Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-03-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κοινοτική προειδοποίηση προς Αγκυρα
  • [02] Στη Δικαιοσύνη ο επίδοξος απαγωγέας του 8χρονου
  • [03] Λάρισα: Ληστεία σε πρατήριο καύσιμων
  • [04] Συνεδριάζει το Ευρωκοινοβούλιο με θέμα το Ιράκ
  • [05] ''Διαστρέβλωση προκηρύξεων 17Ν''
  • [06] Παλαιστίνιος νεκρός σε ανταλλαγή πυρών στη Δυτική Οχθη
  • [07] Πτώση στρατιωτικού ελικοπτέρου στη Ν.Υόρκη
  • [08] Πεκίνο: Αίσιο τέλος στην ομηρία στο Ρόιτερς
  • [09] Πέντε χρόνια φυλάκιση για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας
  • [10] Παράταση στο τελεσίγραφο
  • [11] Πόλεμος χωρίς τη συμμετοχή της Αγγλίας;
  • [12] Οι ΗΠΑ επιδεικνύουν το ''βαρύ πυροβολικό'' τους
  • [13] ''Δεν θα δεχτούμε τελεσίγραφα'' διαμηνύει η Μόσχα
  • [14] Δώστε περισσότερο χρόνο στο Ιράκ, λέει η Ινδία
  • [15] Μέχρι το τέλος του έτους η συγχώνευση ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ
  • [16] Σύσκεψη για την πορεία υλοποίησης του Γ' ΚΠΣ
  • [17] Σύσκεψη ελληνοτουρκικής Διυπουργικής Επιτροπής
  • [18] Απόψε Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ για το Κύπελλο Ελλάδας
  • [19] Πήρε φωτιά ο β΄όμιλος του Champion league
  • [20] Ανοιξε το 17ο Φεστιβάλ ''Αντίποδες'' στη Μελβούρνη
  • [21] Αυθεντικές λιθογραφίες του Πικάσο σε βιβλίο
  • [22] Κίνδυνος οι πολλές βιταμίνες για τους νέους
  • [23] Χρήση Ιντερνετ . . ποδηλατώντας
  • [24] Επικίνδυνα κινούμενα σχέδια για τα παιδιά

    [01] Κοινοτική προειδοποίηση προς Αγκυρα

    12/3/2003 8:10:00 πμ

    Αυστηρή προειδοποίηση στην Αγκυρα απηύθυνε η Κομισιόν μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων στη Χάγη για το Κυπριακό. Οι ΗΠΑ έστειλαν ηχηρό μήνυμα στον Ρ. Ντεκτάς ενώ η Μ. Βρετανία εξέφρασε βαθιά απογοήτευση. Η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία θα είναι προβληματική αν έως τα τέλη του 2004 δεν υπάρξει λύση στην Κύπρο και η Αγκυρα εξακολουθεί την παράνομη κατοχή του βόρειου τμήματος του νησιού, μη αναγνωρίζοντας τη νόμιμη κυπριακή κυβέρνηση, προειδοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ επισήμανε ότι η συμφωνία ένταξης της Κύπρου θα υπογραφεί κανονικά στις 16/4. Με ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα ο 9ος γύρος διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας στην Αγκυρα.

    Απογοήτευση Ανάν

    Εξ άλλου, στην τουρκοκυπριακή πλευρά επέρριψαν ουσιαστικά την ευθύνη για το ναυάγιο των συνομιλιών της Χάγης ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, το Στέητ Ντηπάρτμεντ και το Φόρεϊν Όφις.

    Ενδεικτική του κλίματος ήταν και η διαπίστωση του γ.γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν ότι "Έχουμε φτάσει στο τέρμα του δρόμου, δεν είμαι βέβαιος αν θα παρουσιαστεί σύντομα τέτοια ευκαιρία".

    Ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ για το κυπριακό Αλβάρο ντε Σότο ο οποίος θα συντάξει την έκθεση του γ.γ. για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στο Κυπριακό αναμένεται πλέον να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο θέμα μαζί με τους συνεργάτες του από την έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

    "Η δυναμική για επίλυση του Κυπριακού πρέπει να συνεχιστεί" τόνισε ο Γ. Παπανδρέου σημειώνοντας ότι η Αθήνα θα παράσχει κάθε δυνατή υποστήριξη στις προσπάθειες του γ.γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Οι περισσότερες τουρκοκυπριακές εφημερίδες επιρρίπτουν στο Ραούφ Ντενκτάς την ευθύνη για το αδιέξοδο στη Χάγη, ενώ επισημαίνουν την απογοήτευση που προκάλεσε στις κατεχόμενες περιοχές το αρνητικό αποτέλεσμα των συνομιλιών.

    Η αποτυχία των συνομιλιών για την επανένωση της Κύπρου θα οδηγήσει σε μια περίοδο έντασης στις σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου.

    Συνέχιση των διαπραγματεύσεων θέλουν Κύπρος - Ελλάδα

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας Πάνος Μπεγλίτης, απαντώντας σε ερώτημα κατά πόσον υπάρχει εξέλιξη στο θέμα της ασφάλειας στο πλαίσιο του σχεδίου Ανάν, είπε ότι η Ελλάδα ζήτησε επανειλημμένα από την Αγκυρα τον καθορισμό κοινά αποδεκτής ημερομηνίας για διεξαγωγή του β΄γύρου των διαπραγματεύσεων, αλλά η Τουρκία δεν έχει δώσει ακόμα απάντηση. Εξ άλλου, ο κ. Μπεγλίτης τόνισε τη σημασία της στενής συνεργασίας που υπάρχει μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας. "Είναι απόλυτα αρμονική, υπήρχε με τον προηγούμενο Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη και υφίσταται και με το σημερινό Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο, την Κυβέρνηση και τα κόμματα και χάρις σε αυτή τη συνεργασία επιτεύχθηκε ο στρατηγικός στόχος της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

    Εξάλλου, ο πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε την Τρίτη ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θα εγκαταλείψει την προσπάθεια για εξεύρεση βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού, η οποία να εξυπηρετεί τα συμφέροντα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Ο κ. Παπαδόπουλος κατά την επιστροφή του από τη Χάγη είπε ότι θα γίνουν όλες οι αναγκαίες ενέργειες προκειμένου να ενημερωθεί η διεθνής κοινή γνώμη και τα κέντρα λήψης αποφάσεων, για το που οφείλεται η αποτυχία της Χάγης.

    Ο Κύπριος Πρόεδρος εξέφρασε την ευχή προς τον τουρκοκυπριακό λαό πολύ σύντομα να επικρατήσουν εποικοδομητικές σκέψεις για την προοπτική του Κυπριακού και ευχαρίστησε για την προσπάθειά του τόσο τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών όσο και την ελληνική κυβέρνηση.

    Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, ανέφερε πως ο γ.γ. του ΟΗΕ επέρριψε ευθύνη στο Ραούφ Ντενκτάς και στην Αγκυρα, για το αδιέξοδο στις συνομιλίες, ενώ η ελληνοκυπριακή στάση θεωρήθηκε ιδιαίτερα θετική.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης τόνισε ότι η αδιάλλακτη θέση του κατοχικού ηγέτη για δύο κράτη και χωριστές κυριαρχίες, προκάλεσε την αγανάκτηση αλλά και την οργή των Ηνωμένων Εθνών, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας.

    Αναφερόμενος στους τουρκοκυπρίους, ο κ. Χρυσοστομίδης διαβεβαίωσε ότι οι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για λύση προς όφελος και των δύο κοινοτήτων, ανεξάρτητα από την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ντενκτάς: ''Η ειρηνευτική διαδικασία στο τέρμα της πορείας της''

    Ως απαράδεκτο χαρακτήρισε, από την πλευρά του, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντεκτάς, το ειρηνευτικό σχέδιο για την Κύπρο, που υπέβαλαν τα Ηνωμένα Έθνη, ενώ υποστήριξε πως η ειρηνευτική διαδικασία "έχει φθάσει στο τέρμα της πορείας της".

    "Θα είναι πολύ δύσκολο για την Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί πρόκειται να κληρονομήσει το μισό μίας χώρας, ενώ μπορούσαν να έχουν μία ολόκληρη χώρα", τόνισε ο Ντεκτάς.

    Ο κατοχικός ηγέτης επέρριψε τις ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά τόσο για την καθυστέρηση που σημειώθηκε στις διαπραγματεύσεις, όσο και για το τελικό αδιέξοδο, καθώς και στην ιδιαίτερη βαρύτητα που δόθηκε στην προσπάθεια να συμφωνήσουν εκ των προτέρων οι εγγυήτριες δυνάμεις στο σχέδιο που θα ετίθετο σε δημοψήφισμα.

    "Κανένα αποτέλεσμα δεν επετεύχθη και δεν θα επιτευχθεί όσο όλοι οι διεθνείς οργανισμοί, και κυρίως το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, θεωρούν αυτή την κυβέρνηση (την Κυπριακή Δημοκρατία) ως τη νόμιμη κυπριακή κυβέρνηση", είπε ο Ντενκτάς.

    "Αυτό το σχέδιο Αναν δεν θα έλυνε το Κυπριακό. Αυτό το σχέδιο θα έβαζε και πάλι φωτιά στο Κυπριακό, συνεπώς είναι χρήσιμο το γεγονός ότι το σχέδιο έχασε την αξία του", είπε και υποστήριξε ότι η απόσυρση του Κόφι Αναν από τις συνομιλίες θα επηρεάσει θετικά τις συνομιλίες μεταξύ των δύο ηγετών.

    Επίσης υποστήριξε ότι αν η Κυπριακή Δημοκρατία ενταχθεί στην Ε.Ε., η τουρκοκυπριακή πλευρά θα εγκαθιδρύσει απευθείας επαφή με την Ε.Ε., προσθέτοντας ότι δεν θα υπάρχει πια νόημα στη συνέχιση των συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών.

    Ο κ. Ντενκτάς σημείωσε ότι η στάση του στη Χάγη βρισκόταν σε απόλυτη σύμπνοια προς τις απόψεις της Αγκυρας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι εκπροσωπούσε τη συντριπτική πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων.

    Τέλος, ο Ντενκτάς είπε ότι θα αποστείλει επιστολή στον Τάσσο Παπαδόπουλο, στην οποία θα διατυπώνει τις αλλαγές που επιθυμεί να κάνει στο σχέδιο Αναν και πρόσθεσε ότι αν το επιθυμεί ο Παπαδόπουλος, θα μπορούσαν να κάνουν την πρώτη τους συνάντηση την επόμενη εβδομάδα.

    Προβληματισμός για την αλλαγή στάσης του Ερντογάν

    O πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν άλλαξε την στάση του στο Κυπριακό, δηλώνοντας ότι το νέο αναθεωρημένο σχέδιο Ανάν δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την Τουρκία.

    Προβλέπουμε την αναγνώριση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου ως ιδρυτικού κράτους, που θα έχει κυρίαρχο και ισότιμο πολιτικό καθεστώς, δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν.

    Απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του, ο κ. Ερντογάν είπε ότι το Κυπριακό πρέπει να συζητηθεί πολύ ακόμα. Παράλληλα, υποστήριξε ότι δεν στηρίζει την πλήρη απόρριψη του σχεδίου Αναν, αλλά ούτε και την λογική του "δώσε για να ξεφορτωθείς το πρόβλημα".

    Ο κ. Ερντογάν υποστήριξε επίσης ότι δεν πρέπει να εξαλειφθεί η διζωνικότητα στην Κύπρο και ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη τα θέματα της ισοτιμίας, της κυριαρχίας και των εγγυητριών χωρών.

    "Δεν θεωρούμε τη μη επίλυση του Κυπριακού ως λύση", δήλωσε την Τρίτη ο Αμπντουλάχ Γκιούλ και πρόσθεσε ότι "καταβάλαμε θετικές προσπάθειες και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε". Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν, είπε και πρόσθεσε ότι η Αγκυρα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για μια θετική κατάληξη του Κυπριακού.

    Επίσης, ο Αμπντουλάχ Γκιούλ χαρακτήρισε ως "υπερβολική" τη δήλωση του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κριστόφ Φιλορί, που επεσήμανε ότι αν δεν υπάρξει λύση του Κυπριακού, μετά την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Τουρκία θα κατέχει ευρωπαϊκό έδαφος. Ο κ. Γκιούλ υποστήριξε επίσης ότι είναι άδικο να κατηγορείται μόνο η τουρκική πλευρά για την κατάρρευση των συνομιλιών.

    Δεν φαίνεται να αλλάζει η Τουρκική πολιτική για το Κυπριακό στο άμεσο μέλλον, αφού ως προτεραιότητα τίθεται το ζήτημα του Ιράκ και τα ανταλλάγματα των διευκολύνσεων που θα λάβει η Τουρκία από τις ΗΠΑ, τα οποία βεβαίως θα αφορούν και το Κυπριακό, δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο πρόεδρος του ΚΙΣΣΟΣ Γιαννάκης Ομήρου.

    Πρόωρες εκλογές ζητά η αντιπολίτευση στα κατεχόμενα

    "Οι Ελληνοκύπριοι κέρδισαν την παρτίδα", ήταν η χαρακτηριστική αντίδραση της αντιπολίτευσης στα κατεχόμενα, δια στόματος του ηγέτη του Τουρκικού Ρεπουμπλικανικού κόμματος, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, μετά το αδιέξοδο της Χάγης.

    Τώρα πλέον, η αντιπολίτευση αξιώνει πρόωρες εκλογές για την αλλαγή της κυβέρνησης στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο, όπως τόνισε ο Ταλάτ, που σημείωσε ότι η κυβέρνηση του Ντενκτάς ελέγχει σήμερα 35 ή 36 από τις 50 έδρες της Βουλής, ωστόσο έχει μειωθεί η υποστήριξη προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη.

    Ο Ταλάτ κατέληξε λέγοντας πως τώρα οι Ελληνοκύπριοι θα μπορούν εύκολα να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ οι Τουρκοκύπριοι θα πρέπει να περιμένουν μια πολιτική αλλαγή.

    [02] Στη Δικαιοσύνη ο επίδοξος απαγωγέας του 8χρονου

    12/3/2003 11:41:00 πμ

    Στον ανακριτή οδηγήθηκε χθες το πρωί ένας 28χρονος, που κατηγορείται ότι προσπάθησε το βράδυ της περασμένης Κυριακής να απαγάγει ένα 8χρονο αγόρι από τους Αγίους Αναργύρους, για να το κακοποιήσει σεξουαλικά. Στα δικαστήρια δεν έλειψε και η ένταση, όταν ο συλληφθείς βρέθηκε αντιμέτωπος με τον πατέρα τού αγοριού.

    Τα σχέδια του δράστη χάλασε ένας διερχόμενος αστυνομικός

    Ο 28χρονος άνεργος παραδέχτηκε ότι ήθελε να απαγάγει το αγοράκι, με σκοπό να το κακοποιήσει. Τα σχέδια του όμως τα χάλασε ένας αστυνομικός.

    Συγκεκριμένα το βράδυ της περασμένης Κυριακής, ο 28χρονος Μ.Ι υποχρέωσε διά της βίας το 8χρονο αγόρι που είχε πάει στο ψιλικατζίδικο της γειτονιάς του, να μπει στο αυτοκίνητό του και προσπάθησε να διαφύγει. Η ενέργειά του έγινε αντιληπτή από τον διερχόμενο και ευρισκόμενο εκτός υπηρεσίας ανθυπαστυνόμο του τμήματος Αγίων Αναργύρων, Ανδρέα Ντόλια.

    Ο αστυνομικός καταδίωξε με τη μοτοσικλέτα του το δράστη με αποτέλεσμα αυτός σε απόσταση 500 μέτρων από το σημείο της αρπαγής να απελευθερώσει και να εγκαταλείψει τον ανήλικο.

    [03] Λάρισα: Ληστεία σε πρατήριο καύσιμων

    12/3/2003 11:27:00 πμ

    Αφαντοι παραμένουν οι δύο δράστες της χθεσινής ληστείας σε πρατήριο καυσίμων στο 2ο χλμ της παλαιάς Εθνικής οδού Βόλου - Λάρισας. Συγκεκριμένα στις 4.30 το απόγευμα δύο άνδρες φορώντας κουκούλες και επιβαίνοντας σε ΙΧ αυτοκίνητο μετέβησαν στις εγκαταστάσεις εμπορίας πετρελαιοειδών στην οδό Βόλου Λάρισας. Αιφνιδίασαν την σύζυγο του ιδιοκτήτη, η οποία βρισκόταν εκείνη την ώρα μόνη της στην επιχείρηση. Της επιτέθηκαν και χτυπώντας την με ένα ξύλο στο κεφάλι την ακινητοποίησαν. Ανενόχλητοι στη συνέχεια αφήρεσαν 5000 ευρώ σύμφωνα με δήλωση της παθούσας. Η τραυματισμένη γυναίκα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Βόλου όπου νοσηλεύεται με θλαστικά τραύματα.

    [04] Συνεδριάζει το Ευρωκοινοβούλιο με θέμα το Ιράκ

    12/3/2003 9:41:00 πμ

    Η κρίση στο Ιράκ πρόκειται να απασχολήσει τη συνεδρίαση της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που πραγματοποιείται την Τετάρτη παρουσία του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών κ. Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος ως εκπρόσωπος του Συμβουλίου, θα παρουσιάσει τις τελευταίες εξελίξεις επί του θέματος. Οπως είναι φύσικό το Ιράκ απασχολεί έντονα τους ευρωβουλευτές. Με πρότασή τους οι Πράσινοι ζήτησαν να υιοθετηθεί από την Ολομέλεια μία κοινή θέση για το θέμα του δεύτερου ψηφίσματος στον ΟΗΕ με καταληκτική ημερομηνία, που προτίθενται να υποβάλουν οι Αμερικάνοι, μαζί με Βρετανούς και Ισπανούς. Η πλειοψηφία του Σώματος απέρριψε την πρόταση.

    ''Ενιαία στάση πρέπει να κρατήσουν οι χώρες της Ευρώπης''

    Θέσεις της ΕΕ και όχι θέσεις ατομικές θα πρέπει να υποστηρίζουν οι ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας σύμφωνα με το άρθρο 19 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης, τόνισε την Τετάρτη σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος των Πρασίνων, Ντάνιελ Κον-Μπεντίτ.

    Με την κοινή τους δήλωση (στις 17 Φεβρουαρίου), τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν αποκλείουν τον πόλεμο ως ύστατη λύση, τον αποκλείουν όμως στο άμεσο μέλλον εφόσον υποστηρίζουν ότι θα πρέπει πρώτα να εξαντληθούν όλα τα μέσα, για τον αφοπλισμό του Ιράκ μέσω των επιθεωρήσεων.

    Ο κ. Κον Μπεντίτ αναφέρθηκε επίσης στις επαφές που είχε σε πρόσφατο ταξίδι του στις ΗΠΑ, με πολιτικούς, που διαμορφώνουν τη νέα αμερικάνικη ιδεολογία. "Εκείνο που με εντυπωσίασε"--είπε ο ευρωβουλευτής-- "είναι το βάρος και η σημαντική θέση που παίρνει η ιδεολογία στην κρίση του Ιράκ". Οι Αμερικάνοι είναι ''οι νέοι δημοκράτες μπολσεβίκοι της σύγχρονης εποχής'' επισήμανε ο ευρωβουλευτής και συνέχισε: "Θέλουν να φέρουν την επανάσταση στον κόσμο, να αλλάξουν τον κόσμο και να τον ξαναπλάσουν κατ' εικόνα και ομοίωση της Αμερικής". Ο κ. Κον-Μπετίτ υπογράμμισε ότι από τις 11 Σεπτεμβρίου και μετά, η αντίληψη που κυριαρχεί είναι ότι εάν δεν αλλάξουν τον κόσμο οι Αμερικανοί θα διατρέχουν μόνιμα καινούργιους κινδύνους.

    Σε ό,τι αφορά τον εκδημοκρατισμό των χωρών της περιοχής, ο ευρωβουλευτής υπογράμμισε ότι η διαφορά ανάμεσα σε ΗΠΑ και ΕΕ βρίσκεται στην αντίληψη για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να επιτευχθεί ο εκδημοκρατισμός αυτός. ''Οι Αμερικάνοι" --είπε-- "είναι οι μοντέρνοι οπαδοί του μαοϊσμού γιατί πιστεύουν ότι μπορούν να επιβάλουν την αλλαγή με την κάνη των όπλων". Ο ευρωβουλευτής συνέχισε λέγοντας ότι μία τέτοια αντίληψη είναι άκρως επικίνδυνη, σημειώνοντας ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μία κατάσταση κατά την οποία το καλύτερο μπορεί να γεννήσει το χειρότερο, "αυτοί που θέλουν να κάνουν το καλό μπορεί να προκαλέσουν τις μεγαλύτερες τραγωδίες''.

    Ο κ. Κον-Μπεντίτ υποστήριξε τέλος, ότι για τον εκδημοκρατισμό της περιοχής θα πρέπει να στρέψουμε τα βλέμματα μας στο Ιράν μάλλον παρά στο Ιράκ. "Το Ιράν είναι το κλειδί του εκδημοκρατισμού" ήταν τα λόγια του ευρωβουλευτή ο οποίος επισήμανε ότι ο λαός του Ιράν είναι ο μόνος στην περιοχή που αγωνίζεται για τη δημοκρατία, προς την οποία προχωράει βήμα με βήμα και γι αυτό θα μπορούσε μελλοντικά να χρησιμεύσει ως παράδειγμα. "Το λάθος των αμερικάνων είναι οτι εμμένουν στην στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ αντί να βοηθήσουν το λαό του Ιράν" τόνισε κλείνοντας ο κ. Κον-Μπετίτ.

    [05] ''Διαστρέβλωση προκηρύξεων 17Ν''

    12/3/2003 10:00:00 πμ

    Με τις αγορεύσεις των συνηγόρων Πολιτικής Αγωγής επί των ενστάσεων περί αναρμοδιότητας του δικαστηρίου συνεχίζεται η δίκη για τη 17Ν. Χθες, οι εισαγγελείς εφετών πρότειναν την απόρριψη της ένστασης περί αναρμοδιότητας του δικαστηρίου, τονίζοντας πως τα εγκλήματα της 17Ν δεν είναι πολιτικά. Σήμερα, με την έναρξη της διαδικασίας πήρε το λόγο ο Δ. Κουφοντίνας, που επικαλέστηκε θέμα προσωπικό και υποστήριξε ότι γίνεται διαστρέβλωση των προκηρύξεων της 17Ν.

    ''Οι ενέργειες της 17Ν ήταν αντιαμερικανικές''

    Ο Δημήτρης Κουφοντίνας διάβασε απόσπασμα προκήρυξης μετά την απόπειρα δολοφονίας Τσαντ, για την οποία είχε μιλήσει, χθες, ο συνήγορος πολιτικής αγωγής, Ηλ. Αναγνωστόπουλος, αναφέροντας, χαρακτηριστικά, ότι η προκήρυξη έγραφε πως ''θα συνεχίσουμε να χτυπάμε όποιον Αμερικάνο έρχεται στα νησιά μας για διακοπές''.

    Ο Κουφοντίνας είπε στο δικαστήριο πως στην προκήρυξη αυτή είναι σαφές ''ότι δε μιλάμε για Αμερικανούς τουρίστες, αλλά για στρατιωτικούς'' και πρόσθεσε ότι η πλειοψηφία των ενεργειών της 17Ν ήταν αντιαμερικανικές.

    Ο Πρόεδρος του δικαστηρίου Μιχάλης Μαργαρίτης ανέγνωσε έγγραφο του υπουργείου Εξωτερικών που αφορά τηλεγραφήματα προς την ελληνική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον με τα οποία ο αντισυνταγματάρχης του αμερικανικού στρατού Ρόμπερτ Τσάντ εξουσιοδοτεί επίσημα τους συνηγόρους του να παραστούν ως πολιτική αγωγή.

    Στη συνέχεια, ο συνήγορος των αδελφών Ξηρού Γιώργος Αγιοστρατίτης, ζήτησε από το δικαστήριο να επιτραπεί στους δημοσιογράφους να μιλούν στα διαλείμματα της δίκης με τους κατηγορουμένους.

    Ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Μιχάλης Μαργαρίτης, του απάντησε πως είναι κρατούμενοι και κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται σύμφωνα με προεδρικό διάταγμα.

    Εν τω μεταξύ, μέλη του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ βρίσκονται έξω από τις φυλακές από το πρωί, αντιδρώντας στη μη τηλεοπτική παρουσίαση της δίκης. Το πανό τους γράφει "ΟΧΙ στην τυφλή ενημέρωση, ΝΑΙ στην τυφλή δικαιοσύνη".

    Περί αναρμοδιότητας του δικαστηρίου

    Στην αγόρευσή του ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής που εκπροσωπεί την οικογένεια του Χρήστου Μάτη, Σταύρος Γεωργίου υποστήριξε ότι πρέπει να απορριφθεί η ένσταση αναρμοδιότητας του δικαστηρίου. Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η Δημοκρατία επιβάλει άλλες νόμιμες δυνατότητες πλην του φόνου για την επιβολή επί του πολιτικού αντιπάλου και αναρωτήθηκε αν στο πρόσωπο του αστυνομικού Χρήστου Μάτη η τρομοκρατική οργάνωση χτύπησε τον εκπρόσωπο του κεφαλαίου.

    Αίσθηση, ωστόσο, προκάλεσε η χθεσινή αγόρευση του συνηγόρου του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου Γιάννη Ραχιώτη, ο οποίος δήλωσε ότι η 17 Νοέμβρη ανήκει στην ευρύτερη αριστερά, ότι είναι η επιθετική της πλευρά και γι΄ αυτό τα εγκλήματά της είναι πολιτικά.

    Μάρτυρες γνωστά πρόσωπα από τον πολιτικό, συνδικαλιστικό και πανεπιστημιακό χώρο

    H χθεσινή διαδικασία χαρακτηρίστηκε από την έντονη αντίδραση των συνηγόρων πολιτικής αγωγής, που προκάλεσε η εκφώνηση των δύο προστατευομένων μαρτύρων με τους κωδικούς Α1 και Β1. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου Μιχάλης Μαργαρίτης άρχισε να εκφωνεί τα εκατοντάδες ονόματα των μαρτύρων υπεράσπισης και κατηγορίας, με το που ξεκίνησε η ακροαματική διαδικασία. Οταν έφθασε στους μάρτυρες με τους κωδικούς Α1 και Β1, οι οποίοι θα καταθέσουν σύμφωνα με πληροφορίες για τις δολοφονίες του Μιχάλη Βρανόπουλου και του Κώστα Περατικού, οι δύο φωνές "παρών" που ακούστηκαν από το βάθος της αίθουσας προκάλεσαν την έκπληξη όλων, κυρίως βέβαια την αντίδραση των συνηγόρων πολιτικής αγωγής. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου, απάντησε ότι σύμφωνα με το νόμο αν ζητηθεί, θα γίνουν γνωστά τα στοιχεία τους.

    Μεταξύ των μαρτύρων του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου είναι οι καθηγητές Κωνσταντίνος Ζουράρις και Ευτύχιος Μπιτσάκης, ο Βένιος Αγγελόπουλος, ο οποίος είχε ανακριθεί πριν από λίγες ημέρες στην Αμερική από το FBI, και ο Δημήτρης Σκαρπαλέζος, ο φίλος του Γιωτόπουλου από το Παρίσι.

    Τους περισσότερους μάρτυρες υπεράσπισης παρουσίασε ο Γιάννης Σερίφης, 45 στο σύνολο, μεταξύ των οποίων είναι ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος και ο Μανόλης Γλέζος.

    Για τον Πάτροκλο Τσελέντη θα καταθέσει ο εκδότης Γιώργος Kουρής.

    Ο κύριος όγκος των μαρτύρων του Δημήτρη Κουφοντίνα, του Βασίλη Τζωρτζάτου και του Θεολόγου Ψαραδάλλη προέρχονται από οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.

    [06] Παλαιστίνιος νεκρός σε ανταλλαγή πυρών στη Δυτική Οχθη

    12/3/2003 11:21:00 πμ

    Φωτο Αρχείου

    Ένας ένοπλος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε και δύο τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών στο χωριό Σάιντα, στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης, όπως έγινε γνωστό από παλαιστινιακές και ισραηλινές στρατιωτικές πηγές. Επίσης, 17 Παλαιστίνιοι, τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονται στον κατάλογο των καταζητούμενων από το Ισραήλ ως ύποπτα μαχητικά στελέχη, συνελήφθησαν στο χωριό Σάιντα και σε άλλες τοποθεσίες της Δυτικής Όχθης. Παλαιστίνιοι ανέφεραν ότι άκουσαν μια δυνατή έκρηξη στο χωριό, στο οποίο ισραηλινοί στρατιώτες είχαν εισβάλει αρκετές ώρες πριν από την ανταλλαγή πυρών. Να σημειώσουμε πως ο θάνατος του ενόπλου Παλαιστίνιου ανεβάζει σε 3.070 τον αριθμό των νεκρών από τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2000 όταν ξεκίνησε η νέα Ιντιφάντα, από τους οποίους 2.299 είναι Παλαιστίνιοι και 714 Ισραηλινοί.

    [07] Πτώση στρατιωτικού ελικοπτέρου στη Ν.Υόρκη

    12/3/2003 7:48:00 πμ

    Τουλάχιστον δύο από τους επιβαίνοντες στο στρατιωτικό ελικόπτερο Μπλακ Χοκ που συνετρίβη την Τρίτη στη βόρεια Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής αποστολής διασώθηκαν αλλά άγνωστος παραμένει ο αριθμός των νεκρών, ανακοίνωσαν οι Aρχές. Ο ταγματάρχης Ντάνιελ Μπορ από το Φορτ Ντραμ δεν επιβεβαίωσε πόσοι άνθρωποι επέβαιναν στο ελικόπτερο, λέγοντας μόνο ότι συνεχίζεται η επιχείρηση διάσωσης. Το δίκτυο MSNBC, επικαλούμενο πηγές του Πενταγώνου, είχε μεταδώσει ότι στο Μπλακ Χοκ επέβαιναν εννέα άτομα. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Ιατρικό Κέντρο Σαμάριταν της πόλης Γουότερταουν. Δεν έχει διευκρινιστεί σε τι κατάσταση βρίσκονται.

    [08] Πεκίνο: Αίσιο τέλος στην ομηρία στο Ρόιτερς

    12/3/2003 11:06:00 πμ

    Αίσιο τέλος είχε η ομηρία τεσσάρων εργαζομένων του πρακτορείου Ρόιτερς στο Πεκίνο από νεαρό Κινέζο ο οποίος κατέλαβε το γραφείο του δημοσιογραφικού οργανισμού υποστηρίζοντας ότι είχε στην κατοχή του ισχυρό εκρηκτικό μηχανισμό. Ο δράστης άφησε ελεύθερους, σώους και αβλαβείς τους ομήρους δύο ώρες αργότερα και στη συνέχεια συνελήφθη από την αστυνομία.

    Ψυχασθενής ο εισβολέας

    Ο δράστης, ο οποίος δήλωσε ότι ονομάζεται Φανγκ Ξινχούι εισέβαλε στο εξαόροφο κτίριο που στεγάζει τα γραφεία του Ρόιτερς, φωνάζοντας :"Μην κινηθεί κανείς".

    Οι περισσότεροι δημοσιογράφοι και υπάλληλοι του Ρόιτερς κατόρθωσαν να διαφύγουν, αλλά ο Φανγκ κατόρθωσε να ακινητοποιήσει τέσσερις από αυτούς. Ο απαγωγέας ζήτησε να μιλήσει σε κάμερα για να διαμαρτυρηθεί--όπως είπε-- για τη διαφθορά στον κρατικό μηχανισμό της Κίνας.

    Ο Φανγκ δήλωσε στους δημοσιογράφους του Ρόιτερς ότι είναι 34 ετών, είναι πρώην οδηγός σε χαλυβουργείο και ότι εδώ και χρόνια παραμένει άνεργος. Κρατήθηκε σε ψυχιατρείο για 15 ημέρες στις αρχές της δεκαετίας του 90 μετά από διένεξη με τον πατέρα του. Οι γιατροί διέγνωσαν τότε ότι ο Φανγκ έπασχε από σχιζοφρένεια με αποτέλεσμα να μην μπορεί να βρει δουλειά ούτε και να παντρευτεί.

    Το πρακτορείο Νέα Κίνα μετέδωσε επικαλούμενο εκπρόσωπο της αστυνομίας ότι ο δράστης δεν είχε βόμβα στην κατοχή του και ότι παρουσιάζει διανοητικά προβλήματα.

    [09] Πέντε χρόνια φυλάκιση για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

    12/3/2003 10:57:00 πμ

    Σε πενταετή φυλάκιση καταδικάστηκε από το δικαστήριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τζακάρτα ο ινδονήσιος πρώην στρατιωτικός διοικητής του Ανατολικού Τιμόρ, ταξίαρχος Νόερ Μοέις, για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Ο εισαγγελέας είχε ζητήσει να επιβληθεί στον ταξίαρχο Μοέις ποινή κάθειρξης 10 ετών, για τη συμμετοχή του στην αιματηρή καταστολή του αγώνα των κατοίκων του Ανατολικού Τιμόρ για την ανεξαρτησία από την Ινδονησία το 1999.

    [10] Παράταση στο τελεσίγραφο

    12/3/2003 12:00:00 μμ

    Μικρή χρονική παράταση στο τελεσίγραφο για τον αφοπλισμό του Ιράκ προτίθεται να δώσουν οι ΗΠΑ και η Βρετανία προκειμένου να ανατρέψουν τον δυσμενή συσχετισμό που υπάρχει μέχρι στιγμής στο ΣΑ του ΟΗΕ για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά της Βαγδάτης. Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Βρετανίας στο ΣΑΤζέρεμι Γκρίνστοκ δήλωσε στο αμερικανικό CNN ότι ''η Βρετανία διαπραγματεύεται και ετοιμάζεται να εξετάσει το χρονοδιάγραμμα''. ''Μιλάμε για το Μάρτιο, αλλά μην κοιτάζετε πέρα από το Μάρτιο'' προειδοποίησε πάντως ο Γκρίνστοκ.

    Κυνήγι ψήφων από ΗΠΑ-Βρετανία

    Σύμφωνα με το Ρόιτερ, η βρετανική πρόταση προβλέπει ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν θα έχει δέκα ημέρες επιπλέον από τη 17η Μαρτίου για να αποδείξει ότι το Ιράκ έχει λάβει την στρατηγική απόφαση να αφοπλιστεί.

    Εντωμεταξύ, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ράμσφελντ ανασκεύασε δήλωσή του για πιθανή στρατιωτική επέμβαση χωρίς βρετανική υποστήριξη, λόγω των κλιμακούμενων εσωτερικών πιέσεων κατά του πολέμου που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Μπλερ.

    Ο προεδρεύων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, πρεσβευτής της Γουινέας Μάμαντι Τραόρε, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Ισπανία θα παρουσιάσουν ένα νέο αναθεωρημένο κείμενο του σχεδίου ψηφίσματος τους για το Ιράκ. ''Φαίνεται ότι κατέληξαν σε αυτή την απόφαση , αφού συμβουλεύτηκαν ορισμένες αντιπροσωπείες, ότι το σχέδιο τους δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτό έτσι όπως ήταν'' τόνισε ο Τραόρε.

    Έξι ''αναποφάσιστα'' μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ πρότειναν από κοινού την Τρίτη να δοθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας στο Ιράκ μία 45μερη διορία προκειμένου να αφοπλιστεί. Πρόκειται για την Αγκόλα, τη Χιλή, τη Γουϊνέα, το Καμερούν, το Πακιστάν και το Μεξικό. ''Προτείνεται 45ήμερη διορία, αλλά το θέμα μπορεί να συζητηθεί'' δήλωσε σχετικά ο πρεσβευτής του Καμερούν στον ΟΗΕ Μάρτιν Μπελίνγκα-Εμπούτου.

    Η Ουάσινγκτον που αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο σοβαρής διπλωματικής ήττας και την προοπτική της επέμβασης χωρίς τη νομιμοποίηση του ΟΗΕ, φαίνεται ότι εξουσιοδότησε την βρετανική πλευρά να επεξεργαστεί τροποποιημένο σχέδιο ψηφίσματος, το οποίο και ενδέχεται να προσελκύσει τις απαραίτητες εννέα ψήφους στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αποτρέποντας παράλληλα την άσκηση βέτο από Γαλλία και Ρωσία.

    Το βράδυ συνεχίζεται η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας πρόκειται να επαναλάβει σήμερα Τετάρτη στις 22.00 [ώρα Ελλάδος] τη συζήτηση επί του σχεδίου απόφασης για το Ιράκ. Οι περισσότεροι από τους ομιλητές στη συνεδρίαση της Τρίτης τάχθηκαν πάντως υπέρ της συνέχισης των επιθεωρήσεων και κατά του πολέμου, ζητώντας ταυτόχρονα από τη Βαγδάτη να αποδείξει με μεγαλύτερη σαφήνεια την πρόθεσή της να συνεργασθεί με τους επιθεωρητές του ΟΗΕ.

    Ήδη η Μόσχα χαρακτήρισε ''απαράδεκτη'' οποιαδήποτε απόφαση του ΟΗΕ εμπεριέχει ''τελεσίγραφα'' και θα ανοίγει το δρόμο στην αυτόματη ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράκ, όπως προειδοποίησε ο Ρώσος υφυπουργός εξωτερικών, Γιούρι Φεντότοφ.

    [11] Πόλεμος χωρίς τη συμμετοχή της Αγγλίας;

    12/3/2003 9:51:00 πμ

    Τα εσωτερικά, πολιτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλέρ ενόψει ενός πιθανού πολέμου κατά του Ιράκ λαμβάνουν σοβαρά υπ όψιν οι Αμερικανοί, όπως γράφουν την Τετάρτη οι βρετανικές εφημερίδες σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ ο οποίος δεν απέκλεισε την πιθανότητα οι ΗΠΑ να ξεκινήσουν τον πόλεμο στο Ιράκ χωρίς τη βοήθεια του Λονδίνου. "Η απόφαση 1441 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ επιτρέπει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράκ", υποστήριξε ο Bρετανός υπουργός Αμυνας,Τζεφ Χουν, αρνούμενος ότι το Λονδίνο άλλαξε θέση και προτίθεται να αφήσει την Ουάσινγκτον να δράσει μόνη χωρίς νέα απόφαση.

    Διασκεδάζει τις εντυπώσεις το Λονδίνο

    Ερωτηθείς για τη δήλωση του Aμερικανού ομολόγου του, Ντόναλντ Ράμσφελντ που δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αναλάβει η Ουάσινγκτον στρατιωτική δράση στο Ιράκ χωρίς τη βοήθεια του Λονδίνου, ο Τζεφ Χουν τόνισε: ''Αυτό που είπε ξεκάθαρα ο Ντόναλντ Ράμσφελντ είναι ότι έχει κάθε λόγο να πιστεύει πως θα υπάρξει μια σημαντική συμβολή από την πλευρά της Βρετανίας σε περίπτωση πολέμου''.

    "Η Ουάσινγκτον είναι αποφασισμένη να παραδεχτεί για πρώτη φορά ότι μπορεί να αρχίσει τον πόλεμο κατά του Ιράκ χωρίς τις βρετανικές δυνάμεις λόγω των εσωτερικών πολιτικών προβλημάτων του Τόνι Μπλερ", του πιο πιστού συμμάχου του προέδρου Μπους, γράφει ο Γκάρντιαν.

    "Οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να κηρύξουν τον πόλεμο χωρίς τα βρετανικά στρατεύματα", γράφουν οι Ταίμς, ενώ η Ντέιλι Τέλεγκραφ σημειώνει ότι ο πόλεμος είναι μεν αναπόφευκτος αλλά ο Τόνι Μπλερ πρέπει να ενσωματωθεί εκ νέου στην "Παλαιά Ευρώπη" για να μην καταστρέψει το πολιτικό του κεφάλαιο. Σύμφωνα με την Ντέιλι Μέιλ, έχει εκδηλωθεί "στάση κατά του Μπλέρ" στο εσωτερικό του κόμματός του.

    Βουλευτές του Εργατικού κόμματος απείλησαν την Τρίτη τον Βρετανό πρωθυπουργό με τη διοργάνωση έκτακτου κομματικού συνεδρίου αν το Λονδίνο μετάσχει στον πόλεμο κατά του Ιράκ δίχως απόφαση του ΟΗΕ. Η βρετανική κυβέρνηση προσπάθησε πάντως να ελαχιστοποιήσει τον αντίκτυπο των δηλώσεων του Ντόναλντ Ράμσφελντ υποστηρίζοντας ότι το Λονδίνο προσπαθεί να επιτύχει μία δεύτερη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    ''Δεν είμαστε ακόμη στο στάδιο της στρατιωτικής δράσης'', τόνισε στέλεχος της βρετανικής αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ διαβεβαιώνοντας πως υπάρχει ''πλήρης συνεργασία'' μεταξύ Λονδίνου και Ουάσιγκτον.

    [12] Οι ΗΠΑ επιδεικνύουν το ''βαρύ πυροβολικό'' τους

    12/3/2003 9:22:00 πμ

    Σε δοκιμή της πιο ισχυρής συμβατικής βόμβας που διαθέτουν στο οπλοστάσιο τους, προχώρησαν την Τρίτη οι ΗΠΑ, σε περιοχή της Φλόριντα. Ηταν η πρώτη και επιτυχημένη δοκιμή της βόμβας ΜΟΑΒ, βάρους 9.450 κιλών, της επονομαζόμενης "μητέρας όλων των βομβών". Η ΜΟΑΒ είναι κατά 40% πιο ισχυρή από την ''Daisy Cutter'' τη μεγαλύτερη μέχρι τώρα βόμβα, που διέθεταν οι ΗΠΑ και η οποία είχε χρησιμοποιηθεί στο Αφγανιστάν, για το βομβαρδισμό των σπηλαίων Τόρα Μπόρα, στα τέλη του 2001. Αξιωματούχοι του υπουργείου Αμυνας άφησαν να εννοηθεί ότι η δοκιμή ήταν ένα μήνυμα προς το Ιράκ, ενόψει ενός πιθανού πολέμου.

    Η ''μητέρα όλων των βομβών''

    ''Προφανώς ότι έχουμε στο οπλοστάσιο μας, οτιδήποτε βρίσκεται σε οποιοδήποτε στάδιο εξέλιξης, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί'' εναντίον του Ιράκ, είπε ο στρατηγός Ρίτσαρντ Μάγερς, ο επικεφαλής του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου.

    ''Εμοιαζε σαν ένα τεράστιο λευκό μανιτάρι, σχεδόν σαν τον καπνό που βγαίνει από μια φωτιά, σαν μεγάλο κύμα'' είπε η εκπρόσωπος της βάσης όπου πραγματοποιήθηκε η δοκιμή, Κάρεν Ρογκάνοβ, η οποία παρακολουθούσε από μια στέγη σε απόσταση 48 χιλιομέτρων.

    ''Δεν αισθανθήκαμε τίποτα. Είδαμε το νέφος και λίγα δευτερόλεπτα αργότερα ακούσαμε την έκρηξη'' είπε.

    Αλλη εκπρόσωπος της βάσης, η Νικολάσα Μπράουν, είπε ότι η βόμβα ερρίφθη από ένα αεροπλάνο στο πεδίο δοκιμών της Αεροπορικής Βάσης Εγκλιν της βορειοδυτικής Φλόριντα λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι, τοπική ώρα (21:00 ώρα Ελλάδας). Η έκρηξη ακούστηκε ''σαν κεραυνός'' είπε.

    [13] ''Δεν θα δεχτούμε τελεσίγραφα'' διαμηνύει η Μόσχα

    12/3/2003 10:14:00 πμ

    "Απαράδεκτη" θα χαρακτηρίσει η Ρωσία οποιαδήποτε απόφαση του ΟΗΕ που θα περιέχει "τελεσίγραφα" και θα ανοίγει το δρόμο στην αυτόματη ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράκ, προειδοποίησε την Τετάρτη ο υφυπουργός εξωτερικών στη Μόσχα, Γιούρι Φεντότοφ. "Οι πληροφορίες που έχουμε αναφέρουν για κάποιες πιθανές τροποποιήσεις στο σχέδιο απόφασης που παρουσίασαν επισήμως στις 7 Μαρτίου οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία στο Συμβούλιο Ασφαλείας", τόνισε ο Φεντότοφ, σύμφωνα με το Ιτάρ Τας. "Μέχρι τώρα δεν έχουμε δει αυτές τις τροποποιήσεις" πρόσθεσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών. "Είμαστε διατεθειμένοι να εξετάσουμε τις νέες προτάσεις, υπογράμμισε επισημαίνοντας ότι είναι η θέση της Ρωσίας είναι ήδη ξεκάθαρη: "Απόφαση που εμπεριέχει τη διευθέτηση της κρίσης με τη βία είναι απαράδεκτη για εμάς" τόνισε ο Ρώσος αξιωματούχος

    [14] Δώστε περισσότερο χρόνο στο Ιράκ, λέει η Ινδία

    12/3/2003 10:03:00 πμ

    Atal Behari Vajpayee

    Να δοθεί περισσότερος χρόνος στο Ιράκ προκειμένου να αφοπλιστεί πριν ο διεθνής οργανισμός εξετάσει την προοπτική του πολέμου κάλεσε την Τετάρτη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Ινδός πρωθυπουργός Ατάλ Μπεχαρί Βατζπάγι,. Η δήλωση του ινδού πρωθυπουργού ακολούθησε την προσπάθεια των Ηνωμένων Πολιτειών προκειμένου το Νέο Δελχί να μην εκφράσει ανοιχτά την αντίθεσή του στον πόλεμο στο Ιράκ. Σε συνέντευξή του στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Τάιμς της Ινδίας, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Νέο Δελχί, Ρόμπερτ Μπλάκγουϊλ, υποσχέθηκε ότι η Ινδία θα παίξει σημαντικό ρόλο στην ανοικοδόμηση του Ιράκ.

    [15] Μέχρι το τέλος του έτους η συγχώνευση ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ

    12/3/2003 8:03:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Η επίσπευση μέχρι το τέλος του έτους της συγχώνευσης της Ελληνικής Βιομηχανίας Οπλων (ΕΒΟ) και της ΠΥΡΚΑΛ, αποφασίστηκε την Τρίτη σε σύσκεψη των υπουργών Οικονομίας Νίκου Χριστοδουλάκη, Ανάπτυξης Ακη Τσοχατζόπουλου και Αμυνας Γιάννου Παπαντωνίου, όπου εξετάστηκε γενικότερα το μέλλον της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας. Μετά τη σύσκεψη ο κ. Χριστοδουλάκης δήλωσε ότι οι μεγάλες αμυντικές βιομηχανίες βρίσκονται σε διαδικασία εκσυγχρονισμού με στόχο την αύξηση της συμμετοχής τους στην εγχώρια παραγωγή. Εξετάστηκε ακόμα, η συνεργασία ανάμεσα στην τεχνική βάση της Ολυμπιακής Αεροπορίας και της ΕΑΒ. Εξάλλου, σε διαδικασία εκσυγχρονισμού, βρίσκονται και τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας.

    [16] Σύσκεψη για την πορεία υλοποίησης του Γ' ΚΠΣ

    12/3/2003 10:06:00 πμ

    Σύσκεψη, στην οποία θα μετέχουν όλοι οι Υπουργοί που εμπλέκονται στην υλοποίηση του Γ' ΚΠΣ με τη συμμετοχή επίσης των κ.κ. Χριστοδουλάκη και Πάχτα, υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 10.00 το πρωί. Στις 13.00 ο κ. Σημίτης θα συναντηθεί με τους πρυτάνεις των ΑΕΙ, οι οποίοι αναμένεται να του θέσουν το αίτημα τους για υπαγωγή στην αρμοδιότητα τους των Ιδρυμάτων Ανωτάτης Εκπαίδευσης.

    [17] Σύσκεψη ελληνοτουρκικής Διυπουργικής Επιτροπής

    12/3/2003 8:03:00 πμ

    Αρχίζει την Τετάρτη στην Aγκυρα η δεύτερη σύνοδος της ελληνοτουρκικής Διυπουργικής Επιτροπής Οικονομικής Συνεργασίας. Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας είναι ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Λοβέρδος -ο οποίος βρίσκεται ήδη εκεί- και της τουρκικής ο Τούρκος γενικός γραμματέας Εξωτερικού Εμπορίου Τουντζέρ Καγιαλάρ. Κατά την πρώτη σύνοδο που είχε πραγματοποιηθεί στις 12-13 Φεβρουαρίου στην Αθήνα, επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας ήταν ο υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου Κιουρσάτ Τουζμέν.

    Η υποβάθμιση της τουρκικής αντιπροσωπείας οφείλεται ενδεχομένως στο γεγονός ότι βρίσκεται υπό διαμόρφωση το νέο κυβερνητικό σχήμα, με πρόεδρο τον ηγέτη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Κατά την πρώτη σύνοδο η οποία είχε ολοκληρωθεί με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας, είχε υπογραμμιστεί η ανάγκη υπογραφής της διμερούς συμφωνίας αποφυγής της διπλής φορολογίας.

    Οι εργασίες της δεύτερης συνόδου θα ολοκληρωθούν την Πέμπτη.

    [18] Απόψε Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ για το Κύπελλο Ελλάδας

    12/3/2003 9:40:00 πμ

    Mε τους Παρ Ζέτερμπεργκ που ξεπέρασε το πρόβλημα τραυματισμού και Κριστιάν Καρεμπέ που εξέτισε την τιμωρία του, αλλά χωρίς τους τραυματίες Ελευθερόπουλο, Τζιοβάνι, Ζε Ελίας και Πατσατζόγλου, θα υποδεχθεί ο Ολυμπιακός τον ΠΑΟΚ στο σημερινό επαναληπτικό του 1-3 της Τούμπας, για τα προημιτελικά του Κυπέλλου ποδοσφαίρου Ελλάδας. Η πρόκριση θεωρείται υπόθεση δύσκολη και από τις δύο πλευρές, όχι όμως και ακατόρθωτη. Για το λόγο αυτό, ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός θέλουν να εξαντλήσουν κάθε πιθανότητα για να την πάρουν. Εξάλλου, μια πρόκριση θα είναι κάτι σαν γιατρικό για "Δικέφαλο" και "Ερυθρόλευκους" μετά την ήττα τους την περασμένη Κυριακή από Ηρακλή και ΑΕΚ αντίστοιχα.

    Ποιοι θα παίξουν και στις δυο ομάδες

    Καινούργιο πρόσωπο για τον ΠΑΟΚ ο Βαγγέλης Πουρλιοτόπουλος, που μετά από δυο μήνες ξαναγυρίζει στην 18άδα, αν και δεν προβλέπεται πως θα καθίσει και κάτω από τα γκολπόστ αφού με βάση τις εκτιμήσεις ο Ατματσίδης είναι αυτός που θα παίξει αντί του τραυματία Τοχούρογλου. Το πιο πιθανό σχήμα με το οποίο θα ξεκινήσει ο ΠΑΟΚ είναι: Ατματσίδης, Εγκωμίτης, Καραδήμος ή Κουτσόπουλος, Χασιώτης, Αμπονσά, Καφές, Νάστος ή Κούτσης, Γεωργιάδης, Κουκιέλκα, Οκκάς, Γιασεμή ή Σπάσιτς. Στην διάθεση ακόμα της ομάδας είναι οι Κισκαμπάνης, Πουρλιοτόπουλος, Καπαγιαννίδης, Φουτσίνι, Σαλπιγγίδης, ενώ δυο από όλους θα μείνουν εκτός φύλλου αγώνα.

    Στο άλλο στρατόπεδο τώρα, η προετοιμασία των "Ερυθρολεύκων" ολοκληρώθηκε χθες το πρωί και στη συνέχεια ο Ολεγκ Προτάσοφ ανακοίνωσε την αποστολή για το ματς με τον "Δικέφαλο". Σε αυτήν συμπεριλαμβάνονται συνολικά 18 παίκτες και συγκεκριμένα οι Γεωργίου, Κατεργιαννάκης, Αμανατίδης, Ανατολάκης, Αντζας, Κωστούλας, Μαυρογενίδης, Νόβακ, Βενετίδης, Καστίγιο, Τζόρτζεβιτς, Γιαννακόπουλος, Καρεμπέ, Νινιάδης, Πουρσανίδης, Ζέτερμπεργκ, Χούτος και Οφορίκουε.

    [19] Πήρε φωτιά ο β΄όμιλος του Champion league

    11/3/2003 11:47:00 μμ

    Με τη Ρόμα, (με 10 παίκτες από το 22΄) να παίρνει την ισοπαλία με 1-1, στο Λονδίνο από την Αρσεναλ, αλλά και τους Αγιαξ και Βαλένθια να παραμένουν και αυτές στο 1-1, αφήνουν ανοιχτούς τους λογαριασμούς για την επόμενη και τελευταία αγωνιστική των ομίλων. Στον πρώτο όμιλο η Μπαρτσελόνα μετά τη νίκη της επί της Λεβερκούζεν με 2-0, εξασφάλισε την πρώτη θέση, ενώ η Ιντερ μετά την ισοπαλία με 2-2 με την Νιούκαστλ, πρέπει να πάρει την νίκη στο Μπαΐ Αρένα την επόμενη αγωνιστική για να μπορέσει να προκριθεί.

    ΙΝΤΕΡ-ΝΙΟΥΚΑΣΤΛ 2-2

    Ισόπαλος 2-2 έληξε ο αγώνας ανάμεσα σε Ιντερ και Νιούκαστλ για την 5η ημέρα της Β΄ φάσης του τσάμπιονς λιγκ. Με αυτήν την ισοπαλία η Ιντερ διατηρεί το προβάδισμα για πρόκριση, αφού με νίκη στο Λεβερκούζεν την επόμενη εβδομάδα παίρνει το εισιτήριο για τους "8".

    Η ομάδα του Μπόμπι Ρόμπσον έδειξε από νωρίς τις προθέσεις της όταν μόλις στο 6ο λεπτό, ένας "κεραυνός" του Σολάνο από τα 20 μέτρα τράνταξε το οριζόντιο δοκάρι της Ιντερ, χτύπησε στην πλάτη του Τόλντο και βγήκε κόρνερ.

    Παρά το γεγονός ότι η Ιντερ έπαιζε ουσιαστικά την πρόκριση, η Νιούκαστλ ήταν αυτή που συνέχισε να διατηρεί τα ηνία του αγώνα και να έχει τις ευκαιρίες. Σε μία από αυτές και συγκεκριμένα στο 43ο λεπτό, ο Μπέλαμι με εκπληκτική προσπάθεια πέρασε όποιον βρήκε μπροστά του και πάσαρε για τον Σίρερ ο οποίος δεν δυσκολεύτηκε να ανοίξει το σκορ για τους "ανθρακωρύχους".

    Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε ιδανικά για τους "νερατζούρι" αφού ο Κριστιάν Βιέρι, που πάλευε μόνος του με την άμυνα των Αγγλων, έπιασε την κεφαλιά σε σέντρα του Κονσεισάο ισοφαρίζοντας σε 1-1 (47΄). Πριν όμως προλάβουν να κοπασουν οι πανηγυρισμοί των Ιταλών, ο Σίρερ και πάλι εκμεταλλεύτηκε την ασταθή απόκρουση του Τόλντο σε σέντρα του Μπέλαμι και έδωσε ξανά το προβάδισμα στην ομάδα του (49΄).

    Στο 61΄ η Ιντερ κατάφερε πάλι με κεφαλιά, αυτή τη φορά του Κόρντομπα να ισοφαρίσει σε 2-2. Από εκεί και πέρα και οι δύο ομάδες έψαξαν ένα τρίτο γκολ που θα τους έδινε την νίκη, όμως αυτό δεν ήρθε και το 2-2 ήταν το τελικό αποτέλεσμα.

    Οι συνθέσεις:

    ΙΝΤΕΡ: Τόλντο, Ζανέτι, Κόρντομπα, Καναβάρο, Κόκο, Κονσεϊσάο, Ντι Μπιάτζιο, Οκάν, Γκούλι (46΄ Μάρτινς), Εμρέ (78΄ Πασκουάλε), Βιέρι.

    ΝΙΟΥΚΑΣΤΛ: Γκίβεν, Γκρίφιν, Ο΄ Μπράιαν (59΄ Χιούζ), Μπραμπλ, Μπερνάρντ, Σολάνο (83΄ Λουά Λουά), Τζένας, Σπιντ, Ρομπέρ (83΄ Βιάνα), Σίρερ, Μπέλαμι ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Λουσίλιο Καρντόσο Μπατίστα Κορτέζ (Πορτογαλία)

    ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ-ΛΕΒΕΡΚΟΥΖΕΝ 2-0

    "Το παιχνίδι με την Μπαρτσελόνα είναι πραγματικά μπελάς διότι θα μας μείνουν μόλις δύο ημέρες να ετοιμαστούμε για τον αγώνα με την Βόλφσμπουργκ". Με την παραπάνω δήλωση καταλαβαίνει κανείς πώς αντιμετώπιζε τον σημερινό αγώνα ο προπονητής της Λεβερκούζεν, Τόμας Χέρστερ. Ετσι λοιπόν δεν υπήρχε καμία περίπτωση να μην κερδίσει η Μπαρτσελόνα που πήγαινε φουλ για την πρώτη θέση του ομίλου.

    Το σκορ άνοιξε στο 17΄ ο Σαβιόλα μετά από ωραία προσπάθεια και σέντρα του Μαρκ Οφερμαρς. Το 2-0 έγινε στο 50΄ με αυτογκόλ του Κλάινε μετά από κεφαλιά του Ντε Μπουρ σε κόρνερ του Τσάβι. Ετσι η Μπαρσελόνα πήρε τους τρεις βαθμούς της νίκης και εξασφάλισε ταυτόχρονα της πρώτη θέση του 1ου ομίλου.

    Οι συνθέσεις:

    ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: Μπονάνο, Γκάμπρι, Ντε Μπουρ (62΄ Ολέγκερ), Αντερσον, Ράιζιγκερ, Μεντιέτα, Τσάβι, Οφερμαρς (68΄ Ινιέστα), Ρικέλμε, Κλάιφερτ, Σαβιόλα (46΄ Μότα).

    ΛΕΒΕΡΚΟΥΖΕΝ: Μπουτ, Ογιγκβε, Κλάινε, Κρις, Καλούζνι, Σίμακ, Μπάλιτς, Μπαστουρκ (74΄ Σνάιντερ), Μπάμπιτς (33΄ Ντογκαν), Φράνκα, Μπερμπάτοφ (58΄ Μπρντάριτς)

    Βαθμολογία: Μπαρτσελόνα 13, Ιντερ 8, Νιούκαστλ 7, Λεβερκούζεν 0.

    ΑΓΙΑΞ-ΒΑΛΕΝΘΙΑ 1-1

    "Φωτιά" πήρε ο Β΄ όμιλος, μετά την ισοπαλία 1-1 ανάμεσα σε Αγιαξ και Βαλένθια στο Αμστερνταμ. Οι "νυχτερίδες" ξεκίνησαν πιο δυνατά το παιχνίδι, καθώς η νίκη θα τις έφερνε αγκαλιά με την πρόκριση στους "8', και πήραν το προβάδισμα λίγο πριν συμπληρωθεί μία ώρα αγώνα.

    Στο 28΄ ο Ρουφέτε ανατράπηκε από την Γκάλασεκ στην περιοχή του Λόμποντ και ο διαιτητής καταλόγισε το πέναλτι. Την εκτέλεση ανέλαβε ο Κίλι Γκονζάλες, που έδωσε στους φιλοξενούμενους το προβάδισμα.

    Ομως, ο Αγιαξ βελτίωσε σταδιακά την απόδοσή του και δημιούργησε επικίνδυνες καταστάσεις για τον Σαντιάγκο Κανιθάρες. Σε μία από αυτές, στο 57΄, από κόρνερ του Βραζιλιάνου Μάξουελ, ο Πασάνεν με κεφαλιά έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα και διαμόρφωσε το τελικό 1-1.

    Αποτέλεσμα που σημαίνει ότι την επόμενη εβδομάδα, στην τελευταία αγωνιστική, ο Αγιαξ χρειάζεται έναν βαθμό εναντίον της Ρόμα στο "Ολύμπικο" για να προκριθεί, ενώ η Βαλένθια θέλει οπωσδήποτε τη νίκη, κόντρα στην Αρσεναλ στο "Μεστάγια".

    Οι συνθέσεις των ομάδων:

    ΑΓΙΑΞ: Λόμποντ, Τραμπελσί, Κίβου, Πασάνεν, Ο΄Μπράιεν, Ντε Γιονγκ (46΄ Φαν ντερ Μέιντε), Γκάλασεκ, Πίενααρ, Μάξουελ, Φαν ντερ Φάαρτ, Ιμπραϊμοβιτς.

    ΒΑΛΕΝΘΙΑ: Κανιθάρες, Ρεβεϊγέρ, Πελεγκρίνο, Αγιάλα (88΄ Μαρσένα), Καρμπόνι, Ρουφέτε, Μπαράχα, Αλμπέλδα, Κίλι Γκονζάλες, Αϊμάρ (84΄ Σάντσες), Κάριου (64΄ Μίστα) Διαιτητής: Λούμπος Μίχελ (Σλοβακία).

    ΑΡΣΕΝΑΛ-ΡΟΜΑ 1-1

    Συναρπαστικός αγώνας έγινε στο "Χάιμπουρι", όπου Αρσεναλ και Ρόμα αναδείχθηκαν ισόπαλες 1-1. Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν νωρίς στο σκορ, όμως η ομάδα του Φάμπιο Καπέλο δεν "λύγισε" παρότι αγωνίστηκε με 10 παίκτες για περίπου 70 λεπτά και κατάφερε να κρατήσει το γκολ με το οποίο ο Κασάνο ισοφάρισε στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου.

    Στο 12ο λεπτό, από κόρνερ του Φαν Μπρόνκχορστ, ο Πατρίκ Βιεϊρά έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Πελιτσόλι. Τα πράγματα έγιναν ακόμη πιο δύσκολα (έως.... τραγικά) για τη Ρόμα, όταν δέκα λεπτά αργότερα, ο αρχηγός της, Φραντζέσκο Τότι, χτύπησε τον Κίουον σε μία διεκδίκηση και αποβλήθηκε (αυστηρά).

    Ομως, οι "τζιαλορόσι" κατάφεραν να φτάσουν στην ισοφάριση με τον Αντόνιο Κασάνο, στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου και να δώσουν "άγρια ομορφιά" στη συνέχεια του αγώνα.

    Στο αριθμητικό πλεονέκτημα των "κανονιέρηδων", η Ρόμα απάντησε με το απαράμιλλο πάθος των ποδοσφαιριστών της. Ακόμη και στα τελευταία 15 λεπτά, όταν η άμυνά της πέρασε δύσκολες στιγμές μετά την είσοδο των Λιούνγκμπεργκ, Τζέφερς, η Ρόμα κράτησε την ισοπαλία, έστω κι αν ελπίζει πλέον σε ένα θαύμα για να προκριθεί.

    Οι συνθέσεις των ομάδων:

    ΑΡΣΕΝΑΛ: Σίμαν, Κίουον, Λαουρέν (88΄ Κανού), Φαν Μπρόνκχορστ, Σιγκάν, Βιεϊρά, Πιρές, Βιλτόρ (73΄ Λιούνγκμπεργκ), Ζιλμπέρτο Σίλβα, Μπέργκαμπ (73΄ Τζέφερς), Ανρί.

    ΡΟΜΑ: Πελιτσόλι, Αλνταϊρ, Σάμουελ, Πανούτσι, Καντελά, Καφού, Λίμα, Εμερσον, Τομάζι, Τότι, Κασάνο (62΄ Μοντέλα)

    Βαθμολογία: Αρσεναλ 7, Αγιαξ 7, Βαλένθια 6, Ρόμα 4.

    [20] Ανοιξε το 17ο Φεστιβάλ ''Αντίποδες'' στη Μελβούρνη

    12/3/2003 10:57:00 πμ

    "Αρωμα Ελλάδας" πλημμύρισε την Τρίτη το κέντρο της Μελβούρνης. Στη νέα, κεντρική, πλατεία της πόλης Federation Square, αντήχησαν ελληνικά τραγούδια, ο δήμαρχος της πόλης Τζον Σο χόρεψε συρτάκι, παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα παρουσίασαν ελληνικούς χορούς και μαθητές του δίγλωσσου σχολείου της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, Alphington Grammar παρουσίασαν αποσπάσματα από την τραγωδία "Αντιγόνη". Όλα αυτά σηματοδότησαν την επίσημη έναρξη του 17ου ελληνοαυστραλιανού φεστιβάλ "Αντίποδες", ενός από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ που έχει να παρουσιάσει η Αυστραλία.

    Ελληνικά γλέντια ξεσηκώνουν τους Αυστραλούς

    Το φεστιβάλ "Αντίποδες" γίνεται με την ενίσχυση της ελληνικής πολιτείας.

    "Στηρίζουμε το θεσμό αυτό γιατί έχει αγκαλιαστεί και από την ευρύτερη κοινωνία' αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού κ. Δ. Δόλλης.

    Στο φετινό φεστιβάλ ξεχωρίζουν οι παραστάσεις της τραγωδίας του Σοφοκλή "Αντιγόνη" από το Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας, αφιερώματα στο Μίκη Θεοδωράκη και στη Μελίνα Μερκούρη, φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου, συναυλία Κότσιρα-Τσαλιγόπουλου, θεατρικές παραστάσεις, κονσέρτα, διαλέξεις, εκθέσεις, βραδιές ποίησης και το μεγάλο υπαίθριο διήμερο "Γλέντι", το Σαββατοκύριακο 22 και 23 Μαρτίου, στο κέντρο της Μελβούρνης, στην "ελληνική" Lonsdale Street, που, όπως κάθε χρόνο αναμένεται να συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες κόσμο. Φέτος στο "Γλέντι" θα εμφανιστούν, εκτός των άλλων και "Τα Παιδιά της Πάτρας".

    Αξίζει να σημειωθεί ότι Ελληνικά Φεστιβάλ γίνονται το Μάρτιο σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Αυστραλίας.

    Μάλιστα στο Σίδνεϊ το Φεστιβάλ που οργανώνει η εκεί Ελληνική Κοινότητα γίνεται επί 21 συνεχή χρόνια. Το πρόγραμμά του, που σε ένα βαθμό είναι παρόμοιο με αυτό της Μελβούρνης, παρουσιάστηκε σε ειδική συνέντευξη τύπου στο Γραφείο Τύπου του Ελληνικού Προξενείου του Σίδνεϊ.

    "Θα παρουσιάσουμε πάνω από 20 ποιοτικές εκδηλώσεις με κορυφαία την "Αντιγόνη" από το Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας" δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Σιδνεϊ κ. Γιώργος Αγγελόπουλος.

    [21] Αυθεντικές λιθογραφίες του Πικάσο σε βιβλίο

    12/3/2003 9:55:00 πμ

    Εκπληκτος έμεινε ένας λάτρης της τέχνης όταν συνειδητοποίησε ότι το βιβλίο που είχε αγοράσει για 80 μόνο δολάρια περιείχε τέσσερα αυθεντικά έργα του Πικάσο. Ο Μπρετ Φλόιντ, 39 χρόνων, αγόρασε το βιβλίο "Πικάσο: Τορέρος" σε μία εκδήλωση για τη συγκέντρωση χρημάτων στην Καλιφόρνια τον περασμένο χρόνο. Ένα μήνα μετά την αγορά του βιβλίου, ο Μπρετ Φλόιντ, είδε μία απομίμηση λιθογραφίας του Πικάσο σε μία γκαλερί, ίδια με τη λιθογραφία που είχε ο ίδιος στο βιβλίο του. Το σοκ του ήταν τεράστιο όταν συνειδητοποίησε ότι η λιθογραφία που διέθετε ήταν αυθεντική και ότι μάλιστα μπορεί να άξιζε περίπου 17.000 δολάρια. Το μεγαλύτερο σοκ βέβαια ήρθε όταν ανακάλυψε πως και οι υπόλοιπες τρεις λιθογραφίες που υπήρχαν στο βιβλίο ήταν επίσης αυθεντικά έργα του Πικάσο.

    Πολύτιμο περιεχόμενο

    Ο ίδιος αισιοδοξεί ότι μπορεί να πουλήσει το βιβλίο με το πολύτιμο περιεχόμενο σε δημοπρασία για 25.000 δολάρια.

    Ωστόσο, υπογράμμισε ότι σκοπεύει να προσφέρει το 10% των κερδών του στη φιλανθρωπική οργάνωση από την οποία αγόρασε το βιβλίο.

    Ο Κρις Μπρίκλεϊ, από τον οίκο δημοπρασιών Bonham της Βρετανίας εξηγεί ότι ο Πικάσο είχε ένα αστείρευτο ταλέντο και ότι σχεδίαζε όπου και αν βρισκόταν.

    Πολλά αυθεντικά σκίτσα του έχουν εντοπισθεί σε τετράδια, φύλλα χαρτιού, φακέλους και κάρτες.

    ΠΗΓΗ: BBC

    [22] Κίνδυνος οι πολλές βιταμίνες για τους νέους

    12/3/2003 9:38:00 πμ

    Οι νέοι καταναλίσκουν τις μεγαλύτερες ποσότητες βιταμινών χωρίς να είναι ενημερωμένοι για τους κινδύνους που διατρέχουν, σύμφωνα με πορίσματα αυστραλιανής έρευνας. Η διαιτολόγος δρ. Τζένη Ο΄Ντία καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, εξακρίβωσε ότι πάνω από 50% των νέων που πήραν μέρος στην έρευνα πίνουν ποτά που αναβαθμίζουν την επίδοσή τους στα σπορ (sports drinks), 48% παίρνουν βιταμίνες, 17,9% πίνουν αφέψημα βοτάνων και 42.3% ποτά που ενισχύουν τα επίπεδα της ενέργειά τους.

    Παιδιά έχουν πεθάνει από υπερβολική δόση βιταμινών

    Η επιστήμονας πρόσθεσε ότι πολλά παιδιά παίρνουν όλα τα παραπάνω από τους γονείς τους, χωρίς να γνωρίζουν την επίδραση τοξινών που ενδεχομένως δημιουργούνται στο σύστημά τους και την ανάγκη μιας ισορροπημένης δίαιτας.

    "Οι βιταμίνες Α και D είναι δηλητηριώδεις όταν παίρνονται σε μεγάλες ποσότητες και παιδιά έχουν πεθάνει από υπερβολική δόση βιταμινών. Οι γονείς πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε αυτό το θέμα. Δεν μπορεί να παίρνει κάποιος χάπια χωρίς να γνωρίζει την επίδραση που έχουν στον οργανισμό του, χωρίς να λαβαίνει υπόψη του την ηλικία, σωματική διάπλαση και υγεία του ατόμου".

    [23] Χρήση Ιντερνετ . . ποδηλατώντας

    12/3/2003 11:32:00 πμ

    Οι κάτοικοι ενός απομακρυσμένου χωριού του Βιετνάμ πρόκειται σύντομα να ξανοιχτούν στις λεωφόρους της πληροφορικής. . . ποδηλατώντας. Το χωριουδάκι Μπαν Πον Καμ ζούσε χωρίς ηλεκτρικό και τηλέφωνο για πολλά χρόνια. Τώρα, χάρις στη δουλειά της αμερικανικής οργάνωσης βοηθείας "Ίδρυμα Τζάι", οι χωρικοί θα μπορούν να επικοινωνήσουν με τον υπόλοιπο κόσμο μέσω του διαδικτύου παίρνοντας ρεύμα με την μέθοδο της. . . ποδηλατικής. Το πρόγραμμα, που αναμένεται να λειτουργήσει στις αρχές της άνοιξης, χρησιμοποιεί την ασύρματη τεχνολογία (WiFi) για να συνδέσει ένα φορητό υπολογιστή στο διαδίκτυο.

    Πως λειτουργεί το σύστημα

    Πέντε υπολογιστές, που κατασκευάστηκαν από πεταμένα μικροκυκλώματα, θα παράσχουν πρόσβαση μέσω ενός ραδιοδικτύου και μιας δορυφορικής κεραίας, που είναι τοποθετημένη στο σχολείο του χωριού.

    Τα ραδιοσήματα θα κατευθύνονται στο μοναδικό τηλέφωνο του χωριού, που βρίσκεται στο τοπικό νοσοκομείο.

    Οι υπολογιστές θα τροφοδοτούνται από στήλες που φορτίζονται από την κίνηση στατικών ποδηλάτων. Ένα λεπτό ποδηλασίας θα παράσχει πέντε λεπτά ρεύματος.

    Το σύστημα σχεδιάστηκε και ολοκληρώθηκε αντί 19.000 δολαρίων (17.500 ευρώ) και δωρεάν εργασίας ενώ η λειτουργία του θα στοιχίζει 21 δολάρια (19 ευρώ) σε μηνιαία βάση.

    Πηγή: EJC/Journalism.co.uk

    [24] Επικίνδυνα κινούμενα σχέδια για τα παιδιά

    12/3/2003 9:36:00 πμ

    Η βρετανική παιδική τηλεοπτική σειρά ''Thomas the Tank Engine'' που αναφέρεται στις περιπέτειες μιας μικρής ατμομηχανής, με πάμπολλες συγκρούσεις και ατυχήματα, μπορεί να προκαλέσει φοβία στα παιδιά και αυτά να μην θέλουν καν να μπουν σε τρένο'', δήλωσε βρετανός ψυχολόγος. Η σειρά κινουμένων σχεδίων προβάλλεται με μεγάλη επιτυχία στη Μ. Βρετανία επί σχεδόν 20 χρόνια αλλά και σε τουλάχιστον 130 χώρες. Ο Μπράιαν Γιάνγκ που διδάσκει ψυχολογία στο πανεπιστήμιο Exeter είπε στην εφημερίδα ''Times'' ότι ο μεγάλος αριθμός των ατυχημάτων που παρουσιάζονται στην παιδική σειρά μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στους μικρούς θεατές της.

    Τα παιδιά τρομοκρατούνται

    ''Η σειρά αυτή απευθύνεται σε κοινό προσχολικής ηλικίας το οποίο τείνει να θεωρεί ότι όσα βλέπει στη σειρά αντιπροσωπεύουν πραγματικά γεγονότα'', υπογράμμισε ο κ. Γιάνγκ, ειδικός στις αντιδράσεις των παιδιών στις τηλεοπτικές εκπομπές. ''Εχει αποδειχτεί ότι παιδιά που παρακολουθούν εκπομπές οι οποίες συνεχώς αναπαράγουν την ίδια εικόνα, τείνουν να πιστεύουν ότι ο κίνδυνος είναι πολύ μεγαλύτερος σε σχέση με τον πραγματικό'', εξήγησε.

    ''Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι είναι πιθανόν τα τόσα πολλά ατυχήματα που βλέπουν στη σειρά να φοβίσουν τα παιδιά. Βλέποντας τις τόσες πολλές συγκρούσεις του μικρού αυτού τρένου στην τηλεοπτική σειρά, μπορεί να φτάσουν στο σημείο να τρομοκρατηθούν πλήρως με την έννοια του τρένου'', δήλωσε ο Μπράιαν Γιάνγκ.

    Η άλλη πλευρά είναι κατηγορηματική! Εκπρόσωπος τoυ βρετανικού δικτύου ITV που προβάλλει την παιδική σειρά δήλωσε πεπεισμένος ότι η σειρά είναι κατάλληλη για παιδιά.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 12 March 2003 - 10:26:03 UTC