Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-03-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κοινή γραμμή Ελλάδας και Κύπρου
  • [02] Έκτακτα μέτρα Τροχαίας για το τριήμερο
  • [03] Πυρκαγιά στα διυλιστήρια Ασπροπύργου- ένας νεκρός
  • [04] Ποινικές οι διώξεις;
  • [05] Επιμένει ο Μίλερ
  • [06] Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Λάντεν
  • [07] Αισιoδοξία Μπους για την έκβαση της κρίσης με τη Β. Κορέα
  • [08] Ισραηλινοί κατέλαβαν τμήμα της Λωρίδας της Γάζας
  • [09] ''Βόμβα'' σε ξενοδοχείο όπου βρισκόταν ο Πάουελ
  • [10] Πρόταση Αραφάτ για νέο πρωθυπουργό
  • [11] Ινδία: Δολοφονία ζευγαριού για θρησκευτικούς λόγους
  • [12] Επιμένει ο Μπους στη χρήση βίας
  • [13] Συμμαχικά αεροσκάφη έπληξαν ραντάρ στο νότιο Ιράκ
  • [14] Ανάν: Η εξορία του Σ. Χουσέιν θα αποτρέψει τον πόλεμο
  • [15] Σπουδαίες επιδόσεις στο ''Αθήνα 2003''
  • [16] Indian Wells: Προκρίθηκε η Δανιηλίδου στο γ' γύρο
  • [17] Ευρωλίγκα: Ήττα ΠΑΟ από τη Σιένα
  • [18] Η ''Αντιγόνη'' του Εθνικού περιοδεύει
  • [19] Υπέρ της παράδοσης των Αποκριών ο Κάρολος

    [01] Κοινή γραμμή Ελλάδας και Κύπρου

    7/3/2003 11:19:00 πμ

    Ιδιαίτερα κρίσιμη για το Κυπριακό είναι η συνάντηση της Δευτέρας στη Χάγη, όπου ο γ.γ. του ΟΗΕ αναμένει τις απαντήσεις των δύο πλευρών σχετικά με τη διενέργεια δημοψηφισμάτων για την αποδοχή του νέου σχεδίου του. Αύριο το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου θα αποφασίσει για τη στάση που θα τηρήσει στη Χάγη. Η κοινή στάση Αθήνας-Λευκωσίας επιβεβαιώθηκε στη χθεσινή συνάντηση Σημίτη-Παπαδόπουλου. Ο Ρ. Ντενκτάς κατηγόρησε σήμερα την Ε.Ε. για το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, καθώς "με την ένταξη οι Ελληνοκύπριοι δεν έχουν πλέον κανένα ενδιαφέρον για λύση".

    Συναντήσεις Παπαδόπουλου

    Στη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τον Κύπριο πρόεδρο Τάσο Παπαδόπουλο, στο Μέγαρο Μαξίμου, την Πέμπτη, τονίστηκε ότι η αδιαλλαξία της τουρκοκυπριακής πλευράς παραμένει το μεγάλο εμπόδιο, ενώ επιβεβαιώθηκε η κοινή γραμμή Ελλάδας και Κύπρου.

    Ο πρωθυπουργός κάλεσε την Τουρκία να συμβάλλει αποφασιστικά στην άρση του αδιεξόδου, το οποίο όπως είπε υπονομεύει την ενταξιακή της προοπτική.

    Επίσης, υποστήριξε ότι η στάση του κατοχικού ηγέτη έχει δημιουργήσει τεράστια εμπόδια και ασφυκτικά χρονικά περιθώρια.

    Λίγο αργότερα, ο Τάσσος Παπαδόπουλος είχε συνάντηση και με τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

    Ο Κώστας Καραμανλής, εξέφρασε την στήριξή του στον κ. Παπαδόπουλο και τις πολιτικές δυνάμεις της Κύπρου, επισημαίνοντας ότι η στείρα άρνηση και η αδιαλλαξία που επιδεικνύουν ο Ντενκτάς και το τουρκικό κατεστημένο θα πρέπει να προβληματίσουν την ευρύτερη διεθνή κοινότητα.

    Την απαισιοδοξία της για την επίλυση του Κυπριακού εξέφρασε η Αλέκα Παπαρήγα ενώ για εκβιασμό από τον ΓΓ του ΟΗΕ μίλησε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας.

    Την απόλυτη συμφωνία του προς τις δηλώσεις του κ. Σημίτη, εξέφρασε ο κ. Παπαδόπουλος.

    Αλλαγές Ντενκτάς στο σχέδιο Ανάν

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς επιστρέφει σήμερα από την Αγκυρα και θα προσφωνήσει συλλαλητήριο υποστηρικτών του, ενώπιον του οποίου θα ανακοινώσει τη στάση που θα τηρήσει τη Δευτέρα στην Κοπεγχάγη.

    Πολιτικοί παρατηρητές στη Λευκωσία εκτιμούν ότι ο Ραούφ Ντενκτάς θα εμμείνει στην αδιαλλαξία του, καθώς αισθάνεται ενισχυμένος από τη στάση της πολιτικοστρατιωτικής ηγεσίας της Αγκυρας, η οποία έχει ανακοινώσει ότι το σχέδιο Ανάν δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της.

    Η θέση του Ραούφ Ντενκτάς προδιαγράφεται από την ομιλία του στην τουρκική εθνοσυνέλευση, όπου δήλωσε ότι αποδέχθηκε την πρόσκληση του Κόφι Ανάν και θα μεταβεί στη Χάγη για να ζητήσει αλλαγές στο σχέδιό του, το οποίο χαρακτήρισε μη ισορροπημένο και άδικο.

    Ο Ντενκτάς επανέλαβε ότι θα απορρίψει το σχέδιο Ανάν και όταν θα συναντηθεί με τον Κόφι Ανάν και τον πρόεδρο Παπαδόπουλο, θα ζητήσει να γίνουν μεγάλες αλλαγές.

    Στη σύσκεψη κορυφής πολιτικών και στρατιωτικών ηγετών, που πραγματοποιήθηκε στην Αγκυρα υπό τον Πρόεδρο Σεζέρ, εκπρόσωπός του δήλωσε πως το σχέδιο Ανάν απέχει από τις απαιτήσεις της τουρκικής πλευράς, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αποδοχής ή μη του αποτελέσματος τυχόν δημοψηφίσματος στην Κύπρο.

    Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, μιλώντας στο κοινοβούλιο στην Αγκυρα, δήλωσε ότι ''αμφιβάλλει'' αν η κυβέρνησή του μπορεί να αποδεχθεί το σχέδιο επανένωσης της Κύπρου, όπως προτείνεται από τον γγ του ΟΗΕ Κόφι Αναν. "Και οι δυο πλευρές πρέπει να κάνουν υποχωρήσεις για να επιτευχθεί μια συμφωνία" δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερνογάν, μετά από συνάντηση διάρκειας μίας ώρας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη.

    Ελλάδα-Τουρκία και Βρετανία στη Χάγη

    Την άμεση εμπλοκή των τριών εγγυητριών δυνάμεων της Κύπρου επιδιώκει ο Ανάν ζητώντας από τους πρωθυπουργούς Ελλάδας, Τουρκίας και Βρετανίας να στείλουν υψηλού επιπέδου αντιπροσώπους στη συνάντηση της Χάγης.

    "O γενικός γραμματέας έχει γράψει επιστολές στους πρωθυπουργούς της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Ηνωμένου Βασιλείου (εγγυήτριες δυνάμεις) προσκαλώντας τους να αντιπροσωπευθούν στη συνάντηση της Χάγης την ερχόμενη Δευτέρα, 10 Μαρτίου, σε επίπεδο ανάλογο με τη σημασία του γεγονότος" αναφέρεται στην εν λόγω ανακοίνωση.

    Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη συνάντηση της Χάγης, ενώ η Βρετανία θα εκπροσωπηθεί δια του Λόρδου Ντέιβιντ Χάνεϊ-ειδικού απεσταλμένου του Φόρεϊν Οφις για το Κυπριακό.

    [02] Έκτακτα μέτρα Τροχαίας για το τριήμερο

    7/3/2003 11:45:00 πμ

    Σε επιφυλακή βρίσκεται η Τροχαία εν όψει του εορταστικού Τριημέρου της τελευταίας Κυριακής της Αποκριάς και της Καθαράς Δευτέρας, με τα έκτακτα μέτρα που έχει λάβει, προκειμένου να διευκολύνει τους οδηγούς της πρωτεύουσας και των άλλων μεγάλων αστικών κέντρων. Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών κατά το τριήμερο. Ο καιρός τις ημέρες αυτές θα είναι άστατος, με παροδικές νεφώσεις τοπικές βροχές, αλλά και μεγάλα διαστήματα με ήλιο. Οι τιμές στα νηστίσιμα είναι αυξημένες σε σχέση με πέρυσι. Προσοχή στο έθιμο του χαρταετού εφιστούν τα συναρμόδια Υπουργεία, υπενθυμίζοντας ότι απαγορεύεται αυστηρά το πέταγμά του πλησίον των αεροδρομίων και των υποσταθμών της ΔΕΗ.

    "Υπάρχουν μερικά ακραία φαινόμενα λόγω προβλημάτων εφοδιασμού, αλλά σε γενικές γραμμές ο μέσος όρος αύξησης των τιμών στην Αγορα είναι γύρω στο 10%", δήλωσε ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ Χαράλαμπος Κουρής, στη ΝΕΤ 105,8.

    [03] Πυρκαγιά στα διυλιστήρια Ασπροπύργου- ένας νεκρός

    7/3/2003 10:05:00 πμ

    Νεκρός είναι τελικά ο 53χρονος Βασίλης Καραβασιλείου, ο οποίος τα μεσάνυχτα υπέστη σοβαρότατα καθολικά εγκαύματα, όταν από άγνωστη αιτία, σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη και πυρκαγιά στα αποδυτήρια των εργαζομένων των διυλιστηρίων Ασπροπύργου όπου είχε μεταβεί προφανώς για να αλλάξει ρούχα, όταν τελείωσε την εργασία του. Ο 53χρονος χειριστής ''βανών'' δεν πρόλαβε καν να αντιδράσει αφού τυλίχθηκε στις φλόγες, ενώ το ωστικό κύμα τον εκτίναξε μέσα στη θάλασσα απ΄όπου και τον περισυνέλεξαν οι συνάδελφοί του. Στο Τζάνειο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε οι γιατροί δεν μπόρεσαν αν του προσφέρουν καμία βοήθεια, αφού ο Βασίλης Καραβασιλείου ήταν ήδη νεκρός. Από την Λιμενική Αρχή Ελευσίνας, που διενεργεί την προανάκριση για το χθεσινό συμβάν στα Ελληνικά Διυλιστήρια Ασπροπύργου, συνελήφθη ο υπεύθυνος βάρδιας προβλήτας των ΕΛ.ΠΕ. Μηνάς Χαϊτογγλου, ο οποίος και θα οδηγηθεί στα πλαίσια της αυτόφωρης διαδικασίας στον αρμόδιο Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

    [04] Ποινικές οι διώξεις;

    7/3/2003 11:24:00 πμ

    Με την εξέταση της ένστασης από την υπεράσπιση για αναρμοδιότητα του δικαστηρίου, συνεχίζεται σήμερα η δίκη για την υπόθεση της 17Ν. Οι συνήγοροι υπεράσπισης υποστηρίζουν ότι τα αδικήματα της 17Ν είναι πολιτικά και άρα πρέπει να εκδικαστούν από Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, όπως ορίζει το Σύνταγμα. Με καθυστέρηση προσήλθε στη δικαστική αίθουσα ο Σάββας Ξηρός λόγω προβλημάτων υγείας.

    ''Ο όρος τρομοκρατία δεν είναι νομικός αλλά πολιτικός''

    Αναπτύσσοντας την ένσταση αναρμοδιότητας του δικαστηρίου, η συνήγορος του Δημήτρη Κουφοντίνα και της Αγγελικής Σωτηροπούλου, Ιωάννα Κούρτοβικ, υποστήριξε ότι "το γεγονός πως οι κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας και όχι στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο συνιστά παραβίαση της Αρχής του Φυσικού Δικαστή". ''Εχετε μπροστά σας ένα αδίκημα, που αφορά τη συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, το οποίο είναι αμιγώς πολιτικό'', είπε, χαρακτηριστικά, η κυρία Κούρτοβικ. Επικαλέστηκε, μάλιστα, την παράδοση του Δημήτρη Κουφοντίνα στις Αρχές τον περασμένο Σεπτέμβριο, αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη για τη δράση της 17 Νοέμβρη και ισχυρίστηκε πως ο όρος ''τρομοκρατία'' δεν είναι νομικός αλλά πολιτικός.

    Στην αγόρευσή της υποστήριξε, επίσης, ότι ''καμία νομοθετική πράξη δεν έχει χαρακτηρίσει ως τρομοκρατικά χτυπήματα τους βομβαρδισμούς αμάχων και τις μαζικές απελάσεις''. Σύμφωνα με την κυρία Κούρτοβικ, από τις προκηρύξεις της 17 Ν προκύπτει ότι ''οι ενέργειες και οι δραστηριότητές της αποσκοπούσαν στην εγκαθίδρυση μιας άλλης τάξης πραγμάτων''. Η κα Κούρτοβικ συνόψισε τις ενέργειες, για τις οποίες κατηγορείται ο εντολέας της, Δημήτρης Κουφοντίνας-και διευκρίνισε ότι υποβάλει την ένσταση μόνο για λογαριασμό του και όχι για τη σύζυγό του, Αγγελική Σωτηροπούλου.

    Σύμφωνα με την κυρία Κούρτοβικ, τέσσερις φορές επελέγησαν στόχοι, που εξέφραζαν πολιτική Αρχή, τρεις Βουλευτές και έναν υπουργό, δύο φορές στόχοι από τη δικαστική εξουσία, έξι φορές εκπροσώπους των Σωμάτων Ασφαλείας, 10 φορές ξένους διπλωματικούς εκπρόσωπους, τέσσερις φορές η οργάνωση στράφηκε κατά πρεσβειών ξένων οργανισμών, μία φορά κατά ξένου στρατιωτικού φορέα και 15 φορές κατά συνόλων υπερεθνικών μονάδων.

    Η δίκη συνεχίζεται με τις αγορεύσεις των υπόλοιπων συνηγόρων υπεράσπισης για την ένσταση αναρμοδιότητας του δικαστηρίου.

    Eπίσης, αμέσως μετά την έναρξη της δίκης, ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος, που μέχρι πρότινος εκπροσωπούσε την οικογένεια Αθανασιάδη, δήλωσε στο δικαστήριο παράσταση πολιτικής αγωγής και για τη δολοφονία του Δημήτρη Αγγελόπουλου από τη 17 Νοέμβρη.

    Λίγο πριν αρχίσει η δίκη, σήμερα, προσήλθαν στην αίθουσα οι φωτορεπόρτερ για να φωτογραφίσουν τους κατηγορούμενους, όπως ακριβώς έκαναν χθες. Και σήμερα αρνήθηκαν να φωτογραφηθούν οι Παπαναστασίου, Τσελέντης και Σωτηροπούλου.

    Ενταση χθες στη δικαστική αίθουσα

    Στη χθεσινή διαδικασία, απορρίφθηκαν οι ενστάσεις των συνηγόρων υπεράσπισης για τη ραδιοτηλεοπτική κάλυψη και για τη σύνθεση του δικαστηρίου.

    Ενταση προκλήθηκε, όταν ο Δημήτρης Κουφοντίνας απευθυνόμενος στον Πρόεδρο του δικαστηρίου του ζήτησε να παραιτηθεί με το αιτιολογικό ότι το δικαστήριο δέχεται πολλές πιέσεις και εξαρτήσεις, προκειμένου να επιβάλλει βαριές καταδίκες.

    Από τη στάση Κουφοντίνα αποστασιοποιήθηκαν οι άλλοι κατηγορούμενοι, δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να μιλάει εξ ονόματός τους, ενώ ο Θεολόγος Ψαραδέλλης δήλωσε ότι βρίσκεται κατηγορούμενος για τις ιδέες του και όχι για τις πράξεις του.

    Επίσης, ο Πρόεδρος του δικαστηρίου αναφερόμενος στις καταγγελίες της υπεράσπισης για ενδεχόμενη βιντεοσκόπηση της δίκης, είπε ότι το θέμα θα διερευνηθεί, ενώ κύκλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης ανέφεραν ότι η δίκη δεν βιντεοσκοπείται.

    Επίσης, με απόφαση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών η δίκη θα διακόπτεται στις 15.00, αντί στις 16.00 που ίσχυε έως τώρα.

    [05] Επιμένει ο Μίλερ

    7/3/2003 11:32:00 πμ

    Δεν αναίρεσε τίποτε από όσα είχε δηλώσει ο Τόμας Μίλερ στην εφημερίδα New York Times, δηλώσεις με τις οποίες είχε υπονοήσει ότι υπάρχουν κι άλλα μέλη της 17Ν που παραμένουν ασύλληπτα, αμφισβητώντας ουσιαστικά, έτσι, την εξάρθρωση της τρομοκρατίας στη χώρα μας. Οι δηλώσεις του κ. Μίλερ προκάλεσαν και συνεχίζουν να προκαλούν την έντονη αντίδραση του πολιτικού κόσμου. Ο Αμερικανός πρεσβευτής όταν ρωτήθηκε εκ νέου για το θέμα περιορίστηκε να πει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες Aμερικής παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον τη δίκη των κατηγορουμένων της 17Ν, καθώς έχουν χάσει τη ζωή τους πέντε Aμερικανοί πολίτες.

    Αντιδράσεις στην Αθήνα

    Ο Τόμας Μίλερ προέτρεψε να ξαναδιαβαστούν οι δηλώσεις του, παρατήρησε δε ότι υπάρχουν σημαντικότερα θέματα για συζήτηση.

    Οι δηλώσεις του Τόμας Μίλερ σχολιάστηκαν σε αυστηρό ύφος και με αιχμηρό τρόπο από τον Πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη.

    Οι προφητείες του κυρίου Μίλερ και των προκατόχων του δεν αποδείχθηκαν θησαυροί αλλά άνθρακες, δήλωσε ο Κώστας Λαλιώτης.

    Τις απόψεις του Αμερικανού πρεσβευτή Τόμας Μίλερ φάνηκε να συμμερίζεται ο επίτιμος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, προκαλώντας την αντίδραση του Κώστα Λαλιώτη.

    [06] Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Λάντεν

    7/3/2003 9:13:00 πμ

    Σε ''απόσταση αναπνοής" βρίσκονται οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες από τον Οσάμα Μπιν Λάντεν καθώς τις τελευταίες ώρες "χτενίζουν" το νότο της επαρχίας Μπαλουχιστάν στο Πακιστάν κοντά στα σύνορα Αφγανιστάν και Ιράν. Πληροφορίες για το που κρύβεται ο αρχηγός της Αλ Κάιντα έδωσε στις αμερικανικές Αρχές ο Χαλίντ Σεϊχ Μοχάμεντ, 3ος κατά σειρά στην ιεραρχία της οργάνωσης που είχε συλληφθεί προ ημερών στο Πακιστάν. "Συλλάβαμε τον εγκέφαλο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου εναντίον του έθνους μας", δήλωσε ο Πρόεδρος Μπους αναφερόμενος στον Σειχ Μοχαμεντ.

    Ανάμεσα στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν κρύβεται ο Λάντεν

    Ο φερόμενος ως νούμερο 3 της Αλ Κάιντα Χαλίντ Σεϊχ Μοχάμεντ συνελήφθη στην πόλη Ραουαπίλντι του Πακιστάν, και όπως πιστεύεται ανακρίνεται από τους Αμερικανούς, στην αεροπορική βάση Μπάγκραμ του Αφγανιστάν. Πιστεύεται, ότι είναι ο επιχειρηματικός νους της Αλ Κάιντα, ο άνθρωπους που οργάνωσε τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

    Από τη σύλληψη του Χαλίντ Σεϊχ Μοχάμεντ μέχρι και σήμερα, Αμερικανοί και Πακιστανοί αξιωματούχοι χτενίζουν την κατά μήκος 560 χιλιομέτρων συνοριακή γραμμή του Πακιστάν - Αφγανιστάν.

    Όπως υποστηρίζει, ο Οσάμα Μπιν Λάντεν είναι καλά στην υγεία του και κρύβεται στην ορεινή περιοχή ανάμεσα στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν. Είχε μάλιστα, συνάντηση μαζί του, πριν από μερικές εβδομάδες.

    Σημαντικά στοιχεία για τον εντοπισμό του Λάντεν βρέθηκαν και στο σπίτι όπου συνελήφθη ο Σακί Μοχάμεντ.

    Τις πληροφορίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, αξιοποιεί, άριστα συνεργαζόμενο το Πακιστάν, το οποίο ωστόσο, διαψεύδει τις φήμες ότι στα εδάφη του κρύβεται ο ηγέτης της Αλ Κάιντα.

    Ο Πακιστανός πρόεδρος Περβέζ Μουσάραφ, σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε σήμερα από το CNN, δήλωσε ότι ο Οσάμα μπιν Λάντεν φαίνεται ότι είναι ζωντανός, αλλά θεωρεί απίθανο να βρίσκεται στο Πακιστάν. ''Δεν θα πρέπει να κρύβεται μόνος ή με ένα ακόμα άτομο... Φαίνεται ότι είναι ζωντανός. Θα πρέπει να μετακινείται με πολλούς σωματοφύλακες. Δεν πρέπει να βρίσκεται στο Πακιστάν'', δήλωσε ο Μουσάραφ.

    Σύμφωνα με τον Πακιστανό ηγέτη, οι πακιστανικές υπηρεσίες ασφαλείας παρακολουθούσαν τον Σέιχ Μοχάμεντ ένα μήνα πριν από τη σύλληψή του. Ο Μουσάραφ πρόσθεσε ότι ο Σέιχ Μοχάμεντ δίνει ''αντιφατικές πληροφορίες'' για τις επαφές του με τον μπιν Λάντεν. ''Όμως βρισκόμαστε στην προκαταρκτική ανάκριση. Πιστεύω ότι θα προκύψουν περισσότερα στοιχεία όταν ολοκληρωθεί η ανάκριση'', πρόσθεσε ο Μουσάραφ.

    Συλλήψεις

    Στο μεταξύ, τη σύλληψη πέντε ατόμων με εξτρεμιστικές ιδέες, οι τέσσερις από το Κουβέιτ και ο ένας αγνώστου μέχρι στιγμής εθνικότητας, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Κουβέιτ.

    Στην κατοχή τους βρέθηκαν όπλα και πολεμοφόδια, τα οποία είχαν εγκαταλειφθεί πιθανότητα από Ιρακινούς, μετά τον πόλεμο του Κόλπου το 1991.

    [07] Αισιoδοξία Μπους για την έκβαση της κρίσης με τη Β. Κορέα

    7/3/2003 11:32:00 πμ

    Διαλλακτικός εμφανίστηκε στη συνέντευξη που έδωσε τα ξημερώματα ο Τζορτζ Μπους αναφορικά με τη Βόρεια Κορέα καθώς, όπως είπε, οι ΗΠΑ θα προσεγγίσουν το πρόβλημα συλλογικά, ενώ ζήτησε τη συνδρομή άλλων χωρών της περιοχής όπως της Κίνας, της Ιαπωνίας, της Ρωσίας και της Νότιας Κορέας για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης. "Πρόκειται για περιφερειακό ζήτημα", δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος. "Ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσουμε την Πιονγιάνγκ είναι να πεισθούν οι διάφορες πλευρές να αναλάβουν τις ευθύνες τους, για να πείσουν τον Κιμ Τζονγκ-ιλ, ότι η ανάπτυξη πυρηνικού οπλοστασίου δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντά του", ανέφερε ο Μπους. Στο μεταξύ, την Παρασκευή, η Β. Κορέα επανέλαβε το αίτημά της για διμερείς επαφές με την Ουάσιγκτον.

    [08] Ισραηλινοί κατέλαβαν τμήμα της Λωρίδας της Γάζας

    7/3/2003 10:19:00 πμ

    Μονάδες του ισραηλινού στρατού κατέλαβαν σήμερα το πρωί παλαιστινιακά εδάφη στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με παλαιστινιακές και ισραηλινές πηγές. Ανδρες του πεζικού με την κάλυψη 60 αρμάτων μάχης και θωρακισμένων οχημάτων αναπτύχθηκαν στις περιοχές Μπέιτ Λάχια και Μπέιτ Χάνουν. Στόχος της επιχείρησης είναι η παρεμπόδιση της εκτόξευσης ρουκετών εναντίον του ισραηλινού εδάφους από Παλαιστίνιους μαχητές, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

    Σύλληψη στρατιωτικού ηγέτη της Ισλαμικής Τζιχάντ

    Ισραηλινοί στρατιώτες συνέλαβαν σήμερα το πρωί κοντά στη Τζενίν της Δυτικής Οχθης ένα στρατιωτικό ηγέτη της παλαιστινιακής οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ.

    Ο ηλικίας 25 ετών Μοχάμεντ Αμπού αλ-Ρομπ, ηγέτης στην περιοχή της Τζενίν των Ταξιαρχιών Αλ-Κοντς, της ένοπλης πτέρυγας της Ισλαμικής Τχιχάντ και δυο ακόμα στελέχη της οργάνωσης, συνελήφθησαν σε σπίτι της Καμπατίγιε, κοντά στη Τζενίν, στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Οχθης.

    Ο Αλ-Ρομπ διαδέχθηκε στην ηγεσία των Ταξιαρχιών Αλ-Κοντς τον Ιγιάντ Σαουάλα, ο οποίος σκοτώθηκε το Νοέμβριο στη Τζενίν στη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με ισραηλινούς στρατιώτες που επρόκειτο να τον συλλάβουν.

    Η χήρα του, η 19χρονη Μαριάμ, Παλαιστίνια με κροατική υπηκοότητα από την μητέρα της, συνελήφθη και απελάθηκε στην Κροατία.

    Βία στη βία

    Μέλη της Χαμάς εκτόξευσαν χθες το απόγευμα ρουκέτες που εξερράγησαν κοντά στην ισραηλινή πόλη Σντερότ χωρίς να υπάρξουν θύματα.

    Αλλά και οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 11 Παλαιστίνιοι και να τραυματιστούν δεκάδες άλλοι άνθρωποι.

    [09] ''Βόμβα'' σε ξενοδοχείο όπου βρισκόταν ο Πάουελ

    7/3/2003 9:01:00 πμ

    Συναγερμός σήμανε στις Αρχές ασφαλείας της Νέας Υόρκης, όταν σε ξενοδοχείο κοντά στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών εντοπίσθηκε μία βαλίτσα, από την οποία προεξείχαν κάποια καλώδια. Οι αστυνομικές αρχές φοβήθηκαν ότι η βαλίτσα αυτή ήταν παγιδευμένη και γι αυτό έδωσαν εντολή για εκκένωση του ξενοδοχείου ''Waldorf Astoria'', στο οποίο βρισκόταν ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, που είχε σειρά επαφών με ευρωπαίους ομολόγους του ενόψει της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας. Οπως μετέδωσε το CNN μετά την εκκένωση του ξενοδοχείου, η βαλίτσα απομακρύνθηκε και καταστράφηκε, αλλά δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι επρόκειτο όντως για βόμβα.

    [10] Πρόταση Αραφάτ για νέο πρωθυπουργό

    7/3/2003 10:50:00 πμ

    Ο Παλαιστίνιος ηγέτης ζήτησε από τον ανώτατο αξιωματούχο της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) Μαχμούντ Αμπάς να αναλάβει πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής, ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης εκπρόσωπος του παλαιστινιακού κοινοβουλίου. Σύμφωνα με τον Αχμεντ Κορέι, ο Γιάσερ Αραφάτ "όρισε τον αδελφό Αμπου Μάζεν( Μοαχμούντ Αμπάς) για να αναλάβει την πρωθυπουργία". Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Κεντρική Παλαιστινιακή Επιτροπή και το Παλαιστινιακό Νομοθετικό Συμβούλιο θα λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για να εγκριθεί η πρόταση-διορισμός κατά τη διάρκεια μιας σειράς διαδικασιών που θα ξεκινήσουν την Κυριακή.

    Ο Αμπάς, συνιδρυτής της Φατάχ PLO, επικεφαλής της οποίας είναι ο Αραφάτ, ήταν από τις κορυφαίες εκείνες προσωπικότητες που μετείχαν στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις του 1993 στο Όσλο. Υπενθυμίζεται ότι ο Αραφάτ δέχεται ισχυρές διεθνείς πιέσεις για τη μεταρρύθμιση της Παλαιστινιακής Αρχής και τη σταδιακή παράδοση της διοίκηση της Αρχής σε ένα πρωθυπουργό.

    [11] Ινδία: Δολοφονία ζευγαριού για θρησκευτικούς λόγους

    Μπέττυ Σαβούρδου 7/3/2003 10:49:00 πμ

    Τρεις νεαροί Μουσουλμάνοι κατηγορούνται στη βόρειο Ινδία για τη δολοφονία δύο εφήβων εραστών, της Μουσουλμάνας αδελφής τους και ενός Ινδουιστή. Το περιστατικό συνέβη στο χωριό Σαρέντι, στην περιοχή που βρίσκεται το Ταζ Μαχάλ, το γνωστό "μνημείο της αγάπης" που έχτισε ο Μογγόλος αυτοκράτορα Σαχ Τζαχάν στη μνήμη της συζύγου του Μουμτάζ. Σύμφωνα με αξιωματούχο της αστυνομίας, οι οικογένειες και οι συγχωριανοί του ζευγαριού ήταν αντίθετοι στη σχέση τους. Η δολοφονία έγινε την Τετάρτη, όταν τα τρία αδέρφια της κοπέλας, γυρνώντας στο σπίτι, βρήκαν εκεί το ζευγάρι.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, ένας από τους τρεις αδελφούς παραδόθηκε στις αρχές και οι άλλοι δύο συνελλήφθησαν αργότερα. Και στους τρεις, απαγγέλθηκαν κατηγορίες για φόνο.

    Η δολοφονία ζευγαριών που δεν ανήκουν στην ίδια κάστα ή θρησκεία είναι κάτι που ακόμα παρατηρείται στην Ινδία.

    Πηγή: BBC

    [12] Επιμένει ο Μπους στη χρήση βίας

    7/3/2003 8:12:00 πμ

    Την ώρα που πληθαίνουν οι φωνές των χωρών κατά του πολέμου, ο Aμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους εμφανίστηκε έτοιμος να αναλάβει στρατιωτική δράση εναντίον του Ιράκ. Σε συνέντευξη του, τα ξημερώματα, υποστήριξε ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν δεν συμμορφώνεται με το ψήφισμα 1441 του Σ.Α. και εξακολουθεί να κατέχει όπλα μαζικής καταστροφής.

    ''Δολοφόνος ο Σαντάμ''

    Η άρνηση να χρησιμοποιηθεί βία προκειμένου να αφοπλιστεί το Ιράκ ενέχει κινδύνους που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους σε συνέντευξη στο Λευκό Οίκο. Πρόσθεσε δε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο των διπλωματικών προσπαθειών για την επίλυση της κρίσης με το Ιράκ, επισημαίνοντας ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν είχε ήδη στη διάθεσή του πάνω από μία δεκαετία για να αφοπλιστεί.

    Ο Τζορτζ Μπους πρόσθεσε ότι ο επικεφαλής των επιθεωρητών Χανς Μπλιξ πρέπει να απαντήσει ''σε μια απλή ερώτηση-εάν το Ιράκ έχει αφοπλιστεί''. Το Ιράκ , είπε ο κ. Μπους, κρύβει υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή όπλων μαζικής καταστροφής και συνεχίζει να παράγει απαγορευμένους πυραύλους.

    Πάντως, ο κ. Μπους διαβεβαίωσε ότι δεν έχει πάρει ακόμη την τελική του απόφαση για στρατιωτική επίθεση αλλά όλες οι ενδείξεις πείθουν ότι ο Σαντάμ- τον οποίο χαρακτήρισε δολοφόνο και βασανιστή- δεν έχει πρόθεση να αφοπλιστεί και δεν απομένει άλλη επιλογή στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους παρά να τον αφοπλίσουν.

    Ο Πρόεδρος Μπους άφησε ένα μικρό παράθυρο ευκαιρίας μέσα στις επόμενες μέρες στον Σαντάμ Χουσεΐν εάν επιλέξει να παραιτηθεί και να αυτοεξοριστεί με παράλληλο αφοπλισμό του Ιράκ. Οι ΗΠΑ εντός των προσεχών ημερών θα ζητήσουν ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας επί του νέου σχεδίου ψηφίσματος που έχουν καταθέσει από κοινού με την Βρετανία και την υποστήριξη της Ισπανίας'', δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

    Νωρίτερα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, δήλωσε ήδη πρόθυμος να προσφύγει σε στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ, ακόμη κι αν περισσότερες από μία χώρες ασκήσουν βέτο σε μια τέτοια απόφαση.

    Εντατικοποίηση των πολεμικών προετοιμασιών

    Λίγο πριν αρχίσει η συνέντευξη του Τζορτζ Μπους, αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας ανέφεραν ότι τα αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη έχουν διπλασιάσει τις περιπολίες που εκτελούν στις ζώνες απαγόρευσης πτήσεων στο βόρειο και νότιο Ιράκ, καθώς σήμερα γίνονται τουλάχιστον 500 πτήσεις.

    Μία άλλη ένδειξη για την εντατικοποίηση των πολεμικών προετοιμασιών είναι η επίσκεψη του διευθυντή της CIA, Τζορτζ Τένετ, στην περιοχή του Κόλπου, όπου ΗΠΑ και Βρετανία έχουν συγκεντρώσει περίπου 300.000 στρατιώτες, δεκάδες πολεμικά πλοία και περίπου 600 αεροσκάφη.

    Ο Μπους μοιάζει να μην ακούει τις αντιπολεμικές φωνές

    Στην συνέντευξη του, ο Αμερικανός Πρόεδρος, διαβεβαίωσε ότι προσεύχεται καθημερινά για καθοδήγηση στο θέμα του Ιράκ. ''Αν είμαστε έτοιμοι για εμπλοκή των δυνάμεών μας, θα προσεύχομαι για την ασφάλειά τους, και θα προσεύχομαι για την ασφάλεια των αθώων Ιρακινών'', διαβεβαίωσε ο Τζορτζ Μπους. Ο Τζορτζ Μπους, ένας μεθοδιστής που διαβάζει κάθε πρωί τη Βίβλο για να εμπνέεται- όπως λένε οι συνεργάτες του, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι καθώς πλησιάζει η ώρα για να λάβει την απόφαση για επίθεση εναντίον της Βαγδάτης, βρίσκει το στήριγμα που χρειάζεται στην πίστη του. ''Προσεύχομαι καθημερινά'', είπε, ''Προσεύχομαι για καθοδήγηση, για ορθή κρίση και δύναμη. . . προσεύχομαι για την ειρήνη'', διαβεβαίωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

    Κληθείς να σχολιάσει τις διαδηλώσεις που γίνονται σε όλο τον κόσμο εναντίον του πολέμου, ο Μπους εξέφρασε κατανόηση για την ''ανησυχία'' που προκαλεί η προοπτική ενός πολέμου. ''Αναγνωρίζω ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν τούς αρέσει ο πόλεμος. Και σε μένα δεν αρέσει ο πόλεμος. Ελπίζω ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν ακούει τα αιτήματα του κόσμου και θα αφοπλισθεί. Αυτή είναι η ελπίδα μου'', είπε ο Μπους, για να προσθέσει ότι ''δεν προτίθεμαι να διακινδυνεύσω να μην κάνω τίποτα, με την ελπίδα ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν θα αλλάξει μυαλά''. ''Ελπίζω να αφοπλιστεί, ή τουλάχιστον να φύγει από τη χώρα'', πρόσθεσε ο Τζορτζ Μπους, αναφερόμενος στον Σαντάμ Χουσεΐν, προειδοποιώντας ότι ο Λευκός Οίκος είναι αποφασισμένος να αφοπλίσει το ιρακινό καθεστώς για να προστατεύσει τον αμερικανικό λαό. ''Αν τεθεί θέμα ασφάλειας των ΗΠΑ, δεν χρειαζόμαστε την έγκριση κανενός'' για να δράσουμε, ανέφερε ο Τζορτζ Μπους, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. ''Δουλειά μου είναι να προστατεύσω την Αμερική. Κι αυτό ακριβώς θα κάνω. Πιστεύω ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν είναι απειλή για τον αμερικανικό λαό'', ανέφερε ο Τζορτζ Μπους στη συνέντευξή του στο Λευκό Οίκο. Υποστήριξε δε ότι οι ΗΠΑ δεν διαφωνούν επί της ουσίας με τη Γαλλία και τη Γερμανία, αφού κοινός στόχος είναι ο αφοπλισμός του Ιράκ.

    Ερωτηθείς δε για τους κινδύνους που θα αντιμετωπίσουν οι επιθεωρητές σε περίπτωση που ξεσπάσει πόλεμος, ο Τζορτζ Μπους απάντησε ότι ''θα δώσουμε στους ανθρώπους την ευκαιρία να φύγουν'' πριν αρχίσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις και διαβεβαίωσε ότι ''δεν βρισκόμαστε σε διαμάχη με κανέναν εκτός του Σαντάμ και της ομάδας των δολοφόνων του''.

    Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας Χαβιέρ Σολάνα τάχθηκε κατά οποιασδήποτε στρατιωτικής επιχείρησης στο Ιράκ χωρίς την προηγούμενη απόφαση των Ηνωμένων Εθνών. Όπως τόνισε, ο διεθνής οργανισμός πρέπει να παραμείνει στο επίκεντρο των διεθνών προσπαθειών για τον αφοπλισμό της Βαγδάτης.

    [13] Συμμαχικά αεροσκάφη έπληξαν ραντάρ στο νότιο Ιράκ

    7/3/2003 11:37:00 πμ

    Η αμερικανική στρατιωτική επέμβαση κατά της Βαγδάτης φαίνεται πως πλησιάζει, καθώς αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη που περιπολούν στο νότιο Ιράκ έπληξαν κινητό σύστημα ραντάρ της ιρακινής αεράμυνας, σε απόσταση 370 χιλιομέτρων δυτικά της Βαγδάτης. Σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού Πενταγώνου, το ραντάρ είχε μεταφερθεί στην περιοχή της νότιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων και αποτελούσε απειλή για τα συμμαχικά αεροσκάφη. Το τελευταίο διάστημα, οι περιπολίες των Αμερικανών και των Βρετανών έχουν υπερδιπλασιαστεί, πραγματοποιώντας καθημερινά τουλάχιστον 500 πτήσεις, όπως επιβεβαιώνουν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι.

    [14] Ανάν: Η εξορία του Σ. Χουσέιν θα αποτρέψει τον πόλεμο

    7/3/2003 10:28:00 πμ

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Αναν σε συνέντευξή του στην αραβική εφημερίδα "Αλ Χάγιατ" εκτιμά ότι η εξορία του Σαντάμ Χουσέιν είναι ''μία επιλογή'' για να αποτραπεί η αμερικανική επίθεση στο Ιράκ και πρόσθεσε ότι δεν είμαι βέβαιος ότι ο ηγέτης του Ιράκ θα εγκαταλείψει την εξουσία. "Σε περίπτωση πολέμου, τα Ηνωμένα Εθνη έχουν καθήκον να διαφυλάξουν τις ζωές 10 εκατομμυρίων ανθρώπων στο Ιράκ. Θα πρέπει να φροντίσουμε κάπου 2 εκατομμύρια πρόσφυγες, ενώ 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να διασχίσουν τα σύνορα. Η κατάσταση είναι εύθραστη στο Ιράκ. Σύμφωνα με τα στοιχεία μας, κάπου 5 εκατομμύρια άτομα στερούνται πόσιμου νερού και ένα εκατομμύριο παιδιά υποφέρουν από χρόνιο υποσιτισμό", τόνισε ο Ανάν.

    Ερωτηθείς αν προτίθεται να μεταβεί στη Βαγδάτη για την εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης στην κρίση, ο Αναν σημείωσε ότι ''θέλει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης, αλλά δεν βλέπει τη χρησιμότητα να μεταβεί στη Βαγδάτη στην παρούσα φάση''.

    [15] Σπουδαίες επιδόσεις στο ''Αθήνα 2003''

    Aννα Κούρτη 7/3/2003 10:10:00 πμ

    Μεγάλες επιδόσεις σημειώθηκαν στο Διεθνές μίτινγκ κλειστού στίβου "Αθήνα 2003" που διοργάνωσε ο ΣΕΓΑΣ, στο κλειστό στάδιο της Παιανίας. Στο ολοκαίνουργιο στάδιο συγκεντρώθηκαν ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του στίβου τα οποία αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν στο προσεχές παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Μπέρμιγχαμ. Το στάδιο εγκαινιάστηκε επίσημα την Πέμπτη, από τον υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο. Την σημαντική διοργάνωση μετέδωσε απευθείας η ΕΤ1.

    Δεύτερη η Ξάνθου-τρίτος ο Γκαβέλας

    Νίκη Ξάνθου

    Ξεχώρισαν με τις επιδόσεις τους ο Πορτογάλος Ρούι Σίλβα στα 1.500μ, όπου με 3.36.86 πέτυχε την 4η καλύτερη επίδοση φέτος στον κόσμο, ο Γιουγκοσλάβος, Ντράγκουτιν Τόπιτς στο ύψος με 2.33μ, η Ζάνα Μπλοκ στα 60μ με 7.13, ο Ισπανός Γιάγκο Λαμέλα στο μήκος με 8.26μ, η Ρωσίδα Ελενα Ισινμπάγιεβα στο επί κοντώ, όπου με 4.65μ κέρδισε την συμπατριώτισσά της, Σβετλάνα Φεοφάνοβα η οποία έμεινε στα 4.60μ, ενώ η Ρωσίδα Τατιάνα Κότοβα κέρδισε στο μήκος με 6.74μ και ο Κιμ Κόλινς (Σεν Κιντς &amp; Νέβις) στα 60μ με 6.57.

    Από τις ελληνικές συμμετοχές ξεχώρισαν η Νίκη Ξάνθου στο μήκος όπου κατετάγη 2η πίσω από την Κότοβα με 6.72μ και η Ερρικα Πρεζερράκου 5η στο επί κοντώ υπερέβη τα 4.25μ και σημείωσε νέο ατομικό ρεκόρ.

    Δυνατός επανεμφανίστηκε στα 60μ ο Θεοδωρίδης (4ος), ο οποίος παρά το πρόβλημα τραυματισμού που αντιμετώπισε τις προηγούμενες ημέρες τερμάτισε σε 6.61, πίσω από τον Αρη Γκαβέλα (3ος) (με την ίδια επίδοση), αλλά κατάφερε να κερδίσει τον Χριστόφορο Χοϊδη (5ος) και να πάρει αυτός το εισιτήριο για το παγκόσμιο του Μπέρμιγχαμ, αφού ο αγώνας είχε και τον χαρακτήρα πρόκρισης μεταξύ των δύο αθλητών.

    Στα 60μ των γυναικών, η Κοκλώνη τερμάτισε σε 7.29 στην 5η θέση, ενώ ο Κώστας Καρακατσάνης στα 1.500μ πέτυχε νέο ατομικό ρεκόρ με 3.42.84.

    Αποτελέσματα

    Αναλυτικά τα αποτελέσματα του Διεθνές μίτινγκ κλειστού στίβου "Αθήνα 2003":

    Ύψος ανδρών

    Ντράγκουτιν Τόπιιτς (Σερβία &amp; Μαυροβούνιο) 2.33μ Μαρκ Μπόσγουελ (Καναδάς) 2.23μ Αντρέι Σοκολόφσκι (Ουκρανία) 2.20μ Στέφαν Στραντ (Σουηδία) 2.20μ Αντρέι Τσούπσα (Λευκορωσία) 2.20μ Μιχάλης Τομαράς 2.15μ Δημήτρης Συράκος 2.15μ Τσαρλς Κλίνγκερ (ΗΠΑ) 2.15μ Γιάνης Κωνσταντίνου (Κύπρος) 2.15μ

    3.000μ γυναικών

    Ζάχρα Ουασίζ (Μαρόκο) 8.47.00 Κάρλα Σακραμέντο (Πορτογαλία) 9.11.73 Α. Σαμοκβόλοβα (Ρωσία) 9.19.75 Κριστίνα Κασάνδρα (Ρουμανία) 9.33.38

    400μ γυναικών

    Σάντι Ρίτσαρντς (Τζαμάικα) 52.39 Ναταλία Αντιουτς (Ρωσία) 52.40 Ιονέλα Τιρλέα (Ρουμανία) 52.56 Αλλιαν Πομπέι (Γουιάνα) 52.80 Χρύσα Γκουντενούδη 54.04

    60μ ανδρών

    Κιμ Κόλινς (Σεν Κιντς &amp; Νέβις) 6.57 Φρέντι Μαγιόλα (Κούβα) 6.60 Αρης Γκαβέλας 6.61 Γιώργος Θεοδωρίδης 6.61 Χριστόφοροςς Χοϊδης 6.67 Ουτσένα Εμεντόλου (Νιγηρία) 6.70 Αλέξανδρος Τερζιάν 6.73

    60μ γυναικών

    Ζάνα Μπλοκ (Ουκρανία) 7.13 Βίργκιν Μπεναβίντες (Κούβα) 7.21 Μαρίνα Κισλόβα (Ρωσία) 7.23 Κρίστι Γκέινς (ΗΠΑ) 7.23 Γεωργία Κοκλώνη 7.29 Ροξάνα Ντίαζ (Κούβα) 7.30 Μερσί Ενκού (Νιγηρία) 7.32 Τζόαν Εκά (Νιγηρία) 7.38

    Τριπλούν ανδρών

    Γιέλβις Κεσάδα (Κούβα) 16.76μ Ιβάιλο Ουσένοφ (Βουλγαρία) 16.62μ Ιγκόρ Σπασοφκόντσκι (Ρωσία) 16.29μ Ντένις Καπούστιν (Ρωσία) 16.11μ Ροστισλάβ Ντιμιτρόφ (Βουλ) 15.80μ

    Επί κοντώ γυναικών

    Ελενα Ισινμπάγιεβα (Ρωσία) 4.65μ Σβετλάνα Φεοφάνοβα (Ρωσία) 4.60μ Εντα Ελισντοτίρ (Ισλανδία) 4.50μ Τάνια Κόλεβα (Βουλγαρία) 4.25μ Ερρικα Πρεζεράκου 4.25μ Γωγώ Τσιλιγκίρη 4.25μ Σουίνγκ Γκάο (Κίνα) 4.25μ Ιβόν Μπουσμπάουμ (Γερμανία) 4.25μ Κριστίν Ανταμς (Γερμανία) 4.25μ Κάρολιν Χινγκστ (Γρμανία) 4.25μ Δήμητρα Εμμανουήλ 3.90μ

    Μήκος γυναικών

    Τατιάνα Κότοβα (Ρωσία) 6.74μ Νίκη Ξάνθου 6.72μ Ιρινα Σιμάγκινα (Ρωσία) 6.68μ Ολγα Ρουμπλιόβα (Ρωσία) 6.63μ Στέλλα Πιλάτου 6.58μ Τούντε Βάζι (Ουγγαρία) 6.58μ

    400μ ανδρών

    Μάικλ Μπλάκγουντ (Τζαμάικα) 46.51 Αβαρνττ Μνκούρ (Μπαχάμεες) 46.57 Σοφιενέ Λαμπιντί (Τυνησία) 47.07 Μάικλ Μακντόναλντ (Τζαμάικα) 47.38 Γιάννης Αμοιρίδης 48.74

    Σφαίρα ανδρών

    Μίλαν Χάμπορακ (Σλοβακία) 20.35μ Αλέξις Παουμιέρ (Κούβα) 19.87 Γκεόργκε Γκούσετ (Ρουμανία) 19.78 Ντμίτρι Γκοντσαρικ (Λευκορωσία) 19.37 Πάολο Νταλ Σόλιο (Ιταλία) 19.20

    60μ εμπόδια ανδρών

    Γιόελ Χερνάντεζ (Κούβα) 7.67 Κάρλος Πάτερσον (Κούβα) 7.70 Λαβά Σεντρίχ (Γαλλία) 7.72 Μάικ Φένερ (Γερμανία) 7.76 Μίροσλαβ Νοβάκοβιτς (Σερβία/Μαυρ.) 7.83 Αλέξανδρος Θεοφανόφ 7.95

    60μ εμπόδια γυναικών

    Γιαμάρα Νέιρα (Κούβα) 8.00 Γκλόρι Αλόζι Ισπανία) 8.00 Αστια Γουόλκερ (Τζαμάικα) 8.20 Αντζελα Ατέντε (Νιγηρία) 8.34 Αλεξάνδρα Κόμνου 8.35 Σβετλάνα Λαούχοβα (Ρωσία) 8.35

    1.500μ γυναικών

    Ελενα Σιντορτσένκοβα (Ρωσία) 4.10.10 Τζούλια Κοσένκοβα (Ρωσία) 4.11.02 Ολγα Κομιάγκινα (Ρωσία) 4.11.74 Ιρίνα Βασέντσεβα (ΡΩσία) 4.14.46 Σελτανάτ Αϊτ Χαμνού (Μαρόκο) 4.14.81 Αλινς Κουτσερζάν (Ρουμαανία) 4.16.42 Νατάλλια Εβντοκίμοβα (Ρωσία) 4.24.48

    Μήκος ανδρών

    Γιάγκο Λαμέλα (Ισπανία) 8.26μ Λουίς Μέλιζ (Κούβα) 8.09μ Δημήτρης Σεράλης 7.97μ Μπογκντάν Τάρους (Ρουμανία) 7.91μ Ολέσει Λουκάσεβιτς (Ουκρανία) 7.88μ Κάρλος Καλάντο (Πορρτογαλία) 7.74μ Φερνάντες Ραούλ (Ισπανία) 7.71μ Βιτάλι Σκουρλάτοφ (Ρωσία) 7.52μ

    1.500μ ανδρών

    Ρούι Σίλβα (Πορτογαλία) 3.36.86 Μααζουζί Ντρις (Γαλλία) 3.36.93 Μπέρναρντ Λάγκατ (Κένυα) 3.37.07 Ρομπέρτο Παρά (Ισπανία) 3.37.76 Ιβάν Χέσκο (Ουκρανία) 3.38.11 Βόλφραμ Μούλερ (Γερμανία) 3.39.84 Ρόμπερτ Ρόνο (Κένυα) 3.42.26 Κώστας Καρακατσάνης 3.42.84

    Πηγή: ΑΠΕ

    [16] Indian Wells: Προκρίθηκε η Δανιηλίδου στο γ' γύρο

    7/3/2003 9:20:00 πμ

    Στον τρίτο γύρο του τουρνουά τένις αξίας 2,1 εκατομμυρίων δολαρίων στο Indian Wells, προκρίθηκε η Λένα Δανιηλίδου. Σε αγώνα για τον δεύτερο γύρο της διοργάνωσης, η Ελληνίδα τενίστρια ξεπέρασε το "εμπόδιο" της Γαλλίδας Στεφανί Φορέτζ, την οποία νίκησε με 7-5, 6-4 και πήρε το "εισιτήριο" για την επόμενη φάση. Επόμενη αντίπαλος της 20χρονης Θεσσαλονικιά, θα είναι η Αμερικανίδα Μέγκαν Σόνεσι, η οποία επικράτησε στον δεύτερο γύρο της Ιταλίας Φλάβια Πενέτα με 6-3 6-7 (6-8) 6-3.

    [17] Ευρωλίγκα: Ήττα ΠΑΟ από τη Σιένα

    7/3/2003 9:39:00 πμ

    Για δεύτερη φορά φέτος ο Παναθηναϊκός έφυγε ηττημένος από τη Σιένα. Η ομάδα του Εργκίν Αταμάν επικράτησε των πρωταθλητών Ευρώπης 82-76 (ημίχρονο 38-39) σε αγώνα για τη δεύτερη μέρα της Β' φάσης της Eυρωλίγκα και τους υποχρέωσε στην πρώτη ήττα τους στον Ε' όμιλο της διοργάνωσης, όπου οι Ιταλοί προηγούνται με δύο νίκες σε ισάριθμους αγώνες. Τα δεκάλεπτα: 17-18, 38-39, 64-54, 82-76.

    Οι συνθέσεις των δυο ομάδων:

    ΣΙΕΝΑ: Στεφάνοβ 13, Φορντ 20, Ζουκάουσκας 20 (6), Τουρκσάν 4, Κιάτζιγκ 9, Κακιούζης 10, Βούκσεβιτς 5 (1), Μπόουντλερ 1, Μίτσελ

    ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ: ΜακΝτόναλντ 15, Λάκοβιτς 7 (1), Κουτλουάι 12, Φώτσης 20 (2), Μίντλετον 18, Καλαϊτζής 2, Τσαρτσαρής 2

    [18] Η ''Αντιγόνη'' του Εθνικού περιοδεύει

    Τζένη Χαραλαμπίδου 7/3/2003 10:29:00 πμ

    Με ξέχωρο ενδιαφέρον το θεατρόφιλο κοινό της Αυστραλίας αναμένει την έλευση του Εθνικού Θεάτρου της Ελλάδας που θα παρουσιάσει στη Μελβούρνη, το Σίδνεϊ και την Αδελαίδα την Αντιγόνη του Σοφοκλή. Στη Μελβούρνη οι παραστάσεις θα δοθούν στις 20 και 21 Μαρτίου, στο Concert Hall, Μελβούρνη, στις 25 Μαρτίου στην Thebartοn Theater, Αδελαΐδα και στις 28 και 29 Μαρτίου στο State Theater, Σίδνεϊ. Οι παραστάσεις δίνονται στο πλαίσιο του φεστιβάλ "Αντίποδες" που εφέτος διεξάγεται για 17η συνεχή χρονιά. H παράσταση μετά την καλοκαιρινή παρουσίαση στην Ελλάδα, ταξίδεψε με τεράστια επιτυχία, (αποσπώντας μάλιστα έξοχες κριτικές), στην Ιταλία, στις ΗΠΑ και τη Βραζιλία.

    Και σε Πεκίνο, Τόκιο, Βρυξέλλες, Στουτγκάρδη

    Νωρίτερα το Εθνικό Θέατρο θα έχει επισκεφθεί το Πεκίνο και το Τόκιο. Στο Πεκίνο οι παραστάσεις (την Πέμπτη και την Παρασκευή) έχουν ενταχθεί στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Ελληνικής Προεδρίας.

    Πιο αναλυτικά το πρόγραμμα των παραστάσεων είναι:

    6 και 7 Μαρτίου Τian Qiao Theatre, Πεκίνο 11,12,13,14,15 και 16 Μαρτίου International Forum Hall, Tόκιο

    Η Αντιγόνη θα παρουσιαστεί επίσης στις 2 Απριλίου στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο εκδηλώσεων της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης και στις 10 Μαΐου στη Στουτγκάρδη.

    Συντελεστές

    Μετάφραση: Νίκος Παναγιωτοπούλος

    Σκηνοθεσία: Νικαίτη Κοντούρη

    Σκηνικά-κοστούμια: Γιώργος Πάτσας

    Μουσική: Παναγιώτης Φαραζής

    Χορογραφίες: Βάσω Μπαρμπούση

    Φωτισμοί: Λευτερής Παυλόπουλος

    Πρωταγωνιστούν : Λυδία Κονιόρδου (Αντιγόνη), Μαρία Κατσιαδάκη (Ισμήνη), Σοφοκλής Πέππας (Κρέων), Κώστας Τριανταφυλλόπουλος (Φύλακας), Νίκος Αρβανίτης (Αίμων), Κοσμάς Φοντούκης (Τειρεσίας), Θέμης Πάνου (Αγγελος), Μιράντα Ζαφειροπούλου (Ευριδίκη), Θόδωρος Κατσαφάδος (Εξάγγελος).

    Παίζουν οι μουσικοί: Τάκης Φαραζής, Αλέκος Χρηστίδης, Δήμος Τσιγκάκος.

    ΠΗΓΗ: Εθνικό Θέατρο

    [19] Υπέρ της παράδοσης των Αποκριών ο Κάρολος

    Πηγή: ΑΠΕ 7/3/2003 9:53:00 πμ

    Ο πρίγκιπας Κάρολος επιδιώκει να συνεχίσει ένα από τα παλαιότερα και σκληρότερα σπορ τηρώντας μια εκκεντρική εγγλέζικη παράδοση εκατοντάδων ετών. Ανεβασμένος ψηλά, στους ώμους τριών μεγαλόσωμων ανδρών, ο πρίγκιπας της Ουαλίας εγκαινίασε χθες το ετήσιο βασιλικό παιχνίδι του τελευταίου τριημέρου της αποκριάς, ένα 8ωρης διάρκειας παιχνίδι που συνδυάζει ποδόσφαιρο, ράγκμπι και πάλη. ''Στο μέλλον ίσως αυτή η εξαιρετική παράδοση του Ντέρμπι συνεχιστεί σε αυτή τη μεγάλη χώρα'', είπε ο Κάρολος χαιρετώντας τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί στη μικρή κωμόπολη Ασμπουρν στο Ντέρμπι της κεντρικής Αγγλίας. Εκατοντάδες κόσμου αψήφησαν την δυνατή βροχή για να δουν το διάδοχο του βρετανικού θρόνου να πετά τη δερμάτινη μπάλα, διακοσμημένη με παραστάσεις από οικόσημα στο πλήθος.

    Κατά την. . . παράδοση

    To ματς ήταν συγκλονιστικό.

    Οι παίκτες συγκρούστηκαν για να πιάσουν τη μπάλα, αλλά για την κωμόπολη το γεγονός ήταν μια γιορτή. Η προέλευση του παιχνιδιού δεν είναι ακριβής. Γέροντες της περιοχής λένε ότι χρονολογείται από τον 11ο αιώνα όταν οι Νορμανδοί κατακτητές έριχναν κεφαλές ρίχνονταν στο πλήθος μετά τις δημόσιες εκτελέσεις.

    Οι δύο ομάδες παροτρύνονται από τους θεατές. Οι άνω, οι κάτοικοι της περιοχής βόρεια του ποταμού Χένμορ αναμετρούνται με τους κάτω, του κατοίκους της περιοχής νότια του ποταμού του ποταμού σε μια ατέλειωτη μάχη για να πάρουν τη μπάλα και να τη ρίξουν στο στόχο που είναι το μέσο του ποταμού.

    Χωρίς διαιτητές και με ελάχιστους κανόνες, με σπασμένα κόκαλα και μαυρισμένα μάτια το παιχνίδι συνεχίστηκε έως αργά το βράδυ.

    Η περίοδος κοντά στην Καθαρή Τρίτη, όπως γιορτάζεται στη Βρετανία η αρχή της Σαρακοστής, είναι κατά παράδοση εποχή εορταστικών εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 7 March 2003 - 10:34:46 UTC