Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-04-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν.Δ: ''Η κυβέρνηση αδιαφορεί για τη γεωργία''
  • [02] Στις 8 Απριλίου συνάντηση κορυφής για το Κυπριακό
  • [03] Νομοσχέδιο για ετεροδημότες
  • [04] Ποινικές διώξεις σε Αθανασούλη, Βαλσαμίδη, Γ. Κουρή
  • [05] Αποχή των δικηγόρων την Πέμπτη λόγω πολέμου
  • [06] Ξαφνικό μπουρίνι στην Καβάλα
  • [07] Στις Νομαρχίες τα ΚΕΠ
  • [08] Εξάρθρωση σπείρας διαρρηκτών στην Πρέβεζα
  • [09] Ακαρπη η συνάντηση για τον προϋπολογισμό της Διεύρυνσης
  • [10] Ορκίστηκε ο Διαμαντούρος ως Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής
  • [11] Μεγάλη η κρίση στις ευρωπαϊκές αερομεταφορές λόγω πολέμου
  • [12] Kαταπέλτης η κατάθεση της Ντ. Μπακογιάννη
  • [13] Σ. Ξηρό-Κωστάρη αναγνώρισε μάρτυρας στην υπόθεση Μπακογιάννη
  • [14] Προς συντήρηση αντιδραστήρας του Κοζλοντούι
  • [15] Προειδοποιήσεις Ισραήλ προς τη Συρία
  • [16] Νέο πολεμικό διάγγελμα Χουσεΐν
  • [17] Μ. Βρετανία: ''Πότε θα γίνει η επέλαση στη Βαγδάτη''
  • [18] Ισπανοί στρατιώτες στο Ιράκ για ανθρωπιστική βοήθεια
  • [19] Στο Ιράκ αποδίδει την επίθεση στην αγορά της Βαγδάτης ο Βρετανός ΥΠΕΞ
  • [20] Δυσοίωνες προβλέψεις Γκαργκάνα για την οικονομία
  • [21] Πτώση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στην ευρωζώνη
  • [22] ''Στοπ'' προσωρινά στα φάρμακα επί πιστώσει
  • [23] G7: Πόλεμος και ανεργία ρίχνουν το ΑΕΠ
  • [24] Χωρίς τον Σεϊταρίδη η Εθνική μας στο Μπέλφαστ
  • [25] Ποδηλασία: Στη Ν. Ιωνία το σήμα εκκίνησης του Διεθνή Γύρου
  • [26] Αρχαίο ελληνικό άγαλμα εκτίθεται στην Ιταλία
  • [27] Κανένα κρούσμα της άτυπης πνευμονίας στην Ελλάδα
  • [28] Νέα κρούσματα της άτυπης πνευμονίας στην Ασία
  • [29] Νόσος τρελών αγελάδων: Σε λίγες μέρες τα αποτελέσματα των τεστ
  • [30] Εθελοντική αιμοδοσία στις 6 Απριλίου

    [01] Ν.Δ: ''Η κυβέρνηση αδιαφορεί για τη γεωργία''

    1/4/2003 2:19:00 μμ

    Για αδιαφορία κατηγόρησε την κυβέρνηση ο τομεάρχης Γεωργίας της ΝΔ Ευάγγελος Μπασιάκος, σχετικά με το μέλλον της ελληνικής Γεωργίας, ύστερα από σύσκεψη των συντονιστών του κόμματος υπό τον Κώστα Καραμανλή, για την νέα ΚΑΠ. Στη συνεδρίαση αποφασίστηκε να εκλαϊκευτούν οι επιπτώσεις και τα προβλήματα που θα υπάρξουν από την αναθεωρημένη κοινή αγροτική πολιτική και η Νέα Δημοκρατία να δώσει μάχη ώστε οι διαπραγματεύσεις για τα προϊόντα του Βορρά και τα προϊόντα του Νότου να διεξαχθούν ταυτόχρονα.

    Πυρά κατά Σημίτη

    Ο κ. Μπασιάκος κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι εξαίρεσε το αγροτικό ζήτημα από τις πέντε προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας και τον υπουργό Γεωργίας γιατί αποδέχθηκε την εξαίρεση της συζήτησης για τη στήριξη των αγροτικών προϊόντων του Νότου, που αποτελούν, όπως είπε, το 73% της ελληνικής παραγωγής.

    Έτσι, είπε ο κ. Μπασιάκος, υπονομεύεται η διαπραγματευτική θέση της χώρας και ζήτησε από την κυβέρνηση να αλλάξει στάση και να ζητήσει να ληφθούν μέτρα για τη στήριξη των ελληνικών αγροτικών προϊόντων.

    Απάντηση Πρωτόπαπα

    Τις θέσεις που η ΝΔ προβάλλει για την κυβερνητική πολιτική στα αγροτικά σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. ''Για μια ακόμη φορά η Ν.Δ. δείχνει ότι είναι μακριά από την πραγματικότητα. Δεν γνωρίζει και δεν θέλει να γνωρίζει τα πραγματικά προβλήματα των αγροτών. Δεν γνωρίζει ότι η κυβέρνηση εξασφάλισε τη συνέχιση της επιδότησης αγροτικών προϊόντων για τα έτη 2006-2013. Η Ν.Δ. δεν θέλει να γνωρίζει ότι η κυβέρνηση έχει δώσει επανειλημμένα μάχες για την προστασία των συμφερόντων των Ελλήνων αγροτών. Η κυβέρνηση έχει προτείνει συγκεκριμένες εφαρμογές για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής Γεωργίας, όμως, για τη Ν.Δ. όλα αυτά είναι ψηλά γράμματα και αντιδρά με καταστροφολογίες''. Ο κ. Πρωτόπαπας, τέλος, επισήμανε ότι η κυβέρνηση τις θέσεις και τις προτάσεις της συνολικά για τα αγροτικά θα τις αναπτύξει στην πορεία αναθεώρησης της ΚΑΠ.

    [02] Στις 8 Απριλίου συνάντηση κορυφής για το Κυπριακό

    1/4/2003 1:41:00 μμ

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε σήμερα ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του ότι μία συνάντηση κορυφής ανάμεσα στην ελληνική και την τουρκική ηγεσία για το Κυπριακό θα διεξαχθεί στις 8 Απριλίου στο Βελιγράδι στο περιθώριο των εργασιών Συνόδου Κορυφής των Bαλκανικών χωρών. Στη συνάντηση θα συμμετέχουν οι Πρωθυπουργοί και οι Υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας κάνοντας λόγο για ''νέα ανοίγματα με την πρωτοβουλία της Τουρκίας'' για την επίλυση του Κυπριακού. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ θα επισκεφθεί την Πέμπτη την κατεχόμενη Βόρεια Κύπρο για να ξεκινήσει ''τη νέα πρωτοβουλία'' της Τουρκίας, δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

    [03] Νομοσχέδιο για ετεροδημότες

    1/4/2003 8:22:00 μμ

    Νομοσχέδιο που οργανώνει τον τρόπο άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των ετεροδημοτών κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Κώστας Σκανδαλίδης. Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, ανά δίμηνο οι ΟΤΑ θα συντάσσουν ειδικούς εκλογικούς καταλόγους των ετεροδημοτών, ενώ εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών θα ιδρύονται στις πρωτεύουσες των νομών περιλαμβανομένων και των νησιωτικών.

    Με άλλη διάταξη, παρέχεται η δυνατότητα δωρεάν παραχώρησης κατά πλήρη κυριότητα δημοτικών ή κοινοτικών ακινήτων σε αθίγγανους και παλιννοστούντες ομογενείς από την τέως Σοβιετική Ένωση που έχουν ενταχθεί σε προγράμματα στεγαστικής αποκατάστασης.

    Επίσης, αναπροσαρμόζεται από 1-1-2003 το ποσό του επιδόματος ειδικής απασχόλησης που χορηγείται στο προσωπικό των ΟΤΑ. Μεταξύ άλλων, για το προσωπικό καθαριότητας αυξάνεται από 96 σε 131 ευρώ και για το προσωπικό της δημοτικής αστυνομίας από 48 σε 115 ευρώ.

    [04] Ποινικές διώξεις σε Αθανασούλη, Βαλσαμίδη, Γ. Κουρή

    1/4/2003 7:43:00 μμ

    Ο Γιώργος Κουρής

    Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος άσκησε ο εισαγγελέας, κατά των επιχειρηματιών Γιώργου Βαλσαμίδη και Αθανάσιου Αθανασούλη, των συζύγων τους και κατά παντός άλλου υπευθύνου. Η δίωξη ασκήθηκε, μετά την μηνυτήρια αναφορά του εκδότη Γιώργου Κουρή και δημοσιεύματα της εφημερίδας "Αυριανή" σχετικά με οικονομικές και χρηματιστηριακές ατασθαλίες στον όμιλο Altec. Τά αδικήματα που βαρύνουν τον Γιώργο Βαλσαμίδη και τον Αθανάσιο Αθανασούλη, είναι: απάτη ιδιαίτερα μεγάλης ζημίας από κοινού, υπεξαίρεση αντικειμένου ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας, παραχάραξη από κοινού σχετικά με πλαστογράφηση ρέπος και άμεση συνέργια στην υπεξαίρεση. Ο εισαγγελέας άσκησε επίσης ποινική δίωξη για εκβίαση σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος του εκδότη Γιώργου Κουρή, μέ αφορμή τη μήνυση που είχαν καταθέσει οι δύο επιχειρηματίες.

    [05] Αποχή των δικηγόρων την Πέμπτη λόγω πολέμου

    1/4/2003 7:02:00 μμ

    Την αποχή των δικηγόρων από την άσκηση των καθηκόντων τους, στις 3 Απριλίου 2003, από τις 12 μ.μ. έως την λήξη του ωραρίου, αποφάσισε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, διατυπώνοντας και πάλι την βαθύτατη ανησυχία του για τον συνεχιζόμενο παράνομο και επιθετικό πόλεμο των ΗΠΑ και των συμμάχων τους κατά του ιρακινού λαού.

    [06] Ξαφνικό μπουρίνι στην Καβάλα

    1/4/2003 4:26:00 μμ

    Φωτο Αρχείου

    Μπουρίνι με καταρρακτώδη βροχή και χαλαζόπτωση έπληξε το μεσημέρι της Τρίτης για περίπου μια ώρα την Καβάλα και την γύρω περιοχή, με αποτέλεσμα ακόμα και κεντρικοί δρόμοι να καταστούν αδιάβατοι, ενώ πλημμύρισαν ισόγεια και υπόγεια κατοικιών και αποθήκες. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία της πόλης επενέβη με τρία συνεργεία σε αρκετές περιπτώσεις για άντληση βρόχινων νερών. Το χαλάζι που έπεσε σχημάτισε ένα στρώμα και στους δρόμους και στους ακάλυπτους χώρους των πολυκατοικιών. Μία γυναίκα βρήκε τραγικό θάνατο σε τροχαίο που συνέβη στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Καβάλας.

    Στο 115ο χιλιόμετρο του εθνικού δρόμου Θεσσαλονίκης-Καβάλας κοντά στο χωριό Κάρυανη Παγγαίου, το αυτοκίνητο, που οδηγούσε ο Χρήστος Τζιμούλης, ανατράπηκε και έπεσε σε χαντάκι βάθους τριών μέτρων.

    Αποτέλεσμα ήταν να σκοτωθεί η σύζυγος του Φρειδερίκη Τζιμούλη, 56 χρόνων, ενώ τραυματίστηκε σοβαρά ο οδηγός του Ι.Χ., ο οποίος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της Καβάλας. Το αντρόγυνο επέστρεφε από την Ξάνθη στην Θεσσαλονίκη. Όταν άργησαν να φθάσουν στο σπίτι τους οι συγγενείς τους ανησύχησαν και άρχισαν να τους αναζητούν. Μετά από πολύωρες έρευνες τροχονόμοι της Καβάλας εντόπισαν το ΙΧ μέσα στο χαντάκι.

    Εν τω μεταξύ, κεραυνός έπεσε πάνω σε δίκτυα μεταφοράς ρεύματος και για αρκετό χρονικό διάστημα έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ανατολικές συνοικίες της Καβάλας μέχρι τις περιοχές Χαλκερό και Λεύκη. Συνεργεία της ΔΕΗ κατόρθωσαν να αποκαταστήσουν τις βλάβες και να δώσουν σταδιακά ξανά ρεύμα στις περιοχές αυτές.

    [07] Στις Νομαρχίες τα ΚΕΠ

    1/4/2003 1:22:00 μμ

    Η υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς αναλαμβάνει από 1/1/2004 την αρμοδιότητα του ΚΕΠ που λειτουργεί στο Σύνταγμα ενώ δύο νέα Κέντρα θα δημιουργηθούν στις νομαρχίες Αθηνών και Πειραιώς. Στη νομαρχία Θεσσαλονίκης ανατίθεται το ΚΕΠ που λειτουργεί ήδη στην πόλη. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών μέχρι τέλους Ιουνίου θα λειτουργούν σε όλη τη χώρα 750 ΚΕΠ που θα γίνουν 1000 μέχρι τέλους του έτους.

    [08] Εξάρθρωση σπείρας διαρρηκτών στην Πρέβεζα

    1/4/2003 7:55:00 μμ

    Σπείρα Αλβανών που είχε διαπράξει πολλές διαρρήξεις στην περιοχή της Πρέβεζας εξάρθρωσε η αστυνομία. Συγκεκριμένα, συνελήφθησαν οι: Ρομέο Κρισάφι, 19 χρόνων, Φάτος Περσέκου, 26 χρόνων, Τζεντμίρ Ταφάσι 22 χρόνων και Κουστίκ Μπάρβσι, 21 χρόνων οι οποίοι το τελευταίο δεκαπενθήμερο, έκαναν πολλές διαρρήξεις περιπτέρων, καφενείων, ταβερνών, καταστημάτων κλπ, από όπου αφαιρούσαν, χρήματα, τσιγάρα, τηλεκάρτες και άλλα είδη. Στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν αρκετά από τα κλοπιμαία, ενώ μέρος τους είχαν προωθήσει στην Αλβανία.

    Ερευνες για σπείρα που δρα σε Γιάννενα, Θεσπρωτία και Αρτα

    Εξάλλου, "πονοκέφαλος" έχει γίνει για την αστυνομία στα Γιάννενα, Θεσπρωτία και Αρτα, μια άλλη σπείρα, η οποία κατά τις νυχτερινές ώρες κάνει διαρρήξεις σε καφενεία και περίπτερα χωριών, κλέβοντας μέχρι τώρα μεγάλα χρηματικά ποσά και τηλεκάρτες, καθώς και σημαντικές ποσότητες τσιγάρων, ποτών, τηλεοράσεων, κλπ. Από την αστυνομία έχουν αυξηθεί οι περιπολίες στα χωριά, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει εντοπισθεί κανένα ίχνος της σπείρας.

    Η τελευταία εμφάνιση των διαρρηκτών, έγινε χθες το βράδυ στο Πέτα Αρτας, όπου από το περίπτερο της Φωτεινής Αντωνίου, έκλεψαν τηλεκάρτες και μια μικρή τηλεόραση, συνολικής αξίας 3.800 ευρώ.

    [09] Ακαρπη η συνάντηση για τον προϋπολογισμό της Διεύρυνσης

    1/4/2003 8:15:00 μμ

    Ακαρπη αποδείχθηκε η τρίτη κατά σειρά συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον καθορισμό του δημοσιονομικού πλαισίου που θα ακολουθήσει η ΕΕ την περίοδο 2004-2006, ενόψει της διεύρυνσης. Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στην Αθήνα, προήδρευσε ο υφυπουργός Οικονομίας κ. Φλωρίδης, ο οποίος δεν κατόρθωσε να γεφυρώσει τις διαφορές που προέκυψαν μεταξύ του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου στη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης και τις οποίες "κληρονόμησε" η ελληνική προεδρία από τις αρχές του έτους. Πάντως, ο εκπρόσωποι του Ευρωκοινοβουλίου, εξήραν τις προσπάθειες της ελληνικής προεδρίας να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι παρά την διάσταση απόψεων που συνεχίζει να υφίσταται, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα υπερψηφίσει κανονικά τη συνθήκη προσχώρησης, η οποία στη συνέχεια θα υπογραφεί στις 16 Απριλίου στην Αθήνα.

    Δεν απέδωσε ο ''τρίλογος''

    Οι διαφορές αυτές για την κατανομή των πόρων (που είχαν προκαλέσει την ανταλλαγή επιστολών μεταξύ του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου κ. Πατ Κοξ και του προεδρεύοντος στο Ευρ. Συμβούλιο πρωθυπουργού Κ. Σημίτη) περιορίστηκαν σημαντικά χάρη στις προσπάθειες της ελληνικής προεδρίας κατά τη διάρκεια των δύο προηγουμένων συναντήσεων στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες, αλλά δεν κατέστη δυνατό να απαλειφθούν, με αποτέλεσμα να χρειαστεί συνέχιση του διαλόγου.

    Οπως διευκρίνισε, μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Γ. Φλωρίδης, παρά τις αυξημένες ανάγκες που δημιουργεί η διεύρυνση, η δημοσιονομική θέση της χώρας μας δεν πρόκειται ούτε στο παραμικρό να επηρεαστεί αρνητικά για την περίοδο 2004-2006, ακόμη και αν δεν υπάρξει οριστική συμφωνία. Αντιθέτως διασφαλίζονται στο ακέραιο όλες οι αναμενόμενες χρηματοδοτήσεις των προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από τα Διαρθρωτικά Ταμεία, καθώς και οι επιδοτήσεις στον αγροτικό τομέα.

    Ασφαλές επίσης, κατά τον κ.Φλωρίδη, θεωρείται το ποσό των 40,8 δισ. ευρώ που θα χρηματοδοτήσει τις ανάγκες των δέκα νέων Κρατών Μελών για την περίοδο 2004-6, εκ των οποίων 600 περίπου εκ. ευρώ αφορούν την Κύπρο.

    Στον "τρίλογο", όπως αποκαλείται η τριμερής αυτή συνάντηση, συμμετείχαν από πλευράς Eυρωπαϊκού Κοινοβουλίου οι Πρόεδροι της Επιτροπής Προϋπολογισμού και Εξωτερικών Υποθέσεων κ.κ. V. Wynn και E. Βrok αντίστοιχα, ενώ από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής συμμετείχε η Επίτροπος αρμόδια για θέματα Προϋπολογισμού κα Schreyer.

    [10] Ορκίστηκε ο Διαμαντούρος ως Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής

    1/4/2003 5:22:00 μμ

    Ενώπιον του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, στο Λουξεμβούργο, ορκίστηκε το μεσημέρι της Τρίτης ο νέος Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής, Νικηφόρος Διαμαντούρος, ο οποίος αναλαμβάνει και επίσημα τα καθήκοντά του. Ο κ. Διαμαντούρος, ο οποίος διετέλεσε Συνήγορος του Πολίτη στην Ελλάδα από το 1998 έως το 2003, εξελέγη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 15 Ιανουαρίου και διαδέχεται τον Γιάκομπ Σόντερμαν, τον πρώτο Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή, που είχε εκλεγεί τον Ιούνιο του 1995. Για μεγάλη τιμή και ευθύνη, έκανε λόγο ο νέος Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής.

    Διαμαντούρος: ''Διαδέχομαι έναν καταξιωμένο διαμεσολαβητή''

    Στην ομιλία του ο κ. Διαμαντούρος τόνισε τη μεγάλη τιμή που αισθάνεται, αλλά και τη μεγάλη ευθύνη που αναλαμβάνει, επειδή αφενός διαδέχεται έναν καταξιωμένο διαμεσολαβητή, και αφετέρου επειδή αυτό συμβαίνει σε μια κρίσιμη στιγμή στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις παραμονές της διεύρυνσης, που συμβολικά θα σημάνει και το τέλος του ψυχρού πολέμου.

    Ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες που δημιούργησε η εκλογή του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ διαβεβαίωσε πως θα κάνει ότι είναι δυνατόν.

    Στην ορκωμοσία παρευρέθησαν οι Ευρωπαίοι δικαστές και πρωτοδίκες, μεταξύ των οποίων, ο δικαστής Βασίλης Σκουρής και ο πρωτοδίκης Μιχάλης Βηλαράς, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, μεταξύ των οποίων και ο κ. Ιωάννης Σαρμάς και τιμής ένεκεν ο κ. Χρήστος Ροζάκης, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στο Στρασβούργο.

    [11] Μεγάλη η κρίση στις ευρωπαϊκές αερομεταφορές λόγω πολέμου

    1/4/2003 4:13:00 μμ

    Mείωση 12,3% κατά μέσο όρο εμφανίζει η επιβατική κίνηση στις πτήσεις των ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιριών στην πρώτη εβδομάδα του πολέμου στο Ιράκ, όπως ανακοίνωσε στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Ένωση Αεροπορικών Εταιριών (ΕΕΑΕ). Ειδικότερα, σύμφωνα με την Ένωση, την εβδομάδα 17-23 Μαρτίου, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2002, η επιβατική κίνηση μειώθηκε κατά 42,2% για πτήσεις προς τη Μέση Ανατολή, 14,6% στις ενδοκοινοτικές πτήσεις, 10,2% στις διατλαντικές πτήσεις και 12,4% για πτήσεις προς την Απω Ανατολή.

    Οι εθνικές κυβερνήσεις θα πληρώσουν ''τα σπασμένα''

    Σε γραπτή δήλωσή του ο γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αεροπορικών Εταιριών, Ούλριχ Σούλτε Στράτχαους υποστηρίζει ότι πρόκειται "για τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία των ευρωπαϊκών αερομεταφορών", τονίζοντας ότι το επιπρόσθετο κόστος που θα προκύψει από την αύξηση στις ασφάλειες λόγω του πολέμου, θα πρέπει να αναληφθεί από τις εθνικές κυβερνήσεις.

    Υποστηρίζει επίσης ότι θα πρέπει κατ' εξαίρεση να γίνει δεκτό το αίτημα των ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιριών για μείωση των πτήσεων, χωρίς να απολέσουν τα δικαιώματά τους στις ''χρονοθυρίδες'', στο διαθέσιμο δηλαδή χρόνο χρήσης στα αεροδρόμια.

    Παράλληλα, η Ένωση εκφράζει την ανησυχία της για το εύρος των δημόσιων ενισχύσεων που πρόκειται να λάβουν οι αεροπορικές εταιρίες των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της κρίσης.

    Η ΕΕΑΕ υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να δοθούν εγγυήσεις ότι οι ενισχύσεις αυτές θα προορίζονται μόνο για την αντιστάθμιση του κόστους από τον πόλεμο και ότι δεν θα οδηγήσουν σε στρέβλωση του ανταγωνισμού στις διατλαντικές πτήσεις.

    [12] Kαταπέλτης η κατάθεση της Ντ. Μπακογιάννη

    1/4/2003 4:04:00 μμ

    Με την κατάθεση της Ντόρας Μπακογιάννη συνεχίστηκε την Τρίτη ενώπιον του Tριμελούς Eφετείου Kακουργημάτων η δίκη της 17Ν. Η πρώην σύζυγος του δολοφονηθέντος βουλευτή Παύλου Μπακογιάννη στις 26 Σεπτεμβρίου του 1989, στο Κολωνάκι, από την τρομοκρατική οργάνωση ήταν καταπέλτης στην κατάθεσή της, σχετικά με τα κίνητρα αλλά και το ιδεολογικό υπόβαθρο των εκτελεστών και των εγκεφάλων της οργάνωσης. Τους χαρακτήρισε δειλούς και χαμηλότατης ποιότητας ανθρώπους και αγράμματους ως προς τον πολιτικό λόγο που εξέφραζαν. Θεωρεί ότι η δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη δεν ήταν εύκολη απόφαση για τους ιθύνοντες νους της οργάνωσης και ότι αυτοί που τον εκτέλεσαν δεν ήταν σε θέση να πάρουν μια τέτοια απόφαση. Η δίκη θα συνεχιστεί την Τετάρτη με τις καταθέσεις των άλλων έξι μαρτύρων στην υπόθεση δολοφονίας του Παύλου Μπακογιάννη.

    Αναφορές στο έργο και την ζωή του πρώην συζύγου της

    Η δήμαρχος Αθηναίων υποστήριξε ότι η δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη οφείλεται:

    - είτε στο γεγονός ότι ως δημοσιογράφος ο τότε βουλευτής είχε ερευνήσει αρκετά την υπόθεση της τρομοκρατίας,

    - είτε ότι ο Μπακογιάννης εκείνη την περίοδο προσπαθούσε να πετύχει σύγκλιση αριστεράς και δεξιάς.

    ''Την ίδια εποχή στη δυτική Γερμανία η RAF σκότωσε έναν άνθρωπο που είχε φέρει κοντά την ανατολική με τη δυτική Γερμανία. Δεν άντεχε η τρομοκρατία τη λογική της συμφιλίωσης. Δεν είχαν ζήσει αυτοί οι άνθρωποι τον πόνο του εμφυλίου. Δεν ήξεραν τί θα πει να είναι μοιρασμένα χωριά. Δεν του το συγχώρεσαν ποτέ και χρησιμοποίησαν το σκάνδαλο Κοσκωτά αν και το πανελλήνιο ήξερε ότι ο Μπακογιάννης είχε απολυθεί".

    Στην κατάθεσή της η κ. Μπακογιάννη αναφέρθηκε σε όλη την πορεία της ζωής του Παύλου Μπακογιάννη αλλά και τα στοιχεία της προσωπικότητάς του. Η μάρτυρας έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι ο δολοφονηθείς γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ευρυτανία, την περίοδο του εμφυλίου πολέμου, γεγονός που του δημιούργησε έντονα βιώματα σε όλη τη ζωή του.

    Η κυρία Μπακογιάννη αναφέρθηκε στην προσφορά του Παύλου Μπακογιάννη την περίοδο της χούντας, οπότε ο βουλευτής εργαζόταν ως δημοσιογράφος στη Βαυαρική ραδιοφωνία, οι εκπομπές της οποίας αναμεταδιδόταν στην Ελλάδα μέσω της ''Ντόϊτσε Βέλε''. Οπως είπε η κυρία Μπακογιάννη ο βουλευτής ''ήταν σε επαφή τότε με πολλές οργανώσεις εντός και εκτός Ελλάδος. Πολλές απ' αυτές δεν είχαν απαρνηθεί την περίοδο εκείνη την ένοπλη βία.

    Αναφερόμενη στην επιστροφή του Παύλου Μπακογιάννη στην Ελλάδα κατά την διάρκεια της μεταπολίτευσης, η δήμαρχος Αθηναίων υποστήριξε ότι ο τότε σύζυγός της πίστευε ακράδαντα πως έπρεπε να εξαλειφθούν από την ελληνική κοινωνία τα κατάλοιπα του εμφυλίου πολέμου. Κάτι για το οποίο έδινε μεγάλη μάχη. Παράλληλα, όπως είπε, προσπαθούσε να πετύχει την ανάπτυξη του νομού Ευρυτανίας, που ήταν από τους φτωχότερους στην Ελλάδα. Οπως είπε η κ. Μπακογιάννη η τραγική ειρωνεία είναι ότι την ημέρα της δολοφονίας είχε μόλις εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση το αναπτυξιακό πρόγραμμα που είχε καταρτίσει ο Παύλος Μπακογιάννης για το νομό Ευρυτανίας.

    ''Ο Παύλος ήταν στο στόχαστρο κι άλλες φορές''

    Η ''17 Νοέμβρη'' δεν ήταν η πρώτη που σκέφθηκε να χτυπήσει τον Μπακογιάννη. Το 1970 είχε τοποθετηθεί βόμβα στο σπίτι του στη Γερμανία, στο Μόναχο. Η γερμανική αστυνομία είχε πει ότι είχε τοποθετηθεί από τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες της εποχής''.

    Η κυρία Μπακογιάννη ανέφερε επίσης ότι τρεις με τέσσερις μήνες πριν τη δολοφονία ο Μπακογιάννης παρακολουθείτο. Μάλιστα, όπως είπε η μάρτυρας, είχαν δει ένα άσπρο αυτοκίνητο και είχαν ρωτήσει γιατί τους παρακολουθεί. Οι επιβαίνοντες είχαν απαντήσει για την ασφάλειά σας''. Πιστεύαμε ότι μας παρακολουθούσε η ΚΥΠ αλλά μπορεί να μας παρακολουθούσαν και οι τρομοκράτες.

    Δεν φοβόταν ο Παύλος

    Οπως είπε η κ. Μπακογιάννη ο εκλιπών πέρασε το προηγούμενο βράδυ της δολοφονίας στον Συνασπισμό και έτσι το επίμαχο πρωινό είπε στον σύνοδό του να μην πάει μαζί του στο γραφείο.

    Ν. Μπακογιάννη: ''Ο Παύλος δεν φυλαγόταν, διότι στην αντίληψή του δεν ταίριαζε η φύλαξη. Αλλο ένα λάθος''.

    Πρόεδρος: Δεν είναι λάθος. Όποιος φοβάται πεθαίνει κάθε μέρα. Όποιος δεν φοβάται πεθαίνει μία φορά.

    Τα πιστεύω του περί τρομοκρατίας

    Αναφερόμενη στην άποψη που είχε ο Παύλος Μπακογιάννης για την τρομοκρατία, η μάρτυρας είπε ''στη δική του λογική η τρομοκρατία ήταν συνώνυμη με τον φασισμό. Πίστευε ότι στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα.

    ''Ασυναρτησίες στις προκηρύξεις''

    Σε ερώτηση του προέδρου για την άποψη που έχει η κ. Μπακογιάννη για τις προκηρύξεις και για το κατά πόσο εκφέρουν πολιτικό λόγο, η μάρτυρας απάντησε:

    Ν. Μπακογιάννη: "Αν εξαιρέσουμε τις ασυναρτησίες και την αγραμματοσύνη, αν τα δούμε αθροισμένα, πρέπει να πάμε από την άκρα Αριστερά μέχρι τον Εθνικό Σοσιαλισμό".

    Πρόεδρος: Είναι γραμμένα από γραφίδα διανοούμενου.

    Μπακογιάννη: Ελάτε κύριε Πρόεδρε! Εκτιμώ πολύ τους διανοούμενους. Έχουν προσφέρει πολλά στην κοινωνία. Φαίνεται η διαφορά ενός ανθρώπου που έχει διαβάσει και ενός ανθρώπου που έχει διαβάσει πέντε ''τσιτάτα'' περί δημοκρατίας. Ο Παύλος είχε διαβάσει πάρα πολύ. Ήξερε τη διαφορά ανάμεσα στον Λένιν και στον Μαρξ. Δεν θα έκανε λάθη. Όταν διαβάσετε αυτά τα κείμενα θα βρείτε ασυναρτησίες.

    Αναφερόμενη στους δράστες της δολοφονίας αλλά και σε εκείνους που την αποφάσισαν, η Ντόρα Μπακογιάννη υποστήριξε ότι ''δεν ξέρω αν μόνο ο Γιωτόπουλος πήρε την απόφαση ή αν είχε γύρω του και άλλους του επιπέδου Γιωτόπουλου, που δεν βρίσκονται στο δικαστήριο''.

    ''Γιατί το κάνατε;''

    Στην προκήρυξη της "17Ν" μετά τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη, παρέπεμψε ο Δημήτρης Κουφοντίνας την κα Ντόρα Μπακογιάννη όταν τον ρώτησε για τους λόγους που σκότωσαν τον τότε σύζυγο της.

    ''Η προκήρυξη εξηγεί πολύ καλά τους λόγους'', είπε ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ο οποίος στη συνέχεια ερωτηθείς από τον εισαγγελέα αν συμμετείχε στη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη απάντησε:

    ''Ήμουν μέλος της 17Ν, συμφωνώ με τις επιλογές της. Δεν μπαίνω όμως στη διαδικασία να σας διευκολύνω και να πω αν ήμουν εκεί και ποίοι άλλοι ήταν. Δεν έχω καμία αγωνία να αποδείξω που ήμουν.

    Ξέρω ότι θα περάσω την υπόλοιπη ζωή μου στη φυλακή. Θα καταδικαστώ σύμφωνα με το κατηγορητήριο. Θα το δείτε, κάνω μία πρόβλεψη''.

    Με την ολοκλήρωση της κατάθεσης της κας Ντόρας Μπακογιάννη, ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος πήρε το λόγο και αναφέρθηκε σε όσα υποστήριξε η μάρτυρας, ότι με βάση τα στοιχεία της δικογραφίας, αυτός είναι ο καθοδηγητής και ο συντάκτης των προκηρύξεων.

    ''Βρέθηκαν κάποια γραπτά που ένα μέρος τους ήταν γραμμένο στην εποχή της δικτατορίας, ενώ ένα άλλο μέρος τους ήταν κατασκευασμένο βάση του γραφικού μου χαρακτήρα'', είπε ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος.

    Στην κατάθεσή του ο γιος του δολοφονηθέντα βουλευτή, Κώστας Μπακογιάννης, υποστήριξε ότι ο πατέρας του δολοφονήθηκε από μία εταιρεία δολοφόνων.

    ''Ο πατέρας μου δεν πέθανε από φυσική αρρώστια. Τον δολοφόνησε μία εταιρεία δολοφόνων, ληστών και κλεφτών".

    Ο Κώστας Μπακογιάννης ανέφερε ότι τα μέλη της "17Ν" επιθυμούσαν να κόψουν και να ράψουν την κοινωνία στα μέτρα της ''διαστροφής'' τους. Απευθύνθηκε, επίσης, στον Δημήτρη Κουφοντίνα λέγοντας: ''Δεν έχω καταλάβει τί τον ενοχλεί. Τι σας ενοχλεί κύριε Κουφοντίνα; Το γεγονός ότι δεν έχεις το 45άρι στο χέρι;''

    Η κόρη του Παύλου Μπακογιάννη, Αλεξία Μπακογιάννη, υποστήριξε καταθέτοντας, ότι ακόμη και αν κάποιος δεχθεί πολιτικό κίνητρο στη δολοφονία του πατέρα της, αυτό θα εξυπηρετούσε αποκλειστικά τους τρομοκράτες. ''Αν περνούσε η λογική της συμφιλίωσης που στήριζε ο πατέρας μου, δεν θα είχαν άλλοθι να υπάρχουν, να δικαιολογήσουν την ύπαρξή τους''.

    [13] Σ. Ξηρό-Κωστάρη αναγνώρισε μάρτυρας στην υπόθεση Μπακογιάννη

    1/4/2003 4:03:00 μμ

    Τον Σάββα Ξηρό και τον Ηρακλή Κωστάρη ως συμμετέχοντες στη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη αναγνώρισε στην κατάθεσή του ο κ. Νικόλαος Μπερετάνος, αυτόπτης μάρτυρας του περιστατικού. Ο κ. Μπερετάνος υποστήριξε ότι είναι απολύτως βέβαιος πως ο άνδρας που είδε να συνιστά επιτακτικά στην καθαρίστρια του γραφείου του Μπακογιάννη να μη φωνάζει, ήταν ο Σάββας Ξηρός. Ο μάρτυρας αναγνώρισε, όπως είπε, και τον Κωστάρη ως έναν από τους δύο άντρες που βγήκαν από το επίμαχο κτίριο. Ο συνήγορος υπεράσπισης των αδελφών Ξηρού κ. Γιώργος Αγιοστρατίτης, αμφισβήτησε την κατάθεση του μάρτυρα, επισημαίνοντας ότι δεν είχε καταθέσει προανακριτικά, αλλά έθεσε εαυτόν στη διάθεση των Αρχών μετά την έκρηξη στον Πειραιά.

    [14] Προς συντήρηση αντιδραστήρας του Κοζλοντούι

    1/4/2003 4:48:00 μμ

    Ο τέταρτος αντιδραστήρας του πυρηνικού σταθμού Κοζλοντούι τέθηκε σήμερα εκτός λειτουργίας για προγραμματισμένη ετήσια συντήρηση και για επαναφόρτωση με καύσιμα, ανακοίνωσε η υπηρεσία Τύπου του σταθμού. Μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο θα συνεχιστούν οι επισκευές, ενώ στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού των αντιδραστήρων 3 και 4 θα εφαρμοστούν 30 νέες συσκευές και τεχνολογίες, οι οποίες θα ανεβάσουν σε μεγάλο βαθμό το επίπεδο ασφάλειας των δύο μονάδων, προστίθεται στην ανακοίνωση.

    [15] Προειδοποιήσεις Ισραήλ προς τη Συρία

    1/4/2003 4:18:00 μμ

    Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Σαούλ Μοφάζ υπενθύμισε στον Σύριο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Ασαντ τη ''στρατιωτική ισχύ'' του Ισραήλ, όπως μετέδωσε το ισραηλινό ραδιόφωνο. Η δήλωση του Μοφάζ αποτελεί απάντηση του Ισραήλ στις δηλώσεις του προέδρου Ασαντ στη λιβανική εφημερίδα "αλ-Σαφίρ", στην οποία τόνισε μεταξύ άλλων ότι ''όσο υπάρχει το Ισραήλ θα υπάρχει και η απειλή κατά της Συρίας''. ''Οι δηλώσεις αυτές αποκτούν μεγαλύτερη βαρύτητα γιατί γίνονται τη στιγμή που οι Σύριοι βοηθούν το Ιράκ, όπως έχουν αποκαλύψει Αμερικανοί αξιωματούχοι'', πρόσθεσε ο Μοφάζ.

    [16] Νέο πολεμικό διάγγελμα Χουσεΐν

    1/4/2003 8:16:00 μμ

    Γραπτό μήνυμα του Σαντάμ Χουσεΐν διάβασε στις 20:00 ώρα Ελλάδος ο Ιρακινός υπουργός Πληροφοριών, Μοχάμεντ Σαϊντ αλ-Σάχαφ, μπροστά στην κάμερα της ιρακινής τηλεόρασης. Στο τυπικό πολεμικό διάγγελμα, απευθύνθηκε στους άνδρες που αντιστέκονται λέγοντας ότι "ο Θεός είναι μαζί σας". "Αυτές οι μέρες είναι μέρες ηρωισμού", δήλωσε ο Ιρακινός ηγέτης δια στόματος του υπουργού του, κάλεσε τους Ιρακινούς να πολεμήσουν τους εισβολείς ''οπουδήποτε'' και πρόσθεσε "Ο Θεός θέλει να δοκιμάσει την πίστη μας. Επιβάλλεται η Τζιχάντ κατά των εισβολέων, και όσοι πεθάνουν θα πάνε στον παράδεισο. Να τους κτυπήσετε, ο Θεός είναι εναντίον τους. Ζήτω η Παλαιστίνη, Ζήτω το Ιράκ."

    [17] Μ. Βρετανία: ''Πότε θα γίνει η επέλαση στη Βαγδάτη''

    1/4/2003 7:00:00 μμ

    "Η επέλαση στη Βαγδάτη θα γίνει τότε μόνον, όταν (ΗΠΑ και Βρετανία) θα είμαστε έτοιμοι''. Αυτό δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ και εξήγησε ότι η προέλαση στην ιρακινή έρημο που έγινε κατά τα πρώτα 24ωρα του πολέμου ''σκοπό είχε πρώτον την διασφάλιση'' για τους συμμάχους ''των πετρελαιοπηγών, αλλά και την απομόνωση πόλεων με στρατηγικό χαρακτήρα όπως η Βασόρα, δεύτερον τη διασφάλιση ότι από το ανατολικό Ιράκ δεν θα είναι εφικτό να γίνονται επιθέσεις σε κράτη γειτονικά, τρίτον και τελευταίο για να αρχίσει η προέλαση προς βορρά''.

    Όπως πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, ''προείχε οι σύμμαχοι να φθάσουν κοντύτερα στη Βαγδάτη γρήγορα'' ώστε ''να γίνει πράξη ο έλεγχος από αυτούς και των γύρω περιοχών από τη Βαγδάτη''.

    Εξάλλου, ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού επισήμανε την πρόοδο που σημειώνουν οι επιχειρήσεις και εξήγησε ότι στις περιοχές που οι σύμμαχοι έχουν τον έλεγχο παρατηρείται ήδη ''αλλαγή του στρατιωτικού προφίλ'' ενώ σε άλλες περιοχές, όπως αυτή της Βασόρας ''εξανεμίζεται η ιρακινή αντίσταση''.

    ''Μόνον όταν είμαστε έτοιμοι, θα ανατρέψουμε το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν'' τόνισε τέλος ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού της Βρετανίας

    [18] Ισπανοί στρατιώτες στο Ιράκ για ανθρωπιστική βοήθεια

    1/4/2003 5:30:00 μμ

    Δύναμη από 168 Ισπανούς στρατιώτες αναχώρησε σήμερα από βάση κοντά στην Μαδρίτη με προορισμό το Ιράκ όπου, όπως αναφέρθηκε, θα βοηθήσουν τις συμμαχικές δυνάμεις σε μή στρατιωτικές επιχειρήσεις. Οι στρατιώτες θα φτάσουν στο Τζιμπουτί, όπου βρίσκονται το πλοίο-νοσοκομείο Galicia, μία φρεγάτα και ένα δεξαμενόπλοιο. Μαζί με τους στρατιώτες αναχώρησαν από την Ισπανία και δύο μεταγωγικά αεροπλάνα που μεταφέρουν 23 τόνους κουβέρτες, τρόφιμα και ανθρωπιστική βοήθεια για τους Ιρακινούς.

    Πηγές του ισπανικού υπουργείου Αμυνας ανέφεραν ότι οι στρατιώτες θα επιβιβαστούν στο Galicia, στο οποίο θα φορτωθεί και η ανθρωπιστική βοήθεια και στη συνέχεια τα τρία πλοία θα αναχωρήσουν για το ιρακινό λιμάνι Ουμ Κασρ.

    Σύντομα θα αναχωρήσουν ακόμη 50 Ισπανοί στρατιώτες για την περιοχή για να συμπληρωθεί έτσι ο αριθμός των 900 Ισπανών στρατιωτών που θα έχουν μεταβεί στο Ιράκ. Αναμένεται ότι όλοι οι Ισπανοί θα στρατοπεδεύσουν κοντά στο Galicia.

    Στρατιωτικές πηγές ανέφεραν ότι οι στρατιώτες δεν θα λάβουν μέρος σε πολεμικές επιχειρήσεις και θα αναλάβουν καθήκοντα σε περιοχές, στις οποίες οι συμμαχικές δυνάμεις έχουν αποκαταστήσει την ηρεμία.

    [19] Στο Ιράκ αποδίδει την επίθεση στην αγορά της Βαγδάτης ο Βρετανός ΥΠΕΞ

    1/4/2003 4:53:00 μμ

    Το ενδεχόμενο ο βομβαρδισμός στην αγορά της Βαγδάτης, που στοίχισε τη ζωή σε αμάχους, να προέρχεται από Ιρακινούς, εξέφρασε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο, σε ομιλία του στην ετήσια συνέλευση της Ενωσης Εκδοτών Βρετανικών Εφημερίδων. ''Ορισμένα από τα ερωτηματικά, τα οποία εμφανίστηκαν στα μέσα ενημέρωσης σήμερα, ετέθησαν αυτήν την εβδομάδα μετά τον πρώτο βομβαρδισμό μιας αγοράς στη Βαγδάτη, από τον οποίο είχαμε δυστυχώς νεκρούς και τραυματίες'', τόνισε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών. ''Είναι όλο και πιό πιθανό να ήταν αποτέλεσμα ιρακινής ενέργειας και όχι επίθεσης από την πλευρά των συμμάχων'', πρόσθεσε ο Στρο.

    [20] Δυσοίωνες προβλέψεις Γκαργκάνα για την οικονομία

    1/4/2003 2:30:00 μμ

    Τους κινδύνους που ελλοχεύει για την ελληνική οικονομία, η μεγάλη αβεβαιότητα που επικρατεί στην παγκόσμια οικονομία εξαιτίας του πολέμου και των διεθνών ανακατατάξεων, επισήμανε την Τρίτη ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Νίκος Γκαργκάνας παρουσιάζοντας στην επιτροπή Οικονομικών της βουλής την έκθεσή του για τη νομισματική πολιτική του 2003. Ο κ. Γκαργκάνας εξέφρασε την άποψη ότι η αβεβαιότητα θα οξυνθεί και ότι υπάρχει κίνδυνος ακόμη και μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες να αντιμετωπίσουν ύφεση. Ο διοικητής εκτίμησε επίσης ότι ο πληθωρισμός το 2003 θα κυμανθεί γύρω στο 3,9%.

    ''Μοναδικό μέτρο θωράκισης η συνετή πολιτική''

    Στο πλαίσιο συζήτησης, ο κ. Γκαργκάνας ανέφερε ότι οι προβλέψεις για το 2003 για τη ζώνη του ευρώ και την Ιαπωνία είναι απαισιόδοξες, με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ στο 1%, που δεν αποκλείεται να οδηγήσει τελικά και σε οικονομική ύφεση.

    Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την ελληνική οικονομία, ο κ. Γκαργκάνας προέβλεψε ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ ενδέχεται να μειωθεί στο 3,7% (έναντι 4% το 2002).

    Παρά δε το γεγονός ότι δεν είναι δυνατό να υπάρξει αξιόπιστη πρόβλεψη για τις τιμές των οπωροκηπευτικών, όπως επίσης και για την τιμή του πετρελαίου λόγω του πολέμου στο Ιράκ, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ανέφερε ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή στα υπόλοιπα προϊόντα παρουσιάζει την τάση να είναι "σημαντικά υψηλότερος" και να ανέλθει στο 3,9%.

    Τέλος, όπως είπε, το αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο της χώρας θα επιδεινωθεί το 2003, βοηθούντος του πολέμου και της ανατίμησης του ευρώ.

    Απέναντι στα παραπάνω, ο κ. Γκαργκάνας σημείωσε ότι "δεν υπάρχουν ειδικά μέτρα θωράκισης μιας οικονομίας" και πως "αυτό που χρειάζεται είναι η προσήλωση στη συνετή δημοσιονομική πολιτική και στην πολιτική νομισματικής σταθερότητας", όπως επίσης και η ενίσχυση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

    Σε αυτές, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ενέταξε και την ευελιξία στον εργασιακό τομέα, καθώς, όπως ανέφερε, "για να συγκλίνει ο πληθωρισμός με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, θα πρέπει να συγκλίνει και το κόστος εργασίας, που στην Ελλάδα είναι κατά μία μονάδα ακριβότερο. Εχουμε μια ανελαστική αγορά εργασίας και αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η ανεργία στην Ελλάδα είναι υψηλή, παρά την αύξηση του ΑΕΠ. Να μην πάμε στο ακραίο αμερικανικό μοντέλο, αλλά χρειάζονται αλλαγές".

    Στο ίδιο δε πλαίσιο, ο κ. Γκαργκάνας επεσήμανε ότι "δεν πρέπει οι πραγματικοί μισθοί να αυξάνονται πάνω από την παραγωγικότητα".

    Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Φωτιάδη η Ελλάδα έχει το 82% των μισθών και το 80% των τιμών της ΕΕ. Τα φορολογικά έσοδα κινούνται με ρυθμούς διπλάσιους του προβλεπομένου, ενώ το ΑΕΠ κινείται σε ρυθμούς πενταπλάσιους της ΕΕ, με αύξηση 4% αντί 0,8% αντίστοιχα.

    Περί τραπεζών, επιτοκίων και πανωτοκίων

    Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Γκαργκάνας απέρριψε τις αιτιάσεις του βουλευτή του ΣΥΝ Παναγιώτη Λαφαζάνη ότι "οι τράπεζες παρουσιάζουν πλαστούς και άχρηστους ισολογισμούς" και πως υπάρχει κίνδυνος για το τραπεζικό σύστημα από την κακή πορεία των θυγατρικών εταιριών των τραπεζών, επιμένοντας ότι "η φερεγγυότητα του τραπεζικού συστήματος είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική" και πως "ο συντελεστής κεφαλαιακής επάρκειας είναι πολύ υψηλότερος απ' ό,τι στην Ευρώπη".

    Παραλλήλως δε επικαλέστηκε έρευνες όπου διαφαίνεται ότι "δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή πρόβλημα υπερχρέωσης των ελληνικών νοικοκυριών στις τράπεζες". "Η υψηλή τιμή των στεγαστικών δανείων μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα, αλλά δεν έχουμε κανένα τρόπο παρέμβασης" είπε ο κ. Γκαργκάνας.

    Και μετά από μία ακόμη παρέμβαση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Γιαννακόπουλου για τις τράπεζες, τα επιτόκια και τα πανωτόκια, ο κ. Γκαργκάνας ανέφερε ότι η Τράπεζα της Ελλάδας "δεν έχει, ούτε πρέπει να έχει δυνατότητα παρέμβασης". Τάχθηκε, ωστόσο, "υπέρ της αναβάθμισης του τραπεζικού διαμεσολαβητή και υπέρ της διαφάνειας των συναλλαγών".

    "Πολύ φοβούμαι ότι ο σεισμός του Κόλπου πάει να γίνει σωσμός για την οικονομική συγκυρία που θα ακολουθήσει" σχολίασε ο Μιλτιάδης Έβερτ, για να εισπράξει την απάντηση από τον παριστάμενο υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Φωτιάδη ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει τον πόλεμο στο Ιράκ για άλλοθι, αλλά, από την άλλη όπως είπε, "δεν είμαστε και κλειστή οικονομία, κάποιες επιπτώσεις θα υπάρξουν".

    [21] Πτώση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στην ευρωζώνη

    1/4/2003 7:59:00 μμ

    Τη μεγαλύτερη πτώση, σε μηνιαία βάση, από τον Σεπτέμβριο του 2001 σημείωσε τον Μάρτιο η εμπιστοσύνη καταναλωτών και επιχειρηματιών της ευρωζώνης, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Καθώς αυξάνονται οι ενδείξεις για παράταση του πολέμου στο Ιράκ, ο δείκτης εμπιστοσύνης στην οικονομία υποχώρησε τον Μάρτιο κατά 0,6 μονάδες, στις 97,8 μονάδες από 98,4 μονάδες τον Φεβρουάριο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη υποχώρηση του δείκτη στην περίοδο μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε Ν. Υόρκη και Ουάσινγκτον. Παράλληλα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα άλλης έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επικεντρώνεται στο βιομηχανικό κλάδο, ο δείκτης του επιχειρηματικού κλίματος υποχώρησε τον Μάρτιο στο -60 από -27 τον προηγούμενο μήνα. ''Οι οικονομικές προοπτικές, βραχυπρόθεσμα, επιδεινώθηκαν σημαντικά'', υπογράμμισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    [22] ''Στοπ'' προσωρινά στα φάρμακα επί πιστώσει

    1/4/2003 3:32:00 μμ

    Οι φαρμακοποιοί της Αθήνας και του Πειραιά σταμάτησαν από την Τρίτη την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων στους ασφαλισμένους του Δημοσίου. Οι φαρμακευτικοί σύλλογοι προχώρησαν στην ενέργεια αυτή λόγω της καθυστέρησης εξόφλησης των κρατικών οφειλών, ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ, προς τα φαρμακεία, από το Νοέμβριο του 2002. Από τον νεοσύστατο Οργανισμό Ασφάλισης και περίθαλψης δημοσίων υπαλλήλων ανακοινώθηκε ότι έχουν ήδη εκταμιευθεί τα 26 εκατομμύρια ευρώ από τα τριάντα που ήταν οφειλές παρελθόντων ετών και χαρακτηρίζει ο Πρόεδρος του Οργανισμού τη στάση των φαρμακοποιών αδικαιολόγητη.

    [23] G7: Πόλεμος και ανεργία ρίχνουν το ΑΕΠ

    1/4/2003 8:03:00 μμ

    Οι οικονομολόγοι περικόπτουν τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη των περισσότερων χωρών του κόσμου το 2003, αναμένοντας ότι ο πόλεμος και οι απώλειες θέσεων απασχόλησης θα ροκανίσουν περισσότερο την εμπιστοσύνη και τη ζήτηση. Σύμφωνα με την τελευταία τριμηνιαία έκθεση-σφυγμομέτρηση με τη συμμετοχή 180 οικονομολόγων από τις χώρες της Ομάδας των Επτά (G7), οι προβλέψεις ψαλιδίζονται κατά 0,2%-0,5% έναντι των προβλέψεων του Ιανουαρίου. Εξαίρεση αποτελεί η Ιαπωνία, για την ανάπτυξη της οποίας οι προβλέψεις αναθεωρήθηκαν λίγο προς τα πάνω. Το αμερικανικό ΑΕΠ το 2003 τοποθετείται στο 2,4% έναντι του 2,7% που προβλεπόταν από τη σφυγομέτρηση του Ιανουαρίου.

    Προβληματισμός από τους οικονομολόγους

    ''Πιστεύω ότι το Ιράκ...η γεωπολιτική αβεβαιότητα...είναι ασφαλώς ένας παράγοντας που μετράει στις αποφάσεις για τις δαπάνες στις ΗΠΑ, τόσο για τις νέες εγκαταστάσεις και εξοπλισμό όσο και για προσλήψεις'', δήλωσε ο Πίτερ Χούπερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Deutshe Bank στη Νέα Υόρκη.

    Οσο για τα οφέλη από τις μαζικές περικοπές φορολογίας και τις δραστικές μειώσεις των επιτοκίων στο 1,25% από το 6,5% τον Ιανουάριο του 2001, θα αρχίσουν να ''ξεφτίζουν'' το 2003.

    ''Τον περασμένο χρόνο είχαμε τις καθυστερημένες επιπτώσεις από τις μειώσεις των επιτοκίων και τη μαζική νομισματική χαλάρωση'', λέει ο Ρόμπερτ Πράιορ-Βάντεσφόρντε της HSBC στο Λονδίνο.

    ''Αυτή τη χρονιά, η δημοσιονομική χαλαρότητα είναι μικρότερη και δεν υπάρχουν τόσο μεγάλες μειώσεις επιτοκίων'', ενώ δεν αναμένεται νέα μείωση και η Federal Reserve αναμένεται να ανεβάσει τα επιτόκια στο 1,75% στις αρχές του 2004.

    Οι οικονομολόγοι αναμένουν επίσης επιτάχυνση του ρυθμού απολύσεων από τις επιχειρήσεις που προσπαθούν να περιορίσουν το πλεονάζον δυναμικό τους και τα υψηλά επίπεδα χρέους τους που διογκώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του '90.

    Οι απώλειες εισοδήματος, η κατάρρευση των κεφαλαιαγορών, τα υψηλά επίπεδα χρέους και η φημολογία ότι ο πόλεμος θα κρατήσει περισσότερο απ' ότι προβλεπόταν, αναμένεται επίσης να μειώσουν την όρεξη των καταναλωτών για δαπάνες.

    Όπως και στις προηγούμενες σφυγμομετρήσεις, ο Καναδάς θα είναι η οικονομία με την καλύτερη επίδοση μεταξύ των Επτά, αν και ο περιορισμός των εξαγωγών του προς τις ΗΠΑ θα έχει κάποια επίπτωση στην ανάπτυξη, η πρόβλεψη για την οποία τοποθετείται στο 2,9% από το 3,1% της προηγούμενης σφυγμομέτρησης.

    Η βρετανική ανάπτυξη το 2003 τοποθετείται στο 2%, έναντι του 2,5% που προβλεπόταν τον Ιανουάριο. Η βρετανική οικονομία περιμένει ώθηση από τις υψηλότερες κρατικές δαπάνες το τρέχον έτος, αν και οι χρεωμένοι καταναλωτές, οι οποίοι ενίσχυσαν την οικονομία τα τελευταία χρόνια, αναμένεται να κάνουν πίσω λόγω της ανεργίας και των υψηλότερων φόρων.

    ''Τα χρέη των καταναλωτών αναμένεται να ρίξουν σκιά στις δυνατότητες της οικονομίας να οδηγηθεί σε ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη'', λέει ο Τζον Μπάτλερ της HSBC.

    Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να περικόψει το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης στο 3,50% ως το τέλος του Ιουνίου, πριν μπει στον κύκλο των αυξήσεων που αναμένεται να οδηγήσει το επιτόκιο στο 4,50% ως το τέλος του επόμενου χρόνου.

    Η Ιαπωνία που στηρίζει τις εξαγωγές της στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει ακόμη μπροστά της να αντιμετωπίσει την καθοδική σπειροειδή κίνηση τιμών και ζήτησης. Τα επιτόκια είναι ουσιαστικά καθηλωμένα στο μηδέν και αναμένεται να παραμείνουν εκεί τουλάχιστον για το ορατό μέλλον.

    Στην Ιαπωνία η ανάπτυξη τοποθετείται κατά μέσον όρο στο 0,8% το 2003 έναντι του 0,4% τον Ιανουάριο, μετά την αναθεώρηση των στοιχείων του πρώτου τριμήνου του περασμένου χρόνου, που δίνουν ώθηση στα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2003.

    Η ευρωζώνη αναμένεται να αναπτυχθεί στο 1,1% από το 1,3% που ήταν η πρόβλεψη του Ιανουαρίου.

    Η γερμανική οικονομία, η μεγαλύτερη οικονομία της ζώνης, θα επιβραδύνει αλλά μπορεί να αποφύγει την ύφεση αν επιτύχει το 0,7% της ανάπτυξης που προβλέπει η σημερινή σφυγμομέτρηση, παρά το ότι είναι κάτω του 0,9% του Ιανουαρίου.

    Η ανεργία, οι υψηλές τιμές του πετρελαίου και η αύξηση των φόρων προκειμένου να μείνει το δημοσιονομικό έλλειμμα εντός των επιτρεπτών ορίων της ΕΕ, είναι αναμενόμενο να περιορίσουν την εγχώρια ζήτηση, επισημαίνουν οι οικονομολόγοι.

    Ένα άλλο πρόβλημα για τη Γερμανία είναι τα υψηλά πραγματικά επιτόκια, δηλαδή πάνω από 1% αν αφαιρέσουμε τον πληθωρισμό.

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προβλέπεται να μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης ως τον Ιούνιο, αλλά αυτό δεν θεωρείται αρκετό να ενθαρρύνει τους Γερμανούς να δαπανήσουν περισσότερο.

    Η ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου πλήττει επίσης τις γερμανικές εξαγωγές όπως και τις ιταλικές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Το ιταλικό ΑΕΠ τοποθετείται στο 1,1% το τρέχον έτος από το 1,3%, ενώ το γαλλικό υπολογίζεται στο 1,2% από το 1,6% του Ιανουαρίου.

    Πηγή: ΑΠΕ

    [24] Χωρίς τον Σεϊταρίδη η Εθνική μας στο Μπέλφαστ

    1/4/2003 4:28:00 μμ

    Φωτό Αρχείου

    Οριστικά χωρίς τον Γιώργο Σεϊταρίδη, θα παραταχθεί η εθνική μας ομάδα των ανδρών, στον αυριανό αγώνα με την αντίστοιχη της Βορείου Ιρλανδίας στο Μπέλφαστ (Windsor Park), για τα προκριματικά του Euro 2004. Ο διεθνής άσος του Παναθηναϊκού, δεν κατόρθωσε να ξεπεράσει το πρόβλημα τραυματισμού (μυϊκό σφίξιμο στο δικέφαλο του αριστερού ποδιού) που αντιμετώπιζε και έτσι αποκλείστηκε της αποστολής.

    [25] Ποδηλασία: Στη Ν. Ιωνία το σήμα εκκίνησης του Διεθνή Γύρου

    1/4/2003 5:52:00 μμ

    Με τη συμμετοχή 106 αθλητών από τρεις ηπείρους (Ασία, Ευρώπη, Αφρική), από 14 χώρες με συνολικά 18 εθνικές και επαγγελματικές ομάδες, αρχίζει την Τετάρη στις 16.00 από τη Νέα Ιωνία, με τον πρόλογο (αγώνας ατομικής χρονομέτρησης 2.5 χιλιομέτρων), ο 13ος Διεθνής Γύρος Ελλάδας. Η εκκίνηση (θα δίδεται ανά ένα λεπτό) και ο τερματισμός είναι επί της Λεωφόρου Εθνικής Αντιστάσεως στο ύψος του γηπέδου της Νέας Ιωνίας. H διαδρομή του προλόγου είναι: Λ. Εθνικής Αντιστάσεως, Εμ. Παππά, Βυζαντίου, Λ. Εθνικής Αντιστάσεως.

    Στο 13ο Διεθνή Γύρο Ελλάδος-Emporiki Bank, που έχει συνολική απόσταση 536,5 χιλιόμετρα, παίρνουν μέρος: από την Ασία η επαγγελματική ομάδα Giant Asia Racing (Ταϊβάν), από την Αφρική η Rafakan (Νιγηρία) και από την Ευρώπη οι εθνικές ομάδες Γιουγκοσλαβίας, Τουρκίας, Βουλγαρίας, ΠΓΔΜ, καθώς και οι επαγγελματικές ομάδες Volksbank Ideal από την Αυστρία (είναι η ομάδα του Έλληνα πρωταθλητή Βασίλη Αναστόπουλου, που πέρυσι είχε αναδειχθεί νικήτρια του Γύρου), από τη Γαλλία η Martigues, από την Αγγλία η Maestro Nella, από την Ολλανδία η Adventure Team και η Kenemerland, από τη Γερμανία η BS Frankfurt, από την Τσεχία Ceska Sporitelna και από τη Ρουμανία η Conpet Petrolul.

    Από ελληνικής πλευράς, οι Βασίλης Χορτομάρης και Μηνάς Μαλάτος συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται από την ίωση και έτσι δεν θα πάρουν μέρος στη διοργάνωση. Τη θέση τους, παίρνουν ύστερα από απόφαση του Εθνικού προπονητή Γιώργου Λεβεντάκη οι Βασίλης Ζβεντούρης και Σταύρος Παπαδημητράκης.

    Συγκεκριμένα, οι τέσσερις ελληνικές ομάδες αποτελούνται από τους:

    ΕΛΛΑΔΑ 1: Γιάννης Ταμουρίδης, Κώστας Συμελίδης, Βασίλης Ζβεντούρης, Μάρκος Μωραϊτάκης, Πελοπίδας Μαργαρώνης, Ανδρέας Μαρκάκης

    ΕΛΛΑΔΑ 2-Emporiki Bank: Ελπιδοφόρος Ποτουρίδης, Βασίλης Γιαννιώσης, Μανώλης Κωτούλας, Γιάννης Τσακουρίδης, Γιώργος Τέντσος, Αλέξανδρος Μαυρίδης.

    ΕΛΛΑΔΑ 3-Emporiki Bank: Παύλος Χαλκιόπουλος, Κώστας Ροδόπουλος, Αγγελής Αρμενατζόγλου, Νίκος Καλουδάκης, Σταύρος Παπαδημητράκης.

    ΕΛΛΑΔΑ 4-Gatsoulis Sector: Γιώργος Πεταλάς, Σωτήρης Εξαρχόπουλος, Γιώργος Νίνος, Ιωσήφ Δαλέζιος, Δημήτρης Δημητρακόπουλος, Παναγιώτης Λέκας.

    [26] Αρχαίο ελληνικό άγαλμα εκτίθεται στην Ιταλία

    1/4/2003 4:34:00 μμ

    Ενα αρχαίο ελληνικό άγαλμα σάτυρου από ορείχαλκο, το οποίο βρέθηκε πριν από πέντε χρόνια στο βυθό της θάλασσας στην δυτική Σικελία παρουσιάστηκε τη Δευτέρα στην Ιταλία. Το άγαλμα αυτό που χρονολογείται από τον 4ο αιώνα π.Χ. θα εκτίθεται για διάστημα δύο μηνών στο κτήριο του ιταλικού κοινοβουλίου πριν μεταφερθεί σε μουσείο στη Μαζάρα ντελ Βάλο, που βρίσκεται κοντά στην παραλία όπου το βρήκε Σικελός ψαράς σε βάθος 500 μέτρων. Από το άγαλμα, ύψους δύο μέτρων, λείπουν τα δύο χέρια και το ένα πόδι, όμως το κεφάλι και το σώμα του έχουν διατηρηθεί σε εξαιρετικά καλή κατάσταση.

    Από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα

    ''Η θάλασσα μας έδωσε ένα εξαιρετικό κειμήλιο της μεσογειακής μας κληρονομιάς'', δήλωσε ο πρόεδρος της ιταλικής κάτω Βουλής Πιερφερντινάντο Κασίνι κατά τα επίσημα αποκαλυπτήρια του αγάλματος.

    Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο πρόεδρος της Ιταλίας Κάρλο Αζέλιο Τσάμπι και ο υπουργός Πολιτισμού Βάλτερ Βελτρόνι, ο οποίος τόνισε πως το άγαλμα αυτό είναι ''ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα στη χώρα''.

    Επί τέσσερα χρόνια Ιταλοί ειδικοί προσπαθούσαν να καθαρίσουν το άγαλμα και να το στήσουν πάνω σε έναν ατσάλινο σκελετό. Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν πως το άγαλμα αυτό μάλλον προέρχεται από σύμπλεγμα που παρουσίαζε το θεό Διόνυσο να χορεύει με φαύνους και σάτυρους. Πολλοί μάλιστα ιστορικοί τέχνης το αποδίδουν στον Πραξιτέλη, λόγω της πλαστικότητας και της άψογης τεχνικής του.

    [27] Κανένα κρούσμα της άτυπης πνευμονίας στην Ελλάδα

    1/4/2003 7:59:00 μμ

    Κανένα κρούσμα της επικίνδυνης άτυπης πνευμονίας δεν έχει εμφανιστεί στη χώρα μας, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων (ΚΕΕΛ), που επικαλείται στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Την ίδια ώρα, συνεχίζεται σε όλον τον κόσμο η αυξημένη εγρήγορση για την επιδημία άτυπης πνευμονίας (''σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο''), που άρχισε από χώρες της Aπω Ανατολής και συγκεκριμένα το Χονγκ-Κονγκ, την Κίνα, τη Σιγκαπούρη, το Ανόι του Βιετνάμ και το Τορόντο του Καναδά. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ, μέχρι τη Δευτέρα, είχαν δηλωθεί 1.622 κρούσματα της νόσου και 58 θάνατοι σε 13 χώρες της Ασίας, της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης. Στην Ευρώπη έχουν δηλωθεί 19 πιθανές περιπτώσεις του συνδρόμου, όλες σε άτομα που ταξίδεψαν στις προσβεβλημένες περιοχές.

    Σε εγρήγορση όλες οι υπηρεσίες της χώρας μας

    Οι υπηρεσίες υγείας της χώρας μας έχουν ενημερωθεί από το υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας και το ΚΕΕΛ, ώστε να είναι σε εγρήγορση για ταχεία αναγνώριση τυχόν ύποπτου κρούσματος, να είναι σε θέση να νοσηλεύσουν με επάρκεια και ασφάλεια τυχόν κρούσμα της νόσου.

    Στην ανακοίνωση του ΚΕΕΛ γίνεται λόγος και για τα μέτρα που έχουν ληφθεί στα διεθνή αεροδρόμια της χώρας μας, για την ενημέρωση των ταξιδιωτών που έρχονται από τις προσβεβλημένες περιοχές.

    Σε περίπτωση που εμφανίσουν ύποπτα συμπτώματα (ψηλός πυρετός πάνω από 38 βαθμούς, βήχας, δύσπνοια) σε διάστημα 10 ημερών από την επιστροφή τους, θα πρέπει να απευθυνθούν αμέσως σε γιατρό. Πληροφορίες μπορεί ο καθένας να λάβει από το ΚΕΕΛ σε 24ωρη βάση (τηλ. 210.8899.000).

    Επίσης, δίνονται διευκρινήσεις για το θέμα σε όσους σκέφτονται να ταξιδέψουν στις περιοχές όπου υπάρχει έξαρση της πνευμονίας. Έτσι με βάση όσα είναι μέχρι σήμερα γνωστά, και σύμφωνα με τις συστάσεις του ΠΟΥ, δεν έχει εκδοθεί ταξιδιωτική οδηγία για τον περιορισμό των ταξιδιών προς οποιοδήποτε προορισμό.

    Ωστόσο, όσοι σκέπτονται να ταξιδέψουν σε περιοχές που είναι εστίες της επιδημίας πρέπει να γνωρίζουν ότι σε ορισμένες από αυτές, όπως το Χονγκ-Κονγκ, περιοχές της Κίνας και η Σιγκαπούρη, η ζωή είναι ήδη επηρεασμένη λόγω της επιδημίας.

    Το ΚΕΕΛ συνιστά την αποφυγή των μη απαραίτητων ταξιδιών προς τις περιοχές που αποτελούν εστίες της επιδημία, και ιδιαίτερα προς την Κίνα και το Χονγκ-Κονγκ, μέχρι να αποσαφηνιστεί η κατάσταση και τονίζει ότι η μεγάλη προσπάθεια της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας για τον εντοπισμό του παθογόνου αιτίου του συνδρόμου έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς.

    Ήδη έχει ανιχνευθεί εργαστηριακά ιός που πιθανώς είναι υπεύθυνος και έχουν εντοπιστεί επιδημιολογικά χαρακτηριστικά του.

    [28] Νέα κρούσματα της άτυπης πνευμονίας στην Ασία

    1/4/2003 2:48:00 μμ

    Ακόμη 75 άνθρωποι μολύνθηκαν από το θανατηφόρο ιό που προσβάλει το αναπνευστικό σύστημα ανακοίνωσε την Τρίτη η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ με αποτέλεσμα τα συνολικά κρούσματα να φθάσουν τα 685. Οι νεκροί από τον ιό έχουν φτάσει ήδη τους 16 σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση. Η ασθένεια, τα συμπτώματά της οποίας μοιάζουν με αυτά της πνευμονίας και πρωτοεμφανίστηκε στη νότια Κίνα, έπληξε την πρώην βρετανική αποικία το Μάρτιο και επεκτάθηκε σε άλλες χώρες από τους ταξιδιώτες.

    Στην Τζακάρτα, ο υπουργός Υγείας της Ινδονησίας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι τρία κρούσματα του ιού αναφέρθηκαν στην χώρα και επισήμανε ότι πρόκειται να ανακοινώθεί νόμος για την επιδημία σε δύο ημέρες.

    Με τα τελευταία στοιχεία, από τον ιό έχουν χάσει την ζωή τους 63 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, ενώ έχουν μολυνθεί περίπου 1.800 στην Ασία, την Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη.

    [29] Νόσος τρελών αγελάδων: Σε λίγες μέρες τα αποτελέσματα των τεστ

    1/4/2003 7:46:00 μμ

    Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα αποφανθεί τελικά το Εργαστήριο Αναφοράς της ΕΕ στο Λονδίνο, για το αν η αγελάδα που διατέθηκε στις αρχές του Μαρτίου από κρεοπωλείο των Φερών Έβρου, έπασχε ή όχι από σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών. Οπως είπε ο αντινομάρχης Εβρου κ. Κογιομτζής, οι επιστήμονες του Εργαστηρίου Αναφοράς του Λονδίνου, ειδοποίησαν το μεσημέρι της Τρίτης ότι κρίθηκε αναγκαίο να γίνει και νέα εξέταση στο δείγμα εγκεφάλου της αγελάδας και τα αποτελέσματα αναμένονται την προσεχή Δευτέρα ή Τρίτη. Σημειώνεται πως διατάχθηκε ένορκη διοικητική εξέταση προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες, ενώ τέθηκαν σε διαθεσιμότητα ο διευθυντής της κτηνιατρικής υπηρεσίας Εβρου και οι δύο κτηνίατροι που ενέχονται στην υπόθεση.

    Υπενθυμίζεται πως το ύποπτο για σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια σφάγιο από αμέλεια των κτηνιάτρων δόθηκε στην κατανάλωση μέσω κρεοπωλείου των Φερών στις 6 Μαρτίου και σύμφωνα με τον κρεοπώλη, πουλήθηκε τις επόμενες δύο ημέρες.

    Δείγμα του εγκεφάλου του ζώου στάλθηκε από κτηνιάτρους του Εβρου αρχικά σε αναρμόδιο εργαστήριο ελέγχου του Αριστοτελειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τελικά το δείγμα αξιολογήθηκε από το εργαστήριο Παθολογικής Ανατομίας του ΑΠΘ, όπου θεωρήθηκε ύποπτο για σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια.

    [30] Εθελοντική αιμοδοσία στις 6 Απριλίου

    1/4/2003 7:22:00 μμ

    Εθελοντική αιμοδοσία οργανώνει η Γενική Γραμματεία Ολυμπιακών Αγώνων του Υπουργείου Πολιτισμού σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας, στο πλαίσιο της Ολυμπιακής Ημέρας στις 6η Απριλίου. Η εθελοντική αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα και σε άλλους δήμους της Αττικής, στις 4 Ολυμπιακές πόλεις καθώς και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας που έδειξαν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 1 April 2003 - 17:57:04 UTC