Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-04-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πολιτική βούληση ζητά ο Ανάν για ανάληψη νέας πρωτοβουλίας
  • [02] Απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά για Κρήτη
  • [03] Δεν αλλάζουν οι ρυθμίσεις για δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις
  • [04] Κληρίδης: Δεν θα έχουμε σύντομα επανάληψη των συνομιλιών
  • [05] Παπαρήγα: Βέλη κατά ΣΥΝ και ΠΑΣΟΚ για τη στάση τους στο ιρακινό
  • [06] ΕΛΑ: Νέα απολογία Τσιγαρίδα
  • [07] Νότα για τη συμπεριφορά πεζοναυτών των ΗΠΑ κατά δημοσιογράφων, ζητά η
  • [08] Αμερικανικός τύπος και Σύνοδος της Αθήνας
  • [09] Πολωνία: Τον Ιούνιο το δημοψήφισμα για ένταξη στην ΕΕ
  • [10] Δέσμευση ΗΠΑ για επίλυση Κυπριακού δια στόματος Πάουελ
  • [11] Δολοφονήθηκε ο Ρώσος βουλευτής Σεργκέι Γιούσενκο
  • [12] Αυστρία: Πτώση δημοτικότητας του κυβερνώντος συνασπισμού
  • [13] Επίσκεψη του Βούλγαρου πρωθυπουργού στην ΠΓΔΜ
  • [14] Νέα κυβέρνηση στο Λίβανο
  • [15] Ντε Κουέγιαρ: Ανάγκη για αποφασιστική συμμετοχή του ΟΗΕ
  • [16] ΗΠΑ: Κατασχέθηκαν χρηματικά ποσά του καθεστώτος Σαντάμ
  • [17] Χριστοδουλάκης: Εφικτός ο πληθωρισμός στα 3%
  • [18] Και ΠΡΟ-Μπάσκετ σε λίγο καιρό στα πρακτορεία

    [01] Πολιτική βούληση ζητά ο Ανάν για ανάληψη νέας πρωτοβουλίας

    17/4/2003 10:03:00 μμ

    Το Κυπριακό, το Μεσανατολικό και οι επόμενες ημέρες στο Ιράκ βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Κώστας Σημίτης, επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας, ότι το πρόβλημα θα πρέπει να επιλυθεί στο πλαίσιο του ΟΗΕ. "Δεν είναι πρόσφορο ούτε σκόπιμο να αναζητηθούν άλλες λύσεις", είπε χαρακτηριστικά, θέτοντας χρονικά ως ορίζοντα επίλυσης το 2004. Την ανάγκη ύπαρξης πολιτικής βούλησης για την επίλυση του προβλήματος, υπογράμμισε από την πλευρά του ο Κόφι Ανάν."Αν διαπιστώσω ότι υπάρχει πράγματι αποφασιστικότητα και πολιτική βούληση, θα κάνω ότι μπορώ για να προωθήσω την προσπάθεια" είπε και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ανάληψης νέας πρωτοβουλίας.

    Απαραίτητη η αποδοχή του σχεδίου Ανάν ως βάση νέων διαπραγματεύσεων

    "Χάθηκε μία ευκαιρία" είπε ο Κόφι Ανάν αναφερόμενος στο σχέδιο επίλυσης, τονίζοντας ότι μπορούν να γίνουν τροποποιήσεις επί του σχεδίου, αλλά θα πρέπει πρώτα να γίνει αποδεκτό ως βάση για διαπραγμάτευση''.

    Από την πλευρά του, ο Κώστας Σημίτης, τόνισε την ανάγκη κατάργησης της διαχωριστικής γραμμής που υπάρχει στη Λευκωσία αλλά αυτή της γραμμής Τουρκίας - Ε.Ε.

    Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι μία βιώσιμη λύση προϋποθέτει αποδοχή και των δύο πλευρών και την πολιτική θέληση και από την τουρκοκυπριακή πλευρά.

    Για Ιράκ και Μεσανατολικό

    Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στο Ιράκ, ο κ. Αναν μίλησε για την ανάγκη να ενώσουν όλοι τις δυνάμεις τους ώστε να ανακουφιστούν οι Ιρακινοί και χαρακτήρισε απαραίτητη την συνεργασία όλων των ηγετών της περιοχής προς αυτή την κατεύθυνση.

    ''Είναι ανάγκη να φθάσουμε σε συναίνεση στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας προκειμένου να εργαστούμε όλοι για τον κοινό σκοπό'', είπε και επισήμανε τη σημασία που αποδίδει στην εφαρμογή του ''οδικού χάρτη'' που έχει αποφασιστεί για την διευθέτηση του Μεσανατολικού ως βασικού παράγοντα για την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

    ''Τη μεγαλύτερη ευθύνη φέρουν οι δύο άμεσα εμπλεκόμενες πλευρές, οι οποίες θα πρέπει να συνεργαστούν για να αποκατασταθεί η ειρήνη και η ομαλότητα'', πρόσθεσε.

    "Η Ε.Ε. και η ελληνική προεδρία στηρίζουν τις προσπάθειες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών" δήλωσε από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    [02] Απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά για Κρήτη

    17/4/2003 11:32:00 μμ

    Απαγορεύτηκε από το απόγευμα της Πέμπτης ο απόπλους των πλοίων από τον Πειραιά με προορισμό την Κρήτη, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, αφού στο νοτιοδυτικό Αιγαίο πνέουν άνεμοι εντάσεως 9 μποφόρ.

    [03] Δεν αλλάζουν οι ρυθμίσεις για δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις

    17/4/2003 10:54:00 μμ

    Σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν αντικείμενο ρύθμισης, δασικές, ή αναδασωτέες εκτάσεις, δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Γεωργίας, Γιώργος Δρυς, απαντώντας σε αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, ότι το νομοσχέδιο για την αγροτική γη που συζητείται σε Επιτροπή της Βουλής, ανατρέπει τις συνταγματικές επιταγές.

    Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Δρυς πραγματοποίησε και προσθήκη στο επίμαχο πέμπτο άρθρο του σχεδίου νόμου, το οποίο αναφέρει πλέον το εξής: "Αυθαίρετοι κάτοχοι δημόσιας εποικιστικής έκτασης κοινόχρηστης, ή διαθέσιμης (η οποία δεν έχει τη μορφή δάσους, ή δασικής έκτασης), δικαιούνται να υποβάλουν στην αρμόδια υπηρεσία Γεωργίας, μέσα σε δύο έτη, αίτηση για την εξαγορά της έκτασης, εφ' όσον καλλιεργούν αυτή με συστηματική φυτεία αμπέλου, ελαίων, ή οπωροφόρων δένδρων που έχουν ηλικία τουλάχιστον δέκα ετών, ή έχουν οικοδομήσει επί αυτής, κτίσματα τουλάχιστον πριν από μία δεκαετία".

    Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Δρυς έκανε δεκτό το αίτημα της αντιπολίτευσης, να αυξηθεί το πρόστιμο της καταπάτησης κοινόχρηστων εποικιστικών εκτάσεων, από το προβλεπόμενο αρχικώς 1/4 της αγοραίας αξίας της έκτασης που καταπατήθηκε- στο διπλάσιο.

    Εξάλλου, ορίστηκε ώστε οι κληρούχοι που φέρονται γραμμένοι στους κτηματολογικούς πίνακες γαιών και οικοπέδων, οφείλουν τίμημα ίσο με το 1/10 της αγοραίας αξίας των εκτάσεων αυτών. Το τίμημα αποτελεί έσοδο του δημοσίου, καταβάλλεται στην αρμόδια ΔΟΥ και εξοφλείται σε τρεις ετήσιες, άτοκες δόσεις.

    [04] Κληρίδης: Δεν θα έχουμε σύντομα επανάληψη των συνομιλιών

    17/4/2003 9:31:00 μμ

    Απέκλεισε την προοπτική σύντομης διεξαγωγής συνομιλιών για το Κυπριακό ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, επισημαίνοντας ότι η πορεία επίλυσης του Κυπριακού θα εξαρτηθεί και από τις αποφάσεις τις οποίες θα πάρει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Πρόσθεσε ότι για να αποφασίσει την επανέναρξη συνομιλιών, θα πρέπει πρώτα να ξεκαθαριστεί ποια θα είναι η πολιτική της Τουρκίας και να έχει ενδείξεις και από τις δύο πλευρές ότι θα είναι έτοιμες να συνεργαστούν.

    ''Να εργαστούμε εντατικά''

    Σε δηλώσεις του στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, λίγο μετά την άφιξή του από την Αθήνα όπου παραβρέθηκε στην υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης στην ΕΕ, και κληθείς να πει πώς βλέπει την πορεία επίλυσης του Κυπριακού από εδώ και πέρα, ο κ. Κληρίδης δήλωσε ότι ''δεν θα έχουμε άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων, θα χρειαστεί κάποιος χρόνος'' διότι, όπως είπε, ο κ. Ανάν πιθανότατα ''δεν θα προβεί σε ένα τέτοιο διάβημα, εάν δεν ξεκαθαρίσει ποια θα είναι η πολιτική της Τουρκίας, και εάν δεν έχει ορισμένες ενδείξεις και από τις δύο πλευρές, ότι θα είναι έτοιμες να συνεργαστούν με βάση το σχέδιο που έχει προτείνει''.

    Ερωτηθείς ποια πορεία συστήνει να ακολουθήσει η Κύπρος από εδώ και πέρα, ο κ. Κληρίδης ανέφερε ότι ''πρέπει πρώτα να εργαστούμε πολύ εντατικά, διότι υπάρχουν θέματα τα οποία πρέπει ακόμα να επεξεργαστούμε και όλα αυτά πρέπει να γίνουν χωρίς καθυστέρηση, για να διατηρήσουμε και την εικόνα που έχουμε, ότι είμαστε η πρώτη χώρα από τις δέκα που κάναμε ότι χρειαζόταν για να είμαστε έτοιμοι για ένταξη στην ΕΕ''.

    Κληθείς να πει πώς τον βρίσκει η σημερινή μέρα, μετά από τόσα χρόνια αγώνα, ο κ. Κληρίδης δήλωσε ότι η σημερινή μέρα τον βρίσκει πολύ ευτυχισμένο, αφού και στο παρελθόν, μετά την Κοπεγχάγη, όταν ήταν πλέον σίγουρος ότι θα γίνει η ένταξη, είπε, κάνοντας αναφορά στην καταγωγή του από την ορεινή περιοχή Πιτσιλιάς: ''Μπήκα Πίτσιλος και βγήκα Ευρωπαίος Πίτσιλος''

    [05] Παπαρήγα: Βέλη κατά ΣΥΝ και ΠΑΣΟΚ για τη στάση τους στο ιρακινό

    17/4/2003 9:02:00 μμ

    Βέλη εναντίον του ΣΥΝ αλλά και του ΠΑΣΟΚ για τη στάση τους στο θέμα του Ιράκ εξαπέλυσε η γ.γ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε ομιλία της απόψε στη Θεσσαλονίκη. Η κ. Παπαρήγα χαρακτήρισε τον ΣΥΝ χειροκροτητή του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία και συμπαθούντα την πολιτική των ΗΠΑ μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου. Ισχυρίστηκε ότι στον πόλεμο του Ιράκ ο ΣΥΝ δεν τόλμησε να πάρει ανάλογη θέση, "όμως κάνει ζημιά στο κίνημα και στην διεθνή αλληλεγγύη από τη στιγμή που προβάλλει ως απάντηση στον πόλεμο τη ενίσχυση της ΕΕ". Αιχμηρή ήταν η κ. Παπαρήγα και εναντίον του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι "παίζει θέατρο με το σύνθημα το ΠΑΣΟΚ στους δρόμους, η κυβέρνηση με τη Σούδα και όλες τις διευκολύνσεις". Καταλήγοντας η κ. Παπαρήγα ανέφερε οτι "η πρόταση του ΚΚΕ για το αντιιμπεριαλιστικό αντιμονοπωλιακό δημοκρατικό μέτωπο αποτελεί τη μόνη ρεαλιστική απάντηση στον πόλεμο, στη φτώχεια, στα βάσανα του λαού, σ αυτά που θα έλθουν αν δεν αντιδράσουμε οργανωμένα και έγκαιρα".

    [06] ΕΛΑ: Νέα απολογία Τσιγαρίδα

    17/4/2003 8:50:00 μμ

    Ενώπιον του εφέτη ανακριτή κ. Λεωνίδα Ζερβομπεάκο, ο οποίος μετέβη στις φυλακές Κορυδαλλού, απολογήθηκε την Πέμπτη ο πολιτικός μηχανικός Χρήστος Τσιγαρίδας, ο οποίος κατηγορείται για ένταξη και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση ΕΛΑ. Σε βάρος του Τσιγαρίδα, ο ανακριτής απήγγειλε τις προηγούμενες μέρες 52 νέες κατηγορίες, που αφορούν μεταξύ άλλων, στην ανθρωποκτονία του αστυνομικού διευθυντή Απόστολου Βέλιου, την ανθρωποκτονία του εισαγγελέα Αναστάσιου Βενάρδου, ηθική αυτουργία στην απόπειρα δολοφονίας του πρώην προέδρου της ΓΣΕΕ Γιώργου Ραυτόπουλου, εκρήξεις, απόπειρες εκρήξεων και διακεκριμένη οπλοκατοχή.

    Η απολογία για τις συμπληρωματικές κατηγορίες του Τσιγαρίδα διήρκησε 45 λεπτά και σύμφωνα με πληροφορίες ο κατηγορούμενος επανέλαβε ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη ενεργειών του ΕΛΑ έως το 1991, οπότε αποχώρησε από την οργάνωση.

    Σύμφωνα με τους συνηγόρους υπεράσπισης του Χρήστου Τσιγαρίδα η δικογραφία που σχηματίστηκε δεν περιέχει στοιχεία που να συνδέουν τον Χρήστο Τσιγαρίδα με ενέργειες του ΕΛΑ, ή της ''1ης Μάη'' και επίσης δεν περιέχονται μαρτυρικές καταθέσεις που να εμπλέκουν τον κατηγορούμενο. Σύμφωνα με τους συνηγόρους του Χρήστου Τσιγαρίδα μοναδικά στοιχεία που περιέχονται στη δικογραφία είναι αυτά που αναφέρονται στα αρχεία της Στάζι.

    [07] Νότα για τη συμπεριφορά πεζοναυτών των ΗΠΑ κατά δημοσιογράφων, ζητά η ΕΣΗΕΑ

    17/4/2003 8:22:00 μμ

    ΤΟ ΔΣ της ΕΣΗΕΑ προχώρησε σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, δια του υπουργού Τύπου και ΜΜΕ Χ. Πρωτόπαπα, ζητώντας να υπάρξει νότα προς την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα σχετικά με όσα κατήγγειλε καταδικάζοντας η Ένωση Συντακτών, για "πρωτοφανή συμπεριφορά των πεζοναυτών κατά των δημοσιογράφων στο ξενοδοχείο ''Παλαιστίνη'' της Βαγδάτης". Συγκεκριμένα, η ΕΣΗΕΑ στην ανακοίνωση της επικαλείται "ανταπόκριση-καταγγελία" από τη Βαγδάτη προς το Δ.Σ. της Ένωσης, του συντάκτη της εφημερίδας των ΝΕΩΝ Γ. Διακογιάννη, ο οποίος έκανε λόγο για ελέγχους σε δωμάτια δημοσιογράφων από ενόπλους "Αμερικανούς ράμπο".

    Η ΕΣΗΕΑ αφού αναφέρει στην ανακοίνωση της ότι "αναμένεται από χθες απάντηση του κ. Πρωτόπαπα, ο οποίος υπεσχέθη ότι θα ενημερώσει σχετικά και το υπουργείο Εξωτερικών", προσθέτει ότι το κείμενο της καταγγελίας αποστέλλεται μεταφρασμένο από την Ένωση στη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, ενώ ενημερώθηκαν το ελληνικό και το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και οι διεθνείς οργανισμοί.

    Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, καταλήγει η ανακοίνωση, "λόγω των αλλεπάλληλων κρουσμάτων, με τις παρεμβάσεις τρίτων -και εξωθεσμικών παραγόντων- στη λειτουργία της ενημέρωσης, επισημαίνει ότι οι Έλληνες δημοσιογράφοι δεν πρόκειται να αποδεχθούν τέτοιου είδους παρεμβολές για κατευθυνόμενη ενημέρωση, για ''ενσωματωμένη'' πληροφόρηση και απειλή στις εργασιακές σχέσεις".

    [08] Αμερικανικός τύπος και Σύνοδος της Αθήνας

    17/4/2003 11:13:00 μμ

    Ανταπόκριση από το Παρίσι δημοσιεύει η "Ουάσιγκτον Ποστ" στην οποία σημειώνεται ότι η άτυπη Σύνοδος Κορυφής της Αθήνας επεδίωξε να επιλύσει τις βαθιές διαφορές εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης γύρω από τον πόλεμο του Ιράκ και να παρουσιάσει μια κοινή θέση της ΕΕ για το ρόλο του ΟΗΕ στην ανοικοδόμηση της χώρας. Η διπλωματική στήλη της "Ουάσιγκτον Τάιμς" είναι αφιερωμένη στη δεξίωση του Έλληνα πρέσβη στην Ουάσιγκτον για να εορτασθεί η υπογραφή της συνθήκης προσχώρησης των 10 νέων μελών καθώς και στην κοινή επιστολή των 26 πρέσβεων της ΕΕ για την σημασία της διεύρυνσης.

    ''Η Ευρώπη υπερβαίνει τη διαίρεσή της''

    Στο δημοσίευμά της η "Ουάσιγκτον Ποστ" τονίζει ότι στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη διεύρυνση της ΕΕ από το 1951 και ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας δήλωσε κατά τη διάρκεια της τελετής της υπογραφής προσχώρησης των νέων μελών ότι πρόκειται για μια ιστορική μέρα διότι η Ευρώπη υπερβαίνει την διαίρεση της σε δύο αντίθετα στρατόπεδα που ήταν προϊόν του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

    Αφού τονίζεται ότι δεν έχει διευκρινιστεί ο ακριβής ρόλος της ΕΕ στην ανοικοδόμηση του Ιράκ, προστίθεται ότι ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ δήλωσε ότι ως πρώτο βήμα του ρόλου της στο μεταπολεμικό Ιράκ θα είναι η μεταφορά και περίθαλψη τραυματιών και ιδιαίτερα παιδιών σε ευρωπαϊκές χώρες.

    Επίσης, ότι συμφωνήθηκε ότι ο ρόλος του ΟΗΕ στην πολιτική και οικονομική ανασυγκρότηση του Ιράκ θα πρέπει να είναι κεντρικός και ουσιαστικός ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν ότι ο ρόλος του ΟΗΕ θα είναι σημαντικός και ότι θα ήθελε τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη να συνεργαστούν σε αυτό το ζήτημα και πως αυτή η συνεργασία είναι δυνατή αφού υπάρχει η καλή θέληση και από τις δύο πλευρές. Γίνεται επίσης αναφορά στις διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας.

    Αλλο άρθρο της εφημερίδας αναφέρεται στην συμμετοχή ευρωπαϊκών χωρών στην αποστολή ειρηνευτικών στρατευμάτων στο Ιράκ και τονίζει ότι στην σύνοδο της Αθήνας η Δανία και Ολλανδία έδειξαν προθυμία να συνεισφέρουν στην ειρηνευτική δύναμη στο Ιράκ με τη διαδικασία του επείγοντος και χωρίς την ύπαρξη σχετικού ψηφίσματος από τον ΟΗΕ.

    Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ πάντως δήλωσαν ότι η ύπαρξη ψηφίσματος είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αποστολή στρατευμάτων είτε υπό νατοϊκή διοίκηση είτε από χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, καθώς επίσης και ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν θέσει σχετικό αίτημα. Η εφημερίδα σημειώνει πως Γαλλία και Γερμανία δήλωσαν ότι δεν έχουν αντίρρηση στην εμπλοκή του ΝΑΤΟ σε ειρηνευτική αποστολή και έδειξαν πρόθυμες να συνεισφέρουν σε αυτή.

    Τέλος, στην "Ουάσιγκτον Τάιμς" τονίζεται ότι στην ομιλία του στην δεξίωση που παρέθεσε ο Έλληνας πρέσβης στην Ουάσιγκτον δήλωσε ότι πιστεύει ειλικρινά πως μια διευρυμένη και περισσότερο συνεκτική ΕΕ με εναρμονισμένη φωνή και πολιτική, θα αποτελεί για τις ΗΠΑ τον σημαντικότερο εταίρο και τον πιο αξιόπιστο συνομιλητή για τα διεθνή ζητήματα.

    Οι πρέσβεις της διευρυμένης ΕΕ στην Ουάσιγκτον με κοινή ανοιχτή επιστολή τους υποσχέθηκαν να εργασθούν για ισχυρότερους δεσμούς μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ και για την Παγκόσμια σταθερότητα.

    "Πρέπει να επωφεληθούμε αυτών των δεσμών και να τους καταστήσουμε περισσότερο ισχυρούς. Η Ευρώπη χρειάζεται να συνεχίσει να αναπτύσσει την κοινή εξωτερική και αμυντική πολιτική της και να γίνει μια δύναμη παγκόσμιας σταθερότητας και προόδου σε μια αμοιβαίως επωφελή συνεργασία με τις ΗΠΑ", τονίζεται στην επιστολή και προστίθεται ότι το όραμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης πραγματοποιείται τώρα, αφήνοντας πίσω την περίοδο πολέμων, εχθρότητας και ανισοτήτων.

    [09] Πολωνία: Τον Ιούνιο το δημοψήφισμα για ένταξη στην ΕΕ

    17/4/2003 9:50:00 μμ

    Το δημοψήφισμα για την ένταξη της Πολωνίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα γίνει στις 7 και 8 Ιουνίου, αποφάσισε σε σημερινή της ψηφοφορία η Διαίτα (Κάτω Βουλή) της Πολωνίας. Με 366 ψήφους υπέρ, 16 κατά και 22 αποχές, οι βουλευτές αποφάσισαν να οργανώσουν την ψηφοφορία σε δύο ημέρες, και όχι σε μια μόνο ημέρα όπως προβλεπόταν αρχικά, για να υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή στο δημοψήφισμα. Το ζήτημα της συμμετοχής είναι ιδιαίτερα σημαντικό για το δημοψήφισμα στην Πολωνία, διότι το αποτέλεσμα του θα έχει ισχύ μόνον αν η συμμετοχή ξεπεράσει το 50% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, σύμφωνα με την πολωνική νομοθεσία.

    Οι Πολωνοί θα έχουν να απαντήσουν σε μια απλή ερώτηση: "Κύριε / Κυρία είστε σύμφωνος για την ένταξη της Πολωνικής Δημοκρατίας στην Ευρωπαική Ένωση;"

    Η υποστήριξη των Πολωνών στην ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ έφθασε το 68% τον Απρίλιο, σε σχέση με το 58% τον Μάρτιο, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του Ινστιτούτου CBOS που δόθηκε στη δημοσιότητα την Δευτέρα.

    [10] Δέσμευση ΗΠΑ για επίλυση Κυπριακού δια στόματος Πάουελ

    17/4/2003 8:25:00 μμ

    Τη σθεναρή υποστήριξη των ΗΠΑ στη διεύρυνση της E.E. εξέφρασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ σε ομιλία του στη δεξίωση που διοργάνωσε ο Έλληνας πρέσβης. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην Κύπρο, την οποία χαρακτήρισε ως το μόνο ευρωπαϊκό κράτος, το οποίο παραμένει διαιρεμένο. Παράλληλα, επανέλαβε τη δέσμευση της Ουάσινγκτον να συνεχίσει τις προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης. Αναφερόμενος στη διεύρυνση της Ε.Ε. τη χαρακτήρισε θετική για τις εμπλεκόμενες χώρες, την Ευρώπη αλλά και τις διατλαντικές σχέσεις.

    Θετική η διεύρυνση

    "Καλωσορίζουμε το στόχο της Ε.Ε. για ένταξη της Ρουμανίας και Βουλγαρίας το 2007, καθώς και την απόφαση να αρχίσουν διαπραγματεύσεις με τη Τουρκία, εάν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κρίνει το Δεκέμβριο 2004, ότι η Τουρκία έχει ικανοποιήσει τα κριτήρια της Κοπεγχάγης" είπε χαρακτηριστικά.

    Κάλεσε δε, τους "Τούρκους φίλους των ΗΠΑ" να ικανοποιήσουν αυτά τα κριτήρια.

    Μίλησε επίσης και για την αξία της δημοκρατίας και του διαλόγου και χαρακτήρισε τις ΗΠΑ μεγάλο υποστηρικτή της Ελλάδας.

    "Δημοκρατία σημαίνει ελευθερία έκφρασης, όπως την ασκούσαν οι αρχαίοι Αθηναίοι, γι αυτό και η Αθήνα είναι η αρμόζουσα πόλη για την σημερινή τελετή υπογραφής".

    Της ομιλίας Πάουελ προηγήθηκε σύντομος χαιρετισμός του ο Έλληνα πρέσβη, Γιώργου Σαββαϊδη, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορική σημασία της χθεσινής τελετής στην Αθήνα για την ευρωπαϊκή ενοποίηση.

    Τόνισε ότι η διευρυμένη Ε.Ε. θα συνεισφέρει σημαντικά στην αυξημένη ασφάλεια και σταθερότητα στην Ευρώπη και θα έχει οπωσδήποτε θετικές επιπτώσεις στις διατλαντικές σχέσεις, καθώς θα θεωρηθεί από τις ΗΠΑ ως ισχυρότερος εταίρος και πιο αξιόπιστος συνομιλητής στα διεθνή θέματα.

    Απευθυνόμενος στον Κόλιν Πάουελ, ο Έλληνας πρέσβης τόνισε ότι "η παρουσία του αποτελεί την καλύτερη απόδειξη του συνεχιζόμενου αμερικανικού ενδιαφέροντος για τα ευρωπαϊκά θέματα και την δέσμευση της Αμερικής να συνεργασθεί με την Ευρώπη στην αντιμετώπιση των προκλήσεων του παρόντος και του μέλλοντος".

    Εκτός του κ. Πάουελ στη δεξίωση παρευρέθησαν 200 προσκεκλημένοι, μεταξύ των οποίων ο γερουσιαστής και κορυφαίο μέλος της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων Πολ Σαρμπάνης, οι πρέσβεις των 25 χωρών της ΕΕ, ανώτεροι αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δημοσιογράφοι, πανεπιστημιακοί, ομογενείς και άλλοι.

    [11] Δολοφονήθηκε ο Ρώσος βουλευτής Σεργκέι Γιούσενκο

    17/4/2003 11:46:00 μμ

    Αγνωστος πυροβόλησε και σκότωσε έξω από το σπίτι του τον Σεργκέι Γιούσενκο, μέλος του ρωσικού κοινοβουλίου και πρώην υπουργό πληροφόρησης, προκαλώντας του πολλαπλά τραύματα στο στήθος. Το όπλο της επίθεσης το οποίο πέταξε ο δολοφόνος ανακαλύφθηκε λίγο αργότερα, όχι μακριά από τον τόπο της δολοφονίας στη βορειοδυτική Μόσχα. Ο Γιούσενκο πυροβολήθηκε την ώρα που έβγαινε από το αυτοκίνητό του. Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία δεν υπάρχει εμφανές κίνητρο για τη δολοφονία.

    Πέρυσι δολοφονήθηκε ο Βλαντιμίρ Γκόλοβλιοφ, που ήταν συμπρόεδρος με τον Γιούσενκο στο Φιλελεύθερο Κόμμα της Ρωσίας.

    Ο Γιούσενκο 52 χρόνων είχε διατελέσει υπουργός πληροφοριών από το 1993 έως το 1994 και ήταν μέλος της επιτροπής άμυνας της Δούμας.

    [12] Αυστρία: Πτώση δημοτικότητας του κυβερνώντος συνασπισμού

    17/4/2003 9:31:00 μμ

    Ο εκ νέου σχηματισμός κυβέρνησης συνασπισμού με το ακροδεξιών και εθνικιστικών θέσεων Κόμμα των Ελευθέρων του Γιεργκ Χάιντερ, πριν πενήντα ημέρες, φαίνεται να στοιχίζει "ιδιαίτερα ακριβά" στο συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Βόλφγκανγκ Σιούσελ που κυβερνά στην Αυστρία. Τα αποτελέσματα αντιπροσωπευτικής δημοσκόπησης που δημοσιεύονται στο αυριανό τεύχος του αυστριακού εβδομαδιαίου περιοδικού "Φορμάτ", το φέρουν με μειωμένη κατά έξι και πλέον ποσοστιαίες μονάδες τη δύναμή του σε σχέση με τις τελευταίες εκλογές στις 24 Νοεμβρίου, και τους Σοσιαλδημοκράτες της αντιπολίτευσης, να περνούν πάλι στην πρώτη θέση.

    Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το Λαϊκό Κόμμα περιορίζεται τώρα σε ένα ποσοστό 36% έναντι του 42,3% που είχε πετύχει στις εκλογές του Νοεμβρίου και είχε αναδειχθεί για πρώτη φορά εδώ και 36 χρόνια πρώτο κόμμα εκτοπίζοντας τότε το Σοσιαλδημοκρατικό στη δεύτερη θέση. Το τελευταίο, στην τωρινή δημοσκόπηση, εμφανίζεται πρώτη και πάλι πολιτική δύναμη στην Αυστρία με ένα ποσοστό 45% αντί του 36,5% στις τελευταίες εκλογές.

    Δραματικά, στη βάση της ίδιας δημοσκόπησης, είναι τα μηνύματα για το συγκυβερνών Κόμμα των Ελευθέρων, που φέρεται να συνεχίζει την κατακόρυφη πτώση που είχε αρχίσει στις εκλογές. Τότε, το ποσοστό του συρρικνώθηκε- από το 27% στην εκλογική αναμέτρηση του Οκτωβρίου 1999- σε ένα 10%, (χάνοντας σχεδόν τα δύο τρίτα από τη δύναμή του), για να φθάσει τώρα μόλις στο 6%, το χειρότερο δηλαδή ποσοστό του από το 1986, όταν αναλάμβανε την αρχηγία του ο διαβόητος Γιεργκ Χάιντερ.

    Νέα άνοδος διαπιστώνεται στην ίδια δημοσκόπηση για το τέταρτο κόμμα της αυστριακής Βουλής, τους Πράσινους της αντιπολίτευσης, που εμφανίζονται βελτιωμένοι με ποσοστό 12% έναντι του 9,5% στις περασμένες εκλογές.

    Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης εμφανίζουν τον νέο-παλιό κυβερνητικό συνασπισμό Λαϊκού Κόμματος και Ελευθέρων, επτά εβδομάδες μετά την ορκωμοσία του, να μην πλησιάζει καν την πλειοψηφία και να περιορίζεται σε μια συνολική δύναμη μόλις 42% (36% και 6%, αντίστοιχα). Από την άλλη τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης, Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι, συγκεντρώνουν μια άνετη πλειοψηφία με ποσοστό 57%

    [13] Επίσκεψη του Βούλγαρου πρωθυπουργού στην ΠΓΔΜ

    17/4/2003 10:36:00 μμ

    Συμεών Σαξκομπουργκότα

    Επίσκεψη στην ΠΓΔΜ θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Συμεών Σαξκομπουργκότα, ο οποίος θα συναντηθεί στα Σκόπια με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα των Σκοπίων, "Ντνέβνικ", ο κ. Σαξκομπουργκότα, δήλωσε ότι στην συνάντηση θα εξετασθούν οι διμερείς σχέσεις της Βουλγαρίας με την ΠΓΔΜ, η περιφερειακή συνεργασία και οι προοπτικές της ευρωατλαντικής ενσωμάτωσης των δύο χωρών. Επίσης ο κ. Σαξκομπουργότα αναφέρθηκε στην ανάγκη εξάλειψης των προκαταλήψεων του παρελθόντος, οι οποίες όπως ανέφερε ακόμη και σήμερα επιβαρύνουν τις σχέσεις των δύο χωρών και πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες πρέπει να κοιτάξουν μπροστά και να ενισχύσουν την οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας. Η αυριανή επίσκεψη του κ. Σαξκομπουρκότα στην ΠΓΔΜ, θα είναι η πρώτη που θα πραγματοποιήσει στην χώρα αυτή, ως πρωθυπουργός της Βουλγαρίας

    [14] Νέα κυβέρνηση στο Λίβανο

    17/4/2003 8:51:00 μμ

    Εκπρόσωπος της προεδρίας του Λιβάνου ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι σχηματίστηκε η τρίτη κατά σειράν κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Ραφίκ Χαρίρι. Την Τρίτη παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Χαρίρι και σύσσωμη η κυβέρνησή του και στη συνέχεια ο Ραφίκ Χαρίρι έλαβε από τον πρόεδρο Εμίλ Λαχούντ την εντολή σχηματισμού και της νέας κυβέρνησης. Η νέα κυβέρνηση Χαρίρι έχει 30 υπουργούς. Ο κατάλογος του νέου υπουργικού συμβουλίου δόθηκε ήδη στη δημοσιότητα. Πάγια πολιτική παράδοση στον Λίβανο θέλει οι μισοί υπουργοί να είναι Μουσουλμάνοι και οι άλλοι μισοί Χριστιανοί.

    [15] Ντε Κουέγιαρ: Ανάγκη για αποφασιστική συμμετοχή του ΟΗΕ

    17/4/2003 10:00:00 μμ

    Ο ΟΗΕ ''πρέπει να συμμετάσχει και στην ανασυγκρότηση και στον εκδημοκρατισμό του Ιράκ'' βεβαίωσε, σήμερα, στην Ρεν στη δυτική Γαλλία ο πρώην γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Χαβιέ Πέρες ντε Κουέγιαρ, σήμερα πρεσβευτής του Περού στη Γαλλία. Όπως ανέφερε επίσης ο κ. ντε Κουέγιαρ, ο πόλεμος στο Ιράκ δεν ήταν αναπόφευκτος, εφόσον όμως έγινε τελικά, εναπόκειται στα κράτη μέλη της διεθνούς κοινότητας να συμφωνήσουν να δοθεί στον ΟΗΕ αποφασιστικός ρόλος στην γρήγορη ανασυγκρότηση του Ιράκ.

    "Ο σημερινός γγ του ΟΗΕ πρέπει να προτείνει λύσεις στα ζωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ιρακινός λαός, όλα δε τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ πρέπει να συμμετάσχουν στην προσπάθεια του εκδημοκρατισμού της ιρακινής κοινωνίας", τόνισε ο ντε Κουέγιαρ.

    Ο ντε Κουέγιαρ, γγ του ΟΗΕ κατά τον Πόλεμο στον Κόλπο στην αρχή του 1991, υπογράμμισε ότι ο ΟΗΕ ''μπορεί να κάνει ο,τι του επιτρέπουν τα κράτη-μέλη του ή ό,τι τον εξουσιοδοτούν, μπορεί να δώσει ανθρωπιστική βοήθεια, μία διεθνή βοήθεια, να αποκαταστήσει μία δημοκρατία, μόνον όμως αν τού το επιτρέψουν''.

    Ο ΟΗΕ ''δεν είναι κράτος, είναι φόρουμ κρατών. Περιβάλλεται από νεκροθάφτες, αλλά ακόμα δεν είναι ακόμα νεκρός'', τόνισε ο Περουβιανός διπλωμάτης.

    [16] ΗΠΑ: Κατασχέθηκαν χρηματικά ποσά του καθεστώτος Σαντάμ

    17/4/2003 7:48:00 μμ

    Τα μεγάλα χρηματικά ποσά αξιωματούχων του καθεστώτος Σαντάμ Χουσέιν, που κατασχέθηκαν από τις ΗΠΑ, θα χρησιμεύσουν για να μισθοδοτηθούν για αρκετό χρονικό διάστημα οι Ιρακινοί δημόσιοι υπάλληλοι, ανέφερε σήμερα ανώνυμη πηγή του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ. Σύμφωνα με έγκυρες δημοσιογραφικές πληροφορίες κατασχέθηκε συνολικώς ποσό ίσον με 1,7 δισεκατομμύριο δολάρια, που ήδη είναι σε τραπεζικό λογαριασμό που δικαιούχο έχει τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζον Σνόου. Η φύλαξη του χρηματικού ποσού έχει ανατεθεί στην Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, την Fed.

    [17] Χριστοδουλάκης: Εφικτός ο πληθωρισμός στα 3%

    17/4/2003 8:12:00 μμ

    Αποκλιμάκωση του πληθωρισμού από τον επόμενο μήνα βλέπει ο υπουργός Οικονομίας, ο οποίος ενημέρωσε την Πέμπτη τα μέλη της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για τις επιπτώσεις του πολέμου στις οικονομίες της Ευρώπης και την ελληνική. Κλειδί για την αποκλιμάκωση θα είναι, όπως είπε o κ. Χριστοδουλάκης, η μείωση της τιμής του πετρελαίου και εκτίμησε πως είναι εφικτός ο στόχος για πληθωρισμό 3% στο τέλος του έτους. Ο υπουργός ανέφερε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας είναι στον τουρισμό, καθώς παρατηρήθηκε μείωση κατά 30% των κρατήσεων την εαρινή περίοδο, εξέφρασε όμως τη βεβαιότητα ότι αυτό μπορεί να αναστραφεί πλήρως εάν η αγορά λειτουργήσει κανονικά την καλοκαιρινή περίοδο. Στο μεταξύ, αναφορά στο Χρηματιστήριο έκανε ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης και πρότεινε φορολόγηση με 20% των κερδών στη Σοφοκλέους και μάλιστα αναδρομικά από το 1999.

    [18] Και ΠΡΟ-Μπάσκετ σε λίγο καιρό στα πρακτορεία

    17/4/2003 8:02:00 μμ

    "Ασίστ" του ΟΠΑΠ στο ελληνικό μπάσκετ, με στόχο όχι απλώς την επιχειρηματική ανάπτυξή του, αλλά κυρίως την ενίσχυση του αθλήματος του μπάσκετ. Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΟΠΑΠ Α.Ε, Κώστας Κοσκινάς, σήμερα στην ΓΓΑ, κατά την τελετή βράβευσης της ομάδας μπάσκετ της ΑΕΚ, που κατέκτησε το Κύπελλο Ευρώπης το 1968, έχουν ξεκινήσει ήδη μια σειρά από πρωτοβουλίες ενίσχυσης του αθλήματος, με την είσοδο ενός νέου παιχνιδιού στην αγορά, του ΠΡΟ-Μπάσκετ. "Θα χρειαστούμε τη συνδρομή όλων των παραγόντων και των φορέων για την ανάπτυξη του αθλήματος", πρόσθεσε ο κ. Κοσκινάς.

    "Το ΠΡΟ-Μπάσκετ, όπως και το ΠΡΟ-ΠΟ στο ποδόσφαιρο, θα αποφέρει στην Ομοσπονδία του Μπάσκετ και το άθλημα γενικότερα, ένα ποσοστό του 10% ή 12% των εσόδων από το παιχνίδι. Για να γίνει, όμως, αυτό χρειάζεται να αποκτήσει το μπάσκετ την αίγλη του παρελθόντος. Στόχος, λοιπόν, της ΟΠΑΠ ΑΕ είναι να δει γήπεδα χιλιάδων θέσεων, έτσι ώστε και το παιχνίδι της να έχει μεγάλη σημασία", ανέφερε ο πρόεδρος της ΟΠΑΠ Α.Ε.

    Ακόμη, ο κ. Κοσκινάς είπε ότι ο ΟΠΑΠ είναι σε θέση να εξαγγείλει ότι στο πλαίσιο ανάπτυξης του παιχνιδιού είναι διατεθειμένος να δώσει άδειες ΠΡΟ-ΠΟ στους παίκτες, προπονητές και δημοσιογράφους εκείνης της εποχής, που συμμετείχαν άμεσα και ιστορικά, καλώντας τους να γίνουν σύμβολα ανάπτυξης του παιχνιδιού και να βοηθήσουν το ΠΡΟ-Μπάσκετ και το άθλημα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 17 April 2003 - 20:53:23 UTC