Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-04-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διασφαλισμένοι πόροι για τη Γεωργία ως το 2013
  • [02] Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των γενικών εξετάσεων
  • [03] ''Παρεξηγήθηκαν οι δηλώσεις μου'' λέει ο Οσβαλντ
  • [04] Συνάντηση Σημίτη-Ευθυμίου για τα ΤΕΙ
  • [05] Αύριο αποφασίζουν οι φαρμακοποιοί
  • [06] Πυρά Ν.Δ. κατά κυβέρνησης για ασφαλιστικά ταμεία
  • [07] ΕΕ: Προσφυγή 12 κρατών-μελών για γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς
  • [08] Διάκριση ελληνικών εταιριών σε ευρωπαϊκό διαγωνισμό
  • [09] Ανανεώνεται για ένα χρόνο η θητεία του Ι. Διώτη
  • [10] Περί δολοφονίας Βρανόπουλου αύριο η δίκη
  • [11] Συνεχίζεται η αιματοχυσία στη Μέση Ανατολή
  • [12] Αναβάλλεται η σύνοδος Μπλερ-Αχερν για τη Β. Ιρλανδία
  • [13] Επίθεση αυτοκτονίας στη Βαγδάτη
  • [14] Αμερικανικές εγγυήσεις σε Τουρκία για τους Κούρδους
  • [15] Κοινό μήνυμα Μπους-Μπλερ προς τους Ιρακινούς
  • [16] Νεκρός στη Νατζάφ Ιρακινός σιίτης ηγέτης
  • [17] Φτάνει η επόμενη μέρα
  • [18] Στα χέρια μας το Κιρκούκ, λένε οι Κούρδοι
  • [19] Πάουελ: Κυρίαρχες οι ΗΠΑ στην αναδιαμόρφωση του Ιράκ
  • [20] Ο Σιράκ χαιρετίζει την πτώση του καθεστώτος Χουσεϊν
  • [21] Ανοίγει το λιμάνι του Ουμ Κασρ
  • [22] Εκκληση Ραφαρέν για πρωτοβουλία ΟΗΕ για το Ιράκ
  • [23] Ιράν και Συρία να παίξουν ρόλο στο Ιράκ θέλει το Λονδίνο
  • [24] Πτώματα Ιρακινών κείτονται στη νοτιοδυτική Βαγδάτη
  • [25] Στις ΗΠΑ αύριο ο Χριστοδουλάκης

    [01] Διασφαλισμένοι πόροι για τη Γεωργία ως το 2013

    10/4/2003 7:28:00 μμ

    Η διαμόρφωση της νέας κοινής αγροτικής πολιτικής στο πλαίσιο της ΕΕ βρέθηκε στο επίκεντρο του υπουργικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη. "Το μεγάλο στοίχημα για τη χώρα μας είναι η διαμόρφωση της νέας αγροτικής πολιτικής", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μετά τη λήξη του υπουργικού συμβουλίου. Η Ελλάδα, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, κατατάσσεται πρώτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση με κριτήριο την κοινοτική στήριξη ανά στρέμμα. Την τελευταία τριετία, όπως ανέφερε, το πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα των αγροτών αυξήθηκε κατά 14%, ενώ το 2002 διατέθηκαν αποζημιώσεις της γεωργικής παραγωγής από φυσικές καταστροφές, οι οποίες έφθασαν στα μεγαλύτερα ύψη που είχε γνωρίσει ποτέ η χώρα. Στην εισαγωγική του παρέμβαση στο υπουργικό συμβούλιο, ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε και στο θέμα του Ιράκ, αλλά και στο Κυπριακό.

    Σημίτης: ''Είμαστε στο πλευρό των αγροτών''

    Οσον αφορά την ΚΑΠ, σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού συμφωνήθηκε:

    1. Η στήριξη των μικρομεσαίων παραγωγών, ώστε η ταχεία και σταδιακή μείωση που θα υπάρξει στις επιδοτήσεις των μεγαλοπαραγωγών από το 2006 και μετά να αξιοποιηθεί για την ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας και υπαίθρου και για την ενίσχυση των νέων αγροτών.

    2. η επίτευξη των μέτρων της αναθεώρηση στης ΚΑΠ ώστε να είναι συμβατή με τις ρυθμίσεις που προωθούνται στο πλαίσιο του παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, με σκοπό να μην υπάρξει μείωση στην προσφορά αγροτικών προϊόντων, και

    3. η συνέχιση της σκληρής δουλειάς από την πλευρά της κυβέρνησης για την προώθηση των μεσογειακών προϊόντων και κυρίως των ελληνικών όπως ο καπνός, το κρασί και το λάδι.

    Ο πρωθυπουργός επισήμανε για μια ακόμη φορά ότι θα υπάρχουν διασφαλισμένοι πόροι για την ενίσχυση της γεωργίας έως το 2013. Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που θα εμφανιστούν στον τομέα της γεωργίας με την εισδοχή νέων χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Σημίτης επισήμανε ότι επιδίωξη είναι να λαμβάνουν σταδιακά οι μεγαλοπαραγωγοί όλων των χωρών-μελών όλο και μικρότερη ενίσχυση. ''Στόχος μας είναι να κατοχυρώσουμε τα συμφέροντα της συντριπτικής πλειοψηφίας του 90% και άνω των Ελλήνων αγροτών'', υπογράμμισε.

    Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τόνισε ο κ. Σημίτης είναι στο πλευρό των αγροτών και επισήμανε ότι το μεγάλο στοίχημα από δω και μετά είναι η διαμόρφωση μια νέα ΚΑΠ με σκοπό την επίτευξη των στόχων της ανάπτυξης της υπαίθρου και της ελληνικής γεωργίας.

    Περί Ιράκ και Κυπριακού

    Στην εισαγωγική του παρέμβαση στο υπουργικό συμβούλιο, ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε στις τρέχουσες εξελίξεις στο θέμα του Ιράκ τονίζοντας ότι ο πόλεμος τελειώνει, και "πρέπει πλέον να αποσαφηνίσουμε τον κεντρικό και ζωτικό ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει ο ΟΗΕ στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης του Ιράκ".

    Σχετικά με το Kυπριακό και με αφορμή τη συνάντηση που είχε την Τετάρτη με τον Tούρκο ομόλογο του Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Σημίτης επισήμανε ότι η Αγκυρα φαίνεται ότι θέλει να ανατρέψει το σχέδιο Ανάν, καθώς επιδιώκει πλέον τη σύσταση δύο ξεχωριστών κρατών στην Κύπρο.

    [02] Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των γενικών εξετάσεων

    10/4/2003 2:53:00 μμ

    Το πρόγραμμα των φετινών γενικών εξετάσεων έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας. Μάλιστα, υπενθύμισε ότι τα μαθήματα στο Λύκειο θα λήξουν στις 16 Μαΐου, ενώ οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις για τα μαθήματα που εξετάζονται σε επίπεδο σχολικής μονάδας, θα διενεργηθούν για την Β' τάξη από 9 έως 18 Ιουνίου, για την Γ' τάξη από 10 μέχρι και 18 Ιουνίου και από 6 μέχρι και 15 Ιουνίου, θα διενεργηθούν οι αντίστοιχες εξετάσεις για την Γ' και Δ' τάξη Εσπερινών Ενιαίων Λυκείων.

    Αναλυτικά το πρόγραμμα

    Οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις για τα μαθήματα που εξετάζονται σε εθνικό επίπεδο θα διενεργηθούν κατά τάξη και μάθημα ως εξής:

    Β' ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΝΙΑΙΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ

    Την Τρίτη, 20/5/2003 στο μάθημα Νεοελληνική Γλώσσα, στην κατηγορία Γενικής Παιδείας. Την Πέμπτη, 22/5/2003 στο μάθημα Αλγεβρα, στην κατηγορία Γενικής Παιδείας. Το Σάββατο 24/5/2003 στο μάθημα Αρχαία Ελληνικά κείμενα στην κατηγορία Θεωρητικής Κατ/νσης, στο μάθημα Χημεία στην κατηγορία Θετικής Κατ/νσης και στο μάθημα Τεχνολογία Επικοινωνιών στην κατηγορία Τεχνολογικής Κατ/νσης. Την Τρίτη 27/5/2003 στο μάθημα Αρχές Φιλοσοφίας στην κατηγορία Θεωρητικής Κατ/νσης, στο μάθημα Φυσική στις κατηγορίες Θετικής και Τεχνολογικής κατεύθυνσης. Την Πέμπτη 29/5/2003 στο μάθημα Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία στην κατηγορία Γενικής Παιδείας. Το Σάββατο 31/5/2003 στο μάθημα Λατινικά στην κατηγορία Θεωρητικής Κατεύθυνσης, στο μάθημα Μαθηματικά στις κατηγορίες Θετικής και Τεχνολογικής Κατ/νσης. Την Τρίτη 3/6/2003 στο μάθημα Φυσική, στην κατηγορία Γενικής Παιδείας. Την Πέμπτη 5/6/2003 στο μάθημα Ιστορία, στην κατηγορία Γενικής Παιδείας. Το Σάββατο 7/6/2003 στο μάθημα Γεωμετρία στην κατηγορία Γενικής Παιδείας.

    Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08.30 πμ. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08.00 πμ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες.

    Γ' ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΝΙΑΙΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ

    Την Τρίτη 20/5/2003 στο μάθημα Ιστορία στην κατηγορία Γενικής Παιδείας. Την Πέμπτη, στις 22/5/2003, στο μάθημα Νεοελληνική Γλώσσα, στην κατηγορία Γενικής Παιδείας. Το Σάββατο, στις 24/5/2003 στο μάθημα Βιολογία, στην κατηγορία Γενικής Παιδείας. Την Τρίτη, στις 27/5/2003 στο μάθημα Μαθηματικά και στοιχεία Στατιστικής, στην κατηγορία Γενικής Παιδείας. Την Πέμπτη, στις 29/5/2003, στο μάθημα Νεοελληνική Λογοτεχνία, στην κατηγορία Θεωρητικής Κατεύθυνσης. Στο μάθημα Μαθηματικά στις κατηγορίες Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης (και των δύο κύκλων). Το Σάββατο, 31/5/2003 στο μάθημα Φυσική, στην κατηγορία Γενικής Παιδείας. Την Τρίτη, 3/6/2003 στο μάθημα Ιστορία, στην κατηγορία Θεωρητικής Κατεύθυνσης. Στο μάθημα Βιολογία, στην κατηγορία Θετικής Κατεύθυνσης. Στο μάθημα Χημεία-Βιοχημεία, στην κατηγορία Τεχνολογικής Κατεύθυνσης (Κύκλος Τεχνολογίας και Παραγωγής). Στο μάθημα Ανάπτυξη Εφαρμογών σε προγραμματιστικό περιβάλλον, στην κατηγορία Τεχνολογικής Κατεύθυνσης (Κύκλος Πληροφορικής και Υπηρεσιών). Την Πέμπτη, 5/6/2003 στο μάθημα Αρχαία Ελληνικά, στην κατηγορία Θεωρητικής Κατεύθυνσης. Στο μάθημα Φυσική στις κατηγορίες Θετικής και Τεχνολογικής κατεύθυνσης (και των δύο κύκλων). Το Σάββατο, 7/6/2003 στο μάθημα Λατινικά, στην κατηγορία Θεωρητικής Κατεύθυνσης. Στο μάθημα Χημεία, στην κατηγορία Θετικής Κατεύθυνσης. Στο μάθημα Ηλεκτρολογία στην κατηγορία Τεχνολογικής κατεύθυνσης (Κύκλος Τεχνολογίας και Παραγωγής). Στο μάθημα Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων στην κατηγορία Τεχνολογικής Κατεύθυνσης (Κύκλος Πληροφορικής και Υπηρεσιών). Τη Δευτέρα, 9/6/2003, στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, στην κατηγορία Επιλογής όλων των Κατευθύνσεων.

    Γ' ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΝΙΑΙΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ

    Τη Δευτέρα, 19/5/2003 στο μάθημα Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, στην κατηγορία Γεν. Παιδείας. Την Τετάρτη, 21/5/2003 στο μάθημα Αρχές Φιλοσοφίας, στην κατηγορία Θεωρητικής Κατεύθυνσης. Στο μάθημα Χημεία, στην κατηγορία Θετικής Κατεύθυνσης. Στο μάθημα Τεχνολογία Επικοινωνιών, στην κατηγορία Τεχνολογικής Κατεύθυνσης. Την Παρασκευή, στις 23/5/2003 , στο μάθημα Αλγεβρα, στην κατηγορία Γεν. Παιδείας. Την Δευτέρα, 26/5/2003, στο μάθημα Λατινικά, στην κατηγορία Θεωρητικής Κατεύθυνσης. Στο μάθημα Μαθηματικά, στις κατηγορίες Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης. Την Τετάρτη, 28/5/2003, στο μάθημα Νεοελληνική Γλώσσα, στο μάθημα Γεν. Παιδείας. Την Παρασκευή, 30/5/2003 στο μάθημα Αρχαία Ελληνικά Κείμενα, στο μάθημα Θεωρητικής Κατεύθυνσης. Στο μάθημα Φυσική στις κατηγορίες Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης. Τη Δευτέρα, 2/6/2003 στο μάθημα Γεωμετρία, στην κατηγορία Γενικής Παιδείας. Την Τετάρτη, 4/6/2003 στο μάθημα Φυσική, στην κατηγορία Γενικής Παιδείας.

    Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 19.00 μμ. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 18.30μμ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες.

    Δ' ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΝΙΑΙΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ

    Τη Δευτέρα, 19/5/2003 στο μάθημα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής, στην κατηγορία Γενικής Παιδείας. Την Τετάρτη, 21/5/2003, στο μάθημα Βιολογία, στην κατηγορία Γενικής Παιδείας. Την Παρασκευή, στις 23/5/2003, στο μάθημα Φυσική, στην κατηγορία Γενικής Παιδείας. Τη Δευτέρα, στις 26/5/2003, στο μάθημα Ιστορία, στην κατηγορία Γενικής Παιδείας. Την Τετάρτη, στις 28/5/2003, στο μάθημα Λατινικά, στην κατηγορία Θεωρητικής Κατεύθυνσης. Στο μάθημα Χημεία, στην κατηγορία Θετικής Κατεύθυνσης. Στο μάθημα Ηλεκτρολογία, στην κατηγορία Τεχνολογικής Κατεύθυνσης (Κύκλος Τεχνολογίας και Παραγωγής). Στο μάθημα Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, στην κατηγορία Τεχνολογικής Κατεύθυνσης (Κύκλος Πληροφορικής και Υπηρεσιών). Την Παρασκευή, 30/5/2003, στο μάθημα Νεοελληνική Γλώσσα, στην κατηγορία Γενικής Παιδείας. Την Δευτέρα, 2/6/2003, στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, στην κατηγορία Επιλογής όλων των Κατευθύνσεων. Την Τετάρτη, στις 4/6/2003, στο μάθημα Νεοελληνική Λογοτεχνία, στην κατηγορία Θεωρητικής Κατεύθυνσης. Στο μάθημα Μαθηματικά, στις κατηγορίες Θετικής Κατεύθυνσης και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης (και των δύο κύκλων). Την Παρασκευή, 6/6/2003, στο μάθημα Ιστορία, στην κατηγορία Θεωρητικής Κατεύθυνσης. Στο μάθημα Βιολογία, στην κατηγορία Θετικής Κατεύθυνσης. Στο μάθημα Χημεία-Βιοχημεία, στην κατηγορία Τεχνολογικής Κατεύθυνσης (Κύκλος Τεχνολογίας και Παραγωγής). Στο μάθημα Ανάπτυξη Εφαρμογών σε προγραμματιστικό περιβάλλον, στην κατηγορία Τεχνολογικής Κατεύθυνσης (Κύκλος Πληροφορικής και Υπηρεσιών). Τη Δευτέρα, 9/6/2003, στο μάθημα Αρχαία Ελληνικά, στην κατηγορία Θεωρητικής Κατεύθυνσης, στο μάθημα Φυσική, στις κατηγορίες Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης (και των δύο κύκλων).

    Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 19.00μμ. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 18.30 μμ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες.

    [03] ''Παρεξηγήθηκαν οι δηλώσεις μου'' λέει ο Οσβαλντ

    10/4/2003 7:41:00 μμ

    Με τον επιταχυνόμενο ρυθμό στο συρτάκι, παρομοίασε τους ρυθμούς της ελληνικής ολυμπιακής προετοιμασίας ο Ντέβις Όσβαλντ. "Είναι μέρος των πλεονεκτημάτων σας το γεγονός ότι μπορείτε να επιταχύνετε και να επισπεύδετε καταστάσεις" είπε χαρακτηριστικά και σε μία προσπάθεια να κλείσει το θέμα που προέκυψε με τις προηγούμενες δηλώσεις του σχετικά με τις καθυστερήσεις, έκανε λόγο για κακή ερμηνεία των λεγόμενων του.

    Εξηγήσεις για τις δηλώσεις στο Der Spiegel

    "Δεν ήταν πρόθεση μου να προσβάλλω την Ελλάδα" είπε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε τα ισχυρά σημεία της Ελλάδας, δημιουργικότητα, φαντασία και ενθουσιασμό.

    Τη δική της απάντηση έδωσε και η πρόεδρος της ΟΕΟΑ, Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη, επισημαίνοντας ότι οι Έλληνες δεν θα μπορούσαν ποτέ να παίξουν με την ποιότητα των Αγώνων.

    "Ο Ντένις είναι φίλος και φίλος της Ελλάδος. Φιλτάτη όμως είναι και η αλήθεια, γιατί εμείς ξέρουμε ότι οι Αγώνες επιστρέφουν στον τόπο τους. Και γι αυτό εμείς οι Ελληνες - πιστεύω, ότι το ξέρει - που έχουμε τους Αγώνες στο αίμα μας δεν θα μπορούσαμε ποτέ να παίξουμε με την ποιότητά τους" .

    Ανησυχία για Καραϊσκάκη, Κλειστό Ελληνικού και Περιστερίου

    Ο Ντένις Όσβαλντ, ζήτησε ωστόσο, να καταβληθεί η μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια, κρούοντας ταυτόχρονα των κώδωνα του κινδύνου.

    "Πρέπει να προχωρήσετε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Αν υπάρξει καθυστέρηση τριάντα ημερών τότε η προετοιμασία μπαίνει σε ζώνη συναγερμού" είπε χαρακτηριστικά

    Εξέφρασε, ανησυχία για το στάδιο Καραϊσκάκη, για την ολοκλήρωση του κλειστού στο Ελληνικό καθώς και για το κλειστό πυγμαχίας στο Περιστέρι.

    Αναφερόμενος στο ΟΑΚΑ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση πρόσεφερε εγγυήσεις στη ΔΟΕ, ότι το έργο Καλατράβα θα ολοκληρωθεί εντός των χρονοδιαγραμμάτων.

    Αναφερόμενος στα test events, εξέφρασε τη θέληση να διεξάγονταν νωρίτερα.

    «Κάποιες από τις προολυμπιακές δοκιμασίες έχουν αναβληθεί, γιατί οι εγκαταστάσεις δεν θα είναι έτοιμες".

    Συνάντηση με τον πρωθυπουργό

    Νωρίτερα, ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής της ΔΟΕ, είχε 45λεπτη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι όλα τα έργα θα είναι έτοιμα εγκαίρως.

    Την Τετάρτη το βράδυ ο κ. Οσβαλντ συμμετείχε σε σύσκεψη, στο υπουργείο Πολιτισμού, με κλιμάκιο υπουργών και την κα Αγγελοπούλου, όπου δόθηκαν όλες οι απαραίτητες εξηγήσεις και διευκρινίσεις για την πορεία της Ολυμπιακής προετοιμασίας.

    Ο κ. Όσβαλντ έμεινε ικανοποιημένος για την πορεία των έργων και από τις απαντήσεις των κυβερνητικών παραγόντων.

    [04] Συνάντηση Σημίτη-Ευθυμίου για τα ΤΕΙ

    10/4/2003 6:43:00 μμ

    Θέματα που αφορούν τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα συζήτησαν ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου σε συνάντηση που είχαν και η οποία κράτησε περισσότερο από 40 λεπτά. Μετά τη συνάντηση ο κ. Ευθυμίου δήλωσε ότι την προσεχή Δευτέρα 14 Απριλίου, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τους προέδρους των ΤΕΙ, όπως έπραξε και με τους πρυτάνεις των Πανεπιστημίου.

    Δύναμη ανάπτυξης τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ

    Ο κ. Ευθυμίου, επεσήμανε ότι η συνομιλία που είχε με τον πρωθυπουργό επικεντρώθηκε στα θέματα που αφορούν τα ΤΕΙ, καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι η ανάδειξη των προοπτικών των ΤΕΙ, η ανάδειξη των προοπτικών της Ανώτατης Εκπαίδευσης συνολικά.

    Ο πανεπιστημιακός τομέας, είπε ο υπουργός, αλλά και ο τεχνολογικός, δηλαδή τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, αποτελούν πια την Ανώτατη Εκπαίδευση της χώρας, δηλαδή τη δύναμη ανάπτυξής της.

    Ο υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι υπήρξε και μια γενικότερη ενημέρωση για το σύνολο των πολιτικών του υπουργείου Παιδείας, καθώς αυτό το Σαββατοκύριακο, δηλαδή 12 και 13 Απριλίου, πραγματοποιούνται και οι πρώτες εξετάσεις για το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας.

    Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τις φοιτητικές εκλογές, ο υπουργός Παιδείας ως πολύ θετικό γεγονός την αύξηση της συμμετοχής των φοιτητών και πρόσθεσε: "Νομίζω πως είναι 17 χρόνια ακριβώς που η ΔΑΠ είναι πρώτη δύναμη στα πανεπιστήμια, αλλά σε όλες τις εθνικές εκλογές ως τώρα, συμπεριλαμβανομένων και των εκλογών του Απριλίου του 2000, η νεολαία ψηφίζει ΠΑΣΟΚ. Και νομίζω επίσης, πώς δικαίως ψηφίζει ΠΑΣΟΚ γιατί είναι το κόμμα της ελπίδας και το κόμμα που εκφράζει τις αγωνίες, τις προοπτικές και τις ελπίδες της νέας γενιάς στο σύνολό της".

    [05] Αύριο αποφασίζουν οι φαρμακοποιοί

    10/4/2003 6:25:00 μμ

    Αύριο αποφασίζουν οι φαρμακοποιοί Αθηνών και Πειραιώς για το αν θα χορηγούν και πάλι στους ασφαλισμένους του Δημοσίου φάρμακα επί πιστώσει. Μέχρι το τέλος του Ιουνίου θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση για την απλοποίηση των διαδικασιών εξόφλησης των φαρμακοποιών σε σύντομο χρονικό διάστημα, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    O υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Φλωρίδης δήλωσε ότι κανονικά έχουν εξοφληθεί μέχρι και τον Φεβρουάριο οι οφειλές του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) προς τα φαρμακεία της επαρχίας, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να εξοφληθούν και οι αντίστοιχες οφειλές προς τα φαρμακεία της Αθήνας και του Πειραιά.

    Ο κ. Φλωρίδης, τόνισε ότι ζήτησε από τους φαρμακοποιούς της Αθήνας και του Πειραιά που απεργούν να σταματήσουν την απεργία, καθώς αυτό εκτός των άλλων δημιουργεί πρόβλημα και στην ομαλοποίηση της διαδικασίας εξόφλησης των οφειλών.

    Επίσης, ανέφερε ότι στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να εξοφλούνται οι φαρμακοποιοί μέσα σε διάστημα 30 έως 45 ημερών από τη λήψη των συνταγών.

    Για τα φαρμακεία της Αθήνας και του Πειραιά είπε ότι οι οφειλές που αφορούν στο μήνα Ιανουάριο θα εξοφληθούν μέσα στην άλλη εβδομάδα, ενώ του Φεβρουαρίου μέχρι το τέλος του μήνα.

    [06] Πυρά Ν.Δ. κατά κυβέρνησης για ασφαλιστικά ταμεία

    10/4/2003 2:56:00 μμ

    "Την αποκλειστική ευθύνη έχει η κυβέρνηση, η οποία για μία ακόμη φορά αθέτησε τις υποσχέσεις της, για το πρόβλημα το οποίο έχει προκύψει με τη διακοπή χορήγησης φαρμάκων στους δικαιούχους του Δημοσίου" δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Θόδωρος Ρουσόπουλος μετά την συνεδρίαση των συντονιστών του κόμματος. Η ΝΔ κάλεσε την κυβέρνηση να δεσμευτεί εγγράφως ότι οι δεσμεύσεις του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Φλωρίδη για την καταβολή των χρημάτων που οφείλονται από τα ασφαλιστικά ταμεία του δημόσιου τομέα στους φαρμακοποιούς θα καταβληθούν μέσα στις προθεσμίες που έχει ορίσει ο κ. Φλωρίδης και κάλεσε τότε τους φαρμακοποιούς να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους.

    ''Αναποτελεσματική η κοινωνική πολιτική του ΠΑΣΟΚ''

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Θόδωρος Ρουσόπουλος μετά τη συνεδρίαση των συντονιστών που συζήτησαν το θέμα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αθέτησε τις υποσχέσεις της. Σημείωσε, δε ότι η ΝΔ συμφωνεί με την πρόταση για να προωθηθεί διάταξη που θα εκκαθαρίζει πλήρως τις οφειλές και θα προβλέπει ότι τα φάρμακα θα πληρώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία του Δημοσίου με ανάλογο τρόπο όπως εκείνον που ισχύει για τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία.

    Ο κ. Ρουσόπουλος χαρακτήρισε αναποτελεσματική την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης αφού, όπως είπε, οι κοινωνικές δαπάνες που πολλές φορές επικαλείται ο πρωθυπουργός δεν στοχεύουν στην αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

    Πρόσθεσε ότι μετά την καταβολή των κοινωνικών παροχών η φτώχεια στην Ελλάδα μειώθηκε μόνο κατά 1% ενώ ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 9%.

    Ανέφερε ακόμη ότι χρειάζεται αλλαγή πολιτικής για να είναι αποτελεσματικές οι κοινωνικές δαπάνες και τόνισε ότι η Ελλάδα παραμένει μεταξύ των χωρών της ΕΕ στις πρώτες θέσεις στην ανεργία.

    Ανάγκη για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Ιράκ

    Για το θέμα του Ιράκ ο εκπρόσωπος τύπου Θοδωρής Ρουσσόπουλος δήλωσε ότι η Νέα Δημοκρατία τονίζει την ανάγκη για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, "στην οποία θα θέλαμε να συμμετέχει και η Ελλάδα".

    Ο κ. Ρουσόπουλος αναφέρθηκε, επίσης, στον ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει ο ΟΗΕ στην μεταπολεμική εποχή.

    "Η ΝΔ ευελπιστεί στον ταχύ εκδημοκρατισμό του Ιράκ, με σεβασμό στον ιρακινό λαό, στον πολιτισμό και την ιστορία του, με σεβασμό στις διεθνείς συνθήκες" είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος.

    Απάντηση Πρωτόπαπα: ''Η ΝΔ έχει άγνοια''

    ''Η ΝΔ φαίνεται να αγνοεί ότι ο κ. Φλωρίδης έχει ήδη αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις με έγγραφό του προς την Ενωση Φαρμακοποιών'', υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετική διαμαρτυρία του Θοδωρή Ρουσόπουλου.

    Ο κ. Πρωτόπαπας σημείωσε ακόμη πως η κυβέρνηση ''ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την εξυπηρέτηση τόσο των φαρμακοποιών όσο και των καταναλωτών, ώστε σύντομα όπως έχει γίνει στο λεκανοπέδιο και σε όλη τη χώρα η διεκπεραίωση των εξοφλήσεων από το Δημόσιο να γίνεται σε ένα μήνα με απλοποιημένες διαδικασίες.

    ''Η ΝΔ αντέδρασε κατόπιν εορτής, ως μετά Χριστόν προφήτης, επιχειρώντας να εκμεταλλευτεί τα προβλήματα των συνταξιούχων. Εμείς προσπαθούμε να λύσουμε τα προβλήματα με σεβασμό στους συνταξιούχους'', επεσήμανε ο κ. Πρωτόπαπας.

    [07] ΕΕ: Προσφυγή 12 κρατών-μελών για γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς

    10/4/2003 7:23:00 μμ

    Aιτιολογημένη γνώμη, που είναι το δεύτερο στάδιο της διαδικασίας προσφυγής απέστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα και σε έντεκα ακόμη κράτη -μέλη της Ε.Ε για παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας σχετικά με τη διασπορά των γενετικώς τροποποιημένων οργανισμών στο περιβάλλον. Ειδικότερα, η Επιτροπή απέστειλε αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα, τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Αυστρία και την Φινλανδία επειδή δεν κοινοποίησαν μέτρα, όπως όφειλαν μέχρι την προθεσμία της 17ης Οκτωβρίου 2002, για την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας 2001/18/ΕΚ στην εθνική νομοθεσία, σχετικά με τη σκόπιμη διασπορά των γενετικώς τροποποιημένων οργανισμών στο περιβάλλον.

    Οπως υποστηρίζει η Επιτροπή με την εν λόγω οδηγία καθιερώνονται:

    Αρχές που διέπουν την αξιολόγηση των περιβαλλοντικών κινδύνων. Η υποχρεωτική παρακολούθηση μετά από τη διάθεση στην αγορά, συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης των πιθανών μακροπρόθεσμων επιπτώσεων στο περιβάλλον. Η απαίτηση κοινοποίησης πληροφοριών στο κοινό. Η απαίτηση να εξασφαλίζουν τα κράτη μέλη την επισήμανση και την ανιχνευσιμότητα σε όλα τα στάδια της διάθεσης στην αγορά. Η απαίτηση για περιορισμό της διάρκειας των αρχικών αδειών για ΓΤΟ κατά μέγιστο σε δέκα χρόνια. Υποχρεωτικές διαβουλεύσεις με την επιστημονική επιτροπή ή τις επιστημονικές επιτροπές. Υποχρεωτική διαβούλευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε ότι αφορά τις αποφάσεις έγκρισης για τη διασπορά των γενετικώς τροποποιημένων οργανισμών.

    Σχολιάζοντας τις αποφάσεις, η αρμόδια για το Περιβάλλον επίτροπος Μάργκοτ Βάλστρομ προτρέπει τα κράτη- μέλη να ευθυγραμμίσουν τάχιστα την εθνική τους νομοθεσία προς το νέο εγκεκριμένο πλαίσιο της ΕΕ που ρυθμίζει τη διασπορά των γενετικώς τροποποιημένων οργανισμών.

    [08] Διάκριση ελληνικών εταιριών σε ευρωπαϊκό διαγωνισμό

    10/4/2003 2:24:00 μμ

    Εξι ελληνικές επιχειρήσεις διακρίθηκαν στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό ''Great Place to Work'' όπου συμμετείχαν δέκα νικήτριες-εταιρίες του αντίστοιχου διαγωνισμού ''Οι πρωταθλητές-Οι επιχειρήσεις όπου αξίζει κανείς να δουλεύει στην Ελλάδα'', τον οποίο διοργάνωσε το ALBA. Στην τελετή ανακοίνωσης και βράβευσης των κορυφαίων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων όπου αξίζει κανείς να δουλεύει, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, βραβεύθηκαν συνολικά έξι ελληνικές επιχειρήσεις.

    Συγκεκριμένα, μεταξύ των δέκα καλύτερων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων συμπεριλαμβάνεται μία ελληνική, η φαρμακευτική Janssen Cilag SA, ενώ πέντε ακόμα ελληνικές επιχειρήσεις, οι Πειραιώς Direct Services ΑΕ, Nova Bank SA, SAP Hellas AE, Kraft Foods Hellas SA, και ΑΕ Τσιμέντων Τιτάν συγκαταλέγονται στις 100 καλύτερες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

    Οι δέκα καλύτεροι εργασιακοί χώροι σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι οι εξής (με αλφαβητική κατάταξη): Asda (Βρετανία, αλυσίδα λιανικών πωλήσεων), Caja Madrid (Ισπανία, τραπεζικές υπηρεσίες), Cloetta Fazer (Φινλανδία, εταιρία ζαχαροπλαστικής), Ferrari Maseratti Group (Ιταλία, αυτοκινητοβιομηχανία), Janssen Cilag (Ελλάδα, φαρμακοβιομηχανία), MBNA (Ιρλανδία, χρηματο-οικονομικές υπηρεσίες), Microsoft (Βέλγιο-Γαλλία-Γερμανία-Ιρλανδία, πληροφορική), Unimerco (Δανία, κατασκευή εργαλείων), VX Company (Ολλανδία, υψηλή τεχνολογία) και Winterheller Software (Αυστρία, πληροφορική).

    Η αξιολόγηση και επιλογή των καλύτερων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων έγινε με βάση τα ακόλουθα κριτήρια:

    α) την εμπιστοσύνη των εργαζόμενων στη διεύθυνση και στους άμεσους προϊστάμενους τους,

    β) το αίσθημα υπερηφάνειας που έχουν οι τελευταίοι για το έργο που επιτελούν και

    γ) το αίσθημα ικανοποίησης και ευχαρίστησης που έχουν οι εργαζόμενοι χάρη στις πολύ καλές συναδελφικές σχέσεις και την οικογενειακή ατμόσφαιρα της εταιρίας.

    Κατά τη διάρκεια της τελετής, απονεμήθηκαν ειδικά βραβεία από την Επίτροπο Κοινωνικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης Αννα Διαμαντοπούλου. Ειδικότερα, το βραβείο για τη Δια Βίου Εκπαίδευση απονεμήθηκε στη νομική εταιρία Hannes Shellman από τη Φινλανδία, το βραβείο για τη διαφορετικότητα στην Intel από την Ιρλανδία και το βραβείο για την Ισότητα των Δύο Φύλων στη φαρμακοβιομηχανία Schering AG από τη Γερμανία.

    Η χρηματοδότηση και στήριξη του διαγωνισμού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντάσσονται στο πλαίσιο πρωτοβουλιών του κεντρικού εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ, ο οποίος έχει στόχο να καταστήσει την Ευρώπη την πλέον ανταγωνιστική και δυναμική αγορά του κόσμου.

    [09] Ανανεώνεται για ένα χρόνο η θητεία του Ι. Διώτη

    10/4/2003 6:35:00 μμ

    Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης αποφάσισε την Πέμπτη, την ανανέωση για έναν ακόμα χρόνο της θητείας του εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωάννης Διώτη, στη θέση του αρμοδίου εποπτεύοντος εισαγγελέα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας.

    Το 11μελές Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο συνεδρίασε υπό την προεδρία του προέδρου του Αρείου Πάγου Γ. Κάπου και τη συμμετοχή του εισαγγελέα Αρείου Πάγου Ε. Κρουσταλάκη, αποφάσισε την ανανέωση της θητείας του Διώτη με ψήφους οκτώ έναντι τριών. Εισηγητής ήταν ο αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου Αγγ. Βασιλόπουλος.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνεδρίαση αναπτύχθηκαν αντίθετες απόψεις, τόσο για το θέμα της ανανέωσης, όσο και για τη χρονική της διάρκεια.

    Από τα οκτώ πλειοψηφούντα μέλη που τάχθηκαν υπέρ της ανανέωσης της θητείας, τα δύο πρότειναν ανανέωση της θητείας του Διώτη για ένα εξάμηνο και τα υπόλοιπα έξι τάχθηκαν υπέρ της ανανέωσης για ένα έτος.

    Οι τρεις που πρότειναν να μην παραταθεί η θητεία του Ιωάννη Διώτη, διατύπωσαν την άποψη ότι ο εισαγγελέας έχει μείνει πολλά χρόνια στη θέση αυτή και ότι ενδείκνυται να αντικατασταθεί από άλλον συνάδελφό του.

    Αντίθετα, οι οκτώ που πρότειναν την ανανέωση της θητείας υποστήριξαν ότι αν αντικατασταθεί ο Διώτης, θα χρειαστεί να παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα για την ενημέρωση του αντικαταστάτη του για τα τρέχοντα θέματα της τρομοκρατίας και τη στιγμή μάλιστα που η υπόθεση της τρομοκρατίας δεν έχει τερματισθεί.

    O Ι. Διώτης το 1994 τέθηκε επικεφαλής του επιστημονικού συμβουλίου του υπουργείου Δημοσίας Τάξης για θέματα τρομοκρατίας.

    Από το 1998 και μετά έχει τοποθετηθεί εποπτεύων εισαγγελέας της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.

    [10] Περί δολοφονίας Βρανόπουλου αύριο η δίκη

    10/4/2003 3:39:00 μμ

    Με την υπόθεση της δολοφονίας του πρώην διοικητή της Εθνικής Τράπεζας Μιχάλη Βρανόπουλου στις 24 Ιανουαρίου 1994 αναμένεται να ξεκινήσει αύριο η ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Η υπόθεση αναμένεται με ενδιαφέρον καθώς έχει κληθεί να καταθέσει ο πρώτος προστατευόμενος μάρτυρας που φέρει τον κωδικό ''Β1'', ο δεύτερος προστατευόμενος μάρτυρας είναι από την υπόθεση δολοφονίας του εφοπλιστή Κωστή Περατικού.

    Καταθέτει ο πρώτος προστατευόμενος μάρτυρας

    Η πρόβλεψη που έχει γίνει για τους προστατευόμενους μάρτυρες τους δίνει τη δυνατότητα να καταθέτουν από ειδικό χώρο πάνω από τη δικαστική αίθουσα ώστε στο δικαστήριο να ακούγεται μόνο η φωνή τους.

    Πάντως, σύμφωνα με το νόμο περί οργανωμένου εγκλήματος αν κάποιος παράγοντας της δίκης ζητήσει τη δημοσιοποίηση των στοιχείων του μάρτυρα το δικαστήριο είναι υποχρεωμένο να προβεί στην ανακοίνωσή τους.

    Ο πρόεδρος ζήτησε να παρευρίσκονται αύριο Παρασκευή στο δικαστήριο και οι μάρτυρες για τη βομβιστική επίθεση στα γραφεία του τηλεοπτικού σταθμού "Μega Channel".

    [11] Συνεχίζεται η αιματοχυσία στη Μέση Ανατολή

    10/4/2003 5:52:00 μμ

    Ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε την Πέμπτη στο κέντρο της Γάζας σε επίθεση ισραηλινών ελικοπτέρων που έβαλαν με πυραύλους εναντίον ενός αυτοκινήτου, ανέφεραν παλαιστινιακές νοσοκομειακές πηγές. Η ταυτότητα του θύματος δεν έγινε γνωστή προς το παρόν. Και στην Τουλκαρέμ δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και άλλοι δύο τραυματίστηκαν όταν μέλη επίλεκτης ισραηλινής στρατιωτικής μονάδας άνοιξαν πυρ εναντίον αυτοκινήτου στο οποίο επέβαιναν. Την Τρίτη, ένας αξιωματούχος της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς και έξι άλλοι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε παρόμοια ισραηλινή αεροπορική επίθεση στην Γάζα.

    Θανάσιμη συμπλοκή και στη βορειοδυτική Δυτική Όχθη

    Στο μεταξύ, ένοπλοι Παλαιστίνιοι άνοιξαν την Πέμπτη πυρ εναντίον ισραηλινής στρατιωτικής βάσης στην βορειοδυτική Δυτική Όχθη με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο στρατιώτες και να τραυματιστούν εννέα, μετέδωσε ο ισραηλινός ραδιοσταθμός. Και οι δύο ένοπλοι έχασαν τη ζωή τους κατά την διάρκεια της επίθεσης.

    Το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι δύο ένοπλοι από την Νάμπλους πραγματοποίησαν την επίθεση.

    [12] Αναβάλλεται η σύνοδος Μπλερ-Αχερν για τη Β. Ιρλανδία

    10/4/2003 5:58:00 μμ

    Οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας και της Ιρλανδίας Τόνι Μπλερ και Μπέρτι Αχερν αποφάσισαν να αναβάλουν τη σύνοδο που είχε προγραμματιστεί για σήμερα Πέμπτη με σκοπό την επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας για τη Βόρεια Ιρλανδία, δήλωσε εκπρόσωπος της ιρλανδικής κυβέρνησης. ''Η σύνοδος αναβλήθηκε'', τόνισε ο ίδιος και πρόσθεσε πως έπρεπε ακόμα να διευθετηθούν ορισμένα εκκρεμή ζητήματα.

    [13] Επίθεση αυτοκτονίας στη Βαγδάτη

    10/4/2003 7:46:00 μμ

    Αν και η γενική αίσθηση είναι ότι ο πόλεμος πλησιάζει τελειώνει, οι μάχες δεν σταματούν στα περίχωρα της Βαγδάτης. Δεκάδες πτώματα κείτονται στους δρόμους, ενώ οι αμερικανικές δυνάμεις συγκρούονται με ομάδες Ιρακινών, σε διάφορες περιοχές της πρωτεύουσας. Με εκρηκτικά ανατινάχθηκαν εξάλλου τα υπόγεια παλατιού του Σαντάμ ενώ συνεχίζονται οι λεηλασίες σε διάφορα εγκαταλελειμμένα κτήρια. Το απόγευμα σημειώθηκε επίθεση αυτοκτονίας στη Βαγδάτη κατά την οποία σκοτώθηκαν Αμερικανοί πεζοναύτες, ο αριθμός των οποίων ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί. Τουλάχιστον, 21 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις μάχες την τελευταία ημέρα.

    Οι Ιρακινοί ελέγχουν ακόμα πολλές περιοχές

    Μια αποθήκη πυρομαχικών στο προεδρικό συγκρότημα του μεγάρου της Δημοκρατίας στην Βαγδάτη, ανατίναξε ο αμερικανικός στρατός, σύμφωνα με ανταποκριτές του Γαλλικού πρακτορείου, που βρίσκονται στην περιοχή.

    Δεκάδες πτώματα, μεταξύ των οποίων και παιδιών, κείτονται στα πεζοδρόμια ή είναι εγκλωβισμένα σε απανθρακωμένα αυτοκίνητα στη συνοικία Ντούρα της Νότιας Βαγδάτης, σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου. Η δυσοσμία είναι ανυπόφορη και εθελοντές θάβουν τα πτώματα στην άκρη του δρόμου, όπως δήλωσε ο φωτογράφος.

    Νωρίτερα, στην ίδια περιοχή εικονολήπτης του πρακτορείου Ρόιτερ είδε 21 πτώματα αμάχων να κείτονται στους δρόμους, όπου σημειώθηκαν σφοδρές μάχες ανάμεσα σε Ιρακινούς μαχητές και τις αμερικανικές δυνάμεις.

    Σύμφωνα με έναν Αμερικανό αξιωματικό, μέλη των Φενταγίν του Σαντάμ Χουσεΐν, επιτέθηκαν σε αμερικανική αυτοκινητοπομπή, η οποία απάντησε στα πυρά. Αυτόπτες μάρτυρες υποστηρίζουν ότι οι αμερικανοί στρατιώτες, πιστεύοντας πως απειλούνται, άνοιξαν πυρ εναντίον αμάχων, που επέβαιναν σε αυτοκίνητα.

    Εξάλλου, αμερικανικά αεροσκάφη έπληξαν στόχους στη δυτική όχθη του ποταμού Τίγρη, όπου ομάδες μη Ιρακινών αράβων μαχητών φαίνεται ότι έχουν τον έλεγχο αρκετών περιοχών, σύμφωνα με πληροφορίες δημοσιογράφων. Πολλές εκρήξεις σημειώθηκαν, καθώς αμερικανικά αεροσκάφη πέταξαν επάνω από την περιοχή Αλ Μανσούρ της δυτικής Βαγδάτης. Δημοσιογράφος του Ρόιτερ ανέφερε ότι Αραβες μαχητές ελέγχουν δρόμους του Αλ Μανσούρ και άλλων συνοικιών της πόλης, έχοντας στήσει σημεία ελέγχου και δεν υπάρχει παρουσία αμερικανικών δυνάμεων στις περιοχές αυτές.

    Αμερικανοί πεζοναύτες ερεύνησαν το πρωί της Πέμπτης τέμενος στη Βαγδάτη, που βρίσκεται κοντά σε ένα από τα προεδρικά μέγαρα του Σαντάμ Χουσεΐν, καθώς πίστευαν ότι μέσα κρύβονταν ο Ιρακινός ηγέτης. Οι Αμερικανοί δέχτηκαν πυρά από τις ιρακινές δυνάμεις, με αποτέλεσμα ένας πεζοναύτης να σκοτωθεί και 13 να τραυματιστούν, όπως μετέδωσε απεσταλμένος του BBC.

    Στο μεταξύ, η γερμανική πρεσβεία και το γαλλικό πολιτιστικό κέντρο στην Βαγδάτη λεηλατήθηκαν από κατοίκους της πόλης, όπως μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

    Το νοσοκομείο αλ-Κίντι της Βαγδάτης δέχθηκε το πρωί επίθεση από ανθρώπους που θέλησαν να το λεηλατήσουν, ωστόσο ο αμερικανικός στρατός δεν επενέβη, όπως διαπίστωσαν δημοσιογράφοι.

    [14] Αμερικανικές εγγυήσεις σε Τουρκία για τους Κούρδους

    10/4/2003 6:09:00 μμ

    Αμεση ήταν η ανταπόκριση της Ουάσινγκτον, στην έντονη αντίδραση της Τουρκίας για την κατάληψη από τους Κούρδους της πόλης Κιρκούκ. "Μετά από επαφές με Τούρκους αξιωματούχους, οι αμερικανικές δυνάμεις θα αναλάβουν τον πλήρη έλεγχο της πόλης" δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αρι Φλάισερ. Είχε προηγηθεί η έντονη αντίδραση της Αγκυρας, που χαρακτήρισε απαράδεκτη την παρουσία στην Κιρκούκ, των Κούρδων μαχητών. Η Τουρκία, βλέπει πίσω από την κατάληψη της πόλης από τους Κούρδους, καλά συντονισμένες προσπάθειες για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους και φοβάται ενδεχόμενες αποσχιστικές τάσεις από τον κουρδικό πληθυσμό που βρίσκεται επί τουρκικού εδάφους.

    Α. Γκιουλ: Οι ΗΠΑ μας έδωσαν τις απαραίτητες εγγυήσεις

    Νωρίτερα, μιλώντας στο τουρκικό ραδιόφωνο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιουλ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ υποσχέθηκαν δια στόματος του Κόλιν Πάουελ, την αποχώρηση από την ιρακινή πόλη των Κούρδων πεσμεργκά.

    "Ο Κόλιν Πάουελ, έδωσε την υπόσχεση του, ότι σύντομα νέες αμερικανικές δυνάμεις, θα σταλούν στο Κιρκούκ, για να απομακρύνουν τους πεσμεργκά που βρίσκονται εκεί" είπε χαρακτηριστικά ο Αμπντουλάχ Γκιουλ, μιλώντας στο τουρκικό ραδιόφωνο.

    Τόνισε επίσης, ότι σύντομα θα σταλούν στην περιοχή τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις για να επιθεωρήσουν από κοντά τη διαδικασία αποχώρησης των Πεσμεργκά από την περιοχή.

    Νωρίτερα, εκατοντάδες Kούρδοι αντάρτες ξεχύθηκαν στη βόρεια ιρακινή πετρελαϊκή πόλη, χωρίς ιδιαίτερη αντίσταση από τις κυβερνητικές δυνάμεις, που εγκατέλειψαν την άμυνά της.

    Είχε προηγηθεί η κατάληψη από αμερικανικές και κουρδικές δυνάμεις δυο χωριών του Β. Ιράκ, του Μάχμουρ και του Αλτουν Κούπρι, που βρίσκονται κοντά στο Κιρκούκ.

    Σύμφωνα πάντως με τι δηλώσεις, κατοίκων του Κιρκούκ, στον Μαικλ Κολετ Χουάιτ, ανταποκριτή του Reuters, η αντίσταση των ιρακινών ήταν σχεδόν ανύπαρκτη ενώ όπως εκτιμούν οι κυβερνητικές δυνάμεις είτε κατέθεσαν τα όπλα είτε υποχώρησαν προς τα νότια.

    Σφίγγει ο κλοιός των Κούρδων και γύρω από τη Μοσούλη

    Την ίδια ώρα, ο κλοιός των Κούρδων μαχητών σφίγγει και γύρω από τη Μοσούλη, η οποία ωστόσο εξακολουθεί να παραμένει στα χέρια των Ιρακινών.

    Ο Χ. Ζεμπαρί, πολιτικός σύμβουλος του ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, Μ. Μπαρζανί δήλωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις και οι Κούρδοι μαχητές κατέλαβαν χθες την ορεινή θέση Μακλούμπ, περίπου 15 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Μοσούλης.

    [15] Κοινό μήνυμα Μπους-Μπλερ προς τους Ιρακινούς

    10/4/2003 6:52:00 μμ

    Τα χρήματα από το ιρακινό πετρέλαιο θα είναι δικά σας, θα συμβάλλουν στην δική σας ευημερία και σε αυτή των οικογενειών σας. Το νέο Ιράκ δεν θα διοικείται από την Μ. Βρετανία, ούτε από τις ΗΠΑ, αλλά από τον ιρακινό λαό, υπογραμμίζει ο Bρετανός πρωθυπουργός Τ. Μπλερ στο κοινό μήνυμά του με τον Aμερικανό πρόεδρο Τ. Μπους, που μεταδόθηκε στις 17.00 ώρα Ελλάδας από την ιρακινή τηλεόραση, μέσω ενός αραβόφωνου δικτύου το οποίο θα εκπέμπει από ένα αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος που θα πετάει πάνω από το Ιράκ. Οι δύο ηγέτες επιμένουν στο μήνυμα ιδιαίτερα στο ότι οι συμμαχικές δυνάμεις δεν πρόκειται να αποτελέσουν μία δύναμη κατοχής.

    ''Δεν θα παραμείνουμε ούτε μία ημέρα παραπάνω''

    ''Ο εχθρός μας είναι ο Σαντάμ (Χουσεΐν) και το καθεστώς του, όχι ο ιρακινός λαός. Οι δυνάμεις μας είναι φιλικές δυνάμεις και απελευθερωτές του ιρακινού λαού, όχι κατακτητές. Δεν θα παραμείνουν ούτε μία ημέρα περισσότερο από ό,τι είναι αναγκαίο'', αναφέρει ο Μπλερ στο μήνυμά του, αποσπάσματα του οποίου εξασφάλισε το Γαλλικό Πρακτορείο.

    ''Όλοι όσοι κατοικούν στην χώρα σας Κούρδοι, Σιίτες, Τουρκμένοι, Σουνίτες και άλλοι θα απαλλαγούν από τις τρομερές διώξεις. Αξίζετε να ζήσετε ως ένας ελεύθερος λαός. Υπόσχομαι σε κάθε Ιρακινό: Η χώρα σας θα είναι σύντομα ελεύθερη'', αναφέρει ο πρόεδρος Μπους που παράλληλα διαβεβαιώνει ότι οι δυνάμεις των Αμερικανών, Βρετανών και Αυστραλών στρατιωτών έλαβαν μέτρα για να προστατευτούν αθώοι πολίτες και άρχισαν την διανομή τροφίμων, νερού και φαρμάκων σε όσους έχουν ανάγκη.

    Υπόσχεση για μια αντιπροσωπευτική κυβέρνηση

    Παράλληλα ο πρόεδρος Μπους στο διαρκείας δυόμισι λεπτών μήνυμά του, αφού τονίζει ότι το ιρακινό καθεστώς βρίσκεται στα πρόθυρα εκδίωξής του από την εξουσία, υπόσχεται:

    ότι οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν στην ανάληψη της εξουσίας από μία κυβέρνηση ειρηνική και αντιπροσωπευτική η οποία θα προστατεύει τα δικαιώματα όλων των πολιτών

    και ότι θα γίνουν σεβαστές όλες οι θρησκευτικές παραδόσεις των Ιρακινών.

    Τα αποσπάσματα, στα αγγλικά με αραβικούς υπότιτλους, μεταδόθηκαν από αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα.

    Οι Ιρακινοί δεν είδαν το μήνυμα επειδή δεν έχουν ηλεκτρικό και τηλεόραση

    Πολλοί πάντως κάτοικοι της Βαγδάτης δεν μπόρεσαν να παρακολουθήσουν το τηλεοπτικό μήνυμα των κυρίων Μπους και Μπλέρ, επειδή η ιρακινή πρωτεύουσα δεν έχει ηλεκτρικό, και γιατί τα τρία κανάλια της τηλεόρασης έχουν διακόψει τις μεταδόσεις τους εδώ και πολλές ημέρες εξαιτίας των βομβαρδισμών των τηλεπικοινωνιακών κέντρων από τις συμμαχικές δυνάμεις.

    Το μήνυμα των Μπους και Μπλερ δημοσιοποιήθηκε νωρίτερα σε ΗΠΑ και Βρετανία.

    [16] Νεκρός στη Νατζάφ Ιρακινός σιίτης ηγέτης

    10/4/2003 6:31:00 μμ

    Στο τέμενος της ιερής πόλης Νατζάφ, δολοφονήθηκε, σύμφωνα με μέλος του οικογενειακού του περιβάλλοντος, ο ανώτερος Ιρακινός σιίτης ηγέτης, Αμπντούλ Ματζίντ Αλ Χόει. Η είδηση επιβεβαιώθηκε και από τον Αλί Τζαμπρ, μέλος του εδρεύοντος στο Λονδίνο, ιδρύματος Χοέι. Ο Ματζίντ ήταν γιος του τελευταίου Μεγάλου Αγιατολάχ αλ Χοέι, πνευματικού ηγέτη των Σιιτών του Ιράκ κατά την περίοδο του πολέμου του Κόλπου, το 1991. Η δολοφονία του Ματζίντ Αλ Χόει, θεωρείται δεδομένο ότι θα δημιουργήσει εντάσεις μεταξύ της ιρακινής πλειοψηφίας του σιιτικού πληθυσμού.

    [17] Φτάνει η επόμενη μέρα

    10/4/2003 6:27:00 μμ

    ''Το παιχνίδι τελείωσε'', δήλωσε ο πρεσβευτής του Ιράκ στον ΟΗΕ Μοχάμεντ Αλ Ντούρι, μιλώντας στο CNN. Ο κ. Αλ Ντούρι εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επικρατήσει ειρήνη και ο ιρακινός λαός στο τέλος της ημέρας θα χαρεί μια ειρηνική ζωή. Κοινή Σύνοδος Αμερικανών αξιωματούχων και εκπροσώπων της ιρακινής αντιπολίτευσης θα πραγματοποιηθεί στις 12 Απριλίου, κοντά στη Νασιρίγια, όπως προανήγγειλε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Ντικ Τσέϊνι, ωστόσο η μεγαλύτερη αντιπολιτευόμενη οργάνωση των Σιιτών, που εδρεύει στην Τεχεράνη, ανακοίνωσε πως θα μποϋκοτάρει τη συνάντηση. "Δεν πρόκειται να πάρουμε μέρος σε αυτή τη συνάντηση στη Νασιρίγια. Νομίζουμε ότι αυτή αποτελεί μέρος της διακυβέρνησης του Ιράκ από τον στρατηγό Γκάρνερ και δεν πρόκειται να πάρουμε μέρος σε αυτό το σχέδιο", δήλωσε ο Χαμίντ αλ-Μπαγιατί, εκπρόσωπος στο Λονδίνο του Ανωτάτου Συμβουλίου για την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ (SCIRI). Η κυβέρνηση Μπους έχει αναθέσει στον απόστρατο στρατηγό Τζέι Γκάρνερ τη διαχείριση των πολιτικών ζητημάτων στο Ιράκ, παράλληλα με την αμερικανική και βρετανική στρατιωτική παρουσία.

    Επιφυλακτικοί απέναντι στους Αμερικανούς

    Το Ανώτατο Συμβούλιο για την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ, που έχει την έδρα του στην Τεχεράνη και ελέγχεται από Ιρακινούς Σιίτες, είναι μία από τις μεγαλύτερες οργανώσεις, που άσκησαν αντιπολίτευση στο καθεστώς του Σαντάμ Χουσέιν.

    Εχει πάρει μέρος σε συναντήσεις με άλλες οργανώσεις της ιρακινής αντιπολίτευσης, αλλά πάντα διατηρούσε έντονες επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τις ΗΠΑ. Ο Χαμίντ αλ-Μπαγιατί δήλωσε στο Ρόιτερ ότι ο κύριος λόγος για τον οποίον η οργάνωσή του αντιτίθεται στα αμερικανικά σχέδια, είναι ότι οι ΗΠΑ προβλέπουν τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης χωρίς όμως να αναγνωρίζουν πλήρως την εθνική κυριαρχία του Ιράκ.

    "Θα μπορούσαμε να πάρουμε μέρος σε μία ιρακινή κυβέρνηση, αλλά δεν μπορούμε να συμμετέχουμε στην στρατιωτική διακυβέρνηση της χώρας", δήλωσε ο Χαμίντ αλ-Μπαγιατί. Αναλυτές επισημαίνουν ότι η συμμετοχή των Σιιτών του Ιράκ θα είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία των αμερικανικών σχεδίων για το μέλλον του Ιράκ.

    Ο Χαμίντ αλ-Μπαγιατί επισήμανε ότι ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης των Σιιτών, ο Μεγάλος Αγιατολάχ Αλί αλ-Σιστανί, δεν έχει εγκρίνει την αμερικανική παρουσία στο Ιράκ. Πρόσθεσε εξάλλου ότι ο ιρακινός λαός θα δώσει στις ΗΠΑ πολύ μικρό χρονικό περιθώριο για να παραχωρήσουν την πλήρη εξουσία στους Ιρακινούς.

    ''Οι ΗΠΑ στηρίζουν μέλη της ιρακινής αντιπολίτευσης''

    Απέρριψε την Τετάρτη ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, τις κατηγορίες ορισμένων μελών της ιρακινής αντιπολίτευσης σύμφωνα με τις οποίες η Ουάσινγκτον μεροληπτεί υπέρ του Αχμεντ Τσαλαμπί, ηγέτη του αντιπολιτευόμενου Εθνικού Ιρακινού Κογκρέσου, καθώς προετοιμάζει τη μεταπολεμική διακυβέρνηση του Ιράκ.

    Ο Ράμσφελντ επέμεινε μιλώντας στους δημοσιογράφους, ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πολλούς εκπροσώπους της αντιπολίτευσης, τόσο αυτούς που βρίσκονται στο Ιράκ όσο και τους εξόριστους, αλλά και τις κουρδικές οργανώσεις του βορρά και τα μέλη της σιιτικής αντίστασης στο νότο της χώρας.

    "Βοηθούμε ορισμένα άτομα να επιστρέψουν στο Ιράκ", είπε ερωτώμενος από δημοσιογράφους για το θέμα, που είχε η κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση του με τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων. Ο Τσαλαμπί θεωρείται ότι έχει την υποστήριξη του Πενταγώνου έναντι άλλων ηγετών της αντιπολίτευσης, που εκφράζουν φόβους, ότι η Ουάσινγκτον θα ορίσει γι αυτόν κυρίαρχο ρόλο κατά την περίοδο της ανοικοδόμησης της χώρας.

    [18] Στα χέρια μας το Κιρκούκ, λένε οι Κούρδοι

    10/4/2003 2:08:00 μμ

    ''Υπό έλεγχο'' βρίσκεται το Κιρκούκ, δήλωσε προς το πρακτορείο Ρόιτερ Kούρδος διοικητής. Εκατοντάδες Kούρδοι αντάρτες ξεχύθηκαν στη βόρεια ιρακινή πετρελαϊκή πόλη σήμερα, αφού οι κυβερνητικές δυνάμεις εγκατέλειψαν την άμυνά της, μετέδωσε ανταποκριτής του πρακτορείου Ρόιτερ από τα περίχωρα της πόλης. Κάτοικοι που βγαίνουν από το Κιρκούκ είπαν στον ανταποκριτή Μάικ Κόλετ-Χουάιτ πως οι στρατιώτες του ιρακινού στρατού είτε κατέθεσαν τα όπλα είτε υποχώρησαν προς το Τικρίτ στα νότια. Μέσα στην πόλη έγιναν ελάχιστες μάχες, πρόσθεσαν οι κάτοικοι. "Απαράδεκτη" θεωρεί η Τουρκία την παρουσία μόνιμης κουρδικής ένοπλης δύναμης στο Κιρκούκ, ενώ παρακολουθεί στενά την κατάσταση.

    Λεηλασίες σε κυβερνητικά κτίρια

    ''Υπήρξαν ανταλλαγές πυρών γύρω από την πόλη την Τετάρτη, αλλά όχι και μέσα σ' αυτή. Οι Ιρακινοί αποσύρθηκαν σήμερα το πρωί. Ο πληθυσμός ξεσηκώθηκε, μετά έφτασαν οι Κούρδοι μαχητές'', δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπάβι Γιασίν, ένας κάτοικος της πόλης.

    ''Οι Ιρακινοί έφυγαν σήμερα το πρωί. Μερικοί πεσμεργκά μπήκαν, μετά ο πληθυσμός ξεσηκώθηκε. Οι πεσμεργκά μπήκαν μαζικά πριν από περίπου μία ώρα, βρίσκονται πλέον στο κέντρο της πόλης'', διευκρίνισε ο Σαμάν Μαχμούντ Αμπντάλα, ένας άλλος κάτοικος του Κιρκούκ.

    Στην είσοδο της πόλης, η κατάσταση ήταν ήρεμη και δεν υπήρχε κανένα σημάδι μάχης, αλλά λεηλασίες φαινόταν να γίνονται σε κυβερνητικά κτίρια, διαπίστωσε η δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Στο δρόμο που οδηγεί στο κέντρο της πόλης, πολλοί πεσμεργκά δήλωσαν προς το Γαλλικό Πρακτορείο πως έχουν υπό τον έλεγχό τους τα κτίρια της διοίκησης στο κέντρο της πόλης.

    Το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV αναφέρθηκε σήμερα το πρωί στην κατάληψη του Κιρκούκ από Αμερικανούς στρατιώτες με τη βοήθεια κουρδικών δυνάμεων, προσθέτοντας πως οι ιρακινές δυνάμεις δεν πρόβαλαν καμιά αντίσταση.

    Επικαλούμενο την ανταποκρίτριά του, που μόλις είχε επιστρέψει από το Κιρκούκ, το NTV μετέδωσε πως οι πεσμεργκά γιορτάζουν τη νίκη τους πυροβολώντας στον αέρα στους δρόμους.

    Η Νεβίν Σουνγκούρ αναφέρθηκε επίσης σε σκηνές λεηλασιών. Σύμφωνα με την ίδια, οι αξιωματούχοι του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν εγκατέλειψαν την πόλη και δεν υπάρχει κανένα σημάδι αντίστασης.

    Τουρκία: Όχι υπό τον κουρδικό έλεγχο το Κιρκούκ

    Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ δήλωσε σήμερα πως η Τουρκία παρακολουθεί στενά την κατάσταση στο βόρειο Ιράκ ενώ κουρδικές και αμερικανικές δυνάμεις προήλαυναν προς το Κιρκούκ, για το οποίο η Τουρκία έχει δηλώσει πως δεν πρέπει να τεθεί υπό τον έλεγχο κουρδικών οργανώσεων.

    Οι ΗΠΑ, προσφέροντας ένα δισεκατομμύριο δολάρια στην Τουρκία, έχουν υπογραμμίσει πως οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δεν πρέπει να εισέλθουν στο βόρειο Ιράκ, κάτι που η Τουρκία λέει πως μπορεί να κάνει αν αισθανθεί πως απειλούνται τα συμφέροντά της εκεί.

    "Παρακολουθούμε τα πάντα πολύ στενά", δήλωσε ο Γκιούλ προς δημοσιογράφους στο υπουργείο Εξωτερικών. "Θα γίνει ό,τι είναι αναγκαίο. Διεξάγονται συνομιλίες. Η στάση της Τουρκίας στο θέμα αυτό είναι σαφής και φανερή".

    Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε προς το Ρόιτερ ότι η Τουρκία θεωρεί απαράδεκτο να υπάρξει στο Κιρκούκ μόνιμη παρουσία κούρδων μαχητών.

    Κούρδοι μαχητές μπήκαν σήμερα σ' αυτή τη βόρεια ιρακινή πόλη και φέρονται να την ελέγχουν πλήρως. "Δεν είναι σημαντικό αν οι Κούρδοι πεσμεργκά ενήργησαν αυθόρμητα και αποσυρθούν. Αλλά θα είναι απαράδεκτο αν παρέμεναν εκεί μονίμως", δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο αξιωματούχος αυτός.

    [19] Πάουελ: Κυρίαρχες οι ΗΠΑ στην αναδιαμόρφωση του Ιράκ

    10/4/2003 1:34:00 μμ

    Η Ουάσινγκτον θα διαδραματίσει τον κύριο ρόλο στην πολιτική αναδιαμόρφωση του Ιράκ, ενώ ο ΟΗΕ θα επικεντρωθεί στις ανθρωπιστικές αποστολές και τις προσπάθειες ανοικοδόμησης. Αυτό δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Los Angeles Τimes. ''Αφού ο συνασπισμός διέθεσε τα μέσα, ανέλαβε πολιτικούς κινδύνους και θυσίασε ζωές, θα διαδραματίσουμε τον κύριο ρόλο για κάποιο διάστημα ώστε η διαδικασία αυτή να λάβει μία μορφή'', εξηγεί ο Κόλιν Πάουελ.

    ''Δεν απειλούμε Συρία και Ιράν με πόλεμο''

    ''Θα διαδραματίσουμε κυρίαρχο ρόλο αλλά πιστεύουμε επίσης στην συμβολή της διεθνούς κοινότητας στην ανοικοδόμηση και την ανθρωπιστική βοήθεια'', διευκρινίζει.

    ''Η άποψη ορισμένων ότι τώρα που ο συνασπισμός τα έκανε όλα αυτά και ελευθέρωσε το Ιράκ -ευχαριστούμε πολύ, αποτραβηχτείτε και τώρα το Συμβούλιο Ασφαλείας θα είναι υπεύθυνο για όλα- είναι λανθασμένη'', λέει ο Αμερικανός υπουργός. Ωστόσο ''ίσως να χρειασθούν περισσότερες από μία αποφάσεις του ΟΗΕ για την πλαισίωση της μεταβατικής κυβέρνησης του Ιράκ, καθώς και για τις πωλήσεις πετρελαίου και την ανθρωπιστική βοήθεια μετά το τέλος του πολέμου", προσθέτει.

    Ο Κόλιν Πάουελ δηλώνει ότι οι προειδοποιήσεις της Ουάσινγκτον προς τη Συρία και το Ιράν δεν πρέπει να θεωρηθούν απειλές πολέμου. ''Πιστεύουμε ότι οι χώρες αυτές, η Συρία, το Ιράν και άλλες, πρέπει να αντιληφθούν ότι η ανάπτυξη όπλων μαζικής καταστροφής δεν είναι προς το συμφέρον τους'', λέει.

    ''Αυτό δεν σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσουν ένα πόλεμο, αλλά σημαίνει ότι ο κόσμος αλλάζει...Οι χώρες αυτές οφείλουν να σκεφτούν τις συνέπειες της συμπεριφοράς τους. Αλλά δεν σημαίνει ότι η μόνη συνέπεια που μπορεί να σκεφτεί ο πρόεδρος (των ΗΠΑ) είναι να καταφύγει στους στρατιωτικούς. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να δοθεί απάντηση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε'', προσθέτει.

    [20] Ο Σιράκ χαιρετίζει την πτώση του καθεστώτος Χουσεϊν

    10/4/2003 12:03:00 μμ

    Την ''ικανοποίησή του για την πτώση του δικτατορικού καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν και ευχήθηκε τον ταχύ τερματισμό των συγκρούσεων'', εξέφρασε ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από την προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας. ''Η Γαλλία, όπως όλες οι δημοκρατικές χώρες, χαιρετίζει την πτώση της δικτατορίας του Σαντάμ Χουσεΐν και εύχεται τον ταχύ τερματισμό των συγκρούσεων", σύμφωνα με την ανακοίνωση.

    "Είναι αναγκαίο να δημιουργηθούν οι συνθήκες οι οποίες θα αποκαταστήσουν την αξιοπρέπεια του ιρακινού λαού στις συνθήκες της επανακτηθείσας ελευθερίας'', τονίζει ο Σιράκ και προσθέτει ''είναι επείγον να επιτραπεί χωρίς καθυστέρηση η συγκέντρωση στο Ιράκ της ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλες τις μορφές της. Μόλις γίνει δυνατόν, έπειτα από την αναγκαία φάση της αποκατάστασης της ασφάλειας, το Ιράκ θα πρέπει να επανακτήσει μαζί με την νομιμοποίηση που θα δοθεί από τα Ηνωμένα Έθνη την πλήρη κυριαρχία του σε μία σταθεροποιημένη περιοχή''.

    [21] Ανοίγει το λιμάνι του Ουμ Κασρ

    10/4/2003 7:41:00 μμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Το πρώτο εμπορικό πλοίο, με την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, θα δεχθεί το λιμάνι του Ουμ Κασρ, σύμφωνα με το Βασιλικό Ναυτικό της Βρετανίας. "Το πλοίο Μάναρ, θα έρθει από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με 700 τόνους τρόφιμα" δήλωσε στο Reuters, ο Στιβ Τάταμ. Όπως είπε, θα ακολουθήσουν δυο πλοία από την Αυστραλία, τα οποία θα μεταφέρουν 28.000 τόνους σιταριού.

    [22] Εκκληση Ραφαρέν για πρωτοβουλία ΟΗΕ για το Ιράκ

    10/4/2003 7:40:00 μμ

    Ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Πιέρ Ραφαρέν απηύθυνε έκκληση για να ψηφιστεί μια απόφαση για το Ιράκ στον ΟΗΕ, ''μόλις αποκατασταθεί η ασφάλεια'' και επεσήμανε ότι το ''πολυπολικό'' όραμα της Γαλλίας ''το μοιράζονται σε μεγάλο βαθμό'' οι χώρες του Συμβουλίου Ασφαλειας. "Είμαστε αποφασισμένοι μόλις τεθεί υπο έλεγχο η κατάσταση και αποκατασταθεί η ασφάλεια, να γίνουν στον ΟΗΕ διαβουλεύσεις που θα επικενρωθούν στις δυνατότητες οικοδόμησης ενός μέλλοντος για το Ιράκ'', δήλωσε στη διάρκεια συνόδου στη Γερουσία για τη υποβολή ερωτήσεων προς την κυβέρνηση.

    Ο κ. Ραφαρέν δήλωσε: "δεσμευόμαστε να ενεργήσουμε με τέτοιον τρόπο ώστε το συντομότερο δυνατό, να υπάρξει στο Ιράκ σταθεροποίηση και ο ιρακινός λαός να μπορέσει να έχει θεσμούς που θα ελέγχει ο ίδιος για να διασφαλίσει το μέλλον του".

    [23] Ιράν και Συρία να παίξουν ρόλο στο Ιράκ θέλει το Λονδίνο

    10/4/2003 4:19:00 μμ

    Να μην προσφέρει βοήθεια στο ιρακινό καθεστώς και να συνεργαστεί πλήρως με τον ιρακινό λαό και τις δυνάμεις του αμερικανό-βρετανικού συνασπισμού κάλεσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο τη Συρία. ''Ελπίζουμε πως οι ενέργειες στις οποίες συμμετείχε η Συρία (στο Ιράκ) δεν ήταν αντιπαραγωγικές'', δήλωσε ο Στρο μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων. ''Αν όμως έτσι συμβαίνει, περιμένουμε από τη Συρία να σταματήσει κάθε βοήθεια προς το ιρακινό καθεστώς και να συνεργαστεί πλήρως με το λαό του Ιράκ και με τις δυνάμεις του συνασπισμού'', δήλωσε ο Στρο. Η δήλωσή του Στρό έρχεται σε αντίθεση με εκείνη του Αμερικανού υπουργού Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ, ο οποίος προειδοποίησε τον περασμένο μήνα τη Συρία και το Ιράν να μην ανακατευθούν στον πόλεμο στο Ιράκ.

    Αντίθεση με δηλώσεις Ράμσφελντ

    Ο Βρετανός υπουργός δήλωσε ακόμη πως τόσο η Συρία όσο και το Ιράν πρέπει να βοηθήσουν στην οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος στο μεταπολεμικό Ιράκ. ''Είναι σημαντικό να διατηρηθεί ο διάλογος και με τις δύο αυτές χώρες'', δήλωσε προς τη βουλή ο Στρο. ''Η Συρία και το Ιράν έχουν τώρα την ευκαιρία να διαδραματίσουν ρόλο στην οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος για το Ιράκ''.

    Η δήλωσή του έρχεται σε αντίθεση με εκείνη του ''ιέρακος'' Αμερικανού υπουργού Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ, ο οποίος προειδοποίησε τον περασμένο μήνα τη Συρία και το Ιράν να μην ανακατευθούν στον πόλεμο στο Ιράκ, ενώ την Τετάρτη δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν στοιχεία πως η Δαμασκός πιθανόν να βοηθάει συγγενείς και υποστηρικτές του ιρακινού προέδρου Σαντάμ Χουσεΐν να διαφύγουν.

    Την ερχόμενη εβδομάδα μεταβαίνει στον Κόλπο ο Bρετανός ΥΠΕΞ

    Ο Τζακ Στρο δήλωσε επίσης πως την ερχόμενη εβδομάδα θα μεταβεί στον Κόλπο για να επισκεφθεί εκεί έναν αριθμό χωρών. Ο ίδιος πρόσθεσε πως ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάικ Ο' Μπράιεν θα μεταβεί στη Συρία και το Ιράν. Ο βρετανός υπουργός δεν διευκρίνισε πότε ακριβώς θα γίνουν οι επισκέψεις αυτές.

    Ο Στρο επέμεινε επίσης πως τόσο η Βρετανία όσο και οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν την έκδοση νέων αποφάσεων από τον ΟΗΕ για την επιβεβαίωση των ιρακινών συνόρων, τη διασφάλιση ταχείας ανθρωπιστικής αρωγής και την εγκαθίδρυση μιας μεταπολεμικής διοίκησης.

    ''Υποστηρίζουμε τον έγκαιρο σχηματισμό μιας ιρακινής προσωρινής αρχής η οποία σταδιακά θα αναλάβει κυβερνητικά καθήκοντα'', δήλωσε. ''Ο συνασπισμός θα πρέπει να εργαστεί με τον ΟΗΕ για την εγκαθίδρυση αυτού του σώματος''. ''Η αρχή που μας καθοδηγεί είναι πως το συντομότερο δυνατόν το Ιράκ θα πρέπει να κυβερνηθεί από τον ίδιο τον ιρακινό λαό'', πρόσθεσε ο Στρο.

    [24] Πτώματα Ιρακινών κείτονται στη νοτιοδυτική Βαγδάτη

    10/4/2003 3:07:00 μμ

    φωτο αρχείου

    Είκοσι ένα πτώματα Ιρακινών στρατιωτών και αμάχων κείτονται στην περιοχή Ντούρα της νοτιοδυτικής Βαγδάτης όπου σημειώθηκαν μάχες με τις αμερικανικές δυνάμεις, δήλωσε εικονολήπτης του πρακτορείου Ρόιτερς. Ο Aχμεντ Μπαχάντου δήλωσε πως είδε Αμερικανούς στρατιώτες να περισυλλέγουν τα πτώματα κατά μήκος ενός αυτοκινητόδρομου που οδηγεί από την Ντούρα, όπου υπάρχει ένα διυλιστήριο, στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης. Επίσης, αυτόπτες μάρτυρες είπαν πως είδαν σφοδρές μάχες να διεξάγονται ανάμεσα σε ιρακινούς μαχητές και τις αμερικανικές δυνάμεις. Πρόσθεσαν πως τα αμερικανικά στρατεύματα έχουν ήδη απομακρύνει πολλά πτώματα που κείτονταν κατά μήκος του δρόμου. Ο δημοσιογράφος του Ρόιτερ Χάλεντ Γιακούμπ Οουέις δήλωσε πως στην περιοχή εξακολουθούν να πέφτουν σποραδικοί πυροβολισμοί.

    Πέντε άμαχοι νεκροί και έξι τραυματίες στη βόρεια Βαγδάτη

    Στο μεταξύ, αυτόπτες μάρτυρες που ρωτήθηκαν από δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου είπαν πως πέντε άμαχοι σκοτώθηκαν και έξι τραυματίσθηκαν σε μάχες που σημειώθηκαν την Πέμπτη το πρωί κοντά σε τέμενος στη βόρεια Βαγδάτη.

    Οι συγκρούσεις αυτές μεταξύ Αμερικανών πεζοναυτών και ιρακινών μαχητών φαίνεται πως είχαν τελειώσει τις πρώτες απογευματινές ώρες στη συνοικία του τζαμιού Αανταμίγια, κοντά σε ένα μέγαρο του Σαντάμ Χουσεΐν.

    Αμερικανός αξιωματικός είχε ανακοινώσει νωρίτερα πως ένας Αμερικανός πεζοναύτης σκοτώθηκε και 13 τραυματίσθηκαν στις συγκρούσεις αυτές. Σύμφωνα με τους κατοίκους της συνοικίας, στις μάχες πήραν μέρος ιρακινές παραστρατιωτικές μονάδες και άραβες εθελοντές.

    Οι κάτοικοι δήλωσαν επίσης πως καταστράφηκαν ένα αμερικανικό άρμα μάχης και ένα αμερικανικό θωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού.

    [25] Στις ΗΠΑ αύριο ο Χριστοδουλάκης

    10/4/2003 4:36:00 μμ

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης αναχωρεί την Παρασκευή για την Ουάσινγκτον, όπου το Σαββατοκύριακο θα συμμετάσχει, ως προεδρεύων του Eurogroup και του ΕCOFIN, στις συνεδριάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του G7. Στη συνεδρίαση του G7 θα συζητηθεί η πορεία και οι εξελίξεις της παγκόσμιας οικονομίας και είναι πιθανό η συζήτηση να επεκταθεί στο είδος των διαρθρωτικών αλλαγών που χρειάζεται κάθε οικονομία. Θα συζητηθεί επίσης η ένταξη στην πορεία ανάπτυξης και άλλων χωρών. Είναι πολύ πιθανό επίσης να τεθεί το θέμα της ανασυγκρότησης του Ιράκ, για την οποία η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα εκφράσει ο Έλληνας υπουργός, είναι ότι προέχει η διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας, για την οποία η ΕΕ έχει ήδη εγκρίνει ποσό 100 εκ. ευρώ. Στη συνάντηση του ΔΝΤ ο κ. Χριστοδουλάκης θα προωθήσει τη θέση της ΕΕ για μεγαλύτερη στήριξη της αναδιάρθρωσης του χρέους των φτωχών χωρών.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 10 April 2003 - 16:55:13 UTC