Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-03-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ''Το ναυάγιο στη Χάγη έχει συνέπειες για την Τουρκία''
  • [02] Το Πεδίο του Αρεως ''αλλάζει πρόσωπο''
  • [03] Ορίστηκε ανάδοχος για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων
  • [04] Δίωξη κατά του επίδοξου απαγωγέα 8χρονου
  • [05] Θεσσαλονίκη-Αθωώθηκαν οι μαθητές
  • [06] Δελτία Κοινωνικού Τουρισμού από τον ΕΟΤ
  • [07] Ευρωβουλευτές στη νέα δίκη της Λεϊλά Ζάνα
  • [08] Σύσκεψη δημοσιογράφων-δικηγόρων για τη δίκη
  • [09] Ινδία: Έκρηξη βόμβας σε τρένο
  • [10] Νεκροί δύο Ισραηλινοί από ''λάθος'' ομοεθνών τους
  • [11] Πολύνεκρη καραμπόλα στην Ιταλία
  • [12] Τουρκία: Απαγόρευση λειτουργίας φιλοκουρδικού κόμματος
  • [13] Τουρκία: Εκτός νόμου το φιλοκουρδικό κόμμα HADEP
  • [14] Στην κόψη του ξυραφιού
  • [15] ''Όλες οι επιλογές είναι ανοιχτές'' δηλώνει ο Παόυελ
  • [16] Κρίσιμη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου στη Βρετανία
  • [17] Έκθεση καταστροφής βιολογικών-χημικών όπλων θα επιδώσει το Ιράκ
  • [18] Τα ''αόρατα'' Στελθ πετούν προς το Ιράκ
  • [19] Αντιπολεμική εκδήλωση στο δημαρχείο Καλαμαριάς
  • [20] Οι έξι όροι που θέτει η Βρετανία
  • [21] Κανένα έκτακτο μέτρο για την οικονομία
  • [22] Γκαργκάνας: Δεν είναι υπερχρεωμένα τα ελληνικά νοικοκυριά
  • [23] Σε αγωγές κατά τραπεζών προχωρά το ΙΝΚΑ
  • [24] ΓΣΕΒΕΕ: Προαναγγελία κινητοποιήσεων στις ΜΜΕ
  • [25] ΗΠΑ: Κύμα μαζικών απολύσεων στην Philips
  • [26] Νομοσχέδιο για τα καζίνο Πάρνηθας-Κέρκυρας
  • [27] Μεγάλη η ζήτηση των εισιτηρίων για το 2004
  • [28] Τελεσίγραφο Θύρας 7 προς παίκτες του Ολυμπιακού
  • [29] Ο Ταύρος και η λατρεία του στη Μεσόγειο
  • [30] Σε συναγερμό για επιδημία γρίπης
  • [31] Ενα 18μηνο μωρό δωρητής-ζωής για 26χρονο
  • [32] Τουρίστες και στο βυθό της Σαντορίνης!
  • [33] Ο πλουσιότερος άνθρωπος της ροκ

    [01] ''Το ναυάγιο στη Χάγη έχει συνέπειες για την Τουρκία''

    13/3/2003 4:01:00 μμ

    Ο πρέσβης της Ε.Ε. στη Λευκωσία επισήμανε ότι η λεγόμενη Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου δεν αναγνωρίζεται από κανένα κράτος πλην της Τουρκίας, άρα "δεν υπάρχει περίπτωση έναρξης άμεσων διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. αλλά για την Ε.Ε. το σχέδιο Ανάν παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων". Στην Αθήνα ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι χωρίς λύση του Κυπριακού δεν θα υπάρξει πλήρης ομαλοποίηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, υπογραμμίζοντας όμως ότι το Κυπριακό παραμένει το υπ' αριθμόν 1 θέμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

    ''Το Κυπριακό είναι ανοικτό''

    ''Χωρίς τη λύση του δεν υπάρχει ευρωπαϊκή προοπτική για την Τουρκία'', υπογράμμισε ο πρωθυπουργός σήμερα στην εισαγωγική του παρέμβαση για το Κυπριακό στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Αναλυτικότερα, όπως μετέφερε στους δημοσιογράφους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία Ανάν υπογραμμίζοντας πως ''αυτή η συγκροτημένη παρέμβαση, που ήταν η πιο σημαντική απ' όσες έχουν παρουσιαστεί τα τελευταία πολλά χρόνια, δυστυχώς δεν τελεσφόρησε. Η ευθύνη αποδίδεται στην παρελκυστική πολιτική της τουρκοκυπριακής πλευράς, η οποία συνεπικουρούμενη από την απασχολημένη με το Ιράκ Αγκυρα προκάλεσε το αδιέξοδο''. "Το Κυπριακό είναι ανοιχτό" εκτιμά ο Πρωθυπουργός.

    Ο κ. Σημίτης παρατηρώντας, ακόμη, πως η τουρκική ηγεσία δεν έδειξε διάθεση μετακίνησης από πάγιες θέσεις της, τόνισε πως το ναυάγιο του Κυπριακού έχει συνέπειες για την Τουρκία ''όπως απεδείχθη από τις αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των υπουργείων Εξωτερικών τρίτων χωρών. Η ένταξη της Κύπρου, εξάλλου'' υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός ''θα γίνει χωρίς πρόβλημα. Διότι η Ελλάδα και η Κύπρος σε όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων υπήρξαν πειστικές και επιβεβαίωσαν την ορθότητα των επιλογών μας''. Επισημαίνοντας, ακόμη, ότι η προοπτική της ένταξης αφήνει ανοικτή τη δυναμική λύσης του Κυπριακού ο πρωθυπουργός τόνισε πως ''αν ο Ραούφ Ντενκτάς και ορισμένοι στην Αγκυρα νομίζουν ότι θα νομιμοποιηθούν τα τετελεσμένα της κατοχής πλανώνται. Ο χρόνος δουλεύει υπέρ του δικαίου και υπέρ της λύσης, γεγονός που επιβεβαιώνουν και οι εκδηλώσεις στα κατεχόμενα''.

    Ο Πρωθυπουργός παρατήρησε ακόμη ότι κατά την άποψη της χώρας μας ''με το Κυπριακό σε εκκρεμότητα υπάρχει πάντα σοβαρή εστία πιθανής κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο'' και τόνισε πως για το λόγο αυτό ''το Κυπριακό είναι πρώτο θέμα της εξωτερικής μας πολιτικής. Όσο ταχύτερα αντιληφθεί η Τουρκία προς τα πού κινείται η ιστορία, τόσο το καλύτερο για την περιοχή'', τόνισε ο κ. Σημίτης και συνεχάρη την κυπριακή ηγεσία για την καλή συνεργασία και τις ορθές επιλογές.

    Απάντηση Αγκυρας στις προειδοποιήσεις της Ε.Ε.

    Παράνομη είναι η τουρκική στρατιωτική κατοχή της Β. Κύπρου επανέλαβε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος Τύπου της Ε.Ε. Ζαν Κριστόφ Φιλορί. Ο κοινοτικός εκπρόσωπος δήλωσε με κατηγορηματικό τρόπο ότι "η κατοχή (από τουρκικό στρατό) της βόρεια Κύπρου ανέκαθεν καταδικαζόταν από τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούμενη ως παράνομη" και γι΄ αυτό το λόγο ο ΟΗΕ δεν αναγνωρίζει το "κράτος των κατεχομένων".

    "Η Ε.Ε. δεν έχει το δικαίωμα να παίρνει μονόπλευρες αποφάσεις για το μέλλον της Κύπρου και να δημιουργεί διεθνή προβλήματα" τόνισε η Αγκυρα, αντιδρώντας στις δηλώσεις του αρμόδιου για τη διεύρυνση Ευρωπαίου επιτρόπου Γκίντερ Φερχόιγκεν, ότι οι εξελίξεις στο Κυπριακό καθιστούν πολύ δύσκολη την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

    Εν τω μεταξύ, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου στο περιθώριο των εργασιών της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, είπε ότι το θέμα είναι όλο και περισσότερο ευρωπαϊκό διότι, όπως τόνισε, δεν μπορούμε να έχουμε τείχη στην Ευρώπη.

    Κατηγορηματικά απέρριψε το ενδεχόμενο απευθείας συνομιλιών με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, χωρίς τη διαμεσολάβηση του Ο.Η.Ε., ο Κύπριος πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος, αναφερόμενος σε σχετικές δηλώσεις του κατοχικού ηγέτη.

    [02] Το Πεδίο του Αρεως ''αλλάζει πρόσωπο''

    13/3/2003 6:49:00 μμ

    Το Πεδίο του Αρεως όπως το ξέρατε, ξεχάστε το, διότι αλλάζει πρόσωπο. Αυτήν την υπόσχεση δίνουν τα σχέδια της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, τα οποία παρουσίασε η υπερνομάρχης Αθηνών - Πειραιά κ. Φώφη Γεννηματά σε συνέντευξή Τύπου. Πρόκειται για έργα ανάπλασης, τα οποία θα αρχίσουν τον ερχόμενο μήνα, με προοπτική την ανάδειξη αυτού του πενύμονα πρασίνου, που βρίσκεται στην καρδιά της Αθήνας, σε ένα ''ανοικτό πάρκο'', δηλαδή εύκολα προσβάσιμο, φιλικό με σωστά οριοθετημένους χώρους εισόδου.

    Προτεραιότητα το θέμα της ασφάλειας

    Οι είσοδοι από 5 που είναι σήμερα, γίνονται 8 -δύο νέες δίπλα στο Πανελλήνιο Γυμναστήριο και μία ακόμη στην πλατεία Θεάτρου του Αλσους-, ενώ παραμένει ανοικτό όλο το τμήμα που συνορεύει με την πλατεία Δικαστηρίων.

    Η είσοδος από το άγαλμα του Β. Κωνσταντίνου γίνεται μεγαλύτερη, ώστε να ενισχύεται ο χαρακτήρας του ''ανοικτού πάρκου''.

    Η υπερνομάρχης διαβεβαίωσε πως δεν θα κοπεί κανένα δένδρο, αντίθετα θα προστεθούν και άλλα. Η εδαφοκάλυψη θα γίνει με τριφύλλι, ενώ περιμετρικά του πάρκου προτείνεται άγρια χαμηλή βλάστηση και επιπλέον δένδρα ως φυσικό φράγμα του πάρκου.

    Ένα άλλο βασικό σημείο της μελέτης είναι το θέμα της ασφάλειας: Το πάρκο θα φυλάσσεται συνεχώς. Προσωπικό ασφάλειας θα βρίσκεται στις εισόδους και στο εσωτερικό του πάρκου. Περιμετρικά, το κιγκλίδωμα μεταφέρεται κατά 10 μέτρα πιο μέσα, χωρίς υποστήριξη τοίχου.

    Τέλος, η κ. Γεννηματά πρόσθεσε πως η πορεία για την υλοποίηση αυτού του έργου δεν είναι εύκολη, καθώς απαιτούνται πόροι και αρμοδιότητες που η νομαρχία δεν διαθέτει. Ωστόσο, είπε πως ελπίζει στη βοήθεια της κεντρικής διοίκησης.

    [03] Ορίστηκε ανάδοχος για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων

    13/3/2003 4:39:00 μμ

    Μετά από πολύμηνες διαδικασίες, πήρε σήμερα τέλος το "σίριαλ" με το πρόγραμμα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς το υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να ανακηρύξει οριστικό ανάδοχο την κοινοπραξία SAIC, η οποία κατέθεσε τελική προσφορά 255 εκατ. ευρώ. Η σημερινή προσφορά ήταν αρκετά χαμηλότερη από τα 317 εκατ. ευρώ, που είχε ζητήσει κατά την πρώτη φάση των ανοιχτών παράλληλων διαπραγματεύσεων με την επιτροπή που είχε συσταθεί από την κυβέρνηση, αλλά ακόμη και από την προχθεσινή προσφορά της των 278 εκατ. ευρώ.

    Η κυβέρνηση κατάφερε τελικά να ρίξει τις απαιτήσεις του αναδόχου κοντά στα επίπεδα που είχε προϋπολογίσει και να εξυπηρετήσει με το καλύτερο δυνατό το δημόσιο συμφέρον, όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη. Ενδεχομένως σε αυτό να συνέβαλε και η προχθεσινή επιστολή της δεύτερης κοινοπραξίας προς την κυβέρνηση, της ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ (TRS), η οποία υποστήριζε ότι μπορεί να εκτελέσει το έργο με 264 εκατ. ευρώ.

    Στην ανάδοχο κοινοπραξία μετέχουν οι εταιρίες General Dynamics, ITT Technologies, Honeywell, IBM, NOKIA, Siemens, Rafael, Elbit, ALTEC, Ομιλος Πουλιάδη και ΔΙΕΚΑΤ.

    Στο πλαίσιο της προσφοράς της SAIC προβλέπεται ότι το 60% (επί του συνολικού προϋπολογισμού) θα ανατεθεί στις ελληνικές εταιρίες που μετέχουν στο σχήμα, η Siemens θα αναλάβει τα δίκτυα επικοινωνίας και τους αισθητήρες, η Νokia τον απαραίτητο εξοπλισμό για το TETRA, ενώ τη συνολική ευθύνη για την ολοκλήρωση του έργου θα έχει η SAIC.

    [04] Δίωξη κατά του επίδοξου απαγωγέα 8χρονου

    13/3/2003 4:07:00 μμ

    Ποινική δίωξη για αρπαγή ανηλίκου προκειμένου να ασελγήσει σε βάρος του άσκησε ο εισαγγελέας στον Ιωάννη Βέτση το μεσημέρι, αμέσως μετά την προανάκριση. Υπενθυμίζεται ότι ο Ι. Βέτσης απήγαγε προ ολίγων ημερών 8χρονο αγόρι στους Αγίους Αναργύρους με σκοπό τη σεξουαλική κακοποίησή του. Το αγοράκι διασώθηκε με την κινητοποίηση του πατέρα του και αστυνομικού που αντελήφθησαν άμεσα το περιστατικό και κυνήγησαν το δράστη. Ωστόσο μετά την ποινική δίωξη ο Βέτσης δήλωσε ότι είναι αθώος και ότι ουδέποτε επιχείρησε να απαγάγει το παιδί ή να το βιάσει.

    [05] Θεσσαλονίκη-Αθωώθηκαν οι μαθητές

    13/3/2003 3:59:00 μμ

    Αθωωτική ήταν η απόφαση που έλαβε σήμερα το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης για τους 77 πρώην μαθητές, οι οποίοι κατηγορούνταν για συμμετοχή στις καταλήψεις σχολείων το Δεκέμβριο του 1999. Το δικαστήριο απάλλαξε όλους τους μαθητές από τις κατηγορίες, ενώ να σημειωθεί ότι χθες διαχώρισε την υπόθεση του Τρύφωνα Μελιδώνη και τον παρέπεμψε σε δικαστήριο ανηλίκων, καθώς τον καιρό των κινητοποιήσεων δεν είχε συμπληρώσει τα 17 χρόνια.

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας συμπαράστασης

    Στο μεταξύ και σήμερα από το πρωί, μέλη της Ένωσης Συλλόγων Γονέων του δήμου Καλαμαριάς, μαθητές και εκπαιδευτικοί πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το δικαστικό μέγαρο της Θεσσαλονίκης διαμαρτυρόμενοι για την παραπομπή σε δίκη των 77 από τα 120 μέλη των τότε εκλεγμένων μαθητικών 15μελών συμβουλίων 8 σχολείων.

    Οι διαδηλωτές κρατώντας πανό και, φωνάζοντας συνθήματα συμπαράστασης στους κατηγορούμενους, ζητούσαν να σταματήσει η ποινική δίωξη των μαθητών που σήμερα είναι φοιτητές, σπουδαστές και στρατιώτες.

    [06] Δελτία Κοινωνικού Τουρισμού από τον ΕΟΤ

    13/3/2003 5:36:00 μμ

    Στις 8-10 Απριλίου, 6-8 Μαϊου και 10-12 Ιουνίου θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι μισθωτοί και συνταξιούχοι με σχετικά χαμηλό εισόδημα να παραλάβουν τα Δελτία Κοινωνικού Τουρισμού του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού από τα εξουσιοδοτημένα καταστήματα της Εθνικής Τράπεζας.

    Οι δικαιούχοι θα μπορούν να κάνουν τις διακοπές τους μέχρι τις 30/9/2003.

    Πληροφορίες δίνονται στα τηλ. 210-3271607 και 210-3271615.

    Υπενθυμίζεται ότι παράλληλα υπάρχει και το αντίστοιχο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού της Εργατικής Εστίας.

    Τη Δευτέρα ο πρόεδρος του ΕΟΤ Γιάννης Πατέλλης και ο πρόεδρος της Εργατικής Εστίας Γιάννης Παπαμιχαήλ θα συναντηθούν με εκπροσώπους του τουριστικού κλάδου για την προώθηση των δύο προγραμμάτων.

    [07] Ευρωβουλευτές στη νέα δίκη της Λεϊλά Ζάνα

    13/3/2003 5:00:00 μμ

    Αντιπροσωπεία επτά ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα παραστεί στη νέα δίκη της πρώην βουλευτού της Τουρκίας Λεϊλά Ζάνα. Η απόφαση ελήφθη σήμερα Πέμπτη στο Στρασβούργο, κατά τη Διάσκεψη των προέδρων των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η νέα δίκη της Λεϊλά Ζάνα και άλλων πρώην βουλευτών της Τουρκίας πρόκειται να διεξαχθεί στις 28 Μαρτίου στην Αγκυρα. H Λεϊλά Ζάνα, που είχε εκλεγεί βουλευτής στις αρχές της δεκαετίας του '90 με το φιλοκουρδικό κόμμα DEP, όπως και συνάδελφοί της, συνελήφθησαν με την κατηγορία της συμμετοχής σε αυτονομιστικό κίνημα και καταδικάστηκαν σε 15 χρόνια κάθειρξης.

    Το 1996, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απένειμε στη Λεϊλά Ζάνα το βραβείο Ζαχάροφ. Οι τουρκικές αρχές ουδέποτε της ενέκριναν την άδεια εξόδου για να παραλάβει το βραβείο της.

    Πριν από μία διετία το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναγνώρισε ότι η δίκη δεν έγινε από αμερόληπτο δικαστήριο. Παράλληλα, η μεταρρύθμιση στο δικαστικό τομέα της Τουρκίας που τέθηκε σε εφαρμογή πριν από δύο μήνες, άνοιξε το δρόμο για τη νέα δίκη της Λεϊλά Ζάνα και των άλλων πρώην βουλευτών.

    Με δεδομένο ότι οι καταδικασθέντες έχουν ήδη εκτίσει το μεγαλύτερο μέρος της ποινής τους, τα δε πνεύματα έχουν αλλάξει με τη νέα τουρκική κυβέρνηση αλλά και με τη δικαστική μεταρρύθμιση, πιστεύεται ότι με τη νέα δίκη οι κατηγορούμενοι θα αφεθούν ελεύθεροι. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να προσκαλέσει τη Λεϊλά Ζάνα για την παραλαβή του βραβείου Ζαχάροφ, αμέσως μόλις αφεθεί ελεύθερη.

    [08] Σύσκεψη δημοσιογράφων-δικηγόρων για τη δίκη

    13/3/2003 5:54:00 μμ

    Σύσκεψη των προεδρείων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών, της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στα γραφεία του ΔΣΑ, με αντικείμενο τη διεξαγόμενη δίκη για τα φερόμενα ως μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης "17 Νοέμβρη". Κατά τη σύσκεψη συζητήθηκε η ανάγκη τήρησης των αρχών δεοντολογίας από δημοσιογράφους και δικηγόρους, μέχρι πέρατος της δίκης. Ιδιαίτερα τονίσθηκε ότι οφείλεται η αποφυγή μεταφοράς της διαδικασίας έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου, στα "τηλεπαράθυρα" και στα πεζοδρόμια.

    ''Δοκιμάζονται οι θεσμοί''

    Όπως επισημαίνεται σε κοινή ανακοίνωση των τριών φορέων, με τη δίκη αυτή δοκιμάζονται όλοι οι θεσμοί της έννομης τάξης και γι' αυτό οφείλουν όλοι οι παράγοντες που συμμετέχουν σ' αυτήν, να τιμήσουν με τη στάση τους το λειτούργημα που επιτελούν και αφορά την απονομή της Δικαιοσύνης και της ενημέρωσης.

    Επίσης, επισημάνθηκε ότι σε περίπτωση που δεν τηρούνται οι δεοντολογικοί κανόνες, θα επιλαμβάνονται όλα τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα.

    Τέλος, συμφωνήθηκε να υπάρχει συνεχής επαγρύπνηση και συνεργασία των θεσμικών οργάνων δικηγόρων και δημοσιογράφων, για θέματα κοινού ενδιαφέροντος και που άπτονται του κύρους και της αξιοπρέπειάς τους.

    [09] Ινδία: Έκρηξη βόμβας σε τρένο

    13/3/2003 7:38:00 μμ

    Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 60 τραυματίστηκαν την Πέμπτη από την έκρηξη βόμβας σε πολυσύχναστο σιδηροδρομικό σταθμό της Βομβάης, στην Ινδία. Η έκρηξη ήταν μεγάλης ισχύος και σημειώθηκε στις 20:45 τοπική ώρα (17:15 ώρα Ελλάδος) σε βαγόνι της πρώτης θέσης για γυναίκες στον σιδηροδρομικό σταθμό του Μουλούντ, διευκρίνισε εκπρόσωπος της αστυνομίας, ο οποίος πρόσθεσε ότι ''πρόκειται για βόμβα''.

    Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας σημείωσε ότι είναι δύσκολο να υπολογιστεί ακριβώς ο αριθμός των τραυματιών από την έκρηξη αυτή που σημειώθηκε σε ώρα αιχμής στον σταθμό, καθώς ορισμένοι από αυτούς διακομίστηκαν αμέσως σε νοσοκομείο είτε με τα πρώτα ασθενοφόρα που έσπευσαν στην περιοχή, είτε με ταξί.

    [10] Νεκροί δύο Ισραηλινοί από ''λάθος'' ομοεθνών τους

    13/3/2003 7:19:00 μμ

    Δύο Ισραηλινοί σκοτώθηκαν την Πέμπτη κατά λάθος από Ισραηλινούς στρατιώτες, κοντά στη Χεβρώνα της Δυτικής Όχθης, μετέδωσε το ισραηλινό ραδιόφωνο, αν και ο στρατός δεν έχει κάνει προς το παρόν κανένα επίσημο σχόλιο. Σύμφωνα με το ραδιοσταθμό, οι δύο Ισραηλινοί ταξίδευαν με αυτοκίνητο που δέχθηκε καταιγιστικά πυρά σε μία διασταύρωση κοντά στον οικισμό Πνέι Χέβερ νότια της Χεβρώνας είτε απο στρατιώτες είτε από ελικόπτερο. Ο στρατός, σύμφωνα με τον ραδιοσταθμό, εξετάζει το ενδεχόμενο να πρόκειται για ''επιχειρησιακό λάθος''.

    Ο ισραηλινός στρατός, που διέταξε ήδη την διενέργεια έρευνας για το σημερινό περιστατικό, χρησιμοποιεί ελικόπτερα για τις επιθέσεις εναντίον αυτοκινήτων τα οποία χρησιμοποιούν καταζητούμενοι Παλαιστίνιοι, πλήγματα που οι τελευταίοι χαρακτηρίζουν ως δολοφονίες.

    Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές έχουν πραγματοποιήσει τις τελευταίες ημέρες σειρά επιθέσεων στην ίδια περιοχή με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους ένα ανδρόγυνο στον οικισμό Κιριάτ Αρμπα και ένας στρατιώτης σε ενέδρα στην Χεβρώνα.

    Διαβουλεύσεις για τον μελλοντικό Παλαιστίνιο πρωθυπουργό

    Στο μεταξύ, ο Ιμπραήμ Αμπού Νάτζαχ, αναπληρωτής του προέδρου του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου (κοινοβουλίου) Αχμεντ Κορέι, δήλωσε την Πέμπτη στην Ραμάλα ότι ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Γιάσερ Αραφάτ βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τους νομικούς συμβούλους του σχετικά με τροποποιήσεις στο κείμενο που θα προσδιορίζει τις εξουσίες του μελλοντικού πρωθυπουργού των Παλαιστινίων.

    Μία νέα σύνοδος του κοινοβουλίου είναι αναγκαία για να εγκριθούν οι τροποποιήσεις και οι προπαρασκευαστικές διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη στη Ραμάλα για να γίνει η σύνοδος αυτή την Δευτέρα, πρόσθεσε.

    Ο Αραφάτ έχει προτείνει για το πρωθυπουργικό αξίωμα τον Αμπού Μάζεν, 68 ετών, αλλά ο τελευταίος δεν έχει δηλώσει προς το παρόν εάν αποδέχεται.

    [11] Πολύνεκρη καραμπόλα στην Ιταλία

    13/3/2003 6:22:00 μμ

    Στους 14 ανέρχεται μέχρι στιγμής ο αριθμός των νεκρών από καραμπόλα περίπου 250 αυτοκινήτων που σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης στη βόρεια Ιταλία ενώ οι τραυματίες σε περίπου 85, τέσσερις από τους οποίους βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Η καραμπόλα έγινε και από τις δύο κατευθύνσεις του δρόμου, περίπου 30 χλμ. βόρεια της Βενετίας, στον στον αυτοκινητόδρομο Α4 Βενετίας-Τεργέστης.Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις προσπάθειες τους και εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να αυξηθεί.

    Η πρώτη σύγκρουση έγινε στις 08:00 (ώρα Ελλάδας) μεταξύ φορτηγών. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, κυριότερος λόγος της καραμπόλας ήταν η ομίχλη και η μεγάλη ταχύτητα.

    Μεταξύ των αυτοκινήτων που συγκρούστηκαν ήταν και ένα λεωφορείο που μετέφερε παιδιά, ένα από τα οποία βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

    Περίπου 30 ασθενοφόρα έσπευσαν επί τόπου. Ο δρόμος έκλεισε για την κυκλοφορία για πολλές ώρες, ενώ δικαστές διέταξαν ανακρίσεις.

    [12] Τουρκία: Απαγόρευση λειτουργίας φιλοκουρδικού κόμματος

    13/3/2003 2:21:00 μμ

    Την απαγόρευση λειτουργίας του φιλοκουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (DEHAP), ζήτησε την Πέμπτη από το συνταγματικό δικαστήριο ο γενικός εισαγγελέας της Τουρκίας Σαμπίχ Κανάντογλου. Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγες ώρες νωρίτερα, το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας τάχθηκε υπέρ της απαγόρευσης λειτουργίας του επίσης φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας του Λαού (HADEP). Μέχρι στιγμής, δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες του κατηγορητηρίου βάσει του οποίου ο γενικός εισαγγελέας προχώρησε στην παραπάνω απόφαση. Η απαγόρευση λειτουργίας του HADEP έγινε με το σκεπτικό ότι το κόμμα αυτό διατηρεί δεσμούς με ένοπλους κούρδους αντάρτες. Τα δύο κόμματα έχουν στενή συνεργασία, καθώς το HADEP υποστήριξε το DEHAP κατά τις γενικές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου, εξασφαλίζοντας ευρύτατη υποστήριξη στις κατεξοχήν κουρδικές νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας, χωρίς ωστόσο να κατορθώσει να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

    [13] Τουρκία: Εκτός νόμου το φιλοκουρδικό κόμμα HADEP

    13/3/2003 4:18:00 μμ

    Το τέταρτο κατά σειρά φιλοκουρδικό κόμμα που τίθεται εκτός νόμου τα τελευταία δέκα χρόνια είναι το Κόμμα Λαϊκής Δημοκρατίας (HADEP), το οποίο είναι παρελθόν από την Πέμπτη, με ομόφωνη απόφαση του τουρκικού Συνταγματικού Δικαστηρίου. Η απόφαση αυτή μεταξύ άλλων δείχνει και την "τουρκική ευαισθησία" στο κουρδικό ζήτημα, πράγμα που υποδηλώνει πολλά, σχετικά με το ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα αν επαναλαμβανόταν η δίκη Οτσαλάν, μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το οποίο έκρινε την Τετάρτη ότι δεν ήταν δίκαιη η δίκη Οτσαλάν.

    Η απόφαση σχετικά με το HADEP έρχεται να προστεθεί στη συσσώρευση ψυχρότητας στα Τουρκοευρωπαϊκά που ξεκίνησε ουσιαστικά με τη Σύνοδο Κορυφής στην Κοπεγχάγη, όταν δεν ανακοινώθηκε συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων με την Τουρκία και συνεχίστηκε με το Κυπριακό και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τον Οτσαλάν.

    Το τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο έθεσε εκτός νόμου το HADEP επειδή το τελευταίο "εξελίχθηκε σε εστία δραστηριοτήτων που έρχονται σε αντίθεση προς την εδαφική και κρατική ακεραιότητα της Τουρκίας". Το Δικαστήριο έκρινε ότι το HADEP εξελίχθηκε σε τέτοια "εστία", "τόσο με δραστηριότητές του, όσο και με τη βοήθεια και υποστήριξη που παρείχε προς την τρομοκρατική οργάνωση ΡΚΚ".

    Το Δικαστήριο αποφάσισε επίσης την απαγόρευση ενεργού πολιτικής δράσης για πέντε χρόνια, σε 46 στελέχη του κόμματος, μεταξύ των οποίων και του πρώην προέδρου του, Μουράτ Μποζλάκ.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης, ο εισαγγελέας του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου που είχε προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο για το κλείσιμο του HADEP-- για να αρχίσει το Συνταγματικό Δικαστήριο να εξετάζει την υπόθεση στις 29 Ιανουαρίου 1999-- ανακοίνωσε ότι προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο για το κλείσιμο και του Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος (DEHAP) που είχε ιδρυθεί πριν από λίγο καιρό, ουσιαστικά για το ενδεχόμενο να τεθεί εκτός νόμου το HADEP.

    ''Αρνητική εξέλιξη για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας''

    "Ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη για την ομαλοποίηση της πολιτικής ζωής και την εμπέδωση των δημοκρατικών θεσμών στην Τουρκία", χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Παναγιώτης Μπεγλίτης την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας για την απαγόρευση λειτουργίας του κόμματος HADEP.

    "Η Τουρκία ως υποψήφια για την ένταξη στην ΕΕ χώρα --παρατήρησε ο κ. Μπεγλίτης-- έχει την υποχρέωση να εγγυάται την ομαλή και ανεμπόδιστη λειτουργία των πολιτικών κομμάτων, όπως εξάλλου δεσμεύεται από την εταιρική σχέση που έχει συνάψει με την ΕΕ".

    Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών αφού ανέφερε ότι η απόφαση για την απαγόρευση λειτουργίας του κόμματος HADEP θα αξιολογηθεί από τα αρμόδια θεσμικά όργανα της ΕΕ διατύπωσε την άποψη ότι το γεγονός αυτό "θα επηρεάσει αρνητικά την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας".

    [14] Στην κόψη του ξυραφιού

    13/3/2003 6:22:00 μμ

    Για την επόμενη εβδομάδα μετατίθεται σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η κρίσιμη ψηφοφορία του ΣΑ για το σχέδιο απόφασης, που θα ανοίξει το δρόμο στον πόλεμο κατά του Ιράκ. ΗΠΑ και Βρετανία δεν συγκεντρώνουν μέχρι στιγμής τον απαραίτητο αριθμό θετικών ψήφων, γεγονός που τους αναγκάζει να καθυστερήσουν τα σχέδια της επέμβασης. Η Βρετανία προωθεί σχέδιο έξι σημείων, αποβλέποντας στις ψήφους των αναποφάσιστων-μη μονίμων μελών. Στην Αθήνα ο Κ. Σημίτης εκτίμησε ότι μέχρι το επόμενο 10μερο θα υπάρχει συνολική εικόνα της κατάστασης.

    Απέρριψαν το αγγλικό σχέδιο Ιράκ, Γαλλία, Γερμανία

    Για σχέδιο πολέμου έκανε λόγο ο Iρακινός υπουργός Εξωτερικών απορρίπτοντας την πρόταση έξι σημείων της Βρετανίας. Το βρετανικό σχέδιο απέρριψαν νωρίτερα η Γαλλία και η Γερμανία υποστηρίζοντας ότι ανάβει το πράσινο φως για τον πόλεμο. "Είμαστε αντίθετοι στη λογική του τελεσιγράφου", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ντομινίκ ντε Βιλπέν. Πρωτοφανή χαρακτήρισε τη απόρριψη του σχεδίου ο Βρετανός ομόλογός του Τζακ Στρο. Ίδια και η στάση της Ρωσίας που επανέλαβε ότι θα ασκήσει βέτο σε κάθε απόφαση που ανοίγει το δρόμο για τον πόλεμο.

    Βρετανία και Ουάσιγκτον στέλνουν ωστόσο αντιφατικά μηνύματα για την παράταση της προθεσμίας της 17ης Μαρτίου. Μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Βρετανίας άφησε ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο, όμως ο Αμερικανός ομόλογός του το απέκλεισε.

    Μετά τη συνάντησή του με τον Βρετανό πρωθυπουργό ο ηγέτης των Συντηρητικών Σμιθ δήλωσε ότι ο Μπλερ θεωρεί λιγότερο πιθανή από ποτέ μια δεύτερη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, γεγονός που "μας φέρνει πιο κοντά στον πόλεμο". Η ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών ντε Παλάθιο δηλώνει εξάλλου ότι η δεύτερη απόφαση ενδέχεται να μην κατατεθεί προς ψήφιση.

    Την ίδια ώρα, κρίσιμη συνεδρίαση του βρετανικού υπουργικού συμβουλίου διεξάγεται την Πέμπτη, για πρώτη φορά μετά την απειλή της υπουργού Διεθνούς Ανάπτυξης Κλερ Σορτ να παραιτηθεί λόγω της πολιτικής Μπλερ για το Ιράκ.

    Στρατιωτικές προετοιμασίες-Εκτακτη συνεδρίαση της τουρκικής βουλής

    ΗΠΑ και Βρετανία εξακολουθούν να συγκεντρώνουν δυνάμεις στην περιοχή. Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, 300.000 άντρες, 130 πλοία και εκατοντάδες αεροσκάφη βρίσκονται σε απόσταση βολής από το Ιράκ.

    Σύμφωνα με το CNN εξάλλου, Αμερικανοί και Ιρακινοί στρατηγοί διεξάγουν μυστικές διαπραγματεύσεις για την παράδοση ανώτατων ιρακινών αξιωματούχων εάν και όταν ξεσπάσει πόλεμος.

    Εν τω μεταξύ, ανώτατος αξιωματούχος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, ανακοίνωσε ότι το σαββατοκύριακο θα συνεδριάσει εκτάκτως το κοινοβούλιο. Δεν ανέφερε για ποιο θέμα, εκτιμάται όμως ότι θα αφορά την ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων στην Τουρκία.

    [15] ''Όλες οι επιλογές είναι ανοιχτές'' δηλώνει ο Παόυελ

    13/3/2003 7:35:00 μμ

    "Ολες οι επιλογές είναι ανοικτές" σε ότι αφορά μία νέα απόφαση για το Ιράκ από το Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένης και της μη ψήφισης της νέας απόφασης, τόνισε την Πέμπτη ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Κόλιν Πάουελ. Καταθέτοντας σε αρμόδια υποεπιτροπή του Κογκρέσου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε επίσης ότι ''το Σαββατοκύριακο θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις'' για το αμερικανικό σχέδιο της νέας αυτής απόφασης.

    Επιθυμία των ΗΠΑ είναι για το τελικό σχέδιο της απόφασης να μην εγείρεται θέμα βέτο και γι' αυτό οι ΗΠΑ συνεχίζουν να διαβουλεύονται με τους εταίρους τους στο Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ, δήλωσε επίσης ο Παουελ.

    Τόνισε όμως ότι όλες οι επιλογές, της ψήφισης της απόφασης αυτής, αλλά εξίσου και της διαδικασίας απόφασης χωρίς να γίνει ψηφοφορία ''είναι ανοικτές''.

    [16] Κρίσιμη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου στη Βρετανία

    13/3/2003 12:05:00 μμ

    Υπό της σκιά της απειλής της υπουργού Διεθνούς Ανάπτυξης Κλερ Σολτ να παραιτηθεί σε ένδειξη διαφωνίας για την πολιτική του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ έναντι της Βαγδάτης, συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό Συμβούλιο στη Βρετανία για να εξετάσει την ιρακινή κρίση. Η σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να είναι η τελευταία πριν την επίθεση εναντίον του Ιράκ. Σύμφωνα μάλιστα με τον βρετανικό Τύπο, ο Μπλερ θα παίξει το πολιτικό του μέλλον τις επόμενες τρεις ημέρες. ''Ο κ.Μπλερ γνωρίζει ότι το πολιτικό του μέλλον θα καθοριστεί τις επόμενες 72 ώρες'', γράφουν οι Τάιμς. ''Οι επόμενες 72 ώρες θα είναι οι πλέον κρίσιμες στην πολιτική ζωή του Τόνι Μπλερ'' γράφει και η Σαν. Την Τετάρτη ο Βρετανός πρωθυπουργός μιλώντας στη Βουλή κατέστησε σαφές ότι είναι ''αποφασισμένος να παραμείνει σταθερός'' στο τρόπο που χειρίζεται την ιρακινή κρίση.

    [17] Έκθεση καταστροφής βιολογικών-χημικών όπλων θα επιδώσει το Ιράκ

    13/3/2003 6:44:00 μμ

    Έκθεση για την καταστροφή του νευροπαραλυτικού αερίου VX θα στείλει το Ιράκ στον επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ, Χανς Μπλιξ την Παρασκευή και λίγες ημέρες αργότερα άλλη μία έκθεση για τις ποσότητες βακίλου του άνθρακα που κατέστρεψε το 1991, δήλωσε την Πέμπτη διπλωματική πηγή στη Βαγδάτη.

    Ο Χανς Μπλιξ είχε ζητήσει από το Ιράκ να υποβάλει πλήρεις εκθέσεις που θα στηρίζουν τους ισχυρισμούς του για την καταστροφή του νευροπαραλυτικού αερίου VX και του βακίλου του άνθρακα μετά τον πόλεμο του Κόλπου το 1991.

    [18] Τα ''αόρατα'' Στελθ πετούν προς το Ιράκ

    13/3/2003 6:25:00 μμ

    Τα τύμπανα τού πολέμου έχουν αρχίσει να ηχούν. Βομβαρδιστικά Στέλθ έχουν απογειωθεί ήδη από τις Ηνωμένες Πολιτείες και κατευθύνονται προς τον Περσικό Κόλπο. Τα ''αόρατα'' από τα ραντάρ αμερικανικά βομβαρδιστικά αναπτύχθηκαν για πρώτη φορά στη διάρκεια της νύχτας από τη βάση τους στο Μιζούρι, στο πλαίσιο των προετοιμασιών για έναν ενδεχόμενο πόλεμο στο Ιράκ, ανακοίνωσε την Πέμπτη μια εκπρόσωπος της βάσης. "Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι αναπτύξαμε τα B-2 στη διάρκεια της περασμένης νύχτας", δήλωσε η αντισμήναρχος Κάτ Οχλμάγιερ, εκπρόσωπος της αεροπορικής βάσης Ουάιτμαν. "Τα B-2 έχουν αναπτυχθεί και είναι σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα", πρόσθεσε χωρίς όμως να διευκρινίσει σε ποιές προωθημένες θέσεις εστάλησαν, με την προοπτική συμμετοχής σε ενδεχόμενη επέμβαση κατά στόχων στο Ιράκ.

    [19] Αντιπολεμική εκδήλωση στο δημαρχείο Καλαμαριάς

    13/3/2003 4:08:00 μμ

    Έναν διαφορετικό τρόπο επέλεξαν ο δήμος Καλαμαριάς και η κίνηση ''Πρωτοβουλία για την Ειρήνη'' για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στον επαπειλούμενο πόλεμο στο Ιράκ. Συγκέντρωσαν πρόβατα στο προαύλιο του δημαρχείου για να στείλουν το μήνυμα ότι ''οι λαοί δεν είναι πρόβατα για σφαγή''. Πάνω σε κάθε πρόβατο είχαν τοποθετήσει ταμπέλες με τα ονόματα χωρών, όπως Ιράκ, Γιουγκοσλαβία, Κύπρος, Κορέα, Ιράν, Χιλή, Βιετνάμ κ.α. Η ιδέα ήταν του εκπροσώπου της ''Πρωτοβουλίας για την Ειρήνη'' Μιχάλη Ξυλάκη. Εκτός από τα συγκεντρωμένα πρόβατα, έξω από το δημαρχείο υπήρχαν νέοι με βαμμένα πρόσωπα, οι οποίοι κρατούσαν πανό με αντιπολεμικά συνθήματα. Λίγο αργότερα, στο δημαρχείο Καλαμαριάς προσήλθαν δήμαρχοι και εκπρόσωποι δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, καθώς και ο μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Προκόπιος, οι οποίοι υπέγραψαν διακήρυξη κατά του πολέμου στο Ιράκ.

    Mιας μεγάλη συμμαχία των δήμων κατά του πολέμου

    Στη διακήρυξη δήμαρχοι και μητροπολίτες ζητούν από την κυβέρνηση να απεμπλακεί από οποιαδήποτε πολεμική ενέργεια.

    Τη διακήρυξη προσυπογράφουν οι δήμαρχοι Καλαμαριάς, Πανοράματος, Μυγδονίας, Σταυρούπολης, Πολίχνης, Αγίου Παύλου, Πυλαίας, Μηχανιώνας, Μίκρας, Τριανδρίας, Χορτιάτη, Θερμαϊκού, Κορωνείας, ο αντιδήμαρχος Θέρμης, ο πρόεδρος του δημοτικού Συμβουλίου Συκεών, οι μητροπολίτες Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, Νεάπολης και Λαγκαδά, καθώς και ο Μιχάλης Ξυλάκης εκ μέρους της ''Πρωτοβουλίας για την Ειρήνη''.

    Τόσο ο δήμαρχος Καλαμαριάς κ. Οικονομίδης όσο και ο κ. Ξυλάκης επισήμαναν ότι στόχος είναι η συγκρότηση μιας μεγάλης συμμαχίας δημάρχων και μητροπολιτών, η οποία θα αποκτήσει πανελλαδικά χαρακτηριστικά.

    Ήδη αρκετοί δήμαρχοι έχουν εκδηλώσει τη βούληση να πλαισιώσουν την πρωτοβουλία, ενώ όπως είπε ο δήμαρχος Καλαμαριάς, ο μητροπολίτης Ιερισσού Νικόδημος έχει απαντήσει θετικά. Τις επόμενες ημέρες θα απευθυνθούν προσκλήσεις και σε άλλους δημάρχους και μητροπολίτες.

    [20] Οι έξι όροι που θέτει η Βρετανία

    13/3/2003 3:31:00 μμ

    Οι έξι όροι του βρετανικού κειμένου το οποίο έχει τη μορφή του ''non paper'' και τον τίτλο "Ιράκ", είναι οι εξής:

    1. Να παραδεχτεί δημοσίως ο Σαντάμ Χουσεΐν ότι έχει όπλα μαζικής καταστροφής και να δηλώσει ότι θα τα καταστρέψει.

    2. Να επιτραπεί σε τουλάχιστον 30 Ιρακινούς επιστήμονες, με τις οικογένειές τους, να μεταβούν στην Κύπρο για να καταθέσουν στους επιθεωρητές του ΟΗΕ.

    3. Να παραδοθούν όλα τα αποθέματα άνθρακα και άλλων χημικών ή βιολογικών όπλων ή να αποδειχθεί ότι έχουν καταστραφεί.

    4. Να καταστραφούν όλοι οι πύραυλοι Σαμούντ 2.

    5. Να γίνει απολογισμός όλων των μη επανδρωμένων ιρακινών αεροσκαφών.

    6. Να παραδοθούν για να καταστραφούν όλα τα κινητά εργαστήρια βιολογικών και χημικών όπλων.

    [21] Κανένα έκτακτο μέτρο για την οικονομία

    13/3/2003 4:27:00 μμ

    Προβληματισμός επικρατεί στις χώρες της Ε.Ε. όπως και στην Ελλάδα, για τις επιπτώσεις στην οικονομία ενός πιθανού πόλεμου στο Ιράκ. Στις 19/3 συγκαλείται εκτάκτως το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών των "15". Στην Αθήνα, το Υπουργικό Συμβούλιο που συνεδρίασε την Πέμπτη, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού αποφάσισε την αυστηρή τήρηση του προϋπολογισμού, τη συγκράτηση των δαπανών και τη γρήγορη απορρόφηση του Γ΄Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης στην παρούσα οικονομική συγκυρία ενώ δεν ανακοινώθηκε κανένα έκτακτο μέτρο.

    Ψυχραιμία επικρατεί στην κυβέρνηση

    ''Η επιλογή μας είναι ανάπτυξη με σταθερότητα" υπογράμμισε ο Κώστας Σημίτης, τονίζοντας ότι "πρέπει να δοθεί το μέτρο της πραγματικής κατάστασης και να αποκρούσουμε την καταστροφολογία''.

    Οπως τόνισε ο Πρωθυπουργός ''δεν θα παρασυρθούμε απ' όσους θέλουν να τροφοδοτήσουν ένα κλίμα κρίσεως και φοβίας και εκτάκτων μέτρων στην οικονομία''.

    Ο Κώστας Σημίτης επεσήμανε ότι και αυτή η κρίση θα ξεπεραστεί αν είμαστε σώφρονες, επιδείξουμε αυτοσυγκράτηση και κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε. Σε αντίστοιχη πιο μεγάλη κρίση, αυτή του 1999 στη Γιουγκοσλαβία, η χώρα μας μπόρεσε και την ξεπέρασε, τόνισε ο κ. Σημίτης.

    Ο κ. Σημίτης σχολιάζοντας τη δυσμενή διεθνή συγκυρία (με τις κακές επιδόσεις του χρηματιστηρίου, την άνοδο των τιμών πετρελαίου, τις πιθανές παρενέργειες στον τουρισμό) υπογράμμισε πως όλα αυτά τα στοιχεία ''δεν δημιουργούν εικόνα κρίσης''.

    Ως εκ τούτου, σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας ουδείς από τους υπουργούς υποστήριξε την ανάγκη λήψης εκτάκτων μέτρων και οι πάντες συμφώνησαν πως με σοβαρότητα και σύνεση πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση, στην κατεύθυνση: ενίσχυσης του αντιπληθωριστικού μετώπου (κυρίως στα τρόφιμα και τις υπηρεσίες, αποφεύγοντας δηλαδή τις αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ πέραν του πληθωρισμού), πιθανής ανάληψης μέτρων υπέρ του τουρισμού και ενίσχυσης των εξαγωγών.

    Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από τον επικείμενο πόλεμο στο Ιράκ χρειάζεται ένα συνολικό σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης και η συνεργασία όλων δήλωσε στη ΝΕΤ 105, 8 ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαπας.

    Ο γ.γ. του υπουργείου Ανάπτυξης Γιώργος Αγραφιώτης που μίλησε στη ΝΕΤ 105,8, διαβεβαίωσε ότι υπάρχει πλήρης επάρκεια καυσίμων για πάνω από 90 ημέρες, ενώ τόνισε ότι βασικός προμηθευτής της χώρας μας είναι η Ρωσία κι όχι οι χώρες του ΟΠΕΚ.

    Να προχωρήσει η κυβέρνηση με τολμηρά βήματα προκειμένου να αναχαιτίσει τις δυσμενείς επιπτώσεις από ένα ενδεχόμενο πόλεμο, ζήτησε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Δρακούλης Φουντουκάκος.

    ''Η διατήρηση της ανάπτυξης θα σώσει την οικονομία μας''

    Με τη διατήρηση της ανάπτυξης θα μπορέσουμε να αποφύγουμε αλλά και να μετριάσουμε τις συνέπειες σε περίπτωση πολέμου, τόνισε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Οικονομίας, Νίκος Χριστοδουλάκης, σε συνέντευξη του αμέσως μετά το υπουργικό συμβούλιο.

    Η ελληνική οικονομία, επισήμανε, μπορεί να αντεπεξέλθει τις συνέπειες, γι΄αυτό το λόγο δεν απαιτούνται έκτακτα μέτρα, αντίθετα απαιτείται έμφαση στον τομέα της ανάπτυξης και στην αντιπληθωριστική πολιτική.

    Ο κ. Χριστοδουλάκης τόνισε επίσης ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ πάνω από το επίπεδο του πληθωρισμού, στα εισιτήρια όλων των μέσων, ενώ σε περίπτωση που χρειαστεί, υπάρχει περιθώριο στήριξης των χαμηλών εισοδημάτων από τον προϋπολογισμό.

    Τι μέτρα προτείνει η Τράπεζα Ελλάδος

    Μέτρα για τον περιορισμό των επιπτώσεων στην ελληνική οικονομία από μία πολεμική σύγκρουση, προτείνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Νίκος Γκαργκάνας. Συγκεκριμένα:

    - Ζητεί από την κυβέρνηση να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για τη διαχείριση των πετρελαϊκών αποθεμάτων και την παρακολούθηση της αγοράς καυσίμων.

    - Οι κοινωνικοί εταίροι να επιδιώξουν την άμεση βελτίωση της ανταγωνιστικότητας σε τομείς όπου αυτή μειώθηκε το 2002.

    Στην έκθεση για τη Νομισματική πολιτική, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, προβλέπεται ότι:

    ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ το 2003 θα διαμορφωθεί σε 3,7%

    και πως ο πληθωρισμός θα ισορροπήσει σε υψηλότερα μέσα επίπεδα σε σχέση με το 2002.

    Τέλος, ο κ. Γκαργκάνας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της μελέτης που πραγματοποίησε η ICAP, σύμφωνα με την οποία τα ελληνικά νοικοκυριά δεν είναι υπερχρεωμένα. Για το λόγο αυτό, όπως είπε ο ίδιος, μελετά την άρση των περιορισμών που ισχύουν στα καταναλωτικά δάνεια μετά τον Απρίλιο.

    Α. Κακλαμάνης: ''Αισιοδοξία και εγρήγορση''

    Νωρίτερα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Νίκος Γκαργκάνας, παρέδωσε την έκθεση για τη νομισματική πολιτική 2002-2003, στον Πρόεδρο της Βουλής ενώ το πρωί είχε συνάντηση 45 λεπτών με τον Πρωθυπουργό.

    Εγρήγορση και όχι απαισιοδοξία λόγω της αναπτυξιακής πορείας της οικονομίας μας συνέστησε ο Απόστολος Κακλαμάνης, μετά τη συνάντηση με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

    Ο κ. Κακλαμάνης ανέφερε ότι τόσο η Τράπεζα της Ελλάδος, όσο και η κυβέρνηση βρίσκεται σε εγρήγορση για το ενδεχόμενο πολέμου στο Ιράκ που απασχολεί όλη την Ευρώπη, αφού με αυτόν υπονομεύεται ουσιαστικά από τις ΗΠΑ η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

    Κάλεσε, τέλος, όλους να συγκλίνουν στην προσπάθεια ανάπτυξης της παραγωγικής δραστηριότητας, θέση με την οποία συμφώνησε απόλυτα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

    [22] Γκαργκάνας: Δεν είναι υπερχρεωμένα τα ελληνικά νοικοκυριά

    13/3/2003 5:12:00 μμ

    Οι ελληνικές οικογένειες προσφεύγουν στο δανεισμό μετά από προσεκτική εξέταση των δυνατοτήτων τους και οι τράπεζες δεν χορηγούν δάνεια αλόγιστα. Αυτό διαβεβαίωσε κατηγορηματικά την Πέμπτη ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Νικόλαος Γκαργκάνας παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας της ICAP με θέμα το βαθμό δανεισμού των ελληνικών νοικοκυριών που πραγματοποιήθηκε στο χρονικό διάστημα από τα τέλη Σεπτεμβρίου 2002 μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου του 2003 σε όλη την χώρα. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος διαβεβαίωσε επίσης ότι τα δάνεια των νοικοκυριών σε καθυστέρηση αντιστοιχούν σε χαμηλό ποσοστό του συνόλου των δανείων.

    Ικανοποιητικά τα στοιχεία λέει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος

    ''Τα τελευταία τρία-τέσσερα χρόνια το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει μειωθεί δραματικά και κυμαίνεται στο 6% του συνόλου των δανείων, ποσοστό που θεωρείται χαμηλό'' ανέφερε χαρακτηριστικά ο διοικητής, διαψεύδοντας κατηγορηματικά στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η οργάνωση καταναλωτών ΕΚΠΟΙΖΩ, περί πλειστηριασμών από καθυστερήσεις στεγαστικών δανείων κλπ.

    Τα πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα της έρευνας της ICAP, σε συνδυασμό με την υποχώρηση της πιστωτικής επέκτασης, μας επιτρέπουν να προχωρήσουμε στην απελευθέρωση των ορίων στην καταναλωτική πίστη, επισήμανε ο Νικόλαος Γκαργκάνας, χωρίς πάντως να προσδιορίσει χρονικά πότε θα συμβεί αυτό.

    Διευκρίνισε πάντως ότι η απελευθέρωση θα γίνει μετά την έναρξη της λειτουργίας του Γραφείου Πίστης (''λευκή λίστα'') στο πλαίσιο του "Τειρεσία", που εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους.

    Δανειζόμαστε, αλλά το ''ελέγχουμε'', λέει η ICAP

    Ειδικότερα, τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι ο δανεισμός είναι σε σημαντικό βαθμό συγκεντρωμένος στα νοικοκυριά με υψηλότερα εισοδήματα και περιουσία. Κατά μέσο όρο το συνολικό υπόλοιπο των πάσης φύσεων δανείων δεν υπερβαίνει το ετήσιο εισόδημα των νοικοκυριών ακόμη και στα χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια.

    Υπάρχουν πάντως ορισμένες ενδείξεις ότι ενδεχομένως ορισμένα νοικοκυριά έχουν λάβει προσωπικά δάνεια πάνω από τα όρια που έχει καθορίσει η Τράπεζα της Ελλάδας (3.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο).

    Αλλα συμπεράσματα που προκύπτουν από την έρευνα είναι τα εξής:

    Το 49,8% των νοικοκυριών του δείγματος δήλωσαν ότι δεν έχουν οφειλές από κανενός είδους δάνειο, τραπεζικό ή μη. Από τα νοικοκυριά του δείγματος που προέρχονται από τις ημιαστικές περιοχές, περίπου το 64,7% δήλωσε ότι δεν έχει οφειλές από δάνεια οποιασδήποτε μορφής, ενώ στην Αθήνα το ποσοστό αυτό περιορίζεται στο 42,5%.

    Το ποσοστό των νοικοκυριών που δεν έχουν συνάψει κανενός είδους δάνειο, ανέρχεται στο 64,9% στα νοικοκυριά με χαμηλό ετήσιο εισόδημα (μέχρι 15.000 ευρώ), μειώνεται σε 37,6% στα νοικοκυριά μεσαίου εισοδήματος (15.000 μέχρι 30.000 ευρώ) και περιορίζεται σε 22,7% στα νοικοκυριά με υψηλό ή πολύ υψηλό εισόδημα (πάνω από 30.000 ευρώ).

    Το 50,2% των νοικοκυριών έχουν οφειλές από δάνεια. Κατά μέσο όρο, έκαστο από τα νοικοκυριά αυτά οφείλει 16.143 ευρώ. Το ποσό αυτό, αναγόμενο στο σύνολο των νοικοκυριών που έδωσαν ολοκληρωμένες απαντήσεις, σημαίνει ότι κατά μέσο όρο έκαστο νοικοκυριό οφείλει περίπου 8.100 ευρώ.

    Η πλέον διαδεδομένη μορφή δανεισμού των νοικοκυριών είναι

    μέσω πιστωτικών καρτών, καθώς τα μισά περίπου (50,6%) από τα νοικοκυριά που έχουν οφειλές από δάνεια, δήλωσαν ότι έχουν δανειστεί μέσω πιστωτικής κάρτας και κατά μέσο όρο έκαστο οφείλει 1.830 ευρώ.

    Η δεύτερη πλέον διαδεδομένη κατηγορία δανείων είναι τα στεγαστικά δάνεια: Το 28,4% των νοικοκυριών που έχουν δανειστεί, έχουν συνάψει στεγαστικό δάνειο και κατά μέσο όρο καθένα από αυτά τα νοικοκυριά οφείλει 40.000 ευρώ.

    Ακολουθούν τα δάνεια για αγορά αυτοκινήτων (21,3%), τα προσωπικά δάνεια (20,5%) κλπ.

    Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε ένα δείγμα 6.005 νοικοκυριών σε όλες της αστικές και ημιαστικές περιοχές της Ελλάδος, οι οποίες καλύπτουν το 80% του συνολικού πληθυσμού της χώρας.

    [23] Σε αγωγές κατά τραπεζών προχωρά το ΙΝΚΑ

    13/3/2003 4:56:00 μμ

    Με αγωγές κατά όλων σχεδόν των τραπεζών, οι οποίες θα κατατεθούν εντός των επόμενων ημερών, πρόκειται να "γιορτάσει" το Ινστιτούτου Καταναλωτών, την επερχόμενη Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή. Με τις αγωγές, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ X. Κουρής, θα επιδιωχθεί να κηρυχθούν ως παράνομοι και καταχρηστικοί περίπου δέκα όροι από τις τραπεζικές συμβάσεις πιστωτικών καρτών, καθώς και προσωπικών και καταναλωτικών δανείων. Στο μεταξύ, σύμφωνα με το ελληνικό βαρόμετρο καταναλωτών ΙNΚA 2003, το κόστος ζωής απασχολεί το 91% των καταναλωτών, η υγεία το 87%, η παιδεία το 73%, η ανεργία το 71% και η ασφάλεια τροφίμων το 67%.

    Ψηλά στην εκτίμηση των καταναλωτών ο Συνήγορος του Πολίτη

    Επίσης, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του βαρόμετρου του ΙNΚA, το οποίο ανακοινώνεται μία ημέρα πριν τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Καταναλωτή (15 Μαρτίου), το 67% των καταναλωτών εκτιμά περισσότερο τον Συνήγορο του Πολίτη από τους εποπτικούς φορείς του Δημοσίου, ενώ αμέσως μετά ακολουθούν η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων με 58%, ο ΕΦΕΤ με 51%, το ΣΔΟΕ με 50% και το ΕΡΣ με 43%.

    Τέλος, ο τομέας των τραπεζών συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό "απογοητευμένων" καταναλωτών (91%), οι υπηρεσίες υγείας το 85% και τα πολιτικά κόμματα το 83%.

    [24] ΓΣΕΒΕΕ: Προαναγγελία κινητοποιήσεων στις ΜΜΕ

    13/3/2003 6:22:00 μμ

    Τα τελευταία εννιά έτη οι φόροι που κατέβαλαν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) αυξήθηκαν κατά 453%, ενώ η καθαρή αύξηση φόρου, προσαρμοσμένη στην αύξηση εισοδήματος, φθάνει το 273%. Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Φέτσης, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να υπογραμμίσει τα φορολογικά βάρη που καλούνται να επωμιστούν τα τελευταία χρόνια οι εμπορικές και βιοτεχνικές μονάδες, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι οι βιοτέχνες προκειμένου να ανταποκριθούν καταφεύγουν και σε τραπεζικό δανεισμό. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ προανήγγειλε για τις 21 Μαρτίου πανελλαδική κινητοποίηση του κλάδου με κλείσιμο όλων των καταστημάτων και βιομηχανιών κατά τη διάρκεια της ημέρας (πρώτη βάρδια), ενώ παράλληλα ανακοίνωσε την απόφαση για κλείσιμο όλων των καταστημάτων την πρώτη ημέρα του πολέμου στον Κόλπο, εφόσον βέβαια γίνει, ως ένδειξη διαμαρτυρίας και αντίθεσης του κλάδου στον πόλεμο κατά του Ιράκ.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ ζήτησε εξάλλου την παραίτηση του προέδρου του Χρηματιστηρίου γιατί, όπως τόνισε, επί των ημέρων του η χρηματιστηριακή αγορά απαξιώθηκε με αποτέλεσμα να ζημιωθούν οικονομικά χιλιάδες έμποροι, επαγγελματίες και καταναλωτές.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ επεσήμανε επίσης ότι:

    -Η συμμετοχή της κρατικής επιχορήγησης στον τομέα συντάξεων από 29,2% περιορίστηκε το 2002 σε 10,5% και το 2003 εκτιμάται ότι θα περιοριστεί περαιτέρω στο 6,5%.

    -180.000 επαγγελματοβιοτέχνες θα πληρώσουν αυξημένες εισφορές έως και 32%.

    -160.000 ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ οφείλουν σήμερα περί τα 400 εκατ. ευρώ.

    -Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν έχουν συμμετοχή στο Γ' ΚΠΣ. Κάτι ανάλογο συνέβη και στα δύο προηγούμενα "πακέτα", ενώ απουσιάζουν και από την κατασκευή των Ολυμπιακών έργων.

    -Η ΓΣΕΒΕΕ επιμένει στη θέση της τα καταστήματα να λειτουργούν 52 ώρες την εβδομάδα με τρία απογεύματα κλειστά, τρία διακεκομμένα ωράρια και την Κυριακή αργία.

    [25] ΗΠΑ: Κύμα μαζικών απολύσεων στην Philips

    13/3/2003 5:53:00 μμ

    Σε απολύσεις 1.600 εργαζομένων της και κλείσιμο δύο εργοστασίων της στις ΗΠΑ θα προχωρήσει η Philips με στόχο την επάνοδο της κερδοφορίας του τμήματος ημιαγωγών. Τα εργοστάσια αυτά είναι στο Σαν Αντόνιο του Τέξας και στην Αλμπουκερκ του Νέου Μεξικού. Η μείωση των θέσεων εργασιών θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση 200 εκατ. ευρώ ετησίως, σύμφωνα με ανακοίνωση της Philips στο Euronext.

    Τον προηγούμενο μήνα, η κορυφαία ευρωπαϊκή εταιρία ηλεκτρονικών ευρείας κατανάλωσης γνωστοποίησε ότι οι καθαρές ζημίες της διευρύνθηκαν στο τέταρτο τρίμηνο σε 1,53 δισ. ευρώ, από 1,06 δισ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα, καθώς προχώρησε σε διαγραφή της αξίας της συμμετοχής της στο μετοχικό κεφάλαιο γαλλικής εταιρίας παροχής υπηρεσιών πληροφορικής.

    Οπως σημειώνει το Μπλούμπεργκ, ο διευθύνων σύμβουλος της Philips Γκέραρντ Κλέιστερλεε έχει μετακινήσει την παραγωγή σε χώρες με φθηνότερα εργατικό κόστος και έχει μειώσει το εργατικό δυναμικό της ολλανδικής εταιρίας κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 20% από το 2001 που ανέλαβε τα καθήκοντά του.

    Πηγή: ΑΠΕ

    [26] Νομοσχέδιο για τα καζίνο Πάρνηθας-Κέρκυρας

    13/3/2003 6:37:00 μμ

    Κατατέθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης στη Βουλή, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης "Ρυθμίσεις για τα καζίνα Πάρνηθας και Κέρκυρας και άλλες διατάξεις". Το σχέδιο νόμου ρυθμίζει την διαδικασία πλήρους εξόδου των δύο καζίνο από το ειδικό νομοθετικό καθεστώς που καθόριζε τη λειτουργία τους, για το οποίο η εισηγητική έκθεση του σχεδίου σημειώνει ότι "όχι μόνον διαφοροποιεί τη λειτουργία των καζίνων αυτών από τα υπόλοιπα ιδιωτικά καζίνο, αλλά αποτελεί τροχοπέδη στην προσπάθεια του κράτους να αποσυρθεί από μία κατεξοχήν ιδιωτική επιχειρηματική δραστηριότητα, όπως είναι η λειτουργία καζίνων".

    Παράλληλα, το σχέδιο νόμου θεσπίζει ρυθμίσεις για τη βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα των δύο καζίνων, τα δικαιώματα των εργαζομένων στις επιχειρήσεις αυτές, αλλά και τα δικαιώματα του Δημοσίου, από τα οποία τροφοδοτείται η διαφήμιση και προβολή του ελληνικού τουρισμού.

    [27] Μεγάλη η ζήτηση των εισιτηρίων για το 2004

    13/3/2003 5:22:00 μμ

    Εντυπωσιακή είναι η ανταπόκριση των συμβατικών εταίρων της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων "Αθήνα 2004" στο πρόγραμμα εισιτηρίων. Μέχρι σήμερα, έχουν κρατηθεί 730.000 εισιτήρια, συνολικής αξίας περίπου 50 εκ. ευρώ, ποσό που φθάνει το 27,3 % του προβλεπόμενου συνολικού ποσού εσόδων του σχετικού προγράμματος. Επισημαίνεται ότι το σύνολο του ποσού που προβλέπεται να εισπράξει η Οργανωτική Επιτροπή από τη πώληση των εισιτηρίων ανέρχεται σε 183 εκ. ευρώ, το 9,3% των εσόδων της.

    Εκπληρώνοντας τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τη Σύμβαση Ανάληψης των Αγώνων, η "Αθήνα 2004" έχει ήδη ξεκινήσει τις πωλήσεις των εισιτηρίων των Ολυμπιακών Αγώνων στους συμβατικούς της εταίρους, δηλαδή τις Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές, τις Διεθνείς Ομοσπονδίες, τους Χορηγούς, τους δικαιούχους των Ραδιοτηλεοπτικών δικαιωμάτων, κ.ά.

    Η ζήτηση που αντιμετωπίζει μέχρι στιγμής η "Οργανωτική Επιτροπή" από τους συμβατικούς της εταίρους υπερβαίνει κάθε προσδοκία και σε μερικές περιπτώσεις, όπως στη περίπτωση των Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών, ξεπερνά το ποσοστό που προβλέπεται για την ικανοποίηση των αναγκών τους. Για μερικά αθλήματα μάλιστα, όπως την κολύμβηση, η ζήτηση ξεπερνά τη συνολική χωρητικότητα της Αγωνιστικής Εγκατάστασης.

    [28] Τελεσίγραφο Θύρας 7 προς παίκτες του Ολυμπιακού

    13/3/2003 7:30:00 μμ

    Μήνυμα τελεσίγραφο προς τους παίκτες να τιμήσουν τα συμβόλαια τους, απέστειλαν οι οργανωμένοι φίλαθλοι του Ολυμπιακού. Μετά και από τη χθεσινή ήττα από τον ΠΑΟΚ, η Θύρα 7 ζητά από τους παίκτες να σταματήσουν να απογοητεύουν τον κόσμο του Ολυμπιακού και να πετύχουν οκτώ σερί νίκες, ώστε να κερδίσει η ομάδα και φέτος το πρωτάθλημα. "Όποιος παίκτης νιώθει ότι δεν μπορεί να προσφέρει ή δεν πιστεύει ότι θα πάρουμε το πρωτάθλημα ας σταματήσει να πηγαίνει στις προπονήσεις και να θέσει εαυτόν εκτός ομάδας" ζητούν χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι θα είναι κοντά στην ομάδα, και στον παιχνίδι με τον Ιωνικό στη Νεάπολη.

    [29] Ο Ταύρος και η λατρεία του στη Μεσόγειο

    13/3/2003 6:41:00 μμ

    Με τη φροντίδα της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας 2001-2004 και του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού ΑΕ, μια σπουδαία έκθεση που παρουσιάστηκε το Νοέμβριο του 2002 στην Βαρκελώνη, "Ο Ταύρος στο Μεσογειακό Κόσμο - Μύθοι και λατρείες", ανοίγει τις πόρτες της στο Μουσείο Μπενάκη για το αθηναϊκό κοινό, από τις 19 Μαρτίου έως τις 7 Ιουνίου του 2003. Όπως εύστοχα λέει ο τίτλος της, η έκθεση είναι αφιερωμένη στον ταύρο και τη θέση που κατείχε στον αρχαίο μεσογειακό κόσμο.

    Διαπολιτισμικό σύμβολο

    Ο ταύρος έπαιξε κυρίαρχο ρόλο στη ζωή της αρχαίας Ελλάδας, αλλά και των υπολοίπων χωρών της Μεσογείου, άλλοτε ως θεϊκή υπόσταση, άλλοτε ως αντικείμενο ή σύμβολο λατρείας κι άλλοτε ως μέσον επιβολής και διεκδίκησης εξουσίας για να επιτύχουν οι ήρωες ένα σημαντικό αξίωμα.

    Ακόμη και από την εποχή του χαλκού, που ήταν σε ημιάγρια κατάσταση, ο ταύρος ήταν μέρος ενός δύσκολου και προκλητικού κυνηγιού, πράξης λεβεντιάς και σωματικής υπεροχής. Συμβόλιζε τη δύναμη τη γονιμότητα του κοπαδιού, της γης, αλλά και την ευγονία των ανθρώπων και την αγριότητα της φύσης.

    Εξημερωμένος από τη νεολιθική εποχή, είχε σπουδαία χρησιμότητα στην αγροτική οικογένεια. Παρόμοιες σκηνές απεικονίζονται σε πολλά αρχαία ευρήματα. Σε χειροποίητα μινωικά ρυτά από την αρχή της 2ης χιλιετίας απεικονίζονται ταυροκαθάψια (ήταν τελετουργικό θέαμα της Μινωικής Κρήτης με ρίζες στην Αίγυπτο).

    Εκτός από τις πολιτισμικές αξίες που χαρακτηρίζουν και διαφοροποιούν τους λαούς που αναπτύχθηκαν κατά την αρχαιότητα στη Μεσόγειο, οι μύθοι που αναφέρονται στον ταύρο συνέβαλαν στη δημιουργία και καθιέρωση διαφόρων λατρειών και δοξασιών των λαών του αρχαίου μεσογειακού κόσμου.

    Ενα παράδειγμα είναι η ισχυρή αστρολατρική παράδοση πάνω στην Κρήτη και την ακμή του Μινωικού Πολιτισμού. Οι λατρείες του Ηλιου και της Σελήνης από τις νοτιοανατολικές ακτές της Μεσογείου, λατρείες του τύπου του "Αστέριου Δία" και της Αστάρτης, με μαγικές τελετουργίες για τη βροχή και τη βλάστηση, μυστηριακούς χορούς και γιορτές όπως - πιθανόν - τα ταυροκαθάψια, έγιναν αρχή για να πλαστούν οι μύθοι του Δία και της Ευρώπης, του Μίνωα και της Πασιφάης, του Δαίδαλου, του Μινώταυρου κ.λπ.

    Οι ενότητες της έκθεσης

    Από τις θεματικές ενότητες της έκθεσης ξεχωρίζουν:

    Η αρπαγή της Ευρώπης Οι μεταμορφώσεις των Θεών σε ταύρο Ο επουράνιος ταύρος Ο ταύρος της βροχής και του νερού Τα λατρευτικά σύμβολα όπως τα κέρατα καθοσιώσεως Σημαντικά Ιερά με αναθήματα πήλινων ταύρων Τα ταυροκαθάψια Ο χθόνιος ταύρος ζωοδότης και γονιμοποιός Οι γρανιτένιοι ταύροι της Ιβηρίας Η θυσία του ταύρου και η υποχθόνια φύση του.

    Η έκθεση με γνήσια αρχαία έργα τέχνης από μεγάλα μουσεία της Ευρώπης, καλύπτει αυτή τη γεμάτη γοητεία διαδρομή και διείσδυση στο φυσικό, γήινο, αλλά και μεταφυσικό περιβάλλον του Μινωικού και Μυκηναϊκού κόσμου, του Αιγαίου, της Κύπρου, της Παλαιστίνης, της Αιγύπτου, του Ασσυροβαβυλωνιακού κόσμου, των λαών της Ιβηρικής χερσονήσου, της Γαλατίας και της Ετρουρίας.

    Η Ελλάδα συμμετέχει με 64 έργα.

    Πηγή: www.cultureguide.gr

    [30] Σε συναγερμό για επιδημία γρίπης

    13/3/2003 5:10:00 μμ

    Παγκόσμιες προειδοποιήσεις για μία θανατηφόρο επιδημία γρίπης και πνευμονίας που έχει ξεσπάσει σε δύο ασιατικές χώρες, εξέδωσαν γιατροί και επιστήμονες. Μέχρι στιγμής, ένας άνδρας έχει πεθάνει, δεκάδες εργαζόμενοι νοσοκομείων έχουν προσβληθεί και πολλά άτομα βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση λόγω της γρίπης. Τα αίτια της επιδημίας δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά, όμως η παγκόσμια ιατρική κοινότητα βρίσκεται σε συναγερμό μετά το θάνατο ενός Αμερικανού επιχειρηματία σε νοσοκομείο του Χονγκ Κονγκ.

    Παγκόσμια ανακοίνωση του ΠΟΥ

    Ο Αμερικανός ασθενής διεκομίσθη σε νοσοκομείο του Aνόι του Βιετνάμ, όταν έπειτα από ένα επαγγελματικό ταξίδι στη Σαγκάη άρχισε να υποφέρει από σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα.

    Όταν η κατάστασή του χειροτέρευσε, οι γιατροί αποφάσισαν να τον στείλουν στο Χονγκ Κονγκ για να λάβει καλύτερη μεταχείριση. Επιστήμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ανησυχούν ότι το θύμα μπορεί να συνέβαλε ουσιαστικά στην εξάπλωση του ιού σε διάφορες χώρες.

    Ο οργανισμός εξέδωσε μία παγκόσμια ανακοίνωση, εφιστώντας την προσοχή των γιατρών όλου του κόσμου για τα συμπτώματα της ασθένειας. Μετά τη νοσηλεία του Αμερικανού ασθενούς στο Aνόι, τουλάχιστον 20 εργαζόμενοι του νοσοκομείου παρουσίασαν τα ίδια συμπτώματα. Από αυτούς, ορισμένοι παρουσίασαν και συμπτώματα πνευμονίας με αποτέλεσμα να κάνουν την ιατρική κοινότητα να ανησυχεί ιδιαιτέρως.

    Πηγή: BBC GREEK

    [31] Ενα 18μηνο μωρό δωρητής-ζωής για 26χρονο

    13/3/2003 4:24:00 μμ

    Πρωτοποριακή μεταμόσχευση νεφρών με δότη ένα μωρό, μόλις 18 μηνών που απεβίωσε σε νοσοκομείο της Ισπανίας, έγινε με επιτυχία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου. Λήπτης είναι ένας 26χρονος, ο οποίος νοσηλευόταν στο νοσοκομείο. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται παρόμοια μεταμόσχευση στη χώρα μας, δήλωσε ο καθηγητής και πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων Γιάννης Βλαχογιάννης.

    Παρά τις δυσκολίες που υπήρξαν, η κατάσταση του λήπτη κρίνεται ικανοποιητική από τους γιατρούς και, όπως δηλώθηκε, αυτός θα παραμείνει για μία εβδομάδα στο νοσοκομείο.

    Με την ευκαιρία της μεταμόσχευσης ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Μεταμοσχεύσεων εμφανίστηκε αισιόδοξος για την αύξηση των δωρητών οργάνων σώματος στην Ελλάδα και τόνισε ότι απαιτείται μεγάλη ακόμα προσπάθεια για να επιτευχθεί ο τελικός στόχος.

    Την τελευταία τετραετία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου έχουν γίνει 70 μεταμοσχεύσεις νεφρού, από τις οποίες οι 7 το πρώτο δίμηνο του 2003.

    Από το Μεταμοσχευτικό Κέντρο της Πάτρας γίνεται προεργασία, προκειμένου να αρχίσουν και οι μεταμοσχεύσεις παγκρέατος.

    [32] Τουρίστες και στο βυθό της Σαντορίνης!

    13/3/2003 6:57:00 μμ

    Το πρώτο τουριστικό υποβρύχιο στην Ελλάδα, το "Ατλαντίς Σαντορίνη Ι", εγκαινιάστηκε την Τετάρτη από τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργο Ανωμερίτη, στην προβλήτα του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας. Το υποβρύχιο καταδύεται στο μοναδικό σε θέαμα βυθό της Καλντέρας, σε βάθος 25-30 μέτρων με κλίση έως 15 μοίρες, έτσι ώστε να υπάρχει αρκετό φως για να απολαμβάνουν οι επιβάτες το βυθό.

    Μια μοναδική εμπειρία

    Το υποβρύχιο, που συνοδεύεται σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής του από σκάφος επιφανείας διατηρώντας διαρκή επικοινωνία με αυτό, χαρίζει στους επιβάτες του ένα μοναδικό υποβρύχιο θέαμα, μέσα από τα μεγάλα φινιστρίνια του καθ' όλη την υποβρύχια διαδρομή του στα διαυγή νερά της Σαντορίνης.

    Κάθε καταδυτική "κρουαζιέρα" διαρκεί περίπου μια ώρα και περιλαμβάνει 28 επιβάτες πλέον των δυο ατόμων που αποτελούν το πλήρωμα. Θα εκτελεί οκτώ-δέκα διαδρομές ημερησίως από την άνοιξη έως το Σεπτέμβριο.

    Το τελευταίας τεχνολογίας, ασφαλές και ευρύχωρο υποβρύχιο, ισπανικής κατασκευής σηματοδοτεί την έναρξη μιας σημαντικής ελληνοισπανικής επιχειρηματικής συνεργασίας.

    [33] Ο πλουσιότερος άνθρωπος της ροκ

    13/3/2003 7:07:00 μμ

    ''Δεν ενδιαφέρομαι ιδιαίτερα για τα χρήματα'' τραγουδούσε κάποτε ο Paul Mcartney, αλλά αντίθετα με το τραγούδι του ο συγκεκριμένος καλλιτέχνης φιγουράρει στην κορυφή του καταλόγου των πιο πλούσιων καλλιτεχνών που δημοσιεύει το μουσικό περιοδικό Ρόλινγκ Στόουν. Ο πρώην Beatle, που σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις είναι ο πρώτος δισεκατομμυριούχος απο τον κόσμο της ροκ, εισέπραξε 72 εκατομμύρια δολάρια το 2002 κυρίως απο την παγκόσμια περιοδεία του, την πρώτη μετά απο εννέα χρόνια.

    Στην τρίτη θέση του ίδιου καταλόγου βρίσκεται το συγκρότημα Dave Μatthews Band που μπορεί να μην εισπράτει πολλά απο τις πωλήσεις των δίσκων του ωστόσο, συγκέντρωσε 31,3 εκατομμμύρια δολάρια απο τη διεθνή περιοδεία του.

    Το συγκρότημα των U2 που πέρυσι βρισκόταν στην κορυφή του καταλόγου φέτος απουσιάζει τελείως καθώς το 2002 κυκλοφόρησε μονο ένα άλμπουμ με τα καλύτερα τραγούδια τους. Πέρυσι το διάσημο ιρλανδικό συγκρότημα είχε πραγματοποιήσει μια εξαιρετικά επιτυχημένη διεθνή περιοδεία που του απέφερε πάρα πολλά χρήματα.

    Ο Eminem, ο δίσκος του οποίου ήταν το άλμπουμ με τις καλύτερες πωλήσεις το 2002 με το γενικό τίτλο ''The Eminem Show'', βρίσκεται στην πέμπτη θέση του καταλόγου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 13 March 2003 - 17:55:47 UTC