Read the Latest International Press Articles on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-03-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καραμανλής: Αναγκαία η στήριξη τουρισμού-αγροτών
  • [02] Προσάραξη πλοίου στο λιμάνι της Ανδρου
  • [03] Ο Μαχμούντ Αμπάς νέος Παλαιστίνιος πρωθυπουργός
  • [04] Δραματικές ώρες
  • [05] Λιποτάκτησαν 17 Ιρακινοί;
  • [06] Φόβος τρομοκρατικών επιθέσεων στις ΗΠΑ
  • [07] Με επιθέσεις αυτοκτονίας απειλεί ισλαμική οργάνωση
  • [08] Με κέρδη έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
  • [09] Αποτελέσματα Τσάμπιονς Λιγκ

    [01] Καραμανλής: Αναγκαία η στήριξη τουρισμού-αγροτών

    19/3/2003 10:19:00 μμ

    Σε μια συμβολική κίνηση ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής μόλις έφτασε το απόγευμα της Τετάρτης στις Βρυξέλλες επισκέφθηκε τα γραφεία του ΕΟΤ στη Βελγική πρωτεύουσα προκειμένου να καταδείξει ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα ενίσχυσης του ελληνικού τουρισμού λόγω του επικείμενου πολέμου στο Ιράκ. Ο πρόεδρος της ΝΔ στις δηλώσεις του τόνισε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για την ελληνική οικονομία η οποία, όπως είπε, είναι πιο εκτεθειμένη και πιο ευάλωτη από τις άλλες ευρωπαϊκές και επισήμανε πως η Ελλάδα είναι ασφαλής προορισμός, βρίσκεται μακριά από το θέατρο των επιχειρήσεων. Αργότερα ο κ. Καραμανλής συναντήθηκε με τον Επίτροπο υπεύθυνο για θέματα Γεωργίας κ. Φίσλερ στον οποίο τόνισε την ανάγκη να υποστηριχθούν οι Έλληνες αγρότες.

    Ο κ. Καραμανλής ξεναγήθηκε από τον διευθυντή του γραφείου στους χώρους - πρόκειται για το αρχαιότερο γραφείο του ΕΟΤ το οποίο ιδρύθηκε το 1959 - και ενημερώθηκε και για τα προβλήματα που υπάρχουν και τις ελλείψεις που παρατηρούνται ακόμη και σε διαφημιστικά φυλλάδια για τουριστικές περιοχές της χώρας όπως το βόρειο Αιγαίο, οι Σποράδες και η Πελοπόννησος.

    Ο κ. Καραμανλής ζήτησε να γίνει επιθετική διαφημιστική προβολή της χώρας και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι αν κινηθούμε αποφασιστικά θα ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος καθώς, όπως είπε και τα στελέχη του ΕΟΤ θα δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό.

    Αργότερα ο κ. Καραμανλής συναντήθηκε αρμόδιο Επίτροπο για θέματα γεωργίας κ. Φραντς Φίσλερ στον οποίο τόνισε ότι δεν πρέπει η διεύρυνση να λειτουργήσει σε βάρος των συμφερόντων των κρατών μελών και των αγροτών τους.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε την τεράστια σημασία που αποδίδει το κόμμα του στους τομείς της Γεωργίας, της Κτηνοτροφίας και της Αλιείας επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες που υπάρχουν για τους αγρότες και οι κοινοτικοί πόροι κάτι που, όπως είπε, με ευθύνη της κυβέρνησης δεν γίνεται σε επαρκή βαθμό.

    Η χώρα, είπε ο κ. Καραμανλής, δεν έχει περιθώρια να χάνει πόρους ενώ, όπως ανέφερε, συζήτησε με τον κ. Φίσλερ και τα θέματα των αποζημιώσεων των αγροτών από τις φυσικές καταστροφές και την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

    [02] Προσάραξη πλοίου στο λιμάνι της Ανδρου

    19/3/2003 8:46:00 μμ

    Προσάραξε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία το μεσημέρι σήμερα, σε αβαθή του λιμένα Γαυρίου Ανδρου το "Super Ferry II" κατά τη διαδικασία απόπλου του, εκτελώντας το δρομολόγιο από Μύκονο - Τήνο - Ανδρο για Ραφήνα μεταφέροντας 237 επιβάτες. Από την προσάραξη δεν προκλήθηκε κανένας τραυματισμός, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει σημειωθεί ρύπανση. Το πλοίο αποκολλήθηκε με ιδία μέσα και κατέπλευσε ασφαλώς στο λιμάνι του Γαυρίου, όπου απαγορεύτηκε ο απόπλους του μέχρι επιθεώρησης του.

    [03] Ο Μαχμούντ Αμπάς νέος Παλαιστίνιος πρωθυπουργός

    19/3/2003 8:51:00 μμ

    Πρωθυπουργός των Παλαιστινίων ανέλαβε και επίσημα ο Μαχμούντ Αμπάς ή Αμπού Μάζεν, με τις ευλογίες της βουλής και του Αραφάτ. Την πλήρη υποστήριξή της στον Αμπάς εξέφρασε η ΕΕ. Εξάλλου, 13 Παλαιστίνιοι ύποπτοι συνελήφθησαν από Ισραηλινούς στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, ενώ τραυματίστηκε σοβαρά Ισραηλινός στρατιώτης.

    [04] Δραματικές ώρες

    19/3/2003 11:35:00 μμ

    Παρατεταγμένα σε στρατηγικής σημασίας θέσεις στα σύνορα Ιράκ Κουβέιτ, βρίσκονται τα συμμαχικά στρατεύματα και περιμένουν το πράσινο φως του Τζορτζ Μπους για την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων. Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να απευθύνει πολεμικό διάγγελμα προς τον λαό των ΗΠΑ, με τη λήξη του τελεσιγράφου. Νωρίτερα, αμερικανοβρετανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν δέκα στόχους πυροβολικού στο Νότιο Ιράκ.

    Οι πρώτες ενδείξεις

    Λίγες ώρες πριν τη λήξη του τελεσιγράφου, όλες οι ενδείξεις, συνηγορούν στο ότι τα τύμπανα του πολέμου θα ηχήσουν μέσα στη νύχτα.

    Νωρίτερα, σύμφωνα με την τηλεόραση του Ισραήλ αλλά και την βρετανική εφημερίδα Evening Standard, οι ΗΠΑ, είχαν ξεκινήσει τις προπαρασκευαστικές του πολέμου επιχειρήσεις έξω από τη Βασόρα.

    Όπως μετέδωσε, ο ανταποκριτής της ΝΕΤ στη Βαγδάτη Κώστας Βαξεβάνης, βρετανικές στρατιωτικές δυνάμεις κινούνται προς το εσωτερικό του Ιράκ σε μία προσπάθεια περιφρούρησης κατά πολλούς, ανατίναξης κατά άλλους των πετρελαιοπηγών.

    Νωρίτερα, σύμφωνα με την ανταπόκριση του ίδιου, εγκαταλήφθηκε το press center από τους δημοσιογράφους ενώ το Reuters άνοιξε το δορυφορικό του δίσκο για να μεταδώσει, τις επόμενες ώρες, ενδεχομένως την επόμενη ώρα το πρώτο χτύπημα.

    Την ίδια ώρα, όπως μετέδωσε ο Πάνος Χαρίτος από την Ιερουσαλήμ, το Ισραήλ έδωσε εντολή, μέσω SMS, σε στρατιώτες και πολίτες να ανοίξουν τις συσκευασίες με τις αντιασφυξιογόνες μάσκες.

    Για έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων έκανε λόγο και το κρατικό κανάλι της ισραηλινής τηλεόρασης, επικαλούμενο τηλεγράφημα που εστάλη σε ισραηλινή στρατιωτική πηγή από Αμερικανούς.

    Σύμφωνα με το ίδιο τηλεγράφημα, ο στόχος των ΗΠΑ, δεν είναι προς το παρόν η Βαγδάτη, αλλά κάποιες θέσεις που βρίσκονται στην επαρχία.

    Την ίδια ώρα, το CNN Turk ακούγονται ισχυροί βομβαρδισμοί στα σύνορα του Ιράκ με το Κουβέιτ, ενώ ανεπιβεβαίωτη πληροφορία έκανε λόγο για απογείωση των αόρατων stealth.

    Σύμφωνα με πηγές του ελληνικού υπουργείου Αμυνας, αμερικανικά πολεμικά πλοία έχουν ακινητοποιηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο και βρίσκονται σε ετοιμότητα για να βομβαρδίσουν.

    Στο εσωτερικό της Αμερικής, τώρα, τα στελέχη της κυβέρνησης Μπους προετοιμάζουν τους Αμερικανούς πολίτες για το ενδεχόμενο απώλειας ζωών στις τάξεις του αμερικανικού στρατού.

    "Οι Αμερικανοί πολίτες πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για ένα σύντομο και καίριο χτύπημα από την πλευρά μας, εντούτοις υπάρχουν και αστάθμητοι παράγοντες" είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Αρι Φλαϊσερ, υπογραμμίζοντας ότι οι πολίτες των ΗΠΑ πρέπει να κατανοήσουν τη σημασία του αφοπλισμού του Σαντάμ, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει το θάνατο Αμερικανών στρατιωτών.

    [05] Λιποτάκτησαν 17 Ιρακινοί;

    19/3/2003 9:03:00 μμ

    Δέκα επτά Ιρακινοί στρατιώτες αυτομόλησαν και παραδόθηκαν στις αμερικανικές δυνάμεις στο βόρειο Κουβέιτ, σύμφωνα με Κουβεϊτιανό Πρακτορείο ειδήσεων. Το πρακτορείο απέδωσε την πληροφορία σε αξιωματούχο του Κουβέιτ, χωρίς να αναφέρει λεπτομέρειες.

    [06] Φόβος τρομοκρατικών επιθέσεων στις ΗΠΑ

    19/3/2003 8:00:00 μμ

    Σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί οι Ηνωμένες Πολιτείες φοβούμενες τρομοκρατικές επιθέσεις, την ώρα που το αμερικανικό Κογκρέσο εκφράζει τις ανησυχίες του για τον κίνδυνο τρομοκρατικής επίθεσης σε κάποιο από τα 123 πιο επικίνδυνα χημικά εργοστάσια της χώρας. Σε έκθεση που δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα, ο Μπίλι Τόζιν, πρόεδρος της Επιτροπής για την Ενέργεια και το Εμπόριο της Βουλής των Αντιπροσώπων εξέφρασε την ανησυχία του γιατί ο κίνδυνος αυτός δεν λήφθηκε σοβαρά υπόψη στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας στην περίπτωση τρομοκρατικών επιθέσεων.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν περίπου 15.000 χημικά εργοστάσια, πολλά από τα οποία βρίσκονται στο κέντρο των πόλεων. Μια επίθεση σ' ένα από τα 123 πιο επικίνδυνα εργοστάσια θα μπορούσε να προκαλέσει ένα εκατομμύριο θύματα, νεκρούς και τραυματίες.

    Μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, ο Αμερικανός υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Τομ Ριντζ παραδέχτηκε ότι οι ανησυχίες του Κογκρέσου ''είναι δικαιολογημένες'' και ότι το θέμα αυτό αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχαν οι κυβερνήτες των Πολιτειών τη Δευτέρα.

    Πρόσθεσε επίσης ότι εργασίες είναι σε εξέλιξη ''για τη βελτίωση των μέτρων ασφαλείας στα εργοστάσια αυτά τις προσεχείς ημέρες. Και άλλα μέτρα ασφαλείας θα ληφθούν'', υπογράμμισε.

    [07] Με επιθέσεις αυτοκτονίας απειλεί ισλαμική οργάνωση

    19/3/2003 5:31:00 μμ

    Με μπαράζ επιθέσεων αυτοκτονίας απειλεί τις αμερικανικές δυνάμεις οργάνωση των Κούρδων του βορείου Ιράκ, με το όνομα Ansar al-Islam, η οποία σύμφωνα με την Ουάσινγκτον έχει σχέση με την Αλ-Κάιντα. Ο ηγέτης της οργάνωσης, Mullah Krekar, ο οποίος διαμένει στη Νορβηγία, σε συνέντευξη που έδωσε στο ολλανδικό κανάλι NOS, δήλωσε ότι κομάντος αυτοκτονίας προτίθενται να επιτεθούν στις αμερικανικές δυνάμεις στο βόρειο Ιράκ σε περίπτωση πολέμου. "Πιστεύουμε ότι είναι ένας αμερικανικός πόλεμος εναντίον του Ισλάμ" τόνισε ο Κρεκάρ, τονίζοντας ότι η οργάνωση του έχει πιο επικίνδυνους κομάντος ακόμα και από τις παλαιστινιακές οργανώσεις της Τζιχάντ και της Χαμάς.

    [08] Με κέρδη έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

    19/3/2003 8:30:00 μμ

    Κέρδη για πέμπτη ημέρα κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ''όχι μόνον επειδή η αγορά συνειδητοποιεί ότι η περίοδος της αβεβαιότητας τελειώνει, αλλά επειδή συνειδητοποιεί επίσης ότι οι μετοχές είναι πραγματικά φτηνές'', όπως λέει ο Ρότζερ Χορνετ της Gilissen Securities στο Λονδίνο. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι αγορές σημειώνουν ελαφρά πτώση - προς το τέλος του πρωϊνού - μετά από πέντε κερδοφόρες συνεδριάσεις, αλλά στην πραγματικότητα η Wall Street κρατάει τα κέρδη του 8% που προσπορίστηκε την τελευταία εβδομάδα, τα οποία πολλοί αναλυτές χαρακτήρισαν ''πολλά για τόσο λίγο διάστημα''. Το Λονδίνο έκλεισε στο +0,8% και το Παρίσι στο +1,5%, σύμφωνα με τα στοιχεία των Financial Times.

    ''Αυτό που μας λένε οι αγορές είναι ότι τα χαμηλά της περασμένης Τετάρτης δεν πρέπει ποτέ να επαναληφθούν. Τα επίπεδα των νέων χαμηλών που διαμορφώθηκαν στην Ευρώπη την τελευταία εβδομάδα έκαναν την αγορά να φαίνεται φτηνότερη απ' ότι πριν 20 χρόνια'', προσθέτει ο Χόρνετ.

    Η γαλλική εταιρία ποτών Pernod Ricard, μεταξύ των πρώτων κερδισμένων, αύξησε τη μετοχική της τιμή κατά 7,9% μετά τη θεαματική και πέραν των προβλέψεων άνοδο κατά 15% των καθαρών κερδών το 2002.

    Κατά 5% αυξήθηκε η μετοχή της Allianz μιά μέρα μετά την ανακοίνωση της αλλαγής της ηγεσίας της, κατά την οποία ο επικεφαλής της Dresdner αντικαταστήθηκε από πρώην αντίπαλο της Deutsche Bank.

    Σε αρνητικό πεδίο κινήθηκε ο κλάδος της αεροπορικής βιομηχανίας εξαιτίας των φόβων υποβάθμισης πολλών εταιριών, λόγω της μειωμένης ζήτησης που αναμένεται να επιφέρει στη βιομηχανία ο πόλεμος.

    Αρνητικά κινήθηκαν και οι εταιρίες λογισμικού, με τη γερμανική SAP να χάνει 4,6%, μετά την προειδοποίηση για μειωμένες πωλήσεις της δεύτερης παγκοσμίως του κλάδου, Oracle. Στη Νέα Υόρκη, εκτός από τον κλάδο του λογισμικού που βυθίστηκε λόγω Oracle, αρνητικά κινήθηκαν και οι ημιαγωγοί με αποτέλεσμα ο Nasdaq να περάσει στο ''κόκκινο''.

    Η Oracle υπενθύμισε στους επενδυτές ότι εκτός από τον πόλεμο, περιμένουν στη γωνία και οι εταιρικές προοπτικές που δεν είναι και τόσο αισιόδοξες.

    Στις 19.12 ώρα Ελλάδας, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ήταν στο -0,5% και ο Nasdaq στο -1,5%, ενώ ο DAX της Φραγκφούρτης την ίδια ώρα ήταν στο -0,1%.

    Πηγή: ΑΠΕ

    [09] Αποτελέσματα Τσάμπιονς Λιγκ

    19/3/2003 11:45:00 μμ

    Συνοπτικά τα αποτελέσματα της 6ης και τελευταίας αγωνιστικής του Τσάμπιονς Λιγκ:

    1ος όμιλος

    Λεβερκούζεν-Ιντερ 0-2

    Νιούκαστλ-Μπαρτσελόνα 0-2

    ΤΕΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: Μπαρτσελόνα 16, Ιντερ 11, Νιούκαστλ 7, Λεβερκούζεν 0

    2ος όμιλος

    Ρόμα-Αγιαξ 1-1

    Βαλένθια-Αρσεναλ 2-1

    ΤΕΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: Βαλένθια 9, Αγιαξ 8, Αρσεναλ 7, Ρόμα 5


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 19 March 2003 - 22:05:13 UTC