Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-04-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Kαι ο Χ. Πρωτόπαπας στο στόχαστρο δημοσιεύματος
  • [02] ''Ανοιξε'' ο σταθμός του Μετρό ''Μοναστηράκι''
  • [03] Εκατέρωθεν αποζημιώσεις από Λαλιώτη και Μητσοτάκη
  • [04] Κατέρρευσε κτίριο στην Καλλιθέα - Δυο τραυματίες
  • [05] Εξιτήριο για τέσσερις μαθητές του τροχαίου στα Τέμπη
  • [06] Οι νέες τεχνολογίες στη Δημόσια Διοίκηση
  • [07] Συνάντηση Γιαννίτση-ΜακΣέιν
  • [08] Σύλληψη Γάλλου για κατοχή αρχαιοτήτων
  • [09] Απάτη με ''ενοικίαση'' ταξί
  • [10] Κλειστή παραμένει η νομαρχία Σάμου
  • [11] ΕΛΑ: Νέα προθεσμία για την Αθανασάκη
  • [12] Μέτρα για διευκόλυνση των εκδρομέων του Πάσχα
  • [13] Ελληνοαυστραλέζα διακινούσε σε όλη την Ελλάδα ναρκωτικά
  • [14] Οικονομική βοήθεια στο Ιράκ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
  • [15] ''Καταστροφικές'' οι συνέπειες των μέτρων καταστολής στην Κούβα
  • [16] Ολοκλήρωση κατάθεσης Μ. Περατικού
  • [17] Νέα ρήξη Αμπάς - Αραφάτ - Πιέζει η διεθνής κοινότητα
  • [18] Σερβία: Αρση της κατάσταση εκτάκτου ανάγκης
  • [19] Αρχαία νομίσματα ''επιστρέφει'' η Ιταλία στην Κύπρο
  • [20] Νέα συνάντηση για την ανοικοδόμηση του Ιράκ το Σάββατο
  • [21] ΟΗΕ: Συζητήσεις για επανάληψη εξαγωγών ιρακινού πετρελαίου
  • [22] Οι συνθήκες στα νοσοκομεία της Βαγδάτης
  • [23] Περιοδεία ντε Βιλπέν για το μέλλον του Ιράκ
  • [24] Γκιούλ: ''Πολιτική κυβέρνηση για τον έλεγχο του Ιράκ''
  • [25] Εκεχειρία μεταξύ Αμερικανών-Μουτζαχεντίν
  • [26] Πλαστογράφηση εγγράφων καταγγέλει ο Μπλιξ
  • [27] Παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης της Τράπεζας Ελλάδος
  • [28] Μείωση τιμών στα κρέατα διαπίστωσε ο υπ. Ανάπτυξης
  • [29] Προβλήματα στην ανακατασκευή της Φιλαδέλφειας
  • [30] Ποινική δίωξη για υπεξαίρεση εναντίον του Μπατατούδη
  • [31] Στην Εθνική Δανίας Χένρικσεν-Μικάελσεν
  • [32] Έφυγε η Nina Simone
  • [33] Ελληνική βραδιά στη Νέα Υόρκη
  • [34] ''Conversations'' στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Xορού
  • [35] Πανελλήνιος διαγωνισμός νέων χορευτών
  • [36] Τσέρνομπιλ: Επείγουσες επισκευές της ''σαρκοφάγου''
  • [37] Πρωτιά της ΕΡΤ στην κάλυψη του πολέμου

    [01] Kαι ο Χ. Πρωτόπαπας στο στόχαστρο δημοσιεύματος

    22/4/2003 7:24:00 μμ

    Συνεχίζει η εφημερίδα "Αυριανή" τα δημοσιεύματα για εμπλοκή κυβερνητικών στελεχών σε χρηματιστηριακά παιχνίδια και περί σχέσεων τους με επιχειρηματικά συμφέροντα. Το μεσημέρι ο υπουργός Τύπου Χρ. Πρωτόπαπας πέρασε στην αντεπίθεση και κατήγγειλε τον εκδότη της εφημερίδας "Αυριανή" Γιώργο Κουρή ως ψεύτη και συκοφάντη, μετά το σημερινό δημοσίευμα εναντίον του, σύμφωνα με το οποίο ο υπουργός έλαβε 200 εκατομμύρια δρχ από τον επιχειρηματία κ. Αθανασούλη για την προεκλογική του εκστρατεία το ΄96. Ο κ. Πρωτόπαπας είπε ότι θα καταθέσει άμεσα μήνυση και αγωγή κατά του κ. Κουρή, ενώ έκανε λόγο για "πόλεμο λάσπης για την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών σκοπών".

    ''Ανυπόστατο και συκοφαντικό το δημοσίευμα του Κουρή''

    ''Την αήθη και ψευδή επίθεση'' που δέχθηκε σήμερα από την ''Αυριανή'' με ''ανυπόστατο και συκοφαντικό δημοσίευμά της'' κατήγγειλε ο κ. Χρήστος Πρωτόπαπας. Ο υπουργός Τύπου διευκρινίζοντας πως μιλά ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους τόνισε πως ο εκλογικός του αγώνας ήταν πλήρως διαφανής και όλα τα παραστατικά του έχουν κατατεθεί από το Νοέμβριο του '96 στη Βουλή και έχουν ελεγχθεί.

    Ο υπουργός Τύπου δήλωσε ότι ουδέποτε είχε λάβει οικονομική συμβολή από τον κ. Αθανασούλη, ή την ALTEC, ή άλλους επιχειρηματίες. Ο κ. Πρωτόπαπας ξεκαθάρισε ότι η κα Λίλη Ξυναδιανού, που κατά το δημοσίευμα φέρεται να είχε αναλάβει το τεχνικό μέρος του προεκλογικού αγώνα του κ. Πρωτόπαπα, είναι πρόσωπο άγνωστο στο βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και ποτέ δεν συζήτησε με αυτήν, ούτε είχε αναλάβει προεκλογικό έργο επ' ονόματί του.

    Ο υπουργός δήλωσε ότι τα στοιχεία και τα παραστατικά του προεκλογικού αγώνα του '96 αποδεικνύουν πως όλα τα έξοδα είχαν πληρωθεί από τον ίδιο.

    ''Ο κ. Κουρής επιχειρεί τη σπίλωση δεκάδων στελεχών του ΠΑΣΟΚ και το συγκεκριμένο δημοσίευμα αποτελεί μέρος μιας συνολικής, συκοφαντικής επίθεσης κατά της κυβέρνησης και στελεχών του ΠΑΣΟΚ και εμφορείται από επιχειρηματικούς και ιδιοτελείς σκοπούς", επισήμανε και τόνισε πως ''ο κ. Κουρής είναι ψεύτης και συκοφάντης'' και ως εκ τούτου καταθέτει μήνυση και αγωγή σε βάρος του.

    ''Θα πάω την υπόθεση μέχρι τέλους, το οφείλω στο ΠΑΣΟΚ, στους πολίτες που με εμπιστεύτηκαν, στην οικογένειά μου. Δεν θα υποκύψω στον ηθικό και πολιτικό εκβιασμό του κ. Κουρή που γνωρίζω ότι θέλει να συνεχίσει τον πόλεμο της λάσπης. Δεν είναι εξάλλου η πρώτη φορά που το κάνει, ο "αυριανισμός" είναι πολύ γνωστός και ο κ. Κουρής έχει 17 καταδίκες'', υπογράμμισε ο υπουργός Τύπου Χ. Πρωτόπαπας και πρόσθεσε πως για την αντίδρασή του αυτή ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό μέσω του κ. Χυτήρη και του γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου Σωκράτη Κοσμίδη.

    "O Γ. Κουρής εξυπηρετεί ιδιοτελή, προσωπικά και επιχειρηματικά συμφέροντα", δήλωσε ο Υπουργός Επικρατείας Στέφανος Μανίκας σχολιάζοντας το δημοσίευμα της εφημερίδας "Αυριανή" σχετικά με τον Υπουργό Τύπου, προσθέτοντας ότι ο πραγματικός στόχος του είναι το ΠΑΣΟΚ και ο Κ. Σημίτης.

    Στο σημερινό δημοσίευμα της "Αυριανής", απάντησε με ανακοίνωσή της και η Altec , κατηγορώντας τον εκδότη Γ. Κουρή για συκοφαντικό παραλήρημα χωρίς όρια. "Ο καθένας μπορεί πλέον να αντιληφθεί τα προφανή κίνητρα αυτής της συκοφαντικής εκστρατείας. Σχετικά με τους σημερινούς κακοήθεις και χυδαίους ισχυρισμούς του, δηλώνουμε ότι είναι παντελώς ανυπόστατοι", συμπληρώνει η Altec στην ανακοίνωση της.

    Σημίτης: ''Η κυβέρνηση θα υπερασπίσει τη διαφάνεια''

    "Ο ελληνικός λαός παρακολουθεί καθημερινά νέα επεισόδια από τα έργα και τις ημέρες μιας διαπλεκόμενης και διεφθαρμένης Κυβέρνησης. Ο κ. Σημίτης ας πάψει να παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο και ας αποδεχθεί την πρόταση που έχει υποβάλει η Νέα Δημοκρατία για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Με μεγάλα λόγια και χωρίς έργα, τα σκάνδαλα στην αυλή του δεν αντιμετωπίζονται", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας κ. Θ. Ρουσόπουλος.

    Την δημιουργία εξεταστικής επιτροπής για να ξεκαθαρίσει το ζήτημα αυτό, ζήτησε και ο συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Αλογοσκούφης, κατηγορώντας τους κυβερνητικούς παράγοντες για προνομιακή πρόσβαση στο ΧΑΑ με σκοπό την κερδοσκοπία.

    Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει εξηγήσεις, τόνισε ο Νίκος Κωνσταντόπουλος.

    Χθες Δευτέρα, με εντολή του Πρωθυπουργού, ο υπουργός Δικαιοσύνης απέστειλε επιστολή στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευάγγελο Κρουσταλλάκη, ζητώντας του να διερευνήσει την ακρίβεια πρόσφατων δημοσιευμάτων της εφημερίδας "Αυριανή".

    Ο Κώστας Σημίτης λίγο πριν αναχωρήσει για το Ελσίνκι διαμήνυσε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα φαινόμενα διαφθοράς χωρίς συγκαλύψεις και συμβιβασμούς. Ο κ. Σημίτης τόνισε επίσης ότι και τα πολιτικά πρόσωπα κρίνονται καθημερινά από την διαδρομή και τη στάση τους.

    ''Πονοκέφαλος'' στο ΠΑΣΟΚ με τα δημοσιεύματα περί διαπλοκής

    Την ίδια ώρα, στη Δικαιοσύνη σχεδιάζουν να προσφύγουν και ο υπουργός Επικρατείας Στέφανος Μανίκας, ο Μιχάλης Νεονάκης και ο Βαγγέλης Μαλέσιος, οι οποίοι υπήρξαν στόχοι άλλων δημοσιευμάτων της εφημερίδας "Αυριανή", που τους εμπλέκει σε χρηματιστηριακά παιχνίδια και τους κατηγορεί για παράνομες σχέσεις με τον επιχειρηματία κ. Αθανασούλη.

    Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ τα δημοσιεύματα αυτά εκπορεύονται από οικονομικούς και πολιτικούς κύκλους που επιδιώκουν να πλήξουν τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση συνολικά με σκοπό την επιτάχυνση των πολιτικών εξελίξεων στην χώρα μας.

    [02] ''Ανοιξε'' ο σταθμός του Μετρό ''Μοναστηράκι''

    22/4/2003 6:23:00 μμ

    Στις 18:00 το απόγευμα παραδόθηκε προς χρήση του κοινού ο σταθμός ''Μοναστηράκι'' του Μετρό της Αθήνας καθώς και το τμήμα της γραμμής 3 απο το Σύνταγμα μέχρι το Μοναστηράκι. Στην τελετή παράδοσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα παρέστησαν οι υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου, Μεταφορών Χρίστος Βερελής, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης, ο πρόεδρος της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Γιάννης Χρυσικόπουλος κ.ά. Ο νέος σταθμός του Μετρό θα εξυπηρετεί περισσότερους από 50.000 επιβάτες ημερησίως οι οποίοι θα έρθουν να προστεθούν στους ήδη 450.000 επιβάτες που ήδη εξυπηρετούνται καθημερινά με το Μετρό.

    Αρμονική συνύπαρξη τεχνολογίας και πολιτισμού

    Σε δηλώσεις της η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου τόνισε μεταξύ άλλων ότι ο σταθμός Μοναστηράκι είναι ένας νευραλγικός σταθμός που διευκολύνει την κυκλοφορία και τη συγκοινωνία προς όλες τις κατευθύνσεις.

    "Είναι ένας σταθμός ιστορικός, αρκετά πολύπλοκος και επιπλέον δύσκολος. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε πολλά προβλήματα με τις οικοδομικές συνθήκες της περιοχής με πάρα πολλά πηγάδια που υπάρχουν και όλα αυτά αντιμετωπίστηκαν με σεβασμό στο περιβάλλον και τον πολιτισμό. Όλα αυτά μας ανάγκασαν να αλλάξουμε τη χάραξη του έργου και να την προσαρμόσουμε σχετικώς σε πάρα πολλές περιπτώσεις. Το αποτέλεσμα μας ικανοποιεί πάρα πολύ όλους. Ταυτόχρονα είχαμε την ευκαιρία να ανακαλύψουμε και κομμάτια του πολιτισμού μας και να το αναδείξουμε", δήλωσε η κ. Παπανδρέου.

    Η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ αναφέρθηκε και στις επεκτάσεις του Μετρό που γίνονται τονίζοντας ότι με τις επεκτάσεις αυτές θα εξυπηρετήσουμε όλο και περισσότερους πολίτες. Η κα. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στην προσφορά του Κώστα Λαλιώτη ως υπουργού στην κατασκευή του σταθμού το οποίο όπως είπε, παραδίδει τώρα στον υπουργό Μεταφορών Χρίστο Βερελή.

    Ο κ. Βερελής δήλωσε από την πλευρά του ότι με την παράδοση του συγκεκριμένου τμήματος του Μετρό και του σταθμού Μοναστηράκι θα εξυπηρετούνται ημερησίως 50.000 επιβάτες και όταν το έργο ολοκληρωθεί στο σύνολό του θα εξυπηρετούνται καθημερινά 3,5 εκ. επιβάτες.

    Από την πλευρά του, ο Κώστας Λαλιώτης δήλωσε ότι σήμερα είναι μέρα χαράς και αισιοδοξίας και για τα δύο υπουργεία και τους υπουργούς τους αλλά και για όλους τους πολίτες της Αθήνας και της Αττικής γιατί 600.000 καθημερινά επιβάτες θα μπορούν να κρίνουν και να αξιολογήσουν με θετικό τρόπο το Αττικο Μετρό ως προς την Ασφάλειά του, την ταχύτητά του, την αισθητική του και την ποιότητά του.

    Αυτός ο σταθμός, πρόσθεσε ο κ. Λαλιώτης είναι πολύ σημαντικός όχι μόνο γιατί αυξάνει τον κυκλοφοριακό φόρτο και στον ΗΣΑΠ και στο Μετρό αλλά και γιατί υπάρχει μια αρμονική συνύπαρξη του τεχνικού έργου του σταθμού με την πολιτιστική κληρονομιά.

    Το πιο περίπλοκο τμήμα του Μετρό

    Ο σταθμός ''Μοναστηράκι'' που ήταν ένα από τα πιο δύσκολα κατασκευαστικά τμήματα του δικτύου του Μετρό τα συνδέει η γραμμή 1 (ΗΣΑΠ) με τη γραμμή 3 προς Εθνική Αμυνα και αργότερα, όταν θα ολοκληρωθούν οι επεκτάσεις με την προέκταση της ίδιας γραμμής δυτικά προς το Αιγάλεω.

    Ο νέος σταθμός κατασκευάστηκε στο χώρο του ίδιου σταθμού του ΗΣΑΠ. Ο πρώτος σταθμός στο σημείο αυτό είχε κατασκευαστεί το 1895 όταν πρωτολειτούργησε το τμήμα τότε του ατμοκίνητου σιδηροδρόμου Αθηνών- Πειραιώς ένα χρόνο δηλαδή πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896.

    Με τη λειτουργία του νέου σταθμού ''Μοναστηράκι'' και της σήραγγας που το συνδέει με το Σύνταγμα ολοκληρώθηκε το πολυπλοκότερο τμήμα του Μετρό της Αθήνας . Για την κατασκευή του σταθμού αυτού επιλύθηκαν σημαντικά και σύνθετα προβλήματα σε μια ιστορική περιοχή η οποία κατοικείται συνεχώς εδώ και 3.000 χρόνια.

    Ο σταθμός έχει χωροθετηθεί σε βάθος 23 μ., διαθέτει εισόδους και εξόδους τόσο προς το υπάρχον κτίριο του Ηλεκτρικού όσο και στη γωνία Ερμού και Αθηνάς. Έχει ανελκυστήρες και κυλιόμενες σκάλες και με τη λειτουργία τίθεται τέρμα στην υποχρεωτική κυκλική μετακίνηση που έπρεπε να κάνει ένας επιβάτης ο οποίος ήθελε να κατευθυνθεί μέσω του Ηλεκτρικού και του Μετρό από τον Πειραιά προς το Πεντάγωνο.

    Σημειώνεται ότι η διαδρομή από το Μοναστηράκι μέχρι το νέο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος που θα λειτουργήσει τον Ιούνιο του 2004 υπολογίζεται περίπου σε μία ώρα.

    Μέσα στο σταθμό του Μετρό ''Μοναστηράκι'' οι επιβάτες θα έχουν σύντομα (περίπου σε έξι μήνες) την ευκαιρία να ''ανακαλύψουν'' μεταξύ άλλων την εγκλωβισμένη κοίτη του Ηριδανού ποταμού, ένα ανεκτίμητο αρχαιολογικό και γεωλογικό μνημείο της πόλης.

    Επίσης στην κεντρική αποβάθρα οι επιβάτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαμβάνουν την προβολή φωτογραφιών αστρικών νεφελωμάτων προερχομένων από ραδιοτηλεσκόπιο. Η προβολή θα γίνεται συνεχώς στους δίδυμους πόλους της αποβάθρας εν είδη πλανητάριου.

    [03] Εκατέρωθεν αποζημιώσεις από Λαλιώτη και Μητσοτάκη

    22/4/2003 5:51:00 μμ

    Κώστας Λαλιώτης

    Αποζημίωση ύψους 100 εκ. δραχμών καλείται να καταβάλει ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κώστας Λαλιώτης στον Κ. Μητσοτάκη για ηθική βλάβη, που σύμφωνα με απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου του προκάλεσε με συκοφαντικούς ισχυρισμούς τον περασμένο Οκτώβριο για διακίνηση μαύρων χρηματικών ποσών μέσω λογαριασμών της εταιρίας ''Mayo'' που ανήκαν στην οικογένεια Μητσοτάκη. Παράλληλα, το δικαστήριο υποχρεώνει τον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ να καταβάλει στο γραμματέα του ΠΑΣΟΚ ως αποζημίωση για ηθική βλάβη το ποσό των 20 εκ. δρχ. Με αφορμή την απόφαση του Πρωτοδικείου, ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, σε γραπτή δήλωσή του, τονίζει ότι σέβεται την απόφαση αυτή, επισημαίνει ωστόσο ότι θα ασκήσει έφεση, προκειμένου να κριθεί η υπόθεση στο Εφετείο.

    Λαλιώτης: ''Αισθάνομαι δικαιωμένος''

    Κώστας Λαλιώτης

    Το δικαστήριο έκρινε οτι η φράση που είχε διατυπώσει το επίμαχο διάστημα ο κ. Μητσοτάκης: ''Ο Λαλιώτης είναι το πιό άθλιο πράγμα που έχω δεί στην πολιτική ζωή'' υπερέβη το αναγκαίο μέτρο. Στην απόφαση αναφέρεται οτι άλλες φράσεις του κ. Μητσοτάκη, τις οποίες είχε περιλάβει στην προσφυγή του ο κ. Λαλιώτης, είναι δικαιολογημένες γιατί είχαν προηγηθεί προηγούμενες συκοφαντικές δηλώσεις του κ. Λαλιώτη.

    "Αισθάνομαι", τονίζει στη δήλωσή του ο κ. Λαλιώτης, "δικαιωμένος πολιτικά και ηθικά, γιατί μετά από έναν επίμονο και διαχρονικό αγώνα για τη διαφάνεια, η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης αναγκάστηκαν να ομολογήσουν αυτά τα οποία αρνούνταν για 10 ολόκληρα χρόνια.

    "Είναι γνωστό ότι μετά τις δικές μου στοιχειοθετημένες καταγγελίες, τόσο η ηγεσία της Ν.Δ. όσο και ο Κ. Μητσοτάκης, αναγκάστηκαν να αναγνωρίσουν την ύπαρξη της Λιβεριανής Εταιρίας "ΜΑΥΟ", την αποδεδειγμένη πολύχρονη σχέση και οικονομική συναλλαγή της "ΜΑΥΟ" με τη Ν.Δ. καθώς και τη συνεχή ροή εκατοντάδων εκατομμυρίων δραχμών από τη "ΜΑΥΟ" προς τη Ν.Δ. από γνωστούς και άγνωστους χρηματοδότες. Σέβομαι τη σημερινή απόφαση του Πρωτοδικείου. Βεβαίως θα ασκήσω έφεση για να κριθεί η υπόθεση στο Εφετείο".

    Μητσοτάκης: ''Η δικαιοσύνη απεφάνθη''

    ''Μετά από μακρά και εξαντλητική διαδικασία η δικαιοσύνη απεφάνθη. Ο κ. Λαλιώτης εκρίθη συκοφάντης και υποχρεώθη σε καταβολή υψηλής χρηματικής αποζημιώσεως", δήλωσε από το σπίτι του στο Ακρωτήρι ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

    "Το πολιτικό συμπέρασμα για μένα είναι απλό. Μετά το πόρισμα του Εισαγγελέως, ο οποίος παρέπεμψε στο αρχείο όλες τις αστήρικτες κατηγορίες τις οποίες ο κ. Λαλιώτης είχε διατυπώσει εναντίον της Νέας Δημοκρατίας και εμού, και της σημερινής αποφάσεως της Δικαιοσύνης, είναι προφανές ότι η πολιτική της σκληρής αντιπαράθεσης την οποία ο κ. Λαλιώτης ήθελε να εισαγάγει ανασκαλεύοντας την λάσπη του παρελθόντος, απέτυχε παταγωδώς. Και αυτό, αποτελεί κέρδος για το δημόσιο βίο. Η Ελλάς δεν γυρνά στο παρελθόν'', πρόσθεσε.

    "Η σημερινή απόφαση της ανεξάρτητης ελληνικής Δικαιοσύνης για την υπόθεση της ΜΑΥΟ, δικαιώνει τον επίτιμο Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, πρώην Πρωθυπουργό, κ. Κ. Μητσοτάκη και αποτελεί κόλαφο για τον Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου, ο κ. Λαλιώτης είναι υποχρεωμένος να καταβάλει 101 εκατ. δρχ. Ο ίδιος δηλώνει υπερήφανος γι΄αυτό! Μόνο ένας Λαλιώτης θα μπορούσε να καταδικάζεται και, ταυτοχρόνως, να φωνάζει ότι... δικαιώθηκε", δήλωσε σχετικά ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας κ. Θ. Ρουσόπουλος.

    [04] Κατέρρευσε κτίριο στην Καλλιθέα - Δυο τραυματίες

    22/4/2003 4:15:00 μμ

    Παλιό διώροφο κτίριο κατέρρευσε στις 12.40 στη διασταύρωση των οδών Σιβιτανίδου και Αραπάκη στην Καλλιθέα, με αποτέλεσμα να καταπλακώσει δυο εργάτες. Οι εργάτες ήταν μέλη συνεργείου που επρόκειτο να κατεδαφίσει το κτίριο. Ο ένας ανασύρθηκε ήδη από την Πυροσβεστική και μεταφέρθηκε τραυματισμένος στο Ασκληπιείο Βούλας, ενώ γίνονται προσπάθειες για την ανάσυρση και του δεύτερου ο οποίος είναι τραυματισμένος. Ανδρες της ΕΜΑΚ αναζητούν τυχόν άλλους τραυματίες με την βοήθεια εκπαιδευμένου σκύλου.

    [05] Εξιτήριο για τέσσερις μαθητές του τροχαίου στα Τέμπη

    22/4/2003 12:50:00 μμ

    Μετά την Κυριακή του Θωμά αναμένεται το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων που ερευνούν τα αίτια του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη, όπου στις 13 Απριλίου μια νταλίκα συγκρούστηκε με πούλμαν γεμάτο μαθητές που επέστρεφαν από εκδρομή στα σπίτια τους. Τα συντρίμμια του "λεωφορείου-φέρετρου" αλλά και της νταλίκας που σκόρπισε το θάνατο σε 21 παιδιά ενώ τραυμάτισε άλλα 35 άτομα, έχουν μεταφερθεί στο στρατόπεδο ''Μπουγά'' της Λάρισας όπου και οι πραγματογνώμονες συνεχίζουν το έργο τους. Εν τω μεταξύ, άλλοι τέσσερις μαθητές του τροχαίου των Τεμπών πήραν τη Δευτέρα εξιτήριο από το Νομαρχιακό Νοσοκομείο Λάρισας. Ετσι ο αριθμός των τραυματιών οι οποίοι εξακολουθούν να νοσηλεύονται ανέρχεται στους εννιά.

    Νοσηλεύονται εκτός κινδύνου

    Συγκεκριμένα στη ΜΕΘ του Νομαρχιακού νοσοκομείου εξακολουθούν να νοσηλεύονται οι μαθητές Εμμανουήλ Μαρκαντάρας και Ανέστης Αντωνόπουλος.

    Στη ΜΕΘ του Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης νοσηλεύεται ο μαθητής Κωνσταντίνος Μιόγλου.

    Ατη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Λάρισας εξακολουθούν να νοσηλεύονται ο καθηγητής Αθανάσιος Αγγελίδης και ο οδηγός του λεωφορείου Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης.

    Στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης εξακολουθεί να νοσηλεύεται ο μαθητής Γεώργιος Καρίπογλου.

    Στο νοσοκομείο Κατερίνης ο διευθυντής του σχολείου Δημήτριος Γκέκας.

    Στο Νομαρχιακό νοσοκομείο Λάρισας εξακολουθούν να νοσηλεύονται οι Χαρούλα Βούλγαρη και ο Δημήτριος Ναούμ, επιβάτες του Ι.Χ που επίσης ενεπλάκη στο τροχαίο.

    [06] Οι νέες τεχνολογίες στη Δημόσια Διοίκηση

    22/4/2003 6:09:00 μμ

    Με στόχο τη δημιουργία μιας νέας ψηφιακής Δημόσιας Διοίκησης, ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης ανακοίνωσε την Τρίτη την έναρξη των εργασιών του Φόρουμ Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, σε ημερίδα που διοργανώθηκε από το υπουργείο. Πρόκειται για έναν διαρκή μηχανισμό διαβούλευσης και αξιοποίησης προτάσεων, που θα τεθεί σε εφαρμογή μέσα από την επιτάχυνση της εισαγωγής τεχνολογιών και πρακτικών της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στους φορείς της Δημόσιας Διοίκησης.

    Με σκοπό τη συλλογή και επεξεργασία στοιχείων για θέματα που σχετίζονται με την Κοινωνία της Πληροφορίας στην Ελλάδα, το υπουργείο Εσωτερικών δημιούργησε ένα μηχανισμό διαβούλευσης και αμφίδρομης επικοινωνίας της πολιτείας με τους φορείς της Δημόσιας Διοίκησης, την ακαδημαϊκή κοινότητα και τις επιχειρήσεις που ενεργοποιούνται στον αυτό τον τομέα.

    Στην ομιλία του, ο κ. Σκανδαλίδης επισήμανε πως για να εφαρμοστεί η ηλεκτρονική διακυβέρνηση χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια από το υπουργείο σε όλα τα μέτωπα.

    Για το λόγο αυτό προτίθεται να οργανώσει ένα σύνολο δράσεων, οι οποίες θα περιλαμβάνουν την υλοποίηση του Εθνικού Δημοτολογίου, το Ειδικό Ληξιαρχείο, Πληροφορικά Συστήματα των Περιφερειών, Νομαρχιών και Δήμων , την επέκταση του επιχειρησιακού δικτύου των ΚΕΠ και τον εμπλουτισμό του περιεχομένου τους με εφαρμογές διαλειτουργικότητας και νέες υπηρεσίες διοικητικής πληροφόρησης και εξυπηρέτησης, καθώς και τη δημιουργία Εθνικής Πύλης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

    Ο υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε πως για την εφαρμογή στη Δημόσια Διοίκηση των νέων τεχνολογιών χρειάζεται να ανασχεδιαστούν οι διοικητικές διαδικασίες και να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα από την αξιοποίηση της τεχνολογίας με βέλτιστες πρακτικές και μετρήσιμους δείκτες ικανοποίησης του κοινωνικού συνόλου.

    [07] Συνάντηση Γιαννίτση-ΜακΣέιν

    22/4/2003 4:12:00 μμ

    Με τον Βρετανό υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για ευρωπαϊκές υποθέσεις Ντένις ΜακΣέιν, συναντήθηκε την Τρίτη στο υπουργείο Εξωτερικών ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τάσος Γιαννίτσης. Οι δυο άνδρες εξέτασαν θέματα που απασχολούν την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα οποία θα αποτελέσουν αντικείμενο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Θεσσαλονίκης. Ειδικότερα, προέβησαν σε ανταλλαγή απόψεων για τη συναγωγή των καλύτερων δυνατών συμπερασμάτων από τις εργασίες της συνέλευσης για το Μέλλον της Ευρώπης, που θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση για τη σύντομη ολοκλήρωση της διακυβερνητικής διάσκεψης, η οποία θα ακολουθήσει. Παράλληλα οι δυο υπουργοί εξέφρασαν το κοινό ενδιαφέρον για την ανάγκη αποστολής ισχυρού μηνύματος στήριξης των προσπαθειών εκδημοκρατισμού και καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος στα Βαλκάνια. Οι δυο πλευρές συζήτησαν γενικότερα τα βασικά ζητήματα της πολιτικής της ΕΕ ως προς τις βαλκανικές χώρες.

    [08] Σύλληψη Γάλλου για κατοχή αρχαιοτήτων

    22/4/2003 3:13:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Συνελήφθη στον αερολιμένα Αθηνών ο Γάλλος Ρεϊμόντ Αντόλφ Μισέλ Λανκόν, 65 ετών, γιατί κατά τον έλεγχο που έγινε στη βαλίτσα του διαπιστώθηκε ότι κατείχε αρχαία αντικείμενα. Συγκεκριμένα, ο Γάλλος συνελήφθη το μεσημέρι της Δευτέρας στην αίθουσα ελέγχου αποσκευών, ενώ επρόκειτο να ταξιδέψει με την πτήση AZ 729 για το Μιλάνο Ιταλίας. Ειδικότερα, στην τσάντα του βρέθηκε μια μαρμάρινη ενεπίγραφη στήλη με αετωματική επίστεψη, 11 πήλινα θραύσματα προερχόμενα από αμφορέα, ένα πήλινο χερούλι προερχόμενο από αμφορέα. Ο Γάλλος, με τη σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκε σήμερα το πρωί στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ τα αρχαία αντικείμενα κατασχέθηκαν και θα αποσταλούν για εκτίμηση και φύλαξη στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

    [09] Απάτη με ''ενοικίαση'' ταξί

    22/4/2003 1:15:00 μμ

    ''Επιχείρηση'' ενοικίασης ταξί έχουν στήσει στη Θεσσαλονίκη δύο άγνωστοι, αποσπώντας χρηματικά ποσά από ανυποψίαστους οδηγούς. Σύμφωνα με την αστυνομία, ένας άγνωστος δημοσιεύει σε διάφορες εφημερίδες μικρές αγγελίες ότι θέλει να νοικιάσει το ταξί του, μάρκας ''Μερσεντές'', του οποίου είναι ιδιοκτήτης. Όταν οι ενδιαφερόμενοι επικοινωνούν τηλεφωνικά τους παραπέμπει σε συνεργό του, ο οποίος εμφανίζεται ως δικηγόρος, και τους πείθουν να καταθέσουν σε τραπεζικό λογαριασμό από 1.000 μέχρι 1.500 ευρώ, ως εγγύηση για την ενοικίαση του ταξί και αφού τα εισπράξουν δεν απαντούν στις τηλεφωνικές κλήσεις. Μέχρι στιγμής δεν έχει εξακριβωθεί το μέγεθος της απάτης, αλλά η ασφάλεια Θεσσαλονίκης ενημερώνει ότι όσοι έπεσαν θύματα της απάτης να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 2310.564735-6 με το Τμήμα Οικονομικών Εγκλημάτων και να καταγγέλλουν οποιαδήποτε περιστατικό σχετίζεται με την υπόθεση.

    [10] Κλειστή παραμένει η νομαρχία Σάμου

    22/4/2003 12:35:00 μμ

    Για άλλες τρεις ημέρες θα παραμείνει κλειστή η νομαρχία Σάμου ύστερα από την απόφαση του νομαρχιακού Συμβουλίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την δυσμενή κατάσταση που επικρατεί στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Η νομαρχία παραμένει κλειστή από την Κυριακή με αρχική απόφαση του Νομάρχη Σάμου Μανώλη Κάρλα ύστερα από την ταλαιπωρία που υπέστησαν 140 επιβάτες των Φούρνων, οι οποίοι λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών παρέμεναν αποκλεισμένοι επί δύο ημέρες στα λιμάνια του Αγ.Κήρυκου, του Ευδήλου και της Σάμου.

    Προβληματικές οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες στην άγονη γραμμή

    Τη Δευτέρα το μεσημέρι τελικά κατάφεραν οι 140 επιβάτες να φτάσουν στο νησί τους με το πλοίο ''Χιόνι'' και αφού νωρίτερα είχαν κάνει κατάληψη στο πλοίο ''Νταλιάνα'' που κρατήθηκε για 4 ώρες στο λιμάνι Αγ.Κήρυκου προκειμένου να τους μεταφέρει στους Φούρνους.

    Να σημειώσουμε ότι τα απαγορευτικά που εκδίδονται από τα λιμεναρχεία έχουν σαν αποτέλεσμα πολλές φορές οι κάτοικοι των Φούρνων να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν με τα πλοία της γραμμής, αφού αυτά δεν προσεγγίζουν καθημερινά το νησί.

    [11] ΕΛΑ: Νέα προθεσμία για την Αθανασάκη

    22/4/2003 12:01:00 μμ

    Νέα προθεσμία για να απολογηθεί ζήτησε και πήρε για τις 6 Μαΐου, η Ειρήνη Αθανασάκη που κρατείται στις φυλακές Κορυδαλλού ως μέλος του ΕΛΑ. Κατηγορείται πλέον όπως και οι συγκρατούμενοί της Κανάς, Τσιγαρίδας, Αγαπίου, για όλες τις ενέργειες της οργάνωσης από το 1988 και μετά, καθώς και για ηθική αυτουργία σε ενέργειες της τρομοκρατικής οργάνωσης "1ης Μάη". Στο μεταξύ, νωρίτερα, αντιπροσωπεία γυναικών της Νέας Δημοκρατίας, με επικεφαλής την βουλευτή Φάνη Πάλλη Πετραλιά, επισκέφθηκε τις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού.

    [12] Μέτρα για διευκόλυνση των εκδρομέων του Πάσχα

    22/4/2003 3:18:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Με ενισχυμένα δρομολόγια στα πλοία, τα τρένα, τα αεροπλάνα και τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ θα καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες μετακίνησης των εκδρομέων του Πάσχα. Ο ΟΣΕ ανακοίνωσε ότι θα ενισχυθούν οι αμαξοστοιχίες και τα δρομολόγια των ''Ιντερσίτι'' και των υπολοίπων επιβατηγών τρένων σε όλο το δίκτυο, η Ολυμπιακή προχωρά σε προγραμματισμό και άλλων πτήσεων, τα ΚΤΕΛ θα πυκνώσουν τα δρομολόγια τους, ενώ από το λιμάνι του Πειραιά, εντός της εορταστικής περιόδου αναμένεται να πραγματοποιηθούν περισσότερα από 400 δρομολόγια προς τα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Παράλληλα η τροχαία βρίσκεται σε επιφυλακή με παρεμβάσεις σε ολόκληρο το εθνικό και περιφερειακό δίκτυο. Ωστόσο ο άστατος καιρός ίσως ταλαιπωρήσει τους ταξιδιώτες. Βελτίωση αναμένεται από την Παρασκευή το απόγευμα, ενώ σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ ο καιρός το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα θα είναι γενικά βελτιωμένος με τη θερμοκρασία σε κανονικά για την εποχή επίπεδα.

    Aπαγόρευση κίνησης φορτηγών

    Για την ασφαλέστερη κίνηση των οχημάτων και τη βελτίωση της οδικής κυκλοφορίας, εκτός των μέτρων τροχαίας που θα ληφθούν τις ημέρες των εορτών του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς, θα ισχύσει και απαγόρευση κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφελίμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου, ως ακολούθως:

    Α. Κατά την περίοδο των εορτών του Πάσχα:

    Στη Νέα Εθνική Οδό (Ν.Ε.Ο.) και στην Παλαιά Εθνική Οδό (Π.Ε.Ο.) Αθηνών-Κορίνθου, στο ρεύμα εξόδου, από τον κόμβο της Λεωφ. Κηφισού μέχρι το νέο κόμβο Τριπόλεως (Εξαμίλια), τη Μ. Πέμπτη 24 Απριλίου 2003 και τη Μ. Παρασκευή 25 Απριλίου 2003 και από 16.00 έως 21.00 ώρας. Στη Ν.Ε.Ο. και στην Π.Ε.Ο. Πατρών-Κορίνθου-Αθηνών, στο ρεύμα προς Αθήνα, από τον κόμβο του Ρίου μέχρι τον κόμβο της Λεωφ. Κηφισού, τη Δευτέρα 28 Απριλίου 2003 και από 17.00 έως 22.00 ώρας. Στη Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας στο ρεύμα εξόδου, από τον κόμβο Τατοΐου (Μεταμόρφωση) μέχρι τον ισόπεδο κόμβο Μπράλου (Θερμοπύλες), τη Μ. Πέμπτη 24 Απριλίου 2003 και τη Μ. Παρασκευή 25 Απριλίου 2003 και από 16.00 έως 21.00 ώρας. Στη Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας, στο ρεύμα προς Αθήνα, από τον ισόπεδο κόμβο Μπράλου (Θερμοπύλες) μέχρι τον κόμβο Τατοΐου (Μεταμόρφωση), τη Δευτέρα 28 Απριλίου 2003 και από 17.00 έως 22.00 ώρας. Στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Καβάλας, από το 11ο χιλιομ. μέχρι τη γέφυρα Στρυμώνα, στο ρεύμα εξόδου, τη Μ. Πέμπτη 24 Απριλίου 2003 και τη Μ. Παρασκευή 25 Απριλίου 2003 από 16.00 έως 21.00 ώρας και στο ρεύμα εισόδου, τη Δευτέρα 28 Απριλίου 2003 από 17.00 έως 22.00 ώρας. Στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Ν. Μουδανιών από την αερογέφυρα Ρυσίου μέχρι το 34ο χιλιομ. στο ρεύμα εξόδου, τη Μ. Πέμπτη 24 Απριλίου 2003 και τη Μ. Παρασκευή 25 Απριλίου 2003 από 16.00 έως 21.00 ώρας και στο ρεύμα εισόδου, τη Δευτέρα 28 Απριλίου 2003 από 17.00 έως 22.00 ώρας.

    Β. Κατά τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς:

    Στη Νέα Εθνική Οδό (Ν.Ε.Ο.) και στην Παλαιά Εθνική Οδό (Π.Ε.Ο.) Αθηνών-Κορίνθου, στο ρεύμα εξόδου, από τον κόμβο της Λεωφ. Κηφισού μέχρι το νέο κόμβο Τριπόλεως (Εξαμίλια), την Τετάρτη 30 Απριλίου 2003 και από 16.00 έως 21.00 ώρας. Στη Ν.Ε.Ο. και στην Π.Ε.Ο. Πατρών-Κορίνθου-Αθηνών, στο ρεύμα προς Αθήνα, από τον κόμβο του Ρίου μέχρι τον κόμβο της Λεωφ. Κηφισού, την Πέμπτη 1 Μαΐου 2003 και την Κυριακή 4 Μαΐου 2003 και από 17.00 έως 22.00 ώρας. Στη Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας στο ρεύμα εξόδου, από τον κόμβο Τατοΐου (Μεταμόρφωση) μέχρι τον ισόπεδο κόμβο Μπράλου (Θερμοπύλες), την Τετάρτη 30 Απριλίου 2003 και από 16.00 έως 21.00 ώρας. Στη Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας, στο ρεύμα προς Αθήνα, από τον ισόπεδο κόμβο Μπράλου (Θερμοπύλες) μέχρι τον κόμβο Τατοΐου (Μεταμόρφωση), την Πέμπτη 1 Μαΐου 2003 και την Κυριακή 4 Μαΐου 2003 και από 17.00 έως 22.00 ώρας. Στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Καβάλας, από το 11ο χιλιομ. μέχρι τη γέφυρα Στρυμώνα, στο ρεύμα εξόδου, την Τετάρτη 30 Απριλίου 2003 και από 16.00 έως 21.00 ώρας και στο ρεύμα εισόδου, την Πέμπτη 1 Μαΐου 2003 και την Κυριακή 4 Μαΐου 2003 και από 17.00 έως 22.00 ώρας. Στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Ν. Μουδανιών από την αερογέφυρα Ρυσίου μέχρι το 34ο χιλιομ. στο ρεύμα εξόδου, την Τετάρτη 30 Απριλίου 2003 από 16.00 έως 21.00 ώρας και στο ρεύμα εισόδου, την Πέμπτη 1 Μαΐου 2003 και την Κυριακή 4 Μαΐου 2003 και από 17.00 έως 22.00 ώρας.

    Γ. Σε όλες τις παραπάνω ημέρες και ώρες απαγορεύεται:

    H κυκλοφορία φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου και στην εθνική οδό Σχηματαρίου-Χαλκίδας, από τη διασταύρωσή της με τη Ν.Ε.Ο. Αθηνών - Λαμίας μέχρι την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (Χ/Θ 12+300).

    [13] Ελληνοαυστραλέζα διακινούσε σε όλη την Ελλάδα ναρκωτικά

    22/4/2003 12:22:00 μμ

    "Σούπερ μάρκετ" με ναρκωτικά, τα οποία διοχετεύονταν από άνεργη Ελληνο-Αυστραλέζα σε όλη την Ελλάδα και ειδικότερα στα νησιά, εξάρθρωσε η ομάδα Δίωξης Ναρκωτικών του Λιμενικού, που έφτασε στην προμηθεύτρια, 35χρονη Τζόαν Κολυβά, μετά τη σύλληψη δύο ατόμων στο λιμάνι του Πειραιά! Συγκεκριμένα συνελήφθησαν στα ''λεμονάδικα'' οι Πασχάλης Καλογιάννης και Γιάννης Λεοντσάκος, έχοντας στην κατοχή τους περίπου 75 γραμ. χασίς. Στην ανάκριση, που ακολούθησε, ομολόγησαν πως τα προμηθεύτηκαν από τον αισθητικό Βαγγέλη Σταμανάκη, με τον οποίο, μετά από υπόδειξη του Λιμενικού, έκλεισαν τηλεφωνικό ραντεβού κοντά στο σπίτι του στην Συγγρού 26. Στην κατοχή του βρέθηκαν 15 γραμ. χασίς, τα οποία, όπως είπε, προμηθεύτηκε από την Ελληνο-Αυστραλέζα Τζόαν, που διέμενε στην οδό Σειρήνων 94, στο Παλαιό Φάληρο.

    Στα δίχτυα της Αστυνομίας

    Την προμηθεύτρια οι Λιμενικοί την αναζητούσαν από το 2002,όταν την είχε κατονομάσει υπάλληλος γνωστού μπαρ της Μυκόνου, ο οποίος είχε συλληφθεί με 500 γραμ. ινδικής κάνναβης.

    Κλείστηκε ραντεβού μαζί της στη Συγγρού, όπου όμως, όταν έφτασε με το αυτοκίνητό της και αντιλήφθηκε τι ακριβώς συμβαίνει, προσπάθησε να χτυπήσει τους Λιμενικούς, οι οποίοι είχαν περικυκλώσει το αυτοκίνητό της.

    Συνελήφθη, όμως και σε έρευνα στο σπίτι της βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τέσσερα κιλά χασίς, 300 γραμ. καθαρή κοκαΐνη, αμφεταμίνες, εκατοντάδες χάπια έκσταση και παραισθησιογόνα μέσα σε μπουκαλάκια.

    Όλοι οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα.

    [14] Οικονομική βοήθεια στο Ιράκ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

    22/4/2003 6:31:00 μμ

    Αμεση υπήρξε η αντίδραση της Ε.Ε. στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Ιράκ, μετά την πτώση του καθεστώτος Χουσείν. Τη χορήγηση άμεσης οικονομικής βοήθειας ύψους 10 εκατ. ευρώ για την κάλυψη επείγουσων ιατρικών αναγκών στο Ιράκ, αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η δράση, εντάσσεται στη συντονισμένη προσπάθεια των κρατών μελών της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα.

    Η οικονομική βοήθεια, που θα χορηγηθεί από το Γραφείο Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Επιτροπής (ECHO), θα χρησιμοποιηθεί για μια σειρά από επείγουσες ενέργειες που περιλαμβάνουν την παροχή ιατρικού και υγειονομικού υλικού, την αποκατάσταση της υδροδότησης και της ηλεκτροδότησης, την ενίσχυση της επείγουσας ιατρικής και χειρουργικής φροντίδας, την ενίσχυση των ιατρικών υποδομών και τις έκτακτες εκστρατείες εμβολιασμού.

    Σχολιάζοντας την απόφαση ο αρμόδιος για την αναπτυξιακή συνεργασία και την ανθρωπιστική βοήθεια επίτροπος Πουλ Νίλσον, είπε ότι είναι ξεκάθαρο ότι ο πόλεμος επηρέασε σημαντικά την παροχή βασικών υπηρεσιών που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία στο Ιράκ.

    Ως συνήθως, πρόσθεσε, σε αυτές τις περιπτώσεις τα παιδιά πλήττονται περισσότερο και είναι ζωτικής σημασίας να υπάρχει διαθέσιμη επιπλέον περίθαλψη για τα αθώα αυτά θύματα του πολέμου.

    [15] ''Καταστροφικές'' οι συνέπειες των μέτρων καταστολής στην Κούβα

    22/4/2003 4:25:00 μμ

    Το πρόσφατο κύμα διώξεων στην Κούβα θα έχει ''καταστροφικές συνέπειες'' στις σχέσεις μεταξύ της κομμουνιστικής αυτής χώρας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προειδοποίησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. ''Είναι σαφές ότι οι πρόσφατες εξελίξεις (στην Κούβα) έχουν καταστροφικές συνέπειες στο καθεστώς των σχέσεων αυτών και ιδιαίτερα στις προοπτικές μιας ενδεχόμενης ένταξης του νησιού στη Συμφωνία του Κοτονού, η οποία καθορίζει τις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και των χωρών της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού (ΑΚΕ)", τόνισε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

    Ενόψει της προσχώρησης της Κούβας στη Συμφωνία Κοτονού

    ''Καταδικάζουμε όλα αυτά τα μέτρα και ιδιαίτερα τις εκτελέσεις (...) οι οποίες θα επηρεάσουν οπωσδήποτε τις σχέσεις με την ΕΕ'', τόνισε ο εκπρόσωπος, αναφερόμενος στην άρση του μορατόριουμ που είχε επιβάλει το καθεστώς της Αβάνας στην εφαρμογή της θανατικής ποινής τα τελευταία τρία χρόνια, εκτελώντας τους τρεις δράστες της πειρατείας που σημειώθηκε σε οχηματαγωγό με προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Ωστόσο, κατέληξε, ''η ΕΕ θα μπορούσε να προωθήσει καλύτερα τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κούβα, εάν αυτή συμμετείχε στη Συμφωνία Κοτονού''.

    Η Κούβα υπέβαλε τον περασμένο Ιανουάριο επίσημη αίτηση προσχώρησης στη Συμφωνία Κοτονού. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να γνωμοδοτήσει σχετικά με την αίτηση αυτή τον προσεχή Ιούνιο.

    [16] Ολοκλήρωση κατάθεσης Μ. Περατικού

    22/4/2003 4:01:00 μμ

    Με την κατάθεση του Μιχάλη Περατικού, στην υπόθεση δολοφονίας του εφοπλιστή Κωστή Περατικού στις 28 Μαϊου 1996, ολοκληρώθηκε την Τρίτη η ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Ο κ. Περατικός αποκάλεσε τη ''17Ν'' εταιρία που όπως είπε έχει μια δομή. ''Δεν ήταν πλοίαρχος ο Γιωτόπουλος, ανθυποπλοίαρχος ήταν''. Με την ολοκλήρωση της κατάθεσης Περατικού ζήτησε το λόγο ο Γιάννης Σερίφης, ο οποίος τόνισε ότι για δεύτερη φορά μάρτυρας συμπεριέλαβε και αυτόν ως μέλος της οργάνωσης, αναφερόμενος στους κατηγορούμενους. Κάτι, που όπως είπε, είχε κάνει και η κ. Μπακογιάννη. Ο κατηγορούμενος ζήτησε να απαντήσει ο μάρτυρας αν έχει κάποια στοιχεία ειδικά γι' αυτόν. Ο κ. Περατικός απάντησε αρνητικά τόσο για τον Γιάννη Σερίφη όσο και για την Αγγελική Σωτηροπούλου για την οποία τον ρώτησε η συνήγορός της κ. Κούρτοβικ. Ο πρόεδρος ζήτησε να παραβρεθούν την Τετάρτη, τελευταία δικάσιμο πριν το Πάσχα, οι μάρτυρες της εκτόξευσης ρουκέτας στην κατοικία του Γερμανού πρέσβη, αλλά και της δολοφονίας του Στίβεν Σόντερς.

    Πυρά κατά 17Ν, σε φορτισμένη συναισθηματικά ατμόσφαιρα

    Πρόεδρος: Υπήρχαν και λοστρόμοι;

    Περατικός: Ο Κουφοντίνας ήταν λοστρόμος.

    Πρόεδρος: Ε, όχι και λοστρόμος.

    Περατικός: Κάποιος τους ενέπνεε. Ο ανθυποπλοίαρχος δίνει την εντολή, φτιάχνει και τη ροζ βίλα (εξοχικό του Γιωτόπουλου στους Λειψούς). Αυτοί οι άνθρωποι είχαν το λόγο για 27 χρόνια χωρίς να μπορεί συγγενής θύματος να έχει το ίδιο βήμα.

    Αναφερόμενος στη δολοφονία του γιου του ο Μιχάλης Περατικός είπε:

    - ''Είναι το σκληρότερο και χειρότερο έγκλημα. Αυτοί οι αχρείοι κύριοι πήγαν και τον χτύπησαν στην πλάτη με 38τάρια και 45τάρια. Υπήρχαν πολλοί αυτόπτες μάρτυρες που ήρθαν να με δουν και έκλαψαν μαζί μου αλλά μου είπαν ότι δεν θα πάνε να καταθέσουν γιατί φοβούνται. Οι μάρτυρες εφοβούντο αυτή την εταιρία δολοφόνων άνανδρων επαγγελματιών που το είχαν για βιοποριστικό. Έχω την εντύπωση ότι ηδονίζοντο με την δολοφονία αλλά και με την προκήρυξη. Εμείς δεν είχαμε βήμα, το πρώτο επίσημο βήμα που έχω ως συγγενής θύματος είναι το δικαστήριο''.

    Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του ο κ. Περατικός ανέφερε:

    - ''Αυτοί οι άνθρωποι στερούνται λογικής όταν ο φερόμενος ως αρχηγός πάει ως σαδιστής να βλέπει τις επιθέσεις. . . Υπάρχει ψυχασθένεια και δεν βλέπω και γιατρειά. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να εγκλειστούν γιατί είναι επικίνδυνοι αν είναι ελεύθεροι. Ο άνθρωπος που είναι ανίατος πρέπει να περιορίζεται γιατί η κοινωνία πρέπει να προχωρήσει''.

    [17] Νέα ρήξη Αμπάς - Αραφάτ - Πιέζει η διεθνής κοινότητα

    22/4/2003 6:03:00 μμ

    Εντείνονται οι πιέσεις που δέχεται ο Γιάσερ Αραφάτ, από ΗΠΑ και Ε.Ε. ώστε να αποδεχθεί τη νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση υπό τον Μαχμούντ Αμπάς. Την ώρα που η Ουάσινγκτον, υπογραμμίζει ότι στο σχέδιο για την επίλυση του Μεσανατολικού είναι απαραίτητη η τοποθέτηση νέας παλαιστινιακής κυβέρνησης υπό τον Μαχμούντ Αμπάς, νέα ρήξη σημειώθηκε σήμερα ανάμεσα στο Γιάσερ Αραφάτ και τον Παλαιστίνιο εντολοδόχο πολιτικό. "Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε μένα και τον Αραφάτ ήταν μια αποτυχία. Δεν θα συζητήσω το θέμα αυτό πλέον", είπε ο Αμπάς, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Παλαιστίνιο ηγέτη. "Η διορία για το σχηματισμό της παλαιστινιακής κυβέρνησης έχει ορισθεί για τα μεσάνυχτα της Τετάρτης" επανέλαβε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Αρι Φλάισερ. Νωρίτερα, η υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Ανα Παλάσιο, εξέφρασε την πρόθεση της χώρας της, να φιλοξενήσει διάσκεψη κορυφής ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους.

    Η κόντρα Αραφάτ - Αμπάς

    Την ώρα, που λίγες ώρες μένουν πριν από την λήξη του τελεσιγράφου, για σχηματισμό νέας παλαιστινιακής κυβέρνησης, ο Γιάσερ Αραφάτ, στέκεται εμπόδιο στα σχέδια του Μαχμούντ Αμπάς για σύγκλιση του υπουργικού συμβουλίου και σκοπεύει μάλιστα, να του αποσπάσει τον έλεγχο των δυνάμεων ασφάλειας.

    Επίμαχο σημείο διαφωνίας ανάμεσα στον Μαχμούντ Αμπάς και τον Γιάσερ Αραφάτ και ο Μοχάμεντ Νταχλάν, πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας στη Λωρίδα της Γάζας

    Ο Μαχμούντ Αμπάς, θέλει να αναθέσει στον Νταχλάν, το υπουργείο Εσωτερικών, κάτι το οποίο αρνείται κατηγορηματικά ο Γιάσερ Αραφάτ.

    Σύμφωνα με το σχέδιο που προτείνουν οι ΗΠΑ, στόχος είναι η συγκράτηση και ο έλεγχος των στρατιωτικών δυνάμεων που πραγματοποιούν τις επιθέσεις εναντίον των Ισραηλινών.

    Οι Αμερικανοί σκοπεύουν μάλιστα να δώσουν στη δημοσιότητα τον "οδικό χάρτη'' που προτείνουν για την ειρηνική διευθέτηση της ισραηλο-παλαιστινιακής κρίσης.

    Ο Αραφάτ έκλεισε το τηλέφωνο στον Μιγκέλ Μορατίνος

    Έντονες πιέσεις δέχεται ο Παλαιστίνιος ηγέτης και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους, ο Μιγκέλ Μορατίνος, ειδικός απεσταλμένος της Ε.Ε. για το Μεσανατολικό τηλεφώνησε στον Αραφάτ την Κυριακή για να του μεταφέρει ένα μήνυμα στο οποίο δε χωρά καμία αμφισβήτηση.

    Την αποδοχή του Αμπάς.

    "Η Ε.Ε. δεν θα δεχθεί κανέναν άλλον, από τον Αμπάς" είπε χαρακτηριστικά ο Μορατίνος στον Παλαιστίνιο ηγέτη, ο οποίος αφού του φώναξε του έκλεισε το τηλέφωνο.

    "Πιέσεις ασκούνται από παντού. Όλοι λένε στον Γιάσερ Αραφάτ, προχώρα γρήγορα σε σχηματισμό κυβέρνησης" δηλώνει ο Αμπάς Ζακί, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Φατάχ.

    Χαρακτηριστική είναι και η χθεσινή δήλωση του υπουργού Αμυνας του Ισραήλ, Σαούλ Μοφάζ.

    "Σε αντίθεση με τον Αραφάτ, ο υποψήφιος πρωθυπουργός Αμπού Μάζεν θεωρείται από το Ισραήλ ικανοποιητικός συνομιλητής λόγω των θέσεων που έχει υπέρ της τερματισμού της βίας" είπε.

    [18] Σερβία: Αρση της κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

    22/4/2003 7:23:00 μμ

    Στην άρση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, που είχε κηρυχθεί η χώρα λίγο μετά τη δολοφονία του πρωθυπουργού Ζόραν Τζίντζιτς, στις 12 Μαρτίου στο Βελιγράδι, προχώρησε την Τρίτη η προσωρινή πρόεδρος της Σερβίας, Νατάσα Μίσιτς, μετά από αίτημα της σερβικής κυβέρνησης. Η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση αυτή ομόφωνα έπειτα από ''διαβουλεύσεις με τους υπουργούς που είχαν ζητήσει εντονότερα την επιβολή της'', δήλωσε ο Σέρβος πρωθυπουργός Ζόραν Ζίβκοβιτς.

    Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης είχε εγκαθιδρυθεί μερικές ώρες μετά τη δολοφονία του Ζόραν Τζίντζιτς.

    Ο Σέρβος πρωθυπουργός δολοφονήθηκε μέρα-μεσημέρι από έναν ελεύθερο σκοπευτή μπροστά στο κτίριο της σερβικής κυβέρνησης.

    Δεκαοχτώ πρόσωπα είχαν συμμετάσχει στην πραγματοποίηση της επίθεσης, δώδεκα άμεσα και έξι διασφαλίζοντας ''τις επιμελητειακές υπηρεσίες'', ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση, σύμφωνα με το πρακτορείο Τανγιούγκ.

    Επικεφαλής της ομάδας ήταν ο Μίλοραντ Λούκοβιτς, ο επονομαζόμενος Λέγκια, ο οποίος εξακολουθεί να διαφεύγει.

    Περισσότερα από 10.000 πρόσωπα συνελήφθησαν μετά τη δολοφονία του Ζόραν Τζίντζιτς, από τα οποία 3.000 βρίσκονται ακόμη στη φυλακή.

    [19] Αρχαία νομίσματα ''επιστρέφει'' η Ιταλία στην Κύπρο

    22/4/2003 4:28:00 μμ

    Ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού Τζουλιάνο Ουρμπάνι θα επιστρέψει την Τετάρτη στην Κύπρο μια συλλογή αρχαίων νομισμάτων του 4ου αιώνα π.Χ. που είχε κλαπεί και ανακαλύφθηκε το 2002 στην Ιταλία από αστυνομικούς της υπηρεσίας προστασίας αρχαιοτήτων, ανακοινώθηκε την Τρίτη από το Υπουργείο. Ο Ουρμπάνι θα επιστρέψει τα 149 νομίσματα, τα περισσότερα ασημένια, στην Κυπριακή κυβέρνηση κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία. Τα νομίσματα προέρχονται από την περιοχή της Αμαθούντας στη νότια Κύπρο. Το ιταλικό υπουργείο ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα δανείσει στην Κύπρο περίπου είκοσι έργα τέχνης αφιερωμένα στην Αφροδίτη για να καλωσορίσει την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    [20] Νέα συνάντηση για την ανοικοδόμηση του Ιράκ το Σάββατο

    22/4/2003 5:31:00 μμ

    Νέα συνάντηση των ηγετών της ιρακινής αντιπολίτευσης με αμερικανούς αξιωματούχους πρόκειται να πραγματοποιηθεί το προσεχές Σάββατο, σε μια προσπάθεια να εξευρεθεί λύση στο ζήτημα της εγκατάστασης μιας προσωρινής πολιτικής κυβέρνησης στο Ιράκ. Αμερικανοί αξιωματούχοι από την κεντρική διοίκηση στο Κατάρ, τόνισαν ότι η συνάντηση αυτή έρχεται σε συνέχεια εκείνης που έγινε στη Νασιρίγια, μετά την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ και την οποία είχαν μποϋκοτάρει οι Σιίτες μουσουλμάνοι. Της συνάντησης θα προεδρεύσει ο απόστρατος στρατηγός και υπεύθυνος για την ανοικοδόμηση του Ιράκ Τζέι Γκάρνερ.

    [21] ΟΗΕ: Συζητήσεις για επανάληψη εξαγωγών ιρακινού πετρελαίου

    22/4/2003 5:24:00 μμ

    Σοβαρές συζητήσεις διεξάγονται στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, προκειμένου να καταστεί δυνατή η επανάληψη των εξαγωγών ιρακινού πετρελαίου, όπως δήλωσε την Τρίτη ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, που ωστόσο αρνήθηκε να κάνει εικασίες σχετικά με ένα πιθανό χρονοδιάγραμμα για την άρση του εμπάργκο του ΟΗΕ. ''Το θέμα της άρσης των κυρώσεων έχει τεθεί και νομίζω ότι οι κυρώσεις πρέπει να αρθούν μία ημέρα'', τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ανάν.

    Κοντά στην επανέναρξη του προγράμματος ''πετρέλαιο αντί τροφίμων''

    "Η επανάληψη του προγράμματος πετρέλαιο αντί τροφίμων είναι ένα από τα θέματα που συζητούνται", υπογράμμισε ο κ. Αναν μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αυστριακό πρόεδρο Τόμας Κλέστιλ.

    Το βράδυ της Τρίτης στις 22:30 ώρα Ελλάδος, αναμένεται να αρχίσει σύνοδος στο Συμβούλιο Ασφαλείας, όπου θα συζητηθεί το πρόγραμμα με το οποίο επιτρέπεται η πώληση αργού πετρελαίου με αντάλλαγμα ανθρωπιστική βοήθεια υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο ΟΗΕ έχει τη δικαιοδοσία να επιτηρεί τις πωλήσεις ιρακινού πετρελαίου μέχρι τις 3 Ιουνίου, οπότε και εκπνέει η υφιστάμενη εξάμηνη φάση του προγράμματος πετρέλαιο αντί τροφίμων.

    [22] Οι συνθήκες στα νοσοκομεία της Βαγδάτης

    22/4/2003 5:03:00 μμ

    Βελτιώνεται σταδιακά η κατάσταση στα νοσοκομεία της Βαγδάτης, σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδέσμευσε 10 εκατομμύρια ευρώ για τα παιδιά στο Ιράκ. Σε ανακοίνωση της UNICEF που εκδόθηκε την Τρίτη επισημαίνεται ότι υπό ''καταστροφικές'' συνθήκες λειτουργούν τα νοσοκομεία στην ιρακινή πρωτεύουσα. ''Είναι κόλαση'', υπογραμμίζει ο επικεφαλής του γραφείου της UNICEF στην Βαγδάτη Χατίμ Tζορτζ. Τα νοσοκομεία χρειάζονται επειγόντως πόσιμο νερό, ηλεκτρικό, φάρμακα και εξοπλισμό χειρουργείου, ενώ καθώς δεν γίνεται περισυλλογή των σκουπιδιών, έχουν μαζευτεί βουνά έξω από τα νοσοκομεία, στα οποία εκτός από τις ματωμένες γάζες υπάρχουν ακόμη και ακρωτηριασμένα μέλη.

    Επαρκής ιατρική φροντίδα για τα αθώα θύματα του πολέμου

    UNICEF

    Στην Κεντρική Παιδιατρική Κλινική, δυτικά του ποταμού Τίγρη, πεθαίνουν τόσοι πολλοί που τα πτώματα ενταφιάζονται στον περίβολο του νοσοκομείου.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της UNICEF το 10% των νεκρών είναι παιδιά. Περίπου 2.000 άτομα μεταφέρονται καθημερινά στα νοσοκομεία της πόλης. Εννέα στους δέκα ασθενείς, εκτός από τα τραύματα που φέρουν, παρουσιάζουν και οξεία διάρροια.

    Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού

    Τα νοσοκομεία της Βαγδάτης έχουν αρχίσει να λειτουργούν προοδευτικά αλλά με βραδείς ρυθμούς εξαιτίας των καταστροφών που έχουν υποστεί απο τις λεηλασίας και τις μάχες, αναφέρεται ανακοίνωση της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού(ΔΕΕΣ), στη Γενεύη.

    ''Τα νοσοκομεία λειτουργούν πρακτικά όλα τώρα αλλά με πολύ βραδύ ρυθμό επειδή έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές κυρίως απο τις λεηλασίες και ορισμένα εξαιτίας των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Η ηλεκτροδότηση έχει μερικά αποκατασταθεί στη Βαγδάτη'', τόνισε η Αντονέλα Νοταρί, εκπρόσωπος του ΔΕΕΣ.

    Ένα αεροπλάνο της ΔΕΕΣ με ιατροφαρμακευτικό υλικό πρόκειται να αναχωρήσει την Τρίτη απο την πόλη Κερμανσάχ του Ιράν για τη Βαγδάτη, ενώ εννέα μέλη της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού πρόκειται αυτή την εβδομάδα να αντικαταστήσουν αυτούς που εργάζονται στην ιρακινή πρωτεύουσα απο την έναρξη του πολέμου.

    Στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Τρίτη την άμεση αποδέσμευση δέκα εκατομμυρίων ευρώ για τη χρηματοδότηση όσων έχουν ανάγκη επείγουσας ιατρικής φροντίδας στο Ιράκ με προτεραιότητα στα παιδιά.

    Κατά την διάρκεια συνάντησής του με τους δημοσιογράφους, ο Πουλ Νίλσον, ευρωπαίος Επίτροπος σε θέματα Ανάπτυξης και Ανθρωπιστικής Βοήθειας, υπογράμμισε ότι όπως πάντα τα παιδιά είναι μεταξύ των περισσότερο δοκιμαζόμενων και είναι ζωτικής σημασίας να υπάρξει μία επαρκής ιατρική φροντίδα για αυτά τα αθώα θύματα της σύγκρουσης.

    [23] Περιοδεία ντε Βιλπέν για το μέλλον του Ιράκ

    22/4/2003 5:00:00 μμ

    Την Τουρκία, την Ιορδανία και το Ιράν, τρεις χώρες που γειτνιάζουν με το Ιράκ, επισκέπτεται από σήμερα Τρίτη και για τρεις ημέρες, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ ντε Βιλπέν, με σκοπό να ακούσει τις απόψεις των τριών αυτών χωρών σχετικά με το μέλλον τόσο του Ιράκ όσο και της περιοχής. Ο ντε Βιλπέν θα έχει συνομιλίες απόψε στην Αγκυρα με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερτογάν, ενώ στο δείπνο που θα ακολουθήσει θα παρακαθίσει και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ. Αύριο θα συναντηθεί στο Αμάν με τον Ιορδανό ομόλογό του Μαρουάν Μοάσερ πριν γίνει δεκτός από τον βασιλιά Αμπντάλα, ενώ στην συνέχεια θα μεταβεί στην Τεχεράνη όπου θα έχει συνομιλίες με τον Ιρανό ομόλογό του Καμάλ Χαραζί. Αμέσως μετά θα γίνει επίσης δεκτός από τον πρόεδρο Χαταμί ενώ θα συναντηθεί και με τον πρώην πρόεδρο Χασεμί Ραφσαντζανί.

    [24] Γκιούλ: ''Πολιτική κυβέρνηση για τον έλεγχο του Ιράκ''

    22/4/2003 5:06:00 μμ

    Μια πολιτική κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τον έλεγχο της κατάστασης στο Ιράκ το συντομότερο δυνατόν, δήλωσε την Τρίτη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ. ''Δεν περιμένουμε να αποσυρθούν αμέσως οι Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό δεν θα ήταν ρεαλιστικό γιατί θα δημιουργούσε ένα επικίνδυνο κενό. Ομως μια πολιτική κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τον έλεγχο στο Ιράκ όταν αυτό καταστεί δυνατόν'', τόνισε ο Γκιούλ σε συνέντευξή του στο γαλλικό πρακτορείο. Η Τουρκία είναι ''έτοιμη να συνεισφέρει'' με ειδικούς, από τον πολιτικό και στρατιωτικό χώρο, στην ανοικοδόμηση του Ιράκ, ''χωρίς να χρειάζεται προηγουμένως να συμφωνήσει ο ΟΗΕ'', τόνισε ο Γκιούλ, ο οποίος διευκρίνισε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν διατυπώσει κανένα συγκεκριμένο αίτημα προς την Τουρκία.

    [25] Εκεχειρία μεταξύ Αμερικανών-Μουτζαχεντίν

    22/4/2003 4:49:00 μμ

    Σε συμφωνία εκεχειρίας με τους Μουτζαχεντίν ι-Χαλκ (Μουτζαχεντίν του Λαού), την κυριότερη ένοπλη αντιπολιτευόμενη οργάνωση του Ιράν που έχει έδρα στο Ιράκ, κατέληξαν σήμερα Τρίτη, οι αμερικανικές δυνάμεις που εδρεύουν στη χώρα. Την συμφωνία χαιρέτησε με ανακοίνωσή του ο αρχηγός της οργάνωσης Μασούντ Ρατζαβί. Η οργάνωση αυτή που διαθέτει άρματα μάχης και πυροβολικό, προσπαθεί εδώ και μια δεκαετία να ανατρέψει την ισλαμική κυβέρνηση της Τεχεράνης. Η αμερικανική κυβέρνηση, που έχει συμπεριλάβει τους Μουτζαχεντίν ι-Χαλκ στον κατάλογο με τις τρομοκρατικές οργανώσεις, εκτιμά πως η οργάνωση διαθέτει αρκετές χιλιάδες μαχητές, οι περισσότεροι από τους οποίους βρίσκονται στο Ιράκ.

    [26] Πλαστογράφηση εγγράφων καταγγέλει ο Μπλιξ

    22/4/2003 1:48:00 μμ

    Σε συνέντευξή του, τμήμα της οποίας μεταδόθηκε σήμερα από το ραδιοφωνικό δίκτυο του BBC, ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό του Ιράκ Χανς Μπλιξ κατήγγειλε την πλαστογράφηση εγγράφων για τη δικαιολόγηση του πολέμου εναντίον του Ιράκ. ''Ήταν ανησυχητικό να διαπιστώνει κανείς ότι ένα τόσο μεγάλο τμήμα αποδεικτικών στοιχείων επί των οποίων στηρίχθηκαν Ουάσινγκτον και Λονδίνο για να οικοδομήσουν τον φάκελο (των κατηγοριών εναντίον του Ιράκ) ήταν τόσο σαθρό'', δήλωσε ο Χανς Μπλιξ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, η οποία θα μεταδοθεί ολόκληρη το Σάββατο από το τηλεοπτικό δίκτυο BBC2. Σημειώνεται ότι ο Μπλιξ θα συναντηθεί σήμερα με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για να συζητήσει ενδεχόμενη επιστροφή της ομάδας των επιθεωρητών στο Ιράκ.

    Δεν έγιναν οι απαραίτητες επαληθεύσεις

    ''Υπάρχουν εξόφθαλμα παραδείγματα στο φάκελο που φέρει τίτλο 'Ο δρόμος του πολέμου: η μυστική ιστορία'. Ακούσαμε να γίνεται λόγος για ένα συμβόλαιο ανάμεσα στο Ιράκ και το Νίγηρα για την εισαγωγή 500 τόνων... ουρανίου''. ''Λοιπόν, όταν η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) εξασφάλισε το συμβόλαιο, δεν ήταν δύσκολο να ανακαλύψει ότι επρόκειτο για ένα πλαστό έγγραφο, ότι ήταν απλώς πλαστογραφημένο'', είπε ο Χανς Μπλιξ.

    ''Είναι πολύ, πολύ ανησυχητικό. Ποιος το πλαστογράφησε; Δεν είναι ανησυχητικό που οι υπηρεσίες πληροφοριών (των ΗΠΑ και της Βρετανίας), οι οποίες έπρεπε να διαθέτουν όλα τα τεχνικά μέσα, δεν ανακάλυψαν ότι ήταν πλαστό;'', πρόσθεσε.

    Σε ερώτηση αν κατηγορεί τις αμερικανικές και βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών για την πλαστογράφηση των εγγράφων με εντολή της Ουάσινγκτον και του Λονδίνου απάντησε: ''Δεν θα έφθανα τόσο μακριά''.

    ''Κατάφεραν να αποκτήσουν αυτό το πλαστό συμβόλαιο από κάπου. Η CIA λέει ότι έλαβε ένα αντίγραφο από τη Βρετανία και δεν ισχυρίζομαι ότι οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών το πλαστογράφησαν'', είπε.

    Σε ό,τι αφορά το ρόλο του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, ο οποίος είχε εμφανίσει κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ , πριν από τον πόλεμο, ''αποδείξεις'' εναντίον του Ιράκ τις οποίες ο Χανς Μπλιξ είχε χαρακτηρίσει αβάσιμες, εμφανίσθηκε και πάλι επιφυλακτικός.

    ''Οταν βρίσκεται κανείς στα ανώτατα κλιμάκια λαμβάνει έγγραφα τα οποία δεν μπορεί να επαληθεύσει'', είπε προσθέτοντας ότι το ανησυχητικό είναι ότι αυτή η επαλήθευση δεν έγινε από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

    [27] Παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης της Τράπεζας Ελλάδος

    22/4/2003 5:41:00 μμ

    Θετικά σχόλια, αλλά και συστάσεις για την ελληνική οικονομία, περιλαμβάνει η ετήσια έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος που δόθηκε στη δημοσιότητα. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται για την ανάγκη προώθησης των διαρθρωτικών αλλαγών, τη μείωση του πληθωρισμού, αλλά και του ελλείμματος. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Νικόλαος Γκαργκάνας, παρουσιάζοντας την έκθεση υπογράμμισε την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σύστημα, αλλά και για παρεμβάσεις που θα διατηρήσουν υψηλά το ρυθμό ανάπτυξης της χώρας.

    Περί μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό σύστημα

    Ο κ. Γκαργκάνας εξέφρασε τις ανησυχίες της Τράπεζας, ιδίως για το δημόσιο χρέος, το πληθωρισμό και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, ενώ προέβλεψε ελαφριά κάμψη του πληθωρισμού για το μήνα Απρίλιο.

    Μιλώντας κατά την παρουσίαση της έκθεσης είπε ότι ''χρειάζονται αλλαγές στις παραμέτρους του ασφαλιστικού'', υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να αυξηθούν τα όρια ηλικίας. Όπως είπε χαρακτηριστικά οι Έλληνες θα πρέπει να δουλεύουν περισσότερο και διευκρίνισε ότι αν δεν ολοκληρωθεί η ασφαλιστική μεταρρύθμιση συμπεριλαμβάνοντας και τα υπόλοιπα ταμεία και αν δεν αλλάξουν παράμετροι του συστήματος οι Έλληνες στο μέλλον θα πρέπει να πληρώνουν περισσότερους φόρους.

    Ο κ. Γκαργκάνας υπογράμμισε ότι οι όποιες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα θα πρέπει να προχωρήσουν με κοινωνική συναίνεση, όταν αυτή επιτευχθεί.

    Η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος επιβεβαιώνει ''με έμμεσο τρόπο τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας για την κυβερνητική αναποτελεσματικότητα και αδράνεια που έχουν μεγάλο κόστος για την οικονομία. Η χώρα χρειάζεται μια διαφορετική οικονομική πολιτική και μια διαφορετική κυβέρνηση'', δήλωσε ο συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Αλογοσκούφης.

    Να τοποθετηθούν με σαφήνεια, χωρίς μισόλογα και υπεκφυγές, σε όσα προτείνει ο κ. Γκαργκάνας για το ασφαλιστικό, κάλεσε κυβέρνηση και ΝΔ, ο ΣΥΝ, καταγγέλλοντας νέες μεθοδεύσεις με κυβερνητική ενθάρρυνση και τη σιωπηρή σύμπλευση της αντιπολίτευσης, για την προώθηση ακόμη πιο σκληρών επιλογών νεοφιλελεύθερης έμπνευσης σε βάρος των ασθενέστερων, μετά τις προσεχείς εκλογές.

    Την πλήρη αντίθεσή της στην εκ νέου αναφορά στο ασφαλιστικό από τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και ιδιαίτερα στις αλλαγές που αφορούν το όριο ηλικίας, τις προϋποθέσεις αλλά και το ύψος των συντάξεων, εξέφρασε σε σημερινή ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ. Επίσης, η ΓΣΕΕ υπογράμμισε πως οι απαιτούμενες αλλαγές πραγματοποιήθηκαν με την πρόσφατη ασφαλιστική μεταρρύθμιση (νόμος 3029/02), ενώ τόνισε ότι ούτε μελλοντικά θα τεθεί θέμα αύξησης των ορίων ηλικίας.

    [28] Μείωση τιμών στα κρέατα διαπίστωσε ο υπ. Ανάπτυξης

    22/4/2003 3:55:00 μμ

    Μειωμένες σε σχέση με πέρυσι είναι οι τιμές των κρεάτων, όπως διαπίστωσαν ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Θεοδώρου κατά την επίσκεψη τους σήμερα στην Βαρβάκειο Αγορά της Αθήνας, στο τμήμα κρεαταγοράς. Ο υπουργός ανέφερε ότι οι καταναλωτές πρέπει να αναζητούν τη συμφερότερη τιμή, ενώ το υπουργείο, από την πλευρά του, θα δώσει έμφαση στην αναβάθμιση της αγοράς και την εξασφάλιση υψηλής ποιότητας. Εξάλλου η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης προωθεί δέσμη μέτρων για τη λειτουργία της αγοράς, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι συνθήκες του ανταγωνισμού αλλά και να ενισχυθούν η επιχειρηματικότητα και η προστασία του καταναλωτή.

    Συνεχίζονται οι επιπτώσεις στην αγορά από την κακοκαιρία

    Ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος, αφού επισκέφθηκε τη Βαρβάκειο, στη συνέχεια έδωσε συνέντευξη Τύπου, ανέφερε ότι οι κακές καιρικές συνθήκες που προκάλεσαν ελλείψεις στην αγορά το Φεβρουάριο και το Μάρτιο, δεν εξακολουθούν να έχουν τις ίδιες έντονες επιπτώσεις στην αγορά.

    Από τους ελέγχους διαπιστώθηκε ότι οι τιμές σε πιπεριές, κουνουπίδια, πατάτες και ντομάτες εξακολουθούν να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, ενώ στις υπόλοιπες τιμές υπάρχει ομαλοποίηση.

    Ιδιαίτερα για την τιμή της ντομάτας, που σήμερα διαμορφώθηκε στη Βαρβάκειο στα 2,30 ευρώ, ο υπουργός ανέφερε ότι ήδη κλιμάκια του ΣΔΟΕ και της νομαρχίας βρίσκονται στα συγκεντρωτήρια της Κρήτης για να διαπιστώσουν τους λόγους ανόδου της τιμής.

    Οπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, οι τιμές στην αγορά, ενώ έχουν αυξηθεί οι εισαγωγές ντομάτας, εξακολουθούν να διαμορφώνονται υψηλά.

    Μέτρα για την αγορά

    Για την εξασφάλιση της λειτουργίας του ανταγωνισμού στην αγορά φρούτων και λαχανικών, ο υπουργός Ανάπτυξης γνωστοποίησε ότι μετά το Πάσχα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους του εμπορίου, στους οποίους θα δοθεί το σχέδιο νόμου με το οποίο διασφαλίζεται η ομαλή διακίνηση όλων των προϊόντων και ο έλεγχος των τιμών σε όλα τα επίπεδα.

    Με το σχέδιο νόμου μπαίνουν φραγμοί στο υπαίθριο και πλανόδιο εμπόριο, προβλέπεται μητρώο για τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στις λαϊκές αγορές, ενώ προβλέπεται ελεγκτική διαδικασία αντίστοιχη αυτής που λειτουργεί για την αγορά πετρελαιοειδών. Δηλαδή θα συγκροτούνται κλιμάκια για οικονομικό και διοικητικό έλεγχο με δημόσιους υπαλλήλους από τις συναρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίοι εθελούσια θα έχουν μπει σε λίστα και θα ανανεώνεται η θητεία τους.

    Παράλληλα, από τις 10 Μαΐου τίθεται σε εφαρμογή πιλοτικά το Παρατηρητήριο Τιμών για όλα τα είδη στην αγορά. Στην αρχή οι τιμές που θα βρίσκει ο καταναλωτής, θα καταδεικνύουν το εύρος τιμών για τρόφιμα και βιομηχανικά προϊόντα σε λαϊκές χονδρεμπορικές επιχειρήσεις, μικρά μαγαζιά και αλυσίδες καταστημάτων ανά περιοχή σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη. Στόχος είναι μετά από ένα εξάμηνο το μέτρο να επεκταθεί σε όλη τη χώρα.

    Τη μελέτη του έργου έχει αναλάβει το Οικονομικό Πανεπιστήμιο και υπολογίζεται ότι θα εγκατασταθούν τερματικά και ηλεκτρονικοί πίνακες στις λαϊκές αγορές και σε άλλα ορατά σημεία. Για τις λαϊκές αγορές ειδικά, οι ομοσπονδίες επαγγελματιών και παραγωγών έχουν δηλώσει ότι θα γνωστοποιούν οι ίδιοι σε ορατό σημείο το εύρος των τιμών που διαμορφώνονται.

    Κλιμάκιο της ΝΔ στη Βαρβάκειο

    Την αγορά επισκέφθηκε και ο Συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της ΝΔ, Γιώργος Αλογοσκούφης, διαπιστώνοντας ναι μεν καλή ποιότητα προϊόντων αλλά πεσμένη αγοραστική κίνηση λόγω των υψηλών τιμών.

    Ο κ. Αλογοσκούφης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για την ακρίβεια και την οικονομική στενότητα που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές, ενώ κατέστησε την κυβερνητική πολιτική, υπεύθυνη για τον πληθωρισμό, ο οποίος ροκανίζει το εισόδημα των νοικοκυριών, και διαιωνίζει την ανεργία.

    [29] Προβλήματα στην ανακατασκευή της Φιλαδέλφειας

    22/4/2003 7:07:00 μμ

    Τη στιγμή που όλοι νόμιζαν ότι το θέμα της ανακατασκευής του γηπέδου της Νέας Φιλαδέλφειας θα είχε θετική έκβαση μετά την υπογραφή της άδειας κατεδάφισης από το ΥΠΕΧΩΔΕ, ο δήμος της περιοχής προέβαλε βέτο για το νέο γήπεδο. Το πρωί της Τρίτης έκλεισε με απορριμματοφόρα, όλους τους δρόμους που οδηγούν στο γήπεδο, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να φτάσουν στο "Νίκος Γκούμας" τα φορτηγά της κατασκευαστικής εταιρίας, που μεταφέρουν τα πρώτα υλικά και τα κοντέινερ όπου θα εγκατασταθούν οι εργάτες.

    Αντίθετος η δήμος Νέας Φιλαδέλφειας

    Ο Δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας Αδαμόπουλος και η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου δεν θέλουν την κατασκευή του νέου γηπέδου, γιατί υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει συγκοινωνιακή μελέτη και θα δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα στην περιοχή με τα εισερχόμενα αυτοκίνητα.

    Έτσι, παρά το "πράσινο φως" που έδωσε το ΥΠΕΧΩΔΕ, επιμένουν στις θέσεις τους και περιμένουν την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει.

    Όταν πληροφορήθηκε το γεγονός, ο πρόεδρος της ΑΕΚ Γιάννης Γρανίτσας πήγε αμέσως στη Νέα Φιλαδέλφεια, προκειμένου να πείσει τον Δήμαρχο και να δοθεί λύση με την αποχώρηση των απορριμματοφόρων, χωρίς να υπάρξει τελικά αποτέλεσμα.

    [30] Ποινική δίωξη για υπεξαίρεση εναντίον του Μπατατούδη

    22/4/2003 6:29:00 μμ

    Ποινική δίωξη για υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος άσκησε ο εισαγγελέας πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Τσούβαλος σε βάρος του μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ Γιώργου Μπατατούδη για ατασθαλίες σε βάρος της ΠΑΕ. Η δίωξη ασκήθηκε μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργήθηκε από την εισαγγελία ύστερα από έγγραφη καταγγελία του παλαιού πρωταθλητή του στίβου του ΠΑΟΚ, μετόχου της ΠΑΕ και δικηγόρου, Δημήτρη Μόκκα. Στη μηνυτήρια αναφορά του προς την εισαγγελία είχε καταγγείλει ότι η "Ιντερσατ", εταιρεία του Γ.Μπατατούδη, εισέπραξε τη μερίδα του λέοντος από τα τηλεοπτικά δικαιώματα του ΠΑΟΚ στο συνδρομητικό κανάλι "Αlpha" και από τα επτά δισεκατομμύρια δραχμές κατατέθηκαν στα ταμεία της ΠΑΕ μόνο 1,3 δισεκατομμύρια.

    [31] Στην Εθνική Δανίας Χένρικσεν-Μικάελσεν

    22/4/2003 7:04:00 μμ

    Την ευκαιρία να φορέσουν για μια ακόμη φορά την φανέλα με το εθνόσημο θα έχουν οι Ρενέ Χένρικσεν και Γιάν Μικάελσεν. Οι δύο άσοι του Παναθηναϊκού συμπεριλήφθηκαν στους 18 παίκτες που κάλεσε ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Δανίας, Μόρτεν Ολσεν, στην αποστολή της Εθνικής για το φιλικό με την Ουκρανία στην Κοπεγχάγη στις 30 Απριλίου.

    [32] Έφυγε η Nina Simone

    22/4/2003 2:36:00 μμ

    Μία από τις τελευταίες ντίβες της μαύρης μουσικής, η θρυλική Nina Simone, πέθανε τη Δευτέρα στα εβδομήντα της χρόνια στο σπίτι της στη νότια Γαλλία. Η Nina Simone που έντυσε με τη βελούδινη φωνή της κομμάτια όπως το My baby just cares for me, το I loves you Porgy και το I put a spell on you, υπήρξε μία πολυτάλαντη μουσική μορφή, εξίσου ικανή να αποδώσει gospel, blues, jazz με την υπέρμετρη τρυφερότητα της φωνής της.

    Η Nina Simone γεννήθηκε στη Νότια Καρολίνα και ήταν το έκτο από τα οκτώ αδέρφια της οικογένειας της, ενώ χαρακτηρίσθηκε παιδί θαύμα, αφού έπαιζε πιάνο από τα τέσσερα μόλις χρόνια της.

    Σπούδασε πιάνο στο διάσημο Julliard School of Music της Νέας Υόρκης σε μία περίοδο που οι μαύροι σπάνια κατακτούσαν τέτοιες θέσεις στην περίφημη αυτή σχολή.

    Το 1959 κυκλοφόρησε το πρώτο της single, το I loves you Porgy, του George Gershwin το οποίο έγινε αμέσως μεγάλη επιτυχία. Το κομμάτι αυτό μάλιστα επανακυκλοφόρησε περίπου 30 χρόνια μετά, κάνοντας την Simone γνωστή στο νεότερο κοινό, ενώ παράλληλα θεωρήθηκε ένα από τα πιο πολυακουσμένα κομμάτια του 20ου αιώνα.

    Η Simone, κατά τη δεκαετία του 60, επηρεάστηκε βαθιά από το δυναμικό κίνημα υπέρ των δικαιωμάτων των μαύρων που κυριαρχούσε στην εποχή, ενώ είχε στενές σχέσεις τόσο με τον ριζοσπαστικό θεατρικό συγγραφέα Lorraine Hansberry, όσο και με τον αμφιλεγόμενο Malcolm X. Στα Old Jim crow, και Mississippi Goddam διαφαίνεται άλλωστε ξεκάθαρα αυτή η επιρροή.

    Ακολούθησαν κλασικά κομμάτια όπως το I put a Spell on you (το οποίο έδωσε και το όνομα στη βιογραφία της το 1991), το Pirate Jenny, καθώς και η δική της θλιμμένη εκδοχή του Ne Me quitte Pas του Brel.

    Δύσκολοι καιροί ακολούθησαν για τη Nina Simone, η οποία τη δεκαετία του 70 χώρισε από τον άντρα της, υπέφερε από τη φτώχια και κατέληξε να περιπλανιέται μεταξύ, Ελβετίας, Λιβερίας, νησιών Μπαρμπάντος, Γαλλίας και Βρετανίας. Σπάνια ηχογραφούσε την εποχή εκείνη κυρίως για μικρές δισκογραφικές εταιρίες (Baltimore -1978).

    Το 1987 όμως το όνομα της ήρθε απροσδόκητα στο προσκήνιο όταν το κομμάτι της My baby just cares for me "έντυσε" τηλεοπτική διαφήμιση διάσημου αρώματος. Το τραγούδι έγινε τεράστια επιτυχία στην Αγγλία, ενώ το 1993 το A single woman επισφράγισε την επιστροφή της στο μουσικό στερέωμα. Το όνομα της έγινε ακόμα πιο γνωστό με το soundtrack της ταινίας Point of no Return, στο οποίο περιλαμβάνονταν αρκετά τραγούδια της.

    Για τους φανατικούς της μαύρης μουσικής επίλογος για τη θρυλική ντίβα δεν χρειάζεται. Για τους υπόλοιπους η Nina Simone θα μείνει ως η πιο τρυφερή φωνή μίας εξίσου τρυφερής μουσικής.

    [33] Ελληνική βραδιά στη Νέα Υόρκη

    22/4/2003 3:48:00 μμ

    Μια ελληνική βραδιά θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη, στις 20 Μαϊου. Η πολιτιστική Ολυμπιάδα σε συνεργασία με το Αμέρικαν Μπάλετ Θήατερ, θα παρουσιάσει ελληνικά τραγούδια με ερμηνευτή τον Γιώργο Νταλάρα και υπό τη διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού, καθώς και μεγάλη λαϊκή Ορχήστρα. Η περίφημη "Μετροπόλιταν Όπερα", θέατρο που κρατά κλειστές τις πόρτες του σε οτιδήποτε δεν έχει σχέση με Όπερα ή είναι ξένο, θα ανοίξει τις πύλες της, σε μια παράσταση που θα περιλαμβάνει ελληνικό τραγούδι ενορχηστρωμένο και παρουσιασμένο με συμφωνική ορχήστρα ένα έργο μπαλέτου βασισμένο σε ελληνικό μύθο, μονολόγους από τραγωδίες του Ευριπίδη και του Σοφοκλή και μια σύντομη ταινία για τον Παρθενώνα.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η παράσταση εντάχθηκε στο εξαμηνιαίο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Μετροπόλιταν.

    Το μπαλέτο με τον τίτλο "Αρτεμις" αποτελεί παραγγελία της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, και θα πραγματοποιήσει την παγκόσμια πρεμιέρα του, στο Μετροπόλιταν Οπερα, τη μουσική του έργου έχει συνθέσει ο Κρίστοφερ Θεοφανίδης και τη χορογραφία υπογράφει ο Λάρ Λούμποβιτς.

    Για την εκδήλωση μίλησαν την Τρίτη σε συνέντευξη τύπου, ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, ο πρόεδρος του ΟΠΕΠ κ. Ευγένιος Γιαννακόπουλος, αλλά και ο ζωγράφος Αλέκος Φασιανός, έργα του οποίου θα παρουσιαστούν στην εκδήλωση.

    Το συνολικό κόστος της οργάνωσης ανέρχεται στα 2 εκατομύρια Ευρώ και θα διατεθούν 3000 εισιτήρια με κόστος που ξεκινά από τα 70 δολάρια και φτάνει μέχρι τα 150.

    Το Μετροπόλιταν Θήατερ διαθέτει 4000 θέσεις, εκ των οποίων οι 900 τη βραδιά της παράστασης θα κρατηθούν για τους εκπροσώπους του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, καθώς η εκδήλωση γίνεται στην πόλη που αποτελεί την έδρα, του ΟΗΕ.

    Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος, "η βραδιά θα είναι αφιερωμένη στο μείζον μνημείο του Ελληνισμού που είναι ο Παρθενώνας".

    Η ίδια παράσταση όπως είπαν οι ομιλητές, θα "ταξιδέψει" στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, τον προσεχή Ιούλιο (2003 - Ηρώδειο-θέατρο της Γής).

    Η επτάλεπτη ταινία "Παρθενών" σκηνοθετημένη από τον Κώστα Γαβρά, εντάσσεται στη ροή της βραδιάς και έχει θέμα την ιστορία του Παρθενώνα, από την εποχή της ολοκλήρωσης του, ως τα τέλη του προηγούμενου αιώνα, σε μουσική που έχει γράψει ο Μίνως Μάτσας.

    Η ηθοποιός Λυδία Κονιόρδου θα μεταφέρει στη σκηνή το λόγο του Σοφοκλή και του Ευριπίδη ερμηνευόντας αποσπάσματα από τραγωδίες τους, με μουσική υπόκρουση του Νίκου Ξυδάκη.

    Ο ένας μονόλογος θα αποδοθεί στα ελληνικά και ο άλλος στα αγγλικά.

    Τα σκηνικά της παράστασης είναι του Τζόν Αρνογκ, τα κοστούμια της Ευας Νάθενα και οι προβολές του Γουέντελ Χάριγκτον.

    [34] ''Conversations'' στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Xορού

    22/4/2003 1:49:00 μμ

    Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Xορού που διοργανώνει το σωματείο Eλλήνων Xορογράφων με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, η Ομάδα Σύγχρονου Χορού Πρόσχημα παρουσιάζει την παράσταση με τίτλο "Conversations". Πρόκειται για έναν διάλογο που εξελίσσεται στα μάτια των θεατών. Ένας διάλογος μεταξύ ανδρών-γυναικών, ανθρώπων με διαφορετικές κουλτούρες... Το έργο Conversations κλήθηκε να χορογραφήσει ο Γιάννης Αντωνίου, χορογράφος και καλλιτεχνικός διευθυντής της Χοροθεατρικής Ομάδας Kunst-stoff, που εδρεύει στο Σαν Φρανσίσκο. Χορεύουν η ομάδα Πρόσχημα και χορευτές της ομάδας Kunst-stoff.

    Χορευτικοί διάλογοι

    Για τον χορογράφο αποτελεί την πρώτη παρουσίαση δουλειάς του στην Ελλάδα. Ύστερα από απουσία χρόνων -με μικρά διαλείμματα- επιστρέφει ως δημιουργός σε ένα έργο που ζωντανεύει τις εμπειρίες του στην Αμερική και τις αναμνήσεις του από την Ελλάδα της παιδικής του ηλικίας. Η ματιά του χορογράφου διεισδύει στην ανθρώπινη καθημερινότητα με τρόπο μοναδικό.

    Το έργο αποτελείται από δύο πράξεις: Από τη μία, τα βιώματα και τα ερεθίσματά του από την Αμερική και από την άλλη η παρουσίαση της ελληνικής του ταυτότητας.

    Η πρωτότυπη μουσική σύνθεση ανήκει στον Αμερικανό τσελίστα Moses Sedler. Ο ήχος ενός κλασικού οργάνου, όπως το τσέλο, μπλέκεται με αγαπημένες μελωδίες και τυχαίες συνομιλίες ανθρώπων στο δρόμο, το πάρκο, το μετρό.

    H πρώτη παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στο θέατρο Kάτια Δανδουλάκη, Αγ. Μελετίου 61Α, 06-08 Maίου στις 21.30.

    (Τιμή εισητηρίου: 15 ευρώ και 12 ευρώ φοιτητικό)

    Kunst-stoff

    Το Kunst-stoff έχει έδρα το Σαν Φρανσίσκο και καλλιτεχνικούς διευθυντές τον Έλληνα Γιάννη Αντωνίου και τον Νορβηγό Tomi Paasonen.

    Είναι ένας οργανισμός που οργανώνει εκλεκτικά πειραματικά forum και αποτελείται από οκτώ χορευτές και δύο μόνιμους χορογράφους. Συνεργάζεται με ένα πλήθος καλλιτεχνών από το χώρο των εικαστικών τεχνών, του χορού, κινηματογραφιστές, συγγραφείς και μουσικούς δημιουργώντας ερεθίσματα για προβληματισμό, ψυχαγωγία, πρόκληση...

    Εκτός από τις καθιερωμένες εμφανίσεις της ομάδας στο Σαν Φρανσίσκο, το Kunst-stoff έχει εμφανιστεί σε πολλά φεστιβάλ στην Ευρώπη και στις Η.Π.Α. Το 2002, η ομάδα προσκλήθηκε από το Φεστιβάλ TanzTage στο Βερολίνο, όπου και παρουσίασε το έργο του Tomi Paasonen "Mega Hz".

    Τα τρία τελευταία χρόνια, διοργανώνει το Camp Kunst-stoff, ένα φεστιβάλ που γίνεται στον ποταμό El River, στο Mendocino. Στο μαγευτικό, πραγματικά, τοπίο του ποταμού, ο χορός, η μουσική, η yoga γίνονται ένα.

    Στις 8-9 Ιουλίου το έργο θα παρουσιαστεί στο θέατρο McKenna, στο Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο στα πλαίσια του Φεστιβάλ SummerFest/Dance.

    [35] Πανελλήνιος διαγωνισμός νέων χορευτών

    22/4/2003 12:28:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Η νεαρή χορεύτρια Ελενίνα Νικολάου, από τη Δημοτική Σχολή Χορού Λάρισας, θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον 10ο Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό της Eurovision - 10th Eurovision Young Dancers, που θα διεξαχθεί στις 4 Ιουλίου στο Αμστερνταμ. Η νεαρή κοπέλα έλαβε το πρώτο βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Νέων Χορευτών, ξεχωρίζοντας μεταξύ 44 νέων χορευτών, 13 έως 20 χρόνων, από όλη την Ελλάδα. Ο Διαγωνισμός, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 13 Απριλίου στο θέατρο του Κολεγίου Αθηνών, διοργανώθηκε από την ΕΡΤ με την αποκλειστική χορηγία του Κοινωφελούς Ιδρύματος "Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης". Το δεύτερο βραβείο απονεμήθηκε στην Κωνστάντσια Καραβασιλειάδου, από τη Σχολή Κονταξάκη της Αθήνας και το τρίτο στην Ελεάνα Ανδρεούδη, από τη Δημοτική Σχολή Χορού της Λάρισας. Δόθηκαν επίσης δύο έπαινοι στην Ελισάβετ Σπαχή από τη Σχολή Χορού Ντέμπορα Τόμσον της Αθήνας και στην Ελπινίκη Ελπίδα Κονιδάκη από τη Σχολή Χορού Νιακάκη του Ηρακλείου Κρήτης.

    [36] Τσέρνομπιλ: Επείγουσες επισκευές της ''σαρκοφάγου''

    22/4/2003 7:38:00 μμ

    "Επείγουσες" ενισχυτικές επισκευές χρειάζεται η τσιμεντένια "σαρκοφάγος", που κατασκευάστηκε μετά το πυρηνικό δυστύχημα στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσέρνομπιλ τον Απρίλιο του 1986, ανακοίνωσε την Τρίτη το Υπουργείο Ατομικής Ενέργειας της Ρωσίας. Ο ρώσος υπουργός Ατομικής Ενέργειας, Αλεξάντερ Ρουμιάντσεφ, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσε στη Μόσχα την Τρίτη, παραμονή της 17ης επετείου από το πυρηνικό δυστύχημα σε έναν από τους τέσσερις πυρηνικούς αντιδραστήρες στο Τσέρνομπιλ, ανέφερε ότι μπορεί να προκύψει μία κατάσταση, κατά την οποία θα καταρρεύσει η οροφή αυτής της σαρκοφάγου ή πάλι μία άλλη κατά την οποία θα καταρρεύσουν τα υποστηρίγματα αυτής της οροφής.

    Tο χειρότερο δυστύχημα εν καιρώ ειρήνης

    Από το πυρηνικό δυστύχημα στο Τσερνόμπιλ δημιουργήθηκαν σύννεφα ραδιενέργειας που απλώθηκαν πάνω από την Ευρώπη, ενώ το δυστύχημα θεωρείται το χειρότερο εν καιρώ ειρήνης στην πυρηνική ιστορία.

    ''Γνωρίζω πώς κατασκευάστηκε αυτή η σαρκοφάγος. Δηλαδή, κάτω από δυσχερείς, λόγω της ραδιενέργειας, συνθήκες για τους κατασκευαστές της. Έπρεπε να δουλέψουν με ταχύτητα και να απομακρυνθούν από τον κίνδυνο της ραδιενέργειας", επισήμανε ο Αλεξάντερ Ρουμιάντσεφ.

    Τριάντα μέλη των συνεργείων διάσωσης έχασαν τη ζωή τους στην περιοχή του πυρηνικού εργοστασίου αμέσως μετά το τραγικό συμβάν, ενώ πολύ περισσότεροι άνθρωποι στο δεκαπενθήμερο που ακολούθησε.

    Ο ρώσος Υπουργός Ατομικής Ενέργειας τόνισε ότι ακόμα και αν καταρρεύσει τμήμα της σαρκοφάγου που καλύπτει τον αντιδραστήρα στο Τσέρνομπιλ, θα προκληθεί καταστροφή μικρότερη της πρώτης του 1986.

    ''Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να συμβεί αυτό, αλλά δεν θα προκαλέσει παρόμοια με την πρώτη καταστροφή, θα πρόκειται μάλλον για μία τοπική καταστροφή'', ανέφερε στην ίδια συνέντευξη ο ρώσος αξιωματούχος.

    Ειδικός και υπέρμαχος της πυρηνικής ενέργειας ο αξιωματούχος αυτός, ανέφερε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ότι παρά το δικαιολογημένο σοκ που προκλήθηκε το 1986 από το πυρηνικό δυστύχημα, έκτοτε μερικοί απολογισμοί του ''υπήρξαν υπερβολικοί''.

    Ουκρανοί γιατροί και περιβαλλοντολόγοι έχουν διατυπώσει απολογισμούς σύμφωνα με τους οποίους ''χιλιάδες άνθρωποι'' πέθαναν από ασθένειες που ''συνδέονται'' με τη ραδιενέργεια που εκλύθηκε από τον πυρηνικό αντιδραστήρα του ουκρανικού πυρηνικού εργοστασίου.

    ''Υπήρξε τελικά τόσο θανατηφόρο, όσο ένα δυστύχημα του Κονκόρντ'', δήλωσε ο ρώσος υπουργός Ατομικής Ενέργειας.

    ''Ένα δυστύχημα σε χημικό εργοστάσιο μπορεί να ήταν πιο τραγικό'', πρόσθεσε.

    [37] Πρωτιά της ΕΡΤ στην κάλυψη του πολέμου

    Πηγή: ΝΕΤ 22/4/2003 2:24:00 μμ

    Η εμπιστοσύνη των τηλεθεατών στην αμεσότητα και στην εγκυρότητα της ΕΡΤ αποτυπώνεται στην δημοσκόπηση της Κάππα Ρισέρτς, με θέμα τη δημοσιογραφική κάλυψη του πολέμου στο Ιράκ από τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης. Η ΕΡΤ βγαίνει πρώτη τόσο σε σφαιρικότητα και εγκυρότητα, όσο και σε αντανακλαστικά. Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων θεωρούν πως η ΕΡΤ είχε την πιο ολοκληρωμένη κάλυψη του πολέμου, παρείχε την πιο αντικειμενική και σοβαρή πληροφόρηση, ενώ σε επίπεδο προσώπων τοποθετούν τους δύο παρουσιαστές του κεντρικού δελτίου ειδήσεων, Παύλο Τσίμα και Μαρία Χούκλη, καθώς και τον ανταποκριτή της ΝΕΤ, Κώστα Βαξεβάνη στην κορυφή της κλίμακας. Πολύ ενδιαφέροντα είναι και τα συνολικά συμπεράσματα της έρευνας.

    Σύμφωνα με την δημοσκόπηση που παρουσιάζει η Κάππα Ρισέρτς, το ελληνικό κοινό θεωρεί ως πιο αξιόπιστη δημοσιογραφική κάλυψη του πολέμου στο Ιράκ εκείνη της τηλεόρασης, σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50%. Οι εφημερίδες παίρνουν το 26,4% και το ραδιόφωνο το 12,9%. Και μάλιστα, σε αντικειμενικότητα, σοβαρότητα και σφαιρική κάλυψη, η Δημόσια Τηλεόραση κατέχει τα αναμφισβήτητα πρωτεία.

    Έτσι, το 51,4% των ερωτηθέντων θεωρεί πως η ΕΡΤ είχε την πιο ολοκληρωμένη κάλυψη του πολέμου. Ακολουθεί το ΜΕΓΚΑ με 13,8%, ο ΑΝΤΕΝΝΑ με 9,7 τοις εκατό, ο Aλφα με 6,8%, ο ΑΛΤΕΡ και ο ΣΤΑΡ.

    Συνολικά, ως προς την αντικειμενικότητα της ενημέρωσης και την σοβαρότητα του μέσου, η Δημόσια Τηλεόραση βγαίνει και πάλι πρώτη και με τα δύο κανάλια της, με ποσοστό 37,6% στην αντικειμενικότητα και 38,4% στη σοβαρότητα για τη ΝΕΤ, και ελαφρώς χαμηλότερο για την ΕΤ1, που καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση με 30,1% και 32,9%. Το ΜΕΓΚΑ, στην τρίτη θέση έχει ποσοστά 27,1% και 29% αντίστοιχα, ενώ ακολουθούν ο ΑΝΤΕΝΝΑ, ο ΑΛΦΑ, ο ΑΛΤΕΡ και ο ΣΤΑΡ.

    Σε επίπεδο προσώπων, οι τηλεθεατές δηλώνουν πιο ικανοποιημένοι από τους δύο παρουσιαστές του κεντρικού δελτίου ειδήσεων της ΝΕΤ. Ο Παύλος Τσίμας και η Μαρία Χούκλη καταλαμβάνουν την πρώτη και δεύτερη θέση, με ποσοστά 78% και 73,5% αντίστοιχα, δίνοντας στη Δημόσια Τηλεόραση και τις δύο πρώτες θέσεις. Ακολουθεί ο Νίκος Χατζηνικολάου του ΜΕΓΚΑ, με 60,6%, η Έλλη Στάη του ΑΝΤΕΝΝΑ με 50,1%, η Σοφία Τσιλιγιάννη του ΑΛΦΑ, ο Μανώλης Καψής του ΣΤΑΡ και ο Νίκος Ευαγγελάτος του ΑΛΤΕΡ.

    Από τους ανταποκριτές, ο Κώστας Βαξεβάνης, της ΝΕΤ βρίσκεται πρώτος στην προτίμηση του κοινού, με ποσοστό 13,6%, ενώ ακολουθεί η Μαρία Καρχιλάκη από το ΜΕΓΚΑ, η Αννα Καλογεροπούλου από τον ΑΛΦΑ, η Ευτυχία Πενταράκη από το ΣΤΑΡ, ο Νικόλας Βαφειάδης από τον ΑΝΤΕΝΝΑ και, στην έκτη θέση, βρίσκουμε τον Πάνο Χαρίτο και πάλι της ΝΕΤ. Έπονται ο Γιώργος Φιλιππάκης του ΑΛΤΕΡ και ο Σωτήρης Δανέζης του ΜΕΓΚΑ.

    Το κοινό, όπως προκύπτει από την έρευνα, κατά τη διάρκεια του πολέμου ήταν καθηλωμένο μπροστά στις τηλεοπτικές οθόνες. Έτσι, το 70,4% παρακολουθούσε τις εξελίξεις στην τηλεόραση κάθε μέρα, ενώ σχεδόν κάθε μέρα παρακολουθούσε το 23,5% και μόνο 6% παρακολουθούσε σπανιότερα ή καθόλου τηλεόραση.

    Ως ισχυρότερη εικόνα, που αποτυπώθηκε στο μυαλό των τηλεθεατών, πρώτη έρχεται εκείνη των τραυματισμένων παιδιών στο συντριπτικό ποσοστό του 74,4%, με δεύτερη τα πτώματα, σε ποσοστό 26,1%. Έπεται ο βομβαρδισμός της Βαγδάτης σε απευθείας σύνδεση, με 23,5%, και ακολουθούν οι αιχμάλωτοι, τα διαγγέλματα του Τζόρτζ Μπους και η αποκαθήλωση του αγάλματος του Σαντάμ.

    Και στο ραδιόφωνο, πάντως, ο ενημερωτικός σταθμός της ΕΡΤ, η ΝΕΤ 105,8, βρέθηκε στην τέταρτη θέση, με ποσοστό 5,1% των ακροατών. Προηγούνται ο ΣΚΑΙ, ο ΑΝΤΕΝΝΑ και ο ΦΛΑΣ.

    Συνολικά, η έρευνα της Κάππα Ρισέρτς, καταγράφει με αξιοπιστία τις προτιμήσεις για την ενημέρωση του κοινού, τεκμηριώνοντας αυτό που διαισθητικά, λίγο πολύ όλοι ξέραμε: η Δημόσια Τηλεόραση, ειδικά όταν πρόκειται για ζητήματα μεγίστης σημασίας και σοβαρότητας, είναι η πρώτη και αυτονόητη προτίμηση όλων των Ελλήνων.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 22 April 2003 - 16:55:39 UTC