Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-04-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στον εισαγγελέα πέντε της ''Σωληνουργίας Κορίνθου Α.Ε.''
  • [02] Παπαντωνίου: Μονόδρομος διεθνούς νομιμότητας ο ΟΗΕ
  • [03] Με προσωπικό ασφαλείας δημόσια νοσοκομεία-EKAB
  • [04] Η ευρωπαϊκή οικονομία σε καιρό... πολέμου
  • [05] ''To σήμερα και το αύριο της Κοινωνικής Ευρώπης''
  • [06] ''Δειλοί δολοφόνησαν τον πατέρα μου''
  • [07] Καταθέσεων συνέχεια
  • [08] Επίσκεψη Γκιουλ το Σάββατο στην Κύπρο
  • [09] Ισραηλινή εισβολή στην Τζενίν και τη Λωρίδα της Γάζας
  • [10] Ινδικό ΜiG-23 κατέπεσε σε σπίτια στην Ινδία
  • [11] Πιθανότητα πολέμου μεταξύ Β.Κορέας-ΗΠΑ βλέπει ο ΟΗΕ
  • [12] Πολύνεκρη έκρηξη στην Τσετσενία
  • [13] Μάχες για την κατάληψη του αεροδρομίου
  • [14] Κόλιν Πάουελ: ''Καιρός να συμφιλιωθούμε με τη Γαλλία''
  • [15] Νάτζι Σάμπρι: Ο Σαντάμ Χουσεΐν είναι ζωντανός
  • [16] Μεγαλύτερο ρόλο στον πόλεμο επιθυμούν οι Κούρδοι
  • [17] Ογδόντα δις. για τον πόλεμο ενέκρινε η αμερικανική Βουλή
  • [18] ''Ξεχάστε τα ελικόπτερα και στείλτε τις μπουλντόζες''
  • [19] ''Απειλεί'' εκ νέου τη Συρία ο Ράμσφελντ
  • [20] Δεκάδες οι απώλειες των αμερικανικών δυνάμεων
  • [21] Σε νέες αγορές πυραύλων προχωρά το αμερικανικό Ναυτικό
  • [22] Θερινή ώρα στο Ιράκ εν μέσω πολέμου
  • [23] Ανέγερση του Μουσείου Βεργίνας
  • [24] Η ''Turandot'' για πρώτη φορά ολοκληρωμένη στην Ελλάδα

    [01] Στον εισαγγελέα πέντε της ''Σωληνουργίας Κορίνθου Α.Ε.''

    4/4/2003 11:45:00 πμ

    Στον εισαγγελέα θα οδηγηθούν σήμερα ο διευθυντής και τέσσερα στελέχη της εταιρείας "Σωληνουργία Κορίνθου Α.Ε.", μετά τον θάνατο έξι και των τραυματισμό τριών εργατών την Πέμπτη σε εγκαταστάσεις της στο Βραχάτι, από έκρηξη που οφειλόταν πιθανότατα από διαρροή φιάλης ασετυλίνης. Οι κηδείες των θυμάτων έγιναν το πρωί στην Κόρινθο, όπου όλοι οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν σήμερα 24ωρη απεργία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ελλιπή τήρηση των συνθηκών ασφαλείας στους χώρους εργασίας. Από τους τραυματίες, σε σοβαρή κατάσταση βρίσκεται ο 46χρονος Σταύρος Σταθόπουλος ο οποίος νοσηλεύεται στο ΚΑΤ.

    Μήνυση εναντίον της επιχείρησης θα υποβάλει σήμερα και το σώμα επιθεωρητών εργασίας, ο ειδικός γραμματέας του οποίου γνωστοποίησε ότι στην συγκεκριμένη επιχείρηση, την τελευταία τριετία, έχουν γίνει 18 εργατικά ατυχήματα, ενώ και στον τελευταίο έλεγχο από τους επιθεωρητές εργασίας διαπιστώθηκαν ελλείψεις για τις οποίες επιβλήθηκαν κυρώσεις.

    Για έγκλημα εκ προμελέτης, έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος, ενώ πλήρη έλεγχο και απόδοση όλων των ευθυνών υποσχέθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Πρωτόπαπας.

    Για άθλιες συνθήκες εργασίας και εγκληματική αδιαφορία της εργοδοσίας και της κυβέρνησης έκαναν λόγο ΚΚΕ και Συνασπισμός.

    [02] Παπαντωνίου: Μονόδρομος διεθνούς νομιμότητας ο ΟΗΕ

    4/4/2003 10:40:00 πμ

    Το ζήτημα του Ιράκ και το Κυπριακό ήταν τα δυο θέματα που συζήτησε ο υπουργός Εθνικής Aμυνας, Γιάννος Παπαντωνίου με τον γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, το βράδυ της Πέμπτης, στην έδρα του ΟΗΕ. Αμέσως μετά, ο κ. Παπαντωνίου παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, για τα συμπεράσματα της επίσκεψης του στις ΗΠΑ και τόνισε ότι η εμπλοκή των Ηνωμένων Εθνών θα ανοίξει την πόρτα για την αποκατάσταση των πολιτικών σχέσεων που έχουν διαταραχθεί ανάμεσα στην Ε.Ε.και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Επίσης επισήμανε ότι οι ΗΠΑ συμφωνούν, καταρχήν, στην εμπλοκή του ΟΗΕ στο μεταπολεμικό Ιράκ. Εξάλλου, ο κ. Παπαντωνίου τόνισε ότι η Ελλάδα κρατά το κλειδί της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ και τέλος ότι ο Κόφι Ανάν συμφωνεί ότι οι (τελευταίες) προτάσεις Ντενκτάς βρίσκονται έξω από κάθε πλαίσιο διεθνούς νομιμότητας.

    ''Ο ΟΗΕ πρέπει να παίξει τον πρώτο ρόλο στο μεταπολεμικό Ιράκ''

    Αναφερόμενος στη συνάντησή του με το ΓΓ του ΟΗΕ, ο κ. Παπαντωνίου είπε ότι έθεσε το θέμα της ιρακινής κρίσης, επισημαίνοντας στο συνομιλητή του "τη σημασία εμπλοκής και συμμετοχής των Ηνωμένων Εθνών, που θα πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο, για τη διαμόρφωση των συνθηκών που θα επικρατήσουν στο Ιράκ, μετά το τέλος του πολέμου".

    Ο κ. Παπαντωνίου θεωρεί ότι "μέσα από την επάνοδο του ΟΗΕ στο προσκήνιο, σε μια συμφωνημένη βάση μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ, θα βρεθεί και ο τρόπος για τη επανασύνδεση της ΕΕ και των ΗΠΑ σε μια κοινή γραμμή για την αντιμετώπιση προβλημάτων όπως η τρομοκρατία και η κατοχή όπλων μαζικής καταστροφής".

    Στο σημείο αυτό, ο υπουργός Έθνικης Αμυνας ανέφερε ότι η εντύπωση που αποκόμισε από τις διμερείς επαφές του με τους εκπροσώπους της αμερικανικής κυβέρνησης (Ράμσφελντ, Ράις και άλλους) είναι ότι "οι ΗΠΑ συμφωνούν καταρχήν, στην εμπλοκή των ΗΕ στο μεταπολεμικό Ιράκ".

    ''Η Ελλάδα κρατά το κλειδί της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ''

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις για την Τουρκία, ο υπουργός Αμυνας, δήλωσε με έμφαση ότι "η Ελλάδα κρατά το κλειδί της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ", διότι είναι φανερό σ' όλους ότι χωρίς λύση του Κυπριακού και άρση των μονομερών διεκδικήσεων της Τουρκίας στο Αιγαίο, δεν είναι δυνατό η Ελλάδα να συναινέσει στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

    "Ελπίζω ότι κάποια στιγμή θα καταστεί δυνατή η υλοποίηση της συμφωνίας του Ελσίνκι, όχι μόνο από την πλευρά της χείρας φιλίας της Ελλάδας, αλλά και από την πλευρά της ίδιας της Τουρκίας, η οποία θα πρέπει να προσαρμόσει την πολιτική της στα δεδομένα του διεθνούς δικαίου και των κανόνων της διεθνούς συμπεριφοράς" τόνισε ο κ. Παπαντωνίου.

    Σε ερώτηση αν κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον κ. Ανάν, ο συνομιλητής του εκφράστηκε για τις τελευταίες προτάσεις του Ραούφ Ντενκτάς, ο υπουργός Αμυνας είπε ότι "πράγματι αναφέρθηκε στη συζήτησή μας, για να συμπέσουμε στην εκτίμηση ότι αυτή η πρωτοβουλία βρίσκεται έξω από κάθε πλαίσιο διεθνούς νομιμότητας και δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο ουσιαστικής συζήτησης ανάμεσα στις δύο πλευρές του Κυπριακού".

    [03] Με προσωπικό ασφαλείας δημόσια νοσοκομεία-EKAB

    4/4/2003 7:35:00 πμ

    Μόνο τα έκτακτα περιστατικά θα εξυπηρετούνται και σήμερα από τα Δημόσια Νοσοκομεία, λόγω της απεργίας των γιατρών στην οποία συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ. Οι τελευταίοι διεκδικούν την ίδρυση του ενιαίου φορέα διαχείρισης των πτητικών μέσων του Κέντρου, καθώς και ανανέωση του στόλου των ασθενοφόρων.

    [04] Η ευρωπαϊκή οικονομία σε καιρό... πολέμου

    4/4/2003 11:07:00 πμ

    Wim Duisenberg

    Την κρισιμότητα της κατάστασης στην ευρωπαϊκή οικονομία, λόγω της αβεβαιότητας που προκαλούν οι εχθροπραξίες στο Ιράκ, αναμένεται να επιβεβαιώσουν οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι συνεδριάζουν το βράδυ της Παρασκευής και το Σάββατο στην Αθήνα. Στο Γιουρογκρούπ και στο συμβούλιο Εκοφίν δεν αναμένεται να ληφθούν μέτρα ανάσχεσης των εισαγομένων από τον πόλεμο πιέσεων, ενώ το όπλο της μείωσης των επιτοκίων του Ευρώ φαίνεται να κρατιέται έως ότου ξεκαθαριστεί το τοπίο του πολέμου.

    Στη συνεδρίαση θα μετέχουν τόσο ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις κοινοτικός επίτροπος, Πέντρο Σόρμπες, όσο και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Βιμ Ντουίζεμπεργκ.

    Ο κ. Σόλμπες από την πλευρά του θα παρουσιάσει τα δύο σενάρια ανάπτυξης, που θα περιλαμβάνει στην έκθεση εαρινών προβλημάτων της Κομισιόν, η οποία θα δοθεί στη δημοσιότητα στις 8 Απριλίου.

    [05] ''To σήμερα και το αύριο της Κοινωνικής Ευρώπης''

    4/4/2003 10:21:00 πμ

    Στο Βόλο θα βρίσκεται απόψε, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργανώνει το ΥΠΕΞ με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με θέμα "Το σήμερα και το αύριο της Κοινωνικής Ευρώπης". Η εκδήλωση γίνεται στις 7 το απόγευμα στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας στο αμφιθέατρο "Ιωάννης Κορδάτος" του παραλιακού συγκροτήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

    [06] ''Δειλοί δολοφόνησαν τον πατέρα μου''

    4/4/2003 12:32:00 μμ

    Με την κατάθεση της Νικόλ Μπάουζερ, της κόρης του Αμερικανού λοχία Ρόναλντ Στιούαρτ, ο οποίος δολοφονήθηκε από τη "17Ν" στις 12 Μαρτίου του 1991, στη Γλυφάδα, συνεχίζεται ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων η δίκη των κατηγορουμένων για συμμετοχή στη 17 Νοέμβρη. Η μάρτυρας, που είναι η πρώτη Αμερικανίδα υπήκοος, που καταθέτει στο δικαστήριο, χαρακτήρισε τη δολοφονία του Αμερικανού στρατιωτικού "ανόητη πράξη, που εκτελέστηκε από δειλούς". ''Δεν ήταν πολιτικό το κίνητρο. Ο πατέρας μου δεν ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος. Θεωρώ υπεύθυνα όλα τα μέλη της 17 Νοέμβρη'', ανέφερε η μάρτυρας.

    Γιωτόπουλος: ''Δεν έχει προκύψει κανένα στοιχείο εις βάρος μου''

    Νωρίτερα, ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, ερωτηθείς από τον εισαγγελέα, Χρ. Λάμπρου, αρνήθηκε ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με την προκήρυξη της 17 Νοέμβρη, μετά την επίθεση σε βάρος του επιχειρηματία, Βαρδή Βαρδινογιάννη.

    ''Στις αρχές της μεταπολίτευσης γίνονταν δεκάδες ενέργειες από διάφορες οργανώσεις που έστελναν προκηρύξεις. Και αυτές εγώ τις έγραφα;'', ρώτησε ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, ο οποίος υποστήριξε πως μέχρι στιγμής έχουν συζητηθεί 15 υποθέσεις και δεν έχει προκύψει κανένα στοιχείο, που να αποδεικνύει την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας που αντιμετωπίζει. Ο εισαγγελέας κ. Χρήστος Λάμπρου, πάντως, του απάντησε: ''Αυτό το λέτε εσείς''.

    Το λόγο ζήτησε και πήρε επίσης ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ο οποίος σχολίασε το περιεχόμενο της κατάθεσης του επιχειρηματία Βαρδή Βαρδινογιάννη. ''Στην κατάθεσή του ο κ. Βαρδινογιάννης είπε πως έκανε δικές του έρευνες και πρόσθεσε ότι ευτυχώς γι' αυτούς δεν τους βρήκα. Ο χαρακτηρισμός, που αναφέρεται γι' αυτόν στην προκήρυξη περί μαφιόζου, γκάνγκστερ και φονιά τον εκπροσωπεί επάξια'', είπε, μεταξύ άλλων, ο Δημήτρης Κουφοντίνας.

    [07] Καταθέσεων συνέχεια

    4/4/2003 10:17:00 πμ

    Με μία ερώτηση του προέδρου του δικαστηρίου, προς το Σάββα Ξηρό, αν συμμετείχε στη δολοφονική ενέργεια κατά του Παύλου Μπακογιάννη, άρχισε την Παρασκευή η δίκη των φερόμενων ως μελών της 17Ν. Από την πλευρά του, ο κατηγορούμενος αρνήθηκε να δώσει στοιχεία για το ρόλο του στην οργάνωση και σε ποιες ενέργειες συμμετείχε. Στο μεταξύ, αναμένεται να συνεχιστεί η εξέταση μαρτύρων για την υπόθεση της δολοφονικής απόπειρας εναντίον του επιχειρηματία Βαρδή Βαρδινογιάννη, αλλά και της ανθρωποκτονίας του Αμερικανού στρατιώτη Ρόναλντ Στιούαρντ.

    Διάλογος Σάββα Ξηρού και προέδρου

    Ο Σάββας Ξηρός ερωτήθηκε από το πρόεδρος της έδρας Μιχάλη Μαργαρίτη αν συμμετείχε στην δολοφονία του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Παύλου Μπακογιάννη.

    Σάββας Ξηρός: Δε μπορώ να απαντήσω αν ήμουν. Πράγματι συμμετείχα στις περισσότερες ενέργειες της οργάνωσης. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι συμπίπτουν με το κατηγορητήριο. Δε θέλω να πω σε ποιες ενέργειες ήμουν, ποιος ήταν ο ρόλος μου και ποιος ο χρόνος ένταξής μου στην οργάνωση. Αυτό αφορά μόνο εμένα και το επαναστατικό κίνημα.

    Πρόεδρος: Την κοινωνία δεν την αφορά; Τον κόσμο, που λένε ότι είναι θύματα από την οργάνωση, δεν τους αφορά;

    Σάββας Ξηρός: Στο απολογητικό υπόμνημά μου (εννοεί το τελευταίο) από τις 18 έως 20 σελίδες αναφέρεται μόνο μία σειρά, που μιλά για τους ηθικούς αυτουργούς. Αυτή η παράγραφος ήταν πρόκληση για τις ανακριτικές αρχές, για το στημένο κατηγορητήριο.

    Πρόεδρος: Όλα στημένα; Και οι γιάφκες και τα κλειδιά και τα αντιαρματικά και το υπόμνημα στημένο;

    Σάββας Ξηρός: Δεν είναι στημένο.

    Πρόεδρος: Κύριε Ξηρέ, απευθύνεστε σε νοήμονα όντα.

    [08] Επίσκεψη Γκιουλ το Σάββατο στην Κύπρο

    4/4/2003 10:50:00 πμ

    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Απτουλάχ Γκιουλ θα πραγματοποιήσει την αναβληθείσα επίσκεψή του στην Κύπρο το Σάββατο, για συνομιλίες με το Ραούφ Ντενκτάς. Η επίσκεψη επρόκειτο να γίνει την Πέμπτη, αλλά αναβλήθηκε λόγω της παρουσίας του κ. Γκιουλ στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε στις Βρυξέλλες ότι η επίσκεψή του εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών της Τουρκίας για λύση του Κυπριακού. Στο ίδιο πλαίσιο τοποθέτησε και την επικείμενη συνάντηση στο Βελιγράδι των πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας. Ωστόσο, ο κ. Γκιουλ επεχείρησε να επιρρίψει ευθύνη και στις δύο πλευρές στην Κύπρο για το ναυάγιο της Χάγης, ισχυριζόμενος ότι και οι δύο δεν αποδέχθηκαν το σχέδιο Ανάν.

    [09] Ισραηλινή εισβολή στην Τζενίν και τη Λωρίδα της Γάζας

    4/4/2003 9:50:00 πμ

    Μονάδες τεθωρακισμένων του ισραηλινού στρατού εισέβαλαν το πρωί της Παρασκευής στη Τζενίν, στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης και στον καταυλισμό Νουσέιρατ, στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές ασφαλείας. Οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν επίσης για τρίτη συνεχή ημέρα να κρατούν 1000 περίπου Παλαιστίνιους στην αυλή σχολείου σε καταυλισμό της Τουλκάρεμ, στο βόρειο τμήμα της Δυτικής 'Οχθης και να τους απαγορεύουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

    Τρίτη ημέρα κράτησης 1000 Παλαιστίνιων

    Οι 1000 Παλαιστίνιοι, ηλικίας από 15 έως 45 ετών, συγκεντρώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις την Τετάρτη για εξακρίβωση στοιχείων στην αυλή του σχολείου του καταυλισμού, το οποίο τελεί υπό την διαχείριση της Unrwa (υπηρεσίας αρωγής του ΟΗΕ), γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.

    Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας καθιστά απαραίτητη αυτήν την άνευ προηγουμένου επιχείρηση.

    Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη

    Φάλαγγα τεθωρακισμένων αρμάτων και τζιπ εισέβαλε τα ξημερώματα στην πόλη της Τζενίν και τον παρακείμενο προσφυγικό καταυλισμό. Έπειτα από ανταλλαγές πυρών με Παλαιστίνιους μαχητές, οι ισραηλινός στρατός επέβαλε απαγόρευση της κυκλοφορίας στην περιοχή.

    Στη Λωρίδα της Γάζας μία μονάδα τεθωρακισμένων του ισραηλινού στρατού, συνοδευόμενη από εκσκαφείς, εισέβαλε στον καταυλισμό Νουσέιρατ στη Λωρίδα της Γάζας και προχώρησε σε βάθος δύο χιλιομέτρων εντός της αυτόνομης παλαιστινιακής ζώνης.

    Την Πέμπτη, πρώτη επέτειο της μάχης της Τζενίν εναντίον του ισραηλινού στρατού, δέκα χιλιάδες περίπου Παλαιστίνιοι πραγματοποίησαν διαδήλωση στη Τζενίν για το Ιράκ.

    [10] Ινδικό ΜiG-23 κατέπεσε σε σπίτια στην Ινδία

    4/4/2003 11:57:00 μμ

    Τουλάχιστον τρία άτομα σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίσθηκαν όταν ένα ινδικό αεροσκάφος MiG-23 κατέπεσε σε τρία σπίτια στο κρατίδιο Πουντζάμπ της βόρειας Ινδίας. Ο πιλότος του αεροσκάφους διασώθηκε χρησιμοποιώντας το εκτινασσόμενο κάθισμα. Το αεροσκάφος συνετρίβη στο χωριό Μαλανπούα, 100 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Τσαντιγκάρ, πρωτεύουσας του Πουντζάμπ. Εκπρόσωπος της ινδικής πολεμικής αεροπορίας δήλωσε ότι πάνω από 20 άνθρωποι έχουν τραυματισθεί και ότι στα συντρίμμια υπάρχουν ακόμα παγιδευμένοι.

    [11] Πιθανότητα πολέμου μεταξύ Β.Κορέας-ΗΠΑ βλέπει ο ΟΗΕ

    4/4/2003 8:10:00 πμ

    Η διπλωματική κρίση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της Βόρειας Κορέας και των ΗΠΑ για το πυρηνικό πρόγραμμα της πρώτης μπορεί να εξελιχθεί σε πόλεμο, δήλωσε από τη Βρετανία ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στην Πιονγιάνγκ. ''Πιστεύω ότι ο πόλεμος δεν ωφελεί σε τίποτε, ξεφεύγει από τα όρια του νου όσον αφορά τις συνέπειές του, ωστόσο όμως είναι ολότελα πιθανός'', τόνισε.

    [12] Πολύνεκρη έκρηξη στην Τσετσενία

    4/4/2003 1:52:00 πμ

    Στην Τσετσενία, 8 άνθρωποι σκοτώθηκαν και αρκετά τραυματίστηκαν από βομβιστική επίθεση σε λεωφορείο στην πρωτεύουσα Γκρόζνι, το απόγευμα της Πέμπτης. Στο λεωφορείο επέβαιναν εργάτες που επέστρεφαν από ρωσικό στρατόπεδο έξω από το Γκρόζνι. Οι αρχές αποδίδουν την επίθεση στους Τσετσένους αυτονομιστές.

    [13] Μάχες για την κατάληψη του αεροδρομίου

    4/4/2003 12:48:00 μμ

    Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα μαίνονται οι σφοδρότατες μάχες μεταξύ των αμερικανικών και των ιρακινών στρατευμάτων γύρω από το αεροδρόμιο της Βαγδάτης. Όπως μετέδωσε ο απεσταλμένος της ΝΕΤ στην ιρακινή πρωτεύουσα, Πάνος Χαρίτος, οι δυνάμεις των αμερικανών είχαν καταφέρει να καταλάβουν το αεροδρόμιο, αλλά οι επίλεκτες δυνάμεις του ιρακινού στρατού το ανακατέλαβαν σήμερα το πρωί με αντεπίθεση. Σύμφωνα με την δημοσιογράφο του πρακτορείου Reuters, Σαμία Ναχούλ, oι κάτοικοι των προαστίων της Βαγδάτης που βρίσκονται κοντά στο αεροδρόμιο εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και κινούνται προς το κέντρο της πόλης. "Υπάρχει μία αίσθηση ότι ο πόλεμος έφθασε στη Βαγδάτη", είπε η Σαμία Ναχούλ. Ο ιρακινός πρόεδρος Σαντάμ Χουσέιν σε μήνυμά του το οποίο διάβασε ο υπουργός Τύπου στην τηλεόραση διαβεβαιώνει το λαό ότι οι ιρακινές ένοπλες δυνάμεις θα υπερασπιστούν τη Βαγδάτη και ότι θα συντρίψουν τους εισβολείς.

    Εχουμε τον έλεγχο λέει ο αμερικανικός στρατός

    Aξιωματικός του αμερικανικού στρατού δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως το 80% του αεροδρομίου της Βαγδάτης.

    Σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό, οι επιτιθέμενες δυνάμεις βρίσκονται μόλις 10 χιλιόμετρα νοτίως της ιρακινής πρωτεύουσας. Όπως αναφέρουν, 320 ιρακινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν τη νύχτα στη μάχη του αεροδρομίου, κι άλλοι 40 το πρωί - ενώ καταστράφηκαν δεκάδες οχήματα του ιρακινού στρατού και πυροβόλα.

    Σύμφωνα με ορισμένες πηγές μέσα από την ιρακινή πρωτεύουσα οι Ιρακινοί εξακολουθούν να έχουν τον πλήρη έλεγχο του δρόμου που συνδέει το αεροδρόμιο της Βαγδάτης με την πόλη και κατά τα φαινόμενα συγκεντρώνουν ενισχύσεις στην περιοχή.

    Οι Ιρακινοί από την πλευρά τους κάνουν λόγο για 80 νεκρούς και 120 τραυματίες, όταν αμερικανικός πύραυλος έπληξε το χωριό Φουράτ, κοντά στο αεροδρόμιο.

    Καθ' όλη την διάρκεια της νύχτας, ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν το κέντρο της Βαγδάτης η οποία βυθίστηκε τη νύχτα στο σκοτάδι, για πρώτη φορά αφότου άρχισε ο πόλεμος πριν από δύο εβδομάδες. Σύμφωνα με ορισμένους ανταποκριτές, η ιρακινή ηγεσία αποφάσισε να διακόψει την ηλεκτροδότηση της πόλης για να μεταφέρει στρατεύματα στα περίχωρα της ιρακινής πρωτεύουσας.

    Οι σημερινές βρετανικές εφημερίδες γράφουν ότι οι Αμερικανοί διέψευσαν τις πληροφορίες ότι χρησιμοποίησαν "βόμβες συσκότισης", οι οποίες μπορούν να βραχυκυκλώσουν σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας--σαν αυτές που είχαν χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά στο Βελιγράδι κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο.

    Ο αρχηγός των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Ρίτσαρντ Μάγιερς, προειδοποίησε ότι "θα γίνουν κι άλλες σκληρές μάχες".

    Ο αντιπρόεδρος της ιρακινής κυβέρνησης, Ταρίκ Αζίζ, δήλωσε στην ιταλική τηλεόραση ότι θα είναι "τεράστια" οποιαδήποτε μάχη για τη Βαγδάτη και πως το τίμημα θα είναι επίσης "βαρύτατο".

    Η κατάληψη του αεροδρομίου της Βαγδάτης θα είναι ένα τεράστιο ψυχολογικό πλήγμα για το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν, δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Αμυνας της Βρετανίας Τζεφ Χουν, στο ραδιοφωνικό δίκτυο του BBC.

    Ωστόσο, ο Βρετανός υπουργός Αμυνας δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ότι το αεροδρόμιο Σαντάμ Χουσεΐν τελεί υπό τον έλεγχο των αμερικανοβρετανικών δυνάμεων, ενώ πρόσθεσε ότι συνεχίζονται οι συγκρούσεις στην περιοχή.

    Σκληρές μάχες σε Βασόρα και Βόρειο Ιράκ

    Σκληρές μάχες διεξάγονται και στη Βασόρα, όπου σύμφωνα με Ιρακινό στρατιωτικό, η κατάσταση και η πόλη ελέγχεται πλήρως, ενώ ο εχθρός έχει υποστεί μεγάλες απώλειες. Την Πέμπτη, Βρετανοί στρατιώτες μπήκαν σε ένα από τα νότια προάστια της Βασόρας, την ίδια ώρα που Αμερικανοί πεζοναύτες σφίγγουν τον κλοιό γύρω από τη Νασιρίγια, 375 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης.

    Στο Βόρειο Ιράκ, οι ιρακινές δυνάμεις έχουν υποχωρήσει στην κωμόπολη Χάζερ, που βρίσκεται σε απόσταση 30 χλμ. από την πόλη της Μοσούλης, ενώ εξαπέλυσαν πυρά πυροβολικού εναντίον της ζώνης που εγκατέλειψαν την Πέμπτη, όπως ανέφερε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

    Σε όλη τη διάρκεια της νύχτας, Κούρδοι μαχητές και αμερικανικές δυνάμεις συγκρούστηκαν με ιρακινά στρατεύματα, τα οποία και ανάγκασαν σε υποχώρηση προς τη Μοσούλη.

    [14] Κόλιν Πάουελ: ''Καιρός να συμφιλιωθούμε με τη Γαλλία''

    4/4/2003 12:18:00 μμ

    Σε συμφιλίωση, κάλεσε τη Γαλλία ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται την Παρασκευή στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας διευκρίνισε ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα έχουν έναν ρόλο στον ανθρωπιστικό τομέα, καθώς και στους τομείς της ανοικοδόμησης και της εγκατάστασης πολιτικής εξουσίας στο Ιράκ, μετά το τέλος του πολέμου. Ωστόσο, ο κ. Πάουελ τόνισε ότι είναι ακόμα νωρίς για να εισέλθει κανείς σε λεπτομέρειες.

    Η ανοικοδόμηση θα ανήκει αρχικά στις ΗΠΑ

    Ο Κόλιν Πάουελ θεωρεί ότι είναι καιρός ΗΠΑ και Γαλλία να συμφιλιωθούν, μετά από μία πολιτική διαφωνία για ένα πολύ σοβαρό θέμα και υπογραμμίζει ότι ποτέ οι δύο χώρες δεν διέρρηξαν τις φιλικές τους σχέσεις.

    Όσον αφορά στην μεταβατική εξουσία που θα εγκατασταθεί στο Ιράκ, ο κ. Πάουελ υποστήριξε ότι θα πρέπει να αποτελείται από αντικαθεστωτικούς του εξωτερικού, αλλά και του εσωτερικού, έτσι ώστε το Ιράκ να μην κυβερνάται αποκλειστικά από προσωπικότητες του εξωτερικού.

    Ο Aμερικανός υπουργός Εξωτερικών θεωρεί φυσιολογικό ότι οι διοικητές του στρατού θα αναλάβουν την ευθύνη για την ασφάλεια του πληθυσμού και τη διαφύλαξη της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας. ''Είναι μία ευθύνη την οποία δεν μπορούμε να αναθέσουμε σε κάποιον άλλον'', τόνισε χαρακτηριστικά.

    Αναφερόμενος στην ανοικοδόμηση του Ιράκ ο Κόλιν Πάουελ δηλώνει ότι η αρχική επένδυση ανήκει στις ΗΠΑ και ότι στη συνέχεια η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορέσει να συμβάλει στην ανοικοδόμηση και θα αποφασίσει για την κατανομή της βοήθειάς της.

    Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αρνήθηκε την ύπαρξη "μαύρης λίστας" εταιρειών που έχουν αποκλειστεί και υπογραμμίζει ότι η Ουάσινγκτον επιθυμεί να υπάρξει διαφάνεια στην ανάθεση των συμβολαίων, στο πλαίσιο του προγράμματος του ΟΗΕ για την ανάπτυξη.

    Όσον αφορά στο ενδεχόμενο νέου προληπτικού πολέμου μετά το Ιράκ, δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον δεν θα αδιαφορήσει για τα καθεστώτα που υποστηρίζουν τρομοκρατικές δραστηριότητες, όπως η Συρία και το Ιράν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει πόλεμος εναντίον των χωρών αυτών. Ως προς το θέμα της Βόρειας Κορέας τάχθηκε υπέρ μίας ''πολυμερούς λύσης''.

    [15] Νάτζι Σάμπρι: Ο Σαντάμ Χουσεΐν είναι ζωντανός

    4/4/2003 10:56:00 πμ

    Ο Σαντάμ Χουσεΐν είναι ζωντανός, όπως δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ Νάτζι Σάμπρι, που ωστόσο αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση για το αν τον έχει συναντήσει. Σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό δίκτυο του BBC, ο Νάτζι Σάμπρι σημείωσε ότι την Πέμπτη ο Ιρακινός ηγέτης εμφανίστηκε σε συνεδρίαση με υπουργούς της ιρακινής κυβέρνησης. "Δεν είναι δουλειά σας να κάνετε αυτήν την ερώτηση", ήταν η απάντηση του Ιρακινού υπουργού, όταν ρωτήθηκε αν έχει συναντήσει τον Σαντάμ Χουσεΐν. "Ο πρόεδρος είναι καλά, η ηγεσία είναι καλά και λειτουργούν κανονικά", τόνισε χαρακτηριστικά.

    [16] Μεγαλύτερο ρόλο στον πόλεμο επιθυμούν οι Κούρδοι

    4/4/2003 8:52:00 πμ

    Αν οι Κούρδοι μαχητές είχαν μεγαλύτερο ρόλο στα πεδία των μαχών οι στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του ιρακινού καθεστώτος θα ήταν πιο αποτελεσματικές δήλωσε ο ηγέτης του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος, Μασούντ Μπαρζανί. Ο Μπαρζανί επισήμανε ότι υπάρχει κάτι αφύσικο ως προς την υλοποίηση των σχεδίων και τις επιχειρήσεις, αφού οι αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις προχωρούν μόνες τους, χωρίς τη συμμετοχή της ιρακινής αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα τις πρώτες ημέρες. ''Δεν ξέρω αν έμαθαν από τα λάθη τους, ή εάν αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν τους Ιρακινούς στα πεδία των μαχών, τουλάχιστον ως οδηγούς. Ένας λόγος για την προσωρινή καθήλωσή τους είναι ότι ανέλαβαν μόνοι τους τις επιχειρήσεις'', πρόσθεσε ο κούρδος ηγέτης.

    ''Θέλουμε να επιτεθούμε σε περιοχές με κουρδική πλειοψηφία''

    Ερωτηθείς εάν οι Κούρδοι έχουν πρόθεση να καταλάβουν τη Μοσούλη ή το Κιρκούκ, ο Μασούντ Μπαρζανί δήλωσε ότι ''θέλουμε να επιτεθούμε σε περιοχές με κουρδική πλειοψηφία στη Μοσούλη. Ως προς το Κιρκούκ, το οποίο ιστορικά κατοικείτο κυρίως από Κούρδους, θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα σταδιακά και δεν θέλουμε να εισβάλουμε στην πόλη''.

    Ο Μπαρζανί δήλωσε ακόμα ότι προτιμά τον σχηματισμό μίας δημοκρατικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης στο Ιράκ, με ''δίκαιη και αποτελεσματική'' συμμετοχή των Κούρδων και κονδύλια τα οποία θα διατεθούν για την ανάπτυξη στις κουρδικές περιοχές. ''Αυτό είναι το δίκαιο τίμημα που ζητούμε σε αντάλλαγμα για τις θυσίες του λαού μας'', πρόσθεσε ο Μπαρζανί.

    [17] Ογδόντα δις. για τον πόλεμο ενέκρινε η αμερικανική Βουλή

    4/4/2003 7:44:00 πμ

    Την εκταμίευση 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη χρηματοδότηση της επίθεσης στο Ιράκ ενέκρινε η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων. Τα χρήματα αυτά θα διατεθούν επίσης για την επιβράβευση των συμμάχων των ΗΠΑ και για την ενίσχυση των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Σε μία από τις τροπολογίες που εγκρίθηκαν από τη Βουλή προβλέπεται ότι δεν θα διατεθούν χρήματα από αυτόν τον προϋπολογισμό σε εταιρίες από τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Ρωσία ή τη Συρία, που θα προσπαθήσουν να πάρουν μέρος στην ανοικοδόμηση του Ιράκ. Ο Λευκός Οίκος είχε προσπαθήσει να αποτρέψει την έγκριση αυτής της τροπολογίας. Εγκρίθηκε επίσης η πρόταση του Τζορτζ Μπους για τη χορήγηση βοήθειας στην Τουρκία ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων.

    [18] ''Ξεχάστε τα ελικόπτερα και στείλτε τις μπουλντόζες''

    4/4/2003 7:25:00 πμ

    Τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και το Ιράκ έχουν μελετήσει την περσινή επιχείρηση του Ισραήλ στην πόλη Τζενίν για να αντλήσουν διδάγματα και ιδέες ενόψει της μάχης για τη Βαγδάτη. Στην επιχείρηση εκείνη, 150 ελαφρά οπλισμένοι αλλά αποφασισμένοι Παλαιστίνιοι κατάφεραν να κρατήσουν σε απόσταση τους Ισραηλινούς επί 11 ημέρες, σκοτώνοντας 23 στρατιώτες. Οι Αμερικανοί γνωρίζουν ότι η τεχνολογική τους υπεροχή θα εξουδετερωθεί στις μάχες που θα γίνουν σώμα με σώμα και σπίτι με σπίτι, στη Βαγδάτη. Επιπλέον, φοβούνται και τους καμικάζι. Κάλεσαν έτσι τον περασμένο Σεπτέμβριο για διαβουλεύσεις τον Μάρτιν βαν Κρέβελντ, ειδικό στρατιωτικής στρατηγικής στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ. Κι εκείνος τους έδωσε μια πολύτιμη συμβουλή: "ξεχάστε τα ελικόπτερα και στείλτε τις μπουλντόζες".

    Μαθήματα καταστροφής

    "Υπάρχουν τρία βασικά πράγματα", είπε ο βαν Κρέβελντ. "Πώς να σαρώνεις τους δρόμους, σπίτι-σπίτι, χρησιμοποιώντας μπουλντόζες. Πώς και πότε να χρησιμοποιείς τα ελικόπτερα για να εξουδετερώνεις τους σνάιπερ. Και πότε να μην τα χρησιμοποιείς, ώστε να αποφύγεις απώλειες μεταξύ των αμάχων".

    Ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποίησε γιγαντιαίες τεθωρακισμένες μπουλντόζες Caterpillar και ελικόπτερα για να συντρίψει και να ισοπεδώσει ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο στην Τζενίν, σκοτώνοντας δεκάδες Παλαιστίνιους και καταστρέφοντας εκατοντάδες σπίτια.

    Οι αμερικανικές μπουλντόζες, που πρωτοχρησιμοποιήθηκαν στο Βιετνάμ, αποτελούν όπλο από μόνες τους, δίνοντας τη δυνατότητα να κατεδαφίζονται σπίτια χωρίς να υπάρχει ανάγκη μάχης από δωμάτιο σε δωμάτιο.

    Οι αμερικανικές δυνάμεις έλαβαν όμως μαθήματα από τους Ισραηλινούς και για το πώς να εμπλακούν σε μάχες δωμάτιο με δωμάτιο, εφόσον χρειαστεί. Χίλιοι αμερικανοί στρατιώτες εστάλησαν στο Ισραήλ στις αρχές του χρόνου για κοινές ασκήσεις.

    Ορισμένοι, μάλιστα, πήγαν σε μια εικονική αραβική πόλη (με τζαμί, σχολείο και αγορά) στην έρημο Νεγκέβ. Μεταξύ άλλων, έμαθαν πώς οι ισραηλινοί στρατιώτες απέφευγαν να εμφανίζονται στους δρόμους και κατάφερναν να μετακινούνται από σπίτι σε σπίτι ανοίγοντας μια τρύπα στον τοίχο.

    Τον περασμένο Φεβρουάριο, κάτοικοι της Ναμπλούς ανέφεραν ότι είδαν στρατιώτες που μιλούσαν Aγγλικά και φορούσαν παράξενες στολές να συνοδεύουν ισραηλινούς στρατιώτες στη διάρκεια μιας εκστρατείας δύο εβδομάδων στην παλιά πόλη.

    Ο βαν Κρέβελντ είπε στους Αμερικανούς ότι η μάχη για τη Βαγδάτη θα είναι πιθανότατα πολύ σκληρότερη από οποιαδήποτε μάχη έχει γίνει μέχρι τώρα στη Δυτική Όχθη.

    "Οι Παλαιστίνιοι είναι άοπλοι σε σύγκριση με τους Ισραηλινούς", τόνισε. "Οι Αμερικανοί θα πρέπει να περιμένουν μεγάλες απώλειες". Οι Ισραηλινοί έχουν όμως και ένα ακόμη πλεονέκτημα σε σύγκριση με τους Αμερικανούς: ένα δίκτυο αντικατασκοπίας, που η Ουάσινγκτον δεν διαθέτει στο Ιράκ.

    Οι ισραηλινοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι από την Τζενίν έχει αντλήσει διδάγματα και ο Σαντάμ, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους καμικάζι και τη χρήση εκρηκτικών παγίδων. Οι Ιρακινοί φέρονται μάλιστα να ζήτησαν από τους Παλαιστίνιους μια έκθεση για τα γεγονότα του Φεβρουαρίου του 2002.

    Οι παλαιστίνιοι φενταγίν βοήθησαν έτσι τους φενταγίν του Σαντάμ. Τους είπαν πώς γέμισαν με εκρηκτικά σωλήνες ύδρευσης, πώς μετέτρεψαν μπιτόνια από βενζίνη σε νάρκες, πώς μετέτρψαν με λίγα λόγια ένα στρατόπεδο προσφύγων σε ναρκοπέδιο.

    Σύμφωνα με τον απόστρατο ταξίαρχο Σλόμο Μπρομ, από το Κέντρο Στρατηγικών Σπουδών του Τελ Αβίβ, η καλύτερη συμβουλή που έχουν να προσφέρουν οι Ισραηλινοί στους Αμερικανούς είναι να μη βιαστούν, κι όταν αισθανθούν ότι η νίκη είναι δική τους, να κινηθούν αποφασιστικά. "Το αστικό περιβάλλον εξισώνει τους στρατούς", λέει ο Μπρομ. "Είναι πολύ εύκολο για τον αντίπαλο να κρυφτεί, καθώς γνωρίζει το περιβάλλον καλύτερα από σένα. Πρέπει λοιπόν να είσαι προσεκτικός και να συνειδητοποιήσεις ότι χρειάζεται χρόνος. Και όταν όλα τελειώσουν, το σημαντικότερο μάθημα είναι να μη μείνεις εκεί περισσότερο απ' όσο χρειάζεται. Αρκεί να συγκρίνει κανείς την κατάσταση στο Ιράκ και την εισβολή μας στο Λίβανο. Το λάθος μας ήταν ότι μείναμε εκεί μεγάλο χρονικό διάστημα".

    [19] ''Απειλεί'' εκ νέου τη Συρία ο Ράμσφελντ

    4/4/2003 7:12:00 πμ

    Τις κατηγορίες σε βάρος της Συρίας για παροχή στρατιωτικής βοήθειας στο Ιράκ επανέλαβε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντοναλντ Ράμσφελντ. Ο Ράμσφελντ είπε πως πιστεύει ότι η Συρία αγνόησε τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ και παρέχει ακόμη εφόδια στο Ιράκ. "Είδαμε ότι η Συρία εξακολουθεί να συμπεριφέρεται με τον τρόπο (που συμπεριφερόταν) πριν πω ό,τι είπα'', δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας.

    Την περασμένη εβδομάδα, ο Ράμσφελντ είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα θεωρήσουν υπεύθυνη τη Συρία για τις πιθανολογούμενες μεταφορές εξοπλισμού, περιλαμβανομένων και κυαλιών νυκτερινής οράσεως, στο Ιράκ, τις οποίες αποκάλεσε εχθρικές ενέργειες.

    [20] Δεκάδες οι απώλειες των αμερικανικών δυνάμεων

    4/4/2003 5:49:00 πμ

    Ένας ακόμη Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε την Πέμπτη από "φίλια πυρά", καθώς επιθεωρούσε ένα κατεστραμμένο ιρακινό άρμα μάχης, όπως έγινε γνωστό από αξιωματικούς του στρατού στο Κατάρ. Η Κεντρική Διοίκηση των αμερικανικών δυνάμεων ανακοίνωσε στο Κατάρ ότι πρόκειται για στρατιώτη μέλος του Πέμπτου Σώματος Στρατού, αλλά δεν έγινε γνωστό το όνομά του. Επίσης, ανακοινώθηκε ότι την Τετάρτη, ένας Αμερικανός πεζοναύτης που κοιμόταν αγκαλιά με το όπλο του έχασε τη ζωή του όταν το όπλο εκπυρσοκρότησε και τον έπληξε στο στήθος. Εκπρόσωπος του Πενταγώνου ανακοίνωσε πως ο αμερικανικός στρατός έχει χάσει 54 άνδρες από την πρώτη ημέρα της επίθεσης. Από αυτούς, οι 41 σκοτώθηκαν στη διάρκεια μαχών και οι υπόλοιποι 13 σε διάφορα δυστυχήματα.

    Στον αριθμό των νεκρών περιλαμβάνονται ο πιλότος του αεροσκάφους F/A 18 Hornet, του Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο εκτιμάται ότι κατερρίφθη από πύραυλο Πάτριοτ και ο στρατιώτης που έχασε χθες τη ζωή του από πυρά αμερικανικού F-16.

    Αντιθέτως, στον αριθμό των θυμάτων δεν περιλαμβάνονται οι έξι επιβαίνοντες στο ελικόπτερο Black Hawk, το οποίο κατερρίφθη στο κεντρικό Ιράκ, αφού η Κεντρική Διοίκηση δεν έχει αναφέρει ακόμα συγκεκριμένα στοιχεία για το περιστατικό. Επιπλέον, 16 Αμερικανοί θεωρούνται αγνοούμενοι, δηλαδή το Πεντάγωνο δεν έχει επιβεβαιώσει εάν έχουν σκοτωθεί, ή έχουν αιχμαλωτισθεί.

    [21] Σε νέες αγορές πυραύλων προχωρά το αμερικανικό Ναυτικό

    4/4/2003 4:26:00 πμ

    Το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό έχει αρχίσει διαπραγματεύσεις με την εταιρία Raytheon Co. για να επιταχυνθεί η διαδικασία παραγωγής περισσοτέρων από 2.000 εξελιγμένων πυραύλων Τόμαχοκ, καθώς στο Ιράκ έχει χρησιμοποιηθεί μέχρι τώρα τουλάχιστον το ένα τρίτο των αποθεμάτων του Ναυτικού. Το Πολεμικό Ναυτικό επιδιώκει να αυξηθεί ο ρυθμός παραγωγής των Τακτικών Πυραύλων Τόμαχοκ, αλλά στην καλύτερη περίπτωση δεν θα αρχίσει η παράδοσή τους από την κατασκευάστρια εταιρία παρά μέσα στο 2004, δήλωσε εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

    Μέχρι τώρα, το αμερικανικό Ναυτικό έχει εκτοξεύσει περίπου 735 πυραύλους από τους 2.100 Τόμαχοκ που διέθετε στο οπλοστάσιό του.

    Το Πολεμικό Ναυτικών των ΗΠΑ έχει προγραμματίσει την προμήθεια 2.194 πυραύλων μέχρι το 2009, αλλά το Πεντάγωνο θέλει να αυξηθεί η μηνιαία παραγωγή από περίπου 38 πυραύλους που είναι σήμερα, στους 50.

    Το κόστος για την προμήθεια των Τόμαχοκ ξεπερνά τα 2 δις δολάρια, αλλά μπορεί να αυξηθεί εξαιτίας της απόφασης για επιτάχυνση της διαδικασίας παραγωγής

    [22] Θερινή ώρα στο Ιράκ εν μέσω πολέμου

    4/4/2003 2:46:00 πμ

    Ένας ένστολος παρουσιαστής εμφανίστηκε την Πέμπτη το βράδυ στις οθόνες της επίσημης ιρακινής τηλεόρασης για να ανακοινώσει... το πέρασμα στη θερινή ώρα. Η Βαγδάτη θα είναι στο εξής 4 ώρες μπροστά από την ώρα Γκρίνουιτς. Η τηλεόραση συνέχισε το πρόγραμμά της, παρά την πλήρη συσκότιση στην ιρακινή πρωτεύουσα και τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για μερική κατάληψη του διεθνούς αεροδρομίου Σαντάμ (20 χλμ νοτιοδυτικά της Βαγδάτης) από αμερικανικές δυνάμεις. Ούτε η τηλεόραση ούτε το ραδιόφωνο αναφέρθηκαν σε αυτή την προώθηση των αμερικανικών δυνάμεων έως τις πύλες της ιρακινής πρωτεύουσας. Η τηλεόραση άρχισε να μεταδίδει μια αιγυπτιακή ταινία για το μυστικό πόλεμο Αιγύπτου-Ισραήλ πριν από το 1973, ενώ το ραδιόφωνο διέκοψε ως συνήθως το πρόγραμμά του τα μεσάνυχτα.

    [23] Ανέγερση του Μουσείου Βεργίνας

    4/4/2003 10:13:00 πμ

    Ένα νέο εκπαιδευτικό Αρχαιολογικό Μουσείο πρόκειται να ανεγερθεί σύντομα, στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας, όπου θα εκτίθενται όλοι οι αρχαιολογικοί θησαυροί, οι οποίοι σήμερα στεγάζονται σε αποθήκες αλλά και όσα ευρήματα έρθουν στο φως στο μέλλον. Η μελέτη συζητήθηκε την Τετάρτη από την ολομέλεια του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και αποφασίστηκε ομόφωνα να υλοποιηθεί ο στόχος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για την ανέγερση του Μουσείου Βεργίνας με την ονομασία "Πολυκεντρικό", που θα οδηγεί τον επισκέπτη στους Βασιλικούς Τάφους, παρέχοντας του πολύτιμες πληροφορίες.

    Ο χώρος που παραχωρήθηκε από τον Δήμο Βεργίνας, στο Ελληνικό Δημόσιο, είναι συνολικής έκτασης 4.000 τ.μ., αλλά ο πλούσιος σε εποπτικό υλικό εκθεσιακός χώρος δεν θα είναι μεγαλύτερος από 950 τ.μ.

    Να σημειώσουμε ότι το έργο χρηματοδοτείται από το Γ' ΚΠΣ.

    [24] Η ''Turandot'' για πρώτη φορά ολοκληρωμένη στην Ελλάδα

    4/4/2003 5:13:00 πμ

    Η πριγκίπισσα Turandot, σύμφωνα με το μύθο, έζησε στην πόλη του Πεκίνου. Ηταν προορισμένη να παντρευτεί αλλά είχε δεσμευτεί να αποτρέπει τις προσπάθειες των επίδοξων μνηστήρων λόγω της απαγωγής ενός προγόνου της και ενός επακόλουθου θανάτου. Έτσι, έθετε σε κάθε επίδοξο μνηστήρα τρία αινίγματα. Αν εκείνος απαντούσε σωστά και στα τρία, κέρδιζε το χέρι της πριγκήπισσας. Αν απαντούσε λάθος, έχανε το κεφάλι του... Αυτή είναι η υπόθεση της όπερας "Turandot" του Giacomo Puccini, ο οποίος χτυπημένος από την επάρατο δεν κατάφερε να ολοκληρώσει. Στην Ελλάδα, το δημοφιλέστερο ίσως έργο του μεγάλου Ιταλού συνθέτη παρουσιάζεται για πρώτη φορά ολοκληρωμένο, με τον τρόπο που ο Franco Alfano φαντάστηκε το τέλος τoυ. Η μεγαλειώδης παράσταση ανεβαίνει στο Μέγαρο Μουσικής, 9-17 Απριλίου, σε μια σκηνοθεσία Νίκου Πετρόπουλου, με σκηνικά που παραπέμπουν στην Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου.

    Ένα παραμύθι γεμάτο συγκινήσεις

    Ο Puccini πλησίαζε τα εξήντα, όταν θέλησε να κινηθεί σε νέους δρόμους και να ασχοληθεί με τελείως διαφορετικά θέματα από αυτά που τον απασχολούσαν έως τότε. Εψαχνε να βρει μια ιστορία φανταστική, κάτι σαν παραμύθι, που θα εμπεριείχε όμως δυνατές συγκινήσεις. Μετά από συμβουλή του ερευνητή Renato Simoni κατέφυγε στον συγγραφέα του 18ου αιώνα, Carlo Gozzi, ο οποίος με μεγάλη επιτυχία συνδύαζε στα έργα του χαρακτήρες από τα παραμύθια της Ανατολής και την Commedia dell'Arte.

    Η "Turandot" (1762), το καλύτερο ίσως έργο του Gozzi, είχε, ήδη, εμπνεύσει έξι συνθέτες ανάμεσα στους οποίους ο Carl Maria von Weber (1809) και ο Ferruccio Busoni (1917). Με τη βοήθεια λοιπόν των Giuseppe Adami και Renato Simoni το "κινέζικο τραγικο-κωμικό παραμύθι σε πέντε πράξεις" προσαρμόστηκε στο "λυρικό δράμα σε τρεις πράξεις και πέντε εικόνες" που μελοποίησε ο Puccini.

    Η Turandot απασχόλησε τον συνθέτη τέσσερα ολόκληρα χρόνια κι έμελλε να είναι το κύκνειο άσμα του. Οταν πέθανε, τον Νοέμβριο του 1924, άφησε για τις δυο τελευταίες σκηνές που δεν είχε προλάβει να ολοκληρώσει, ένα πλήθος σημειώσεων και 36 σελίδες με μουσικά προσχέδια. Μετά από πρόταση του Toscanini που είχε αναλάβει να διευθύνει την πρώτη παραγωγή, ο συνθέτης Franco Alfano που το συνθετικό του ύφος ήταν πολύ κοντά σ' αυτό του Puccini, ανέλαβε να ολοκληρώσει την όπερα χρησιμοποιώντας τις σημειώσεις του μεγάλου Ιταλού συνθέτη.

    Η πρεμιέρα της Turandot δόθηκε στις 25 Απριλίου 1926, στη Σκάλα του Μιλάνου, με τον Toscanini να αφήνει τη μπαγκέτα του, μετά το θάνατο της Liu, και να απευθύνεται προς το κοινό λέγοντας: "Εδώ τελειώνει η όπερα που δεν ολοκλήρωσε ο συνθέτης, γιατί ο συνθέτης πέθανε". Στη συνέχεια η αυλαία άρχισε να κλείνει σιγά-σιγά. Από την επόμενη βραδιά η όπερα παρουσιάστηκε με το τέλος του Αlfano, από το οποίο όμως ο Toscanini είχε αφαιρέσει περίπου 100 μουσικά μέτρα. Ετσι συνήθως ανεβαίνει και ηχογραφείται η όπερα μέχρι σήμερα.

    Η ταυτότητα της παράστασης

    Σκηνοθετική σύλληψη - σκηνικά - κοστούμια: Νίκος Πετρόπουλος

    Εκτέλεση σκηνοθεσίας: Paolo Panizza

    Επιμέλεια κίνησης: Πέτρος Γάλλιας

    Φωτισμοί: Sergio Rossi

    Πρωταγωνιστούν: Turandot: Galina Kalinina, σοπράνο (9, 12 &amp; 14/4), Giovanna Casolla, σοπράνο (10, 13 &amp; 15/4) και Claire Primrose (17/4). Calaf: Vladimir Galouzine, τενόρος (9, 12, 14 &amp; 17/4) και Lando Bartolini, τενόρος (10, 13 &amp; 15/4). Liu: Cecilia Gasdia, σοπράνο (9, 12, 14 &amp; 17/4) και Αλθέα-Μαρία Παπούλια, σοπράνο (10, 13 &amp; 15/4).

    Τους υπόλοιπους ρόλους ερμηνεύουν μια πλειάδα εκλεκτών Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, όπως οι τενόροι Aldo Orsolini (Altoum), Τάσης Χριστογιαννόπουλος, Pierro Terranova (Ping), Γιάννης Χριστόπουλος, Giorgio Trucco και Nicola Pamio (Pang), ο μπάσος Carlo Cigni (Timur) και ο βαρύτονος Αρης Παπαγιαννόπουλος (Μανδαρίνος).

    Συμπράττουν η Παιδική Χορωδία του Ωδείου Kodaly σε μουσική διεύθυνση Μιχάλη Πατσέα και η Χορωδία της Εθνικής Οπερας της Σόφιας. Τους σολίστ και τις χορωδίες πλαισιώνει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, υπό τον μαέστρο Donato Renzetti.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 4 April 2003 - 22:36:00 UTC