Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-03-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παγκόσμια ημέρα καταναλωτή
  • [02] Αντιπολεμικές διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο
  • [03] Ο Χου Ζιντάο, νέος πρόεδρος της Κίνας
  • [04] Σήμερα η κηδεία του Ζόραν Τζίντζιτς
  • [05] Στην τελική ευθεία

    [01] Παγκόσμια ημέρα καταναλωτή

    15/3/2003 10:35:00 πμ

    Η 15η Μαρτίου έχει καθιερωθεί να είναι κάθε χρόνο η παγκόσμια ημέρα του καταναλωτή και με την ευκαιρία αυτή ο αρμόδιος για την υγεία και την προστασία των καταναλωτών επίτροπος, Ντέιβιντ Μπέρν εγκαινίασε έναν πολυγλωσσικό ιστοχώρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για θέματα που αφορούν τους καταναλωτές.

    Η παγκόσμια ημέρα του καταναλωτή στοχεύει στην προβολή των τεσσάρων θεμελιωδών δικαιωμάτων του καταναλωτή, ένα από τα οποία είναι το δικαίωμα ενημέρωσης.

    Εκδηλώσεις με αφορμή την παγκόσμια ημέρα

    Ανάμεσα στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας του καταναλωτή στην Ε.Ε εντάσσεται ένα συνέδριο στην Αθήνα, που διοργανώνεται από το ΙΝΚΑ και τη Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών της Ελλάδας με θέμα "Οι καταναλωτές στην κοινωνία της πληροφορίας" και ένα δεύτερο στη Θεσσαλονίκη με θέμα "Η προστασία των καταναλωτών και η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

    Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων οι οποίες διοργανώνονται υπό την αιγίδα της ελληνικής προεδρίας και του επιτρόπου Ντ. Μπερν, θα μεταδοθεί μαγνητοσκοπημένη ομιλία του επιτρόπου. Σε δήλωσή του ο επίτροπος επισημαίνει ότι η σωστή ενημέρωση των καταναλωτών και η αποφυγή της παραπλάνησης αποτελεί κεντρική προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    [02] Αντιπολεμικές διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο

    15/3/2003 11:21:00 πμ

    Νέες αντιπολεμικές διαδηλώσεις πρόκειται να πραγματοποιηθούν σήμερα σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ασία, προκειμένου να δοθεί ένα μεγάλο "όχι" στον ενδεχόμενο πόλεμο κατά του Ιράκ. Αντιπολεμικές διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στις 12 το μεσημέρι η "Δράση-Θεσσαλονίκη 2003" και το ΠΑΜΕ έχουν οργανώσει συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.

    Την ίδια ώρα, τα μέλη της οργάνωσης "Πρωτοβουλία Αθήνα- Θεσσαλονίκη 2003", έχουν καλέσει σε συγκέντρωση στο άγαλμα του Κολοκοτρώνη και η "Θεσσαλονίκη- Αντίσταση 2003", έχει προγραμματίσει συγκέντρωση στην συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Αμερικής, ενώ όλες οι πορείες θα καταλήξουν στην αμερικανική πρεσβεία.

    Στις 12.30 μέλη της συμμαχίας "Σταματήστε τον πόλεμο", θα περικυκλώσουν το Πεντάγωνο.

    Ανάλογες συγκέντρωσης θα γίνουν και στη Θεσσαλονίκη και αύριο ο κύριος όγκος των αντιπολεμικών διαδηλώσεων, θα μεταφερθεί στην Κρήτη, στις νατοϊκές βάσεις στη Σούδα, αλλά και στη Λάρισα και στο Ακτιο.

    Αυτή την ώρα στην Αθήνα ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ και συνδικακαλιστικές οργανώσεις πραγματοποιούν συγκέντρωση στο Σύνταγμα και στη συνέχεια θα κάνουν πορεία προς την Αμερικανική Πρεσβεία.

    [03] Ο Χου Ζιντάο, νέος πρόεδρος της Κίνας

    15/3/2003 10:29:00 πμ

    Ο Χου Ζιντάο

    Η Λαϊκή Εθνοσυνέλευση της Κίνας εξέλεξε Πρόεδρο της χώρας τον Χου Ζιντάο, ΓΓ του ΚΚ Κίνας, σφραγίζοντας και επίσημα την ιστορική μετάβαση της εξουσίας σε μια νεότερη γενιά πολιτικών. Ωστόσο ο προκάτοχος του Χου και στις δύο αυτές θέσεις, Ζιανγκ Ζεμίν, παραμένει μια ισχυρή πολιτική φιγούρα, διατηρώντας τον έλεγχο όσον αφορά τα θέματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής της Κίνας, καθώς επανεκλέχθηκε πρόεδρος της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής, το υψηλότερο πολιτικό αξίωμα στις ένοπλες δυνάμεις.

    Κατά πλειοψηφία η εκλογή του Χου

    Η εκλογή του Χου στην προεδρία έγινε κατά πλειοψηφία, καθώς από τα 3.000 μέλη της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης μόνον τέσσερα ψήφισαν κατά και τρεις απείχαν.

    Ωστόσο, υπήρξαν αντιθέσεις όσον αφορά στην παραμονή του Ζιανγκ σε μια θέση που τον καθιστά, ουσιαστικά, επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων. Κατά τη ψηφοφορία κατεγράφησαν 98 αρνητικές ψήφοι και 122 αποχές.

    Μια από τις πρώτες αποφάσεις της εθνοσυνέλευσης ήταν η εκλογή του Γου Μπανγκούο, συμμάχου του Ζιανγκ, στη θέση του προέδρου της Βουλής, με 2.918 θετικές ψήφους, 20 αρνητικές και 12 αποχές.

    Ο 76χρονος Ζιανγκ παραχώρησε τη θέση του Προέδρου της Κίνας στον Χου το Νοέμβριο, σε μια από τις λίγες περιπτώσεις ομαλής μετάβασης της εξουσίας στην Κίνα. Ωστόσο, έχει ισχυρούς συμμάχους και προστατευόμενους σε όλο το φάσμα της κυβέρνησης και της γραφειοκρατίας, όπως τονίζουν κινεζικές πηγές, διπλωμάτες και αναλυτές.

    Αύριο, Κυριακή, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ουέν Ζιαμπάο, 60 ετών, αναμένεται να διαδεχθεί στην πρωθυπουργία τον Ζου Ρονγκζί.

    [04] Σήμερα η κηδεία του Ζόραν Τζίντζιτς

    15/3/2003 11:43:00 πμ

    Mέσα σε βαρύ πένθος κηδεύεται σήμερα ο Ζόραν Τζίντζιτς, ο οποίος δολοφονήθηκε την Τετάρτη. Τη χώρα μας θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου. Στο μεταξύ, η σερβική αστυνομία έχει ήδη συλλάβει 181 άτομα, τα οποία ανακρίνονται σχετικά με τη δολοφονία. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και οχτώ μέλη της εγκληματικής οργάνωσης "Ζέμουν", η οποία ενοχοποιείται για τη δολοφονία του Τζίντζιτς.

    [05] Στην τελική ευθεία

    15/3/2003 10:51:00 πμ

    Καθοριστικής σημασίας για το ενδεχόμενο πολέμου στο Ιράκ, είναι η συνάντηση που θα έχουν την Κυριακή στις Αζόρες οι Τζορτζ Μπους, Τόνι Μπλερ και Χοσέ Μαρία Αθνάρ, οι οποίοι πρόκειται να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους, ενόψει της ψηφοφορίας που θα γίνει στο Συμβούλιο Ασφαλείας και προβλέπει την έναρξη στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ. Ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν εμφανίστηκε αισιόδοξος στους δημοσιογράφους, λέγοντας: "Δεν έχει τελειώσει μέχρι να τελειώσει. Εξακολουθώ να ελπίζω".

    ΟΗΕ: Αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση

    Ωστόσο πολλοί διπλωμάτες του ΟΗΕ, πιστεύουν πως με τη συνάντηση ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση για τον πόλεμο και η απόφαση πιθανότατα θα αποσυρθεί, αντί να τεθεί σε ψηφοφορία και οι υποστηρικτές της να υποστούν έτσι πιθανόν μια ταπεινωτική ήττα.

    Παράλληλα, επισημαίνουν ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ φαίνεται πως παραιτείται των προσπαθειών για την εξεύρεση συμβιβασμών στο θέμα του Ιράκ, μετά την απόρριψη από τις ΗΠΑ της συμβιβαστικής πρότασης της Χιλής.

    Η πρόταση της Χιλής, μιας από τις έξι αναποφάσιστες χώρες μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, η οποία επεδίωξε να δώσει στον Ιρακινό ηγέτη Σαντάμ Χουσεΐν τρεις ακόμη εβδομάδες για να αφοπλιστεί, απορρίφθηκε σχεδόν αμέσως από τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Aρι Φλάισερ.

    Τη Δευτέρα λήγει η προθεσμία

    Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως ο Αμερικανός πρόεδρος θα συναντηθεί την Κυριακή με τους πρωθυπουργούς Τόνι Μπλερ της Βρετανίας και Χοσέ Μαρία Αθνάρ της Ισπανίας στις Αζόρες για να αποφασίσουν αν υπάρχει ακόμη περιθώριο για διπλωματικές προσπάθειες.

    Η υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ πρόταση θέτει προθεσμία ως τη Δευτέρα για να αφοπλιστεί το Ιράκ ή να αντιμετωπίσει ένα πόλεμο.

    Η Βρετανία είχε προτείνει μια σειρά από δοκιμασίες, τις οποίες έπρεπε να φέρει σε πέρας ο Σαντάμ Χουσεΐν, ώστε να αποφύγει τον πόλεμο και είχε εκφράσει την προθυμία της να παρατείνει την προθεσμία για περίπου 10 ημέρες.

    Αλλά η Γαλλία και η Ρωσία απέρριψαν αμέσως τη βρετανική πρόταση.

    Στη συνάντηση δεν συμμετέχει καμιά από τις έξι, ούτε η Γαλλία, η οποία ηγήθηκε της αντιπολεμικής παράταξης στο Συμβούλιο, στην οποία περιλαμβάνονται ακόμη η Ρωσία, η Κίνα, η Γερμανία και η Συρία.

    Ο Μπλερ επιδιώκει τη συγκατάβαση του ΟΗΕ

    Ο Τζορτζ Μπους επιμένει ότι θα εξαπολύσει πόλεμο χωρίς υποστήριξη από τον ΟΗΕ, αν το κρίνει απαραίτητο, αλλά ο Τόνι Μπλερ επιδιώκει απελπισμένα μια απόφαση του ΟΗΕ, η οποία θα μπορούσε να συσπειρώσει την καταρρέουσα πολιτική βάση του απέναντι στα ισχυρά αντιπολεμικά αισθήματα που επικρατούν στο Εργατικό Κόμμα του και τη χώρα.

    Αν δεν υπάρξει ψηφοφορία για τη νέα απόφαση, η νομική διάσταση της κατάστασης πιθανόν θα καθοριστεί από την Απόφαση 1441, που υιοθετήθηκε στις 8 Νοεμβρίου και η οποία απειλεί το Ιράκ με "σοβαρές συνέπειες", αν δεν αφοπλιστεί.

    Ωστόσο, αν η απόφαση τεθεί σε ψηφοφορία και καταψηφιστεί, μια επίθεση κατά του Ιράκ θα παραβίαζε το διεθνές δίκαιο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 15 March 2003 - 9:53:22 UTC