Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-04-24

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνωστισμός στην ''πράσινη γραμμή''
  • [02] Ανακοίνωση αποτελεσμάτων του ΑΣΕΠ
  • [03] Αποκατάσταση ζημιών σε αρδευτικά δίκτυα
  • [04] Επίθεση καμικάζι σε σιδηροδρομικό σταθμό του Ισραήλ
  • [05] Επικοινωνία Μπους με Μπλερ και Αθνάρ για τη Μέση Ανατολή
  • [06] Κεκλεισμένων των θυρών οι συνομιλίες του Πεκίνου
  • [07] Γουατεμάλα: Δέκα νεκροί από κατολίσθηση
  • [08] Χωρίς τέλος οι συλλήψεις Ιρακινών αξιωματούχων
  • [09] Αμερικανικές περιπολίες στα σύνορα του Ιράκ-Ιράν
  • [10] Ανάρπαστα το Πάσχα τα Ολυμπιακά Προϊόντα

    [01] Συνωστισμός στην ''πράσινη γραμμή''

    24/4/2003 11:39:00 πμ

    Από νωρίς το πρωί της Μ. Πέμπτης άρχισε εκ νέου η μαζική διέλευση Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων από τα σημεία ελέγχου, μετά τη χθεσινή πρώτη ημέρα ελεύθερης διακίνησης με την άρση των περιορισμών από το καθεστώς Ντενκτάς. Οι πρώτοι που πέρασαν ήταν 20 Ελληνοκύπριοι που πήγαν στα κατεχόμενα και 12 Τουρκοκύπριοι που ήλθαν στις ελεύθερες περιοχές. Τόσο στην περιοχή του Λήδρα Πάλας όσο και στο σημείο διάβασης στο τουρκικό χωριό Πέργαμος υπάρχει και πάλι συνωστισμός ατόμων που θέλουν να περάσουν από τα σημεία ελέγχου. Ο Κύπριος υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου δήλωσε ότι ο Ραούφ Ντενκτάς αποφάσισε την άρση των περιορισμών για δικούς του λόγους, αλλά τελικά η κίνησή του "λειτουργεί υπέρ της επικοινωνίας των ανθρώπων την οποία ο Ντενκτας πολέμησε με πάθος". Στο μεταξύ οι ΗΠΑ χαιρέτισαν ως "θετική εξέλιξη" την πρώτη μετά από 29 χρόνια διακίνηση Ελληνοκυπρίων προς το βόρειο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου και Τουρκοκυπρίων προς το ελεύθερο νότιο τμήμα της χώρας.

    Ο κ. Μπάουτσερ τόνισε ότι οι μετακινήσεις σημειώθηκαν και από τις δυο πλευρές και εξέφρασε την επιθυμία των ΗΠΑ να ενημερωθούν για τα μέτρα και την εφαρμογή τους. "Πιστεύουμε ότι ο δρόμος για μια συνολική διευθέτηση, όπως προτείνεται στο ψήφισμα 1475, είναι η επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ των δυο πλευρών υπό την αιγίδα των καλών υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών και στη βάση του δίκαιου και συνολικού σχεδίου του ΓΓ" σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

    Μεγάλη προσέλευση και σήμερα

    Στο μεταξύ, εκπρόσωπος της κυπριακής αστυνομίας δήλωσε ότι οι αρχές βρίσκονται σε μεγαλύτερη ετοιμότητα για αντιμετώπιση της κατάστασης, μετά τη χθεσινή εμπειρία. Χθες ο μεγάλος αριθμός ατόμων και από τις δύο κοινότητες που επιθυμούσαν να περάσουν στην άλλη πλευρά οδήγησε τελικά και στην κατάρρευση των διαδικασιών, αφού σε πολλές περιπτώσεις δεν ζητήθηκαν ούτε ταυτότητες, ούτε διαβατήρια.

    Ηδη στην περιοχή του φυλακίου του Λήδρα Παλλάς γίνεται το αδιαχώρητο, καθώς οι διαδικασίες για είσοδο των Ελληνοκυπρίων είναι χρονοβόρες, σε αντίθεση με τους Τουρκοκυπρίους, οι οποίοι, ύστερα από διαδικασία μερικών μόνο λεπτών, περνούν πεζή στις ελεύθερες περιοχές. Η ουρά των αυτοκινήτων των Ελληνοκυπρίων εκτείνεται σε δύο χιλιόμετρα από το κατοχικό φυλάκιο.

    Συνωστισμός παρατηρείται και στο οδόφραγμα του Περγάμου. Εκατοντάδες Ελληνοκύπριοι με τα αυτοκίνητά τους που σχηματίζουν ουρά τριών χιλιομέτρων, αναμένουν να περάσουν στα κατεχόμενα.

    Η χθεσινή πρώτη ημέρα διακίνησης έληξε τα μεσάνυκτα, με την επιστροφή τα μεσάνυκτα των Τουρκοκυπρίων στα κατεχόμενα και των Ελληνοκυπρίων στις ελεύθερες περιοχές. Οι Τουρκοκύπριοι που πέρασαν χθες στις ελεύθερες περιοχές έφθασαν σχεδόν στις 3.000. Οι περισσότεροι εισήλθαν μέσω του σημείου ελέγχου της κυπριακής αστυνομίας, στο Λήδρα Πάλας και λιγότεροι από το Πέργαμος. Οι Eλληνοκύπριοι που μετέβησαν στα κατεχόμενα έφθασαν 1.700.

    Σε αστυνομική ανακοίνωση αναφέρεται ότι σε 55 άτομα που προσήλθαν στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας και σε 45 που προσήλθαν στο σημείο ελέγχου στο Πέργαμος, δεν επιτράπηκε η είσοδος στις ελεύθερες περιοχές, αφού δεν προσκόμισαν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι είναι Κυπριακής καταγωγής.

    [02] Ανακοίνωση αποτελεσμάτων του ΑΣΕΠ

    24/4/2003 10:52:00 πμ

    Τα υψηλά ποσοστά αποτυχίας χαρακτηρίζουν τα αποτελέσματα που εξέδωσε το ΑΣΕΠ για το διαγωνισμό των εκπαιδευτικών και για τους κλάδους θεολόγων, μαθηματικών, γυμναστών και καθηγητών οικιακής οικονομίας. Το ποσοστό αποτυχίας ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 66,2%. Οι πίνακες που εκδόθηκαν από το ΑΣΕΠ περιλαμβάνουν τους επιτυχόντες, δηλ. όσους πέρασαν τη βάση, ενώ οι πίνακες των διοριστέων θα διαμορφωθούν μετά την υποβολή και εκδίκαση των ενστάσεων. Οι πίνακες με τους επιτυχόντες αποστέλλονται στις νομαρχίες για ανάρτηση ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν και μέσα από την ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ στη διεύθυνση www.asep.gr.

    [03] Αποκατάσταση ζημιών σε αρδευτικά δίκτυα

    24/4/2003 10:28:00 πμ

    Μεγάλα ποσά διατίθενται για την αποκατάσταση ζημιών που έχουν προκληθεί σε αρδευτικά δίκτυα, σε συνδυασμό με έργα που αναφέρονται στην αντιμετώπιση της λειψυδρίας. Ο υπουργός Γεωργίας Γ. Δρύς, δήλωσε ότι θα διατεθούν άμεσα από εθνικούς πόρους 15 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο σχετικά κονδύλι δίνεται στην Ηλεία (3 εκατ. ευρώ), όπου σημειώθηκαν μεγάλες ζημιές στον κάμπο της, που έχει έκταση 250.000 στρέμματα. Παράλληλα, υποβλήθηκε ένα πρόγραμμα, ύψους 34 εκατ. ευρώ στο νέο Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ, η έγκριση του οποίου αναμένεται το προσεχές τρίμηνο. Ο υφυπουργός Γεωργίας Φώτης Χατζημιχάλης ανέφερε ότι τα μικρά έργα που εκτελούνται αφορούν προγράμματα αντιμετώπισης της λειψυδρίας.

    [04] Επίθεση καμικάζι σε σιδηροδρομικό σταθμό του Ισραήλ

    24/4/2003 10:40:00 πμ

    Φωτο Αρχείου

    Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και τουλάχιστον εννέα τραυματίστηκαν, από επίθεση Παλαιστίνιου καμικάζι που σημειώθηκε την Πέμπτη σε σιδηροδρομικό σταθμό την πόλη Κφαρ Σάμπα του κεντρικού Ισραήλ. Οι ισραηλινοί τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί μετέδωσαν ότι ο Παλαιστίνιος καμικάζι, που έχασε επίσης τη ζωή του, πυροδότησε τα εκρηκτικά στη σκάλα του σταθμού, μόλις ένας από τους φρουρούς ασφαλείας ζήτησε να του κάνει έρευνα. Σύμφωνα με το ισραηλινό στρατιωτικό ραδιόφωνο, ο δράστης της επίθεσης, που φορούσε ζώνη με εκρηκτικά, καταγόταν από τον προσφυγικό καταυλισμό Μπαλάτα, κοντά στη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης. Όλοι οι τραυματίες νοσηλεύονται σε νοσοκομεία. Στο μεταξύ, οι Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσα, ένοπλη οργάνωση που συνδέεται με την οργάνωση Φατάχ, ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας.

    [05] Επικοινωνία Μπους με Μπλερ και Αθνάρ για τη Μέση Ανατολή

    24/4/2003 9:53:00 πμ

    Φωτο Αρχείου

    Οι πολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, βρέθηκαν στο επίκεντρο εικοσάλεπτης τηλεφωνικής διάσκεψης που είχε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, με τους πρωθυπουργούς της Βρετανίας και της Ισπανίας, Τόνι Μπλερ και Χοσέ Μαρία Αθνάρ, αντίστοιχα. Οι τρεις άνδρες εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Ραμάλα μεταξύ του Παλαιστίνιου προέδρου Γιάσερ Αραφάτ και του Μαχμούντ Αμπάς, σχετικά με τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης της Παλαιστινιακής Αρχής. Ο Αμερικανός πρόεδρος συζήτησε τις εξελίξεις στην περιοχή και με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ και χαιρέτισε τις προσπάθειες του τελευταίου για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Αραφάτ και Αμπάς.

    Το Ισραήλ θα κρίνει την κυβέρνηση Μαχμούντ Αμπάς από τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας

    ''Η επίθεση αυτή αποδεικνύει την προτεραιότητα που πρέπει να έχει η νέα κυβέρνηση να πολεμήσει τις τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Χαμάς, η ισλαμική Τζιχάντ και να μην διαπραγματεύεται μαζί τους'', υπογράμμισε Ισραηλινός αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

    Το Ισραήλ θα κρίνει και δεν θα διαπραγματευτεί με τη νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση παρά μόνο αν αυτή πολεμήσει τις τρομοκρατικές οργανώσεις, δήλωσε ο αξιωματούχος.

    Να σημειώσουμε ότι ο Μαχμούντ Αμπας είναι μετριοπαθής πολιτικός, που υποστηρίζει τη διακοπή των βιαιοτήτων υπό τη μορφή μιας αποστρατιωτικοποίησης της παλαιστινιακής εξέγερσης, που έχει προκαλέσει το θάνατο περίπου 3.200 ανθρώπων, Παλαιστινίων και Ισραηλινών, από τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2000.

    [06] Κεκλεισμένων των θυρών οι συνομιλίες του Πεκίνου

    24/4/2003 8:08:00 πμ

    Πρεμιέρα για τις συνομιλίες ΗΠΑ - Κίνας - Β. Κορέας στο Πεκίνο με θέμα το πυρηνικό πρόγραμμα της Βορείου Κορέας. Οι συνομιλίες που θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή γίνονται κεκλεισμένων των θυρών, ενώ αναλυτές εκτιμούν από τώρα ότι οι πιθανότητες να βρεθεί συμφωνία σε κάποιο θέμα εκτός από την ημερομηνία της επόμενης συνάντησης είναι ελάχιστες. Η Βόρεια Κορέα ήδη διεμήνυσε ότι η επίλυση της κρίσης στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ που προκλήθηκε από την επανέναρξη του πυρηνικού προγράμματος της, εξαρτάται από την αλλαγή στάσης της Ουάσινγκτον απέναντι στην Πιονγιάνγκ. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη συνάντηση εκπροσώπων των ΗΠΑ και της Β. Κορέας από τον Οκτώβριο του 2002, όταν οι ΗΠΑ ισχυρίστηκαν ότι η Β. Κορέα παραδέχτηκε ότι δημιουργεί πρόγραμμα απεμπλουτισμένου ουρανίου για την παραγωγή πυρηνικών όπλων.

    [07] Γουατεμάλα: Δέκα νεκροί από κατολίσθηση

    24/4/2003 8:35:00 πμ

    Τραγικό θάνατο βρήκαν δέκα άνθρωποι και άλλοι δώδεκα αγνοούνται, μετά από κατολίσθηση που σημειώθηκε την Τετάρτη στη Γουατεμάλα, σε μία φτωχογειτονιά της κοινότητας Σαν Κάρλος που απέχει 270 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας. Μεταξύ των νεκρών υπάρχουν δύο παιδιά ηλικίας οκτώ και πέντε ετών και τρεις ηλικιωμένοι, όπως δήλωσε ένας από τους πυροσβέστες. Οι έρευνες για τον εντοπισμό επιζώντων, στις οποίες συμμετείχαν ομάδες διάσωσης, στρατιώτες και μέλη του μεξικανικού Ερυθρού Σταυρού, έχουν διακοπεί. ''Αναγκαστήκαμε να σταματήσουμε τις έρευνες επειδή επικρατούσε ομίχλη και δεν υπήρχε ηλεκτρικό ρεύμα. Επίσης, υπάρχει κίνδυνος να σημειωθούν νέες κατολισθήσεις'' ανέφερε ένας εθελοντής διασώστης σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό. Από την κατολίσθηση γκρεμίστηκαν έξι σπίτια και υπέστησαν ζημιές άλλα δώδεκα, ενώ καταστράφηκαν τα δίκτυα ηλεκτροδότησης, υδροδότησης και αποχέτευσης.

    [08] Χωρίς τέλος οι συλλήψεις Ιρακινών αξιωματούχων

    24/4/2003 8:18:00 πμ

    Τέσσερις, ακόμη, αξιωματούχοι του καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν, μεταξύ των οποίων ο αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας, βρίσκονται στα χέρια των Αμερικανών, όπως ανακοινώθηκε από την Κεντρική Διοίκηση των αμερικανικών δυνάμεων στο Κατάρ. Ο διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας του Ιράκ, Μουζαχίμ Σαμπ Χασάν αλ-Τικρίτι, που βρισκόταν στη 10η θέση του καταλόγου με τους πλέον καταζητούμενους Ιρακινούς, συνελήφθη στη Βαγδάτη.

    Συνελήφθη και ο υπουργός Εμπορίου του Ιράκ

    Επίσης, στα χέρια των Αμερικανών βρίσκεται ο Ζουχάιρ Ταλίμπ Αμπντ αλ-Σατάρ αλ-Νακίμπ, διευθυντής της Στρατιωτικής Αντικατασκοπίας, που βρισκόταν στην 21η θέση του καταλόγου των καταζητούμενων.

    Συνελήφθη, ακόμα, ο υπουργός Εμπορίου, Μουχάμαντ Μαχντί αλ-Σαλίχ, του οποίου το όνομα ήταν στην 48η θέση.

    Κατόπιν συντονισμένης επιχείρησης Aμερικανοί στρατιώτες συνέλαβαν και τον υπεύθυνο της Ιρακινής Υπηρεσίας Αντικατασκοπίας για τα αμερικανικά ζητήματα, Σαλίμ Σαϊντ Χάλαφ αλ-Τζουμάιλι.

    Το όνομα του αλ-Τζουμάιλι δεν βρίσκεται στον κατάλογο με τους 55 καταζητούμενους, αλλά πιστεύεται ότι από την ανάκρισή του μπορεί να οδηγηθούν οι Αμερικανοί σε ιρακινούς κατασκόπους που ζούσαν στις ΗΠΑ.

    Μέχρι τώρα, οι Αμερικανοί έχουν συλλάβει 11 από τους 55 καταζητούμενους Ιρακινούς.

    [09] Αμερικανικές περιπολίες στα σύνορα του Ιράκ-Ιράν

    24/4/2003 10:37:00 πμ

    Περιπολίες κατά μήκος των συνόρων του Ιράκ με το Ιράν, πραγματοποιούν από τη Δευτέρα Αμερικανοί πεζοναύτες, προκειμένου να εμποδίσουν τυχόν εισβολή Ιρανών στο ιρακινό έδαφος. "Οι περιπολίες αυτές στοχεύουν να προστατεύσουν την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ και θα βοηθήσουν ταυτόχρονα στην επιστροφή των εκπατρισμένων Ιρακινών στα σπίτια τους", όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση.

    Φόβος για πιθανή διείσδυση Ιρανών πρακτόρων

    Οι περιπολίες των Αμερικανών άρχισε σε μια περίοδο που η Ουάσινγκτον φαίνεται να ανησυχεί όλο και περισσότερο για μια πιθανή διείσδυση Ιρανών πρακτόρων στο Ιράκ.

    Την Τετάρτη οι ΗΠΑ ζήτησαν από την Τεχεράνη να κρατηθεί σε απόσταση, μετά από τις πληροφορίες που ήθελαν το Ιράν να έχει στείλει πράκτορες στους Ιρακινούς σιίτες προκειμένου να προωθήσει την εγκατάσταση μιας ισλαμικής κυβέρνησης.

    Τέλος στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι στο πλαίσιο των περιπολιών οι πεζοναύτες θα ερευνούν και θα ανακρίνουν όλους όσοι επιχειρούν να μπουν ή να βγουν από το Ιράκ από ή προς το Ιράν.

    Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Καμάλ Χαραζί προειδοποίησε την Πέμπτη τους Αμερικανούς Πεζοναύτες, που περιπολούν κατά μήκος της ιρανο-ιρακινής μεθορίου, να μην διασχίσουν "την κόκκινη γραμμή" των συνόρων.

    "Δεν πρόκειται για νέο φαινόμενο από την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ", υποστήριξε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, που πρόσθεσε ότι θα υπερασπιστούν τα σύνορά τους.

    [10] Ανάρπαστα το Πάσχα τα Ολυμπιακά Προϊόντα

    24/4/2003

    Ο Φοίβος και η Αθηνά, οι αγαπημένες Μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων ακολούθησαν τα πασχαλινά έθιμα της Ελλάδας. Διακόσμησαν τις πρωτότυπες Πασχαλινές λαμπάδες με τις οποίες θα ευχηθούν σε όλους τους φίλους τους "Χριστός Ανέστη", προβάλλοντας το έμβλημα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 αλλά και με τα μοναδικά χρώματα που χρησιμοποιούνται για την εικαστική ταυτότητα των Αγώνων καθώς και με το σήμα του Περιβάλλοντος, ενώ παράλληλα θα τσουγκρίσουν και τα πασχαλινά αυγά μαζί τους.

    Θα ακολουθήσουν τα σχολικά και χαρτικά είδη

    Αμέσως μετά το Πάσχα, η μεγάλη ποικιλία των Ολυμπιακών Προϊόντων που έχουν ήδη κερδίσει την καρδιά του ελληνικού κοινού, συμπληρώνεται με την νέα κατηγορία τα "χαρτοσχολικά" είδη.

    Έτσι, από τον Μάιο θα προσφέρεται στο κοινό μία μεγάλη ποικιλία "χαρτοσχολικών" ειδών, όπως τετράδια, ντοσιέ, μολύβια, στυλό, organizer, μολυβοθήκες, σελιδοδείκτες, σημειωματάρια, μπλοκ σχεδίου και πολλά άλλα ήδη που θα φέρουν τα Ολυμπιακά Σύμβολα και Σήματα αλλά και τις αγαπημένες μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 24 April 2003 - 8:59:04 UTC