Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-04-06

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κονγκό: Χίλιοι άμαχοι σφαγιάστηκαν από αντάρτες
  • [02] Συνελήφθη Κροάτης για εγκλήματα πολέμου στη Βοσνία
  • [03] Στη Μόσχα η Κοντολίζα Ράις
  • [04] Κράτησε τη διαφορά ο ΠΑΟ
  • [05] Προς την τυποποίηση του ιού της άτυπης πνευμονίας

    [01] Κονγκό: Χίλιοι άμαχοι σφαγιάστηκαν από αντάρτες

    6/4/2003 11:47:00 μμ

    Περίπου χίλιοι άμαχοι σφαγιάστηκαν την περασμένη Πέμπτη από ομάδες ανταρτών και στη συνέχεια θάφτηκαν σε μαζικούς τάφους στο βορειοανατολικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, σύμφωνα με ερευνητές των Ηνωμένων Εθνών. ''Η ερευνητική ομάδα άκουσε ότι 996 άνθρωποι σφαγιάσθηκαν. Ανακάλυψε 20 μαζικούς τάφους και επισκέφθηκε 49 άτομα, που νοσηλεύονται με σοβαρά τραύματα'', δήλωσε εκπρόσωπος της αποστολής του ΟΗΕ στο Κονγκό (MONUC).

    Τρεις μόλις ώρες διήρκεσε η σφαγή

    Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι σφαγές σημειώθηκαν νωρίς την Πέμπτη και διήρκησαν μόλις τρεις ώρες όταν οι αντάρτες εισέβαλαν στην πόλη Ντρόντρο και σε 14 γειτονικά χωριά, κοντά στη Μπούνια, πρωτεύουσα της περιφέρειας Ιτουρι, η οποία απέχει 80 χλμ από τα σύνορα με την Ουγκάντα.

    Η είδηση της σφαγής επισκίασε την έναρξη των συνομιλιών που υποστηρίζουν οι κυβερνήσεις του Κονγκό και της Ουγκάντας για τον τερματισμό του καταστρεπτικού πολέμου, ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη στο βορειοανατολικό Κονγκό.

    Οι συγκρούσεις στην περιφέρεια Ιτούρι έχουν στοιχίσει από το 1999 τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων. Τον περασμένο Μάρτιο οι εθνοτικές ομάδες Χέμα και Λέντου υπέγραψαν μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

    Σύμφωνα με τοπικές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και 50.000 έχουν χάσει τη ζωή τους τα τελευταία τέσσερα χρόνια εξαιτίας των συγκρούσεων ανάμεσα σε εθνοτικές ομάδες και τον στρατό της Ουγκάντας για τον έλεγχο της -πλούσιας σε χρυσό- περιοχής.

    Οι συγκρούσεις στο βορειοανατολικό Κονγκό αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου πολέμου, ο οποίος έχει μοιράσει τη χώρα ανάμεσα στην κυβέρνηση της Κινσάσα και τις ομάδες των ανταρτών.

    Κυβέρνηση, αντάρτες και αντιπολίτευση υπέγραψαν μια συμφωνία την περασμένη Τετάρτη για τη δημιουργία μιας μεταβατικής κυβέρνησης, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές έπειτα από 2-2,5 χρόνια.

    [02] Συνελήφθη Κροάτης για εγκλήματα πολέμου στη Βοσνία

    6/4/2003 9:18:00 μμ

    Ο Κροάτης της Βοσνίας Ιβιτσα Ράγιτς, ο οποίος κατεζητείτο από το Διεθνές Ποινικό Δικαστηρίο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου κατά των Μουσουλμάνων στη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας (1992-1995), συνελήφθη στο Ζάγκρεμπ, δήλωσε την Κυριακή ο δικηγόρος του στο πρακτορείο HINA. Το ΔΠΔ διέταξε την κράτηση του Ράγιτς για τρεις μήνες στο Ζάγκρεμπ έως ότου μεταφερθεί στη Χάγη, διευκρίνισε ο δικηγόρος του.

    Στη διάρκεια του πολέμου ο 45χρονος Ράγιτς ήταν επικεφαλής μονάδας Κροατών στρατιωτών της Βοσνίας (Συμβούλιο Κροατικής Αμυνας, ΗVO), που τον Οκτώβριο του 1993 είχε καταστρέψει το μουσουλμανικό χωριό Στούπνι Ντο, στην κεντρική Βοσνία, σκοτώνοντας 40 κατοίκους.

    Πολλοί Κροάτες της Βοσνίας, ύποπτοι για εγκλήματα πολέμου, είχαν καταφύγει στην Κροατία με πλαστές ταυτότητες την εποχή που στην εξουσία ήταν το καθεστώς του πρώην προέδρου Φράνιο Τούτζμαν. Ο φιλοευρωπαϊκός κεντροαριστερός συνασπισμός που βρίσκεται σήμερα στην εξουσία από τον Ιανουάριο του 2000 συνεργάζεται με το ΔΠΔ.

    [03] Στη Μόσχα η Κοντολίζα Ράις

    6/4/2003 9:50:00 μμ

    Η σύμβουλος του αμερικανού προέδρου για την εθνική ασφάλεια Κοντολίζα Ράις έφθασε το βράδυ της Κυριακής στη Μόσχα για να συναντηθεί με τις ρωσικές αρχές για την κατάσταση στο Ιράκ, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στη Ρωσία. ''Η Κοντολίζα Ράις θα συναντηθεί με πολλούς Ρώσους υπευθύνους'', δήλωσε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι η Ράις θα φύγει από τη Μόσχα το απόγευμα της Δευτέρας. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφαξ που επικαλείται καλά πληροφορημένη πηγή, η κα Ράις θα συναντηθεί με το Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανόφ, τον υπουργό Αμυνας Σεργκέι Ιβανόφ και τον γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας Βλαντιμίρ Ρουσάιλο.

    [04] Κράτησε τη διαφορά ο ΠΑΟ

    6/4/2003 9:37:00 μμ

    Σημαντικότατο βήμα για την κατάκτηση του φετινού πρωταθλήματος πέτυχε ο Παναθηναϊκός. Οι "πράσινοι" με μορφή τον Μιχάλη Κωνσταντίνου που πέτυχε δύο γκολ πέρασαν από την Πολίχνη όπου κέρδισαν τον Ηρακλή με το εντυπωσιακό 3-0. Το τρίτο τέρμα του Παναθηναϊκού πέτυχε ο Λυμπερόπουλος στο 70΄. Αν και βρέθηκε να χάνει με 1-0 έως το 60', ο Ολυμπιακός έφυγε τελικά νικητής από την Πάτρα. Η ομάδα του Ολεγκ Προτάσοφ επικράτησε 4-1 της Παναχαϊκής και πέρασε και πάλι στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα, αν και απομένει η συνάντηση του Παναθηναϊκού στη Νέα Ευκαρπία κόντρα στον Ηρακλή. Πολύτιμο βήμα για την κατάκτηση της θέσης που οδηγεί στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ της νέας περιόδου, έκανε ο Πανιώνιος στο Ηράκλειο. Η ομάδα του Μπουμπένκο, αναδείχθηκε ισόπαλη 1-1 με τον ΟΦΗ και πλέον μπορεί να κάνει πιο άνετα τα ευρωπαϊκά του όνειρα. Πολύτιμο βαθμό πήρε και ο ΠΑΣ Γιάννινα στη Ξάνθη. Η ομάδα του Νίκου Αναστόπουλου, αναδείχθηκε ισόπαλη 3-3 με το ακριτικό συγκρότημα, το οποίο μάλιστα προηγήθηκε δύο φορές (2-0, 3-2) χωρίς ωστόσο να πάρει το "τρίποντο".

    Αναλυτικά τα αποτελέσματα και η βαθμολογία

    Αποφασιστικό βήμα για παραμονή στην κατηγορία έκανε η Καλλιθέα. Η ομάδα του Τεννέ, επικράτησε 2-1 του Αιγάλεω και πλέον μπορεί να κάνει όνειρο για τη νέα χρονιά στα "σαλόνια" της μεγάλης κατηγορίας, αφού πήρε προβάδισμα τεσσάρων βαθμών από Ακράτητο και ΠΑΣ Γιάννινα.

    Σε αγώνες για την 25η ημέρα του πρωταθλήματος Α΄ εθνικής, σημειώθηκαν τα αποτελέσματα:

    Ξάνθη-Γιάννινα 3-3

    ΟΦΗ-Πανιώνιος 1-1

    Καλλιθέα-Αιγάλεω 2-1

    Παναχαϊκή-Ολυμπιακός 1-4

    Ηρακλής-Παναθηναϊκός 0-3

    και χθες: Ιωνικός-ΠΑΟΚ 4-0

    Αρης-Ακράτητος 4-1

    ΑΕΚ-Προοδευτική 4-1

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 25 αγώνες)

    Παναθηναϊκός 58

    Ολυμπιακός 57

    ΑΕΚ 53

    Πανιώνιος 48

    ΠΑΟΚ 43

    Αρης 42

    Ηρακλής 40

    ΟΦΗ 35

    Ξάνθη 32

    Αιγάλεω 27

    Προοδευτική 25

    Καλλιθέα 23

    Ιωνικός 20

    Ακράτητος 19

    Γιάννινα 19

    Παναχαϊκή 8

    [05] Προς την τυποποίηση του ιού της άτυπης πνευμονίας

    6/4/2003 11:18:00 μμ

    Επιστήμονες είναι πιθανό να προσδιόρισαν τον ιό της άτυπης πνευμονίας, ο οποίος ευθύνεται για το θάνατο περισσότερων από 90 ανθρώπων και η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει στον έλεγχο της εξάπλωσής του, ανακοίνωσε σήμερα από την Γκουανγκντόνγκ στην Κίνα η επικεφαλής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ). Σύμφωνα με την Γκρο Χάρλεμ Μπρούτλαντ, γενική γραμματέα της ΠΟΥ, δοκιμές σε εργαστήριο έδειξαν πως ο ιός του Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS) ανήκει στην ίδια οικογένεια με τους ιούς που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα. Την ίδια ώρα, στην Κύπρο, η υπουργός Υγείας Ντίνα Ακκελίδου διέψευσε πληροφορίες περί εμφάνισης περιστατικού άτυπης πνευμονίας στο γενικό νοσοκομείο Λεμεσού.

    Οι επιστήμονες επιχειρούν να προσδιορίσουν τον ιό ως ένα πρώτο σημαντικό βήμα για τον έλεγχο της εξάπλωσής του. Η Μπρούτλαντ δήλωσε ότι είναι απαραίτητη η διεθνής συνεργασία για να καταπολεμηθεί ο θανατηφόρος ιός και πρόσθεσε ότι η Κίνα, όπου σημειώθηκαν τα πρώτα κρούσματα στα τέλη του περασμένου χρόνου, θα έπρεπε να είχε ενημερώσει νωρίτερα.

    Η κ. Ακκελίδου ανέφερε ότι επρόκειτο για περιστατικό απλής ουρολοίμωξης, χωρίς κανένα πρόβλημα και ότι ο θόρυβος που δημιουργήθηκε οφειλόταν σε λανθασμένη αρχική διάγνωση. Η υπουργός Υγείας διαβεβαίωσε ότι η Κύπρος είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε περιστατικό άτυπης πνευμονίας εμφανισθεί.

    Δύο ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Χονγκ Κονγκ από το οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS, άτυπη πνευμονία), ενώ άλλα 42 άτομα έχουν προσβληθεί από τον ιό και τα οποία νοσηλεύονται ήδη, ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές της περιοχής.

    Στο μεταξύ στον Καναδά, οι αρχές του Οντάριο ανακοίνωσαν ότι ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του την περασμένη βδομάδα εξαιτίας του ιού, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων στα εννέα.

    Στη Γαλλία, ένα άτομο που επέστρεψε από την Ασία και παρουσίασε τα συμπτώματα της άτυπης πνευμονίας τέθηκε υπό παρακολούθηση στο στρατιωτικό νοσοκομείο της Μπρεστ. Τα κρούσματα που έχουν αναφερθεί στη Γαλλία είναι δεκαέξι.

    Στη Βρετανία, οι υπηρεσίες Υγείας ανακοίνωσαν το πέμπτο πιθανό κρούσμα του θανατηφόρου ιού. Ο άνθρωπος που παρουσιάζει τα συμπτώματα της ασθένειας επέστρεψε στη Βρετανία στις 29 Μαρτίου από την Ταϊβάν και εισήχθη στο νοσοκομείο σήμερα.

    Εκπρόσωπος των βρετανικών υπηρεσιών Υγείας δήλωσε ότι σε σύγκριση με τον αριθμό των ατόμων που ταξιδεύουν κάθε μέρα από τη Βρετανία σε χώρες που έχει εκδηλωθεί ο ιός, τα πέντε πιθανά κρούσματα δεν μπορεί να προκαλέσουν ανησυχία.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 6 April 2003 - 20:53:09 UTC