Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-04-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στον ανακριτή οι συλληφθέντες για την τραγωδία των Τεμπών
  • [02] Πυρά Καραμανλή: Υπάρχει διαπλοκή στην κυβέρνηση
  • [03] Οδύσσεια για μαθητές η επιστροφή από 5ημερη
  • [04] Οργή Νεονάκη-Μανίκα για δημοσιεύματα εις βάρος τους
  • [05] Σύγκρουση λεωφορείου με νταλίκα στο Αιγάλεω
  • [06] Εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά παιχνιδιών
  • [07] Αναβλήθηκε η συνάντηση Σημίτη-Βερελή
  • [08] Κινητοποιήσεις στον Ασπρόπυργο για τις χωματερές
  • [09] Υπόθεση Ε.Λ.Α: Στον ανακριτή ο Αγαπίου
  • [10] Μνημόσυνο για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή
  • [11] Σχέδιο για την Κοινωνία της Ευρώπης
  • [12] Ευρωπαϊκή επιμόρφωση των οδηγών ταξί Θεσσαλονίκης
  • [13] 17Ν: Κατάθεση Παπαδημητρίου για το χτύπημα εναντίον του
  • [14] 17Ν: H δολοφονία του Τούρκου διπλωμάτη Σιπαχίογλου
  • [15] Οι Ισπανοί στο παιχνίδι διπλωματίας για Μεσανατολικό
  • [16] Β. Κορέα: Επεξεργασία χιλιάδων ράβδων πυρηνικού καυσίμου
  • [17] Ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας Βουλγαρίας-ΠΓΔΜ
  • [18] Βουλγαρία: Έκρηξη σε αυτοκίνητο συμβούλου χρηματιστηριακού οίκου
  • [19] B. Ιρλανδία: Συνεργασία βρετανικών υπηρεσιών-ενόπλων προτεσταντών
  • [20] Σύσταση στους Τούρκους αστυνομικούς για αυτοσυγκράτηση
  • [21] Ενταλμα σύλληψης για τη γυναίκα του Μιλόσεβιτς
  • [22] Το AIDS μαστίζει τους κρατουμένους στις ρωσικές φυλακές
  • [23] Κασέτες με ήχο και εικόνα του Σαντάμ μετέδωσε η Abu Dhabi
  • [24] Επίθεση αυτοκτονίας στη Σιλόπη- Αναβρασμός στο Ιράκ
  • [25] Εκστρατεία για τον εντοπισμό των κλεμμένων θησαυρών του Ιράκ
  • [26] Σύλληψη αξιωματούχου του Σαντάμ Χουσεΐν
  • [27] Επείγουσες διαβουλεύσεις στον ΟΗΕ για άρση του εμπάργκο
  • [28] Βρέθηκαν μαχητικά αεροσκάφη - Συλλήψεις Ιρακινών μαχητών
  • [29] ΧΑΑ: Κατηγορία μετοχών 'χαμηλής παραγωγικής δραστηριότητας'
  • [30] Χάλκινο στα +75 η Κασάπη
  • [31] Κόκκινος συναγερμός για την πνευμονία

    [01] Στον ανακριτή οι συλληφθέντες για την τραγωδία των Τεμπών

    18/4/2003 4:57:00 μμ

    Tις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη ερευνούν οι εμπειρογνώμονες. Ο οδηγός της μοιραίας νταλίκας των Τεμπών, Δημ. Ντόλλας εναντίον του οποίου έχει απαγγελθεί η κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο κατά συρροή αναμένεται να απολογηθεί το Σάββατο. Την ίδια μέρα, θα απολογηθούν στον ανακριτή και οι οκτώ συλληφθέντες, που εμπλέκονται στη φόρτωση της νταλίκας και βαρύνονται με την ίδια κατηγορία ως συνεργοί. Σε δηλώσεις τους οι συνήγοροι υπεράσπισης των οκτώ χαρακτήρισαν αυστηρή την ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος των πελατών τους. Από την πλευρά του ο συνήγορος οικογενειών που έχασαν τα παιδιά τους σε τροχαίο υποστήριξε πως είναι σωστή η ποινική δίωξη για ενδεχόμενο δόλο.

    Ερευνα προς πάσα κατεύθυνση

    Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευάγγελος Κρουσταλλάκης έχει ζητήσει να επεκταθεί η έρευνα ώστε να διευκρινιστούν τα αίτια της τραγωδίας αλλά και να τιμωρηθούν όλοι όσοι ευθύνονται.

    Πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής ώστε να διερευνήσει τους λόγους για πολύνεκρα δυστυχήματα όπως αυτό με τους μαθητές στα Τέμπη, κατέθεσε στη Βουλή η Ν.Δ.

    Την υπογράφουν όλοι οι βουλευτές του κόμματος με επικεφαλής τον Κ. Καραμανλή.

    "Λόγοι στοιχειώδους ευθύνης και ευθιξίας υποχρεώνουν τον πολιτικό κόσμο, με αφορμή την τραγωδία στα Τέμπη, να μην αφήσει στο σκοτάδι κανένα από τους γενικότερους λόγους που την προκάλεσαν" τονίζουν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην πρότασή τους για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, βάσει του άρθρου 144 του κανονισμού της Βουλής (εξέταση ειδικών ζητημάτων δημοσίου ενδιαφέροντος).

    Στην πρόταση υπογραμμίζεται ότι η πολύνεκρη τραγωδία "φέρνει σταδιακά στο φως πράξεις και παραλείψεις, οι οποίες και αναδεικνύουν τα αίτια της".

    Ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιάννης Τσακλίδης απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις στη Βουλή, είπε ότι τη βασική ευθύνη για το ατύχημα φέρει ο οδηγός της νταλίκας καθώς και αυτοί που τη φόρτωσαν, αφού το όχημα ήταν υπέρβαρο.

    Εξιτήριο για ακόμα δυο μαθητές

    Την ίδια ώρα, ακόμα δυο μαθητές που νοσηλεύονταν στο γενικό νοσοκομείο της Λάρισας, πήραν εξιτήριο, ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις των γιατρών, οι υπόλοιποι ελαφρά τραυματίες θα βγουν από το νοσοκομείο μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

    Σε ότι αφορά τους βαριά τραυματίες μαθητές που νοσηλεύονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας και στο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τη διοικητή του Νοσοκομείου της Λάρισας, έχουν διαφύγει τον κίνδυνο, αλλά η κατάστασή τους παραμένει σοβαρή.

    Το ίδιο ισχύει και για τον καθηγητή Αθανάσιο Αγγελίδη και για τον οδηγό του πούλμαν Κωνσταντίνο Μαυρομιχάλη, που νοσηλεύονται στη μονάδα εντατικής θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λάρισας.

    Στο μεταξύ, τo μεσημέρι ο υφυπουργός Υγείας Έκτωρ Νασιώκας επισκέφτηκε το ΕΚΑΒ Θεσσαλίας που εδρεύει στην Λάρισα, για να συγχαρεί το προσωπικό για την άμεση κινητοποίησή του.

    Ρυθμίσεις για τους μαθητές Μακροχωρίου

    Τη λήψη ειδικών μέτρων μόνο για τους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου Μακροχωρίου, αποφάσισε το υπουργείο Παιδείας, που προωθεί άμεσα στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση.

    Όσοι μαθητές φοιτούν στην Α' τάξη του Λυκείου και η φοίτηση τους ήταν σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις μέχρι την ημέρα του δυστυχήματος, προάγονται στην επόμενη τάξη. Ως τελική βαθμολογία, λογίζεται ο μέσος όρος των τετραμήνων. Μαθητές οι οποίοι δεν επιθυμούν να κάνουν χρήση του παραπάνω ευεργετήματος, μπορούν να ακολουθήσουν την προβλεπόμενη συνήθη διαδικασία (συμμετοχή στις γραπτές τελικές εξετάσεις).

    Για τους μαθητές της B' και Γ' τάξης Λυκείου, θα δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής τους, στις πανελλαδικές εξετάσεις, επιλέγοντας να εξεταστούν και στις δύο περιόδους. Η Β' Λυκείου τον Ιούνιο και το Σεπτέμβριο και η Γ' Λυκείου στις δύο περιόδους του Ιουνίου σε όσα μαθήματα επιθυμούν κάθε φορά. Όσον αφορά τα ενδοσχολικώς εξεταζόμενα μαθήματα, θα ισχύσουν οι ρυθμίσεις που αφορούν στους μαθητές της πρώτης τάξης λυκείου. Δηλαδή οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα προαγωγής ή απόλυσής τους, είτε με βάση τον προφορικό τους βαθμό είτε με βάση τις κείμενες διατάξεις (συμμετοχή στις τελικές γραπτές εξετάσεις ).

    Για το γυμνάσιο, προτείνεται η ακώλυτη προαγωγή των μαθητών των τάξεων Α' και Β'. Ως βαθμός προαγωγής λογίζεται ο προφορικός βαθμός των τριμήνων. Μαθητές οι οποίοι δεν επιθυμούν να κάνουν χρήση του παραπάνω ευεργετήματος, μπορούν να ακολουθήσουν την προβλεπόμενη συνήθη διαδικασία (συμμετοχή στις γραπτές εξετάσεις).

    Όσον αφορά τις γραπτές εξετάσεις των μαθητών της Γ' τάξης, θα αξιοποιηθούν και οι δύο εξεταστικές περίοδοι (Ιουνίου και Σεπτεμβρίου), οι δε μαθητές θα μπορούν να επιλέξουν τα μαθήματα στα οποία θα εξεταστούν σε κάθε περίοδο. Είναι ευνόητο ότι οι μαθητές, θα εξεταστούν, τελικά, σε όλα τα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα.

    Ανακοίνωση ΕΣΗΕΑ

    Στο μεταξύ με ανακοίνωση της η ΕΣΗΕΑ επικρίνει όσα ΜΜΕ χειρίστηκαν με αντιδεοντολογικό τρόπο το δυστύχημα στα Τέμπη. ''Οι συνεντεύξεις με παιδιά και μέλη οικογενειών δημιουργούν επιπρόσθετα προβλήματα στην προσπάθεια της τοπικής κοινωνίας και ειδικών για τη στήριξη των μαθητών που επέζησαν και των οικογενειών που θρηνούν ''τονίζεται στην ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ.

    ΟΛΜΕ: ''Ημέρα Μνήμης η 13η Απριλίου''

    Σύμφωνα με απόφαση της ΟΛΜΕ η 13η Απριλίου καθιερώνεται ως ημέρα μνήμης για τους αδικοχαμένους μαθητές. Την ημέρα αυτή θα διοργανώνεται αιμοδοσία των εκπαιδευτικών, ως ελάχιστος φόρος τιμής. Η φετινή αιμοδοσία θα γίνει το Μάιο.

    Επίσης, η ΟΛΜΕ αποφάσισε το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού για την ενίσχυση των μαθητών του Λυκείου Μακροχωρίου και των μαθητών που τραυματίστηκαν.

    Σε συναισθηματικά φορτισμένη ατμόσφαιρα, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης επιμνημόσυνη δέηση στο σημείο του τραγικού δυστυχήματος.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, με τηλεγράφημά του στο δήμαρχο Αποστόλου Παύλου Μακροχωρίου Ημαθίας, Ελευθέριο Βαλαβάνη, εκφράζει την οδύνη του για το πολύνεκρο δυστύχημα. ''Ολοι συμμετέχουμε στο βαρύτατο πένθος που επικρατεί στο δήμο σας και μη μπορώντας να προσφέρουμε τίποτα άλλο ενώνουμε τη βαθύτατη λύπη μας με τη δική σας και είθε ο Θεός να βοηθήσει όλους που επλήγησαν τόσο πολύ'', επισημαίνεται στο τηλεγράφημα.

    Δείτε σχετική είδηση: Χωρίς άλλοθι το έγκλημα στα Τέμπη

    [02] Πυρά Καραμανλή: Υπάρχει διαπλοκή στην κυβέρνηση

    18/4/2003 7:03:00 μμ

    Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση με αφορμή την αποπομπή του υφυπουργού Δημ. Τάξεως Ε. Μαλέσιου αλλά και τα περί εμπλοκής στελεχών του ΠΑΣΟΚ σε χρηματιστηριακές δοσοληψίες με τον επιχειρηματία Θανάση Αθανασούλη, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής. Ο κ. Καραμανλής έκανε λόγο για διαφθορά, ασυδοσία και διαπλοκή, που σκιάζουν τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και χαρακτηρίζουν τους κυβερνητικούς μηχανισμούς λήψης των αποφάσεων και πρόσθεσε η περίπτωση του αποπεφθέντος υφυπουργού είναι μία σταγόνα στην έκταση του προβλήματος. "Είναι φανερό ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα τεράστιο θέμα. Η κυβέρνηση είναι βαρύτατα εκτεθειμένη. Χωρίς φραγμούς, χωρίς αιδώ, πορεύεται αιχμάλωτη των οργανωμένων συμφερόντων'' είπε ο κ. Καραμανλής. Ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι η διαπλοκή δημιουργεί ισχυρές πιέσεις σε βάρος της ουσίας και της ποιότητας της δημοκρατίας.

    Νέους θεσμούς προτείνει η ΝΔ για τη Διαφθορά

    "Μετατοπίζει τη λήψη αποφάσεων σε εξωθεσμικούς παράγοντες και εργολάβους του δημοσίου και σημαίνει παραγκωνισμό της πλειοψηφίας του επιχειρηματικού κόσμου, υπονόμευση της αναπτυξιακής διαδικασίας, συρρίκνωση της απασχόλησης και επιδρομή στα συμφέροντα των καταναλωτών και των φορολογουμένων", τόνισε ο Κώστας Καραμανλής.

    "Ολα αυτά σε συνδυασμό με την νοοτροπία των διαπλεκόμενων συνεταίρων και των ενσωματωμένων υπηρετών τους, αποτελούν βασική αιτία για την εγκατάλειψη της περιφέρειας και για την παραπομπή στις καλένδες, τυχόν έργων υποδομής, αναγκαίων για την ποιότητα ζωής και τη στοιχειώδη ασφάλεια των πολιτών" συμπλήρωσε.

    Ο κ. Καραμανλής πρότεινε νέους θεσμούς σε κεντρικό επίπεδο αλλά και αυξημένο ρόλο της Αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, αλλά και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσαν βαριές κατηγορίες κατά της κυβέρνησης.

    Περί διαπλοκής μίλησαν στελέχη της ΝΔ

    Ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος ανέφερε ότι η διαπλοκή αγγίζει την καρδιά της κυβέρνησης, εκτίμησε ότι έπεται συνέχεια και υπενθύμισε ότι όταν η Νέα Δημοκρατία μιλούσε για το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου και τη διαπλοκή, τότε, όπως είπε χαρακτηριστικά, οι εκσυγχρονιστές του κ. Σημίτη λοιδορούσαν και έλεγαν ότι το κάνει για αντιπολιτευτικούς λόγους, ενώ τώρα με όσα γίνονται και όσα λένε στην ουσία αποδέχονται τις καταγγελίες της ΝΔ.

    Η κ. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά συνέδεσε την αποπομπή του κ. Μαλέσιου με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το διαγωνισμό για την ασφάλεια, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει εμπλέξει στα γρανάζια της αδιαφάνειας και της διαπλοκής και την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων, καλώντας τον πρωθυπουργό να καταθέσει στη Βουλή όλες τις συμβάσεις και τα παραρτήματά τους, τόσο της κυβέρνησης όσο και των εμπλεκόμενων φορέων.

    Ο κ. Αλέξανδρος Λυκουρέζος χαρακτήρισε την αποπομπή ως απόδειξη διαπλοκής και ανέφερε ότι η αλαζονεία δίνει την αίσθηση της ατιμωρησίας. Θα περιμένω περισσότερα στοιχεία, είπε ο κ. Λυκουρέζος, σημειώνοντας ότι τίποτε δεν θα του προκαλέσει αίσθηση και για άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ με τα όσα συμβαίνουν.

    Απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου

    "Η ΝΔ είναι εκτός τόπου και χρόνου", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος στις δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ.

    Ο κ. Πρωτόπαπας αναφερόμενος στις κατηγορίες του προέδρου της ΝΔ για διαπλοκή στο κυβερνητικό στρατόπεδο παρατήρησε: ''Όσο για τη διαπλοκή ας ψάξει καλά ο κ. Καραμανλής το χώρο του αν θέλει πραγματικά να την βρει''.

    Απαντώντας στον κ. Πρωτόπαπα, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Θ. Ρουσόπουλος, τον κατηγόρησε ότι "δεν χάνει μόνο την ψυχραιμία του, αλλά και τη μνήμη του, καλώντας τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να θυμηθεί τη αρνητική στάση του κόμματός του αλλά και του πρωθυπουργού, κατά την υπογραφή της ένταξης της χώρας στην τότε ΕΟΚ το 1979.

    [03] Οδύσσεια για μαθητές η επιστροφή από 5ημερη

    18/4/2003 5:31:00 μμ

    Στο λιμάνι της Σύρου, παραμένει δεμένο από το πρωί, λόγω των θυελλωδών ανέμων το οχηματαγωγό πλοίο ''Δημητρούλα'' το οποίο παρέλαβε από την Κάλυμνο περίπου 600 μαθητές με σκοπό να τους μεταφέρει στο λιμάνι του Πειραιά. Η οδύσσεια για τους μαθητές ξεκίνησε στις 21.20 χθες βράδυ, όταν το πλοίο "Μαρίνα" στο οποίο είχαν αρχικά επιβιβασθεί από Ρόδο, κατέπλευσε στο λιμάνι της Καλύμνου, λόγω βλάβης στη δεξιά κύρια μηχανή. Από την Κάλυμνο και δίχως επιβάτες, απέπλευσε για τον Πειραιά προκειμένου να επιθεωρηθεί. Όλοι οι μαθητές είναι καλά στην υγεία τους.

    Ταλαιπωρία για τους μαθητές

    Για τις ανάγκες των μαθητών, επιστρατεύθηκε το πλοίο Δημητρούλα, το οποίο, άλλαξε ρότα και κατευθύνθηκε προς το λιμάνι της Καλύμνου για να τους παραλάβει.

    Ωστόσο, λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στο Αιγαίο, κρίθηκε επιβεβλημένο να δέσει στο λιμάνι της Σύρου μέχρι τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών.

    Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού δημιουργήθηκε πρόβλημα, όταν οι ήδη ταλαιπωρημένοι μαθητές των σχολείων της Β. Ελλάδας διαπίστωσαν ότι στο γκαράζ του πλοίου βρίσκονται τρεις μεγάλες νταλίκες με αιγοπρόβατα τα οποία λόγω της πολύωρης παραμονής τους στον κλειστό χώρο υπέφεραν.

    Οι διαμαρτυρίες τους ανάγκασαν τον πλοίαρχο να αποβιβάσει τις νταλίκες στην Λέρο και την Νάξο ενώ με εντολή της πλοιοκτήτριας εταιρείας διατέθηκαν όλες οι καμπίνες του ''Δημητρούλα'' στους μαθητές.

    [04] Οργή Νεονάκη-Μανίκα για δημοσιεύματα εις βάρος τους

    18/4/2003 2:06:00 μμ

    Την έντονη αντίδραση του υπουργού Επικρατείας Στέφανου Μανίκα και του μέλους του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Νεονάκη προκάλεσαν δημοσιεύματα των εφημερίδων "ΑΥΡΙΑΝΗ" και "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" που τους εμπλέκουν σε χρηματιστηριακά παιχνίδια και αγοραπωλησίες μετοχών. Αυταπόδεικτες συκοφαντίες και μυθεύματα τα χαρακτηρίζει ο κ. Μανίκας και προαναγγέλλει προσφυγή στη Δικαιοσύνη, ενώ ο κ. Νεονάκης κάνει λόγο για συκοφαντίες και υπονοούμενα που εξυπηρετούν ιδιοτέλειες και μικροκομματικές σκοπιμότητες.

    Νεονάκης: ''Απόλυτα νόμιμη η πολιτική μου πορεία''

    "Έχω καθαρή συνείδηση και κυρίως καθαρές και διάφανες οικονομικές συναλλαγές", δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ενώ συμπλήρωσε ότι "ποτέ δεν φανταζόμουν όταν πριν από 15 περίπου χρόνια συμμετείχα για πρώτη φορά στο Χρηματιστήριο ως επενδυτής, ότι θα έφτανε μία μέρα που αυτό θα αποτελούσε στη χώρα μας πολιτική κατηγορία. Κατηγορία μάλιστα που θα αφορούσε ένα μεγάλο κομμάτι του πολιτικού κόσμου, μιας και είναι γνωστό ότι πολύ μεγάλη μερίδα βουλευτών όλων των κομμάτων διέθετε ή διαθέτει μετοχές στο Χρηματιστήριο".

    Ο κ. Νεονάκης στη δήλωσή του προσθέτει ότι "η πολιτική και επαγγελματική μου διαδρομή είναι απολύτως διαυγής, νόμιμη και ξεκάθαρη. Οι συκοφαντίες και τα υπονοούμενα εξυπηρετούν ιδιοτέλειες και μικροκομματικές σκοπιμότητες. Οι χρηματιστηριακές μου δραστηριότητες είναι πεντακάθαρες και δεν υποκρύπτουν παιχνίδια κάτω από το τραπέζι. Εχω καθαρή συνείδηση και κυρίως καθαρές και διάφανες οικονομικές συναλλαγές. Ολα τα υπόλοιπα αποτελούν κατασκευασμένους μύθους με τους οποίους κάποιοι επιδιώκουν να πλήξουν το ΠΑΣΟΚ και εμένα προσωπικά και κυρίως να αποσύρουν τα φώτα της δημοσιότητας από τον εαυτό τους και τα προβλήματά τους".

    Για άσπονδους φίλους κάνει λόγο ακόμα ο κ. Νεονάκης τονίζοντας ότι δεν σεβάστηκαν τις τόσο σημαντικές για τη χώρα μας ημέρες και θεώρησαν ότι βρήκαν την κατάλληλη ευκαιρία ''να ασχοληθούν'' με το πρόσωπό μου και άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Ματαιοπονούν. Δεν θα τους ακολουθήσω στο δρόμο που διάλεξαν".

    Μανίκας: ''Δεν με αγγίζουν οι συκοφαντίες''

    ''Οι επενδυτικές μου δραστηριότητες στο Χρηματιστήριο, καταγεγραμμένες, εδώ και πολλά χρόνια, έχουν κριθεί κατά επανάληψη, έχουν δημοσιοποιηθεί με τη διαδικασία του ''πόθεν έσχες'', όπως άλλωστε συμβαίνει με όλους τους βουλευτές", τονίζει σε δήλωσή του ο υπουργός Επικρατείας Στέφανος Μανίκας, ενώ χαρακτηρίζει τα σχετικά δημοσιεύματα ''αυταπόδεικτες συκοφαντίες και μυθεύματα''.

    Ο υπουργός δηλώνει ότι "οι αυταπόδεικτες συκοφαντίες και τα μυθεύματα του εκδότη Κουρή και της ''Αυριανής'' δεν τον αγγίζουν. "Η λάσπη επιστρέφεται. Η απέλπιδα προσπάθεια του κ. Κουρή και οποιωνδήποτε άλλων να πλήξουν το ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση, θα πέσει για μια ακόμη φορά στο κενό. Ας αναμένει την κρίση της Δικαιοσύνης'', αναφέρεται στην ανακοίνωση του κ. Μανίκα.

    Απάντηση Πρωτόπαπα

    "Η κυβέρνηση ψήφισε το νόμο 2843/2000 που θέτει συγκεκριμένους περιορισμούς για τα μέλη της κυβέρνησης ως προς τις χρηματιστηριακές συναλλαγές τους. Ο νόμος αυτός τηρείται απαρέγκλιτα", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και προσέθεσε πως ως την ψήφιση του νόμου δεν υπήρχαν παρόμοιοι περιορισμοί και άρα δεν υπάρχει παράνομη πράξη.

    "Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εξάλλου χαρακτηρίζεται από τη διαφάνεια και την εντιμότητά της" υπογράμμισε ο κ. Πρωτόπαπας και σημείωσε πως ο νόμος θεσπίστηκε ακριβώς "για να απαλλαγεί ο πολιτικός κόσμος από υποψίες που σε σημαντικό βαθμό μπορεί και να είναι αυθαίρετες".

    [05] Σύγκρουση λεωφορείου με νταλίκα στο Αιγάλεω

    18/4/2003 7:08:00 μμ

    Σύγκρουση φορτηγού με αστικό λεωφορείο της ΕΘΕΛ που πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Αβέρωφ-Προύσσης σημειώθηκε στις 5 το απόγευμα της Παρασκευής στη διασταύρωση των οδών Κολοκοτρώνη και Μαρμαρά στο Αιγάλεω. Το ατύχημα έγινε όταν, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες από την τροχαία, το φορτηγό που εκινείτο επί της οδού Μαρμαρά παραβίασε στοπ και έπεσε πάνω στο διερχόμενο λεωφορείο που εκινείτο κανονικά στη μονής κατεύθυνσης οδό Κολοκοτρώνη. Μετά τη σύγκρουση το λεωφορείο προσέκρουσε διαδοχικά σε δύο σταθμευμένα αυτοκίνητα και κατέληξε πάνω σε ένα ακατοίκητο σπίτι του οποίου γκρέμισε ένα τοίχο. Από τη σύγκρουση τραυματίστηκε ελαφρά ο οδηγός του λεωφορείου, ενώ δύο άτομα που επέβαιναν δεν έπαθαν τίποτα. Προανάκριση για το ατύχημα διενεργεί η τροχαία Αιγάλεω.

    [06] Εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά παιχνιδιών

    18/4/2003 6:58:00 μμ

    Την εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά παιχνιδιών ενόψει των εορτών του Πάσχα ζήτησε από τα αρμόδια ελεγκτικά συνεργεία του υπουργείου και των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων της χώρας ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Αλέξανδρος Καλαφάτης. Δεδομένου ότι η περίοδος είναι παραδοσιακά πρόσφορη για την αγορά παντός είδους πασχαλινών παιχνιδιών, ο κ. Καλαφάτης υπέγραψε ειδική εγκύκλιο, την οποία απέστειλε στα τμήματα Βιομηχανίας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων της χώρας, όπου δίνεται εντολή για επισταμένους ελέγχους της αγοράς.

    Προσοχή στις υποχρεωτικές σημάνσεις

    Σκοπός των ελέγχων αυτών είναι να περιοριστούν οι περιπτώσεις κυκλοφορίας στην αγορά επικίνδυνων παιχνιδιών που δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της σχετικής νομοθεσίας, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια των παιδιών.

    Το υπουργείο Ανάπτυξης καλεί για ακόμη μία φορά τους γονείς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε ό,τι αφορά την αγορά παντός είδους παιχνιδιού και εορταστικού είδους, τα οποία θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένα στη νομοθεσία για την ''ασφάλεια των παιχνιδιών''. Οι γονείς θα πρέπει να ελέγχουν συστηματικά τις παρακάτω υποχρεωτικές σημάνσεις:

    Κάθε παιχνίδι πρέπει απαραίτητα να φέρει τη σήμανση ''CE''. Η σήμανση ''CE'' και το όνομα / το σήμα / η διεύθυνση του κατασκευαστή ή του εισαγωγέα πρέπει να τίθενται σε ευδιάκριτο και ευανάγνωστο σημείο, είτε πάνω στο παιχνίδι είτε στη συσκευασία του. Για τα παιχνίδια μικρών διαστάσεων καθώς και για τα παιχνίδια που αποτελούνται από τμήματα μικρών διαστάσεων, οι ενδείξεις αυτές μπορούν να τίθενται κατά τον ίδιο τρόπο στη συσκευασία ή σε ετικέτα ή σε συνοδευτικό σημείωμα. Στην περίπτωση που οι εν λόγω ενδείξεις δεν αναγράφονται στο παιχνίδι, πρέπει να επισημαίνεται στον καταναλωτή ότι είναι σκόπιμο τα στοιχεία αυτά να φυλάσσονται. Υποχρεωτική είναι η αναγραφή στην ελληνική γλώσσα ειδικών προειδοποιήσεων και ενδείξεων τόσο για τα προφυλακτικά μέτρα, όσο και για τη χρήση των παιχνιδιών.

    [07] Αναβλήθηκε η συνάντηση Σημίτη-Βερελή

    18/4/2003 6:43:00 μμ

    φωτο αρχείου

    Δεν πραγματοποιήθηκε τελικά η προγραμματισμένη για το μεσημέρι της Παρασκευής συνάντηση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρίστο Βερελή, στη διάρκεια της οποίας επρόκειτο να εξεταστούν θέματα που αφορούν το υπουργείο Μεταφορών, σε σχέση και με την ελληνική προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η συνάντηση αναβλήθηκε λόγω ασθένειας του υπουργού, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες, το τελευταίο 24ωρο ταλαιπωρείται από υψηλό πυρετό.

    Δεν πραγματοποιήθηκε ούτε η συνάντηση Βερελή-Γιακουμάκη

    Εξαιτίας της ασθένειας του υπουργού αναβλήθηκε και η προγραμματισμένη επίσης για την Παρασκευή συνάντησή του με την ηγεσία του ΟΤΕ και τον πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων ΕΕΤΤ, Μανόλη Γιακουμάκη.

    Σε αυτήν επρόκειτο να συζητηθούν τρόποι μείωσης των τιμολογίων που έχει ανακοινώσει ο ΟΤΕ για τη νέα υπηρεσία X-DSL η οποία πρόκειται σύντομα να τεθεί σε εφαρμογή και διασφαλίζει υψηλές ταχύτητες πρόσβασης στο Διαδίκτυο.

    [08] Κινητοποιήσεις στον Ασπρόπυργο για τις χωματερές

    18/4/2003 3:31:00 μμ

    Κάτοικοι του Ασπροπύργου και των ομόρων δήμων απέκλεισαν, το πρωί της Παρασκευής, για μια ώρα, την πρόσβαση και διέλευση οχημάτων στην ομώνυμη γέφυρα, καταλαμβάνοντας και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Στόχος της συγκεκριμένης κινητοποίησης ήταν να ακουστεί η αντίθεση των διαμαρτυρομένων στο σχέδιο επέκτασης της χωματερής Ανω Λιοσίων. Σε νέες κινητοποιήσεις θα προβούν στην περίπτωση που το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν εισακούσει τη θέληση των κατοίκων και επεκτείνει τα όρια της χωματερής Ανω Λιοσίων, με ό,τι αυτό σημαίνει για την υποβάθμιση της ευρύτερης περιοχής και τη μόλυνση του περιβάλλοντος.

    Αποκλεισμός της γέφυρας Απροπύργου

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Ασπροπύργου Ηλία Ιωάννη, οι κάτοικοι Ασπροπύργου αλλά και των περιοχών της Φυλής, Μάνδρας, Μεγάρων, Ελευσίνας, αντιδρούν στην απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ σχετικά με τη νέα χωροθέτηση της χωματερής δυτικής Αττικής, ενώ παράλληλα τους συμπαραστέκονται τόσο η νομαρχία όσο και ο δήμος μαζί με επαγγελματικούς φορείς.

    Για το λόγο αυτό εκατοντάδες κάτοικοι, μαθητές των σχολείων της περιοχής μέλη της διαδημοτικής κίνησης που αντιτίθενται στη σχετική χωροθέτηση κατέλαβαν την κεντρική οδική αρτηρία Ασπροπύργου-Ελευσίνας κλείνοντας τη γέφυρα Ασπροπύργου, μετά και τη σύμφωνη γνώμη του νομάρχη Αριστείδη Αρκουδάρη, και του δημάρχου Γιώργου Λιάκου.

    [09] Υπόθεση Ε.Λ.Α: Στον ανακριτή ο Αγαπίου

    18/4/2003 2:55:00 μμ

    Στον εφέτη ανακριτή κ. Λεωνίδα Ζερβομπεάκο απολογήθηκε την Παρασκευή επί περίπου μια ώρα ο κατηγορούμενος για ένταξη και συμμετοχή στον ΕΛΑ, Κώστας Αγαπίου. Σε βάρος του Αγαπίου έχουν απαγγελθεί 52 νέες κατηγορίες που αφορούν ενέργειες του ΕΛΑ και της 1ης Μάη, μεταξύ των οποίων δυο ανθρωποκτονίες, μια απόπειρα ανθρωποκτονίας, εκρήξεις κλπ. Ο Αγαπίου ζήτησε προθεσμία για την απολογία του, την οποία όμως ο εφέτης ανακριτής αρνήθηκε να δώσει. Με δήλωσή του ο κατηγορούμενος αρνείται όσα του αποδίδονται, καταγγέλλει ως αόριστο το κατηγορητήριο και υποστηρίζει ότι γίνεται προσπάθεια ανάμειξής του στην υπόθεση της τρομοκρατίας εδώ και χρόνια.

    Την Πέμπτη απολογήθηκε ο Τσιγαρίδας

    Ενώπιον του εφέτη ανακριτή κ. Λεωνίδα Ζερβομπεάκο, ο οποίος μετέβη στις φυλακές Κορυδαλλού, απολογήθηκε την Πέμπτη ο πολιτικός μηχανικός Χρήστος Τσιγαρίδας, ο οποίος κατηγορείται για ένταξη και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση ΕΛΑ. Σε βάρος του Τσιγαρίδα, ο ανακριτής απήγγειλε τις προηγούμενες μέρες 52 νέες κατηγορίες, που αφορούν μεταξύ άλλων, στην ανθρωποκτονία του αστυνομικού διευθυντή Απόστολου Βέλιου, την ανθρωποκτονία του εισαγγελέα Αναστάσιου Βενάρδου, ηθική αυτουργία στην απόπειρα δολοφονίας του πρώην προέδρου της ΓΣΕΕ Γιώργου Ραυτόπουλου, εκρήξεις, απόπειρες εκρήξεων και διακεκριμένη οπλοκατοχή.

    Η απολογία για τις συμπληρωματικές κατηγορίες του Τσιγαρίδα διήρκησε 45 λεπτά και σύμφωνα με πληροφορίες ο κατηγορούμενος επανέλαβε ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη ενεργειών του ΕΛΑ έως το 1991, οπότε αποχώρησε από την οργάνωση.

    Σύμφωνα με τους συνηγόρους υπεράσπισης του Χρήστου Τσιγαρίδα η δικογραφία που σχηματίστηκε δεν περιέχει στοιχεία που να συνδέουν τον Χρήστο Τσιγαρίδα με ενέργειες του ΕΛΑ, ή της ''1ης Μάη'' και επίσης δεν περιέχονται μαρτυρικές καταθέσεις που να εμπλέκουν τον κατηγορούμενο. Σύμφωνα με τους συνηγόρους του Χρήστου Τσιγαρίδα μοναδικά στοιχεία που περιέχονται στη δικογραφία είναι αυτά που αναφέρονται στα αρχεία της Στάζι.

    [10] Μνημόσυνο για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή

    18/4/2003 12:03:00 μμ

    Μνημόσυνο στη μνήμη του Κωνσταντίνου Καραμανλή έγινε το πρωί στο Ιδρυμα Δημοκρατίας ''Κωνσταντίνος Καραμανλής'', όπου βρίσκεται και ο τάφος του για τη συμπλήρωση πέντε ετών από το θάνατό του. Στην δέηση παρέστησαν ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, οι πρώην πρωθυπουργοί Κ. Μητσοτάκης και Γ. Ράλλης, οι κύριοι Πέτρος Μολυβιάτης, Αχιλλέας Καραμανλής, Μιχάλης Λιάπης, Προκόπης Παυλόπουλος και πολλοί βουλευτές του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης καθώς και παλιοί συνεργάτες του ιδρυτή της ΝΔ. Μεταξύ άλλων παρόντες ήταν οι επιχειρηματίες Θεόδωρος Αγγελόπουλος, Βαρδής Βαρδινογιάννης κ.α.

    [11] Σχέδιο για την Κοινωνία της Ευρώπης

    18/4/2003 3:58:00 μμ

    Συνεδριάζει από το πρωί στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Αθήνας η ομάδα των δώδεκα προσωπικοτήτων από όλη την Ευρώπη με στόχο τη σύνταξη σχεδίου για την Κοινωνία της Ευρώπης, σχέδιο το οποίο θα υποβληθεί όταν ολοκληρωθεί, τον προσεχή Οκτώβριο, στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι. Στις εργασίες, που θα διαρκέσουν έως το βράδυ, προεδρεύει ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Ντομινίκ Στρος-Καν, και συμμετέχουν, εκτός από τη δήμαρχο Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη, δέκα ακόμη προσωπικότητες μεταξύ των οποίων ο Πορτογάλος λογοτέχνης Ζοζέ Σαραμάγκου, ο ιστορικός και πρώην υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Μπρονισλάβ Γκέρεμεκ, η Γαλλίδα συνδικαλίστρια Νικόλ Νοτά, ο πρώην πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Αλόις Πέτερλε κ.ά.

    Ποιός είναι ο πολιτισμός της Ευρώπης;

    Στο περιθώριο της συνάντησης, που διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών, ο κ. Στρος-Καν δήλωσε πως μετά τη διεύρυνση της ΕΕ και την προσπάθεια καθορισμού ενός κοινού Συντάγματος για το μέλλον της Ευρώπης, πρέπει να συζητηθεί ποιος είναι ο πολιτισμός της Ευρώπης και ποιο είναι το μέλλον της.

    "Για αυτούς τους λόγους συγκλήθηκε αυτό το στρογγυλό τραπέζι αλλά και για να αναπτύξει κάποιες ιδέες για τον καθορισμό του ευρωπαϊκού πολιτισμού, του ευρωπαϊκού Μοντέλου, της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής. Με δυο λέξεις: το νέο ευρωπαϊκό όραμα", είπε ο κ. Στρος-Καν και πρόσθεσε "η κ. Μπακογιάννη είναι μέλος αυτής της ομάδας των δώδεκα πολλά υποσχόμενων Ευρωπαίων που προσπαθούμε συζητώντας να ολοκληρώσουμε την πρότασή μας έως τον προσεχή Οκτώβριο, ώστε να βοηθήσει την ΕΕ να αποκτήσει καινούρια προοπτική".

    [12] Ευρωπαϊκή επιμόρφωση των οδηγών ταξί Θεσσαλονίκης

    18/4/2003 8:53:00 πμ

    Ενα χρήσιμο επαγγελματικό εργαλείο πρόσφερε το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (CEDEFOP) στους οδηγούς ταξί της συμπρωτεύουσας. Πρόκειται για μια κασέτα επιμόρφωσης στην αγγλική γλώσσα, με χρήσιμες φράσεις και έννοιες που θα βοηθούν την επικοινωνίας με τους αλλοδαπούς πελάτες. Αυτό είναι το πρώτο βήμα συνεργασίας του Κέντρου με την Ενωση των Ιδιοκτητών Επιβατηγών Αυτοκινήτων Ταξί και Ραδιοταξί Θεσσαλονίκης. Ανάμεσα στις προτάσεις που εξετάστηκαν ήταν η ίδρυση Σχολής Κατάρτισης και Επιμόρφωσης των νέων οδηγών ταξί.

    Σημειώνεται πως η σωστή επικοινωνία μεταξύ επαγγελματιών οδηγών και των πελατών τους ενδιαφέρει άμεσα και το Cedefop καθώς μόνο το 2002 για συμμετοχή σε διεθνή συνέδρια και ημερίδες που διοργανώνει το Κέντρο επισκέφθηκαν τη Θεσσαλονίκη περισσότερα από 7000 άτομα. Για αυτό το σκοπό, το Κέντρο παρέδωσε στους οδηγούς ταξί καλύμματα για τα προσκέφαλα των αυτοκινήτων τους και στα οποία αποτυπώνονται τα ακριβή στοιχεία επαφής με το Cedefop.

    Στη συνάντηση εξετάστηκε ακόμη και το ενδεχόμενο πραγματοποίησης εκπαιδευτικών σεμιναρίων που θα γίνονται από τους ίδιους τους οδηγούς προς τους συναδέλφους με τη μικρότερη εργασιακή εμπειρία.

    [13] 17Ν: Κατάθεση Παπαδημητρίου για το χτύπημα εναντίον του

    18/4/2003 4:10:00 μμ

    Με την κατάθεση του πρώην βουλευτή της ΝΔ Λευτέρη Παπαδημητρίου για την απόπειρα δοδοφονίας εναντίον του '92, ολοκληρώθηκε σήμερα η ακροαματική διαδικασία για τη 17Ν. Τη Δευτέρα θα συνεχιστεί η εξέταση μαρτύρων ενώπιον του τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων σχετικά με την ίδια υπόθεση. Με τη λήξη της σημερινής διαδικασίας ο πρόεδρος ζήτησε να παρεβρίσκονται στο δικαστήριο τη Δευτέρα το πρωί και οι μάρτυρες για τις βομβιστικές επιθέσεις σε βάρος του τηλεοπτικού σταθμού ''ΜΕΓΚΑ'' και της αμερικανικής πρεσβείας. Τη βεβαιότητά του ότι οι δράστες της απόπειρας δολοφονίας εναντίον του στις 21 Δεκεμβρίου του 1992, στο Μαρούσι, ήθελαν να τον σκοτώσουν, εξέφρασε ο Κ. Παπαδημητρίου.

    ''Το χτύπημα εναντίον μου είχε πολιτική διάσταση''

    Ο κ. Παπαδημητρίου τόνισε ότι η επίθεση εναντίον του ήταν πολύ καλά σχεδιασμένη και αποσκοπούσε όχι στον τραυματισμό του αλλά στον αργό και επώδυνο θάνατό του. ''Σώθηκα λόγω της έγκαιρης μεταφοράς μου στο νοσοκομείο και της αποτελεσματικής ιατρικής βοήθειας που μου παρασχέθηκε. Δέχθηκα πέντε πυροβολισμούς εξ επαφής. Αν ήθελαν να με εκφοβίσουν, θα πυροβολούσαν στον αέρα. Ο πρώην βουλευτής ο οποίος είχε τραυματιστεί στα πόδια κατά την επίθεση της ''17Ν'', ανέφερε ότι τα χαρακτηριστικά που είχε ο ένας από τους δύο δράστες που τον πυροβόλησαν μοιάζουν με αυτά του Βασίλη Τζωρτζάτου.

    ''Το έντονο βλέμμα του, μου θυμίζει το Βασίλη Τζωρτζάτο, αλλά, επειδή αντιλαμβάνομαι την έννοια της λέξης ''αναγνώριση'' δεν θα την χρησιμοποιήσω ελαφρά τη καρδία. Είναι πιο πιθανό να ήταν εκεί από το να μην ήταν'', είπε.

    Ο μάρτυρας υποστήριξε ότι στην επίθεση εναντίον του συμμετείχαν τουλάχιστον πέντε άτομα και ζήτησε από το Δημήτρη Κουφοντίνα να του εξηγήσει για ποιό λόγο τον επέλεξαν ως στόχο.

    ''Να ερωτηθεί αυτός που αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη και να απαντήσει σε τί έφταιξε ο Παπαδημητρίου'', είπε.

    Σύμφωνα με την κατάθεση του πρώην βουλευτή, οι δράστες διακατέχονταν από σύμπλεγμα κατωτερότητας στον πολιτικό λόγο και για αυτό κατέφευγαν στη δύναμη των όπλων. Χωρίς τη δύναμη του πιστολιού, όπως είπε, κανείς δεν θα ασχολείτο μαζί τους.

    Ο κ. Παπαδημητρίου είπε επίσης ότι το χτύπημα εναντίον του είχε πολιτική διάσταση. ''Χτύπησαν το βουλευτή Παπαδημητρίου και όχι το δικηγόρο και τον οικονομολόγο" είπε και τόνισε ότι η ''17Ν'' ήταν οργάνωση τρόμου και θανάτου και όχι απλά εκφοβισμού.

    [14] 17Ν: H δολοφονία του Τούρκου διπλωμάτη Σιπαχίογλου

    18/4/2003 1:42:00 μμ

    Η πιο γλαφυρή κατάθεση που δόθηκε από την έναρξη της δίκης για τη ''17Ν'' ήταν αυτή του μάρτυρα Παντελή Λουδάρου, παλαιοπώλη, αυτόπτη της δολοφονίας του συμβούλου της τουρκικής πρεσβείας Ομέρ Σιπαχίογλου, στις 4 Ιουλίου 1994, στο Π. Φάληρο. Ο κ. Λουδάρος είχε βρεθεί στον τόπο του εγκλήματος, καθώς, όπως είπε, λόγω της δουλειάς του γυρίζει σε γειτονιές για να αγοράζει παλαιά έπιπλα. Αναφερόμενος στο περιστατικό, ο κ. Λουδάρος υποστήριξε ότι άκουσε ένα μπαμ, είδε το αυτοκίνητο με τον Τούρκο διπλωμάτη, ένα άτομο από έξω να πυροβολεί, ενώ υποστήριξε ότι το θύμα ξεψύχησε τα χέρια του. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι μίλησε στον δράστη ο οποίος δεν του απάντησε αλλά τόνισε ότι δεν είναι σε θέση να τον αναγνωρίσει πλέον.

    Κατάθεση με πολύ χιούμορ

    "Θέλω τα έξοδα μεταφοράς μου στο δικαστήριο"

    Με την έναρξη της κατάθεσής του ο μάρτυρας δήλωσε στον πρόεδρο ότι έχει επτά παιδιά, 15 εγγόνια και τέσσερα δισέγγονα. Αμέσως μετά εξήγησε ότι επειδή έκανε 1,5 ώρα να φτάσει στο δικαστήριο, θα ήθελε τα έξοδα κίνησής του.

    Μάρτυρας: Αν μπορείς να μου βγάλεις κάτι κ. Πρόεδρε, θα σε συχωρνάω.

    Πρόεδρος: Συμμερίζομαι, αλλά. . .

    Μάρτυρας: Εντάξει κ. Πρόεδρε, είσαι ωραίος άνθρωπος.

    Ο μάρτυς περιγράφει την σκηνή της επίθεσης

    Αναφερόμενος στο περιστατικό, ο κ. Λουδάρος υποστήριξε ότι:

    - άκουσε ένα μπαμ

    - είδε το αυτοκίνητο με τον Τούρκο διπλωμάτη

    - και ένα άτομο από έξω να πυροβολεί.

    Πρόεδρος: Ποιος πυροβολούσε;

    Μάρτυρας: Περίμενε κ. Πρόεδρε, με τη σειρά. Εγώ κατέβηκα από το αυτοκίνητο και πήγα στον Τούρκο. Μετά δηλαδή έμαθα ότι ήταν Τούρκος και για ''17 Νοέμβρες'' και 50 και δεν ξέρω. Τον πήρα στα χέρια μου και σε πολύ λίγο έγειρε.

    Πρόεδρος: Ξεψύχησε στα χέρια σας;

    Μάρτυρας: Ναι κ. Πρόεδρε. Εγώ τον άφησα κάτω και γύρισα μετά προς αυτό τον κύριο που πυροβολούσε και του είπα. . .. μπορώ να πω τι του είπα κ. Πρόεδρε;

    Πρόεδρος: Ναι, μιλήστε ελεύθερα.

    Μάρτυρας: Του είπα ρε. . . ., ρε. . . , γιατί το έκανες αυτό; Αυτός που έδειξε το πιστόλι σαν παντόφλα. Κατάλαβες κ. Πρόεδρε; Γύρισε τότε και μπήκε σε ένα αυτοκίνητο, που ήταν άλλοι δύο και έφυγαν προς την Αμφιθέας.

    Πρόεδρος: Μπορείτε να περιγράψετε τον δράστη;

    Μάρτυρας: Ηταν 1,85 με 1,90, ωραίο μαλλάκι κ. Πρόεδρε, με τον κροκόδειλα στο μπλουζάκι. . . ωραίοι κ. Πρόεδρε. Αυτός ο φουκαράς έφαγε πέντε σφαίρες και κλάταρε.

    Πρόεδρος: Αναγνωρίζετε τον δράστη;

    Μάρτυρας: Α! Τί να αναγνωρίσω; Δεν μπορώ να αναγνωρίσω. Θα γίνω ρόμπα αν πω κάτι.

    Πρόεδρος: Ρόμπα ξεκούμπωτη, που λένε . . .

    Μάρτυρας: Ναι, εγώ είμαι τόσα χρόνια στην πιάτσα.

    Πρόεδρος: Πόσο χρονών είσαι;

    Μάρτυρας: Πόσο με έχεις; Είμαι 70. Αμα πίνεις οινοπνεύματα και καπνίζεις, σουρώνεις.

    Πρόεδρος: Εγώ εξαντλήθηκα. Θέλει να ρωτήσει κανείς κάτι;

    Συν. Πολιτικής Αγωγής: Μπορείτε κ. μάρτυρα να περιγράψετε τον δράστη;

    Μάρτυρας: Η φάση αγόρι μου είναι αυτή που έριξα.

    Ο μάρτυς ξαναζητάει τα έξοδα μετακίνησης του

    Πρόεδρος: Εντάξει, εντάξει, μπορείτε να φύγετε.

    Μάρτυρας (προς τον πρόεδρο): Όλες οι τηλεοράσεις για σένα λένε. Ότι είσαι ο πρώτος.

    Πρόεδρος: Εντάξει, να πάτε στο καλό.

    Μάρτυρας: Θα μου βγάλεις τίποτε κ. Πρόεδρε; Στο χέρι σου είναι.

    Πρόεδρος: Το μόνο που μοιράζει το δικαστήριο είναι φυλακή.

    Μάρτυρας: Καλά κ. Πρόεδρε, φεύγω.

    Μάρτυρας ''έδειξε'' Κονδύλη, Κουφοντίνα, Σάββα Ξηρό

    Στο δικαστήριο κατέθεσε και ένας άλλος μάρτυρας, ο Αναστάσιος Παπαδόπουλος, περιπτερούχος, αυτόπτης της δολοφονίας Σιπαχίογλου.

    Ο μάρτυρας υποστήριξε ότι αναγνωρίζει με απόλυτη βεβαιότητα τον Σωτήρη Κονδύλη και τον Δημήτρη Κουφοντίνα, ως δράστες της επίθεσης και κατά ποσοστό 90% τον Σάββα Ξηρό, ως τον άνθρωπο που πυροβόλησε τον Τούρκο διπλωμάτη.

    [15] Οι Ισπανοί στο παιχνίδι διπλωματίας για Μεσανατολικό

    18/4/2003 7:11:00 μμ

    Τον Χοσέ Μαρία Αθνάρ, έχει επιστρατεύσει για την ανάληψη διπλωματικής δράσης, σε σχέση με το Μεσανατολικό, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους. Διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ αλλά και με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ, είχε ο Ισπανός πρωθυπουργός, με κύριο θέμα την εφαρμογή του "οδικού χάρτη" που έχει αποφασισθεί από ΗΠΑ, Ρωσία Ε.Ε. και Ηνωμένα Έθνη και μιλά για τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους μέχρι το 2005.

    Καίρια για τις ΗΠΑ η συμβολή της Ισπανίας

    Των τηλεφωνικών επαφών Αθνάρ, προηγήθηκε 45λεπτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο.

    Ο Τζορτζ Μπους, έχει επενδύσει διπλωματικά, στις παραδοσιακά καλές σχέσεις της Ισπανίας με τον αραβικό κόσμο και ζητά τη διαμεσολάβηση της στην διένεξη Ισραήλ Παλαιστίνης.

    Στις αρχές της εβδομάδας, ζήτησε από το Χοσέ Μαρία Αθνάρ, να μεταφέρει στον Σύριο πρόεδρο Μπασάρ Αλ Ασάντ τις ανησυχίες της Ουάσινγκτον σχετικά με τη διαφυγή στα εδάφη της χώρας πρώην μελών της κυβέρνηση Μπάαθ.

    [16] Β. Κορέα: Επεξεργασία χιλιάδων ράβδων πυρηνικού καυσίμου

    18/4/2003 5:59:00 μμ

    Την επιτυχή επεξεργασία, 8.000 ράβδων πυρηνικού καυσίμου στο πυρηνικό εργοστάσιό της στο Γιονγκμπιόν, πράγμα που της επιτρέπει να παράγει πλουτώνιο για στρατιωτική χρήση, ανακοίνωσε σήμερα η Πιονγιάνγκ. Οι ΗΠΑ ενημερώθηκαν για το γεγονός στις αρχές Μαρτίου, διευκρίνισε εκπρόσωπος του βορειοκορεατικού υπουργείου Εξωτερικών, τον οποίο επικαλείται το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA. Ωστόσο, καμία πληροφόρηση για το γεγονός αυτό δεν έχουν οι ΗΠΑ και η Ν. Κορέα, ενώ το ίδιο ανακοινώνει και η Ιαπωνία. Oι HΠΑ ανακοίνωσαν επίσης ότι το γεγονός δεν θα επηρεάσει τις τριμερείς συνομιλίες με τη Βόρεια Κορέα και την Κίνα, που αναμένεται να διεξαχθούν στο Πεκίνο την ερχόμενη εβδομάδα και αποσκοπούν στην παύση του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας.

    ''Αναγκαία μια ισχυρή αποτρεπτική δύναμη''

    ''Όπως το έχουμε ήδη δηλώσει, επεξεργαζόμαστε με επιτυχία περισσότερες από 8.000 ράβδους χρησιμοποιημένου καυσίμου στο τελικό στάδιο και ενημερώσαμε για το γεγονός αυτό τις ΗΠΑ και άλλες ενδιαφερόμενες χώρες στις αρχές Μαρτίου, μετά την επανάληψη των πυρηνικών δραστηριοτήτων μας πέρυσι το Δεκέμβριο'', δήλωσε ο εκπρόσωπος.

    Ο ίδιος πρόσθεσε πως ο πόλεμος στο Ιράκ έκανε την Πιονγιάνγκ να συνειδητοποιήσει την ανάγκη ''να έχει μια ισχυρή φυσική αποτρεπτική δύναμη''.

    ''Ο ιρακινός πόλεμος διδάσκει πως, για να προλάβεις ένα πόλεμο και να υπερασπιστείς την ασφάλεια μιας χώρας και την κυριαρχία ενός έθνους, είναι απαραίτητο να έχεις μια ισχυρή φυσική αποτρεπτική δύναμη'', πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, σύμφωνα με το KCNA.

    Οι δηλώσεις αυτές έγιναν την επομένη της ανακοίνωσης πως την ερχόμενη εβδομάδα θα διεξαχθούν στο Πεκίνο συνομιλίες μεταξύ των ΗΠΑ, της Β. Κορέας και της Κίνας σχετικά με την κρίση που έχει προκληθεί από την επανάληψη του βορειοκορεατικού πυρηνικού προγράμματος.

    ''Δεν έχουμε τέτοιου είδους πληροφορίες''

    Οι ΗΠΑ δεν έχουν πληροφορίες που να δείχνουν ότι η Β. Κορέα άρχισε την επεξεργασία ράβδων χρησιμοποιημένου πυρηνικού καυσίμου παρά την σχετική ανακοίνωση Βορειοκορεάτη αξιωματούχου, δήλωσε σήμερα ανώτερος υπεύθυνος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

    Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν βλέπει κάποιο λόγο για να μην πάρουν μέρος οι ΗΠΑ στις τριμερείς συνομιλίες με τη Β. Κορέα και την Κίνα που αναμένεται να διεξαχθούν στο Πεκίνο την ερχόμενη εβδομάδα και αποσκοπούν στην παύση του πυρηνικού προγράμματος της Πιονγιάνγκ Κορέας.

    Η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία ανακοίνωσαν επίσης ότι δεν έχουν πληροφορίες σχετικές με αυτή την ανακοίνωση, όπως ανακοίνωσε η Πιονγιάνγκ σήμερα.

    ''Δεν είχαμε οποιαδήποτε επίσημη πληροφόρηση από τη Βόρεια Κορέα το Μάρτιο'', δήλωσε τηλεφωνικώς στο Ρόιτερ η εκπρόσωπος της νοτιοκορεατικής προεδρίας για τα ξένα μέσα ενημέρωσης Λι Ζιχιούν.

    ''Δεν έχουμε καμία πληροφορία ότι βρίσκονται στη διαδικασία επεξεργασίας χρησιμοποιημένου καυσίμου. Εξακολουθούμε να ελπίζουμε ότι η Β. Κορέα δεν θα τολμήσει να αρχίσει επεξεργασία χρησιμοποιημένου καυσίμου, καθώς συμφώνησε να έχει συνομιλίες με τις ΗΠΑ και την Κίνα'', δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιαπωνικού υπουργείου Εξωτερικών Χατσουχίσα Τακασίμα στο Ρόιτερ.

    Όπως πρόσθεσε ο ίδιος η είδηση αυτή ''δεν είναι πολύ ενθαρρυντική για την πιθανή έκβαση των τριμερών συνομιλιών'' ανάμεσα στη Βόρεια Κορέα, τις ΗΠΑ και την Κίνα, που προγραμματίζονται για την ερχόμενη εβδομάδα στο Πεκίνο.

    [17] Ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας Βουλγαρίας-ΠΓΔΜ

    18/4/2003 4:31:00 μμ

    Σαξκομπουργκότα-Τσερβένκοφσκι

    Η ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Βουλγαρίας, βρέθηκε στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχαν σήμερα στα Σκόπια, οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και Συμεών Σαξκομπουργκότα, αντίστοιχα. Ο κ. Σαξκομπουργκότα πραγματοποιεί από σήμερα τριήμερη επίσκεψη στην ΠΓΔΜ και θα συναντηθεί ακόμη με τον πρόεδρο της χώρας, Μπόρις Τράικοφσκι, καθώς και με τον πρώην πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόροφ.

    Κοινές πρωτοβουλίες για πάταξη διαφθοράς

    "Η πολιτική είναι χρήσιμη ως εργαλείο, όμως για μένα η οικονομία είναι πιο σημαντική και παρά το γεγονός ότι οι σχέσεις των δύο χωρών είναι καλές, θεωρώ ότι είναι απαραίτητο να δοθεί ιδιαίτερη ώθηση στην ενίσχυση της οικονομικής μας συνεργασίας", ανέφερε ο κ. Σαξκομπουργκότα μετά τις συνομιλίες με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ.

    Από την πλευρά του ο κ. Τσερβένκοφσκι ανέφερε ότι στις συνομιλίες, εκτός της οικονομικής συνεργασίας, εξετάσθηκε η ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς.

    Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας στην επίσκεψη του αυτή συνοδεύεται από πολυμελή κυβερνητική αντιπροσωπεία της χώρας του. Τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων αποδίδουν μεγάλη σημασία στην επίσκεψη του κ. Σαξκομπουργκότα, καθώς είναι η πρώτη του επίσκεψη στην ΠΓΔΜ από τότε που εκλέχθηκε πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, ενώ ο οικοδεσπότης του, κ. Τσερβένκοφσκι, του επιφύλαξε ιδιαίτερες τιμές.

    Στο πλαίσιο της επίσκεψης του κ. Σαξκομπουργκότα, οι υπουργοί Πολιτισμού της ΠΓΔΜ και της Βουλγαρίας, Μπλάγκογιε Στεφανόφσκι και Μπόζινταρ Αμπράσεφ, υπέγραψαν συμφωνία για τη λειτουργία πολιτιστικών κέντρων των δύο χωρών στη Σόφια και στα Σκόπια αντίστοιχα.

    Η υπογραφή της συμφωνίας αυτής έχει ξεχωριστή σημασία, καθώς οι δύο χώρες έχουν ιστορικές διαφορές, αφού η Βουλγαρία αμφισβητεί τη γλώσσα και την εθνική ταυτότητα των πολιτών της ΠΓΔΜ.

    [18] Βουλγαρία: Έκρηξη σε αυτοκίνητο συμβούλου χρηματιστηριακού οίκου

    18/4/2003 5:56:00 μμ

    Σκοτώθηκε ο συνοδηγός και τραυματίστηκε σοβαρά ο οδηγός πολυτελούς ''Μερσεντές'', που ανατινάχθηκε από εκρηκτικό μηχανισμό ο οποίος πυροδοτήθηκε με τηλεχειρισμό, την ώρα που το αυτοκίνητο κινείτο στην κεντρική λεωφόρο ''Τσάριγρατσκο Σοσέ'', απ' όπου ξεκινάει η εθνική οδός Σόφιας-Φιλιππούπολης. Η βομβιστική ενέργεια εκτιμάται ότι έχει σχέση με το διεθνές οργανωμένο έγκλημα, δήλωσε ο γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών, Μπόικο Μπορίσοφ, σύμφωνα με τον οποίο ο εκρηκτικός μηχανισμός πυροδοτήθηκε από απόσταση, μέσω κινητού τηλεφώνου.

    Όπως δήλωσαν στον Τύπο αρμόδιες αστυνομικές πηγές, τουλάχιστον 200 γραμμάρια τρινιτροτολουόλης περιείχε ο εκρηκτικός μηχανισμός που σκότωσε τον συνοδηγό Ιορντάν Σπάσοφ και τραυμάτισε σοβαρά τον οδηγό Ιβάν Τοντόροφ, διευθύνοντα σύμβουλο του χρηματιστηριακού οίκου της Σόφιας "Αμίγκος", στον οποίο ανήκε και η ''Μερσεντές''.

    Ο κ. Μπορίσοφ πρόσθεσε ότι η βομβιστική ενέργεια είχε ως πιθανότερο στόχο τον Ι. Τοντοφόφ, η επιχειρηματική δραστηριότητα του οποίου απασχολεί εδώ και καιρό την αστυνομία, όπως διευκρίνισε ο Βούλγαρος αξιωματούχος

    [19] B. Ιρλανδία: Συνεργασία βρετανικών υπηρεσιών-ενόπλων προτεσταντών

    18/4/2003 4:38:00 μμ

    Έκθεση ενός εκ των ανωτέρων αξιωματούχων των βρετανικών αρχών, του σερ Τζον Στίβενς, αποκαλύπτει ότι κατά την δεκαετία του 1980 υπήρχε συνεργασία μεταξύ βρετανικών μυστικών υπηρεσιών και ενόπλων προτεσταντών στη Βόρειο Ιρλανδία σε μια σειρά δολοφονιών. Η συνεργασία περιελάμβανε πράκτορες και πληροφοριοδότες των μυστικών υπηρεσιών της Βρετανίας και των τοπικών αστυνομικών αρχών.

    Ο σερ Τζον, αρχηγός της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου, υποστηρίζει στη έκθεσή του πως υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία ότι είχε επιτραπεί σε πληροφοριοδότες και μυστικούς πράκτορες να λειτουργήσουν χωρίς ουσιαστικό έλεγχο και τελικά να συμμετάσχουν σε τρομοκρατικές ενέργειες.

    Στην έκθεση του ο σερ Τζον κάνει λόγο για «σκοτεινές συναλλαγές» μεταξύ δυνάμεων ασφαλείας και προτεσταντικών παραστρατιωτικών οργανώσεων, οι οποίες ήθελαν να διατηρήσουν τους στενούς δεσμούς με την Βρετανία αλλά δολοφονούσαν αθώους καθολικούς.

    Η έκθεση καθιστά σαφές πως η δολοφονία στο Μπέλφαστ του καθολικού δικηγόρου Πάτρικ Φίνουκαν το 1989, καθώς και εκείνη του προτεστάντη φοιτητή Μπράιαν Λαμπέρτ το 1987 θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν δεν είχαν αναμειχθεί οι μυστικές υπηρεσίες.

    Μετά την δημοσίευση της έκθεσης του σερ Τζον Στίβενς, η οικογένεια του Φίνουκαν έκανε έκκληση για τη διερεύνηση της δολοφονίας του.

    Πηγή: BBC GREEK

    [20] Σύσταση στους Τούρκους αστυνομικούς για αυτοσυγκράτηση

    18/4/2003 4:28:00 μμ

    Οι τουρκικές αρχές, μετά την αλγεινή εντύπωση που δημιούργησαν οι πρόσφατες τηλεοπτικές εικόνες αστυνομικών να "ξυλοκοπούν" διαδηλωτές, κάλεσαν τις αστυνομικές μονάδες αποκατάστασης της τάξης να δείχνουν στο εξής μεγαλύτερη ψυχραιμία, μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Σε εγκύκλιο του αρχηγού της αστυνομίας, Γκοχάν Αϊντινέρ, διατάσσονται οι αστυνομικοί να μην προσφεύγουν στη βία πριν λάβουν σχετική εντολή και να μην κυνηγούν πια τους διαδηλωτές όταν αυτοί προσπαθούν να διαφύγουν, δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. ''Οι αστυνομικοί δεν θα κυνηγούν πια αυτούς που τρέχουν και δεν θα χτυπάνε πια αυτούς που έχουν πέσει καταγής. Αντίθετα θα τους βοηθούν να σηκώνονται'', δήλωσε ο εκπρόσωπος Φεϊζουλάχ Αρσλάν.

    [21] Ενταλμα σύλληψης για τη γυναίκα του Μιλόσεβιτς

    18/4/2003 12:55:00 μμ

    Σερβικό δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για την Μιριάνα Μάρκοβιτς, σύζυγο του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, επειδή δεν παρουσιάσθηκε επί δύο συνεχείς φορές σε δικαστήριο όπου δικαζόταν με την κατηγορία της διαφθοράς, γράφουν σήμερα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Η σύζυγος του Μιλόσεβιτς καταζητείται επίσης για να καταθέσει σε σχέση με τη δολοφονία ενός εξέχοντος Σέρβου πολιτικού τον Αύγουστο του 2000. Η Μάρκοβιτς πιστεύεται ότι διαμένει στην Μόσχα.

    [22] Το AIDS μαστίζει τους κρατουμένους στις ρωσικές φυλακές

    18/4/2003 10:22:00 πμ

    Ποσοστό μεγαλύτερο από 15% των Ρώσων οροθετικών, που είναι επίσημα καταγεγραμμένοι, είναι κρατούμενοι στις φυλακές της χώρας, δήλωσε ο Σεργκέι Σελιβάνοφ, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Δικαιοσύνης, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του πρώτου βιβλίου για την πρόληψη και τον αγώνα κατά του AIDS στις φυλακές της Ρωσίας. Οπως ανέφερε ο Βάντιμ Ποκρόβσκι, διευθυντής του κέντρου κατά του AIDS του ρωσικού υπουργείου Υγείας, περισσότεροι από 37.000 κρατούμενοι έχουν προσβληθεί από τη νόσο, δηλαδή περισσότεροι από το 4% των τροφίμων των σωφρονιστικών ιδρυμάτων της χώρας, στα οποία παρατηρούνται μεγάλες ελλείψεις σε φάρμακα και δεν λαμβάνονται ειδικά μέτρα για την πρόληψη της διάδοσης του ιού HIV. Οι διεθνείς οργανισμοί όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αλλά και οργανώσεις, απευθύνουν έκκληση στη διεθνή κοινότητα να μοιραστεί γνώσεις και εμπειρίες με τους Ρώσους ειδικούς και τους Ρώσους να είναι ανοικτοί σε αυτές τις εμπειρίες, προκειμένου να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της νόσου.

    Μεγαλύτερο εμπόδιο η έλλειψη χρημάτων

    Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) μαζί με άλλες οργανώσεις, όπως οι Γιατροί χωρίς Σύνορα και η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού έχουν εκδώσει ένα εγχειρίδιο για τους γιατρούς που εργάζονται στις φυλακές των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών. Οκτώ χιλιάδες αντίτυπα θα διανεμηθούν στις ρωσικές φυλακές.

    Στο εγχειρίδιο προτείνονται κυρίως προληπτικά μέτρα, όπως η διανομή προφυλακτικών και συριγγών ή διαλυμάτων για την απολύμανσή τους. Επίσης τονίζεται πως οι κρατούμενοι θα πρέπει να καταφεύγουν σε ειδικούς αν θέλουν να κάνουν τατουάζ.

    Ο Ποκρόβσκι πάντως παραδέχτηκε πως τα περισσότερα από τα μέτρα αυτά είναι δύσκολο να εφαρμοστούν λόγω έλλειψης χρημάτων.

    Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία αυτήν τη στιγμή στη Ρωσία ο αριθμός των κρατουμένων φτάνει τις 877.000, ενώ ο αριθμός των φορέων (μέσα και έξω από τις φυλακές), όπως αναφέρει το αρμόδιο υπουργείο, είναι 235.000. Ομως ο πραγματικός τους αριθμός κυμαίνεται ανάμεσα στις 700.000 και το ένα εκατομμύριο, επισημαίνει ο ίδιος.

    ''Η κατάσταση επιδεινώνεται. Τα επόμενα χρόνια η επιδημία θα πλήττει όχι μόνο ομάδες υψηλού κινδύνου, αλλά και όλον τον πληθυσμό της χώρας'', προέβλεψε ο Ποκρόβσκι.

    [23] Κασέτες με ήχο και εικόνα του Σαντάμ μετέδωσε η Abu Dhabi

    18/4/2003 6:27:00 μμ

    Πλάνα του Σαντάμ Χουσείν, ο οποίος περπατά στους δρόμους της Βαγδάτης, χαιρετώντας τους υποστηρικτές του, που τον επευφημούν, μετέδωσε η τηλεόραση του Abu Dhabi. Λίγο αργότερα, μετέδωσε και ηχητικό μήνυμα, το οποίο αναμετέδωσε και το CNN. Το βίντεο, βρέθηκε στα χέρια ανταποκριτή του τηλεοπτικού δικτύου, από πηγές που δε θέλησε να κατονομάσει. Η ημερομηνία βιντεοσκόπησης είναι σύμφωνα με το κανάλι, η 9η Απριλίου, η μέρα δηλαδή που τα κατοχικά στρατεύματα εισέβαλαν στη Βαγδάτη.

    Πολλά τα ερωτηματικά σχετικά με την αυθεντικότητα του

    Τα πλάνα είναι από το προάστιο Ανταμίγια στο βόρειο τμήμα της Βαγδάτης και δείχνουν τον Σαντάμ Χουσείν, ντυμένο με τη στρατιωτική του στολή να χαιρετά τους συγκεντρωμένους Ιρακινούς, οι οποίοι κυριολεκτικά τον αποθεώνουν.

    "Δεν γνωρίζουμε αν το βίντεο είναι αληθινό" δήλωσε αξιωματούχος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, τονίζοντας ότι ήδη εξετάζεται η αυθεντικότητα του.

    Σε ότι αφορά το ηχητικό μήνυμα του Σαντάμ Χουσέιν, - το οποίο είναι και το πρώτο του- σύμφωνα με αναλυτές του CNN, έχει μαγνητοφωνηθεί πολλές ημέρες μετά την έναρξη του πολέμου, ενώ είναι και σαφώς πιο αυθόρμητο.

    Πάντως, στο ερώτημα "ζει ο Σαντάμ Χουσείν;" η αμερικανική κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να απαντήσει με βεβαιότητα.

    Επίσημα, μόνο η CIA υποστηρίζει ότι ο πρώην Ιρακινός πρόεδρος είναι νεκρός.

    Οι άνθρωποι που είδαν τον Σαντάμ

    Πριν από λίγες μέρες, ένας άντρας, που είπε ότι ήταν πρώην Ιρακινός αξιωματούχος, δήλωσε στο Reuters ότι είδε τον Σαντάμ έξω από ένα τζαμί στα βόρεια της Βαγδάτης.

    Η αραβική εφημερίδα Al Hayat με έδρα το Λονδίνο, σε ρεπορτάζ της, επικαλέσθηκε τις δηλώσεις αυτόπτων μαρτύρων, σύμφωνα με τις οποίες, ο Σαντάμ Χουσείν, έφθασε στο τζαμί του Αζαμία, με ένα κομβόι τριών αυτοκινήτων και συνοδευόμενος από το μικρότερο γιο του Κουσάι και το σωματοφύλακά του Αλ Αμίν Αμπντ Χαμέντ Χαμούντα.

    Πηγή: Reuters

    [24] Επίθεση αυτοκτονίας στη Σιλόπη- Αναβρασμός στο Ιράκ

    18/4/2003 7:10:00 μμ

    Επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στο Σιλόπι, στα σύνορα Τουρκίας-Ιράκ. Οι τουρκικές αρχές ανέφεραν ότι άγνωστος άνδρας ζωσμένος με εκρηκτικά ανατινάχτηκε κοντά σε στρατιωτική βάση, χωρίς να υπάρξουν άλλα θύματα. Ακόμα ένας άνδρας συνελήφθη πριν προφτάσει να πυροδοτήσει τα δικά του εκρηκτικά. Στη Βαγδάτη χιλιάδες ιρακινοί βγήκαν στους δρόμους μετά την προσευχή της Παρασκευής ζητώντας την αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής. Την ίδια ώρα στη Σαουδική Αραβία συνεδριάζουν οι υπ. Εξωτερικών των χωρών της Μέσης Ανατολής.

    Μεγάλη αντιαμερικανική διαδήλωση στη Βαγδάτη

    Χιλιάδες άνθρωποι που κρατούσαν Κοράνια και πανό διαδήλωσαν την Παρασκευή έξω από τέμενος της Βαγδάτης ζητώντας από τις ΗΠΑ να φύγουν από το Ιράκ.

    Την πρώτη Παρασκευή, ημέρα προσευχής των Μουσουλμάνων, μετά την είσοδο των αμερικανικών αρμάτων μάχης στην καρδιά της ιρακινής πρωτεύουσας, ο ιμάμης Αχμεντ αλ-Κουμπάισι δήλωσε στο κήρυγμά του ότι οι ΗΠΑ εισέβαλαν στο Ιράκ για να υπερασπιστούν το Ισραήλ και αρνήθηκε ότι το Ιράκ διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής.

    Μετά την προσευχή, οι οπαδοί του ξεχύθηκαν έξω από το τζαμί φωνάζοντας αντιαμερικανικά συνθήματα και κρατώντας πανό που έγραφαν ''Όχι στην Αμερική. Όχι στο Κοσμικό Κράτος. Ναι στο Ισλαμικό Κράτος''

    Από τη Συρία καταγόταν ο καμικάζι

    Νεκρός είναι ο άνδρας οποίος ενεργοποίησε βομβιστικό μηχανισμό στην παραμεθόρια περιοχή της Τουρκίας με το Ιράκ, στα περίχωρα της Σιλόπης, χωρίς όμως να προκαλέσει άλλα θύματα. Σύμφωνα με την αστυνομίας άνδρας ήταν Σύριος, δεν αποσαφηνίστηκε όμως αν ήταν αυτόχειρας, ή καμικάζι.

    Το τουρκικό πρακτορείο ''Ανατολή'' μετέδωσε ότι στην ίδια περιοχή της νοτιανατολικής Τουρκίας συνελήφθη και δεύτερος Σύριος που μετέφερε αυτοσχέδια βόμβα.

    Νωρίτερα το ίδιο πρακτορείο μετέδωσε ότι περίπου 35 ''τρομοκράτες'' του κουρδικού ΡΚΚ έχουν εισέλθει στο τούρκικο έδαφος προερχόμενοι από το Ιράκ με στόχο την πραγματοποίηση αιματηρών επιθέσεων κατά ''δυτικών ή τουρκικών'' στόχων.

    Αραβική απόρριψη των αμερικανικών απειλών κατά της Συρίας

    Πολλές αραβικές αντιπροσωπείες απέρριψαν σθεναρά τις αμερικανικές απειλές κατά της Συρίας κατά τη έναρξη των εργασιών της συνόδου που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στη Ριάντ με θέμα τις μεταπολεμικές εξελίξεις στο Ιράκ στην οποία συμμετέχουν αντιπροσωπείες γειτονικών με το Ιράκ κρατών.

    "Απορρίπτουμε με τρόπο κατηγορηματικό τις πρόσφατες αμερικανικές απειλές κατά του Ιράκ, επειδή οδηγούν σε έναν νέο κύκλο ταραχών και βίας στην περιοχή μας", τόνισε στην εναρκτήρια παρέμβασή του ο επικεφαλής της διπλωματίας της Σαουδικής Αραβίας, Σαούντ αλ Φάισαλ.

    Ο πρίγκιπας Φάισαλ ζήτησε ευθέως από την αμερικανική κυβέρνηση να εγκαταλείψει τις απειλές και να εγκαινιάσει ειρηνικό διάλογο με τη συριακή. Οι σημερινές εργασίες της συνόδου αυτής, στην οποία συμμετέχουν αντιπροσωπείες εκτός της φιλοξενούσας Σαουδικής Αραβίας από το Ιράν, την Ιορδανία, τη Συρία, την Τουρκία, την Αίγυπτο, το Κουβέιτ, το Μπαχρέιν που προεδρεύει του Αραβικού Συνδέσμου, έγιναν κεκλεισμένων των θυρών.

    Θέμα της συνόδου είναι οι προοπτικές στο Ιράκ και στην περιοχή του μετά την κατάρρευση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν.

    Διπλωματικές πηγές της συνόδου ανέφεραν την Παρασκευή ότι οι εργασίες της θα πρέπει να ολοκληρωθούν το Σάββατο. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι έγινε πληθώρα διμερών επαφών στο περιθώριο της συνόδου και επειδή καταγράφηκαν ''ήσσονος σημασίας διαφωνίες'' προκρίθηκε η σύνοδος να ολοκληρωθεί με κοινό ανακοινωθέν το Σάββατο.

    [25] Εκστρατεία για τον εντοπισμό των κλεμμένων θησαυρών του Ιράκ

    18/4/2003 5:13:00 μμ

    Διεθνή εκστρατεία για τον εντοπισμό των ιρακινών θησαυρών που λεηλατήθηκαν από μουσεία και βιβλιοθήκες της Βαγδάτης ξεκινά η Ιντερπόλ, προειδοποιώντας παράλληλα τους συλλέκτες ότι σε περίπτωση που βρεθούν στην κατοχή τους κομμάτια από τις λεηλασίες θα τους επιβληθούν σοβαρές κυρώσεις. Η οργάνωση ανακοίνωσε μάλιστα ότι ομάδα ερευνητών της αναχωρεί για τις χώρες που γειτονεύουν με το Ιράκ, μεταξύ των οποίων το Κουβέιτ, με αποστολή να συγκεντρώσουν πληροφορίες για το τι ακριβώς έχει κλαπεί και να εγκαθιδρύσουν μια διαδικασία επιτήρησης και έρευνας με τις κυβερνήσεις των γειτονικών χωρών του Ιράκ''

    Σήμα της Ιντερπόλ σε 181 χώρες

    ''Η Ιντερπόλ καλεί τους οργανισμούς και τους θεσμούς που ειδικεύονται στην προστασία και την πώληση αρχαιοτήτων να απορρίψουν κατηγορηματικά οποιαδήποτε προσφορά αντικειμένου τέχνης το οποίο προέρχεται από το Ιράκ'', αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Καρλ-Χάιντς Κιντ, ειδικός της Ιντερπόλ σε θέματα κλοπών έργων τέχνης και αρχαιοτήτων.

    Η οργάνωση ειδοποίησε επίσης την αστυνομία στις 181 χώρες μέλη της να ενημερώσει τα τελωνεία, τους εμπόρους τέχνης και τις αίθουσες πώλησης έργων τέχνης, προστίθεται στην ανακοίνωση.

    ''Η σύγκρουση στο Ιράκ κατέληξε δυστυχώς στην καταστροφή και σε μαζικές κλοπές της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας, πράγμα που μπορεί να σοβαρές συνέπειες στη διατήρηση της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς'', πρόσθεσε ο Κιντ.

    Σχεδόν όλα τα περίπου 200.000 αντικείμενα τέχνης του μουσείου της Βαγδάτης, που προέρχονται τα περισσότερα από την αρχαία Μεσοποταμία, εκλάπησαν στη διάρκεια των λεηλασιών της περασμένης εβδομάδας, όταν έπεσε το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν. Μεγάλο μέρος των εθνικών αρχείων του Ιράκ κάηκαν, ενώ το μουσείο της Μοσούλης λεηλατήθηκε επίσης.

    Παραίτηση πολιτιστικών συμβούλων του Μπους για τις λεηλασίες

    Ο κορυφαίος σύμβουλος τους Αμερικανού προέδρου Τζόρτζ Μπους επί πολιτιστικών θεμάτων παραιτήθηκε εξ αιτίας των πρόσφατων λεηλασιών στο Εθνικό Μουσείο της Βαγδάτης. Ο Μάρτιν Σάλιβαν, ο οποίος ήταν επικεφαλής της προεδρικής επιτροπής για πολιτιστικούς θησαυρούς από το 1995, παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αποτυχία των αμερικανικών δυνάμεων να προστατέψουν το μουσείο της Βαγδάτης.

    Μαζί του και άλλα δύο μέλη της επιτροπής, σύμφωνα με το Associated Press, ο Ριτσαρντ Λάνιερ και ο Γκάρι Βίκαν. Και οι τρεις είχαν τοποθετηθεί από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον.

    [26] Σύλληψη αξιωματούχου του Σαντάμ Χουσεΐν

    18/4/2003 3:12:00 μμ

    Έναν από τους 55 καταζητούμενους ιρακινούς αξιωματούχους του ανατραπέντος ιρακινού καθεστώτος παρέδωσαν στις αμερικανικές δυνάμεις Κούρδοι της περιοχής της Μοσούλης, όπως ανακοίνωσε την Παρακευή ο εκπρόσωπος της αμερικανικής Κεντρικής Διοίκησης (Centcom) Βίνσεντ Μπρουκς. ''Χθες το βράδυ οι ειδικές δυνάμεις της συμμαχίας συνέλαβαν ένα ακόμα σημαντικό μέλος του καθεστώτος, τον Σαμίρ Αμπούλ Αζίζ αλ Νάτζιμ. Πρόκειται για ένα από τα 55 κορυφαία ηγετικά στελέχη του καθεστώτος και παραδόθηκε στις συμμαχικές δυνάμεις από ιρακινούς Κούρδους κοντά στη Μοσούλη, στο βόρειο Ιράκ'', διευκρίνισε ο Μπρουκς κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στην έδρα της Centcom στο Κατάρ.

    Ο Νάτζιμ υπήρξε επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης του κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ στην ανατολική Βαγδάτη και το όνομά του ήταν το 24ο στη λίστα των καταζητούμενων από τους Αμερικανούς. Είναι το τέταρτο άτομο που περιλαμβάνεται στη λίστα και βρίσκεται στα χέρια των ΗΠΑ.

    [27] Επείγουσες διαβουλεύσεις στον ΟΗΕ για άρση του εμπάργκο

    18/4/2003 2:00:00 μμ

    Το θέμα του τερματισμού των κυρώσεων κατά του Ιράκ θα κυριαρχήσει την ερχόμενη εβδομάδα στις συζητήσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους αναμένεται να ζητήσει την άρση του εμπάργκο, που επέβαλαν πριν 12 χρόνια στη Βαγδάτη τα Ηνωμένα Εθνη. Ο επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό του Ιράκ, Χανς Μπλιξ θα καταθέσει κεκλεισμένων των θυρών νέα αναφορά το πρωί της Μεγάλης Τρίτης στο Συμβούλιο Ασφαλείας και το απόγευμα θα μιλήσει ο επικεφαλής του προγράμματος ''Πετρέλαιο αντί Τροφίμων'', Μπένον Σεβάν. Οι διαφωνίες στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το ποιος θα αποφασίσει και πότε την άρση των κυρώσεων στη Βαγδάτη παραμένουν ισχυρές πάντως, καθώς οι Αμερικανοί που ελέγχουν πλήρως το Ιράκ έχουν τον πρώτο λόγο. Πάντως, το Συμβούλιο αναμένεται να αποδεχτεί ομόφωνα ότι το Ιράκ δεν συνιστά πλέον απειλή για τις γειτονικές του χώρες, γεγονός που πληροί μία από τις προϋποθέσεις που είχαν τεθεί για την άρση των κυρώσεων.

    Εκκρεμμεί το θέμα εντοπισμού όπλων μαζικής καταστροφής

    Ο πρεσβευτής του Μεξικού, Αντόλφο Αγκιλάρ Ζίνσερ που έχει αυτό τον μήνα την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας δήλωσε ότι βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη ένας ''επείγον διάλογος'' που θα συνεχιστεί την ερχόμενη εβδομάδα για την άρση των κυρώσεων κατά του Ιράκ.

    ''Η πλειοψηφία των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας επιθυμεί να παίξει ο ΟΗΕ τον ουσιαστικό ρόλο, αλλά ο συνασπισμός των δυνάμεων στο Ιράκ αντιτίθεται'' δήλωσε ο διπλωμάτης, η χώρα του οποίου είχε αντιταχθεί στον πόλεμο στο Ιράκ. ''Ουδεμία χώρα δεν φαίνεται πάντως να επιζητεί την αναμέτρηση, καθώς όλοι θέλουν να βρεθεί μία λύση'' πρόσθεσε.

    Ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ υποστήριξε την Τετάρτη ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να αποφασίσουν πότε και πως θα αρθούν οι οικονομικές κυρώσεις κατά του Ιράκ. ''Η άρση των κυρώσεων είναι ένας στόχος που υποστηρίζαμε εδώ και χρόνια, αλλά τώρα εναπόκειται στα Ηνωμένα Έθνη να ορίσουν τον τρόπο της άρσης τους'' τόνισε ο Σιράκ.

    Η άρση του καθεστώτος των κυρώσεων κατά του Ιράκ, που έχει ζητηθεί από την Ουάσινγκτον, δεν μπορεί να είναι αυτόματη, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανόφ.

    ''Για να ληφθεί αυτή η απόφαση, είναι αναγκαίο να αποδειχθεί αν υπάρχουν ή όχι όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ'', τόνισε ο Ρώσος υπουργός.

    Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η αμερικανική κυβέρνηση ζητεί από τον ΟΗΕ να εξετάσει το θέμα της άρσης των πολύχρονων οικονομικών κυρώσεων, που η διεθνής κοινότητα επέβαλε στο Ιράκ. ''Τώρα που έχει απελευθερωθεί ο λαός του Ιράκ, ο ΟΗΕ θα πρέπει να άρει τις οικονομικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράκ'', δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

    Σε εφαρμογή των κυρώσεων αυτών απαγορεύεται τα τελευταία έτη σε τρίτες χώρες να αγοράζουν περισσότερο ιρακινό πετρέλαιο, απ' όσο προβλέπεται στο πρόγραμμα του ΟΗΕ ''πετρέλαιο έναντι τροφίμων''.

    [28] Βρέθηκαν μαχητικά αεροσκάφη - Συλλήψεις Ιρακινών μαχητών

    18/4/2003 7:24:00 μμ

    Ειδικές δυνάμεις των Αυστραλών βρήκαν 51 μαχητικά αεροσκάφη Mig που ήταν κρυμμένα σε αεροδρόμιο στο δυτικό Ιράκ, δήλωσε σήμερα Αυστραλός στρατιωτικός εκπρόσωπος στο αρχηγείο της Αμερικανικής Κεντρικής Διοίκησης (CENTCOM) στο Κατάρ. Παράλληλα ο ταξίαρχος Βίνσεντ Μπρουκς δήλωσε σήμερα από το αρχηγείο της CENTCOM ότι Αμερικανοί στρατιώτες συνέλαβαν περίπου τριάντα Ιρακινούς μαχητές και κατέστρεψαν οκτώ στρατιωτικά οχήματα έπειτα από ανταλλαγή πυρών βόρεια της Βαγδάτης.

    "Η 4η μεραρχία πεζικού συνάντησε αντίσταση παραστρατιωτικών καθώς συνέχιζε την προέλασή της προς βορρά, στο δρόμο ανάμεσα στο Τάτζι (στη βόρεια έξοδο της Βαγδάτης) και τη Σαμάρα (σε απόσταση περίπου εκατό χιλιομέτρων βόρεια της Βαγδάτης). Στην ανταλλαγή πυρών που ακολούθησε, η Συμμαχία κατέστρεψε οκτώ οχήματα και συνέλαβε περισσότερους από τριάντα εχθρούς'', ανακοίνωσε ο Μπρουκς.

    Ορισμένα από τα αεροσκάφη ήταν θαμμένα ή καλυμμένα με άμμο, ενώ άλλα ήταν κρυμμένα σε κτίρια ή ήταν καλυμμένα με ειδικά δίχτυα για καμουφλάζ, πρόσθεσε ο Αυστραλός αντισυνταγματάρχης Μαρκ Ελιοτ.

    ''Βρήκαμε 51 μαχητικά αεροσκάφη, καλά καμουφλαρισμένα, και μια σημαντική ποσότητα ελαφρών όπλων στη διάρκεια του τελευταίου 24ωρου, σε αεροδρόμιο σε περιοχή στο δυτικό Ιράκ, που μας ζητήθηκε να θέσουμε υπό τον έλεγχό μας'', διευκρίνισε ο Μαρκ Ελιοτ, σημειώνοντας ότι ''η βάση ήταν σχετικά εγκαταλελειμένη. Υπήρξε λίγη αντίσταση κατά την είσοδό των δυνάμεών μας, όμως αντιμετωπίστηκε σχετικά γρήγορα. Όταν οι δικοί μας ανταπέδωσαν τα πυρά, (οι άλλοι) το έβαλαν στα πόδια''.

    Τα πιο νέα από τα αεροσκάφη που βρέθηκαν, δείχνουν να χρονολογούνται από τα μέσα της δεκαετίας του '80, κατέληξε ο ίδιος.

    [29] ΧΑΑ: Κατηγορία μετοχών 'χαμηλής παραγωγικής δραστηριότητας'

    18/4/2003 12:11:00 μμ

    Τη δημιουργία ειδικής κατηγορίας διαπραγμάτευσης μετοχών με την ονομασία "χαμηλής παραγωγικής δραστηριότητας" στην οποία θα εντάσσονται οι μετοχές εταιριών, οι οποίες παρουσιάζουν ιδιαίτερα χαμηλή παραγωγική δραστηριότητα αποφάσισε το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση. Η αξιολόγηση των εταιριών θα γίνεται με βάση τις ετήσιες δημοσιευμένες λογιστικές καταστάσεις και η χαμηλή παραγωγή θα κρίνεται βάσει του κύκλου εργασιών της εταιρίας επί του οποίου προσδιορίζονται τα μικτά αποτελέσματα της εταιρίας, στις περιπτώσεις που ο κύκλος εργασιών είναι κάτω των 3 εκ. Ευρώ.

    [30] Χάλκινο στα +75 η Κασάπη

    18/4/2003 7:09:00 μμ

    Το πρώτο μετάλλιο της καριέρας της, σε επίπεδο γυναικών, κατέκτησε η Βασιλική Κασάπη στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Στο αρασέ της κατηγορίας των +75 κιλών, η 20χρονη Θεσσαλονικιά πρωταθλήτρια, σήκωσε 117,5κ. και κατέκτησε την τρίτη θέση, χαρίζοντας στην Ελλάδα το 7ο (μέχρι στιγμής) μετάλλιο στη διοργάνωση του Λουτρακίου.

    [31] Κόκκινος συναγερμός για την πνευμονία

    18/4/2003 3:07:00 μμ

    Σαρώνει η άτυπη πνευμονία σε όλον τον κόσμο, και κυρίως στην Ασία. Το αμερικανικό Κέντρο Επιδημιών και Πρόληψης ανακοίνωσε ότι παρά τα μέτρα, ο ιός έχει εξαπλωθεί σε 22 χώρες. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τις ανεβάζει σε 26. Τέσσερις νέοι θάνατοι και 30 νέα κρούσματα σημειώθηκαν στο Χονγκ Κονγκ. Τα τελευταία αυτά στοιχεία αυξάνουν το συνολικό αριθμό των νεκρών από την επιδημία σε 69 και των κρουσμάτων σε 1.327 στην ασιατική χώρα. Ο ιός έχει σκοτώσει συνολικά 167 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο ενώ περισσότεροι από 3000 άνθρωποι έχουν προσβληθεί. Σήμερα, ένα καλό νέο από τον Καναδά ήρθε να δώσει ελπίδα για γρήγορη αντιμετώπιση του θανατηφόρου ιού: Τρία παιδιά από τον Καναδά, που είχαν απομονωθεί εδώ και ένα δεκαπενθήμερο στην Αυστραλία, γιατί είχαν προσβληθεί από άτυπη πνευμονία πιστεύεται ότι αποθεραπεύτηκαν.

    Ερχεται το το τεστ για την ανίχνευση του ιού

    Σε μια εβδομάδα έως 10 ημέρες θα είναι διαθέσιμο το τεστ για την ανίχνευση του ιού της άτυπης πνευμονίας, ανακοίνωσε την Πέμπτη, από τη Ρώμη ο Αμερικανός υπουργός Υγείας Τόμι Τόμσον.

    Οι 10 χώρες της Ένωσης των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) θα συναντηθούν σε μια διάσκεψη για την επιδημία του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου που διοργανώνεται στη Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης στις 29 Απριλίου, με τη συμμετοχή της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας.

    Κανένα κρούσμα στην Ελλάδα, που όμως παίρνει τα μέτρα της

    "Λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα στην Ελλάδα σύμφωνα με τις οδηγίες που μας έχουν δοθεί", δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 η υπεύθυνη του αερο-υγειονομικού του αεροδρομίου "Ελ Βενιζέλος", Ιωάννα Μακρή.

    "Δεν έχουμε μέχρι σήμερα κανένα κρούσμα στη χώρα μας. Στόχος της Π.Ο.Υ. είναι να μην δημιουργηθεί πανδημία, να μην εξαπλωθεί δηλαδή η ασθένεια σε όλον τον κόσμο, αλλά να παραμείνει στις περιοχές που έχουν ήδη σημειωθεί κρούσματα", είπε η κα Μακρή.

    Μέτρα για την αντιμετώπιση της φονικής πνευμονίας έχουν ληφθεί και στα ποντοπόρα πλοία.

    Δραματική μείωση στη ζήτηση αεροπορικών ταξιδιών στο Χονγκ Κονγκ

    Οι Αρχές του αεροδρομίου του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσαν ότι ματαιώνεται το 38% των προγραμματισμένων για σήμερα πτήσεων εξαιτίας του ιού SARS.

    Σύμφωνα με εκπρόσωπο των αρχών του αεροδρομίου ματαιώθηκαν οι 208 από τις 543 πτήσεις.

    Η επιδημία της άτυπης πνευμονίας και οι συστάσεις της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας προς τους ταξιδιώτες, προκάλεσαν κατακόρυφη μείωση στη ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια κυρίως από τις αρχές του μήνα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 18 April 2003 - 16:56:11 UTC