Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-03-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέα δεδομένα για την τραγωδία στον Αλιάκμονα
  • [02] Ναυάγιο αλιευτικού ανοιχτά της Κρήτης
  • [03] Κλειστή η χωματερή Ανω Λιοσίων
  • [04] Ατυπη σύνοδος των Υπουργών Αμυνας της ΕΕ
  • [05] Απόφαση περί στρατιωτικής θητείας από το Ευρ. Δικαστήριο
  • [06] Την Πέμπτη η απόφαση
  • [07] Η ενδυματολογική ιστορία του ελληνικού θεάτρου

    [01] Νέα δεδομένα για την τραγωδία στον Αλιάκμονα

    11/3/2003 11:11:00 μμ

    Σοβαρή συνυπευθυνότητα στον οδηγό της νταλίκας Μιχάλη Κωνσταντινόπουλο για την τραγωδία στον Αλιάκμονα αποδίδει το πόρισμα της επιτροπής που διερευνά την υπόθεση σύμφωνα με πληροφορίες της ΝΕΤ 105,8. Εντός του επόμενου διημέρου θα ανακοινωθεί και επισήμως το πόρισμα, αλλά τα νέα στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας έδωσαν άλλη τροπή στη διερεύνηση του δυστυχήματος. Συγκεκριμένα, η τοξικολογική εξέταση στο αίμα του οδηγού της νταλίκας έδειξε ίχνη ναρκωτικών ουσιών, ενώ υπάρχουν και ένορκες καταθέσεις μαρτύρων για υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ από τον Μιχάλη Κωνσταντινόπουλο πριν πιάσει το τιμόνι της νταλίκας για το μοιραίο δρομολόγιο.

    [02] Ναυάγιο αλιευτικού ανοιχτά της Κρήτης

    11/3/2003 9:03:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Νεκρός ανασύρθηκε τελικά ο 58χρονος Πέτρος Καβούρης, μηχανικός του αλιευτικού σκάφους ''Μαρία 1'', το οποίο το απόγευμα παρουσίασε εισροή υδάτων, ενώ έπλεε 30 νμ νότια Καλών Λιμένων Κρήτης. Ο άτυχος αλιεργάτης έπεσε στη θάλασσα κατά τη διάρκεια επιχείρησης διάσωσής του από το ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο διέσωσε τους Διονύση Καράμπα, 58 χρόνων και ένα Αιγύπτιο αγνώστων λοιπών στοιχείων. Τον μηχανικό του αλιευτικού ''Μαρία 1'', σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας από χθες είχε βλάβη πηδαλίου την οποία όμως οι τρεις επιβαίνοντες δεν ανέφεραν. Το σώμα του άτυχου άνδρα περισυνέλεξε το φορτηγό πλοίο ''Κάμελοτ'', ο πλοίαρχος του οποίου ειδοποίησε τα σκάφη του Λιμενικού Σώματος.

    [03] Κλειστή η χωματερή Ανω Λιοσίων

    11/3/2003 8:04:00 μμ

    Κλειστή είναι από το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας, η χωματερή των Ανω Λιοσίων από τους εργαζομένους, καθώς θεωρούν ότι υπάρχει θέμα ασφάλειας μετά την κατολίσθηση πρανών με εκατοντάδες τόνους απορριμμάτων. Ο δήμαρχος Ανω Λιοσίων Νίκος Παπαδήμας τόνισε ότι είναι αδύνατη η λειτουργία των εγκαταστάσεων της χωματερής λόγω της κατολίσθησης, ενώ σε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο το μεσημέρι της Πέμπτης, θα εισηγηθεί να ληφθούν άμεσα αποφάσεις για νέους χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων και για την οριστική απομάκρυνση της χωματερής των Ανω Λιοσίων.

    Από την πλευρά της η κ. Ντόρα Μπακογιάννη τονίζει ότι ο δήμος Αθηναίων δεν ευθύνεται για τα προβλήματα που δημιουργούνται στην αποκομιδή των απορριμμάτων.

    Επίσης, καλεί τους Αθηναίους να μην κατεβάζουν τα σκουπίδια στους δρόμους μέχρι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και κατηγορεί την Πολιτεία για παλινωδίες, στη λήψη των κρίσιμων αποφάσεων για τη διαχείριση των απορριμμάτων στο λεκανοπέδιο.

    [04] Ατυπη σύνοδος των Υπουργών Αμυνας της ΕΕ

    11/3/2003 8:25:00 μμ

    Το πρόβλημα με το Ιράκ, θέματα που αφορούν στην επίτευξη λειτουργικής και επιχειρησιακής ετοιμότητας της ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας αντίδρασης καθώς και παράμετροι της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας θα απασχολήσουν τους υπουργούς Αμυνας της ΕΕ στη διάρκεια της άτυπης συνόδου στις 14 και 15 Μαρτίου στη Βουλιαγμένη. Την Τρίτη ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί επί ελληνικής προεδρίας αναφορικά με την υλοποίηση των σχετικών στόχων που είχαν τεθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι.

    Σημαντικά ζητήματα επί τάπητος

    Οπως ανακοίνωσε ο κ. Παπαντωνίου:

    Οι 40 ομάδες εργασίας έχουν καταθέσει τα πορίσματα τους αναφορικά με την κάλυψη των ελλειμμάτων σε οπλικά συστήματα της ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας αντίδρασης. Ολοκληρώθηκε η πολιτική συμφωνία για τη συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ στη βάση της ισοτιμίας. Συστάθηκε επιτροπή εκπροσώπων των υπουργών Αμυνας της ΕΕ η οποία μελετά τρόπους χρηματοδότησης για την κάλυψη των ελλειμμάτων.

    Ο κ. Παπαντωνίου γνωστοποίησε ότι στην ειδική υπουργική σύνοδο του Μαϊου οι κυβερνήσεις των χωρών μελών θα αναλάβουν τις πολιτικές δεσμεύσεις για την κάλυψη των ελλειμμάτων ώστε να επιτευχθεί η πλήρης λειτουργική και επιχειρησιακή ετοιμότητα της ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας αντίδρασης.

    Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη αποστολή της Δύναμης θα είναι στην ΠΓΔΜ τον Απρίλιο, όπως έχει δηλώσει ο κ. Παπαντωνίου.

    Εξάλλου ο υπουργός Εθνικής Αμυνας ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθετεί τις ελληνικές πρωτοβουλίες για ενίσχυση της δαπάνης για έρευνα και τεχνολογία και για τη θέσπιση ευρωπαϊκής πολιτικής εξοπλισμών.

    Οπως είπε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανταποκρινόμενη στην πρωτοβουλία της ελληνικής προεδρίας προτείνει ως πρώτο βήμα τη χρηματοδότηση διακρατικών δράσεων αμυντικής έρευνας από το 6ο κοινοτικό πρόγραμμα πλαίσιο έρευνας και τεχνολογίας με αρχικό ποσό τα 70 εκατομμύρια ευρώ. Σε δεύτερη φάση θα δημιουργηθεί ξεχωριστή γραμμή, στον προϋπολογισμό του 2004, χρηματοδότησης της αμυντικης έρευνας.

    Βούληση της χώρας μας, τόνισε ο κ. Παπαντωνίου, είναι να εξασφαλιστεί η συμμετοχή των μικρών χωρών στα κονδύλια για την έρευνα και την τεχνολογία.

    Οσον αφορά στο μέλλον της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας ο υπουργός Εθνικής Αμυνας το συνέδεσε μακροπρόθεσμα με το μέλλον της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας. Οι ελληνικές εταιρίες, επανέλαβε, πρεπει να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες, όπως συγχωνεύσεις, συμπαραγωγές, διεθνείς συνεργασίες. Να αποκτήσουν εξωστρέφεια ώστε να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις καθώς οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας ολοκληρώνονται σε 5-6 χρόνια.

    Οσον φορά στην κοινή ευρωπαϊκή εκπαίδευση, γνωστοποίησε ότι το πρώτο σχολείο κατάρτισης στελεχών θα λειτουργήσει το Μάϊο στις Βρυξέλλες.

    Αναφορικά με το διάλογο με τις μεσογειακές χώρες για την ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας και ασφάλειας, η Ελληνική Προεδρία σε συνέχεια της πρωτοβουλίας της ισπανικής προεδρίας θα διοργανώσει το Μάϊο σεμινάριο στην Κέρκυρα με τη συμμετοχή αραβικών χωρών.

    Στον τομέα της πολιτικής για το διάστημα η χώρα μας ανέλαβε πρωτοβουλία για τη δημιουργία της κατάλληλης υποδομής στον τομέα των δορυφορικών επικοινωνιών ώστε να είναι δυνατή η αυτονομία των επιχειρήσεων της ΕΕ.

    Τέλος ο υπουργός Εθνικής Αμυνας γνωστοποίησε ότι η χώρα μας μελετά πρόγραμμα ελληνικού δορυφόρου πληροφοριών και επιχειρήσεων χωρίς ωστόσο να έχει ληφθεί κάποια απόφαση. Το πρόγραμμα εφόσον εγκριθεί θα ενταχθεί στο επόμενο εξοπλιστικό πρόγραμμα και θα καταβληθεί προσπάθεια να επιτευχθεί χρηματοδότηση του από την ΕΕ.

    Περί Ιράκ

    Απαντώντας σε ερώτηση για το πρόβλημα με το Ιράκ ο κ. Παπαντωνίου δεν θέλησε να προδιαγράψει το περιεχόμενο των συζητήσεων σε επίπεδο υπουργών Αμυνας της ΕΕ καθώς συναρτάται από τις εξελίξεις στο επίπεδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Η ελληνική προεδρία επανέλαβε επισημαίνει την ανάγκη να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για ειρηνική διευθέτηση του προβλήματος καθώς ο πόλεμος αποτελεί την ύστατη λύση και επιμένει στην διευθέτηση του προβλήματος μέσα από τις διαδικασίες των Ηνωμένων Εθνών.

    Πάντως διευκρίνισε ότι αποφασιστική παρέμβαση στο πρόβλημα έχουν μόνο τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Επίσης δήλωσε ότι η χώρα μας δεν θα στείλει στρατεύματα σε εμπόλεμη περιοχή. Η ελληνική κυβέρνηση θα επαναξιολογήσει τη θέση της αναφορικά με την ελληνική φρεγάτα, που περιπολεί στον περσικό κόλπο στο πλαίσιο του αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας, σε περίπτωση που το ελληνικό πλοίο κινηθεί σε εμπόλεμη περιοχή, όπως είπε.

    Εξάλλου διευκρίνισε ότι οι λιμενικές διευκολύνσεις που παρέχονται στα συμμαχικά πλοία άπτονται των υφιστάμενων συμφωνιών στρατιωτικής συνεργασίας και δεν τίθεται θέμα ανταλλαγμάτων όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Τουρκίας όπου ζητήθηκε η ανάπτυξη 62.000 αμερικανών στρατιωτών στο έδαφός της.

    Αναφορικά με τον κατάπλου πυρηνοκίνητων σκαφών στο Ναύσταθμο της Σούδας ο κ. Παπαντωνίου ξεκαθάρισε ότι λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα πρόνοιας για την αποφυγή ενδεχόμενου ατυχήματος. Από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα έχουν καταπλεύσει στο Ναύσταθμο 5 αμερικανικά πυρηνοκίνητα υποβρύχια 2 αμερικανικά αεροπλανοφόρα και ένα γαλλικό.

    Σε ερώτηση για τα δημοσιεύματα αναφορικά με τις προμήθειες των Ενόπλων Δυνάμεων ο κ. Παπαντωνίου ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για διαμάχη ιδιωτικών συμφερόντων και δεν έχει καμία σχέση η κυβέρνηση και το ελληνικό δημόσιο.

    Τέλος δήλωσε ότι στο θέμα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων το υπουργείο Εθνικής Αμυνας παρείχε το νομικό πλαίσιο προμηθειών ώστε να αποφευχθεί η καθυστέρηση που παρατηρείται όταν ακολουθείται το νομικό πλαίσιο του υπουργείου Ανάπτυξης.

    [05] Απόφαση περί στρατιωτικής θητείας από το Ευρ. Δικαστήριο

    11/3/2003 8:40:00 μμ

    Η επιβολή, από τα κράτη μέλη της ΕΕ, της υποχρέωσης εκπλήρωσης στρατιωτικής θητείας μόνο στους άνδρες δεν απαγορεύεται από το κοινοτικό δίκαιο, σύμφωνα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που ανακοινώθηκε σήμερα στο Λουξεμβούργο. Η σχετική απόφαση ήλθε μετά από προσφυγή σε γερμανικό δικαστήριο του Alexander Dory, ο οποίος υποστήριζε ότι δεν συντρέχουν αντικειμενικοί λόγοι, που να δικαιολογούν την απαλλαγή των γυναικών από την υποχρέωση εκπλήρωσης στρατιωτικής θητείας, τη στιγμή μάλιστα που έχουν το δικαίωμα να υπηρετούν στο στρατό σε θέσεις που συνεπάγονται τη χρήση όπλων.

    Συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, στην απόφαση του -για την υπόθεση Alexander Dory κατά της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας- αν και τονίζει κατ' αρχάς ότι τα μέτρα που λαμβάνουν τα κράτη μέλη σε σχέση με την οργάνωση των ενόπλων δυνάμεών τους δεν εξαιρούνται συλλήβδην από το πεδίο εφαρμογής του κοινοτικού δικαίου, κρίνει ότι το κοινοτικό δίκαιο δεν διέπει τις επιλογές στις οποίες προβαίνουν τα κράτη μέλη σχετικά με τη στρατιωτική τους οργάνωση και οι οποίες αποσκοπούν στην άμυνα της εθνικής επικράτειας ή στην προάσπιση των θεμελιωδών συμφερόντων τους.

    Ο Alexander Dory είχε προσφύγει αρχικά σε γερμανικό δικαστήριο. Το γερμανικό δικαστήριο, στη συνέχεια, είχε υποβάλει ερώτημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σχετικά με το αν ο γερμανικός νόμος περί στρατιωτικής θητείας αντιβαίνει στο κοινοτικό δίκαιο, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία έχει ως αποτέλεσμα να αρχίζουν οι άνδρες να εργάζονται ή να εκπαιδεύονται επαγγελματικά αργότερα από ό,τι οι γυναίκες.

    Το Δικαστήριο στην απόφαση του αναφέρει ότι η ενδεχόμενη καθυστέρηση στην επαγγελματική σταδιοδρομία των στρατευσίμων αποτελεί αναπόφευκτη συνέπεια της επιλογής του κράτους μέλους ως προς τη στρατιωτική του οργάνωση και δεν συνεπάγεται ότι η επιλογή αυτή πρέπει να εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του κοινοτικού δικαίου.

    [06] Την Πέμπτη η απόφαση

    11/3/2003 10:52:00 μμ

    Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο διπλωματικός μαραθώνιος των ΗΠΑ, με σκοπό να εξασφαλίσουν τις κρίσιμες ψήφους του Συμβουλίου Ασφαλείας για ένα δεύτερο ψήφισμα που θα ανοίγει το δρόμο σε μια στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ. Ο προεδρεύων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, πρεσβευτής της Γουινέας Μάμαντι Τραόρε, άφησε πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο, ΗΠΑ, Βρετανία και Ισπανία ύστερα από τις πιέσεις που δέχτηκαν, να παρουσιάσουν ένα νέο αναθεωρημένο κείμενο που θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό. Η απόφαση δεν αναμένεται πριν την Πέμπτη.

    Απερρίφθη πρόταση για παράταση

    Αγκόλα, Χιλή, Γουϊνέα, Καμερούν, Πακιστάν και Μεξικό έξι από τα ''αναποφάσιστα'' μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, νωρίτερα είχαν προτείνει από κοινού να δοθεί στο Ιράκ, μία 45μερη διορία προκειμένου να αφοπλιστεί.

    Οι ΗΠΑ, απέρριψαν την πρόταση, εμμένοντας η ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας να γίνει αυτήν την εβδομάδα και προσθέτοντας ότι ''δεν τίθεται θέμα'' παράτασης της προθεσμίας για τον αφοπλισμό του Σαντάμ Χουσέιν στις 17 Απριλίου αντί της 17ης Μαρτίου.

    Αντίθετα η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι έτοιμη να εξετάσει μια παράταση της προθεσμίας αυτής για τον αφοπλισμό του Ιράκ, όχι όμως πέραν του τέλους του τρέχοντος μήνα.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πολεμήσουν το Ιράκ, ακόμη και χωρίς τη συνδρομή της Βρετανίας, τόνισε πάντως απόψε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ και διευκρίνισε ότι τη σχετική απόφαση θα λάβει ο Πρόεδρος Μπους τις προσεχείς ημέρες.

    Με δηλωμένη την πρόθεση των μόνιμων μελών Γαλλίας-Ρωσίας, για καταψήφιση μιας δεύτερης απόφασης, ο ΟΗΕ, οδηγείται σε αδιέξοδο.

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ από την πλευρά του, προειδοποίησε ότι αν ασκηθεί βέτο από Γαλλία και Γερμανία, το πλήγμα θα είναι σοβαρό για στις σχέσεις μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ.

    Η Κίνα, με τη σειρά της, εκτιμά ότι δεν είναι αναγκαία μία νέα απόφαση, αλλά δεν έχει δείξει τις προθέσεις της για το αν θα ασκήσει βέτο.

    Ανήσυχος για το αδιέξοδο που επικρατεί, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους είχε τη Δευτέρα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κινέζο ομόλογο του, ενώ στενοί συνεργάτες του επικοινώνησαν με άλλους ηγέτες σε μια προσπάθεια εξασφάλισης υποστήριξης στο τελεσίγραφο της 17ης Μαρτίου.

    Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, σε παρέμβασή του από τη Χάγη δήλωσε ότι ενδεχόμενο βέτο της Γαλλίας σε μία δεύτερη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Ιράκ ''δεν θα σήμαινε το τέλος των Ηνωμένων Εθνών'', εκφράζοντας όμως τον φόβο του ότι δεν θα ήταν καλό για την ενότητα του Οργανισμού. Παράλληλα, τόνισε ότι χωρίς τη στήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράκ δεν θα είναι νόμιμη.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες ελπίζουν να εξασφαλίσουν 9 ψήφους στο Συμβούλιο Ασφαλείας ώστε να μπορούν να διακηρύξουν ότι έχουν την ηθική νομιμοποίηση για να θέσουν τελεσίγραφο στο Ιράκ ακόμη κι αν η απόφαση δεν εγκριθεί λόγω βέτο.

    Παρενόχληση κατασκοπευτικών U2

    Εν τω μεταξύ, στο Ιράκ σημειώθηκε επεισόδιο με τις πτήσεις δύο αμερικανικών κατασκοπευτικών αεροσκαφών U2, πάνω από τη χώρα, στο πλαίσιο των επιθεωρήσεων του ΟΗΕ. Ιρακινά μαχητικά αεροσκάφη απογειώθηκαν και ανάγκασαν τα κατασκοπευτικά U2, να εγκαταλείψουν την αποστολή τους.

    Σύμφωνα με Ιρακινούς αξιωματούχους, η πτήση του δεύτερου κατασκοπευτικού αεροσκάφους δεν ήταν προγραμματισμένη, γεγονός που χαρακτηρίστηκε ως "τεχνικό σφάλμα" από το σώμα των επιθεωρητών που απολογήθηκε για το συμβάν.

    Το Πεντάγωνο ωστόσο, ανακοίνωσε ότι τα κατασκοπευτικά αεροσκάφη έλαβαν εντολή να προσγειωθούν για λόγους ασφαλείας.

    Το Ιράκ χαρακτήρισε ως ''ψευδείς ισχυρισμούς'' τις πληροφορίες του Πενταγώνου.

    [07] Η ενδυματολογική ιστορία του ελληνικού θεάτρου

    11/3/2003 9:02:00 μμ

    Ίχνη μεγάλων Ελλήνων ηθοποιών, σπουδαίων παραστάσεων, αθέατες πτυχές και λεπτομέρειες της δουλειάς επώνυμων ενδυματολόγων, από το 1940 μέχρι σήμερα, φέρνει σε πρώτο πλάνο η εντυπωσιακή έκθεση κοστουμιών από το βεστιάριο του Εθνικού Θεάτρου, μια έκθεση που εγκαινιάστηκε την Τρίτη στην Εθνική Πινακοθήκη και θα διαρκέσει έως τα τέλη Ιουλιου. Οι 250 δημιουργίες που συνθέτουν την έκθεση "Ενδυμα Θεάτρου" ανήκουν στον θησαυρό του Εθνικού. Η έκθεσης που εντάσσεται στα πλαίσια της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας 2001-2004 έχει χορηγό επικοινωνίας την ΕΡΤ. Η ιδέα και η σκέψη να οργανωθεί μια έκθεση κοστουμιών από το Εθνικό Θέατρο, γεννήθηκε όταν πριν 7 περίπου χρόνια, άρχισε η καταγραφή των ενδυμάτων του βεστιαρίου του.

    ''Αναμνήσεις'' από ύφασμα...

    Η ''μοναδικότητά της, έδωσε σε αυτή την δαπανηρή έκθεση την δυνατότητα να ενταχθεί στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας'', εξήγησε ο Ευγένιος Γιαννακόπουλος, πρόεδρος του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού.

    Και πάνω απ' όλα η επιμονή του Νίκου Κούρκουλου που οραματίστηκε αυτή την έκθεση, επεξεργάστηκε την ιδέα και την υλοποίηση της, από την αρχή της θητείας του στο Εθνικό. Από τα 20 χιλιάδες κοστούμια που βρέθηκαν στα βεστιάριο του Εθνικού, ''αποθήκη θα το έλεγα καλύτερα, όπου ήταν στοιβαγμένα αυτά τα κοστούμια'', διευκρινίζει ο διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, 5000 κοστούμια διασώθηκαν ως μουσειακά, συντηρήθηκαν, και διαφυλάσσονται σε συνθήκες κατάλληλες στο θέατρο, με τον κατάλληλο εξαερισμό, αναζητώντας πάντα την οριστική στέγαση τους σε χώρο ειδικά διαμορφωμένο.

    ''Πρόκειται για δείγματα ραφής και μελέτης θεατρικής ενδυματολογίας'' τονίζει η ενδυματολόγος Ρένα Γεωργιάδου στην οποία ο Ν. Κούρκουλος ανέθεσε πριν επτά χρόνια την καταγραφή των κοστουμιών.

    Στην Εθνική Πινακοθήκη, ο ενδυματολόγος Γιάννης Μετζικώφ, έστησε κούκλες, με τρόπο φυσικό, τη μια κοντά στην άλλη ''σαν να συνομιλούν μεταξύ τους και τις έντυσε με αυτό που είναι πιο κοντά όσο τίποτε άλλο στον ηθοποιό: το κοστούμι του''.

    Το παλαιότερο στην έκθεση αυτή είναι της Παπαδάκη, το 1943, ως Εκάβης. Κι ακολουθούν, της Παξινού, του Κωτσόπουλου, της Χατζηαργύργη, της Καλλιγά, έως της Δανδουλάκη, της Κονιόρδου κ.ά Είναι δημιουργίες των Σπύρου Βασιλείου, Χατζηκυριάκου Γκίκα, Γιάννη Μόραλη, Κλεόβουλου Κλώνη, Νίκου Εγγονόπουλου, Γιάννη Τσαρούχη, Γιώργου Πάτσα, Δημήτρη Μόραλη και πολλών άλλων δημιουργών, ζωγράφων στους οποίους αντέθηκαν τα σκηνικά και κοστούμια παραστάσεων, γιατί '' η σκηνογραφία είναι πρώτη εξαδέλφη της ζωγραφικής'', υπενθυμίζει ο Γιάννης Μετζικώφ.

    Την τιμητική του θέση έχει σε αυτή την έκθεση, με 200 έργα από τα 700 που παρουσιάζονται στην Πινακοθήκη, ο Αντώνης Φωκάς, που πέθανε στην αφάνεια σε έναν οίκο ευγηρίας.

    Κι όσο για τα σκηνικά εκείνων των παραστάσεων, ''δεν βρέθηκε ούτε ένα τραπέζι'' δηλώνει ο Νίκος Κούρκουλος. Καταστράφηκαν ή πωλήθηκαν στο Μοναστηράκι, όπου ψάχνοντας τα ίχνη τους, βρέθηκε κι ένα άγαλμα που είχαν δωρίσει οι ηθοποιοί του Εθνικού , στον Αγγελο Βλάχο, αγοράστηκε και εκτίθεται και αυτό στην έκθεση ''Ενδυμα Θεάτρου''.

    Στα πλαίσια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν τρεις ημερίδες, τον Απρίλιο και τον Μάιο.

    Για την Κατίνα Παξινού, το αρχαίο ελληνικό δράμα και το νεοελληνικό έργο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 11 March 2003 - 21:55:37 UTC