Browse through our Interesting Nodes on Health & Medicine in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-03-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έκτακτα μέτρα ασφαλείας στην Ελλάδα ενόψει πολέμου
  • [02] Αντιπολεμικά συλλαλητήρια και απεργίες
  • [03] Συνάντηση Βενιζέλου- Μπακογιάννη για 2004
  • [04] Εγκαινιάστηκε ο σταθμός του ΗΣΑΠ στην Ομόνοια
  • [05] Αντιπολεμική ''κραυγή'' στην παρουσίαση βιβλίου της Μπόνι Μίλερ
  • [06] Aνοίγει και πάλι το ιστορικό ξενοδοχείο ''Μεγάλη Βρετανία''
  • [07] Επαφές Λυσσαρίδη στην Αθήνα
  • [08] Παγιδευμένα τηλέφωνα στην καρδιά της Ε.Ε.
  • [09] Ιρακ και στρατηγική της Λισσαβόνας στη Εαρινή Σύνοδο
  • [10] Κατρακυλάει η δημοτικότητα των ΗΠΑ στην Ευρώπη
  • [11] Σε ''καραντίνα'' παραμένουν τα ολλανδικά κοτόπουλα
  • [12] Εκτακτη σύσκεψη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
  • [13] Αντίδραση Γιωτόπουλου στην κατάθεση Μπακατσέλου
  • [14] Σύλληψη πιθανού μέλους της Αλ Κάιντα στην Κένυα
  • [15] Ερχεται η ''καταιγίδα''
  • [16] Διαψεύδεται η είδηση περί αυτομόλησης του Αζίζ
  • [17] Παραμένουν οι ''Γιατροί Χωρίς Σύνορα'' στη Βαγδάτη
  • [18] Σε τροχιά ανόδου ο μαύρος χρυσός
  • [19] Το Αιγαίο των Νομισμάτων
  • [20] Ταυτοποιήθηκε ο ιός της άτυπης πνευμονίας
  • [21] Αναγκαίο καταναλωτικό αγαθό το DVD εγγραφής
  • [22] Ένας σύγχρονος Ρωμαίος με... μακριά χέρια

    [01] Έκτακτα μέτρα ασφαλείας στην Ελλάδα ενόψει πολέμου

    19/3/2003 7:25:00 μμ

    Σε εγρήγορση βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός εν όψει του πολέμου στο Ιράκ. Σε πλήρη επιφυλακή βρίσκονται η Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα, η Ελληνική Υπηρεσία Πληροφοριών αλλά και οι Ένοπλες Δυνάμεις, για την πρόληψη τρομοκρατικών ενεργειών. Αυξημένα μέτρα ασφαλείας και εξονυχιστικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, αλλά και όλα τα αεροδρόμια της χώρας ενώ ενισχύονται οι περιπολίες στα σύνορα για ενδεχόμενο κύμα λαθρομεταναστών.

    Περιπολίες στο Αιγαίο και τον Έβρο για την είσοδο λαθρομεταναστών

    Τα έκτακτα μέτρα ασφάλειας, προβλέπουν:

    Υπερδιπλασιασμό των δυνάμεων φύλαξης πρεσβειών και διπλωματικών αποστολών των ΗΠΑ, του Ισραήλ, της Βρετανίας και της Ισπανίας καθώς και της Δανίας, της Τσεχίας, της Πορτογαλίας

    Στενή επιτήρηση από περισσότερους από 5.000 αστυνομικούς των δημόσιων οργανισμών, επιχειρήσεων και προσώπων που θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχο τρομοκρατικής ενέργειας

    Αστυνομία και Στρατός ενισχύουν τις περιπολίες στον Εβρο για την απόκρουση πιθανού κύματος λαθρομεταναστών από το Ιράκ. Για τον ίδιο λόγο αυξάνονται οι περιπολίες στα λιμάνια και το Αιγαίο

    Έκτακτα μέτρα ασφαλείας σε όλα τα αεροδρόμια

    Σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας, έχουν ενισχυθεί οι δυνάμεις της αστυνομίας και γίνονται αυστηρότατοι έλεγχοι κυρίως κατά την είσοδο στην Ελλάδα.

    Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έχουν τεθεί σε εφαρμογή για τη φρούρηση εγκαταστάσεων και αεροσκαφών.

    Την ίδια ώρα, ενδέχεται, να ακυρωθούν, αν τελικά αρχίσουν οι πολεμικές επιχειρήσεις στο Ιράκ, οι βραδινές πτήσεις της Ολυμπιακής για Τελ Αβιβ, Βηρυτό και Κάιρο

    Στο μικροσκόπιο της ΕΥΠ ύποπτα άτομα αραβικής καταγωγής

    Σε εγρήγορση βρίσκεται και η Ελληνική Υπηρεσία Πληροφοριών, η οποία έχει επιφορτιστεί με τον έλεγχο στις εισόδους της χώρας, ατόμων αραβικής καταγωγής, οι οποίοι βρίσκονται στις λίστες του FBI, της CIA και άλλων ξένων μυστικων υπηρεσιών ως ύποπτα για τρομοκρατική δράση.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, τα άτομα αυτά είναι περίπου εκατόν πενήντα.

    Την ίδια ώρα, Αστυνομία και ΕΥΠ, έχουν επίσης υπό στενό κλοιό ακόμα περίπου 200 άτομα, αραβικής καταγωγής τα οποία διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα.

    [02] Αντιπολεμικά συλλαλητήρια και απεργίες

    19/3/2003 7:24:00 μμ

    Εντείνονται οι φωνές κατά του πολέμου, καθώς πλησιάζει η ώρα εκπνοής του τελεσιγράφου Μπους προς τον Σαντάμ Χουσεΐν. Σε συμβολική περικύκλωση της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, θα προχωρήσουν τα μεσάνυχτα το Κοινωνικό Φόρουμ και η νεολαία του Συνασπισμού. Την Παρασκευή, κόμματα, φορείς και οργανώσεις έχουν προγραμματίσει αντιπολεμικές συγκεντρώσεις, στο πλαίσιο της Πανευρωπαϊκής Ημέρας Δράσης.

    Προγραμματισμένες στάσεις εργασίας

    Σε πανελλαδική στάση εργασίας καλούν τους εργαζομένους στις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής μέχρι τη λήξη της βάρδιας τους η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ.

    Οι εργαζόμενοι στο μετρό ανακοίνωσαν ήδη ότι την Παρασκευή θα πραγματοποιήσουν τρίωρη στάση εργασίας από τη μία το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα.

    Οι συνάδελφοί τους στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο θα κάνουν τετράωρη στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα.

    Τρίωρη στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις τρεις το απόγευμα, έχει εξαγγείλει και η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, αλλά όπως διευκρινίστηκε, δεν θα παρατηρηθούν προβλήματα στην ομαλή διεξαγωγή των πτήσεων.

    Την αντίθεση της στη μονομερή προληπτική επίθεση των ΗΠΑ κατά του Ιράκ εκφράζει και η ΠΟΕΣΥ και καλεί τους δημοσιογράφους να δώσουν το φιλειρηνικό τους παρόν στις συγκεντρώσεις.

    Σε περίπτωση που σημάνουν τα τύμπανα του πολέμου, πριν από τις προγραμματισμένες συγκεντρώσεις της Παρασκευής, οι συγκεντρώσεις κατά του πολέμου και οι πορείες θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη.

    Αντιπολεμικό κείμενο και συναυλία από τις πολιτικές νεολαίες της χώρας

    Την ίδια ώρα πολύ κοντά σε απόφαση για κοινή δράση κατά του πολέμου στο Ιράκ, βρίσκονται οι πολιτικές νεολαίες της χώρας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, διαπραγματεύονται κείμενο, το οποίο θα ζητά την πλήρη απεμπλοκή της χώρας μας από τον πόλεμο μη χρήση ελληνικού εδάφους και στρατιωτικών βάσεων για την επίθεση κατά του Ιράκ, επιστροφή της ελληνικής φρεγάτας από τον Περσικό και ανάληψη πρωτοβουλίας στον ΟΗΕ κατά του πολέμου.

    Προσανατολίζονται επίσης σε διοργάνωση αντιπολεμικής συναυλίας και συλλαλητηρίου στην πλατεία Συντάγματος, κατά πάσα πιθανότητα το Σάββατο 29 Μαρτίου.

    [03] Συνάντηση Βενιζέλου- Μπακογιάννη για 2004

    19/3/2003 4:08:00 μμ

    Στο ποσό των 59 εκ. ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός των έργων και των παρεμβάσεων που θα πραγματοποιηθούν στο Δήμο Αθηναίων, στα πλαίσια της Ολυμπιακής προετοιμασίας, ενόψει των Αγώνων του 2004, ανήγγειλε την Τετάρτη, ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά την συνάντηση που είχε με την δήμαρχο Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη. Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι το 50% αυτού του ποσού θα καλυφθεί από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, μέσω της εγγραφής στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την Περιφέρεια Αττικής, ενώ το υπόλοιπο 50% θα αντληθεί μέσω δανεισμού, με τους καλύτερους όρους και υπό την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, του Δήμου Αθηναίων από τράπεζες.

    Οι δραστηριότητες σε έξι τομείς

    Η δήμαρχος Αθηναίων ανέφερε ότι στο προαναφερθέν ποσό θα προστεθεί ένα ιδίας τάξεως ποσό το οποίο θα προέρχεται από τους πόρους του Δήμου, καθιστώντας ταυτόχρονα απολύτως σαφές, ότι δεν πρόκειται επ' ουδενί να επιβαρυνθούν οι δημότες, μέσω αύξησης των δημοτικών τελών.

    Επίσης, η κ. Μπακογιάννη προσέθεσε ότι η δανειοληπτική ικανότητα του δήμου είναι εξαιρετική Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο αντιδήμαρχος - υπεύθυνος για τα οικονομικά, Θεόδωρος Σκυλακάκης, είπε ότι οι εισπράξεις του δήμου Αθηναίων, με βάση τον απολογισμό του 2002 ανέρχονται στο ποσό των 300 εκ. ευρώ, για την εξυπηρέτηση των δανείων δαπανώνται 20 εκ. ευρώ, ενώ τα συνολικά δάνεια που βαρύνουν τον δήμο αυτή τη στιγμή ανέρχονται σε 60 εκ. ευρώ.

    Στις παρεμβάσεις που πρέπει να πραγματοποιηθούν στο δήμο Αθηναίων στα πλαίσια της Ολυμπιακής προετοιμασίας, ο υπουργός Πολιτισμού τόνισε ότι οι δραστηριότητες θα αναπτυχθούν σε έξι τομείς, διευκρινίζοντας ότι η αναφορά του δεν εμπεριέχει και ιεραρχική αξιολόγηση.

    Συγκεκριμένα:

    Τεχνικά έργα με έμφαση στην προσβασιμότητα ατόμων με αναπηρίες Καθαριότητα Αστικές αναπλάσεις Προστασία αδέσποτων ζώων Πράσινο Προβολή της πόλης των Αθηνών

    Ο Υπουργός Πολιτισμού ανέφερε και έναν έβδομο τομέα που αφορά τις υπαίθριες διαφημίσεις και για τον οποίο υπάρχει σχετική νομοθεσία, αλλά και ολυμπιακή νομοθεσία.

    Μπακογιάννη: ''Δεν υπάρχουν περιθώρια αποτυχίας''

    Ο Υπουργός Πολιτισμού, ανέφερε επίσης ότι υπάρχει πλήρης κατάλογος έργων και επεμβάσεων σε όλους τους δήμους, με προτεραιότητα στους Ολυμπιακούς Δήμους (Θεσσαλονίκη, Βόλο, Πάτρα και Ηράκλειο), ενώ είπε ότι εκτός από τους Ολυμπιακούς, υπάρχουν και οι Ιστορικοί Δήμοι (π.χ. Αρχαία Ολυμπία) όπου θα γίνουν παρεμβάσεις.

    "Ευπρεπή", χαρακτήρισε τη σημερινή συμφωνία, η δήμαρχος Αθηναίων, η οποία υπογράμμισε ότι η Ολυμπιακή προετοιμασία του δήμου έχει αργοπορήσει πάρα πολύ με αποτέλεσμα να απαιτείται ο καλύτερος δυνατός συντονισμός, αλλά και η ταυτόχρονη δράση σε όλους τους τομείς.

    "Δεν υπάρχουν περιθώρια αποτυχίας", τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Μπακογιάννη.

    Ενόψει των Αγώνων, δεν υπάρχει πολιτικό κόστος, γιατί το κόστος από τυχόν προβλήματα που θα προσβάλλουν την εικόνα της πόλης θα είναι τεράστιο, υπογράμμισε χαρακτηριστικά η δήμαρχος Αθηναίων.

    Τέλος, στη συνάντηση, ο υπουργός Πολιτισμού και η δήμαρχος Αθηναίων, εξήραν την εξαιρετική εργασία, της οποίας αποτέλεσμα είναι η σημερινή συμφωνία, που πραγματοποίησαν ο γγ του υπουργείου Πολιτισμού, Κώστας Καρτάλης και ο αντιδήμαρχος Αθηναίων, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

    [04] Εγκαινιάστηκε ο σταθμός του ΗΣΑΠ στην Ομόνοια

    19/3/2003 5:50:00 μμ

    Τον ανακαινισμένο σταθμό του ΗΣΑΠ στην Ομόνοια, εγκαινίασε το μεσημέρι της Τετάρτης ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρίστος Βερελής. Ο σταθμός ανακαινίστηκε πλήρως, αλλά διατήρησε όλα τα ιστορικά του στοιχεία. Σε δηλώσεις του ο κ. Βερελής αναφέρθηκε στην προσπάθεια που κάνει το υπουργείο του, υλοποιώντας την κυβερνητική πολιτική, για αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στον τομέα των αστικών συγκοινωνιών, ώστε να γίνουν ελκυστικές στο επιβατικό κοινό.

    Ολοένα περισσότεροι επιβάτες στα μέσα μαζικής μεταφοράς

    Κατά τον υπουργό, στόχος είναι μέχρι το 2004 να αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των πολιτών που κινούνται καθημερινά με τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και από 400.000 επιβάτες την ημέρα που είναι σήμερα, να φτάσει στις 600.000. Αυτό, κατά τον κ. Βερελή, σημαίνει ότι χιλιάδες πολίτες θα αφήσουν τα ΙΧ αυτοκίνητά τους και θα μετακινηθούν με τον ΗΣΑΠ.

    Ο κ. Βερελής τόνισε ότι με την αναβάθμιση του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου, με την προσθήκη του τραμ, αλλά και του Προαστιακού Σιδηροδρόμου, με τις επεκτάσεις του μετρό, με το νέο πυκνότερο σύστημα λεωφορειοδρόμων, ο συνολικός αριθμός των επιβατών που θα μετακινούνται καθημερινά με τα μέσα μαζικής μεταφοράς στο Λεκανοπέδιο Αττικής, θα ανέλθει το καλοκαίρι του 2004 στα 3,5 εκατομμύρια επιβάτες, από 2,5 εκατομμύρια που είναι σήμερα.

    Αναφερόμενος στον ΗΣΑΠ, ο υπουργός Μεταφορών είπε ότι ανακαινίζονται 24 σταθμοί, οι οποίοι γίνονται λειτουργικοί, αναβαθμίζονται αισθητικά και γίνονται πλέον πόλος έλξης για τους επιβάτες, ενώ παράλληλα λειτουργούν και ως χώροι πολιτισμού.

    Σημειώνεται ότι όλοι οι σταθμοί θα έχουν έργα τέχνης. Στο σταθμό της Ομόνοιας επελέγη το έργο του Βέλτσι Γιότοφ, ενός Αθηναίου, ο οποίος, όπως είπε, έχει γεννηθεί στη Βουλγαρία και είναι βαθιά Έλληνας. Το έργο δείχνει και την πολιτισμικότητα που έχει αυτός ο σταθμός, καθώς πρόκειται για έναν σταθμό-κιβωτό, όλων των ανθρώπων που ζουν και κινούνται γύρω από την Ομόνοια.

    [05] Αντιπολεμική ''κραυγή'' στην παρουσίαση βιβλίου της Μπόνι Μίλερ

    19/3/2003 3:31:00 μμ

    Aπό την παρουσίαση

    του βιβλίου

    Η αντιπολεμική κραυγή μιας νεαρής γυναίκας - μητέρας και εργαζόμενης από τη Θεσσαλονίκη, αποτέλεσε την Τετάρτη τον πλέον εντυπωσιακό αλλά και ουσιαστικό "πρεσβευτή" της λαϊκής άποψης για την αποτροπή του πολέμου στο Ιράκ. Ο μονόλογος - έκρηξη της εμπορουπαλλήλου - μέλους της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Σοφίας Καλεντίδου, καθήλωσε την Τετάρτη το μεσημέρι, τη σύζυγο του αμερικανού πρέσβη, Μπόνι Μίλερ που βρέθηκε στην πόλη για την παρουσίαση της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου της για τα παιδιά και την οικογένεια, με τίτλο "Επικοινωνώντας με τα παιδιά: Εγχειρίδιο για γονείς".

    Όλοι στη Βαγδάτη...

    "Το βιβλίο σας έχει ζωγραφιές παιδιών, έχει συμβουλές για τη σωστή διαπαιδαγώγηση τους, δεν έχει όμως φωτογραφίες από τα νεκρά παιδιά του Ιράκ - θύματα του πολέμου που εξαπέλυσε η χώρα σας εναντίον τους. Σας άκουσα με προσοχή ως επιστήμονα, είμαι κι εγώ μητέρα και εργαζόμενη αλλά θεωρώ υποκρισία να μιλάμε για την επικοινωνία με τα παιδιά όταν σκοτώνουμε χιλιάδες παιδιά. Η θέση σας και η θέση μας δεν είναι εδώ. Να πάμε όλοι μαζι στη Βαγδάτη για να αποτρέψουμε το νέο αυτό πόλεμο, τις χιλιάδες των νεκρών παιδιών που θα δημιουργήσει ο πόλεμος της χώρας σας. Είστε ανεπιθύμητη στην πόλη μας. Ντροπή σας. Όλοι στη Βαγδάτη", κατέληξε με λυγμούς, η κ. Καλεντίδου.

    Η κ. Μίλερ την παρακολούθησε ήρεμα και με την αποχώρηση της κατάφερε μόνο να δηλώσει αμήχανα πως "δεν βρίσκομαι εδώ σαν εκπρόσωπος της κυβέρνησης της χώρας μου. Είμαι απλώς η σύζυγος του πρέσβη, είμαι απλώς ψυχολόγος και συγγραφέας του βιβλίου".

    Παράλληλα την ίδια ώρα εξω από το κτίριο όπου πραγματοποιούνταν η εκδήλωση είχαν συγκεντρωθεί δεκάδες μέλη της οργάνωσης "Νεανική δράση για την ειρήνη", φωνάζοντας συνθήματα εναντίον της αμερικανικής πολιτικής χαρακτηρίζοντας ως "υποκρισία των εγκληματιών πολέμου" την εκδήλωση για την παρουσίαση από την κ. Μίλερ βιβλίου για τα δικαιώματα των παιδιών την ώρα που η χώρα της είναι υπεύθυνη για το θάνατο χιλιάδων παιδιών του Ιράκ (από τον προηγούμενο πόλεμο και το συνεχιζόμενο εμπάργκο των ΗΠΑ σε βάρος του Ιρακινού λαού).

    "Έξω οι φονιάδες των παιδιών του Ιράκ", έγραφαν τα πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές εξω από το κτίριο οπου πραγματοποιούνταν η εκδήλωση.

    Την εκδήλωση για την παρουσίαση της ελληνικής έκδοσης του βιβλίο της κ.Μίλερ με τίτλο "Επικοινωνώντας με τα παιδιά: Εγχειρίδιο για γονείς", οργάνωσε στο μουσείο Αρχαίων Βυζαντινών και μεταβυζαντινών μουσικών οργάνων στην περιοχή "Λαδάδικα" της Θεσσαλονίκης, το κέντρο "Ουνέσκο" για τις γυναίκες και την ειρήνη στις Βαλκανικές χώρες.

    Ομιλητές στην παρουσίαση του βιβλίου της κ.Μίλερ ήταν η αντιδήμαρχος κοινωνικής πολιτικής Κάτια Ζελομοσίδου και η πρόεδρος του κέντρου "Ουνέσκο" Καίτη Τζιτζικώστα.

    [06] Aνοίγει και πάλι το ιστορικό ξενοδοχείο ''Μεγάλη Βρετανία''

    19/3/2003 3:31:00 μμ

    Την Παρασκευή 21 Μαρτίου, ύστερα από ενάμιση χρόνο διακοπής λειτουργίας λόγω ανακαίνισης, ανοίγει και πάλι τις πύλες του το ιστορικό ξενοδοχείο "Μεγάλη Βρετανία", πλήρως ανανεωμένο, με κόστος εργασιών που ξεπέρασε τα 70 εκατ. ευρώ. Μετά την απόκτηση του ελέγχου της εταιρίας Λάμψα ΑΕ από τον όμιλο Hyatt Regency Ξενοδοχειακή και Τουριστική, αποφασίστηκε η εκ βάθρων ανακαίνιση του. Το ξενοδοχείο διαθέτει 290 δωμάτια, 35 σουίτες (μια προεδρική και μια βασιλική), ενώ αρχικά θα επαναλειτουργήσει με 224 δωμάτια και τα υπόλοιπα θα λειτουργήσουν στο τέλος Μαΐου.

    Εξάλλου, το "Pool Bar" και το εστιατόριο "Athens Panorama" με θέα την Ακρόπολη θα λειτουργήσουν στα τέλη Μαΐου.

    Καινοτομία της επένδυσης αποτελεί το κέντρο SPA που θα λειτουργήσει κι αυτό στο τέλος Μαΐου με 11 ειδικά δωμάτια.

    Την αρχιτεκτονική μελέτη του έργου ανέλαβε ο αρχιτέκτων Παντελής Μασουρίδης, την ηλεκτρομηχανολογική μελέτη τα γραφεία ΛΔΚ και Π.Καμρινός- Σύμβουλοι Μηχανικοί και τη στατική μελέτη το γραφείο Β.Δ Λέζος.

    Οι εργασίες ανακαίνισης του ξενοδοχείου εκτελέστηκαν από την τεχνική εταιρία ΕΛΤΑΕΚ, η οποία έχει την διοίκηση όλου του έργου, από τον συντονισμό των μελετών έως την παράδοση του ξενοδοχείου προς λειτουργία.

    [07] Επαφές Λυσσαρίδη στην Αθήνα

    19/3/2003 1:43:00 μμ

    Στην Αθήνα βρίσκεται ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ Βάσος Λυσσαρίδης. Στο επίκεντρο των επαφών του, βρίσκονται τα νέα δεδομένα στο Κυπριακό, μετά την αποτυχία των συνομιλιών της Χάγης και φυσικά οι τραγικές εξελίξεις στην ιρακινή κρίση. Ο Πρόεδρος του Κινήματος των Σοσιαλδημοκρατών συναντήθηκε αρχικά με τον Πρόεδρο της ΝΔ, Κώστα Καραμανλή, ο οποίος επανέλαβε τη θέση για βιώσιμη λύση σύμφωνη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Στη συνέχεια, ο κ. Λυσσαρίδης, συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΣΥΝ Νίκο Κωνσταντόπουλο, ο οποίος χαρακτήρισε παράνομη την απόφαση του πολέμου εναντίον του Ιράκ, που θα επηρεάσει ολόκληρη την ανθρωπότητα και το διεθνές σκηνικό επιβάλλοντας, ένα πρωτοφανές Ιμπέριουμ.

    [08] Παγιδευμένα τηλέφωνα στην καρδιά της Ε.Ε.

    19/3/2003 6:40:00 μμ

    Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων σκιάστηκε από τις αποκαλύψεις για παγιδευμένα τηλέφωνα στο κτίριο του Συμβουλίου στις Βρυξέλλες. Όπως έγινε γνωστό από πηγές της γαλλικής αντιπροσωπείας στην ΕΕ τα συστήματα υποκλοπών εντοπίστηκαν στο γραφείο της Γαλλίας εντός του κτιρίου του Συμβουλίου των Υπουργών. Η ελληνική προεδρία ζήτησε να διεξαχθεί αμέσως έρευνα, καταδικάζοντας τις υποκλοπές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων. Μάλιστα, ο Γιώργος Παπανδρέου παρατήρησε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας διαφανής οργανισμός και όποιοι θέλουν να ενημερωθούν, δεν έχουν ... "παρά να ρωτήσουν".

    Αγνωστο προς το παρόν ποιος παγίδευσε τα τηλέφωνα

    Σύμφωνα με τις γαλλικές πηγές οι παρακολουθήσεις αφορούσαν όχι μόνο τους Γάλλους και τους Γερμανούς διπλωμάτες, αλλά και τους διπλωμάτες άλλων κρατών-μελών της ΕΕ που προς το παρόν δεν έχουν προσδιοριστεί.

    Το παράνομο σύστημα υποκλοπών εντοπίστηκε πρόσφατα στο κτίριο με την ευκαιρία ενός ελέγχου ασφαλείας ρουτίνας, όπως αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Τον εντοπισμό του συστήματος τηλεφωνικών παρακολουθήσεων επιβεβαίωσε το μεσημέρι της Τετάρτης η εκπρόσωπος Τύπου του γγ του Συμβουλίου Χαβιέ Σολάνα, Κρίστινα Γκάλατς.

    Οι υπηρεσίες ασφαλείας του Συμβουλίου ανέφεραν ότι προς το παρόν δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί για λογαριασμό τίνος έγιναν οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις.

    Για την ανακάλυψη των παγιδευμένων τηλεφώνων η πρώτη αναφορά έγινε από την γαλλική εφημερίδα Le Figaro η οποία μάλιστα κατηγόρησε για το γεγονός αυτό τις ΗΠΑ. "Είναι αδύνατο να προσδιοριστεί αυτή τη στιγμή ποιος παγίδευσε τα τηλέφωνα", δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ θέμα ιδιαίτερης σημασίας χαρακτήρισε τις υποκλοπές ο εκπρόσωπος της βρετανικής αποστολής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    "Σκανδαλώδης η ύπαρξη συστημάτων τηλεφωνικών υποκλοπών στο κτίριο της ΕΕ", ήταν η δήλωση της γαλλίδας υπουργού, Νοέλ Λενουάρ.

    Να σημειωθεί ότι οι τηλεφωνικές αυτές υποκλοπές εμφανίζονται σε μία ιδιαίτερα τεταμένη περίοδο για την Ε.Ε., η οποία είναι διχασμένη για το θέμα του Ιράκ.

    [09] Ιρακ και στρατηγική της Λισσαβόνας στη Εαρινή Σύνοδο

    19/3/2003 7:10:00 μμ

    Οι εξελίξεις στο Ιράκ και η ατζέντα της στρατηγικής της Λισαβόνας, θα είναι τα θέματα που θα κυριαρχήσουν κατά την Εαρινή Σύνοδο Κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 20 και την Παρασκευή 21 Μαρτίου στις Βρυξέλλες. Στην --καθιερωμένη πριν από Συνόδους Κορυφής-- επιστολή του προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των "15" ο προεδρεύων του Συμβουλίου της ΕΕ, Κώστας Σημίτης σημειώνει ότι "το θέμα του Ιράκ κυριαρχεί στην παγκόσμια ατζέντα και συνεπώς θα πρέπει να δώσουμε έμφαση σε αυτό πριν από κάθε τι άλλο".

    Σύμφωνα με την επιστολή του Έλληνα πρωθυπουργού προς τους ηγέτες των "15", το πρόγραμμα της Συνόδου Κορυφής θα ξεκινήσει το απόγευμα της Πέμπτης (19:30 τοπική ώρα) με συνάντηση και ανταλλαγή απόψεων με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Πάτ Κόξ.

    Στη συνέχεια οι "15" θα συζητήσουν το θέμα της κρίσης στο Ιράκ, θέμα με το οποίο θα συνεχίσουν και κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας (που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 21:00) και στο οποίο θα συμμετάσχουν και οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών-μελών. Κατά τη διάρκεια του δείπνου θα συζητηθούν και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στα Βαλκάνια.

    Παράλληλα οι υπουργοί Οικονομίας των "15" θα συζητήσουν-- κατά τη διάρκεια ξεχωριστού δείπνου-- τη διεθνή οικονομική κατάσταση.

    Την Παρασκευή, 21 Μαρτίου, οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής θα ξεκινήσουν το πρωί (στις 9:30) και το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα θέματα που σχετίζονται με τη στρατηγική της Λισσαβόνας. Στη συνάντηση αυτή θα συμμετέχουν και οι υπουργοί Εξωτερικών και Οικονομίας των "15".

    Τα θέματα που θα επεξεργαστούν οι ηγέτες των κρατών-μελών--όπως αναφέρει στην επιστολή του ο Κ. Σημίτης-- θα αφορούν στα ως τώρα επιτεύγματα, αλλά και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το δεκάχρονο πρόγραμμα της στρατηγικής της Λισσαβόνας, που υιοθετήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το 2000.

    Το μεσημέρι της ίδιας μέρας, οι ηγέτες των "15" θα παρακαθίσουν σε γεύμα με τους 13 ηγέτες των υπό ένταξη και υποψήφιων κρατών. Κατά τη διάρκεια του γεύματος θα υπάρξει ανταλλαγή απόψεων με τους ηγέτες των υπό ένταξη χωρών για τα θέματα που θα έχουν συζητηθεί μέχρι εκείνη τη στιγμή, και συγκεκριμένα για τα θέματα του Ιράκ, της Μέσης Ανατολής, των Βαλκανίων και τη στρατηγική της Λισσαβόνας.

    Τέλος, σε δύο ξεχωριστά γεύματα εργασίας θα παρακαθήσουν οι υπουργοί Εξωτερικών των "15" και οι υπουργοί Οικονομίας των "15" με τους αντίστοιχους ομολόγους τους των υπό ένταξη χωρών.

    Οι υπουργοί των Εξωτερικών θα συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Κορέα και την Κύπρο, ενώ οι υπουργοί Οικονομίας θα συζητήσουν με τους συναδέλφους τους των υπό ένταξη κρατών, τις δομικές αλλαγές και την καλύτερη ενσωμάτωση των στόχων της στρατηγικής της Λισαβόνας στις πολιτικές των κρατών αυτών.

    [10] Κατρακυλάει η δημοτικότητα των ΗΠΑ στην Ευρώπη

    19/3/2003 6:52:00 μμ

    Η θετική εικόνα των Ηνωμένων Πολιτειών στην κοινή γνώμη του εξωτερικού συνεχίζει να φθίνει λόγω της πολιτικής του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους έναντι του Ιράκ, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα. Στην Ευρώπη, οι θετικές γνώμες έχουν πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο τους: ευνοϊκά για τις ΗΠΑ εκφράζονται το 50% των Πολωνών (έναντι 79% πέρσι), το 34% των Ιταλών (πτώση 36 μονάδων από πέρσι), το 31% των Γάλλων (-32 μονάδες), το 25% των Γερμανών (-36 μονάδες) και μόλις το 14% των Ισπανών (δεν υπάρχουν στοιχεία για το 2002), όπως αναφέρεται στην έρευνα που πραγματοποίησε το Pew Research Center.

    Ακόμη και στη Βρετανία, την παραδοσιακή σύμμαχο των ΗΠΑ, θετική εικόνα έχει μόνο το 48% των κατοίκων έναντι 75% το καλοκαίρι του 2002.

    Στη Ρωσία το ποσοστό αυτό έχει πέσει στο 28%, μικρότερο δηλαδή και από ότι ήταν πριν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

    Τέλος στην Τουρκία θετική γνώμη για τις ΗΠΑ έχει μόνο το 12% του πληθυσμού, από 30% πέρσι.

    Ο πόλεμος κατά του Ιράκ υποστηρίζεται από μικρές μειοψηφίες, ακόμη και σε χώρες που έχουν ταχθεί ανοιχτά στο πλευρό των ΗΠΑ, όπως στη Βρετανία όπου υπέρ τάσσεται το 39% (51% των Βρετανών δηλώνουν αντίθετοι στον πόλεμο).

    Στην Ιταλία συμφωνεί με τον πόλεμο το 17% (έναντι 81% που είναι κατά), στην Ιταλία το 13% (81% είναι κατά) και στην Πολωνία το 21% (έναντι 73% κατά του πολέμου).

    Ωστόσο, οι περισσότεροι εκτιμούν ότι ο πόλεμος θα βελτιώσει την κατάσταση του ιρακινού λαού.

    Ετσι, το 73% των Γάλλων και το 71% των Γερμανών πιστεύει ότι ο αφοπλισμός του Ιράκ και η ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν θα έχουν ως αποτέλεσμα τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα στην περιοχή.

    Στις επτά από τις οκτώ χώρες (εκτός της Βρετανίας) η πλειοψηφία εκτιμά ότι η πολιτική της κυβέρνησης Μπους έχει αρνητικές επιπτώσεις στη δική τους χώρα.

    [11] Σε ''καραντίνα'' παραμένουν τα ολλανδικά κοτόπουλα

    19/3/2003 7:10:00 μμ

    Tην άρση της απαγόρευσης στις εξαγωγές πουλερικών από τo Bέλγιο προς τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ και τις τρίτες χώρες, που είχε επιβληθεί στις 12 Μαρτίου μετά τον εντοπισμό ύποπτου για πανώλη (ή γρίπη στα κοτόπουλα) κρούσματος στην Αμβέρσα, αποφάσισε η μόνιμη επιτροπή διατροφικής αλυσίδας και ζωικής υγιεινής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Παράλληλα, αποφασίστηκε η παράταση των περιοριστικών μέτρων στις εξαγωγές πουλερικών από την Ολλανδία μέχρι τις 27 Μαρτίου.

    Οπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι βελγικές αρχές διαβεβαίωσαν τα μέλη της μόνιμης επιτροπής διατροφικής αλυσίδας και ζωικής υγιεινής ότι από τους εργαστηριακούς ελέγχους που έγιναν στη χώρα διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας έχει εξαλειφθεί. Η επιτροπή έκρινε λοιπόν ότι δεν συντρέχει λόγος συνέχισης της απαγόρευσης στις εξαγωγές πουλερικών από το Βέλγιο.

    Εξάλλου, η αρμόδια επιτροπή αποφάσισε την παράταση μέχρι τις 27 Μαρτίου των περιοριστικών μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί για την Ολλανδία από τις 3 Μαρτίου, μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων πανώλης σε ορνιθοτροφεία στην ολλανδική πόλη Γκέλντερλαντ. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη τη βελτίωση που παρατηρήθηκε στον έλεγχο της ασθένειας στην Ολλανδία, η επιτροπή αποφάσισε να επιτρέψει τις μεταφορές πουλερικών στο εσωτερικό της χώρας.

    Η κατάσταση θα εξεταστεί σε νέα συνεδρίαση της επιτροπής στις 25 Μαρτίου.

    [12] Εκτακτη σύσκεψη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

    19/3/2003 12:33:00 μμ

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνεδριάζει εκτάκτως την Πέμπτη για την ιρακινή κρίση, δήλωσε ο προέδρός του Πατ Κοξ. Ο Κοξ συγκάλεσε την έκτακτη αυτή συνεδρίαση, στη διάρκεια της οποίας δεν θα ληφθεί κάποια απόφαση, ύστερα από σχετικό αίτημα των Σοσιαλιστών, των Κομμουνιστών και των Πρασίνων. Στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα πάρουν μέρος και αντιπρόσωποι της ελληνικής προεδρίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, το 75-85% των πολιτών των χωρών της ΕΕ αντιτίθενται σε έναν πόλεμο στο Ιράκ χωρίς την εξουσιοδότηση του ΟΗΕ.

    [13] Αντίδραση Γιωτόπουλου στην κατάθεση Μπακατσέλου

    19/3/2003 4:43:00 μμ

    Την έντονη αντίδραση του Αλεξ. Γιωτόπουλου προκάλεσε η κατάθεση του δημοσιογράφου Κώστα Μπακατσέλου, ο οποίος τον αναγνώρισε ως συμμετέχοντα με άλλους τρεις, στη διπλή δολοφονία Μομφεράτου και Ρουσέτη. Ειδικότερα ο μάρτυρας εξέφρασε με βεβαιότητα ότι ο Γιωτόπουλος ήταν ο άνθρωπος που κατηύθυνε την επιχείρηση επίθεσης και ήταν αυτός που φώναξε στους υπόλοιπους δράστες μετά τη διπλή δολοφονία να μπουν στο αυτοκίνητο γιατί καθυστερούσαν. Η μαρτυρία Μπακατσέλου προκάλεσε επίμονες ερωτήσεις από την πλευρά των συνηγόρων υπεράσπισης, αλλά και την παρέμβαση του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, ο οποίος υποστήριξε ότι υπάρχουν διαφορές στις έγγραφες και στη σημερινή κατάθεση του μάρτυρα.

    Ανέβηκαν οι τόνοι

    ''Το πρόσωπο που εντυπώθηκε στη μνήμη μου - είπε ο. Μπακατσέλος - ήταν το πρόσωπο που είδα στην τηλεόραση κατά την προσαγωγή του κ. Γιωτόπουλου στην Εισαγγελία''.

    Κατά τη διάρκεια εξέτασης του μάρτυρα από το συνήγορο του κ. Γιωτόπουλου κ. Γιάννη Ραχιώτη ανέβηκαν οι τόνοι όταν ο δικηγόρος αμφισβήτησε τη δυνατότητα του κ. Μπακατσέλου να δει καθαρά τους δράστες καθώς, όπως είπε ο κ. Ραχιώτης, ο μάρτυρας βρισκόταν σε μπαλκόνι στον ημιώροφο πολυκατοικίας στην οδό Τσακάλωφ.

    Να σημειωθεί ότι ο εκδότης και ο οδηγός του Παναγιώτης Ρουσσέτης δολοφονήθηκαν στη συμβολή των οδών Τσακάλωφ και Βουκουρεστίου στο Κολωνάκι.

    Ο κ. Μπακατσέλος απάντησε στο συνήγορο του φερόμενου ως αρχηγού της οργάνωσης ότι ''η επιτιθέμενη αριστερά, όπως είπατε, δεν μπορεί να γίνει και επιτιθέμενοι δικηγόροι. Είστε επιθετικός και αντικοινωνικός".

    Ο κ. Ραχιώτης είπε στο δικαστήριο ότι ο μάρτυρας θα πρέπει να τεθεί στην κρίση της Εισαγγελίας γιατί κατά την εξέτασή του υποστήριξε ότι τα άτομα που πυροβολούσαν ήταν τρία, ενώ στην αρχή της κατάθεσής του είχε κάνει λόγο για δύο. Ο πρόεδρος ζήτησε να αναγνωσθούν τα πρακτικά στα οποία είχε καταγραφεί ότι ο κ. Μπακατσέλος κατέθεσε πως είδε δυο να πυροβολούν και έναν να κρατά όπλο.

    Ο κ. Ραχιώτης παρατήρησε στο δικαστήριο ότι διαπιστώνει εκ μέρους του μάρτυρα το αδίκημα της ψευδορκίας θέμα, που όπως είπε θέτει υπόψη του δικαστηρίου.

    Σύμφωνα με τη δικογραφία τον εκδότη και τον οδηγό του είχαν πυροβολήσει οι Πάτροκλος Τσελέντης και Δημήτρης Κουφοντίνας.

    Η δίκη θα συνεχιστεί αύριο το πρωί, οπότε και αναμένεται να ζητηθούν διευκρινήσεις από τον κ. Μπακατσέλο.

    Ο πρόεδρος ζήτησε να παραβρεθούν στο δικαστήριο οι μάρτυρες της βομβιστικής επίθεσης εναντίον λεωφορείου των ΜΑΤ στην Καισαριανή, αλλά και της υπόθεσης δολοφονίας του βιομηχάνου Δημήτρη Αγγελόπουλου.

    Συνομιλία Γιωτόπουλου με δημοσιογράφους

    Σε λιγόλεπτη διακοπή της δίκης ο Γιωτόπουλος είχε τον εξής διάλογο με τους δημοσιογράφους:

    Γιωτόπουλος: Δεν ήμουν εγώ. Ο μάρτυρας ψεύδεται.

    Δημοσιογράφοι: Γιατί το κάνει; Γιατί σας καταδεικνύει;

    Γιωτόπουλος: Δεν είδατε στη δικογραφία την πρώτη κατάθεση; Διαβάστε την πρώτη κατάθεση. Γιατί δεν τα λέτε; Στην πρώτη κατάθεση λέει δύο άτομα. Δύο άτομα.

    Δημοσιογράφοι: Η περιγραφή που κάνει ήταν τόσο διαφορετική;

    Γιωτόπουλος: Βέβαια.

    Δημοσιογράφοι: Φωτογραφίες θα φέρετε να επιδείξετε για το πώς είσαστε τότε;

    Γιωτόπουλος: Βεβαίως. Τα μαλλιά μου ήταν πιο σκούρα, είχα πιο πυκνά μαλλιά καστανά και είχα γκρίζους κροτάφους, ήμουν πιο παχύς. Στις φωτογραφίες αυτές που μου είχαν βγάλει στην ασφάλεια ούτε οι δικοί μου άνθρωποι δεν με αναγνώρισαν και εδώ στη φυλακή όλοι μου έλεγαν πώς σε δείχνουν έτσι; Και με αναγνώρισε αυτός που με είχε δει πριν 18 χρόνια;

    Δημοσιογράφοι: Απο τις φωτογραφίες της ασφάλειας σας αναγνώρισε;

    Γιωτόπουλος: Αυτός με αναγνώρισε, όπως είπε, από τα "μίντια" και από τις φωτογραφίες της ασφάλειας, όχι από τις παλαιότερες. Ποιας ασφάλειας; Ήμουν ποτέ κρατούμενος; Ούτε πάνω στην ανάκριση υπάρχει φωτογραφία.

    Δημοσιογράφοι: Κύριε Γιωτόπουλε ήσασταν εδώ στην Ελλάδα εκείνη την περίοδο;

    Γιωτόπουλος:........

    Δημοσιογράφοι: Γιατί εσάς;

    Γιωτόπουλος: Αφού έχετε διαβάσει την πρώτη κατάθεση. Δημοσιογράφοι; Τώρα δηλώνει με βεβαιότητα εσάς.

    Γιωτόπουλος: Γιατί, γιατί; Να σας πω και το άλλο. Αναγνωρίζει τον Σάββα Ξηρό σαν αυτόν που μίλησε. Τώρα τα πήρε πίσω γιατί είδε πως δεν παραπέμπεται. Αλλά το έχει πει μέσα στην κατάθεσή του. Το ξέρετε πολύ καλά. Αυτός που κάνει τις χορευτικές κινήσεις ήταν ο Σάββας Ξηρός, ο οποίος δεν παραπέμπεται. Μετά λέει και οι δύο ήταν 1,75 ενώ αυτοί και οι δύο είναι 1,85. Δε νομίζω ότι ο Χριστόδουλος Ξηρός έχει ύψος 1,75μ.

    [14] Σύλληψη πιθανού μέλους της Αλ Κάιντα στην Κένυα

    19/3/2003 7:23:00 μμ

    Τη σύλληψη ενός υπόπτου που πιστεύεται ότι είναι μέλος της αλ Κάιντα ανακοίνωσε την Τετάρτη η Κένυα, προσθέτοντας πως ο άνδρας αυτός ανακρίνεται για τρομοκρατικές επιθέσεις στην ανατολική Αφρική. Ο ύποπτος συνελήφθη μετά από συντονισμένες προσπάθειες των δυνάμεων ασφαλείας της Κένυας και των ηγετών της γειτονικής Σομαλίας, όπως ανακοίνωσε ο Κενυάτης υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Κρίς Μουρουνγκάρου. ''Η αστυνομία της Κένυας έχει συλλάβει ένα ύποπτο επιχειρησιακό μέλος της αλ Κάιντα και ανακρίνεται για πολλές τρομοκρατικές επιθέσεις στην ανατολική Αφρική'', διευκρίνισε ο ίδιος.

    [15] Ερχεται η ''καταιγίδα''

    Δημήτρης Αλεξόπουλος 19/3/2003 7:22:00 μμ

    Λίγες ώρες πριν την εκπνοή του τελεσιγράφου των ΗΠΑ προς τον Σανταμ Χουσεΐν να αποχωρήσει από το Ιράκ, όλα δείχνουν ότι μόνο με ένα θαύμα θα αποφευχθεί ο πόλεμος. Το ιρακινό κοινοβούλιο απέρριψε το τελεσίγραφο Μπους, ενώ ήδη δυνάμεις των ΗΠΑ προωθούνται προς την αποστρατικοποιημένη ζώνη των συνόρων του Κουβέιτ με το Ιράκ. Την ίδια ώρα στη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Ιράκ, ο επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ Χανς Μπλιξ εξέφραζε τη λύπη του για το γεγονός ότι "επίκειται η στρατιωτική δράση''.

    Μπλιξ: ''Λυπάμαι''

    Σε μια φορτισμένη συναισθηματικά συνεδρίαση, ο Χανς Μπλιξ εξέφρασε την λύπη του που δεν επετράπη στους επιθεωρητές να ολοκληρώσουν το έργο τους. Παράλληλα όμως, ο επικεφαλής των επιθεωρητών εξέφρασε την ανακούφιση του για την ασφαλή εγκατάλειψη του Ιράκ όλων των μελών του ΟΗΕ επισημαίνοντας ότι οι ιρακινές αρχές προσέφεραν γι' αυτό όλη τους τη συνεργασία και ότι η αποχώρησή μας προς τη Λάρνακα έγινε με τάξη και ασφάλεια.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ παρεμβαίνοντας στη συνεδρίαση επίρριψε τις ευθύνες για τον επερχόμενο πόλεμο στις ΗΠΑ, καθώς όπως επισήμανε το 15μελές Συμβούλιο δεν απέτυχε να υλοποιήσει τον αφοπλισμό του Ιράκ με ειρηνικά μέσα, από τη στιγμή που η απόφαση περί πολέμου δεν ελήφθη στους κόλπους του.

    Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ ντε Βιλπέν προέβλεψε ότι ο πόλεμος στο Ιράκ θα προκαλέσει αύξηση της τρομοκρατίας στη Μέση Ανατολή, ενώ θεωρώντας ότι ο πόλεμος είναι πλέον αναπόφευχτος, δήλωσε ότι είναι τώρα καιρός για τη διεθνή κοινότητα να συνεργαστεί και να αντιμετωπίσει τις ανθρωπιστικές ανάγκες του Ιράκ.

    Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανόφ, τόνισε ότι ο ΟΗΕ δεν ενέκρινε ποτέ έναν πόλεμο για την ανατροπή της ιρακινής κυβέρνησης, ενώ προειδοποίησε ότι μια επίθεση στη Βαγδάτη το μόνο που θα κάνει είναι να υποβαθμίσει τον παγκόσμιο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

    Ετοιμο για όλα το Ιράκ

    Ο ιρακινός υπουργός Πληροφόρησης Μοχάμεντ Σαϊντ αλ-Σάχαφ προειδοποίησε πάντως ότι αμερικανοί και βρετανοί στρατιώτες που θα εισβάλουν στη χώρα αντιμετωπίζουν το βέβαιο θάνατο και όχι την εύκολη νίκη, όπως ορισμένοι εκ των διοικητών τους έχουν προβλέψει.

    ''Παραπλανούν τους στρατιώτες τους και τους αξιωματικούς τους ότι... μια εισβολή στο Ιράκ θα είναι σαν μια εκδρομή. Πρόκειται για ένα ηλίθιο ψέμα που λένε στους στρατιώτες τους. Αυτό που αντιμετωπίζουν είναι ο βέβαιος θάνατος'', προειδοποίησε ο Μοχάμεντ Σαϊντ αλ-Σάχαφ μιλώντας στους δημοσιογράφους στ΄αγγλικά.

    Πηγές της κουβεϊτιανής ασφάλειας ανακοίνωσαν σήμερα ότι δυνάμεις υπό τις ΗΠΑ εισήλθαν στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στη μεθόριο ανάμεσα στο Ιράκ και το Κουβέιτ, προετοιμαζόμενες προφανώς για μια επικείμενη επίθεση στο Ιράκ. Δεκάδες χιλιάδες αμερικανοί και βρετανοί στρατιώτες βρίσκονται στην έρημο του βόρειου Κουβέιτ και προετοιμάζονται για την επίθεση.

    Αμερικανός στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε πως δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει ότι στρατεύματα εισήλθαν στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη.

    Παράλληλα αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη έριξαν δύο εκατομμύρια προπαγανδιστικές προκηρύξεις, τακτική που ακολουθείται πάντα λίγο πριν την έναρξη πολέμου, για ψυχολογικούς λόγους.

    Οι προκηρύξεις, ο συνολικός αριθμός των οποίων ανέρχεται σε τουλάχιστον 17 εκατομμύρια, μεταφέρουν στους ιρακινούς διάφορα μηνύματα.

    Ορισμένα τονίζουν ότι οι συμμαχικές δυνάμεις δεν θέλουν να βλάψουν αθώους ιρακινούς πολίτες, άλλα πληροφορούν τους ιρακινούς πολίτες ότι μπορεί να πέσουν θύματα ενδεχόμενης απόφασης του Σαντάμ να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα και άλλα αποτρέπουν τους ιρακινούς στρατιώτες από τη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής ή την πυρπόληση πετρελαιοπηγών.

    Κύμα προσφύγων στο Βόρειο Ιράκ

    Το ότι ο πόλεμος είναι θέμα ωρών αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι το αυτόνομο κοινοβούλιο των Κούρδων στο Βόρειο Ιράκ, έθεσε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την περιοχή καθώς καταφεύγουν δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες από τις πόλεις.

    Η μετακίνηση του πληθυσμού αναμένεται να αυξηθεί δραματικά μόλις ξεσπάσει ο πόλεμος. Περίπου 30.000 άνθρωποι έχουν καταφύγει στις ανατολικές περιοχές του Κουρδιστάν (βόρεια) που ελέγχονται από το 1991 από την Πατριωτική Ενωση του Κουρδιστάν του Τζαλάλ Ταλαμπανί, ενώ πολλές χιλιάδες άλλοι κατέφυγαν στις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν του Μασούντ Μπαρζανί.

    Στην πλειοψηφία τους οι πρόσφυγες είναι Κούρδοι προερχόμενοι από την πλούσια σε πετρέλαια πόλη του Κιρκούκ, ενώ οι άλλοι προέρχονται κυρίως από τη Βαγδάτη.

    [16] Διαψεύδεται η είδηση περί αυτομόλησης του Αζίζ

    19/3/2003 6:12:00 μμ

    Ο Ταρεκ Αζιζ

    Έντονη φημολογία ότι ο Ιρακινός αντιπρόεδρος Τάρεκ Αζίζ διέφυγε σε πόλη του βόρειου Ιράκ κυκλoφόρησε τις τελευταίες ώρες. Τις πληροφορίες έσπευσαν να διαψεύσουν Αμερικανοί αξιωματούχοι, εντούτοις η ισχυρότερη ένδειξη ότι οι εν λόγω φήμες δεν ευσταθούν ήρθε από τα χείλη στενού συνεργάτη του Ταρέκ Αζιζ, του Δρ Ρασίντ, ο οποίος μιλώντας στον ανταποκριτή της ΝΕΤ, στη Βαγδάτη, Δημήτρη Βαξεβάνη, δήλωσε ότι είχε συνομιλία πριν από μια ώρα με τον Ιρακινό αντιπρόεδρο και ότι η τελική διάψευση θα γίνει σύντομα από τον ίδιο τον Αζίζ, με εμφάνιση του στην ιρακινή τηλεόραση.

    Ο πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου Ιρακινού Δημοκρατικού Φόρουμ Ισμαήλ Σαγέρ διατύπωσε τον ισχυρισμό ότι ο Αζίζ βρίσκεται σε ελεγχόμενη από τους Κούρδους περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν, σε συνέντευξή του προς το ιδιωτικό βουλγαρικό τηλεοπτικό δίκτυο bTV.

    Τις πληροφορίες εξετάζει και το βρετανικό Φόρειν Οφις. ''Δεν είναι τίποτε περισσότερο από μία φήμη. Υπάρχουν φήμες, δεν γνωρίζουμε εάν είναι αληθινές'', υπογράμμισε ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τη Μέση Ανατολή Μάικ Ο'Μπράιεν, προσθέτοντας ότι το υπουργείο Εξωτερικών πρόκειται ''να ερευνήσει και να αποσαφηνίσει την κατάσταση'' πριν ενημερώσει τους βουλευτές.

    Την πληροφορία για την αυτομόληση του αντιπρόεδρου της ιρακινής κυβέρνησης μετέδωσε και το τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ, Αλ Τζαζίρα λέγοντας ότι βρίσκεται στην πόλη Αρ Μπι.

    Ωστόσο, από την Ουάσινγκτον, Αμερικανοί αξιωματούχοι διέψευσαν κατηγορηματικά τις σχετικές φήμες, λέγοντας ότι ο Αζίζ ούτε αυτομόλησε, ούτε δέχθηκε πυροβολισμούς στην προσπάθεια του να διαφύγει από τη Βαγδάτη.

    Τις φήμες αυτές διέψευσε και ανώτατος αξιωματούχος του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PDK).

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ερμπιλ, ο Τζαουχάρ Σαλίμ είπε όλες αυτές οι φήμες που κάνουν λόγο για αυτομόληση ανώτατων Ιρακινών αξιωματούχων στο Κουρδιστάν είναι ψευδείς.

    [17] Παραμένουν οι ''Γιατροί Χωρίς Σύνορα'' στη Βαγδάτη

    19/3/2003 11:55:00 πμ

    Η ανθρωπιστική οργάνωση ''Γιατροί χωρίς Σύνορα'' αποφάσισε να παραμείνουν μέλη της στη Βαγδάτη παρά τον επικείμενο πόλεμο, σύμφωνα με ανακοίνωσή της στο Αμάν. Η οργάνωση θα διατηρήσει εξαμελή ιατρική ομάδα στη Βαγδάτη, στην οποία θα περιλαμβάνεται χειρουργός και αναισθησιολόγος, προκειμένου να εξασφαλιστεί έκτακτη ιατρική περίθαλψη ενόψει του πολέμου. Η οργάνωση ανέφερε ότι τα μέλη της που επέλεξαν να παραμείνουν στο Ιράκ είναι από την Ιταλία, τη Γαλλία, την Αυστρία, τη Νορβηγία, το Σουδάν και την Αλγερία. Ολα τα μέλη του προσωπικού των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ αναχώρησαν από τη χώρα χθες, μετά το τελεσίγραφο τουΤζορτζ Μπους στον Σαντάμ Χουσεΐν. Ο συντονιστής ανθρωπιστικών θεμάτων του ΟΗΕ στο Ιράκ, Ραμίρος Λόπες ντε Σίλβα προειδοποίησε την Τρίτη, φθάνοντας στην Κύπρο από τη Βαγδάτη ότι εκατομμύρια Ιρακινοί αντιμετωπίζουν την πείνα και τη φτώχεια μετά τον επικείμενο πόλεμο.

    [18] Σε τροχιά ανόδου ο μαύρος χρυσός

    19/3/2003 11:56:00 πμ

    Ανοδικά κινήθηκαν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, μετά από τετραήμερο σημαντικών απωλειών που αφαίρεσαν από το βαρέλι αργού άνω του 15% της τιμής του, καθώς οι διαπραγματευόμενοι αναμένουν την έκβαση της απειλής των ΗΠΑ για εισβολή στο Ιράκ. Το βαρέλι αμερικανικού ελαφρού αργού κέρδισε 48 σεντς, με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 32,15 δολάρια. Κατά την επίσημη λήξη της χθεσινής συνεδρίασης στο NYMEX διαμορφώθηκε στα 31,67 δολάρια, με απώλειες 9%, ενώ ενδοσυνεδριακά, είχε υποχωρήσει έως και στα 31,40 δολάρια, στα χαμηλότερα επίπεδά των τελευταίων 9 εβδομάδων. Στο International Petroleum Exchange στο Λονδίνο, η τιμή του Brent σημείωσε αύξηση κατά 55 σεντς, στα 27,80 δολάρια το βαρέλι, ενώ την Τρίτη είχε υποχωρήσει κατά 3 δολάρια σχεδόν, πριν ανακάμψει στα 27,25 δολάρια κατά την επίσημη λήξη της χθεσινής συνεδρίασης (απώλειες 7,6%).

    Οι διεθνείς αγορές πετρελαίου έχουν σημειώσει πτώση κατά 5,50 με 7 δολάρια στις τελευταίες τέσσερις συνεδριάσεις, καθώς οι συναλλασσόμενοι προβλέπουν εύκολη νίκη των ΗΠΑ κατά του Ιράκ και περιορισμένη διακοπή της προμήθευσης της ενεργειακής αγοράς με πετρέλαιο από τη Μέση Ανατολή.

    Αν και εκτιμούν μια επανάληψη της πτώσης των τιμών του αργού πριν από το Σαββατοκύριακο ανάλογη με τη χθεσινή, η προσοχή των συναλλασσομένων εστιάζεται πλέον σε ενδεχόμενη υπερπρομήθευση της αγοράς με πετρέλαιο καθώς η κατανάλωση μειώνεται και η Σαουδική Αραβία και άλλα μέλη του ΟΠΕΚ προχωρούν σε αύξηση της παραγωγής τους.

    Τις ανησυχίες αυτές ενισχύουν και αναφορές ότι οι εξαγωγές πετρελαίου από τη Βενεζουέλα ανακάμπτουν με ταχύτερο του αναμενόμενου ρυθμό μετά το πλήγμα που δέχθηκαν από την τρίμηνη απεργία στη λατινοαμερικανική χώρα, όπως σημειώνουν οι "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς".

    Αναλυτές επισημαίνουν ότι οι κίνδυνοι για ανοδική τάση των τιμών του αργού παραμένουν εάν το Ιράκ πυρπολήσει τα πεδία άντλησης του ή εάν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις τραβήξουν σε μάκρος.

    Πηγή: ΑΠΕ

    [19] Το Αιγαίο των Νομισμάτων

    19/3/2003 7:43:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Ανοιξε την Τετάρτη τις πύλες της στο Αμστερνταμ, στα πλαίσια των εκδηλώσεων της Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η έκθεση με τίτλο "Το Αιγαίο των Νομισμάτων" που διοργάνωσε η Πρεσβεία της Ελλάδος στη Χάγη και το Νομισματικό Μουσείο της Αθήνας σε συνεργασία με το Allard Pierson Museum. Η έκθεση, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Απριλίου, περιλαμβάνει 96 αρχαία νομίσματα των νήσων του Αιγαίου και 25 αρχαιολογικά αντικείμενα, μεταξύ των οποίων σφραγίδες αμφορέων, πινάκια, λύχνους και ειδώλια, προβάλλοντας έτσι τη νομισματική δραστηριότητα που αναπτύχθηκε στο Αιγαίο.

    Ξεχωριστά δείγματα της κλασσικής τέχνης, τα νομίσματα των νησιών του Αιγαίου, προσφέρουν σημαντικές πληροφορίες για την οικονομική κατάσταση της εποχής, επιβεβαιώνοντας τη χρήση ισχυρών νομισμάτων μιας ανθούσας κοινωνίας στο αιγαιοπελαγίτικο σύμπλεγμα, από τον 6ο μέχρι τον 1ο πχ αιώνα.

    Την έκθεση εγκαινίασε ο πρέσβυς της Ελλάδος στη Χάγη, κ. Γεώργιος Κακλίκης, παρουσία πλήθους προσωπικοτήτων της πολιτικής, ακαδημαϊκής, κοινωνικής, οικονομικής και διπλωματικής σκηνής της ολλανδικής πρωτεύουσας.

    [20] Ταυτοποιήθηκε ο ιός της άτυπης πνευμονίας

    19/3/2003 5:34:00 μμ

    Κοντά στη θεραπεία της άτυπης πνευμονίας, από την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 14 άνθρωποι και νοσούν περίπου διακόσιοι σε ολόκληρο τον κόσμο, φαίνεται να βρίσκονται οι επιστήμονες. Γιατροί του νοσοκομείου "Πρίγκιπας της Ουαλίας" στο Χογκ Κογκ, ανακοίνωσαν πως ταυτοποίησαν τον ιό που ευθύνεται για τη νόσο. Την ίδια ώρα στη Ρουμανία διαγνώστηκε την Τετάρτη το πρώτο στη χώρα κρούσμα της θανατηφόρου πνευμονίας.

    Σε καλό δρόμο οι γιατροί για την αντιμετώπιση της ασθένειας

    Επιστήμονες από τη Σιγκαπούρη επιβεβαίωσαν την Τετάρτη την υπόθεση που έχουν διατυπώσει συνάδελφοί τους από το Χονγκ Κονγκ και τη Γερμανία ότι ο ιός που προκαλεί την άτυπη πνευμονία ανήκει στην οικογένεια των paramyxovirus.

    Πάντως οι επιστήμονες υπογραμμίζουν πως στην οικογένεια αυτή ανήκουν πολλοί ιοί που μπορούν να μεταδοθούν στον άνθρωπο. ''Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα που δείχνει πως η αντιβιοτική θεραπεία που χορηγείται στους ασθενείς είναι η καλύτερη επιλογή'', τόνισε ο πρύτανης της Ιατρικής Σχολής του Κινέζικου Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, Σίντνεϊ Τσούνγκ Σέουνγκ-τσι.

    Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε την Τετάρτη πως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο βρίσκεται σε πορεία περιορισμού του σε όλον τον κόσμο εκτός από το Βιετνάμ, το Χονγκ Κονγκ και την Κίνα.

    Η ανακάλυψη των γιατρών του νοσοκομείου του Χονγκ Κονγκ εκτιμάται ότι θα βοηθήσει σημαντικά τόσο στη διάγνωση της ασθένειας, όσο και στη θεραπεία της, ενώ ανοίγει το δρόμο για την παρασκευή του εμβολίου της άτυπης πνευμονίας.

    Οι γιατροί εκτιμούν πως βρισκόταν στο σωστό δρόμο και η θεραπεία που χρησιμοποιούσαν μέχρι τώρα, που ήταν συνδυασμός αντιβιοτικών φαρμάκων και στεροειδών.

    Κανένα κρούσμα στην Ελλάδα

    "Κανένα κρούσμα άτυπης πνευμονίας, όπως αυτά στις χώρες της νοτιο-ανατολικής Ασίας, δεν έχει εμφανιστεί στην Ελλάδα", δήλωσε ο υπουργός Υγείας Κώστας Στεφανής, διαψεύδοντας κατηγορηματικά πληροφορίες ορισμένων ΜΜΕ ότι ίσως ο θάνατος 23χρονης στην Κομοτηνή οφείλεται στη συγκεκριμένη ασθένεια.

    Ο κ. Στεφανής επεσήμανε ότι στην Ελλάδα έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την περίπτωση κατά την οποία εμφανιστεί κάποιο κρούσμα, επισημαίνοντας ότι κλιμάκιο γιατρών βρίσκεται στο Ελευθέριος Βενιζέλος, το οποίο ενημερώνει σχετικά τους επιβάτες από τις συγκεκριμένες χώρες.

    Tα νοσοκομεία του ΕΣΥ είναι σε ετοιμότητα ώστε να αντιμετωπίσουν οτιδήποτε προκύψει.

    Πως εκδηλώνεται η επικίνδυνη πνευμονία

    Τα συμπτώματα της επικίνδυνης πνευμονίας, η οποία εκδηλώνεται ταχύτατα είναι:

    υψηλός πυρετός, βήχας, δυσκολία στην αναπνοή, πονοκέφαλος, διάρροια και πόνοι στους μύες.

    Ομως, αν κάποιος έχει αυτά τα συμπτώματα στη χώρα μας χωρίς να έχει ταξιδέψει στη Ν.Α. Ασία, πιθανότατα έχει προσβληθεί από μία απλή ίωση ή μια συνηθισμένη γρίπη τύπου Α και Β οι οποίες βρίσκονται σε έξαρση.

    Οι επιστήμονες καθησυχάζουν τους Ελληνες πολίτες που είναι εύλογο να ανησυχούν αν και δεν γνωρίζουν τα βασικά για τη νέα αυτή μορφή πνευμονίας.

    [21] Αναγκαίο καταναλωτικό αγαθό το DVD εγγραφής

    19/3/2003 3:26:00 μμ

    Ως αναγκαίο καταναλωτικό αγαθό, αναμένεται να καταστεί το DVD εγγραφής, σύμφωνα με την έρευνα της Strategy Analytics. Στα ευρήματά της περιλαμβάνεται η πρόβλεψη ότι οι πωλήσεις φέτος θα φθάσουν τις 2,7 εκατομμύρια μονάδες και θα αποδώσουν 0,9 δισεκατομμύρια ευρώ σε κέρδη λιανικής. Μέχρι το 2005, οι καταναλωτές θα ξοδεύουν περισσότερα χρήματα για την αγορά συσκευών DVD εγγραφής, από ότι για συσκευές DVD αναπαραγωγής. Οι Ιάπωνες καταναλωτές αγκαλιάζουν με ταχείς ρυθμούς τα DVD εγγραφής και αυτή η τάση αναμένεται να "περάσει" σύντομα τόσο στους Αμερικανούς όσο και στους Ευρωπαίους. Η μέση τιμή ενός DVD εγγραφής θα πέσει στα 550 ευρώ φέτος και στα 415 ευρώ το 2004, ενθαρρύνοντας τους κατόχους DVD αναπαραγωγής, να αντικαταστήσουν και να αναβαθμίσουν τα υπάρχοντα μηχανήματά τους.

    Η πτώση στις τιμές των DVD εγγραφής οφείλεται στον ανταγωνισμό των κατασκευαστών διαφορετικών "φορμά" εγγραφής (π.χ DVD-RAM, DVD+RW) και στην εμφάνιση νέων κατασκευαστών στην Απω Ανατολή και στην Κίνα.

    Στην ίδια έρευνα προβλέπεται ότι οι ετήσιες πωλήσεις των DVD εγγραφής παγκοσμίως θα πλησιάσουν τις 42,1 εκατομμύρια μονάδες έως το 2008.

    Μέχρι τότε, τα DVD εγγραφής θα βρίσκονται στο 40% των νοικοκυριών των ΗΠΑ, στο 33% των ευρωπαϊκών νοικοκυριών και στο 62% των ιαπωνικών νοικοκυριών.

    Πηγή: http://www.strategyanalytics.com

    [22] Ένας σύγχρονος Ρωμαίος με... μακριά χέρια

    Πηγή: ΑΠΕ 19/3/2003 1:05:00 μμ

    Ένας αποκαλούμενος Ρωμαίος του διαδικτύου συνελήφθη γιατί ερωτοτροπούσε και στη συνέχεια λήστευε τις γυναίκες με τις οποίες έβγαινε. Ο γλυκομίλητος και ευγενής πανεπιστημιακός φοιτητής Τσιάν Μπο γοήτευε τις γυναίκες που συναντούσε μέσω των chat-rooms του διαδικτύου και κανόνιζε συναντήσεις μαζί τους σε μπαρ και καφετέριες, γραφεί η εφημερίδα του Χονγκ Κονγκ Τσάινα Ντέιλι. Στο πρώτο ραντεβού, περίμενε μέχρι η γυναίκα να πάει στην τουαλέτα και στη συνέχεια άρπαζε τη τσάντα της ή ό,τι πολύτιμο αυτή περιείχε και εξαφανιζόταν. Η αστυνομία εντόπισε 41 θύματα του διαδικτυακού Ρωμαίου, ο οποίος μάλλον έκλεβε για να έχει χρήματα για να ικανοποιεί την έξη του στα ναρκωτικά. Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι εκτιμούν ότι υπάρχουν πολύ περισσότερα θύματα του Τσιάν.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 19 March 2003 - 18:14:01 UTC