Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-03-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αγώνας δρόμου για την επίλυση του Κυπριακού
  • [02] Πενήντα καλλιτέχνες εμπνέονται από τον Ολυμπισμό
  • [03] Επίθεση αγνώστων σε περιπολικό
  • [04] Τραυματισμός από έκρηξη κροτίδας
  • [05] Ολοκληρώθηκε η άτυπη σύνοδος για την Παιδεία
  • [06] Πυρκαγιά στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας
  • [07] ''Ταλαιπωρεί'' τις ΗΠΑ το τουρκικό ''όχι''
  • [08] Συνεχίζει τις καταστροφές πυραύλων το Ιράκ

    [01] Αγώνας δρόμου για την επίλυση του Κυπριακού

    2/3/2003 1:32:00 μμ

    Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται ο διπλωματικός μαραθώνιος για την επίλυση του Κυπριακού, την ώρα που ο γ.γ. του ΟΗΕ στις 10 Μαρτίου στη Χάγη αναμένει τις απαντήσεις των δύο πλευρών για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Εν τω μεταξύ, προκλητικός εμφανίζεται για άλλη μία φορά ο Ραούφ Ντενκτάς, που μίλησε με υποτιμητικά λόγια για τον Κόφι Ανάν και απέρριψε το δημοψήφισμα. Συνάντηση μίας ώρας με τον Αμερικανό ειδικό συντονιστή για το Κυπριακό, Τόμας Γουέστον είχε το Σάββατο ο Τάσσος Παπαδόπουλος, που την Πέμπτη επισκέπτεται την χώρα μας.

    Προκλητικός και πάλι ο Ντενκτάς

    Με υποτιμητικές και απαράδεκτες δηλώσεις για το πρόσωπο του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών, ο Ραούφ Ντενκτάς απέρριψε κατηγορηματικά την εισήγησή του για τη νέα διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

    Μιλώντας σε τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό, ο κατοχικός ηγέτης υπέδειξε στον Κόφι Ανάν ότι σε κανένα μέρος του κόσμου δεν διεξάγεται δημοψήφισμα με τις διαταγές, όπως είπε, κάποιου άλλου.

    Μάλιστα, τον κατηγόρησε ότι επιχειρεί να παραπλανήσει με τη λανθασμένη, όπως τη χαρακτήρισε, εισήγησή του για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, στο οποίο να ζητείται απάντηση με ένα ''ναι'' ή ένα όχι'' στο σχέδιο Ανάν.

    Ο Ραούφ Ντενκτάς υποστήριξε ότι με το τελικό σχέδιο δίδεται όλη η περιοχή της Μόρφου στους Ελληνοκύπριους, προνοείται ο εκτοπισμός 60.000 Τουρκοκυπρίων και η εγκατάσταση 80.000 Ελληνοκυπρίων ανάμεσα τους.

    Σκοπός ενός δημοψηφίσματος, κατά τον Ντενκτάς, είναι η παράκαμψη του ιδίου επειδή δεν θα υπογράψει το σχέδιο και ισχυρίστηκε ότι ο τουρκοκυπριακός λαός δεν θα αποδεχόταν το σχέδιο αν γινόταν ένα ισορροπημένο δημοψήφισμα. Σε περίπτωση που ο λαός αποδεχθεί το σχέδιο Ανάν, είπε, ο ίδιος θα παραιτηθεί.

    Επαφές Γουέστον με Παπαδόπουλο και Ιακώβου

    Την ανάγκη να τεθεί το σχέδιο Ανάν σε δημοψήφισμα, όπως πρότεινε ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών, επανέλαβε ο Αμερικανός ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον, που την Κυριακή αναχώρησε από την Κύπρο.

    Ο κ. Γουέστον, που είχε συνάντηση γνωριμίας με το νέο υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου, εξέφρασε την ελπίδα ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα ανταποκριθεί θετικά στην πρόσκληση του Κόφι Ανάν.

    Ο νέος υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε πως ο Τόμας Γουέστον παραδέχθηκε ότι υπάρχει πολυφωνία στην Αγκυρα, η οποία πρέπει να μετατραπεί σε μονοφωνία για να προχωρήσουν τα πράγματα.

    Εν τω μεταξύ, συνάντηση μιας ώρας είχαν το απόγευμα του Σαββάτου ο πρόεδρος της Κύπρου Τάσσος Παπαδόπουλος και ο Τόμας Γουέστον.

    Μετά τη συνάντηση, στην οποία παρέστη και ο γενικός εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, δεν έγιναν δηλώσεις. Ο κ. Μαρκίδης δήλωσε ότι θα παραμείνει στη θέση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας μέχρι τις 10 Μαρτίου και αν αποφασιστεί η διεξαγωγή ταυτόχρονων δημοψηφισμάτων για το σχέδιο Ανάν θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του μέχρι τις 30 Μαρτίου.

    Την Πέμπτη ο νέος πρόεδρος της Κύπρου θα επισκεφθεί για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες την Αθήνα, όπου θα έχει συνομιλίες με την ελληνική πολιτική ηγεσία για τις τελευταίες εξελίξεις. Επίσης, θα συνεδριάσει και το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου.

    [02] Πενήντα καλλιτέχνες εμπνέονται από τον Ολυμπισμό

    2/3/2003 4:10:00 μμ

    Μια συλλεκτική σειρά εμπνευσμένη από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αποτελούμενη από πενήντα έργα χαρακτικής-λιθογραφίες, παρουσιάζεται στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών. Δημιουργήθηκαν από καλλιτέχνες διεθνούς βεληνεκούς, το 1992, υπό την αιγίδα του τότε προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ και βρίσκονται σήμερα μόνιμα εκτεθειμένα στο Ολυμπιακό Μουσείο της Λωζάνης, έδρα της Δ.Ο.Ε. Η έκθεση υποδέχεται το κοινό στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών (Γλύκωνος 4, Δεξαμενή), από τις 5 έως τις 26 Μαρτίου.

    [03] Επίθεση αγνώστων σε περιπολικό

    2/3/2003 12:22:00 μμ

    Φωτο Αρχείου

    Πέτρες και ξύλα εναντίων περιπολικού της Αμεσης Δράσης έριξαν άγνωστοι το βράδυ του Σαββάτου, στη συμβολή των οδών, Μάρνη και 3ης Σεπτεμβρίου. Οι άνδρες του περιπολικού, δεν έπαθαν τίποτα , ενώ τα ίδια άτομα στην συνέχεια έριξαν αυτοσχέδιες βόμβες μολότοφ, στο υποκατάστημα της Εμπορικής τράπεζας, που βρίσκεται στο ίδιο σημείο. Από τις εκρήξεις των βομβών, προκλήθηκε μικρή πυρκαγιά, την οποία και έσβησαν άνδρες της Πυροσβεστικής, που έφτασαν έγκαιρα.

    [04] Τραυματισμός από έκρηξη κροτίδας

    2/3/2003 12:22:00 μμ

    Έκρηξη κροτίδας σημειώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυκτα του Σαββάτου, που έριξε φίλαθλος, έξω από το μπαρ στην συμβολή των οδών Χαντζηκυριάκου και Κλεισόβης στον Πειραιά Από την έκρηξη τραυματίστηκε ένα άγνωστο άτομο, το οποίο μεταφέρθηκε από διερχόμενο Ι.Χ. στο Γενικό Κρατικό Πειραιά. Στη συνέχεια, ο τραυματίας διακομίστηκε με ασθενοφόρο στο ΚΑΤ.

    [05] Ολοκληρώθηκε η άτυπη σύνοδος για την Παιδεία

    2/3/2003 4:30:00 μμ

    Την εισαγωγή των θεμάτων της Παιδείας στην ατζέντα του Εαρινού Συμβουλίου Κοιρυφής πρότειναν ομόφωνα οι Υπουργοί που συμμετείχαν στην άτυπη σύνοδο, η οποία ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στον Αστέρα Βουλιαγμένης. Στο πλαίσιο της Συνόδου ειδική έμφαση δόθηκε στον αποκαλούμενο "ηλεκτρονικό διαφωτισμό", θέμα επί του οποίου οι Υπουργοί Παιδείς υποστηρίξαν, ότι οι πολίτες θα πρέπει όχι μόνον να χρησιμοποιούν, αλλά να κυριαρχούν επί των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και στη Βουλιαγμένη νέα συλλαλητήρια και πορείες εκπαιδευτικών κατά της εμπορευματοποίησης της παιδείας και υπέρ της ειρήνης.

    Το Σάββατο, οι 15 υπουργοί συμφώνησαν να δρομολογηθεί η βασική επιδίωξη της Ελληνικής Προεδρίας, για αύξηση της χρηματοδότησης στην Παιδεία και τη δημιουργία περισσότερων ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

    Εξάλλου, στον αντίποδα της άτυπης συνόδου των υπουργών Παιδείας της Ε.Ε., στο Πάντειο Πανεπιστήμιο πραγματοποιήθηκε "αντισύνοδος" από σύσσωμη την εκπαιδευτική κοινότητα, με θέμα την εμπορευματοποίηση της παιδείας και την ποιότητα των παρεχομένων γνώσεων.

    [06] Πυρκαγιά στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας

    2/3/2003 2:48:00 μμ

    Πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας στη βόρεια Αίγυπτο, με αποτέλεσμα περίπου 40 άνθρωποι να δηλητηριαστούν από τον καπνό και να μεταφερθούν σε νοσοκομεία της πόλης με αναπνευστικά προβλήματα. Όπως έγινε γνωστό η πυρκαγιά ξεκίνησε από βραχυκύκλωμα στον τέταρτο όροφο του κτιρίου. Ανδρες της Πυροσβεστικής έφθασαν στο σημείο, όπου κατάφεραν να σβήσουν την πυρκαγιά μία ώρα αργότερα, ενώ δεν μπορούν ακόμη να εκτιμηθούν οι υλικές ζημιές που προκάλεσε φωτιά. Σύμφωνα με το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων Mena, το τμήμα που περιλαμβάνει τα ιστορικά βιβλία και έγγραφα δεν επλήγη από τη φωτιά. Το Mena διευκρινίζει εξάλλου ότι το αρχαιολογικό μουσείο, το επιστημονικό μουσείο και η αίθουσα εκθέσεων βρίσκονται στον επάνω όροφο από εκεί που ξέσπασε η πυρκαγιά. Ο διευθυντής της βιβλιοθήκης Ισμαήλ Σεραγκελντίν διέταξε τη διεξαγωγή έρευνας για το συμβάν.

    [07] ''Ταλαιπωρεί'' τις ΗΠΑ το τουρκικό ''όχι''

    2/3/2003 7:40:00 μμ

    Εναλλακτικά σχέδια για μία πιθανή επίθεση στο Ιράκ, επεξεργάζονται οι ΗΠΑ μετά τη χθεσινή άρνηση της τουρκικής βουλής, να επιτρέψει την ανάπτυξη των αμερικανικών δυνάμεων στο τουρκικό έδαφος. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν σήμερα οτι μία λύση είναι να μεταφερθούν στρατεύματα στο βόρειο Ιράκ, αφού πρώτα τις περιοχές αυτές ελέγξουν Αμερικανοί στρατιωτικοί. Ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία Ταγίπ Ερντογάν, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υποβληθεί στην τουρκική βουλή μία νέα πρόταση προς ψήφιση, ωστόσο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ ζήτησε διευκρινίσεις σχετικά με την απόρριψη του αμερικανικού αιτήματος.

    Εντονες διεργασίες στο εσωτερικό της Τουρκίας

    Ο Τούρκος ηγέτης Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως η κυβέρνησή του επανεξετάζει τις επιλογές της μετά την άρνηση του Κοινοβουλίου να επιτρέψει τη στάθμευση αμερικανών στρατιωτών στη χώρα, αλλά δεν απέκλεισε να καταβληθεί και δεύτερη προσπάθεια προκειμένου να εξασφαλιστεί η έγκριση του Σώματος.

    Ο Ερντογάν δήλωσε πως η σχέση της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι αρκετά ισχυρή ώστε να "επιζήσει" του προβλήματος.

    Ο Ερντογάν υπεραμύνθηκε της απόφασής του να αφεθούν οι βουλευτές να ψηφίσουν ελεύθερα, ως ένδειξη της προσήλωσης του κόμματός του στη δημοκρατία και δήλωσε πως η απόρριψη ήταν το αποτέλεσμα βαθύτερων ηθικών και πολιτισμικών πεποιθήσεων ορισμένων βουλευτών.

    ''Το τουρκικό έθνος έχει ιστορικά αντανακλαστικά τα οποία θα πρέπει να ληφθούν υπόψη εξίσου από εχθρούς και φίλους και υπάρχουν ευαίσθητα θέματα που διεγείρουν αυτά τα αντανακλαστικά'', δήλωσε ο Ερντογάν.

    ''Είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας να περιμένουμε [οι άλλοι] να σεβαστούν αυτές τις ευαισθησίες. Η απόφαση που έλαβε χθες το Κοινοβούλιο εξέθεσε για μία ακόμη φορά αυτές τις ευαισθησίες τις οποίες έχουμε επισημάνει συχνά και περιμένουμε από τους φίλους μας να κατανοήσουν'', κατέληξε.

    Υπενθυμίζεται ότι το τουρκικό κοινοβούλιο απέρριψε κατά τηνσυνεδρίαση του Σαββάτου την πρόταση για την ανάπτυξη των 62.000 Αμερικανών στρατιωτών στην Τουρκία, καθώς δεν συγκεντρώθηκε η απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών που ήταν παρόντες στη συνεδρίαση. Η ψηφοφορία εξελίχθηκε σε θρίλερ, αφού έλειπαν μόνον τρείς ψήφοι για να συμπληρωθεί η απαραίτητη πλειοψηφία. Yπέρ ψήφισαν 264 βουλευτές, 251 κατά και 19 απείχαν της ψηφοφορίας, που διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών και διήρκεσε περίπου τρεις ώρες.

    Την προσαρμογή των σχεδίων τους μελετούν οι ΗΠΑ

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να προσαρμόσουν άμεσα τα σχέδιά τους για το Ιράκ, μετά την άρνηση της τουρκικής βουλής να επιτρέψει τη διέλευση των αμερικανικών στρατευμάτων, εκτιμούν αξιωματούχοι του αμερικανικού Πενταγώνου.

    ''Τα σχέδιά μας είαι αρκετά ευέλικτα για να ανταποκρίνονται σε κάθε αλλαγή'' δήλωσε αξιωματούχος του Πενταγώνου, διατηρώντας την ανωνυμία του.

    Αναλυτές σημειώνουν μάλιστα ότι μια εναλλακτική λύση είναι να μεταφερθούν στρατεύματα στο βόρειο Ιράκ με μεταγωγικά αεροσκάφη που θα προσγειωθούν σε υπάρχοντα πρόχειρα αεροδρόμια ή σε αυτοκινητόδρομους.

    Ο Λόρεν Τόμσον, αναλυτής του ινστιτούτου Λέξινγκτον σημείωσε ότι μια εναλλακτική στρατηγική λύση μπορεί να είναι η μεταφορά 5.000 Αμερικανών στρατιωτών με μεταγωγικά αεροσκάφη τύπου "C-17 Globemaster III" στις κουρδικές περιοχές του βορείου Ιράκ,όπου υπάρχουν σημεία κατάλληλα για προσγείωση. Τις περιοχές αυτές θα ελέγξουν πρώτα αμερικανοί στρατιώτες που θα καταφτάσουν με ελικόπτερα πριν την προσγείωση των C-17.

    Αμερικανοί αξιωματούχοι εξακολουθούν πάντως να ελπίζουν ότι η Τουρκία θα αλλάξει γνώμη και ζήτησαν ήδη από την Αγκυρα ''διευκρινίσεις'' μετά την απόρριψη από την τουρκική βουλή του αμερικανικού αιτήματος.

    "Ζητήσαμε διευκρινίσεις και περιμένουμε να δούμε ποιά είναι η απόφαση του τουρκικού κοινοβουλίου" τόνισε εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ''σέβονται'' την απόφαση του τουρκικού κοινοβουλίου, δήλωσε απόψε εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στην Αγκυρα.

    ''Τη σεβόμαστε ως ένα δημοκρατικό αποτέλεσμα'', δήλωσε ο Τζόζεφ Πένινγκτον, προσθέτοντας ότι ''οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία δεν απειλούνται με κανέναν τρόπο''.

    [08] Συνεχίζει τις καταστροφές πυραύλων το Ιράκ

    2/3/2003 7:10:00 μμ

    Στην καταστροφή άλλων έξι απαγορευμένων πυραύλων "Αλ Σαμούντ 2", προχώρησε την Κυριακή η Βαγδάτη, ανεβάζοντας σε δέκα το συνολικό αριθμό των πυραύλων που καταστράφηκαν, υπό την εποπτεία του ΟΗΕ. Ως θετική ενέργεια χαρακτήρισε το γεγονός ο ΟΗΕ. Εντούτοις η Ουάσινγκτον έκανε λόγο για "παιχνίδι παραπλάνησης", ενώ σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού τύπου, ΗΠΑ και Βρετανία θα ξεκινήσουν τον πόλεμο κατά του Ιράκ αμέσως μετά την ψηφοφορία μιας δεύτερης απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα της. Πάντως η Γαλλία επανέλαβε πως θα αντιταχθεί σε ένα νέο ψήφισμα για το Ιράκ, καθώς το θεωρεί ακόμη πρόωρο.

    Σε εντατικούς ρυθμούς συνεχίζουν το έργο τους οι επιθεωρητές του ΟΗΕ

    Το Σάββατο, το Ιράκ κατέστρεψε τους πρώτους τέσσερις πυραύλους, το βεληνεκές των οποίων διαπιστώθηκε ότι ξεπερνά το επιτρεπόμενο από τον ΟΗΕ όριο των 150 χιλιομέτρων. "Η καταστροφή των Αλ Σαμούντ-2 είναι μια θετική ενέργεια" έκρινε ο υπ' αριθμόν δύο της Επιτροπής Ελέγχου, Επαλήθευσης και Επιθεώρησης του ΟΗΕ, Δημήτρης Περρίκος, που πρόσθεσε ότι οι επιθεωρητές αναμένουν σήμερα να καταστραφεί ο μεγαλύτερος αριθμός πυραύλων.

    Παράλληλα οι ειδικοί του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό πρόκειται να έχουν συνομιλίες με την ιρακινή πλευρά σχετικά με τα βιολογικά και χημικά όπλα, όπως ποσότητες βακίλου του άνθρακος και νευροπαραλυτικού αερίου VX, τα οποία η Βαγδάτη υποστηρίζει πως έχει καταστρέψει. Τεχνικοί του ΟΗΕ, που έφθασαν τις τελευταίες ημέρες στο Ιράκ, πρόκειται επίσης να επιβλέψουν τις εργασίες εκσκαφής στην τοποθεσία Αλ Αζιζίγια, 100 χλμ νοτιοδυτικά της Βαγδάτης, όπου οι Ιρακινοί διατείνονται πως έχουν καταστρέψει κι ενταφιάσει 157 βόμβες R-400 με βιολογική γόμωση.

    Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο σχολίασε ότι οι "Ιρακινοί κάνουν παραχωρήσεις με το σταγονόμετρο για να κερδίσουν χρόνο και να αποφύγουν τον πόλεμο".

    Στο μεταξύ στο κυριακάτικο της φύλλο η εφημερίδα New York Times επικαλούμενη πηγές στην Ουάσιγκτον αναφέρει ότι το Ιράκ έχει αναπτύξει τις τελευταίες εβδομάδες πυραύλους εδάφους-εδάφους με βεληνεκές ικανό να πλήξουν το Κουβέιτ.

    Η αμερικανική κυβέρνηση φοβάται πως οι πύραυλοι αυτοί αποτελούν απειλή για την αμερικανική δύναμη εισβολής, για τη σύμμαχο τους χώρα του Κουβέιτ καθώς και για την ιρακινή αντιπολίτευση, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Η Βαγδάτη εμφανίζεται ότι προσπαθεί να δώσει την εντύπωση πως διαθέτει την ικανότητα να απειλήσει το Κουβέιτ και να πλήξει τις αμερικανικές δυνάμεις, σε μία προσπάθεια να επιβραδύνει την πιθανή επίθεση κατά της επικράτειάς του.

    Οι ολοένα και πυκνότερες αμερικανικές αεροπορικές επιθέσεις στο έδαφος του Ιράκ έχουν ως στόχο την καταστροφή των στοιχείων της αντιαεροπορικής άμυνας της χώρας, αρχικώς για να την εξαναγκάσουν να σεβασθεί τις ζώνες αεροπορικού αποκλεισμού στο βόρειο και στο νότιο Ιράκ, αλλά επίσης να προσδώσουν στις αμερικανικές δυνάμεις την πλήρη υπεροπλία στους αιθέρες ενόψει της επίθεσης κατά του Ιράκ, επισημαίνει η εφημερίδα.

    Για πόλεμο μετά την ψηφοφορία στον ΟΗΕ μιλούν τα βρετανικά ΜΜΕ

    Εν τω μεταξύ οι ΗΠΑ και η Βρετανία ετοιμάζονται να ξεκινήσουν τον πόλεμο κατά του Ιράκ αμέσως μετά την ψηφοφορία μιας δεύτερης απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα της, γράφει σήμερα η βρετανική εφημερίδα Sunday Telegraph.

    Σύμφωνα με υπουργούς, τους οποίους επικαλείται η εφημερίδα, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, ετοιμάζεται να εξαπολύσει επίθεση ακόμη και στην περίπτωση που το σχέδιο ψηφίσματος που υποστηρίζουν το Λονδίνο, η Ουάσινγκτον και η Μαδρίτη δεν λάβει την αναγκαία πλειοψηφία.

    "Είτε κερδίσουμε είτε χάσουμε στον ΟΗΕ ο ιρακινός στρατός θα συντριβεί γρήγορα. Σχεδόν αμέσως. Δεν θα αργοπορήσουμε" φέρεται να δήλωσε ένας υπουργός που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του. Αλλος υπουργός είπε ότι "θα γίνει άμεσα, σε δύο ή τρεις εβδομάδες. Οχι αργότερα".

    Εξάλλου η εφημερίδα Sunday Express αναφέρει ότι η εντολή για την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων θα δοθεί σε δύο εβδομάδες με το αιτιολογικό ότι το Ιράκ δεν τήρησε την υποχρέωση του να καταστρέψει τα όπλα μαζικής καταστροφής που κατέχει. Στο δημοσίευμα προστίθεται ότι ο Μπλερ είναι πεπεισμένος πως το Συμβούλιο Ασφαλείας θα υπερψηφίσει το δεύτερο σχέδιο ψηφίσματος και ότι οι πρώτοι βομβαρδισμοί θα ξεκινήσουν αμέσως μετά.

    Πάντως, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ντομνίκ ντε Βιλπέν επανέλαβε πως η χώρα του θα αντιταχθεί σε ένα νέο ψήφισμα του ΟΗΕ για το Ιράκ, το οποίο η Γαλλία θεωρεί ακόμη πρόωρο. Ερωτηθείς σχετικά με το γαλλικό βέτο, ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας αρκέσθηκε να επαναλάβει πως η απόφαση 1441 του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό του ΟΗΕ προβλέπει πως οι επιθεωρήσεις θα πρέπει να συνεχισθούν ''έως ότου βρεθούμε σε κάποιο αδιέξοδο''. Ο Βιλπέν, ωστόσο δεν προσδιόρισε εάν αυτή η αντίθεση πρόκειται να εκδηλωθεί με τη μορφή ενός βέτο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 2 March 2003 - 18:36:58 UTC