Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-03-06

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απάντηση Λαλιώτη - Κακλαμάνη στον Τόμας Μίλερ για 17Ν
  • [02] Δυσφορία της κυβέρνησης για την σύλληψη του φοιτητή
  • [03] Σε άριστο κλίμα η συνάντηση Σημίτη-Αγγελοπούλου
  • [04] Ελληνική πολιτιστική ''επιδρομή'' στο εξωτερικό
  • [05] Ευρωπαϊκή σύσταση περί ασφάλειας αυτοαπασχολουμένων
  • [06] Διημερίδα για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας
  • [07] Χωρίς κάμερες η δίκη
  • [08] Νέα προκλητική παρέμβαση Κουφοντίνα
  • [09] Ικανοποίηση Πετσάλνικου για διεξαγωγή της δίκης
  • [10] Πολύνεκρη συντριβή αλγερινού αεροσκάφους
  • [11] Φιλιππίνες: Σύλληψη μελών του MILF
  • [12] Β. Κορέα: Ανησυχία από πιθανές δοκιμές πυραύλων
  • [13] Αντιπολεμικό συλλαλητήριο των γυναικών της Αθήνας
  • [14] Στο Συμβούλιο Ασφαλείας και ο Γ. Παπανδρέου
  • [15] Όχι λέει η ιρακινή αντιπολίτευση σε στρατιωτικό διοικητή
  • [16] Μην ταξιδεύετε στο Ιράκ συστήνει το ΥΠΕΞ
  • [17] Μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ
  • [18] Ακριβότερο φέτος το σαρακοστιανό τραπέζι
  • [19] Μειωμένο φόρο το 2002 κατέβαλαν μισθωτοί-συνταξιούχοι
  • [20] Πέντε μετάλλια για την Ελληνική άρση βαρών
  • [21] Σπουδαία ονόματα του στίβου στο ''Αθήνα 2003''
  • [22] Με Καρεμπέ στον επαναληπτικό αγώνα με ΠΑΟΚ
  • [23] Διάψευση ΕΠΟ για το επεισόδιο Γκαγκάτση-Ρεχάγκελ
  • [24] Σε ρυθμούς προπονήσεων Ζε Ελίας και Χούτος
  • [25] ΕΟΚ: Χρήση χασίς Μπιούφορντ και Σόλομον
  • [26] Ετήσιο μνημόσυνο στη μνήμη της Μελίνας Μερκούρη
  • [27] Παρουσίαση του Νέου Μουσείου Ακροπόλεως στη Ν. Υόρκη
  • [28] Προσοχή το παραμιλητό κάνει κακό
  • [29] Πολυτελές ξενοδοχείο για ''ευγενή'' τετράποδα
  • [30] Εξαπατήθηκε η Νταϊάνα υποστηρίζει η Φέργκι

    [01] Απάντηση Λαλιώτη - Κακλαμάνη στον Τόμας Μίλερ για 17Ν

    6/3/2003 7:00:00 μμ

    Αντιδράσεις εξακολουθεί να προκαλεί η πρόσφατη δήλωση του Αμερικανού πρεσβευτή, Τόμας Μίλερ, ότι έχει συλληφθεί μόνο το επιχειρησιακό σκέλος της 17Ν. Κληθείς να σχολιάσει τις αιτιάσεις του Αμερικανού πρεσβευτή, ο Κώστας Λαλιώτης δήλωσε ότι ο κ. Μίλερ προκαλεί τους Έλληνες και προσφέρει κάκιστες υπηρεσίες στη χώρα και το λαό του. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Απόστολου Κακλαμάνη, ο οποίος κάλεσε τον Τόμας Μίλερ να κάνει τη δουλειά του, η οποία, σε καμία περίπτωση δεν είναι να υπονομεύει τις σχέσεις του ελληνικού και αμερικανικού λαού.

    "Ο κ. Μίλερ με τις τελευταίες δηλώσεις του για την τρομοκρατία συνεχίζει την παράδοση των προκατόχων του των οποίων οι προφητείες ποτέ δεν επαληθεύτηκαν" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λαλιώτης, υπογραμμίζοντας ότι ο Αμερικανός πρεσβευτής, προκαλεί την ελληνική δημοκρατία.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βουλής, κάλεσε τον Τόμας Μίλερ "να κάνει τη δουλειά του" υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί να παρεμβαίνει στα εσωτερικά μιας χώρας, τη λειτουργία της δικαιοσύνης και των διωκτικών αρχών.

    "Η πρόταση μου ήταν σαφής. Η αμερικανική κυβέρνηση ενδιαφέρεται για τη δίκη της 17Ν καθώς πέντε μέλη της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής, έχουν δολοφονηθεί από την οργάνωση" δήλωσε νωρίτερα το μεσημέρι ο Αμερικανός πρεσβευτής.

    [02] Δυσφορία της κυβέρνησης για την σύλληψη του φοιτητή

    6/3/2003 1:51:00 μμ

    Ερωτήματα προκαλεί η σύλληψη στη Βρετανία στις 25 Φεβρουαρίου Έλληνα φοιτητή με την κατηγορία κατοχής αντικειμένων τα οποία επρόκειτο, ή μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε τρομοκρατικές ενέργειες, επειδή ο 25χρονος είχε επώνυμα εκφράσει τη συμπάθειά του στα μέλη της ''17Ν'' σε ιστοσελίδα στο διαδίκτυο. Ήδη ορίσθηκε δικάσιμος για την Τρίτη 11 Μαρτίου. O κυβερνητικός εκπρόσωπος, χαρακτήρισε το γεγονός ως απαράδεκτο, καθώς οι βρετανικές αρχές δεν είχαν ενημερώσει την Ελλάδα για τη σύλληψη του φοιτητή, ιδιαίτερα μάλιστα μετά το γεγονός της συνάντησης του Βρετανού πρέσβη Ντέιβιντ Μάντεν με τον αναπληρωτή υπουργό Τάσο Γιαννίτση, στον οποίο δεν ανέφερε κάτι επί του θέματος.

    Διάβημα στη βρετανική κυβέρνηση

    Η ελληνική κυβέρνηση διαμαρτυρήθηκε χθες με προφορικό διάβημα και σήμερα με γραπτό του Τάσου Γιαννίτση, ζητώντας πληροφορίες για τις συνθήκες κράτησης Έλληνα φοιτητή, τις καταγγελίες που του απευθύνονται αλλά και διαμαρτυρία για τη μη ενημέρωση σχετικά των ελληνικών αρχών.

    Εκτός του διαβήματος ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τάσος Γιαννίτσης πρόκειται να εκφράσει τη δυσφορία του ιδίου προσωπικά και της ελληνικής πλευράς για το ότι ο πρέσβης της Μ. Βρετανίας κ. Μάντεν, δεν τον ενημέρωσε για το θέμα κατά τη διάρκεια της χθεσινής τους συνάντησης, με αποτέλεσμα οι ελληνικές αρχές να πληροφορηθούν με πολλων ημερών καθυστέρηση και από το BBC, τη σύλληψη του Ελληνα φοιτητή.

    "Σε κάθε περίπτωση υπενθυμίζουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση αναμένει την επίσημη ενημέρωση των Βρετανικών αρχών για τις κατηγορίες που αποδόθηκαν στον Έλληνα φοιτητή", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Ο κ.Πρωτόπαπας τόνισε επίσης πως ''οφείλουμε να στηλιτεύσουμε αυτή τη συμπεριφορά, δεδομένου ότι πρόσφατα ζητήθηκε και παρασχέθηκε η ευαισθησία των ελληνικών αρχών στο θέμα σύλληψης των Βρετανών τουριστών-φωτογράφων αεροσκαφών".

    "Δεν μπορούμε λοιπόν να έχουμε άλλα μέτρα και σταθμά'', υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, που παρατήρησε πάντως ότι η εξέλιξη αυτή δεν μπορεί να συσχετιστεί με τη συνεργασία της Σκότλαντ Γιάρντ και των ελληνικών διωκτικών αρχών.

    Σύλληψη με βάση ''ύποπτα αντικείμενα''

    O Χαράλαμπος Δουσεμερτζής, 25 ετών, συνελήφθη στο Νιουκάστλ από την αστυνομία της Κομητείας Νορφάμπρια στο πλαίσιο του αντιτρομοκρατικού νόμου και του απαγγέλθηκε η κατηγορία ''για κατοχή αντικειμένων τα οποία επρόκειτο ή μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε τρομοκρατικές ενέργειες''.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στο δωμάτιο του Δουσεμερτζή βρέθηκαν αφίσες της "17 Νοέμβρη" και βιβλία για διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις. Οι ελληνικές προξενικές αρχές του Λονδίνου δεν είχαν ενημερωθεί για τη σύλληψη του Δουσεμερτζή η οποία έγινε στις 25 Φεβρουαρίου.

    Ο Δουσεμερτζής φέρεται να είχε δική του ιστοσελίδα όπου σημείωνε την επιθυμία του να γινόταν μέλος της "17Ν". Ο συλληφθείς διέμενε στην Αγγλία τα τελευταία 8 χρόνια.

    Η αστυνομία δεν έδωσε περισσότερα στοιχεία και στο ερώτημα αν ο συλληφθείς Έλληνας συνδέεται με την "17Ν", εκπρόσωπος των αρχών απάντησε "δεν το γνωρίζω" και συμπλήρωσε ότι ο φάκελός του έχει σταλεί στη Βρετανική πρεσβεία στην Αθήνα η οποία και μπορεί να κάνει επίσημες ανακοινώσεις.

    Πηγές: ΑΠΕ, ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8.

    [03] Σε άριστο κλίμα η συνάντηση Σημίτη-Αγγελοπούλου

    6/3/2003 1:28:00 μμ

    Συνάντηση περίπου μίας ώρας είχαν την Πέμπτη το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με την πρόεδρο του ''Αθήνα 2004'', Γιάννα Αγγελοπούλου. Η συνάντηση, που εκκρεμούσε από την προηγούμενη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής, λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων του πρωθυπουργού, πραγματοποιήθηκε σε άριστο κλίμα και ήταν εφ' όλης της ύλης ενόψει και της επίσκεψης της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ τον ερχόμενο Απρίλιο.

    Αισιοδοξία για συνέχιση της καλής συνεργασίας

    Εξετάστηκαν όλα τα θέματα που βρίσκονται ψηλά αυτή την περίοδο στην ατζέντα τόσο της κυβέρνησης όσο και της Οργανωτικής Επιτροπής, όπως Ολυμπιακές Προσαρμογές, τα έργα στις αθλητικές εγκαταστάσεις, η συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν με ορισμένους δήμους, οι οποίοι αντιδρούν στην κατασκευή ορισμένων έργων κλπ.

    Πάντως, όπως αναφέρουν πηγές από την κυβέρνηση αλλά και την Οργανωτική Επιτροπή, τόσο η συνάντηση με τον πρωθυπουργό, όσο και η καλή συνεργασία της κας Αγγελοπούλου με τον Ευάγγελο Βενιζέλο στη Βουλή κατά τη διάρκεια ενημέρωσης της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, δείχνουν ότι το ψυχρό κλίμα και οι αντιπαραθέσεις των προηγούμενων ημερών, μεταξύ κυβέρνησης και Οργανωτικής Επιτροπής, έχουν ξεπεραστεί. Και οι δύο πλευρές εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι έτσι θα πάνε τα πράγματα μέχρι την τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων.

    [04] Ελληνική πολιτιστική ''επιδρομή'' στο εξωτερικό

    6/3/2003 6:45:00 μμ

    Δώδεκα αρχαιολογικές εκθέσεις, εννέα εκθέσεις σύγχρονης τέχνης, τρείς εκθέσεις φωτογραφίας, μια μεγάλη περιοδεία ενός κινηματογραφικού Πανοράματος, με ταινίες-σταθμούς του Ελληνικού Κινηματογράφου, αλλά και τέσσερις συμμετοχές σε διεθνείς εκθέσεις βιβλίου, δέκα μουσικές παραστάσεις, δυο περιοδείες του Εθνικού Θέατρου και δυο εκθέσεις που αποτυπώνουν την πρόοδο της Ολυμπιακής Προετοιμασίας, ένα δηλαδή εξαιρετικά πλούσιο πρόγραμμα παρουσιάζει η χώρα μας στα πλαίσια της Ελληνικής Προεδρίας.

    Όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος "οι εκδηλώσεις αυτές αποτελούν το βήμα για την Ολυμπιακή προετοιμασία".

    Το συνολικό πρόγραμμα ξεπέρασε το κόστος των 2 δις δραχμών. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε 27 χώρες συνολικά, δηλαδή στις 14 χώρες, πλην της Ελλάδας, σε 8 από τις 10 υπό ένταξη χώρες, σε 3 άλλες υποψήφιες χώρες, καθώς και στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα. Σε αυτές δεν περιλαμβάνεται η ελληνική συμμετοχή στον εορτασμό των 300 ετών από την ίδρυση της Αγίας Πετρούπολης, όπου υπάρχει μια δέσμη εκδηλώσεων την άνοιξη, λίγο πριν από την κορύφωση των εκδηλώσεων που συμπίπτουν με τη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ρωσίας.

    Πρόκειται για τη μαζικότερη "εξαγωγή" πολιτιστικών εκδηλώσεων που έχει επιχειρηθεί τα τελευταία χρόνια από το Υπουργείο Πολιτισμού.

    Αναλυτικότερα:

    Αρχαιολογικές εκθέσεις

    Ηδη βρίσκεται ξεκίνησε από το Στρασβούργο η έκθεση "Αθήνα το λίκνο της δημοκρατίας", η οποία μεταφέρθηκε και παρουσιάζεται στο κτίριο του Κοινοβουλίου της Περιφέρειας Βρυξελλών και επόμενος σταθμός της θα είναι στο "Φουαγιέ Ροτάντ" του Λουξεμβούργου.

    Επίσης η έκθεση "Μουσών Δώρα", που παρουσιάζεται ήδη στις Βρυξέλλες και θα την τιμήσει με την παρουσία του, στις 2 Απριλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Η έκθεση αυτή, που έγινε από τη Δ/νση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και η οποία έκανε λαμπρή εντύπωση, θα πάει μετά τις Βρυξέλλες στο Βερολίνο, στο Μουσείο Μουσικών Οργάνων, στο κτίριο της Φιλαρμονικής του Βερολίνου, κάτι θα καταλήξει το 2004 στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια στην Αθήνα. Η ίδια έκθεση, πέρα από το χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα παρουσιαστεί και στην Κίνα.

    Η γνωστή έκθεση για "το Ελληνικό Κόσμημα", που ήταν μια λαμπρή έκθεση της περιόδου του 1997, έχει ανακατασκευαστεί και παρουσιάζεται αυτόν τον καιρό στην Πράγα. Κατόπιν θα ταξιδέψει στη Βαρσοβία και στη Βουδαπέστη.

    Το "Αιγαίο των Νομισμάτων", μια πολύ σημαντική έκθεση, από το Νομισματικό Μουσείο, θα παρουσιαστεί στο Αμστερνταμ και στο Ααρχους στη Δανία.

    Επίσης η έκθεση "Η Ελληνική Γραφή", έχει αναδιοργανωθεί, είναι μια από τις ωραιότερες εκθέσεις που έχουμε, της Δ/νσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και του Επιγραφικού Μουσείου και παρουσιάζεται στη Φιλανδία στο Τάμπερε.

    Πρόκειται για μια κατατοπιστική, ευσύνοπτη παρουσίαση των αρχαίων ελληνικών νομισματοκοπείων των νησιών του Αιγαίου, από τη Θάσο και τη Σαμοθράκη έως την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Περιλαμβάνει αυθεντικά νομίσματα από ήλεκτρο, άργυρο και χαλκό, αρχαϊκής, κλασικής και ελληνιστικής περιόδου, καθώς και αντικείμενα (λυχνάρια, ειδώλια, σταθμία, μικρά αγγεία κ.λπ.), πάνω στα οποία εικονίζονται θέματα ανάλογα αυτά των νομισμάτων. Παρουσιάζονται ακόμη πιστά αντίγραφα νομισμάτων, εποπτικό υλικό, καθώς και ψηφιοποιημένη παρουσίαση του θέματος σε οθόνη.

    Η έκθεση "Μια στιγμή για το Διόνυσο. Θεατρικός Χώρος και Αρχαίο Δράμα", θα παρουσιαστεί στο Δουβλίνο και στο Βερολίνο. Η έκθεση πραγματεύεται την ιστορία και τη δυναμική του θεατρικού χώρου και τη βαθιά σχέση του με το αρχαίο δράμα.

    Στο Δουβλίνο, θα παρουσιαστούν παράλληλα και κοστούμια από μεγάλες θεατρικές παραστάσεις της Ελλάδας και του εξωτερικού, προκειμένου να φανεί η επιρροή του αρχαίου δράματος στον κόσμο, ενώ με αφορμή την έκθεση, σημαντικοί πολιτιστικοί και εκπαιδευτικοί φορείς της Ιρλανδίας (Chester Beatty Library, Trinity College, Abbey Theatre) διοργανώνουν διάφορες εκδηλώσεις.

    Στο Βερολίνο, η παρουσίαση της έκθεσης περιλαμβάνει και έργα Ελλήνων και Γερμανών καλλιτεχνών γλυπτών με θέμα τους ήρωες του αρχαίου δράματος, επιχειρώντας να αναδείξει το πώς βλέπουν οι σύγχρονοι εικαστικοί καλλιτέχνες τους ήρωες της αρχαίας τραγωδίας.

    Η έκθεση "Φωτογραφίες '75 - 2002" από τα έργα στην "Αθηναϊκή Ακρόπολη", της οποία μια εκδοχή παρουσιάστηκε στο Μουσείο Μπενάκη, παρουσιάζεται στις Βρυξέλλες, στο κτίριο του Κοινοβουλίου της Περιφέρειας Βρυξελλών στη Σάλτε Γκλας. Περιλαμβάνει φωτογραφίες του Σωκράτη Μαυρομμάτη από τις αναστηλωτικές εργασίες στα Μνημεία της Ακροπόλεως από το 1975 έως το 2002. Παράλληλα, προβάλλονται ταινίες σχετικά με τα αναστηλωτικά έργα της Ακροπόλεως και τα έργα Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων της Αθήνας.

    "Οι όψεις της καθημερινής ζωής στο Βυζάντιο" μια επιτομή της έκθεσης της μεγάλης, παρουσιάστηκε, εγκαινιάστηκε ήδη στη Μαδρίτη στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, και θα μεταφερθεί και στη Λισσαβόνα.

    Η έκθεση περιλαμβάνει 138 αντικείμενα, τα οποία χρονολογούνται από τον 3ο ώς τον 17ο αιώνα. Μέσα από τα αντικείμενα αυτά αναδεικνύονται όψεις της καθημερινής ζωής στο Βυζάντιο, όπως η ναυτιλία και η αλιεία, τα προσκυνηματικά ταξίδια, τα πανηγύρια και τα θεάματα, η βιοτεχνία και το εμπόριο, η γεωργία, η κτηνοτροφία και το κυνήγι, καθώς και η ζωή στον κατεξοχήν ιδιωτικό χώρο, το σπίτι.

    Αλλη αντίστοιχη έκθεση, "Αντανακλάσεις του Βυζαντίου" θα παρουσιαστεί στις 21 Μαΐου στη Ρώμη. Θα παρουσιαστεί στο Μουσείο του Καπιτωλίου, σε συνεργασία και με την Ιταλική Προεδρία της Δημοκρατίας. Η έκθεση περιλαμβάνει 54 έργα ζωγραφικής, μικροτεχνίας και κεντητικής, καθώς και βιβλία χειρόγραφα και έντυπα, που χρονολογούνται από τον 15ο έως τον 18ο αιώνα και ανήκουν στις συλλογές του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Αθηνών. Πρόκειται για εξαιρετικά έργα της μεταβυζαντινής τέχνης, που αναδεικνύουν τη συνέχεια της βυζαντινής καλλιτεχνικής παράδοσης και στους αιώνες μετά την Αλωση.

    Η έκθεση "Μινωιτών και Μυκηναίων Γεύσεις", πηγαίνει στη Στοκχόλμη.

    Περιλαμβάνει πήλινα και χάλκινα αντικείμενα, σκελετικό υλικό -στο οποίο έγιναν αναλύσεις DNA-, οστά ζώων και όστρεα. Με τον τρόπο αυτό παρουσιάζονται τα αποτελέσματα ενός μεγάλου διακρατικού ερευνητικού αρχαιολογικού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUM I και II), στο οποίο συμμετείχαν ερευνητές από όλο τον κόσμο. Οι χημικές αναλύσεις καταλοίπων τροφών που βρέθηκαν σε πήλινα αγγεία ή σε θραύσματα αγγείων από την Κρήτη, τις Μυκήνες και τη Θήβα (από την 5η χιλιετία π.Χ. ώς το 1100 π.Χ.) έδειξαν ότι στις διατροφικές συνήθειες των Μινωιτών και Μυκηναίων περιλαμβάνονταν το λάδι, το κρασί, οι ξηροί καρποί, τα σύκα, τα βότανα, τα μπαχαρικά και περισσότερο το κρέας παρά το ψάρι. Όλα αυτά τα στοιχεία δίνουν επιπλέον πληροφορίες για τις κοινωνικές και δημογραφικές συνθήκες της ζωής των Μυκηναίων και των Μινωιτών.

    Στους χώρους της UNESCO στη Γαλλία θα παρουσιαστεί φωτογραφική έκθεση με τίτλο "Για την Ενότητα ενός Μοναδικού Ναού" και θέμα τα γλυπτά του Παρθενώνα. Στόχος η παρουσίαση της καταστροφής που έχει προκαλέσει στο μοναδικό αυτό μνημείο -το οποίο η UNESCO έχει χαρακτηρίσει ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς- η διάσπαση της ενότητας των γλυπτών της περίφημης ζωφόρου του, τα περισσότερα τμήματα της οποίας βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο.

    Με μια θαυμάσια επιτύμβια στήλη της κλασικής περιόδου το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο θα συμμετάσχει στην επανέκθεση της Αρχαίας Ελληνικής Συλλογής του Μουσείου Ιστορίας της Τέχνης της Βιέννης.

    Εκθεσεις σύγχρονης ελληνικής τέχνης

    Οσον αφορά στις εκθέσεις σύγχρονης τέχνης, ήδη έχει οργανωθεί από την Εθνική Πινακοθήκη και τη Διεύθυνση Σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, "Παρουσίαση Εργων Νεοελληνικής Τέχνης" στους χώρους του συμβουλίου, στο κτίριο του Συμβουλίου Υπουργών με 35 αντιπροσωπευτικά έργα ζωγραφικής και γλυπτικής.

    Τα έργα αυτά αναδεικνύουν το δυναμισμό της σύγχρονης νεοελληνικής τέχνης, παραπέμποντας στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, που έχουν σχέση με την παράδοση και τον πολιτισμό της Ελλάδας.

    Επίσης θα πραγματοποιηθεί έκθεση γλυπτικής Αβραμίδη και έργα ζωγραφικής Τέτση, Μυταρά, Καρρά και Βυζάντιου στο κτίριο του κοινοβουλίου. Πάλι από την Εθνική Πινακοθήκη και τη Διεύθυνση Σχέσεων Ελλάδος-Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Αναδρομική έκθεση έργων του Γιάννη Κουνέλη, θα φιλοξενηθεί στο κεντρικό κτίριο της UNESCO, 19 Ιουνίου με 10 Ιουλίου.

    Μεγάλη έκθεση έργων του Αλέξη Ακριθάκη εγκαινιάζεται 27 Μαρτίου στο Βερολίνο. Η μεγάλη αναδρομική έκθεση των έργων του στη Neue Nationalgalerie του Βερολίνου δεν αποτελεί μόνο ένα σημαντικό καλλιτεχνικό γεγονός και μια θαυμάσια παρουσίαση του ιδιαίτερου ζωγραφικού κόσμου ενός σπουδαίου Έλληνα ζωγράφου, αλλά και μια μορφή επιστροφής ενός ανήσυχου καλλιτέχνη στην πόλη που τον σημάδεψε στα πιο δημιουργικά του χρόνια.

    Στην Νάπολι έκθεση ζωγραφικής "Ολυμπιακοί αγώνες, πέντε κρίκοι αθλητικού συναγωνισμού" στο Παλάτσιο Ρεάλε. περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής γνωστών Ελλήνων και Ιταλών καλλιτεχνών, εμπνευσμένα από το πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων. Έχουν κληθεί να συμμετάσχουν 10 Έλληνες και 13 Ιταλοί καλλιτέχνες.

    Μία έκθεση με έργα του Σπύρου Βασιλείου γίνεται στη Λευκωσία στην αίθουσα του Μορφωτικού Ιδρύματος στην παλαιά Λευκωσία.

    Μια άλλη έκθεση του Μιχάλη Γεωργά γίνεται στην Πύλη Αμμοχώστου στη Λευκωσία.

    Στην Λετονία και στη Λιθουανία στη Ρήγα και στο Βίλνιους με θέμα "Κίκος Λανίτης, Γιάννης Μίχας, δύο όψεις αφαίρεσης" διοργανώνεται από το Υπουργείο Πολιτισμού, την πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων και τις ελληνικές πρεσβείες.

    Ο Κύπριος Κίκος Λανίτης και ο Έλληνας Γιάννης Μίχας είναι εικαστικοί καλλιτέχνες με μακρόχρονη, δημιουργική και εντελώς προσωπικού ύφους κατάθεση αλλά και ιδιαίτερης αξίας συνεισφορά στη σύγχρονη τέχνη, ευρύτατα γνωστοί στην πατρίδα τους όσο και στο εξωτερικό.

    Στην Κωνσταντινούπολη τον Ιούνιο, στο Μουσείο Sakip Sabanci θα παρουσιαστεί η έκθεση "Κλασικές μνήμες στη σύγχρονη ελληνική τέχνη" στο πλαίσιο της οποίας θα παρουσιαστούν έργα Ελλήνων καλλιτεχνών του 20ού αιώνα, επιχειρώντας να ανιχνεύσει και να αναδείξει τη σχέση τους με την ελληνική αρχαιότητα, τους τρόπους που η τέχνη, η μνήμη, τα βιώματα και οι παραδόσεις τόσο της κλασικής αρχαιότητας όσο και του Βυζαντίου επηρέασαν τη σκέψη, την τεχνοτροπία και τη θεματολογία των σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών.

    Αλλά και Φωτογραφία, Κινηματογράφος, Μουσική και Θέατρο

    Στο Στρασβούργο Πραγματοποιείται η έκθεση "Transphotometafores", μια συνολική ματιά στον τρόπο με τον οποίο 21 Έλληνες φωτογράφοι αντιμετώπισαν τις μεταφορές στην ελληνική, κυρίως, επικράτεια από το 1940 έως τις μέρες μας.

    Στο Δουβλίνο και στη Στοκχόλμη θα παρουσιαστεί η έκθεση, "ο Σεφέρης ως φωτογράφος".

    Ενας μεγάλος αριθμός ταινιών θα προβληθεί σε διάφορες πόλεις του εξωτερικού.

    Στο κεντρικό κτίριο της UNESCO στη Γαλλία, θα γίνει Φεστιβάλ ταινιών Κώστα Γαβρά.

    Παράλληλα θα υπάρξει σημαντική ελληνική συμμετοχή σε εκθέσεις βιβλίου στο Λονδίνο, στο Παρίσι, στη Γενεύη και το Τορίνο, με παρουσιάσεις συγγραφέων.

    Από μουσικές εκδηλώσεις στις 5 Μαΐου, η Ελλάδα κάνει μια πολύ μεγάλη εμφάνιση στις Βρυξέλλες με το Λύκειο των Ελληνίδων, με διαλέξεις, μουσικοχορευτική εκδήλωση κ.α.

    Στο πλαίσιο της έκθεσης Μουσών Δώρα, θα γίνει συναυλία της Νένας Βενετσάνου στις Βρυξέλλες, σε δύο διαφορετικά μέρη.

    Ο Διονύσης Σαββόπουλος με τα "Βαλκανικά Ποδήλατα" θα πάει στη Λουμπλιάνα, στη Σόφια και στο Βουκουρέστι.

    Θα γίνει μία πρώτη παγκόσμια παρουσίαση με μελοποιημένα ποιήματα του Καβάφη από συνθέτες όλου του κόσμου. Οργανώνεται σε συνεργασία με την μόνιμη αντιπροσωπεία στην UNESCO και θα γίνει στο Παρίσι στο Maison de la Radio και στο Μομπελιέ στην όπερα του Μομπελιέ.

    Το μουσικό σχήμα "Εν χορδαίς" θα πάει στη Γενεύη.

    Στην Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης ετοιμάζεται μεγάλη εκδήλωση με τίτλο "Όλα γύρω είναι φως". Στο πλαίσιο της το American Ballet Theatre θα παρουσιάσει το μπαλέτο "Αρτεμις" σε χορογραφία Lar Lubovitch, μετά από ειδική παραγγελία της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, ενώ ο Κώστας Γαβράς καθοδηγεί Έλληνες καλλιτέχνες σε μία παράσταση, όπου κυριαρχεί ο ελληνικός μύθος και η ελληνική μουσική.

    Στην Αγία Πετρούπολη θα πραγματοποιηθεί συναυλία του "Νέου Ελληνικού Κουαρτέτου" με έργα Ελλήνων και Ρώσων συνθετών με την Φιλαρμόνια.

    Στην Κύπρο θα βρεθεί η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.

    Στο θέατρο, η "Αντιγόνη" του Εθνικού Θεάτρου θα ταξιδέψει στο Πεκίνο και στις Βρυξέλλες. Και ο "Προμηθέας Δεσμώτης" του Θόδωρου Τερζόπουλου θα παρουσιαστεί στην Αγία Πετρούπολη.

    [05] Ευρωπαϊκή σύσταση περί ασφάλειας αυτοαπασχολουμένων

    6/3/2003 7:03:00 μμ

    Οι αυτοαπασχολούμενοι, ανεξάρτητα εάν εργάζονται μόνοι ή με μισθωτούς, ενδέχεται να εκτίθενται σε παρόμοιους κινδύνους για την υγεία και την ασφάλειά τους με τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι μισθωτοί, αναφέρεται σε Σύσταση του Συμβουλίου υπουργών. Στη Σύσταση καλούνται τα κράτη-μέλη της ΕΕ να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για να βελτιώσουν την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των αυτοαπασχολουμένων κατά την εργασία.

    Αλλωστε, η πρόσφατη Σύσταση την οποία εξέδωσε η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας που συνοδεύει τη σύμβαση σχετικά με την υγεία και την ασφάλεια στη γεωργία, ορίζει ότι τα κράτη-μέλη πρέπει προοδευτικά να επεκτείνουν στους αυτοαπασχολούμενους γεωργούς την προστασία που προβλέπεται για τους εργαζομένους, λαμβάνοντας υπόψη, εάν είναι αναγκαίο, τις απόψεις των οργανώσεων εκπροσώπησης των αυτοαπασχολούμενων (γεωργών).

    Τα εργατικά ατυχήματα και οι επαγγελματικές ασθένειες στις οποίες ιδιαίτερα εκτίθενται οι αυτοαπασχολούμενοι συνεπάγονται μεγάλο κοινωνικό και ανθρώπινο κόστος. Για τους λόγους αυτούς, είναι σκόπιμο να λαμβάνεται υπόψη η κατηγορία των αυτοαπασχολουμένων και, στην παρούσα σύσταση, να εστιασθεί η προσοχή στην πρόληψη των κινδύνων απο επαγγελματικά ατυχήματα και ασθένειες στις οποίες είναι εκτεθειμένοι οι αυτοαπασχολούμενοι.

    Ετσι, το Συμβούλιο συνιστά στα κράτη-μέλη:

    Να προάγουν, στο πλαίσιο των πολιτικών τους για την πρόληψη των εργατικών ατυχημάτων και ασθενειών, την ασφάλεια και την υγεία των αυτοαπασχολουμένων, λαμβάνοντας υπόψη και τους ειδικούς κινδύνους που υπάρχουν σε συγκεκριμένους τομείς και τη συγκεκριμένη φύση της σχέσης συμβαλλομένων επιχειρήσεων και αυτοαπασχολούμενων.

    Να επιλέγουν τα μέτρα που θεωρούν τα καταλληλότερα, όπως είναι ένα ή περισσότερα απο τα ακόλουθα: νομοθεσία, πρωτοβουλίες, ενημερωτικές εκπομπές και ενθάρρυνση των σχετικών κύκλων συμφερόντων.

    Να λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των εκστρατειών ευαισθητοποίησης ώστε οι αυτοαπασχολούμενοι να μπορούν να λαμβάνουν απο τις αρμόδιες υπηρεσίες ή/και φορείς, καθώς και απο τις οργανώσεις που τους εκπροσωπούν, χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές σχετικά με την πρόληψη των κινδύνων απο επαγγελματικά ατυχήματα και ασθένειες.

    Να λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα ώστε οι αυτοαπασχολούμενοι να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε επαρκή κατάρτιση για την απόκτηση κατάλληλων δεξιοτήτων όσον αφορά την ασφάλεια και την υγεία.

    Να διευκολύνουν την ευχερή πρόσβαση σε αυτή την πληροφόρηση και κατάρτιση χωρίς υπερβολικές δαπάνες για τους αυτοαπασχολούμενους.

    Να λαμβάνουν υπόψη, στο πλαίσιο των πολιτικών τους για την πρόληψη των επαγγελματικών ατυχημάτων και ασθενειών, τις διαθέσιμες πληροφορίες για τις εμπειρίες άλλων κρατών-μελών.

    [06] Διημερίδα για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας

    6/3/2003 6:55:00 μμ

    Διήμερο ευρωπαϊκό συνέδριο με θέμα: "Eurojoint: Ο ρόλος της Eurojust και η άμεση συνεργασία της με το Ευρωπαϊκό Δικαστικό Δίκτυο και τις αρμόδιες εθνικές αρχές σε μια από κοινού μάχη ενάντια στην εγκληματικότητα" διοργανώνει η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών υπό την αιγίδα του υπουργείου Δικαιοσύνης, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Φ.Πετσάλνικος κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών την Πέμπτη αναφέρθηκε στη σημασία της ίδρυσης της μονάδας δικαστικής συνεργασίας Eurojust, που "αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στις προσπάθειες των κρατών-μελών της ΕΕ να ενισχύσουν σε θεσμικό επίπεδο τις προσπάθειες που καταβάλλουν για την καταπολέμηση διαφόρων μορφών σοβαρού εγκλήματος, ιδίως του διασυνοριακού και του οργανωμένου''. Να σημειώσουμε ότι η Eurojust έχει ως κύριο στόχο τη διευκόλυνση και βελτίωση των απευθείας επαφών μεταξύ των δικαστικών αρχών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.

    Eurojust: Στρατηγικός σύμααχος για τον καλύτερο συντονισμό των αρχών

    Η Eurojust, η οποία αποτελεί και το κύριο θέμα του συνεδρίου, συστάθηκε στην ολοκληρωμένη της μορφή με πράξη που ενέκρινε το Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης, στις 28 Φεβρουαρίου 2002.

    Με την απόφαση για την ίδρυση της Eurojust - συνέχισε ο Φ. Πετσάλνικος- ''ορίστηκε αφενός μεν η διευκόλυνση του σωστού συντονισμού των εθνικών εισαγγελικών αρχών, αφετέρου δε η υποστήριξη των ποινικών ερευνών σε υποθέσεις οργανωμένου εγκλήματος, ιδίως βάσει των αναλύσεων της Europol καθώς και η στενή συνεργασία με το ευρωπαϊκό δικαστικό δίκτυο κυρίως για να απλουστευθεί η δικαστική συνδρομή''.

    Επεσήμανε ακόμα ο υπουργός Δικαιοσύνης ότι η Eurojust θα συμβάλλει προς την κατεύθυνση ενίσχυσης της προστασίας των δικαιωμάτων αφενός μεν των προσώπων εναντίον των οποίων διενεργούνται ανακριτικές πράξεις, αφετέρου όσων άλλων προσώπων αφορά η επεξεργασία προσωπικών δεδομένων, όπως είναι τα θύματα των εγκληματικών πράξεων και οι μάρτυρες''.

    Και κατέληξε ο υπουργός Δικαιοσύνης: ''Κυρίως απαιτείται ενημέρωση των αρμοδίων αρχών της χώρας μας σχετικά με τους στόχους και τις αρμοδιότητες της Eurojust και η ενίσχυση της λειτουργίας της μονάδας αυτής, η οποία μετά την υιοθέτηση του εσωτερικού κανονισμού της στις 13 Ιουνίου 2003 θα έχει πλέον όλες τις προϋποθέσεις για να εκπληρώσει το έργο της''.

    Στο συνέδριο οι εργασίες του οποίου ολοκληρώνονται την Παρασκευή 7 Μαρίου συμμετέχουν Ελληνες και αλλοδαποί ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί, καθηγητές νομικών σχολών από τα κράτη-μέλη της ΕΕ, στελέχη των υπουργείων Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης.

    [07] Χωρίς κάμερες η δίκη

    6/3/2003 4:16:00 μμ

    Χωρίς την παρουσία της τηλεοπτικής κάμερας θα συνεχιστεί η δίκη, σύμφωνα με απόφαση του δικαστηρίου, που έκρινε το νόμο συνταγματικό. Το δικαστήριο απέρριψε και την ένσταση που αφορούσε τη σύνθεση του δικαστηρίου.

    Παρέμβαση Αγιοστρατίτη για την βιντεοσκόπηση της δίκης

    Συνταγματικό έκρινε το δικαστήριο το νόμο που προβλέπει την απαγόρευση της τηλεοπτικής κάλυψης των δικών. Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου η δημοσιότητα της δίκης εξασφαλίζεται από την είσοδο του κοινού στη δικαστική αίθουσα και όχι από την τηλεοπτική μετάδοση της διαδικασίας.

    Ο νομοθέτης, σύμφωνα με την απόφαση που ανέγνωσε ο πρόεδρος Μιχάλης Μαργαρίτης, δεν δίνει το δικαίωμα να επιτραπεί η τηλεοπτική μετάδοση.

    Αλλωστε, υπάρχει δυνατότητα προσέλευσης κοινού στην αίθουσα που θα ήθελε να παρακολουθήσει την εξέλιξη της υπόθεσης, σημείωσε ο κ. Μαργαρίτης.

    Μετά την ανάγνωση της απόφασης ο συνήγορος των αδελφών Ξηρού, κ. Γιώργος Αγιοστρατίτης υποστήριξε στο δικαστήριο ότι όλη η διαδικασία βιντεοσκοπείται και αναρωτήθηκε αν αυτό γίνεται από τις υπάρχουσες κάμερες που μεταδίδουν τη διαδικασία στην αίθουσα Τύπου.

    Ο κ. Αγιοστρατίτης ζήτησε να διερευνήσει το θέμα ο εισαγγελέας και αν συμβαίνει όντως κάτι τέτοιο να παρέμβει, προκειμένου να απομακρυνθούν.

    Αλλο είναι η μεταφορά και η μετάδοση εικόνας και ήχου στην αίθουσα τύπου και άλλο είναι η βιντεοσκόπηση της διαδικασίας και αν κάτι τέτοιο συμβαίνει, εμπίπτει στα όρια του νόμου περί απαγόρευσης τηλεοπτικής κάλυψης, ανέφερε η κ. Κούρτοβικ.

    Αν για ιστορικούς λόγους ζητηθεί εγγράφως η καταγραφή της διαδικασίας θα πρέπει να υπάρξει απόφαση του δικαστηρίου και μόνο αν συμφωνούν όλοι, ανέφερε ο κ. Μαργαρίτης.

    Ο πρόεδρος διευκρίνισε ότι η βιντεοσκόπηση από οποιονδήποτε και αν γίνεται αποτελεί ποινικό αδίκημα.

    Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Δικαιοσύνης δεν βιντεοσκοπείται η δίκη της "17Ν", ούτε για ιστορικούς, ούτε και για αρχειακούς λόγους, καθώς δεν το επιτρέπει ο αντιτρομοκρατικός νόμος. Την επίσημη διαβεβαίωσή προς το υπουργείο έχει δώσει και η τεχνική εταιρεία, που έχει αναλάβει την βιντεοσκόπηση της δίκης και την αναμετάδοσή της στην αίθουσα τύπου των δημοσιογράφων.

    Λίγο πριν την έναρξη της διαδικασίας οι κατηγορούμενοι, πλην της Αγγελικής Σωτηροπούλου, δέχθηκαν να φωτογραφηθούν.

    Νόμιμη και η σύνθεση του δικαστηρίου

    Επίσης, το δικαστήριο απέρριψε την ένσταση που αφορούσε τη σύνθεση του δικαστηρίου κρίνοντας συνταγματικό το σχετικό νόμο.

    Σύμφωνα με την απόφαση η προεπιλογή δικαστών δεν παραβαίνει την αρχή του φυσικού δικαστή, αλλά θέτει κριτήρια που αφορούν όχι μόνο την παρούσα δίκη, αλλά κάθε σχετική υπόθεση.

    Επίσης, αναθέτει την προεπιλογή στην Ολομέλεια Εφετών και δεν παρεμβάλλεται σε αυτό όργανο της Εκτελεστικής Εξουσίας.

    [08] Νέα προκλητική παρέμβαση Κουφοντίνα

    6/3/2003 5:53:00 μμ

    Τον ρόλο του αρχηγού, μεταξύ των κατηγορουμένων, προσπάθησε για μία ακόμη φορά να διεκδικήσει ο Δημήτρης Κουφοντίνας, που με ένα προπαγανδιστικό παραλήρημα επιτέθηκε στον πρόεδρο τού δικαστηρίου. Ο Κουφοντίνας ζήτησε από τον κ. Μαργαρίτη να παραιτηθεί και έκανε λόγο για εντολοδόχους, αναρμόδιους και διορισμένους δικαστές, που κατόπιν πιέσεων καλούνται να δικάσουν την υπόθεση της "17Ν". Η νέα παρέμβαση του Κουφοντίνα προκάλεσε την αντίδραση του ακροατηρίου και της πολιτικής αγωγής.

    Έντονες αντιδράσεις από την πολιτική αγωγή

    Ο Κουφοντίνας ζήτησε το λόγο και διαβάζοντας γραπτό κείμενο επετέθη για μια ακόμη φορά στην έδρα του δικαστηρίου.

    "Η μόνη συνεπής σας θέση είναι να παραιτηθείτε, γιατί αλλιώς θα τερματίσετε την καριέρα σας ως ένας διορισμένος πρόεδρος ενός Ειδικού Δικαστηρίου που θα επιβάλλει βαρύτατες ποινές", ανέφερε ο φερόμενος ως "Λουκάς" της "17Ν".

    Η παρέμβαση του Κουφοντίνα προκάλεσε προς στιγμήν αντιδράσεις στην αίθουσα από την πλευρά του ακροατηρίου και των συνηγόρων πολιτικής αγωγής, χαρακτηρίζοντας ιώβεια την υπομονή και τη στάση του προέδρου του δικαστηρίου.

    Συνήγορος της πολιτικής αγωγής ρώτησε τον Κουφοντίνα "εσάς ποίος σας διόρισε να φονεύετε".

    Ψαραδέλλης: ''Οι απόψεις μας θα ακουστουν''

    Σε ένα διάλειμμα της δίκης ένας άλλος εκ των κατηγορουμένων, ο Θεολόγος Ψαραδέλλης, ρωτήθηκε για το θέμα της αρμοδιότητας τού Δικαστηρίου.

    Ο Ψαραδέλλης υποστήριξε ότι οι απόψεις τους θα ακουστούν με όποιο δικαστήριο και να γίνει η δίκη.

    Επίσης, τόνισε ότι το κίνημα των Τροτσκιστών εδώ και τόσα χρόνια συκοφαντείται συνέχεια και από τον σταλινισμό και από τον καπιταλισμό.

    Δημοσιογράφος: Θέλουν να σας φιμώσουν;

    Ψαραδέλλης: Βεβαίως.

    Δημοσιογράφος: Θέλουν να αποπροσανατολίσουν τη δίκη;

    Ψαραδέλλης: Βεβαίως, εμένα για αυτό με πιάσανε. Δεν υπάρχουν στοιχεία. Μετά την 11η Σεπτεμβρίου είμαι υπέρ των Αμερικανών, αυτών που σκοτώθηκαν, είμαι κατά της τρομοκρατίας αυτής που επιβάλλει ο πλανητάρχης. Διαφωνούμε με την τρομοκρατία και θα τα πούμε όλα στην απολογία μας.

    [09] Ικανοποίηση Πετσάλνικου για διεξαγωγή της δίκης

    6/3/2003 12:19:00 μμ

    Αψογες χαρακτήρισε ο υπουργός Δικαιοσύνης τις συνθήκες υπό τις οποίες διεξάγεται η δίκη της 17Ν. Ο κ. Πετσάλνικος μιλώντας σε συνέδριο για τη δικαστική ενοποίηση της Ευρώπης τόνισε ότι το δικαστήριο πρέπει να αφεθεί να κάνει τη δουλειά του χωρίς πολλές δηλώσεις.

    [10] Πολύνεκρη συντριβή αλγερινού αεροσκάφους

    6/3/2003 7:11:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Αεροσκάφος των αλγερινών αερογραμμών συνετρίβη σήμερα κατά τη στιγμή της απογείωσης του από το αεροδρόμιο Ταμανρασέτ στην περιοχή της Σαχάρας, 1.300 χλμ νοτίως του Αλγερίου, όπως μεταδίδει το αλγερινό πρακτορείο ειδήσεων APS. Νεκροί είναι 102 επιβαίνοντες και ένας επιζώντας, σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press. Το αεροσκάφος, ένα Μπόινγκ 737, το οποίο συνετρίβη στις 16:45 ώρα Ελλάδος, είχε προορισμό την πρωτεύουσα της Αλγερίας, μετέδωσε η ίδια πηγή.

    [11] Φιλιππίνες: Σύλληψη μελών του MILF

    6/3/2003 1:28:00 μμ

    Στην σύλληψη υψηλόβαθμων στελεχών του Ισλαμικού Απελευθερωτικού Μετώπου Μόρο (MILF), πρόκειται να προχωρήσουν οι αστυνομικές αρχές των Φιλιππίνων, καθώς θεωρούν την οργάνωση υπεύθυνη για την έκρηξη στο αεροδρόμιο του Νταβάο που στοίχισε τη ζωή 21 ατόμων. Τους ισχυρισμούς των αρχών ότι το MILF, βρίσκεται πίσω από την έκρηξης ενισχύει το γεγονός ότι ανάμεσα στα θύματα, υπήρχε και ένα μέλος της οργάνωσης που πιστεύεται ότι μετέφερε την βόμβα. Παρά το γεγονός ότι την Τετάρτη η ισλαμική οργάνωση Αμπού Σαγιάφ, ανέλαβε την ευθύνη οι αρχές είχαν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους, για το αν όντως βρίσκονταν πίσω από την φονική έκρηξη.

    Η κυβέρνηση μετά την εισήγηση του Δήμαρχου του Νταβάο, Ροντρίγκο Ντούερτε, που έχει τεθεί επικεφαλής των ερευνών, αναμένεται εντός των επόμενων ημερών να προχωρήσει στη σύλληψη των Χασσίμ Σαλαμάτ, πρόεδρου της οργάνωσης, Αιντ Καμπαλού εκπροσώπου της οργάνωσης, καθώς και των Χαζαλί Ζααφάρ και Χαζ Μουράντ, πολιτικό και στρατιωτικό ηγέτη της οργάνωσης αντίστοιχα.

    Η οργάνωση που βρίσκεται σε συνομιλίες κατάπαυσης πυρός με την κυβέρνηση, αρνείται κάθε ανάμιξη με την έκρηξη.

    Η κυβέρνηση έχει προσφέρει μια συμφωνία που αποβλέπει στον τερματισμό των εχθροπραξιών που μαστίζουν την χώρα εδώ και τρεις δεκαετίες, αλλά το MILF, θέλει πρώτα την αποχώρηση των κυβερνητικών στρατευμάτων από την περιοχή που την έχουν υπό την κατοχή τους από τα μέσα Φεβρουαρίου.

    Οι μουσουλμάνοι θέλουν να ιδρύσουν αυτόνομο ισλαμικό κράτος στις Νότιες Φιλιππίνες.

    ΠΗΓΕΣ: REUTERS, BBC.

    [12] Β. Κορέα: Ανησυχία από πιθανές δοκιμές πυραύλων

    6/3/2003 2:21:00 μμ

    Προληπτική κίνηση χαρακτήρισε την ανάπτυξη των βομβαρδιστικών Β-1 και Β-52 ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιθυμούν να ανοίξει και άλλο μέτωπο στον Ειρηνικό, σε περίπτωση πολέμου στο Ιράκ. Την ίδια ώρα, ανησυχία προκάλεσε η πληροφορία που μετέδωσε το ιαπωνικό πρακτορείο Κιόντο ότι η Βόρεια Κορέα σχεδιάζει νέα δοκιμή πυραύλου, αυτή τη φορά μεσαίου βεληνεκούς. Η Πιονγιάνγκ είχε προχωρήσει στη δοκιμή πυραύλου μικρού βεληνεκούς λίγες ώρες πριν από την ορκωμοσία του νέου προέδρου της Νότιας Κορέας, Ρο Μου Χιουν.

    Κινέζικη παρέμβαση στη διένεξη μεταξύ ΗΠΑ και Β. Κορέας

    Το Πεκίνο υποστηρίζει ότι ο μόνος τρόπος εξεύρεσης λύσης είναι οι απευθείας συνομιλίες Ουάσιγκτον-Πιονγιάνγκ, και τάσσεται κατά της επιβολής κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα.

    Πάντως, τις δυο τελευταίες εβδομάδες αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας της Βόρειας Κορέας και των Ηνωμένων Πολιτειών είχαν ανεπίσημες επαφές στο Βερολίνο και τη Νέα Υόρκη. Να σημειωθεί ότι οι επαφές αυτές έγιναν πριν από το επεισόδιο της παρενόχλησης του αμερικανικού κατασκοπευτικού αεροσκάφους από βορειοκορεατικά μαχητικά.

    [13] Αντιπολεμικό συλλαλητήριο των γυναικών της Αθήνας

    6/3/2003 6:40:00 μμ

    Αντιπολεμική συλλαλητήριο έξω από την αμερικανική πρεσβεία πραγματοποίησαν το απόγευμα της Πέμπτης οι γυναίκες, μέλη φιλειρηνικών οργανώσεων, οι οποίες απελευθέρωσαν εκατοντάδες μπαλόνια στα οποία ήταν γραμμένο το σύνθημα ''Όχι στον πόλεμο''. Τη συγκέντρωση-πικετοφορία διοργάνωσαν με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας που γιορτάζεται στις 8 Μαρτίου, η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και το ΕΚΑ, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ, τη Διεθνιστική Εργατική Αριστερά, τη Συμμαχία ''Σταματήστε τον πόλεμο'', καθώς και με τον τομέα ισότητας του ΠΑΣΟΚ και το Τμήμα Γυναικών του ΣΥΝ.

    Ειρήνη και ισότητα για όλους, ζητούν οι γυναίκες

    Οι γυναίκες συγκεντρώθηκαν στις 4 το απόγευμα έξω από την αμερικανική πρεσβεία, ενώνοντας τη φωνή τους, όπως είπαν, με όλους τους πολίτες σε όλον τον κόσμο που διαδηλώνουν και απαιτούν:

    Να σταματήσει ο πόλεμος που ετοιμάζεται στο Ιράκ Να μπει φραγμός στην περιφρόνηση κάθε έννοιας δικαίου Να ακούσει το Συμβούλιο Ασφαλείας τη φωνή των λαών Να μη συμμετάσχει η Ελλάδα και η ΕΕ στον επικείμενο πόλεμο Να μη χρησιμοποιηθούν οι αμερικανικές βάσεις στη χώρα μας και να απαλλαγεί ο πλανήτης από κάθε είδους όπλα μαζικής καταστροφής.

    Ειρήνη και ισότητα για όλους, ζητούν οι γυναίκες, οι οποίες αφιέρωσαν φέτος την 8η Μαρτίου στους αγώνες της γυναίκας για ισότητα, κοινωνική δικαιοσύνη και ειρήνη, καλώντας ταυτόχρονα σε συσπείρωση τα συνδικάτα, τους μαζικούς φορείς και τα κοινωνικά κινήματα.

    Η διαδήλωση-πικετοφορία των γυναικών ολοκληρώθηκε στις 5.30 το απόγευμα.

    Στο μεταξύ, 112 βουλευτές απ' όλα τα κόμματα με κοινή τους δήλωση απευθύνουν αντιπολεμική έκκληση προς τον ΟΗΕ και στα υπόλοιπα κοινοβούλια της Ευρώπης.

    Επίσης, ζητούν από την κυβέρνηση να μην συμπράξει με κανένα τρόπο έμμεσα ή άμεσα σε ενδεχόμενο πόλεμο στο Ιράκ.

    [14] Στο Συμβούλιο Ασφαλείας και ο Γ. Παπανδρέου

    6/3/2003 12:24:00 μμ

    Αναχωρεί σήμερα για τη Νέα Υόρκη ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, προκειμένου να παρακολουθήσει τις εργασίες του Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά με τη νέα έκθεση των κυρίων Μπλιξ και Μπαραντέι. Στο περιθώριο της συνόδου, ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς και με τον γγ του Αραβικού Συνδέσμου, Αμπερ Μούσα.

    Στόχος της ελληνικής προεδρίας η ειρηνική επίλυση

    Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών σε δηλώσεις του είπε ότι θα συνεχιστεί η προσπάθεια από την πλευρά της ελληνικής προεδρίας για επίλυση της κρίσης με ειρηνικά μέσα.

    Υπάρχουν ακόμη περιθώρια για ειρηνική λύση, ήδη οι πιέσεις αποδίδουν καρπούς, είπε ο κ. Μπεγλίτης και πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Αθήνα θεωρούν θετικό δείγμα την καταστροφή των πυραύλων Αλ Σαμούντ και την ενεργότερη συνεργασία της Βαγδάτης με τους επιθεωρητές του ΟΗΕ.

    Ο κ. Μπεγλίτης πρόσθεσε ότι ως προεδρία βρισκόμαστε σε διαρκή επικοινωνία με όλους τους παράγοντες, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται η Αθήνα να παρουσιάσει τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει σε συνεργασία με τις Αραβικές χώρες.

    [15] Όχι λέει η ιρακινή αντιπολίτευση σε στρατιωτικό διοικητή

    6/3/2003 5:26:00 μμ

    Η σιιτική αντιπολίτευση του Ιράκ απέρριψε σήμερα, κατά τη διάρκεια συνεδρίου στην Τεχεράνη, το αμερικανικό σχέδιο για την εγκατάσταση στρατιωτικού διοικητή στη Βαγδάτη, όπως τόνισε στέλεχος της κύριας οργάνωση της σιιτικής αντιπολίτευσης, της Ύπατης Συνέλευσης της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράκ (ΑSRII). Κατά το ίδιο συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών, οι περίπου 250 αντιπρόσωποι της εξόριστης στο Ιράν ιρακινής σιιτικής αντιπολίτευσης αρνήθηκαν επίσης πως επιθυμούν να οικειοποιηθούν την εξουσία στο όνομα της μεγαλύτερης θρησκευτικής κοινότητας στη χώρα.

    Τα παραπάνω δήλωσε ο Μοσέν Χακίμ, γιος του Αμπντελαζίζ Χακίμ, ενός εκ των έξι μελών της συλλογικής διοίκησης της ιρακινής αντιπολίτευσης, που εξελέγη στα τέλη Φεβρουαρίου στο Κουρδιστάν και η οποία προορίζεται να αποτελέσει τον πυρήνα της μελλοντικής κυβέρνησης στη Βαγδάτη.

    ''Οι Σιίτες επιμένουν η μελλοντική κυβέρνηση να περιέλθει στα χέρια των Ιρακινών, προκειμένου να μπορέσουν να επιβάλουν την ειρήνη και τη σταθερότητα'', τόνισε ο Μοσέν Χακίμ. ''Ένας μη ιρακινός στρατιωτικός διοικητής στην ηγεσία του Ιράκ θα αποτελούσε πηγή αστάθειας, όπως θα γινόταν με έναν μη αμερικανό στρατιωτικό διοικητή στην κεφαλή των ΗΠΑ'' πρόσθεσε.

    Επιπλέον, ο Μοσέν Χακίμ διευκρίνησε πως ''οι Σιίτες δεν θέλουν μία ξεχωριστή κυβέρνηση, είναι προσηλωμένοι στις αρχές της πολιτικής συμμετοχής, στην ποικιλότητα, και στη νομιμότητα''. ''Όλες οι εθνοτικές και θρησκευτικές ομάδες του Ιράκ θα πρέπει να συμμετάσχουν στις αποφάσεις για το πολιτικό μέλλον του Ιράκ'', ανέφερε ο ίδιος.

    Εξόν από την ASRII, παρόντες στο συνέδριο που οργανώθηκε από το ιρανικό κέντρο στρατηγικών μελετών NEDA, ήσαν και αντιπρόσωποι από την Οργάνωση Ισλαμικής Δράσης και από το κόμμα Αλ Νταάουα. Στόχος του συνεδρίου είναι να καθορισθεί η θέση των Σιιτών στη μετά Σαντάμ εποχή, αλλά επίσης και να αντικρούσει την αντισιιτική προπαγάνδα, τόνισε ο Χακίμ.

    [16] Μην ταξιδεύετε στο Ιράκ συστήνει το ΥΠΕΞ

    6/3/2003 1:03:00 μμ

    Nα αναβάλουν τις επισκέψεις τους στο Ιράκ ζητά από τους Έλληνες πολίτες το υπουργείο Εξωτερικών με σύστασή που εξέδωσε την Πέμπτη, σύμφωνα με ανακοίνωση του κ. Μπεγλίτη. Σε ερώτηση για τα μέτρα που πήρε, ή προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για τους Έλληνες φιλειρηνιστές που βρίσκονται ήδη στο Ιράκ και επιθυμούν να χρησιμεύσουν ως ανθρώπινες ασπίδες για την αποτροπή βομβαρδισμού εγκαταστάσεων κοινής ωφελείας, ο κ. Μπεγλίτης απάντησε ότι κάθε πολίτης βρίσκεται στο Ιράκ με δική του ευθύνη. Σημείωσε δε ότι το υπουργείο Εξωτερικών έχει ζητήσει από την ελληνική πρεσβεία να βρίσκεται σε επαφή με όλους τους Έλληνες πολίτες, επιχειρηματίες, φιλειρηνιστές και δημοσιογράφους που βρίσκονται στη χώρα αυτή.

    [17] Μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ

    6/3/2003 3:51:00 μμ

    Τη μείωση των επιτοκίων της κατά 0,25%, αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώνοντάς τα στο 2,5%, το χαμηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 1999. Εκτιμάται ότι η κίνηση θα οδηγήσει και τις ελληνικές τράπεζες να επανεξετάσουν τις προθέσεις που είχαν πρόσφατα ανακοινώσει για επαναπροσδιορισμό προς τα πάνω των επιτοκίων, ιδιαίτερα για τις χορηγήσεις.

    [18] Ακριβότερο φέτος το σαρακοστιανό τραπέζι

    Aννα Κούρτη 6/3/2003 2:35:00 μμ

    Σημαντικές αυξήσεις στα θαλασσινά αλλά και στα οπωροκηπευτικά θα πληρώσουν φέτος, οι καταναλωτές για το Σαρακοστιανό τραπέζι. Οι καταναλωτές εκτός από τις τιμές πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή και στην ποιότητα των προϊόντων που καταναλώνονται αυτές τις ημέρες. Οι τιμές για τα θαλασσινά είναι αυξημένες έως 73% (ακόμη και στα κατεψυγμένα προϊόντα) σε σχέση με πέρυσι. Στα οπωροκηπευτικά οι αυξήσεις φθάνουν μέχρι 190%. Το πρόβλημα με τα οπωροκηπευτικά οφείλεται στην κακοκαιρία εδώ και αρκετούς μήνες. Επίσης, η Σαρακοστή θα είναι ακριβότερη εξαιτίας των ανατιμήσεων στα θαλασσινά και ιδιαίτερα τα χταπόδια και τις γαρίδες. Η τιμή της λαγάνας σύμφωνα με εκτιμήσεις αρτοποιών, αναμένεται να κυμανθεί φέτος στα 2,5 με 3 ευρώ.

    ΕΦΕΤ: Συμβουλές κατάλληλων και υγιεινών τροφίμων

    Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων και ο πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Ελλάδας, Μιχ. Τσιφάκης δίνουν στους καταναλωτές συμβουλές για την επιλογή κατάλληλων και υγιεινών τροφίμων της ημέρες της Σαρακοστής.

    Συγκεκριμένα:

    Για το φρέσκο χταπόδι, το καλαμάρι και τη σουπιά: η επιφάνεια να είναι υγρή και γυαλιστερή, η σάρκα συμπαγής και ελαστική, τα μάτια ζωηρά χωρίς κηλίδες, τα πλοκάμια και οι βεντούζες ανθεκτικά στο τράβηγμα. Οστρακοειδή (στρείδια, μύδια, αχιβάδες, κυδώνια): Εάν πωλούνται με το κέλυφος να είναι ζωντανά. Αυτό φαίνεται από το κέλυφος το οποίο είναι κλειστό και ανοίγει δύσκολα, ενώ μετά το άνοιγμα αν το αγγίξουμε με πηρούνι ή ρίξουμε λεμόνι προκαλείται κίνηση. Τα αποφλοιωμένα μύδια πρέπει να έχουν σάρκα γυαλιστερή, συνεκτική και να έχουν μυρωδιά θάλασσας. Κονσέρβα ιχθυηρών: να μην είναι διογκωμένες, σκουριασμένες, να μην υπάρχει διαρροή υγρού. Προσοχή στις ενδείξεις στη συσκευασία και ιδιαίτερα την ημερομηνία ληξης. Στις διαφανείς κονσέρβες πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στο χρώμα του περιεχομένου. Μετά το άνοιγμα προσέξτε το χρώμα των εσωτερικων τοιχωμάτων και τη μυρωδιά του περιεχομένου. Αλατισμένος μπακαλιάρος, λακέρδα, τονολακέρδα: η αλλοίωση φαίνεται από τη δυσοσμία και το κοκκινωπό χρώμα. Παστά και καπνιστά ιχθυηρά: η αλλοίωση φαίνεται από τη δυσοσμία και τη γλοιώδη σάρκα. Ταραμάς, η αλλοίωση φαίνεται με μούχλα, ξήρανση και τάγγιση. Φρέσκιες γαρίδες, αστακοί, καβούρια: τα πόδια τους πρέπει να είναι στερεά κολλημένα στο σώμα και σκληρά. Οταν είναι ζωντανά πρέπει να έχουν αντανακλαστικές κινήσεις στα μάτια, τις κεραίες και τα πόδια. Η μεμβράνη του θώρακα να είναι τεντωμένη, ανθεκτική και διαφανής, το κεφάλι και ο θώρακας να είναι ανοιχτόχρωμα, όχι μελανού χρώματος και να μην έχουν μαύρες κηλίδες.

    Τιμές προϊόντων

    Ενδεικτικές τιμές:

    2002

    2003

    Χταπόδι κατεψ.(μεγάλο)

    9,15

    13,4-15,9

    Χταπόδι κατεψ.(μεσαίο)

    7,47-8,8

    12,3-11,7

    Γαρίδες κατεψ. Νο 1

    14,6-18,6

    18-29

    Γαρίδες κατεψ. Νο 3

    10,25-11,85

    10,99-13,7

    Γαρίδες κατεψ. Νο 4

    9-11,9

    11,4

    Σουπιές φρέσκιες

    5,45-5,9

    4,3 (κατεψ.)

    Καλαμάρια

    6-7

    3,8 (κατεψ.)

    Κυδώνια

    10-12.11

    Χαλβάς

    3-6

    4,68

    Πίκλες

    0,89-1,44

    0,85-1,5

    Ταραμοσαλάτα

    2,7-3

    3,2-3,4

    Ελιές

    4,5-5,1

    3,82-4,95

    Ταραμάς κόκκινος

    2,9-9,6

    3,5-9,6

    Μαρούλι

    0,55-0,59

    1,45-1,7

    Πιπεριές

    2,2-2,64

    2,3-3,69

    Κρεμμυδάκια φρέσκια

    0,88

    1,78

    Ο Σύνδεσμος των σούπερ μάρκετ ανακοίνωσε ότι αν και η Καθαρή Δευτέρα δεν είναι επίσημη αργία, τα καταστήματα στην Αθήνα και τις άλλες πόλεις θα είναι κλειστά προκειμένου το προσωπικό να γιορτάσει τα Κούλουμα.

    Ο ΣΕΣΜΕ καλεί όμως τα περιφερειακά καταστήματα να ανοίξουν για λίγες ώρες την Καθαρά Δευτέρα, προκειμένου οι καταναλωτές να κάνουν τις απαραίτητες προμήθειες.

    Πηγή: ΑΠΕ

    [19] Μειωμένο φόρο το 2002 κατέβαλαν μισθωτοί-συνταξιούχοι

    6/3/2003 4:40:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Τα φορολογικά βάρη για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, μειώθηκαν το 2002. Οι δύο αυτές κατηγορίες φορολογουμένων το 2002 κατέβαλαν στην εφορία το 39% του συνολικού φόρου, ποσοστό που είναι μειωμένο συγκριτικά με αυτό που είχαν καταβάλει το 2001, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών. Πρόκειται για στοιχεία που προέκυψαν από την επεξεργασία των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος που υποβλήθηκαν στην εφορία το 2002 και δείχνουν το εισόδημα και τον φόρο που κατέβαλε η κάθε κατηγορία φορολογούμενων.

    Ειδικότερα, τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι το 2002 δήλωσαν το 65% του συνολικού εισοδήματος, το οποίο ανήλθε σε 23,2 τρισ. δρχ. Συγκεκριμένα, το εισόδημα που δήλωσαν στην εφορία ανήλθε σε 15,1 τρισ. δρχ.

    Οι επιχειρήσεις δήλωσαν στην εφορία κέρδη 3,9 τρισ. δρχ., ποσοστό που αντιστοιχεί στο 17% του συνολικού δηλωθέντος εισοδήματος.

    Οι λοιπές κατηγορίες φορολογούμενων (ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, εισοδηματίες κα) δήλωσαν στην εφορία 4,1 τρισ. δρχ., ποσοστό που αντιστοιχεί στο 18% του συνολικού εισοδήματος.

    Σε ό,τι αφορά τον φόρο που κατέβαλε κάθε κατηγορία, από τα στοιχεία του υπουργείου προκύπτει ότι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι κατέβαλαν φόρο 1,2 τρισ. δρχ., ποσοστό που αντιστοιχεί το 39% του φόρου που καταβλήθηκε συνολικά από όλες τις κατηγορίες φορολογούμενων και ο οποίος ανήλθε σε 3,1 τρισ. δρχ.

    Οι επιχειρήσεις κατέβαλαν φόρο 1,4 τρισ. δρχ. που αντιστοιχεί στο 46% του συνολικού φόρου, ενώ οι υπόλοιποι φορολογούμενοι κατέβαλαν το 15% του συνολικού φόρου που ανέρχεται σε 469,7 δισ. δρχ.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2002 υποβλήθηκαν στην εφορία 4.953.079 δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος έναντι 4.903.843 το 2001. Αξιοσημείωτο είναι ότι εισόδημα μεγαλύτερο απο 300 εκατ. δραχμές δήλωσαν μόνο 19 άτομα.

    [20] Πέντε μετάλλια για την Ελληνική άρση βαρών

    6/3/2003 7:30:00 μμ

    Με την κατάκτηση πέντε μεταλλίων για την Ελληνική άρση βαρών, άνοιξε η αυλαία του 31ου Πρωταθλήματος Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη Φερόλ της Ισπανίας. Ο Αλέξανδρος Χατζίδης, στην κατηγορία των 62 κιλών, κατέκτησε δύο χρυσά μετάλλια στο αρασέ (115κ.) και το σύνολο (252,5κ) και ένα χάλκινο στο ζετέ (137,5), το οποίο θα μπορούσε να ήταν χρυσό αν είχε σηκώσει τα 142,5κ. στην τελευταία του προσπάθεια. Ο Δημήτρης Κυριλλίδης, στα 56κ., έδειξε ότι έχει ξεπεράσει το πρόβλημα τραυματισμού στο πόδι (χειρουργήθηκε πρόσφατα), καθώς κατέκτησε δύο χάλκινα μετάλλια, στο ζετέ με 120κ. και το σύνολο με 212,5κ., ενώ ήταν 4ος στο αρασέ με 92,5.

    "Είμαι ικανοποιημένος από τα τρία μετάλλια, αν και θα μπορούσα να είναι σηκώσει τα 142,5 στο ζετέ. Στόχος μου είναι το παγκόσμιο πρωτάθλημα Εφήβων, τον Ιούνιο στο Μεξικό", δήλωσε ο Χατζίδης.

    Την ελληνική ομάδα συγκροτούν οι:

    Δ. Κυριλλίδης (56κ.) Αλεξ. Χατζίδης (62κ.) Σπ. Σταματιάδης (69κ.) Χρ. Χριστοφορίδης (77κ.) Μαρκούλας (85κ.) Δ. Βελλιανίτης (94κ.) Κ. Γκαρίπης (105κ.) Ρ. Ρωμανίδης (+105κ.) Πιπιλιαρίδου (48κ.) Κυρ. Βαμβακίδου (53κ.) Ολ. Τόκα (58κ.) Μ. Παναγιωτίδου (6κ.) Ζ. Αργυρού (69κ.) Κ. Ροδίτη (+75κ.) και Θ. Κατσίδη (+75κ.)

    Κοντά στην ομάδα βρίσκονται οι εκπρόσωποι της ομοσπονδίας, Νίκος Σκιαδάς και Σίμος Μαμτσαδέλης, καθώς και ο Ιατρός Γιώργος Τσικούρης.

    [21] Σπουδαία ονόματα του στίβου στο ''Αθήνα 2003''

    6/3/2003 11:53:00 πμ

    Φωτό Αρχείου

    Μεγάλα αστέρια του κλασσικού αθλητισμού όπως η Σβετλάνα Φεοφάνοβα και Ζάνα Μπλοκ θα λάβουν μέρος στο διεθνές μίτινγκ κλειστού στίβου "Αθήνα 2003" που γίνεται σήμερα στο Κλειστό της Παιανίας.

    Η σημαντική αυτή διοργάνωση θα μεταδοθεί απευθείας από την ΕΤ1 στις 6 το απόγευμα.

    Ο αντιπρόεδρος της ελληνικής Ομοσπονδίας, Θανάσης Βογιατζής και ο διευθυντής αγώνων του ΣΕΓΑΣ, Κώστας Γατζίας διαβεβαίωσαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τετάρτη, ότι παρά τις όποιες δυσκολίες που προέκυψαν με τη διεξαγωγή του φετινού "Αθήνα 2003", ο ΣΕΓΑΣ θα διοργανώσει και πάλι ένα σπουδαίο διεθνές μίτινγκ κλειστού στίβου αντάξιο των προηγουμένων με τη συμμετοχή περισσοτέρων των 100 σπουδαίων αθλητών και αθλητριών Ελλήνων και ξένων.

    Το πρόγραμμα του μίτινγκ:

    17.15 επί κοντώ γυναικών

    17.15 μήκος ανδρών

    18.05 60μ εμπόδια γυναικών

    18.20 60μ εμπόδια ανδρών

    18.30 ύψος ανδρών

    18.30 μήκος γυναικών

    18.40 1500μ γυναικών

    18.55 1500μ ανδρών

    19.10 60μ γυναικών

    19.25 60μ ανδρών

    19.30 σφαίρα ανδρών

    19.35 400μ γυναικών

    19.40 τριπλούν ανδρών

    19.50 400μ ανδρών

    20.15 3.000μ γυναικών

    [22] Με Καρεμπέ στον επαναληπτικό αγώνα με ΠΑΟΚ

    6/3/2003 7:26:00 μμ

    Ο Γάλλος μέσος του Ολυμπιακού Κριστιάν Καρεμπέ θα αγωνιστεί στον επαναληπτικό του Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ. Όπως ανακοινώθηκε από τον αθλητικό δικαστή, δεν υπάρχει πρόσθετη ποινή για τον Γάλλο πέραν των τριών αγωνιστικών που του είχαν επιβληθεί για την αποβολή του, στο ντέρμπι του πρωταθλήματος με τον ΠΑΟΚ. Πρόστιμο 10.000 ευρώ επιβλήθηκε στην ερυθρόλευκη ΠΑΕ. Αθωώθηκε από τον αθλητικό δικαστή ο Κριστιάν Καρεμπέ για το κεφαλοκλείδωμα στον Γιαννάκη Οκκά και την προσπάθεια να χτυπήσει με μπουνιά τον Παντελή Καφέ, στο παιχνίδι πρωταθλήματος με τον ΠΑΟΚ.

    [23] Διάψευση ΕΠΟ για το επεισόδιο Γκαγκάτση-Ρεχάγκελ

    6/3/2003 6:13:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Κατηγορηματική είναι η διάψευση της ΕΠΟ, σε δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία υπήρξε επεισόδιο, ανάμεσα στον πρόεδρο της ομοσπονδίας, Βασίλη Γκαγκάτση και τον ομοσπονδιακό τεχνικό, Οτο Ρεχάγκελ. Σύμφωνα με όσα είδαν το "φως της δημοσιότητας", το επεισόδιο συνέβη την περασμένη εβδομάδα, διάστημα στο οποίο, όπως επισημαίνει η ΕΠΟ, ο Γερμανός τεχνικός βρισκόταν στην πατρίδα του.

    Η ανακοίνωση της ΕΠΟ

    Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΠΟ, έχει ως εξής:

    Τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα είναι παντελώς αναληθή και αποτελούν, για μια ακόμη φορά, αποκυήματα της φαντασίας των συντακτών τους και δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Την προηγούμενη εβδομάδα (όπως στα δημοσιεύματα αναφέρεται) δεν έγινε καμία συνάντηση μεταξύ του προέδρου της ΕΠΟ και του κ. Ρεχάγκελ για τον απλούστατο λόγο πως στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ο κ. Ρεχάγκελ απουσίαζε για θέματα προετοιμασίας της εθνικής ομάδας στη Γερμανία και ήρθε στην Αθήνα μόλις το απόγευμα της Πέμπτης 27.02.2003, ημέρα κατά την οποία απουσίαζε στη Χαλκίδα, σε προγραμματισμένη συνάντηση με τον πρόεδρο της τοπικής ΕΠΣ και τον δήμαρχο της πόλης ο κ. Γκαγκάτσης. Η τελευταία συνάντηση μεταξύ των δύο ανδρών έγινε πριν από είκοσι πέντε ημέρες με μοναδικό αντικείμενο την προετοιμασία της εθνικής ομάδας για τους αγώνες με την Αυστρία (26.02.2003) και την Βόρεια Ιρλανδία (02.04.2003). Δημοσιεύματα που ανακαλύπτουν ένα μήνα πριν το εξαιρετικά κρίσιμο ματς με την Βόρεια Ιρλανδία συγκρούσεις και καυγάδες μεταξύ του προέδρου της ΕΠΟ και του Ομοσπονδιακού τεχνικού είναι σαφές πως δημιουργούν (όπως ακριβώς επιθυμούν οι συντάκτες τους) τεράστια προβλήματα στην εθνική ομάδα και επιτυγχάνουν το ακριβώς αντίθετο από αυτό που υποτίθεται ότι επιδιώκουν. Η Ομοσπονδία σε κάθε περίπτωση θα διαφυλάξει με κάθε κόστος το πολύ καλό κλίμα που επικρατεί στην εθνική ομάδα ενόψει του αγώνα με την Βόρεια Ιρλανδία με στόχο τη νίκη και την διατήρηση της εθνικής μας σε τροχιά πρόκρισης στο EURO 2004.

    [24] Σε ρυθμούς προπονήσεων Ζε Ελίας και Χούτος

    6/3/2003 5:36:00 μμ

    Κανονικά προπονήθηκε την Πέμπτη, ο μέσος του Ολυμπιακού Ζε Ελίας και εκτός απροόπτου θ' αγωνιστεί την Κυριακή στο ντέρμπι της Ριζούπολης με την ΑΕΚ για την 22η ημέρα της Α' Εθνικής. Μετά τον Λάμπρο Χούτο που επέστρεψε σε κανονικούς ρυθμούς προπονήσεων την Τετάρτη, ήταν η σειρά του Βραζιλιάνου μέσου να γυμναστεί χωρίς προβλήματα. Αντίθετα από τον Ζε Ελίας, οι Ελευθερόπουλος και Πατσατζόγλου υποβλήθηκαν σε ατομικό πρόγραμμα, ενώ θεραπεία έκανε ο Τζιοβάνι.

    [25] ΕΟΚ: Χρήση χασίς Μπιούφορντ και Σόλομον

    6/3/2003 5:33:00 μμ

    Ρόντνει Μπιούφορντ

    Σύντομη αποδείχθηκε η θητεία των Ρόντνει Μπιούφορντ και Ουίλι Σόλομον στο ελληνικό πρωτάθλημα μπάσκετ. Οι δύο Αμερικανοί καλαθοσφαιριστές του Παναθηναϊκού και του Αρη αντίστοιχα , βρέθηκαν θετικοί σε έλεγχο ντόπινγκ για χρήση ινδικής κάνναβης. Μετά τη σχετική ανακοίνωση από την ελληνική ομοσπονδία , τόσο οι "πράσινοι", όσο και οι "κίτρινοι" ενεργοποίησαν τις διαδικασίες για την διακοπή της συνεργασίας τους με τους συγκεκριμένους παίκτες, στους οποίους αναμένεται να επιβληθεί ποινή αποκλεισμού από κάθε αγωνιστική δραστηριότητα για δύο ή τρεις μήνες. Ο Μπιούφορντ δεν θα αγωνιστεί στο αποψινό παιχνίδι του Παναθηναϊκού με την ιταλική Σιένα , στο πλαίσιο της Ευρωλίγκα , ενώ ο Αρης θα στερηθεί των υπηρεσιών του Σόλομον, αρχής γενομένης από το κυριακάτικο ντέρμπι πρωταθλήματος κόντρα στον ΠΑΟΚ.

    [26] Ετήσιο μνημόσυνο στη μνήμη της Μελίνας Μερκούρη

    6/3/2003 6:30:00 μμ

    Εννέα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το θάνατο της Μελίνας Μερκούρης, εννέα χρόνια που η απουσία της δεν κατάφερε να καλυφθεί με τα λόγια που συχνά-πυκνά ειπώθηκαν τόσο για την έντονη προσωπικότητα, όσο και για τον άνθρωπο που -όσοι γνώρισαν από κοντά- δεν μπόρεσαν να ξεχάσουν. Συγγενείς και αγαπημένοι της φίλοι άφησαν το πρωί ένα λουλούδι στο Πρώτο Νεκροταφείο, όπου τελέστηκε ετήσιο μνημόσυνο στη μνήμη της.

    [27] Παρουσίαση του Νέου Μουσείου Ακροπόλεως στη Ν. Υόρκη

    6/3/2003 6:49:00 μμ

    Με μια έκθεση πολυμέσων παρουσιάζεται το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης στο Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Υόρκης από τις αρχές Μαρτίου. Στην έκθεση, σχεδιασμένη από τον Bernard Tschumi, περιλαμβάνονται αρχιτεκτονικά μοντέλα, σχέδια, εικόνες, μακέτες του κτιρίου καθώς και μία διαδραστική, τρισδιάστατη εικονική περιήγηση στους εσωτερικούς του χώρους. Επιπλέον, παρουσιάζεται και ο οπτικοακουστικός εξοπλισμός του Μουσείου. Στα εκθέματα περιλαμβάνονται αυθεντικά ευρήματα από τον Παρθενώνα, τα οποία θα στεγαστούν τελικά στο μουσείο. Η έκθεση παραμένει ανοιχτή για το κοινό μέχρι τα μέσα Απριλίου.

    Στόχος η ολοκλήρωση πριν το 2004

    Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δει από κοντά την κλίμακα και τις αναλογίες του νέου Μουσείου. Μέσα από την παρουσίαση των μοντέλων και των μακετών που σχεδίασε ο Tschumi, η αρμονία που επιτυγχάνεται ανάμεσα στο κτίριο και το φυσικό περιβάλλον της Ακρόπολης, γίνεται εμφανής, γεγονός που διευκολύνει τη συσχέτιση ανάμεσα στα εκθέματα του νέου ιδρύματος με τα φημισμένα μνημεία από όπου αυτά προέρχονται.

    Το Νέο Μουσείο Ακρόπολης πρόκειται να στεγάσει όλα τα αρχαιολογικά ευρήματα της Ακρόπολης, και αναμένεται η κατασκευή του κτιρίου, καθώς και ο εκθεσιακός χώρος που θα περιλαμβάνει τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, να έχουν ολοκληρωθεί πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Στόχος της δημιουργίας του νέου Μουσείου είναι η ανάδειξη των ανεκτίμητων θησαυρών της αρχαίας Ελλάδας, που παρουσιάζονται σε εκατομμύρια επισκεπτών κάθε χρόνο.

    Πηγή: cultureguide.gr

    [28] Προσοχή το παραμιλητό κάνει κακό

    6/3/2003 5:26:00 μμ

    Μια ζηλιάρα σύζυγος από το Σετσουάν της Κίνας, επιτέθηκε στο σύζυγο της με ένα κουζινομάχαιρο, καθώς εκείνος ψιθύρισε ένα γυναικείο όνομα ενώ κοιμόταν. Ο 34χρονος άνδρας ξύπνησε απότομα το πρωί της Κυριακής από τις φωνές της συζύγου του η οποία κραύγαζε: '' Ποια ονειρευόσουν; Σ' άκουσα να λες ένα γυναικείο όνομα!'', γράφει η εφημερίδα "Τσάινα Ντέιλι". Αμέσως ξέσπασε καυγάς ανάμεσα στους δύο και τότε η εξαγριωμένη σύζυγος άρπαξε ένα μαχαίρι κουζίνας και άρχισε να τον χτυπά. Το θύμα μεταφέρθηκε από τους γείτονες στο νοσοκομείο με πολλαπλά τραύματα από μαχαίρι.

    Το ζευγάρι είναι παντρεμένο επί 16 χρόνια και ο σύζυγος εργάζεται ως πωλητής ποτών σε εστιατόρια και σχεδόν καθημερινά μιλά στο τηλέφωνο με γυναίκες που είναι υπεύθυνες τροφοδοσίας ή διευθύνουν εστιατόρια, σημειώνει στο δημοσίευμα της η εφημερίδα.

    [29] Πολυτελές ξενοδοχείο για ''ευγενή'' τετράποδα

    6/3/2003 4:58:00 μμ

    Ένας επιχειρηματίας στο Λας Βέγκας δημιούργησε ένα ξενοδοχείο μικρών ζώων στο οποίο επικρατεί η απόλυτη πολυτέλεια, έτσι τα τετράποδα, γάτες και σκύλοι, θα μπορούν να ξεκουράζονται πάνω σε χειροποίητα ανατολίτικα χάλια και να συναναστρέφονται αποκλειστικά με εκπροσώπους της ράτσας τους καθώς οι κύριοι τους θα δοκιμάζουν την τύχη τους στα καζίνο του Λας Βέγκας. Το ξενοδοχείο θα διαθέτει ειδικές σουίτες για σκυλιά, τριώροφες κατασκευές που θα φιλοξενούνται γάτες και ειδικευμένο προσωπικό που θα καθαρίζει το χώρο μόλις ο κάθε φιλοξενούμενος ''ικανοποιήσει τη σωματική του ανάγκη''. Μια απλή διαμονή σκύλου σε σουίτα κοστίζει 79 δολάρια τη βραδιά και η κράτηση πρέπει να γίνει στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.vegas.com. Την Τετάρτη άνοιξε τις πύλες του το ξενοδοχείο '' Αμερικανικός Σκύλος και Γάτα''.

    '' Μπορεί να σκυλιά να μην γνωρίζουν ότι το χαλί που ξαπλώνουν είναι Περσικό αλλά αντιλαμβάνονται ότι είναι πολύ απαλό και μαλακό'', δήλωσε ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου Κρίστοφερ Εϊσλι.

    Στις επιπλέον υπηρεσίες περιλαμβάνεται πεντικιούρ, αρωματικό μπάνιο και ειδικές γυμναστικές ασκήσεις.

    Ο Εϊσλι διέθεσε περισσότερα από 200.000 δολάρια για να εξοπλίσει το γυμναστήριο του ξενοδοχείου του, επιχείρηση που σκέφτεται να την επεκτείνει και σε άλλες πόλεις των ΗΠΑ.

    [30] Εξαπατήθηκε η Νταϊάνα υποστηρίζει η Φέργκι

    6/3/2003 4:44:00 μμ

    Η δούκισσα του Γιόρκ Σάρα Φέργκιουσον δήλωσε ότι η αδικοχαμένη πριγκίπισσα Νταϊάνα, εξαπατήθηκε από το δημοσιογράφο Μάρτιν Μπασίρ όταν ανέφερε απόκρυφες λεπτομέρειες του γάμου της, με τον πρίγκιπα Κάρολο, στην πολυσυζητημένη συνέντευξή της στην εκπομπή ''Panorama'' το 1995. Η Φέργκι, όπως την αποκαλούν οι συμπατριώτες της, υποστήριξε την Τετάρτη σε συνέντευξή της στο αμερικανικό δίκτυο ABC ότι ο δημοσιογράφος Μάρτιν Μπασίρ επέμενε σε μια επίθεση γοητείας προς τη Νταϊάνα, προκειμένου να την προτρέψει να τα πει όλα για τη διαταραγμένη σχέση της με τον Κάρολο.

    Στη διάρκεια της συνέντευξης αυτής η Νταϊάνα τόνισε ότι ποτέ δεν θα έλεγε τα πράγματα που είπε αν δεν είχε εξαπατηθεί.

    Την καθησύχασε δίνοντάς της ψευδή αίσθηση ασφάλειας, παριστάνοντας αυτόν τον υπέροχο, μεγαλόψυχο άνδρα, συμπληρώνοντας ότι υπάρχουν τρεις σε αυτό το γάμο, υπονοώντας τη σχέση του συζύγου της με την Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς.

    Τα σχόλια της Σάρας έγιναν μετά τις κατηγορίες που εξαπέλυσε ο σταρ της ποπ Μάικλ Τζάκσον για τον Μπασίρ ότι δηλαδή ο δημοσιογράφος επαινούσε πολύ την οικογενειακή ζωή του αμερικανού αστέρα την ώρα που μαγνητοσκοπούσε την πρόσφατη συνέντευξή τους, ενώ αργότερα στην εκπομπή του κατέκρινε τη σχέση του Τζάκσον με τα παιδιά του.

    Ο διάσημος τραγουδιστής αναγκάστηκε να ''πάρει το αίμα του πίσω'' δίνοντας στη δημοσιότητα τη συνέντευξη όπως την είχε μαγνητοσκοπήσει ο ίδιος, στην οποία ο Μπασίρ τον γέμιζε φιλοφρονήσεις και εγκώμια.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 6 March 2003 - 17:57:08 UTC