Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-03-26

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κύπρος: Δημοψήφισμα οδήγησε σε συλλήψεις στα κατεχόμενα
  • [02] Ελληνική παρέλαση στη Νέα Υόρκη
  • [03] Ο Γ. Παπανδρέου ενημερώνει την Επιτρ. Βουλής περί Ιράκ
  • [04] Επανεξετάζει την θέση της η Τουρκία σχετικά με το Β. Ιράκ
  • [05] Στις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός
  • [06] Τσελέντης: ''Ο Χ. Ξηρός πυροβόλησε τον Δ. Αγγελόπουλο''
  • [07] Διακόπτει τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ η Βόρεια Κορέα
  • [08] Δοκιμή πυραύλου από την Ινδία προκαλεί ανησυχία
  • [09] Τρεις νεκροί στη Βηθλεέμ και τη Τζενίν
  • [10] Σφοδρές μάχες σε πολλά μέτωπα
  • [11] Συνεχίζονται οι αντιπολεμικές διαδηλώσεις
  • [12] Έκτακτη Σύνοδος του Σ.Α για το Ιράκ
  • [13] Πολεμικό συμβούλιο Μπους-Μπλερ στην Ουάσινγκτον
  • [14] Αγνοείται Ιρανός δημοσιογράφος
  • [15] Δεν κλείνει την Ιρακινή πρεσβεία η Ιαπωνία
  • [16] Σταθερά υπέρ του πολέμου οι Βρετανοί
  • [17] Πως βλέπουν οι Αμερικάνοι την κάλυψη του πολέμου από τα ΜΜΕ
  • [18] Συνεχίζεται η ροή ιρακινού πετρελαίου προς Τουρκία
  • [19] Συνομιλίες μεταξύ Μουμπάρακ και Αμπντάλα για το Ιράκ
  • [20] Στη Γερμανία ο Αμερικανός λοχίας που έριξε χειροβομβίδα
  • [21] ''Σκληρές μάχες μπροστά μας'' δηλώνει ο Ράμσφελντ
  • [22] Η πνευμονία ''κλείνει'' σχολεία στο Χονγκ Κονγκ

    [01] Κύπρος: Δημοψήφισμα οδήγησε σε συλλήψεις στα κατεχόμενα

    26/3/2003 8:38:00 πμ

    Το καθεστώς Ντενκτάς προέβη βράδυ της Τρίτης σε ομαδικές συλλήψεις σε μια προσπάθεια να παρεμποδίσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος μεταξύ των Τουρκοκυπρίων για λύση του Κυπριακού με βάση το σχέδιο Ανάν. Οι συλλήψεις έγιναν γύρω στις επτά το βράδυ, στο κατεχόμενο χωριό Ελιά, της περιοχής Μόρφου. Οι συλληφθέντες μεταφέρθηκαν στο αστυνομικό σταθμό Μόρφου, έξω από τον οποίο συγκεντρώθηκαν περισσότεροι από 1,500 Τουρκοκύπριοι, διαμαρτυρόμενοι για την ενέργεια των αρχών ασφαλείας του ψευδοκράτους.

    Συνελήφθησαν ο ηγέτης της ''Ενωμένης Κύπρου'' και τέσσερις συνδικαλιστές

    Οι συλληφθέντες είναι ο ηγέτης του κόμματος ''Ενωμένη Κύπρος'' Ιζέτ Ιστζιάν και τέσσερις συνδικαλιστές, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της οργάνωσης Τουρκοκυπρίων καθηγητών Αχμέτ Μπαρτζούν.

    Στο χωριό Ελιά, το πρώτο στο οποίο οι κάτοικοι είχαν ανάψει τη φωτιά της ειρήνης, διαμένουν 1,500 Τουρκοκύπριοι, που προέρχονται από διάφορα χωριά των ελεύθερων περιοχών.

    Από το απόγευμα, 300 περίπου ψευδοαστυνομικοί έκαναν έφοδο και περικύκλωσαν το οίκημα του συλλόγου της Ελιάς, με στόχο να παρεμποδίσουν την προσέλευση των κατοίκων και τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας.

    Οι διοργανωτές του δημοψηφίσματος, η πλατφόρμα ''Αυτή η χώρα είναι δική μας'' και η Επιτροπή Ειρήνης Ελιάς δεν υποχώρησαν, γεγονός που οδήγησε σε νέα έφοδο και στη σύλληψη του κ. Ιστζιάν και των τεσσάρων συνδικαλιστών.

    [02] Ελληνική παρέλαση στη Νέα Υόρκη

    26/3/2003 9:35:00 πμ

    Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ και ο κυβερνήτης της πολιτείας, Τζορτζ Πατάκι, ζήτησαν από την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης, να πραγματοποιήσει την Eθνική παρέλαση του Ελληνισμού, όπως έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή 30 Μαρτίου. Στελέχη της Ομογένειας εξέφρασαν την άποψη ότι θα ήταν προτιμότερο η παρέλαση να αναβληθεί, τουλάχιστον για ένα μήνα, επικαλούμενοι ως βασικό λόγο τον πόλεμο στο Ιράκ και τον κίνδυνο για τρομοκρατικές επιθέσεις στη Νέα Υόρκη.

    Δεν πρέπει να δείξουμε ότι οι τρομοκράτες έχουν πετύχει τον στόχο τους

    "Η ζωή μας συνεχίζεται και δεν πρέπει να δείξουμε ότι οι τρομοκράτες έχουν πετύχει τον στόχο τους", διαμήνυσαν οι κ.κ. Μπλούμπεργκ και Πατάκι στην ηγεσία της Ομοσπονδίας, η οποία έχει την ευθύνη διοργάνωσης της παρέλασης.

    Αξιωματούχοι ομογενειακών φορέων εκφράζουν ανησυχίες ότι ο διχασμός που επικρατεί ανάμεσα στους Νεοϋορκέζους για το Ιράκ μπορεί να μεταφερθεί και στην ελληνική παρέλαση, με αντιπαράθεση συνθημάτων μεταξύ υποστηρικτών της στρατιωτικής επιχείρησης και όσων είναι εναντίον του πολέμου.

    Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η παρέλαση θα γίνει στην 5η λεωφόρο του Μανχάταν και αναμένεται να την παρακολουθήσουν Αμερικανοί βουλευτές, γερουσιαστές, εκπρόσωποι των δημοτικών, πολιτειακών και ομοσπονδιακών αρχών, ενώ από την Ελλάδα θα λάβουν μέρος ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Μαγκριώτης, τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής για τον Απόδημο Ελληνισμό και απόσπασμα Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς.

    [03] Ο Γ. Παπανδρέου ενημερώνει την Επιτρ. Βουλής περί Ιράκ

    26/3/2003 9:14:00 πμ

    Στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου θα ενημερώσει το απόγευμα τη διαρκή επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής για τις εξελίξεις στα θέματα εξωτερικής πολιτικής με έμφαση στο Ιρακινό. Ο Πρωθυπουργός εξάλλου, έχει επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη ζητώντας του να συγκαλέσει την Πέμπτη η Βουλή προκειμένου να ενημερώσει το σώμα για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και φυσικά για το θέμα του Ιράκ.

    [04] Επανεξετάζει την θέση της η Τουρκία σχετικά με το Β. Ιράκ

    26/3/2003 11:11:00 πμ

    Ανοικτό άφησε, την Τετάρτη, το ενδεχόμενο η Αγκυρα να εγκαταλείψει τα σχέδια για την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στο Βόρειο Ιράκ, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Χιλμί Οζκιόκ. Την Τρίτη, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι είχε προειδοποιήσει την Τουρκία ότι μία πιθανή εισβολή στο Β. Ιράκ θα έχει επιπτώσεις στην ενταξιακή της πορεία στην Ε.Ε.

    Διαβεβαιώσεις Τουρκίας προς την Ε.Ε.

    Η Αγκυρα δεν θα αναπτύξει συμπληρωματικές στρατιωτικές δυνάμεις παρά μόνο σε συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες και για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη απειλή, όπως δήλωσε ο στρατηγός Οζκιόκ.

    Ο Τούρκος πρέσβης στο ΝΑΤΟ Αχμέντ Οζούνκο στις Βρυξέλλες έδωσε διαβεβαιώσεις στον Ρομάνο Πρόντι ότι η χώρα του δεν προτίθεται να εισβάλει στο Βόρειο Ιράκ.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιούλ υποστήριξε ότι η Τουρκία σχεδιάζει να στείλει στρατεύματα στο Ιράκ μόνο στην περίπτωση που παραστεί ανάγκη και προκειμένου να περιοριστεί το κύμα προσφύγων.

    [05] Στις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός

    26/3/2003 9:05:00 πμ

    Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης προκειμένου να παρουσιάσει στο ευρωκοινοβούλιο τα συμπεράσματα της εαρινής συνόδου κορυφής της ΕΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, έμφαση αναμένεται να θα δοθεί στη διατήρηση των κοινών θέσεων των κρατών μελών της ΕΕ στα μείζονα προβλήματα της εξωτερικής πολιτικής. Ο κ. Σημίτης θα επιστρέψει το βράδυ στην Αθήνα.

    [06] Τσελέντης: ''Ο Χ. Ξηρός πυροβόλησε τον Δ. Αγγελόπουλο''

    26/3/2003 10:27:00 πμ

    Τον Χριστόδουλο Ξηρό κατονόμασε ως δολοφόνο του επιχειρηματία Δημήτρη Αγγελόπουλου, ο συγκατηγορούμενός του, Πάτροκλος Τσελέντης, με την έναρξη της σημερινής διαδικασίας στη δίκη της 17 Νοέμβρη. Νωρίτερα, ο πληρεξούσιος δικηγόρος της οικογένειας Αγγελοπούλου, κ. Αλέξανδρος Λυκουρέζος, ζήτησε να εξεταστεί ο Τσελέντης, καθώς στις προανακριτικές καταθέσεις του έχει δώσει λεπτομέρειες για την υπόθεση αυτή, χωρίς να τις έχει ανακαλέσει, μέχρι και σήμερα. Ερωτηθείς από τον πρόεδρο του Δικαστηρίου, ο κατηγορούμενος επανέλαβε ότι ισχύουν όσα έχει περιγράψει στην προανακριτική του απολογία.

    Για κατασκευασμένες καταθέσεις κάνει λόγο ο Χ. Ξηρός

    ''Εγώ μαζί με τον Χριστόδουλο Ξηρό πήγαμε με μια μηχανή και περιμέναμε στην οδό Κανάρη το Δημήτρη Αγγελόπουλο. Όταν αυτός εμφανίστηκε, τον πυροβόλησε ο Χριστόδουλος Ξηρός και φύγαμε'', δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τσελέντης.

    Από την πλευρά του, ο Χ. Ξηρός αρνήθηκε ότι είχε οποιαδήποτε συμμετοχή στη δολοφονία του επιχειρηματία Δημήτρη Αγγελόπουλου και χαρακτήρισε κατασκευασμένη την προανακριτική του ομολογία στην Ασφάλεια. ''Δεν γνωρίζω τον Πάτροκλο Τσελέντη. Έχει πολύ ισχυρό κίνητρο για να τα πει αυτά προκειμένου να τύχει των ευεργετικών διατάξεων του νόμου''.

    Αυτή την ώρα εξετάζονται μάρτυρες για τη βομβιστική επίθεση κατά λεωφορείου με Αμερικανούς στρατιώτες στου Ρέντη στις 24 Απριλίου του 1987.

    [07] Διακόπτει τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ η Βόρεια Κορέα

    26/3/2003 5:59:00 πμ

    Αποσύρεται από τις συνομιλίες που πραγματοποιούνται στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη η Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με ανακοίνωση της, λόγω των ετήσιων αμερικανικών στρατιωτικών ασκήσεων στη Νότια Κορέα. Σημειώνεται ότι αν και η Βόρεια Κορέα δεν διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αξιωματούχοι των δύο πλευρών μέχρι τώρα συνέχιζαν τις διαπραγματεύσεις στην ουδέτερη περιοχή Πανμουτζόμ μέσα στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη.

    [08] Δοκιμή πυραύλου από την Ινδία προκαλεί ανησυχία

    26/3/2003 10:36:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Δοκιμή ενός πυραύλου εδάφους-εδάφους Prithvi βεληνεκούς 150 χιλιομέτρων, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να φέρει πυρηνική κεφαλή ενός τόνου πραγματοποίησε την Τετάρτη η Ινδία, μετέδωσε το πρακτορείο ΡΤΙ. Η δοκιμή πραγματοποιήθηκε από το κρατίδιο Ορίσα στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

    [09] Τρεις νεκροί στη Βηθλεέμ και τη Τζενίν

    26/3/2003 4:01:00 πμ

    φωτο αρχείου

    Μια δεκάχρονη Παλαιστίνια σκοτώθηκε την Τρίτη στη Βηθλεέμ κατά τη διάρκεια συγκρούσεων ανάμεσα σε Ισραηλινούς στρατιώτες και Παλαιστίνιους, όπως ανακοίνωσαν παλαιστινιακές πηγές ασφαλείας. Η μικρή Κριστίν Σααντά τραυματίστηκε σοβαρά και υπέκυψε στα τραύματά της κατά τη μεταφορά της στην Ιερουσαλήμ. Νωρίτερα, από ισραηλινά πυρά σκοτώθηκε στο κέντρο της πόλης ο 28χρονος Μουαφάκ Σεχάντε. Στη Τζενίν έχασε τη ζωή του ένας 12χρονος Παλαιστίνιος, ενώ ένα 15χρονος τραυματίστηκε στο πόδι. Τα δύο παιδιά χτυπήθηκαν σε συγκρούσεις ανάμεσα σε ισραηλινούς στρατιώτες και νεαρούς παλαιστίνιους που πετούσαν πέτρες.

    ΗΠΑ: Θέλουμε συνομιλίες με αποτέλεσμα για το Παλαιστινιακό

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιτίθενται σε οποιαδήποτε "ανακύκλωση συνομιλιών" ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους πάνω στο σχέδιο της ειρηνευτικής διαδικασίας, που αναμένεται να παρουσιαστεί όταν το παλαιστινιακό νομοθετικό σώμα επικυρώσει τον διορισμό του παλαιστίνιου πρωθυπουργού, Μαχμούντ Αμπάς. Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών του με την ισπανίδα ομόλογο του, Αννα Παλάθιο "είναι σημαντικό για εμάς να ξεκινήσουμε και όχι να εμπλακούμε ξανά σε συζητήσεις που δεν οδηγούν πουθενά".

    [10] Σφοδρές μάχες σε πολλά μέτωπα

    26/3/2003 11:35:00 πμ

    Στο στόχαστρο των συμμαχικών αεροσκαφών βρέθηκαν τα ξημερώματα της Τετάρτης περιοχές της Βαγδάτης και της Μοσούλης. Στην ιρακινή πρωτεύουσα χτυπήθηκαν το κτίριο της κρατικής τηλεόρασης και το υπουργείο Πληροφοριών, ενώ πριν από λίγο ήχησαν και πάλι οι σειρήνες. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται οι χερσαίες επιχειρήσεις στη Νατζάφ, ενώ βόρεια της Νασιρίγια η προέλαση των αμερικανο-βρετανικών δυνάμεων αναχαιτίσθηκε από τον ιρακινό στρατό. Σύμφωνα με τον Ιρακινό υπουργό Πληροφόρησης, 16 άμαχοι σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς και 95 τραυματίστηκαν. Για 650 οι νεκρούς Ιρακινούς στρατιώτες το τελευταίο 24ωρο, κάνουν λόγο οι Αμερικανοί.

    Στόχος οι αναμεταδότες της ιρακινής τηλεόρασης

    Την Τρίτη οι βομβαρδισμοί επικεντρώθηκαν στα νότια της ιρακινής πρωτεύουσας, όπου βρίσκονται οι θέσεις της προεδρικής φρουράς, ενώ επλήγησαν και αναμεταδότες της κρατικής τηλεόρασης που σταμάτησε τις εκπομπές της οι οποίες, όμως, λίγο αργότερα επαναλήφθηκαν.

    Έως και 300 ιρακινοί στρατιώτες πιστεύεται ότι σκοτώθηκαν, εν τω μεταξύ, την Τρίτη, σε εμπλοκή τους με αμερικανικές δυνάμεις, μεταξύ Νατζάφ και Κερμπάλα, 160 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης, ανακοίνωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο, εκτιμώντας πως οι συγκρούσεις στην περιοχή, πιθανότατα, έληξαν.

    Αλλες αμερικανο-βρετανικές δυνάμεις, πάντως, έχουν καθηλωθεί 90 χιλιόμετρα έξω από την ιρακινή πρωτεύουσα, λόγω αμμοθύελλας που επικρατεί στην περιοχή, ενώ οι κακές καιρικές συνθήκες παρεμποδίζουν την προώθηση αμερικανικών τεθωρακισμένων που πέρασαν τον Ευφράτη, κοντά στη Νασιρίγια.

    Η αμερικανική διοίκηση ανακοίνωσε ότι στη Νασιρίγια συνελήφθησαν 170 άοπλοι Ιρακινοί στρατιώτες οι οποίοι πιστεύεται ότι χρησιμοποιούσαν το νοσοκομείο της πόλης ως κέντρο επιχειρήσεων.

    Οι Ιρακινοί, ωστόσο, εξακολουθούν να προβάλουν σθεναρή αντίσταση στη Βασόρα, απ' όπου έρχονται αντιφατικές πληροφορίες για εξέγερση εναντίον του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεϊν.

    Αργά την Τρίτη, οι Βρετανοί ανακοίνωσαν ότι κατέστρεψαν τρία ιρακινά ολμοβόλα που έβαλαν κατά του πληθυσμού, ενώ νωρίτερα είχαν κάνει λόγο για πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες μέσα στην πόλη έχει εκδηλωθεί εξέγερση Σιιτών. Τις πληροφορίες αυτές διέψευσε ο ιρακινός υπουργός Πληροφόρησης, μέλη όμως της ιρακινής αντιπολίτευσης στο Ιράν υποστήριξαν ότι η εξέγερση είναι σε εξέλιξη.

    Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ συνέστησε στους κατοίκους της Βασόρας να μην εξεγερθούν, γιατί, προς το παρόν, όπως είπε, η συμμαχία δεν μπορεί να τους βοηθήσει.

    Απώλειες και στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές

    Ο Τζωρτζ Μπους συναντάται σήμερα

    με τον Τόνι Μπλερ

    Δύο βρετανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι δύο τραυματίστηκαν στη Βασόρα από φιλικά πυρά, ενώ η βρετανική διοίκηση ανακοίνωσε την κατάληψη του λιμανιού Ουμ Κασρ στο οποίο αναμένεται ν' αρχίσει, από την Πέμπτη, η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας. Τη διοίκηση του λιμανιού θα αναλάβει αμερικανική εταιρία, ανακοινώθηκε, την Τρίτη στην Ουάσιγκτον.

    Εξ άλλου, στο νότιο Ιράκ, συστοιχία πυραύλων Πάτριοτ επλήγη, κατά λάθος, από αμερικανικό αεροσκάφος, ενώ στην περιοχή αγνοούνται και δυο αμερικανικά ελικόπτερα.

    Οκτώ Αμερικανοί και Βρετανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν, το τελευταίο 24άωρο, ενώ καταστράφηκαν τρία ελικόπτερα και περισσότερα από τριάντα στρατιωτικά οχήματα, υποστηρίζουν οι Ιρακινοί.

    Πάνω από 3.500 ιρακινοί στρατιώτες έχουν αιχμαλωτιστεί, δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Αμυνας ο οποίος χαρακτήρισε το ένοπλο σώμα των Φενταγίν απειλή τρομοκρατικού τύπου, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ εκτίμησε ότι αναμένονται ακόμα μερικές δύσκολες ημέρες.

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους, εξ άλλου, εν όψει της συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη, στο Καμπ Ντέηβιντ, με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, τόνισε ότι δεν γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει ο πόλεμος.

    Ο πόλεμος θα διαρκέσει, ενώ οι δύσκολες ημέρες είναι μπροστά, εκτίμησε και ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τόμας Μίλερ, μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στη ΝΕΤ.

    Τέλος, σήμερα Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας για το ιρακινό, με πρωτοβουλία του Αραβικού Συνδέσμου και του Κινήματος των Αδεσμεύτων.

    [11] Συνεχίζονται οι αντιπολεμικές διαδηλώσεις

    26/3/2003 10:50:00 πμ

    Σε όλο τον κόσμο συνεχίζονται οι διαδηλώσεις εναντίον του πολέμου. Από τα πιο μαχητικά συλλαλητήρια είναι αυτά του Σαν Φρανσίσκο παρά τις μαζικές συλλήψεις, ενώ η αμερικανική πρεσβεία στο Μπαχρέιν έκλεισε τις πόρτες της από το φόβο των διαδηλώσεων. Οργισμένοι διαδηλωτές επιτέθηκαν στην αμερικανική πρεσβεία στη Σεούλ. Επεισόδια στις αντιπολεμικές συγκεντρώσεις σε Νέα Ζηλανδία και Αυστραλία. Αντιπολεμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργανώνει στο Ρέθυμνο στις 5.30 το Πανεπιστήμιο Κρήτης, ενώ αντίστοιχη συγκέντρωση διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη το Εργατικό Κέντρο της πόλης στις 7 και κατόπιν πορεία στο αμερικανικό προξενείο.

    Σεούλ-Μπαχρέιν

    Ακροαριστεροί διαδηλωτές επιτέθηκαν την Τετάρτη στην αμερικανική πρεσβεία στη Σεούλ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στο Ιράκ. Τριάντα ένας διαδηλωτές συνελήφθησαν κατά τις συγκρούσεις της φοιτητικής ένωσης Χανσονγκριόν με τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Ομχινιούζ, οι διαδηλωτές κατόρθωσαν να βγούν μπροστά στην υπερπροστατευμένη αμερικανική πρεσβεία μέσα από ένα υπόγειο πέρασμα.

    Δέκα από αυτούς δέθηκαν στον φράκτη του κτηρίου ενώ δύο άλλοι κατόρθωσαν να ανέβουν σε έναν από τους τοίχους του κρατώντας ένα σύνθημα που έγραφε " Σταματήστε τον πόλεμο, όχι στον Μπους". Οι δύο διαδηλωτές συνελήφθησαν αμέσως από τις αρχές. Να σημειωθεί ότι η αμερικανική πρεσβεία αποτελεί καθημερινά το θέατρο αντιπολεμικών εκδηλώσεων από την ημέρα της έναρξης του πολέμου.

    Επίσης, η αμερικανική πρεσβεία στη Μανάμα ανακοίνωσε πως κλείνει από σήμερα τις πόρτες της εξαιτίας πιθανών κινδύνων, που σχετίζονται με τις έντονες αντιπολεμικές διαδηλώσεις στο Μπαχρέιν.

    Σε ανακοινωθέν της, που δημοσιεύονται στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα της, η πρεσβεία καλεί το προσωπικό της σε ύψιστη επαγρύπνηση, καλώντας το να αποφεύγει για τις επόμενες τρεις ημέρες εστιατόρια εμπορικά κέντρα και κινηματογραφικές αίθουσες.

    Καλεί τους Αμερικανούς στο Μπαχρέιν να ακολουθήσουν τις ίδιες οδηγίες και να αποφεύγουν τις συγκεντρώσεις.

    Από την ημέρα της έναρξης του πολέμου, οι αντιπολεμικές διαδηλώσεις πολλαπλασιάσθηκαν μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία στο Μπαχρέιν, με σοβαρά επεισόδια μεταξύ των διαδηλωτών και της αστυνομίας.

    Στην χώρα αυτή του Κόλπου διαμένουν περίπου 5,000 Αμερικανοί, στην πλειονότητά τους στρατιωτικοί.

    Σαν Φρανσίσκο

    Παράλληλα, οι ηγεσίες των διαφόρων οργανώσεων του Σαν Φρανσίσκο που αντιτίθενται στον πόλεμο του Ιράκ ορκίσθηκαν την Τρίτη πως θα συνεχίσουν την εκστρατεία διαμαρτυρία τους όσον καιρό θα διαρκέσει ο πόλεμος, παρά τις 1700 συλλήψεις που πραγματοποιήθηκαν στις πέντε συνεχείς ημέρες των αντιπολεμικών διαδηλώσεων στην πόλη της Καλιφόρνιας.

    Επίσης, οι ίδιοι ηγέτες κάλεσαν τον κόσμο να συμμετάσχει στις 7 Απριλίου στην εθνική ημέρα πολιτικής ανυπακοής που θα στρέφεται εναντίον των αμερικανικών επιχειρήσεων που αναμένεται να ευνοηθούν και να κερδίσουν από τον πόλεμο στο Ιράκ.

    [12] Έκτακτη Σύνοδος του Σ.Α για το Ιράκ

    26/3/2003 9:39:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Έκτακτη Σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, θα πραγματοποιηθεί σήμερα, για το ιρακινό, μετά από πρωτοβουλία του Αραβικού Συνδέσμου και του Κινήματος των Αδεσμεύτων, την οποία συνυπογράφει η Κίνα. Τα Αραβικά κράτη στον ΟΗΕ ζήτησαν τη σύγκληση έκτακτης συνόδου του Σ.Α, ανταποκρινόμενα στο χθεσινό αίτημα των υπουργών Εξωτερικών των χωρών του Αραβικού Συνδέσμου για ''την άμεση και άνευ όρων απόσυρση των δυνάμεων εισβολής'' από το Ιράκ, δήλωσε ο πρεσβευτής της Συρίας στον ΟΗΕ. Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θα εξετάσουν ένα σχέδιο απόφασης για την ανθρωπιστική βοήθεια προς το Ιράκ.

    Κάθε έθνος δικαιούται να ζητήσει τη σύγκληση

    Ο πρεσβευτής του Ιράκ στον ΟΗΕ, Μοχάμεντ αλ Ντούρι, που ασκεί τώρα την εκ περιτροπής προεδρία της ομάδας των αραβικών χωρών στον ΟΗΕ, σκοπεύει να αποστείλει την Τετάρτη το βράδυ επιστολή στο Συμβούλιο Ασφαλείας με την οποία θα ζητεί τη σύγκλησή του.

    "Η ομάδα των αραβικών χωρών αποφάσισε να ζητήσει τη διεξαγωγή έκτακτης συνόδου του Συμβουλίου Ασφαλείας για να συζητηθεί το ζήτημα της αμερικανο-βρετανικής εισβολής στο Ιράκ και να ζητηθεί η άμεση αποχώρηση των δυνάμεων αυτών από το ιρακινό έδαφος'', δήλωσε ο πρεσβευτής της Συρίας στον ΟΗΕ, Μίχαϊλ Ουέμπε.

    Επίσης, πρόσθεσε ότι η κίνηση αυτή γίνεται σε απάντηση στο αίτημα των υπουργών Εξωτερικών των χωρών του Αραβικού Συνδέσμου για ''την άμεση και άνευ όρων απόσυρση των δυνάμεων εισβολής'' από το Ιράκ.

    Κάθε έθνος δικαιούται να ζητήσει τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά η απόφαση για τη διεξαγωγή συνόδου εναπόκειται στα ίδια τα μέλη του.

    [13] Πολεμικό συμβούλιο Μπους-Μπλερ στην Ουάσινγκτον

    26/3/2003 9:01:00 πμ

    Στην Ουάσινγκτον μεταβαίνει σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, προκειμένου να συζητήσει τον σχεδιασμό των επόμενων κινήσεων της πορείας του πολέμου αλλά και το θέμα της ανοικοδόμησης του Ιράκ με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζορτζ Μπους, ενώ εμφανίζεται πρόθυμος να πείσει τον σύμμαχό του ότι τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να παίξουν κεντρικό ρόλο στην μετά-Σαντάμ εποχή. Ο Βρετανός πρωθυπουργός θα συναντήσει τον γ.γ. του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, Κόφι Αναν αμέσως μετά την συνάντηση του με τον Αμερικανό πρόεδρο στο Καμπ Ντέιβιντ. Πάντως ο Αναν έχει προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε απόφαση για τον ρόλο του ΟΗΕ μετά το τέλος του πολέμου, πλην της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας, θα πρέπει να αποφασιστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του οργανισμού. Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι προσπαθεί να καθορίσει τον ρόλο που θα έπρεπε να παίξει ο ΟΗΕ μετά την ανατροπή του Ιρακινού προέδρου. Στο μεταξύ, ο Αυστραλός πρωθυπουργός Τζον Χάουαρντ αρνήθηκε την πρόταση να συμμετάσχει σε αυτή διάσκεψη, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

    Ο Τόνι Μπλερ εκτιμά ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα έχει κοινή στάση και θα ψηφίσει μια δεύτερη απόφαση για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, την ανοικοδόμηση και την μελλοντική διοίκηση του Ιράκ.

    Πάντως, ο Αναν έχει προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε απόφαση για τον ρόλο του ΟΗΕ μετά το τέλος του πολέμου, πλην της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας, θα πρέπει να αποφασιστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του οργανισμού.

    Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε την Τρίτη ότι προσπαθεί να καθορίσει τον ρόλο που θα έπρεπε να παίξει ο ΟΗΕ μετά την ανατροπή του Ιρακινού προέδρου.

    Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αυστραλιανής κυβέρνησης, ο Μπους τηλεφώνησε την Παρασκευή στον Χάουαρντ για να τον καλέσει στην Ουάσιγκτον προκειμένου να διαβουλευθούν για τον πόλεμο, όμως ο Αυστραλός πρωθυπουργός αρνήθηκε την πρόσκληση τονίζοντάς του πως του φαίνεται προτιμότερο να παραμείνει στη δεδομένη στιγμή στη χώρα του.

    Ο Χάουαρντ θα έχει τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον Μπους όποτε αυτό καταστεί αναγκαίο και θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον σε μία άλλη ημερομηνία, πρόσθεσε ο ίδιος εκπρόσωπος.

    [14] Αγνοείται Ιρανός δημοσιογράφος

    26/3/2003 12:56:00 πμ

    Σύμφωνα με το λιβανέζικο τηλεοπτικό δίκτυο LBC ο Αλί Μοντατζέρι, ανταποκριτής του δικτύου και της εφημερίδας "Αλ Χαγιάτ" στην Τεχεράνη δεν αποκλείεται να έχει συλληφθεί. "Δεν γνωρίζουμε ποιος ή γιατί τον συνέλαβαν. Εάν έχει πραγματικά συλληφθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας, ποιες είναι ακριβώς αυτές οι δυνάμεις ασφαλείας; Δεν έχουμε απολύτως καμία πληροφορία" δήλωσε πηγή του LBC στο Ρόιτερ.

    "Προσπαθώ να επικοινωνήσω με όλους τους συνδέσμους που έχουμε στην περιοχή και να μάθω τουλάχιστον ποια θα είναι η τύχη του και που είναι τώρα" πρόσθεσε η ίδια πηγή. Ο Μοντατζέρι ίσως συνελήφθη αφού πέρασε τα ιρανο-ιρακινά σύνορα, προς το Ιράκ με αποστολή να καλύψει τις εχθροπραξίες στην χερσόνησο Φάου, που ελέγχει την δίοδο από τον Περσικό Κόλπο στην ξηρά.

    Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που έχει στη διάθεση του το LBC αναφέρουν ότι ο Ιρανός δημοσιογράφος ίσως παραδόθηκε στις βρετανικές δυνάμεις.

    [15] Δεν κλείνει την Ιρακινή πρεσβεία η Ιαπωνία

    26/3/2003 6:11:00 πμ

    Η Ιαπωνία αρνήθηκε την αμερικανική αξίωση να κλείσει την ιρακινή πρεσβεία στο Τόκιο, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών. Μολονότι η Ιαπωνία έχει δηλώσει κατ΄επανάληψη πως υποστηρίζει την αμερικανο-βρετανική επίθεση στο Ιράκ, τα μέσα ενημέρωσης της χώρας μεταδίδουν πως κυβερνητικές πηγές τόνισαν πως χρειάζονται να διαθέτουν έναν διάυλο επικοινωνίας με τη Βαγδάτη.

    Ερωτηθείς σχετικά με την αμερικανική αξίωση να κλείσει η ιρακινή πρεσβεία, ο εκπρόσωπος του ιαπωνικού υπουργείου Χατσουχίσα Τακασίμα δήλωσε: "Η ιαπωνική κυβέρνηση αποφάσισε να μην την κλείσει. Ενημερώσαμε την αμερικανική πλευρά για την απόφασή μας χθες βράδυ". Ο Τακασίμα δεν ενημέρωσε για τους λόγους που υπαγόρευσαν την απόφαση αυτή. Εντούτοις τόνισε πως "αυτό είναι κάτι που καθεμιά κυβέρνηση ξεχωριστά, ή η φιλοξενούμενη χώρα μπορεί να το αποφασίσει".

    Παρόμοια αμερικανική αξίωση έχουν αρνηθεί και η Γαλλία, η Γερμανία, η Ρωσία και η Ολλανδία, αντίθετα με την Αυστραλία που έχει απελάσει τους ιρακινούς διπλωμάτες από το έδαφός της.

    Η ιαπωνική πρεσβεία στο Ιράκ έχει κλείσει από πολλών εβδομάδων, μολαταύτα το ιαπωνικό ΥΠΕΞ έχει ενημερώσει πως 43 ιάπωνες υπήκοοι παραμένουν στην χώρα αυτή, ορισμένοι εκ των οποίων ελπίζοντας να χρησιμεύσουν ως "ανθρώπινες ασπίδες" κατά των στρατιωτικών επιθέσεων

    [16] Σταθερά υπέρ του πολέμου οι Βρετανοί

    26/3/2003 5:21:00 πμ

    Εξακολουθεί να υποστηρίζει τον πόλεμο στο Ιράκ η βρετανική κοινή γνώμη όμως είναι λιγότερο πεπεισμένη πως αυτός εξελίσσεται όπως επιθυμεί η κυβέρνηση της, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Ντέιλι Τέλεγκραφ. Τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων κρίνουν πως ο αριθμός των στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους μέχρι στιγμής σε δυστυχήματα είναι πολύ μεγαλύτερος απ' όσο προβλεπόταν, αποκαλύπτει η ίδια έρευνα της εταιρείας YouGov.

    Λιγότεροι πεπεισμένοι για την καλή εξέλιξή των επιχειρήσεων

    Το 9% των ερωτηθέντων πιστεύει πως η στρατιωτική επιχείρηση βαίνει "λίαν καλώς", έναντι του 20% που πίστευε το αντίστοιχο σε άλλη έρευνα της ίδιας εταιρίας που δημοσιεύθηκε την περασμένη Κυριακή.

    Από την άλλη, το 26% θεωρεί πως η επίθεση εξελίσσεται "μάλλον άσχημα", ή "πολύ άσχημα", ποσοστό δύο φορές μεγαλύτερο από την προηγούμενη έρευνα. Μολαταύτα, η υποστήριξη στον πόλεμο δεν έχει μειωθεί: το 56% των ερωτηθέντων πιστεύει πως η Βρετανία και οι ΗΠΑ έχουν δίκαιο να διεξάγουν πόλεμο κατά του Ιράκ.

    Πάνω από τους μισούς (54%) πιστεύουν πως ο πόλεμος εξελίσσεται σύμφωνα με τις προβλέψεις, ενώ μόνο το 5% πιστεύει πως βαίνει "καλύτερα κι από τις προβλέψεις", προκύπτει από την έρευνα, που διεξήχθη με δείγμα 1003 ενηλίκων. Σχεδόν οι μισοί Βρετανοί (48%) πιστεύουν πως ο αριθμός των στρατιωτών που σκοτώθηκαν από τους Ιρακινούς είναι μικρότερος, ή πολύ μικρότερος απ΄ ότι προβλεπόταν.

    Τα τρία τέταρτα (76%) των ερωτηθέντων πιστεύουν πως οι Ιρακινοί δεν μεταχειρίζονται καλά τους αιχμαλώτους πολέμου. Αντιθέτως, το 79% θεωρεί πως οι ιρακινοί αιχμάλωτοι πολέμου τυγχάνουν πολύ καλής μεταχείρισης από την αμερικανο-βρετανική συμμαχία.

    [17] Πως βλέπουν οι Αμερικάνοι την κάλυψη του πολέμου από τα ΜΜΕ

    26/3/2003 4:06:00 πμ

    Η πλειοψηφία των Αμερικανών, οι οποίοι είναι υπέρ του πολέμου κατά του Ιράκ πιστεύουν ότι τα μέσα ενημέρωσης κάλυψαν με άψογο τρόπο τα μέχρι τώρα γεγονότα, ενώ το αντίθετο πιστεύει η πλειοψηφία όσων αντιτίθενται στον πόλεμο, σύμφωνα με δημοσκόπηση που έρχεται στο φως της δημοσιότητας και διενεργήθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, την εφημερίδα USA Today και το Ινστιτούτο Gallup.

    Η δημοσκόπηση δείχνει ότι το 57% των Αμερικανών, οι οποίοι υποστηρίζουν την επίθεση κατά του Ιράκ θεωρούν εξαιρετική την κάλυψη των γεγονότων, ενώ ποσοστό 33% την χαρακτήρισαν καλή. Μόνο το 10% όσων υποστηρίζουν τον πόλεμο κατά του Ιράκ, θεωρούν μέτρια/ανεπαρκή την δημοσιογραφική κάλυψη των γεγονότων.

    Οι συμμετέχοντες στην δημοσκόπηση, οι οποίοι τάσσονται κατά του πολέμου εμφανίστηκαν περισσότεροι διχασμένοι όσο αφορά στο θέμα αυτό. Το 38% συμφωνεί ότι η κάλυψη του πολέμου ήταν εξαιρετική, το 23% απλώς καλή, ενώ ποσοστό 39% την χαρακτήρισε μέτρια/ανεπαρκή.

    Η δημοσκόπηση έγινε τηλεφωνικά το περασμένο Σάββατο και την Κυριακή, ενώ σε αυτή συμμετείχαν 502 ενήλικες Αμερικανοί την πρώτη μέρα και 518 την δεύτερη μέρα. Το περιθώριο λάθους είναι +/- 6,5%.

    Από την ίδια δημοσκόπηση προκύπτει το συμπέρασμα ότι η άποψη της αμερικανικής κοινής γνώμης για το επίπεδο της ενημέρωσης έπεσε την Κυριακή στο 49%, από 55% που ήταν το Σάββατο.

    [18] Συνεχίζεται η ροή ιρακινού πετρελαίου προς Τουρκία

    26/3/2003 3:49:00 πμ

    φωτο αρχείου

    Οι πετρελαιαγωγοί από το Ιράκ εξακολουθούν να διοχετεύουν αργό πετρέλαιο προς την Τουρκία, μολονότι οι μάχες μαίνονται γύρω από τις πετρελαιοπηγές της χώρας στα βόρεια και στα νότια τμήματά της, όπως αποκάλυψαν την Τρίτη ο ΟΗΕ και πηγές της βιομηχανίας πετρελαίου. Το Ιράκ εξακολουθεί έως σήμερα να στέλνει αργό πετρέλαιο στον τουρκικό λιμένα του Τσεϊχάν στη Μεσόγειο. Οι εταιρίες πετρελαίου είναι ελεύθερες να φορτώσουν το πετρέλαιο σε δεξαμενόπλοια, όπως τονίζουν αξιωματούχοι του ΟΗΕ.

    "Οσο υπάρχουν αγοραστές και πετρέλαιο στους αγωγούς, το πετρέλαιο μπορεί να συνεχισθεί να παραδίδεται", τόνισε ο Ιαν Στίλ, εκπρόσωπος του προγράμματος Πετρέλαιο Αντί Τροφίμων του ΟΗΕ, το οποίο ελέγχει τις ιρακινές εξαγωγές πετρελαίου από το 1996.

    Μολαταύτα, στο Τσεϊχάν δεν υπάρχουν δεξαμενόπλοια, κυρίως εξαιτίας της σύγχυσης που επικρατεί ανάμεσα στις πετρελαϊκές εταιρίες ως προς το εάν επιτρέπεται η αγορά του ιρακινού πετρελαίου έπειτα από την απόφαση του ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Αναν, να αποσύρει τους ειδικούς του προγράμματος από το Ιράκ την περασμένη εβδομάδα.

    Οι ποσότητες πετρελαίου που προβλέπει το πρόγραμμα επιτρέπεται να φορτώνονται μόνον από δύο λιμένες, του Τσεϊχάν στις ακτές της Μεσογείου και του Μίνα αλ Μπάκρ στο Ιράκ και υπό την επίβλεψη ειδικών του ΟΗΕ.

    Ο αγωγός Τουρκίας-Ιράκ μπορεί να διοχετεύει πετρέλαιο χωρίς επίβλεψη από την ιρακινή πλευρά, επομένως μπορεί να συνεχισθεί η λειτουργία του. Οι υπεύθυνοι του ΟΗΕ που παρακολουθούν το πρόγραμμα εξακολουθούν να το κάνουν στον τουρκικό λιμένα.

    Αξιωματούχοι του Οργανισμού τονίζουν πάντως πως ακόμη κι αν επαναλειτουργήσει ο λιμένας του Ουμ Κασρ στο Ιράκ, αυτό δεν σημαίνει πως θα ξανανοίξει και το Μινα αλ Μπακρ, από το οποίο διοχετεύονται στην αγορά τα δύο τρίτα των ιρακινών εξαγωγών πετρελαίου.

    Η ροή πετρελαίου στο Τσεϊχάν έχει μειωθείστα 170,000 βαρέλια ημερησίως, 20% κάτω από τα επίπεδα της περασμένης εβδομάδος. Εάν κάποιο δεξαμενόπλοιο δεν φορτώσει πετρέλαιο από το Τσεϊχάν εντός των επομένων ημερών, ο αγωγός θα σταματήσει τη λειτουργία του εξαιτίας έλλειψης άλλων αποθηκευτικών δεξαμενών.

    [19] Συνομιλίες μεταξύ Μουμπάρακ και Αμπντάλα για το Ιράκ

    26/3/2003 3:05:00 πμ

    Hosni Mubarak

    Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ και ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, Αμπντάλα μπεν Αμπντέλ Αζίζ, εξέτασαν από κοινού, στη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους την Τρίτη, τα πιθανά μέσα για να τεθεί τέλος στον πόλεμο του Ιράκ, όπως μεταδίδει το αιγυπτιακό πρακτορείο Mena. Οι δύο άνδρες ''συμφώνησαν να συνεργασθούν για να ενεργοποιηθεί η απόφαση'' που είχαν λάβει οι άραβες ΥΠΕΞ κατά την προχθεσινή τους διάσκεψη στο Κάιρο, ''ώστε να μπορέσει να διαφυλαχθεί η ενότητα του Ιράκ και η ζωή των παιδιών του''.

    Καταδίκη της επίθεσης

    Η απόφαση στην οποία κατέληξαν οι άραβες υπουργοί καταδικάζει την ''επίθεση'' κατά του Ιράκ, που καθοδηγείται από την Ουάσιγκτον και αξιώνει μία ''άμεση αποχώρηση'' των αμερικανο-βρετανικών δυνάμεων.

    Η συνδιάλεξη ανάμεσα στον Μουμπάρακ και στον Αμπντάλα, ο οποίος διοικεί το κράτος της Σαουδικής Αραβίας εξαιτίας της κακής υγείας του βασιλιά Φαχντ, απετέλεσε συνέχεια των συνομιλιών που είχε στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο πρόεδρο ο σαουδάραβας ΥΠΕΞ, πρίγκιπας Σαούντ αλ Φαϊσάλ, ο οποίος δήλωσε κατά την επιστροφή του στο Ριάντ πως παρουσίασε ειρηνευτικό σχέδιο στις ΗΠΑ και στο Ιράκ, χωρίς όμως να δίνει άλλες λεπτομέρειες.

    [20] Στη Γερμανία ο Αμερικανός λοχίας που έριξε χειροβομβίδα

    26/3/2003 2:51:00 πμ

    Ο Αμερικανός στρατιώτης, ο οποίος κατηγορείται για την επίθεση με χειροβομβίδες στους συναδέλφους του σε βάση του Κουβέιτ, μεταφέρθηκε την Τρίτη από βάση βόρεια της Πόλης του Κουβέιτ σε στρατιωτική φυλακή στην Γερμανία, όπου θα μείνει μέχρι να του απαγγελθούν επισήμως κατηγορίες. Ο Λοχίας του Στρατού Ασάν Ακμπάρ μεταφέρθηκε από τη βάση Ντόχα σε φυλακή στο Στρατόπεδο Κόουλμαν βόρεια του Μάνχαϊμ στη Γερμανία, δήλωσε ο Στηβ Σάντερσον, εκπρόσωπος του Φορτ Κάμπελ στο Κεντάκι, την βάση όπου εργάζεται ο κατηγορούμενος.

    Σύμφωνα με τον Στηβ Σάντερσον, ο Ακμπάρ θα κρατηθεί στην Γερμανία μέχρι να του απαγγελθούν επισήμως κατηγορίες και να γίνει προανάκριση από στρατιωτικές αρχές, που θα αποφανθούν εάν ο αμερικανός λοχίας θα περάσει από στρατοδικείο.

    Ο εκπρόσωπος του Φορτ Κάμπελ δήλωσε ότι δεν γνωρίζει ποιες κατηγορίες θα αντιμετωπίσει ο λοχίας Ακμπάρ και πότε θα γίνει η προανάκριση. Ο κατηγορούμενος αρχικά μεταφέρθηκε από την βάση Πενσυλβάνια, όπου σημειώθηκε η επίθεση, στη βάση Βιρτζίνια και στην συνέχεια στη βάση Ντόχα του Κουβέιτ και από εκεί στο Μάνχαϊμ της Γερμανίας

    [21] ''Σκληρές μάχες μπροστά μας'' δηλώνει ο Ράμσφελντ

    26/3/2003 2:32:00 πμ

    Βρισκόμαστε πιο κοντά στην αρχή παρά στο τέλος του πολέμου, δήλωσε ο Aμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Τρίτη στο Πεντάγωνο. Ο Ράμσφελντ επισήμανε πως οι ιρακινές αρχές γνωρίζουν πως οι μέρες τους είναι μετρημένες. ''Πλησιάζουμε στη Βαγδάτη και θα σταματήσουμε όταν πέσει το καθεστώς'', είπε ο Αμερικανός υπουργός. Ο ίδιος ανακοίνωσε πως οι αμερικανικές και βρετανικές αρχές έχουν συλλάβει ''περισσότερους από 3.500 αιχμαλώτους πολέμου'' και πρόσθεσε πως ''χιλιάδες άλλοι που ανήκαν σε στρατιωτικές μονάδες εγκατέλειψαν το στρατό και πιθανόν να επέστρεψαν στα σπίτια τους''. Επίσης, ο Αμερικανός υπουργός συνέστησε στους κατοίκους της Βασόρας, που κατοικείται κατά πλειοψηφία από Σιίτες, να μην εξεγερθούν κατά του καθεστώτος Χουσεΐν, δηλώνοντας ότι τη στιγμή αυτή η συμμαχία δεν θα μπορέσει να τους προστατεύσει από την καταστολή των δυνάμεων του ιρακινού καθεστώτος.

    "Οι άνθρωποι της ηλικίας μου θυμούνται μιαν εξέγερση στην ανατολική Ευρώπη στο μέσο της δεκαετίας του 50 και την σφαγή που ακολούθησε", δήλωσε ο επικεφαλής του Πενταγώνου αναφερόμενος στη λαϊκή εξέγερση στην Ουγγαρία το 1956.

    "Επιμένω να είμαι πολύ προσεκτικός όταν πρόκειται για την ενθάρρυνση ανθρώπων σε εξέγερση. Γνωρίζουμε όμως ότι υπάρχουν επίσης στις πόλεις του Ιράκ άνθρωποι που είναι έτοιμοι να τους πυροβολήσουν αν προσπαθήσουν να εξεγερθούν".

    "Αν δεν υπάρχει η δυνατότητα να αντιμετωπιστεί η κατάσταση αυτή, θα δίσταζα πολύ να ενθαρρύνω τους ανθρώπους σε εξέγερση. Ελπίζω και προσεύχομαι να το κάνουν τη στιγμή που θα υπάρχουν αρκετές δυνάμεις της συμμαχίας γύρω από την πόλη για να μπορέσουν να τους βοηθήσουν", πρόσθεσε τέλος ο Ράμσφελντ.

    Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ αναφέρθηκε και στους Φενταγίν, λέγοντας πως έχουν αναπτυχθεί στο νότιο Ιράκ, κοντά στη Βασόρα και συμπλήρωσε πως αποτελούν απειλή ''τρομοκρατικού τύπου''.

    Επιπλέον ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας είπε ότι διαθέτει πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες οι ιρακινές στρατιωτικές δυνάμεις είναι πιθανό να χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα, όσο πλησιάζουν στη Βαγδάτη και το Τικρίτ οι "συμμαχικές" δυνάμεις. Βέβαια ο ίδιος ο υπουργός επισήμανε πως πρόκειται απλώς για πληροφορίες που κανείς δεν γνωρίζει πόσο ακριβείς είναι.

    Επίσης ο Ράμσφελντ αναφέρθηκε στο Ιράν λέγοντας πως δεν δημιουργεί προβλήματα. ''Μέχρι στιγμής, το Ιράν δεν έχει κάνει τίποτε για να μας δυσκολέψει τη ζωή. Ελπίζω πως θα συνεχίσει έτσι'', υπογράμμισε.

    [22] Η πνευμονία ''κλείνει'' σχολεία στο Χονγκ Κονγκ

    26/3/2003 9:21:00 πμ

    Περισσότερα από 50 σχολεία έκλεισαν σήμερα στην επικράτεια του Χονγκ Κονγκ, λόγω της αυξανόμενης ανησυχίας για την θανατηφόρα άτυπη πνευμονία που έχει μέχρι στιγμής στοιχίσει τη ζωή σε 10 άτομα και έχει μολύνει ακόμη 286 πολίτες. Ο υπουργός Παιδείας της πόλης, Αρθουρ Λι, απέρριψε το αίτημα για κλείσιμο και των 2.000 σχολείων του Χονγκ Κονγκ ως αναγκαίο μέτρο για να περιοριστεί ο ιός, υπογραμμίζοντας ότι τα παιδιά μπορεί να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο εάν περιφέρονται στους δρόμους. Ωστόσο, έσπευσε να διευκρινίσει ότι η κατάσταση θα εκτιμάται καθημερινά. Στο μεταξύ, τουλάχιστον 31 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 792 έχουν μολυνθεί από τις 16 Νοεμβρίου 2002 ως τα τέλη Φεβρουαρίου στην νότια Κίνα από την θανατηφόρα επιδημία.

    Στο Χονγκ Κονγκ πολλά από τα σχολεία που παραμένουν ανοιχτά λειτουργούν με λιγότερο από το ένα δεύτερο του μαθητικού δυναμικού τους, καθώς οι γονείς επιλέγουν να κρατήσουν τα παιδιά στο σπίτι.

    Ο ιός της άτυπης πνευμονίας έχει προκαλέσει τουλάχιστον 17 θανάτους και 456 πιθανούς ασθενείς σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO). Δέκα νεκροί είναι από το Χονγκ Κονγκ, τέσσερις από το Βιετνάμ και τρεις από τον Καναδά.

    Ωστόσο οι υγειονομικές αρχές στην επαρχία Γκουάντόνγκ στην Κίνα, ανακοίνωσαν ότι από τις 16 Νοεμβρίου 2002, συνολικά 112 άτομα έχουν μολυνθεί από τον ιό της άτυπης πνευμονίας σε αρκετές πόλεις της επαρχίας και επτά έχουν χάσει τη ζωή τους.

    Ενα δεύτερο κύμα της επιδημίας αναφέρθηκε στην Καντόνα με αποτέλεσμα να μολυνθούν 680 άτομα και να χάσουν τη ζωή τους 24 άνθρωποι ως τα τέλη Φεβρουαρίου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 26 March 2003 - 10:02:00 UTC