Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-04-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίθεση Ντενκτάς κατά της ΕΕ για την ένταξη της Κύπρου
  • [02] Επαφές Λοβέρδου στο Αζερμπαϊτζάν
  • [03] Σεισμική δόνηση βόρεια της Σάμου
  • [04] ΕΣΗΕΑ: Στάση εργασίας για τους νεκρούς συναδέλφους
  • [05] Η αναθεώρηση της ΚΑΠ στο Υπουργικό
  • [06] Συστάσεις της Επιτροπής για απασχόληση και εργασιακές σχέσεις
  • [07] Kατάθεση Ιωάννη Παλαιοκρασσά
  • [08] Νέο αιματηρό επεισόδιο στη Μέση Ανατολή
  • [09] Είκοσι οκτώ νεκροί από πυρκαγιά στη Ρωσία
  • [10] Επιχειρήσεις για τον πλήρη έλεγχο της Βαγδάτης
  • [11] Θα μποϋκοτάρουν οι Σιΐτες τις διαπραγματεύσεις
  • [12] Πρόσβαση για βοήθεια ζητούν μη κυβερνητικές οργανώσεις
  • [13] Συζητούν ήδη για τη νέα κυβέρνηση
  • [14] Ρόλο για τον ΟΗΕ θέλει η Τουρκία
  • [15] Η ''μητέρα των βομβών'' ταξιδεύει προς τον Κόλπο
  • [16] Ογδόντα τρεις επιθέσεις ή απειλές κατά αμερικανικών εταιρειών
  • [17] Προς το Κιρκούκ οι Κούρδοι μαχητές
  • [18] Οι επίσημες απώλειες του αμερικανικού στρατού
  • [19] Εκρήξεις στο Κιρκούκ
  • [20] Αλλαγές στην επιλογή επιχειρήσεων για φορολογικό έλεγχο
  • [21] Ιράκ και πνευμονία ''πλήττουν'' τις αεροπορικές εταιρίες
  • [22] Παιχνίδια ''φωτιά'' στο Τσάμπιονς Λιγκ
  • [23] Ο Παβαρότι και ο Μπόνο τραγουδούν για το Ιράκ
  • [24] Αυξήθηκαν τα θύματα της άτυπης πνευμονίας στην Κίνα
  • [25] Μα που βρίσκεται το Ιράκ;

    [01] Επίθεση Ντενκτάς κατά της ΕΕ για την ένταξη της Κύπρου

    10/4/2003 11:08:00 πμ

    "Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε αποφασίσει προ πολλού να εντάξει τους Ελληνοκυπρίους, χωρίς να λάβει υπόψη τις συμφωνίες του 1960". Αυτό υποστήριξε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, με αφορμή την επικύρωση της ένταξης της Κύπρου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Επιπλέον, ο Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε πως "η ΕΕ δεν εντάσσει στους κόλπους της την Κύπρο αλλά το νότο". "Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση", είπε, "αντιληφθεί το λάθος που έκανε και θέλει να εντάξει στην Ένωση το σύνολο της νήσου, τότε θα πρέπει να έλθει σε άμεση επαφή με τις επίσημες αρχές του ψευδοκράτους".

    "Θα πρέπει να αντιληφθούν τους λόγους, για τους οποίους δεν είναι δυνατό να συρόμαστε πίσω από τους Ελληνοκυπρίους και να αρχίσουν μαζί μας ενταξιακές διαπραγματεύσεις", πρόσθεσε ο Ραούφ Ντενκτάς.

    Επιπλέον, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ανέφερε πως στις 17 Απριλίου, επομένη της υπογραφής της Συνθήκης Προσχώρησης στην Αθήνα, "ο ήλιος θα ανατείλει και πάλι από την Ανατολή" και το ψευδοκράτος θα συνεχίσει να υπάρχει.

    Ισχυρίστηκε, μάλιστα, ότι οι υποσχέσεις, που δίνονται σήμερα στους Τουρκοκυπρίους, με την πάροδο του χρόνου θα τους μετατρέψουν σε μειονότητα στο πλαίσιο της, όπως είπε, "Ελληνοκυπριακής Δημοκρατίας". Τέλος, ο Ραούφ Ντενκτάς υποστήριξε πως "η Ελλάδα και η Ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχουν αλλάξει στόχους. Ό,τι ήθελαν το 1955 και το 1963, τα ίδια θέλουν και σήμερα".

    [02] Επαφές Λοβέρδου στο Αζερμπαϊτζάν

    10/4/2003 9:51:00 πμ

    Στη Μπακού, πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν έφθασε τις πρώτες πρωινές ώρες ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Λοβέρδος, επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, η οποία θα συμμετάσχει στην πρώτη μικτή διυπουργική σύνοδο μεταξύ των δύο χωρών. Ο κ. Λοβέρδος θα έχει διαδοχικές διμερείς συναντήσεις με εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας του Αζερμπαϊτζάν και με μέλη της οικονομικής κοινότητας της χώρας. Σκοπός της επίσκεψης, εκτός από την υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας σε τομείς, όπως το εμπόριο, η γεωργία, ο τουρισμός, οι τραπεζικές συναλλαγές κ.ά. είναι η προετοιμασία της επίσημης επίσκεψης, στο Αζερμπαϊτζάν του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου, στο τέλος του Ιουνίου, συνοδευόμενος από Έλληνες επιχειρηματίες.

    [03] Σεισμική δόνηση βόρεια της Σάμου

    10/4/2003 7:17:00 πμ

    Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ κατέγραψαν στις 03:40 π.μ. οι σεισμογράφοι του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών και του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στις παράλιες περιοχές της Τουρκίας, βόρεια της Σάμου, σε απόσταση 267 χιλιόμετρα ανατολικά της Αθήνας. Λόγω του προχωρημένου της ώρας στη Σάμο η δόνηση δεν έγινε ιδιαίτερα αντιληπτή από τους κατοίκους και ενδεικτικό ήταν ότι στην αστυνομική διεύθυνση του νησιού έγινε ένα μόνο τηλεφώνημα και αναφέρθηκε απλώς ο σεισμός. Τόσο η αστυνομία όσο και η πυροσβεστική δεν δέχθηκαν καμία κλήση για το σεισμό.

    [04] ΕΣΗΕΑ: Στάση εργασίας για τους νεκρούς συναδέλφους

    10/4/2003 10:32:00 πμ

    ''Η αλήθεια είναι το πρώτο θύμα του πολέμου'' - ''το αίμα δεν μπορεί να σταματήσει την ενημέρωση''. Με τα συνθήματα αυτά δεκάδες δημοσιογράφοι μέλη της ΕΣΗΕΑ και δημοσιογραφικών τεχνικών ενώσεων πραγματοποίησαν χθες το βράδυ δίωρη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την αμερικανική πρεσβεία με στόχο να εκφράσουν τον αποτροπιασμό τους για τη φονική επίθεση των αμερικανικών πυρών στο ξενοδοχείο Παλαιστίνη στη Βαγδάτη που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο και τον τραυματισμό δημοσιογράφων. Για σήμερα η ΕΣΗΕΑ έχει αποφασίσει δίωρη στάση εργασίας από τις 12 έως τις 2 το μεσημέρι με συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της Ένωσης και ακολούθως πορεία διαμαρτυρίας προς τις πρεσβείες των ΗΠΑ και της Βρετανίας, όπου θα επιδοθούν ψηφίσματα διαμαρτυρίας.

    [05] Η αναθεώρηση της ΚΑΠ στο Υπουργικό

    10/4/2003 9:31:00 πμ

    Με αντικείμενο την αναθεώρηση της κοινής αγροτικής πολιτικής συνεδριάζει σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Ακολούθως ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον υπουργό Παιδείας Πέτρο Ευθυμίου.

    [06] Συστάσεις της Επιτροπής για απασχόληση και εργασιακές σχέσεις

    10/4/2003 9:30:00 πμ

    Το ποσοστό της συνολικής απασχόλησης στην Ελλάδα, σε σχέση με τους στόχους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κυρίως σε ό,τι αφορά τις γυναίκες, είναι σαφώς χαμηλότερο, όπως επισημαίνει η έκθεση για την εφαρμογή της κοινωνικής πολιτικής στα κράτη μέλη, που δόθηκε στη δημοσιότητα το απόγευμα της Τετάρτης στις Βρυξέλλες. Η έκθεση, που συντάχθηκε με την ευθύνη της αρμόδιας Επιτρόπου Αννας Διαμαντοπούλου, ερμηνεύει το σχετικά χαμηλό ποσοστό απασχόλησης, εν μέρει, με την περιορισμένη εφαρμογή της ημιαπασχόλησης στην Ελλάδα. Το 2002, η ανεργία εμφανίζει μείωση στη χώρα μας για τρίτη συνεχή χρονιά, αλλά παραμένει πιο υψηλή από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ το ποσοστό στις γυναίκες είναι πάνω από δύο φορές μεγαλύτερο από το αντίστοιχο των ανδρών.

    Ανάγκη για μείωση της αδήλωτης εργασίας

    Επισημαίνεται, επίσης, ότι η αναδιοργάνωση των αρμόδιων δημοσίων υπηρεσιών, που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τη μακροχρόνια ανεργία, αναβλήθηκε για μία ακόμη φορά, ενώ τονίζεται η αναγκαιότητα διαρκούς κατάρτισης και ειδίκευσης για αύξηση της παραγωγικότητας.

    Η έκθεση χαρακτηρίζει επίσης ''σύνθετο το φορολογικό σύστημα'' - παρά τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις - και ''υψηλές τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης'', σημειώνοντας ότι ''αποτελούν σημαντικά εμπόδια'' στις προσλήψεις. Διαπιστώνει ακόμη ότι οι μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούσαν να δώσουν μεγαλύτερη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, είχαν τελικά πολύ περιορισμένη εφαρμογή και προσθέτει ότι πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια για να μειωθεί η αδήλωτη εργασία.

    Συγκεκριμένα οι συστάσεις που απευθύνει η Επιτροπή στην Ελλάδα, είναι οι ακόλουθες:

    να προχωρήσει σε συνεργασία με τους κοινωνικούς φορείς σε μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, που θα ευνοήσουν την προσαρμογή εργαζομένων και επιχειρήσεων, σε μία ισορροπία μεταξύ ευελιξίας αλλά και ασφάλειας για τους εργαζόμενους, να εφαρμόσει τη δια βίου κατάρτιση και εκπαίδευση, συνδέοντας το εκπαιδευτικό σύστημα με την επαγγελματική κατάρτιση και την αγορά εργασίας, να λάβει αποτελεσματικά μέτρα για την αυξημένη ανεργία στις γυναίκες και την ισότητα των ευκαιριών εργασίας στα δύο φύλα, να απλοποιήσει το φορολογικό σύστημα και να μειώσει τις ασφαλιστικές εισφορές κυρίως για τους χαμηλόμισθους, προωθώντας παράλληλα την ημιαπασχόληση, να αντιμετωπίσει με ειδικά μέτρα την αδήλωτη εργασία, κυρίως με μείωση της φορολογίας για τους χαμηλόμισθους και να ολοκληρώσει την αναδιοργάνωση των δημοσίων οργανισμών για την απασχόληση (ΟΑΕΔ) με προληπτική και ειδική προσέγγιση για την ανεργία των γυναικών και των νέων και να συνεχίσει τη βελτίωση της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας.

    [07] Kατάθεση Ιωάννη Παλαιοκρασσά

    10/4/2003 11:15:00 πμ

    Με την απόπειρα κατά Παλαιοκρασσά, τη δολοφονία Βρανόπουλου και την εκτόξευση ρουκέτας, στο τηλεοπτικό κανάλι Mega και εξετάσεις μαρτύρων συνεχίζεται η δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας για την υπόθεση της 17Ν. "Πρόθεσή τους ήταν να με σκοτώσουν, αδιαφορώντας αν υπάρχουν συνεπιβάτες", είπε ο κ. Παλαιοκρασσάς. Νωρίτερα, συντετριμμένη κατέθεσε η Σταυρούλα Αξαρλιάν, μητέρα του Θάνου Αξαρλιάν, ο οποίος δολοφονήθηκε από τη 17Ν κατά την επίθεση με ρουκέτα σε βάρος του Ιωάννη Παλαιοκρασσά, τότε υπουργού Οικονομικών, στις 14 Ιουλίου του 1992. Η μάρτυρας υποστήριξε πως οι δράστες δε στόχευαν μόνο τον κ. Παλαιοκρασσά ή το γιο της, τη στιγμή που εκτόξευαν τη ρουκέτα στο Σύνταγμα, όπου όπως είπε, πάντα υπάρχει κόσμος, ενώ τόνισε ότι "η μνήμη των ανθρώπων, που δολοφονήθηκαν, δεν πρέπει να σβήσει ποτέ". Ο συνήγορος υπεράσπισης των αδελφών Ξηρού εξέφρασε τη λύπη του στη μάρτυρα και δεν θέλησε να κάνει ερωτήσεις. Τη λύπη τους εξέφρασαν και οι Δ. Κουφοντίνας και Κ. Τέλιος, ο οποίος παραδέχθηκε ότι ήταν παρών στην ενέργεια. Ο Αλ. Γιωτόπουλος αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμιξη.

    ''Τους ζήτησα να σταματήσουν στη μνήμη του παιδιού μου''

    Η κ. Αξαρλιάν κατέθεσε ότι τρεις ημέρες μετά τη δολοφονία είχε παρακαλέσει τους τρομοκράτες να καταθέσουν τα όπλα και να σταματήσουν στη μνήμη του παιδιού της, αλλά, όπως είπε, εκείνοι συνέχισαν.

    "Περίμενα αυτή τη στιγμή, γιατί δεν είχα μιλήσει ποτέ μου. Ο γιος μου ήταν ένα χαρισματικό παιδί, που θα προσέφερε στην κοινωνία. Θα μπορούσα να μιλώ ώρες γι αυτόν. Όταν σκοτώθηκε χάθηκε όλος ο κόσμος από μπροστά μου".

    Η μάρτυρας υποστήριξε πως οι δράστες δε στόχευαν μόνο τον κ. Παλαιοκρασσά ή το γιο της, εκτοξεύοντας, όπως τόνισε, ρουκέτα στο Σύνταγμα, όπου πάντα υπάρχει κόσμος.

    Και πρόσθεσε:"Όταν έγινε η κηδεία, το παιδί μου ήταν σα να κοιμόταν. Είχε θραύσματα από τη ρουκέτα στη δεξιά του πλευρά, η οποία είχε διαλυθεί".

    Η μάρτυρας είπε επίσης ότι δεν έχει πάρει αποζημίωση, αλλά μόνο μία σύνταξη και τόνισε πως "η μνήμη των ανθρώπων, που δολοφονήθηκαν από τη 17 Νοέμβρη, δεν πρέπει να σβήσει ποτέ".

    Εξέφρασαν τη λύπη τους οι κατηγορούμενοι

    Ο συνήγορος υπεράσπισης των αδελφών Ξηρού, Γιώργος Αγιοστρατίτης, εξέφρασε τη λύπη του στη μάρτυρα και είπε ότι δεν προτίθεται να της υποβάλει ερωτήσεις.

    Η κυρία Αξαρλιάν απάντησε πως "τώρα είναι πολύ αργά" και πρόσθεσε: "Όταν εγώ τους παρακάλεσα να σταματήσουν, εκείνοι δεν το έκαναν".

    Ο Δημήτρης Κουφοντίνας ζήτησε το λόγο και είπε πως εκφράζει τη βαθιά του λύπη.

    Η κυρία Αξαρλιάν, πάντως, απευθυνόμενη στο δικαστήριο, τόνισε: " Δε με ενδιαφέρει τι λένε. Για μένα δεν υπάρχουν αυτοί οι άνθρωποι".

    Ο εισαγγελέας της έδρας ρώτησε τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο αν έχει σχέση με τη συγκεκριμένη ενέργεια της οργάνωσης και ο κατηγορούμενος αρνήθηκε πως έχει οποιαδήποτε ανάμειξη.

    Εισαγγελέας Χρήστος Λάμπρου: Ποια είναι η θέση σας για αυτή την πράξη;

    Αλ. Γιωτόπουλος: Διαφωνώ, όπως με όλες τις πράξεις γιατί η χρησιμοποίηση βίας είναι αναντίστοιχη με το πολιτικό κλίμα.

    Ο κ. Λάμπρου ζήτησε και από τον κατηγορούμενο Κώστα Τέλιο να πει αν συμμετείχε στη συγκεκριμένη ενέργεια.

    Ο κατηγορούμενος, απευθυνόμενος στο δικαστήριο, είπε: "θέλω να εκφράσω τη βαθύτατη συντριβή και οδύνη μου για το περιστατικό. Ήμουν παρών με άλλους στην ενέργεια εκείνη και επιφυλάσσομαι να πω περισσότερα στην απολογία μου".

    Η δίκη συνεχίζεται με την κατάθεση του πρώην υπουργού Οικονομικών κ. Παλαιοκρασσά.

    ''Γνώριζα ότι είμαι στόχος''

    Συγκινημένος αναφέρθηκε στο θάνατο του Θάνου Αξαρλιάν από την έκρηξη ρουκέτας, που εκτοξεύτηκε κατά του αυτοκινήτου του στις 15 Ιουλίου 1992, ο πρώην υπουργός, Γιάννης Παλαιοκρασσάς.

    Ο κ. Παλαιοκρασσάς κατέθεσε πως γνώριζε ότι είναι στόχος και είχε μέτρα ασφαλείας με μέριμνα της αστυνομίας. Ο πρώην υπουργός περιέγραψε όσα προηγήθηκαν και όσα ακολούθησαν της βομβιστικής επίθεσης το επίμαχο μεσημέρι στη γωνία των οδών Καραγιώργη Σερβίας και Ερμού. Ο ίδιος με σπασμένη φωνή ανέφερε ότι πολύ αργότερα έμαθε πως υπήρχε νεκρός από την έκρηξη.

    Όπως είπε, στο αυτοκίνητο επέβαινε ο ίδιος στην θέση του οδηγού, ο οδηγός του δίπλα του και στο πίσω κάθισμα η σύζυγός του και μία φίλη της κόρης του. Σύμφωνα με το μάρτυρα, πρόθεση των δραστών ήταν να τον σκοτώσουν, αδιαφορώντας αν θα σκοτώνονταν και οι συνεπιβάτες.

    Ο πρώην υπουργός τόνισε πως από τύχη δεν σκοτώθηκαν, αφού η ρουκέτα δε χτύπησε στο αυτοκίνητο, αλλά πέρασε σχεδόν ξυστά από τον μπροστινό προφυλακτήρα και εξερράγη στο έδαφος.

    Απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου, αν η δολοφονία του θα αποτελούσε μοχλό για πολιτική αλλαγή, ο κ. Παλαιοκρασσάς είπε: "Ασφαλώς όχι κ. πρόεδρε. Θα γινόταν η κηδεία μου δημοσία δαπάνη και θα επιβαρύνονταν και τα δημόσια οικονομικά. Και άλλοι πέντε να σκοτώνονταν την ίδια μέρα, πάλι δε θα υπήρχε αλλαγή".

    Ο κ. Παλαιοκρασσάς ανέφερε ότι διάβασε με κόπο την προκήρυξη της 17Ν για την ενέργεια σε βάρος του, αφού -όπως είπε- "αυτά που λέει είναι κάτι μεταξύ ασυναρτησιών και υποθέσεων φαντασίας" " Δε μπορώ να τα χαρακτηρίσω πολιτικό λόγο. Μυρίζουν παρωχημένες μαρξιστικές θεωρίες", πρόσθεσε ο κ. Παλαιοκρασσάς.

    Ο Βασίλης Τζωρτζάτος αρνήθηκε κάθε συμμετοχή του στην ενέργεια κατά Παλαιοκρασσά, όταν ρωτήθηκε σχετικά από τον εισαγγελέα και εξέφρασε τη βαθιά λύπη του για το θάνατο του Αξαρλιάν.

    Στο δικαστήριο κατέθεσε, στη συνέχεια, ο οδηγός του κ. Παλαιοκρασσά, Παναγιώτης Φωτεινόπουλος, ο οποίος υποστήριξε, μεταξύ άλλων, πως οι δράστες ήθελαν να πετύχουν οπωσδήποτε τον στόχο τους, χωρίς να τους ενδιαφέρει αν υπήρχαν και άλλα θύματα, αφού έκαναν το χτύπημα σε πολυσύχναστο σημείο σε ώρα αιχμής.

    [08] Νέο αιματηρό επεισόδιο στη Μέση Ανατολή

    10/4/2003 8:26:00 πμ

    Δυο Ισραηλινοί σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν όταν δύο ένοπλοι Παλαιστίνιοι άνοιξαν πυρ κοντά σε έναν εβραϊκό οικισμό Μπεκαότ στην Κοιλάδα του Ιορδάνη, στη Δυτική Οχθη. Πηγές της ισραηλινής υπηρεσίας ασφαλείας ανέφεραν ότι οι δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν. Περισσότερες λεπτομέρειες για την επίθεση, δεν έχουν δωθεί.

    [09] Είκοσι οκτώ νεκροί από πυρκαγιά στη Ρωσία

    10/4/2003 6:09:00 πμ

    φωτό Αρχείου

    Είκοσι οχτώ άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους παιδιά, έχασαν τη ζωή τους σήμερα το πρωί από πυρκαγιά που ξέσπασε σε σχολείο κωφαλάλων στη νότια Ρωσία, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών. Περίπου άλλα εκατό άτομα τραυματίστηκαν ή παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα από τους καπνούς, που εισέπνευσαν, μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφάξ, επικαλούμενο την εκπρόσωπο Μαρίνα Ρίκλινα.

    [10] Επιχειρήσεις για τον πλήρη έλεγχο της Βαγδάτης

    10/4/2003 11:07:00 πμ

    Εκκαθαριστικές επιχειρήσεις εξαπολύουν από το πρωί δυνάμεις των πεζοναυτών σε περιοχές της Βαγδάτης, με στόχο τον εντοπισμό του Σαντάμ Χουσεΐν. Ταυτόχρονα αμερικανικά αεροσκάφη πραγματοποιούν επιθέσεις κατά μήκος του Τίγρη, καθώς σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, Αραβες μαχητές ελέγχουν ορισμένα σημεία στα δυτικά της ιρακινής πρωτεύουσας. Νωρίτερα Αμερικανοί πεζοναύτες εισέβαλλαν σε τέμενος κοντά στα προεδρικά μέγαρα, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας στη βορειοανατολική Βαγδάτη χερσαίες δυνάμεις συγκρούστηκαν με μαχητές που παραμένουν πιστοί στον Ιρακινό πρόεδρο, χρησιμοποιώντας βαρύ πυροβολικό, όλμους και πολυβόλα. Οπως μετέδωσε το CNN ένας πεζοναύτης σκοτώθηκε και 8 τραυματίστηκαν σε ενέδρα Ιρακινών. Συνεχείς βομβαρδισμοί αναφέρθηκαν και στο Τικρίτ, όπου πιστεύεται ότι έχουν οχυρωθεί δυνάμεις της ιρακινής προεδρικής φρουράς, ενώ σφίγγει ο κλοιός γύρω από τη Μοσούλη και το Κιρκούκ.

    Θύλακες αντίστασης δυσκολεύουν τους πεζοναύτες στη Βαγδάτη - Σφίγγει ο κλοιός των Κούρδων σε Μοσούλη-Κιρκούκ

    Αμερικανικά αεροσκάφη έπληξαν σήμερα στόχους στη δυτική όχθη του ποταμού Τίγρη στη Βαγδάτη όπου ομάδες μη ιρακινών αράβων μαχητών φαίνεται ότι έχουν τον έλεγχο πολλών περιοχών, σύμφωνα με πληροφορίες δημοσιογράφων.

    Σειρά εκρήξεων σημειώθηκε καθώς αμερικανικά αεροσκάφη πέταξαν επάνω από την περιοχή Αλ Μανσούρ της δυτικής Βαγδάτης. Δημοσιογράφος του Ρόιτερ ανέφερε ότι άραβες μαχητές ελέγχουν δρόμους του Αλ Μανσούρ και άλλων συνοικιών της πόλης. Εχουν στήσει σημεία ελέγχου και δεν υπάρχει παρουσία αμερικανικών δυνάμεων στις περιοχές αυτές.

    Οι μονάδες των πεζοναυτών που πραγματοποίησαν την πρωϊνή επιδρομή υποστηρίζονταν από αεροσκάφη πετούσαν πάνω από την περιοχή, ενώ στρατιώτες ανέφεραν πως είδαν αντιαεροπορικά πυρά στο νυχτερινό ουρανό.

    Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη πόση αντίσταση συνάντησαν οι Αμερικανοί στρατιώτες στην επιχείρηση αυτή όμως με το ξημέρωμα το πυροβολικό είχε σιγήσει και μόνο περιστασιακά ακουγόταν το κροτάλισμα των πολυβόλων.

    Στρατιωτικές πηγές ανέφεραν ότι ο στόχος των πεζοναυτών σε αυτή την επιδρομή στην ανατολική πλευρά της πόλης ήταν να ασφαλίσουν μια περιοχή γύρω από τη Σαντάμ Σίτι όπου κατοικούν περίπου δύο εκατομμύρια φτωχοί Σιίτες μουσουλμάνοι.

    Ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων, που εισέβαλαν στην ιρακινή πρωτεύουσα, προέβλεψε πως η εξάλειψη των θυλάκων αντίστασης, που έχουν εναπομείνει στην περιοχή και στο νότιο Ιράκ είναι ζήτημα ημερών.

    Σφίγγει ο κλοιός των Κούρδων μαχητών σε Μοσούλη και Κιρκούκ.

    Το Κιρκούκ δέχθηκε νέους βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι Κούρδοι μαχητές πιστεύεται ότι βρίσκονται λιγότερα από 10 χιλιόμετρα από το Κιρκούκ, το οποίο εξακολουθεί να ελέγχεται από τον ιρακινό στρατό.

    Στην περιοχή βρίσκονται άνδρες των ειδικών δυνάμεων του αμερικανικού στρατού, που εντοπίζουν τους στόχους που βομβαρδίζουν τα αμερικανικά αεροσκάφη.

    Αμερικανοί στρατιώτες και Κούρδοι αντάρτες κατέλαβαν δύο χωριά στο βόρειο Ιράκ κοντά στο Κιρκούκ, το Μάχμουρ και το Αλτουν Κούπρι και τώρα βαδίζουν προς το Ντιμπίς, ανακοίνωσε εκπρόσωπος των Κούρδων.

    Ένας ανώτατος στρατιωτικών αξιωματούχος των Κούρδων δήλωσε την Τετάρτη ότι οι Αμερικανοί δεν πρόκειται να αφήσουν τους Κούρδους να μπουν στο Κιρκούκ, η κατάληψη του οποίου από τις κουρδικές δυνάμεις ανησυχεί σφόδρα τη γειτονική Τουρκία.

    Και η Μοσούλη παραμένει στα χέρια των Ιρακινών, παρά την πτώση του καθεστώτος της Βαγδάτης.

    Ο Χ. Ζεμπαρί, πολιτικός σύμβουλος του ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, Μ. Μπαρζανί δήλωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις και οι Κούρδοι μαχητές κατέλαβαν χθες την ορεινή θέση Μακλούμπ, περίπου 15 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Μοσούλης.

    Στο μεταξύ, αεροπλάνα με ανθρωπιστική βοήθεια προσγειώνονται ήδη στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Βαγδάτης, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ, ενώ ο Ιρακινός πρέσβης στον ΟΗΕ Μοχάμεντ Αλ Ντούρι παραδέχθηκε ότι ο πόλεμος τελείωσε.

    Αγνοείται ο Σαντάμ

    Εξακολουθεί να αγνοείται, στο μεταξύ, η τύχη του Σαντάμ Χουσεϊν, ενώ η Μόσχα διέψευσε την πληροφορία ότι έχει βρει καταφύγιο στη ρωσική πρεσβεία στην ιρακινή πρωτεύουσα.

    "Ο Σαντάμ και ο γιος του Κουσάι κρύβονται στη βορειοανατολική Βαγδάτη", υποστηριζει ο Αχμέντ Σαλαμπί, ηγέτης του Ιρακινού Εθνικού Κογκρέσου, κυριότερου κινήματος της ιρακινής αντιπολίτευσης.

    "Υπάρχουν ακόμη κίνδυνοι στο Ιράκ, επεσήμανε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του για την πρόοδο των στρατιωτικών επιχειρήσεων ενώ ο Ντόναλντ Ράμσφελντ τόνισε την ανάγκη να εντοπιστούν ο Σαντάμ Χουσεϊν και οι αξιωματούχοι του και κατηγόρησε πάλι τη Συρία ότι βοήθησε το ιρακινό καθεστώς.

    Φτάνει η επόμενη μέρα

    ''Το παιχνίδι τελείωσε'', δήλωσε ο πρεσβευτής του Ιράκ στον ΟΗΕ Μοχάμεντ Αλ Ντούρι, μιλώντας στο CNN. Ο κ. Αλ Ντούρι εξέφρασε την ελπίδα οτι θα επικρατήσει ειρήνη και ο ιρακινός λαός στο τέλος της ημερας θα χαρεί μια ειρηνική ζωή.

    Κοινή σύνοδο Αμερικανών αξιωματούχων και εκπροσώπων της ιρακινής αντιπολίτευσης στις 12 Απριλίου, κοντά στη Νασιρίγια, προανήγγειλε ο αμερικανός αντιπρόεδρος Ντικ Τσέϊνι, ωστόσο η μεγαλύτερη αντιπολιτευόμενη οργάνωση των Σιιτών, που εδρεύει στην Τεχεράνη, ανακοίνωσε πως θα μποϋκοτάρει τη συνάντηση.

    Χαρμόσυνες χαρακτήρισε, από την πλευρά του, τις εξελίξεις ο Γερμανός καγκελλάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ ο οποίος, σήμερα, θα συναντηθεί στην Αγία Πετρούπολη με τους Προέδρους της Γαλλίας και της Ρωσιας, με θέμα το ρόλο του ΟΗΕ στο μεταπολεμικό Ιράκ.

    Γρήγορο τέλος του πολέμου, για να αποφευχθούν η τρομοκρατία και η σύγκρουση των πολιτισμών, ζήτησε ο Τούρκος πρόεδρος Αχμέντ Νεζντέτ Σεζέρ, ενώ ο πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ τόνισε πως οι Ιρακινοί πρέπει να αποκτήσουν, το ταχύτερο, δική τους κυβέρνηση.

    Οι Ιρακινοί πρέπει να αποφασίσουν οι ίδιοι για τη διακυβέρνηση της χώρας τους, υποστηρίζουν από τη μεριά τους το Ιράν και η Ιορδανία.

    [11] Θα μποϋκοτάρουν οι Σιΐτες τις διαπραγματεύσεις

    10/4/2003 4:30:00 πμ

    Η κύρια αντιπολιτευόμενη οργάνωση των Σιιτών του Ιράκ ανακοίνωσε ότι θα μποϊκοτάρει την πολιτική συνάντηση εκπροσώπων της ιρακινής αντιπολίτευσης που διοργανώνουν οι ΗΠΑ, στο νότιο Ιράκ, την επόμενη εβδομάδα, λόγω της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στο Ιράκ. "Δεν πρόκειται να πάρουμε μέρος σε αυτή τη συνάντηση στη Νασιρίγια. Νομίζουμε ότι αυτή αποτελεί μέρος της διακυβέρνησης του Ιράκ από τον στρατηγό Γκάρνερ και δεν πρόκειται να πάρουμε μέρος σε αυτό το σχέδιο", δήλωσε ο Χαμίντ αλ-Μπαγιατί, εκπρόσωπος στο Λονδίνο του Ανωτάτου Συμβουλίου για την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ (SCIRI). Η κυβέρνηση Μπους έχει αναθέσει στον απόστρατο στρατηγό Τζέι Γκάρνερ τη διαχείριση των πολιτικών ζητημάτων στο Ιράκ, παράλληλα με την αμερικανική και βρετανική στρατιωτική παρουσία.

    Επιφυλακτικοί απέναντι στους Αμερικανούς

    Το Ανώτατο Συμβούλιο για την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ, που έχει την έδρα του στην Τεχεράνη και ελέγχεται από Ιρακινούς Σιίτες, είναι μία από τις μεγαλύτερες οργανώσεις, που άσκησαν αντιπολίτευση στο καθεστώς του Σαντάμ Χουσέιν.

    Εχει πάρει μέρος σε συναντήσεις με άλλες οργανώσεις της ιρακινής αντιπολίτευσης, αλλά πάντα διατηρούσε έντονες επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τις ΗΠΑ. Ο Χαμίντ αλ-Μπαγιατί δήλωσε στο Ρόιτερ ότι ο κύριος λόγος για τον οποίον η οργάνωσή του αντιτίθεται στα αμερικανικά σχέδια, είναι ότι οι ΗΠΑ προβλέπουν τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης χωρίς όμως να αναγνωρίζουν πλήρως την εθνική κυριαρχία του Ιράκ.

    "Θα μπορούσαμε να πάρουμε μέρος σε μία ιρακινή κυβέρνηση, αλλά δεν μπορούμε να συμμετέχουμε στην στρατιωτική διακυβέρνηση της χώρας", δήλωσε ο Χαμίντ αλ-Μπαγιατί. Αναλυτές επισημαίνουν ότι η συμμετοχή των Σιιτών του Ιράκ θα είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία των αμερικανικών σχεδίων για το μέλλον του Ιράκ.

    Ο Χαμίντ αλ-Μπαγιατί επισήμανε ότι ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης των Σιιτών, ο Μεγάλος Αγιατολάχ Αλί αλ-Σιστανί, δεν έχει εγκρίνει την αμερικανική παρουσία στο Ιράκ. Πρόσθεσε εξάλλου ότι ο ιρακινός λαός θα δώσει στις ΗΠΑ πολύ μικρό χρονικό περιθώριο για να παραχωρήσουν την πλήρη εξουσία στους Ιρακινούς.

    [12] Πρόσβαση για βοήθεια ζητούν μη κυβερνητικές οργανώσεις

    10/4/2003 4:28:00 πμ

    Ελεύθερη πρόσβαση στον πληθυσμό του Ιράκ ζητούν οι μη κυβερνητικές ανθρωπιστικές οργανώσεις. Οι εκπρόσωποι των κυριότερων μη κυβερνητικών οργανώσεων ζήτησαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να εγγυηθεί ότι θα μπορέσουν να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στον ιρακινό πληθυσμό, που χρειάζεται ανθρωπιστική βοήθεια. Σε αυτή τη συνάντηση που έγινε κεκλεισμένων των θυρών οι εκπρόσωποι των μη κυβερνητικών οργανώσεων υπογράμμισαν επίσης πόσο σημαντικό είναι να τεθεί σε εφαρμογή, όσο το δυνατόν συντομότερα, ένα σύστημα που θα επιτρέπει να ερευνηθούν οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράκ.

    "Το ζήτημα της πρόσβασης στον πληθυσμό πρέπει να διευθετηθεί άμεσα", είπε με το τέλος της συνάντησης η Καθλίν Χαντ, εκπρόσωπος της CARE International, της μεγαλύτερης μη κυβερνητικής ανθρωπιστικής οργάνωσης.

    "Εκτός από τους περιορισμούς για λόγους ασφαλείας κανένας άλλος όρος δεν πρέπει να τεθεί στις μετακινήσεις των μη κυβερνητικών οργανώσεων που πρέπει να έχουν πρόσβαση παντού", τόνισε από την πλευρά του ο πρεσβευτής του Μεξικού, Αγκιλάρ Σινσέρ, που προεδρεύει του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    [13] Συζητούν ήδη για τη νέα κυβέρνηση

    10/4/2003 4:25:00 πμ

    Απέρριψε την Τετάρτη ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, τις κατηγορίες ορισμένων μελών της ιρακινής αντιπολίτευσης σύμφωνα με τις οποίες η Ουάσινγκτον μεροληπτεί υπέρ του Αχμεντ Τσαλαμπί, ηγέτη του αντιπολιτευόμενου Εθνικού Ιρακινού Κογκρέσου, καθώς προετοιμάζει τη μεταπολεμική διακυβέρνηση του Ιράκ. Ο Ράμσφελντ επέμεινε μιλώντας στους δημοσιογράφους, ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πολλούς εκπροσώπους της αντιπολίτευσης, τόσο αυτούς που βρίσκονται στο Ιράκ όσο και τους εξόριστους, αλλά και τις κουρδικές οργανώσεις του βορρά και τα μέλη της σιιτικής αντίστασης στο νότο της χώρας. "Βοηθούμε ορισμένα άτομα να επιστρέψουν στο Ιράκ", είπε ερωτώμενος από δημοσιογράφους για το θέμα, που είχε η κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση του με τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων. Ο Τσαλαμπί θεωρείται ότι έχει την υποστήριξη του Πενταγώνου έναντι άλλων ηγετών της αντιπολίτευσης, που εκφράζουν φόβους, ότι η Ουάσινγκτον θα ορίσει γι αυτόν κυρίαρχο ρόλο κατά την περίοδο της ανοικοδόμησης της χώρας.

    [14] Ρόλο για τον ΟΗΕ θέλει η Τουρκία

    10/4/2003 4:22:00 πμ

    Η Τουρκία επιθυμεί να διαδραματίσει ρόλο ο ΟΗΕ στη διοίκηση του Ιράκ μετά την κατάρρευση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσέιν, αναγνωρίζοντας "την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ", όπως δήλωσε απόψε ο πρωθυπουργός της χώρας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    "Τα Ηνωμένα Εθνη πρέπει, παίζοντας το ρόλο τους στη μεταπολεμική διαδικασία εκδημοκρατισμού και πολιτικής ανοικοδόμησης, να λαβουν υπόψη τους την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ και το γεγονός ότι όλες οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας ανήκουν μόνο στον ιρακινό λαό", τόνισε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, κατά την επιστροφή του στην Αγκυρα από το Βελιγράδι.

    ''Τερματισμός του πολέμου''

    Ερωτώμενος για τη θέση της Τουρκίας μετά την "πτώση της Βαγδάτης" ο Τούρκος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να υπάρξει ανθρωπιστική βοήθεια από τον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο και είπε ότι τα τουρκικά νοσοκομεία θα δεχτούν Ιρακινούς τραυματίες.

    Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Αχμέτ Σεζέρ, είχε εκφράσει το φόβο ότι μια παρατεταμένη σύγκρουση μπορεί να ενθαρρύνει την τρομοκρατία ή τη σύγκρουση των πολιτισμών.

    "Η Τουρκία επιθυμεί τον τερματισμό του πολέμου το συντομότερο δυνατόν. Ελπίζουμε ότι ο πόλεμος αυτός δεν θα προκαλέσει μια σύγκρουση πολιτισμών και θρησκειών σε διεθνή κλίμακα, ότι δεν θα ενθαρρύνει το αντιαμερικανικό και αντιδυτικό κίνημα στο μουσουλμανικό κόσμο και ότι δεν θα ενισχύσει τις τρομοκρατικές ομάδες", είπε την ώρα που στη Βαγδάτη κατέρρεαν τα σύμβολα της εξουσίας του Σαντάμ Χουσέιν.

    [15] Η ''μητέρα των βομβών'' ταξιδεύει προς τον Κόλπο

    10/4/2003 9:14:00 πμ

    Η αμερικανική αεροπορία ανέλαβε να μεταφέρει στην περιοχή του Κόλπου πολλές βόμβες MOAB (Mother of all bombs), βάρους 9,5 τόνων, τις μεγαλύτερες που διαθέτει στο συμβατικό οπλοστάσιο του ο αμερικανικός στρατός, όπως ανέφερε αξιωματούχος του Πενταγώνου. Παραμένει ασαφές πού θα χρησιμοποιηθούν οι βόμβες αυτές που μπορούν να προκαλέσουν καταστροφή ισοδύναμη με αυτήν μιας μικρής πυρηνικής βόμβας.

    "Αυτό που μας είπαν σήμερα είναι ότι βρίσκονται καθ' οδόν" είπε ο εν λόγω αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.

    Η "μητέρα όλων των βομβών", όπως έχει αποκληθεί η ΜΟΑΒ, δοκιμάστηκε μόλις τον περασμένο μήνα στη Φλόριντα.

    Είναι μια πιο ισχυρή εκδοχή της "Daisy Cutter", βάρους 6,75 τόνων, η οποία είχε χρησιμοποιηθεί στο Βιετνάμ αλλά και στον πρώτο πόλεμο του Κόλπου και στο Αφγανιστάν εναντίον των σπηλαίων όπου κρύβονταν Ταλιμπάν και μέλη της οργάνωσης Αλ Κάιντα.

    [16] Ογδόντα τρεις επιθέσεις ή απειλές κατά αμερικανικών εταιρειών

    10/4/2003 8:58:00 πμ

    Αμερικανικές επιχειρήσεις και φιλανθρωπικές οργανώσεις στο εξωτερικό δέχτηκαν περισσότερες από 80 επιθέσεις ή απειλές, με αφορμή τον πόλεμο στο Ιράκ, από τις 20 Μαρτίου, σύμφωνα με μια έκθεση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποίησε ότι ο αριθμός και η σοβαρότητα αυτών των επιθέσεων αναμένεται να αυξηθεί, έστω και αν ο πόλεμος δείχνει πως πλησιάζει στο τέλος του. Τα περισσότερα από αυτά τα επεισόδια, βανδαλισμοί, διαδηλώσεις ή μποϊκοτάζ, στόχευαν εταιρείες φαστ-φουντ (31%), εργοστάσια παραγωγής αναψυκτικών (12%) και θρησκευτικές οργανώσεις (30%).

    Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ "ενημερώθηκε για 83 επεισόδια με θύματα αμερικανικές επιχειρήσεις σε σχέση με τον πόλεμο στο Ιράκ" σημειώνουν οι αναλυτές στην έκθεση που φέρει τον τίτλο "Στατιστικές περί των απειλών στον κόσμο από τις 18 Μαρτίου έως τις 7 Απριλίου".

    Στη μεγάλη τους πλειοψηφία, τα επεισόδια αυτά έγιναν σε χώρες της Νότιας Αμερικής και ακολουθούν η δυτική Ευρώπη και η νότια και κεντρική Ασία.

    [17] Προς το Κιρκούκ οι Κούρδοι μαχητές

    10/4/2003 6:40:00 πμ

    Εκατοντάδες Κούρδοι μαχητές κατευθύνονται προς το Κιρκούκ, καθώς στις κουρδικές περιοχές κυριαρχεί ευφορία για την κατάρρευση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσέιν. Διοικητές των Κούρδων στη Σαμσαμάλ, μία πόλη ελεγχόμενη από τους Κούρδους, που βρίσκεται 35 χιλιόμετρα ανατολικά του Κιρκούκ, δήλωσαν ότι οι άνδρες τους δεν έχουν σχέδια να εξαπολύσουν επίθεση, παρόλο που είναι εμφανές ότι είναι έτοιμοι να κινηθούν προς την πόλη. "Δεν έχουμε πρόθεση να επιτεθούμε στο Κιρκούκ", δήλωσε ο Μαμ Ρόσταμ, ένας από τους διοικητές των Κούρδων μαχητών στη Σαμσαμάλ.

    "Είμαι βέβαιος ότι οι κάτοικοι του Κιρκούκ θα μας καλωσορίσουν, διότι έχουν υποστεί πολλά από το καθεστώς", πρόσθεσε. Ο Κούρδος διοικητής πρόσθεσε ότι στις 6.30 χθες το απόγευμα αμερικανικά αεροσκάφη έπληξαν θέσεις των ιρακινών δυνάμεων γύρω από το Κιρκούκ.

    Οι Κούρδοι ηγέτες αρνούνται ότι οι δυνάμεις τους θα κινηθούν μόνοι τους εναντίον της Μοσούλης ή του Κιρκούκ, αλλά αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να προωθήσουν τις θέσεις τους προς τις πόλεις αυτές, υπό αμερικανική διοίκηση, ή στο πλαίσιο κάποιων ενεργειών της ιρακινής αντιπολίτευσης.

    Στο μεταξύ η πόλη Μαχμούρ, σε απόσταση 40 χιλιομέτρων βορειοδυτικά του Ερμπίλ και στο μέσον της απόστασης μεταξύ των πόλεων Μοσούλη και Κιρκούκ "απελευθερώθηκε" την Τετάρτη, όπως μετέδωσε η δορυφορική τηλεόραση της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν (UPK). "Η πόλη δεν βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο των στελεχών του Μπάαθ (του κόμματος του Σαντάμ Χουσέιν) και επεστράφη στον κουρδικό λαό", ανέφερε το κανάλι KurdSat TV χωρίς να διευκρινίσει εάν οι Πεσμεργκά έχουν καταλάβει την πόλη.

    Οι δύο μεγάλες πόλεις του βορείου Ιράκ παραμένουν στα χέρια των Ιρακινών, παρά την πτώση του καθεστώτος της Βαγδάτης. Ένας ανώτατος στρατιωτικών αξιωματούχος των Κούρδων δήλωσε την Τετάρτη ότι οι Αμερικανοί δεν πρόκειται να αφήσουν τους Κούρδους να μπουν στο Κιρκούκ, η κατάληψη του οποίου από τις κουρδικές δυνάμεις ανησυχεί πολύ τη γειτονική Τουρκία.

    [18] Οι επίσημες απώλειες του αμερικανικού στρατού

    10/4/2003 4:54:00 πμ

    Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το αμερικανικό Πεντάγωνο εκατόν ένα μέλη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων έχουν σκοτωθεί μέχρι σήμερα στον πόλεμο κατά του Ιράκ. Με βάση τον απολογισμό αυτό, εκτός από τους 101 νεκρούς στρατιώτες υπάρχουν ακόμη 399 τραυματίες, 11 αγνοούμενοι και 7 αιχμάλωτοι πολέμου. Στον κατάλογο των αγνοουμένων προστέθηκε ένα όνομα, αυτό του πεζοναύτη Μπρέντον Ρέις, 23 ετών, από τη Νατρόνα του Γουαϊόμινγκ, τα ίχνη του οποίου έχουν χαθεί από τις 23 Μαρτίου, όταν η μονάδα του έδωσε μάχη κοντά στη Νασιρίγια.

    Η ανακοίνωση της εξαφάνισης του καθυστέρησε επειδή, σύμφωνα με το Πεντάγωνο, έπρεπε πρώτα να ενημερωθούν οι κοντινοί συγγενείς του.

    Την ημέρα που χάθηκε ο Ρέις στην ίδια περιοχή οι ιρακινές δυνάμεις είχαν στήσει ενέδρα σε ένα κομβόι της 507ης Μονάδας Υποστήριξης Βαρέως Πυροβολικού.

    Μία στρατιώτης της μονάδας αυτής, η Τζέσικα Λιντς, απελευθερώθηκε αργότερα κατά τη διάρκεια νυχτερινής επιδρομής σε νοσοκομείο της Νασιρίγια. Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε τέλος ότι ο πεζοναύτης Χουάν Γκουανταλούπε Γκάρζα, 20 ετών, σκοτώθηκε την Τρίτη σε μάχες στο κεντρικό Ιράκ.

    [19] Εκρήξεις στο Κιρκούκ

    10/4/2003 2:34:00 πμ

    Αμερικανικά αεροσκάφη ακούστηκαν να πετούν πάνω από την πόλη Κιρκούκ, στο βόρειο Ιράκ, και λίγη ώρα αργότερα έγιναν εκρήξεις στην περιφέρεια της πόλης, όπως μεταδίδει ανταποκριτής του Ρόιτερ που βρίσκεται στην πόλη Σαμσαμάλ, που ελέγχεται από τους Κούρδους. Ο ανταποκριτής του Ρόιτερ, Μάικ Κόλετ-Γουάιτ μετέδωσε ότι άκουσε περίπου δώδεκα πτήσεις αεροσκαφών από τα μεσάνυχτα μέχρι τη 1.30 τα ξημερώματα (τοπική ώρα) και αρκετές εκρήξεις. Δεν είναι πάντως απολύτως σαφές πού ακριβώς πέφτουν οι βόμβες. Η πόλη Σαμσαμάλ βρίσκεται περίπου 35 χιλιόμετρα ανατολικά του Κιρκούκ. Οι Κούρδοι μαχητές πιστεύεται ότι βρίσκονται λιγότερα από 10 χιλιόμετρα από το Κιρκούκ, το οποίο εξακολουθεί να ελέγχεται από τον ιρακινό στρατό.

    Στην περιοχή βρίσκονται άνδρες των ειδικών δυνάμεων του αμερικανικού στρατού, που εντοπίζουν τους στόχους που βομβαρδίζουν τα αμερικανικά αεροσκάφη.

    Ο Χοσιγιάρ Ζεμπαρί, πολιτικός σύμβουλος του ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί δήλωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις και οι Κούρδοι μαχητές κατέλαβαν χθες την ορεινή θέση Μακλούμπ, περίπου 15 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Μοσούλης.

    [20] Αλλαγές στην επιλογή επιχειρήσεων για φορολογικό έλεγχο

    10/4/2003 8:51:00 πμ

    Με αντικειμενικά κριτήρια θα επιλέγονται οι επιχειρήσεις για φορολογικό έλεγχο. Την αλλαγή του τρόπου επιλογής των επιχειρήσεων αλλά και της διαδικασίας φορολογικού ελέγχου προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης την Τετάρτη, στην ομιλία του στην εκδήλωση του σωματείου Βιοτεχνών Περιστερίου με θέμα την πολιτική της κυβέρνησης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ο κ. Χριστοδουλάκης ανέφερε ότι η φορολογική μεταρρύθμιση που ξεκίνησε με τις αλλαγές που έγιναν το 2002 θα συνεχιστεί.

    Ρυθμίσεις και στη φορολογία μέσω της τοπικής αυτοδιοίκησης

    Mεταξύ άλλων, η μεταρρύθμιση θα περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

    τη δημιουργία ειδικής επιτροπής φιλικού διακανονισμού για την εξωδικαστική επίλυση των διαφορών μεταξύ των επιχειρήσεων και της εφορίας, την απλοποίηση των διαδικασιών για την έναρξη επαγγέλματος και τη μεταβολή των στοιχείων της επιχείρησης, τη μείωση του συντελεστή βαρύτητας της μισθοδοσίας κατά τον υπολογισμό του τζίρου των επιχειρήσεων με βάση τη συνάφεια. Στόχος του μέτρου αυτού, είπε ο υπουργός, είναι αφενός η ελάφρυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των επαγγελματιών και αφετέρου η ενίσχυση της απασχόλησης, και η απλοποίηση του συστήματος σχηματισμού αφορολόγητου αποθεματικού και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις προκειμένου να διευρυνθεί η δυνατότητά τους για επενδύσεις.

    Επίσης ο κ. Χριστοδουλάκης ανακοίνωσε ότι στο επόμενο διάστημα θα υπάρξουν αλλαγές και στη φορολογία που επιβάλλεται μέσω της τοπικής αυτοδιοίκησης.

    Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο υπουργός, θα απλοποιηθούν οι 25 τοπικοί φόροι που επιβάλλονται σήμερα και θα μειωθεί δραστικά ο αριθμός τους.

    Ο κ. Χριστοδουλάκης ανέφερε ακόμα ότι θα υπάρξει νέος αναπτυξιακός νόμος που θα προβλέπει μέτρα για την ενίσχυση των επενδύσεων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ πρόκειται να αναδιοργανωθεί ο Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών σε μια προσπάθεια να στηριχθούν οι εξαγωγές των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

    [21] Ιράκ και πνευμονία ''πλήττουν'' τις αεροπορικές εταιρίες

    10/4/2003 8:31:00 πμ

    Επιταχύνουν τα μέτρα μείωσης κόστους οι αεροπορικές εταιρίες για να αντιμετωπίσουν τη μειούμενη ζήτηση λόγω του ιού της άτυπης πνευμονίας και του πολέμου στο Ιράκ. Λόγω του ιού SARS, ο οποίος μέχρι σήμερα ευθύνεται για το θάνατο 104 ασθενών ενώ έχει προσβάλει άλλους 2.716, οι αερομεταφορείς μειώνουν τις πτήσεις τους προς τη Ασία, περιοχή η οποία ήταν η λιγότερο πληγείσα από τη μείωση της ζήτησης συνεπεία των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001. Παράλληλα, σύμφωνα με εκτίμηση της Ένωσης Ευρωπαϊκών Αερομεταφορέων, ο πόλεμος στο Ιράκ θα κοστίσει στις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρίες απώλειες 2,5 δισ. ευρώ σε λειτουργικά κέρδη.

    Εφαρμογή μέτρων μείωσης κόστους

    Ο γερμανικός αερομεταφορέας Lufthansa - και υπ' αριθμόν τρία ευρωπαϊκή αεροπορική εταιρία - ανακοίνωσε την Τρίτη ότι είχε ''απρόσμενα υψηλές ζημίες'' στο πρώτο τρίμηνο καθώς ο πόλεμος στο Ιράκ και ο ιός SARS οδήγησαν σε μείωση της ζήτησης στους προορισμούς προς την Ασία.

    Η εταιρία αναμένει ''δύσκολο'' 2003 λόγω του πολέμου και της στασιμότητας της οικονομίας ενώ διευκρίνισε ότι θα μειώσει την εργάσιμη εβδομάδα για τα πληρώματα εδάφους κατά 1,5 ώρες σε 36 ώρες ενώ θα προχωρήσει σε μείωση των πτήσεων για δεύτερη φορά φέτος. Επιπλέον, θα ακινητοποιήσει το 15% του στόλου της ή 53 αεροσκάφη ενώ θα παγώσει τις προσλήψεις και θα μειώσει τις επενδύσεις της κατά 200 εκατ. ευρώ.

    Ο ιταλικός αερομεταφορέας Alitalia γνωστοποίησε την Τρίτη ότι θα μειώσει τις εργάσιμες ώρες των φροντιστών μετά από τη μείωση κατά 6,9% των πωλήσεών του στο πρώτο τρίμηνο. Κατά την χρονική περίοδο της κορύφωσης προς τη σύγκρουση, η ιταλική αεροπορική εταιρία απώλεσε έσοδα ύψους 50 εκατ. ευρώ.

    Η Qantas, τέλος, η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρία της Αυστραλίας, έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε μείωση του εργατικού δυναμικού της κατά 4% (1.400 θέσεις εργασίας) καθώς οι κρατήσεις σε πτήσεις εξωτερικού μειώθηκαν κατά 25%.

    [22] Παιχνίδια ''φωτιά'' στο Τσάμπιονς Λιγκ

    10/4/2003 12:28:00 πμ

    Με νίκη συνδυάστηκε η επιστροφή του Ερνάν Κρέσπο στην ενδεκάδα της Ίντερ. Η ομάδα του Έκτορ Ραούλ Κούπερ επικράτησε με 1-0 επί της Βαλένθια, στο "Σαν Σίρο", για τα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Το γκολ για τους Ιταλούς πέτυχε στο 14' ο Κριστιάν Βιέρι. Στον άλλο αγώνα της ημέρας, προβάδισμα για την πρόκριση στα ημιτελικά της διοργάνωσης πήρε η Μπαρτσελόνα, που αναδείχθηκε ισόπαλη 1-1 με τη Γιουβέντους στο "Ντέλε Αλπι". Το σκορ για την ομάδα του Μαρτσέλο Λίπι άνοιξε στο 16΄ ο Μοντέρο, ενώ για τους "Μπλαουγκράνα" ισοφάρισε ο Σαβιόλα.

    Ίντερ-Βαλένθια 1-0

    Ο Εκτορ Ραούλ Κούπερ ρίσκαρε και δικαιώθηκε. Ο Αργεντίνος προπονητής της Ίντερ άφησε στον πάγκο τον Αλβάρο Ρεκόμπα αλλά και τον Φάμπιο Καναβάρο, ενώ ξεκίνησε ως βασικό τον Ερνάν Κρέσπο, που επέστρεψε μετά από απουσία τριών μηνών.

    Η συνύπαρξη του Αργεντινού με τον Κριστιάν Βιέρι, ήταν ίσως ο μόνος τρόπος για να διασπαστεί η άμυνα της Βαλένθια κι αυτό έγινε στο 14', όταν από σέντρα του Εμρέ, ο Κρέσπο άφησε για τον Βιέρι, που έστειλε με κεφαλιά έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Κανιθάρες.

    Όσο περνούσε η ώρα, οι πρωταθλητές Ισπανίας κυριαρχούσαν ολοένα και περισσότερο, στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην ισοφάριση. Στο 57' οι ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων ήρθαν στα χέρια και την "πλήρωσαν" με κόκκινη κάρτα οι Αλμπέλδα και Εμρέ.

    Η εξέλιξη αυτή ευνόησε περισσότερο τη Βαλένθια, που στο τελευταίο ημίωρο είχε την κατοχή της μπάλας και τη συντριπτική υπεροχή, όμως τελικά δεν μπόρεσε να φτάσει στο γκολ, παρά την πολιορκία στα καρέ του Τόλντο.

    Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

    ΙΝΤΕΡ: Τόλντο, Ζανέτι, Ματεράτσι, Κόρντομπα, Κόκο (31' Πασκουάλε), Σέρτζιο Κονσεϊσάο (65' Οκάν), Τζανέτι, Ντι Μπιάτζιο, Εμρέ, Βιέρι, Κρέσπο (83' Καναβάρο)

    ΒΑΛΕΝΘΙΑ: Κανιθάρες, Ρεβεϊγέρ, Αγιάλα, Μαρτσένα, Καρμπόνι, Ρουφέτε (80' Μίστα), Αλμπέλδα, Μπαράχα, Αϊμάρ, Βιθέντε (85' Φάμπιο Αουρέλιο), Κάριου (66' Ανγκούλο).

    Γιουβέντους-Μπαρτσελόνα 1-1

    Η Γιουβέντους ξεκίνησε τον αγώνα δυνατά, αφού ήταν εμφανής η προσπάθεια των παικτών του Μαρτσέλο Λίπι να επιβάλλουν από την αρχή τον ρυθμό τους.

    Έτσι πίεσαν την εστία του Μπονάνο και ευτύχησαν να προηγηθούν σχετικά νωρίς (16') με τον Μοντέρο. Ο Νέντβεντ σέντραρε από τα αριστερά, ο Ντελ Πιέρο έπιασε ένα σουτ το οποίο απέκρουσε ο Μπονάνο και στην επαναφορά ο Μοντέρο με δυνατό σουτ έκανε το 1-0.

    Στη συνέχεια η Μπαρτσελόνα ισορρόπησε το ματς, ενώ η "γηραιά κυρία" είχε το μυαλό της πρώτα στο να μην δεχθεί γκολ και εν συνεχεία στο να κυνηγήσει ένα δεύτερο τέρμα που θα της έδινε «γερό προβάδισμα για την ρεβάνς.

    Στο δεύτερο ημίχρονο η Γιουβέντους συνέχισε να έχει την ελαφρά υπεροχή, όμως η Μπαρτσελόνα ανέβαζε σταδιακά την απόδοσή της. Και εκεί που όλα έδειχναν ότι το 1-0 θα ήταν και το τελικό αποτέλεσμα.

    Αντίθετη άποψη είχε ο Σαβιόλα, που με ατομική προσπάθεια μπήκε στην περιοχή του Μπουφόν, σούταρε, η μπάλα κόντραρε στον Μοντέρο και κατέληξε στα δίχτυα "γράφοντας" το 1-1.

    Από εκεί και πέρα, "κόπηκαν" τα πόδια των παικτών της Γιουβέντους και η Μπαρτσελόνα κυριάρχησε στον αγωνιστικό χώρο. Μάλιστα οι "μπλαουγκράνα" έχασαν μεγάλη ευκαιρία να διπλασιάσουν τα τέρματα τους με τον Κλάιφερτ στο 83', όταν ο Ολλανδός προ του Μπουφόν πλάσαρε για να αποκρούσει ο Ιταλός τερματοφύλακας με τα πόδια.

    Οι γηπεδούχοι είχαν την ευκαιρία να πάρουν τη νίκη στις καθυστερήσεις, όμως ο Ντι Βάιο απέναντι από τον Μπονάνο πλάσαρε άστοχα. Έτσι το 1-1 ήταν το τελικό αποτέλεσμα που δίνει το προβάδισμα για πρόκριση στους Ισπανούς.

    Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

    ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ: Μπουφόν, Τιράμ, Φεράρα, Μοντέρο, Τζαμπρότα (67' Ζαλαγέτα), Καμορανέζι, Τακινάρντι, Τούντορ (61' Μπιριντέλι), Ντάβιντς, Νέντβεντ, Ντελ Πιέρο (81' Ντι Βάιο)

    ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: Μπονάνο, Γκάμπρι, Πουγιόλ, Ντε Μπουρ, Ράιζιγκερ, Οφερμαρς (83' Λουίς Ενρίκε), Τσάβι (74' Γκεράρ), Μότα, Ρικέλμε (63' Μεντιέτα), Σαβιόλα, Κλάιφερτ.

    [23] Ο Παβαρότι και ο Μπόνο τραγουδούν για το Ιράκ

    10/4/2003 8:42:00 πμ

    Ο διεθνούς φήμης σταρ της όπερας Λουτσιάνο Παβαρότι και ο επικεφαλής του συγκροτήματος των "U2" Μπόνο ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια κοινή συναυλία για να συγκεντρωθούν χρήματα για τους πολίτες του Ιράκ που επλήγησαν από τον πόλεμο. Οι δύο καλλιτέχνες θα εμφανισθούν μαζί στη 10η κατά σειρά συναυλία του ''Παβαρότι και των Φίλων του'' στην γενέτειρα πόλη του τενόρου στην Μοντένα της Ιταλίας στις 27 Μαΐου. Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα δοθούν στην Υπάτη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, η οποία προετοιμάζεται για να αντιμετωπίσει κρίση προσφύγων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

    Μαζί με τους δύο προαναφερθέντες καλλιτέχνες θα εμφανισθούν ο Μπράιαν Ανταμς, η Λάιζα Μινέλι και ο Ελτον Τζόν.

    Το 2002, ο Παβαρότι μαζί με τους Στινγκ, Λου Ριντ και Αντρέα Μποτσέλι έδωσαν κοινή συναυλία για να συγκεντρώσουν χρήματα για τους πρόσφυγες της Αγκόλα.

    Ο Παβαρότι έχει τιμηθεί με το κορυφαίο διεθνές βραβείο για την παροχή υπηρεσιών προς τους πρόσφυγες το 2001. Για πρώτη φορά τραγούδησε μαζί με τον Μπόνο το 1995 για να συγκεντρώσουν χρήματα για τα θύματα του πολέμου της Βοσνίας.

    Από την πλευρά του, ο Μπόνο είναι γνωστός για τη δράση του και τη συμμετοχή του σε διάφορες φιλανθρωπικές κινήσεις που στοχεύουν στην ανακούφιση των προσφύγων και την απονομή δικαιοσύνης ανά τον κόσμο.

    [24] Αυξήθηκαν τα θύματα της άτυπης πνευμονίας στην Κίνα

    10/4/2003 5:17:00 πμ

    Τους 55 έφτασαν οι νεκροί από την επιδημία άτυπης πνευμονίας στην Κίνα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Υγείας. Στο Χονγκ Κονγκ το τελευταίο θύμα της ασθένειας αυτής είναι ένας Αμερικανός δάσκαλος ο οποίος όμως ασθένησε ενώ βρισκόταν στην επαρχία Γκουανγντονγκ της Κίνας, όπως επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ από την Ουάσινγκτον. Πρόκειται για τον Τζέιμς Σόλσμπερι, 50 ετών, ο οποίος δίδασκε αγγλικά κοντά στο Σεντσέν. Οι εφημερίδες του Χονγκ Κονγκ υποστηρίζουν ότι οι κινεζικές αρχές αγνόησαν τις επανειλημμένες εκκλήσεις των φίλων του να μεταφερθεί στο Χονγκ Κονγκ για νοσηλεία και όταν πλέον έγινε αυτό, αργά το βράδυ της Τετάρτης, ο Σόλσμπερι ήταν ήδη νεκρός. Στο νοσοκομείο έχει μεταφερθεί και ο 6χρονος γιος του που πάσχει από την ίδια ασθένεια και η κατάσταση του κρίνεται σταθερή. Οι υγειονομικές αρχές του Γκουανγντονγκ υποστηρίζουν πάντως ότι ο Σόλσμπερι κόλλησε την ασθένεια στο Χονγκ Κονγκ, κάτι που διαψεύδουν οι οικείοι του.

    [25] Μα που βρίσκεται το Ιράκ;

    10/4/2003 9:10:00 πμ

    Οι νεαροί Αμερικανοί δεν ρωτήθηκαν γι' αυτό στην τελευταία έρευνα του περιοδικού National Geographic για το επίπεδο γεωγραφικών γνώσεων των νέων, ηλικίας 18-24 ετών, από εννέα χώρες (3.250 άτομα). Τους ζητήθηκε όμως να εντοπίσουν το Αφγανιστάν στον παγκόσμιο χάρτη. Μια χώρα που βρέθηκε στο στόχαστρο των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων επί μήνες, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Κι όμως, μόλις το 17% των νεαρών Αμερικανών "βρήκε" το Αφγανιστάν. Ωστόσο, περισσότεροι νεαροί Αμερικανοί γνώριζαν ότι το νησί όπου εκτυλισσόταν το ριάλιτι τηλεπαιχνίδι "Survivor" βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό από όσους γνώριζαν που πέφτει το Ισραήλ...

    Μόνο οι Μεξικανοί συνομήλικοί τους πέτυχαν χειρότερη επίδοση (12%), ενώ ψηλότερα βρέθηκαν οι Γερμανοί (55%), οι Σουηδοί (40%), οι Ιταλοί (37%), οι Βρετανοί (28%), οι Ιάπωνες (27%), οι Γάλλοι (25%) και οι Καναδοί (21%).

    Εδώ Αλ Κάιντα, εκεί Αλ Κάιντα...

    Οι νεαροί Αμερικάνοι δεν ρωτήθηκαν ούτε για τη χώρα στην οποία βρίσκεται ο Σαντάμ Χουσεΐν.

    Έπρεπε όμως να απαντήσουν για το ποια χώρα αποτελούσε βάση για τους Ταλιμπάν και την Αλ Κάιντα.

    Μόλις το 58% των νεαρών Αμερικανών γνώριζαν τη σωστή απάντηση ("Αφγανιστάν") καταλαμβάνοντας έτσι την τελευταία θέση στον κατάλογο των εννέα χωρών. Καλύτερα απάντησαν οι Σουηδοί (84%), οι Βρετανοί (84%), οι Ιταλοί (82%), οι Γερμανοί (79%), οι Καναδοί (75%), οι Ιάπωνες (71%), οι Γάλλοι (70%) και οι Μεξικάνοι (63%).

    Τι ΗΠΑ, τι Κίνα...

    Ωστόσο, η γεωγραφική αδυναμία των νεαρών Αμερικανών δεν περιορίζεται στις γνώσεις τους για τον υπόλοιπο κόσμο. Απαντούν χειρότερα από τους νεαρούς των άλλων χωρών ακόμα και για τον πληθυσμό των ΗΠΑ!

    Αντί της σωστής απάντησης (ο πληθυσμός των ΗΠΑ είναι μεταξύ 150 εκ. και 350 εκ.) σχεδόν 30% των ερωτηθέντων Αμερικανών πιστεύουν ότι στις ΗΠΑ κατοικούν πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι...

    Σωστή απάντηση έδωσαν το 25% των Αμερικανών ηλικίας 18-24 ετών, όταν για το ύψος του πληθυσμού των ΗΠΑ γνώριζαν καλύτερα οι Σουηδοί (55%), οι Καναδοί (47%), οι Ιάπωνες (45%), οι Γάλλοι (43%), οι Γερμανοί (40%), οι Βρετανοί (37%), οι Μεξικάνοι (35%) και οι Ιταλοί (34%). Ενώ όταν ζητούν από τους Αμερικανούς να εντοπίσουν τη χώρα τους στο χάρτη, οι Μεξικάνοι (96%), οι Καναδοί (95%), οι Γάλλοι (95%), οι Σουηδοί (93%) και οι Ιάπωνες (91%) τα καταφέρνουν καλύτερα από ότι οι ίδιοι (89%).

    Συνολικά, πρώτοι σε γενικές γεωγραφικές γνώσεις αποδείχθηκαν οι νεαροί Σουηδοί, Γερμανοί και Ιταλοί, προτελευταίοι οι Αμερικανοί και τελευταίοι οι Μεξικανοί.

    Πηγή: Poynter Institute

    Η έρευνα: http://www.nationalgeographic.com/events/releases/pr021120.html

    Εσείς ξέρετε γεωγραφία;

    http://geosurvey.nationalgeographic.com/geosurvey/


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 10 April 2003 - 9:13:41 UTC