Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-03-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επέλαση σφοδρής κακοκαιρίας
  • [02] Αξιολόγηση των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ
  • [03] Σύσκεψη για Ολυμπιακά θέματα
  • [04] Καταγγελίες Σάββα Ξηρού
  • [05] Μ. Ανατολή: Αμερικανίδα νεκρή από επιδρομή Ισραηλινών
  • [06] Η Νέα Υόρκη θωρακίζεται για χτυπήματα τρομοκρατών
  • [07] Φινλανδία: Νικητής των εκλογών το Κόμμα του Κέντρου
  • [08] Τροχαίο δυστύχημα στην Κίνα
  • [09] Η τελευταία προσπάθεια του ΟΗΕ
  • [10] Η Γαλλία δεν αλλάζει στάση
  • [11] Η Νεοϋορκέζοι διαφωνούν με τις προθέσεις του Μπους
  • [12] Πολεμικές ιαχές
  • [13] Ν. Ζηλανδία: Πολύ σύντομα θα ξεσπάσει ο πόλεμος
  • [14] 3-0 ο Παναθηναϊκός επί του Αιγάλεω
  • [15] Επικράτησε ο Ολυμπιακός 2-0 επί του Ιωνικού
  • [16] Αποτελέσματα Α' εθνικής
  • [17] Τελικοί του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος κλειστού στίβου
  • [18] Ισόπαλοι με 1-1 Αρης - ΟΦΗ
  • [19] 3-0 ο Ηρακλής επί του ΠΑΣ Γιάννενα
  • [20] Ιταλικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου
  • [21] Επικράτηση ΠΑΟΚ επί της Προοδευτικής
  • [22] Μοναξιά και κατάθλιψη προκαλούν καρδιακά
  • [23] ''Πεθερά'' η επίσημη αιτία διαζυγίου

    [01] Επέλαση σφοδρής κακοκαιρίας

    17/3/2003 10:50:00 πμ

    Συνέχιση των ακραίων καιρικών φαινομένων με κύριο χαρακτηριστικό τους θυελλώδεις ανέμους, τις ισχυρές καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας και τις χιονοπτώσεις στα ορεινά προβλέπει για σήμερα η ΕΜΥ. Ύφεση της κακοκαιρίας αναμένεται από το απόγευμα, εντούτοις οι χαμηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν. Η σφοδρή κακοκαιρία δημιούργησε ήδη σοβαρά προβλήματα στα Ιωάννινα και την Πελοπόννησο. Τα πλοία είναι δεμένα στα λιμάνια Πειραιά και Ραφήνας, όλα τα πορθμεία της χώρας είναι κλειστά, ενώ υπήρξαν ακυρώσεις πτήσεων της Ολυμπιακής προς τα νησιά.

    Προβλήματα σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου - Διακοπές ρεύματος σε πολλές περιοχές

    Στο μεταξύ, λόγω των ισχυρών ανέμων που επικρατούν δημιουργήθηκε ισχυρός κυματισμός στη λίμνη των Ιωαννίνων με αποτέλεσμα να σημειωθούν πλημμύρες στους γύρω δρόμους και τα σπίτια. Επίσης σημειώθηκαν πτώσεις δέντρων και ζημιές σε στέγες σπιτιών. Με απόφαση του Νομάρχη όλα τα σχολεία στο νομό Ιωαννίνων σήμερα δεν λειτούργησαν.

    Στα ορεινά συνεχίζονται οι χιονοπτώσεις και η συγκοινωνία από το 70ο έως το 90ο χιλιόμετρο του εθνικού δρόμου Ιωαννίνων - Τρικάλων γίνεται δύσκολα και μόνο με αλυσίδες. Έχει διακοπεί η συγκοινωνία στον εθνικό δρόμο από κόμβο Μετσόβου, προς Μηλιά, Γρεβενά, Εγνατία οδό λόγω των σφοδρών χιονοπτώσεων που συνεχίζονται σε αυτή την περιοχή.

    Πρωτόγνωρη κακοκαιρία με χιονοπτώσεις και σφοδρούς ανέμους πλήττει την περιφέρεια Πελοποννήσου από το απόγευμα της Κυριακής.

    Λόγω των ισχυρών ανέμων έχουν σπάσει δένδρα, με αποτέλεσμα να έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων σε δρόμους της Καλαμάτας, της Νεάπολης Βοιών Λακωνίας, στους Μολάους και στο Μελιγαλά.

    Έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην εθνική Πύργου-Πάτρας στο ύψος Καλλιρρόη, από την πτώση δένδρων κατά μήκος της εθνικής οδού. Λόγω χιονοπτώσεων στην εθνικό οδό Τρίπολης-Σπάρτης η κυκλοφορία γίνεται με αντιολισθητικές αλυσίδες.

    Η εθνική Καλαμάτας-Σπάρτης είναι κλειστή λόγω χιονιού. Στο υπόλοιπο δίκτυο χρειάζεται προς το παρόν προσοχή από τους οδηγούς.

    Η επαρχιακή οδός Τρίπολης-Αστρους παραμένει κλειστή έως τις 9 σήμερα το πρωί και στη συνέχεια θα γίνεται διέλευση οχημάτων που θα είναι ελεγχόμενη, αφού συνεχίζονται οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών του οδοστρώματος.

    Στην Καλαμάτα έχουμε συχνές διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος και τηλεφώνων. Στην Αρκαδία υπάρχει διακοπή ρεύματος από χθες το βράδυ, στα μισά χωριά του δήμου Τεγέας, στην γραμμή από Τρίπολη προς Αγιο Πέτρο, σε πολλά χωριά του δήμου Βαλτετσίου και σε 30 χωριά της επαρχίας Γορτυνίας αφού το μεγάλο δίκτυο η ''γραμμή 38'' της ΔΕΗ έχει "βγει εκτός" λόγω των ισχυρών ανέμων.

    Στην Πάτρα ξεριζώθηκαν περίπου 35 δέντρα. Εξαιτίας των δυνατών ανέμων έχουν σημειωθεί διακοπές ρεύματος σε πολλές περιοχές όπως στο δήμος Τριταίας, Λάππα, Σαγέϊκα, στην περιοχή του Ρίου και της Πανεπιστημιούπολης, καθώς επίσης στην περιοχή της Εγλυκάδας Πατρών. Οι διακοπές οφείλονται σε πτώση δέντρων πάνω σε ηλεκτροφόρα καλώδια. Τα συνεργεία της ΔΕΗ εργάζονται συνεχώς για την αποκατάσταση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί.

    ''Στο μάτι του κυκλώνα'' και η Αττική

    Προβλήματα και στην Αττική έχουν δημιουργήσει οι θυελλώδεις άνεμοι. Δεκάδες δέντρα έπεσαν στους δρόμους, ενώ παρασύρθηκαν διαφημιστικές πινακίδες, κεραίες τηλεοράσεων και άλλα αντικείμενα.

    Στη Λεωφόρο Συγγρού, στο ρεύμα προς Πειραιά, στο Δέλτα του Φαλήρου, έπεσαν τα προστατευτικά κυγκλιδώματα των έργων, που γίνονται στο σημείο και έκλεισαν το δρόμο, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία να γίνεται από μία λωρίδα κυκλοφορίας.

    Η Πυροσβεστική Υπηρεσία ως τις 10.30 το πρωί, είχε δεχθεί περίπου 120 κλήσεις για κοπές δένδρων, κυρίως στα νότια προάστια (Βούλα, Γλυφάδα, Ανω Γλυφάδα, Φάληρο). Το πιο έντονο πρόβλημα στην περιοχή δημιουργήθηκε στη Λεωφόρο Ποσειδώνος, στη Βούλα, από δέντρα, που έπεσαν στη στάση ΠΙΚΠΑ.

    Επίσης, ένα δέντρο καταπλάκωσε αυτοκίνητο στην οδό Βεΐκου 4, στο Γαλάτσι, μια τζαμαρία έσπασε στην οδό Αθηνάς 45 στο κέντρο, ενώ ανατράπηκε ένα τροχόσπιτο στη διασταύρωση Αμμοχώστου και Αιγαίου στη Γλυφάδα.

    Ευτυχώς, χωρίς μέχρι τώρα να σημειωθεί κάποιος τραυματισμός

    Η Πυροσβεστική Υπηρεσία βρίσκεται σε ετοιμότητα για να παρέμβει άμεσα. Η κατάσταση είναι ελεγχόμενη και οι ζημιές δεν είναι μεγάλες είπε στη ΝΕΤ 105,8 ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Παναγιώτης Φούρλας, υπογραμμίζοντας ότι όλες οι δυνάμεις της πυροσβεστικής είναι σε επιφυλακή.

    Οσον αφορά τα χαρακτηριστικά του καιρού αυτά είναι οι θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι και τοπικά στα ανατολικά και νότια ισχυρές θύελλες. Καταιγίδες θα σημειωθούν στην Κρήτη, στις νότιες Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα.

    Στην Αττική επικρατεί συννεφιά και πνέουν ισχυροί άνεμοι, ενώ ρίχνει χιονόνερο.

    [02] Αξιολόγηση των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ

    17/3/2003 9:42:00 πμ

    Προσχέδιο νόμου για την αξιολόγηση των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ παρουσίασε ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου στους πρυτάνεις που συνεδρίαζαν το Σαββατοκύριακο στο Ναύπλιο. Σύμφωνα με αυτό ιδρύεται Εθνικό Συμβούλιο Διασφάλισης και Αξιολόγησης Ποιότητας των ΤΕΙ και των ΑΕΙ με στόχο τον προγραμματισμό, το συντονισμό και την εποπτεία των διαδικασιών διασφάλισης της ποιότητας της ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Θα λειτουργεί με ρόλο υποστηρικτικό προς τα Ιδρύματα και συμβουλευτικό προς την κυβέρνηση, θα είναι ανεξάρτητη αρχή και θα έχει έδρα την Αθήνα.

    Θα συμμετάσχουν και φοιτητές

    Το νέο αυτό όργανο δεν θα υπόκειται σε έλεγχο από κυβερνητικό όργανο ή διοικητική αρχή, ενώ θα συμμετάσχουν σ' αυτό και φοιτητές με ετήσια θητεία.

    Πάντως, βασική αρμοδιότητά του θα είναι η αξιολόγηση της ποιότητας των Ιδρυμάτων, καθώς και των ετήσιων προγραμμάτων. Θα έχει την ευθύνη της ανάλυσης, της διάχυσης και της αξιοποίησης των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης, ενώ θα ορίζει τους εξωτερικούς κριτές αξιολόγησης.

    Επίσης, θα κοινοποιεί τις εκθέσεις του στο υπουργείο Παιδείας, στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και σε όλα τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας, ενώ θα υποβάλει ετησίως έκθεση και στον πρόεδρο της Βουλής.

    Η αξιολόγηση χωρίζεται σε δύο μέρη: Στην εσωτερική και στην εξωτερική.

    Οι φοιτητές μέσω ειδικών ερωτηματολογίων, θα κρίνουν τους διδάσκοντες, αλλά και τις σπουδές τους, κάθε εξάμηνο, ενώ όσον αφορά στην εξωτερική αξιολόγηση, αυτή θα έχει τρεις φάσεις και θα περιλαμβάνει έκθεση αυτοαξιολόγησης, αξιολόγηση από εξωτερικούς κριτές και σύνταξη τελικής έκθεσης από τους εξωτερικούς κριτές.

    [03] Σύσκεψη για Ολυμπιακά θέματα

    17/3/2003 11:07:00 πμ

    Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη θα πραγματοποιηθεί στη 1.30 μετά το μεσημέρι σύσκεψη σχετικά με θέματα της Ολυμπιακής Προετοιμασίας και ιδιαίτερα για το θέμα της λαμπαδηδρομίας. Θα συμμετάσχουν η πρόεδρος του ''Αθήνα 2004'' κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος και ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης.

    [04] Καταγγελίες Σάββα Ξηρού

    17/3/2003 11:25:00 πμ

    Με το αίτημα προς το δικαστήριο να αφαιρεθούν όλες οι προανακριτικές απολογίες των αδελφών Ξηρού από την δικογραφία αλλά και με τη δήλωση του Σάββα Ξηρού, την οποία διάβασε ο πρόεδρος του δικαστηρίου Μιχάλης Μαργαρίτης και στην οποία καταγγέλλονται από τη μεριά του κατηγορουμένου οι συνθήκες κράτησης του αλλά και οι μέθοδοι ανάκρισης του στον Ευαγγελισμό, ξεκίνησε η τρίτη εβδομάδα της πολύκροτης δίκης. Ο εισαγγελέας της έδρας ζήτησε την απόρριψη των ισχυρισμών της υπεράσπισης, κάνοντας λόγο για "εξομολόγηση και χριστιανική ανάνηψη του Ξηρού".

    ''Οχι φυσική εξόντωση αλλά απαξίωση''

    Ο Σάββας Ξηρός ζήτησε το λόγο αλλά επειδή δεν μπορεί ούτε να σταθεί όρθιος αλλά ούτε βλέπει καλά έδωσε γραμμένα αυτά, που είχε να πει στον πρόεδρο του δικαστηρίου, ο οποίος και τα διάβασε.

    Στη δήλωση του καταγγέλλει, ότι του χορηγήθηκαν ψυχοτρόπα φάρμακα, όχι από τους γιατρούς αλλά από πράκτορες, τα οποία αλλοίωσαν την προσωπικότητα του ενώ αναφέρεται και στην ψυχολογική πίεση, που υπέστη.

    Ζητά να προσκομιστούν στο δικαστήριο οι βιντεοκασέτες από την κάμερα, που λειτουργούσε επί 24ώρου βάσεως στο θάλαμο του ώστε να αποδειχθεί ότι υπέστη βασανιστήρια κατά τη διάρκεια της προανάκρισης καθώς και προσπάθεια εξόντωσης του.

    Ο Ξηρός ζητά παράλληλα να εξεταστούν από το δικαστήριο ως μάρτυρες ο εισαγγελέας Ιωάννης Διώτης, ο διευθυντής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, Στέλιος Σύρος, ο διευθυντής της κλινικής του Ευαγγελισμού, όπου νοσηλευόταν κ. Ρούσσος και ο γιατρός της εντατικής, κ. Πιταρρίδης.

    Τέλος υποστηρίζει ότι ανάλογες μέθοδοι είχαν χρησιμοποιηθεί και στην περίπτωση Οτσαλάν και καταλήγει ότι "το μοντέρνο σχέδιο είναι όχι φυσική εξόντωση αλλά ηθική καταρράκωση, η γελοιοποίηση, ο εξευτελισμός και η απαξίωση των αγωνιστών".

    Ο συνήγορός των αδελφών Ξηρού Γιώργος Αγιοστρατίτης έθεσε με την επανέναρξη της δίκης, θέμα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων να τεθούν στο αρχείο όλες οι προανακριτικές απολογίες των πελατών του, τις οποίες χαρακτήρισε προϊόν βασανιστηρίων και ψυχολογικών πιέσεων ενώ για το Σάββα Ξηρό, είπε ότι οι προανακριτικές του απολογίες ήταν αποτέλεσμα και της φαρμακευτικής αγωγής, στην οποία υποβλήθηκε στον Ευαγγελισμό, που αλλοίωσε την προσωπικότητά του.

    Ο κ. Αγιοστρατίτης ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως οι απολογίες έγιναν χωρίς συνήγορο παραβιάζοντας κατάφωρα τα δικαιώματα των κατηγορουμένων.

    Ο εισαγγελέας Χρήστος Λάμπρου ζήτησε την απόρριψη των ισχυρισμών της υπεράσπισης για το μη νόμιμο της προανακριτικής διαδικασίας, της αφαίρεσης των ομολογιών και των εργαστηριακών εξετάσεων από τη δικογραφία θεωρώντας ότι οι απολογίες δεν πάσχουν από εγκυρότητα και ούτε τίθεται θέμα πιέσεων.

    ''Ο Ξηρός εξομολόγηση έκανε''

    Συγκεκριμένα ο κ. Λάμπρου τόνισε στην αγόρευσή του, ότι τόσο οι απολογίες όσο και οι πραγματογνωμοσύνες αναφορικά με την ταυτοποίηση δακτυλικών αποτυπωμάτων των κατηγορουμένων και οι γραφολογικές εξετάσεις έγιναν κατά απολύτως νόμιμο τρόπο.

    "Δεν πάσχουν οι εκθέσεις από ακυρότητα ούτε τίθεται θέμα ψυχολογικών πιέσεων και άλλων ποινών. Οι δικαστικές αρχές τήρησαν ευλαβικά όλους τους τύπους", ανέφερε ο εισαγγελέας και υποστήριξε, ότι πολλοί κατηγορούμενοι ομολόγησαν γιατί έκριναν ότι τους συνέφεραν οι ευεργετικές διατάξεις του νόμου Περί Οργανωμένου Εγκλήματος.

    Ειδικότερα, για τον Σάββα Ξηρό, που έθεσε πρώτος ζήτημα πίεσης και βασανιστηρίων που υπέστη στον Ευαγγελισμό για να ομολογήσει, ο εισαγγελέας είπε: "ο Σάββας Ξηρός μετά την έκρηξη στον Πειραιά βρέθηκε ένα βήμα προ του θανάτου. Έχει πατέρα ιερέα, που ανήκει στην Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία. Ανένηψε το παιδί του παπά, έπαψε να λειτουργεί ο Σάββας Ξηρός ως μέλος της 17 Νοέμβρη. Συνετέλεσαν και οι προσευχές και ο Σάββας Ξηρός μετανόησε και αισθάνθηκε την ανάγκη να εξομολογηθεί. Εφοβείτο τη δικαία κρίση του Θεού. Ο ίδιος ζήτησε να καταθέσει. Φοβάται , δεν θέλει να πάει στον άλλο κόσμο με την ψυχή του βαριά... Ποια φάρμακα, ποια ματζούνια και ακτίνες; Αποτελεί συκοφαντία και αχαριστία. Ο Σάββας Ξηρός είναι τυχερός διότι παρά την εγκληματική δραστηριότητά του βρέθηκε στα χέρια της Ελληνικής Δημοκρατίας και επεριποιήθη από γιατρούς. Χάρις στους γιατρούς του Ευαγγελισμού λέει αυτά που λέει... Ο Σάββας Ξηρός εξομολόγηση έκανε".

    Το σημείο αυτό της αγόρευσης του κ. Λάμπρου προκάλεσε τη διαμαρτυρία του Δημήτρη Κουφοντίνα ο οποίος σχολίασε με τους Σάββα Ξηρό και Αγγελική Σωτηροπούλου: "Αυτός ξέρει από ανανήψεις". Ο Εισαγγελέας φανερά ενοχλημένος απευθυνόμενος στον πρόεδρο είπε ότι ο κατηγορούμενος δε νομιμοποιείται να ομιλεί.

    Ο αναπληρωτής εισαγγελέας κ. Βασίλης Μαρκής συμφώνησε με το συνάδελφό του για την απόρριψη των ενστάσεων με σκεπτικό ότι οι ομολογίες των κατηγορουμένων αποτελούν νόμιμα μέρος του αποδεικτικού υλικού και πρέπει να ληφθούν υπόψη μαζί με τα υπόλοιπα αποδεικτικά μέσα.

    Νωρίτερα, θέμα ακυρότητας έθεσαν οι συνήγοροι υπεράσπισης των Βασίλη Τζωρτζάτου, Αλέξανδρου Γιωτόπουλου , Διονύση Γεωργιάδη, Ηρακλή Κωστάρη , Κώστα Καρατσώλη , Παύλου Σερίφη και Νίκου Παπαναστασίου. Οι συνήγοροι του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου και της Αγγελικής Σωτηροπούλου ζήτησαν την αφαίρεση από τη δικογραφία ως άκυρων των αποτελεσμάτων δακτυλοσκοπικών και γραφολογικών εξετάσεων.

    [05] Μ. Ανατολή: Αμερικανίδα νεκρή από επιδρομή Ισραηλινών

    17/3/2003 9:25:00 πμ

    Έξι Παλαιστίνιοι βρήκαν τον θάνατο τα ξημερώματα της Δευτέρας από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών, κατά τη διάρκεια εισβολής τεθωρακισμένων και εκσκαφέων στον καταυλισμό προσφύγων στο Νουσεϊράτ, στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας. Μεταξύ των θυμάτων ένα μωρό κι ένα 13χρονο αγόρι. Εν τω μεταξύ, Αμερικανίδα ειρηνίστρια συνεθλίβη από ισραηλινό εκσκαφέα, ενώ διαμαρτυρόταν για την κατεδάφιση παλαιστινιακών κατοικιών στη Ράφα της νότιας Γάζας. Οι ΗΠΑ αξίωσαν από το Ισραήλ την άμεση διεξαγωγή ερευνών για τις συνθήκες θανάτου της.

    Ερωτήματα για το θάνατο της Αμερικανίδας κάτω από τις ρόδες του εκσκαφέα

    Σε σχετική ανακοίνωση του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκφράζει ''βαθιά λύπη'' για το θάνατο της Ρέιτσελ Κόρεϊ, τον οποίο χαρακτηρίζει "τραγικό", αποφεύγει ωστόσο να καταδικάσει το γεγονός τονίζοντας ότι περιμένει από το Ισραήλ μία διεξοδική έρευνα για τις συνθήκες θανάτου της νεαρής Αμερικανίδας.

    Από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός χαρακτήρισε "λυπηρό ατύχημα'' τον θάνατο της Αμερικανίδας, ενώ ειρηνιστές που ήσαν παρόντες κατήγγειλαν ότι ο θάνατός της προκλήθηκε σκόπιμα.

    ''Προφανώς ο εκσκαφέας του στρατού χτύπησε κατά λάθος τη νεαρή γυναίκα η οποία πλησίασε πολύ κοντά, παρά τις διαταγές του στρατού να απομακρυνθεί'', αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού, η οποία επισημαίνει ότι ''ο χειριστής ενός τεθωρακισμένου εκσκαφέα έχει περιορισμένη ορατότητα'' και επομένως δεν αντελήφθη τη νεαρή γυναίκα.

    Στρατιωτικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι ο χειριστής του εκσκαφέα δεν συνελήφθη, πρόσθεσε όμως ότι ''η έρευνα δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα''.

    Νέοι και παιδιά ανάμεσα στα θύματα

    Στο μεταξύ, ανάμεσα στους νεκρούς που άφησαν τα ισραηλινά στρατεύματα κατά την επιδρομή τους, στον καταυλισμό προσφύγων στο Νουσεϊράτ, περιλαμβάνονται ένα μωρό, ο Χανάν αλ Ασαρ, ηλικίας κάτω των δύο ετών, που δέχθηκε μία σφαίρα στο κεφάλι, κι ένα παιδί 13 χρόνων, ο Φάντι Ντάργουϊς.

    Νωρίτερα είχαν χάσει τη ζωή τους ο 17χρονος Ομάρ Γιούσεφ, και ο 22χρονος Ιμπραχίμ Οσμάνι. Ένα πέμπτο θύμα βρήκε τον θάνατο θαμμένο στα ερείπια ενός κτηρίου που ανατίναξαν οι ισραηλινές δυνάμεις. Λίγο αργότερα κι ένας έκτος νεκρός προστέθηκε στον κατάλογο των θυμάτων της ισραηλινής επίθεσης.

    Αλλοι δώδεκα Παλαιστίνιοι τραυματίσθηκαν κατά την εισβολή, εκ των οποίων τρεις, που δέχθηκαν σφαίρα στο κεφάλι, νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

    Να σημειώσουμε ότι ο αριθμός των νεκρών από την έναρξη της παλαιστινιακής Ιντιφάντα αυξήθηκε στους 3,090 (2,315 Παλαιστίνιοι και 717 Ισραηλινοί).

    [06] Η Νέα Υόρκη θωρακίζεται για χτυπήματα τρομοκρατών

    17/3/2003 10:04:00 πμ

    Η Νέα Υόρκη προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις, ενόψει της επικείμενης στρατιωτικής επιχείρησης κατά του Ιράκ. Οι αρχές της πόλης έχουν ετοιμάσει σχέδιο προληπτικών μέτρων, το οποία θα τεθεί σε εφαρμογή, 24 ώρες πριν την έναρξη του πολέμου και θα φέρει το όνομα "Aτλας". Σύμφωνα με δημοσιεύματα αμερικανικών εφημερίδων και αναφορές σε τηλεοπτικά ρεπορτάζ, υπάρχουν "βάσιμες πληροφορίες" ότι μετά την επίθεση κατά του Ιράκ, θα εκδηλωθούν επιθέσεις αυτοκτονίας στη Νέα Υόρκη, αλλά και σε άλλες αμερικανικές πόλεις. Μεταξύ των στόχων, θεωρούνται σταθμοί τρένων και λεωφορείων, κυβερνητικά κτίρια, εκκλησίες, ξενοδοχεία, δημόσιοι χώροι και μουσεία.

    Γυναίκες-καμικάζι εκπαιδεύει ο Μπιν Λάντεν λέει σαουδαραβική εφημερίδα

    Τα αστυνομικά και στρατιωτικά μέτρα περιλαμβάνουν αύξηση των περιπολιών, συνεχείς ελέγχους και πραγματοποίηση πτήσεων μαχητικών αεροπλάνων.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα του σαουδαραβικού τύπου το τρομοκρατικό δίκτυο της Αλ Κάιντα συγκρότησε μία οργάνωση αποτελούμενη από γυναίκες καμικάζι, η οποία δέχεται εντολές από τον Οσάμα Μπιν Λάντεν και ετοιμάζεται για θεαματικές επιθέσεις αυτοκτονίας, ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Η σαουδαραβική εφημερίδα Ασαρκ αλ Αουσατ δημοσιεύει μία μακροσκελή συνέντευξη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με κάποια Ουμ Οσάμα, την οποία χαρακτηρίζει ηγετικό στέλεχος των μουτζαχεντάτ (μαχητών) της Αλ Κάιντα.

    Η Ουμ Οσάμα βεβαιώνει στη συνέντευξη ότι δέχεται εντολές από τον μπιν Λάντεν και από τους ''αδελφούς μου της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν'' μέσω του ''μουλά Σεΐφ Εντίν'', εποπτικού στελέχους της οργάνωσης που ''αποτελείται από μουτζαχεντάτ Τσετσένους, Αφγανούς, Αραβες και άτομα άλλων εθνικοτήτων που υπάρχουν σε όλες τις χώρες του κόσμου''.

    ''Ετοιμαζόμαστε για το νέο χτύπημα που έχει αναγγελθεί από τους ηγέτες μας και σας βεβαιώνω ότι θα κάνει να λησμονήσει η Αμερική (...) τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001'', προειδοποιεί η Ουμ Οσάμα, η οποία διευκρινίζει επί τη ευκαιρία ότι ο τρόπος επικοινωνίας μεταξύ τους ''είναι κυρίως το Ιντερνετ''.

    Τέλος αναφέρει ότι η οργάνωση ''είναι ανοικτή σε κάθε μουσουλμάνα που επιθυμεί να υπηρετήσει το έθνος της (...), ιδιαίτερα αυτή την πολύ κρίσιμη περίοδο'' και κάνει γνωστό ότι ''οι αγωνίστριές μας εκπαιδεύονται στη χρήση όπλων όπως τα καλάσνικοφ, οι χειροβομβίδες και τα τουφέκια''.

    [07] Φινλανδία: Νικητής των εκλογών το Κόμμα του Κέντρου

    17/3/2003 8:45:00 πμ

    Η κ.Γιατεενμάκι και ο κ.Λίπονεν

    Το Κόμμα του Κέντρου, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, αναδείχθηκε νικητής στις βουλευτικές εκλογές στη Φινλανδία, εξασφαλίζοντας το 24,7% των ψήφων, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα. Το Κόμμα του Κέντρου, του οποίου ηγείται η Ανέλι Γιατεενμάκι, κερδίζει 55 έδρες σε σύνολο 200 εδρών, αυξάνοντας τη δύναμή του κατά επτά έδρες σε σχέση με την απερχόμενη Βουλή. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του απερχομένου πρωθυπουργού Πάαβο Λίπονεν εξασφαλίζει 53 έδρες, έναντι 51 στην απερχόμενη Βουλή. Ο μεγάλος ηττημένος των εκλογών είναι το Συντηρητικό Κόμμα με 40 έδρες έναντι 46 που διέθετε στην προηγούμενη Βουλή.

    ''Επιτύχαμε!'' δήλωσε ενθουσιασμένη πριν ακόμη ανακονωθούν τα επίσημα αποτελέσματα, η πρόεδρος του Κόμματος του Κέντρου, η οποία λογικά θα πρέπει να αναλάβει τον σχηματισμό της νέας φινλανδικής κυβέρνησης.

    ''Τώρα αρχίζει η δουλειά μας. Μία τέτοια υποστήριξη του λαού απαιτεί να εργασθούμε γι' αυτόν, ώστε να βελτιώσουμε την καθημερινή ζωή των Φινλανδών'', πρόσθεσε η Γιατεενμάκι σε συγκέντρωση οπαδών της.

    Ο Λίπονεν ηγείτο ενός ευρέος κυβερνητικού συνασπισμού που συσπείρωνε γύρω από το κόμμα του αριστερούς, συντηρητικούς και φιλελεύθερους.

    [08] Τροχαίο δυστύχημα στην Κίνα

    17/3/2003 8:36:00 πμ

    Φωτό Αρχείου

    Είκοσι άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο όταν ένα φορτηγό που μετέφερε 42 επιβαίνοντες και τρεις τόνους χημικών λιπασμάτων έπεσε σε ορεινή χαράδρα στη νοτιοδυτική Κίνα, μεταδίδει το πρακτορείο Νέα Κίνα. Το φορτηγό, που είχε άδεια μόνο για μεταφορά φορτίων, γλίστρησε σε ένα απότομο ορεινό πέρασμα, το οποίο ο οδηγός του είχε επιλέξει για να παρακάμψει τις επιθεωρήσεις στους δρόμους της περιφέρειας Λουνζί στην επαρχία Γιουνάν, τονίζει το πρακτορείο.

    [09] Η τελευταία προσπάθεια του ΟΗΕ

    17/3/2003 11:16:00 πμ

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδριάζει στις 5 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) σε μία ύστατη προσπάθεια εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης στην ιρακινή κρίση, με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους να πιέζουν υπέρ της ανάληψης στρατιωτικής δράσης και τη Γαλλία να προειδοποιεί για άλλη μία φορά ότι δεν πρόκειται να δεχτεί αποφάσεις με τελεσίγραφα, απειλώντας να ασκήσει βέτο. Την ίδια ώρα η αποστολή των Παρατηρητών του ΟΗΕ στα σύνορα Ιράκ- Κουβέιτ ανέστειλε τις επιχειρήσεις της.

    Πολιτικοί παρατηρητές στην έδρα του ΟΗΕ εκτιμούν μάλιστα ότι το προτεινόμενο αμερικανο-βρετανικό σχέδιο δεν θα συγκεντρώσει ούτε την απαιτούμενη πλειοψηφία των εννέα ψήφων στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

    Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Ντικ Τσέινι προέβλεψε ότι μια πολεμική αναμέτρηση στο Ιράκ μπορεί να διαρκέσει ''λίγες εβδομάδες''.

    Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ, Χανς Μπλιξ, σε συνέντευξή του στην σουηδική εφημερίδα ''Aftonbladet'' τόνισε ότι οι επιθεωρητές θα παραμείνουν στο Ιράκ μέχρι να εξανεμιστούν και οι τελευταίες ελπίδες.

    [10] Η Γαλλία δεν αλλάζει στάση

    17/3/2003 10:59:00 πμ

    Ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ, σε τηλεοπτική του συνέντευξη που μαγνητοσκοπήθηκε πριν τη σύνοδο στις Αζόρες, τόνισε πως δεν βλέπει για ποιoν λόγο θα πρέπει να μεταβληθεί η στάση της Γαλλίας για την άσκηση βέτο στην απόφαση του ΟΗΕ, που θα εξουσιοδοτεί την πολεμική επέμβαση στο Ιράκ.

    Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ντομινίκ Ντε Βιλπέν προειδοποίησε ότι η Γαλλία ''δεν μπορεί να αποδεχτεί μία απόφαση που θα θέτει τελεσίγραφο στο Ιράκ'', αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα ασκήσει το δικαίωμα του βέτο, αν χρειαστεί.

    Υπάρχουν και άλλες λύσεις

    Ο Ζακ Σιράκ, μιλώντας ταυτόχρονα στα αμερικανικά δίκτυα CBS και CNN, που θα μεταδώσουν τη συνέντευξή του σήμερα, δήλωσε για άλλη μία φορά πως πιστεύει ότι θα πρέπει να συνεχισθεί η αποστολή αφοπλισμού του Ιράκ που η διεθνής κοινότητα έχει εμπιστευθεί στο Ιράκ.

    ''Η Γαλλία δεν θα χρησιμοποιήσει το βέτο της για να ενοχλήσει τις ΗΠΑ. Απλώς πιστεύει πως υπάρχει ένας πιο φυσιολογικός πόλεμος για να προχωρήσει, ο οποίος είναι λιγότερο δραματικός από τον πόλεμο και πως αυτή την οδό του πολέμου θα πρέπει να την ακολουθήσουμε μόνον στην περίπτωση που υπάρξει ένα αδιέξοδο, πράγμα που δεν συμβαίνει'', τονίζει ο Σιράκ.

    Επίσης, τονίζει πως δεν πιστεύει πως υπάρχει μία πλειοψηφία υπέρ του πολέμου μεταξύ των 15 χωρών- μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Όπως τόνισε ο ίδιος η ανάγκη να προσφύγει η Γαλλία στο δικαίωμα του βέτο δεν παρίσταται υπ' αυτές τις συνθήκες.

    Στη συνέντευξή του ο Σιράκ εμφανίζεται έτοιμος για έναν συμβιβασμό όσον αφορά τη χρονική διάρκεια των επιθεωρήσεων, όμως αυτό θα εξαρτηθεί από το τί θα ζητήσουν οι επιθεωρητές του ΟΗΕ και πως οτιδήποτε θα πρέπει να εγκριθεί από αυτούς.

    [11] Η Νεοϋορκέζοι διαφωνούν με τις προθέσεις του Μπους

    17/3/2003 10:42:00 πμ

    Η πλειοψηφία των κατοίκων της Νέας Υόρκης τάσσεται κατά του πολέμου στο Ιράκ. Όπως καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις, ποσοστό γύρω στο 75% των πολιτών της πόλης που δέχτηκε την επίθεση των τρομοκρατών στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, λένε "Όχι" στον πόλεμο. Επίσης, το Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Υόρκης ενέκρινε ψήφισμα εκφράζοντας την αντίθεσή του στην πολεμική επιλογή της κυβέρνησης Μπους, χωρίς την εξάντληση όλων των διπλωματικών μέσων για τη λύση του προβλήματος.

    Η εφημερίδα The New York Times, ανάμεσα στα κύρια άρθρα της για την ιρακινή κρίση, αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους οι ΗΠΑ δεν πρέπει να οδηγηθούν σε πόλεμο με το Ιράκ.

    "Ενώ όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο πόλεμος θα διεξαχθεί, κάτι τέτοιο δεν είναι απόλυτα δικαιολογημένο υπό τις παρούσες συνθήκες. Δεν υπάρχουν σαφείς αποδείξεις που να ενοχοποιούν το καθεστώς της Βαγδάτης", επισημάνθηκε χαρακτηριστικά, τονίζοντας και τα εξής:

    "Ο Αμερικανός πρόεδρος υποθέτει και ελπίζει σε γρήγορη και νικηφόρα έκβαση του πολέμου, έστω και χωρίς την συγκατάθεση του ΟΗΕ, η οποία δεν φαίνεται ότι μπορεί να εξασφαλιστεί. Τελικά, το πρώτο θύμα του πολέμου, θα είναι ο Διεθνής Οργανισμός. Μια τέτοια εξέλιξη, δεν ωφελεί τις ΗΠΑ, οι οποίες μακροπρόθεσμα τον έχουν ανάγκη για να διατηρεί την ειρήνη και να επεμβαίνει κατευναστικά σε εστίες εντάσεων ανά τον κόσμο".

    [12] Πολεμικές ιαχές

    17/3/2003 9:30:00 πμ

    Η στιγμή της αλήθειας για τον κόσμο έφτασε, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Τζορτζ Μπους από τις Αζόρες, επιβεβαιώνοντας με τα λόγια αυτά το τέλος των διπλωματικών προσπαθειών επίλυσης της κρίσης, εάν τα Ηνωμένα Έθνη σήμερα, δεν εγκρίνουν δεύτερο ψήφισμα, που να προβλέπει τελεσίγραφο για τον αφοπλισμό του Ιράκ. Οι κ.κ. Μπλερ και Αθνάρ, από την πλευρά τους, μίλησαν για ύστατη διπλωματική προσπάθεια της Διεθνούς Κοινότητας, αλλά και για την τελευταία ευκαιρία του καθεστώτος της Βαγδάτης.

    Δέσμευση να βοηθήσουν τον ιρακινό λαό

    Ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε την πεποίθησή του ότι το Ιράκ διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής και πως δεν τήρησε την δέσμευσή του να αφοπλιστεί και πρόσθεσε με έμφαση: "το ιρακινό καθεστώς ή θα αφοπλιστεί από μόνο του ή θα αναγκαστεί να αφοπλιστεί δια της βίας".

    Στο κοινό ανακοινωθέν της τριμερούς συνάντησης αναφέρεται ότι αναλαμβάνουν δέσμευση να βοηθήσουν τον ιρακινό λαό να οικοδομήσει ένα νέο και ενωμένο Ιράκ, στο οποίο θα ζουν ελεύθερα και ισότιμα όλοι οι πολίτες του.

    Υπόσχονται επίσης ανθρωπιστική βοήθεια και εγκαθίδρυση μιας μεταπολεμικής διοίκησης υπό την ευθύνη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

    Αμέσως μετά τη λήξη της Συνόδου των Αζόρων ο Σαντάμ Χουσεΐν, που έχει θέσει τη χώρα του σε πολεμική ετοιμότητα απείλησε πως αν οι ΗΠΑ εισβάλουν στο Ιράκ, τότε ο πόλεμος αυτός θα επεκταθεί παντού στον κόσμο, όπου υπάρχει αέρας, θάλασσα, ξηρά".

    Διέψευσε ότι κατέχει όπλα μαζικής καταστροφής και κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι έχουν διοριστεί αυτόκλητα διεθνείς δικαστές.

    Οδηγία από ΗΠΑ, Βρετανία, Αυστραλία, Γερμανία

    Οι ΗΠΑ διέταξαν τους διπλωμάτες τους να εγκαταλείψουν το Ισραήλ, τη Συρία και το Κουβέιτ, όπως αναφέρεται σε ανακοινωθέν του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

    Επίσης, το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε όλους τους Βρετανούς υπηκόους στο Κουβέιτ, με εξαίρεση το διπλωματικό προσωπικό, να εγκαταλείψουν "κατά το δυνατόν" τη χώρα.

    Ο Αυστραλός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Ντάουνερ κάλεσε τους συμπατριώτες του, που βρίσκονται στο Ιράκ, να φύγουν από τη χώρα μέσα στις επόμενες ημέρες.

    Στη Βαγδάτη, ο Γερμανός επιτετραμμένος Κλον Ρόμπερτ Ελνερ εκκένωσε σήμερα την πρεσβεία και κάλεσε τους περίπου 40 Γερμανούς που βρίσκονται εκεί να εγκαταλείψουν αμέσως τη χώρα.

    [13] Ν. Ζηλανδία: Πολύ σύντομα θα ξεσπάσει ο πόλεμος

    17/3/2003 10:24:00 πμ

    Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Χέλεν Κλαρκ, τόνισε σε τηλεοπτική της συνέντευξη πως ο πόλεμος στο Ιράκ θα ξεκινήσει σύντομα εκτός εάν συμβεί κάποιο θαύμα. Η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός εξέφρασε για μία ακόμη φορά την αντίθεσή της σε μία επίθεση για την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν χωρίς την έγκριση του ΟΗΕ. "Δεν υπάρχει έγκριση του ΟΗΕ για την αλλαγή του καθεστώτος. Είναι πολύ σοβαρό να περιγελούμε το Συμβούλιο Ασφαλείας", τόνισε η πρωθυπουργός.

    [14] 3-0 ο Παναθηναϊκός επί του Αιγάλεω

    16/3/2003 10:29:00 μμ

    Ατυπη ρεβάνς για τον αποκλεισμό του από το Κύπελλο Ελλάδος, πήρε απόψε ο Παναθηναϊκό. Οι "πράσινοι" σε αγώνα για την 23η ημέρα της Α΄ Εθνικής, επικράτησαν 3-0 του Αιγάλεω και διατήρησαν τη διαφορά των τριών βαθμών που τους χωρίζει από τον δεύτερο της βαθμολογίας Ολυμπιακό. Με τη... φόρα που είχε πάρει από την Πορτογαλία, όταν στα μέσα της εβδομάδας απέσπασε το "διπλό" απέναντι στην Πόρτο, μπήκε η ομάδα του Σέρτζιο Μαρκαριάν στο γήπεδο για το ματς με το Αιγάλεω. Ο Εμάνουελ Ολισαντέμπε, όπως και στο ματς του Οπόρτο, ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής για τους "πράσινους", αφού πέτυχε τα δύο πρώτα τέρματα και σε αρκετές περιπτώσεις ταλαιπώρησε τους αντίπαλους αμυντικούς. Στο μεταξύ η ατυχία "χτύπησε" τον Αγγελο Μπασινά. Ο άσος του Παναθηναϊκού, τραυματίστηκε στο ματς και η συμμετοχή του στον αγώνα της Πέμπτης με την Πόρτο είναι εξαιρετικά αμφίβολη. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, ο Μπασινάς υπέστη κάκωση στο δικέφαλο μηριαίο, ωστόσο το ακριβές μέγεθος της ζημιάς θα διαπιστωθεί το επόμενο 24ωρο, οπότε ο παίκτης θα υποβληθεί στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις.

    Σε μια από αυτές, στο 43ο λεπτό, ο Γιόνας Κόλκα έφυγε από αριστερά, πάσαρε στον "Μανώλη" και εκείνος με κεφαλιά έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του ανήμπορου ν` αντιδράσει Σιντιμπέ.

    Ενα γκολ... καρμπόν με αυτό που πέτυχε κόντρα στην Πόρτο και το οποίο λύτρωσε τον Παναθηναϊκό, που νωρίτερα είχε δει τον Αγγελο Μπασινά να στέλνει τη μπάλα λίγο άουτ στο 27' και τον Λίνκαρ να τον μιμείται στο 32` από το ύψος της μικρής περιοχής.

    Ο Ολισαντέμπε ήταν αυτός που πέτυχε και το δεύτερο γκολ του Παναθηναϊκού. Αυτή τη φορά εκμεταλλεύτηκε πολύ καλή μπαλιά του Γιώργου Καραγκούνη στο 61΄ και πλάσαρε τον γκολκίπερ του Αιγάλεω από το ύψος της μεγάλης περιοχής. Ο Νίκος Λυμπερόπουλος αύξησε τον δείκτη του σκορ στο 74`, όταν με κεφαλιά πέτυχε το τρίτο γκολ των «πράσινων.

    Διαιτητής: Κεμπαρίδης. Κίτρινες κάρτες: Παπουτσής. ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Νικοπολίδης, Χένρικσεν, Σεϊταρίδης, Γκούμας, Φύσσας, Λίνκαρ, Κόλκα (69΄ Κωνσταντινίδης), Μπασινάς, Καραγκούνης (69΄ Γήτας), Λυμπερόπουλος (75΄ Βαζέχα), Ολισαντέμπε. ΑΙΓΑΛΕΩ: Σιντιμπέ, Παπουτσής, Μεϊδάνης, Συμεωνίδης, Αγγος (75΄ Τσιλιγαρδάκης), Ουάνγκα, Βελέντζας, Χρήστου (36΄ Γκουντελίτσας), Φωτάκης, Χατζής, Νικολόπουλος (45΄ Χλωρός).

    [15] Επικράτησε ο Ολυμπιακός 2-0 επί του Ιωνικού

    16/3/2003 10:19:00 μμ

    Επιστροφή στις νίκες για τον Ολυμπιακό. Οι "ερυθρόλευκοι", σε αγώνα για την 23η ημέρα της Α΄ Εθνικής, επικράτησαν 2-0 του Ιωνικού στη Νεάπολη και διατήρησαν ζωντανές τις ελπίδες τους για την κατάκτηση του τίτλου, σε αντίθεση με την ομάδα του Γκμοχ, η οποία είναι υποχρεωμένη στα επόμενα επτά παιχνίδια να υπερβάλει εαυτόν, για να μπορέσει να παραμείνει στην κατηγορία. Οι γηπεδούχοι δημιούργησαν τις πρώτες καλές ευκαιρίες στο παιχνίδι. Στο 23` ο Ουκάρ "έκλεψε" τη μπάλα από τον Νόβακ, αλλά το σουτ που επιχείρησε πέρασε ψηλά άουτ και στο 27΄ ο Ετορί με μακρινό σουτ -και με την βοήθεια του δυνατού αέρα- ανάγκασε τον Κατεργιαννάκη να διώξει σε κόρνερ.

    Οι "ερυθρόλευκοι" στη συνέχεια πήραν την πρωτοβουλία των κινήσεων και προσπάθησαν να απειλήσουν την ομάδα του Γιάτσεκ Γκμοχ από στημένες φάσεις. Σε μία από αυτές (33΄), ο Τζόρτζεβιτς εκτέλεσε κόρνερ και ο Αμανατίδης με καρφωτή κεφαλιά άνοιξε το σκορ για την ομάδα του. Η ομάδα του Προτάσοφ προσπαθούσε να βρει λύσεις και να φτάσει σε ένα δεύτερο γκολ, που θα έδιωχνε οριστικά το άγχος.

    Αυτό ήρθε στο 69΄, όταν ο Οφορίκουε, με κοντρόλ για σεμινάριο από βολέ του Κατεργιαννάκη, κατέβασε τη μπάλα και με πλασέ έκανε το 2-0 για τον Ολυμπιακό. Οι πρωταθλητές Ελλάδας έφτασαν πολύ κοντά σε ένα τρίτο τέρμα, αλλά στο 79΄ σε εκτέλεση φάουλ του Τζόρτζεβιτς, η μπάλα αποκρούστηκε αρχικά από τον Πάριζεκ και εν συνεχεία από το οριζόντιο δοκάρι.

    Διαιτητής: Καρατζάς Κίτρινες κάρτες: Νολ, Μακόρ, Νινιάδης, Αντζας. ΙΩΝΙΚΟΣ: Πάριζεκ, Νολ (54΄ Βιλανάκης), Γυριχίδης, Οφρυδόπουλος, Ετορί, Κινγκ Φερέιρα (76΄ Ροντρίγκες), Εριβέλτο, Κονέ, Μαρκομιχάλης, Μακόρ, Ουκάρ. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Κατεργιαννάκης, Αμανατίδης, Αντζας, Κωστούλας, Γιαννακόπουλος (76΄ Χούτος), Καρεμπέ, Τζόρτζεβιτς, Νόβακ, Ζέτερμπεργκ (66΄ Καστίγιο), Νινιάδης, Οφορίκουε

    [16] Αποτελέσματα Α' εθνικής

    16/3/2003 9:17:00 μμ

    Στους αγώνες για την 23η ημέρα της Α` εθνικής κατηγορίας, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:

    Ξάνθη-Πανιώνιος 0-1

    Καλλιθέα-Παναχαϊκή 3-1

    Αρης-ΟΦΗ 1-1

    Προοδευτική-ΠΑΟΚ 0-3

    Ηρακλής-Γιάννινα 3-0

    ΑΕΚ-Ακράτητος 6-2

    Παναθηναϊκός-Αιγάλεω 3-0

    Ιωνικός-Ολυμπιακός 0-2

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 23 αγώνες):

    Παναθηναϊκός 54

    Ολυμπιακός 51

    ΑΕΚ 47

    Πανιώνιος 44

    ΠΑΟΚ 43

    Ηρακλής 40

    Αρης 39

    Ξάνθη 30

    ΟΦΗ (22 αγ.) 28

    Αιγάλεω 26

    Προοδευτική 22

    Καλλιθέα 20

    Γιάννινα 17

    Ιωνικός (22αγ.) 17

    Ακράτητος 16

    Παναχαϊκή 8

    [17] Τελικοί του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος κλειστού στίβου

    16/3/2003 9:06:00 μμ

    Που θα σταματήσει η Σβετλάνα Φεοφάνοβα; Απάντηση στην ερώτηση μπορεί να δώσει μόνο η Ρωσίδα επικοντίστρια, η οποία κατά την διάρκεια του Παγκοσμίου πρωταθλήματος κλειστού στίβου, που διεξάγεται στο Μπέρμιγχαμ, "έσπασε το φράγμα" των 4 μέτρων και 80 εκατοστών, σημειώνοντας νέο παγκόσμιο ρεκόρ. Εκτός από το χρυσό μετάλλιο, η Φεοφάνοβα πήρε και το ρεκόρ από τα χέρια της Στέισι Ντραγκίλα, αφού στις 2 Μαρτίου, η Αμερικανίδα πρωταθλήτρια είχε ξεπεράσει, στην Βοστώνη, τα 4 μέτρα και 78 εκατοστά.

    Τα αποτελέσματα του τελικού:

    1. Σβετλάνα Φεοφάνοβα (Ρωσία) 4.80

    2. Γιελένα Ισινμπαγιένα (Ρωσία) 4.60

    3. Μόνικα Πούρεκ (Πολωνία) 4.45

    4. Κέλι Σατλ (ΗΠΑ) 4.45

    5. Ανίκα Μπέκερ (Γερμανία) 4.45

    6. Τάνια Κόλεβα (Βουλγαρία) 4.35

    6. Αννα Ρογκόφσκα (Πολωνία) 4.35

    Τελικός μήκους γυναικών

    Χωρίς να απειληθεί ιδιαίτερα, η Τατιάνα Κότοβα κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο μήκος, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου του Μπέρμιγχαμ. Η Ρωσίδα είχε καλύτερο άλμα στα 6.84μ., δώδεκα εκατοστά πιο μακριά από την Ουκρανή Ινέσα Κράβετς που κατέλαβε τη δεύτερη θέση, ενώ τρίτη κατετάγη η Μάγκι από τη Βραζιλία. Οι δύο Ελληνίδες, Νίκη Ξάνθου και Στέλλα Πιλάτου, περιορίστηκαν στην πέμπτη και έκτη θέση αντίστοιχα.

    Τα αποτελέσματα του τελικού:

    1. Τατιάνα Κότοβα (Ρωσία) 6.84μ.

    2. Ινέσα Κράβετς (Ουκρανία) 6.72

    3. Μαουρέν Χίγκα Μάγκι (Βραζιλία) 6.70

    4. Ολγα Ρουμπλιόβα (Ρωσία) 6.68

    5. Νίκη Ξάνθου (ΕΛΛΑΣ) 6.47

    6. Στέλλα Πιλάτου (ΕΛΛΑΣ) 6.47

    7. Αντζου Μπόμπι Τζορτζ (Ινδία) 6.47

    8. Τόντε Βάζι (Ουγγαρία) 6.39

    9. Κονσεπσιόν Μοντανέρ (Ισπανία) 6.34

    Τελικός 400μ. γυναικών

    Η Ναταλία Νεζέροβα κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 400μ., στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου του Μπέρμιγχαμ. Η Ρωσίδα κάλυψε την απόσταση σε 50.83 και τερμάτισε μπροστά από την (έκπληξη)Κριστίν Αμερτίλ από τις Μπαχάμες και την Γερμανίδα Γκριτ Μπρόιερ.

    Τα αποτελέσματα του τελικού:

    1. Ναταλία Ναζάροβα (Ρωσία) 50.83

    2. Κριστίν Αμερτίλ (Μπαχάμες) 51.11

    3. Γκριτ Μπρόιερ (Γερμανία) 51.13

    4. Κάθριν Μέρφι (Βρετανία) 51.99

    5. Μονίκ Χέναγκαν (Η.Π.Α.) 52.08

    6. Σβετλάνα Ούσοβιτς (Λευκορωσία) 52.72

    Τελικός των 1500μ γυναικών

    Η Ρετζίνα Τζέικομπς αναδείχθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια κλειστού στίβου στα 1500 μέτρα, στο Μπέρμιγχαμ. Η Αμερικανίδα αθλήτρια "έκοψε" πρώτη το νήμα με επίδοση 4:01.67 (ρεκόρ αγώνων), αφήνοντας στις δύο επόμενες θέσεις την Βρετανίδα Κέλι Χολμς και την Ρωσίδα Γιεκατερίνα Ρόζενμπεργκ.

    Οι οκτώ πρώτες του τελικού:

    1. Ρετζίνα Τζέικομπς (ΗΠΑ) 4:01.67

    2. Κέλι Χολμς (Μεγάλη Βρετανία) 4:02.66

    3. Γιεκατερίνα Ρόζενμπεργκ (Ρωσία) 4:02.80

    4. Ναταλία Γκορελοβα (Ρωσία) 4:06.18

    5. Ιρίνα Λιστσίνσκα (Ουκρανία) 4:07.19

    6. Ελένα Ιάγκαρ (Ρουμανία) 4:07.44

    7. Αλέσια Τούροβα (Λευκορωσία) 4:08.20

    8. Χάσνα Μπενχάσι (Μαρόκο) 4:09.03

    Τελικός ύψους γυναικών

    Η Καϊσα Μπέργκβιστ απέδειξε για μία ακόμα φορά την κυριαρχία της στο ύψος γυναικών, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου που διεξάγεται στο Μπέρμιγχαμ. Η Σουηδέζα πέρασε τα 2.01μ., χωρίς μάλιστα να χάσει ούτε μία προσπάθεια στη διάρκεια του αγώνα, αφήνοντας πίσω της τις Ρωσίδες Γελέσινα και Τσιτσέροβα.

    Τα αποτελέσματα του τελικού:

    1. Καϊσα Μπέργκβιστ (Σουηδία) 2.01μ.

    2. Γελένα Γελέσινα (Ρωσία) 1.99

    3. Αννα Τσιτσέροβα (Ρωσία) 1.99

    4. Μπλάνκα Βλάσιτς (Κροατία) 1.96

    5. Ιρίνα Μιχαλτσένκο (Ουκρανία) 1.96

    6. Ρουθ Μπεϊτια (Ισπανία) 1.96

    7. Τίσα Ουάλερ (Η.Π.Α.) 1.96

    8. Ινια Μπαμπάκοβα (Ουκρανία) 1.92

    Τελικός 60μ. με εμπόδια γυναικών

    Η Γκέιλ Ντίβερς στέφθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια κλειστού στίβου στα 60μ. με εμπόδια των γυναικών, στο Μπέρμιγχαμ. Η Αμερικανίδα αθλήτρια "έκοψε" πρώτη το νήμα με χρόνο 7.81, αφήνοντας στην δεύτερη θέση την Ισπανίδα Αλόζιε (7.90) και στην τρίτη την Αμερικανίδα Μόρισον (7.92).

    Οι οκτώ πρώτες του τελικού:

    1. Γκέιλ Ντίβερς (ΗΠΑ) 7.81

    2. Γκλόρι Αλόζιε (Ισπανία) 7.90

    3. Μελίσα Μόρισον (ΗΠΑ) 7.92

    4. Λασένα Γκόλντινγκ-Κλαρκ (Τζαμάικα) 7.92

    5. Λίντα Φεργκά-Κονταντέν (Γαλλία) 7.95

    6. Μπρίτζιτ Φόστερ (Τζαμάικα) 7.96

    7. Σουζάνα Καλούρ (Σουηδία) 7.97

    8. Πατρίτσια Ζιράρ (Γαλλία) 8.02

    Τελικός 60μ. με εμπόδια ανδρών

    Ο Αλεν Τζόνσον κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 60μ. με εμπόδια των ανδρών, στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου που διεξάγεται στο Μπέρμιγχαμ. Ο Αμερικανός αθλητής τερμάτισε πρώτος με χρόνο 7.47, αφήνοντας στις δύο επόμενες θέσεις τον Κουβανό Γκαρσία και τον Κινέζο Λιού. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κόλιν Τζάκσον περιορίστηκε στην πέμπτη θέση, στον τελευταίο αγώνα της καριέρας του, καθώς αποχωρεί από την ενεργό δράση.

    Τα αποτελέσματα του τελικού:

    1. Αλεν Τζόνσον (ΗΠΑ) 7.47

    2. Ανιέρ Γκαρσία (Κούβα) 7.49

    3. Ζιάνγκ Λιού (Κίνα) 7.52

    4. Λατζί Ντουκούρ (Γαλλία) 7.58

    5. Κόλιν Τζάκσον (Μεγάλη Βρετανία) 7.61

    6. Στάνισλαβς Ολιγιαρς (Λετονία) 7.62

    7. Ρόμπερτ Κρόνμπεργκ (Σουηδία) 7.67

    8. Σον Μπόουνς (Νότια Αφρική) 7.67

    Τελικός 800μ. ανδρών

    Ο Ντέιβιντ Κραμενάκερ κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 800 μέτρα των ανδρών, στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου που διεξάγεται στο Μπέρμιγχαμ. Στον τελικό του αγωνίσματος, ο Αμερικανός αθλητής κάλυψε την απόσταση σε χρόνο 1:45.69, αφήνοντας στην δεύτερη θέση τον Δανό Ουίλσον Κίπκετερ, ο οποίος είχε επίδοση 1:45.87.

    Τα αποτελέσματα του τελικού:

    1. Ντέιβιντ Κραμενάκερ (ΗΠΑ) 1:45.69

    2. Ουίλσον Κίπκετερ (Δανία) 1:45.87

    3. Βίλφρεντ Μπούνγκεϊ (Κένυα) 1:46.54

    4. Αντόνιο Μανουέλ Ρέινα (Ισπανία) 1:46.58

    5. Μπραμ Σομ (Ολλανδία) 1:47.00

    6. Αρνού Οκεν (Ολλανδία) 1:48.71

    Τελικός 400μ. ανδρών

    Ο Ταϊρι Ουάσινγκτον αναδείχθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής κλειστού στίβου στα 400μ. στο Μπέρμιγχαμ. Ο Αμερικανός αθλητής επικράτησε μετά από συναρπαστική κούρσα του Βρετανού Ντάνιελ Κέινς, ενώ στην τρίτη θέση τερμάτισε ο επίσης Βρετανός Μπολτς.

    Συνοπτικά τα αποτελέσματα του τελικού:

    1. Ταϊρι Ουάσινγκτον (Η.Π.Α.) 45.34

    2. Ντάνιελ Κέινς (Βρετανία) 45.43

    3. Τζέιμι Μπολτς (Βρετανία) 45.99

    4. Πολ ΜακΚι (Ιρλανδία) 45.99

    5. Ντέιβιντ ΜακΚάρθι (Ιρλανδία) 46.61

    6. Ντάνιελ Μπάτμαν (Αυστραλία) 46.67

    Τελικός 4Χ400 γυναικών

    Η Ρωσία κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 4Χ400μ. των γυναικών, στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου που διεξάγεται στο Μπέρμιγχαμ. Οι Αντιουχ, Πετσόνκινα, Ζίκινα και Ναζάροβα "έκοψαν" πρώτες το νήμα, αφήνοντας στις δύο επόμενες θέσεις την Τζαμάικα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Τα αποτελέσματα του τελικού:

    1. Ρωσία 3:28.45

    2. Τζαμάικα 3:31.23

    3. Ηνωμένες Πολιτείες 3:31.69

    4. Μεγάλη Βρετανία 3:32.18

    5. Ουκρανία 3:36.18

    Τελικός 4Χ400 ανδρών

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στα 4Χ400 μέτρα των ανδρών, στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου στο Μπέρμιγχαμ. Η ομάδα των ΗΠΑ, αποτελούμενη από τους Ντέιβις, Γιάνγκ, Κάμπελ και Ουάσινγκτον, κάλυψε την απόσταση σε χρόνο 3:04.09, αφήνοντας στις δύο επόμενες θέσεις την Τζαμάικα και την Μεγάλη Βρετανία.

    Τα αποτελέσματα του τελικού:

    1. Ηνωμένες Πολιτείες 3:04.09

    2. Τζαμάικα 3:04.21

    3. Μεγάλη Βρετανία 3:06.12

    4. Πολωνία 3:06.61

    Η Ρωσία αποκλείστηκε.

    Τελικός τριπλούν ανδρών

    Ο Κρίστιαν Ολσον κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο τριπλούν, στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου που διεξήχθη στο Μπέρμιγχαμ. Ο Σουηδός άλτης πήρε την "πρωτιά" στην τελευταία του προσπάθεια, όταν "προσγειώθηκε" στα 17,70μ. (καλύτερη φετινή επίδοση στον κόσμο), αφήνοντας στην δεύτερη θέση τον Αμερικανό Ντέιβις, ο οποίος είχε επίδοση 17,35μ., επίσης στην τελευταία προσπάθειά του.

    Τα αποτελέσματα του τελικού:

    1. Κρίστιαν Ολσον (Σουηδία) 17.70

    2. Ουόλτερ Ντέιβις (ΗΠΑ) 17.35

    3. Γιοέλμπι Κεσάδα (Κούβα) 17.27

    4. Τζόναθαν Εντουαρντς (Μεγάλη Βρετανία) 17.19

    5. Τίμοθι Ράσαν (ΗΠΑ) 16.88

    6. Ζαντέλ Γκρεγκόριο (Βραζιλία) 16.86

    7. Αλεκσάντρ Γκλαβάτσκι (Λευκορωσία) 16.66

    8. Μάριαν Οπρεα (Ρουμανία) 16.59

    [18] Ισόπαλοι με 1-1 Αρης - ΟΦΗ

    16/3/2003 8:33:00 μμ

    Βαθμούς και εντυπώσεις μοιράσθηκαν σήμερα Αρης και ΟΦΗ, σε αγώνα για την 23η ημέρα της Α΄ εθνικής, που έγινε κεκλεισμένων των θυρών, λόγω τιμωρίας των γηπεδούχων. Το πρώτο ημίχρονο χαρακτηρίσθηκε από τους συχνούς τραυματισμούς παικτών του ΟΦΗ και έτσι ο "καθαρός" χρόνος που παίχθηκε ποδόσφαιρο ήταν περίπου για μισή ώρα. Οσα δεν έγιναν σε 45 λεπτά, συνέβησαν στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου, καθώς οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν στο πρώτο λεπτό με τον Κουνενάκη που "ξεχασμένος" από τους αμυντικούς, μπήκε στην περιοχή από τα αριστερά και πλάσαρε τον Λαμπάκη.

    Με την σέντρα οι γηπεδούχοι προσπάθησαν να ισοφαρίσουν και τα κατάφεραν, καθώς ο Σίμιτς κέρδισε στον αέρα τον Χανιωτάκη, φέρνοντας το παιχνίδι στα ίσα. Στο δεύτερο ημίχρονο ο Αρης μπήκε πιό δυνατά και επέβαλε τον ρυθμό του, καθώς οι φιλοξενούμενοι έδωσαν χώρο στους «κίτρινους και επεδίωξαν να εκμεταλλευθούν τις αντεπιθέσεις.

    Στο 67΄ ο Χανιωτάκης απέκρουσε εντυπωσιακά με τα πόδια σουτ του Καζαντζη διατηρώντας το σκορ στα επίπεδα του 1-1, ενώ ο ΟΦΗ προσπάθησε κυρίως με τον Γκόμεζ, το σουτ του οποίου απέκρουσε στο 74` ο Λαμπάκης. Απαρατήρητος πέρασε ο Σπυρόπουλος, που "κιτρίνισε" τους Γκόμεζ, Διγκόζη, Κνόπερ, ενώ απέβαλε στο ημίχρονο τον προπονητή των φιλοξενούμενων, Ζντένεκ Σκιάζνι.

    Οι συνθέσεις των ομάδων: ΑΡΗΣ: Λαμπάκης, Μορίς, Σκέντζος (67` Κούσας), Κατσιαρός, Σελάντερ (42` λ.τρ. Σίμιτς), Κνόπερ, Διγκόζης, Κολτσίδας, Καμπάνταης, Επαλέ, Καζαντζης. ΟΦΗ: Χανιωτάκης, Μπελεβώνης, Κολιτσιδάκης, Μοσχογιάννης, Αδάμος, Σοάρες, Δέντζας, Κουνενάκης, Ρουμπάκης, Μπόατενγκ (39` Χρυσάφης), Γκόμεζ.

    [19] 3-0 ο Ηρακλής επί του ΠΑΣ Γιάννενα

    16/3/2003 8:30:00 μμ

    Συνεχίζει την ανοδική του πορεία ο Ηρακλής. Ανεβάζοντας την απόδοσή της στο δεύτερο ημίχρονο, η ομάδα του Εγκε Γκέραρντ επικράτησε στο γήπεδο του Μακεδονικού 3-0 του ΠΑΣ Γιάννινα σε αγώνα για την 23η ημέρα της Α΄ Εθνικής και ανέβηκε στην έκτη θέση της βαθμολογίας, ξεπερνώντας τον Αρη. Ο Ηρακλής ξεκίνησε αποφασισμένος να πετύχει την πέμπτη συνεχόμενη νίκη του στο πρωτάθλημα και πήρε γρήγορα την πρωτοβουλία των κινήσεων. Δημιούργησε κάποιες καλές ευκαιρίες, με σπουδαιότερη την κεφαλιά του Φοφόνκα που έφυγε μόλις άουτ στο 12΄, ενώ είδε δύο γκολ που πέτυχε, με τον Φοφόνκα στο 2΄ και τον Κουτσουρέ στο 25΄, να ακυρώνονται, ορθώς, ως οφσάιντ.

    Από την πλευρά τους, οι Ηπειρώτες κατέβηκαν με σαφείς αμυντικούς προσανατολισμούς, παρ΄όλα αυτά είχε μια καλή στιγμή με τον Κυπαρίσση να μην καταφέρνει στο 23΄ να νικήσει τον Χαλκιά. Η είσοδος του Καπετάνου αντί του αρνητικού Νασιόπουλου στο δεύτερο ημίχρονο ήταν η κίνηση-ματ του Εγκε Γκέραρντ.

    Στο 49΄ ο νεαρός υποχρέωσε με κεφαλιά τον Σεϊτάνοφ σε μια εντυπωσιακή απόκρουση, όμως ο Φοφόνκα πήρε το ριμπάουντ και έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα. Ο ΠΑΣ δεν μπόρεσε να αντιδράσει και στο 61΄ ο Μιλόγεβιτς με εκπληκτικό "τακουνάκι" από το ύψος του πέναλτι διπλασίασε τα τέρματα του Ηρακλή. Το τελικό 3-0 διαμόρφωσε στο 68΄ ο Καπετάνος, που "σφράγισε" την καλή του εμφάνιση με γκολ που του... έδωσε στο πιάτο ο Φοφόνκα.

    Διαιτητής: Δαμιανός (Κοζάνης) Κίτρινες: Χατζί, Βιντόγεβιτς, Τζούμπα, Μίετσελ, Χαμαντού Οι συνθέσεις: ΗΡΑΚΛΗΣ: Χαλκιάς, Δρούγας, Κατσιαμπής, Μιλόγεβιτς, Νεμπεγλέρας, Χατζί, Κουτσουρές, Γκώνιας (88΄ Παπαζαχαρίας), Χάγκαν, Φοφόνκα (90΄ Μίετσελ), Νασιόπουλος (46΄ Καπετάνος) ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ: Σεϊτάνοφ, Μπλέτσας, Τζούμπα, Κρίσνικ, Ντομορό, Δέδες (65΄ Γκαβαλόφσκι), Σακελλαρίδης, Βιντόγεβιτς, Τελκίνσκι, Κυπαρίσσης (78΄ Γκαρόζης), Χαμαντού (65΄ Σάριτς)

    [20] Ιταλικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου

    16/3/2003 7:31:00 μμ

    φωτό Αρχείου

    Με δύο γκολ του Βιέρι (57', 76') και από ένα του Μπατιστούτα (15') και του Ντι Μπιάτζιο (25'), η Ιντερ συνέτριψε την Κόμο με 4 - 0 και παρέμεινε σε τροχιά τίτλου, τρεις βαθμούς πίσω από την πρωτοπόρο Γιουβέντους, που, χθες, επικράτησε άνετα της Μόντενα με 3 - 0. Η νίκη της ημέρας ήρθε από την Πάρμα, που πέρασε σαν "σίφουνας" από την Βερόνα συντρίβοντας με 4 - 0 την Κιέβο, χάρη στα γκολ των Μούτου (6'), Νακάτα (59'), Λαμουσί (66') και Τζιλαρντίνο (90'). Παράλληλα, η Περούτζια νίκησε στο "Ρενάτο Κούρι" και την Ρόμα με 1 - 0, με το γκολ του μόνιμου σκόρερ της, Μίκολι (52'), ενώ σημαντική νίκη σημείωσε και η Πιατσέντζα επί της Αταλάντα με 2 - 0.

    Συνοπτικά τα αποτελέσματα:

    Ρετζίνα-Μίλαν 0-0

    Γιουβέντους-Μόντενα 3-0

    Μπολόνια-Ουντινέζε 1-0

    Μπρέσια-Τορίνο 1-0

    Κιέβο-Πάρμα 0-4

    Ιντερ-Κόμο 4-0

    Περούτζια-Ρόμα 1-0

    Πιατσέντζα-Αταλάντα 2-0

    Λάτσιο-Εμπολι 16/3

    Βαθμολογία (σε 25 αγώνες):

    Γιουβέντους 57

    Ιντερ 54

    Μίλαν 49

    Λάτσιο 42 (24 αγ.)

    Κιέβο 41

    Πάρμα 39

    Ουντινέζε 36

    Μπολόνια 35

    Περούτζια 34

    Ρόμα 32

    [21] Επικράτηση ΠΑΟΚ επί της Προοδευτικής

    16/3/2003 8:04:00 μμ

    Ο ΠΑΟΚ διατήρησε στο ακέραιο τις ελπίδες του για συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ, καθώς επικράτησε στην Νεάπολη της Προοδευτικής με 3-0 και παρέμεινε στην 5η θέση με 43 βαθμούς. Στο πρώτο ημίχρονο οι δύο ομάδες δεν ανοίχτηκαν, φροντίζοντας πρωτίστως την διαφύλαξη του "μηδέν". Χαρακτηριστικό της εικόνας που έβλεπαν οι λιγοστοί φίλαθλοι, είναι το γεγονός ότι η πρώτη αξιόλογη φάση του πρώτου 45λεπτου έγινε στο 37' όταν ο Κόης απέκρουσε εντυπωσιακά σουτ του Κούτση. Λίγο πριν το τέλος του ημιχρόνου, οι γηπεδούχοι διαμαρτυρήθηκαν για πέναλτι, καθώς ο Τάτσης ανετράπη από τον Χασιώτη μέσα στην περιοχή, αλλά ο Τεροβίτσας έδειξε "παίζετε".

    Στο δεύτερο ημίχρονο, ο ΠΑΟΚ μπήκε πιο δυνατά και παρά το δυνατό παιχνίδι των γηπεδούχων, κατάφερε να προηγηθεί στο 53' όταν μετά από σύγχυση στα καρέ του Κόη, ο Καφφές σούταρε δυνατά, η μπάλα κόντραρε στους αμυντικούς και κατέληξε στα δίχτυα της Προοδευτικής.

    Οι "βυσσινί" είχαν μία καλή ευκαιρία στο 47` όταν ο Πάντος από πλεονεκτική θέση δεν κατάφερε να νικήσει τον Ατματσίδη. Οι γηπεδούχοι προσπάθησαν να πιέσουν και ο Αγγελος Αναστασιάδης έδωσε εντολή για "παραχώρηση" χώρου, προκειμένου να εκμεταλλευθεί τις αντεπιθέσεις.

    Έτσι, στο 62' ο Οκκάς δεν μπόρεσε να σκοράρει από καλή θέση, αλλά τέσσερα λεπτά αργότερα, ο Κύπριος άσος έφυγε στην αντεπίθεση και πλάσαρε ιδανικά τον Κόη, "σφραγίζοντας" ουσιαστικά την νίκη του ΠΑΟΚ.

    Στο 78' ο Κόης απέκλεισε και τρίτο γκολ του ΠΑΟΚ, καθώς απέκρουσε έξοχα το σουτ του Καφφέ, όμως στις καθυστερήσεις ο Σαλπιγγίδης εκμεταλλεύθηκε την αδράνεια των αμυντικών και διαμόρφωσε το τελικό 3-0.

    Ο Τεροβίτσας που ελέγχεται για την φάση του 44', «κιτρίνισε τους Τάτση, Ανδράλα, Γιασεμή. Οι συνθέσεις των ομάδων: ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ: Κόης, Καλλιμάνης, Πουλόπουλος, Πάντος, Τάτσης, Μάγγος, Ζαϊμι, Αγγελόπουλος, Γιαννενάκης (60΄ Προβίδας), Ανδράλας, Σιδηρόπουλος. ΠΑΟΚ: Ατματσίδης, Κούτσης, Κουκέλκα, Χασιώτης, Καραδήμος, Οκκάς, Καφές, Σπάσιτς (58΄ Γιασεμή), Μάρκος, Εγκωμίτης (77' Νάστος), Γεωργιάδης.

    [22] Μοναξιά και κατάθλιψη προκαλούν καρδιακά

    17/3/2003 10:00:00 πμ

    Η μοναξιά και η κατάθλιψη προκαλούν καρδιακές παθήσεις όσο και το ...κάπνισμα! Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν Αυστραλοί επιστήμονες, οι οποίοι δημοσιεύουν τα πορίσματά τους στην "Αυστραλιανή Ιατρική Επιθεώρηση". Ο επικεφαλής του "Ιδρύματος Πρόληψης Καρδιακών Παθήσεων", καθηγητής Αντριου Τόνκιν δήλωσε ότι άτομα, που ζουν μόνα και δεν έχουν πιστούς φίλους κινδυνεύουν να πεθάνουν από καρδιακό επεισόδιο όσο και οι καπνιστές ή κάποιοι που τρώνε πολλά τηγανητά!

    "Δεν έχει σημασία πόσους φίλους έχει κάποιος, αλλά πόσους καλούς φίλους έχει" είπε ο κ. Τόνκιν. Ο ίδιος κάλεσε τους ιατρούς όταν εξετάζουν την ιστορία της καρδιάς ενός ασθενή τους, να εξετάζουν και το ενδεχόμενο αν πάσχει από κατάθλιψη ή μοναξιά.

    "Κι όπως του λένε να κόψει το κάπνισμα, να ασκείται ή να προσέχει το διαιτολόγιό του, να τον συμβουλεύουν για να αντιμετωπίσει και την κατάθλιψη ή τη μοναξιά για να αποφύγει το καρδιακό επεισόδιο" είπε ο κ. Τόνκιν.

    [23] ''Πεθερά'' η επίσημη αιτία διαζυγίου

    17/3/2003 11:30:00 πμ

    Εφετείο στην Ιταλία επικύρωσε απόφαση που έδινε σε μια γυναίκα από την περιοχή Βάστο της νότιας Ιταλίας διαζύγιο εξαιτίας της ''υπερβολικής και ανάρμοστης παρέμβασης των γονέων του συζύγου στην ιδιωτική ζωή του ζευγαριού''. ''Ο άνδρας μου ήταν σκλάβος της μάνας του. Της τηλεφωνούσε και της έλεγε το κάθε τί, ενώ εκείνη σχολίαζε τα πάντα για μένα, το πώς βάφομαι, τί τρώω, πώς μεγαλώνω το παιδί μου'', είπε η γυναίκα με απόγνωση στο δικαστήριο. Τελικά κατάφερε να κερδίσει την κηδεμονία της κόρης της και μια γερή διατροφή, καθώς της είχε απαγορευτεί από σύζυγο και πεθερά να εργαστεί μετά το γάμο. Όσο για τον πρώην σύζυγο, επέστρεψε στο πατρικό... με τη μαμά του.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 17 March 2003 - 10:32:12 UTC