Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-03-27

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο ελληνικό Κοινοβούλιο οι εξελίξεις του πολέμου
  • [02] Στάση εργασίας νοσοκομειακών γιατρών και ΕΚΑΒ
  • [03] Ανθρωπιστική βοήθεια για τα παιδιά του Ιράκ
  • [04] Αλλάζει η ώρα από την Κυριακή- Θερινό ωράριο στα καταστήματα
  • [05] Στην Αρχαία Ολυμπία η Σύνοδος διευθυντών αθλητισμού
  • [06] Προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις στις χώρες των Δ. Βαλκανίων
  • [07] Ένταση στη δίκη για την υπόθεση Μποδοσάκη
  • [08] Αιματηρή εισβολή Ισραηλινών στη Γάζα
  • [09] Πυρκαγιά σε σχολείο στη Σεούλ
  • [10] Δεκάδες άμαχοι νεκροί στη Βαγδάτη
  • [11] Πολεμικό συμβούλιο Μπους-Μπλερ
  • [12] Πάουελ: Δεν θα παραχωρήσουμε τον έλεγχο του Ιράκ στον ΟΗΕ
  • [13] Σε άσχημη κατάσταση οι πετρελαιοπηγές στο νότιο Ιράκ
  • [14] Έκκληση βοήθειας 2 δις για το Ιράκ θα απευθύνει ο ΟΗΕ
  • [15] Χωρίς αποτέλεσμα η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας
  • [16] Μακελειό σε αγορά της Βαγδάτης
  • [17] Προβλέψεις για λαϊκή ιρακινή αντίσταση από τον Ασαντ
  • [18] Μπλιξ:''Δεν υπάρχουν απτές αποδείξεις για χημικά όπλα''
  • [19] Αγνοείται τριμελές συνεργείο της τηλεόρασης Al Arabiya
  • [20] Αμερικανοί τραυματίες μεταφέρθηκαν στην Ισπανία
  • [21] Δισεκατομμύρια θα κοστίσει στις ΗΠΑ η κατοχή του Ιράκ
  • [22] Εκκληση Αναν για τα δικαιώματα των Ιρακινών
  • [23] Υφεση στη διεθνή οικονομία ''βλέπει'' το ΔΝΤ
  • [24] Χριστοδουλάκης: ''Εποχή πολιτικής αγοράς μιζέριας''
  • [25] ''Υιοθετήστε ένα άθλημα''
  • [26] Μία αγωνιστική επέβαλε η ΕΠΟ στον Καρεμπέ
  • [27] Η ΑΕΚ ζητά να γίνονται ίδια μέρα και ώρα οι αγώνες
  • [28] Η Ακαντέμικ αντίπαλος του Αρη στα προημιτελικά
  • [29] Κίνα: Μειώνεται ο αριθμός των μολύνσεων από την ''πνευμονία''

    [01] Στο ελληνικό Κοινοβούλιο οι εξελίξεις του πολέμου

    27/3/2003 9:16:00 πμ

    Οι δραματικές εξελίξεις στο Ιράκ θα απασχολήσουν σήμερα το ελληνικό Κοινοβούλιο στη συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων. Στις 11 το πρωί ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης θα ενημερώσει την Ολομέλεια της Βουλής, για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και για το θέμα του Ιράκ. "Η Ελλάδα έχει τοποθετηθεί υπέρ της ειρήνης", τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ενημερώνοντας την Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής. Ο κ. Παπανδρέου απηύθυνε έκκληση στην Τουρκία να μην εμπλακεί στον πόλεμο. Χθες ο κ. Σημίτης ενημέρωσε τα μέλη του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για τα αποτελέσματα της εαρινής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

    Επεσήμανε την ανάγκη επανόδου σε μια αναμφισβήτητη διεθνή νομιμότητα με κεντρικό τον ρόλο του ΟΗΕ, ενώ τόνισε πως η Ευρώπη παρά τις διαφωνίες της, αποτελεί τον πιο σημαντικό παράγοντα για τη δημιουργία ενός πολυπολικου κόσμου.

    [02] Στάση εργασίας νοσοκομειακών γιατρών και ΕΚΑΒ

    27/3/2003 7:41:00 πμ

    Τρίωρη στάση εργασίας έχουν προγραμματίσει για σήμερα, οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά, με οικονομικά και θεσμικά αιτήματα. Από τις 12 έως τις 3 το μεσημέρι θα εξυπηρετούνται μόνο τα επείγοντα περιστατικά από προσωπικό ασφαλείας. Εν τω μεταξύ, στάση εργασίας από τις 9 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ.

    [03] Ανθρωπιστική βοήθεια για τα παιδιά του Ιράκ

    27/3/2003 10:58:00 πμ

    "Εκατό χιλιάδες παιδιά κινδυνεύουν άμεσα στη Βασόρα, αλλά και σε άλλες πόλεις του Ιράκ", δήλωσε δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8, ο εκπρόσωπος του γραφείου Τύπου της UNICEF στην Ελλάδα Ηλίας Λυμπέρης. Με πρωτοβουλία της νομαρχίας Αθηνών στις αποθήκες του υπουργείου υγείας στον Ταύρο, συγκεντρώνεται ανθρωπιστική βοήθεια για τα παιδιά του Ιράκ. Οι πολίτες μπορούν να προσφέρουν τρόφιμα και φάρμακα, καθημερινά από τις 8.00 το πρωί έως τις 4.00 το απόγευμα. To Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα όπως και οι άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις των Ηνωμένων Εθνών, προετοιμάζονται ήδη για την επόμενη ημέρα, μετά τον τερματισμό του πολέμου. Στο νότιο Ιράκ άρχισε να διανέμεται ήδη ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ πομπή φορτηγών με φαρμακευτικές ύλες, προωθούν οι "Γιατροί χωρίς Σύνορα" από την Ιορδανία.

    [04] Αλλάζει η ώρα από την Κυριακή- Θερινό ωράριο στα καταστήματα

    27/3/2003 1:33:00 πμ

    Επανέρχεται στις 30 Μαρτίου η θερινή ώρα. Έτσι, στις 3.00 τα ξημερώματα της Κυριακής, οι δείκτες των ρολογιών θα προχωρήσουν μία ώρα μπροστά δείχνοντας 4.00. Εξάλλου από την 1η Απριλίου ξεκινά το θερινό ωράριο στα καταστήματα, τα οποία θα παραμένουν ανοιχτά μέχρι τις 9 το βράδυ. Τα σούπερ-μάρκετ από τη Δευτέρα 31 Μαρτίου θα λειτουργούν τις καθημερινές μέχρι τις 9 το βράδυ και το Σάββατο μέχρι τις 6 το απόγευμα.

    [05] Στην Αρχαία Ολυμπία η Σύνοδος διευθυντών αθλητισμού

    27/3/2003 6:36:00 πμ

    Η αθλητική δραστηριότητα στην Ευρωπαϊκή Eνωση, οι διαχρονικές αξίες του Ολυμπισμού και τα σύγχρονα προβλήματα στον Αθλητισμό, αποτελούν τις τρεις ενότητες των θεμάτων που θα απασχολήσουν την Σύνοδο, που θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή και Σάββατο, στην Αρχαία Ολυμπία και στην οποία θα συμμετάσχουν Γενικοί Διευθυντές και Διευθυντές Αθλητισμού των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη Σύνοδο έχουν προσκληθεί οι τοπικές αρχές, εκπρόσωποι του Συλλόγου Ολυμπιονικών και ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, Νίκος Φιλάρετος.

    Διαμόρφωση ειδικού άρθρου για τον Αθλητισμό

    Στην έναρξη των εργασιών της Συνόδου την Παρασκευή στις 9 το πρωί, θα παραστεί και ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Λιάνης, ο οποίος θα απευθύνει χαιρετισμό. Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας θα είναι ο ΓΓΑ, Νίκος Εξαρχος, συνεπικουρούμενος από τον Διευθυντή Αγωνιστικού Αθλητισμού Γιώργο Τσιτρούλη.

    Ενας από τους βασικούς στόχους της Ελληνικής Προεδρίας είναι η διαμόρφωση ειδικού άρθρου για τον Αθλητισμό στο νέο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Την σχετική πρόταση έκαναν ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος και ο κ.Λιάνης, στην άτυπη συνάντηση Υπουργών Αθλητισμού της ΕΕ, που έγινε πρόσφατα στις Βρυξέλλες.

    [06] Προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις στις χώρες των Δ. Βαλκανίων

    27/3/2003 6:41:00 πμ

    Πρόοδο έχουν επιτύχει τα κράτη των δυτικών Βαλκανίων σύμφωνα με την έκθεση για το έτος 2003, σχετικά με τη διαδικασία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης της Αλβανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Κροατίας, της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Σερβίας- Μαυροβουνίου, που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες. Στην έκθεση επισημαίνεται πως είναι πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες των χωρών αυτών όσον αφορά στο μεταρρυθμιστικό τους πρόγραμμα.

    Ανοίγει ο δρόμος για την ενσωμάτωσή τους στην Ε.Ε

    Με την έκθεσή της, η Επιτροπή επιβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει να ενισχύει αποτελεσματικά τα κράτη της νοτιοανατολικής Ευρώπης στην προσπάθειά τους σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

    Στην έκθεση αναφέρεται η πρόοδος που έχει συντελεστεί στο κάθε κράτος σχετικά με τη διαδικασία σταθεροποίησης και σύνδεσης με την ΕΕ, και σημειώνονται συμπεράσματα και προκλήσεις για το μέλλον, και ειδικότερα για το επόμενο έτος.

    Εξάλλου, η Επιτροπή σημειώνει ότι ο ρυθμός ενσωμάτωσης των κρατών αυτών προς την Ε.Ε, θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από τα ίδια τα κράτη των δυτικών Βαλκανίων.

    Στην έκθεση τονίζεται ότι η ΕΕ δεν είναι μόνο μια οικονομική λέσχη, αλλά μια κοινότητα αξιών και το να συμμερίζονται τα κράτη αυτές τις αξίες είναι σημαντικός παράγοντας τόσο για τη διαδικασία σταθεροποίησης και σύνδεσης όσο και για την πρόοδο προκειμένου να γίνουν υποψηφία κράτη μέλη της ΕΕ.

    O επίτροπος Κρις Πάτεν, αρμόδιος για τις εξωτερικές σχέσεις, επεσήμανε ότι η έκθεση αυτή δείχνει ότι τα κράτη της νοτιοανατολικής Ευρώπης συνεχίζουν να σημειώνουν πρόοδο στη διαδικασία μεταρρυθμίσεων που θα ανοίξουν το δρόμο για την ενσωμάτωσή τους στην Ευρώπη. Το "κλειδί" είναι η πολιτική βούληση των διοικήσεων των κρατών της περιοχής, είπε ο κ. Πάτεν και υπογράμμισε ότι θα προσφερθεί κάθε δυνατή συνδρομή για να βοηθηθούν οι πολίτες των δυτικών Βαλκανίων στην πορεία τους προς την Ε.Ε.

    Σημειώνεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 20-21ης Μαρτίου ζήτησε από την Επιτροπή να εξετάσει τρόπους για την ενίσχυση της διαδικασίας σταθεροποίησης και σύνδεσης, με βάση την εμπειρία της από τη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ.

    Σύμφωνα, με την Επιτροπή, η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε στη Θεσσαλονίκη τον Ιούνιο, θα είναι μια σημαντική ευκαιρία επανάληψης της δέσμευσης της ΕΕ σχετικά με το ευρωπαϊκό μέλλον των κρατών των δυτικών Βαλκανίων.

    [07] Ένταση στη δίκη για την υπόθεση Μποδοσάκη

    27/3/2003 11:41:00 πμ

    Aνέβηκαν οι τόνοι στο δικαστήριο μετά την κατάθεση του αυτόπτη μάρτυρα Δημήτρη Παπαρούνη, ο οποίος εξέφρασε την απόλυτη βεβαιότητα του, ότι ο άνθρωπος, που πυροβόλησε το βιομήχανο Αλέξανδρο Αθανασιάδη-Μποδοσάκη, την 1η Μαρτίου του 1988, ήταν ο Δημήτρης Κουφοντίνας. Αφορμή της έντασης στάθηκε η αξιολόγηση της μαρτυρίας του από τη συνήγορο του Κουφοντίνα κ. Ιωάννα Κούρτοβικ, που μίλησε για "επινοημένες τηλεοπτικού τύπου αναγνωρίσεις". Τη δυσαρέσκεια του για το υπονοούμενο της κ. Κούρτοβικ εξέφρασε ο πληρεξούσιος της οικογένειας Μποδοσάκη κ.Αλέξανδρος Λυκουρέζος και ζήτησε από τον Δημήτρη Κουφοντίνα να πει αν αποδέχεται τη συμμετοχή του στη δολοφονία του βιομηχάνου. Ο κατηγορούμενος επανέλαβε ότι αναλαμβάνει τις πολιτικές ευθύνες για την δράση της 17 Νοέμβρη και τις ποινικές συνέπειες.

    Υπόθεση Νορντίν

    "Εγώ θα μείνω για την υπόλοιπη ζωή μου μέσα στην φυλακή. Αυτό είναι ολοφάνερο. Το σύστημα αξιών που έχω δεν μου επιτρέπει να πω ποιος συμμετείχε σε κάθε ενέργεια".

    Ο Κουφοντίνας αμφισβήτησε την αξιοπιστία πολλών αυτοπτών μαρτύρων, κάνοντας λόγο για "Μπακατσέλους και Μηλιώνηδες" και υποστήριξε ότι έγινε ένα επικοινωνιακό παιχνίδι, το οποίο συνεχίζεται.

    Ο μάρτυρας Δημήτρης Μερκούρης, οδηγός λεωφορείου που είδε τη δολοφονία του Αλέξανδρου Αθανασιάδη Μποδοσάκη, ανέφερε στην κατάθεσή του ότι ο δράστης που πυροβόλησε φορούσε μεγάλα γυαλιά και έτσι δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσει το πρόσωπό του.

    Στο δικαστήριο κατέθεσε επίσης για την υπόθεση δολοφονίας του στρατιωτικού ακόλουθου της αμερικάνικης πρεσβείας Ουίλιαμ Νορντίν στις 28 Ιουνίου 1988 στο Κεφαλάρι ο κ. Δημήτρης Καισάριος. Ο μάρτυρας αναγνώρισε με απόλυτη σιγουριά τον Χριστόδουλο Ξηρό ως συνεπιβάτη μηχανής που είδε να φεύγει από τον τόπο της έκρηξης.

    Σύμφωνα με τον μάρτυρα λίγο πιο μακριά από το σημείο της επίθεσης, μέσα σε ένα μαύρο τζιπ, βρισκόταν και ένα τρίτο άτομο, μεγαλύτερης ηλικίας. Ο κ. Καισάριος απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου, είπε "ίσως μοιάζει με τον κύριο με τα ψαρά μαλλιά", δείχνοντας τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο. Ο μάρτυρας έδωσε ωστόσο 5% πιθανότητα να είναι ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος.

    Υποστήριξε επίσης ότι δέχεται απειλητικά τηλεφωνήματα και ζήτησε την προστασία της δικαιοσύνης. Οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων επισήμαναν στο δικαστήριο ότι προανακριτικά ο κ. Καισάριος δεν είχε περιγράψει τα χαρακτηριστικά του ατόμου, που ήταν στο τζιπ. Στο δικαστήριο προκλήθηκε ένταση όταν ο πληρεξούσιος της οικογένειας Νορντίν κ. Ηλίας Αναγνωστόπουλος, ζήτησε απο τον Δημήτρη Κουφοντίνα να του εξηγήσει κατά ποιόν τρόπο ''είναι πολιτική πράξη να τινάζεται το κεφάλι του στρατιωτικού ακολούθου 15 μέτρα μακριά''.

    Ο Δημήτρης Κουφοντίνας απάντησε στον συνήγορο: ''για τη σφαγή του ιρακινού λαού και τόσων άλλων λαών. Γιατί ποτέ η Αμερική δεν έκανε αμυντικό πόλεμο''.

    ''Χωρίς κανένα δισταγμό, το πρόσωπο του Δημήτρη Κουφοντίνα είναι το πρόσωπο, που είδα στον τόπο της δολοφονίας'', τόνισε ο αυτόπτης μάρτυρας Δημήτρης Παπαρούνης, με την έναρξη της διαδικασίας στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, όπου δικάζονται οι 19 κατηγορούμενοι για συμμετοχή στη 17Ν.

    Στην κατάθεσή του ο κ. Παπαρούνης, φίλος του βιομήχανου, δεν άφησε καμία αμφιβολία πως το πρόσωπο, που είδε σε πολύ κοντινή απόσταση να πυροβολεί τον Αθανασιάδη-Μποδοσάκη, ήταν ο φερόμενος ως ''Λουκάς'' της 17Ν.

    Ο μάρτυρας βρέθηκε στον τόπο της δολοφονίας με το αυτοκίνητό του, δίπλα σε αυτό του βιομήχανου, στη Φιλοθέη, τη στιγμή που πλησίασε μια μηχανή με δύο επιβαίνοντες.

    Επίσης, ο κ.Παπαρούνης υποστήριξε ότι είδε το συνεπιβάτη να σηκώνει το όπλο και να πυροβολεί το βιομήχανο.

    Ο μάρτυρας αναγνώρισε το Δημήτρη Κουφοντίνα από παλαιότερες φωτογραφίες του, που είδε το καλοκαίρι.

    Η δίκη συνεχίζεται με τις υποθέσεις δολοφονίας του Ουίλιαμ Νορντίν και του Παύλου Μπακογιάννη και τις απόπειρες δολοφονίας κατά Ανδρουλιδάκη, Ταρασουλέα, Πέτσου και Καραχάλιου.

    [08] Αιματηρή εισβολή Ισραηλινών στη Γάζα

    27/3/2003 5:20:00 πμ

    Δύο Παλαιστίνιοι, μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας, σκοτώθηκαν και άλλοι 15 τραυματίσθηκαν το πρωί κατά τη διάρκεια εισβολής του ισραηλινού στρατού στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με δηλώσεις Παλαιστινιακών πηγών ασφαλείας. Ο Ιχάμπ Τζαράς, 21 ετών και ο Αγιάντ Χάλεντ Φαγιάντ, 30 ετών, έπεσαν νεκροί από τα πυρά των Ισραηλινών στρατιωτών στην Μπέιτ Χανούν, που τραυμάτισαν επίσης 15 Παλαιστινίους, διευκρίνισαν οι ίδιες πηγές. Μια μονάδα του ισραηλινού στρατού, υποστηριζόμενη από επιθετικά ελικόπτερα, περικύκλωσε θέση της Δύναμης 17 στην Μπέιτ Χανούν και άνοιξε πυρ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, που σημειώνουν ότι το ελικόπτερο εκτόξευσε δύο πυραύλους εναντίον της θέσης αυτής. Η Δύναμη 17 θεωρείται από τους Ισραηλινούς ως η ''πραιτωριανή φρουρά'' του Προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Γιάσερ Αραφάτ. Σύμφωνα με το ισραηλινό ραδιόφωνο, που επικαλείται στρατιωτική πηγή, ο στρατός πραγματοποίησε στην Μπέιτ Χανούν επιχείρηση σύλληψης Παλαιστινίων ακτιβιστών, οι οποίοι σχεδίαζαν επιθέσεις κατά του Ισραήλ. Στο μεταξύ νεαρός Παλαιστίνιος συνελήφθη ''λίγο πριν πραγματοποιήσει επίθεση αυτοκτονίας στην Ιερουσαλήμ'', σύμφωνα με το Ισραηλινό ραδιόφωνο.

    Συνελήφθη επίδοξος καμικάζι στην Ιερουσαλήμ

    Ο Παλαιστίνιος, ηλικίας μόλις 17 ετών, κατάγεται από το χωριό αλ Καντέρ, κοντά στην Βηθλεέμ. Σύμφωνα με Ισραηλινές πηγές ασφαλείας, επρόκειτο να πυροδοτήσει τα εκρηκτικά που μετέφερε σε μία βαλίτσα σε ένα κέντρο νέων κοντά στο Γκίλο, στο ανατολικό τμήμα της Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

    Την Δευτέρα η συνάντηση Πάουελ-Σαλόμ για το Μεσανατολικό

    Για τις ΗΠΑ αναχώρησε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Σιλβάν Σαλόμ όπου θα συναντηθεί τη Δευτέρα με τον Αμερικανό ομόλογό του, Κόλιν Πάουελ, και άλλους αξιωματούχους, όπως μεταδίδει η Ισραηλινή τηλεόραση. Οι δύο διπλωμάτες θα συζητήσουν κυρίως για το σχέδιο λύσης του ''Κουαρτέτου'' --ΗΠΑ, ΟΗΕ, ΕΕ και Ρωσία-- για το Μεσανατολικό, που προβλέπει την ίδρυση ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους ως το 2005. Η δημοσιοποίηση του σχεδίου αναμένεται να γίνει εντός εβδομάδων.

    [09] Πυρκαγιά σε σχολείο στη Σεούλ

    27/3/2003 4:39:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Οκτώ παιδιά έχασαν τη ζωή τους και άλλα 17 τραυματίστηκαν από πυρκαγιά που ξέσπασε το βράδυ της Τετάρτης σε σχολικές αθλητικές εγκαταστάσεις στην πόλη Τσεονάν, 90 χιλιόμετρα νοτίως της Σεούλ. Οπως ανακοίνωσαν οι αστυνομικές αρχές, η φωτιά ξεκίνησε από τη μια μικρή αίθουσα δίπλα στο γήπεδο ποδοσφαίρου ενός δημοτικού σχολείου όπου εκείνη τη στιγμή κοιμόντουσαν 24 παιδιά και ο προπονητής τους. Ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να αυξηθεί αφού έξι από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, η πυρκαγιά πιθανότατα οφείλεται σε βραχυκύκλωμα. Πυροσβέστες που μίλησαν στην τοπική τηλεόραση είπαν ότι στο κτίριο δεν υπήρχαν μέτρα ασφαλείας.

    [10] Δεκάδες άμαχοι νεκροί στη Βαγδάτη

    27/3/2003 11:31:00 πμ

    Τριάντα έξι άμαχοι Ιρακινοί σκοτώθηκαν και 215 τραυματίστηκαν, ανάμεσα τους πολλά παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι, τις τελευταίες 24 ώρες από τους βομβαρδισμούς στη Βαγδάτη, σύμφωνα με τον Ιρακινό υπουργό Υγείας ενώ σύμφωνα με επίσημες ιρακινές αρχές, κατά την πρώτη εβδομάδα των αμερικανοβρετανικών πολεμικών επιχειρήσεων σκοτώθηκαν 132 άμαχοι και 537 τραυματίστηκαν. Σφοδρούς βομβαρδισμούς έζησε τη νύχτα η Βαγδάτη, ενώ δεκάδες ήταν οι εκρήξεις στα περίχωρα της. Σκληρές μάχες διεξάγονται στο νότιο Ιράκ. Εκρήξεις ακούγονται και πάλι στα προάστια της ιρακινής πρωτεύουσας. Δεκάδες Αμερικανοί πεζοναύτες τραυματίστηκαν από φιλικά πυρά κοντά στη Νασιρίγια. Στο Κουβέιτ, δύο πύραυλοι Σκουντ αναχαιτίστηκαν από αμερικανικούς πυραύλους Πάτριοτ, σύμφωνα με τον απεσταλμένο της ΝΕΤ, Νίκο Αγγελίδη. Στο μεταξύ δέυτερο μέτωπο στο βόρειο Ιράκ ανοίγουν οι Αμερικανοί με τη ρίψη 1000 αλεξιπτωτιστών.

    Διευρύνονται τα μέτωπα

    Μια φάλαγγα 120 Ιρακινών στρατιωτικών οχημάτων άρχισε από το βράδυ της Τετάρτης να μετακινείται εν μέσω αμμοθύελλας από τη Βασόρα προς τη χερσόνησο Φάο στο νότο και δέχτηκε την αεροπορική επίθεση των αμερικανο-βρετανικών δυνάμεων.

    Ακόμη μια φάλαγγα αρκετών στρατιωτικών οχημάτων της ιρακινής προεδρικής φρουράς κατευθύνεται από τη Βαγδάτη προς τη Νατζάφ, όπου έχουν εγκαταστήσει θέσεις οι σύμμαχοι.

    Περίπου 1000 Αμερικανοί αλεξιπτωτιστές της 173ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας κατέλαβαν αεροδρόμιο στο αυτόνομο Κουρδιστάν, βόρεια του Ιράκ, σύμφωνα με ανταπόκριση του CNN, προκειμένου να ανοίξουν το δρόμο για τεθωρακισμένα οχήματα.

    Η ανάπτυξή τους στην περιοχή σηματοδοτεί την έναρξη της πρώτης μεγάλης επιχείρησης των αμερικανικών δυνάμεων στο βορρά.

    Οπως έγινε γνωστό από αξιωματούχους στο Πεντάγωνο, οι αλεξιπτωτιστές, που είχαν την έδρα τους στην Ιταλία, προσεδαφίστηκαν στο αεροδρόμιο και το έθεσαν υπό τον έλεγχό τους, χωρίς να συναντήσουν αντίσταση.

    Νωρίτερα αμερικανο-βρετανικά αεροπλάνα είχαν βομβαρδίσει θέσεις των ιρακινών στα βόρεια της χώρας, καθώς οι ΗΠΑ εντείνουν τις προσπάθειες για να ανοίξουν δεύτερο μέτωπο, αυτή τη φορά στο βόρειο Ιράκ.

    Πέντε ισχυρές εκρήξεις προκάλεσαν πυκνούς μαύρους καπνούς στους λόφους απέναντι από τη Σαμ Σαμάλ, στον έλεγχόμενο από τους Κουρδους θύλακο του ιρακινού βορρά.

    Στην περιοχή Κάλακ, περίπου 40 χιλιόμετρα ανατολικά της Μοσούλης, ανταποκριτής του Ρόιτερ είδε τέσσερις μεγάλες εκρήξεις στις γραμμές των ιρακινών δυνάμεων. Ηταν οι πρώτες επιθέσεις που έγιναν στην περιοχή με το φως της ημέρας. Ο ανταποκριτές του Ρόιτερ μεταδίδουν ότι τις τελευταίες ώρες ακούστηκαν αεροπλάνα να πετούν πάνω από το Αρμπιλ και τη Σουλεϊμανίγια.

    Τραυματισμοί αμερικανών πεζοναυτών

    Δεκάδες αμερικανοί πεζοναύτες τραυματίστηκαν από φιλικά πυρά κοντά στη Νασιρίγια, όταν το αμερικανικό πυροβολικό και τα άρματα μάχης άνοιξαν κατά λάθος πυρ εναντίον τους, μετέδωσε απεσταλμένος του Γαλλικού Πρακτορείου που συνοδεύει τις αμερικανικές δυνάμεις.

    Το αρχηγείο των πεζοναυτών επλήγη από οβίδες και βλήματα όλμων με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 37 πεζοναύτες, μεταξύ των οποίων τρεις είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

    Ο απεσταλμένος του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφερε ότι τουλάχιστον έξι οχήματα που ήταν σταθμευμένα έξω από το αρχηγείο των πεζοναυτών καταστράφηκαν από τα πυρά.

    Σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματικούς, οι άνδρες στο αρχηγείο των πεζοναυτών ανταπέδωσαν αρχικά τα πυρά δίχως μέχρι στιγμής να είναι γνωστό αν έπληξαν και αυτοί με τη σειρά τους τις αμερικανικές θέσεις από τις οποίες εκδηλώθηκε η επίθεση.

    Εκπρόσωπος του αμερικανικού αρχηγείου στο Κατάρ δήλωσε ότι διεξάγεται έρευνα για το γεγονός αλλά μέχρι στιγμής δεν μπορεί να προβεί σε

    [11] Πολεμικό συμβούλιο Μπους-Μπλερ

    27/3/2003 7:10:00 πμ

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους και ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, συζήτησαν τα ''γεωπολιτικά προβλήματα'', τα οποία θα αντιμετωπίσει ο κόσμος μετά τον πόλεμο στο Ιράκ κατά τη διάρκεια του δείπνου με το οποίο ξεκίνησαν οι εργασίες της συνόδου κορυφής, όπως δηλωσε ένας Βρετανός αξιωματούχος. Αμέσως μετά την άφιξη του στην Ουάσινγκτον ο Μπλερ μετέβη στο Καμπ Ντέιβιντ, στην εξοχική κατοικία του Αμερικανού προέδρου όπου πρόκειται να περάσει τη νύχτα.

    Αργότερα, σήμερα οι δύο ηγέτες θα έχουν τηλεδιάσκεψη 40-60 λεπτών με την Ουάσινγκτον, το Λονδίνο και το αρχηγείο των συμμαχικών δυνάμεων στο Κατάρ σχετικά με τη στρατηγική που υιοθετήθηκε για την επέμβαση στο Ιράκ την περασμένη εβδομάδα.

    Στη συνέχεια θα συζητήσουν τα ''γεωπολιτικά προβλήματα'', στα οποία ήδη αναφέρθηκαν κατά το δείπνο. Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν περιλαμβάνεται ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών στην ανοικοδόμηση του Ιράκ, η ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, οι σχέσεις της Δύσης με το μουσουλμανικό κόσμο και οι διατλαντικές σχέσεις.

    [12] Πάουελ: Δεν θα παραχωρήσουμε τον έλεγχο του Ιράκ στον ΟΗΕ

    27/3/2003 4:45:00 πμ

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν προτίθενται να παραχωρήσουν τον έλεγχο του Ιράκ στον ΟΗΕ αν και όταν ανατρέψουν τον Ιρακινό Πρόεδρο Σαντάμ Χουσέιν, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ. ''Δεν μπήκαμε σε όλο αυτόν τον κόπο με τους εταίρους μας στην συμμαχία για να μην είμαστε κατόπιν σε θέση να έχουμε ένα σημαντικό ηγεμονικό έλεγχο σχετικά με το πώς θα εξελιχθεί (το Ιράκ) στο μέλλον'', είπε ο Πάουελ σε επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων. ''Δεν θα υποστηρίζαμε το να παραχωρήσουμε ουσιαστικά τα πάντα στον ΟΗΕ ώστε κάποιος που θα ορίσει ο ΟΗΕ να αναλάβει ξάφνου την ηγεσία όλης αυτής της επιχείρησης'', πρόσθεσε ο Πάουελ.

    ''Αναλάβαμε μια ευρύτερη υποχρέωση -- να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρχει μια λειτουργική Ιρακινή κυβέρνηση που θα υποστηρίζεται από την συμμαχία, με το επίκεντρο της (πολιτικής) βαρύτητας να παραμένει στην συμμαχία, στο στρατιωτικό και το πολιτικό επίπεδο'', είπε ο ίδιος.

    Ο Πάουελ δήλωσε πάντως ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα έπρεπε να έχουν ένα ρόλο στο μεταπολεμικό Ιράκ, καθώς αυτό θα καταστήσει ευκολότερη τη συμμετοχή και άλλων χωρών ώστε να συμβάλουν αυτές στο κόστος της ανοικοδόμησης.

    ''Αν ζητήσουμε από αυτά τα έθνη να πάρουν αυτά τα κεφάλαια με κοινοβουλευτικές διαδικασίες, θα είναι πολύ ευκολότερο για τις κυβερνήσεις να το καταφέρουν αν έχει διεθνή υπόσταση'' η διαδικασία αυτή, εξήγησε ο Πάουελ.

    Ο όρος ''συμμαχία'' χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση Μπους για να περιγράψει τις ΗΠΑ, την Βρετανία και άλλες χώρες που έχουν κάποια συμβολή στην εισβολή στο Ιράκ.

    Το θέμα του ρόλου του ΟΗΕ έχει έλθει στο προσκήνιο ακόμη πιο έντονα τις τελευταίες ημέρες καθώς ο οργανισμός δεν έχει καταφέρει να ορίσει τους όρους για την πώληση του ιρακινού πετρελαίου εν καιρώ πολέμου, ενώ δεν έχει επίσης καταφέρει να αποδώσει στο Ιράκ τρόφιμα και φάρμακα αξίας εκατομμυρίων δολαρίων που οφείλονται ήδη στο Ιράκ. Το πολιτικό πρόβλημα της ανάμιξης του ΟΗΕ μετά τον πόλεμο είναι, επιπλέον, ότι έτσι θα τον νομιμοποιούσε, σύμφωνα με ειδικούς.

    Εξ άλλου, ο Αμερικανός ΥπΕξ σε δηλώσεις του είπε ότι οι ΗΠΑ ''δεν θα ξεχάσουν'' την Γερμανική στάση στον ΟΗΕ κατά την προσπάθεια της Ουάσινγκτον να αποσπάσει την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον πόλεμο κατά του Ιράκ.

    Ο Πάουελ είπε στον Γερμανό ομόλογό του Γιόσκα Φίσερ ότι η αμερικανική κυβέρνηση είναι ''πολύ απογοητευμένη'' με την αντίθεση στον πόλεμο που εξέφρασε ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, ήδη από την προεκλογική του εκστρατεία. ''Δεν θα μπορέσουμε να ξεχάσουμε το θέμα'', είπε ο Πάουελ.

    [13] Σε άσχημη κατάσταση οι πετρελαιοπηγές στο νότιο Ιράκ

    27/3/2003 10:20:00 πμ

    Τρείς μήνες και περίπου ένα δισεκατομμύριο δολάρια θα χρειαστούν για να αποκατασταθούν οι ζημιές στις πετρελαιοπηγές της Ρουμάιλα, ώστε να αρχίσουν και πάλι οι εξαγωγές πετρελαίου, εκτιμά ο αρχηγός των βρετανικών δυνάμεων, πτέραρχος Μπράιαν Μπάριτζ. "Οι πετρελαιοπηγές στο νότιο Ιράκ είναι σε άσχημη κατάσταση. Οι μηχανικοί θα χρειαστούν τρείς μήνες να τις επισκευάσουν ώστε να είμαστε τότε σε θέση να επαναλάβουμε την ροή του πετρελαίου", τόνισε ο πτέραρχος Μπάριτζ σε συνέντευξη Τύπου στο Κατάρ.

    Η αποκατάσταση των ζημιών

    Δυτικοί αναλυτές σε θέματα πετρελαίου εκτιμούν ότι μετά από 12 χρόνια κυρώσεων του ΟΗΕ κατά του Ιράκ η πετρελαική υποδομή της χώρας είναι σε άσχηνη κατάσταση.

    "Υπολογίζεται ότι η αποκατάσταση των ζημιών στην πετρελαϊκή υποδομή θα κοστίσει περίπου ένα δισεκατομμύριο δολάρια για να γίνει δυνατή η πλήρης εκμετάλευση του κοιτάσματος που φτάνει τα 1,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα".

    Δεκάδες ειδικοί πυροσβέστες εργάζονται πυρετωδώς υπό την κάλυψη των αμερικανικών δυνάμεων για να κατασβέσουν τις πυρκαγιές που άναψαν οι ιρακινοί σε εννιά πετρελαιοπηγές, όταν τις εγκατέλειψαν.

    Οι πυρκαγιές σε τρεις πετρελαιοπηγές έχουν ήδη τεθεί υπό έλεγχο.

    [14] Έκκληση βοήθειας 2 δις για το Ιράκ θα απευθύνει ο ΟΗΕ

    27/3/2003 3:53:00 πμ

    Στην μεγαλύτερη έκκληση για βοήθεια που έχει απευθύνει ποτέ ετοιμάζεται να προβεί ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος ζητά από διεθνείς δωρητές 2 δις δολάρια για το Ιράκ, δηλώνουν αξιωματούχοι του ΟΗΕ. Η έκκληση, που αρχικά αναμενόταν να γίνει την επόμενη εβδομάδα, ενδέχεται να κατατεθεί την Παρασκευή, είπαν οι αξιωματούχοι. Ωστόσο διπλωμάτες εκτιμούν ότι θα υπάρξει ελάχιστος ενθουσιασμός ανάμεσα στις κυβερνήσεις των χωρών μελών του Οργανισμού, καθώς οι περισσότερες θεωρούν πως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία φέρουν την μεγαλύτερη ευθύνη για την ανθρωπιστική βοήθεια και την ανοικοδόμηση, δεδομένου ότι άρχισαν την πολεμική τους επιχείρηση δίχως την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Χρειαζόμαστε αυτά τα χρήματα επειγόντως

    Αξιωματούχοι στον ΟΗΕ περιμένουν ότι η έκκληση για βοήθεια θα φθάσει το ποσό των 2,1 δις δολαρίων, περιλαμβανομένου ενός ποσού-ρεκόρ, ύψους 1,2 δις δολαρίων, που θα αποδοθεί στο Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος λιμού στο Ιράκ.

    ''Χρειαζόμαστε αυτά τα χρήματα επειγόντως, καθώς σε τέσσερις ως έξι εβδομάδες η μέση Ιρακινή οικογένεια θα έχει εξαντλήσει τα αποθέματα τροφίμων που διαθέτουν'', είπε ένας αξιωματούχος.

    Από τους σημαντικότερους δωρητές σε παρελθούσες εκκλήσεις για ανθρωπιστική βοήθεια ήταν οι ΗΠΑ, η ΕΕ, η Ιαπωνία, ο Καναδάς και η Αυστραλία.

    Οι αγορές φαρμάκων και τροφίμων ύψους 8,9 δις δολαρίων στο πλαίσιο του προγράμματος πετρέλαιο αντί τροφίμων έχουν ήδη γίνει, αλλά τα αγαθά αυτά δεν έχουν παραδοθεί και ο ΟΗΕ επανεξετάζει το πρόγραμμα ώστε να αντεπεξέλθει στην τρέχουσα κατάσταση.

    ''Εξετάζουμε την κατάσταση και νομίζω ότι είμαστε όλοι έτοιμοι να επιστρέψουμε στο Ιράκ και να ξαναρχίσουμε την δουλειά αν μας το επιτρέψουν οι συνθήκες'', δήλωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη.

    [15] Χωρίς αποτέλεσμα η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας

    27/3/2003 2:47:00 πμ

    Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ συνήλθαν εκτάκτως σήμερα, για τον πόλεμο στο Ιράκ, μετά από πρωτοβουλία του Αραβικού Συνδέσμου και του Κινήματος των Αδεσμεύτων, την οποία συνυπογράφει η Κίνα. Στη σύσκεψη συζητήθηκε η παύση του πυρός στο Ιράκ, αλλά και η ανθρωπιστική βοήθεια που πρέπει να δοθεί στη χώρα. Η συνεδρίαση θα επαναληφθεί και τις επόμενες ημέρες. Πρώτος ομιλητής ήταν ο Ιρακινός πρεσβευτής Μοχάμεντ Αλ Ντούρι, ο οποίος κατηγόρησε ΗΠΑ και Βρετανία για τις επιθέσεις στη χώρα του, ενώ ζήτησε επειγόντως να αποσταλεί ανθρωπιστική βοήθεια.

    Εκκληση του Ιρακινού πρεσβευτή να σταματήσει ο πόλεμος

    Ο πρεσβευτής του Ιράκ στα Ηνωμένα Εθνη, Μοχάμεντ Αλ Ντούρι κατηγόρησε τις ΗΠΑ και τη Βρετανία ότι προκαλούν χιλιάδες θύματα στη χώρα του και αξίωσε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να σταματήσει "την απροκάλυπτη επίθεση" εναντίον της χώρας του.

    "Το Ιράκ, ιδρυτικό μέλος των Ηνωμένων Εθνών, υφίσταται μία εγκληματική, βάρβαρη αμερικανο-βρετανική επίθεση", επισήμανε ο Μοχάμεντ Αλ Ντούρι, μιλώντας στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, την πρώτη μετά την εκδήλωση της επίθεσης.

    "Αυτή η επίθεση έχει προκαλέσει χιλιάδες θύματα, μεταξύ των οποίων παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι", είπε ο Ιρακινός διπλωμάτης, προσθέτοντας ότι "οι δυνάμεις του ιρακινού στρατού δίνουν σκληρές μάχες εναντίον αυτής της βρώμικης επίθεσης και την αντιμετωπίζουν με ηρωϊσμό".

    Ο Αλ Ντούρι υπενθύμισε ότι όλες οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Ιράκ αναφέρονται στην ανάγκη να γίνει σεβαστή η εδαφική ακεραιότητα της χώρας και κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι με την επίθεσή τους "δείχνουν απροκάλυπτη αδιαφορία για την θέληση της διεθνούς κοινότητας".

    Τα Αραβικά κράτη στον ΟΗΕ ζήτησαν τη σύγκληση έκτακτης συνόδου του Συμβουλίου Ασφαλείας, ανταποκρινόμενα στο αίτημα των υπουργών Εξωτερικών των χωρών του Αραβικού Συνδέσμου για ''την άμεση και άνευ όρων απόσυρση των δυνάμεων εισβολής'' από το Ιράκ, δήλωσε ο πρεσβευτής της Συρίας στον ΟΗΕ.

    [16] Μακελειό σε αγορά της Βαγδάτης

    27/3/2003 12:54:00 πμ

    Σφοδροί βομβαρδισμοί δέχτηκαν την Τετάρτη τα περίχωρα της Βαγδάτης. Το πρωί πύραυλος Κρουζ έπληξε αγορά στο κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι από 40 άμαχοι και δεκάδες να τραυματιστούν. Για ''λάθος'' κάνουν λόγο Αμερικανοί και Βρετανοί αξιωματούχοι και επισημαίνουν ότι οι νεκροί είναι 15. "Χτυπήσαμε συστοιχίες πυραύλων και όχι την αγορά της πόλης", δηλώνει εκπρόσωπος του Πενταγώνου. Σύμφωνα, με Αμερικανούς και Βρετανούς αξιωματούχους η επιχείρηση πλησιάζει στην πιο κρίσιμη φάση της μάχης για την κατάληψη της ιρακινής πρωτεύουσας.

    [17] Προβλέψεις για λαϊκή ιρακινή αντίσταση από τον Ασαντ

    27/3/2003 10:02:00 πμ

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία θα αντιμετωπίσουν μια "αραβική λαϊκή αντίσταση" σε περίπτωση "κατάληψης του Ιράκ" ,υποστήριξε ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ σε συνέντευξή του στην λιβανέζικη εφημερίδα Ας Σαφίρ. "Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μία υπερδύναμη που μπορεί να καταλάβει ένα πιο μικρό κράτος ,αλλά μπορεί να επιβάλει πλήρη έλεγχο;" αναρωτήθηκε ο Ασαντ . "Οι ΗΠΑ και η Βρετανία δεν μπορούν να ελέγξουν όλο το Ιράκ και θα συναντήσουν πολύ ισχυρή αντίσταση", προέβλεψε ο Σύρος Πρόεδρος, ο οποίος πιστεύει ότι "ο στρατός και ο λαός του Ιράκ θα αντιταχθούν σθεναρά και σε περίπτωση κατάληψης του Ιράκ θα υπάρξει μια αραβική λαϊκή αντίσταση στην κατοχή που έχει ήδη αρχίσει".

    Είναι η πρώτη φορά που ο Σύρος Πρόεδρος εκφράζει την εχθρότητά του στον αμερικανοβρετανικό πόλεμο. Ερωτηθείς για το επίπεδο των συροαμερικανικών σχέσεων αυτή τη στιγμή ο Ασαντ τόνισε ότι είναι "ασταθείς, αλλά όχι από την πλευρά της Συρίας".

    [18] Μπλιξ:''Δεν υπάρχουν απτές αποδείξεις για χημικά όπλα''

    27/3/2003 4:43:00 πμ

    Το αμερικανικό κέντρο διοίκησης ανακοίνωσε την Τρίτη ότι βρέθηκαν περισσότερες από 3.000 στολές και μάσκες σε ένα νοσοκομείο της Νασιρίγια, δεν εντοπίστηκε όμως κανένα χημικό όπλο, όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου. Η ανακάλυψη των στολών προστασίας κατά των χημικών όπλων στη Νασιρίγια ''προκαλεί υποψίες'', αλλά δεν αποδεικνύει ότι το Ιράκ διαθέτει χημικά όπλα, όπως υποστηρίζει ο επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό, Χανς Μπλιξ. ''Δεν πιστεύω ότι αποτελεί απόδειξη ότι το Ιράκ έχει χημικά όπλα. Ασφαλώς προκαλεί υποψίες ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και για αυτό χρειάζονται οι στολές προστασίας", είπε ο Μπλιξ μιλώντας στο BBC.

    [19] Αγνοείται τριμελές συνεργείο της τηλεόρασης Al Arabiya

    27/3/2003 3:39:00 πμ

    Τριμελές συνεργείο της τηλεόρασης Al Arabiya που εδράζεται στο Ντουμπάι, αγνοείται από το περασμένο Σάββατο σύμφωνα με ανακοίνωση του τηλεοπτικού σταθμού την οποία εξέδωσε την Πέμπτη. Το κανάλι ανέφερε ότι έχει χάσει την επαφή του με τον Σύριο ρεπόρτερ Wael Awwad, τον Λιβανέζο οπερατέρ Talal Masri και τον επίσης Λιβανέζο τεχνικό Ali Safa, ενώ κάλυπταν τον πόλεμο στο Ιράκ, χωρίς όμως να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

    [20] Αμερικανοί τραυματίες μεταφέρθηκαν στην Ισπανία

    27/3/2003 2:47:00 πμ

    Στρατιωτικό αεροσκάφος με Αμερικανούς στρατιώτες που τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις στο Ιράκ προσγειώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα απόψε στην αεροπορική βάση Ρότα της νότιας Ισπανίας, όπως έγινε γνωστό από το ισπανικό υπουργείο Αμυνας. Οι τραυματίες, ο αριθμός των οποίων δεν διευκρινίστηκε, επέβαιναν σε ένα C-141 το οποίο έφτασε στις 00:40 (ώρα Ελλάδας) στην κυριότερη βάση που χρησιμοποιούν από κοινού οι ισπανικές και οι αμερικανικές δυνάμεις στο ισπανικό έδαφος. Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που Αμερικανοί τραυματίες μεταφέρονται στην Ισπανία, η κυβέρνηση της οποίας υποστηρίζει την Ουάσινγκτον στον πόλεμο με το Ιράκ.

    [21] Δισεκατομμύρια θα κοστίσει στις ΗΠΑ η κατοχή του Ιράκ

    27/3/2003 1:50:00 πμ

    Το τίμημα της μεταπολεμικής κατοχής του Ιράκ από τις ΗΠΑ θα είναι τόσο μεγάλο που ορισμένοι ειδικοί προειδοποιούν ότι θα κάνει το κόστος του πολέμου να φαίνεται, συγκριτικά, μηδαμινό. Οι εκτιμήσεις αυτές έρχονται σε μια στιγμή που η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε κακή κατάσταση, και ήδη υπάρχουν ανησυχίες για το πώς θα αντεπεξέλθουν οι ΗΠΑ στο κόστος του πολέμου. Αυτήν την εβδομάδα, ο Λευκός Οίκος ζήτησε από το αμερικανικό Κογκρέσο περίπου 75 δις επιπλέον χρηματοδότηση για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα μεσοπρόθεσμα κόστη του πολέμου εναντίον του Ιράκ.

    Την ώρα που το Κογκρέσο δεν έχει ακόμη εγκρίνει τον προϋπολογισμό της ανοικοδόμησης, οι ανησυχίες για το κόστος του πολέμου προβλήθηκαν ως ένας από τους λόγους για τους οποίους η Γερουσία ψήφισε την περικοπή των φοροαπαλλαγών που πρότεινε ο Μπους, συνολικού ύψους 726 δις δολαρίων, κατά το ήμισυ.

    Για μια κυβέρνηση που ξοδεύει 2 τρις δολάρια το χρόνο, ένα εφάπαξ έξοδο 75 δις δολαρίων μοιάζει συγκριτικά μικρό. Θα προστεθεί, όμως, σε αυτό που η κυβέρνηση Μπους εκτιμά ήδη ότι θα είναι ένα έλλειμμα-ρεκόρ στον προϋπολογισμό, δηλαδή 304 δις δολάρια το 2003, και θα επιβαρύνει το τρέχον εσωτερικό και εξωτερικό χρέος των 6,4 τρις δολαρίων των ΗΠΑ.

    Το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων (Council on Foreign Relations), σε πρόσφατη έκθεσή του, εκτίμησε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα χρειαστεί να κρατούν 75.000 άνδρες στο Ιράκ τα επόμενα χρόνια, και αυτό, μαζί με τα έξοδα για την βοήθεια και την ανοικοδόμηση, θα μπορούσε να κοστίσει 20 δις δολάρια το χρόνο ''για πολλά χρόνια''.

    Ο Μπομπ Μπίξμπι, στέλεχος της Κόνκορντ Κοαλίσιον, ενός συμβουλευτικού ομίλου που επικεντρώνεται στον προϋπολογισμό, κάνει λόγο από την πλευρά του για κόστος ''ανάμεσα στα 10 και τα 30 δις δολάρια'' ετησίως. ''Κανείς δεν έχει στην πραγματικότητα την παραμικρή ιδέα πόσο θα κοστίσουν όλα αυτά", δηλώνει ο Λάιλ Γκράμλεϊ, πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ και οικονομικός σύμβουλος του Ομίλου Ερευνας Σουάμπ, στην Ουάσινγκτον. ''Θα μπορούσε να σημαίνει πολλά, πάρα πολλά χρήματα''.

    [22] Εκκληση Αναν για τα δικαιώματα των Ιρακινών

    26/3/2003 11:49:00 μμ

    Έκκληση στη διεθνή κοινότητα να σεβασθεί το δικαίωμα του ιρακινού λαού να επιλέξει τη μελλοντική κυβέρνηση της χώρας του και τη διαχείριση των φυσικών πόρων της, απηύθυνε ο γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφι Αναν. Μιλώντας στη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, που συγκλήθηκε μία εβδομάδα μετά την εκδήλωση της αμερικανικής επίθεσης εναντίον του Ιράκ, ο Κόφι Αναν επισήμανε πως "όλοι θέλουμε να δούμε να τελειώνει ο πόλεμος το ταχύτερο δυνατό" και εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι απέτυχαν οι προσπάθειες για τον αφοπλισμό του Ιράκ με ειρηνικά μέσα.

    Συνεργασία για να γεφυρωθούν οι διαφορές

    Ο Κόφι Αναν κάλεσε τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Κίνα, τη Γαλλία και τη Βρετανία-τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας-να συνεργαστούν για να γεφυρώσουν τις διαφορές τους στο θέμα του Ιράκ, τονίζοντας πως το Συμβούλιο πρέπει να "ανακαλύψει εκ νέου " την ενότητά του και να εργασθεί για την ειρήνη και τον σεβασμό του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ.

    Ζήτησε τέλος από όλες τις πλευρές να σεβαστούν τις Συνθήκες της Γενεύης για την προστασία των αιχμαλώτων πολέμου και των αμάχων.

    [23] Υφεση στη διεθνή οικονομία ''βλέπει'' το ΔΝΤ

    27/3/2003 1:53:00 πμ

    Ένας παρατεταμένος πόλεμος στο Ιράκ είναι πιθανό να βυθίσει τον κόσμο σε ύφεση, προειδοποίησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς αυξάνονται οι ενδείξεις ότι ο πόλεμος επιδεινώνει το οικονομικό κλίμα. Το ΔΝΤ ετοιμάζεται να μειώσει την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη στο 3,3% από το 3,7% στην εξαμηνιαία έκθεση της 9ης Απριλίου.

    Ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Χερστ Κέλερ βλέπει ''περιθώριο περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων'' για τόνωση της ανάπτυξης, ενώ ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουκάς Παπαδήμος, θεωρεί ''πολύ δύσκολο'' να αποφανθεί για το αν είναι αρκετή η πρόσφατη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, γιατί δεν είναι δυνατόν να εκτιμηθεί η πορεία του πληθωρισμού.

    Παπαδήμος: Δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις

    Ο Διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Χερστ Κέλερ δήλωσε στη γερμανική εβδομαδιαία επιθεώρηση Wirtschaftswoch ότι ένας μακρός πόλεμος θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια ανάκαμψη. ''Στην περίπτωση μιας μακράς σύγκρουσης, η παγκόσμια ύφεση δεν μπορεί πιά να αποκλειστεί'', είπε. ''Εξαρτάται από το πόσο θα κρατήσει ο πόλεμος και τι ζημιά θα κάνει. Ακόμη και ένας σύντομος πόλεμος είναι ένα πρόσθετο εμπόδιο για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Η αβεβαιότητα παρατείνεται. Πολλοί παράγοντες της αγοράς θα συνεχίσουν να είναι διστακτικοί'', πρόσθεσε.

    Από την άλλη, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουκάς Παπαδήμος σε συνέντευξή του στη γαλλική οικονομική εφημερίδα ''Αgefi'' ανέφερε ότι είναι αδύνατο να πει κάποιος αν η πρόσφατη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ είναι αρκετή. Επίσης, τόνισε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να εκτιμήσει κανείς τους οικονομικούς κινδύνους για την οικονομική δραστηριότητα ή να προβλέψει τη βραχυπρόθεσμη πορεία του πληθωρισμού.

    [24] Χριστοδουλάκης: ''Εποχή πολιτικής αγοράς μιζέριας''

    27/3/2003 1:25:00 πμ

    Δριμύτατη κριτική κατά των επικριτών των επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας άσκησε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ). Ο κ. Χριστοδουλάκης έκανε λόγο για ''εποχή πολιτικής αγοράς μιζέριας'', για ''αρχιτέκτονες του γκρίζου'', καθώς και για ''εργολάβους της καταστροφολογίας'' που υποβαθμίζουν τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, ακόμη και της σημαντικής επιτυχίας της μείωσης της ανεργίας, και οι οποίοι βλέπουν σκάνδαλα σε κάθε έργο που πραγματοποιείται με την συμμετοχή του Δημοσίου. Ο κ. Χριστοδουλάκης επισήμανε ότι πρέπει να δούμε της πραγματικές διαστάσεις της οικονομίας χωρίς ωραιοποιήσεις, αλλά και χωρίς "κακοποιήσεις και φανατισμένες υπερβολές".

    Προς πλήρη αποκρατικοποίηση το Χρηματιστήριο Αθηνών

    Απευθυνόμενος προς τα ανώτατα διοικητικά στελέχη ελληνικών και ξένων τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας, ο Νίκος Χριστοδουλάκης υπογράμμισε ότι οι τράπεζες καλούνται μεταξύ άλλων να προχωρήσουν και να κλείσουν τις ρυθμίσεις με τα πανωτόκια, καθώς δεν θα υπάρξουν νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες από πλευράς της κυβέρνησης, αλλά και να προσφέρουν περισσότερες χρηματοδοτικές ευκαιρίες στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    Επίσης κάλεσε τις τράπεζες να προσφέρουν στο νοικοκυριά νέα ελκυστικά προϊόντα, τα οποία να μπορούν να υποκαταστήσουν τις φθίνουσες αποδόσεις των αποταμιεύσεων και υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα έκδοσης λαϊκών ομολόγων θα συνεχιστεί όπως έχει προγραμματισθεί.

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών ανέφερε επίσης ότι το μέγεθος των ελληνικών τραπεζών παραμένει μικρό συγκριτικά με αυτό των τραπεζών των χωρών μελών της ΕΕ. Η πραγματοποίηση συγχωνεύσεων και η διεύρυνση των συνεργασιών με άλλα πιστωτικά ιδρύματα ενισχύουν τις οικονομίες κλίμακας, την πιστωτική αξιοπιστία και την πρόσβαση σε κεφάλαια, ανέφερε ο Νίκος Χριστοδουλάκης.

    Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι το υπουργείο θα ανταποκριθεί θετικά στην πρόταση 7 ελληνικών τραπεζών να αποκτήσουν με διαδικασία εξαγοράς και αναδοχή (underwriting) τις μετοχές της ΕΧΑΕ (Ελληνικά Χρηματιστήρια ΑΕ) που σήμερα κατέχει σε ποσοστό 33,4% το Ελληνικό Δημόσιο. Οι συνεργαζόμενοι τραπεζικοί όμιλοι θα αγοράσουν οι ίδιοι το 14% και θα προσφέρουν με ιδιωτική τοποθέτηση το 19% σε όλους τους νυν μετόχους, ενώ ταυτόχρονα αναλαμβάνουν την αναδοχή της κάλυψης. Με τον τρόπο αυτό αποκρατικοποιείται πλήρως το Χρηματιστήριο Αθηνών.

    Αισιόδοξος ο Καρατζάς για την πορεία του τραπεζικού συστήματος

    Σε εισαγωγική του ομιλία ο πρόεδρος της ΕΕΤ και διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Θεόδωρος Καρατζάς εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία του εγχώριου τραπεζικού συστήματος. ''Το τραπεζικό σύστημα αγωνίζεται να εξέλθει υγιές και αλώβητο από τη σημερινή αβεβαιότητα, πιστεύω ακράδαντα ότι θα το επιτύχει και η επιτυχία αυτή θα είναι προς όφελος ολόκληρης της ελληνικής οικονομίας και της προόδου της'', τόνισε.

    Ο κ.Καρατζάς αναφέρθηκε και στους επικριτές του τραπεζικού συστήματος. Οι γενικές, αόριστες και απλουστευμένες --αν όχι απλοϊκές-- αιτιάσεις που κατά καιρούς διατυπώνονται δεν προσφέρουν καμία υπηρεσία, είπε. Απλώς αποπροσανατολίζουν το κοινό και συντηρούν ξεπερασμένες πρακτικές και νοοτροπίες, που δημιουργήθηκαν πριν αρκετές δεκαετίες, όταν η λειτουργία του τραπεζικού συστήματος συγχεόταν με εκείνη των εταιριών κοινής ωφελείας, ανέφερε ο κ.Καρατζάς.

    Αναφερόμενος στην μείωση των επιτοκίων καταθέσεων, ο κ.Καρατζάς επισήμανε ότι ''τα πραγματικά επιτόκια προκύπτουν από το ύψος του πληθωρισμού, τον οποίο φυσικά οι τράπεζες δεν έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν''. Και πρόσθεσε: ''Εξάλλου η γενικευμένη μείωση των επιτοκίων μπορεί να μειώνει την ανταμοιβή των παραδοσιακών μορφών αποταμίευσης, παράλληλα όμως ευνοεί και τους δανειολήπτες, με προφανείς ευνοϊκές συνέπειες στην οικονομική ανάπτυξη και τα εισοδήματα''.

    [25] ''Υιοθετήστε ένα άθλημα''

    27/3/2003 2:37:00 πμ

    Την έναρξη του προγράμματος ''Υιοθετήστε ενα άθλημα'' κήρυξαν σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο κλειστό δημοτικό γυμναστήριο Αμαρουσίου ''Σπύρος Λούης'', ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου, η υφυπουργός Ελένη Κούρκουλα και η πρόεδρος του ''ΑΘΗΝΑ 2004'' Γιάννα Αγγελοπούλου.

    Στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος που εντάσσεται στο πλαίσιο της Ολυμπιακής Παιδείας, είναι να μυήσει τους μαθητές στις αξίες και τα ιδανικά των Παραολυμπιακών Αγώνων. Το πρόγραμμα απευθύνεται στους μαθητές των τριών τελευταίων τάξεων του δημοτικού, γυμνασίου και της πρώτης τάξης λυκείου, όλων των δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων της χώρας.

    Οι μαθητές μαθαίνουν για τα παραολυμπιακά αθλήματα

    Για την γνωριμία των μαθητών με τα 19 παραολυμπιακά αθλήματα θα γίνουν εκδηλώσεις, διαγωνισμοί, εκπαιδευτικά παιχνίδια, επικοινωνία με κορυφαίους αθλητές των παραολυμπιακών αγώνων.

    Στο πλαίσιο αυτών των δράσεων, κάθε σχολείο θα επιλέξει ενα άθλημα το οποίο και θα υποστηρίξει μέχρι την έναρξη των παραολυμπιακών αγώνων, τον Σεπτέμβριο του 2004.

    Ο υπουργός Παιδείας στην ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι μαθητές υιοθετώντας τα παραολυμπιακά αθλήματα, υιοθετούν αξίες ζωής, ισοτιμίας, αλληλεγγύης και υπερηφάνειας. Η ελληνική πολιτεία κάνει μια τεράστια προσπάθεια για την ισότιμη συμμετοχή των ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες μέσα στην τάξη''.

    Στη χώρα μας σήμερα, λειτουργούν 1074 τμήματα ένταξης για άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, 283 σχολεία ειδικής αγωγής, 50 εργαστήρια επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, ενώ σε 90 μαθητές παρέχεται κατ' οίκον διδασκαλία. Παράλληλα έχουν συσταθεί 500 νέες θέσεις εκπαιδευτικών και 601 θέσεις μονίμων μελών ειδικού εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού για τη διδασκαλία μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

    Ο κ. Ευθυμίου επίσης ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα καταθέσει στο Συμβούλιο Υπουργών Παιδείας, στις 5 Μαΐου, ψήφισμα για τη διαμόρφωση κοινής στάσης των ''15'' στο θέμα της αγωγής και της εκπαίδευσης των ατόμων με αναπηρία.

    Παράλληλαν στις 16 και 17 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα φόρουμ με θέμα: ''Για μια Ευρώπη χωρίς εμπόδια για τους νέους με αναπηρία'', στο οποίο θα συμμετέχουν εκπρόσωποι απο δίκτυα νέων απο όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, εκ των οποίων οι μισοί θα είναι νέοι με αναπηρία.

    [26] Μία αγωνιστική επέβαλε η ΕΠΟ στον Καρεμπέ

    27/3/2003 7:19:00 πμ

    Με μία αγωνιστική τιμώρησε η επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ τον Κριστιάν Καρεμπέ, για τα όσα συνέβησαν στον αγώνα πρωταθλήματος του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ στη Ριζούπολη. Ετσι, ο Γάλλος μέσος θα απουσιάσει από την επόμενη αναμέτρηση των πρωταθλητών Ελλάδας, που είναι την επόμενη εβδομάδα στην Πάτρα με την Παναχαϊκή.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Καρεμπέ είχε τιμωρηθεί με αποκλεισμό τριών αγωνιστικών για την αποβολή του στο ματς αυτό (ποινή την οποία ήδη εξέτισε), ενώ η επιπλέον ποινή αφορά το επεισόδιο που είχε στη συνέχεια με Καφφέ και Οκκά, το οποίο δεν είχε καταγραφεί στο φύλλο αγώνα.

    [27] Η ΑΕΚ ζητά να γίνονται ίδια μέρα και ώρα οι αγώνες

    27/3/2003 3:21:00 πμ

    Να διεξάγονται Κυριακή και την ίδια ώρα όλοι οι αγώνες του πρωταθλήματος, μετά την 25η αγωνιστική, ζητά η ΠΑΕ ΑΕΚ με επιστολή της προς την Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΑΕ. Παράλληλα, η ΑΕΚ έστειλε επιστολή και προς την ΕΠΟ, με την οποία ζητά να πληροφορηθεί τα κριτήρια βάση των οποίων ορίσtηκαν οι συγκεκριμένες ημερομηνίες διεξαγωγής των αγώνων της ημιτελικής φάσης του κυπέλλου Ελλάδας και, όπως αναφέρει, εφόσον δεν συντρέχουν ειδικοί λόγοι, πρέπει να προχωρήσει η Ομοσπονδία σε αναθεώρηση αυτών των ημερομηνιών διενεργώντας δημόσια κλήρωση.

    [28] Η Ακαντέμικ αντίπαλος του Αρη στα προημιτελικά

    27/3/2003 2:20:00 πμ

    Την Ακαντέμικ Σόφιας θα αντιμετωπίσει ο Αρης στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Καπ. Η ομάδα του Βαγγέλη Αλεξανδρή κατατάχθηκε συνολικά έκτη στην πανευρωπαϊκή φάση και θα αντιμετωπίσει τους Βούλγαρους, που κατετάγησαν τρίτοι.

    Ο πρώτος αγώνας θα γίνει στη Θεσσαλονίκη στις 8 Απριλίου και η ρεβάνς μια εβδομάδα αργότερα στη Σόφια. Υπενθυμίζεται ότι οι δύο ομάδες είχαν αναμετρηθεί στον τελικό της Νότιας Περιφέρειας, με την Ακαντέμικ να αναδεικνύεται νικήτρια με 81-80.

    Συνοπτικά τα ζευγάρια των προημιτελικών:

    Ουνίξ Καζάν (Ρωσία)-Βέντσπιλς (Λετονία)

    Χέμοφαρμ (Σερβία/Μαυροβούνιο)-Χάποελ Τελ Αβίβ (Ισραήλ)

    Ακαντέμικ Σόφιας (Βουλγαρία)-ΑΡΗΣ

    Προκόμ Τρεφλ (Πολωνία)-Ντιζόν (Γαλλία)

    [29] Κίνα: Μειώνεται ο αριθμός των μολύνσεων από την ''πνευμονία''

    27/3/2003 10:45:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Ο αριθμός των μολύνσεων από την επιδημία της άτυπης πνευμονίας, έχει αρχίσει να μειώνεται, στην νότια Κίνα, ανακοίνωσε η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας. Επιστήμονες της ΠΟΥ, οι οποίοι ερευνούν τα συμπτώματα της επιδημίας, που ίσως συνδέονται με το σύνδρομο αναπνευστικής ανεπάρκειας, δήλωσαν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων της άτυπης πνευμονίας είχε αυξηθεί τον χειμώνα στη νότια Κίνα, αλλα τώρα μειώνεται. Οι αρχές στη νότια επαρχία της Γκουανγκντόνγκ, στην οποία πρωτοεμφανίστηκε η επιδημία της άτυπης πνευμονίας, δήλωσαν ότι μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου 31 άτομα είχαν χάσει τη ζωή τους και 792 είχαν μολυνθεί. Οι αρχές θα ανακοινώσουν τα στοιχεία του Μαρτίου για την επιδημία τον επόμενο μήνα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 27 March 2003 - 10:27:14 UTC