Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-03-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χυτήρης: Η Ελλάδα δεν κλείνει την ιρακινή πρεσβεία
  • [02] Τηλεφωνική συνομιλία Ανάν-Παπανδρέου
  • [03] Νέες επαφές Ελλάδας-Τουρκίας για το Κυπριακό
  • [04] Συνελήφθησαν λαθρομετανάστες στη Ρόδο
  • [05] Χιόνια στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία
  • [06] ''Εχει ηττηθεί ο Πάουελ''
  • [07] ''Δώστε ευκαιρία στην ειρήνη''
  • [08] Πολεμικό συμβούλιο στη Βρετανία
  • [09] Συμμαχικός ο πύραυλος που έπληξε το Ιράν
  • [10] Ράμσφελντ: Υπάρχει αναφορά για αγνοούμενο αεροσκάφος
  • [11] Ανοδος της δημοτικότητας του Σρέντερ
  • [12] Τυχαία η έκρηξη στη Ντόχα

    [01] Χυτήρης: Η Ελλάδα δεν κλείνει την ιρακινή πρεσβεία

    23/3/2003 4:21:00 μμ

    "Η Ελλάδα δεν πρόκειται να κλείσει την πρεσβεία του Ιράκ στην Αθήνα, όπως έχουν πράξει ήδη πολλές δυτικές κυβερνήσεις που τους έχει μεταβιβαστεί το συγκεκριμένο αίτημα", τόνισε μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης.

    Οσον αφορά τυχόν εμπλοκή της Τουρκίας στον πόλεμο ο κ. Χυτήρης είπε χαρακτηριστικά: "Αν η Τουρκία μπει στο Βόρειο Ιράκ θα ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου. Μία τέτοια κίνηση θα ξεσήκωνε το ΝΑΤΟ, την Ευρωπαϊκή Ένωση ακόμη και την Αμερικανική πλευρά. Πρόκειται για υπό ένταξη χώρα στην Ε.Ε. και δεν είναι δυνατόν να πάρει θέση επίθεσης, ενώ η Ελλάδα έχοντας την προεδρία της Ένωσης θα αντιδράσει άμεσα.

    Ο υφυπουργός Τύπου διέψευσε κατηγορηματικά τις φήμες περί διαφωνιών ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών στους χειρισμούς στο θέμα της κρίσης στον Περσικό Κόλπο. Μάλιστα χαρακτήρισε επικίνδυνα και φθηνά σχετικά δημοσιεύματα, ενώ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει χειριστεί την υπόθεση με τον σωστότερο τρόπο.

    [02] Τηλεφωνική συνομιλία Ανάν-Παπανδρέου

    23/3/2003 3:57:00 μμ

    Φωτό Αρχείου

    Ο πόλεμος στο Ιράκ αλλά και το Κυπριακό ήταν στο επίκεντρο μακράς τηλεφωνικής συνομιλίας του υπουργού Εξωτερικών και προεδρεύων του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. Γιώργο Παπανδρέου με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν. Ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε τον κ. Ανάν για τα αποτελέσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε σχέση με το Ιράκ και κυρίως σε ότι αφορά τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υποστηριχθεί ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών, τόσο κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων όσο και στο πλαίσιο των προσπαθειών για την ανακούφιση του ιρακινού πληθυσμού και την ανασυγκρότηση της περιοχής. Ο κ. Παπανδρέου επαναβεβαίωσε την υποστήριξη της Ελλάδας στο ρόλο του ΟΗΕ και εξέφρασε την πρόθεση για ανάληψη πρωτοβουλίας, εκ μέρους της Ελληνικής Προεδρίας, προς την κατεύθυνση υποβολής σχεδίου ψηφίσματος, το οποίο θα προβλέπει την εμπλοκή των Ηνωμένων Εθνών για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και την ανασυγκρότηση του Ιράκ.

    Δεν πρέπει να σταματήσουν οι προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό

    Οι δύο αξιωματούχοι συζήτησαν επίσης την κατάσταση στο Βόρειο Ιράκ και ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την ανησυχία του για τις κινήσεις των τουρκικών δυνάμεων στην περιοχή. Ζήτησε μάλιστα από τον κ. Ανάν να παρακολουθεί ο ΟΗΕ τις εκεί εξελίξεις, ενώ και οι δύο συμφώνησαν ότι θα πρέπει να σταλεί ισχυρό μήνυμα για τη διαφύλαξη της εδαφικής ακεραιότητας τόσο του Ιράκ όσο και των όμορρων χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Ανάν ευχαρίστησε τον κ. Παπανδρέου για την εποικοδομητική στάση της Ελλάδας κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και εξέφρασε την πρόθεση να εξακολουθήσει να παρέχει τις καλές υπηρεσίες του με σκοπό την επίλυση του πολιτικού ζητήματος.

    Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Ελλάδα παραμένει σταθερή στη θέση της για διατήρηση της δυναμικής, η οποία θα επιτρέψει την εξεύρεση λύσης και θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση.

    Και οι δύο άνδρες ωστόσο συμφώνησαν ότι η προσοχή της διεθνούς κοινότητας έχει αναπόφευκτα στραφεί προς την κρίση στο Ιράκ, γεγονός που επισκιάζει την δράση που μπορεί να αναληφθεί αυτή την στιγμή για το Κυπριακό.

    [03] Νέες επαφές Ελλάδας-Τουρκίας για το Κυπριακό

    23/3/2003 1:57:00 μμ

    Φωτό Αρχείου

    Αντιπροσωπείες της Ελλάδας και της Τουρκίας θα συναντηθούν σύντομα για να εξετάσουν τρόπους επίσπευσης της λύσης του Κυπριακού, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπτουλάχ Γκιουλ. Από τις Βρυξέλλες ο κ. Γκιουλ ανέφερε ότι η συνάντηση των αντιπροσωπειών των δύο χωρών θα γίνει σε επίπεδο υφυπουργών. Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι συζήτησε το θέμα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου, στον οποίο ανέφερε ότι πρέπει να εργασθούν από κοινού. Πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης, υποστήριξε, είναι να υπάρξει λύση στο Κυπριακό. Εξάλλου, ισχυρίστηκε ότι στη Χάγη δεν υπήρξε αποτέλεσμα γιατί και οι δυο πλευρές στην Κύπρο είχαν τις αντιρρήσεις τους στο σχέδιο Ανάν. Η πόρτα αυτή, πρόσθεσε, δεν έκλεισε τελείως.

    Στις 25 Μαρτίου δημοψήφισμα στα Κατεχόμενα

    Εν τω μεταξύ, η τουρκοκυπριακή αντιπολιτευόμενη πλατφόρμα "Αυτή η χώρα είναι δική μας" συνεχίζει τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της πολιτικής του Ραούφ Ντενκτάς στο κυπριακό και των ομοϊδεατών του στην Αγκυρα. Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό τύπο, οι Τουρκοκύπριοι που απαρτίζουν την πλατφόρμα ετοιμάζονται για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, το οποίο θα αρχίσει στις 25 Μαρτίου από το χωριό Ελιά, στο οποίο άναψε και η πρώτη φωτιά της ειρήνης. Αξιωματούχοι της πλατφόρμας θα επισκεφθούν όλα τα κατεχόμενα χωριά για να καταγράψουν τη βούληση του κοινού για λύση και ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [04] Συνελήφθησαν λαθρομετανάστες στη Ρόδο

    23/3/2003 12:39:00 μμ

    Φωτό Αρχείου

    Tρεις λαθρομετανάστες συνελήφθησαν στις 07.15 το πρωί από άνδρες της Λιμενικής Αρχής στον εμπορικό λιμένα Ρόδου, οι οποίοι είχαν αποβιβασθεί νωρίτερα σε παραλία της Ιαλυσού με ξύλινη λέμβο. Μετά από έρευνα εντοπίσθηκαν κατά μήκος της λεωφόρου Ρόδου-Κρεμαστής άλλοι δώδεκα λαθρομετανάστες καθώς και η ξύλινη λέμβος ημικατεστραμένη.Οι λαθρομετανάστες (13 Αφγανοί και 2 Τουρκμένιοι) οδηγήθηκαν στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου και στη συνέχεια στην Αστυνομική Διεύθυνση Δωδ/νήσου όπου κρατούνται. Προανάκριση διενεργεί το Λιμεναρχείο Ρόδου.

    [05] Χιόνια στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία

    23/3/2003 2:25:00 μμ

    Τα χιόνια έκαναν και πάλι την εμφάνισή τους στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, δυσκολεύοντας το πρωί την κίνηση των οχημάτων. Χιόνια έπεσαν κυρίως στους νομούς Πιερίας, Ημαθίας, Χαλκιδικής, Καστοριάς και Γρεβενών. Επίσης χιόνισε στα ορεινά των νομών Κοζάνης, Φλώρινας και Κιλκίς. Η κίνηση των οχημάτων σχεδόν σ' ολόκληρο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της Μακεδονίας γίνεται χωρίς τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων. Η χρήση αλυσίδων είναι απαραίτητη μόνο προς το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας στα Γρεβενά και τα ορεινά χωριά της Πίνδου, όπως και στο δρόμο Γρεβενών προς Μέτσοβο. Επίσης αλυσίδες χρειάζονται στον επαρχιακό δρόμο Νεστορίου, στην Καστοριά.

    Στα λευκά τα Γιάννενα

    Τα πρώτα χιόνια για φέτος έπεσαν στην πόλη των Ιωαννίνων κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας, αν και τους προηγούμενους μήνες οι χιονοπτώσεις ήταν έντονες στα ορεινά του νομού. Στην πόλη δεν έχουν δημιουργηθεί προβλήματα, αλλά στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο του νομού, οι οδηγοί αιφνιδιασμένοι από την ανοιξιάτικη χιονόπτωση βρέθηκαν σε δύσκολες καταστάσεις.

    Στον εθνικό δρόμο Ιωαννίνων-Τρικάλων, νταλίκες γλίστρησαν στο παγωμένο οδόστρωμα κλείνοντας το δρόμο και εγκλωβίζοντας τ' άλλα αυτοκίνητα. Κοντά στα μεσάνυχτα σε δασική περιοχή στο Δύστρατο Ιωαννίνων, στήθηκε επιχείρηση διάσωσης με ειδικό ερπυστριοφόρο όχημα για να απεγκλωβιστεί από τα χιόνια ένα αυτοκίνητο μαζί με τους επιβάτες του. Τα μηχανήματα αποχιονισμού καθάρισαν τους δρόμους και η συγκοινωνία στο μεγαλύτερο μέρος του οδικού δικτύου γίνεται ομαλά. Σ

    την Κατάρα όμως και στο δρόμο Μηλιάς-Γρεβενών-Εγνατίας οδού, η συγκοινωνία γίνεται δύσκολα και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

    [06] ''Εχει ηττηθεί ο Πάουελ''

    23/3/2003 12:34:00 μμ

    Την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ, ζητά με σημερινή ανάλυσή του στην εφημερίδα Τhe New York Times ο γνωστός αρθρογράφος Μπιλ Κέλερ. "Είναι καιρός να περισώσει ότι απέμεινε από την αξιοπιστία του", σημειώνει χαρακτηριστικά, καλώντας τον κ. Πάουελ να παραιτηθεί. "Στο πεδίο των ιδεών, στον τρόπο δηλαδή με τον οποίο οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν τη δύναμή τους, ο υπουργός Εξωτερικών έχει ήδη ηττηθεί",σημειώνεται στο άρθρο. Ο κ.Κέλερ αναφέρει ότι, "για το λόγο αυτό, όταν ο πόλεμος τελειώσει και η αποχώρησή του δεν θα υπονομεύσει τον Πρόεδρο, θα πρέπει να παραδεχθεί την ήττα του και να φύγει".

    [07] ''Δώστε ευκαιρία στην ειρήνη''

    23/3/2003 3:14:00 μμ

    "Οχι στον πόλεμο", είναι το κύριο σύνθημα στις διαδηλώσεις που συγκλονίζουν τον πλανήτη απ' ακρη σ' άκρη. Ο κόσμος κατεβαίνει μαζικά στους δρόμους για να διατρανώσει την αντίθεσή του στον πόλεμο στο Ιράκ. Εντυπωσιακές ήταν οι αντιπολεμικές διαδηλώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου όμως διοργανώθηκαν κινητοποιήσεις και υπέρ του πολέμου. Μεγάλες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Αυστραλία, το Αφγανιστάν, το Μπαγκλαντές, την Ινδονησία και το Πακιστάν.

    Επεισόδια στο Μανχάταν

    Χιλιάδες Νεοϋορκέζοι διαδήλωσαν ενάντια στον πόλεμο, καλύπτοντας μεγάλη έκταση του κεντρικού Μανχάταν. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι στην αντιπολεμική εκδήλωση συμμετείχαν 100.000 διαδηλωτές, ενώ οι διοργανωτές εκτιμούν ότι ο αριθμός τους είναι πολύ μεγαλύτερος και πως ξεπέρασε τις 300.000.

    Οι διαμαρτυρόμενοι βάδιζαν κατά μήκος της λεωφόρου Μπρόντγουεϊ και τα κύρια συνθήματά τους ήταν "σταματήστε τον πόλεμο τώρα", "όχι αίμα για το πετρέλαιο" και "δώστε ευκαιρία στην ειρήνη".

    Σε αρκετά σημεία της πόλης σημειώθηκαν συμπλοκές αστυνομικών με διαδηλωτές, με αποτέλεσμα να συλληφθούν έξι άτομα. Τα τηλεοπτικά δίκτυα όλο και περισσότερο αναφέρονται στις μαζικές κινητοποιήσεις των Αμερικανών σε όλη τη χώρα.

    Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι δεκάδες συγγενείς των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου λαμβάνουν μέρος στις αντιπολεμικές διαδηλώσεις και με δηλώσεις τους στα ΜΜΕ καλούν τον πρόεδρο Μπους να μην επικαλείται τα θύματα των τρομοκρατικών χτυπημάτων στη Νέα Υόρκη για να δικαιολογήσει τον πόλεμο στο Ιράκ.

    ''Σταματήστε τον πόλεμο τώρα''

    Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν σήμερα στους δρόμους σε ασιατικές πόλεις και στην Αυστραλία για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στον πόλεμο στο Ιράκ, την ώρα που το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωνε ότι η σύγκρουση στο Ιράκ αύξησε τις πιθανότητες βίαιων επεισοδίων κατά Αμερικανών στην Ινδονησία.

    Μεγάλα πλήθη διαδήλωσαν σε πολλές πόλεις της Αυστραλίας, ενώ στο Πακιστάν περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για μια ''πορεία ενός εκατομμυρίου ανθρώπων'', η οποία ωστόσο δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τον αριθμό αυτόν.

    Στο Αφγανιστάν, χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν σήμερα πορεία και έκαψαν αμερικανικές σημαίες.

    Στη Ντάκα, πρωτεύουσα του Μπαγκλαντές, σχεδόν 10.000 ισλαμιστές ζήτησαν τον άμεσο τερματισμό της σύγκρουσης και κάλεσαν τους Μουσουλμάνους σε ολόκληρο τον κόσμο να ενωθούν κατά ''του πολέμου του Μπους εναντίον της ανθρωπότητας''.

    Στην Αυστραλία, η οποία μετέχει στον πόλεμο στο Ιράκ, ως και 30.000 άνθρωποι κατέβηκαν σήμερα στους δρόμους του Σίδνεϊ, προκαλώντας κυκλοφοριακό χάος.

    Στην πρωτεύουσα Καμπέρα, περίπου 5.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από το κοινοβούλιο, όπου έρριξαν πέταλα λουλουδιών σχηματίζοντας τεράστια σήματα της ειρήνης.

    Οι διαδηλωτές στο Σίδνεϊ κρατούσαν ένα ομοίωμα του Μπους από πεπιεσμένο χαρτί με ένα σκυλάκι που φορούσε τη μάσκα του αυστραλού πρωθυπουργού Τζον Χάουαρντ.

    Στην Ινδονησία, τη χώρα με το μεγαλύτερο μουσουλμανικό πληθυσμό στον κόσμο, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την αμερικανική πρεσβεία στην πρωτεύουσα Τζακάρτα, φωνάζοντας συνθήματα και χαρακτηρίζοντας τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους ''τρομοκράτη''.

    [08] Πολεμικό συμβούλιο στη Βρετανία

    23/3/2003 3:11:00 μμ

    Εκτακτη συνάντηση θα έχει το βράδυ ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπερ με τους υπουργούς του που εμπλέκονται άμεσα με τον πόλεμο εναντίον του Ιράκ, ανακοινώθηκε από την Ντάουνινγκ Στριτ. Επίσης μέσα στην ημέρα ο Μπλερ θα εκφωνήσει ομιλία προς τα βρετανικά στρατεύματα στον Κόλπο, που θα μεταδοθεί από τα στρατιωτικά μέσα ενημέρωσης.

    [09] Συμμαχικός ο πύραυλος που έπληξε το Ιράν

    23/3/2003 3:04:00 μμ

    Το ιρανικό υπουργείο Εσωτερικών, μετά τις πρωινές αντεγκλίσεις για την προέλευση του πυραύλου που έπληξε την Παρασκευή αποθήκες δυιλιστηρίων κοντά στην πόλη Αμπαντάν 50 χλμ. από τα σύνορα Ιράκ-Ιράν, ανακοίνωσε πως διαθέτει πειστικές ενδείξεις ότι ήταν αμερικανικός ή βρετανικός. "Είμαστε σίγουροι πως πρόκειται για αμερικανικό ή βρετανικό" γιατί ήταν ένας πύραυλος αέρος-εδάφους και "γιατί το Αμπαντάν είναι πολύ κοντά στη ζώνη αποκλεισμού", στην οποία απαγορεύεται να πετούν ιρακινά αεροπλάνα, επισήμανε εκρόσωπος του υπουργείου. Ο ίδιος πρόσθεσε πως τα ιρανικά ραντάρ δεν κατέγραψαν καμιά κίνηση ιρακινού αεροσκάφους, αντίθετα αυτόπτες μάρτυρες είδαν στην περιοχή ένα αεροσκάφος της συμμαχίας. Το βρετανικό υπουργείο Αμυνας από τη μεριά του αρνήθηκε το πρωί ότι επρόκειτο για συμμαχικό πύραυλο, επισημαίνοντας ότι τα χτυπήματά τους έχουν "χειρουργική ακρίβεια". Υπενθυμίζεται ότι τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν από την επίθεση του πυραύλου.

    [10] Ράμσφελντ: Υπάρχει αναφορά για αγνοούμενο αεροσκάφος

    23/3/2003 5:12:00 μμ

    Ντόναλντ Ράμσφελντ

    Υπάρχουν πληροφορίες ότι αγνοείται η τύχη ενός συμμαχικού αεροσκάφους στον πόλεμο κατά του Ιράκ και ότι μπορεί επίσης να έχουν αιχμαλωτιστεί ορισμένοι Αμερικανοί στρατιώτες, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ, σε συνέντευξη στην εκπομπή ''Meet the Press'' του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου NBC. Ο Ράμφσελντ σημείωσε ότι δεν έχει πληροφορίες σχετικά με τον ισχυρισμό των Ιρακινών ότι δύο δυτικοί πιλότοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το αεροσκάφος τους πάνω από τη Βαγδάτη.

    ''Εξαιρετική η πρόοδος''

    O ίδιος πρόσθεσε ότι πιστεύει πως ''ορισμένοι'' Αμερικανοί στρατιώτες φέρονται ως αγνοούμενοι και στην ερώτηση αν αυτοί κρατούνται ως αιχμάλωτοι πολέμου από τις ιρακινές δυνάμεις, απάντησε: ''μπορεί''.

    Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξή του, ο Ράμσφελντ επισήμανε ότι σημειώνεται ''εξαιρετική πρόοδος'' στον πόλεμο κατά του Ιράκ. ''Η πρόοδος που σημειώνεται γενικά είναι εξαιρετική'', κατέληξε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, διευκρινίζοντας ότι πολύ καλή πρόοδος σημειώνεται στον αέρα και ότι το ίδιο ισχύει για τις ειδικές δυνάμεις και ότι ο κύριος όγκος των στρατευμάτων προελαύνει προς τη Βαγδάτη.

    [11] Ανοδος της δημοτικότητας του Σρέντερ

    23/3/2003 4:42:00 μμ

    Η αντιπολεμική στάση του καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ επιβραβεύεται από του Γερμανούς ψηφοφόρους, δίνοντας του το προβάδισμα και αφήνοντας πίσω την αρχηγό των Χριστιανοδημοκρατικών, Ανγκελα Μέρκελ, για πρώτη φορά τους τελευταίους έξι μήνες, σύμφωνα με δημοσίευμα της Κυριακής. Παρόλο που η στάση του προκάλεσε ρήγμα στις σχέσεις της χώρας του με τις ΗΠΑ, τον υποστηρίζει το 43% των ψηφοφόρων, ποσοστό που παρουσιάζει άνοδο περίπου 10 ποσοστιαίων μονάδων από τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa που δημοσιεύεται στο περιοδικό "Στερν". Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι η Μέρκελ τώρα πληρώνει το τίμημα για την υποστήριξη που παρέχει στον Αμερικανό πρόεδρο. Όπως αναφέρει ο διευθυντής του Forsa, ένα ποσοστό 72% των Χριστιανοδημοκρατικών είναι κατά του πολέμου του Ιράκ.

    [12] Τυχαία η έκρηξη στη Ντόχα

    23/3/2003 3:11:00 μμ

    Λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι η Κεντρική Διοίκηση των συμμάχων, που εδρεύει στη Ντόχα του Κατάρ, συγκλονίστκε από μία έκρηξη ενώ το στρατόπεδο καλύφθηκε από πυκνά σύννεφα καπνού. Αρχικά υπήρξε φόβος ότι επρόκειτο για τρομοκρατική ενέργεια, κάτι που φαντάζει απίθανο αφού η Βάση φυλάσσεται με αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας. Οι πρώτες αντιδράσεις ήταν να αποαγορεύσουν οποιαδήποτε μετακίνηση στους δημοσιογράφους και να απαγορεύσουν τη χρήση των κινητών τηλεφώνων. Τελικά επρόκειτο για μία έκρηξη σ΄ ένα ντεπόζιτο καυσίμων, σ΄ένα παρακείμενο εργοστάσιο, που βρίσκεται 100 μέτρα μακρυά από την πύλη της Βάσης. Η επιτήρηση των δημοσιογράφων εξακολουθεί παρ' όλα αυτά να είναι στενή.

    Σπεύδουν οι σύμμαχοι

    Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) διέψευσε εξάλλου δηλώσεις ιρακινών αξιωματούχων για την κατάρριψη συμμαχικών αεροσκαφών και τη σύλληψη αμερικανών στρατιωτών αιχμαλώτων από τις ιρακινές δυνάμεις. Οι χερσαίες επιχειρήσεις για την κατάληψη της Βαγδάτης θα πρέπει να έχουν ξεκινήσει ως την Τρίτη, καθώς δεν σχεδιάζεται να γίνουν μάχες εντός της Βασόρας, δήλωσε σήμερα βρετανική στρατιωτική πηγή.

    "Προγραμματίζουμε για Δευτέρα βράδυ, Τρίτη μια χερσαία επίθεση στη Βαγδάτη", δήλωσε στο Ρόιτερ η πηγή αυτή που ζήτησε να μην κατονομαστεί. "Το σημαντικό είναι να μην πάρουμε τη Βασόρα, αλλά να περάσουμε μέσα απ' αυτήν και να φτάσουμε στο βορρά. Δεν θα έχουμε μάχες στο κέντρο της Βασόρας", κατέληξε.

    Η ιρακινή τηλεόραση έδειξε σήμερα τον Ιρακινό Πρόεδρο Σαντάμ Χουσεΐν σε συμβούλιο, που είχε με τους ανώτερους στρατιωτικούς αξιωματούχους του καθεστώτος του, χωρίς να διευκρινίζεται τη χρονική στιγμή ή την τοποθεσία, που έγινε το συμβούλιο. Ο Σαντάμ, με στρατιωτική στολή, χαμογελούσε και έδειχνε χαλαρός στο μικρό αυτό στιγμιότυπο που έδειξε η τηλεόραση. Η κρατική ιρακινή τηλεόραση είχε δείξει τον Σαντάμ σε παρόμοιο συμβούλιο και χθες, Σάββατο, το βράδυ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 23 March 2003 - 18:53:30 UTC