Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-03-31

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πέντε εκατ. ευρώ για ανάπλαση λόφου-θεάτρου Λυκαβηττού
  • [02] Βερελής: Σε κρίση οι αερομεταφορές από τον πόλεμο στο Ιράκ
  • [03] Συλλαλητήριο εκπαιδευτικών κατά πολέμου
  • [04] Αύξηση τροχαίων ατυχημάτων τον Ιανουάριο του 2003
  • [05] Tο Μάιο του 2004 θα ''τρέξει'' το Τράμ
  • [06] Αναγκαίο ένα Εθνικό Δίκτυο για την ασφάλεια των τροφίμων
  • [07] Στο αρχείο η υπόθεση Κόκκαλη;
  • [08] Ο πόλεμος στο Ιράκ στη συνάντηση Παπανδρέου-Μούσα
  • [09] Συνάντηση Σημίτη με τον γ.γ. Αραβικού Συνδέσμου
  • [10] Σημίτης: Μεγάλη ευκαιρία η άσκηση της προεδρίας
  • [11] Η Ε.Ε. καταδίκασε την επίθεση του καμικάζι στη Netanya
  • [12] Περιφερειακές αρχές και ευρωπαϊκή διακυβέρνηση
  • [13] Διεθνές Συμβούλιο Γυναικών ΟΗΕ ζητούν γυναίκες-βουλευτές
  • [14] Αγωγή Κούρτοβικ κατά Ανδρεουλάκου
  • [15] Συγγνώμη από τον Αρνέτ ...για την απόλυση του!
  • [16] Επίσκεψη Πάουελ σε Βέλγιο και Τουρκία
  • [17] Σενάρια για τον Σαντάμ
  • [18] Αμεση παύση του πολέμου ζητά η Σαουδική Αραβία
  • [19] Παρεμβάσεις Βρετανών υπουργών στο BBC
  • [20] Η Συρία εξακολουθεί να υποστηρίζει το Ιράκ
  • [21] HΠΑ: Εντοπίστηκε κρύπτη με εξοπλισμό χημικών όπλων
  • [22] Αύξηση 2,5% στην ΕΥΔΑΠ
  • [23] Αύξηση στα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού
  • [24] Πρόβλημα με Σειταρίδη στην Εθνική
  • [25] Πιθανώς ζωικής προέλευσης ο ιός της πνευμονίας

    [01] Πέντε εκατ. ευρώ για ανάπλαση λόφου-θεάτρου Λυκαβηττού

    31/3/2003 7:26:00 μμ

    Στο ποσό των 5 εκατ. ευρώ αναμένεται να ανέλθει το συνολικό κόστος των έργων ανάπλασης του άλσους και του λόφου Λυκαβηττού, καθώς και του θεάτρου Λυκαβηττού, που θα ολοκληρωθούν την άνοιξη του 2004. Τις απαραίτητες διαδικασίες για την υλοποίηση των έργων συμφώνησαν και δρομολογούν ο Δήμος Αθηναίων και η Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα (ΕΤΑ ΑΕ). Στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής, όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Δήμο, θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Αθηναίων και της ΕΤΑ, το οποίο θα οδηγήσει σε μια οριστική συμφωνία για την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του Λυκαβηττού. Οπως ανέφερε η Δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη, με το μνημόνιο αυτό ''ανοίγουμε μια συνεργασία που ωφελεί πρώτα από όλους τις Αθηναίες και τους Αθηναίους. Η αντιμετώπιση της πολυαρχίας και του κατακερματισμού, η συσπείρωση και η συνεργασία όλων των δυνάμεων και η αξιοποίηση της εμπειρίας και του δυναμικού που έχει ο Δήμος Αθηναίων μπορεί να σώσει, να αναδείξει και να αναβαθμίσει τους χώρους πρασίνου της Αθήνας''.

    Με ευθύνη και επίβλεψη του Δήμου

    Η συνεργασία του Δήμου Αθηναίων και της ΕΤΑ προβλέπει την εφαρμογή μελέτης που ήδη εκπονείται από τη ΔΕΠΟΣ ΑΕ για την ανάπλαση του λόφου του Λυκαβηττού σε έκταση 369.000 τ.μ. (χρήσεις, χώροι πρασίνου, μονοπάτια περιπάτου, φωτισμός, κυλικείο Λυκαβηττού, πυροπροστασία, οικολογική προστασία κλπ).

    Τα έργα ανάπλασης θα εκτελεστούν με ευθύνη και επίβλεψη του Δήμου, ο οποίος θα αναλάβει τη διαχείριση του πάρκου ως κοινοχρήστου χώρου, συμπεριλαμβανομένης της ευθύνης και μέριμνας για τη συντήρηση, καθαριότητα και φύλαξή του.

    Ο Δήμος θα αναλάβει και την ευθύνη έγκρισης των χρήσεων εντός του πάρκου.

    Μεγαλόπνοο σχέδιο

    Η ΕΤΑ, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος Αναστάσιος Χωμενίδης, θα αναλάβει το κόστος των έργων ανάπλασης που αναμένεται να ανέλθει σε 2,5 εκατ. ευρώ.

    Η έναρξη των εργασιών τοποθετείται τον προσεχή Ιούνιο.

    Επίσης η ΕΤΑ θα καλύπτει τις δαπάνες συντήρησης, καθαριότητας και φύλαξης του λόφου, μέχρι του ποσού των 250.000 ευρώ ετησίως, αναπροσαρμοζόμενου τιμαριθμικά ανά έτος. Η ΕΤΑ θα έχει το αποκλειστικό δικαίωμα διοίκησης και διαχείρισης όλων των εμπορικών εκμεταλλεύσεων εντός του Λόφου Λυκαβηττού και θα υποχρεούται στην καταβολή των δημοτικών τελών για τους χώρους οι οποίοι θα τελούν υπό την διοίκηση και τη διαχείρισή της.

    Η συνεργασία του Δήμου και της ΕΤΑ προβλέπει επίσης την εφαρμογή της μελέτης που επιμελείται και χρηματοδοτεί ο σκηνοθέτης Μιχάλης Κακογιάννης για τον φωτισμό και την ανάδειξη του λόφου, ώστε η Αθήνα να αποκτήσει, όπως τονίστηκε, ένα κόσμημα το οποίο θα φαίνεται από πολλές πλευρές της πόλης.

    Ενα πραγματικό στολίδι το θέατρο

    Ειδικά για το θέατρο του Λυκαβηττού, συμφωνήθηκε η ανάγκη αναβάθμισης και στέγασης του με ελαφριά, καλαίσθητη κατασκευή, ώστε να καταστεί δυνατή η λειτουργία του σε δωδεκάμηνη βάση. Κατ' αυτόν τον τρόπο το θέατρο θα εξελιχτεί σε πολιτιστικό πόλο έλξης για την νεολαία, συμβάλλοντας παράλληλα στη γενικότερη αναβάθμιση της πολιτικής ζωής των Αθηναίων. Το κόστος των έργων αναμένεται να ανέλθει σε 2,5 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν το 2004.

    Αποφασίστηκε να ζητηθεί καθορισμός των περιβαλλοντικών όρων και έγκριση από το ΥΠΕΧΩΔΕ και εν συνεχεία να προκηρυχτεί σχετικός αρχιτεκτονικός διαγωνισμός.

    Τη διεύθυνση και λειτουργία του Θεάτρου θα αναλάβει καλλιτεχνική επιτροπή που θα οριστεί από κοινού από το Δήμο Αθηναίων και το Φεστιβάλ Αθηνών, ενώ την εκμετάλλευση και συντήρησή του θα αναλάβει η Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα ΑΕ.

    Σε αυτό το πλαίσιο συμφωνήθηκε κατ' αρχήν η τριμερής συνεργασία μεταξύ Δήμου, ΕΤΑ και Ελληνικού Φεστιβάλ, οι όροι της οποίας θα καθοριστούν με ξεχωριστό Μνημόνιο, το οποίο θα υπογραφεί από τους εμπλεκόμενους φορείς.

    Η ανάπλαση θα συμβάλλει και στην τόνωση του τουρισμού

    Ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη συμφωνία μεταξύ του Δήμου Αθηναίων και της ΕΤΑ για τη διαμόρφωση του λόφου του Λυκαβηττού που αποτελεί σημαντικό χώρο πρασίνου και αναψυχής για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Αθήνας.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος αναφέρθηκε στη γενικότερη προσπάθεια που γίνεται να ενισχυθεί η τουριστική υποδομή της Αθήνας και να τονωθεί ο τουρισμός των πόλεων.

    Οπως τόνισε, τον τουρισμό της Αθήνας θα ενισχύσουν περαιτέρω τόσο τα νέα ξενοδοχεία που θα δημιουργηθούν όσο και το νέο συνεδριακό κέντρο στο αεροδρόμιο του Ελληνικού.

    [02] Βερελής: Σε κρίση οι αερομεταφορές από τον πόλεμο στο Ιράκ

    31/3/2003 6:45:00 μμ

    Περισσότερα από 10 δισ. δολάρια θα είναι οι ζημιές που θα υποστούν οι αερομεταφορές παγκοσμίως, σε περίπτωση που ο πόλεμος στο Ιράκ διαρκέσει παραπάνω από ένα μήνα. Αυτό εκτίμησε ο υπουργός Μεταφορών Χρίστος Βερελής, που σημείωσε ότι τα μηνύματα από τη διεθνή αγορά είναι πολύ δύσκολα, καθώς υπάρχουν περικοπές δρομολογίων και θέσεων σε όλη την αεροπορική βιομηχανία. Όσον αφορά στην συνεδρίαση του τελευταίου Συμβουλίου Υπουργών Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο οποίο προήδρευσε, ο κ. Βερελής σημείωσε ότι αποφασίστηκε να προωθηθεί το δορυφορικό σύστημα της Ευρώπης "Galileo", που είχε "κολλήσει" επί σειρά ετών, η απελευθέρωση των εμπορευματικών μεταφορών με τρένα από το 2007, αλλά και μέτρα που πρέπει να ληφθούν λόγω του πολέμου στο Ιράκ. Απαντώντας σε ερώτηση για την πρόσφατη αεροπειρατεία και την κατάληξη που είχε, ο υπουργός Μεταφορών τόνισε: "Ολοι κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος. Και το αποτέλεσμα στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν θετικό".

    [03] Συλλαλητήριο εκπαιδευτικών κατά πολέμου

    31/3/2003 6:38:00 μμ

    Δάσκαλοι και καθηγητές θα πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία στις 3 Απριλίου, συμμετέχοντας στις απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγείλει η ΑΔΕΔΥ και η ΓΣΕΕ σε συνεργασία με άλλους συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς φορείς. Την ίδια μέρα (3 Απριλίου) οργανώνεται συγκέντρωση στις 11 το πρωί στο Σύνταγμα. Οπως επισημαίνουν οι εκπαιδευτικοί, "καλούμε την ελληνική κυβέρνηση, να συμμερισθεί τις αντιπολεμικές διαθέσεις των μαθητών, των εκπαιδευτικών και όλων των πολιτών της χώρας μας, μη επιτρέποντας τη χρήση του εθνικού χώρου και τη λειτουργία των βάσεων για την υποστήριξη των πολεμικών επιχειρήσεων". Επίσης τονίζουν ότι καταδικάζουν "τις κυβερνήσεις οι οποίες άμεσα ή έμμεσα συμμετέχουν σε αυτό τον πόλεμο που συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας" και ζητούν να σταματήσει τώρα ο πόλεμος.

    [04] Αύξηση τροχαίων ατυχημάτων τον Ιανουάριο του 2003

    31/3/2003 7:02:00 μμ

    Αύξηση σημείωσαν το Ιανουάριο του 2003 τόσο τα οδικά τροχαία ατυχήματα όσο και ο αριθμός των νεκρών και τραυματιών σε σχέση με τον Ιανουάριο του προηγούμενου έτους. Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατικής Υπηρεσίας της Ελλάδος (ΕΣΥΕ) τον Ιανουάριο του 2003 τα οδικά τροχαία ατυχήματα που συνέβησαν σε ολόκληρη την χώρα και προκάλεσαν τον θάνατο ή τον τραυματισμό ατόμων ανήλθαν σε 1.189. Στα ατυχήματα αυτά 116 έχασαν τη ζωή τους, 183 τραυματίστηκαν βαριά και 1.409 ελαφρά. Αντίστοιχα, τον Ιανουάριο του 2002 τα ατυχήματα ήταν 1.121 με 102 νεκρούς, 158 βαριά τραυματίες και 1.310 ελαφρά. Από τη σύγκριση των στοιχειών προκύπτει ότι υπήρξε αύξηση των ατυχημάτων κατά 6,1%, των νεκρών κατά 13,7%, των βαριά τραυματισμένων κατά 15,8% και αύξηση των ελαφρά τραυματισμένων κατά 7,6%.

    Ανά περιφέρεια, κατά τον Ιανουάριο του 2003 υπήρξαν τα εξής στοιχεία:

    Περιφέρεια της πρωτεύουσας: σημειώθηκαν 603 τροχαία ατυχήματα με 20 νεκρούς, Πελοπόννησο: 114 ατυχήματα με 22 νεκρούς Ιόνια νησιά: 16 ατυχήματα χωρίς νεκρούς Ήπειρο: 6 ατυχήματα με 3 νεκρούς Θεσσαλία: 36 ατυχήματα με 9 νεκρούς Μακεδονία: 173 ατυχήματα με 18 νεκρούς Θράκη: 24 ατυχήματα με 5νεκρούς Νησιά Αιγαίου: 35 ατυχήματα με 5 νεκρούς και Κρήτη: 20 ατυχήματα με 11 νεκρούς.

    [05] Tο Μάιο του 2004 θα ''τρέξει'' το Τράμ

    31/3/2003 6:46:00 μμ

    Κανονικά θα κυκλοφορήσει το Μάιο του 2004 το Αθηναϊκό Τράμ, διαβεβαίωσε την δευτέρα ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρήστος Βερελής. Το δίκτυο του Τραμ, μάλιστα, δεν θα παραμείνει στα 24 χλμ όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί. Τον επόμενο μήνα θα ανακοινωθεί σε ποιους άλλους δήμους θα επεκταθεί το τραμ, έτσι ώστε μέσα στην επόμενη 10ετια το δίκτυο του Τραμ να φτάνει στα 100 χλμ στο Λεκανοπέδιο. Εν τω μεταξύ, στο σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα, λειτουργεί έκθεση όπου ο επισκέπτης μπορεί να μάθει όλη την ιστορία του τραμ από την πρώτη ημέρα της κυκλοφορίας του.

    Στην ώρα του το τραμ- Σε μήκος 24 χιλιομέτρων ανάπτυξη

    Την έκθεση με τίτλο "Και περνούσανε τα τραμ. . . " εγκαινίασε σήμερα ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρίστος Βερελής στον εκθεσιακό χώρο του μετρό στο Σύνταγμα. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Ευώνυμης Οικολογικής Βιβλιοθήκης και της "Τραμ Α.Ε.", με τη συμμετοχή του Ελληνικού Γραφείου της "Greenpeace" και του Συλλόγου Φίλων Σιδηροδρόμου. Μέσα από την έκθεση, η οποία συνδέει το παρελθόν με το μέλλον, το κοινό έχει την ευκαιρία να ταξιδέψει στο χώρο και το χρόνο, μέσα από το πλούσιο συλλεκτικό υλικό, φωτογραφίες, πραγματικά αντικείμενα και μοντέλα, ταινίες βίντεο κ.ά.

    Ο κ. Βερελής επανέλαβε ότι το τραμ της Αθήνας, που σε πρώτη φάση θα αναπτυχθεί σε μήκος 24 χιλιομέτρων, θα είναι έτοιμο στην ώρα του, θα εξυπηρετεί καθημερινά δεκάδες χιλιάδες επιβατών και θα συμβάλει στην αποσυμφόρηση του κυκλοφοριακού προβλήματος της πόλης και στη βελτίωση των συνθηκών ζωής της πρωτεύουσας.

    Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι το πρώτο τραμ θα έρθει στην Αθήνα τον προσεχή Μάιο και τα δρομολόγια θα αρχίσουν τον Απρίλιο του 2004. Σημείωσε επίσης ότι στα σχέδια είναι το συνολικό μήκος των γραμμών του τραμ την επόμενη δεκαετία να φτάσει τα 100 χιλιόμετρα. Ήδη γίνονται μελέτες από καθηγητές του Πολυτεχνείου και τον άλλο μήνα θα ανακοινωθούν οι επεκτάσεις που θα γίνουν.

    [06] Αναγκαίο ένα Εθνικό Δίκτυο για την ασφάλεια των τροφίμων

    31/3/2003 4:39:00 μμ

    Η αναγκαιότητα διαμόρφωσης και λειτουργίας ενός Εθνικού Δικτύου Επιστημονικών Φορέων και Ερευνητικών Κέντρων που θα δραστηριοποιείται στον τομέα της ασφάλειας των τροφίμων, της επιδημιολογίας των νοσημάτων από τρόφιμα και της διερεύνησης των διατροφικών κινδύνων επισημάνθηκε στη συνεδρίαση των δύο συμβουλευτικών-γνωμοδοτικών οργάνων του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (Επιστημονικού Συμβουλίου Ελέγχου Τροφίμων-ΕΣΕΤ και Εθνικού Συμβουλίου Πολιτικής Ελέγχου Τροφίμων-ΕΣΠΕΤ).

    Για το θέμα αυτό αποφασίστηκε, μέσω του ΔΣ του ΕΦΕΤ, να απευθυνθεί από το ΕΣΕΤ ανοικτή πρόσκληση, ώστε να διαμορφωθεί μια ολοκληρωμένη εθνική βάση δεδομένων σχετικά με τους επιστημονικούς φορείς αλλά και τα αποτελέσματα των ερευνητικών δραστηριοτήτων τους στον τομέα των τροφίμων προκειμένου να καταστεί αποτελεσματική η προληπτική αντιμετώπιση των διατροφικών κινδύνων.

    [07] Στο αρχείο η υπόθεση Κόκκαλη;

    31/3/2003 2:51:00 μμ

    Την αρχειοθέτηση της δικογραφίας που αφορά την υπόθεση κατασκοπείας σε βάρος του επιχειρηματία κ. Σωκράτη Κόκκαλη ζητά με έγγραφό του προς την εισαγγελία Πρωτοδικών ο τέταρτος ειδικός ανακριτής κ. Γ. Πουρνάρας, ο οποίος διενήργησε κύρια ανάκριση για το θέμα. Ο κ. Πουρνάρας κρίνει ότι δεν προέκυψαν ικανά στοιχεία ώστε να στοιχειοθετηθούν οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν σε βάρος του επιχειρηματία οι οποίες, μεταξύ άλλων, αφορούν και τα αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος της κατασκοπείας, της υπεξαίρεσης, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και της απάτης.

    Δεν κλήθηκε σε απολογία

    Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σωτήρης Μπάγιας διαβίβασε τη δικογραφία στην Εισαγγελία Εφετών προκειμένου να αποφανθεί για το θέμα του αρχείου ή όχι, ως αρμόδια να κρίνει για αδικήματα που είναι σε συνδυασμό με το νόμο 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου όπως συμβαίνει με την υπόθεση Κόκκαλη.

    Να σημειωθεί ότι ο κ. Πουρνάρας δεν κάλεσε σε απολογία τον επιχειρηματία, αλλά συμπεριέλαβε στο έγγραφό του προς τον κ. Μπάγια τυπικές κλήσεις απολογίας, ώστε να κλείσει η υπόθεση.

    Υπενθυμίζεται ότι η δίωξη σε βάρος του επιχειρηματία είχε ασκηθεί από τον εισαγγελέα κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ο οποίος είχε διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου και καταγγελίες του βουλευτή της ΝΔ κ. Πάνου Καμένου.

    Πηγή: ΑΠΕ

    [08] Ο πόλεμος στο Ιράκ στη συνάντηση Παπανδρέου-Μούσα

    31/3/2003 8:14:00 μμ

    Εξαιρετικά ανήσυχος για την εξέλιξη της ιρακινής κρίσης και για τις επιπτώσεις της στην ευρύτερη περιοχή εμφανίστηκε ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου κ. Αμρ Μούσα ο οποίος είχε διαδοχικές συναντήσεις σήμερα στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου. Μετά το τέλος της συνάντησής του με τον κ. Παπανδρέου ο κ. Μούσα είπε ότι βρισκόμαστε στο μέσο μιας πολύ σοβαρής κρίσης και τόνισε την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις και οι κίνδυνοι που εγκυμονούν, το ταχύτερο δυνατό. ''Το θέμα είναι πώς θα σταματήσει το ταχύτερο ο πόλεμος ώστε να οδηγηθούμε σε μια πολιτική διευθέτηση των όποιων ζητημάτων έχουν τεθεί επί τάπητος'', τόνισε χαρακτηριστικά ο γ.γ. του Αραβικού Συνδέσμου υπογραμμίζοντας ότι η Ε.Ε. ο Αραβικός Σύνδεσμος, η Ελληνική Προεδρία και πολλοί άλλοι ξένοι ηγέτες θα πρέπει να βρίσκονται σε συνεχείς εντατικές διαβουλεύσεις '' για να βρεθεί το συντομότερο κάποια λύση ''.

    ''Η Ελληνική Προεδρία θα αναζητήσει πολιτική λύση εντός ψηφισμάτων ΟΗΕ''

    Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών από την πλευρά του χαρακτήρισε πολύ σημαντική και χρήσιμη τη συζήτηση που είχε με το γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου ''σε αυτούς τους πολύ δύσκολους καιρούς'' και υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είχε πολύ στενή συνεργασία με τις αραβικές χώρες όλους τους τελευταίους μήνες και εβδομάδες και θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις της με τον αραβικό σύνδεσμο στέλνοντας ένα μήνυμα ότι δεν υπάρχει σύγκρουση ανάμεσα στην Ευρώπη και τον Αραβικό κόσμο.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου υπενθύμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είχε καταβάλει προσπάθειες για να αποτρέψει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και διαβεβαίωσε ότι οι προσπάθειες θα πρέπει να συνεχιστούν και ότι η Ελληνική Προεδρία θα προσπαθήσει να συμβάλλει στην αναζήτηση μιας πολιτικής λύσης εντός του πλαισίου των ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. ''Η κατάσταση είναι βεβαίως πολύ δύσκολη καθώς βρισκόμαστε μεταξύ δύο εμπολέμων'', είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών εκφράζοντας την ικανοποίησή του επειδή είχε την ευκαιρία να πληροφορηθεί τις απόψεις του γ.γ. του Αραβικού Συνδέσμου.

    Απαραίτητη η συνέχιση της συνεργασίας Ε.Ε.-Αραβικού κόσμου

    Ερωτηθείς ο γ.γ. του Αραβικού Συνδέσμου για το αν ανησυχεί για το ενδεχόμενο να εμπλακούν και άλλες χώρες στον πόλεμο όπως η Συρία ή το Ιράν ο κ. Μούσα τόνισε ότι η κατάσταση στο Ιράκ είναι ούτως ή άλλως πάρα πολύ σοβαρή και μπορεί κανείς να φανταστεί πόσο τραγική θα γινόταν εάν ενεπλέκετο στον πόλεμο οποιαδήποτε άλλη χώρα.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το τι μπορεί να κάνει ο Αραβικός Σύνδεσμος για τον τερματισμό της κρίσης ο κ. Μούσα είπε ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις και οι επαφές με την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τη Ρωσία και άλλα κράτη που μπορούν να συμβάλλουν προς την κατεύθυνση αυτή διευκρινίζοντας ότι στην παρούσα φάση δεν μπορεί να ανακοινώσει κάτι πιο συγκεκριμένο.

    Διευκρίνισε επίσης ότι η οποιαδήποτε πρόταση θα πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών ενώ κληθείς να διευκρινίσει τι εννοεί με τον όρο ''εκεχειρία'' που χρησιμοποίησε ο γ.γ. του Αραβικού Συνδέσμου δήλωσε χωρίς περιστροφές ότι εννοεί τον τερματισμό του πολέμου στο Ιράκ. Ο κ. Μούσα χαρακτήρισε πρωτοφανείς και υπερβολικές ''τις καταστροφές που βλέπουμε στη Βαγδάτη και άλλες ιρακινές πόλεις όχι μόνο για οποιονδήποτε Αραβα αλλά για οποιονδήποτε σκεπτόμενο άνθρωπο''.

    Κοινές πρωτοβουλίες και για το ''ανθρωπιστικό πρόβλημα

    Από την πλευρά του ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για ''ένα πραγματικό δράμα που εκτυλίσσεται στο Ιράκ '' επισημαίνοντας ότι συζήτησε με τον κ. Μούσα για τη συνεργασία Ε.Ε.-Αραβικού κόσμου, για τις πρωτοβουλίες των Αραβικών χωρών αλλά και τις πιθανές κοινές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κατάστασης δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο ''ανθρωπιστικό πρόβλημα '' που αποτελεί, όπως επισήμανε, προτεραιότητα για την Ε.Ε. αυτή τη στιγμή.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι συζήτησε με τον γ.γ. του Αραβικού Συνδέσμου και για τις πολιτικές πτυχές της κρίσης και διαβεβαίωσε ότι η Πθα εξακολουθήσει να βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τον Αραβικό Κόσμο επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι ''οι διαβουλεύσεις μας ίσως αποβούν πολύ χρήσιμες, την κατάλληλη στιγμή, ώστε να μπορέσουμε να συμβάλλουμε στον τερματισμό του πολέμου.

    [09] Συνάντηση Σημίτη με τον γ.γ. Αραβικού Συνδέσμου

    31/3/2003 8:10:00 μμ

    Σε καμία περίπτωση ο πόλεμος στο Ιράκ δεν έχει χαρακτήρα επίθεσης στο μουσουλμανικό κόσμο, τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε τη Δευτέρα με τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρε Μούσα, στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν στην ανάγκη να υπάρξει συνδυασμένη παρέμβαση όλων των παραγόντων της διεθνούς κοινότητας, ώστε να αποφευχθεί η ανθρωπιστική καταστροφή στο Ιράκ, αλλά και ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης της ευρύτερης περιοχής. Επίσης, ο κ. Σημίτης διαβεβαίωσε τον κ. Μούσα ότι ο πόλεμος δεν αλλάζει τις καλές σχέσεις της Ευρώπης με τον αραβικό κόσμο και επανέλαβε ότι η Γηραιά Ήπειρος θέλει τη συνεργασία με τις χώρες της περιοχής.

    [10] Σημίτης: Μεγάλη ευκαιρία η άσκηση της προεδρίας

    31/3/2003 7:42:00 μμ

    Ως μεγάλη ευκαιρία για την αύξηση της διαπραγματευτικής δύναμης και παρουσίας της Ελλάδας χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός το γεγονός, ότι η χώρα μας ασκεί την προεδρία ασκώντας ταυτόχρονα κριτική σε αυτούς που υποστηρίζουν, ότι η προεδρία έπεσε σε λάθος χρονική στιγμή. Αυτά δήλωσε ο πρωθυπουργός στην πανελλαδική συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και πρόσθεσε ότι μια μεγάλη χώρα, αν δεν χειριστεί καλά την προεδρία δεν θα έχει μεγάλες επιπτώσεις. Αντίθετα μια χώρα, όπως η Ελλάδα, μέσα από την προεδρία μπορεί να αυξήσει την διαπραγματευτική της ισχύ και παρουσία.

    ''Αυτοί που κάνουν τον πόλεμο δεν θέλουν την Ε.Ε. δυνατή''

    Αυτοί που κάνουν τον πόλεμο δεν θέλουν την Ευρώπη δυνατή, ανάφερε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε "Δεν θέλουν η Ευρώπη να αντιμετωπίσει τα προβλήματα. Τους δυσαρεστεί ο ενιαίος ευρωπαϊκός χώρος. Αυτοί δεν θέλουν να προχωρήσει η λειτουργία της ΕΕ".

    Τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, έτυχε στην Ελλάδα να συνεχίσει την πορεία της Ευρώπης δίνοντας σαφείς ενδείξεις προόδου, δήλωσε ο πρωθυπουργός, αναφέροντας ως παραδείγματα την εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς και τη διασύνδεση των ευρωπαϊκών αγορών στην ενέργεια, στις μεταφορές, στις μακροοικονομικές υπηρεσίες και στα περιβαλλοντικά θέματα.

    [11] Η Ε.Ε. καταδίκασε την επίθεση του καμικάζι στη Netanya

    31/3/2003 5:03:00 μμ

    Με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο πολιτών καταδίκασε την Δευτέρα η Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την αιματηρή τρομοκρατική επίθεση αυτοκτονίας Παλαιστίνιου εξτρεμιστή στην πόλη Netanya του Ισραήλ που είχε ως αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό δεκάδων αθώων. Η προεδρία εξέφρασε παράλληλα, την αμέριστη συμπάθεια της προς τους οικείους των θυμάτων καθώς και προς την κυβέρνηση του Ισραήλ. "Είμαστε πεπεισμένοι ότι τέτοιου είδους ενέργειες υπονομεύουν την ειρηνική επίλυση του Παλαιστινιακού προβλήματος και την υλοποίηση των δίκαιων παλαιστινιακών εθνικών στόχων. Εξίσου όμως αποδεικνύουν την αναγκαιότητα για άμεση και χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση εφαρμογή από το Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Αρχή, του οδικού χάρτη για την ειρηνική λύση του προβλήματος και την ύπαρξη δύο κρατών που θα ζουν σε αναγνωρισμένα διεθνώς σύνορα με ασφάλεια και ειρήνη", αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της Προεδρίας.

    [12] Περιφερειακές αρχές και ευρωπαϊκή διακυβέρνηση

    31/3/2003 1:27:00 μμ

    Η ολοκλήρωση της διεύρυνσης, η υλοποίηση των στόχων της Λισαβώνας, η χάραξη σύγχρονης μεταναστευτικής πολιτικής, η διαμόρφωση κοινής ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής και άμυνας και η προετοιμασία της διακυβερνητικής διάσκεψης είναι οι πέντε στόχοι της ελληνικής προεδρίας. Αυτά τόνισε το μεσημέρι ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης, στη διάρκεια συνεδρίου με θέμα "Ευρωπαϊκή Διακυβέρνηση: η συμβολή των τοπικών και περιφερειακών αρχών στη βελτίωση της νομοθεσίας" που πραγματοποιήθηκε στην Ηλιούπολη με τη συμμετοχή εκπροσώπων από πολλές χώρες της ΕΕ. Στην εκδήλωση μίλησαν ακόμη ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης και ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την πολιτική και θεσμική ενοποίηση της Ευρώπης.

    [13] Διεθνές Συμβούλιο Γυναικών ΟΗΕ ζητούν γυναίκες-βουλευτές

    31/3/2003 1:15:00 μμ

    Την ίδρυση Διεθνούς Συμβουλίου Γυναικών, ως όργανο του ΟΗΕ που θα έχει ως αποστολή την ενεργό συμβολή τους στην διαδικασία οικοδόμησης της ειρήνης και ασφάλειας στη Μέση Ανατολή, ζήτησαν με διακήρυξη για την ειρήνη, που συνυπέγραψαν το πρωί της Δευτέρας στον Ιερό βράχο της Ακρόπολης, οι γυναίκες βουλευτές και ευρωβουλευτές των χωρών-μελών και υπό ένταξη χωρών στην ΕΕ. Η ευρωβουλευτής Αννα Καραμάνου κατά την ανάγνωση της διακήρυξης επισήμανε ότι η τρέχουσα προεδρία της ΕΕ υποστηρίζει αυτή την πρόταση και θα την θέσει προς συζήτηση στο Συμβούλιο, ενώ ζήτησε και την περαιτέρω προώθηση και αποδοχή της τόσο από τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ.

    Ενίσχυση της γυναικείας παρουσίας στα μείζωνα διεθνή ζητήματα

    Την διακήρυξη υπέγραψε πρώτη η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου, η οποία μαζί με τη γ.γ. Ισότητας Εφη Μπέκου συμμετείχαν ως εκπρόσωποι της προεδρεύουσας χώρας. Ακολούθησαν οι υπογραφές των ευρωβουλευτών Μ. Μαλιώρη (ΠΑΣΟΚ), Ρ. Κράτσα (ΝΔ) και των λοιπών.

    Μεταξύ άλλων στην διακήρυξη υπενθυμίζεται ότι η ειρήνη είναι βασική πανανθρώπινη αξία, ενώ ο πόλεμος στο Ιράκ χαρακτηρίζεται "παταγώδης αποτυχία της διεθνούς διπλωματίας".

    Υποστηρίζεται ότι οι γυναίκες έχουν αποδείξει την ικανότητά τους στην επίλυση των συγκρούσεων με ειρηνικά μέσα και ότι ''δυστυχώς εξακολουθούν να υπο-εκπροσωπούνται στις διαπραγματεύσεις και την διπλωματία που στοχεύει στην πρόληψη των συγκρούσεων".

    Εκφράζεται η θλίψη για όλους όσους υποφέρουν από τον πόλεμο και κυρίως για τις γυναίκες και τα παιδιά, ενώ καλείται η διεθνής κοινότητα να εξασφαλίσει την απαραίτητη επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια.

    Επίσης, εκφράζεται η πεποίθηση ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα εκτιμήσουν τις ανάγκες και τις καταστροφές μετά τη σύγκρουση και ότι η διεθνής κοινότητα υπό τον συντονισμό του ΟΗΕ θα εδραιώσει την ειρήνη για όλους τους πολίτες του Ιράκ, λαμβάνοντας υπόψη τις φωνές των γυναικών για ασφάλεια και δημοκρατία, τόσο εκεί όσο και σε όλο τον κόσμο.

    Με το τέλος της εκδήλωσης η κ. Βάσω Παπανδρέου δήλωσε ότι χρειάζεται η υποστήριξη όλων για να εδραιωθεί η ειρήνη και ότι αν υπήρχαν περισσότερες γυναίκες στα κέντρα των αποφάσεων, πιθανόν να μην γινόταν ο πόλεμος γι' αυτό είναι καθοριστική η αύξηση της συμμετοχής τους σ' αυτά τα κέντρα, ώστε οι αποφάσεις να λαμβάνονται με βάση τα ανθρωπιστικά κριτήρια και όχι τα συμφέροντα των ισχυρών.

    Η κ. Καραμάνου αναφερόμενη στο μήνυμα ειρήνης είπε ότι έχει συμβολικό χαρακτήρα και ότι εμείς οι γυναίκες αντιτιθέμεθα στους πολέμους ως μέσο επίλυσης των διαφορών αλλά δυστυχώς απουσιάζουμε από τα κέντρα των αποφάσεων.

    Από την πλευρά της η κ. Μπέκου είπε ότι πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες, για να σταματήσει αυτός ο παράλογος πόλεμος και όλα να διευθετηθούν μέσα στο πλαίσιο του ΟΗΕ και των άλλων διεθνών οργανισμών. Οι γυναίκες κατέληξε μπορούν να επιλύσουν τα προβλήματα, φθάνει να συμμετέχουν και να εισακούονται.

    [14] Αγωγή Κούρτοβικ κατά Ανδρεουλάκου

    31/3/2003 3:48:00 μμ

    Με αγωγή της ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου η κυρία Ιωάννα Κούρτοβικ, συνήγορος υπεράσπισης του Δημήτρη Κουφοντίνα και της Αγγελικής Σωτηροπούλου, ζητά αποζημίωση 150.000 ευρώ απο τον βουλευτή και συνήγορο Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της ''17Ν'', κ. Απόστολο Ανδρεουλάκο. Η κυρία Κούρτοβικ υποστηρίζει οτι ο βουλευτής χρησιμοποίησε προσβλητικές εκφράσεις προς το πρόσωπό της κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή που αφορούσε το γεγονός οτι ο δεύτερος συνήγορος των Κουφοντίνα και Σωτηροπούλου κ. Βασίλης Καρύδης μετέχει σε επιτροπή του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

    [15] Συγγνώμη από τον Αρνέτ ...για την απόλυση του!

    31/3/2003 8:04:00 μμ

    Απολογητικός εμφανίστηκε ο διάσημος από τη θητεία του στο CNN, αμερικανός δημοσιογράφος Πίτερ Αρνέτ, σε συνέντευξη του σε αμερικανικό δίκτυο. Ο Αρνέτ ζήτησε συγγνώμη για την πράξη του να εμφανιστεί στην ιρακινή τηλεόραση, όχι τόσο για αυτά που είπε, αλλά γιατί δεν στάθμισε εγκαίρως τις αντιδράσεις που θα προκαλούσε αυτή του η εμφάνιση. Ο πρώην πολεμικός ανταποκριτής δήλωσε οτι δεν είναι κατά του πολέμου ή των αμερικανών στρατιωτικών και δικαιολογήθηκε οτι αυτά που είπε είναι γνωστά σε όλους και διατυπώνονται από πολλούς αναλυτές.

    Η εμφάνιση στην ιρακινή TV του στοίχισε τη δουλειά του

    Ο Πίτερ Αρνέτ απολύθηκε σήμερα από το τηλεοπτικό δίκτυο NBC, στο οποίο εργαζόταν εξαιτίας των πρόσφατων δηλώσεών του στην ιρακινή τηλεόραση, ότι τα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ στο Ιράκ έχουν αποτύχει. ''Ο κ. Αρνέτ έκανε ένα λάθος δίνοντας συνέντευξη στην κρατική τηλεόραση του Ιράκ, ειδικά σε καιρό πολέμου. Για το λόγο αυτό ο Πίτερ Αρνέτ δεν εργάζεται πια για το NBC News και το MSNBC'', επισημαίνεται σε ανακοίνωση του σταθμού. Στη συνέντευξη αυτή που μεταδόθηκε χθες Κυριακή, ο δημοσιογράφος είπε μεταξύ άλλων πως ''το πρώτο πολεμικό σχέδιο απέτυχε εξαιτίας της ιρακινής αντίστασης. Προφανώς η αμερικανική στρατηγική εκτίμησε λανθασμένα την αποφασιστικότητα των ιρακινών στρατευμάτων''.

    Η ιστορία επαναλαμβάνεται...

    Ο 68χρονος Πίτερ Αρνέτ, βραβευμένος με το Πούλιτζερ για τις μεταδόσεις του από το Βιετνάμ, ήταν ο άνθρωπος του CNN στη Βαγδάτη κατά τον πόλεμο του Κόλπου το 1991, αλλά εγκατέλειψε το δίκτυο αυτό πριν από τέσσερα χρόνια, μετά από την επεισοδιακή μετάδοση ενός ντοκιμαντέρ το οποίο αποσύρθηκε.

    Στο ντοκιμαντέρ υποστηριζόταν ότι ο αμερικανικός στρατός είχε χρησιμοποιήσει ένα απαγορευμένο αέριο εναντίον αμερικανών λιποτακτών στον πόλεμο του Βιετνάμ.

    Το Πεντάγωνο το διέψευσε κατηγορηματικά και ο Αρνέτ προσπάθησε να κρατήσει αποστάσεις από το ντοκιμαντέρ, στο οποίο ήταν απλώς αφηγητής, τονίζοντας ότι δεν είχε συμβάλλει στο γύρισμά του. Τελικά το CNN τον απομάκρυνε μετά από 18 χρόνια εργασίας.

    [16] Επίσκεψη Πάουελ σε Βέλγιο και Τουρκία

    31/3/2003 7:11:00 μμ

    Ταξίδι "αστραπή" σε Βέλγιο και Τουρκία θα πραγματοποιήσει την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ, προκειμένου να συζητήσει για τον πόλεμο στο Ιράκ, με τους υπευθύνους του ΝΑΤΟ και την τουρκική ηγεσία. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα αναχωρήσει από την Ουάσινγκτον νωρίς το πρωί της Τρίτης και θα επιτρέψει την Πέμπτη, όπως δήλωσε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει αν ο κ. Πάουελ θα αρχίσει το ταξίδι του από τις Βρυξέλλες ή την Αγκυρα.

    [17] Σενάρια για τον Σαντάμ

    Πηγή: ΝΕΤ 31/3/2003 6:16:00 μμ

    Τα σενάρια για την τύχη του Σαντάμ Χουσεΐν δίνουν και παίρνουν, ενώ όλες οι ενδείξεις ερμηνεύονται από τη σκοπιά καθενός που μιλάει. Η αλήθεια, για την ώρα τουλάχιστον, δεν μπορεί να αποδειχθεί και για αυτό η σχετική παραφιλολογία έχει πάρει διαστάσεις κοινωνικού φαινομένου. Εικασίες ή απόψεις, πάντως, πολλοί μπορούν να προσφέρουν, και το κάνουν: τις τελευταίες μόνο ημέρες ο Σαντάμ Χουσεΐν φέρεται να χαίρει άκρας υγείας, να είναι νεκρός, κι όλα τα ενδιάμεσα: ελαφρά ή βαρύτατα τραυματισμένος, κρυμμένος σε κάποιο καταφύγιο ή, ακόμη, και ήδη φυγαδευμένος σε ξένη χώρα.

    Απόρθητο το καταφύγιο του

    Οι πρόσφατες εμφανίσεις του Ιρακινού ηγέτη στην Ιρακινή τηλεόραση, που φυσικά έχουν στόχο να εμψυχώσουν τους Ιρακινούς και να αποδείξουν ότι ο ηγέτης ζει, έφεραν μόνο επιπλέον προβληματισμό στους Δυτικούς. Είναι ή δεν είναι ο ίδιος; Μήπως είναι κάποιος από τους πολλούς σωσίες; Μήπως οι εμφανίσεις του έχουν μαγνητοσκοπηθεί παλαιότερα, ώστε, ακόμη κι αν πληγεί ή σκοτωθεί, να μην καμφθεί το ηθικό των δυνάμεών του; Κανείς δεν μπορεί με σιγουριά να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει όλους αυτούς τους ισχυρισμούς. Κι έτσι, καθένας πιστεύει ό,τι θέλει να πιστέψει.

    Παράλληλος με την φιλολογία για την τύχη του Σαντάμ είναι, βέβαια, και ο προβληματισμός για τα μέσα προφύλαξης που έχει στη διάθεσή του. Εδώ οι πληροφορίες είναι σχετικά έγκυρες, αφού προέρχονται από έναν από τους αρχιτέκτονες του κυρίου καταφυγίου του. Ο Γερμανός κύριος Έσσερ, που σχεδίασε και επέβλεψε την κατασκευή του καταφυγίου κάτω από ένα παλάτι του Χουσεΐν, δηλώνει πως οι προδιαγραφές του είναι τέτοιες, ώστε να μπορεί να αντέξει οτιδήποτε, εκτός από άμεσο χτύπημα τακτικών πυρηνικών. Αυτό, βέβαια, που δεν είναι γνωστό είναι εάν ο Σαντάμ χρησιμοποιεί το καταφύγιο αυτό, ή κάποιο άλλο και πού ακριβώς βρίσκεται, όταν η Βαγδάτη βομβαρδίζεται.

    ''Σανταμολογία''

    Ο στρατηγός Τόμμι Φράνκς την Κυριακή δήλωσε ότι "δεν έχει δει αποδείξεις για το γεγονός ότι το ιρακινό καθεστώς ελέγχεται από την κορυφή". Και πρόσθεσε πως δεν γνωρίζει "εάν ο Σαντάμ Χουσεΐν είναι νεκρός ή ζωντανός". Πιθανότατα, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ποιά είναι η κατάσταση του Ιρακινού ηγέτη σήμερα, εκτός ίσως από ορισμένους έμπιστους του περιβάλλοντός του.

    Η "Σανταμολογία", ως τέχνη κι ως επιστήμη, απόκρυφη μάλλον, έχει θεριέψει, όχι μόνο στα τηλεοπτικά στούντιο και στα γραφεία των εφημερίδων, αλλά κυρίως στο Ιντερνετ. Σοβαρότατες αναλύσεις έγκυρων ειδησεογραφικών κόμβων και προσπάθειες ανίχνευσης των εναλλακτικών πιθανοτήτων εμφανίζονται δίπλα-δίπλα με τις. . . υπέροχες φήμες του τύπου "Ο Σαντάμ είναι εξωγήινος και μαζί με τον Έλβις και την Μέρυλιν απήγαγαν τον υπογράφοντα στο διαστημόπλοιό τους". Και, φυσικά, αμέτρητες ομάδες συζητήσεων προβληματίζονται, λιγότερο ή περισσότερο σοβαρά, για την τύχη της πιο πρόσφατης ενσάρκωσης του κακού. Αυτό που όλοι, όσοι ασχολούνται με τον Σαντάμ και τη μοίρα του, φαίνεται να ξεχνούν, είναι μια από τις σημαντικότερες κατακτήσεις της σύγχρονης ιστοριογραφίας, που μπορεί να προέρχεται από την διδασκαλία του διαλεκτικού υλισμού και να φέρει μαρξιστικές καταβολές, αλλά αυτό δεν σημαίνει καθόλου ότι είναι λιγότερο έγκυρη: ο ρόλος κάποιου Ηγέτη στην ιστορία και στην εξέλιξη των πραγμάτων δεν είναι και τόσο σημαντικός. Με άλλα λόγια, το εάν ο Σαντάμ ζει ή σκοτώθηκε, μπορεί και να μην έχει τόσο μεγάλη σημασία, όσο εκ πρώτης όψεως φαίνεται...

    [18] Αμεση παύση του πολέμου ζητά η Σαουδική Αραβία

    31/3/2003 8:43:00 μμ

    Τον άμεσο τερματισμό του πολέμου στο Ιράκ και τη διευθέτηση της ιρακινής κρίσης στο πλαίσιο του ΟΗΕ, ζήτησε εκ νέου τη Δευτέρα η Σαουδική Αραβία, που εξέφρασε, παράλληλα, τη λύπη της για το αίμα αθώων Ιρακινών, που έχει χυθεί μέχρι σήμερα. Η έκκληση διατυπώθηκε κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας συνόδου του υπουργικού συμβουλίου της χώρας, υπό την προεδρία του πρίγκιπα Αμπντάλα. Επίσης, το υπουργικό συμβούλιο εξέφρασε την επιθυμία να συνεχίσει η Σαουδική Αραβία τις προσπάθειές της για να βρεθεί ένας αξιοσέβαστος δρόμος που θα επιτρέψει τον περιορισμό της σύγκρουσης, υπενθυμίζοντας τις διπλωματικές προσπάθειες που είχε αναπτύξει το Ριάντ για την αποφυγή του πολέμου.

    [19] Παρεμβάσεις Βρετανών υπουργών στο BBC

    31/3/2003 7:53:00 μμ

    Αίσθηση προκάλεσε την Δευτέρα στον δημοσιογραφικό κόσμο, ανακοίνωση του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου (IPI) που καταδικάζει βρετανούς υπουργούς, διότι ασκούν πιέσεις στο δίκτυο του BBC για να επηρεάσουν την κάλυψη του πολέμου στο Ιράκ. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι υπουργοί επέκριναν το BBC πολλές φορές, για διαστρέβλωση της άποψης του κοινού για τον πόλεμο στο Ιράκ από την υπηρεσία της συνεχούς ενημέρωσης, ενώ εμφανίζονται να δηλώνουν ότι το BBC δεν ξέρει να διαφοροποιεί σωστά το ιρακινό καθεστώς από τις συμμαχικές δυνάμεις. Ο διευθυντής του IPI Γιόχαν Φριτς, κάλεσε την βρετανική κυβέρνηση να δεχθεί ότι αυτοί που είναι σε καλύτερη θέση να αποφασίζουν για την πληροφόρηση δεν είναι οι πολιτικοί, αλλά αυτοί που μεταδίδουν τις πληροφορίες και επισήμανε, ότι το BBC δεν έχει μόνον δικαίωμα, αλλά και απόλυτο καθήκον να πληροφορεί τον κόσμο γι' αυτόν τον πόλεμο.

    [20] Η Συρία εξακολουθεί να υποστηρίζει το Ιράκ

    31/3/2003 6:16:00 μμ

    Μια ημέρα μετά την έκκληση της Ουάσινγκτον προς την Δαμασκό να σταματήσει να υποστηρίζει την ιρακινή κυβέρνηση, η Συρία επανέλαβε την Δευτέρα, την υποστήριξή της προς το Ιράκ και τον λαό του εναντίον της ''παράνομης'', όπως την χαρακτήρισε, εισβολής των συμμαχικών δυνάμεων. ''Η Συρία επέλεξε να είναι με την πλευρά του αδελφού ιρακινού λαού που αντιμετωπίζει μία παράνομη και αδικαιολόγητη εισβολή'', αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία προστίθεται ότι ο ιρακινός λαός υφίσταται ''όλες τις μορφές εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας''.

    Στην ίδια ανακοίνωση, τονίζεται επίσης ότι οι δηλώσεις του Πάουελ αποδεικνύουν πως αυτά που κάνουν οι ΗΠΑ στην περιοχή εξυπηρετούν το Ισραήλ, τα συμφέροντά του και τα σχέδιά του και ικανοποιούν τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν''.

    Την Κυριακή ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Αμερικανοϊσραηλινών Δημοσίων Υποθέσεων, είχε καλέσει την Συρία να σταματήσει να υποστηρίζει τις τρομοκρατικές ομάδες και την ιρακινή ηγεσία, προσθέτοντας, πως με κάθε τρόπο, η Δαμασκός φέρει την ευθύνη για τις επιλογές της και τις συνέπειές τους.

    [21] HΠΑ: Εντοπίστηκε κρύπτη με εξοπλισμό χημικών όπλων

    31/3/2003 5:20:00 μμ

    Οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ ανακάλυψαν στολές προστασίας από χημικά όπλα και εξοπλισμό απολύμανσης σε μία μεγάλη κρύπτη ιρακινών όπλων κοντά στην πόλη Νασιρίγια, ανακοινώθηκε σήμερα από τον αντιστράτηγο Βίνσεντ Μπρουκς κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων στο Κατάρ όπου βρίσκεται η Κεντρική Διοίκηση. Η 1η Εκστρατευτική Δύναμη Πεζοναυτών ανακάλυψε μία μεγάλη κρύπτη όπλων με πυρομαχικά, εξοπλισμό για απολύμανση από χημικά όπλα, φορεσιές για την προστασία από χημικά όπλα και απροσδιόριστο αριθμό πολεμοφοδίων πυροβολικού'', ανέφερε και πρόσθεσε ότι μεταξύ του εξοπλισμού που βρέθηκε είναι και ένα όχημα που χρησιμοποιείται στην απολύμανση περιοχών από τα χημικά. Ερωτηθείς εάν η ανακάλυψη της κρύπτης σημαίνει ότι το Ιράκ διαθέτει χημικά όπλα, ο Μπρους απάντησε: ''Πρόκειται μόνο για ένα πετραδάκι στο μωσαϊκό".

    Θα συνεχιστούν οι επιθέσεις εναντίον της Προεδρικής Φρουράς

    Ο Aμερικανός αντιστράτηγος ανέφερε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ θα συνεχίσουν τις επιθέσεις τους εναντίον των δυνάμεων της Προεδρικής Φρουράς που υπερασπίζονται την Βαγδάτη και είπε ότι ορισμένες από τις επίλεκτες μονάδες αντιμετωπίζουν ''σοβαρές δυσκολίες''.

    Ο ίδιος ανέφερε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις ελέγχουν τις κινήσεις στη δυτική έρημο του Ιράκ και παρατήρησε ότι οι Ιρακινοί ''έχουν αρχίσει να αποδέχονται τις συμμαχικές δυνάμεις''. Οι Iρακινοί άμαχοι ''καλωσορίζουν την αποχώρηση τους καθεστώτος τους'' παρά το γεγονός ότι οι έμπιστοι του καθεστώτος συνεχίζουν να τρομοκρατούν τον πληθυσμό.

    Παραδέχθηκε ότι οι πιστοί στο καθεστώς προβάλλουν έντονη αντίσταση και επισήμανε ότι ο πληθυσμός ''υφίσταται μεγάλα βασανιστήρια από το καθεστώς αυτό''. Έδειξε ένα βίντεο με την καταστροφή ενός ιρακινού στρατιωτικού αεροσκάφους, αλλά δεν ανέφερε λεπτομέρειες για τις συνολικές απώλειες. ''Εάν έλθουν θα τους καταστρέψουμε. Εάν τους βρούμε θα τους καταστρέψουμε'', πρόσθεσε στην ενημέρωση των δημοσιογράφων.

    Νωρίτερα, ο Iρακινός υπουργός Εξωτερικών Νάτζι Σάμπρι είχε δηλώσει ότι οι μάχες πάνε καλά για το Ιράκ και προειδοποίησε τις συμμαχικές δυνάμεις να αποχωρήσουν αμέσως για να μην υποστούν ''σοβαρές συνέπειες''.

    [22] Αύξηση 2,5% στην ΕΥΔΑΠ

    31/3/2003 7:21:00 μμ

    Κατά 2,5%, αυξάνεται από την Τρίτη, το τιμολόγιο ύδρευσης της ΕΥΔΑΠ στη βασική κατηγορία των οικιακών καταναλωτών. Με βάση τη σχετική κοινή υπουργική απόφαση οι τρεις κλίμακες παγίου τέλους για την κατηγορία της οικιακής χρήσης ανάλογα με την τριμηνιαία κατανάλωση διαμορφώνονται ως εξής: έως 30 κυβικά το τρίμηνο το πάγιο τέλος καθορίζεται σε 0,52 ευρώ το μήνα, από 30 έως 60 κυβικά το τρίμηνο το πάγιο τέλος καθορίζεται σε 0,80 ευρώ το μήνα και από 60 κυβικά και άνω το πάγιο τέλος καθορίζεται σε 1,50 ευρώ το μήνα. Η ΕΥΔΑΠ σε ανακοίνωσή της επισημαίνει πάντως ότι η αύξηση κατά 2,5% στο τιμολόγιο ύδρευσης βρίσκεται χαμηλότερα από τον πληθωρισμό.

    [23] Αύξηση στα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού

    Πηγή: ΑΠΕ 31/3/2003 4:26:00 μμ

    Αύξηση 9,6% παρουσίασαν τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού (Τ.Π.)στο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2003 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Οι πρωτογενείς δαπάνες του προϋπολογισμού στο διάστημα αυτό αυξήθηκαν κατά 24,4%, γεγονός το οποίο το υπουργείο Οικονομικών αποδίδει σε συγκυριακούς λόγους που επηρέασαν τον ρυθμό καταβολής ορισμένων δαπανών. Αυτά προκύπτουν από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού για το α' δίμηνο του τρέχοντος έτους παρουσιάσει την εξής εικόνα:

    - Τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 5.625 εκατ. ευρώ, δηλαδή αυξήθηκαν με ρυθμό 0,4%. Τον Φεβρουάριο του 2002 είχαν εισπραχθεί 469 εκατ. ευρώ από την κυκλοφορία των νομισμάτων ευρώ, γεγονός που συνέβαλε στη διαμόρφωση του παραπάνω ρυθμού. Αν γίνουν όμως οι κατάλληλες προσαρμογές, τότε ο ρυθμός αύξησης διαμορφώνεται στο 9,6%.

    - Οι πρωτογενείς δαπάνες του Τ.Π., κατά το ίδιο διάστημα, αυξήθηκαν κατά 24,4%. Ο ρυθμός αύξησης των πρωτογενών δαπανών, όπως αναφέρει το υπουργείο, είναι συγκυριακός και οφείλεται στις αυξημένες δαπάνες για τις αποδοχές των υπαλλήλων της Κεντρικής Διοίκησης, στις συντάξεις του Δημοσίου, στις επιχορηγήσεις (κυρίως στον ΟΠΑΔ) αλλά και στις αυξημένες προκαταβολές σε φορείς που επιχορηγούνται από τον τακτικό προϋπολογισμό.

    Ο ρυθμός αυτός αναμένεται τους επόμενους μήνες σταδιακά να εξομαλυνθεί. Ειδικότερα:

    - Οι δαπάνες για αποδοχές είναι αυξημένες επειδή στο διάστημα αυτό περιλαμβάνονται και οι δαπάνες του οικογενειακού επιδόματος στους δύο συζύγους, η πρόσθετη μισθολογική παροχή που χορηγήθηκε σε υπαλλήλους ορισμένων υπουργείων, στο αυξημένο επίδομα θέσης και εξωδιδακτικής διδασκαλίας των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης και, τέλος, στις μισθολογικές προαγωγές στα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις που χορηγήθηκαν απο 1.7.2002.

    - Οι δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης εμφανίζονται αυξημένες λόγω καταβολής ποσού ύψους 266 εκατ. ευρώ για επιχορήγηση στον ΟΠΑΔ (νέα διαδικασία πληρωμής των δαπανών υγειονομικής περίθαλψης), ενώ το αντίστοιχο ποσό για το 2002 ανερχόταν στα 179 εκατ. ευρώ.

    - Επιπλέον εκταμιεύθηκαν, με την μορφή προκαταβολών, ποσά συνολικού ύψους 430 εκατ. ευρώ για ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΤΕΒΕ, και ΝΑΤ, 83 εκατ. ευρώ για αποδόσεις στην ΕΕ και, τέλος, 112 εκατ. ευρώ για αποδόσεις πόρων σε ΟΤΑ (Α΄ και Β΄ βαθμού).

    - Οι δαπάνες για τόκους κινήθηκαν με αρνητικό ρυθμό 19,4%. - Οι πληρωμές του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε) παρουσίασαν αύξηση κατά 202,3%.

    - Οι δανειακές ανάγκες του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν στα 2.328 εκατ. ευρώ έναντι 1.378 εκατ. ευρώ του α΄ διμήνου του 2002.

    [24] Πρόβλημα με Σειταρίδη στην Εθνική

    31/3/2003 7:18:00 μμ

    Με πρόβλημα Σεϊταρίδη βρίσκεται στο Μπέλφαστ η Εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου των ανδρών για τον αγώνα της Τετάρτης με αντίπαλο την αντίστοιχη της Βορείου Ιρλανδίας. Ο διεθνής ποδοσφαιριστής έχει μυϊκή σύσπαση στον δικέφαλο του αριστερού ποδιού του και, όπως είπε και ο γιατρός της ομάδας, είναι πολύ δύσκολο να παίξει. Ο Σεϊταρίδης εγκατέλειψε την χθεσινή προπόνηση, που έγινε στην Γερμανία, αλλά θα δοκιμάσει το πόδι του τόσο απόψε, όσο και στην αυριανή, τελευταία προπόνησηΣε περίπτωση που τελικά δεν αγωνιστεί, αναμένεται ότι θα τον αντικαταστήσει ένας εκ των Ζαγοράκη-Λάκη, ανάλογα με το σχήμα που θα παρατάξει ο Ρεχάγκελ.

    Αναφορικά με το σχήμα με το οποίο θα παραταχθεί η Εθνική μας, απ΄ ότι έχει μέχρι τώρα φανεί, ο Ρεχάγκελ χρησιμοποιούσε κεντρικό αμυντικό δίδυμο τους Νταμπίζα-Κυργιάκο και επιθετικό τους Νικολαϊδη-Χαριστέα. Επίσης, στα χαφ τους Καραγκούνη, Τσάρτα, Γιαννακόπουλο και φυσικά ο Κωνσταντινίδης θα πάρει τη θέση του Ζαγοράκη, εφόσον ο τελευταίος αγωνιστεί στο δεξί άκρο της άμυνας, ο Φύσσας στο αριστερό και τερματοφύλακας ο Νικοπολίδης.

    Οι διεθνείς μας θα γυμναστούν απόψε στις 21:00 και αύριο την ίδια ώρα στο "Γουίνδσορ Παρκ" του Μπέλφαστ.

    Ο αγώνας την Τετάρτη θα αρχίσει στις 22:00 (ώρα Ελλάδας), με διαιτητή τον Πολωνό Γκρεγκόρς Γκιλέφσκι.

    [25] Πιθανώς ζωικής προέλευσης ο ιός της πνευμονίας

    31/3/2003 7:38:00 μμ

    Την ελπίδα ότι ο ιός της άτυπης πνευμονίας που έχει επιφέρει το θάνατο σε περίπου 60 άτομα και έχει προσβάλει σχεδόν 1.600 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, κυρίως στην Ασία, μπορεί να εντοπιστεί και να ταυτοποιηθεί στις προσεχείς ημέρες, εξέφρασε την Δευτέρα, ο Χιτόσι Οσιτάνι, υπεύθυνος για την καταπολέμηση του οξέως αναπνευστικού συνδρόμου (SARS) για την Ασία και ειδικός σύμβουλος για τις λοιμώδεις νόσους. Ο αξιωματούχος της ΠΟΥ πρόσθεσε ότι η ταυτοποίηση του ιού θα συμβάλλει ώστε να εφαρμοστεί ένα σύνολο διαγνωστικών εξετάσεων με το οποίο θα ξεχωρίζουν όσοι ασθενούν από το σύνδρομο από όσους πάσχουν από την κλασική πνευμονία. Όσον αφορά την θεραπεία, θα πρέπει να περιμένουμε καιρό ακόμα, τόνισε.

    Ερευνες σε εξέλιξη

    Ο Οσιτάνι, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην περιφερειακή έδρα της ΠΟΥ στη Μανίλα είπε ότι ο ιός μοιάζει να πρωτοεμφανίζεται στον άνθρωπο και δείχνει να προέρχεται από τα ζώα. Υπογράμμισε ότι στις έρευνες αυτές βρέθηκαν δύο λοιμογόνοι παράγοντες που πιθανόν να προκαλούν την επιδημία.

    Ιός που ανήκει στην οικογένεια των παραμυξοϊών που προκαλεί ασθένειες όπως οι μαγουλάδες και η ιλαρά και ιός που ανήκει σε οικογένεια ιών που ευθύνεται για το συνάχι. ''Δεν αποκλείεται και οι δύο οικογένειες του ιού να ενώνονται για να προκαλούν το σύνδρομο αυτό'', κατέληξε.

    Αυξάνονται τα κρούσματα

    Καναδάς

    Και τέταρτο άτομο έχασε τη ζωή του από την άτυπη πνευμονία στο Τορόντο, σύμφωνα με τις καναδικές υγειονομικές αρχές, ενώ ο αριθμός των πιθανών κρουσμάτων της επικίνδυνης νόσου έχει ξεπεράσει τους εκατό, στην Πολιτεία του Οντάριο. Ο ανώτερος ιατρικός υπεύθυνος του Οντάριο, Δρ Κόλιν Ντ' Κούνια δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, πως το θύμα, που εξέπνευσε την Παρασκευή, είχε έλθει σε άμεση επαφή με ασθενή της ίδιας νόσου στο νοσοκομείο Σκάρμπορο Γκρέις. Το Οντάριο έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έχει θέσει σε καραντίνα χιλιάδες ανθρώπους κι έχει εφαρμόσει αυστηρές απαγορεύσεις στις επισκέψεις στα νοσοκομεία. Η εξάπλωση της νόσου στο Τορόντο έχει αυξήσει τη ζήτηση στις μάσκες προσώπου, και η μεγαλύτερη εταιρεία ιατρικών ειδών της χώρας ανακοίνωσε πως έχει διαθέσει όλα τα αποθέματά της τις τελευταίες ημέρες.

    Χονγκ Κονγκ

    Στο Χονγκ Κονγκ οι υγειονομικές Αρχές ανακοίνωσαν την Δευτέρα, το θάνατο σήμερα δύο ακόμη ασθενών της άτυπης πνευμονίας, αυξάνοντας σε 15 τον αριθμό των νεκρών από το οξύ αναπνευστικό σύνδρομο στην περιοχή αυτή. Περίπου εκατό νέα κρούσματα άτυπης πνευμονίας έχουν καταγραφεί στο Χονγκ Κονγκ, το οποίο έχει πληγεί ιδιαίτερα από το μυστηριώδη ιό.

    Η αεροπορική εταιρεία Dragonair του Χονγκ Κονγκ ακύρωσε δέκα πτήσεις της για την Κίνα και την Ταϊβάν, μετά την μείωση των κρατήσεων θέσεων εξαιτίας της επιδημίας της άτυπης πνευμονίας, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπός της. ''Προσαρμόζουμε τις πτήσεις μας στη ζήτηση της αγοράς'', είπε χωρίς να διευκρινίσει αν υπάρξουν και άλλες ακυρώσεις δρομολογίων της.

    Σιγκαπούρη

    Στη Σιγκαπούρη, οι υπηρεσίες υγείας άρχισαν σήμερα να ''περνούν από ιατρικό έλεγχο'', τους επιβάτες που φτάνουν στο διεθνές αεροδρόμιο Τσάνγκι, προκειμένου ν΄αναχαιτίσουν την επιδημία της άτυπης πνευμονίας που έχει επιφέρει το θάνατο σε τρία άτομα στην πόλη, δήλωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Πεκίνο

    Στο Πεκίνο, η Διεθνής Ομοσπονδία Χόκεϊ επί πάγου, αποφάσισε ν' ακυρώσει λόγω της άτυπης πνευμονίας, το πρωτάθλημα γυναικών που επρόκειτο να διεξαχθεί από τις 3 έως τις 9 Απριλίου στο Πεκίνο.

    Νότια Κίνα

    Στη Νότια Κίνα περίπου 800 κρούσματα και 31 θάνατοι είχαν καταγραφεί στα τέλη Φεβρουαρίου.

    Νέα Ζηλανδία

    Στη Νέα Ζηλανδία, οι υγειονομικές αρχές ετοιμάζονται να ''περάσουν από ιατρικό έλεγχο'' τους εκατοντάδες νεοζηλανδούς φιλάθλους που επιστρέφουν αύριο από το τουρνουά ράγκμπι, το οποίο διεξήχθη το Σαββατοκύριακο στο Χονγκ Κονγκ, φοβούμενες την άτυπη πνευμονία.

    Σίδνεϊ

    Στο Σίδνεϊ, οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι οι αυστραλοί τουρίστες και οι επισκέπτες χωρών που έχουν πληγεί από την άτυπη πνευμονία, ενδέχεται να μη μπορέσουν να μπούν στη Αυστραλία, ώστε η επιδημία να μη φτάσει στη χώρα, όπως προειδοποίησε σήμερα ο εκπρόσωπος των υγειονομικών υπηρεσιών Ρίτσαρντ Σμόλγουντ.

    Γαλλία

    Οσον αφορά την Ευρώπη, στη Γαλλία τρεις άνθρωποι εμφανίζουν συμπτώματα της φονικής αυτής πνευμονίας και νοσηλεύονται, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της δημόσιας υπηρεσίας Υγείας. Τα τρία αυτά άτομα ταξίδεψαν στις 23 Μαρτίου με το ίδιο αεροπλάνο, επιστρέφοντας από το Ανόι του Βιετνάμ, με το Γάλλο γιατρό στον οποίο διαγνώστηκε ότι και στη διάρκεια του ταξιδιού έπασχε από το σύνδρομο αυτό. Ο 65χρονος καρδιολόγος νοσηλεύεται στη βόρεια Γαλλία και παραμένει το μόνο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Γαλλία.

    Βρυξέλλες

    Στις Βρυξέλλες, στρατιωτικός που επέστρεψε από το Ανόι, πριν από έξι ημέρες, παρουσιάζει τα συμπτώματα της άτυπης πνευμονίας και νοσηλεύεται από χθες στην (ανατολική πόλη) Λιέγη, έγινε γνωστό από το υπουργείο Υγείας.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 31 March 2003 - 18:07:09 UTC