταλάβουν την ταυτότητα του ατόμου που πληκτρολογούσε από τον τρόπο πληκτρολόγησης του μηνύματος"

    Ο αισθητήρας, δεν είναι απόλυτα έγκυρος και θα χρειαστούν περισσότερες δοκιμές για την τελειοποίηση του.

    Σύμφωνα με τον Γουάιτ, το ποσοστό λάθους του κυμαίνεται από 2-3%.

    [23] Internet Cafe τώρα και στο Έβερεστ!

    Αννίτα Πασχαλινού 27/2/2003 3:02:00 μμ

    Internet cafe στην κορυφή του κόσμου; Και όμως ναι, χάρη στον Τσέρινγκ Γκιάλτσεν τον εγγονό του περίφημου μέλους της φυλής των Σέρπα από το Νεπάλ, ο οποίος βοήθησε τον Σερ Εντουμντ Χίλαρι και τον Τένζιννγκ Νόργουεϊ, να κατακτήσουν το 1953, την κορυφή του Έβερεστ στα 8,850 μέτρα υψόμετρο. Με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από το σπουδαίο ιστορικό γεγονός ο εγγονός Γκιάλτσεν, πρωτοπορεί, φιλοδοξώντας να γίνει ο πρώτος άνθρωπος που κατάφερε να δημιουργήσει Internet cafe στο πιο ψηλό σημείο του πλανήτη.

    Σύνδεση Internet στα 5.300 μέτρα υψόμετρο!

    Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την κατάκτηση της ψηλότερης κορυφής του κόσμου.

    Με αφορμή το γεγονός αυτό, εκατομμύρια ορειβάτες από όλον τον κόσμο, θα συγκεντρωθούν στα Ιμαλάια για να γιορτάσουν την επέτειο.

    Την ευκαιρία, αυτή, σκέφτεται να αξιοποιήσει ο Γκιάλτσεν, ο οποίος θα εγκαταστήσει το internet cafe στα 5.300 μέτρα υψόμετρο, στο τελευταίο καταφύγιο πριν από την κορυφή.

    Κάθε χρόνο, οι ορειβάτες που φθάνουν στα Ιμαλάια, χρησιμοποιούν για την επικοινωνία με συνεργάτες και συγγενείς τους, δορυφορικά τηλέφωνα.

    Ο Γκιάλτσεν, περιμένει την τελευταία έγκριση από την κυβέρνηση του Νεπάλ, για να προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου του.

    Τα χρήματα που θα συγκεντρώσει θα τα αξιοποιήσει σε ένα project για τον καθαρισμό του Έβερεστ από χιλιάδες τόνους σκουπίδια.

    [24] Ρεκόρ 165 υποψηφίων για το Νόμπελ Ειρήνης

    27/2/2003 1:36:00 μμ

    Εκατόν εξήντα πέντε υποψηφιότητες αριθμός που αποτελεί νέο ρεκόρ, έχουν κατατεθεί για την απομονή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία που έδωσε την Πέμπτη, στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο Νόμπελ της Νορβηγίας. Ο γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο τραγουδιστής Μπόνο (του ιρλανδικού μουσικού συγκροτήματος U2) o πάπας Ιωάννης Παύλος Β' και ο κουβανός διαφωνών Οσβάλντο Πάγια είναι μερικά από τα ονόματα προσωπικοτήτων και οργανώσεων στον κατά παράδοση μυστικό κατάλογο των υποψηφίων. Πέρυσι ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζίμι Κάρτερ απέσπασε το Νόμπελ Ειρήνης μεταξύ 156 υποψηφιοτήτων.

    Ο κατάλογος των υποψηφίων περιλαμβάνει 25 οργανώσεις και 140 πρόσωπα, διευκρίνισε ο Γκέιρ Λούντεσταντ διευθυντής του Ινστιτούτου Νόμπελ και γραμματέας της νορβηγικής επιτροπής Νόμπελ. Κοινοβουλευτικοί, υπουργοί από όλες τις χώρες, βραβευθέντες παλαιοτέρων ετών, ορισμένοι πανεπιστημιακοί καθηγητές, δηλαδή χιλιάδες άτομα επιλέγουν ενίοτε ν' ανακοινώνουν την ταυτότητα του υποψήφιου που προτείνουν.

    Έτσι έγινε και με την υποψηφιότητα του πρώην κυβερνήτη του Ιλινόις Τζορτζ Ράιαν, γνωστού για την απόφασή του να μεταβάλλει όλες τις θανατικές ποινές (167 συνολικά) στην Πολιτεία του σε ποινές ισόβιας κάθειρξης.

    Ο γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αναζήτηση ειρηνικής λύσης στην κρίση στο Ιράκ, ενώ η δράση του ήταν καθοριστική σε άλλα θέματα, κυρίως στην υπογραφή συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στην Ακτή του Ελεφαντοστού.

    Στο κατάλογο των υποψηφίων φέρεται να συγκαταλέγεται ο πρώην πρόεδρος της Τσεχίας Βάτσλαβ Χάβελ, ο κινέζος αντιφρονών Ουέι Τζινγκσένγκ και ο ισραηλινός πυρηνικός επιστήμονας Μορντεχάι Βανούνου που παραμένει φυλακισμένος στη χώρα του.

    Μεταξύ άλλων ονομάτων που ακούγονται, είναι δύο οργανώσεις για την καταπολέμηση της διακίνησης ''των διαμαντιών του πολέμου'', η βρετανική μη κυβερνητική Global Witness και Partnership Africa Canada, καθώς και οι αμερικανοί γερουσιαστές Σαμ Ναν και Ρίτσαρντ Λάγκαρ για τις ενέργειές τους στην καταστροφή του οπλοστασίου της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

    Στις 18 Φεβρουαρίου το Ινστιτούτο Νόμπελ είχε ανακοινώσει ότι είχαν κατατεθεί 150 υποψηφιότητες πριν από τη λήξη της προθεσμίας που ήταν η 1η Φεβρουαρίου, πράγμα που έδειχνε ότι τα πέντε μέλη της επιτροπής Νόμπελ πρόσθεσαν, όπως είχαν το δικαίωμα, άλλες 15 υποψηφιότητες.

    [25] Στο Ντουμπάι το υψηλότερο κτήριο στον κόσμο

    27/2/2003 12:21:00 μμ

    Τελικά το όνειρο της μεγάλης αυστραλιανής οικοδομικής εταιρείας Grocon να αναγείρει το ψηλότερο κτήριο στον κόσμο θα γίνει, πραγματικότητα. Ομως δεν πρόκειται να το κατασκευάσει στη Μελβούρνη όπως αρχικά σχεδίαζε αλλά στο Ντουμπάϊ! Ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Ντάνιελ Γκρόλο, δήλωσε ότι μετά την απόρριψη των σχεδίων για την κατασκευή του ψηλότερου κτιρίου στον κόσμο, στο παλιό λιμάνι της Μελβούρνης, η Grocon θα συνεργαστεί με την κυβερνητική εταιρεία Emaar του Ντουμπάϊ για την κατασκευή ενός πύργου, ύψους 560 μέτρων, που θα φέρει το όνομα Burj Dubai και θα κοστίσει 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια Αυστραλίας. Η Grocon την περίοδο αυτή χτίζει στις όχθες του ποταμού Γιάρα της Μελβούρνης το ψηλότερο κτήριο της Αυστραλίας, σε σχέδια του βραβευμένου ομογενή αρχιτέκτονα Νώντα Κατσαλίδη. Πρόκειται για ένα πύργο κοντά 100 ορόφων, που φέρει την ονομασία "Εύρηκα". Οι περισσότεροι όροφοι θα είναι διαμερίσματα πολυτελείας.

    [26] Το ''NEVER LET YOU GO'' στη Ρίγα της Λετονίας

    Τζένη Χαραλαμπίδου 27/2/2003 12:02:00 πμ

    Το τραγούδι NEVER LET YOU GO (Συνθέτρια-ερμηνεύτρια: Μαντώ και στιχουργός: Τέρυ Σιγανός) είναι το ελληνικό τραγούδι που επιλέχτηκε το βράδυ της Τετάρτης, σε ειδική εκδήλωση για να εκπροσωπήσει τη χώρα μας, στο διαγωνισμό τραγουδιού της Εurovision, στη Ρίγα της Λετονίας, στις 24 Μαΐου. Το τραγούδι επιλέχτηκε ανάμεσα σε άλλα εννέα υποψήφια. Οι 10 καλλιτέχνες παρουσίασαν επί σκηνής τα τραγούδια τους διεκδικώντας τη ψήφο της κριτικής επιτροπής, αλλά και του κοινού το οποίο, από το βράδυ της περασμένης Κυριακής ψήφιζαν την επιλογή τους στέλνοντας SMS στον αριθμό 1434. Η ψηφοφορία μέσω κινητού τηλεφώνου συνεχίστηκε μέχρι το τέλος της λαμπρής εκδήλωσης, ενώ για μισή ώρα κατά τη διάρκεια της τελετής οι τηλεθεατές ψήφιζαν και μέσω του σταθερού τους τηλεφώνου. Ολοι ελπίζουμε η ελληνική σύνθεση να καταλάβει περίοπτη θέση στο Φεστιβάλ στις 24 Μαΐου.

    Επιλογή μέσω τηλεφωνικής ψηφοφορίας

    Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο "Σινέ Κεραμεικός" και μεταδόθηκε απευθείας από την ΕΤ1.

    Eμφανίστηκε η Μάρια Ναούμοβα, η περσινή νικήτρια τού διαγωνισμού, ο Μιχάλης Ρακιντζής που ήταν η ελληνική συμμετοχή του 2002 αλλά και η Καίτη Γαρμπή, την οποία ακόμα θυμούνται οι fan της Eurovision για την τολμηρή εμφάνιση της πριν μερικά χρόνια και για το ρυθμό του τραγουδιού που τότε ερμήνευσε με επιτυχία, όντας στα πρώτα βήματα της καριέρας της.

    Παρουσιάστηκε επίσης και το τραγούδι τής κυπριακής συμμετοχής από τον Στέλιο Κωνσταντά.

    Την παρουσίαση της εκδήλωσης για μια ακόμα φορά έκανε η Δάφνη Μπόκοτα, ενώ συμμετείχαν η Ρίκα Βαγιάννη και η Πόπη Τσαπανίδου.

    Τη σκηνοθετική επιμέλεια της βραδιάς είχε ο Χρήστος Φασόης, τη διεύθυνση παραγωγής ο Στέφανος Αγοραστάκης και οι χορογραφίες ήταν του Φωκά Ευαγγελινού.

    Η επιλογή της ελληνικής συμμετοχής έγινε μέσω τηλεφωνικής ψηφοφορίας (televoting) από το κοινό, καθώς και από ειδική κριτική επιτροπή.

    Τα 10 τραγούδια

    Η κριτική επιτροπή

    Τα 10 τραγούδια που διαγωνίστηκαν:

    1) IT΄S ALRIGHT

    Συνθέτης-στιχουργός-ερμηνευτής: Γιώργος Νάσσιος

    2) CAMERA

    Συνθέτης-στιχουργός: Νίκος Δουκάκης

    Ερμηνεύτρια: Σαμπρίνα

    3) ΤΙΣ ΝΥΧΤΕΣ ΜΕΓΑΛΩΝΩ

    Συνθέτης: Παναγιώτης Γιατράκος

    Στιχουργός: Ιωάννης Πάττας

    Ερμηνεύτρια: Μαρία Ατσοπάρδη

    4) ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΡΩΤΑΣ ΦΩΤΙΑ

    Συνθέτης-στιχουργός: Χρήστος Γιαννόπουλος

    Ερμηνευτές: Χρήστος Γιαννόπουλος και η Δήμητρα Αγγέλου με το συγκρότημα ALTER EGO

    5) NEVER LET YOU GO

    Συνθέτρια-ερμηνεύτρια: Μαντώ

    Στιχουργός: Τέρυ Σιγανός

    6) Η ΑΓΑΠΗ ΕΙΝΑΙ ΔΡΟΜΟΣ - L΄AMORE E LA STRADA

    Συνθέτις: Πέρσα Σούκα

    Στιχουργός: Βάντα Κουτσοκώστα

    Ερμηνευτής: Αλέξανδρος Χατζής

    7) GOTTA BE A WAY FOR LOVE

    Συνθέτης: Κωνσταντίνος Τσελέστε

    Στιχουργός-ερμηνευτής: Κώστας Χρύσης

    8) ΜΙΑ ΣΤΙΓΜΗ

    Συνθέτης: Δημήτρης Κοντόπουλος

    Στιχουργοί: Δημήτρης Σωτάκης-Μιχάλης Σφήκας

    Ερμηνευτής: Γιάννης Βαρδής

    9) CAN΄T ESCAPE

    Συνθέτης-στιχουργός: Κωνσταντίνος Τσελέστε

    Ερμηνεύτρια: Μάριαν Γεωργίου

    10) ΚΑΠΟΤΕ - COME WITH ME

    Συνθέτης: Γιώργος Καμινάρης

    Στιχουργοί: Γιώργος Καμινάρης, Στέφανος Κοτρωνάκης

    Ερμηνευτές: Γιώργος Καμινάρης, Λάκης Παπαδόπουλος, Ελένη Παπαλέξη


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 27 February 2003 - 20:36:33 UTC