Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-03-29

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αίσια η έκβαση της αεροπειρατείας
  • [02] Αντιπολεμικά συλλαλητήρια σε ολόκληρη την Ελλάδα
  • [03] ''Κιβωτός της Ελπίδας'' για το Ιράκ
  • [04] Ποινικές διώξεις για εργατικά ατυχήματα στη ΔΕΗ
  • [05] Μήνυμα ειρήνης από γυναίκες-βουλευτές
  • [06] Κοινές απόψεις και ανησυχίες ΕΕ- χωρών Λατινικής Αμερικής
  • [07] Β. Κορέα: Δεν θα επιτρέψουμε επιθεωρήσεις, όπως το Ιράκ
  • [08] ΗΠΑ: Τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον Αμερικανών
  • [09] Νέα τροπή στην εξέλιξη του πολέμου
  • [10] Επίθεση αυτοκτονίας σκοτώνει Αμερικανούς στρατιώτες
  • [11] Σημαντικές απώλειες και στα δυο ''στρατόπεδα''
  • [12] CIA και ειδικές δυνάμεις ψάχνουν επί ιρακινού εδάφους
  • [13] Για πρώτη φορά επιτρέπει η Κίνα αντιπολεμικές διαδηλώσεις
  • [14] Μόνο πυρηνική βόμβα μπορεί να πλήξει τον Σαντάμ
  • [15] Μπλερ: ''Δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις''
  • [16] Εναντίον των Ιρακινών το βόρειο μέτωπο
  • [17] Μεγάλης διάρκειας ο πόλεμος, πιστεύουν οι Αμερικανοί
  • [18] Mειώσεις τιμών φαρμάκων
  • [19] Ενόργανη Γυμν.: Ολοκληρώθηκαν οι προκριματικοί
  • [20] Συνάντηση χορηγών των Ολυμπιακών Αγώνων
  • [21] Αναβλήθηκαν συναυλίες των Ρόλινγκ Στόουνς στο Χονγκ Κονγκ
  • [22] Αυξάνουν οι νεκροί από την άτυπη πνευμονία
  • [23] Σωτήρια η άθληση για την καρδιά
  • [24] Ινδία: ''Υπουργείο'' για την καταπολέμηση κουνουπιών
  • [25] Μυστήρια έλξη ένιωσε η Μαρί Πρίσλεϊ για τον Τζάκσον

    [01] Αίσια η έκβαση της αεροπειρατείας

    29/3/2003 10:42:00 πμ

    Σώοι είναι όλοι οι επιβάτες του αεροσκάφους των τουρκικών αερογραμμών στο οποίο εκδηλώθηκε αεροπειρατεία και το οποίο προσγειώθηκε τα μεσάνυχτα στο αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος", ενώ στα χέρια των ελληνικών αρχών βρίσκεται περίπου από τις 4:00 ο Τούρκος αεροπειρατής. Στο αεροσκάφος τύπου Airbus 310, που πραγματοποιούσε την πτήση Κωνσταντινούπολη-Αγκυρα, επέβαιναν 192 επιβάτες και 11μελές πλήρωμα, ενώ δύο F-16 της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας το παρακολουθούσαν εξ' αρχής διακριτικά. Στο αεροδρόμιο βρέθηκε από την πρώτη στιγμή ο αρχηγός της ΕΛΑΣ για το συντονισμό της επιχείρησης. Στο αεροπλάνο επέβαιναν αρκετοί Τούρκοι βουλευτές, καθώς πρόκειται για ένα σύνηθες δρομολόγιό τους που εκτελείται κάθε Παρασκευή. Όλοι οι επιβάτες είναι ασφαλείς, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, την ικανοποίηση του εξέφρασε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης.

    ''Ψυχολογικά προβλήματα''

    Ο αεροπειρατής παραδόθηκε και συνελήφθη από αστυνομικούς ειδικά εκπαιδευμένους για περιπτώσεις αεροπειρατείας και οδηγήθηκε με περιπολικό στο κεντρικό κτίριο της Αστυνομικής διεύθυνσης του αερολιμένα Αθηνών. Τις πρώτες πρωινές ώρες, θα προσέλθει στην Εισαγγελία Αθηνών.

    Ο αεροπειρατής ονομάζεται Οζγκιούρ Γκεντσασλάν, 20 ετών, και φέρεται να έχει σοβαρότατα ψυχολογικά προβλήματα, σύμφωνα με τον Νομάρχη Κωνσταντινούπολης, Σαλίμ Εσκίογλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για μόνιμο κάτοικο Γερμανίας αλλά πήγαινε τακτικά στην Τουρκία, ενώ η μητέρα και η αδελφή του κρατούνται στη Γερμανία. Όπως μεταδόθηκε από τα διεθνή πρακτορεία, ο δράστης φερόταν ζωσμένος με εκρηκτικά.

    Οι 192 επιβάτες αναχώρησαν στις 9.06 το πρωί, με άλλο τουρκικό αεροσκάφος για την Αγκυρα, ενώ το αεροσκάφος στο οποίο έγινε η αεροπειρατεία αποδεσμεύτηκε από το "Ελ. Βενιζέλος" και αναχώρησε για την τουρκική πρωτεύουσα, με το 11μελές πλήρωμά του.

    Λίγο μετά τις 3:00, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τους δημοσιογράφους από το "Ελ. Βενιζέλος", απευθυνόμενος πρώτα στα αγγλικά στις οικογένειες των επιβατών, λέγοντας ότι όλοι είναι ασφαλείς. Ο ίδιος εξέφρασε τις ευχαριστίες του στην ΕΛΑΣ, το υπουργείο Μεταφορών, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και το προσωπικό του Διεθνούς Αερολιμένα. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι με τη συνεργασία των δύο υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδος και Τουρκίας και με το συντονισμό του Έλληνα πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, η απελευθέρωση των επιβατών είχε αίσιο τέλος.

    Την ικανοποίησή του για το αίσιο τέλος της υπόθεσης εξέφρασε από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, εκφράζοντας τη συμπάθειά του στο πλήρωμα και τους επιβάτες. Παράλληλα, συνεχάρη τους άνδρες και τις γυναίκες της ΕΛΑΣ, καθώς και τον αρχηγό, τον αττικάρχη και τους ανώτατους αξιωματικούς που βρίσκονταν όλοι στο αεροδρόμιο. "Η Ελλάδα είναι μια ασφαλής χώρα, που μπορεί να αντιμετωπίσει σοβαρά περιστατικά", δήλωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης και κατέληξε λέγοντας ότι διεξάγεται προανάκριση του δράστη.

    Ο υπουργός διευκρίνισε ότι το πρωί του Σαββάτου θα υπάρξει ανακοίνωση από την ελληνική αστυνομία σχετικά με το γεγονός της αεροπειρατείας. Σημειώνεται ότι ο κ. Χρυσοχοΐδης έφτασε οδικώς από τη Βέροια όπου βρισκόταν για το άτυπο συμβούλιο των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

    Μεταξύ των επιβατών ήταν οι τρεις βουλευτές του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ο πρώην βουλευτής και υπουργός Ισίν Τσελεμπί, ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Μαχμούτ Γιλντίζ και ο γενικός διευθυντής της τράπεζας Κοινωφελών Ιδρυμάτων.

    Συνεχής η επικοινωνία Παπανδρέου-Γκιούλ

    Το αεροσκάφος προσγειώθηκε σε ειδικό χώρο του αεροδρομίου αποκλείσθηκε από οχήματα ασφαλείας ενώ θέσεις πήραν ειδικά εκπαιδευμένοι αστυνομικοί.

    Ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρίστος Βερελής βρισκόταν σε συνεχή επαφή με το Κέντρο Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας, καθώς και με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Για το περιστατικό είχε ενημερωθεί από την πρώτη στιγμή και ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, καθώς και οι υπουργοί Δημόσιας Τάξης, Εσωτερικών και Εξωτερικών.

    Η ηγεσία της ΕΛΑΣ και της Πυροσβεστικής συνομίλησαν από το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων του "Ελ. Βενιζέλου" με τον αεροπειρατή και τους πιλότους.

    Σε συνεχή επικοινωνία βρισκόταν ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών με τον Τούρκο ομόλογό του, για τον συντονισμό των προσπαθειών. Η υγεία των επιβατών και του πληρώματος είναι αυτό που προέχει για την Τουρκία, είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ στον Γ. Παπανδρέου, μετέδωσε το πρακτορείο "Ανατολή".

    Μετά από συνομιλία που είχε ο αεροπειρατής με τον Τούρκο πρωθυπουργό, μέσω κινητού τηλεφώνου, ο δράστης φέρεται να ζήτησε από τον πύργο ελέγχου να μεταφερθούν στο αεροσκάφος σκάλες για να κατεβούν οι επιβάτες. Ακολούθησε συνομιλία του αεροπειρατή με τον υπουργό Μεταφορών της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ.

    Ο αεροπειρατής είχε ζητήσει ανεφοδιασμό για να αποχωρήσει προς το αεροδρόμιο Τέγκελ του Βερολίνου ή στο Ντίσελντορφ.

    Σημειώνεται ότι καθ' όλη τη διάρκεια των επιχειρήσεων, το Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας λειτουργούσε κανονικά.

    Σειρά αεροπειρατειών στην Τουρκία

    Το αεροσκάφος των τουρκικών αερογραμμών, πτήση ΤΚ 160, απογειώθηκε από την Κωνσταντινούπολη στις 22:00, με προορισμό την Αγκυρα. Λίγα λεπτά προτού φτάσει στον προορισμό του, εκδηλώθηκε αεροπειρατεία. Σύμφωνα με τον βοηθό νομάρχη Κωνσταντινούπολης, το αεροσκάφος άλλαξε κατεύθυνση καθώς βρισκόταν πάνω από την Πάνορμο (Μπαντιρμά).

    Τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί και άλλες αεροπειρατείες στην Τουρκία.

    Το Νοέμβριο του 2002, απετράπη αεροπειρατεία όταν προσωπικό ασφαλείας των ισραηλινών αερογραμμών Ελ Αλ αφόπλισαν επιβάτη που ήταν οπλισμένος με μαχαίρι, κατά τη διάρκεια πτήσης από το Τελ Αβιβ προς την Κωνσταντινούπολη.

    Τον Οκτώβριο του 1999 ένα Boeing 737 των αιγυπτιακών αερογραμμών κατελήφθη από Αραβόφωνο άνδρα, ο οποίος απαίτησε την αλλαγή της πορείας του αεροσκάφους από την Κωνσταντινούπολη, που ήταν ο αρχικός προορισμός της, προς το Κάιρο. Τελικά προσγειώθηκε στο Αμβούργο και ο αεροπειρατής παραδόθηκε στις γερμανικές αρχές.

    [02] Αντιπολεμικά συλλαλητήρια σε ολόκληρη την Ελλάδα

    29/3/2003 10:16:00 πμ

    Αντιπολεμική συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος και πορεία στην αμερικανική πρεσβεία προγραμματίζουν στις 12 το μεσημέρι , ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ, πολιτικές νεολαίες, καθώς και άλλοι φορείς. Αντιπολεμικά συλλαλητήρια θα πραγματοποιηθούν σήμερα και σε Θεσσαλονίκη, Χανιά ,Βόλο και στις περισσότερες πρωτεύουσες Νομών.

    Σήμερα Σάββατο, στις 12 το μεσημέρι η Αθήνα δίνει το δικό της παρών στο νέο παγκόσμιο αντιπολεμικό ραντεβού. Η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΑ, οι πολιτικές νεολαίες, η Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής και άλλοι φορείς καλούν τους πολίτες στη νέα αντιπολεμική συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος και την πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία.

    Οι κορυφαίες συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν εξαγγείλει και νέα 4ωρη στάση εργασίας από τις 11 ως τις 3 το μεσημέρι και συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, την Πέμπτη 3 Απριλίου. Υπενθυμίζεται ότι την ίδια ημέρα οι δημόσιοι υπάλληλοι πραγματοποιούν 24ωρη απεργία.

    Παρών στις κινητοποιήσεις δίνουν και οι φοιτητές και οι μαθητές της Μαγνησίας. Το Σάββατο, οι αντιπολεμικές κινήσεις του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ, της Αντίσταση-Θεσσαλονίκη 2003 και της Εργατικής Πρωτοβουλίας διοργανώνουν συλλαλητήριο στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Ελευθερίας, ενώ την Κυριακή, όλοι οι φορείς και οι οργανώσεις του Νομού θα περικυκλώσουν το στρατηγείο του Τυρνάβου.

    Νέες κινητοποιήσεις ενάντια στον πόλεμο προγραμματίζονται και στη Βάση της Σούδας. Την Κυριακή, το ΚΚΕ διοργανώνει πορεία στην αμερικανική Βάση, ενώ 2ήμερο αποκλεισμό της Βάσης οργανώνει στις 5 και 6 Απριλίου το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ. Η Αρχιεπισκοπή Κρήτης αποφάσισε κάθε μεσημέρι στις 12 να χτυπούν πένθιμα οι καμπάνες των εκκλησιών για πέντε λεπτά, μέχρι τη λήξη των επιχειρήσεων.

    [03] ''Κιβωτός της Ελπίδας'' για το Ιράκ

    29/3/2003 3:17:00 πμ

    Η συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας για τα παιδιά του Ιράκ, ξεκινά τη Δευτέρα στις 10 το πρωί, από την πλατεία Συντάγματος, σε μια προσπάθεια του Δήμου Αθηναίων ''Κιβωτός της Ελπίδας''. Η δήμαρχος Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη και οι εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανώσεων καλούν τους πολίτες της Αθήνας να συνεισφέρουν στην προσπάθεια για τη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας που θα αποσταλεί στο Ιράκ. Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις που συμμετέχουν στην προσπάθεια, η οποία γίνεται με το συντονισμό του Δήμου Αθηναίων, είναι η UNICEF, οι Γιατροί του Κόσμου, ο Ερυθρός Σταυρός, η Ύπατη Αρμοστεία Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες, η Action Aid, οι Φαρμακοποιοί του Κόσμου και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους πρόσφυγες.

    Προτεινόμενα αγαθά

    Τα προτεινόμενα από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις προς συγκέντρωση τρόφιμα, είναι αλεύρι, ιωδιούχο αλάτι, ρύζι γλασέ, ηλιέλαιο, ζάχαρη και σαπούνι.

    Το φαρμακευτικό υλικό που ενδείκνυται για τις συγκεκριμένες συνθήκες που βιώνουν οι πολίτες του Ιράκ, είναι επιδεσμικό υλικό, αντιβιοτικά πάσης φύσεως, κολλύρια, παυσίπονα-αναλγητικά, αντιφλεγμονώδη, αντιαιμορραγικά, ηρεμιστικά, βιταμίνες, αντιδιαρροϊκά, τοπικά αντισηπτικά, αντιυποτασικά και καρδιοτονωτικά.

    Επίσης, μπορούν να προσφέρονται κουβέρτες, μπιτόνια (νερού) 10 λίτρων, κουζινικά σκεύη, λάμπες κηροζίνης, στρώματα και σόμπες κηροζίνης.

    [04] Ποινικές διώξεις για εργατικά ατυχήματα στη ΔΕΗ

    29/3/2003 3:03:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Τριπόλεως, ασκήθηκαν ποινικές διώξεις κατά στελεχών του εργοστασίου της ΔΕΗ στην Μεγαλόπολη, κατόπιν της προκαταρκτικής εξέτασης που είχε διατάξει τον Σεπτέμβριο του 2002, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ε. Κρουσταλάκης για τα εργατικά ατυχήματα που είχαν σημειωθεί εκείνο το χρονικό διάστημα στην Αττική, την Κόρινθο και την Τρίπολη.

    Θα δικαστούν πέντε υποθέσεις ιδιωτών εργοδοτών

    Αναλυτικότερα, το περασμένο φθινόπωρο ο Κρουσταλάκης διέταξε τους προϊσταμένους των Εισαγγελιών Πρωτοδικών Αθηνών, Κορίνθου και Τριπόλεως να διενεργήσουν προκαταρκτική εξέταση για τα θανατηφόρα ατυχήματα που υπήρξαν, στην Αττική κατά την εκτέλεση Ολυμπιακών έργων, στα διυλιστήρια της "Motor Oil" και στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στην Μεγαλόπολη.

    Στη συνέχεια όπως έγινε γνωστό ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Τριπόλεως ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και σωματικές βλάβες από αμέλεια κατά συρροή σε βάρος του διευθυντή του εργοστασίου της ΔΕΗ στην Μεγαλόπολη Γ. Βάκρινου, του τομεάρχη λειτουργίας Β. Κάππου, του προϊσταμένου συνεργείου Β. Γερωργανά, του μηχανικού υπηρεσίας Α. Ανάγνου και του προϊσταμένου λειτουργίας Γ. Καραβά.

    Ακόμα, κατά του Βάκρινου ασκήθηκε δίωξη για παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας.

    Επίσης, στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Κορίνθου θα δικαστούν πέντε υποθέσεις ιδιωτών εργοδοτών εναντίον των οποίων ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για παράβαση της εργατικής νομοθεσίας που είχε ως συνέπεια να σημειωθούν εργατικά ατυχήματα.

    Ως προς τα τρία θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα που έγιναν το φθινόπωρο του 2002 στις εγκαταστάσεις των διυλιστηρίων της "Motor Oil", η προκαταρκτική έρευνα συνεχίζεται από τον αρμόδιο εισαγγελέα.

    [05] Μήνυμα ειρήνης από γυναίκες-βουλευτές

    29/3/2003 4:55:00 πμ

    Με τη συμμετοχή δεκάδων γυναικών μελών των εθνικών κοινοβουλίων της ΕΕ, των υποψηφίων χωρών και του Ευρωκοινοβουλίου, πραγματοποιείται τη Δευτέρα 31 Μαρτίου στην Αθήνα, στο αμφιθέατρο ''Γιάννος Κρανιδιώτης'' του υπουργείου Εξωτερικών, η έκτακτη συνεδρίαση του Δικτύου Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ίσων Ευκαιριών της ΕΕ. Κυρίαρχα θέματα θα είναι η συμμετοχή των γυναικών στο διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης, καθώς και η νομική, οικονομική και κοινωνική διάσταση των δικαιωμάτων των γυναικών. Το πρωί της Δευτέρας οι σύνεδροι θα επισκεφθούν την Ακρόπολη, από όπου θα απευθύνουν αντιπολεμικό μήνυμα και θα υπογράψουν τη ''διακήρυξη των γυναικών για την ειρήνη'', ζητώντας τερματισμό του πολέμου στο Ιράκ και ειρηνική επίλυση της κρίσης στο πλαίσιο του ΟΗΕ και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Η συνεδρίαση πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της προέδρου της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ίσων Ευκαιριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ Αννας Καραμάνου και την υποστήριξη του υπουργείου Εξωτερικών και της Γενικής Γραμματείας Ισότητας.

    Χαιρετισμό στις συνέδρους θα απευθύνουν ο προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών και υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου και η Γενική Γραμματέας Ισότητας Εφη Μπέκου-Μπαλτά.

    Οι εργασίες της συνεδρίασης θα ολοκληρωθούν με την υιοθέτηση ''διακήρυξης'' για το μέλλον της Ευρώπης, την ισότητα των φύλων και τα δικαιώματα των γυναικών, στην οποία θα ενσωματωθούν οι αποφάσεις του συνεδρίου.

    [06] Κοινές απόψεις και ανησυχίες ΕΕ- χωρών Λατινικής Αμερικής

    28/3/2003 6:56:00 μμ

    Στο ρόλο του ΟΗΕ, για την ανασυγκρότηση τού Ιράκ μετά τη λήξη τού πολέμου, εστίασαν την προσοχή τους οι υπουργοί Εξωτερικών της Λατινικής Αμερικής, στη συνάντησή τους με τον προεδρεύοντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου. Ο κύριος Παπανδρέου υποστήριξε ότι τα Ηνωμένα Εθνη πρέπει να έχουν πρωτεύοντα ρόλο στη διαδικασία ανοικοδόμησης, τονίζοντας ότι είναι η μόνη οδός που θα αποτρέψει νέες εντάσεις στην περιοχή. Και εξέφρασε την άποψη ότι για να γεφυρωθεί το διατλαντικό χάσμα, πρέπει να υπάρξει η ευρωπαϊκή φωνή σε ισότιμη βάση με την αμερικανική πλευρά. Στη συνάντηση κορυφής τον Ιούνιο, οι κ.κ. Σημίτης και Μπους ελπίζω ότι θα ξεκινήσουν τη συζήτηση σε ουσιαστικά θέματα και σε ισότιμη βάση, είπε ο κ. Παπανδρέου. Αναφερόμενος στις συζητήσεις με τους εταίρους του της Λατινικής Αμερικής, δηλαδή τις χώρες της Mercosur (Παραγουάη, Ουρουγουάη, Αργεντινή και Βραζιλία), την Χιλή και την Βολιβία, ο κ. Παπανδρέου επισήμανε την ταύτιση απόψεων που σημειώθηκε σε πολλά από τα θέματα της διεθνούς πολιτικής σκηνής, μεταξύ των οποίων και του "οδικού χάρτη" που έχει αποφασισθεί για την διευθέτηση του Παλαιστινιακού προβλήματος.

    Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών διαπίστωσε επίσης σύμπτωση απόψεων με τις χώρες Mercosur σε θέματα που αφορούν το εμπόριο, την διακίνηση ναρκωτικών, την ασφάλεια και την διεθνή τρομοκρατία και τόνισε την σημασία της ενίσχυσης της συνεργασίας των χωρών αυτών με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    O ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική κ. Χαβιέ Σολάνα, τόνισε από την πλευρά του ότι στηρίζει πάντα το κείμενο των Συμπερασμάτων του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Βρυξελλών, σε ό,τι αφορά τον κεντρικό ρόλο που θα πρέπει να διαδραματίσει ο ΟΗΕ στην κρίση του Ιράκ και την διαφύλαξη της εδαφικής ακεραιότητάς του.

    "Έχει διατυπωθεί η γνώμη 15 κρατών - μελών και μάλιστα στο ανώτατο επίπεδο", συμπλήρωσε ο κ. Σολάνα. Αναφερόμενος στην ταύτιση απόψεων που σημειώθηκε ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις λατινοαμερικανικές χώρες, ο Ισπανός διπλωμάτης δήλωσε: "Στην σημερινή περίπλοκη κατάσταση, τέτοιες συζητήσεις με κάνουν να πιστεύω ότι ο κόσμος μπορεί να διοικηθεί διαφορετικά και τελικά να γίνει καλύτερος".

    Ο προεδρεύων του συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών των χωρών - μελών της Mercosur, υπουργός Εξωτερικών της Παραγουάης κ. Χοσέ Μορένο Ρουφινέλι, συμφώνησε με τον Ελληνα ομόλογό του ότι υπάρχει σύγκλιση απόψεων σε πολλά από τα μεγάλα διεθνή θέματα και εξέφρασε την επιθυμία για στενότερη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση. ‘

    "Η Ευρώπη μπορεί να μας διδάξει πολλά με την τεράστια εμπειρία της από την Ένωση και την ολοκλήρωσή της. Μας δίνει ελπίδες ότι τέτοιοι σχηματισμοί μπορούν να λειτουργήσουν και να εξελιχθούν", δήλωσε ο κ. Ρουφινέλι αναφερόμενος στην ολοκλήρωση που επιχειρούν τα μέλη της Mercosur (Νότια Κοινή Αγορά).

    Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές και εμπορικές διαπραγματεύσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης - Mercosur, τόσο ο κ. Ρουφινέλι όσο και ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για το Εμπόριο κ. Πασκάλ Λαμί δήλωσαν ότι "εξελίσσονται σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα". Ο κ. Λαμί τόνισε μάλιστα ότι "στις σχέσεις μας με την Λατινική Αμερική, όταν θα χρειαστεί, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποδείξει ότι οι υποσχέσεις της δεν ήταν μόνο λόγια".

    [07] Β. Κορέα: Δεν θα επιτρέψουμε επιθεωρήσεις, όπως το Ιράκ

    29/3/2003 9:35:00 πμ

    Δεν πρόκειται να ενδώσει στις διεθνείς απαιτήσεις και να επιτρέψει πυρηνικές επιθεωρήσεις, ή να συμφωνήσει να αφοπλισθεί η Βόρεια Κορέα σύμφωνα με διακήρυξη που εξέδωσε το Σάββατο, τονίζοντας ότι το Ιράκ διέπραξε αυτό το λάθος και τώρα πληρώνει το τίμημα. ''Η Βόρεια Κορέα θα είχε ήδη την ίδια μοίρα με το Ιράκ, εάν είχε συμβιβαστεί όσον αφορά την επαναστατική της αρχή και είχε αποδεχθεί το διεθνές αίτημα των ιμπεριαλιστών και των συμπαθούντων αυτούς για πυρηνικές επιθεωρήσεις και αφοπλισμό'', γράφει η εφημερίδα Ροντόνγκ Σινμούν, όργανο του κυβερνώντος κόμματος.

    [08] ΗΠΑ: Τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον Αμερικανών

    29/3/2003 4:55:00 πμ

    Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην πρωτεύουσα του Πακιστάν, Ισλαμαμπάντ, προειδοποίησε τους Αμερικανούς πολίτες να προσέχουν για πιθανές επιθέσεις σε βάρος τους από άτομα μεταμφιεσμένα σε ζητιάνους ή σε πλανόδιους πωλητές. ''Οι Αμερικανοί καλούνται να αποφεύγουν τις περιοχές με συνωστισμό όπου αυτά τα άτομα θα μπορούσαν να πλησιάσουν τα οχήματα τους'', αναφέρει η πρεσβεία στην οδηγία της που δημοσιεύτηκε στο Internet. Επίσης, οι ΗΠΑ προειδοποίησαν ότι τρομοκράτες σχεδιάζουν επιθέσεις στην Υεμένη, εναντίον αμερικανικών συμφερόντων και συμβούλευσαν τους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στη χώρα αυτή να σκεφτούν εάν θα πρέπει να την εγκαταλείψουν. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται ότι οι Αμερικανοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί επειδή υπάρχουν "αξιόπιστες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες τρομοκράτες σχεδιάζουν επιθέσεις στην Υεμένη", αλλά και λόγω των εντάσεων και της αυξημένης ανησυχίας όσον αφορά την ασφάλεια εξαιτίας της παρούσας κατάστασης στην περιοχή.

    ''Η Αμερικανική πρεσβεία έχει ενδείξεις για μια πιθανή απειλή σε βάρος Αμερικανών πολιτών και άλλων Δυτικών στο Πακιστάν από τρομοκράτες μεταμφιεσμένους σε πλανόδιους πωλητές ή επαίτες'', προστίθεται στην ανακοίνωση.

    [09] Νέα τροπή στην εξέλιξη του πολέμου

    29/3/2003 9:42:00 πμ

    Παύση στην προέλαση των αμερικανικών στρατευμάτων προς τη Βαγδάτη, διάρκειας 4 έως 6 ημερών, διέταξε η αμερικανική διοίκηση, λόγω του ελλιπούς ανεφοδιασμού και της ισχυρής αντίστασης που προβάλουν οι Ιρακινοί. Στο μεταξύ, άλλη μία νύχτα σφοδρών βομβαρδισμών έζησε την Παρασκευή η Βαγδάτη, ενώ και τις πρωινές ώρες ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν τόσο το κέντρο όσο και τα περίχωρα της πόλης. Το υπουργείο Πληροφοριών χτυπήθηκε από πυραύλους Τόμαχοκ και υπέστη σοβαρότατες ζημιές. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, με αμείωτη ένταση συνεχίστηκαν οι βομβαρδισμοί στη Βασόρα, ενώ σκληρές μάχες σημειώθηκαν στις πόλεις Νατζάφ, Νασιρίγια και Μοσούλη.

    Παύση της προέλασης των συμμαχικών δυνάμεων

    Νέα τροπή παίρνουν πλέον οι πολεμικές επιχειρήσεις στο Ιράκ, μετά την παύση της προέλασης των αμερικανικών στρατευμάτων προς τη Βαγδάτη, που διέταξαν την Παρασκευή οι Αμερικανοί διοικητές.

    Η απόφαση για παύση διάρκειας από τέσσερις έως έξι ημέρες, πάρθηκε λόγω του ελλιπούς ανεφοδιασμού και της ισχυρής αντίστασης που προβάλουν οι Ιρακινοί, όπως δήλωσαν Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι.

    Όπως ανακοινώθηκε, η "επιχειρησιακή παύση" σημαίνει ότι θα σταματήσει η προέλαση ενόσω οι στρατιωτικοί θα επιλύουν τα προβλήματα που έχουν προκύψει με την επιμελητεία και με τις μακριές γραμμές ανεφοδιασμού από το Κουβέιτ.

    Η χρήση τεθωρακισμένων οχημάτων που καταναλώνουν πολλά καύσιμα έχει περιοριστεί για λόγους οικονομίας ενώ υπάρχουν ελλείψεις και στα τρόφιμα. Σε μία μονάδα του πεζικού, για παράδειγμα, οι μερίδες φαγητού των στρατιωτών περικόπηκαν σε μία από τρεις την ημέρα.

    Ωστόσο, οι Αμερικανοί τόνισαν ότι θα συνεχιστούν οι αεροπορικές επιδρομές και οι βομβαρδισμοί ανοίγοντας το δρόμο για την επίθεση στη Βαγδάτη.

    Αμείωτοι οι βομβαρδισμοί στη Βαγδάτη

    Το κτήριο του υπουργείου Πληροφοριών στη Βαγδάτη υπέστη σοβαρές ζημιές από πύραυλο που έπληξε την περιοχή τα ξημερώματα του Σαββάτου.

    Τουλάχιστον ένας πύραυλος διαπέρασε τη στέγη του ενδεκαόροφου κτηρίου, με αποτέλεσμα να καταστραφούν οι κεραίες και τα δορυφορικά πιάτα που βρίσκονταν στην ταράτσα. Στον τελευταίο όροφο στεγάζεται η δημόσια εταιρεία παροχής Ιντερνετ του Ιράκ.

    Ο βομβαρδισμός ήταν τόσο σφοδρός που προκλήθηκαν ζημιές μέχρι και το ισόγειο, όπου παρατηρήθηκε διαρροή νερού. Ζημιές υπέστη και ένα διπλανό κτήριο, όπου έχουν τα γραφεία τους πολλά μέσα ενημέρωσης μεταξύ των οποίων το πρακτορείο Ρόιτερ και το Γαλλικό Πρακτορείο.

    Νωρίτερα, ελικόπτερα της αμερικανικής 101ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον Ιρακινών στρατευμάτων στα νοτιοδυτικά της ιρακινής πρωτεύουσας, καταστρέφοντας πολλά θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, όπως μετέδωσε δημοσιογράφος του τηλεοπτικού δικτύου CNN.

    Ο ίδιος ανέφερε πως οι αμερικανικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε μονάδες της Μεραρχίας Μεδίνα της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς του Ιράκ, ενώ δεν υπήρξαν απώλειες από την πλευρά των αμερικανικών δυνάμεων.

    Επιχειρήσεις και στο Βόρειο Ιράκ

    Βομβαρδιστικά αεροσκάφη από το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Θίοντορ Ρούσβελτ βομβάρδισαν σήμερα το πρωί δύο βάσεις εκτόξευσης πυραύλων εδάφους-αέρος στο Bόρειο Ιράκ, όπως είπαν δύο πιλότοι που συμμετείχαν στην επιχείρηση αυτή.

    Οι θέσεις αυτές εντοπίστηκαν χάρη στα ραντάρ τους, από αεροσκάφη που πραγματοποιούσαν νυχτερινή αποστολή προστασίας ενός αεροδρομίου στο Βόρειο Ιράκ, στο οποίο την νύχτα της περασμένης Τετάρτης προς Πέμπτη έπεσαν με αλεξίπτωτα χίλιοι στρατιώτες τη 173ης ταξιαρχίας του αμερικανικού πεζικού.

    "Βρισκόμασταν στα περίχωρα του αεροδρομίου για να αποτρέψουμε οποιαδήποτε απειλή που θα ερχόταν από το νότο", τόνισε ο ένας πιλότος, ενώ ένας άλλος διευκρίνισε ότι τα αμερικανικά αεροσκάφη πετούσαν σε μεγάλο ύψος, όπου δεν θα μπορούσαν να τα χτυπήσουν οι πύραυλοι.

    Επίθεση ενταντίον παραστρατιωτικών στη Βασόρα

    Αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη χρησιμοποίησαν βόμβες κατευθυνόμενες με λέιζερ για να καταστρέψουν ένα κτήριο στην Βασόρα όπου πιστεύεται ότι είχαν καταφύγει περίπου 200 παραστρατιωτικοί Ιρακινοί, όπως ανέφερε η Κεντρική Διοίκηση.

    Εκπρόσωπος της αμερικανικής Κεντρικής Διοίκησης υποστήριξε ότι σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες "κανείς δεν βγήκε" από το γκρεμισμένο διόροφο κτήριο, ενώ πρόσθεσε πως ο βομβαρδισμός έγινε στο πλαίσιο της επιχείρησης για την κατάληψη της πόλης.

    Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφέρεται ότι δύο βομβαρδιστικά τύπου F-15E έριξαν βόμβες στο χώρο όπου διεξαγόταν η παραστρατιωτική συγκέντρωση, χαρακτηρίζοντας τον "κατεπείγοντα στόχο". Οι βόμβες αυτές έχουν την ικανότητα να διεισδύουν στο κτίριο προτού εκραγούν, ελαχιστοποιώντας έτσι τις ζημιές στη γύρω περιοχή, όπου βρίσκεται και μία εκκλησία, προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Βορειότερα, εκρήξεις συγκλόνισαν και τη Μοσούλη, όπως μετέδωσε ένας δημοσιογράφος του αραβικού καναλιού Αλ Τζαζίρα, ενός από τα λίγα διεθνή μέσα ενημέρωσης που έχουν ανταποκριτή στην περιοχή.

    Στο μεταξύ το βράδυ της Παρασκευής, περίπου έξι πύραυλοι έπληξαν την πόλη της Νατζάφ, όπως μετέδωσε ανταποκριτής του Ρόιτερ. Νωρίτερα, ένα σύννεφο καπνού δημιουργήθηκε πάνω από την πόλη, όταν αμερικανική αεροπορική επιδρομή έπληξε αποθήκη πυρομαχικών, όπως δήλωσε Αμερικανός λοχίας.

    [10] Επίθεση αυτοκτονίας σκοτώνει Αμερικανούς στρατιώτες

    29/3/2003 11:46:00 πμ

    Καμικάζι σκότωσε πέντε Αμερικανούς στα νότια της πόλης Νατζάφ, σύμφωνα με το Associated Press, ενώ το Reuters αναφέρει ότι ακόμα δεν έχει εξακριβωθεί ο αριθμός των θυμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες άγνωστος άντρας σταμάτησε με το ταξί του κοντά σε αμερικανικό μπλόκο και άρχισε να ζητά βοήθεια. Πέντε Αμερικανοί στρατιώτες πλησίασαν για να δουν τι συμβαίνει και τότε το αυτοκίνητο εξερράγη.

    [11] Σημαντικές απώλειες και στα δυο ''στρατόπεδα''

    29/3/2003 10:55:00 πμ

    Σκληρές μάχες σημειώνονται σε όλη την επικράτεια του Ιράκ από Βορά έως Νότο. Τα συμμαχικά στρατεύματα προσπαθούν να φτάσουν στον πολυπόθητο στόχο που λέγεται Βαγδάτη, ενώ από την άλλη πλευρά οι Ιρακινοί αντιστέκονται σθεναρά στην προέλαση των αμερικανοβρετανικών χερσαίων δυνάμεων. Αδικα θύματα αυτού του πολέμου είναι οι άμαχοι, καθώς δεκάδες είναι αυτοί που καθημερινά χάνουν την ζωή τους. Όμως και οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές αντιμετωπίζουν σημαντικές απώλειες. Για δεκάδες νεκρούς κάνουν λόγο οι Ιρακινοί το τελευταίο 24ωρο, ενώ 28 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των επιχειρήσεων. Ο εκπρόσωπος των βρετανικών δυνάμεων στο Ιράκ λοχαγός Αλ Λόκγουντ, δήλωσε σήμερα ότι δεν υπάρχει καμία πληροφορία για αγνοούμενους Βρετανούς στρατιώτες στην περιοχή της Βασόρας, διαψεύδοντας την πληροφορία που υπήρξε νωρίτερα ότι τέσσερις ή πέντε βρετανοί στρατιώτες απήχθησαν στην πόλη αυτή, τη νύχτα.

    Καθημερινά μεγαλώνει ο αριθμός των νεκρών αμάχων

    Δεκάδες είναι τα θύματα και σε Βασόρα, Μοσούλη, Σαμάουα και Νατζάφ, όπου σημειώθηκαν και νέοι βομβαρδισμοί.

    Την Παρασκευή, η ιρακινή πρωτεύουσα θρήνησε νέα θύματα, αφού βόμβες που έπεσαν σε πολυσύχναστη αγορά είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο 55 Ιρακινών και τον τραυματισμό 49.

    Τα αραβικά δίκτυα έδειξαν αποκρουστικές εικόνες πτωμάτων στους δρόμους και τα νεκροτομεία, ενώ επικαλούμενα δηλώσεις Ιρακινών αξιωματούχων.

    Λίγες ώρες νωρίτερα, βομβαρδισμό είχαν δεχτεί και γραφεία του κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 8 και να τραυματιστούν 33 πολίτες, σύμφωνα με ιρακινές πηγές.

    Επίσης, πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από χερσαίες δυνάμεις εναντίον της πόλης Νατζάφ, όπου νωρίτερα είχε χτυπηθεί αποθήκη πυρομαχικών, σύμφωνα με Αμερικανό στρατιωτικό αξιωματούχο.

    Από την πλευρά του, ο Ιρακινός υπουργός Πληροφόρησης ανακοίνωσε ότι 26 Ιρακινοί σκοτώθηκαν και 60 τραυματίστηκαν κατά τους βομβαρδισμούς της Πέμπτης στη Νατζάφ.

    Απώλειες συμμαχικών δυνάμεων-Εντείνονται οι ενισχύσεις

    Είκοσι οχτώ Αμερικανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των συμμαχικών επιχειρήσεων κατά του Ιράκ, σύμφωνα με τον απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα το Πεντάγωνο. Οι 20 από αυτούς έχασαν τη ζωή τους σε μάχες.

    Σύμφωνα με την ίδια πηγή, άλλοι 104 στρατιώτες τραυματίστηκαν, 16 θεωρούνται αγνοούμενοι και επτά είναι αιχμάλωτοι πολέμου.

    Ο εκπρόσωπος των βρετανικών δυνάμεων στο Ιράκ λοχαγός Αλ Λόκγουντ, δήλωσε την Παρασκευή ότι δεν υπάρχει καμία πληροφορία για αγνοούμενους Βρετανούς στρατιώτες στην περιοχή της Βασόρας, διαψεύδοντας την πληροφορία που υπήρξε νωρίτερα ότι τέσσερις ή πέντε βρετανοί στρατιώτες απήχθησαν στην πόλη αυτή, τη νύχτα.

    Την Παρασκευή ένας Βρετανός στρατιώτης σκοτώθηκε και τρεις άλλοι τραυματίστηκαν από πυρά των συμμαχικών δυνάμεων στο νότιο Ιράκ, ανακοίνωσε η βρετανική υπηρεσία Press Association, επικαλούμενη πηγές του υπουργείου Aμυνας.

    Εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Αμυνας δήλωσε πως ερευνά ''ένα περιστατικό στο οποίο προφανώς εμπλέκονται φίλια πυρά'', αλλά πως δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ακόμη τον απολογισμό για ένα νεκρό και τρεις τραυματίες. ''Εξετάζουμε επειγόντως αυτό το περιστατικό'', πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

    Η Αμερικανική στρατιωτική διοίκηση ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ένας Αμερικανός πεζοναύτης σκοτώθηκε και άλλοι τέσσερις αγνοούνται από τις μάχες στη Νασιρίγια.

    Προβληματισμό έχει προκαλέσει η σθεναρή αντίσταση των ιρακινών δυνάμεων, στα στρατηγεία των ΗΠΑ και της Βρετανίας, αναγκάζοντας τους επιτελείς των δύο χωρών να ενισχύσουν τον αριθμό των στρατευμάτων τους, με τις ΗΠΑ να στέλνουν ακόμα 100.000 άνδρες στην περιοχή.

    Οι αμερικανικές δυνάμεις ενισχύονται μάλιστα και από μια ειδική Αμερικανική μονάδα, που είχε αναμετρηθεί με το καθεστώς των Ταλιμπάν και με την οργάνωση Αλ-Κάιντα του Σαουδάραβα καταζητούμενου Οσάμα μπιν Λάντεν στο Αφγανιστάν.

    O διοικητής των χερσαίων δυνάμεων του στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ιράκ, Στρατηγός Γουίλιαμ Γουάλας, παραδέχτηκε ότι η αντίσταση που προβάλλουν οι Ιρακινοί καθιστά πιθανό να διαρκέσει ο πόλεμος περισσότερο από ό,τι είχε προβλεφθεί.

    Στις εκτιμήσεις για τον πόλεμο θα πρέπει να προστεθεί και αυτή του Ιρακινού υπουργού Αμυνας ότι η Βαγδάτη θα περικυκλωθεί από τις εχθρικές δυνάμεις σε 5 έως 10 ημέρες, επαναλαμβάνοντας ότι οι ιρακινές ένοπλες δυνάμεις θα πολεμήσουν σε κάθε σημείο της χώρας.

    [12] CIA και ειδικές δυνάμεις ψάχνουν επί ιρακινού εδάφους

    29/3/2003 11:03:00 πμ

    Ειδικές μονάδες του αμερικανικού στρατού και της CIA, βρίσκονται σε κάποιες ιρακινές πόλεις και προσπαθούν να σκοτώσουν ανθρώπους του στενού περιβάλλοντος του Σαντάμ Χουσείν. Αυτό υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, σε σημερινό της δημοσίευμα η Washington Post τονίζοντας ότι στο στόχαστρο των ειδικών δυνάμεων, είναι αξιωματούχοι του κόμματος Baath αλλά και οι ανδρες της επίλεκτης προεδρικής φρουράς. Η CIA, ενώ ενημερώθηκε για το θέμα, δεν επιβεβαίωσε αλλά ούτε και διέψευσε την είδηση.

    Παγιδεύουν με εκρηκτικά σπίτια - αυτοκίνητα

    Οι δυνάμεις αυτές επιχειρούν επί ιρακινού εδάφους, παγιδεύοντας με εκρηκτικά κατοικίες και αυτοκίνητα.

    Αυτό γράφει η αμερικανική εφημερίδα, τονίζοντας ότι αυτό είναι εμφανές σε κάποιες από τις εκρήξεις που έγιναν στην Βαγδάτη.

    "Κάποιες εκρήξεις δεν είναι το αποτέλεσμα βομβαρδισμών από αέρα με πυραύλους αλλά από άλλου είδους βόμβες" γράφουν χαρακτηριστικά.

    Οι ίδιες ομάδες, σύμφωνα με την Washington Post, οργανώνουν ιρακινές φυλές ώστε να πολεμήσουν το Σαντάμ Χουσείν από τα βόρεια, ενώ παράλληλα ψάχνουν για όπλα μαζικής καταστροφής και συλλέγουν πολύτιμες πληροφορίες για τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς.

    [13] Για πρώτη φορά επιτρέπει η Κίνα αντιπολεμικές διαδηλώσεις

    29/3/2003 11:29:00 πμ

    Περίπου 100 διανοούμενοι θα συγκεντρωθούν το απόγευμα της Κυριακής σε πάρκο του Πεκίνου, στην Κίνα προκειμένου να διαδηλώσουν εναντίον του πολέμου, ενώ μια δεύτερη συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθεί μπροστά από το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου. Η κινεζική αστυνομία έδωσε για πρώτη φορά άδεια να πραγματοποιηθούν δυο διαδηλώσεις κατά του πολέμου στο Ιράκ, ωστόσο επέβαλε αυστηρούς περιορισμούς όσον αφορά τον αριθμό των ατόμων που θα συμμετάσχουν σε αυτές, δήλωσαν σήμερα οι οργανωτές των διαδηλώσεων.

    ''Δεν μας επέτρεψαν να διαδηλώσουμε στους δρόμους ή μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία'', δήλωσε ο Χαν Ντεκιάνγκ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι διαδηλωτές πρέπει να δώσουν τα στοιχεία τους στην αστυνομία, άνδρες της οποίας θα επιβλέπουν ''τους θεατές'' που θα θελήσουν να δείξουν την συμπάθειά τους προς τους διαδηλωτές.

    [14] Μόνο πυρηνική βόμβα μπορεί να πλήξει τον Σαντάμ

    29/3/2003 10:03:00 πμ

    Ο Ιρακινός πρόεδρος Σαντάμ Χουσέιν μπορεί να επιζήσει οποιουδήποτε χτυπήματος εκτός από ένα απευθείας πλήγμα με πυρηνική βόμβα, αν παραμείνει εντός του καταφυγίου του με τοίχους πάχους 1,5 μέτρου, δήλωσε ο Γερμανός αρχιτέκτονας ενός εκ των κυρίων καταφυγίων του Σαντάμ στην Βαγδάτη. ''Θα μπορούσε ν' αντέξει ακόμη και το ωστικό κύμα μιας πυρηνικής βόμβας του μεγέθους της Χιροσίμα το οποίο φτάνει τα 250 μέτρα'', δήλωσε ο Καρλ Εσερ, σύμβουλος ασφαλείας που σχεδίασε το καταφύγιο που βρίσκεται κάτω από το κύριο προεδρικό μέγαρο του Σαντάμ στη Βαγδάτη. Τα αμερικανικά στρατεύματα θα τα βρουν επίσης δύσκολα για να διαπεράσουν τις βάρους τριών τόνων ελβετικής κατασκευής πόρτες του καταφυγίου, πρόσθεσε ο Εσερ στη συνέντευξη αυτή που παραχώρησε στο Ρόιτερ.

    Ένας εν αποστρατεία αξιωματικός του γιουγκοσλαβικού στρατού που βοήθησε στην κατασκευή άλλων καταφυγίων του Σαντάμ δήλωσε επίσης στο Ρόιτερ αυτή την εβδομάδα ότι τα ''μπούνκερ'' του ιρακινού ηγέτη είναι αδιαπέραστα και θα μπορούσαν να επιζήσουν μιας ατομικής βόμβας.

    Το καταφύγιο του παλατιού του Σαντάμ μπορεί να στεγάσει 50 ανθρώπους και έχει δύο σήραγγες διαφυγής, εκ των οποίων η μία οδηγεί σε απόσταση 200 μέτρων από τον ποταμό Τίγρη. Χτίστηκε το 1982 και το 1983 από τη γερμανική εταιρεία Boswau &amp; Knauer, την σημερινή κατασκευαστική εταιρεία Walter-Bau AG.

    To CNN μετέδωσε σήμερα ότι αμερικανικά βομβαρδιστικά Β-52 έριξαν μια δύο τόνων μεγάλης ισχύος βόμβα ''καταφυγίων'' στην ιρακινή πρωτεύουσα για πρώτη φορά από τότε που άρχισε ο πόλεμος.

    [15] Μπλερ: ''Δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις''

    29/3/2003 7:03:00 πμ

    Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ δήλωσε σε εξάλεπτη συνέντευξη του στο ειδησεογραφικό πρόγραμμα 20/20 του καναλιού ABC ότι δεν πιστεύει πως θα γίνουν διαπραγματεύσεις μεταξύ υψηλόβαθμων Ιρακινών αξιωματούχων και των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και της Βρετανίας. "Δεν νομίζω ότι υπάρχει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με τους ανθρώπους του καθεστώτος του Σαντάμ. Και μάλιστα, ακόμη και αυτή τη στιγμή που μιλάμε, δεν είμαστε εντελώς σίγουροι για το τι έχει απογίνει ο ίδιος ο Σαντάμ", τόνισε ο Μπλερ.

    Όσον αφορά την απόφαση του ΟΗΕ με την οποία ζητείτο ο αφοπλισμός του Ιράκ, ο Μπλερ είπε ότι ο Σαντάμ Χουσέιν μπορεί να παρέμενε στην εξουσία και να απέφευγε τον πόλεμο εάν είχε συμφωνήσει να συνεργαστεί με τους επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών.

    "Ξέρω από τις συζητήσεις που είχα με τον Αμερικανό πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, εάν ο Σαντάμ είχε πει ότι εγκαταλείπει το πρόγραμμα και ότι θα συνεργαζόταν αμέσως με τους επιθεωρητές δεν θα υπήρχε σύγκρουση" υποστήριξε.

    "Θα είχε παραμείνει (στην εξουσία), όσο μισητό και αν είναι το καθεστώς του, επειδή λειτουργούσαμε μέσα στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών" πρόσθεσε ο Βρετανός Πρωθυπουργός.

    [16] Εναντίον των Ιρακινών το βόρειο μέτωπο

    29/3/2003 4:41:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Κούρδοι μαχητές έχουν προωθήσει σημαντικά τις θέσεις τους σε απόσταση 20 χιλιομέτρων στα ανατολικά της πόλης Κιρκούκ, που έχει στρατηγική σημασία στην πλούσια σε πετρέλαια ζώνη του βορείου Ιράκ, όπως υποστηρίζουν κουρδικές στρατιωτικές πηγές. Οι ''πεσμέργκας'', οι αντάρτες της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν (UPK), υποστηρίζουν ότι κατέλαβαν την Παρασκευή τη θέση Καρά Ανζίρ, αφού αποναρκοθέτησαν τη ζώνη, όπου οι ιρακινές δυνάμεις είχαν τοποθετήσει νάρκες κατά προσωπικού και αντιαρματικές. Οι Ιρακινοί είχαν εγκαταλείψει προηγουμένως τις θέσεις τους, στην ορεινή ζώνη γύρω από το Σαμ Σαμάλ, 40 χιλιόμετρα ανατολικά του Κιρκούκ, τις οποίες βομβάρδισαν αμερικανικά αεροσκάφη.

    Την Παρασκευή οι Αμερικανοί έστειλαν πρόσθετες ενισχύσεις στο βόρειο Ιράκ, σε εφαρμογή των σχεδίων για την διεύρυνση του βορείου μετώπου με στόχο την ανατροπή του Σαντάμ Χουσέιν.

    Εν τω μεταξύ, η Ιρακινή αντιπολίτευση καλεί τον Ιρακινό λαό σε εξέγερση και το στρατό σε ανυπακοή, ώστε να ανατραπεί το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν.

    [17] Μεγάλης διάρκειας ο πόλεμος, πιστεύουν οι Αμερικανοί

    29/3/2003 4:41:00 πμ

    Περίπου οι μισοί Αμερικανοί (46%) πιστεύουν ότι ο πόλεμος στο Ιράκ θα διαρκέσει γύρω στους έξι μήνες, ενώ σε ποσοστό 11% εκτιμούν ότι μπορεί να κρατήσει μέχρι και ένα χρόνο, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του περιοδικού ''Time'' και του τηλεοπτικού δικτύου CNN. Λίγο περισσότεροι από τους μισούς (53%) θεωρούν ότι η στρατιωτική επιχείρηση στο Ιράκ στέφεται από επιτυχία. Το 37% των ερωτηθέντων υποστήριξε ότι ο πόλεμος είναι ''μεταξύ της επιτυχίας και της αποτυχίας'' ενώ το 8% θεωρεί ότι έχει αποτύχει. Θετική γνώμη για την εμπλοκή στον πόλεμο εξέφρασε το 70% των ερωτηθέντων ενώ το 26% την αποδοκίμασαν. Εξάλλου, το 59% θεωρεί ότι ο πόλεμος κατά του Ιράκ δικαιολογεί τις ανθρώπινες απώλειες και το όποιο άλλο κόστος υφίστανται οι Ηνωμένες Πολιτείες.

    Υψηλή παραμένει η δημοτικότητα του Μπους

    Όσον αφορά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, το 43% πιστεύει ότι ο αμερικανικός στρατός δεν ήταν προετοιμασμένος για την πιθανότητα οι Ιρακινοί στρατιώτες να παρουσιάζονται σαν πολίτες ενώ το 23% είπε ότι οι Αμερικανοί δεν ήταν προετοιμασμένοι για την αντίσταση του τακτικού ιρακινού στρατού.

    Το 28% θεωρεί ότι δεν ήταν επαρκής η προετοιμασία των στρατιωτών για τις κακές καιρικές συνθήκες και τις αμμοθύελλες που θα συναντούσαν ενώ περίπου ένας στους τρεις (35%) πιστεύει ότι οι στρατιώτες δεν περίμεναν ότι οι Ιρακινοί πολίτες δεν θα τους υποστήριζαν.

    Η δημοτικότητα του Τζορτζ Μπους παραμένει υψηλή (62%) και το 56% των ερωτηθέντων είπε ότι είναι βέβαιο ή πολύ πιθανό ότι θα τον ψηφίσουν στις επόμενες προεδρικές εκλογές, το 2004. Πάντως τέσσερις στους δέκα (41%) εκφράζουν αμφιβολίες και επιφυλάξεις για τον πρόεδρο, σε περίοδο μάλιστα που η χώρα βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση.

    Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε τηλεφωνικά από το ινστιτούτο Harris Interactive σε δείγμα 1.014 Αμερικανών και το ποσοστό λάθους ανέρχεται στο συν / πλην 3,1%.

    [18] Mειώσεις τιμών φαρμάκων

    29/3/2003 5:15:00 πμ

    Σε πρόσθετες μειώσεις τιμών φαρμάκων προχωρεί το Υπουργείο Ανάπτυξης, κατόπιν αιτημάτων φαρμακευτικών επιχειρήσεων προκειμένου να συμπεριληφθούν στη λίστα συγκεκριμένα φάρμακα. Το Υπουργείο ενέκρινε περαιτέρω μείωση για τις τιμές τεσσάρων φαρμάκων για τα οποία εκδόθηκε την Πέμπτη Δελτίο Τιμών, ενώ μειώθηκε και η τιμή ενός σκευάσματος, το οποίο δεν περιλαμβανόταν στο προηγούμενο δελτίο που εγκρίθηκε από το υπουργείο.

    Οι τιμές

    Αναλυτικά οι τιμές των φαρμάκων που μειώθηκαν είναι τα εξής:

    GENECALCIN MD NAS SPRAY 100IU/DOSE FLX2ML (14DOSES), της εταιρίας GENEPHARM AE, χονδρική τιμή 16,54 ευρώ, νοσοκομειακή τιμή 14,39, λιανική τιμή 24,12, ποσοστό μείωσης -36,65%. LEGOFER ORAL SOL 800MG/15ML BTX10VIALSX16ML, της εταιρίας ELPEN AE, χονδρική τιμή 6,68 ευρώ, νοσοκομειακή τιμή 4,94, λιανική τιμή 8,28, ποσοστό μείωσης -10,41%. LEGOFER ORAL SOL 266,65 MG/5MLFLX150ML, της εταιρίας ELPEN AE, χονδρική τιμή 4,99 ευρώ, νοσοκομειακή τιμή 4,34, λιανική τιμή 7,28, ποσοστό μείωσης -3,29%. LEGOFER PD.ORAL SD 800MG/SACHET BTX12SACHETS, της εταιρίας ELPEN AE, χονδρική τιμή 5,78 ευρώ, νοσοκομειακή τιμή 5,01, λιανική τιμή 8,40, ποσοστό μείωσης -13,64%. VERBORIL CAPS 50MG/CAP BTX30, της εταιρίας ΦΑΡΑΝ ΑΒΕΕ ΠΑΡ &amp; ΕΜΠ.ΦΑΡΜ., χονδρική τιμή 9,44 ευρώ, νοσοκομειακή τιμή 8,21, λιανική τιμή 13,76, ποσοστό μείωσης -15,03%.

    [19] Ενόργανη Γυμν.: Ολοκληρώθηκαν οι προκριματικοί

    29/3/2003 3:50:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Για τους τελικούς της Κυριακής κράτησαν τον καλύτερο εαυτό τους οι Ιωάννης Μελισσανίδης και Βλάσης Μάρας, που αγωνίστηκαν στους προκριματικούς του άλματος και του μονόζυγου αντίστοιχα, στο Διεθνές μίτινγκ της Θεσσαλονίκης. Η διοργάνωση αποτελεί αγώνα της σειράς του Παγκοσμίου Κυπέλλου, που διεξάγεται στο Εθνικό Γυμναστήριο Μίκρας. Στο μονόζυγο, ο Βλάσης Μάρας και ο Ιωάννης Μελισσανίδης θα είναι παρόντες στους τελικούς των αγωνισμάτων τους. Έτσι, ο Μάρας θα αγωνιστεί σε τρεις τελικούς (έδαφος, πλάγιος ίππος, μονόζυγο), ο Ταμπάκος σε δύο (κρίκοι, δίζυγο) και ο Μελισσανίδης στον κυριακάτικο τελικό του άλματος. Στις γυναίκες, η Δήμητρα Καστρίτση θα είναι παρούσα σε δύο τελικούς (άλμα, έδαφος) και η Βασιλική Μιλλούση σε άλλους δύο (ασύμμετροι ζυγοί, δοκός).

    Τα αποτελέσματα των προκριματικών

    Στην επανεμφάνισή του στους αγωνιστικούς χώρους μετά από απουσία ενάμιση χρόνου, ο Μελισσανίδης δεν μπόρεσε να εντυπωσιάσει, αλλά απέσπασε το θερμό χειροκρότημα του κόσμου για την προσπάθειά του στο άλμα, όπου βαθμολογήθηκε με 9,000 και 8,600 β. στις δύο εκτελέσεις του.

    Τα αποτελέσματα των υπόλοιπων προκριματικών.

    Οι εννιά αθλητές που προκρίθηκαν κατά σειρά στον τελικό κάθε οργάνου και οι ελληνικές συμμετοχές (με αστερίσκο οι αθλητές εκτός συναγωνισμού):

    ΑΝΔΡΕΣ:

    Κρίκοι:

    Γιόβτσεφ (Βουλγαρία) 9,700 Ταμπάκος (ΕΛΛΑΔΑ) 9,700 Μοράντι (Ιταλία) 9,575 Βαν Γκέλντερ (Ολλανδία) 9,550 Ζοζούλια (Ουκρανία) 9,525 Κασπιάροβιτς (Λευκορωσία) 9,450 Γιωργαλλάς (Κύπρος) 9,450 Γκίζντοφ (Βουλγαρία) 9,425 20ος Καράμπαλης* (ΕΛΛΑΔΑ) 9,000 23ος Δασκαλάκης* (ΕΛΛΑΔΑ) 8,450

    Αλμα:

    Κασπιάροβιτς (Λευκορωσία) 9,475 Γκαλ (Ουγγαρία) 9,325 Σαπρονένκο (Λετονία) 9,325 Φάρνταν (Δανία) 9,312 Μπλάνικ (Πολωνία) 9,312 Λόνταλ (Δανία) 9,237 Ο' Νιλ (Καναδάς) 9,200 Βασίλιεφ (Ρωσία) 9,187 6ος Μπαρμπάκης* (ΕΛΛΑΔΑ) 9,312 14ος Μελισσανίδης (ΕΛΛΑΔΑ) 8,800

    Δίζυγο:

    Πέτκοβσεκ (Σλοβενία) 9,650 Ούρζικα (Ρουμανία) 9,600 Ζοζούλια (Ουκρανία) 9,525 Ντεζί (Κίνα) 9,500 Μπονταρένκο (Ρωσία) 9,475 Μιεζιέντσεφ (Ουκρανία) 9,275 Μαρέ (Γαλλία) 9,200 Μοράντι (Ιταλία) 9,150 1ος Τσολακίδης* (ΕΛΛΑΔΑ) 9,675 11ος Μάρας (ΕΛΛΑΔΑ) 9,100 18ος Ταμπάκος (ΕΛΛΑΔΑ) 8,650

    Μονόζυγο:

    Μαρέ (Γαλλία) 9,550 Πέγκαν (Σλοβενία) 9,550 Τανσκάνεν (Φιλανδία) 9,450 Κριούκοφ (Ρωσία) 9,450 Μπονταρένκο (Ρωσία) 9,450 Μπέρες (Ουκρανία) 9,325 Σαγκέρ (Σουηδία) 9,300 Κασίνα (Ιταλία) 9,250 17ος Μάρας (ΕΛΛΑΔΑ) 8,550 22ος Ζαχαριάδης* (ΕΛΛΑΔΑ) 7,750 23ος Τζαβάρας* (ΕΛΛΑΔΑ) 7,600

    ΓΥΝΑΙΚΕΣ:

    Ασύμμετροι ζυγοί:

    Χόρκινα (Ρωσία) 9,425 Ζιγκάνσινα (Ρωσία) 9,425 Κόζιτς (Ουκρανία) 9,200 Βαν Βάλεγκεμ (Ολλανδία) 9,175 Λεονίντα (Ρουμανία) 9,075 Τσουσοβίτινα (Ουζμπεκιστάν) 9,075 Κρασνιάνσκα (Ουκρανία) 9,000 Ρόσου (Ρουμανία) 8,975 10η Μπισμπίκου* (ΕΛΛΑΔΑ) 8,925 15η Αποστολίδη* (ΕΛΛΑΔΑ) 8,525 16η Τσεγκέλη (ΕΛΛΑΔΑ) 8,500 23η Μαστρογιαννοπούλου* (ΕΛΛΑΔΑ) 7,850 24η Τσακαλίδου* (ΕΛΛΑΔΑ) 7,250 26η Μιλλούση (ΕΛΛΑΔΑ) 5,650

    Δοκός ισορροπίας:

    Ναν (Κίνα) 9,650 Κολόμπο (Ιταλία) 9,375 Ζιγκάνσινα (Ρωσία) 9,325 Λεονίντα (Ρουμανία) 9,200 Κόζιτς (Ουκρανία) 9,175 Μπαν (Ρουμανία) 9,100 Τσουσοβίτινα (Ουζμπεκιστάν) 9,100 Γκαργκάνο (Ιταλία) 8,975 2η Μπισμπίκου* (ΕΛΛΑΔΑ) 9,475 12η Μιλλούση (ΕΛΛΑΔΑ) 8,825 16η Παπαδοπούλου* (ΕΛΛΑΔΑ) 8,500 19η Κοσαξή* (ΕΛΛΑΔΑ) 8,150 26η Καστρίτση (ΕΛΛΑΔΑ) 7,675 27η Τσεγκέλη* (ΕΛΛΑΔΑ) 7,600 28η Αποστολίδη* (ΕΛΛΑΔΑ) 7,600 32η Τσακαλίδου* (ΕΛΛΑΔΑ) 6,800

    Ασκήσεις εδάφους:

    Λεονίντα (Ρουμανία) 9,425 Κβάσα (Ουκρανία) 9,350 Βαν ντε Λουρ (Ολλανδία) 9,300 Κόζιτς (Ουκρανία) 9,200 Μπαν (Ρουμανία) 9,100 Χόρκινα (Ρωσία) 9,075 Τσουσοβίτινα (Ουζμπεκιστάν) 9,050 Χάρμες (Ολλανδία) 9,025 13η Παπαδοπούλου* (ΕΛΛΑΔΑ) 8,675 18η Μπισμπίκου* (ΕΛΛΑΔΑ) 8,275 19η Καστρίτση (ΕΛΛΑΔΑ) 8,250 22η Δημητρίου* (ΕΛΛΑΔΑ) 7,100

    Δηλώσεις

    Βασιλική Μιλλούση:

    "Είμαι ευχαριστημένη από την εμφάνισή μου στη δοκό ισορροπίας. Ελπίζω ότι στον τελικό του αγωνίσματος θα τα πάω ακόμη καλύτερα βελτιώνοντας την έξοδό μου. Αντίθετα στο δίζυγο δεν τα πήγα καθόλου καλά."

    Γιορντάν Γιόβτσεφ:

    "Δεν είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από την εμφάνισή μου. Μπορώ να πω ότι το επίπεδο της διοργάνωσης είναι πολύ καλό. Ο ανταγωνισμός είναι υψηλός. Στοιχεία που δεν με εκπλήσσουν καθώς αυτό ακριβώς περίμενα. Αλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που μετέχω σε αγώνες στην Ελλάδα. Είχα αγωνιστεί στην ίδια αίθουσα στην 1η Διεθνή Συνάντηση Ενόργανης Γυμναστικής που είχε γίνει το Μάιο του 2001."

    Θανάσης Καπνίδης (προπονητής Μελισσανίδη):

    "Το βασικό μας σκεπτικό ήταν να κάνει αγώνα. Παρότι παρουσιάστηκε κάποιο πρόβλημα μέσα στην εβδομάδα θέλαμε να κάνει αγώνα επειδή απείχε περίπου είκοσι μήνες και θέλαμε να του φύγει το άγχος, να ''ξεπλυθεί''. Προσωπικά είμαι ευχαριστημένος δεν περίμενα τίποτα παραπάνω γιατί και αυτό να συνέβαινε θα ήταν καθαρά θέμα τύχης. Πιστεύω ότι την Κυριακή θα πάει πολύ καλύτερα".

    Βλάσης Μάρας:

    "Κατέβηκα σε τέσσερα όργανα. Στις προπονήσεις πάω πάρα πολύ καλά. Απλά σήμερα δεν ήταν η μέρα μου. Η ίωση που με ταλαιπώρησε μέσα στην εβδομάδα δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία. Το έδαφος πήγε καλά. Όλα τα άλλα. Περίμενα στον πλάγιο να πάω λίγο καλύτερα αλλά είχα δυο πτώσεις, απαράδεκτο για μένα, δεν το συγχωρώ στον εαυτό μου. Αυτό αποδεικνύει ότι θέλει παραπάνω δουλειά μέσα στην προπόνηση για να τελειοποιήσω ακόμη περισσότερο τα προγράμματα και σε αυτό θα στοχεύσω από εδώ και πέρα. Βέβαια οι αγώνες γι' αυτό είναι, να βλέπεις την κατάστασή σου και να βελτιώνεσαι."

    Σάββας Ταγτελενίδης (Εθνικός προπονητής ανδρών):

    "Το μήνυμα των αγώνων είναι ότι βρισκόμαστε σε σωστό δρόμο. Είμαι ικανοποιημένος από τις εμφανίσεις των αθλητών. Πρέπει να σταθώ λίγο περισσότερο στην επανεμφάνιση του Μελισσανίδη αλλά και στην πολύ καλή απόδοση του Μπαρμπάκη. Από εκεί και πέρα δεν είχαμε την απαιτούμενη σταθερότητα, στοιχείο φυσιολογικό αν αναλογιστεί κανείς πως ακόμη βρισκόμαστε σε περίοδο προετοιμασίας. Οι αγώνες είναι καλοί για τους αθλητές μας αφού τους προσδίδουν εμπειρία."

    [20] Συνάντηση χορηγών των Ολυμπιακών Αγώνων

    28/3/2003 5:04:00 μμ

    Συνάντηση των εθνικών χορηγών των Ολυμπιακών αγώνων πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στην έδρα της Οργανωτικής Επιτροπής του ΑΘΗΝΑ 2004, όπου η πρόεδρος κα Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη ενημέρωσε για την πορεία προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων και την εξέλιξη του χορηγικού προγράμματος. Παρών στη συνάντηση και ο προέδρος της ΕΡΤ κ. Αγγελος Στάγκος, αφού η ΕΡΤ είναι εθνικός χορηγός των αγώνων.

    Μέχρι στιγμής, το χορηγικό πρόγραμμα της "ΑΘΗΝΑ 2004" έχει φθάσει τα 272.8 εκ ευρω, ποσό που αντιστοιχεί στο 137% του προϋπολογισθέντος στόχου, με μόνο τις 10 από τις 40 συνολικά κατηγορίες χορηγών που έχουν προγραμματισθεί.

    Σε δηλώσεις της μετά την συνάντηση, η κα Αγγελοπούλου τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής: "Είναι πάρα πολύ σημαντικό για μας να βρίσκονται οι χορηγοί στο πλευρό της Οργανωτικής Επιτροπής, γιατί έχουμε κατορθώσει να έχουμε ένα Ολυμπιακό ρεκόρ υποστήριξης, ιδιαίτερα από τους Εθνικούς μας Χορηγούς. Εχουμε ξεπεράσει το στόχο μας κατά 37% και πάμε σε νέο στόχο, 300 εκ. Ευρώ, αλλά είναι σημαντικό και γι' αυτούς, γιατί επενδύουν όχι μόνο στη δουλειά που κάνουμε, επενδύουν και στην εξέλιξη του τόπου μας με την αφορμή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Ολοι αυτοί οι χορηγοί, ιδιαίτερα οι Εθνικοί, με περηφάνια συνεχίζουν να μας στηρίζουν όχι μόνο οικονομικά, με τα στελέχη τους, με τις υπηρεσίες τους και θεωρούν ότι είναι τιμή γι΄ αυτούς να στηρίζουν και να φέρουν το Ολυμπιακό πνεύμα".

    [21] Αναβλήθηκαν συναυλίες των Ρόλινγκ Στόουνς στο Χονγκ Κονγκ

    29/3/2003 5:23:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Το θρυλικό συγκρότημα της ροκ των Ρολινγκ Στόουνς ματαίωσε τις δύο προγραμματισμένες συναυλίες, στο Χονγκ Κονγκ, λόγω της επιδημίας της άτυπης πνευμονίας. Η είδηση της ματαίωσης μεταδόθηκε από το κρατικό ραδιοσταθμό του Χονγκ Κονγκ, λίγες ώρες πριν την έναρξη των συναυλιών στο Συνεδριακό και Εκθεσιακό Κέντρο του Χονγκ Κονγκ το οποίο έχει χωρητικότητα 8.000 ατόμων. Σύμφωνα με το ραδιοσταθμό οι συναυλίες ματαιώθηκαν εξ' αιτίας της σοβαρής επιδημίας της άτυπης πνευμονίας που έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 10 ανθρώπους στο Χονγκ Κονγκ ενώ ήδη έχουν διαγνωσθεί 316 κρούσματα. Δεν έγινε καμία άλλη ανακοίνωση για το μέλλον των συναυλίων στη Σιγκαπούρη, τη Σαγκάη και το Πεκίνο. Ωστόσο μεγάλος αριθμός εισιτηρίων της συναυλίας του Χονγκ Κονγκ είχαν μείνει αδιάθετα κυρίως λόγω της ακριβής τιμής τους, η οποία κυμαίνεται απο 75 έως 350 δολάρια ΗΠΑ.

    [22] Αυξάνουν οι νεκροί από την άτυπη πνευμονία

    29/3/2003 11:48:00 πμ

    Νέα κρούσματα της θανατηφόρας μορφής πνευμονίας, εντοπίστηκαν στο Χονγκ Κονγκ και τη Σιγκαπούρη. Μέχρι στιγμής 54 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους σε όλον τον κόσμο. Οι ΗΠΑ, κάλεσαν τους Αμερικανούς υπηκόους να αναβάλουν προσωρινά τις μετακινήσεις τους στην Ασία. Την ίδια ώρα, το Βιετνάμ, προσπάθησε να υποβιβάσει τη σοβαρότητα της κατάστασης, υποστηρίζοντας ότι ως χώρα παραμένει ασφαλής για τους επισκέπτες της.

    Κλείνουν εταιρείες και σχολεία στο Χονγκ Κονγκ

    Στο Χονγκ Κονγκ, έχουν χάσει τη ζωή τους 11 άνθρωποι ενώ περισσότεροι από 425 έχουν μολυνθεί από τον ιό.

    Η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει προληπτικά τα σχολεία μέχρι τις 6 Απριλίου.

    Υποκατάστημα της τράπεζας της Κίνας, στο Χονγκ Κονγκ, έκλεισε χθες για δυο μέρες επειδή μία υπάλληλός της μολύνθηκε από τον ιό.

    Ένας όροφος κτιρίου στον οποίο στεγάζονταν τα γραφεία της κρατικής πρόνοιας του Χονγκ Κονγκ, αποκλείστηκε αφού ο ένας μετά τον άλλον οι εργαζόμενοι αρρώστησαν παρουσιάζοντας τα ίδια συμπτώματα.

    Χθες, κάποια υποκαταστήματα της HSBC αλλά και κάποια γραφεία της Hewlett Packard, παρέμειναν κλειστά, φοβούμενοι ότι κάποιοι υπάλληλοί τους αρρώστησαν.

    Περισσότεροι από 30 οι νεκροί στην Κίνα

    Στην Κίνα περισσότεροι από 34 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και περίπου 800 άτομα έχουν μολυνθεί.

    Τέσσερα θανατηφόρα κρούσματα έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής σε Βιετνάμ και Καναδά αντίστοιχα ενώ δυο είναι οι νεκροί και στη Σιγκαπούρη, όπου έκλεισαν και εκεί τα σχολεία.

    Την ίδια ώρα, μικροβιολόγοι από το πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσαν πως για την μορφή αυτή της πνευμονίας ευθύνεται ένας νέος ιός της οικογένειας των coronaviruses, που είναι η δεύτερη αιτία στον κόσμο του κοινού κρυολογήματος.

    Την ανακάλυψη αυτή επιβεβαίωσε και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών στην Ατλάντα.

    [23] Σωτήρια η άθληση για την καρδιά

    29/3/2003 6:42:00 πμ

    Οι άνθρωποι που δεν αθλούνται καθόλου κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους από στεφανιαία νόσο πέντε φορές περισσότερο απ' αυτούς που κάνουν γυμναστική ή κάποιο σπορ, τρεις φορές την εβδομάδα, και γενικότερα επιλέγουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Τα πολύ θετικά αποτελέσματα, που είχαν ως επακόλουθο μείωση του κινδύνου από καρδιοπάθεια κατά 25%, έχουν διαπιστωθεί ακόμη και με ελαφρές καθημερινές ασκήσεις όπως το βάδισμα πάνω από 5 οικοδομικά τετράγωνα ή το γρήγορο ανέβασμα σκάλας που συνδέει τουλάχιστον 4 ορόφους. Αυτά ειπώθηκαν την Πέμπτη σε κοινή συνέντευξη Τύπου του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας και του Συλλόγου Ιδιοκτητών Γυμναστηρίων Αττικής με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αθλησης.

    Ο καθηγητής Καρδιολογίας και διευθυντή του ΕΛΙΚΑΡ κ. Π. Τούτουζας, τόνισε ότι η σωματική δραστηριότητα σημαίνει τακτική άσκηση, τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, επί 30-40 λεπτά, με ασκήσεις που απαιτούν δράση των μεγάλων μυών και αύξηση της καρδιακής συχνότητας, δηλαδή των σφυγμών.

    Ιδανικά αθλήματα γι' αυτό το σκοπό είναι το περπάτημα, η ποδηλασία, το κολύμπι, το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το βόλεϊ και δραστηριότητες όπως ο χορός ή καθημερινές δραστηριότητες όπως το ανέβασμα μιας σκάλας το γρήγορο περπάτημα στο δρόμο κ.ά.

    Είναι σημαντικό να σκεφτεί ο καθένας από εμάς ότι η άθληση που θα βοηθήσει την υγεία μας να διατηρείται σε καλή κατάσταση απαιτεί μόνο το 2% του 24ωρου. Βέβαια, κατέληξε, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος είναι απαραίτητος πριν την ενασχόληση με την γυμναστική για όλους τους ανθρώπους άνω των 35 ετών καθώς και για κάθε έναν οποιασδήποτε ηλικίας που έχει καρδιακά συμπτώματα ή κληρονομικό ιστορικό.

    [24] Ινδία: ''Υπουργείο'' για την καταπολέμηση κουνουπιών

    29/3/2003 6:50:00 πμ

    O αρχηγός της αντιπολίτευσης στην περιφερειακή συνέλευση του ανατολικού κρατιδίου Μπιχάρ, πρότεινε τη δημιουργία ενός νέου θεσμού, έναν υπουργικό θώκο αρμόδιο για την καταπολέμηση των κουνουπιών. Ο Σούσιλ Κούμαρ Μόντι διαβεβαίωσε ότι και οι κοινοβουλευτικοί υποφέρουν από αυτή την απειλή ακόμη και μέσα στα διαμερίσματά τους. Στη διάρκεια έντονης συζήτησης στην Πάτνα, πρωτεύουσα του κρατιδίου Μπιχάρ, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν την αποτυχία της περιφερειακής κυβέρνησης, όσον αφορά την καταπολέμηση της μάστιγας των κουνουπιών που επιτίθενται αδιακρίτως. Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης είπε ότι δεν μπορεί πλέον να διαβάσει τις εφημερίδες του ούτε στην τουαλέτα.

    ''Σε αυτό το ήσυχο μέρος, 20 με 25 κουνούπια μου επιτίθενται κανονικά και μου πίνουν το αίμα''.

    Πρότεινε λοιπόν η περιφερειακή κυβέρνηση να διορίσει υπουργό με αρμοδιότητα την καταπολέμηση της μάστιγας αυτής.

    [25] Μυστήρια έλξη ένιωσε η Μαρί Πρίσλεϊ για τον Τζάκσον

    29/3/2003 6:09:00 πμ

    Μάικλ Τζάκσον-Λίζα Μαρί Πρίσλεϊ, ένας από τους πιο αταίριαστους γάμους στους καλλιτεχνικούς κύκλους στις ΗΠΑ. Η κόρη του βασιλιά της ροκ εν ρολ Ελβις Πρίσλεϊ δήλωσε σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού Ρόλινγκ Στόουν ότι η έλξη που ένιωσε για τον Τζάκσον, ήταν αληθινή. "Κατά ένα μυστήριο τρόπο ένιωσα μεγάλη έλξη για τον Τζάκσον, ήθελα να τον προστατεύσω από τις κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών", επεσήμανε η ίδια. Ο βασιλιάς της ποπ Μάικλ Τζάκσον παντρεύτηκε την κόρη του βασιλιά της ροκ εν ρολ Ελβις Πρίσλεϊ το 1994.

    Ψυχική και σωματική κατάρρευση

    ''Ναι κοιμήθηκα μαζί του αλλά δεν αισθάνομαι περήφανη για αυτήν την εμπειρία μου. Δεν μπορώ να σας πω ποιες ήταν οι προθέσεις του. Μπορώ, όμως, να σας πω ότι εγώ ήμουν πολύ ερωτευμένη μαζί του και μπλέχτηκα σε αυτήν την κατάσταση για την οποία σήμερα δεν είμαι περήφανη'', παραδέχτηκε η 35χρονη Πρίσλεϊ στη συνέντευξη με την ευκαιρία της προώθησης του δίσκου της που θα κυκλοφορήσει στις 8 Aπριλίου με τίτλο ''To Whom It may Concern''.

    Όπως έλεγε η ίδια, για κάποια στιγμή υποδυόταν την καλή σύζυγο: όταν φίλησε τον Τζάκσον στη σκηνή κατά την τελετή απονομής των μουσικών βραβείων MTV το Σεπτέμβριο του 1993, κατ' εντολή του μάνατζέρ του, ενώ υπερασπίστηκε το σύζυγό της σε τηλεοπτική συνέντευξη το 1995.

    Όσον για εκείνον, εξαφανιζόταν επί εβδομάδες και την άφηνε να μαθαίνει νέα του από τις εφημερίδες.

    Κουρασμένη πολύ από τους υπολογιστικούς και παραπλανητικούς τρόπους του, όπως η ίδια τους χαρακτηρίζει, του ζήτησε διαζύγιο και εκείνος τήρησε μια σιωπηρή στάση για λίγες εβδομάδες ακόμη.

    Η τραυματική αυτή εμπειρία της προκάλεσε ψυχική και σωματική κατάρρευση.

    Μετά άρχισε να γράφει τραγούδια και να αναφέρεται στον Τζάκσον.

    ''Ξέρω ο κόσμος θέλει να μάθει για το γάμο αυτόν και εγώ προσπαθώ να τον περιγράψω χωρίς να θέλω να παρουσιάσω τον Τζάκσον ως τον κακό της ιστορίας. Είναι δύσκολο να το κάνω γιατί η κατάσταση ήταν τόσο άσχημη και εγώ τόσο αηδιασμένη με αυτήν'', τόνισε.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 29 March 2003 - 10:07:38 UTC