Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-03-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυπριακό: Οριστικό τέλος στις διαπραγματεύσεις
  • [02] Τα κονδύλια προς τους Ολυμπιακούς Δήμους επί τάπητος
  • [03] ''Ηπιες οι επιπτώσεις της Ιρακινής κρίσης στην ελληνική τουριστική
  • [04] Στον εισαγγελέα οι ''ταραξίες'' της Πάτρας
  • [05] Βρετανία: Σήμερα η απόφαση για τον Έλληνα φοιτητή
  • [06] Ενας νεκρός και πέντε τραυματίες στη Χεβρώνα
  • [07] Φιλιππίνες: Έξι νεκροί από ανταλλαγή πυρών
  • [08] Διπλωματική διαμαρτυρία ΗΠΑ προς Βόρεια Κορέα
  • [09] Διμέτωπη κόντρα
  • [10] Ο Αθνάρ αμφισβητεί το γαλλικό ενδιαφέρον για το Ιράκ
  • [11] Εκθεση με στοιχεία ότι το Ιράκ δεν αφοπλίζεται
  • [12] Και δεύτερος Αμερικανός διπλωμάτης παραιτήθηκε
  • [13] Δεν θέλει νέα απόφαση του ΣΑ η Κίνα
  • [14] Χάρτινα μέχρι το 2007 τα νομίσματα του ενός και δύο ευρώ
  • [15] Συνέδριο για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα
  • [16] Η μουσική του DNA

    [01] Κυπριακό: Οριστικό τέλος στις διαπραγματεύσεις

    11/3/2003 11:33:00 πμ

    Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκαν και δεν πρόκειται να ξαναρχίσουν οι διαβουλεύσεις στη Χάγη για την επίλυση του Κυπριακού ανάμεσα στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και στον τουρκοκύπριο ηγέτη, υπό την αιγίδα του Κόφι Ανάν, όπως ανακοίνωσε ο ΟΗΕ. Δεν έχουμε καταλήξει πουθενά, διότι ο Ραούφ Ντενκτάς δεν έκανε δεκτό το σχέδιο που υπέβαλε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, δήλωσε νωρίτερα ο Κύπριος πρόεδρος Τάσος Παπαδόπουλος. Από την πλευρά του, ο Ραούφ Ντενκτάς χαρακτήρισε το σχέδιο Ανάν ως "απαράδεκτο" για τους Τουρκοκύπριους και πως η ειρηνευτική διαδικασία "έχει φθάσει στο τέρμα της πορείας της".

    Απογοήτευση Ανάν για το αδιέξοδο των συνομιλιών

    Σε αδιέξοδο κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό με τη διαμεσολάβηση του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στη Χάγη. ''Έχουμε φτάσει στο τέρμα του δρόμου'', δήλωσε νωρίς το πρωί της Τρίτης ο ειδικός σύμβουλος του κ. Ανάν για το Κυπριακό, Αλβάρο ντε Σότο, μιλώντας εκ μέρους του γενικού γραμματέα.

    Ο κ. ντε Σότο διαβάζοντας την επίσημη ανακοίνωση του κ. Αναν, επισήμανε ότι ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Τάσσος Παπαδόπουλος απάντησε στην πρόσκληση του κ. Αναν καταφατικά λέγοντας ότι είναι έτοιμος να θέσει το σχέδιο σε δημοψήφισμα υπό κάποιους όρους, οι οποίοι αφορούσαν το νομοθετικό πακέτο του σχεδίου, το χρόνο που θα μεσολαβούσε για την ενημέρωση των Ελληνοκυπρίων και τη συμφωνία Ελλάδας και Κύπρου.

    Αντίθετα, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, όπως επισήμανε ο κ. ντε Σότο, δήλωσε ότι δεν είναι προετοιμασμένος να κάνει το ίδιο, καθώς διαφωνεί ριζικά σε θεμελιώδη ζητήματα που τίθενται από το σχέδιο, ενώ πρόσθεσε ότι η Τουρκία σε καμία περίπτωση δεν είναι σε θέση να υπογράψει τη δήλωση που ζητήθηκε από τις εγγυήτριες δυνάμεις, αφού κάτι τέτοιο θα απαιτούσε έγκριση από την Εθνοσυνέλευση.

    Μιλώντας εκ μέρους του γ.γ. ο κ. ντε Σότο μετέφερε την απογοήτευση του κ. Ανάν για το γεγονός ότι οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι δεν είχαν την ευκαιρία να αποφασίσουν μόνοι για το μέλλον τους. Ωστόσο, ο γ.γ. επισήμανε ότι δεν θα εγκαταλείψει το Κυπριακό και θα αξιοποιήσει κάθε ευκαιρία, που θα εμφανισθεί για την επίλυσή του στο μέλλον.

    Ο ίδιος ο κ. ντε Σότο από την πλευρά του εξέφρασε τη λύπη του για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων και δήλωσε ότι του έχει ζητηθεί να υποβάλει συνολική έκθεση προς το Συμβούλιο Ασφαλείας.

    Νωρίτερα, ο γ.γ. του ΟΗΕ πραγματοποίησε αλλεπάλληλες προσπάθειες, ώστε οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε κάποια μορφής συμφωνία. Ο κ. Ανάν έκανε στους δύο ηγέτες νέες προτάσεις, που ωστόσο δεν στάθηκαν ικανές να κάμψουν την αδιαλλαξία του Ντενκτάς.

    Παπαδόπουλος: ''Πισωγύρισμα η σημερινή αποτυχία''

    Τη λύπη και την απογοήτευσή του για την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων στη Χάγη εξέφρασε ο πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας κ. Τάσσος Παπαδόπουλος.

    "Δεν έχουμε καταλήξει πουθενά, διότι ο Ραούφ Ντενκτάς δεν έκανε δεκτό το σχέδιο που υπέβαλε ο γ.γ. του ΟΗΕ", δήλωσε νωρίτερα ο κύπριος πρόεδρος Τάσος Παπαδόπουλος.

    Ο πρόεδρος της Κύπρου σημείωσε ότι ο κ. Ανάν υπήρξε πολύ σαφής σχετικά με το τι ακριβώς συνέβη και ότι η απάντησή της ελληνοκυπριακής πλευράς ήταν "ναι" στο να τεθεί το σχέδιο Ανάν σε δημοψήφισμα, αρκεί να πραγματοποιούνταν κάποιες αλλαγές.

    Ωστόσο, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι, παρά το πισωγύρισμα που συνεπάγεται η σημερινή αποτυχία, η ελληνοκυπριακή πλευρά σε καμία περίπτωση δεν θα σταματήσει τις προσπάθειές.

    Τέλος, ο Κύπριος πρόεδρος εξέφρασε την ευχή προς τον τουρκοκυπριακό λαό πολύ σύντομα να επικρατήσουν εποικοδομητικές σκέψεις για την προοπτική του Κυπριακού και ευχαρίστησε για την προσπάθειά του τόσο τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών όσο και την ελληνική κυβέρνηση.

    Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, ανέφερε πως ο γ.γ. του ΟΗΕ επέρριψε ευθύνη στο Ραούφ Ντενκτάς και στην Αγκυρα, για το αδιέξοδο στις συνομιλίες, ενώ η ελληνοκυπριακή στάση θεωρήθηκε ιδιαίτερα θετική.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης τόνισε ότι η αδιάλλακτη θέση του κατοχικού ηγέτη για δύο κράτη και χωριστές κυριαρχίες, προκάλεσε την αγανάκτηση αλλά και την οργή των Ηνωμένων Εθνών, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας.

    Αναφερόμενος στους τουρκοκυπρίους, ο κ. Χρυσοστομίδης διαβεβαίωσε ότι οι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για λύση προς όφελος και των δύο κοινοτήτων, ανεξάρτητα από την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ντενκτάς: Ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά για τις καθυστερήσεις

    Ως απαράδεκτο χαρακτήρισε, από την πλευρά του, ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντεκτάς, το ειρηνευτικό σχέδιο για την Κύπρο, που υπέβαλαν τα Ηνωμένα Έθνη, ενώ υποστήριξε πως η ειρηνευτική διαδικασία "έχει φθάσει στο τέρμα της πορείας της".

    "Θα είναι πολύ δύσκολο για την Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί πρόκειται να κληρονομήσει το μισό μίας χώρας, ενώ μπορούσαν να έχουν μία ολόκληρη χώρα", τόνισε ο Ντεκτάς.

    Ο κατοχικός ηγέτης επέρριψε τις ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά τόσο για την καθυστέρηση που σημειώθηκε στις διαπραγματεύσεις, όσο και για το τελικό αδιέξοδο, καθώς και στην ιδιαίτερη βαρύτητα που δόθηκε στην προσπάθεια να συμφωνήσουν εκ των προτέρων οι εγγυήτριες δυνάμεις στο σχέδιο που θα ετίθετο σε δημοψήφισμα.

    Ο κ. Ντενκτάς σημείωσε ότι η στάση του στη Χάγη βρισκόταν σε απόλυτη σύμπνοια προς τις απόψεις της Αγκυρας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι εκπροσωπούσε τη συντριπτική πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων.

    Νωρίτερα, ο Ταγίπ Ερντογάν άλλαξε την στάση του στο κυπριακό, δηλώνοντας ότι το νέο αναθεωρημένο σχέδιο Ανάν δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την Τουρκία.

    Από την πλευρά του, ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ εξέφρασε την Τρίτη την πεποίθηση ότι οι προσπάθειες του ΟΗΕ για την επίλυση του κυπριακού δεν έχουν σταματήσει εντελώς, προσθέτοντας ότι η Αγκυρα θα εξακολουθεί να επιζητεί μία βιώσιμη λύση στο πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου.

    [02] Τα κονδύλια προς τους Ολυμπιακούς Δήμους επί τάπητος

    11/3/2003 12:52:00 πμ

    Ιδιαίτερα σημαντική για την Ολυμπιακή προετοιμασία χαρακτηρίζεται η εβδομάδα που αρχίζει, καθώς η Τοπική Αυτοδιοίκηση αναλαμβάνει σημαντικό ρόλο στην εθνική υπόθεση της διοργάνωσης. Συγκεκριμένα, θα υπάρξει συνάντηση της Οργανωτικής Επιτροπής με τους Ολυμπιακούς Δήμους, ενώ θα προηγηθεί σύσκεψη μεταξύ της Γιάννας Αγγελοπούλου με τον υπουργό Εσωτερικών Κώστα Σκανδαλίδη και συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Kώστα Σημίτη. Κατά τη συνεδρίαση θα εγκριθούν τα κονδύλια που θα δοθούν στους Ολυμπιακούς Δήμους, προκειμένου να προχωρήσουν τα έργα αναβάθμισης, υποδομών και προσβασιμότητας.

    [03] ''Ηπιες οι επιπτώσεις της Ιρακινής κρίσης στην ελληνική τουριστική βιομηχανία''

    11/3/2003 12:49:00 πμ

    Την εκτίμηση ότι θα είναι ''ήπιες'' οι επιπτώσεις της κρίσης στο Ιράκ, στην ελληνική τουριστική βιομηχανία, διατύπωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, ο οποίος επισκέφθηκε τη Διεθνή έκθεση τουρισμού στο Βερολίνο. Ο κ. Τσοχατζόπουλος πρόσθεσε ότι οι διαφαινόμενες αρνητικές συνέπειες θα επιδιωχθεί να αντιμετωπιστούν με επιτάχυνση της διαφημιστικής καμπάνιας αμέσως μετά τη λήξη της αβεβαιότητας, εκτιμώντας παράλληλα ότι σε περίπου 10 μέρες θα έχουν ξεκαθαρίσει τα πράγματα. Στο πλαίσιο της έκθεσης ο Ελληνας υπουργός είχε σειρά επαφών με εκπροσώπους μεγάλων τουριστικών ομίλων.

    [04] Στον εισαγγελέα οι ''ταραξίες'' της Πάτρας

    11/3/2003 9:50:00 πμ

    Στον εισαγγελέα αναμένεται να οδηγηθούν εντός της ημέρας οι 14 νεαροί που συνελήφθησαν το βράδυ της Κυριακής στην Πάτρα, κατά τη διάρκεια επεισοδίων μετά την ολοκλήρωση του καρναβαλιού. Οι νεαροί με πέτρες, ξύλα και άλλα αντικείμενα προέβησαν σε επιθέσεις εναντίον αστυνομικών και πολιτών, ενώ έσπασαν αρκετές βιτρίνες καταστημάτων και προέβησαν σε λεηλασίες. Επίσης ομάδα αγνώστων έβαλε φωτιά σε κάδους απορριμμάτων και σε ένα βαν τηλεοπτικού σταθμού. Από τη συμπλοκή τραυματίστηκαν πέντε άνδρες της αστυνομίας ενώ τα επεισόδια έληξαν με την επέμβαση ισχυρών δυνάμεων των ΜΑΤ.

    [05] Βρετανία: Σήμερα η απόφαση για τον Έλληνα φοιτητή

    11/3/2003 9:31:00 πμ

    Βρετανικό δικαστήριο στο Μπέρλινγκτον αποφασίζει σήμερα Τρίτη αν θα συνεχιστεί η προφυλάκιση του 25χρονου Έλληνα φοιτητή Χαράλαμπου Δουσεμετζή που κατηγορείται για παράβαση του βρετανικού αντιτρομοκρατικού νόμου. Στη διαδικασία θα παρίσταται και ο Έλληνας γενικός πρόξενος στο Λονδίνο Αλέξης Χατζημιχάλης, προκειμένου να του παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια. Ο φοιτητής συνελήφθη στις 25 Φεβρουαρίου στο Νιουκάστλ, ενώ η σύλληψη του είχε προκαλέσει αντίδραση από την ελληνική πλευρά δεδομένου ότι οι προξενικές αρχές της χώρας μας στο Λονδίνο δεν είχαν ενημερωθεί εγκαίρως.

    [06] Ενας νεκρός και πέντε τραυματίες στη Χεβρώνα

    11/3/2003 11:24:00 πμ

    Ενας Ισραηλινός σκοτώθηκε και πέντε άλλοι τραυματίσθηκαν κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών το βράδυ της Δευτέρας στην πόλη της Χεβρώνας στη Δυτική Οχθη. Σύμφωνα με πληροφορίες ένοπλοι άρχισαν να πυροβολούν εναντίον εποίκων που κατευθύνονταν από τον οικισμό Κοριάτ Αρμπα στο Τάφο των Πατριαρχών στην πόλη της Χερβώνας. Ένας Ισραηλινός τραυματίσθηκε μόλις άρχισε η ανταλλαγή πυρών και οι τρεις άλλοι όταν στη σκηνή έσπευσαν και Ισραηλινοί στρατιώτες. Ο ένας από τους τραυματίες υπέκυψε στα τραύματα τους λίγο αργότερα. Η σύγκρουση σημειώθηκε κοντά στο σημείο όπου το Δεκέμβριο του 2002 Παλαιστίνιοι ένοπλοι είχαν σκοτώσει δυο αξιωματικούς της στρατιωτικής αστυνομίας.

    Ανέβηκε ο αριθμός των νεκρών από την επίθεση στη Χάιφα

    Νεαρή Ισραηλινή, η οποία είχε τραυματισθεί την περασμένη Τετάρτη στην επίθεση αυτοκτονίας από Παλαιστινίους στη Χάιφα, στα βόρεια του Ισραήλ, εξέπνευσε κατά τη διάρκεια της νύχτας, ανεβάζοντας στους 17 τον αριθμό των νεκρών, εκτός από τον δράστη, σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές.

    Η 20χρονη Μοράν Σοσάν, βρισκόταν σε κρίσιμη κατάσταση από τη στιγμή της εισαγωγής της, μετά την επίθεση, που πραγματοποιήθηκε από έναν φοιτητή του πολυτεχνείου της Χεβρώνας, της οποίας την ευθύνη ανέλαβαν οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, ένοπλο βραχίονα του ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς.

    Εν τω μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός κατεδάφισε την Τρίτη την κατοικία ενός μέλους της ριζοσπαστικής παλαιστινιακής οργάνωσης Τζιχάντ, στη Δυτική Όχθη. Πρόκειται για τον Ανίς Τζερεντάν, που θεωρείται στρατιωτικό σκέλος της οργάνωσης Τζιχάντ και καταζητείται από τις ισραηλινές αρχές για συμμετοχή σε επιθέσεις.

    [07] Φιλιππίνες: Έξι νεκροί από ανταλλαγή πυρών

    11/3/2003 10:08:00 πμ

    Φωτο Αρχείου

    Έξι άγνωστοι ένοπλοι σκοτώθηκαν και ένας συνελήφθη κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με άνδρες των κυβερνητικών δυνάμεων, στις νότιες Φιλιππίνες. Το επεισόδιο άρχισε όταν οι έξι ένοπλοι αρνήθηκαν να σταματήσουν για έλεγχο, στην πόλη Ντιματαλίνγκ, στην επαρχία Ζαμποάνγκα δελ Σουρ, 795 χιλιόμετρα νότια της Μανίλα. Ο συνταγματάρχης Ιγνάσιο Ομπλικασιόν, δήλωσε ότι οι στρατιώτες έριξαν προειδοποιητικά πυρά μόλις οι άγνωστοι αρνήθηκαν να σταματήσουν για έλεγχο και στη συνέχεια οι ύποπτοι απάντησαν στα πυρά, προκαλώντας την ανταλλαγή πυροβολισμών. Οι άνδρες των κυβερνητικών δυνάμεων είχαν στήσει μπλόκο ελέγχου μετά από την απαγωγή ενός ντόπιου από ενόπλους, στη γειτονική πόλη Ταμπίνα και τις πληροφορίες ότι κατευθύνονταν προς το Ντιματαλινγκ. Ο δήμαρχος της πόλης Ντιματαλινγκ, Ανιέλ Μπάγια εκτίμησε πως οι ένοπλοι ήταν κομμουνιστές αντάρτες, που είχαν αποστολή να συλλέξουν ''επαναστατικό φόρο'' από τους επιχειρηματίες της περιοχής.

    [08] Διπλωματική διαμαρτυρία ΗΠΑ προς Βόρεια Κορέα

    11/3/2003 10:00:00 πμ

    Διπλωματική διαμαρτυρία επέδωσαν τη Δευτέρα οι ΗΠΑ προς τη Βόρεια Κορέα για την παρενόχληση ενός κατασκοπευτικού της αεροσκάφους στις 2 Μαρτίου από τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη της Πιονγκγιάνγκ στον διεθνή εναέριο χώρο. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως αυτή η διαμαρτυρία, την οποία ο Λευκός Οίκος είχε αφήσει προ ημερών να εννοηθεί πως θα γινόταν, διακοινώθηκε προφορικώς σε βορειοκορεάτες διπλωμάτες στον ΟΗΕ.

    ''Καλούμε τη Β. Κορέα να σεβαστεί τους διεθνείς κανόνες''

    "Καλέσαμε εκ νέου τη Βόρειο Κορέα να σεβασθεί τους διεθνείς κανόνες καλής συμπεριφοράς και να αποφύγουν στο μέλλον κάθε νέο μέτρο πρόκλησης ή κλιμάκωσης", τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ρίτσαρντ Μπάουτσερ.

    "Τονίσαμε στους Βορειοκορεάτες πως οι προκλήσεις τους συγκρούονται σαφώς με την επιθυμία που έχει εκφρασθεί από τη διεθνή κοινότητα να δει την κορεατική χερσόνησο να "αποπυρηνικοποιείται" ακολουθώντας την οδό της διπλωματίας και της ειρήνης", πρόσθεσε ο Μπάουτσερ.

    [09] Διμέτωπη κόντρα

    11/3/2003 11:48:00 πμ

    Με τη Γαλλία και τη Ρωσία να απειλούν να ασκήσουν βέτο, ΗΠΑ και Βρετανία υποχρεώνονται να καθυστερήσουν την πραγματοποίηση ψηφοφορίας στο ΣΑ για την διατύπωση τελεσιγράφου στη Βαγδάτη προκειμένου να αφοπλιστεί. Ανήσυχος για το αδιέξοδο που επικρατεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους είχε τη Δευτέρα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κινέζο ομόλογο του, ενώ στενοί συνεργάτες του επικοινώνησαν με άλλους ηγέτες σε μια προσπάθεια εξασφάλισης υποστήριξης στο τελεσίγραφο της 17ης Μαρτίου.

    Η συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την κρίση στο Ιράκ πρόκειται να αρχίσει την Τρίτη, αλλά σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η Ουάσινγκτον και το Λονδίνο δεν πρόκειται να θέσουν την πρότασή τους σε ψηφοφορία πριν από την προσεχή Πέμπτη, ή και αργότερα.

    ''Είμαστε στην καρδιά της διπλωματίας'' τόνισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάισερ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο πρόεδρος Μπους είναι ακόμη ανοικτός σε τροποποιήσεις, ώστε η προτεινόμενη αμερικανο-βρετανική απόφαση να καταστεί πιο εύπεπτη για τις αναποφάσιστες χώρες. Ο Φλάισερ τόνισε ότι η Ουάσινγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο να αλλάξει το σχέδιο απόφασης ώστε να εξασφαλίσει ευρύτερη υποστήριξη στο Συμβούλιο Ασφαλείας. ''Υπάρχουν ιδέες που πρέπει να διερευνηθούν και συνεπώς είναι πολύ νωρίς να πούμε ποιο είναι το περιεχόμενο του ψηφίσματος που θα κατατεθεί'' τόνισε ο Φλάισερ.

    Ο πρόεδρος Μπους, ο οποίος έχει απειλήσει να κηρύξει τον πόλεμο στο Ιράκ με, ή χωρίς απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, φαίνεται να κάνει προσωρινά πίσω, κυρίως λόγω του υψηλού κόστους που θα επωμισθούν οι σύμμαχοί του, όπως ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ που αντιμετωπίζει ανοικτή εξέγερση στο κόμμα του.

    Ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανόφ κατέστησαν σαφές ότι Παρίσι και Μόσχα θα καταψηφίσουν την αμερικανο-βρετανική πρόταση για διατύπωση τελεσιγράφου στο Ιράκ για τις 17 Μαρτίου. ''Η Γαλλία θα ψηφίσει όχι γιατί θεωρεί ότι δεν υπάρχει λόγος να καταφύγουμε στον πόλεμο για να επιτύχουμε τον στόχο μας, τον αφοπλισμό του Ιράκ'' τόνισε ο Σιράκ σε συνέντευξή του στη γαλλική τηλεόραση για να προσθέσει με έμφαση: ''Οταν ένα από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ψηφίσει όχι, ακόμη κι αν υπάρχει πλειοψηφία, η απόφαση δεν εγκρίνεται''.

    Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανόφ επανέλαβε την Τρίτη από την Τεχεράνη ότι η Μόσχα θα καταψηφίσει οποιαδήποτε πρόταση στο Συμβούλιο Ασφαλείας που θα δίνει το πράσινο φως για πόλεμο κατά του Ιράκ.

    Η Κίνα, με τη σειρά της, εκτιμά ότι δεν είναι αναγκαία μία νέα απόφαση, αλλά δεν έχει δείξει τις προθέσεις της για το αν θα ασκήσει βέτο.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες ελπίζουν να εξασφαλίσουν 9 ψήφους στο Συμβούλιο Ασφαλείας ώστε να μπορούν να διακηρύξουν ότι έχουν την ηθική νομιμοποίηση για να θέσουν τελεσίγραφο στο Ιράκ ακόμη κι αν η απόφαση δεν εγκριθεί λόγω βέτο.

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Αναν προειδοποίησε την Τρίτη πάντως ότι χωρίς τη στήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράκ δεν θα είναι νόμιμη.

    [10] Ο Αθνάρ αμφισβητεί το γαλλικό ενδιαφέρον για το Ιράκ

    11/3/2003 5:25:00 πμ

    Ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Μαρία Αθνάρ, υποστηρικτής των αμερικανικών θέσεων κατά του Ιράκ, συνέδεσε χθες Δευτέρα τα ''υλικά συμφέροντα'' της Γαλλίας, της Ρωσίας, και της Κίνας στο Ιράκ με την εκπεφρασμένη αντίθεσή τους στη χρήση στρατιωτικής βίας κατά της χώρας αυτής. ''Εμείς δεν έχουμε υλικό συμφέρον στο Ιράκ. Η Γαλλία αντιθέτως έχει υλικά συμφέροντα εκεί. Η Ρωσία το ίδιο, όπως και η Κίνα. Εμείς δεν έχουμε κανένα'', τόνισε ο Αθνάρ, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Τελεθίνκο, χαράσσοντας μία διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στις κυβερνήσεις που τηρούν διαμετρικές στάσεις μέσα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    ''Το Ιράκ είναι απειλή για την Ισπανία και φίλος της τρομοκρατίας''

    Ερωτηθείς ο κ. Αθνάρ εάν αυτά τα συμφέροντα εξηγούν τις θέσεις των παραπάνω τριών χωρών ως προς το Ιράκ, ο Αθνάρ δήλωσε πως ''αυτή είναι μία ερώτηση που μόνον αυτές μπορούν να απαντήσουν''. ''Απλώς εμένα μου φαίνεται πως βρίσκονται σε λάθος δρόμο και πως θα έπρεπε να ασκούν περισσότερη πίεση στον Ιρακινό πρόεδρο Σαντάμ Χουσέιν. Εχουν λάθος προσανατολισμό'', πρόσθεσε ο Αθνάρ.

    ''Ποια είναι η εναλλακτική λύση για την ασφάλεια σήμερα που προσφέρουν οι ΗΠΑ στον κόσμο; Μπορείτε άραγε να σκεφθείτε τη μάχη κατά της τρομοκρατίας δίχως τη συμμετοχή των ΗΠΑ;'', τόνισε ο Αθνάρ.

    Ο Ισπανός πρωθυπουργός πρόσθεσε επίσης πως το Ιράκ αποτελεί απειλή για την Ισπανία. ''Εάν στο τέλος η στρατιωτική επέμβαση καταστεί αναπότρεπτη, εγώ δεν πρόκειται να χύσω ούτε ένα δάκρυ για το καθεστώς αυτό, επειδή συνιστά μία απειλή για όλους, περιλαμβανομένης και της Ισπανίας'', είπε ο Αθνάρ.

    [11] Εκθεση με στοιχεία ότι το Ιράκ δεν αφοπλίζεται

    11/3/2003 4:10:00 πμ

    Σε μια προσπάθεια να πείσει τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να εγκρίνουν το ψήφισμα για το Ιράκ, ο Λευκός Οίκος επικαλείται νέα στοιχεία που όπως υποστηρίζει αποδεικνύουν ότι το Ιράκ δεν αφοπλίζεται. Τα νέα αυτά στοιχεία περιλαμβάνονται σε προσχέδιο έκθεσης των επιθεωρητών όπλων με τίτλο "Εκρεμμή θέματα αφοπλισμού" ("Unresolved Disarmament Issues") που δεν έχει ακόμη επίσημα κατατεθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Σύμφωνα με αυτό, το Ιράκ δεν έχει δώσει πειστικές αποδείξεις για το τι απέγιναν 10.000 λίτρα άνθρακα. Εξάλλου, ο επικεφαλής των επιθεωρητών των Ηνωμένων Εθνών για τον αφοπλισμό του Ιράκ Χανς Μπλιξ δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι θα παρουσιάσει την ερχόμενη εβδομάδα στο Συμβούλιο Ασφαλείας μια νέα έκθεση για να καθορίσει κατά πόσον το Ιράκ ανταποκρίνεται στους όρους που έχει θέσει ο διεθνής οργανισμός για τον αφοπλισμό του.

    Τα ''έξυπνα'' μη-επανδρωμένα αεροσκάφη

    Οι επιθεωρητές αποκαλύπτουν ακόμη ότι βρέθηκε ένας νέος τύπος μη-επανδρωμένου αεροσκάφους που δεν είχε δηλωθεί από το Ιράκ. Τα μη-επανδρωμένα αεροσκάφη, λέει η έκθεση των επιθεωρητών, είναι μικρά και "δεν έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν μεγάλο βάρος" αλλά μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά "εάν μεταφέρουν βιολογικά όπλα, όπως άνθρακα", σημειώνει η έκθεση των επιθεωρητών.

    Στην έκθεση γίνεται λόγος και για πληροφορίες που δεν έχουν εξακριβωθεί σύμφωνα με τις οποίες το Ιράκ κατασκευάζει μη-επανδρωμένα αεροσκάφη που διαθέτουν "επιχειρησιακή δυνατότητα μεγαλύτερη από το επιτρεπτό όριο των 150 χιλιομέτρων".

    Στο θέμα των συνεντεύξεων με Ιρακινούς επιστήμονες

    Η έκθεση αναφέρει ότι το Ιράκ δεν έχει δώσει πλήρη κατάλογο των επιστημόνων που συμμετείχαν στην ανάπτυξη του προγράμματος χημικών όπλων.

    Το Ιράκ, γράφει η έκθεση, δήλωσε 132 ονόματα αλλά σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι επιθεωρητές "325 άτομα έχουν συμμετάσχει στην έρευνα για την ανάπτυξη χημικών όπλων".

    Η έκθεση αναφέρει ότι στα τέσσερα χρόνια που δεν διεξάγοντο επιθεωρήσεις στο Ιράκ- δηλαδή από το 1998 μέχρι το 2002- το Ιράκ "θα είχε την δυνατότητα να κάνει σημαντικά βήματα ιδιαίτερα στους τομείς των βιολογικών και χημικών όπλων".

    ''Κινητά εργαστήρια βιολογικών όπλων έχει το Ιράκ''

    Επίσης, σημειώνει ότι είναι πιθανό το Ιράκ να κατασκευάζει βιολογικά όπλα σε "κινητά εργαστήρια" καθώς στο παρελθόν και συγκεκριμένα στα τέλη της δεκαετίας του '80 "έχει αποδεχθεί ότι εξέταζε το ενδεχόμενο αυτό".

    Οι επιθεωρητές λένε επίσης ότι είναι "ιδιαίτερα δύσκολο" να επαληθευθούν οι πληροφορίες τόσο για τα κινητά όσο και για τα "υπόγεια εργαστήρια"

    [12] Και δεύτερος Αμερικανός διπλωμάτης παραιτήθηκε

    11/3/2003 3:03:00 πμ

    Ενας Αμερικανός διπλωμάτης, ο δεύτερος σε διάστημα λιγότερο του ενός μηνός, παραιτήθηκε χθες από τα κυβερνητικά του καθήκοντα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις πολεμικές προετοιμασίες του προέδρου Τζορτζ Μπους κατά του Κουβέιτ. Ο Τζον Μπράουν, ο οποίος εντάχθηκε στο διπλωματικό σώμα το 1981, και είχε υπηρετήσει στο Λονδίνο, στην Πράγα, στην Κρακοβία, στο Κίεβο, στο Βελιγράδι, και στη Μόσχα, δηλώνει σε επιστολή του προς τον προϊστάμενό του υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, η οποία διανεμήθηκε στα ΜΜΕ πως δεν "μπορεί έχοντας καθαρή τη συνείδησή του να υπηρετεί τα σχέδια του προέδρου Μπους κατά του Ιράκ".

    ''Οι ΗΠΑ συσχετίζονται με την άδικη χρήση βίας''

    "Σε όλα τα πλάτη και τα μήκη της υδρογείου οι ΗΠΑ αρχίζουν να συσχετίζονται με την άδικη χρήση της βίας. Η αδιαφορία του Προέδρου για τις απόψεις των άλλων κρατών, που πηγάζει από την αμέλειά του για τη δημόσια διπλωματία, γεννά έναν αντιαμερικανικό αιώνα", προσθέτει ο Αμερικανός διπλωμάτης.

    Ο Μπράουν πρόσφατα είχε διοριστεί στο Ινστιτούτο Μελετών Διπλωματίας στο Πανεπιστήμιο Τζόρτζταουν στην Ουάσιγκτον.

    Πριν ήταν υπεύθυνος Πολιτισμού στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα.

    [13] Δεν θέλει νέα απόφαση του ΣΑ η Κίνα

    11/3/2003 10:26:00 πμ

    Δεν είναι απαραίτητη μία νέα απόφαση του ΟΗΕ για το Ιράκ δήλωσε την Τρίτη η Κίνα, αν και παραμένει η μόνη χώρα-μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, με δικαίωμα βέτο, που δεν έχει ξεκαθαρίσει τι στάση θα τηρήσει όταν έλθει προς ψήφιση η αμερικανο-βρετανική πρόταση. Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών απέφυγε να απαντήσει με σαφήνεια στις ερωτήσεις για το εάν η Κίνα θα ασκήσει βέτο ή θα απέχει όταν γίνει η ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την αμερικανο-βρετανική πρόταση. Επανέλαβε όμως ότι η Κίνα επιθυμεί ειρηνική επίλυση της κρίσης και συνέχιση του έργου των επιθεωρητών.

    Αγνωστο ποια στάση θα κρατήσει

    ''Η Κίνα δεν υποστηρίζει νέες αποφάσεις. Νομίζω ότι έτσι εκφράζεται με σαφήνεια η θέση της Κίνας στο ζήτημα'', δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Κονγκ Κουάν, ερωτηθείς εάν η Κίνα θα ασκήσει βέτο ή θα προτιμήσει την αποχή.

    Κινέζοι αναλυτές και διπλωμάτες υποστηρίζουν ότι το Πεκίνο δεν θα αποκαλύψει τη στάση του μέχρι την τελευταία στιγμή και θεωρούν ότι πιθανότερο είναι να προτιμήσει την αποχή για να μην προκληθεί πρόβλημα στις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία και η Γαλλία έχουν διακηρύξει την πρόθεσή τους να ασκήσουν βέτο για να μην περάσει νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Ιράκ.

    [14] Χάρτινα μέχρι το 2007 τα νομίσματα του ενός και δύο ευρώ

    11/3/2003 10:04:00 πμ

    Χάρτινη υφή θα αποκτήσουν μέχρι το 2007 τα κέρματα του ενός και των δύο ευρώ κυρίως για αντιπληθωριστικούς λόγους, αλλά και για τη διευκόλυνση των συναλλαγών. Την απόφαση έλαβε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ικανοποιώντας τα σχετικά αιτήματα κυβερνήσεων και φορέων, χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    [15] Συνέδριο για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

    11/3/2003 10:59:00 πμ

    Μονοήμερο Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη για το επίμαχο θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο, στο, υπό ανέγερση, Μουσείο της Ακρόπολης. Προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό έχουν κληθεί να καταθέσουν την δική τους άποψη και να "συνηγορήσουν" ή να διαφωνήσουν στο ελληνικό αίτημα περί επιστροφής, ένα στοίχημα που κερδίζεται πόντο-πόντο καθημερινά. Αλλωστε, χιλιάδες Βρετανοί τάσσονται υπέρ της επιστροφής, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, ενώ η "μάχη" έχει μεταφερθεί, σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Πολιτισμού, στο πολιτικό πεδίο.

    Πολλοί και εκλεκτοί ομιλητές

    Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην "Αίγλη" του Ζαππείου και θα ξεκινήσει με ομιλία της δημάρχου Αθηναίων Ντόρας Μπακογιάννη με θέμα "Η πόλη της Αθήνας και τα Μάρμαρα του Παρθενώνα".

    Οι εργασίες θα συνεχισθούν με την ομιλία του προέδρου του "Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη" Ζύλ Ντασσέν για το "Πόσο είμαστε υπόλογοι απέναντι στην Ιστορία", ενώ θα ακολουθήσει ο Αντονυ Σνόντγκρας με την ιδιότητα του πρόέδρου της Βρετανικής Επιτροπής για την Αποκατάσταση των Μαρμάρων του Παρθενώνα και θέμα την αρχαία, νεώτερη και "σύγχρονη" ιστορία των Μαρμάρων.

    Παρόντες στο συνέδριο αναμένεται πως θα είναι οι αρχιτέκτονες Μπερνάρ Τσουμί και Μιχάλης Φωτιάδης (σχεδιαστές του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης) καθώς και ο Δημήτρης Παντερμαλής, πρόεδρος του Οργανισμού Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακροπόλεως, η ομίλια των οποίων θα έχει ως θέμα "Το Μουσείο, ένα καλύτερο Σπίτι για τα Μάρμαρα".

    Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι τοποθετήσεις προσωπικοτήτων, όπως ο Ντείβιντ Χιλ (διευθυντής Διεθνών σχέσεων της Αυστραλιανής Επιτροπής για την Αποκατάσταση των μαρμάρων του Παρθενώνα και γενικός διευθυντής της Βρετανικής Επιτροπής για την Αποκατάσταση) και της προέδρου της Επιτροπής Μουσείων και Εκθέσεων του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Αμερικής Τζένιφερ Νιλς.

    Οι εργασίες του Συνεδρίου αναμένεται να ολοκληρωθούν το απόγευμα, ενώ το βράδυ, ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος θα μιλήσει σε επίσημο δείπνο για τα Μάρμαρα ενόψει της Ολυμπιάδας του 2004. Στο ίδιο θέμα θα αναφερθεί και ο Λόρδος Ντέιβιντ Όουεν, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας και διαμεσολαβητής για την Ειρήνη στη Βοσνία.

    [16] Η μουσική του DNA

    11/3/2003 1:57:00 πμ

    Στην αγγλική γλώσσα "gene" σημαίνει γονίδιο και τουλάχιστον για τους Αγγλοσάξονες είναι μια λέξη ομόηχη και συνυφασμένη με δεκάδες μουσικούς, από τον Τζιν Κέλι μέχρι τον Τζιν Βίνσεντ, ερμηνευτής του Bee Bop a Lullah, αλλά και με τραγούδια, όπως το Jean Genie του Ντέιβιντ Μπάουι. Σήμερα, 50 χρόνια μετά την αποκάλυψη του γενετικού μας κώδικα, DNA, μια ομάδα Ισπανών επιστημόνων υποστηρίζει ότι η αρμονία της μουσικής κρύβεται στα γονίδια των ανθρώπων. Η θεωρία ότι πίσω από τη δημιουργία της μουσικής βρίσκονται οι εκφάνσεις της επιστήμης στον κόσμο της φύσης είναι όσο παλιά όσο και το Πυθαγόρειο θεώρημα. Τα μουσικά τζιν, όμως, του 21ου αιώνα είναι τελείως διαφορετικά και άκρως επιστημονικά. Πρόκειται για την μουσική του DNA, η οποία βασίζεται εξ ολοκλήρου σε μαθηματικά μοτίβα, τα οποία συναντώνται στο γενετικό υλικό Πίσω από αυτήν την ιδέα βρίσκεται μια ομάδα Ισπανών επιστημόνων, οι οποίοι κλεισμένοι στα εργαστήρια ενός νοσοκομείου στην Μαδρίτη αφιέρωσαν 18 μήνες από τη ζωή τους στην αποκωδικοποίηση του γενετικού υλικού σε μουσική. Επικεφαλής της ομάδος είναι η Αουρόρα Σάντσες Σόουθα, μικροβιολόγος και πιανίστρια, η οποία ειδικεύεται στους μύκητες.

    Ο Η.Υ διαβάζει τις πρωτεΐνες και τις μετατρέπει σε μουσική

    "Πιστεύω ότι η πιο σημαντική μας συνεισφορά είναι ότι φέραμε την επιστήμη πιο κοντά στην μουσική και την μουσική πιο κοντά στον κόσμο της επιστήμης", επεσήμανε η Ισπανίδα επιστήμονας.

    Η σχέση της μουσικής με τον κόσμο της φύσης δεν είναι ιδιαίτερα καινοτόμα.

    Από την δεκαετία του ΄90 ο καθηγητής Ρος Κινγκ, του πανεπιστημίου του Αμπεριστγουιθ είχε επινοήσει την μουσική της πρωτεΐνης: Ένα πρόγραμμα υπολογιστή, το οποίο διαβάζει τις πρωτεΐνες και τις μετατρέπει σε μουσική.

    Μουσική συνέθεσε και η μικροβιολόγος Λίντα Λογκ, η οποία πρόσφατα έγινε αποδέκτης ενός σχετικά ασυνήθιστου e-mail από ένα οδοντίατρο λάτρη της μουσικής σε σημείο που εργάζεται μόνο υπό τους ήχους αυτής. Αποτέλεσμα της μουσικής η πλειοψηφία των ασθενών των οδοντιάτρων δεν χρειάζονται τις ενέσεις νάρκωσης για να μουδιάσει το στόμα τους καθώς κοιμούνται στα μισά της "μουσικής επέμβασης".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 11 March 2003 - 10:21:07 UTC