Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-03-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ελεύθεροι έντεκα νεαροί για τα επεισόδια στην Πάτρα
  • [02] Κατάληψη στον ΕΛΓΑ
  • [03] Απεργία των νοσοκομειακών γιατρών την Παρασκευή
  • [04] Την Πέμπτη η απόφαση για την χωματερή
  • [05] Συζήτηση στη Βουλή για τον εκλογικό νόμο
  • [06] Δοκιμασία για την Ε.Ε ο ευρωστρατός στην ΠΓΔΜ
  • [07] Απαγόρευση εξαγωγής πουλερικών και από το Βέλγιο
  • [08] Περί αναρμοδιότητας
  • [09] Οργισμένη αντίδραση Κουφοντίνα
  • [10] Η μαφία πίσω από την δολοφονία Τζίντζιτς
  • [11] Κολομβία: Συνελήφθη αρχηγός καρτέλ κοκαΐνης
  • [12] Ισχυρός σεισμός συγκλόνισε το Τόκιο
  • [13] Κόντρα Βρετανίας-ΗΠΑ
  • [14] Δύο επιπλέον συστοιχίες Πάτριοτ ''προσεχώς'' στην Τουρκία
  • [15] Προβληματίζει την κυβέρνηση ο πληθωρισμός
  • [16] Αγκαλιά με την πρόκριση η Γιουβέντους
  • [17] Θριαμβευτική πρόκριση του ΠΑΟΚ στους ''4''
  • [18] Πέθανε ο Αντρέι Κιβίλεφ
  • [19] Συνέδριο για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

    [01] Ελεύθεροι έντεκα νεαροί για τα επεισόδια στην Πάτρα

    13/3/2003 11:44:00 πμ

    Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν χθες μετά την απολογία τους στην ανακρίτρια Ιφιγένεια Ματσούκα, οι έντεκα από τους δεκαπέντε νεαρούς που είχαν συλληφθεί για τα επεισόδια στο κέντρο της Πάτρας, τη νύχτα της Κυριακής της Αποκριάς. Οι συγκεκριμένοι νεαροί κατηγορούνται για αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος. Στους περιοριστικούς όρους περιλαμβάνονται η απαγόρευση εξόδου τους από τη χώρα και η παρουσία τους κάθε 15 μέρες στο αστυνομικό τμήμα του τόπου διαμονής τους.

    Αλλοι δύο για κακούργημα

    Στο μεταξύ, με απόφαση της ίδιας ανακρίτριας και τη σύμφωνη γνώμη της αντεισαγγελέως άλλοι δύο από τους συλληφθέντες οι Χρήστος Καλλιμάνης, 21 ετών και Στέλιος Χατζημιχελάκης, επίσης 21 ετών, φοιτητές από την Αθήνα, παραπέμπονται με κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος.

    Και για τους δύο συνεχίζεται η κράτηση και θα παραπεμφθούν σήμερα για να απολογηθούν μαζί με τους άλλους δύο, τον Δημήτρη Τριανταφυλλίδη, 19 ετών και τον Φώτη Παναγόπουλο 20 ετών, που έχουν ήδη παραπεμφθεί κατηγορούμενοι για κακουργηματικές πράξεις

    [02] Κατάληψη στον ΕΛΓΑ

    13/3/2003 11:39:00 πμ

    Κατάληψη στα γραφεία του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) πραγματοποιούν από το πρωί οι συμβασιούχοι γεωπόνοι και κτηνίατροι του Οργανισμού ζητώντας τη μονιμοποίησή τους καθώς και τη μη πρόσληψη αντίστοιχων ειδικοτήτων από τα ΤΕΙ. Οι συμβασιούχοι βρίσκονται σε απεργία από τις 6 Φεβρουαρίου. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Ανέργων και Συμβασιούχων Γεωπόνων, Νίκος Χριστοφιλόπουλος, με δηλώσεις του τόνισε ότι αιτία της κινητοποίησης είναι "η αιφνίδια αλλαγή του ασφαλιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ, σύμφωνα με την οποία δίνεται το δικαίωμα εκτιμητικού έργου και στους απόφοιτους τεχνολογικής εκπαίδευσης".

    Η Ενωση, ζητεί την απόσυρση της τροποποίησης, καθώς και την άμεση προκήρυξη θέσεων εργασίας, τόσο στον ΕΛΓΑ, όσο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αφού, όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος, το σύνολό του έργου καλύπτεται από συμβασιούχους σε ποσοστό 80%, υπάρχουν πάρα πολλές κενές θέσεις, ενω μαζικές προσλήψεις στο χώρο τους έχουν να γίνουν απο το 1985.

    Εξάλλου, ζήτημα διαφωνίας αποτελεί και η απόφαση του υπουργού Γεωργίας, Γ. Δρυ, να συστήσει τριμερή επιτροπή (ΕΛΓΑ, γεωτεχνικοί, τεχνολόγοι) για τη συζήτηση και εξεύρεση λύσης του προβλήματος μετά την ψήφιση της τροποποίησης.

    Οι γεωτεχνικοί απέχουν, αφενός γιατί δεν προηγήθηκε ο διάλογος, όπως ζητούσαν και αφετέρου για ν΄αποσυρθεί η τροποποίηση.

    Το απόγευμα έχει προγραμματιστεί γενική συνέλευση για τον καθορισμό της περαιτέρω στάσης τους.

    [03] Απεργία των νοσοκομειακών γιατρών την Παρασκευή

    13/3/2003 11:26:00 πμ

    Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία προχωρούν την Παρασκευή οι νοσοκομειακοί γιατροί, μετά από απόφαση της ομοσπονδίας τους. Οι γιατροί των νοσοκομείων ζητούν νέο ιατρικό μισθολόγιο, αύξηση κονδυλίων ευημεριών, μονιμοποίηση των συμβασιούχων συναδέλφων τους, προσλήψεις γιατρών, καθώς και τη λειτουργία των νέων νοσοκομείων της χώρας.

    [04] Την Πέμπτη η απόφαση για την χωματερή

    12/3/2003 9:40:00 μμ

    Τις γραπτές εγγυήσεις των εμπειρογνωμόνων αναμένουν οι εργαζόμενοι στη χωματερή Ανω Λιοσίων προκειμένου να αποφασίσουν για την επιστροφή στην εργασία τους, μετά την κατολίσθηση που σημειώθηκε την Καθαρή Δευτέρα. Νέα συνάντηση με εκπροσώπους των εργαζομένων έχει οριστεί για την Πέμπτη στις 9:00, για να πάρουν κοινή απόφαση για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ, ενώ το μεσημέρι θα συνεδριάσει και το δημοτικό συμβούλιο των Ανω Λιοσίων, με θέμα την άμεση απομάκρυνση της χωματερής.

    Το βράδυ της Τετάρτης ολοκληρώθηκε σύσκεψη εμπειρογνωμόνων του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής, του ΥΠΕΧΩΔΕ, του ΙΓΜΕ, του Χημικού τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, του εδαφομηχανικού καθηγητή του Πανεπιστημίου Θράκης, κ. Παπακυριακόπουλου και του Ιταλού ειδικού σε θέματα υγειονομικής ταφής απορριμμάτων, Ραφαέλο Κόσου, οι οποίοι έκριναν πως μπορεί να ξαναλειτουργήσει η χωματερή Ανω Λιοσίων στον υπάρχοντα χώρο.

    Ο δήμαρχος Ανω Λιοσίων Νίκος Παπαδήμος μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 είπε ότι η πολιτεία, ενώ έχει δώσει άφθονες υποσχέσεις, 20 χρόνια τώρα παλινωδεί γύρω από αυτό το θέμα.

    Μέχρι να λυθεί το πρόβλημα, οι δήμοι απευθύνουν έκκληση στους πολίτες τής Αττικής, να μη βγάζουν τα απορρίμματα στους δρόμους.

    [05] Συζήτηση στη Βουλή για τον εκλογικό νόμο

    Πηγή: NET 105,8 fm 12/3/2003 9:29:00 μμ

    Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αιφνιδιάσει με τον εκλογικό νόμο και πρώτα θα φέρει το θέμα στη διακομματική επιτροπή κάποια στιγμή μέσα στην Ανοιξη, δήλωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Εσωτερικών Λάμπρος Παπαδήμας, κατά τη συζήτηση πρότασης νόμου του Στέφανου Μάνου για αλλαγή στον εκλογικό νόμο. Ο κ. Παπαδήμας ανέφερε πως στόχος είναι η εξασφάλιση των συμφερόντων της χώρας με τη δημιουργία σταθερών κυβερνήσεων και χαρακτήρισε τραυματική την εμπειρία των πολυκομματικών κυβερνήσεων. Ο εισηγητής της ΝΔ κ. Νεράντζης ζήτησε να μην υπάρξει καμία αλλαγή στον ισχύοντα εκλογικό νόμο, ενώ αντίθετα ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης συμφώνησε στην ανάγκη να υπάρξει συζήτηση για το θέμα της εξομάλυνσης και της διαίρεσης των μεγάλων εκλογικών περιφερειών. Κατά του νομοσχεδίου ψήφισε το ΚΚΕ και υπέρ ο ΣΥΝ, ενώ και τα δύο κόμματα της αριστεράς τάχθηκαν υπέρ της γνήσιας απλής αναλογικής.

    [06] Δοκιμασία για την Ε.Ε ο ευρωστρατός στην ΠΓΔΜ

    12/3/2003 9:03:00 μμ

    Η στρατιωτική επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας αποτέλεσε κύριο θέμα της ομιλίας του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι πρόκειται για την πρώτη έμπρακτη εφαρμογή της συνεργασίας Ε.Ε. και ΝΑΤΟ. Η επιχείρηση αυτή, σηματοδοτεί ταυτόχρονα και την πρώτη, στην πράξη, δοκιμασία της ικανότητας της ΕΕ, να αναλαμβάνει και να φέρει με επιτυχία σε πέρας στρατιωτικές επιχειρήσεις.

    Η επιχείρηση θα διαρκέσει έξι μήνες

    Στόχος της στρατιωτικής αυτής επιχείρησης της Ε.Ε. θα είναι η διαφύλαξη της ακεραιότητας και των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της ΠΓΔΜ, αλλά και η συμβολή στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας αυτής.

    Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι υπήρχαν δύο βασικές προϋποθέσεις, προκειμένου να αναλάβει η ΕΕ την επιχείρηση. Η μία αφορούσε στη συνομολόγηση επίσημων διευθετήσεων ΕΕ-ΝΑΤΟ και η άλλη στο να υπάρχει επίσημο αίτημα από την ΠΓΔΜ.

    Και οι δύο προϋποθέσεις πληρούνται, διότι υπάρχει ήδη το επίσημο αίτημα της χώρας, οι δε διευθετήσεις ανάμεσα ΕΕ-ΝΑΤΟ έχουν ολοκληρωθεί και αναμένεται να επισημοποιηθούν εντός του μηνός.

    Σε ότι αφορά στις λεπτομέρειες της επιχείρησης, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι θα πραγματοποιηθεί από δύναμη 487 ανδρών, θα διαρκέσει 6 μήνες, η δε Γαλλία θα είναι το κράτος-πλαίσιο για την επιχείρηση.

    Τέλος, επισήμανε ότι η πιθανή μελλοντική ανάληψη παρόμοιων επιχειρήσεων στα Βαλκάνια από την Ε.Ε. ουδόλως σημαίνει το τέλος της παρουσίας του ΝΑΤΟ στην περιοχή, αντίθετα η συνεργασία για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή συνεχίζεται.

    [07] Απαγόρευση εξαγωγής πουλερικών και από το Βέλγιο

    12/3/2003 8:06:00 μμ

    Tην απαγόρευση των εξαγωγών πουλερικών από τo Bέλγιο προς τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ και τις τρίτες χώρες, αποφάσισε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά τον εντοπισμό ύποπτου για πανώλη κρούσματος χθες στην Αμβέρσα. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής, η απαγόρευση ενισχύει τα προληπτικά μέτρα που έλαβαν ήδη οι βελγικές αρχές και αφορά τις εξαγωγές ζωντανών πουλερικών και αυγών αναπαραγωγής και τις μεταφορές πουλερικών στο εσωτερικό της χώρας.

    Ανάλογα μέτρα έχουν ήδη ληφθεί στην Ολλανδία από τις 3 Μαρτίου, μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων πανώλης σε ορνιθοτροφεία στην ολλανδική πόλη Γκέλντερλαντ. Σημειώνεται ότι η πανώλη μεταδίδεται με μεγάλη ταχύτητα στα πουλερικά, αλλά δεν μεταδίδεται στον ανθρώπινο οργανισμό.

    Σύμφωνα με την απόφαση, το εμπάργκο στις εξαγωγές του Βελγίου θα ισχύσει μέχρι τις 20 Μαρτίου, εκτός και αν διαπιστωθεί από τους εργαστηριακούς ελέγχους ότι ο κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας έχει εξαλειφθεί. Το θέμα θα συζητηθεί, πάντως, στις 14 Μαρτίου από τη μόνιμη επιτροπή διατροφικής αλυσίδας και ζωικής υγιεινής, η οποία και μπορεί να αποφασίσει την παράταση της απαγόρευσης για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί για την εξάλειψη της ασθένειας.

    [08] Περί αναρμοδιότητας

    13/3/2003 10:23:00 πμ

    Με νέες αγορεύσεις συνηγόρων πολιτικής αγωγής περί αρμοδιότητας ή όχι του δικαστηρίου, συνεχίζεται την Πέμπτη η δίκη για τη 17Ν. Αμέσως μετά θα δευτερολογήσουν όσοι συνήγοροι υπεράσπισης επιθυμούν, ενώ πριν την ολοκλήρωση της σημερινής διαδικασίας πολύ πιθανόν να υπάρξει η τελική απόφαση του δικαστηρίου.

    Συνέχεια με τις αγορεύσεις της πολιτικής αγωγής

    Πρώτος αγόρευσε ο συνήγορος πολιτικής αγωγής, Δημοσθένης Τσεβάς, που εκπροσωπεί την οικογένεια του Θάνου Αξαρλιάν και τον Στυλιανό Κίλη, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, πως τα εγκλήματα, που φέρονται ότι διέπραξαν οι κατηγορούμενοι, δεν είναι πολιτικά.

    ''Αν αναγνωρίσετε ως πολιτικές τις πράξεις των κατηγορουμένων θα έρθετε σε ευθεία αντίθεση με την πεμπτουσία του συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο δε μπορεί να χρησιμοποιούνται οι άνθρωποι ως μέσα για την επίτευξη στόχων'', ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο συνήγορος πολιτικής αγωγής.

    Επίσης, ο κ. Τσεβάς τόνισε ότι ο Θάνος Αξαρλιάν και ο Στυλιανός Κίλης "καλούν τους δικαστές να διακηρύξουν την αναγνώριση του ανθρώπου ως υπέρτατης αξίας και να αντιταχθούν στη χρησιμοποίησή του ως μέσου για να επιτευχθούν κάποιοι στόχοι".

    Στην συνέχεια το λόγο πήρε η συνήγορος της οικογένειας του Κωστή Περατικού, Ελίζα Βόζεμπεργκ, η οποία χαρακτήρισε "ταπεινά" τα κίνητρα των κατηγορουμένων και αμφισβήτησε τον ισχυρισμό της υπεράσπισης περί σύνδεσης της 17Ν με την Αριστερά.

    "Τι δουλειά έχει η 17Ν με τα κινήματα αμφισβήτησης; Πως επιχειρήθηκε η ταύτισή της με την Αριστερά;" αναρωτήθηκε η κυρία Βόζεμπεργκ, που πρόσθεσε ότι "οι προκηρύξεις της 17Ν έδειχναν το μίσος τους προς την κοινωνία".

    Η συνήγορος πολιτικής αγωγής υποστήριξε πως η επιλογή των στόχων της τρομοκρατικής οργάνωσης γινόταν με γνώμονα το κοινωνικό μίσος, την εμπάθεια και την εκδικητικότητα.

    [09] Οργισμένη αντίδραση Κουφοντίνα

    13/3/2003 11:40:00 πμ

    Την αντίδραση του Δημήτρη Κουφοντίνα αλλά και την παρέμβαση του προέδρου του Δικαστηρίου, προκάλεσε η αγόρευση του συνηγόρου πολιτικής αγωγής που εκπροσωπεί τα ΕΛΤΑ.Ο κ. Ευαγγελάτος υποστήριξε ότι δεν είναι πολιτικά τα εγκλήματα της 17Ν, καθώς η οργάνωση, μεταξύ άλλων, τοποθετούσε βόμβες ακόμη και σε πλαζ, αλλά και σε υδραγωγεία της τότε ΟΥΛΕΝ. Ο φερόμενος ως "Λουκάς" της 17Ν διαμαρτυρήθηκε γιατί η οργάνωση δεν έχει προβεί σε τέτοιου είδους πράξεις. Τα πνεύματα ανέλαβε να κατευνάσει ο πρόεδρος του δικαστηρίου, ο οποίος σημείωσε ότι "στην επίμαχη προκήρυξη λένε ότι άλλη οργάνωση τα έκανε αυτά και όχι εμείς. Αν δεν γράφει ότι εμείς τα κάναμε αυτά να μην τους φορτώνουμε εμείς εδώ δικάζουμε με βάση το αποδεικτικό υλικό και όσα αποδέχονται οι ίδιοι οι κατηγορούμενοι ότι έκαναν".

    [10] Η μαφία πίσω από την δολοφονία Τζίντζιτς

    13/3/2003 9:33:00 πμ

    Σοκ έχει προκαλέσει στη διεθνή κοινότητα η δολοφονία του πρωθυπουργού της Σερβίας Ζόραν Τζίντζιτς, που αποδίδεται σε μέλη του οργανωμένου εγκλήματος της χώρας. Η κυβέρνηση προχώρησε σε περιστολή θεμελιωδών πολιτικών δικαιωμάτων, κηρύσσοντας τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ σύσσωμη η παγκόσμια κοινότητα καταδίκασε την ενέργεια.

    Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Σερβία

    Το σχετικό διάταγμα, που προτάθηκε από την κυβέρνηση Τζίντζιτς και υποστηρίχθηκε από την εκτελούσα χρέη προέδρου, Νατάσα Μίσιτς, θέτει σε εφαρμογή τους ειδικούς νόμους που προβλέπονται όταν κηρύσσεται η χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εξήγησε ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης, Ζάρκο Κόρατς.

    Οι σερβικές αρχές θεωρούν υπεύθυνη για τη δολοφονία του Τζίντζιτς μια συμμορία που ονομάζεται Ζεμούν και η οποία έχει διαπράξει πολλές εγκληματικές ενέργειες τα τελευταία χρόνια, μεταξύ των οποίων δολοφονίες, απαγωγές και διακίνηση ναρκωτικών.

    Ως αρχηγός αυτής της οργάνωσης φέρεται ο Μίλοραντ Λούκοβιτς, γνωστός και ως ''Λέτζιγια'', απέκτησε αυτό το "ψευδώνυμο" λόγω της θητείας του στη γαλλική Λεγεώνα των Ξένων. Θεωρείται δε ότι έχει διασυνδέσεις με παραστρατιωτικές οργανώσεις που πολέμησαν στη διάρκεια των πολέμων στην Κροατία και τη Βοσνία.

    Σύμφωνα με τον Ζάρκο Κόρατς, ο "Λέτζιγια" και άλλα στελέχη της συμμορίας του, που αριθμεί περίπου 200 μέλη, διαφεύγουν της σύλληψης, αλλά οι αρχές πιστεύουν ότι είναι θέμα χρόνου ο εντοπισμός τους. "Θεωρούμε αυτή την ενέργεια ως κήρυξη πολέμου εναντίον του κράτους, το οποίο θέλει να ελέγξει μία συμμορία εγκληματιών", δήλωσε ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης.

    Μετά την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι αρχές ασφαλείας μπορούν να ανακρίνουν υπόπτους χωρίς την παρουσία εισαγγελέα, να κρατούν υπόπτους χωρίς να τους αποδίδουν συγκεκριμένες κατηγορίες και να συλλέγουν στοιχεία παρακολουθώντας τηλεφωνικές συνομιλίες.

    Επίσης περιορίζονται οι πληροφορίες που μπορούν να δημοσιεύονται από τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, όπως δήλωσε ο Ζάρκο Κόρατς, ο οποίος απηύθηνε έκκληση στους δημοσιογράφους να δείξουν κατανόηση. "Εάν δεν μας βοηθήσετε, θα υποχρεωθούμε να κλείσουμε εφημερίδες και να απαγορεύσουμε ραδιοτηλεοπτικές μεταδόσεις", προειδοποίησε τους δημοσιογράφους ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης, επισημαίνοντας: "Είμαστε αποφασισμένοι να φθάσουμε μέχρι το τέρμα".

    Ανήσυχη η διεθνής κοινότητα

    Τα τελευταία χρόνια ο Τζίντζιτς είχε συνδέσει το όνομα του με τον αγώνα κατά της διαφθοράς και την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος.

    Ο 50χρονος ηγέτης δέχτηκε από όπλο μεγάλου διαμετρήματος, δυο σφαίρες στο στομάχι και την πλάτη, έξω από το κυβερνητικό μέγαρο, στο κέντρο της πρωτεύουσας.

    Μεταφέρθηκε κατεπειγόντως στο νοσοκομείο, όπου υποβλήθηκε σε επείγουσα χειρουργική επέμβαση, η οποία ωστόσο δε στάθηκε ικανή για να τον κρατήσει στη ζωή.

    Με τη δολοφονία του Ζόραν Τζίντζιτς, η κατάσταση στα Βαλκάνια, γίνεται ακόμα πιο δύσκολη, εκτίμησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι και εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στο σερβικό λαό.

    "Η τραγωδία αποδεικνύει ότι οι αντιδημοκρατικές και εξτρεμιστικές δυνάμεις είναι ακόμη εν ενεργεία στη Σερβία" δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Λόρδος Τζορτζ Ρόμπερτσον και εξήρε το ρόλο Σέρβου πρωθυπουργού στην εδραίωση της δημοκρατίας και ευημερίας.

    [11] Κολομβία: Συνελήφθη αρχηγός καρτέλ κοκαΐνης

    13/3/2003 8:40:00 πμ

    Στα χέρια των κολομβιανών αρχών βρίσκεται ο αρχηγός του καρτέλ κοκαΐνης του Κάλι, Γκιλμπέρτο Ροντρίγκες Ορεχουέλα, όπως ανακοινώθηκε από τις δικαστικές αρχές στη Μπογκοτά. Το συγκεκριμένο καρτέλ ελέγχει μεγάλο μέρος της διακίνησης κοκαΐνης και ο Γκιλμπέρτο Ροντρίγκες Ορεχουέλα ήταν ένας από τους πιο διαβόητους εμπόρους ναρκωτικών. Να σημειώσουμε ότι η σύλληψη του Ορεχουέλα γίνεται μόλις τέσσερις μήνες μετά την πολυσυζητημένη απόφαση δικαστηρίου, που τον άφησε ελεύθερο.

    Οι Αρχές της Κολομβίας είχαν δώσει αγώνα, προκειμένου να κρατήσουν τον Ροντρίγκες Ορεχουέλα στις φυλακές, όταν πέρυσι η ποινή 15ετούς κάθειρξης που τού είχε επιβληθεί, μειώθηκε στα επτά χρόνια, λόγω καλής διαγωγής στις φυλακές.

    Η απελευθέρωση του διαβόητου εμπόρου ναρκωτικών είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση των ΗΠΑ και υποχρέωσε τον πρόεδρο Αλβάρο Ουρίμπε να υποσχεθεί αυστηρότερες ποινές για τους εμπόρους ναρκωτικών.

    Το Καρτέλ του Κάλι, που ελέγχεται από τους αδελφούς του Ροντρίγκες Ορεχουέλα, εκτιμάται ότι έφθασε να διακινεί το 80% της κοκαΐνης στην διεθνή αγορά, κερδίζοντας εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς εκμεταλλεύθηκε το θάνατο του αρχηγού του Καρτέλ του Μεντεγίν, Πάμπλο Εσκομπάρ, το 1993.

    [12] Ισχυρός σεισμός συγκλόνισε το Τόκιο

    13/3/2003 9:30:00 πμ

    Φωτο Αρχείου

    Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνισε τα ξημερώματα της Πέμπτης (12:13 το μεσημέρι, τοπική ώρα) το Τόκιο και την περιοχή Κάντο γύρω από την ιαπωνική πρωτεύουσα. Η δόνηση είχε εστιακό βάθος 50 χιλιομέτρων και το επίκεντρό της ήταν στην περιοχή Ιμπαράκι,50 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Τόκιο. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, από τον σεισμό, διάρκειας 30 δευτερολέπτων, δεν υπήρξαν θύματα ή ζημιές. Ωστόσο, οι Αρχές προχώρησαν στην προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας των αμαξοστοιχιών μεγάλης ταχύτητας στη βόρεια Ιαπωνία.

    [13] Κόντρα Βρετανίας-ΗΠΑ

    13/3/2003 11:13:00 πμ

    Διάσταση απόψεων μεταξύ ΗΠΑ και Βρετανίας παρουσιάσθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το Συμβούλιο διέκοψε προσωρινά τις εργασίες του, όταν διαφάνηκε ρήγμα ανάμεσα στις θέσεις των δύο χωρών σχετικά με την εξουσιοδότηση για την χρήση βίας κατά του Ιράκ.

    Οι αντιδράσεις φέρνουν αναδίπλωση

    Η κυβέρνηση του Τόνι Μπλερ, που αναδιπλώθηκε μετά τις έντονες πιέσεις που ασκήθηκαν τόσο από τους βουλευτές του Εργατικού κόμματος όσο και από την βρετανική κοινωνία, αναγκάσθηκε να προχωρήσει στην εκπόνηση ενός σχεδίου έξι όρων, για να μετριάσει τις αντιδράσεις.

    Το βρετανικό κείμενο που έχει τη μορφή του ''non paper'' και τον τίτλο "Ιράκ", περιλαμβάνει έξι όρους:

    1. Να παραδεχτεί δημοσίως ο Σαντάμ Χουσεΐν ότι έχει όπλα μαζικής καταστροφής και να δηλώσει ότι θα τα καταστρέψει.

    2.Να επιτραπεί σε τουλάχιστον 30 Ιρακινούς επιστήμονες, με τις οικογένειές τους, να μεταβούν στην Κύπρο για να καταθέσουν στους επιθεωρητές του ΟΗΕ.

    3.Να παραδοθούν όλα τα αποθέματα άνθρακα και άλλων χημικών ή βιολογικών όπλων ή να αποδειχθεί ότι έχουν καταστραφεί

    4.Να καταστραφούν όλοι οι πύραυλοι Σαμούντ 2

    5.Να γίνει απολογισμός όλων των μη επανδρωμένων ιρακινών αεροσκαφών.

    6.Να παραδοθούν για να καταστραφούν όλα τα κινητά εργαστήρια βιολογικών και χημικών όπλων.

    Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Βρετανίας στα Ηνωμένα Εθνη, Τζέρεμι Γκρίνστοκ υποστήριξε μάλιστα ότι τα έξι αναποφάσιστα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ανταποκρίθηκαν ήδη πολύ θετικά στην νέα βρετανική πρωτοβουλία και άφησε να εννοηθεί ότι ίσως υπάρξει παράταση στη διορία της 17ης Μαρτίου που προβλέπεται να δοθεί στο Ιράκ για να αφοπλιστεί.

    Η Γαλλία απορρίπτει το νέο σχέδιο απόφασης της Βρετανίας το οποίο θέτει "όρους" που πρέπει να εκπληρώσει το Ιράκ για να αποτραπεί ο πόλεμος, όπως δήλωσε την Πέμπτη ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ ντε Βιλπέν, που τόνισε την ανάγκη να προχωρήσουν στον ειρηνικό αφοπλισμό του Ιράκ, στο δρόμο που χάραξαν οι επιθεωρητές.

    Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανόφ προειδοποίησε ότι η χώρα του θα ασκήσει το δικαίωμα του βέτο σε οποιαδήποτε απόφαση που άμεσα ή έμμεσα θα άνοιγε τον δρόμο στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράκ.

    Στο ίδιο μήκος κύματος και η Κίνα, που ανακοίνωσε ότι ενημερώθηκε για τη νέα βρετανική πρόταση των έξι σημείων προς το Ιράκ, αλλά κατέστησε σαφές ότι τάσσεται κατά μίας νέας απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Ο μόνιμος αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών στον ΟΗΕ, Τζον Νεγρεπόντε τόνισε ωστόσο τόσο στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας όσο και δημοσίως στη συνέχεια ότι παραμένει σε ισχύ η προθεσμία της 17ης Μαρτίου, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι αν και άλλες χώρες υποστηρίξουν τη βρετανική πρόταση, θα μπορούσε τότε να δοθεί μια ''πολύ μικρή παράταση''.

    Η ψηφοφορία επί του αμερικανο-βρετανικού σχεδίου απόφασης που επρόκειτο αρχικά να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη φαίνεται ότι αναβάλεται για την Παρασκευή, αν και σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στα Ηνωμένα Εθνη ενδέχεται να καθυστερήσει κι άλλο.

    Φλάισερ: ''Ειμαστε στο τελικό στάδιο''

    Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους που θέλουν να βάλουν ένα τέλος στον διπλωματικό μαραθώνιο, έχουν εκφράσει την αποφασιστικότητα τους να προχωρήσουν σε στρατιωτική επιχείρηση με ή χωρίς τον ΟΗΕ.

    Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα Ουάσινγκτον Ποστ, ''ο πρόεδρος Μπους θα καταλήξει στην τελική απόφασή του για το Ιράκ με ή χωρίς την έγκριση του ΟΗΕ'' και ενδέχεται να απευθύνει διάγγελμα προς τον αμερικανικό λαό, αν αποτύχουν οι συνομιλίες.

    Αμερικανοί αξιωματούχοι αναμένουν ότι ο πρόεδρος Μπους θα διατυπώσει προς τον Σαντάμ Χουσέιν ένα μονομερές τελεσίγραφο για τον αφοπλισμό του Ιράκ, που θα περιλαμβάνει και μια ημερομηνία μετά την οποία μπορεί να ακολουθήσει η στρατιωτική δράση, γράφει η Ποστ.

    Καθώς μάλιστα η αμερικανική κυβέρνηση ολοκληρώνει ταχύτατα τις πολεμικές προετοιμασίες, ο πρόεδρος Μπους συναντήθηκε και πάλι χθες το βράδυ με αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας και άμυνας, μεταξύ των οποίων τον επικεφαλής του Πενταγώνου Ντόναλντ Ράμσφελντ και τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου, πτέραρχο Ρίτσαρντ Μάγιερς.

    Η κυβέρνηση Μπους επιθυμεί η ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας να πραγματοποιηθεί αύριο. ''Είμαστε στο τελικό στάδιο της διπλωματίας και σε αυτό το τελικό στάδιο ο πρόεδρος Μπους έχει κάνει το πρόσθετο μίλι'' είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Αρι Φλάισερ.

    Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον Ποστ αλλά και τους Τάιμς της Νέας Υόρκης το Στέητ Ντηπάρτμεντ εμφανίζεται πάντως αισιόδοξο ότι η Ουάσινγκτον θα κατορθώσει να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες 9 ψήφους στο Συμβούλιο Ασφαλείας που θα δώσουν το πράσινο φως για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης ακόμη κι αν προβάλουν βέτο η Γαλλία και η Ρωσία.

    Για το ίδιο θέμα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ δήλωσε ναι μεν υπάρχει πρόοδος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι ΗΠΑ έχουν το θετικό αποτέλεσμα στο τσεπάκι, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση "ρευστή".

    [14] Δύο επιπλέον συστοιχίες Πάτριοτ ''προσεχώς'' στην Τουρκία

    12/3/2003 8:45:00 μμ

    Το ΝΑΤΟ θα αναπτύξει προσεχώς δύο επιπλέον συστοιχίες πυραύλων Πάτριοτ στην Τουρκία για την προστασία της χώρας σε περίπτωση πολέμου στο Ιράκ, δήλωσε την Τετάρτη υπεύθυνος της Ατλαντικής Συμμαχίας. ''Θα έχουμε προσεχώς πέντε συστοιχίες Πάτριοτ στο θέατρο επιχειρήσεων στην Τουρκία'', δήλωσε ο υπεύθυνος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί. Τρεις συστοιχίες πυραύλων Πάτριοτ από την Ολλανδία έχουν ήδη αναπτυχθεί στην Τουρκία για την προστασία της στην περίπτωση πολέμου στο Ιράκ.

    Οι δύο συστοιχίες έχουν αναπτυχθεί στο Ντιγιάρμπακιρ, την πιο σημαντική πόλη στη νοτιανατολική Τουρκία και η τρίτη στην Μπατμάν που βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρα πιο ανατολικά, σε μικρή απόσταση από τα σύνορα με το Ιράκ.

    Ο υπεύθυνος του ΝΑΤΟ αρνήθηκε να διευκρινίσει ποιά χώρα θα προσφέρει τις δύο επιπλέον συστοιχίες Πάτριοτ. Σε ερώτηση, αν η χώρα αυτή είναι οι ΗΠΑ, ο υπεύθυνος απάντησε ότι δεν μπορεί ''ούτε να το επιβεβαιώσει, ούτε να το διαψεύσει''.

    Εξάλλου εξοπλισμός προστασίας από χημικά και βιολογικά όπλα ''βρίσκεται καθ' οδόν'' προς την Τουρκία, διαβεβαίωσε ο υπεύθυνος, ο οποίος αρνήθηκε πάλι να πει ποιές χώρες τον προσφέρουν.

    [15] Προβληματίζει την κυβέρνηση ο πληθωρισμός

    13/3/2003 8:55:00 πμ

    Οι πιθανές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία από έναν ενδεχόμενο πόλεμο στο Ιράκ, θα βρεθούν στο επίκεντρο του υπουργικού συμβουλίου που συνεδριάζει το πρωί της Πέμπτης, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Επίσης, στην συνεδρίαση αναμένεται να αποφασιστούν μέτρα για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων που δέχεται η ελληνική οικονομία, εξαιτίας των αυξήσεων στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, αλλά και τις τελευταίες ανατιμήσεις στα οπωροκηπευτικά, λόγω της κακοκαιρίας.

    Τα μέτρα της κυβέρνησης

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης αναμένεται να εισηγηθεί την εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά από το ΣΔΟΕ, αλλά και τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης.

    Οι έλεγχοι θα έχουν ως στόχο την αντιμετώπιση των φαινομένων κερδοσκοπικών ανατιμήσεων, τον αυστηρό περιορισμό των δαπανών των υπουργείων στα όρια των πιστώσεων που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό, καθώς και την συγκράτηση των αυξήσεων στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ.

    Μέσα από τα μέτρα αυτά, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να περιορίσει τον πληθωρβισμό, που το Φεβρουάριο αυξήθηκε σημαντικά στο 4,3%, προκαλώντας πρόβλημα σε βασικούς τομείς της οικονομικής πολιτικής.

    [16] Αγκαλιά με την πρόκριση η Γιουβέντους

    13/3/2003 12:03:00 πμ

    Την πρόκριση στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ εξασφάλισε κατά 99.9% η Γιουβέντους μετά την νίκη της 3-2 επί της Λα Κορούνια στο "Ριαθόρ" σε ένα συγκλονιστικό ματς. Οι "μπιανκονέρι" ξεκίνησαν ιδανικά και προηγήθηκαν στο 12', με κεφαλιά του προωθημένου Φεράρα σε κόρνερ του Καμορανέζι. Η Ντεπόρ ισοφάρισε στο 34', όταν Μακάι και Τριστάν συνδυάστηκαν άψογα και ο δεύτερος νίκησε από κοντά τον Μπουφόν. Στο 52' ο Ρόι Μακάι έγινε από δημιουργός εκτελεστής, με μια καταπληκτική ατομική προσπάθεια. Η απάντηση της Γιουβέντους ήρθε στο 63', όταν ο Τρεζεγκέ εκμεταλλεύθηκε την ωραία προσπάθεια του Ντάβιντς και από κοντά ισοφάρισε. Στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων, ο Τουντόρ που είχε μπει σαν αλλαγή χάρισε στην ομάδα του τη νίκη και (εκτός συγκλονιστικού απροόπτου) την πρόκριση στους "8".

    Ισοπαλία στο παιχνίδι της Μάνστετσερ με τη Βασιλεία

    Σπουδαίο αποτέλεσμα, χωρίς όμως αντίκρυσμα, για τη Βασιλεία, που απέσπασε ισοπαλία 1-1 από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο "Ολντ Τράφορντ", όμως για να προκριθεί θέλει νίκη με πέντε γκολ διαφορά επί της Γιουβέντους την τελευταία αγωνιστική του Δ' ομίλου. Εχοντας ήδη εξασφαλίσει την πρόκριση, αλλά και την πρώτη θέση του Δ΄ ομίλου, οι "μπέμπηδες" κατέβηκαν με αρκετούς αναπληρωματικούς, δίνοντας στη Βασιλεία την ευκαιρία που αναζητούσε.

    Οι Ελβετοί δεν την άφησαν ανεκμετάλλευτη και στο 14' με κοντινό σουτ του Χιμένες άνοιξαν το σκορ, ενώ και στη συνέχεια του αγώνα διατήρησαν την υπεροχή και δεν επέτρεψαν στους Αγγλους να απειλήσουν την εστία του Ζουμπερμπούλερ.

    Στο δεύτερο ημίχρονο, ο Σερ Αλεξ Φέγκιουσον έριξε στον αγώνα τον Ράιαν Γκιγκς, όμως ο Γκάρι Νέβιλ ήταν αυτός που ισοφάρισε στο 53', με σουτ από το ύψος της περιοχής που βρήκε σε αμυντικό και άλλαξε πορεία. Στη συνέχεια, ο Σκωτσέζος τεχνικός έβαλε στο ματς και τους Μπέκαμ και Σκόουλς, όμως οι φιλοξενούμενοι κράτησαν την ισοπαλία.

    Οι συνθέσεις:

    ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ Γ.: Κάρολ, Γκ.Νέβιλ, Μπλαν (74' Σκόουλς), Φέρντιναντ, Ο' Σέι, Ρίτσαρντσον (46' Γκιγκς), Μπατ, Φλέτσερ (74' Μπέκαμ), Φ.Νέβιλ, Σόλσκιερ, Φορλάν

    ΒΑΣΙΛΕΙΑ: Ζουμπερμπούλερ, Ζβίσιγκ, Μ. Γιακίν, Χάας, Μπαρμπέρις, Κανταλούπι, Ατούμπα, Τσίπερφιλντ, Χ. Γιακίν, Χιμένες (77' Τουμ), Ρόσι (63' Χούγκελ)

    Διαιτητής: Κλάους Μπο Λάρσεν (Δανία)

    Νίκησε η Ρεάλ τη Μίλαν

    Νίκη που ισοδυναμεί με μισή πρόκριση πήρε σήμερα η Ρεάλ Μαδρίτης που επικράτησε με 3-1 της Μίλαν στο "Σαντιάγκο Μπερναμπεου". Η Ρεάλ Μαδρίτης ευτύχησε να προηγηθεί πολύ νωρίς και συγκεκριμένα στο 12'.

    Ηταν μία πολύ όμορφη προσπάθεια από τους Μαδριλένους που κατέληξε σε γκολ του Ραούλ μετά από πάσα του Ρονάλντο. Παρά το γκολ η ομάδα του Βιθέντε Ντελ Μπόσκε δεν σταμάτησε να πιέζει και συνέχισε να διατηρεί τα ηνία του αγώνα. Από την πλευρά τους, οι παίκτες της Μίλαν δεν επιβεβαίωσαν τα λόγια του Ιντσάγκι, ο οποίος είχε υπογραμμίσει πως η ομάδα του θα πήγαινε για νίκη στο "Μπερναμπέου" έτσι ώστε να αφήσει εκτός συνέχειας την πρωταθλήτρια Ευρώπης.

    Στο δεύτερο ημίχρονο η Μίλαν ανέβασε την απόδοση της και πίεσε για το γκολ της ισοφάρισης. Και εκεί που όλα έδειχναν πως η ομάδα του Κάρλο Αντσελότι ήταν κοντά στο να πανηγυρίσει, άλλη μία εκπληκτική προσπάθεια των παικτών της "βασίλισσας" είχε ως αποδέκτη τον Ραούλ που έστειλε για δεύτερη φορά την μπάλα στα δίχτυα του Αμπιάτι. Η Μίλαν αντέδρασε και μείωσε με κεφαλιά του Ριβάλντο στο 81', όμως ένα γκολ του Γκούτι στο 86' σφράγισε την νίκη για τους Ισπανούς.

    Οι συνθέσεις:

    ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ: Κασίγιας, Σαλγκάδο, Παβόν, Ελγκέρα, Ρομπέρτο Κάρλος, Λουίς Φίγκο, Μακελελέ, Κονσεϊσάο, Ζιντάν (87' Σολάρι), Ραούλ (88' Πορτίγιο), Ρονάλντο (67' Γκούτι) ΜΙΛΑΝ: Αμπιάτι, Σίμιτς (62' Νέστα), Λάουρσεν, Κοστακούρτα, Μαλντίνι, Μπρόκι, Ζέεντορφ, Ρεδόνδο (79' Πίρλο), Ντάλα Μπόνα (46' Ρούι Κόστα), Ριβάλντο, Σεβτσένκο

    ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Κιμ Μίλτον Νίλσεν (Δανία)

    Επικράτησε η Ντόρτμουντ της Λοκομοτίβ

    Νίκη που της επιτρέπει να διατηρήσει τις έστω και λίγες ελπίδες που της απέμειναν για πρόκριση στους "8" του Τσάμπιονς Λιγκ πέτυχε η Ντόρτμουντ που επικράτησε εύκολα της Λοκομοτίβ Μόσχας στο "Βεστφάλεν" με 3-0.

    Η Ντόρτμουντ έπαιζε το τελευταίο χαρτί της, αφού χωρίς την νίκη στον αγώνα δεν θα είχε ελπίδες για πρόκριση στην επόμενη φάση του θεσμού. Ετσι οι παίκτες του Ματίας Ζάμερ ξεκίνησαν πολύ επιθετικά και έδειξαν από νωρίς τις προθέσεις τους στους Ρώσους. Παρόλα αυτά το γκολ άργησε να έρθει. Τελικά ο Τόρστεν Φριγκς ήταν αυτός που έδωσε την λύση, έξι λεπτά πριν την λήξη του ημιχρόνου, όταν με "βολίδα" από τα 20 μέτρα έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Οβτσίνικοφ.

    Στο δεύτερο ημίχρονο οι Γερμανοί συνέχισαν στους ίδιους ρυθμούς και με δύο γκολ σε διάστημα οκτώ λεπτώ καθάρισαν τον αγώνα. Το πρώτο ήρθε από κοντινή προβολή του Κόλερ στο 58', ενώ το δεύτερο πέτυχε ο Αμορόσο στο 66' μετά από εκπληκτική ατομική προσπάθεια. Ετσι το ματς έληξε 3-0 υπέρ της Ντόρτμουντ και οι Γερμανοί ελπίζουν σε δική τους νίκη στο "Σαν Σίρο" την επόμενη αγωνιστική και σε ταυτόχρονη ήττα της Ρεάλ στη Μόσχα για να πάρουν την πρόκριση.

    Οι συνθέσεις:

    ΝΤΟΡΤΜΟΥΝΤ: Λέμαν, Εβάνιλσον, Ρόιτερ, Βερνς, Μέτζελντερ, Φριγκς, Κελ, Ντέντε (20' Μαντουνί), Κόλερ (70' Ρίκεν), Εβερτον, Αμορόσο (83' Χέρλιχ)

    ΛΟΚΟΜΟΤΙΒ Μ.: Οβτσίνικοφ, Λεγκέτο, Ιγκνάσεβιτς, Πασίνιν, Γενσέγιεφ, Σενίκοφ, Μνγκούνι, Ιζμαϊλοφ, Μαμίνοφ, Ομπράντοβιτς (46' Χούλιο Σέζαρ), Πιμένοφ

    ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Φραν ντε Μπλίκερ (Βέλγιο)

    [17] Θριαμβευτική πρόκριση του ΠΑΟΚ στους ''4''

    Πηγή: ΑΠΕ 12/3/2003 9:13:00 μμ

    Την επανάληψη του θριάμβου του 2001, όταν η ομάδα τους κατέκτησε το κύπελλο, ονειρεύονται οι φίλοι του ΠΑΟΚ, μετά τη σημερινή πανηγυρική πρόκριση στους ημιτελικούς της διοργάνωσης. Ο "Δικέφαλος του Βορρά" προκρίθηκε με δύο νίκες σε βάρος του Ολυμπιακού, αφού μετά το 3-1 της Τούμπας, σήμερα επικράτησε 2-1 και στη Ριζούπολη. Η μεγάλη νίκη του ΠΑΟΚ, ήταν το καλύτερο "φάρμακο" για τις πληγές που άφησε η ήττα από τον Ηρακλή την Κυριακή, ενώ, αντίθετα, η έκβαση του αγώνα για τον Ολυμπιακό μεγεθύνει τα προβλήματα.

    Για τον Ολυμπιακό, τα πάντα τελείωσαν μέσα σε δύο λεπτά. Ενώ ο ΠΑΟΚ έκανε το... σύνηθες "μουδιασμένο" ξεκίνημα στο πρώτο 20λεπτο και απειλήθηκε άμεσα, στο διάστημα 31΄-32΄ καθάρισε την πρόκριση, σε δύο διαδοχικές φάσεις. Στην πρώτη, από ασίστ του Κούτση, ο Γεωργιάδης βρέθηκε μόνος απέναντι στον Κατεργιαννάκη και με έξοχο πλασέ έδωσε το προβάδισμα στην ομάδα του.

    Πριν προλάβουν να συνέλθουν οι "ερυθρόλευκοι", στο 32΄ ο Φουτσίνι εκτέλεσε φάουλ και ο Γιαννάκης Οκκάς, "ξεχασμένος" στην περιοχή, με κεφαλιά δεν δυσκολεύθηκε να γράψει το 0-2, μετατρέποντας σε τυπική διαδικασία το υπόλοιπο του αγώνα.

    Ήταν θέμα χρόνου να ξεκινήσουν οι "γκρίνιες" και γύρω στο μέσο του β΄ ημιχρόνου οι οπαδοί του Ολυμπιακού αποδοκίμαζαν εν χορώ τους παίκτες της ομάδας. Την ίδια ώρα, ο Προτάσοφ είχε αναγκαστεί να "σπαταλήσει" και τις τρεις αλλαγές του λόγω τραυματισμών, με αποτέλεσμα οι πρωταθλητές να μη μπορούν ούτε καν να σώσουν τα προσχήματα, παρά το γκολ του Χούτου (κεφαλιά από σέντρα Γιαννακόπουλου στο 76΄), που διαμόρφωσε το τελικό 2-1.

    Διαιτητής: Δούρος (Κορίνθου).

    Κίτρινες: Οκκάς, Αμπονσά, Ατματσίδης, Γιαννακόπουλος, Αμανατίδης

    Οι συνθέσεις των ομάδων:

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Κατεργιαννάκης, Βενετίδης (46΄ Αμανατίδης), Μαυρογενίδης (29΄ Νόβακ), Αντζας (64΄ Ανατολάκης), Κωστούλας, Γιαννακόπουλος, Καρεμπέ, Τζόρτζεβιτς, Καστίγιο, Ζέτερμπεργκ, Χούτος

    ΠΑΟΚ: Ατματσίδης, Αμπονσά (44΄ Εγκωμίτης), Χασιώτης, Κουκιέλκα, Καφές, Κουτσόπουλος (81΄ Καπαγιανίδης), Κούτσης, Φουτσίνι (46΄ Καραδήμος), Οκκάς, Γεωργιάδης, Σπάσιτς.

    Τα αποτελέσματα των υπόλοιπων αγώνων των προημιτελικών (σε παρένθεση το σκορ του πρώτου αγώνα):

    Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 1-2 (1-3)

    ΑΕΚ-Πανιώνιος 4-2 (1-1)

    Αιγάλεω-Παναθηναϊκός 1-1 (1-0)

    Εθνικός Αστέρας-Αρης 19/3 (1-3)

    [18] Πέθανε ο Αντρέι Κιβίλεφ

    12/3/2003 8:51:00 μμ

    Εχασε τη μάχη που έδινε για να κρατηθεί στη ζωή ο Αντρέι Κιβίλεφ. Ο ποδηλάτης από το Καζακστάν, που χτύπησε στο κεφάλι την Τρίτη, κατά τη διάρκεια του δεύτερου ετάπ του αγώνα Παρίσι-Νίκαια, άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο του Σεντ Ετιέν, όπου νοσηλευόταν σε κωματώδη κατάσταση. Ο 29χρονος αθλητής είχε υποστεί βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, συνέπεια της πτώσης, αλλά κυρίως του γεγονότος ότι δεν φορούσε το κράνος του κατά τη διάρκεια του αγώνα.

    Ο Αντρέι Κιβίλεφ ήταν επαγγελματίας από το 1998 και η μεγαλύτερη επιτυχία του ήταν το 2001, όταν κατετάγη τέταρτος στον Γύρο της Γαλλίας. Πέρυσι ήταν τέταρτος στον αγώνα Παρίσι-Νίκαια, όπου επέστρεψε φέτος ευελπιστώντας σε μια θέση στο βάθρο. Ομως η μοίρα του επεφύλασσε πολύ διαφορετική τύχη.

    [19] Συνέδριο για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

    12/3/2003 10:57:00 μμ

    Συνέδριο για τα Γλυπτά του Παρθενώνα αλλά και για το μέλλον των αρχαιοτήτων γενικότερα διοργάνωσε στην Αθήνα, το περιοδικό Economist. «Το ζήτημα της επανένωσης των Μαρμάρων του Παρθενώνα δεν τίθεται από την Ελλάδα ως εκδήλωση μίας εθνικής ευαισθησίας» υπογράμμισε μεταξύ άλλων κατά την ομιλία του, ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ μία ενδιαφέρουσα πρόταση για την επιστροφή των Γλυπτών, έκανε στο Βρετανικό μουσείο η Ντόρα Μπακογιάννη. Την παράσταση, έκλεψε, όπως ήταν αναμενόμενο, ο Ζιλ Ντασέν, ο οποίος ξαναθύμισε τα λόγια της Μελίνας, ότι τα μάρμαρα είναι η υπερηφάνεια των Ελλήνων.

    Ευκαιρία για να σταλεί μήνυμα πολιτισμού σε όλον τον κόσμο

    Η επιστροφή των Μαρμάρων, είπε μεταξύ άλλων ο Ευάγγελος Βενιζέλος, είναι εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, είναι μια κίνηση που θα ενίσχυε εντυπωσιακά το διεθνές κύρος της Μ. Βρετανίας.

    Με δεδομένη τη χρονική συγκυρία της κρίσης στο Ιράκ, θα ήταν μάλιστα μια ευκαιρία για να σταλεί ένα μήνυμα πολιτισμού και ειρήνης σε όλον τον κόσμο.

    Νωρίτερα, μια ενδιαφέρουσα πρόταση για την επιστροφή των Γλυπτών, έκανε η Δήμαρχος Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη.

    Πρότεινε να προσφέρει η χώρα μας, ένα αρχαιολογικό έργο μεγάλης αξίας στο Βρετανικό Μουσείο, ως αντάλλαγμα για τα μνημεία.

    Ο Ζυλ Ντασέν συγκίνησε το ακροατήριο

    Την παράσταση, πάντως, έκλεψε, ο πρόεδρος του Μουσείου Μελίνα Μερκούρη, Ζύλ Ντασσέν.

    " Για αυτά τα Μάρμαρα πολέμησαν οι Έλληνες" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ντασσέν και έκανε μια εκτεταμένη ιστορική αναδρομή, ξεκινώντας από την Ανοιξη του 1802, όταν ο λόρδος Ελγιν διορίστηκε πρέσβης της Βρετανίας στην Ελλάδα μέχρι την ημέρα που αφαιρώντας το γλυπτό σύνολο, επέστρεψε στην πατρίδα του.

    Ενδιαφέρουσα τοποθέτηση, ήταν και αυτή του υποδιευθυντή της Ένωσης Μουσείων της Βρετανίας, Μόρις Ντέιβις, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι το οριστικό όχι, ως προς την επιστροφή, του διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου Νιλ ΜακΓκρέγκορ δεν ισχύει.

    Ο κ. Ντέιβις είπε δημόσια ότι ο κ. ΜακΓκρέγκορ θα συνεχίσει τις συνομιλίες με τον κ. Πατερμαλή έτσι ώστε να βρεθεί μια κοινή βάση διαπραγματεύσεων.

    Η άλλη άποψη

    Πέρα όμως από τις φωνές που κάλεσαν σε επιστροφή, δεν έλειψαν και οι διαφορετικές απόψεις, κάποιες από αυτές αρκετά προκλητικές.

    Ο εικονογράφος και εκδότης του περιοδικού Artwatch, Michael Daley, δήλωσε ότι η μεταφορά των Μαρμάρων από τον Έλγιν, δεν ήταν κλοπή, αλλά προσπάθεια διάσωσης των Μαρμάρων που θα καταστρέφονταν ολοκληρωτικά από τους Τούρκους.

    Έκανε λόγο "για κακομεταχείριση του Παρθενώνα" από την Ελληνική πλευρά ενώ αναφέρθηκε σε καταγγελία που έλαβε σύμφωνα με την οποία, οι Έλληνες, χτίζουν κατοικία πάνω σε αρχαίο ναό στην Πάρο.

    Είπε ακόμα ότι το νέο μουσείο της Ακρόπολης, χτίζεται πάνω σε σεισμογενή περιοχή.

    Η παρέμβαση του προκάλεσε την οργή του Ζύλ Ντασσέν, ο οποίος του ζήτησε να ξανασκεφθεί τα επιχειρήματα του, καθώς υπάρχουν ακόμα λαοί και οργανώσεις που πιστεύουν σε ευγενείς σκοπούς.

    Πρόταση του λόρδου Όουεν για εναλλασσόμενη έκθεση των Γλυπτών

    Την υπογραφή Συμφώνου που θα προβλέπει την εναλλασσόμενη έκθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στη Βρετανία, πρότεινε ο Λόρδος Ντέιβιντ Οουεν, κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου, που παρέθεσε προς τιμήν των συνέδρων, ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Ως χρονικό όριο, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, έθεσε το έτος 2004 για να έρθουν τα Μάρμαρα στην Αθήνα, στο υπό ανέγερση Μουσείο Ακροπόλεως και το 2012, έτος που η Μεγάλη Βρετανία διεκδικεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Σε περίπτωση αποτυχίας της ανάληψης των Ολυμπιακών Αγώνων από την Αγγλία, ο Ντείβιντ Όουεν πρότεινε να προβλέπεται στο Σύμφωνο, η επαναδιαπραγμάτευση της συγκεκριμένης ημερομηνίας.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Πολιτισμού εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες προς τον Λόρδο Ντείβιντ Όουεν, ενώ επισήμανε ότι το θέμα της επιστροφής των Μαρμάρων για τον Βρετανό πρωθυπουργό και τη βρετανική κοινή γνώμη, είναι ζήτημα κατά βάθος πολιτικό και όχι πολιτιστικό.

    Επίσης, επανέλαβε την πρόταση, για την πραγματοποίηση κοινής έκθεσης που θα οργανώσουν τα δύο Μουσεία, το νέο Μουσείο της Ακρόπολης και το Βρετανικό, στην Αθήνα, στο κτίριο του νέου Μουσείου και στην οποία θα παρουσιαστεί ενωμένο το Γλυπτό Σύνολο.

    Ακόμη, αναφέρθηκε στη λύση του μακροχρόνιου δανεισμού των Μαρμάρων, από το Βρετανικό Μουσείο, προς το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, καθώς και στη δημιουργία του Μουσείου και στη διακριτικότητα που το χαρακτηρίζει, καθώς επίσης στην προστασία και την ανάδειξη των υστερορωμαϊκών και βυζαντινών καταλοίπων, που βρέθηκαν στη θέση Μακρυγιάννη.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 13 March 2003 - 10:02:38 UTC