Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-04-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οργή Ντενκτάς για το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας
  • [02] ΕΣΗΕΑ: Βράβευση πολεμικών ανταποκριτών
  • [03] Η Greenpeace στέλνει μήνυμα ειρήνης με αερόστατο
  • [04] Ανακριβές το δημοσίευμα των Φαϊνάνσιαλ, λέει η ελληνική κυβέρνηση
  • [05] Επαφές Καραμανλή με Μαρτένς, Παπαδόπουλο, Κληρίδη
  • [06] Ζάππειο Μέγαρο: Μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές
  • [07] Αιφνιδιαστική παραίτηση του πρωθυπουργού του Λιβάνου
  • [08] Νιγηρία: Η αντιπολίτευση απορρίπτει τα εκλογικά αποτελέσματα
  • [09] Τηλεφωνική επικοινωνία Σιράκ- Μπους
  • [10] Επιβεβαιώνει ο Ράμσφελντ ότι κλείνει ο πετρελαιαγωγός Ιράκ-Συρίας
  • [11] Γεφυρώνεται το χάσμα Γερμανίας - Βρετανίας
  • [12] Ναι μεν... αλλά Πάουελ για την τουρκική στάση στον πόλεμο
  • [13] Βομβαρδισμοί βάσεων των ''Μουτζαχεντίν του λαού''
  • [14] ΗΠΑ: Δεν θέλουμε τον ΟΗΕ στην έρευνα για απαγορευμένα όπλα
  • [15] Μπους: Βεβαία η νίκη επί του Ιράκ, αλλά όχι πλήρης
  • [16] Χριστοδουλάκης: Δεν θα υπάρξει άλλη ρύθμιση για πανωτόκια
  • [17] Αρση βαρών: Ικανοποιητική η παρουσία Χατζίδη-Κυριλλίδη

    [01] Οργή Ντενκτάς για το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας

    15/4/2003 10:40:00 μμ

    Να μην παραστεί στην τελετή υπογραφής της συνθήκης προσχώρησης, κάλεσε τον Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο Ραούφ Ντενκτάς. Χολωμένος, από το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Κυπριακό και την απόδοση των ευθυνών για το ναυάγιο της Χάγης στον ίδιο προσωπικά, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δήλωσε ότι η Τουρκία έχει τα δικά της συμφέροντα και θα ενεργήσει σύμφωνα με αυτά. Θετικό χαρακτήρισε η ελληνική κυβέρνηση το ψήφισμα του ΟΗΕ, ενώ η Αγκυρα εξέφρασε την έντονη αντίδρασή της. "Η διαδικασία στο Κυπριακό, είναι πλέον μονόδρομος" τόνισε από την πλευρά του ο ειδικός απεσταλμένος για το Κυπριακό, Τόμας Γουέστον και κάλεσε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη να ανταποκριθεί θετικά στις εκκλήσεις των Ηνωμένων Εθνών.

    Δυσφορία της Αγκυρας για το ομόφωνο ψήφισμα

    Την έντονη δυσαρέσκεια της εξέφρασε η Αγκυρα, για το ομόφωνο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Τα δεκαπέντε μέλη του ΣΑ κατηγόρησαν τον Τουρκοκύπριο ηγέτη για την αποτυχία της Χάγης, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι με την αρνητική του στάση απέτρεψε τις δυο πλευρές να φθάσουν σε συμφωνία για ταυτόχρονα δημοψηφίσματα.

    ''Δεν είναι δυνατό να αποδεχτούμε την επιφόρτιση της ευθύνης σε μία μόνο πλευρά'' αναφέρει ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

    Στην ίδια υπογραμμίζεται, ότι η Τουρκία μέσα στο πλαίσιο της καλής πρόθεσης του Γ.Γ των Ηνωμένων Εθνών έχει υποστηρίξει τις προσπάθειες για την εξεύρεση μιας δίκαιας και μόνιμης λύσης στο κυπριακό''.

    "Για να επιτευχθεί λύση στο Κυπριακό, θα πρέπει να βοηθήσει και η ελληνοκυπριακή πλευρά" δήλωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

    Νωρίτερα, μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Τ. Ερνογάν αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτημα σχετικά με το κατά πόσο η Τουρκία κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης.

    Δε δέχθηκε επίσης να απαντήσει και στο κατά πόσον ο ίδιος ως πρωθυπουργός της Τουρκίας έκανε αυτά που διακήρυττε για λύση του προβλήματος στην Κύπρο.

    Ιδιαίτερα ικανοποιητικό το ψήφισμα για την ελληνική πλευρά

    Θετικό χαρακτήρισε η ελληνική κυβέρνηση το ψήφισμα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, με δηλώσεις του εκπροσώπου του Υπουργείου των Εξωτερικών Πάνου Μπεγλίτη.

    "Για μας είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικό το ψήφισμα, γιατί επαναβεβαιώνει τη διαδικασία επίλυσης του πολιτικού προβλήματος στο πλαίσιο του ΟΗΕ, καθώς και τις καλές υπηρεσίες του Γενικού Γραμματέα" δήλωσε ο κ. Μπεγλίτης.

    Ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι με το ψήφισμα αυτό του Συμβουλίου Ασφαλείας "αποδεικνύεται ότι η διεθνής κοινότητα στηρίζει τη διαδικασία εντός του πλαισίου του ΟΗΕ για τη λύση του πολιτικού προβλήματος, παρά τις προσπάθειες της Τουρκίας για αποδιεθνοποίηση του Κυπριακού.

    Όπως ανέφερε, μετά την υπογραφή της Πράξης Προσχώρησης, θα συνεχιστεί η προσπάθεια από το Γενικό Γραμματέα και θα εξαρτηθεί από την πολιτική βούληση της τουρκοκυπριακής κοινότητας και του κ. Ντενκτάς να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις".

    Εμφανίσθηκε δε, αισιόδοξος ότι το παράθυρο ευκαιρίας παραμένει ανοιχτό, παρά το αδιέξοδο της Χάγης.

    [02] ΕΣΗΕΑ: Βράβευση πολεμικών ανταποκριτών

    15/4/2003 10:20:00 μμ

    Ο Απόστολος Κακλαμάνης και

    Κώστας Βαξεβάνης

    Μέσα σε φορτισμένο κλίμα, παρουσία εκπροσώπων της πολιτικής ζωής της χώρας, τιμήθηκαν τη Τρίτη από την ΕΣΗΕΑ, οι Έλληνες δημοσιογράφοι και τεχνικοί που κάλυψαν τον πόλεμο στο Ιράκ. Συγκινητική ήταν η στιγμή όταν ο β' αντιπρόεδρος και προεδρεύων της ΕΣΗΕΑ, Πάνος Σόμπολος, κάλεσε το ακροατήριο να κρατήσει ενός λεπτού σιγή εις μνήμην των 12 δημοσιογράφων που έχασαν την ζωή τους στο Ιράκ, εκτελώντας το καθήκον τους. Αρκετοί από τους βραβευθέντες αφιέρωσαν τη διακρισή τους στους νεκρούς συναδέλφους τους. Η εκδήλωση κορυφώθηκε με την ομιλία του Νίκου Καραντηνού προέδρου της Ένωσης Αντιστασιακών Δημο/φων που χαιρέτισε τα ''νέα παιδιά'' της ελληνικής δημοσιογραφίας και το έργο τους που του θύμισαν τους Κώστα Παπαδάκη, ρεπόρτερ του Ελληνοιταλικού πολέμου του '40 και Κώστα Βιδάλη, που δολοφονήθηκε από παρακρατικούς, κατά την διάρκεια δημοσιογραφικής αποστολής του.

    Τιμήθηκαν δημοσιογράφοι και τεχνικοί

    Eλένη Καλογεροπούλου

    Οι δημοσιογράφοι που τιμήθηκαν και εκ των οποίων ορισμένοι βρίσκονται ακόμα στην Βαγδάτη, είναι οι: Γ. Γεωργιάδης, Γ.Φιλιππάκης (Αlter), Eλένη Καλογεροπούλου (Alpha), Ευτυχία Πενταράκη (Star), Κώστας Βαξεβάνης, Μπίκας Χαράλαμπος, Πάνος Χαρίτος (ΕΡΤ), Μαρία Καρχιλάκη,Σωτήρης Δανέζης, Γ. Κανελλάκης (Mega), Ν. Βαφειάδης, Aργύρης Ντινόπουλος (Antenna), Γ. Διακογιάννης ( ΤΑ ΝΕΑ).

    Οι τεχνικοί που τιμήθηκαν είναι οι: Δημήτρης Ράμμος, Ηλίας Σαββόπουλος (Star), Στάμος Προύσαλης, Mανώλης Δημελάς, Aλέξης Πονσέ (Mega), Κώστας Παπαδάτος, Στέλιος Λοχαϊτης (Alpha), Αλέξης Μπάρζος (ΕΡΤ), Κώστας Λιλιάμτης, Γρηγόρης Φιλίππου (Αntenna), Αλμασάμπρε Σάμπρι (Alter).

    Tα βραβεία επέδωσαν ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, οι αντιπρόεδροι της Βουλής, Κώστας Γείτονας, Ντίνος Βρεττός και Παναγιώτης Σγουρίδης, καθώς και μέλη του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ.

    Χαιρετιστήριο μήνυμα απέστειλαν ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής, η γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, και ο πρόεδρος του ΣΥΝασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος.

    Δηλώσεις

    Ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης δήλωσε: ''Τιμούμε σήμερα την δημοσιογραφία, που εκπροσωπείται από τους πολλούς και όχι από τους λίγους που αμαυρώνουν ένα επάγγελμα που σε αυτές τις περιπτώσεις δικαιούται πραγματικά όποιος το ασκεί να λέει ότι ασκεί λειτούργημα. Εμείς πιστεύουμε, σ' αυτόν τον κόσμο και ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους και τους καλούμε και ελπίζουμε ότι θα αγωνίζονται για να μην έρθει η ώρα που θα χάνουν μαζί με τα ονειρά τους και την προσωπικοτητά τους''.

    ''Σ' αυτόν τον πόλεμο, η δημοσιογραφία πλήρωσε μεγάλο φόρο αίματος'', ανέφερε ο κ. Κακλαμάνης.

    ''Το ρεπορτάζ είναι η τελευταία γνήσια μορφή δημοσιογραφίας και γίνεται μόνο από τον τόπο που λαμβάνουν χώρα τα γεγονότα'', τόνισε ο β' αντιπρόεδρος και προεδρεύων της ΕΣΗΕΑ, Πάνος Σόμπολος.

    Ενώ, δεν παρέλειψε να τονίσει με ιδιαίτερη έμφαση ότι οι ''παραινέσεις'' και οι ''υποδείξεις'' προς τους δημοσιογράφους ''ξένων και ελληνικών κέντρων'', έπεσαν στο κενό.

    ''Οφείλουμε συγχαρητήρια στους έλληνες δημοσιογράφους που δούλεψαν κάτω από κινδύνους και στάθηκαν χρήσιμοι για την διαμόρφωση της κοινής γνώμης καθώς δεν ήταν 'ενσωματωμένοι δημοσιογράφοι', και μέσα από όλα τα προβλήματα έδοσαν τον καλύτερο εαυτό τους'', επεσήμανε ο γραμματέας επικοινωνίας και μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης.

    ''Σας θαυμάζω πολύ, συνάδελφοι γιατί τολμήσατε να κάνετε πράγματα που ονειρεύονται πολλοί δημοσιογράφοι'', ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Θοδωρής Ρουσσόπουλος.

    ''Δεν είναι μόνο το κουράγιο να μείνει κανείς σε μια τέτοια περιοχή και να κινδυνεύει η ζωή του, το κουράγιο να αφήσει πίσω οικογένεια, παιδιά, φίλους, συγγενείς. Δεν είναι καθόλου λίγο όταν υπηρετεί κανείς ένα αγαθό, όπως είναι το αγαθό της ενημέρωσης. Αυτό που δώσατε πάνω από όλα, εκτός από την ποιοτική ενημέρωση, ήταν ένα ισχυρό επιχείρημα στους ρομαντικούς της δημοσιογραφίας, ότι δεν είναι μόνο επάγγελμα αλλά πάνω απ' όλα λειτούργημα και γι' αυτό θέλω να σας ευχαριστήσω'', τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ.

    ''Ζήσαμε τραγικές στιγμές που δεν είναι οι πρώτες, καθώς είχαν προηγηθεί η Γιουγκοσλαβία και το Αφγανιστάν, και στις οποίες ένας ολόκληρος λαός σφαγιάστηκε, δυστυχώς και με την συμμετοχή της Ελλάδας, αλλά και άλλων χωρών που ναι μέν ήσαν κατά του πολέμου, αλλά "αφανώς", πήραν μέρος σε αυτόν'', ανέφερε ο υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ, Μάκης Μαϊλης.

    ''Για μάς είστε από την 'εδώ πλευρά' μιας σύγκρουσης που εξελίσσεται στον κόσμο και που μπορεί να δούμε και πολλά άλλα επεισόδια από δώ και πέρα'', είπε ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ, Νίκος Βούτσης, για να συνεχίσει λέγοντας ότι ''είστε από την από 'δώ πλευρά' διότι σ' αυτή τη σύγκρουση πάντοτε υπάρχει η αντιπαράθεση ανάμεσα στην μνήμη και τη λήθη, την αλήθεια και την παραπληροφόρηση, την εικονική πραγματικότητα και την πραγματικότητα την ίδια''.

    ''Μέσα από την σημερινή εκδήλωση αναδεικνύεται το ήθος και η συνέπεια, ενός σοβαρού λειτουργήματος που απέδειξε ότι έχει στόχο, μέσα από τους φορείς του που θέτουν σε κίνδυνο την ζωή τους, την ανάδειξη της αντικειμεενικής αλήθειας που είναι αξία της δημοκρατίας'', υπογράμμισε στην δική του παρέμβαση ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας.

    ''Οι έλληνες δημοσιογράφοι με την πληροφόρηση που παρείχαν, στάθηκαν στο ύψος τους, τήρησαν το αναγκαίο για την ύπαρξη δημοκρατικής και πολιτισμένης κοινωνίας και διεθνούς νομιμότητας, σε στιγμές που ζήσαμε την στυγνή παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας και την εξουθένωση του Ανθρώπου'', τόνισε ο εισαγγελέας εφετών, Ευάγγελος Κρουσταλλάκης.

    ''Ο πόλεμος δεν είναι μόνο στην Βαγδάτη και για την στάση που κράτησαν οι δημοσιογράφοι εκεί μας τίμησαν και μας έκαναν περήφανους, αλλά υπάρχει ένας καθημερινός πόλεμος στον οποίο μπορεί να μην κινδυνεύει η ζωή μας, αλλά κινδυνεύουν, καμία φορά, η δουλειά μας και τα συμφέροντα μας και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να τα θυσιάσουμε καμία φορά και τα δύο στο σκοπό αυτό'', τόνισε η γραμματέας της ΕΣΗΕΑ, Νανά Νταουντάκη.

    [03] Η Greenpeace στέλνει μήνυμα ειρήνης με αερόστατο

    15/4/2003 8:35:00 μμ

    Με το σύνθημα "Ενωθείτε για την Ειρήνη" γραμμένο πάνω σε ένα αερόστατο, με φόντο το βράχο της Ακρόπολης, η Greenpeace κάλεσε τους αρχηγούς κρατών και τους εκατοντάδες επισήμους από όλο τον κόσμο που βρίσκονται στην Αθήνα, να θέσουν ως προτεραιότητα την ειρήνη και το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. Το αερόστατο που αναπαριστούσε την υδρόγειο, μετέφερε ένα μήνυμα ελπίδας και υπενθύμισε την ανάγκη δέσμευσης των ευρωπαίων αρχηγών κρατών στο στόχο της διεθνούς ειρήνης.

    Η ΕΕ πρέπει να αποδείξει την προσήλωση της στην ειρήνη

    "Η μονομερής επέμβαση των ΗΠΑ στο Ιράκ απειλεί τόσο το Διεθνές Δίκαιο όσο και τον ίδιο το ρόλο των Ηνωμένων Εθνών. Οι Ευρωπαίοι πρωθυπουργοί καλούνται να αποδείξουν την προσήλωσή τους στην ειρήνη", τόνισε ο Νίκος Χαραλαμπίδης, διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace.

    "Οι όποιες μονομερείς λύσεις και αποφάσεις δυναμιτίζουν την παγκόσμια ασφάλεια και προετοιμάζουν το έδαφος για τις επόμενες πολεμικές συγκρούσεις. Η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης δείχνει την πίστη κάποιων κρατών στη συνεργασία και το Διεθνές Δίκαιο."

    Η Greenpeace πιστεύει ότι, για να εξουδετερωθεί αυτή η απειλή για την παγκόσμια ειρήνη, πρέπει:

    Τα Ηνωμένα Έθνη να αναλάβουν άμεσα τον έλεγχο της κατάστασης στο Ιράκ. Το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν πρέπει με κανένα τρόπο να νομιμοποιήσει την εισβολή.

    Οι ηγέτες των κρατών πρέπει να εξασφαλίσουν ότι οι ΗΠΑ δεν θα επαναλάβουν το ατόπημα.

    Οι ηγέτες των κρατών πρέπει να επιβάλουν στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να επιστρέψει στο τραπέζι της διεθνούς συνεργασίας, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, για την ειρηνική επίλυση των προβλημάτων. Η εφαρμογή των Διεθνών Συμφωνιών για τον περιορισμό και την εξάλειψη των όπλων μαζικής καταστροφής πρέπει να αποτελέσει το πρώτο και άμεσο βήμα.

    "Η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την ταυτόχρονη παρουσία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Αναν, πρέπει να αποτελέσει υπόσχεση ελπίδας για ένα μέλλον που στηρίζεται στη διεθνή συνεργασία και το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. Οι ουσιαστικές πρωτοβουλίες της διευρυμένης Ευρωπαϊκής Ένωσης θα δείξουν κατά πόσο αυτή είναι έτοιμη να διαδραματίσει ενεργό ρόλο για την παγκόσμια ειρήνη" καταλήγει η ανακοίνωση της οικολογικής οργάνωσης.

    [04] Ανακριβές το δημοσίευμα των Φαϊνάνσιαλ, λέει η ελληνική κυβέρνηση

    15/4/2003 7:57:00 μμ

    Εντονη ήταν η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης για το δημοσίευμα των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, το οποίο αναφέρει ότι δεν συνεργάζεται με το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, δεδομένου ότι η κ. Κάρλα ντελ Πόντε είχε ζητήσει ραντεβού από τον κ. Παπανδρέου ο οποίος ως τώρα δεν της το έχει δώσει. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, δήλωσε ότι το δημοσίευμα είναι ιδιαίτερα ανακριβές, επισημαίνοντας ότι ''η Ελλάδα βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με το δικαστήριο της Χάγης και είναι γνωστό πως το πρόγραμμα του κ. Παπανδρέου είναι εντυπωσιακά βεβαρυμένο την τελευταία περίοδο λόγω της κρίσης στο Ιράκ. Ο κ. Παπανδρέου βρέθηκε ελάχιστα στην Ελλάδα'' τόνισε ο κ. Πρωτόπαπας και πρόσθεσε πως ''η συνάντηση θα γίνει, θέλησή μας είναι να συνεργαστούμε πλήρως και είμαστε στη διάθεση του διεθνούς δικαστηρίου''.

    Εκκρεμεί η συνάντηση Παπανδρέου-Ντελ Πόντε, δηλώνει το υπ. Εξωτερικών

    Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Πάνος Μπεγλίτης, επιβεβαίωσε ότι η εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τα εγκλήματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία Κάρλα Ντελ Πόντε ζήτησε να συναντηθεί με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου υπό την ιδιότητά του ως Προεδρεύοντος του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ για να συζητήσουν σχετικά με τα θέματα της συνεργασίας των χωρών των Βαλκανίων και κυρίως της Σερβίας με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

    Ο κ. Μπεγλίτης πρόσθεσε ότι σε κάθε περίπτωση η διαθεσιμότητα και η βούληση για συνάντηση και ανταλλαγή απόψεων υπάρχει και εξέφρασε την πεποίθηση ότι πολύ σύντομα θα βρεθεί μια κοινά αποδεκτή ημερομηνία για να γίνει αυτή η συνάντηση. Αρα, είπε ο κ. Μπεγλίτης, αυτά που εγράφησαν και οποιαδήποτε άλλα σενάρια, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Η πραγματικότητα συνδέεται μόνο με την πρακτική αδυναμία ανεύρεσης μιας κοινά αποδεκτής ημερομηνίας για τη συνάντηση αυτή, κατέληξε.

    Τι αναφέρει το δημοσίευμα των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς

    Το ολοσέλιδο δημοσίευμα των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, αναφέρεται στις σχέσεις που φέρεται να είχε η Αθήνα και η Λευκωσία με την κυβέρνηση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στην πρώην Γιουγκοσλαβία. "Ο ΟΗΕ ανησυχεί για τη στάση της Αθήνας απέναντι στα εγκλήματα πολέμου", είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος ανταπόκρισης της Κέριν Χόουπ από την Αθήνα, στην οποία αναφέρεται ότι "η Ελλάδα υποστήριζε τα καθεστώτα του Μιλόσεβιτς και του Κάρατζιτς".

    Εμμέσως πλην σαφώς η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η Ελλάδα αγνόησε αίτημα των εισαγγελέων του διεθνούς ποινικού δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία να συναντηθούν με τις ελληνικές αρχές, πληροφορία που διέψευσε κατηγορηματικά η Αθήνα.

    Ο Μιλόσεβιτς κατηγορείται για τη μεταφορά τεράστιων χρηματικών ποσών από το Βελιγράδι σε τράπεζες στην Ελλάδα μεταξύ των οποίων η Ευρωπαϊκή Λαϊκή Τράπεζα (θυγατρική της Λαϊκής Τράπεζας της Κύπρου που ελέγχεται σε σημαντικό βαθμό από την HSBC).

    ύμφωνα πάντα με τους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, οι έρευνες του διεθνούς δικαστηρίου προσανατολίζονται και προς "πρώην ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών που πιστεύεται ότι βοήθησε το καθεστώς Μιλόσεβιτς να παραβιάσει το εμπάργκο του ΟΗΕ". Επικαλούμενη πηγές των Ηνωμένων Εθνών, η εφημερίδα αναφέρει ότι "ακόμη δεν έχουν κατατεθεί έγγραφα και στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών που θα μπορούσαν να ρίξουν φως στην παραβίαση, από ελληνικές εταιρείες, του εμπάργκο που είχε επιβάλλει ο ΟΗΕ".

    Η ανταποκρίτρια εκτιμά ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους "η Ελλάδα διατηρούσε στενούς πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς με τα καθεστώτα Μιλόσεβιτς και Κάρατζιτς ήταν η στήριξη που της παρείχαν στη διαμάχη της για το όνομα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας". Η ίδια αναφέρει ακόμη ότι "ο Μιλόσεβιτς είχε γιοτ στην Ελλάδα, ο Κάρατζιτς επισκέπτονταν τη χώρα με πρόσκληση συνδικάτων που ελέγχονται από τους σοσιαλιστές, ελληνικές εταιρείες έστελναν προϊόντα πετρελαίου στη Σερβία, ενώ η κρατική βιομηχανία όπλων προμήθευε τους Σερβοβόσνιους με διόπτρες νυκτός.

    Η ανταποκρίτρια των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς αναφέρεται ακόμη σε "σύνδεση του δικηγορικού γραφείου του Ελληνοκύπριου ηγέτη, Τάσσου Παπαδόπουλου, με δίκτυο χρηματοδότησης του Μιλόσεβιτς".

    Η Κέριν Χόουπ αναφέρει ότι "ενώ η Κύπρος προετοιμάζεται για την ένταξη στην ΕΕ είναι αμφίβολο αν οι κυπριακές αρχές είναι αποφασισμένες να ελέγξουν τις λεγόμενες υπεράκτιες (offshore) επιχειρήσεις".

    Η ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Αθήνα υποστηρίζει ότι το δικηγορικό γραφείο του προέδρου της Κύπρου βρίσκεται στο επίκεντρο διαμάχης που ξέσπασε όταν δυο Σέρβοι τραπεζίτες επιχείρησαν να εντοπίσουν έγγραφα κυπριακών υπεράκτιων εταιρειών που εμπλέκονται σε παραβίαση των κυρώσεων του ΟΗΕ. "Εάν τα έγγραφα δεν βρεθούν, συνεργάτες του κυρίου Παπαδόπουλου μπορεί να αντιμετωπίσουν κατηγορίες απάτης και συνεργίας" αναφέρεται στο κείμενο.

    Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι ο πρώην πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης αγνόησε αίτημα της εισαγγελέως του διεθνούς ποινικού δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία, Κάρλα Ντελ Πόντε να εξετάσει σχετικά έγγραφα που έχει στη διάθεσή του το γραφείο του κυρίου Παπαδόπουλου. Η Κέριν Χόουπ σχολιάζει ότι ελάχιστοι Ελληνοκύπριοι θα τολμούσαν να τα βάλουν με τον κ. Παπαδόπουλο, "τον γνωστότερο δικηγόρο του νησιού και εξέχων μέλος της ολιγάριθμης πολιτικής και οικονομικής ελίτ της χώρας", όπως λέει χαρακτηριστικά.

    [05] Επαφές Καραμανλή με Μαρτένς, Παπαδόπουλο, Κληρίδη

    15/4/2003 10:13:00 μμ

    Εκτακτη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος πραγματοποιείται στην Αθήνα. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, παρέθεσε απόψε δείπνο εργασίας σε πρωθυπουργούς και αρχηγούς κομμάτων του ΕΛΚ. Ο κ. Καραμανλής στις δηλώσεις που έκανε μαζί με τον πρόεδρο του ΕΛΚ κ. Μαρτένς τόνισε ότι στη νέα εποχή που ανοίγεται για την Ευρώπη των ''25'', η Ελλάδα πρέπει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο ως παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή, σημειώνοντας ότι οι Έλληνες πολίτες θα πρέπει να αισθάνονται τόσο ασφαλείς όσο και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι πολίτες.

    Ο κ. Μαρτένς από την πλευρά του, τόνισε ότι η Ευρώπη θα βρει την Ιθάκη της, κάνοντας λογοπαίγνιο με το όνομα του εστιατορίου όπου δόθηκε το δείπνο, και επεσήμανε πως υπάρχουν σοβαρά θέματα που απασχολούν τη νέα ενωμένη Ευρώπη και αφορούν μεταξύ άλλων την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την ενδυνάμωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τη διαμόρφωση μιας κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας.

    Ανάγκη να προωθηθούν διαρθρωτικές αλλαγές

    Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι η Ευρώπη πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της, με δεδομένο ότι η συνέλευση για το μέλλον της Ευρώπης δεν έχει σημειώσει πρόοδο. Ζητάμε να ενσωματωθούν ισχυρές δεσμεύσεις αλληλεγγύης και αμοιβαίας βοήθειας σε εξωτερικές απειλές, είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Καραμανλής αναφερόμενος στη διεύρυνση τόνισε την ανάγκη να προωθηθούν διαρθρωτικές αλλαγές, τόσο στην ΕΕ όσο και στην Ελλάδα, ώστε να κατοχυρωθεί η θέση της χώρας μας και να επιτευχθεί η ουσιαστική σύγκληση.

    Ο πρόεδρος του ΕΛΚ σημείωσε ότι θα πρέπει να δούμε και είναι εξαιρετικά σημαντικό, την περαιτέρω διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τα Βαλκάνια.

    Παράλληλα, ο κ. Μαρτένς εξήρε το ρόλο του Κώστα Καραμανλή ως αντιπροέδρου του ΕΛΚ, αλλά και για τα αποτελέσματα της πρωτοβουλίας που είχε αναλάβει για τον εκδημοκρατισμό των Δυτικών Βαλκανίων.

    Στο δείπνο συμμετείχαν ο Αυστριακός Καγκελάριος Βόλφγκανγκ Σούσελ, και οι πρωθυπουργοί της Γαλλίας Ζαν Πιερ Ραφαρέν, της Ισπανίας Χοσέ Μαρία Αθνάρ, της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι, της Πορτογαλίας Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόσο, της Ολλανδίας Πέτερ Γιαν Μπαλκενέντε, της Μάλτας Εντουαρντ Φένες Αντάμι, της Σλοβακίας Μίκουλας Ντζουρίντα, η υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Ανα Παλάθιο, οι επίτροποι της ΕΕ Λογιόλα ντε Παλάθιο και Μισέλ Μπαρνιέ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Βίλφριντ Μαρτένς.

    Ημέρα χαράς για όλους τους Ελληνες η 16η Απριλίου

    Νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΝΔ είχε συνάντηση με τον πρώην πρόεδρο της Κύπρου Γλαύκο Κληρίδη και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η 16η Απριλίου, όπου η Κύπρος εντάσσεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί μέρα χαράς για όλους τους Έλληνες και επιβεβαίωση των αγώνων και των θυσιών του κυπριακού ελληνισμού. Επίσης, ευχαρίστησε τον πρόεδρο Κληρίδη για τις σημαντικές υπηρεσίες που προσέφερε και διαβεβαίωσε τον κ. Παπαδόπουλο για τη συμπαράσταση της ΝΔ.

    Κυρίαρχη επιδίωξή μας, είπε ο κ. Καραμανλής, είναι από εδώ και στο εξής οι Κύπριοι πολίτες να αισθάνονται το ίδιο ασφαλείς όσο και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι πολίτες.

    Η αυριανή μέρα, σημείωσε, όπως και κάθε μέρα θα αποτελεί ευκαιρία για την Τουρκία και τους Τουρκοκυπρίους να αναλογίζονται το κόστος της αδιαλλαξίας τους και της μη ευρωπαϊκής συμπεριφοράς τους.

    Ο κ. Καραμανλής εξέφρασε την άποψη ότι είναι εφικτή μία βιώσιμη και λειτουργική λύση στο Κυπριακό, στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου και της νέας εποχής που ανοίγει για την Ευρώπη.

    [06] Ζάππειο Μέγαρο: Μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές

    15/4/2003 7:57:00 μμ

    Λίγες ώρες πριν από την έναρξη του Ατυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά και την υπογραφή της συνθήκης προσχώρησης των 10 νέων μελών της Ε.Ε, μπαίνουν και οι τελευταίες πινελιές στο χώρο του Ζαππείου Μεγάρου. Κόκκινη ζώνη, έχει κηρυχθεί το προαύλιο του και η πρόσβαση επιτρέπεται αμιγώς στα λιγοστά άτομα που έχουν εργασία. Στον ίδιο χώρο αλλά και μέσα στο Ζάππειο Μέγαρο γίνονται επιθεωρήσεις από αστυνομικά όργανα για λόγους ασφαλείας. Επίσκεψη στο χώρο του Ζαππείου, πραγματοποίησε νωρίτερα το απόγευμα ο υφυπουργός Τύπου και ΜΜΕ, Τηλέμαχος Χυτήρης.

    Μπροστά από το Ζάππειο Μέγαρο, έχουν τοποθετηθεί συνολικά 41 σημαίες, από τις 40 χώρες της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης καθώς και η σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Δεξιά του Ζαππείου και παράλληλα με τους κίονες έχουν τοποθετηθεί οι σημαίες μελών της Ε.Ε. κατά αλφαβητική σειρά της κάθε χώρας, ενώ αριστερά έχουν τοποθετηθεί οι σημαίες των υποψηφίων χωρών με σειρά που καθορίστηκε ανάλογα με την ημερομηνία υποβολής της αίτησής τους για ένταξη στην Ε.Ε.

    Απέναντι από τις σημαίες των υποψηφίων χωρών έχουν τοποθετηθεί μαζί με την ελληνική και οι σημαίες των άλλων ευρωπαϊκών χωρών που θα συμμετάσχουν στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη και βεβαίως μεταξύ αυτών και των υποψηφίων χωρών, συμπεριλαμβανομένων και των υποψηφίων χωρών του δεύτερου και τρίτου κύματος (Βουλγαρία, Ρουμανία και Τουρκία).

    [07] Αιφνιδιαστική παραίτηση του πρωθυπουργού του Λιβάνου

    15/4/2003 10:46:00 μμ

    O Ραφίκ Αλ Χαρίρι

    Την παραίτηση του από τον πρωθυπουργικό θώκο, υπέβαλε, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Ραφίκ Αλ Χαρίρι. Την είδηση επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της λιβανέζικης προεδρίας, ο οποίος ανέφερε ότι αύριο ο πρόεδρος θα έχει συνομιλίες με τους βουλευτές της χώρας για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Αδιευκρίνιστοι παραμένουν μέχρι στιγμής οι λόγοι που οδήγησαν σε παραίτηση τον Ραφίκ Χαρίρι και το κατά πόσο αυτή συνδέεται με τα πυρά που έχουν εξαπολύσει τον τελευταίο καιρό οι ΗΠΑ κατά της Συρίας.

    Πηγή: Reuters

    [08] Νιγηρία: Η αντιπολίτευση απορρίπτει τα εκλογικά αποτελέσματα

    15/4/2003 7:44:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Νιγηρία ανακοίνωσαν σήμερα ότι απορρίπτουν την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών του περασμένου Σαββάτου που δίδουν σημαντικό προβάδισμα στο κόμμα του προέδρου της χώρας Ολουσεγκούν Ομπάσαντζο. Επειτα από έκτακτες συνομιλίες στην πρωτεύουσα Αμπούζα, αξιωματούχοι οι οποίοι εκπροσωπούν 28 κόμματα ζήτησαν την ανάληψη δράσης από την Ανεξάρτητη Εθνική Εκλογική Επιτροπή. Ωστόσο τα αντιπολιτευόμενα κόμματα δεν απείλησαν να μποϊκοτάρουν τις προεδρικές και περιφερειακές εκλογές της 19ης Απριλίου.

    Αιματηρές συγκρούσεις και καταγγελίες για νοθεία

    "Συναντηθήκαμε και εξετάσαμε τη διεξαγωγή των εκλογών και το συμπέρασμά μας είναι ότι οι εκλογές αυτές όπως διεξήχθησαν από την Ανεξάρτητη Εθνική Εκλογική Επιτροπή είχαν πολλά ψεγάδια και τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν είναι πάρα πολύ πλαστά'', δήλωσε ο εκπρόσωπος των κομμάτων Ντον Ιτίμπετ.

    ''Κατά συνέπεια απορρίψαμε τα εκλογικά αποτελέσματα στο σύνολό τους'', πρόσθεσε, μιλώντας εξ ονόματος της ομάδας που είναι γνωστή ως Διάσκεψη των Νιγηριανών Πολιτικών Κομμάτων.

    Τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βίαια επεισόδια καθώς ευρείες ήταν οι αναφορές για νοθεία.

    Ως το μεσημέρι της Τρίτης, η INEC είχε ανακοινώσει τους νικητές των 247 εδρών από τις 360 της Βουλής των Αντιπροσώπων, δίδοντας 142 έδρες στο Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (PDP) του Ομπάσαντζο.

    [09] Τηλεφωνική επικοινωνία Σιράκ- Μπους

    15/4/2003 10:41:00 μμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Τηλεφωνική επικοινωνία διάρκειας είκοσι λεπτών είχαν νωρίτερα σήμερα το απόγευμα ο Γάλλος και ο Αμερικανός πρόεδρος. Οι Ζακ Σιράκ και Τζορτζ Μπους συζήτησαν για πρώτη φορά από τις 7 Φεβρουαρίου, για την κατάσταση στο Ιράκ. Ο Γάλλος πρόεδρος κατέστησε σαφές στον Αμερικανό ομόλογό του τη βούληση της χώρας του να ενεργήσει με ρεαλιστικό τρόπο επί διαφόρων θεμάτων σχετικά με το Ιράκ, όπως τον αφοπλισμό του, την επιβολή κυρώσεων, το σχηματισμό κυβέρνησης, τη διαχείριση του πετρελαϊκού πλούτου.

    Φλάισερ: ''Επαγγελματική'' η τηλεφωνική επικοινωνία

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Αρι Φλάισερ, χαρακτήρισε την τηλεφωνική επικοινωνία του Τζορτζ Μπους, με τον Ζακ Σιράκ, "επαγγελματική". Οπως ανέφερε ο κ. Φλάισερ η συνομιλία, που έγινε μετά από πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου, επικεντρώθηκε "σε πολλά θέματα" μεταξύ των οποίων το Ιράκ, η Συρία και το Μεσανατολικό.

    Οσον αφορά τη Συρία, ο Αμερικανός εκπρόσωπος είπε ότι ο Τζ. Μπους και ο Ζ. Σιράκ "συμφώνησαν ότι η Δαμασκός δεν πρέπει να δεχτεί τους ηγέτες" του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν.

    [10] Επιβεβαιώνει ο Ράμσφελντ ότι κλείνει ο πετρελαιαγωγός Ιράκ-Συρίας

    15/4/2003 10:32:00 μμ

    Οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας στο Ιράκ διέκοψαν τη λειτουργία του πετρελαιαγωγού από το Ιράκ στη Συρία. Το γεγονός επιβεβαίωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τρίτη, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, ο οποίος πρόσθεσε ότι αυτό έγινε ''επειδή παραβιαζόταν από το προηγούμενο ιρακινό καθεστώς το διεθνές εμπάργκο κατά του Ιράκ'', με την εξαγωγή στη Συρία, μέσω του παραπάνω αγωγού, ποσοτήτων ιρακινού πετρελαίου. Αναφερόμενος στην παρουσία ιρακινών πυραύλων Σκούντ στο δυτικό Ιράκ, ο Ντ. Ράμσφελντ επεσήμανε ότι απ' όλα τα στοιχεία που έχει υπόψη του κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

    Στη διάρκεια του Πολέμου στον Κόλπο στην αρχή του 1991 περίπου 40 ιρακινοί πύραυλοι Σκουντ εκτοξέυτηκαν από το δυτικό Ιράκ εναντίον στόχων στο Ισραήλ, προκαλώντας δύο θανάτους Ισραηλινών αμάχων και αρκετούς τραυματισμούς.

    Για το θέμα του στρατιωτικού ελέγχου των αμερικανοβρετανικών δυνάμεων στο Ιράκ μετά και την πτώση του Τικρίτ, γενέτειρας του Χουσεΐν, ο Ράμσφελντ ανέφερε ότι γίνεται πράγματι έφοδος σε μερικές πόλεις και χωριά, ώστε ''το καθεστώς Χουσεΐν να εκλείψει και από την τελευταία γωνία στο Ιράκ''.

    [11] Γεφυρώνεται το χάσμα Γερμανίας - Βρετανίας

    15/4/2003 9:58:00 μμ

    Προσπάθεια να γεφυρώσουν το χάσμα που δημιουργήθηκε στις σχέσεις τους με τον πόλεμο στο Ιράκ, καταβάλλουν Βρετανία και Γερμανία. Σε συνάντηση που είχαν νωρίτερα σήμερα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ με τον Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ, υπογράμμισαν το ρόλο κλειδί που έχει ο ΟΗΕ στην ανοικοδόμηση του Ιράκ. Στη συνέχεια, οι δυο ηγέτες επαναβεβαίωσαν τη σημασία των υπερατλαντικών σχέσεων που έχουν επιδεινωθεί από την ιρακινή κρίση. "Είμαστε απολύτως σύμφωνοι για να αναγνωρίσουμε τη σημασία των υπερατλαντικών σχέσεων", δήλωσε ο Τόνι Μπλερ, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου. "Οι υγιείς υπερατλαντικές σχέσεις είναι αναγκαίες και σημαντικές", συμπλήρωσε απο την πλευρά του ο Γκέρχαρντ Σρέντερ.

    [12] Ναι μεν... αλλά Πάουελ για την τουρκική στάση στον πόλεμο

    15/4/2003 8:24:00 μμ

    Ιδιαίτερα επικριτικός για την αρχική στάση που τήρησε η Τουρκία στο θέμα του πολέμου του Ιράκ εμφανίσθηκε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, μιλώντας στο Κέντρο Ξένων Ανταποκριτών της Ουάσινγκτον. Σημείωσε ωστόσο, ότι η αλλαγή πολιτικής της Αγκυρας τις τελευταίες εβδομάδες και η απόφαση της να συνεργαστεί, είναι αυτή που στο τέλος θα ληφθεί υπόψη από την Ουάσινγκτον.

    Πάουελ: Υπόδειγμα δημοκρατικού μουσουλμανικού κράτους η Τουρκία

    Πρόσθεσε επίσης, ότι παρά τα αρχικά προβλήματα, οι δυο χώρες παραμένουν στενοί σύμμαχοι και η Τουρκία αποτελεί παράδειγμα δημοκρατικού μουσουλμανικού κράτους εκφράζοντας την ελπίδα ότι σύντομα και με το Ιράκ θα συμβαίνει κάτι ανάλογο.

    Ο επικεφαλής της αμερικανικής Διπλωματίας, τόνισε ότι η Τουρκία όπως και άλλες γειτονικές προς το Ιράκ χώρες θα κληθούν να προσφέρουν τις απόψεις τους για το μέλλον της χώρας.

    [13] Βομβαρδισμοί βάσεων των ''Μουτζαχεντίν του λαού''

    15/4/2003 11:44:00 μμ

    Οι βρετανικές και αμερικανικές δυνάμεις βομβάρδισαν βάσεις των "Μουτζαχεντίν του λαού" στο Ιράκ, της κυριότερης ένοπλης αντιπολιτευόμενης οργάνωσης του Ιράν, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του αμερικανικού γενικού επιτελείου, στρατηγός Ρίτσαρντ Μάγερς, επιβεβαιώνοντας τις δηλώσεις που είχε κάνει νωρίτερα ο εκπρόσωπος της πρεσβείας της Βρετανίας στην Τεχεράνη. "Βομβαρδίσαμε ορισμένες βάσεις των Μουτζαχεντίν και θα συνεχίσουμε να καταδιώκουμε ορισμένα μέλη" αυτής της οργάνωσης. "Είναι πιθανόν ορισμένοι να παραδοθούν σύντομα στις συμμαχικές δυνάμεις", πρόσθεσε ο Μάγερς, χωρίς να διευκρινίσει πότε και πού έγιναν οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί.

    Ο εκπρόσωπος της βρετανικής πρεσβείας, Αντριου Γκρίνστοκ, είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η οργάνωση αυτή ήταν τμήμα των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων και αποτελούσε εμπόδιο στις συμμαχικές επιχειρήσεις.

    Οι "Μουτζαχεντίν του λαού'', που συμμετείχαν στην ανατροπή του Σάχη το 1979, εκδιώχθηκαν από το Ιράν τη δεκαετία του 1980 και κατέφυγαν σε άλλες χώρες, κυρίως στο Ιράκ, όπου διέθεταν πολλές βάσεις και χιλιάδες άνδρες με βαρύ οπλισμό. Από εκεί συνέχισαν τον αγώνα τους κατά του ισλαμιστικού καθεστώτος, με επιθέσεις και δολοφονίες στο έδαφος του Ιράν.

    [14] ΗΠΑ: Δεν θέλουμε τον ΟΗΕ στην έρευνα για απαγορευμένα όπλα

    15/4/2003 8:24:00 μμ

    Οι Αμερικανοί παραμένουν πεπεισμένοι ότι υπάρχουν όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, αλλά θεωρούν ακατάλληλη τη συμμετοχή στις έρευνες εκπροσώπων του ΟΗΕ ή οποιουδήποτε άλλου εκτός από τους στρατιωτικούς που βρίσκονται εκεί, ανακοίνωσε η Αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (CENTCOM). "Σήμερα, οι έρευνές μας διεξάγονται υπό στρατιωτικό έλεγχο και δεν θα ήταν κατάλληλο να προστεθεί οποιοσδήποτε σε αυτήν την εξίσωση'', δήλωσε ο ταξίαρχος Βίνσεντ Μπρουκς κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων στο αρχηγείο της CENTCOM στο Κατάρ, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο πρόσκλησης εκπροσώπων του ΟΗΕ για να λάβουν μέρος στις έρευνες. Προσθέτοντας ωστόσο ότι μόλις βρεθούν τα όπλα αυτά η περαιτέρω διαδικασία θα διατηρηθεί όσο πιο ανοιχτή γίνεται.

    Σημαντικότερη επιτυχία μας η κατάρρευση του Σαντάμ

    ''Θα πρέπει να είναι κανείς πολύ υπομονετικός'', σημείωσε ο Μπρουκς, λέγοντας ότι ''υπάρχουν άνθρωποι που γνωρίζουν πράγματα για το πρόγραμμα αυτό, αλλά θα χρειαστεί χρόνος για να φτάσουμε σε αυτούς''.

    Ερωτηθείς, αν η μη εύρεση όπλων μαζικής καταστροφής θα μπορούσε να αμαυρώσει την επιτυχία της αμερικανικής επέμβασης στο Ιράκ, ο Μπρουκς απάντησε: ''Πάντα λέγαμε ότι θα πρέπει να απαλλαγούμε από αυτό το καθεστώς... Αυτός λοιπόν είναι ο πρώτος λόγος της επιτυχίας'' των επιχειρήσεών μας στο Ιράκ.

    Μια άλλη ''επιτυχία'', κατέληξε, είναι ότι ''επετεύχθη η αποφυγή της χρήσης (αυτών των όπλων) εναντίον των στρατευμάτων μας''.

    [15] Μπους: Βεβαία η νίκη επί του Ιράκ, αλλά όχι πλήρης

    15/4/2003 8:12:00 μμ

    Η νίκη επί του Ιράκ είναι βεβαία, όχι όμως πλήρης, εκτίμησε σήμερα ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους. "Πιστεύω ότι ένα ελεύθερο Ιράκ θα χρησιμεύσει ως παράδειγμα ελευθερίας και προόδου για το σύνολο της Μέσης Ανατολής", τόνισε προσθέτοντας ότι πρόκειται επίσης για ένα "πολύ σημαντικό γεγονός στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας". "Το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν δεν υπάρχει πλέον. Ο κόσμος είναι πιο σίγουρος σήμερα και οι τρομοκράτες έχασαν ένα σύμμαχο", σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος. Οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν τους Ιρακινούς να συμμετάσχουν σε μια "αντιπροσωπευτική κυβέρνηση που θα σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα", πρόσθεσε ο Μπούς, διευκρινίζοντας οτι "αυτό το έργο θα απαιτήσει προσπάθειες και θα πάρει χρόνο".

    [16] Χριστοδουλάκης: Δεν θα υπάρξει άλλη ρύθμιση για πανωτόκια

    15/4/2003 6:37:00 μμ

    Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να προχωρήσει σε οποιαδήποτε νέα νομοθετική ρύθμιση του ζητήματος των ανατοκισμών, αλλά αντιθέτως θεωρεί βλαπτική τη συνεχή ανακίνηση του θέματος - επανέλαβε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας, Νίκος Χριστοδουλάκης, απαντώντας σε επερώτηση της Νέας Δημοκρατίας. Αντιθέτως, όπως είπε, ο Υπουργός, το βάρος θα πέσει στην αυστηρή τήρηση της ισχύουσας νομοθεσίας, ύστερα απο συνεργασία μεταξύ της Τράπεζας της Ελλάδος, των τραπεζών και των οφειλετών. Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλάκη, ''σε καμία περίπτωση δεν έχει υπάρξει η παραμικρή εμφάνιση δανειολήπτη που να ισχυριστεί ότι δεν εξυπηρετείται και δεν ωφελείται με τις ρυθμίσεις''.

    Ανέβηκαν οι τόνοι

    Αντίθετα, ''στα στεγαστικά δάνεια, η μέση επιβάρυνση ήταν 29000 ευρώ και έπεσε στο 41% δηλαδή στις 12.000 ευρώ και στα επιχειρηματικά δάνεια, η μέση οφειλή ήταν 210.000 ευρώ και έπεσε στις 80.000 ευρώ (38%). Η πραγματική τομή έγινε στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, όπου το μέσο δάνειο ήταν 770.000 ευρώ και έπεσε στο 25% του αρχικώς οφειλόμενου ποσού, αποδεικνύοντας τη μεγάλη έκταση των ευνοϊκών ρυθμίσεων που έκανε η κυβέρνηση. Για τα αγροτικά, ή μέση τιμή ήταν στα 12.000 ευρώ και σχεδόν ο ένας στους δύο έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία της ρύθμισης με την Αγροτική Τράπεζα''.

    ''Πάνω από 9.000 δανειολήπτες της Αγροτικής Τράπεζας, έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ρύθμισης - και στο υπόλοιπο τραπεζικό σύστημα, περίπου ο ένας στους έξι. Και αν δεν υπήρχαν όλες αυτές οι πολύ συχνές αναδιφήσεις του θέματος, που δημιουργούν προσδοκία για νέες παρεμβάσεις, πολύ περισσότεροι θα είχαν σπεύσει'', ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών.

    Βεβαίως, ''δεν αποκλείεται να υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις που είναι δυσερμήνευτες και δυσεπίλυτες. Έχουμε εντοπίσει περιπτώσεις και δίνουμε τις διευκρινήσεις που χρειάζεται, ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή. Και εμείς και η Τράπεζα της Ελλάδας και οι Τράπεζες, κάνουν ό,τι δυνατόν'', είπε ο κ. Χριστοδουλάκης.

    Έτσι, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε στην προτροπή του Κώστα Μητσοτάκη να αποκτήσει νομοθετική ισχύ η ερμηνευτική εγκύκλιος του Ιουνίου του 2001 του υπουργείου Οικονομικών, (η οποία, σύμφωνα με τους επερωτώντες βουλευτές, παρερμηνεύεται από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα), ενώ απέναντι στο σχόλιο του πρώην Πρωθυπουργού, ότι ''η ΑΤΕ είναι η πιο αμαρτωλή από τις Τράπεζες'', ο κ. Χριστοδουλάκης απάντησε ότι ''η ΑΤΕ καταβάλλει προσπάθεια βελτίωσης προς όφελος του αγροτικού κοινού''.

    Ο υπουργός Οικονομίας, σημείωσε επίσης ότι ''από τα 3,2 δις ευρώ που οφείλονται στις Τράπεζες, το ένα τρίτο (1,1 δις ευρώ) οφείλεται από 10 μεγαλοδανειολήπτες.

    Από πλευράς τους, οι επερωτώντες βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, υπογράμμισαν ότι, παρά τις τρεις σχετικές ρυθμίσεις για τα πανωτόκια, το πρόβλημα δεν έχει επιλυθεί καθώς, ''επί 2,5 εκ. δανειοληπτών, μόνον 1.200 εδέχθησαν και επείσθησαν ή αναγκάστηκαν να υπαχθούν στις ρυθμίσεις του νόμου για τα πανωτόκια'', ενώ παράλληλα, οι Τράπεζες εκμεταλλεύονται ασάφειες του συστήματος προκειμένου να μην εφαρμόσουν το νόμο.

    Τέλος, ο Κ. Μητσοτάκης, επικαλέστηκε πληροφορίες του, σύμφωνα με τις οποίες, το υπουργείο Οικονομίας πρόκειται να φορολογήσει ως κέρδη τα ποσά που θα εκπέσουν των αποπληρωμών των δανείων - κάτι που κατηγορηματικά απέκλεισε ο Νίκος Χριστοδουλάκης.

    [17] Αρση βαρών: Ικανοποιητική η παρουσία Χατζίδη-Κυριλλίδη

    15/4/2003 11:08:00 μμ

    Ο Δημήτρης Κυριλλίδης

    Τα πρώτα μετάλλια στην ιστορία των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων Αρσης Βαρών κατέκτησε η Κύπρος, καθώς ο Ναϊντέν Ρούσεφ κρέμασε στο στήθος του δύο χάλκινα (αρασέ, σύνολο) στην κατηγορία 56 κιλών. Ο 28χρονος πρωταθλητής, που κατάγεται από τη Βουλγαρία, πολιτογραφήθηκε Κύπριος το 2002. Από ελληνικής πλευράς, ικανοποιητική ήταν η παρουσία των δύο 18χρονων, του Χάρη Χατζίδη και του Δημήτρη Κυριλλίδη στο αρασέ και το ζετέ αντίστοιχα, ενώ κι οι δύο κατάφεραν να πλασαριστούν στην οκτάδα, στο σύνολο. Τα χρυσά μετάλλια μοιράστηκαν οι δύο πιο έμπειροι αθλητές της κατηγορίας, ο Λευκορώσος Ντερμπενίεφ και ο Ρουμάνος Γιγκάου.

    Αποτελέσματα

    Τα αποτελέσματα:

    Αρασέ

    Βιτάλι Ντερμπένιεφ (Λευκορωσία) 127,5 Αντριάν Γιγκάου (Ρουμανία) 120 Ναϊντέν Ρούσεφ (Κύπρος) 110 Γκιουλμπεγί Ακτί (Τουρκία) 107,5 Μάρτσιν Μακάρσκι (Πολωνία) 107,5 Χάρης Χατζίδης 105 Ρόμπερτ Ανταμ (Ουγγαρία) 105 Ιβάν Ερνάντεθ (Ισπανία) 102,5

    Ζετέ

    Αντριάν Γιγκάου (Ρουμανία) 150 Βιτάλι Ντερμπένιεφ (Λευκορωσία) 147,5 Γκιουλμπεγί Ακτί (Τουρκία) 142,5 Ναϊντέν Ρούσεφ (Κύπρος) 140 Μάρτσιν Μακάρσκι (Πολωνία) 140 Δημήτρης Κυριλλίδης 130 Βίτο Ντελίνο (Ιταλία) 130 Ρόμπερτ Ανταμ (Ουγγαρία) 130 Χάρης Χατζίδης 125

    Σύνολο

    Βιτάλι Ντερμπένιεφ (Λευκορωσία) 275 Αντριάν Γιγκάου (Ρουμανία) 270 Ναϊντέν Ρούσεφ (Κύπρος) 250 Γκιουλμπεγί Ακτί (Τουρκία) 250 Μάρτσιν Μακάρσκι (Πολωνία) 247,5 Ρόμπερτ Ανταμ (Ουγγαρία) 235 Χάρης Χατζίδης 230 Δημήτρης Κυριλλίδης 227,5

    Πίνακας μεταλλίων (1η μέρα)

    Χρυσά

    Ασημένια

    Χάλκινα

    Τουρκία

    3

    0

    1

    Λευκορωσία

    2

    1

    0

    Ρωσία

    2

    0

    1

    Ρουμανία

    1

    2

    3

    Ουκρανία

    1

    2

    0

    Βουλγαρία

    0

    3

    0

    Ισπανία

    0

    1

    2

    Κύπρος

    0

    0

    2


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 15 April 2003 - 20:53:57 UTC