Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-04-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δοκιμαστική άρση απαγορεύσεων στην ''πράσινη γραμμή''
  • [02] Μέτρα για Ελληνες ομογενείς στη Γεωργία
  • [03] Πρωινή ληστεία τράπεζας στη Θεσσαλονίκη
  • [04] Κατεθέσεων συνέχεια για ''Mega'' - ''Περατικό''
  • [05] ''Θα επιτεθούν οι ΗΠΑ στη Β. Κορέα αν δεν βρεθεί λύση''
  • [06] Μπαγκλαντές: Δύο ναυάγια πλοίων-100 νεκροί
  • [07] Τέσσερις νεκροί από έκρηξη στο Κασμίρ
  • [08] Αφγανιστάν: Συλλήψεις για θανάτους δημοσιογράφων
  • [09] Σύλληψη Πακιστανής για συνεργασία με την Αλ Κάιντα
  • [10] Σοβαρά επεισόδια στην Αργεντινή με 31 τραυματίες
  • [11] Νιγηρία: Η Αντιπολίτευση καταγγέλλει νοθεία στις εκλογές
  • [12] Δεν θα μείνουμε μόνιμα στο Ιράκ, λέει ο Ράμσφελντ
  • [13] Συνάντηση Γκάρνερ-Ταλαμπανί στο βόρειο Ιράκ
  • [14] ''Εμφάνιση Σαντάμ πριν τρεις ημέρες''
  • [15] Στους δρόμους οι Σιίτες
  • [16] Συμφωνία για συγχώνευση δύο ρωσικών πετρελαϊκών εταιριών
  • [17] ''Οταν χορεύουν οι Gο-Gο Dancers''
  • [18] Δουβλίνο: Έκθεση φωτογραφιών του Σεφέρη
  • [19] Ανεξέλεγκτη παραμένει η θανατηφόρα νόσος
  • [20] Βιετνάμ: Μαθήματα Αγγλικής για τις ιερόδουλες
  • [21] Γεννητούρια για το ζεύγος Ζέτα Τζόουνς-Ντάγκλας

    [01] Δοκιμαστική άρση απαγορεύσεων στην ''πράσινη γραμμή''

    22/4/2003 10:15:00 πμ

    Την απόφαση της τουρκοκυπριακής ηγεσίας να επιτρέψει, δοκιμαστικά από την Τετάρτη, την ελεύθερη διέλευση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων από την "πράσινη γραμμή", προς τις κατεχόμενες και ελεύθερες περιοχές της Κύπρου, καθημερινά μέχρι τα μεσάνυχτα, ανακοίνωσε ο Σερντάρ Ντενκτάς, γιος του Ραούφ Ντενκτάς και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης των κατεχομένων. Όπως επισήμανε πρόκειται για μία μονομερή απόφαση που ελήφθη για την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης και την προώθηση της ειρήνης. Εν τω μεταξύ, το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου συνέρχεται εκτάκτως για να μελετήσει τις ενδεχόμενες επιπτώσεις από την προαναφερθείσα εξαγγελία. Παράλληλα, η κυπριακή κυβέρνηση προτίθεται να ανακοινώσει σε μερικές εβδομάδες μέτρα για την ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων, ενώ προωθεί συνταγματική μεταρρύθμιση που βάζει τέλος στο διαχωρισμό μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

    Μονομερής η απόφαση, χωρίς πολλές διευκρινίσεις

    Τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου συγκάλεσε ο πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος, προκειμένου να συζητηθούν μέτρα, για την αποφυγή ανεπιθύμητων καταστάσεων.

    Ο Σερντάρ Ντενκτάς ανακοινώνοντας την δοκιμαστική άρση της απαγόρευσης κάλεσε όσους Τουρκοκυπρίους επιθυμούν, να επισκεφθούν το νότιο μέρος του νησιού. Επίσης είπε ότι οι Ελληνοκύπριοι είναι ευπρόσδεκτοι να επισκεφθούν "τα τουρκοκυπριακά εδάφη", χωρίς όμως να αναφέρει και τις διατυπώσεις που το καθεστώς θα εφαρμόζει. Πρόκειται, πρόσθεσε, για δοκιμαστικό μέτρο για να διαπιστωθεί αν οι δύο πλευρές μπορούν να ζήσουν μαζί και τι είδους προβλήματα θα αντιμετωπίσουν.

    Οι τουρκοκυπριακές εφημερίδες ασχολούνται σήμερα εκτεταμένα με το θέμα, δίδοντας κάποιες περισσότερες λεπτομέρειες. Η Κίπρισλι αναφέρεται στις δηλώσεις Σερντάρ Ντενκτάς για την σχετική απόφαση σύμφωνα με την οποία οι έχοντες την ιθαγένεια του ψευδοκράτους θα μπορούν να μεταβαίνουν στις ελεύθερες περιοχές με την επίδειξη μόνον της ταυτότητας ή διαβατηρίου, χωρίς να χρειάζονται άδεια.

    Υπενθυμίζουμε ότι μέχρι σήμερα οι Τουρκοκύπριοι θα έπρεπε να εξασφαλίσουν άδεια 48 ώρες πριν από τη μετάβασή τους στις ελεύτερες περιοχές. Οι Ελληνοκύπριοι που επιθυμούν να μεταβούν στα κατεχόμενα θα παρουσιάζουν το διαβατήριό τους και αφού εξασφαλίσουν ένα σφραγισμένο έγγραφο θα μπορούν να περάσουν στα κατεχόμενα. Προς το παρόν δεν προβλέπεται διανυκτέρευση των Τουρκοκυπρίων στις ελεύθερες περιοχές ή των Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα.

    Οι Τουρκοκύπριοι θα μπορούν να επισκέπτονται τις ελεύθερες περιοχές από τις 06.30 το πρωί μέχρι τα μεσάνυκτα. Οι Ελληνοκύπριοι που επιθυμούν να, μεταβούν στα κατεχόμενα θα μπορούν να το πράξουν από τις 09.30 μέχρι τα μεσάνυκτα.

    Τα πρώτα οδοφράγματα που θα καταργηθούν είναι αυτά του Λήδρα Παλλάς, του Περγάμου και σε σημείο 4 χιλιόμετρα από τη Λευκωσία προς Αμμόχωστο.

    Μέτρα για ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων

    Νωρίτερα η Κυπριακή κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι προωθεί συνταγματικές αλλαγές, οι οποίες θα θέτουν τέρμα σε διαχωριστικά στοιχεία.

    Με βάση τις τροποποιήσεις, όλοι οι πολίτες της Δημοκρατίας θα είναι ίσοι και θα έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, με βάση ενιαίους εκλογικούς καταλόγους.

    Η αλλαγή θα αρχίσει με τις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2004, στις οποίες, για πρώτη φορά, οι τουρκοκύπριοι θα έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν υποψηφιότητα και να ψηφίσουν.

    Εν τω μεταξύ, σε ένα έγγραφο 35 σελίδων περιλαμβάνονται τα μέτρα τα οποία προτίθεται να εξαγγείλει σε μερικές εβδομάδες η κυπριακή Κυβέρνηση για ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων. Τα μέτρα της κυβέρνησης είναι μονομερή και έχουν βασικά δύο στόχους.

    Πρώτον - Την άνοδο του βιοτικού επιπέδου των Τουρκοκυπρίων ώστε να μην εγκαταλείπουν την Κύπρο και δεύτερον, να μπορούν και οι Τουρκοκύπριοι να επωφεληθούν από την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Κάποια μέτρα μπορούν να εφαρμοστούν αμέσως, μερικά άλλα, όμως απαιτούν και τη συνεργασία των ιδίων των Τουρκοκύπρίων.

    Ενα από τα βασικά θέματα είναι η διακίνηση προϊόντων εντός της Κύπρου και προς την Ευρωπαϊκή Ενωση. Απαραίτητη προϋπόθεση για προϊόντα από τα κατεχόμενα είναι να πληρούν τους όρους, τις προϋποθέσεις και τις προδιαγραφές για την εξαγωγή τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση -όπως είναι τα πιστοποιητικά προέλευσης και οι κανόνες καταγωγής ενώ η μεταφορά τους στο εξωτερικό να γίνεται από νόμιμα λιμάνια και αεροδρόμια.

    Για διευκόλυνση της εξεύρεσης εργασίας από τους Τουρκοκυκυπριους, μεταξύ άλλων, προτείνεται η προβολή μέσω Ιντερνετ των ευκαιριών απασχόλησης και υποβολής αιτήσεων μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

    Προτείνεται επίσης παραχώρηση σε Τουρκοκυπριους υποτροφιών σε εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Κύπρο και ενθάρρυνση τους να συμμετέχουν σε κοινοτικά προγράμματα όπως το Λεονάρντο και το Σωκράτης.

    Επίσης προτείνεται να εισαχθεί βαθμιαία η προαιρετική εκμάθηση της Τουρκικής γλώσσας στα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης, ενω παράλληλα να υπάρχει δωρεάν διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας σε Τουρκοκυπριους ενδιαφερομένους.

    Γίνεται επίσης αναφορά για συμμετοχή Τουρκοκυπρίων ως μελη στις εθνικές ομάδες της Κύπρου, σε διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις όπως είναι οι Ολυμπιακοί Αγωνες 2004.

    Οσον αφορά τις τοπικές αρχές, γίνεται ειδική αναφορά στους Δήμους Αμμοχώστου και Λευκωσίας, για τους οποίους θα μπορούσε να εξευρεθεί φόρμουλα συνεργασίας.

    Προτείνεται επίσης η λήψη νομικών μέτρων για συμμετοχή Τουρκοκυπρίων σε εκλογές της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ για τις ευρωεκλογές ο εκλογικός κατάλογος να είναι ενιαίος για ολόκληρο τον κυπριακό λαό.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει και αυτή τα δικά της μέτρα τα οποία ακόμη δεν έχουν συγκεκριμενοποιηθεί και αναμένονται να ανακοινωθούν μετά τα την εξαγγελία των κυβερνητικών μέτρων τον ερχόμενο μήνα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μια ιδέα που συζητείται στις Βρυξέλλες είναι η εξεύρεση φόρμουλας για επαναναλειτουργία του λιμανιού της Αμμοχώστου.

    Επαφές Μάουρερ στην Κύπρο

    Την Κύπρο επισκέφθηκε την Δευτέρα και ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας της ΕΕ Λέοπολτ Μάουρερ, με σκοπό να παρακολουθήσει τις εργασίες της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, σε μια προσπάθεια αξιολόγησης της προόδου εφαρμογής του ευρωπαϊκού κεκτημένου, όσο και της διενέργειας μιας βαθύτερης εργασίας για το άνοιγμα προς τους Τουρκοκυπρίους.

    Ο κ. Μάουρερ δήλωσε ότι το θέμα των αλλαγών στο σχέδιο Ανάν θα εξετασθεί αφού επαναρχίσουν οι συνομιλίες, επαναλαμβάνοντας τη θέση του Κόφι Ανάν ότι θα πρέπει να υπάρξει πολιτική δέσμευση για αποδοχή ενός χρονοδιαγράμματος ολοκλήρωσής τους και διεξαγωγής δημοψηφίσματος.

    Ο κ. Μάουρερ επικαλέστηκε επίσης τις αισιόδοξες δηλώσεις των κυρίων Σημίτη και Γκιούλ για λύση του κυπριακού και τόνισε ότι η ευρωπαϊκή επιτροπή θα κάνει το πάν για να υποστηρίξει μια τέτοια λύση. Στον χαρτοφύλακά του, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος έχει ένα μακροσκελή κατάλογο με τις εκκρεμότητες της Κύπρου από πλευράς εναρμόνισης.

    Ο Επίτροπος Φερχόιγκεν έχει διακηρύξει ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν πρέπει να να πέσουν θύματα της πολιτικής μη λύσης που ακολουθεί η ηγεσία τους. Στο επίκεντρο των πρωτοβουλιών του Φερχόιγκεν είναι η, υπό όρους, ανάπτυξη εμπορικών δραστηριοτήτων και κοινοπραξιών, με ανάμιξη των τουρκοκυπριακών φορέων από την κοινωνία των πολιτών.

    Η οριστικοποίηση του ευρωπαϊκού πακέτου τοποθετείται χρονικά περί τα τέλη Μαίου.

    Θα προηγηθεί μια ιδιαίτερης σημασίας συνάντηση στην Αθήνα, του Επιτρόπου Φερχόιγκεν με τον πρωθυπουργό Σημίτη και τον πρόεδρο Παπαδόπουλο.

    [02] Μέτρα για Ελληνες ομογενείς στη Γεωργία

    22/4/2003 11:12:00 πμ

    Σειρά μέτρων για την βελτίωση της ζωής των Ελλήνων ομογενών που ζουν στην αυτόνομη περιοχή της Ατζαρίας, στην Γεωργία ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Μαγκριώτης, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη πρώην Σοβιετική Δημοκρατία. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Μαγκριώτης, εξήγγειλε την έναρξη προγράμματος που προβλέπει την δημιουργία νέων Κέντρων Υγείας και την ενίσχυση των ήδη υπαρχόντων, την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού και τέλος την ενίσχυση των μικρών ομογενειακών επιχειρήσεων στην περιοχή. Στόχος η ανακούφιση των ομογενών που διαβιούν υπό δύσκολες συνθήκες, ούτως ώστε να παραμείνουν στις εστίες τους.

    Επίσκεψη Μαγκριώτη σε κοινότητες ομογενών

    Ο κ. Μαγκριώτης έκανε τις σχετικές ανακοινώσεις σε συνάντηση που είχε τη Δευτέρα στην Τιφλίδα με τον υπουργό Εξωτερικών της Γεωργίας κ. Μεναγκαρισβίλι και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών κ. Απτσιάουρι.

    Ο Γεωργιανός υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε την Ελλάδα τόσο για τη διμερή βοήθεια που παρέχει στη Γεωργία όσο και για τη μεσολάβησή της, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας, στην Ε.Ε., ώστε η τελευταία να εστιάσει το ενδιαφέρον της και στην περιοχή. Επίσης είπε ότι η Ελλάδα καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε να οριστεί το συντομότερο Κοινοτικός Εκπρόσωπος για τον Καύκασο και χαρακτήρισε πολύ θετική εξέλιξη την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε.

    Επίσης ο κ. Μαγκριώτης επισκέφτηκε μαζί με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) Αντριου Αθενς, το Κέντρο Υγείας της Τυφλίδας, το οποίο που δημιούργησε το ΣΑΕ για να προσφέρει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας ιατρικής υγείας. Το Κέντρο Υγείας λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία εδώ και τέσσερα χρόνια και έχει δεχθεί πάνω από ένα εκατομμύριο επισκέψεις.

    Την Κυριακή ο υφυπουργός Εξωτερικών επισκέφτηκε το Βατούμ, ιστορικό κέντρο του ελληνισμού στην Ατζαρία και συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ατζαρίας Ασλαν Αμπασίτζε και με τους Ελληνες ομογενείς που διαμένουν στην περιοχή.

    Την Τρίτη, ο υφυπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στη Σταυρούπολη της Νότιας Ρωσίας, όπου και θα παραδώσει, στους Ελληνες ομογενείς που επλήγησαν πέρυσι από καταστροφικές πλημμύρες, ανθρωπιστική βοήθεια που συνέλεξαν οι ποντιακοί σύλλογοι και η ελληνική κυβέρνηση.

    [03] Πρωινή ληστεία τράπεζας στη Θεσσαλονίκη

    22/4/2003 10:19:00 πμ

    Ενοπλη ληστεία σημειώθηκε σε υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας στη Πολίχνη Θεσσαλονίκης. Αγνωστος εισέβαλε στις 8.20 το πρωί στο κτίριο και υπό την απειλή όπλου ζήτησε και πήρε τα χρήματα που υπήρχαν στο ταμείο. Στη συνέχεια έσπευσε να εξαφανιστεί, ενώ έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψή του διενεργεί η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης.

    [04] Κατεθέσεων συνέχεια για ''Mega'' - ''Περατικό''

    22/4/2003 11:26:00 πμ

    Με την ολοκλήρωση των καταθέσεων για την βομβιστική επίθεση κατά του τηλεοπτικού σταθμού "Μega", της εκτόξευσης ρουκέτας κατά της αμερικανικής πρεσβείας, καθώς και της δολοφονίας του εφοπλιστή Κώστα Περατικού, συνεχίζεται η δίκη για τη 17Ν. Με την έναρξη της διαδικασίας, ο Σάββας Ξηρός ζήτησε να προσκομισθούν στο δικαστήριο οι βιντεοκασέτες, που, όπως υποστηρίζει, υπάρχουν από την προανάκρισή του στον Ευαγγελισμό. Ο εισαγγελέας της έδρας, Χρ. Λάμπρου, μίλησε για μεθόδευση του κατηγορουμένου, ενώ το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να αποφανθεί επί του αιτήματος. Εξάλλου, τις επίμονες ερωτήσεις της έδρας για το κατά πόσο η οργάνωση 17Ν ειδοποίησε σχετικά με το επικείμενο χτύπημα στον τηλεοπτικό σταθμό "Μega" δέχθηκε ο Δημήτρης Κουφοντίνας.

    Κουφοντίνας: Πάντα ειδοποιούσαμε πριν τα χτυπήματα. Στην περίπτωση του Μega υπήρξε ''βραχυκύκλωμα''

    Η υπεράσπιση επισημαίνει ότι υπήρξε προειδοποιητικό τηλεφώνημα στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", κάτι όμως που οι μάρτυρες είπαν πως δε γνωρίζουν και ότι το πληροφορήθηκαν από προκήρυξη της οργάνωσης το επόμενο διάστημα.

    Ιωάννης Σίδερης (αναπληρωτής εφέτης): Κύριε Κουφοντίνα, ποιος τηλεφώνησε στην Ελευθεροτυπία;

    Δημήτρης Κουφοντίνας: Όχι μόνο η οργάνωσή μας, αλλά και οι άλλες οργανώσεις, όταν ήθελαν να χτυπήσουν ειδοποιούσαν την "Ελευθεροτυπία". Υπήρχε μια εξειδίκευση των τηλεφωνητών, που ειδοποιούσαν αμέσως την αστυνομία. Στη συγκεκριμένη περίπτωση υπήρξε ένα βραχυκύκλωμα.

    Εισαγγελέας (Χρ. Λάμπρου): Πως το ξέρετε άτι η οργάνωση ειδοποίησε;

    Δημήτρης Κουφοντίνας: ......

    Πρόεδρος: Θέλετε εκ της σκιάς υπεράσπιση.

    Ιωάννα Κούρτοβικ: Ζητάτε από τον κατηγορούμενο να καταδώσει.

    Εισαγγελέας: Κατηγορείσθε για ανθρωποκτονίες, απόπειρες ανθρωποκτονιών και άλλες βαριές κατηγορίες. Η δημοκρατία σας δίνει το δικαίωμα να πείτε ό,τι είναι προς το συμφέρον σας και αρνείστε.

    Δημήτρης Κουφοντίνας: Νομίζετε ότι αν υπήρχαν τραυματισμοί από την έκρηξη αυτό θα ωφελούσε πολιτικά την οργάνωση; Νομίζετε ότι η οργάνωση επεδίωκε να σκοτώσει δημοσιογράφους;

    Εισαγγελέας: Εδώ, κ. Κουφοντίνα σκοτώσατε ανθρώπους.

    Δημήτρης Κουφοντίνας: Η οργάνωση εκτέλεσε υπεύθυνους για εγκλήματα κατά του λαού και της χώρας.

    Πρόεδρος: Αυτό να καταγραφεί στα πρακτικά.

    Εισαγγελέας: Δηλαδή ομολογείτε.

    Δημήτρης Κουφοντίνας: Συμφωνώ με τις ενέργειες της οργάνωσης. Τις θεωρώ σωστές πολιτικά.

    Η δίκη συνεχίζεται με καταθέσεις μαρτύρων για την επίθεση στον τηλεοπτικό σταθμό "Μega".

    [05] ''Θα επιτεθούν οι ΗΠΑ στη Β. Κορέα αν δεν βρεθεί λύση''

    22/4/2003 11:57:00 πμ

    "Τα σχέδια" του αμερικανικού Πενταγώνου να βομβαρδίσουν τη Βόρειο Κορέα "αν δεν βρεθεί άμεση λύση" στο πρόβλημα του ενδεχόμενου πυρηνικού εξοπλισμού της παρουσιάζει ως παγκόσμια αποκλειστικότητα σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της, η εφημερίδα The Australian. Ο συντάκτης του πρωτοσέλιδου ρεπορτάζ, Γκρεγκ Σέρινταν, επικαλείται "καλά πληροφορημένες πηγές" της Καμπέρας που έχουν "άριστες σχέσεις" με το Πεντάγωνο. Εξάλλου, απειλή για την παγκόσμια σταθερότητα χαρακτήρισε τη Βόρεια Κορέα ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στη Νότια, μία μέρα πριν την αναμενόμενη έναρξη των κρίσιμων συνομιλιών μεταξύ Αμερικανών, Βορειο-κορεατών και Κινέζων για το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ.

    "Οι Αμερικανοί", γράφει ο συντάκτης του άρθρου "έχουν έτοιμα σχέδια για να βομβαρδίσουν τον αντιδραστήρα πυρηνικών καυσίμων της Βόρειας Κορέας αν ναυαγήσουν οι συνομιλίες για εκτόνωση της κρίσης" και προσθέτει ότι "το Πεντάγωνο σκοπεύει να καταστρέψει και το πυροβολικό της Βόρειας Κορέας που βρίσκεται στα σύνορα με τη Νότια Κορέα και απειλεί τόσο τη Σεούλ όσο και τις 17 χιλιάδες Αμερικανών στρατιωτών που βρίσκονται στην περιοχή".

    Η εφημερίδα The Australian ανήκει στο συγκρότημα του ιδρυτή της Ρούπερτ Μέρντοχ, και θεωρείται ως "η πλέον έγκυρη" του Αυστραλού μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης.

    Το δημοσίευμα αυτό έρχεται τη στιγμή που η Βόρειος Κορέα προσπαθεί να καθησυχάσει για το πυρηνικό της πρόγραμμα, ενώ φέρεται να αναθεώρησε σιωπηρά την ανακοίνωσή της ότι βρίσκεται στα τελευταία στάδια επεξεργασίας 8.000 και πλέον ράβδων πυρηνικού καυσίμου, δηλώνοντας πλέον ότι απλώς προχωρούν τα σχέδια της προς αυτήν την κατεύθυνση.

    Η αρχική δήλωση είχε ενισχύσει το κλίμα έντασης στις σχέσεις Πιονγιάνγκ και Ουάσιγκτον, καθώς ενδεχόμενη ολοκλήρωση της διαδικασίας δίνει τη δυνατότητα παραγωγής πυρηνικών όπλων σε διάστημα μηνών.

    Την Κυριακή, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους είχε ανοίξει την πόρτα προς την κατεύθυνση της διπλωματικής εκτόνωσης της κρίσης, εκτιμώντας ότι υπάρχουν "καλές πιθανότητες" για πολιτική λύση του θέματος.

    Τη Μεγάλη Δευτέρα, η Νότιος Κορέα ανακοίνωσε ότι αποδέχθηκε πρόσκληση της Πιονγιάνγκ για διμερείς διαπραγματεύσεις από τις 27 έως τις 29 Απριλίου.

    Η είδηση έρχεται μια μέρα πριν τις αναμενόμενες ξεχωριστές συναντήσεις που θα έχουν στο Πεκίνο εκπρόσωποι της Β.Κορέας, της Ν.Κορέας, της Κίνας και των ΗΠΑ σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ. Πιέσεις ασκεί εμμέσως και η Ιαπωνία.

    Ο Αυστραλός υπουργός Εξωτερικών, Αλεξάντερ Ντάουνερ, χαρακτήρισε τις συνομιλίες που θα γίνουν στο Πεκίνο ως "ένα πρώτο βήμα" συμπληρώνοντας όμως ότι δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος για την έκβασή τους. Αντίθετα ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους είχε δηλώσει στο Τέξας: "Πιστεύω ότι και οι τέσσερις μας, σε συνεργασία, μπορούμε να πείσουμε τη Β.Κορέα να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες της για ανάπτυξη πυρηνικών όπλων".

    Απειλή για την ειρήνη η Β. Κορέα δηλώνει Αμερικανός διοικητής

    Η Πιονγκγιάνγκ αποτελεί μία πολλαπλή απειλή για την παγκόσμια σταθερότητα και είναι ένα ''αγκάθι στο πέρασμα προς την ειρήνη'' δήλωσε ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στη Νότιο Κορέα.

    Μιλώντας σε συνέδριο, ο στρατηγός Λίον ΛαΠορτ τόνισε πως μεταξύ των απειλών από τη Βόρεια Κορέα περιλαμβάνονται μία οικονομία στο χείλος της κατάρρευσης, ένα ενεργό πρόγραμμα πυρηνικών όπλων, η διάδοση πυραυλικής τεχνολογίας, οι μεγάλες συμβατικές δυνάμεις και οι ειδικές επιχειρησιακές μονάδες που στοχεύουν άμεσα τη Νότιο Κορέα.

    [06] Μπαγκλαντές: Δύο ναυάγια πλοίων-100 νεκροί

    22/4/2003 9:58:00 πμ

    Τουλάχιστον 100 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και πολλοί αγνοούνται μετά τη βύθιση δύο οχηματαγωγών στο Μπαγκλαντές λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας που επικρατεί στην περιοχή, ανακοίνωσε η ακτοφυλακή. ''Ο αριθμός των θυμάτων αυξάνει, οι νεκροί αναμένεται να υπερβούν τους 100" δήλωσε αξιωματούχος που εποπτεύει το έργο των συνεργείων διάσωσης. Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί 94 νεκροί από την περιοχή που βυθίστηκε το ένα οχηματαγωγό το οποίο επέβαιναν 300 έως 400 άτομα στον ποταμό Μπουριγκάνγκα, στο Αλιπούρ, κοντά στην πρωτεύουσα Ντάκα, δήλωσε ο εκπρόσωπος. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι το οχηματαγωγό ήταν υπερφορτωμένο.

    Γαμήλια δεξίωση εν πλω εξελίχθηκε σε τραγωδία

    Σε άλλο σημείο του Μπανγκλαντές, ένα άλλο οχηματαγωγό που μετέφερε 100 επιβάτες οι οποίοι μετείχαν σε γαμήλια δεξίωση, βυθίστηκε σήμερα εν μέσω καταιγίδας στον ποταμό Μέγκνα, 150 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Ντάκα.

    Οι Αρχές εκφράζουν φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων είναι μεγάλος.

    [07] Τέσσερις νεκροί από έκρηξη στο Κασμίρ

    22/4/2003 10:25:00 πμ

    Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 17 τραυματίσθηκαν σήμερα από ισχυρή έκρηξη βόμβας στο ινδικό Κασμίρ. Η έκρηξη έγινε περίπου στις 08.30 το πρωί (τοπική ώρα) στο χωριό Κουλ Γκουλσανπούρα, της περιφέρειας Πουλουάμα. Οπως αναφέρουν τοπικοί αξιωματούχοι, επτά από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Μέχρι στιγμής ουδεμία από τις αυτονομιστικές οργανώσεις που δρουν στο Κασμίρ έχει αναλάβει την ευθύνη για την έκρηξη.

    [08] Αφγανιστάν: Συλλήψεις για θανάτους δημοσιογράφων

    22/4/2003 10:21:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Οι αρχές του Αφγανιστάν συνέλαβαν πέντε άτομα για τη δολοφονία τεσσάρων δημοσιογράφων στη διάρκεια του πολέμου που ανέτρεψε το καθεστώς των Ταλιμπάν. Σύμφωνα με το πρακτορείο Μπαχτάρ, οι πέντε συλληφθέντες σκότωσαν στις 19 Νοεμβρίου του 2001 τέσσερις δημοσιογράφους, έναν Ισπανό, μία Ιταλίδα, έναν Αυστραλό και έναν Αφγανό, στο δρόμο μεταξύ Καμπούλ και Σαρόμπι, σε απόσταση 50 χιλιομέτρων ανατολικά της αφγανικής πρωτεύουσας, προς την κατεύθυνση του Τζαλαλαμπάντ και της πακιστανικής μεθορίου.

    Εκπρόσωπος των υπηρεσιών ασφαλείας διευκρίνισε στο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Μπαχτάρ ότι οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν εδώ και αρκετό καιρό, αλλά ''για λόγους ασφαλείας η επιχείρηση δεν ανακοινώθηκε, παρά μόνον όταν συνελήφθη το σύνολο των μελών της ομάδας''.

    Τα θύματα της ομαδικής εκείνης δολοφονίας που είχε συγκλονίσει τη διεθνή κοινή γνώμη ήσαν οι Χούλιο Φουέντες της ισπανικής Ελ Μούντο, η Μαρία Γκράτσια Κούτουλι, της ιταλικής Κοριέρε ντελα Σέρα, ο αυστραλός εικονολήπτης του πρακτορείου Ρόιτερ Χάρι Μπάρτον και ο Αφγανός φωτογράφος Αζιζουλάχ Χαϊντάρι, επίσης του Ρόιτερ.

    [09] Σύλληψη Πακιστανής για συνεργασία με την Αλ Κάιντα

    22/4/2003 10:09:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Μία Πακιστανή, συνελήφθη στο Πακιστάν, ως ύποπτη για συνεργασία με το δίκτυο της Αλ Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν, μετέδωσε χθες το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC. Πρόκειται για την Ααφία Σιντίκι, 31 ετών, που περιλαμβανόταν στον κατάλογο, με πρόσωπα, που το αμερικανικό FBI επιθυμούσε να ανακρίνει στα πλαίσια των ερευνών για την καταστολή της τρομοκρατίας. Η Σιντίκι, που διέμενε στη Βοστώνη των ΗΠΑ, έχει σπουδάσει βιολογία στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) και στο Παν/μιο Μπραντάις. Σύμφωνα με το δίκτυο, που επικαλείται αμερικανό αξιωματούχο, η ύποπτη φέρεται να έχει βοηθήσει στη χρηματοδότηση της Αλ Κάιντα, χωρίς ωστόσο να ανήκει ενεργά στο δίκτυο. Το FBI αρνήθηκε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο.

    [10] Σοβαρά επεισόδια στην Αργεντινή με 31 τραυματίες

    22/4/2003 10:02:00 πμ

    Διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν, χθες, για τη δικαστική απόφαση να εγκαταλείψουν ένα χρεοκοπημένο εργοστάσιο πυρπόλησαν αυτοκίνητα κι έριξαν βόμβες μολότοφ στις ειδικές κατασταλτικές δυνάμεις της αστυνομίας, καθώς οι ταραχές εντείνονται ενόψει των προεδρικών εκλογών της Κυριακής. Οι Αρχές ανακοίνωσαν πως τουλάχιστον 31 άνθρωποι τραυματίσθηκαν και άλλοι 30 συνελήφθησαν κατά τα επεισόδια κοντά στο εργοστάσιο νημάτων Μπρούκμαν στο Μπουένος Αιρες. Η αστυνομία απάντησε στις μολότοφ των διαδηλωτών με δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες.

    Μετά τη δικαστική απόφαση έξωσης εργατών από εργοστάσιο

    Οι χθεσινές συγκρούσεις, που χαρακτηρίστηκαν ως οι χειρότερες στην Αργεντινή από τον περασμένο Ιούνιο, όταν σε συγκρούσεις σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις είχαν σκοτωθεί δύο πολίτες, ξέσπασαν όταν δικαστήριο διέταξε, για 3η φορά, την περασμένη Παρασκευή να απομακρυνθούν οι εργάτες από το εργοστάσιο.

    Οι εργάτες του εργοστασίου δήλωσαν πως συνέχιζαν να λειτουργούν το εργοστάσιο προκειμένου να κερδίζουν έναν στοιχειώδη επιούσιο, όμως εκπρόσωπος της επιχείρησης δήλωσε πως οι εργάτες πούλησαν τα μηχανήματα και κατέστρεψαν την παραγωγική δυνατότητα του εργοστασίου.

    Από την έναρξη της οικονομικής κρίσης και της ραγδαίας νομισματικής υποτίμησης, πολλοί εργάτες που απασχολούνταν σε εργοστάσια που χρεοκόπησαν και έκλεισαν, κατέλαβαν τις εγκαταστάσεις τους και προσπαθούν να παράξουν καταναλωτικά προϊόντα σε χαμηλότερο κόστος, προκειμένου να ζήσουν τις οικογένειές τους.

    [11] Νιγηρία: Η Αντιπολίτευση καταγγέλλει νοθεία στις εκλογές

    22/4/2003 10:20:00 πμ

    Την ανακοίνωση των επισήμων αποτελεσμάτων περιμένει ο πρόεδρος της Νιγηρίας, Ολουσεγκούν Ομπασάνιο για να διακηρύξει τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές, οι οποίες πάντως επισκιάστηκαν από τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης για νοθεία. Οι Νιγηριανοί ελπίζουν ότι θα τερματιστεί η αστάθεια που επί δεκαετίες γνώριζε η χώρα με τη μεταβίβαση της εξουσίας για πρώτη φορά από μία εκλεγμένη κυβέρνηση σε μία άλλη. Η Νιγηρία ελπίζει πως μία ομαλή εκλογική διαδικασία θα ενισχύσει τη θέση της χώρας και του προέδρου στη διεθνή σκηνή.

    Η Αντιπολίτευση δεν αναγνωρίζει τα επίσημα αποτελέσματα

    Ωστόσο οι κατηγορίες για εκλογική νοθεία, που διατυπώθηκαν με αφορμή τις δραματικές νίκες που κατάφεραν υποψήφιοι του κυβερνώντος κόμματος ακόμα και σε περιοχές-προπύργια της αντιπολίτευσης, συνυπογράφονται και από ανεξάρτητους παρατηρητές και προκαλούν φόβους για βίαιη αντίδραση της αντιπολίτευσης.

    Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης ανακοίνωσε ότι δεν αναγνωρίζει τα επίσημα αποτελέσματα.

    Με καταμετρημένες τις ψήφους σε 725 από τις 774 εκλογικές περιοχές, ο Ομπασάνιο, προηγείται εξασφαλίζοντας το 61,3% των ψήφων. Ο Ομπασάνιο είναι Χριστιανός και κατάγεται από τη νότια Νιγηρία.

    Φόβοι για εθνοτικές ταραχές με αφορμή τις εκλογές

    Ο Μουχαμούντου Μπουχάρι, που κατάγεται από τον βορρά, όπου κυριαρχεί το μουσουλμανικό στοιχείο, εξασφαλίζει το 32,6% των ψήφων. ''Δεν θεωρούμε ότι υπήρξε εκλογική διαδικασία, ούτε κατά φαντασία'', δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος του Μπουχάρι, που προσκάλεσε τα άλλα 28 κόμματα της αντιπολίτευσης σε σύσκεψη, στην Αμπούγια, σήμερα, για να συντονίσουν τις ενέργειές τους.

    Ο Μπουχάρι είχε προειδοποιήσει πριν από τις εκλογές, ότι αν γινόταν νοθεία θα άρχιζε ''μαζική κινητοποίηση'' κατά της κυβέρνησης. ''Ανησυχούμε σοβαρά για τη νομιμότητα των αποτελεσμάτων σε συγκεκριμένες περιφέρειες'', δήλωσε ο Κένεθ Γουόλακ, πρόεδρος του Εθνικού Δημοκρατικού Ινστιτούτου, που εδρεύει στην Ουάσινγκτον.

    Το Διεθνές Ρεπουμπλικανικό Ινστιτούτο, που είναι μία οργάνωση με διασυνδέσεις με το αμερικανικό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, ανακοίνωσε ότι σε τρεις πολιτείες, όπου είχε στείλει παρατηρητές, εντοπίσθηκαν περιπτώσεις νοθείας. Τέτοιες αναφορές μπορεί να πλήξουν την αξιοπιστία του Ομπασάνιο, ο οποίος μαζί με τον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής, Τάμπο Μπέκι, θεωρούνται οι προσωπικότητες που μπορούν να προωθήσουν τη δημοκρατία στην Αφρική.

    Ωστόσο ορισμένοι αναλυτές επισημαίνουν ότι η διαμάχη για τα αποτελέσματα των εκλογών στις πολιτείες που βρίσκονται στο δέλτα του Νίγηρα, όπου βρίσκονται οι πετρελαιοπηγές, μπορεί να προκαλέσει εθνοτικές ταραχές, που θα αποτελέσουν πλήγμα για την ζωτικής σημασίας πετρελαιοβιομηχανία της Νιγηρίας.

    Οι ταραχές που έγιναν στο δέλτα του Νίγηρα τον περασμένο μήνα υποχρέωσαν πολλές πετρελαϊκές εταιρίες να αποσύρουν το προσωπικό τους από την περιοχή, γεγονός που οδήγησε σε μείωση κατά 40% της παραγωγής πετρελαίου.

    [12] Δεν θα μείνουμε μόνιμα στο Ιράκ, λέει ο Ράμσφελντ

    22/4/2003 10:27:00 πμ

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιδιώκουν να εξασφαλίσουν μόνιμη στρατιωτική παρουσία στο μεταπολεμικό Ιράκ δήλωσε την Τρίτη ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ, διαψεύδοντας σχετικό δημοσίευμα των Τάιμς της Νέας Υόρκης. ''Ουδέποτε, απ' όσο θυμάμαι, έχω ακούσει να συζητείται σε οποιαδήποτε σύσκεψη το θέμα μιας μόνιμης βάσης στο Ιράκ'', δήλωσε ο Ράμσφελντ, προσθέτοντας πάντως ότι ''μία τέτοια πιθανότητα μου φαίνεται τόσο μικρή, ώστε δεν με εκπλήσσει το γεγονός ότι ουδέποτε συζητήθηκε παρουσία μου απ' όσο ξέρω''. Σύμφωνα με τους Τάιμς της Νέας Υόρκης οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν την οικοδόμηση μακροχρόνιας στρατιωτικής συνεργασίας με τη νέα κυβέρνηση του Ιράκ, που θα δώσει στο Πεντάγωνο πρόσβαση σε στρατιωτικές βάσεις στην περιοχή.

    Επικαλούμενη Aμερικανούς στρατιωτικούς, η εφημερίδα Τάιμς της Νέας Υόρκης έγραψε ότι το Πεντάγωνο επιδιώκει να διατηρήσει τέσσερις βάσεις στο Ιράκ: Μία στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης, άλλη στο Ταλίλ, κοντά στη Νασιρίγια, στο νότιο Ιράκ, άλλη σε ένα διάδρομο προσγείωσης που υπάρχει σε ερημική περιοχή στο δυτικό Ιράκ, απ' όπου περνά ένας αγωγός πετρελαίου που καταλήγει στην Ιορδανία και μία στο αεροδρόμιο Μπασούρ, στον κουρδικό βορρά.

    Ο Αμερικανικός στρατός χρησιμοποιεί ήδη τις βάσεις αυτές για την υποστήριξη των επιχειρήσεων εναντίον των όποιων εστιών του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν εξακολουθούν να υπάρχουν στο Ιράκ.

    Οι Λος Αντζελες Τάιμς, έγραψαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να επεκτείνουν την στρατιωτική τους παρουσία στη Μέση Ανατολή, εξασφαλίζοντας μακροπρόθεσμη πρόσβαση σε ένα ευρύ φάσμα χωρών της περιοχής.

    [13] Συνάντηση Γκάρνερ-Ταλαμπανί στο βόρειο Ιράκ

    22/4/2003 10:19:00 πμ

    Την επαναλειτουργία των βασικών υποδομών του Ιράκ έθεσε ως προτεραιότητα τη Δευτέρα ο Τζέι Γκάρνερ, ενώ σήμερα Τρίτη συναντήθηκε στη Σουλεϊμανίγια με τον ηγέτη της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν, Τζαλάλ Ταλαμπανί (στην πρώτη συνάντησή του με ιρακινό πολιτικό ηγέτη). Τη Δευτέρα ο Ταλαμπανί συναντήθηκε στο Αρμπίλ με τον ηγέτη του Δημοκρατικού κόμματος του Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί και απηύθυναν έκκληση στα υπόλοιπα κόμματα της ιρακινής αντιπολίτευσης να συναντηθούν στη Βαγδάτη.

    Ο προσωρινός πολιτικός διοικητής του Ιράκ, απόστρατος στρατηγός Τζέι Γκάρνερ συναντήθηκε την Τρίτη στην Σουλεϊμανίγια, στο βόρειο Ιράκ, με τον ηγέτη της Πατριωτικής Ενωσης του Κουρδιστάν,Τζαλάλ Ταλαμπανί. Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση του Γκάρνερ με ιρακινό πολιτικό ηγέτη, δήλωσαν δημοσιογράφοι που συνοδεύουν τον απόστρατο Αμερικανό στρατηγό.

    Τη Δευτέρα, ο Ταλαμπανί είχε συναντηθεί στο Αρμπίλ με τον ηγέτη του Δημοκρατικού κόμματος του Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί και απηύθυναν έκκληση στα υπόλοιπα κόμματα της ιρακινής αντιπολίτευσης να συναντηθούν στη Βαγδάτη.

    Σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη συνάντηση των δύο βασικών ηγετών των Κούρδων του Ιράκ τονίζεται ότι η εξαμελής συλλογική ηγεσία της ιρακινής αντιπολίτευσης πρέπει να πραγματοποιήσει συνάντηση στην ιρακινή πρωτεύουσα για να προετοιμάσει μια διευρυμένη σύνοδο της αντιπολίτευσης προκειμένου να εξεταστεί ο σχηματισμός μεταβατικής, αντιπροσωπευτικής ιρακινής κυβέρνησης.

    Σε συνάντηση της ιρακινής αντιπολίτευσης που είχε πραγματοποιηθεί στα μέσα Φεβρουαρίου στο Σαλαχεντίν, είχε αποφασιστεί η συγκρότηση εξαμελούς συλλογικής ηγεσίας που θα αποτελούσε τον πυρήνα της κυβέρνησης μετά την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν.

    Τα μέλη της συλλογικής αυτής ηγεσίας ήταν ο Ταλαμπανί, ο Μπαρζανί, ο ηγέτης του Ιρακινού Εθνικού Κογκρέσου Αχμαν Σάλαμπι, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, Αντνάν Πάτσατσι, ο εκπρόσωπος των Σιιτών του Ιράκ, Αμπντελ Αζίζ αλ Χακίμ και ο Ιγιάντ αλ Αλάουϊ

    [14] ''Εμφάνιση Σαντάμ πριν τρεις ημέρες''

    22/4/2003 10:06:00 πμ

    Ο πρώην πρόεδρος του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν έκανε την εμφάνισή του πριν τρεις ημέρες, σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο ABC, που μάλιστα τόνισε πως διαθέτει τις σχετικές πληροφορίες από το Εθνικό Ιρακινό Κογκρέσο (CNI), την κύρια πολιτική παράταξη της παλαιάς Αντιπολίτευσης. ''To CNI διαθέτει πληροφορίες σχετικά με την εμφάνιση του Σαντάμ Χουσεΐν περίπου πριν τρεις ημέρες σε μια συνέλευση με μέλη του κόμματος Μπάαθ'', τονίζει το αμερικανικό δίκτυο. ''Τα μέλη του Μπάαθ βγαίνουν από τις τρύπες τους, εκεί όπου είχαν κρυφθεί κατά τη διάρκεια του πολέμου. Βρίσκονται ξανά σε συγκεντρώσεις, πολλές από τις οποίες πραγματοποιούνται. Εξακολουθούν να είναι οπλισμένοι'', τονίζει το ABC. Το Κογκρέσο, σύμφωνα με το δίκτυο, πιστεύει πως ο Σαντάμ ''είναι ζωντανός'' κι ένα ''μέλος του άμεσου περιβάλλοντός του προσπαθεί να κάνει κάτι με τους Αμερικανούς''.

    Ο Σαντάμ είναι στο Ιράκ και μετακινείται διαρκώς

    Ο αρχηγός του Κογκρέσου Αχμεντ Σάλαμπι, σε συνέντευξή του στο βρετανικό δίκτυο BBC, είχε τονίσει νωρίτερα χθες πως ο Σαντάμ βρίσκεται στο Ιράκ και μετακινείται διαρκώς. Σύμφωνα με το ABC μία συνάντηση διεξήχθη πρόσφατα, κατόπιν αιτήματος των ιρακινών μυστικών υπηρεσιών, στην κατοικία του φυλάρχου Αρ Ραμάντι, περίπου 100 χλμ δυτικά της Βαγδάτης, για να εξεταστεί η δυνατότητα διαπραγμάτευσης με τους Αμερικανούς. Όμως η κατοικία βομβαρδίστηκε και ο φύλαρχος σκοτώθηκε, όπως και 17 μέλη της οικογένειάς του. Μέλη της φυλής αυτής δηλώνουν πως είδαν τον Σαντάμ στην περιοχή τους, όμως ''δεν ξέρουμε πλέον ποιόν να πιστέψουμε'', δήλωσε ο δημοσιογράφος του αμερικανικού δικτύου.

    [15] Στους δρόμους οι Σιίτες

    22/4/2003 10:06:00 πμ

    Δεκάδες χιλιάδες ιρακινοί Σιίτες προσήρθαν την Τρίτη στο καθιερωμένο προσκύνημα στην ιερή τους πόλη, την Καρμπάλα, τονίζοντας έτσι τη δημογραφική και πολιτική σημασία τους στην ανακοιδόμηση του Ιράκ. Το προσκύνημα των Σιϊτών που εκπροσωπούν το 60% των 25 εκατομμυρίων Ιρακινών, ήταν τα προηγούμενα χρόνια αυστηρά ελεγχόμενο από το σουνιτικό καθεστώς του Σαντάμ. Εξάλλου, πολλές εκατοντάδες Σιίτες συγκεντρώθηκαν για δεύτερη ημέρα έξω από το ξενοδοχείο Παλαιστίνη, στο κέντρο της Βαγδάτης, με την ευκαιρία της έλευσης του Aμερικανού προσωρινού διοικητή, Τζέι Γκάρνερ. Με σύνθημα "όχι στους αποικιοκράτες" ζήτησαν την απελευθέρωση του θρησκευτικού τους ηγέτη Σεΐχη Φαρτούζι που συνελήφθη την Κυριακή από τις αμερικανικές δυνάμεις.

    Διήμερο προσκύνημα των Σιιτών με... σημασία!

    Χιλιάδες ιρακινοί Σιίτες ξεκίνησαν την Τρίτη στην ιερή τους πόλη, την Καρμπάλα, το διήμερο προσκύνημά τους, με σαφή στόχο να τονίσουν την δημογραφική και πολιτική σημασία τους στην ανακοιδόμηση του Ιράκ. Οι Σιίτες τιμούν την 40η ημέρα του μαρτυρίου του ιμάμη Χουσέιν, ενός από τους σημαντικότερους ηγέτες των Σιϊτών και εγγονού του προφήτη Μωάμεθ, που έχασε τη ζωή του σε μάχη στην Καρμπάλα το 680 μ.Χ ενάντια στο χαλιφάτο των Ομεϊδών.

    Το προσκύνημα αυτό των Σιϊτών που εκπροσωπούν το 60% των 25 εκατομμυρίων του λαού του Ιράκ, ήταν τα προηγούμενα χρόνια αυστηρά ελεγχόμενο από το σουνιτικό καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν.

    Νέα αντι-αμερικανική διαδήλωση των Σιιτών στη Βαγδάτη

    Εκατοντάδες ιρακινοί Σιίτες συγκεντρώθηκαν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα έξω από το ξενοδοχείο Παλαιστίνη,στο κέντρο της Βαγδάτης, ζητώντας την απελευθέρωση του θρησκευτικού τους ηγέτη Σείχη Μοχάμεντ αλ Φαρτούζι που συνελήφθη το βράδυ της Κυριακής από τις αμερικανικές δυνάμεις μαζί με πέντε συνεργάτες του. Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά των Αμερικανών και υπέρ της απελευθέρωσης του σεΐχη αλ Φαρτούζι.

    Ο σεΐχης Χουσέιν αλ Ασάντι, εκ των οργανωτών της διαδήλωσης δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι διαδηλώσεις των Σιϊτών δεν θα σταματήσουν μέχρι να αφεθεί ελεύθερος ο σεΐχης αλ Φαρτούζι. ''Θέλουμε να πούμε στην Αμερική που υποστηρίζει ότι ήρθε για να υπερασπίσει την ελευθερία ότι αν δεν το κάνει,αυτό θα γίνει υπόθεση του ιρακινού λαού'' τόνισε ο σεΐχης αλ Ασάντι.

    Ανάλογη διαδήλωση συγκροτήθηκε και τη Δευτέρα έξω από το ξενοδοχείο Παλαιστίνη όπου διαμένουν οι ξένοι δημοσιογράφοι με τη συμμετοχή 5.000 Σιϊτών.

    [16] Συμφωνία για συγχώνευση δύο ρωσικών πετρελαϊκών εταιριών

    22/4/2003 11:25:00 πμ

    Οι ρωσικές πετρελαϊκές εταιρίες ''Γιούκος'' και ''Σιμπνέφτ'' συμφώνησαν να συγχωνευτούν σε ένα νέο όμιλο ο οποίος θα αποτελεί έναν από τους νέους παγκόσμιους πετρελαϊκούς γίγαντες επιπέδου Τοτάλ Φίνα Ελφ και Σεβρόν-Τέξακο. Σε κοινή ανακοίνωση των δύο εταιριών που δόθηκε στη δημοσιότητα στη Μόσχα αναφέρεται ότι ''η Γιούκος και η Σιμπνέφτ αποφάσισαν κατ' αρχήν να συγχωνεύσουν τις δραστηριότητές τους, γεγονός που αποτελεί τη μεγαλύτερη βιομηχανική συγχώνευση που έχει γίνει ποτέ στη Ρωσία''. Ο νέος ενεργειακός γίγαντας ''δεν θα είναι μόνο ο μεγαλύτερος πετρελαϊκός όμιλος στη Ρωσία ,αλλά και ο τέταρτος μεγαλύτερος ιδιωτικός παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο'', τονίζεται στην ανακοίνωση.

    [17] ''Οταν χορεύουν οι Gο-Gο Dancers''

    22/4/2003 11:40:00 πμ

    Στο Φεστιβάλ της πόλης Μπρέντα της Ολλανδίας, η Ελληνική συμμετοχή ''Οταν χορεύουν οι Gο-Gο Dancers'', ένα έργο της Ελενας Πέγκα, αναμένεται να τραβήξει όλα τα βλέμματα. Το ''Οταν χορεύουν οι Gο-Gο Dancers'' μεταφρασμένο στα Ολλανδικά, είναι μια συραφή μονόπρακτων θεατρικών έργων της Ελληνίδας θεατρικής συγγραφέως και παρουσιάζεται στην ολλανδική πόλη μεταξύ 16-25 Μαΐου. Σε μια ξεχωριστή εκδήλωση, το έργο θα παρουσιαστεί το Σάββατο 17 Μαΐου 2003, ανάμεσα σε 11 άλλα νέα θεατρικά μονόπρακτα ευρωπαϊκών συμμετοχών από Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ισπανία (διπλή συμμετοχή), Ιταλία, Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Γερμανία, Φιλανδία, Σουηδία. Την παρουσίαση των έργων θα ακολουθεί διάλεξη και σχετική συζήτηση με συγγραφείς, ηθοποιούς, μεταφραστές και διευθυντές των συγκεκριμένων θεατρικών παραγωγών, στο Chassi Theater της πόλης.

    Ελενα Πέγκα-Μια Ελληνίδα δημιουργός που ξεχωρίζει. . .

    Η Ελενα Πέγκα, με θεατρικές και φιλοσοφικές σπουδές στις ΗΠΑ, έχει παρουσιάσει θεατρικά έργα της σε πρωτοποριακά θέατρα της Νέας Υόρκης αλλά και σε Αθηναϊκά τα τελευταία χρόνια.

    Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, ενώ έχει υπάρξει επίσημη προσκεκλημένη στην Μπιενάλε Νέων Δημιουργών στην Πορτογαλία και τη Γερμανία, αλλά και στα Διεθνή Φεστιβάλ Βελιγραδίου, Ζυρίχης κλπ.

    [18] Δουβλίνο: Έκθεση φωτογραφιών του Σεφέρη

    22/4/2003 10:20:00 πμ

    Έκθεση φωτογραφίας του μεγάλου Έλληνα νομπελίστα ποιητή Γιώργου Σεφέρη με τίτλο "Γιώργος Σεφέρης, ο φωτογράφος", εγκαινιάστηκε στην κεντρική βιβλιοθήκη του Δουβλίνου. Την έκθεση διοργάνωσε το ΥΠΠΟ και το ΕΚΕΒΙ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την ελληνική προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι φωτογραφίες της έκθεσης προέρχονται από τον κατάλογο εκείνων που παρουσιάστηκαν στη διεθνή έκθεση της Φρανκφούρτης 2001 και αποτελούν μέρος των περίπου 2.500 φωτογραφιών από το προσωπικό αρχείο του ποιητή.

    Μοναδικό αρχείο 48 φωτογραφιών

    Το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης προσέφερε από το αρχείο του 48 φωτογραφίες του ποιητή, οι οποίες αναδεικνύουν το ταλέντο του να αφηγείται εικόνες μέσα από το φωτογραφικό φακό.

    Στις 28 Απριλίου, τελευταία μέρα της έκθεσης, έχουν προσκληθεί να παρουσιάσουν βιβλία τους οι πρωτοεμφανιζόμενοι πεζογράφοι Ελένη Γιαννακάκη και Πάνος Καρνέζης.

    [19] Ανεξέλεγκτη παραμένει η θανατηφόρα νόσος

    22/4/2003 11:07:00 πμ

    Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει η επιδημίας της άτυπης πνευμονίας που πλήττει τουλάχιστον 25 χώρες ανά τον κόσμο. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον 213 άτομα έχουν χάσει στη ζωή τους, ενώ τα κρούσματα ξεπερνούν τα 4.000. Στην Κίνα έχουν πεθάνει συνολικά 92 άτομα από τη νόσο, ενώ 2.000 έχουν μολυνθεί. Στο Χονγκ Κονγκ, υπέκυψαν 94 άνθρωποι και έχουν καταγραφεί 1.402 κρούσματα. Στο Τορόντο του Καναδά, 14 άτομα έχασαν τη μάχη για τη ζωή, ενώ συνολικά υπήρξαν 259 κρούσματα. Στις ΗΠΑ, παρακολουθούνται 225 τα άτομα που έχουν συμπτώματα της ασθένειας. Στην Ελλάδα ο υπουργός Υγείας Κ. Στεφανής διαβεβαίωσε πως έχουν ληφθεί όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα και δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα, ενώ συνέστησε στους Έλληνες να αποφεύγουν ταξίδια προς χώρες όπου θεωρούνται εστίες της επικίνδυνης πνευμονίας.

    Κ. Στεφανής: Ψυχραιμία και προσοχή

    Εκκληση απηύθυνε ο υπουργός Υγείας κ. Κώστας Στεφανής προς όλους τους Έλληνες να μην ταξιδεύουν προς χώρες όπου θεωρούνται εστίες της επικίνδυνης πνευμονίας καθώς όπως εξήγησε αυτό αυξάνει τον κίνδυνο διασποράς διεθνώς.

    ''Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για σοβαρή απειλή. Ήδη υπάρχουν κρούσματα σε 25 χώρες και ενδεχομένως θα επεκταθεί και περισσότερο. Η δυναμική αυτή του ιού δεν έχει ανακοπεί και φυσικό είναι να προκαλεί ανησυχία'' είπε ο υπουργός Υγείας.

    Ο κ. Στεφανής εξήγησε ότι πέρα από την απειλή του ίδιου του ιού υπάρχει και αυτή του φόβου που έχει καταλάβει ολόκληρους πληθυσμούς και ο φόβος ενδεχομένως να είναι πιο επικίνδυνος.

    Ο καθηγητής μικροβιολογίας κ. Ιωάννης Κοσμίδης σε δηλώσεις που έκανε τόνισε ότι ο ιός της επικίνδυνης πνευμονίας αν και δεν δείχνει να είναι τόσο πολύπλοκος όσο αυτός του Ειτζ, δεν είναι σίγουρο ότι θα παρασκευαστεί γρήγορα προληπτικό εμβόλιο, ούτε ότι θα βρεθεί άμεσα αποτελεσματική θεραπεία για την καταπολέμησή του.

    Ο υπουργός Υγείας κ. Κώστας Στεφανής αναφερόμενος επίσης στα μέτρα που έχουν ληφθεί στη χώρα μας εξήγησε ότι αυτά επιτρέπουν την έγκαιρη διάγνωση στις πύλες εισόδου της χώρας, κάτι που περιορίζει σημαντικά την εξάπλωση της νόσου.

    ''Είχαμε επαφές με όλους τους υπουργούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο Γάλλος υπουργός Υγείας πρότεινε έκτακτη σύγκληση των υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά δεν ευοδώθηκε αυτή η πρωτοβουλία, καθώς τα περισσότερα μέλη έκριναν ότι η έκτακτη σύνοδος ενδεχομένως θα σηματοδοτούσε πανικό και δεν θα εξυπηρετούσε αυτή τη στιγμή πολλά πράγματα" τόνισε ο κ. Στεφανής πληροφορώντας ωστόσο τους δημοσιογράφους που τον ρώτησαν ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει προγραμματίσει συνέδριο για το θέμα αυτό τον Ιούνιο.

    Στην Κίνα ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται σχεδόν καθημερινά

    Εν τω μεταξύ, η Κίνα, η χώρα όπου πρωτοεμφανίστηκε η ασθένεια, ανακοίνωσε ότι το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS) δηλαδή η λεγόμενηη άτυπη πνευμονία στοίχισε τη ζωή ακόμη 13 ανθρώπων και έχει προσβάλει άλλους 194 σε ολόκληρη τη χώρα από την περασμένη Παρασκευή.

    Με τα τελευταία αυτά στοιχεία ανεβαίνει σε 92 ο συνολικός αριθμός των νεκρών από την άτυπη πνευμονία στην Κίνα και σε 2.001 ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα. Από αυτούς 1.201 έχουν πάρει εξιτήριο από τα νοσοκομεία ως σήμερα.

    Η ημερήσια αναφορά του κινεζικού υπουργείου Υγείας περιλαμβάνει επίσης τα πρώτα κρούσματα που εντοπίσθηκαν σε πέντε επαρχίες της Κίνας. Στην Τζιλίν και τη Ζετζιάνγκ καταγράφηκαν από τρία και στη Λιαονίνγκ και στη Γκανσού από δύο κρούσματα και στη Σαανσί ένα, καταλήγει το πρακτορείο Νέα Κίνα.

    Την ίδια ώρα, οι κινεζικές αρχές κάλεσαν επειγόντως τον πληθυσμό να περιορίσει τις μετακινήσεις του στην ενδοχώρα λόγω του κινδύνου περαιτέρω εξάπλωσης της επιδημίας της άτυπης πνευμονίας.

    Προσπάθειες για ανάσχεση της εξάπλωσης της επιδημίας σε Καναδά και ΗΠΑ

    Την ίδια ώρα, ο Καναδάς μετρά 316 κρούσματα της ασθένειας, με 14 θανάτους, όπως αναφέρεται στο νεότερο απολογισμό που δόθηκε το βράδυ της Δευτέρας στη δημοσιότητα.

    Η πλειονότητα των κρουσμάτων έχει καταγραφεί στην πολιτεία του Οντάριο, που μετρά 259 κρούσματα, με 129 από τους ασθενείς να έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Στη Βρετανική Κολομβία έχουν καταγραφεί 45 κρούσματα, δύο στο Νέο Μπρούνσγουϊκ, ένα στο Σασκάτσουαν, πέντε στην Αλβέρτα και τέσσερα στη Νήσο του Πρίγκιπα Εδουάρδου.

    Οι καναδικές αρχές Υγείας τονίζουν πως δεν είναι σε θέση να φθάσουν στα ίδια συμπεράσματα όπως η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ), όσον αφορά τα γενεσιουργά αίτια της ασθένειας, τα οποία αποδίδονται σε κωρονοϊούς.

    Μολονότι καμία κλινική ένδειξη δεν συνηγορεί στο ότι το Σύνδρομο μεταδίδεται μέσω του αίματος, το καναδικό υπουργείο Υγείας έχει διατάξει, από τις 10 Απριλίου, να σταματήσουν οι υπηρεσίες του να δέχονται αίμα "από άτομα που έχουν ταξιδέψει σε κάποια πληγείσα περιοχή εκτός Καναδά".

    Κατόπιν αιτήματος του Οντάριο, η κυβέρνηση έχει αποστείλει 10,000 μάσκες στο Τορόντο, "ως έκτακτο προληπτικό μέτρο", όπως επίσης και οχτώ ειδικούς σε θέματα δημόσιας υγείας, που θα ενσωματωθούν στις ομάδες αντιμετώπισης της νόσου στο Οντάριο.

    Στο μεταξύ, κάποιοι επιστήμονες λένε ότι το μικρόβιο δεν μπορεί να ζήσει πάνω από τρεις ώρες έξω από το ανθρώπινο σώμα, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επιμένει ότι επιβιώνει μέχρι 24 ώρες. Πάντως, οι γιατροί στο Τορόντο ισχυρίζονται ότι δεν θεωρούν πιθανή τη μετάδοση του ιού της άτυπης πνευμονίας μέσω του αέρα και της απλής επαφής.

    Επιπλέον ο Καναδάς ζήτησε τη βοήθεια των ΗΠΑ στον αγώνα του για την αντιμετώπιση της άτυπης πνευμονίας.

    Παράλληλα στις ΗΠΑ τα Κέντρα Ελέγχου Ασθενειών γνωστοποίησαν την Δευτέρα ότι κατέγραψαν 38 ''πιθανά'' και 187 ''ύποπτα'' κρούσματα άτυπης πνευμονίας, με τα οποία ανέρχονται σε συνολικά 225 οι περιπτώσεις ασθενών που παρακολουθούνται σε ολόκληρη τη χώρα.

    Στην κατηγορία των ''πιθανών'' κρουσμάτων εντάσσονται όσοι πάσχουν από πνευμονία, παρουσιάζουν τα συμπτώματα της άτυπης πνευμονίας και ταξίδεψαν ή ήρθαν σε επαφή με άτομο που είχε ταξιδέψει σε πληγείσα από την επιδημία ζώνη δέκα ημέρες πριν νοσήσουν. Στην κατηγορία των ''υπόπτων'' κρουσμάτων εντάσσονται όλοι αυτοί για τους οποίους ισχύουν τα ίδια πράγματα, αλλά δεν πάσχουν από πνευμονία.

    Τα περισσότερα κρούσματα έχει η Καλιφόρνια με 12 ''πιθανά'' και 33 ''ύποπτα'', ενώ ακολουθεί η Νέα Υόρκη με τέσσερα κρούσματα και 21 ''ύποπτα''.

    [20] Βιετνάμ: Μαθήματα Αγγλικής για τις ιερόδουλες

    22/4/2003 10:43:00 πμ

    Μέχρι και μαθήματα αγγλικής παρακολουθούν οι ιερόδουλες στο Βιετνάμ προκειμένου να προσελκύσουν πελάτες στην κοσμοπολίτικη Τσάινα Μπιτς, καθώς πιστεύουν πως έτσι αυξάνουν τις πιθανότητες να πετύχουν καλό πελάτη, μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Τουλάχιστον τρεις τάξεις Αγγλικών λειτουργούν ανεπίσημα στην πόλη, με δασκάλους που μαθαίνουν στις μαθήτριες φράσεις όπως: ''Εκατό δολάρια'', ''Θέλω να γίνω η γυναίκα σου'', ''Δώσε μου το ρολόι σου''. Αξιωματούχοι στην πόλη, όπου στον πόλεμο του Βιετνάμ ήταν γεμάτη αμερικανούς στρατιώτες, δεν σχολίασαν την είδηση. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η δασκάλα πληρώνεται 52 δολάρια το μήνα από τις μαθήτριές της.

    Για καλύτερη. . . πελατεία

    Μια γυναίκα που παρακολουθεί μαθήματα στις τάξεις αυτές είπε ότι πολλές κοπέλες από τη δουλειά θέλουν πολύ να μάθουν αγγλικά.

    ''Πολλές φορές τυχαίνει να έχουμε έναν πελάτη, έναν ξένο, και νιώθουμε τόσο άσχημα που δεν ξέρουμε τι να του πούμε για να τον κάνουμε να μας προσέξει'', είπε.

    Η πορνεία απαγορεύεται στο κομμουνιστικό Βιετνάμ. Στα τέλη του 2002 κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι στη χώρα υπάρχουν 37.000 ιερόδουλες, ενώ τα επίσημα στοιχεία αναφέρουν 14.000 γυναίκες στο επάγγελμα.

    [21] Γεννητούρια για το ζεύγος Ζέτα Τζόουνς-Ντάγκλας

    22/4/2003 9:28:00 πμ

    Περιχαρής μαμά έγινε για άλλη μια φορά η Ουαλή ηθοποιός Κάθριν Ζέτα-Τζόουνς. Μαζί με τον σύζυγό της Μάικλ Ντάγκλας ανακοίνωσαν τη Δευτέρα τη γέννηση του δεύτερου παιδιού τους, της μικρής Κάρις Ζέτα Ντάγκλας. Η Κάρις γεννήθηκε την Κυριακή σε νοσοκομείο του Νιου Τζερσεϊ και ζυγίζει τρία κιλά. Η 34-χρονη Ζέτα-Τζόουνς και ο 58-χρονος Ντάγκλας ήδη είχαν ένα παιδί, τον Ντίλαν Μάικλ Ντάγκλας, ηλικίας δυόμισυ ετών σήμερα. Το ζεύγος είχε ενωθεί με τα δεσμά του γάμου τον Νοέμβριο του 2000. Η Ζέτα -Τζόουνς πρόσφατα τιμήθηκε με το βραβείο Οσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία "Σικάγο".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 22 April 2003 - 9:10:25 UTC