Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-03-26

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προς εξέταση η αύξηση του επιδόματος ανέργων
  • [02] Θερινό ωράριο στα καταστήματα από 1η Απριλίου
  • [03] Οι διεθνείς εξελίξεις στη συνάντηση Καραμανλή-Ρογκοζιν
  • [04] ''Εξυπνες'' βόμβες σε τυφλά χτυπήματα
  • [05] Ενισχύουν τις δυνάμεις τους με 30.000 άνδρες οι Αμερικανοί
  • [06] Ο πόλεμος στο Ιράκ προκαλεί την οργή των Αράβων
  • [07] Πάουελ: '' Γρήγορο τέλος και ανοικοδόμηση''
  • [08] Εξέργεση των πολιτών του Ιράκ ζητά η αντιπολίτευση
  • [09] Ποδόσφαιρο-Φιλικός: Αυστρία-Ελλάδα 2-2

    [01] Προς εξέταση η αύξηση του επιδόματος ανέργων

    26/3/2003 8:37:00 μμ

    Την αύξηση της ενίσχυσης των μακροχρόνια ανέργων (που σήμερα βρίσκεται στα 150 ευρώ το μήνα), αλλά και τη διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων του σχετικού επιδόματος, εξετάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με διευκρινίσεις του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δ. Ρέππα. Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ., Γερ. Γιακουμάτου, ο κ. Ρέππας παραδέχθηκε ότι ο αριθμός των δικαιούχων του επιδόματος των 150 ευρώ, αλλά και το ίδιο το ποσόν, δεν είναι ικανοποιητικά αλλά τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι κοντά στη θέση να αυξηθεί το ποσό της χορηγούμενης κάθε μήνα ενίσχυσης. "Θα το ανεβάσουμε από τα 150 ευρώ που κυμαίνεται σήμερα, και θα διευρύνουμε τον αριθμό των δικαιούχων, με το να ανεβάσουμε το ύψος του ετήσιου εισοδήματος από τα 3000 ευρώ, μέχρι και διπλασιασμού του κοντά στα 6000 ευρώ", είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

    ''Η αναδιάρθρωση του ΟΑΕΔ απέτυχε''

    Κατά τα άλλα, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ξεκίνησε σήμερα η συζήτηση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εργασίας για τον κοινωνικό διάλογο για την προώθηση της απασχόλησης και την κοινωνική προστασία, το οποίο βασικά προβλέπει τη συγκρότηση δύο αντίστοιχων Εθνικών Επιτροπών, με τη συμμετοχή των κοινωνικών φορέων, αλλά με πλειοψηφία του κράτους.

    Κατά τον εισηγητή του ΠΑΣΟΚ, Π. Κουρουμπλή, με την Εθνική Επιτροπή για την προώθηση της απασχόλησης, η κυβέρνηση επιχειρεί, όχι μόνον την αύξηση της απασχόλησης, αλλά και τη διασφάλιση "όρων που θα εξασφαλίζουν σεβασμό στην αξιοπρέπεια του ανθρώπου". Η δεύτερη Επιτροπή, που αφορά την κοινωνική προστασία δε, "έχει να κάνει με την ίδια τη δημοκρατία-δεν μπορούμε να μιλάμε για δημοκρατία, όταν ένα σημαντικό τμήμα της κοινωνίας βρίσκεται έξω από τα φυσιολογικά τείχη της".

    Ο εισηγητής της ΝΔ, Αθανάσιος Μπούρας καταφέρθηκε κατά της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι ουδέποτε αξιολογήθηκαν οι δράσεις των εθνικών σχεδίων δράσης και σήμερα, "μετά από έξι χρόνια, κανείς δεν γνωρίζει, αν τα τεράστια κονδύλια που είχαν διατεθεί μέσω αυτών, έφεραν αποτελέσματα". Κατά τον κ. Μπούρα, "η εξατομικευμένη παρακολούθηση των ανέργων αποτελεί στην ουσία τη συμπλήρωση και μόνον, ενός δελτίου καταγραφής", ενώ "η αναδιάρθρωση του ΟΑΕΔ απέτυχε παταγωδώς". Το προτεινόμενο δε, νομοσχέδιο, "επαναρυθμίζει όλα αυτά που αενάως ρυθμίζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ".

    Επικριτικές οι εισηγήσεις ΚΚΕ-ΣΥΝ για την κυβερνητική πολιτική

    Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Δημήτρης Τσιόγκας, ενέταξε το σχέδιο νόμου στη φιλοσοφία της ευρωπαϊκής Λευκής Βίβλου για την Απασχόληση, από την οποία, όπως υποστήριξε, απορρέουν πολιτικές που εξαπατούν τους ανέργους. Ο κ. Τσιόγκας, ζήτησε επίσης, να αυξηθεί το επίδομα ανεργίας στο 80% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη και πρότεινε άμεσα, να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους άνεργους που δεν παίρνουν επίδομα ανεργίας, ίση με το ποσόν του επιδόματος συν το δώρο του Πάσχα.

    Τέλος, επικριτική για την κυβερνητική πολιτική στο χώρο της απασχόλησης, υπήρξε και η εισηγήτρια του ΣΥΝ, Ιωάννα Στεργίου, η οποία τόνισε ότι κεντρικό ζήτημα για την αντιμετώπιση της ανεργίας είναι:

    - η "πραγματική μείωση του χρόνου εργασίας",

    - η κατάργηση του συμβατικού ωραρίου,

    - ο περιορισμός των υπερωριών και

    - η κατάργηση της υπερεργασίας.

    [02] Θερινό ωράριο στα καταστήματα από 1η Απριλίου

    26/3/2003 9:42:00 μμ

    Μέχρι τις 9 το βράδυ θα παραμένουν ανοικτά τα καταστήματα από την πρώτη μέρα του ερχόμενου μήνα. Από τη Δευτέρα 31 Μαρτίου τα σούπερ-μάρκετ με ανακοίνωσή τους γνωστοποίησαν ότι θα λειτουργούν με βάση το χρονικό περιθώριο που επιτρέπει το θερινό ωράριο, δηλαδή μέχρι τις 9 το βράδυ, κάθε μέρα και μέχρι τις 6 το απόγευμα του Σαββάτου. Η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Αττικής Ομορων Νομών και Νήσων Αιγαίου γνωστοποίησε ότι ο χρόνος λήξης λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, κατά τη θερινή περίοδο λειτουργίας των καταστημάτων, η οποία αρχίζει την 1η Απριλίου, δεν μπορεί να υπερβαίνει από Δευτέρα έως και Παρασκευή την 9η βραδινή και το Σάββατο στις 6 το απόγευμα.

    [03] Οι διεθνείς εξελίξεις στη συνάντηση Καραμανλή-Ρογκοζιν

    26/3/2003 8:22:00 μμ

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής συναντήθηκε σήμερα, στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Ρωσικής Βουλής και ειδικό απεσταλμένο του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Vladimir Putin, Dmitri Rogozin. Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι διεθνείς εξελίξεις και ο κ. Καραμανλής επανέλαβε τις απόψεις της Ν.Δ. αναφορικά με τον πόλεμο στο Ιράκ. Εξέφρασε, επίσης, στον Ρώσο επίσημο την ευχή να συμβάλει η Ρωσία, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και οι ευρωπαϊκές χώρες, ώστε να καταστεί εκ νέου ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών το επίκεντρο των εξελίξεων, από την επόμενη κιόλας μέρα του πολέμου. Τέλος, συζητήθηκαν οι σχέσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας, με στόχο την παραπέρα ανάπτυξή τους, καθώς και το ζήτημα του Καλίνινγκραντ.

    [04] ''Εξυπνες'' βόμβες σε τυφλά χτυπήματα

    26/3/2003 11:26:00 μμ

    Αλλεπάλληλοι βομβαρδισμοί στη Βαγδάτη και σκληρές μάχες διεξάγονται στο Νότιο Ιράκ. Περισσότεροι από 40 άμαχοι έπεσαν νεκροί και δεκάδες τραυματίστηκαν από πύραυλο το πρωί στην αγορά της ιρακινής πρωτεύουσας. "Χτυπήσαμε συστοιχίες πυραύλων και όχι την αγορά της πόλης", δηλώνει εκπρόσωπος του Πενταγώνου. Δεκάδες άμαχοι νεκροί, 500 τραυματίες και 200 σπίτια κατεστραμμένα από βόμβες διασποράς στη Νασιρίγια, αναφέρει η ιρακινή κυβέρνηση. Μια φάλαγγα 120 ιρακινών στρατιωτικών οχημάτων άρχισε απόψε να μετακινείται εν μέσω αμμοθύελλας από τη Βασόρα προς τη χερσόνησο Φάο στο νότο, και δέχτηκε την επίθεση των αμερικανο-βρετανικών δυνάμεων. Μια ακόμη φάλαγγα αρκετών στρατιωτικών οχημάτων της ιρακινής προεδρικής φρουράς κατευθύνεται από τη Βαγδάτη προς τη Νατζάφ, όπου έχουν εγκαταστήσει θέσεις οι σύμμαχοι. Σε μια σκληρή μάχη νωρίτερα στη Νατζάφ, οι Ιρακινοί κατέστρεψαν αμερικανικά στρατιωτικά οχήματα, τα πληρώματα των οποίων αγνοούνται.

    Μακελειό στην αγορά της Βαγδάτης μέρα-μεσημέρι

    Συνεχείς είναι οι βομβαρδισμοί που δέχονται και σήμερα τα νότια περίχωρα της Βαγδάτης, παρά τις αμμοθύελλες, καθώς σύμφωνα με Αμερικανούς και Βρετανούς αξιωματούχους η επιχείρηση πλησιάζει στην πιο κρίσιμη φάση της μάχης για την κατάληψη της ιρακινής πρωτεύουσας.

    Ένας πύραυλος Κρουζ ήταν ωστόσο αρκετός για να σπείρει το μεσημέρι, μέσα στην αγορά της Βαγδάτης.

    Με αρκετή καθυστέρηση, η κεντρική διοίκηση των αμερικανικών δυνάμεων στο Κατάρ(Centcom) παραδέχτηκε ότι κατάφερε πλήγματα στη Βαγδάτη από τα οποία μπορεί να σκοτώθηκαν άμαχοι. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Centcom, "τα αεροσκάφη της Συμμαχίας χρησιμοποίησαν τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους ακριβείας για να πλήξουν εννέα ιρακινούς πυραύλους εδάφους-εδάφους στην Βαγδάτη γύρω στις 10.00 ώρα Ελλάδας. Οι πύραυλοι και οι εκτοξευτές τους ήταν τοποθετημένοι σε κατοικημένη περιοχή''.

    Σύμφωνα με αποψινές δηλώσεις του υποστράτηγου Στάνλεϊ Μακρίσταλ, του αμερικανικού Πεντάγωνου, οι συμμαχικές δυνάμεις στο Ιράκ δεν στόχευσαν σήμερα καμία αγορά της Βαγδάτης, ''ούτε βόμβες ή πύραυλοι'' τους ερίφθησαν σε πολυσύχναστο δρόμο της ιρακινής πρωτεύουσας. "Για μας δεν αντιμετωπίζεται ως γεγονός'' αυτό το συμβάν και δεν βεβαιώνουμε αν είναι ''ιρακινή ή αμερικανική'' η ευθύνη. Από την πλευρά της η εκπρόσωπος του Πενταγώνου Βικτόρια Κλαρκ δήλωσε ότι εφόσον ξεκίνησε ο πόλεμος ''κάθε νεκρός του είναι αποκλειστική ευθύνη'' του Σαντάμ Χουσεΐν.

    Νωρίτερα, εκπρόσωποι της αμερικανο-βρετανικής στρατιωτικής διοίκησης αρνήθηκαν να σχολιάσουν το τραγικό περιστατικό. "Ποτέ δεν θα βάζαμε στόχο μια αγορά" δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Τζεφ Χουν ο οποίος πρόσθεσε ότι διεξάγονται έρευνες. Πληροφορίες πάντως μιλούν για ένα τραγικό λάθος, ενώ άλλες πηγές αναφέρουν εκδίκηση των "κατακτητών".

    Πάντως από την πλευρά του ο Ιρακινός υπουργός Πληροφόρησης δήλωσε ότι ήδη υπάρχουν αρκετοί άμαχοι νεκροί, τουλάχιστον 500 τραυματίες και 200 σπίτια κατεστραμμένα στη Νασιρίγια και άλλες πόλεις του Νοτίου Ιράκ, καταγγέλλοντας εκτεταμένη χρήση βομβών διασποράς από τις αμερικανο-βρετανικές δυνάμεις.

    Μάχες σώμα με σώμα

    Στο μέτωπο των χερσαίων επιχειρήσεων, σκληρές μάχες για την υπεράσπιση μιας γέφυρας του Ευφράτη, στα νότια της πόλης Νατζάφ δίνουν Ιρακινοί στρατιώτες, οι οποίοι κατέστρεψαν αμερικανικά άρματα μάχης και οχήματα, σύμφωνα με Αμερικανούς στρατιωτικούς αξιωματούχους, που έκαναν επίσης γνωστό ότι αγνοείται η τύχη των πληρωμάτων τους.

    Σύμφωνα με στρατιωτική πηγή της Βαγδάτης, στη μάχη έλαβαν μέρος για πρώτη φορά, οι επίλεκτες μονάδες της ιρακινής προεδρικής φρουράς, από τα πυρά της οποίας καταστράφηκαν έξι τεθωρακισμένα του εχθρού και σκοτώθηκε μεγάλος αριθμός στρατιωτών του.

    Αλλος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι αμερικανικές δυνάμεις σκότωσαν 1000 Ιρακινούς μαχητές τις τελευταίες τρεις μέρες στην περιοχή της Νατζάφ.

    Βρετανοί αξιωματούχοι αναφέρουν μετακινήσεις ιρακινών θωρακισμένων οχημάτων έξω από τη Βασόρα.

    Το αραβικό κανάλι Αλ Τζαζίρα μετέδωσε απόψε νέες εικόνες πτωμάτων Βρετανών στρατιωτών καθώς και δυο ακόμη αιχμαλώτων. Το Αλ-Τζαζίρα ανέφερε ότι απέκτησε το αποκλειστικό αυτό βίντεο μετά από τις συγκρούσεις στο Ζουμπαίρ, κοντά στην Βασόρα, τις δύο τελευταίες ημέρες. Δεν διευκρίνισε ποιος έστειλε το βίντεο στο οποίο φαίνονται πτώματα με αίματα να κείτονται στο έδαφος. Οι δύο αιχμάλωτοι παρουσιάστηκαν για λίγο και είχαν μελαγχολικό ύφος, αλλά δεν υπήρχε ήχος.

    Νωρίτερα αξιωματούχος του βρετανικού υπουργείου Αμυνας είχε δηλώσει ότι δύο Βρετανοί σκοτώθηκαν στο Ζουμπαίρ ενώ αγνοούνται από τη Δευτέρα δύο ακόμη.

    Σφοδρές μάχες διεξάγονται και στη Βόρεια Νασιρίγια, όπου η Αμερικανοί συναντούν σθεναρή αντίσταση.

    Συνεχίζονται και οι αεροπορικές επιδρομές στη Μοσούλη.

    Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται χερσαίες επιχειρήσεις στη Κερμπάλα.

    Αμερικανικές στρατιωτικές πηγές έκαναν γνωστό ότι αναμένεται νέα αποστολή 30.000 στρατιωτών στο Ιράκ, ανάμεσά τους μια επίλεκτη μεραρχία πυροβολικού.

    Εν τω μεταξύ, μετά τη διάψευση πληροφοριών για εξέγερση Σιιτών Ιρακινών εναντίον δυνάμεων του καθεστώτος στη Βασόρα, η συλλογική ηγεσία της ιρακινής αντιπολίτευσης συνεδρίασε στην Τεχεράνη και κάλεσε τους Ιρακινούς να προετοιμάζονται για λαϊκή εξέγερση κατά του Σαντάμ Χουσεΐν.

    Στο δρόμο για τη Βαγδάτη

    Παρακάμπτοντας τους θυλάκους αντίστασης των Ιρακινών, οι Αμερικανοί προελαύνουν για τη Βαγδάτη, κεντρικό στόχο της όλης επιχείρησης. Αν και ο πρόεδρος Μπους υποστήριξε σήμερα ότι όλα βαίνουν σύμφωνα με το σχέδιο, είναι βέβαιο πως οι μηχανοκίνητες αμερικανικές μεραρχίες έχουν καθυστερήσει από τις ισχυρότατες αμμοθύελλες, αλλά, κυρίως, λόγω της σφοδρής αντίστασης του ιρακινού στρατού.

    Ο βομβαρδισμός της ιρακινής κρατικής τηλεόρασης

    Εν τω μεταξύ, τουλάχιστον 40 εκρήξεις συγκλόνισαν την ιρακινή πρωτεύουσα κατά τη διάρκεια της νύχτας και σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους στόχος της σημερινής επιδρομής ήταν τηλεοπτικές και δορυφορικές εγκαταστάσεις. Επλήγησαν και αναμεταδότες της κρατικής τηλεόρασης, που σταμάτησε τις εκπομπές της οι οποίες, όμως, λίγο αργότερα επαναλήφθηκαν. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως παραμένει κλειστό το διεθνές πρόγραμμα της ιρακινής τηλεόρασης που μεταδίδεται μέσω δορυφόρου. Η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε ότι ο βομβαρδισμός της ιρακινής κρατικής τηλεόρασης από τις δυνάμεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους θα μπορούσε να αποτελεί παραβίαση της Συνθήκης της Γενεύης.

    Την Τρίτη οι βομβαρδισμοί επικεντρώθηκαν στα νότια της ιρακινής πρωτεύουσας, όπου βρίσκονται οι θέσεις της προεδρικής φρουράς.

    Αρχισε να διανέμεται ανθρωπιστική βοήθεια

    Σήμερα εξάλλου, άρχισε να διανέμεται ανθρωπιστική βοήθεια στο Νότιο Ιράκ από τον "Ερυθρό Σταυρό" και την "Ερυθρά Ημισέληνο", ενώ πομπή φορτηγών με φαρμακευτικό υλικό, κυρίως από τους "Γιατρούς χωρίς Σύνορα", προωθείται προς το Ιράκ μέσω Ιορδανίας.

    Εξάλλου, σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό, έχει αποκατασταθεί μερικώς η παροχή πόσιμου νερού στη Βασόρα όπου έμεινε χωρίς νερό για τουλάχιστον τρεις μέρες.

    Μικρά παιδιά, άντρες και γυναίκες, ένα μπουλούκι ανακούφισης και απελπισίας . . . Για ένα μπιτόνι νερό ή ένα κιβώτιο με τρόφιμα χέρια και φωνές υψώνονται ως τον ουρανό. ο κόσμος παλεύει για τα αυτονόητα. Η πείνα και η δίψα έχουν καταλάβει το Σαφουάν, το Ουμ Κασρ και ολόκληρο το Ιράκ. Η πολιορκία και οι μάχες στο Ουμ Κασρ και στο Σαφουάν κράτησαν λίγες μέρες. Πρόσθεσαν κι αυτές τα δικά τους θύματα. Μικρά παιδιά και νεαρά αγόρια ακίνητα στα δωμάτια των νοσοκομείων, σαν νεκρά. Οι θάνατοι από ασιτία και από έλλειψη φαρμάκων, οι διαλυμένοι δρόμοι και τα νοσοκομεία, το λιγοστό νερό, ήταν καθημερινή πραγματικότητα για τους Ιρακινούς, όχι μόνο στο Σαφουάν και το Ουμ Κάσρ.

    Γιατί οι μάχες κράτησαν λίγες μέρες, αλλά το εμπάργκο που έχει επιβάλει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ κρατάει 12 χρόνια τώρα. Η κατάληψη του μικρού λιμανιού στο νότο, του Ουμ Κάσρ, από τα αμερικανοβρετανικά στρατεύματα και η διανομή νερού και τροφίμων ήταν λοιπόν μια κάποια λύση για τους βασανισμένους κατοίκους του. Αυτήν γιορτάζουν τώρα στους λασπωμένους δρόμους της πόλης τους. Η πολυπόθητη βοήθεια έφτασε στο Ιράκ με καμιόνια που τα συνόδευαν αμερικανοί στρατιώτες. Σύντομα θα φτάσουν και άλλα, με ιατροφαρμακευτική βοήθεια που αποστέλλουν οι γιατροί χωρίς σύνορα.

    Αμερικανοί και Ιρακινοί αξιωματούχοι, καθείς με το μερίδιο ευθύνης του για το δράμα που εκτυλίσσεται στο Ιράκ, εξακολουθούν να ερίζουν για την έκβαση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ουμ Κασρ. Τα πιτσιρίκα που βουτάνε από τα φορτηγά λίγο νερό, μάλλον, δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία στις ανακοινώσεις τους και όλα αυτά τα στρατιωτικά ανακοινωθέντα μοιάζουν πολύ μακρινά.

    Περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους του Ιράκ υποσιτίζονταν και πριν την επίθεση. Τώρα η ανθρωπιστική βοήθεια, η μεγαλύτερη που θα χρειαστεί να οργανώσει η διεθνής κοινότητα για να αποτρέψει μια πραγματική τραγωδία, είναι απολύτως αναγκαία. Το Ιράκ δεν μπορεί να θρέψει έστω και υποτυπωδώς τους ανθρώπους του για περισσότερες από πέντε εβδομάδες.

    Τα μηνύματα Μπους και Μπλερ στην λογική του πολέμου

    Εν αναμονή της αποψινής συνάντησης με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζ. Μπους στο Καμπ Ντέηβιντ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Τ. Μπλερ, μιλώντας στο κοινοβούλιο, προειδοποίησε τον Σαντάμ να μη χρησιμοποιήσει χημικά όπλα.

    Από την στρατιωτική βάση στη Φλόριντα, ο Πρόεδρος Μπους επανέλαβε ότι το τέλος του πολέμου δεν φαίνεται να είναι κοντά, ενώ πρόσθεσε ότι ο ιρακινός λαός θα δεχτεί τελικά την απελευθέρωσή του.

    "Οι Αμερικανοί θέλουν το τέλος του πολέμου το συντομότερο δυνατόν, ώστε να εγκατασταθεί μια εξουσία που θα αντιπροσωπεύει ολόκληρο τον ιρακινό λαό", δήλωσε στο Αλ Τζαζίρα και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ.

    Τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών και την επιστροφή στις προσπάθειες του ΟΗΕ για την επίλυση της κρίσης, ζήτησε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανώφ.

    Απόψε το βράδυ συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το ιρακινό ζήτημα, κατόπιν αιτήματος της Κίνας, του Αραβικού Συνδέσμου και του Κινήματος των Αδεσμεύτων.

    [05] Ενισχύουν τις δυνάμεις τους με 30.000 άνδρες οι Αμερικανοί

    26/3/2003 8:38:00 μμ

    Τριάντα χιλιάδες στρατιώτες ανάμεσά τους η 4η Μεραρχία, που είναι εφοδιασμένη με εξοπλισμό πολύ προηγμένης τεχνολογίας, θα μετακινηθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες στα θέατρα των πολεμικών επιχειρήσεων στο Ιράκ με σκοπό να ενισχυθούν οι δυνάμεις εισβολής, σύμφωνα με επίσημη στρατιωτική πηγή των ΗΠΑ. Η 4η Μεραρχία εδρεύει στο "Οχυρό Χούντ" στο Τέξας και αποτελεί το καύχημα των αμερικανικών στρατιωτικών κύκλων.

    [06] Ο πόλεμος στο Ιράκ προκαλεί την οργή των Αράβων

    26/3/2003 11:15:00 μμ

    Ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα προειδοποίησε ότι η αμερικανική επίθεση εναντίον του Ιράκ έχει προκαλέσει την οργή των Αράβων, οι οποίοι δεν εμπιστεύονται τις ΗΠΑ, πράγμα που μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη για τα σχέδια της Ουάσινγκτον για την ανοικοδόμηση του Ιράκ. Μιλώντας στην τηλεόραση του Αμπου Ντάμπι, ο Αμρ Μούσα αναρωτήθηκε "κατά πόσο μπορεί να υπάρχει εμπιστοσύνη (εκ μέρους των Αράβων για τους Αμερικανούς)... μετά τα όσα έχουμε δει στο Ιράκ". "Πώς μπορούν να είναι (οι Ιρακινοί) ευχαριστημένοι με την καταστροφή που συντελείται και με όλους τους θανάτους αμάχων. Είναι αυτή η απελευθέρωση ή η καταστροφή τους;", αναρωτήθηκε ο Αμρ Μούσα.

    [07] Πάουελ: '' Γρήγορο τέλος και ανοικοδόμηση''

    26/3/2003 8:49:00 μμ

    Οι ΗΠΑ επιθυμούν το τέλος του πολέμου το συντομότερο δυνατό, για να μπορέσουν να εγκαταστήσουν μιαν εξουσία που θα εκπροσωπεί όλους τους Ιρακινούς, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ στο δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ Αλ Τζαζίρα. "Είμαστε αποφασισμένοι να φθάσουμε, το συντομότερο δυνατό, στο τέλος του πολέμου" για να μπορέσουμε "να αρχίσουμε να εγκαθιστούμε μιαν εξουσία που θα αντιπροσωπεύει όλον τον ιρακινό λαό και θα επιτρέψει να χρησιμοποιήσουμε τις φυσικούς πόρους του Ιράκ για την ευημερία του λαού του'', τόνισε ο Πάουελ του οποίου οι δηλώσεις μεταφράζονταν ταυτόχρονα στα αραβικά.

    [08] Εξέργεση των πολιτών του Ιράκ ζητά η αντιπολίτευση

    26/3/2003 8:07:00 μμ

    Εξι ημέρες μετά την αρχή των επιχειρήσεων στον Κόλπο, το σύνολο της ηγεσίας της ιρακινής αντιπολίτευσης ζήτησε την Τετάρτη από τους πολίτες της χώρας με κοινό ανακοινωθέν ''να προετοιμάζονται για την λαϊκή εξέγερση'' κατά του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσέιν. Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος της αντιπροσωπείας των Σιϊτών στη σύνοδο αλλά και επιβεβαίωσε o εκπρόσωπος της ''Ανώτατης Συνέλευσης της Ισλαμικής Επανάστασης στο Ιράκ''(Asrii), Μοχσεν Χακίμ, που εδρεύει στο Ιράν. Εχοντας μάλιστα σίγουρη τη νίκη των συμμαχικών δυνάμεων ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα ''να αναγνωρίσουν και τη μεταβατική κυβέρνηση και το μεταβατικό κοινοβούλιο'' του Ιράκ, που θα συσταθούν αμέσως μόλις ανατραπεί το καθεστώς του Χουσέιν.

    [09] Ποδόσφαιρο-Φιλικός: Αυστρία-Ελλάδα 2-2

    26/3/2003 11:28:00 μμ

    Ισόπαλος 2-2 έληξε ο σημερινός φιλικός αγώνας της Εθνικής Ελλάδας με την Αυστρία που διεξήχθη στο γήπεδο "Aρνολντ Σβαρτζενέγκερ" του Γκρατς. Η ελληνική ομάδα με εξαίρεση το πρώτο δεκάλεπτο του δευτέρου ημιχρόνου ήταν αρνητικότατη και θα έλεγε κανείς ότι ο ομοσπονδιακός τεχνικός Οτο Ρεχάγκελ θα πρέπει να είναι υπερευχαριστημένος με το τελικό αποτέλεσμα. Τα τέρματα της εθνικής πέτυχαν οι Τσάρτας (48΄ πεν.) και Καφφές (50΄), ενώ για τους Αυστριακούς σκόραραν οι Σοπ (51΄) και Χάας (82΄).


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 26 March 2003 - 21:55:37 UTC