Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-03-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ολονυκτία κατά του πολέμου
  • [02] Το ελληνικό υπ. Αμυνας παρακολουθεί τις εξελίξεις
  • [03] Νέο αντιπολεμικό ''όχι'' από τους Έλληνες πολίτες
  • [04] Κοινή δήλωση των ''15'' για το Ιράκ
  • [05] Γαλλία: Βρέθηκαν ίχνη δηλητηρίου 'ρισίν' σε σταθμό τρένου
  • [06] Ψύχραιμο και σε ετοιμότητα το ΧΑΑ δηλώνει ο Αλεξάκης
  • [07] Ηττα του Ολυμπιακού από την Μπαρτσελόνα
  • [08] Εχασε ο Παναθηναϊκός από την Πόρτο
  • [09] ΑΕΚ- ΠΑΟΚ αντίπαλοι για τον τελικό του Κυπέλλου

    [01] Ολονυκτία κατά του πολέμου

    20/3/2003 10:52:00 μμ

    Ένα δυνατό "Οχι στον πόλεμο" κραύγασαν την Πέμπτη περίπου 50 με 60 χιλιάδες Αθηναίοι κάθε ηλικίας, εργαζόμενοι, φοιτητές και μαθητές, που κατέκλυσαν το κέντρο της πρωτεύουσας παίρνοντας μέρος στο μεγάλο αντιπολεμικό συλλαλητήριο. Το ογκώδες σώμα των διαδηλωτών κατέληξε ειρηνικά έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία, όπου διατράνωσαν την αντίθεση τους στον πόλεμο που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ εναντίον του Ιράκ. Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν γύρω στις έξι το απόγευμα, αλλά έληξαν γρήγορα. Από τις 10 το βράδυ και μέχρι το πρωί, με σύνθημα "Δεν θα σωπάσουμε", η Greenpeace και άλλες ελληνικές και διεθνείς ΜΚΟ παραμένουν εμπρός από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, εκφράζοντας τον προβληματισμό τους για τις πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον του Ιράκ και τις ανησυχίες τους για τις επιπτώσεις αυτού του πολέμου στους αμάχους και στα ανθρώπινα δικαιώματα. Στη συμπρωτεύουσα αυτήν την ώρα στη διασταύρωση των οδών Τσιμισκή και Αριστοτέλους μέλη της Διεθνούς Αμνηστίας και πολίτες, κρατώντας αναμμένα κεριά στα χέρια ενώνουν τη δική τους φωνή διαμαρτυρίας με τις χιλιάδες άλλες της σημερινής πρώτης ημέρας του πολέμου στο Ιράκ.

    ''Όχι'' στον πόλεμο βροντοφώναξαν οι Θεσσαλονικείς

    Με μεγάλες αντιπολεμικές συγκεντρώσεις "απάντησε" η βόρεια Ελλάδα στην πρώτη μέρα έναρξης του πολέμου στο Ιράκ. Σε όλες τις πόλεις της Μακεδονίας χιλιάδες μαθητές, εργαζόμενοι και σπουδαστές βγήκαν στους δρόμους διαδηλώνοντας την αντίθεσή τους στον πόλεμο και φωνάζοντας αντιαμερικανικά συνθήματα.

    Υπό τους ήχους μιας προπολεμικής σειρήνας που επιστρατεύθηκε, όχι για να προειδοποιήσει περί κάποιου επικείμενου αεροπορικού βομβαρδισμού, αλλά για να ενισχύσει την κραυγή διαμαρτυρίας εναντίον του πολέμου, περισσότεροι από 10.000 Θεσσαλονικείς, στην συντριπτική τους πλειοψηφία μαθητές, διαδήλωσαν ειρηνικά την Πέμπτη το μεσημέρι κατά της αμερικανοβρετανικής επίθεσης στο Ιράκ.

    Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο χώρο μπροστά στο άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου και στη συνέχεια φωνάζοντας αντιπολεμικά και αντιαμερικανικά συνθήματα κατευθύνθηκαν στην οδό Τσιμισκή, όπου στεγάζεται το προξενείο των ΗΠΑ. Εκεί αφού έκαψαν συμβολικά μια αμερικανική σημαία διαλύθηκαν ήσυχα.

    Να σημειωθεί ότι από το μεσημέρι μέχρι το βράδυ, δεκάδες μαθητές σχολείων πραγματοποιούσαν συνεχώς πορείες μπροστά στο Αμερικάνικο προξενείο ζητώντας να σταματήσει ο πόλεμος. Οι κινητοποιήσεις είχαν ως αποτέλεσμα η οδός Τσιμισκή να παραμείνει κλειστή από τις 11 περίπου το πρωί μέχρι αργά το βράδυ.

    Εξάλλου, τρεις φορές μέσα στη διάρκεια της ημέρας με τρεις διαφορετικές συγκεντρώσεις, η Λάρισα είπε και σήμερα το δικό της ''Οχι'' στον πόλεμο. Με πρωτοβουλία φορέων για την ειρήνη, πολίτες κάθε ηλικίας συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι, αλλά και το απόγευμα και το βράδυ στο κέντρο της Λάρισας φωνάζοντας συνθήματα κατά του πολέμου και της Αμερικής και υπέρ της ειρήνης και του Ιρακινού λαού και ανάβοντας κεριά, συμβολικά.

    Το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας με ομόφωνο ψήφισμα του καταδικάζει τον πόλεμο των ΗΠΑ και των ευρωπαίων συμμάχων τους. Τονίζει ότι ο πόλεμος αυτός απειλεί την ειρήνη και την ασφάλεια όλων των λαών του κόσμου και ζητά από την ελληνική κυβέρνηση η χώρα να μην έχει καμία ανάμιξη στην διεξαγωγή αυτού του πολέμου.

    Στο πόδι ολόκληρη η Κρήτη - Οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα στα Χανιά

    Ένας ανθρώπινος χείμαρρος από διαδηλωτές, κυρίως μαθητές σχολείων ξεχύθηκε το πρωί αυθόρμητα στους δρόμους των Χανίων και του Ηρακλείου προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την αμερικανική επίθεση κατά του Ιράκ.

    Θέλουμε ειρήνη και όχι πόλεμο, βροντοφώναξαν οι περίπου 2.000 διαδηλωτές στα Χανιά που πραγματοποίησαν ειρηνική πορεία στους δρόμους της πόλης. Την ίδια ώρα, οι Χανιώτες έχουν στραμμένο το βλέμμα τους και στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Σούδας και του Μαραθίου εκφράζοντας την ανησυχία τους για την χρήση αυτών των βάσεων, όπου από χθες παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα. Η κήρυξη του πολέμου κατά του Ιράκ και η παγκόσμια ανησυχία κινητοποίησαν και την εκκλησία.

    Από την Πέμπτη και για δύο ημέρες, οι καμπάνες των εκκλησιών χτυπούν πένθιμα στα Χανιά και το Ρέθυμνο ενώ οι δικηγόροι των Χανίων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο απείχαν από τις 10 την Πέμπτη το πρωί από τα καθήκοντα τους.

    Την επίθεση στο Ιράκ καταδικάζει με ανακοίνωσή του και το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πολυτεχνείου Κρήτης.

    Στο Ηράκλειο πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο στην πλατεία των Λιονταριών στο Ηράκλειο. Στη διάρκεια του συλλαλητηρίου, διαβάστηκαν δεκάδες ψηφίσματα διαμαρτυρίας και στη συνέχεια έγινε πορεία με κατάληξη στη Νομαρχία.

    Την αντίθεσή τους στον πόλεμο οι φορείς και οι πολίτες της Σάμου και της Ικαρίας μετά το κάλεσμα της Πανσαμιακής Επιτροπής για την ειρήνη, στο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε σήμερα το βράδυ στην πόλη της Σάμου και στον Εύδηλο αντίστοιχα.

    Πλήθος κόσμου μικροί και μεγάλοι στην πλατεία της Σάμου βροντοφώναξαν ''Οχι'' στον πόλεμο αλλά και στη συμμετοχή της Ελλάδας σ' αυτόν. Η ίδια εικόνα και στην πλατεία του Ευδήλου όπου συγκεντρώθηκαν πάνω από 500 άτομα φωνάζοντας συνθήματα κατά του πολέμου και υπέρ της ειρήνης. Μεγάλη συμμετοχή αναμένεται να έχει η αυριανή απεργιακή κινητοποίηση σε όλο το νομό.

    Αντιπολεμικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και στην Πάτρα, το Βόλο, τα Γιάννενα καθώς και σε πολλές άλλες επαρχιακές πόλεις, ενώ και νέες κινητοποιήσεις προγραμματίζονται για την Παρασκευή.

    Τελευταία νέα

    Ηττα του Ολυμπιακού από την Μπαρτσελόνα

    Γαλλία: Βρέθηκαν ίχνη δηλητηρίου 'ρισίν' σε σταθμό τρένου

    Κοινή δήλωση των ''15'' για το Ιράκ

    Εχασε ο Παναθηναϊκός από την Πόρτο

    Νέο αντιπολεμικό ''όχι'' από τους Έλληνες πολίτες

    Ολονυκτία κατά του πολέμου

    Το ελληνικό υπ. Αμυνας παρακολουθεί τις εξελίξεις

    ΑΕΚ- ΠΑΟΚ αντίπαλοι για τον τελικό του Κυπέλλου

    Κανένα ελληνικό εμπορικό πλοίο στον Περσικό

    Ναι της Τουρκίας στη διέλευση αμερικανικών αεροσκαφών

    [02] Το ελληνικό υπ. Αμυνας παρακολουθεί τις εξελίξεις

    20/3/2003 10:45:00 μμ

    Την εκτίμηση ότι είναι πιθανόν το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν να προβεί σε αντίποινα, αποκλείοντας ωστόσο το ενδεχόμενο τέτοιας κίνησης κατά της Ελλάδας εκφράζουν πηγές του ελληνικού Πενταγώνου. Στο επιτελείο Εθνικής Αμυνας επικρατεί η εκτίμηση ότι οι μέχρι τώρα κινήσεις των Αμερικανών αφορούν προετοιμασία του εδάφους για κλιμάκωση των επιχειρήσεων μέσα σε δύο με τρεις ημέρες. Επίσης, εκτιμάται ότι με τις κινήσεις αυτές θα ανατραπεί εκ των έσω και με συνεργασία της CIA ο Σαντάμ Χουσεΐν. Αν αυτό δεν συμβεί, τότε η επιχείρηση δεν θα είναι περίπατος για τους Αμερικανούς και ίσως διαρκέσει περισσότερο του προβλεπομένου.

    Εν τω μεταξύ, συστοιχία πάτριοτ μεταφέρθηκε στην Κρήτη, προκειμένου να ενισχυθεί η αντιαεροπορική ομπρέλα της ευρύτερης περιοχής. Η κίνηση αυτή είναι η μοναδική που κάνουν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις μετά το πρώτο χτύπημα των Αμερικανών στο Ιράκ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

    Ο υπουργός Αμυνας Γ. Παπαντωνίου υπογράμμισε, ότι η ελληνική φρεγάτα "Κουντουριώτης" μαζί με μία γαλλική, βρίσκονται στον Περσικό Κόλπο, στο πλαίσιο των διαδικασιών κατά της διεθνούς τρομοκρατίας.

    Τελευταία νέα

    Ηττα του Ολυμπιακού από την Μπαρτσελόνα

    Γαλλία: Βρέθηκαν ίχνη δηλητηρίου 'ρισίν' σε σταθμό τρένου

    Κοινή δήλωση των ''15'' για το Ιράκ

    Εχασε ο Παναθηναϊκός από την Πόρτο

    Νέο αντιπολεμικό ''όχι'' από τους Έλληνες πολίτες

    Ολονυκτία κατά του πολέμου

    Το ελληνικό υπ. Αμυνας παρακολουθεί τις εξελίξεις

    ΑΕΚ- ΠΑΟΚ αντίπαλοι για τον τελικό του Κυπέλλου

    Κανένα ελληνικό εμπορικό πλοίο στον Περσικό

    Ναι της Τουρκίας στη διέλευση αμερικανικών αεροσκαφών

    [03] Νέο αντιπολεμικό ''όχι'' από τους Έλληνες πολίτες

    20/3/2003 11:05:00 μμ

    Οι δυναμικές αντιπολεμικές κινητοποιήσεις στην Ελλάδα δεν κοπάζουν και οι κραυγές διαμαρτυρίας δεν σωπαίνουν. Μετά τις πολυπληθείς διαδηλώσεις της Πέμπτης, νέες κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή στις διάφορες πόλεις της χώρας. Ειδικότερα για την Αττική, την Παρασκευή, στο πλαίσιο της Πανευρωπαϊκής Ημέρας Δράσης, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ καλούν τους εργαζομένους σε πανελλαδική στάση εργασίας, από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τη λήξη του ωραρίου, και συλλαλητήριο στο Σύνταγμα. Από τις 12 το μεσημέρι ως τις 4 το απόγευμα δεν θα κινηθεί σχεδόν κανένα μέσο μαζικής μεταφοράς, ούτε τα ταξί, ενώ θα υπάρξουν αλλαγές στα δρομολόγια των πτήσεων, λόγω της τρίωρης στάσης εργασίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας. Κατά τις ίδιες ώρες, στάσεις εργασίας θα υπάρξουν και στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ τα καταστήματα θα κατεβάσουν τα ρολά. Εν τω μεταξύ, συλλαλητήριο και μεγάλη αντιπολεμική συναυλία, κατά του πολέμου στο Ιράκ, διοργανώνουν το Σάββατο οι πολιτικές νεολαίες της χώρας στην Πλατεία Συντάγματος, στις 12 το μεσημέρι.

    Συγκεκριμένα 12 με 16:00 δεν θα κινηθούν οι συρμοί του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου, ενώ 13:00 με 16:00 θα ακινητοποιηθεί και το Μετρό.

    Τα τρόλεϊ δεν θα κυκλοφορήσουν 13:00 με 15:00 και τα λεωφορεία από τη 1 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα.

    Τετράωρη στάση εργασίας, 11.00 - 15.00, ανακοίνωσε ότι πραγματοποιεί και το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής.

    Στην κινητοποίηση θα συμμετάσχουν και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας με τρίωρη στάση εργασίας, που εξήγγειλε η ΟΣΥΠΑ. Για το λόγο αυτό, η Ολυμπιακή Αεροπορία θα ακυρώσει 11 πτήσεις και σε 26 θα αλλάξει την αναχώρησης. Επίσης η Aegean Airlines ακύρωσε μία προγραμματισμένη πτήση από Αθήνα για Θεσσαλονίκη, ενώ προχώρησε στην αλλαγή ώρας αναχώρησης για 21 πτήσεις.

    Στις αντιπολεμικές εκδηλώσεις της Παρασκευής συμμετέχουν οι γιατροί και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία με στάσεις εργασίας από τις 12 έως τις 3 το μεσημέρι.

    Με απόφαση της ΓΕΣΕΒΕ δεν θα λειτουργήσουν την Παρασκευή όλες οι βιοτεχνίες, προκειμένου τα μέλη της να πραγματοποιήσουν αντιπολεμική διαδήλωση με τους άλλους φορείς και οργανώσεις, ενώ και η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου καλεί κάθε εμπορική επιχείρηση σε συμβολική διακοπή εργασιών από τη 1 το μεσημέρι έως τις 5.

    Σε 24ωρη απεργία καλούν επίσης το Πανελλαδικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) και τα σωματεία που είναι ενταγμένα στη δύναμή του. Το ΠΑΜΕ καλεί σε αντιπολεμικό συλλαλητήριο την Παρασκευή στις 12 στα Προπύλαια και θα πραγματοποιήσει επίσης πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.

    Εξάλλου, κλειστοί θα παραμείνουν από τις 12 μέχρι τις 3μμ οι αρχαιολογικοί χώροι της Ακρόπολης, του Διονυσιακού Θεάτρου, το Μουσείο της Ακρόπολης και το Μουσείο Κανελλοπούλου, στο πλαίσιο της στάσης εργασίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

    Με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών καλεί τους δημοσιογράφους και τους εργαζομένους στα ΜΜΕ να συμμετάσχουν αύριο στη στάση εργασίας 12 με 3 μ.μ. και στα συλλαλητήρια που οργανώνουν τα συνδικάτα. Από τη στάση εργασίας εξαιρούνται οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν τις εξελίξεις του πολέμου και τις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις.

    Στη Θεσσαλονίκη:

    Η "Δράση: Θεσσαλονίκη 2003" έχει προγραμματίσει στις 12 το μεσημέρι συγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου και πορεία στο αμερικάνικο προξενείο και το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Το ίδιο πρόγραμμα θα επαναληφθεί και στις 7 το απόγευμα. Στις 12 το μεσημέρι έχει προγραμματίσει συγκέντρωση στον ίδιο χώρο και το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ.

    Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης διακόπτει την Παρασκευή και τη Δευτέρα για τρεις ώρες τη λειτουργία του, από τις 12 έως τις 3 το μεσημέρι, μετά από απόφαση του πρυτανικού συμβουλίου, εκφράζοντας την αντίθεσή του στον πόλεμο κατά του Ιράκ. Τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην πλατεία του κτιρίου Διοίκησης του ΑΠΘ και στη συνέχεια θα ακολουθήσει ομιλία σχετική με τον πόλεμο του Ιράκ στην αίθουσα τελετών.

    Στην Κρήτη:

    Κλειστές θα μείνουν την Παρασκευή οι υπηρεσίες όλων των Δήμων του νομού Ηρακλείου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, αποφάσισε η ολομέλεια των Δημάρχων. Σε ψήφισμα που εξέδωσαν, δηλώνουν την προσήλωσή τους στην ειρήνη, καταδικάζουν την "παράλογη πραγματικότητα", θεωρούν ότι ο πόλεμος δεν αποτελεί λύση σε οποιαδήποτε μορφή τρομοκρατίας, καλούν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να συνειδητοποιήσουν τις ευθύνες τους, στηρίζουν κάθε μορφή αγώνα για την ειρήνη και καλούν τους συνδημότες τους, να πλαισιώσουν κάθε μορφή ανάλογης κινητοποίησης.

    Οι εργαζόμενοι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο θα πραγματοποιήσουν την Παρασκευή 7ωρη στάση εργασίας εναντίον του πολέμου.

    Επίσης, οι έμποροι του Ηρακλείου θα προχωρήσουν σε συμβολικό κλείσιμο των καταστημάτων τους, από τις 13.00 έως τις 15.00. Τέλος πορείες διαμαρτυρίες και στάσεις εργασίας προγραμματίζονται την ίδια ημέρα από φορείς και σωματεία του Ηρακλείου.

    Κοινή ανακοίνωση Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, ΟΝΝΕΔ, ΚΝΕ, Νεολαία ΣΥΝ και νέων ΔΗΚΚΙ

    Συλλαλητήριο και μεγάλη αντιπολεμική συναυλία, κατά του πολέμου στο Ιράκ, διοργανώνουν το Σάββατο οι πολιτικές Νεολαίες της χώρας στην Πλατεία Συντάγματος, στις 12 το μεσημέρι.

    Παράλληλα, με ένα ιδιαίτερα σκληρό στις εκφράσεις του ψήφισμα, καταδικάζουν την επέμβαση "των ΗΠΑ και των συμμάχων τους" και καλούν τον ελληνικό λαό και τη νεολαία της χώρας σε αντίσταση.

    "Οι ελληνικές Πολιτικές Νεολαίες, καταδικάζουν τον απροκάλυπτο ιμπεριαλιστικό πόλεμο που έχουν κηρύξει οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εναντίον του Ιράκ. Για πρώτη φορά στη διεθνή ιστορία μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο δεν αναζητούνται ούτε τα συνήθη "νομικά επιχειρήματα" ή ακόμα και η ελεγχόμενη διεθνής νομιμότητα από αυτούς, για να "νομιμοποιηθεί" η επέμβασή τους" σημειώνεται στην ανακοίνωση που υπογράφουν από κοινού, η Νεολαία ΠΑΣΟΚ, η ΟΝΝΕΔ, η ΚΝΕ, η Νεολαία ΣΥΝ και οι νέοι του ΔΗΚΚΙ.

    "Ο πόλεμος αυτός έχει σαφή γεωπολιτικά κίνητρα, στοχεύει στην εμπέδωση της αμερικανικής κυριαρχίας στην περιοχή, τον έλεγχο των πετρελαίων της. Με κυνικό τρόπο οι ΗΠΑ οργανώνουν έναν εγκληματικό πόλεμο. Είναι χρέος όλων μας να αντιδράσουμε για να τον σταματήσουμε", συνεχίζουν στην ανακοίνωσή τους οι Οργανώσεις, αξιώνοντας παράλληλα "απεμπλοκή της Ελλάδας από τον πόλεμο": "Να μη χρησιμοποιηθούν ελληνικά εδάφη, ή στρατιωτικές βάσεις για τη διευκόλυνση των πολεμικών επιχειρήσεων, να σταματήσει η χρήση της βάσης της Σούδας, να μην υπάρξει καμία συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην εμπόλεμη ζώνη και να αποσυρθεί το ελληνικό πλοίο από τον Περσικό".

    Τέλος, οι Οργανώσεις, ζητούν να αναλάβουν δράση κατά του πολέμου η γενική συνέλευση του ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας και καλούν τη νεολαία "να ξεσηκωθεί": "Να βγει στο δρόμο καταδικάζοντας με κάθε τρόπο το νέο εγκληματικό πόλεμο και να συμμετάσχει στις αντιπολεμικές απεργίες στους χώρους δουλειάς".

    Τελευταία νέα

    Κοινή δήλωση των ''15'' για το Ιράκ

    Ηττα του Ολυμπιακού από την Μπαρτσελόνα

    Γαλλία: Βρέθηκαν ίχνη δηλητηρίου 'ρισίν' σε σταθμό τρένου

    Εχασε ο Παναθηναϊκός από την Πόρτο

    Νέο αντιπολεμικό ''όχι'' από τους Έλληνες πολίτες

    Ολονυκτία κατά του πολέμου

    Το ελληνικό υπ. Αμυνας παρακολουθεί τις εξελίξεις

    ΑΕΚ- ΠΑΟΚ αντίπαλοι για τον τελικό του Κυπέλλου

    Κανένα ελληνικό εμπορικό πλοίο στον Περσικό

    Ναι της Τουρκίας στη διέλευση αμερικανικών αεροσκαφών

    [04] Κοινή δήλωση των ''15'' για το Ιράκ

    20/3/2003 11:46:00 μμ

    Εκκληση να τελειώσει ο πόλεμος στο Ιράκ το συντομότερο δυνατόν και με τα λιγότερα θύματα και απώλειες απήυθυναν οι 15 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων σε κοινή δήλωσή τους από τις Βρυξέλλες, όπου διεξάγεται η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. Στην κοινή δήλωση γίνεται μνεία στην πρόθεση των 15 χωρών της Ε.Ε να συμμετάσχουν στην ανοικοδόμηση του Ιράκ μετά τον πόλεμο, καθώς και την ανάγκη συνεισφοράς τους, μαζί με διεθνείς οργανισμούς, σε επίπεδο ανθρωπιστικής βοήθειας. Στο σχέδιο, επισημαίνεται, επίσης, η ανάγκη διατήρησης του κύρους του ΟΗΕ, ως μοναδικού οργανισμού για την επίλυση διεθνών κρίσεων. Την ικανοποίησή του για την κοινή θέση των 15 διατύπωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. ''Η Ευρωπαϊκή Ένωση έπρεπε να δώσει το μήνυμα ότι στη δύσκολη αυτή κατάσταση συνεχίζει να ξεπερνάει τις διαφορές της και να αναζητεί δρόμους για συνεννόηση, δήλωσε ο Πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι ''είμαστε παρόντες και θα είμαστε παρόντες''.

    Ακόμη υπογραμμίζουν την ανάγκη διατήρησης της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράκ, καθώς και συντονισμού της προσπάθειας των "15" στη διαχείριση του αναμενόμενου κύματος προσφύγων που θα προκαλέσει ο πόλεμος.

    Τέλος, επισημαίνεται η σημασία των σχέσεων ΕΕ-ΗΠΑ, ενώ δίνεται έμφαση στην προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή και την ανάγκη κοινοτικής συνδρομής της Σερβίας, προκειμένου να αποφευχθεί ενδεχόμενη αποσταθεροποίηση της χώρας μετά την δολοφονία του Τζόραν Τζίντζις.

    Παρουσιάζοντας το περιεχόμενο της κοινής δήλωσης των "15" ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η ευρωπαϊκή Ενωση διαπιστώνει πως με την έναρξη των στρατιωτικών συγκρούσεων έχει δημιουργηθεί μια νέα κατάσταση. Ελπίδα μας είναι τα τεθεί τέλος στη στρατιωτική σύγκρουση με το μικρότερο αριθμό θυμάτων, τις λιγότερες δυνατές απώλειες και τη λιγότερη δυνατή δυστυχία, σημείωσε ο Κώστας Σημίτης.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι οι "15" τάσσονται υπέρ του πλήρους αφοπλισμού του Ιράκ σε όλη την επικράτεια καθώς και του σεβασμού των πολιτικών δικαιωμάτων ολόκληρου του Ιρακινού λαού συμπεριλαμβανομένων και των μειονοτήτων. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι οι "15" θεωρούν ότι ο ΟΗΕ θα πρέπει να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο τόσο κατά τη διάρκεια της κρίσης όσο και μετά. Επισήμανε επίσης ότι ο ΟΗΕ έχει την απαραίτητη πείρα για την αποκατάσταση των ζημιών σε κράτη μετά το τέλος των συγκρούσεων.

    Οι "15" υποστηρίζουν ακόμα, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, την πρόταση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικού χαρακτήρα αναγκών και για τη συνέχιση της παροχής τροφίμων στο Ιράκ έναντι πετρελαίου. Θα πρέπει να συμβάλλουμε ώστε ο Ιρακινός λαός να ζήσει ελεύθερος και να συμβιώσει ειρηνικά με τους γείτονές του, ανέφερε ο Κώστας Σημίτης, σημειώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα αναζητήσει με ποίους τρόπους θα πρέπει να βοηθήσει το Ιρακινό λαό.

    Σε ότι αφορά την περιφερειακή διάσταση της κρίσης στο Ιράκ ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι "15" επιθυμούν να βοηθήσουν όλες τις γειτονικές χώρες που θα βρεθούν αντιμέτωπες με κύματα προσφύγων υπογραμμίζοντας όμως ταυτόχρονα ότι οι χώρες αυτές θα πρέπει να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μεγαλύτερη αποσταθεροποίηση και ότι έχουν ευθύνες για την αποφυγή οποιωνδήποτε τρομοκρατικών ενεργειών.

    Αναφερόμενος στη Μέση Ανατολή ο Κώστας Σημίτης ανέφερε ότι οι "15" στηρίζουν τον "οδικό χάρτη" στον οποίο έχει καταλήξει η διεθνής κοινότητα για την επίλυση του Μεσανατολικού.

    Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι "15" δηλώνουν την απόφασή τους να ενισχύσουν την κοινή εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας και άμυνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Παράλληλα όμως οι "15" δηλώνουν τη βούλησή τους να ενισχύσουν και τις διατλαντικές σχέσεις που είναι θεμελιώδους σημασίας.

    Ιδιαίτερη σημασία έδωσε ο Κώστας Σημίτης στην ανάπτυξη του διαλόγου με τις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση των μεγάλων διεθνών προβλημάτων καθώς και στην τόνωση της διεθνούς συνεργασίας κατά της τρομοκρατίας.

    Ο Πρωθυπουργός κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι για την Ευρωπαϊκή Ένωση η αποκατάσταση της ενότητας της διεθνούς κοινότητας αποτελεί στην παρούσα φάση επιτακτική ανάγκη.

    Νωρίτερα ως "σκοτεινή στιγμή'' για την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα Ηνωμένα Έθνη, το ΝΑΤΟ και τις διατλαντικές σχέσεις χαρακτήρισε την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ, ο επίτροπος Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Κρις Πάτεν.

    Ο ευρωπαίος επίτροπος είπε ακόμα ότι πρέπει να διατεθεί άμεσα και χωρίς καθυστέρηση ανθρωπιστική βοήθεια στους πληθυσμούς που πλήττονται και να αρχίσει ''ταχύτατα'' η ανοικοδόμηση. Ωστόσο επέμεινε ότι οι όποιες επιχειρήσεις πρέπει να γίνονται '' υπό την αιγίδα της διεθνούς κοινότητας''.

    Τελευταία νέα

    Κοινή δήλωση των ''15'' για το Ιράκ

    Ηττα του Ολυμπιακού από την Μπαρτσελόνα

    Γαλλία: Βρέθηκαν ίχνη δηλητηρίου 'ρισίν' σε σταθμό τρένου

    Εχασε ο Παναθηναϊκός από την Πόρτο

    Νέο αντιπολεμικό ''όχι'' από τους Έλληνες πολίτες

    Ολονυκτία κατά του πολέμου

    Το ελληνικό υπ. Αμυνας παρακολουθεί τις εξελίξεις

    ΑΕΚ- ΠΑΟΚ αντίπαλοι για τον τελικό του Κυπέλλου

    Κανένα ελληνικό εμπορικό πλοίο στον Περσικό

    Ναι της Τουρκίας στη διέλευση αμερικανικών αεροσκαφών

    [05] Γαλλία: Βρέθηκαν ίχνη δηλητηρίου 'ρισίν' σε σταθμό τρένου

    20/3/2003 11:18:00 μμ

    Δείγματα δηλητηρίου του καστορελαίου, του επονομαζόμενου "ρισίν", αναφέρεται ότι εντοπίσθηκαν σήμερα σε χώρο φύλαξης αποσκευών στο σταθμό Λυόν του Παρισιού, αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της Γαλλίας. Σύμφωνα με ανταποκριτή του πρακτορείου ειδήσεων Reuters βρέθηκαν δύο μικρές φιάλες που περιείχαν ίχνη της επικίνδυνης ουσίας.

    [06] Ψύχραιμο και σε ετοιμότητα το ΧΑΑ δηλώνει ο Αλεξάκης

    Πηγή: NET 105,8 fm 20/3/2003 7:07:00 μμ

    Με αφορμή τις εξελίξεις στο Ιράκ, ο πρόεδρος του ΧΑΑ Παναγιώτης Αλεξάκης δήλωσε ότι η τρέχουσα κατάσταση αντιμετωπίζεται με ψυχραιμία. "Το Χρηματιστήριο Αθηνών βρίσκεται σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση της κλιμάκωσης του προβλήματος του Ιράκ. Οι χρηματιστηριακές Αρχές παρακολουθούν τις εξελίξεις και βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τους φορείς της αγοράς, καθώς και με τις αγορές του εξωτερικού προκειμένου να υπάρξουν συντονισμένες ενέργειες, αν χρειαστεί, για τη συνεχή διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς".

    Σε ανάλογες παρατηρήσεις προχώρησε και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία τονίζει ότι έως τώρα δεν έχει εκδηλωθεί κάτι ανησυχητικό στην ελληνική κεφαλαιαγορά, αλλά και στις άλλες ώριμες αγορές.

    [07] Ηττα του Ολυμπιακού από την Μπαρτσελόνα

    20/3/2003 11:24:00 μμ

    Τεράστια ευκαιρία να εξασφαλίσει ουσιαστικά την πρόκριση στο φάιναλ-φορ της Ευρωλίγκα έχασε απόψε ο Ολυμπιακός. Αν και βρισκόταν μπροστά στο σκορ στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα, η ομάδα του Σλόμπονταν Σούμποτιτς έχασε στη Βαρκελώνη από τη Μπαρτσελόνα με 80-77 (ημίχρονο 38-44) και γνώρισε την πρώτη ήττα στον Ζ' όμιλο της Ευρωλίγκα.

    [08] Εχασε ο Παναθηναϊκός από την Πόρτο

    20/3/2003 11:12:00 μμ

    Στην παράταση "λύγισε" ο Παναθηναϊκός, που έχασε 2-0 από την Πόρτο, στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και αποκλείστηκε από τους ημιτελικούς του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Οι "πράσινοι" βρέθηκαν σε πολύ κακή μέρα, κάτι που εκμεταλλεύθηκαν οι "Δράκοι" και με δύο γκολ του Βραζιλιάνου Ντερλέι, στο 16ο λεπτό του κανονικού αγώνα και στο 13ο της παράτασης πήραν την πολύτιμη πρόκριση, ανατρέποντας την ήττα 1-0 στο "Ντας Αντας".

    [09] ΑΕΚ- ΠΑΟΚ αντίπαλοι για τον τελικό του Κυπέλλου

    20/3/2003 9:38:00 μμ

    Ντέρμπυ δικεφάλων ανέδειξε η κλήρωση για τα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας. ΑΕΚ και ΠΑΟΚ θα παλέψουν για μία θέση στον τελικό του θεσμού. Ο πρώτος αγώνας θα διεξαχθεί στις 16 Απριλίου και ο επαναληπτικός στις 7 Μαΐου. Το άλλο ζευγάρι που ανέδειξε η κλήρωση, είναι Αιγάλεω -Αρης. Οι αγώνες έχουν οριστεί να γίνουν στις 9 και 23 Απριλίου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 20 March 2003 - 22:01:55 UTC