Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-04-24

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ταλαιπωρία για επιβάτες από βλάβη σε πλοίο
  • [02] Επίσκεψη Γκιούλ στη Δαμασκό
  • [03] Οι μελλοντικές σχέσεις Γαλλίας-ΝΑΤΟ
  • [04] Παρατείνεται το πρόγραμμα πετρέλαιο έναντι τροφίμων
  • [05] Στη Μόσχα για το Ιράκ η Γαλλίδα υπουργός Αμυνας
  • [06] Σε εγχείρηση θα υποβληθεί ο μικρός Αλι
  • [07] ΟΠΕΚ: Μείωση πλαφόν παραγωγής στα 25,4 εκατ. βαρέλια
  • [08] Nightingale εναντίον hackers
  • [09] ''Τρισδιάστατη ζωή'' στα αρχαία ελληνικά θέατρα

    [01] Ταλαιπωρία για επιβάτες από βλάβη σε πλοίο

    24/4/2003 1:47:00 μμ

    Μεγάλη ταλαιπωρία υπέστησαν οι επιβάτες του "Express Olympia", που ταξίδευαν από Πειραιά για Σάμο, οι οποίοι έφτασαν μετά από 16 ώρες στον προορισμό τους. Το πλοίο έξω από τη Μύκονο υπέστη βλάβη στη μία του μηχανή, με αποτέλεσμα η προσέγγιση στα άλλα λιμάνια του δρομολογίου να είναι αδύνατη. Ετσι, όταν το ''Express Olympia'' έφτασε στο λιμάνι του Βαθέος, οι μεν επιβάτες με προορισμό τον Εύδηλο μεταφέρθηκαν εκεί με το πλοίο ''Express Adonis'', ενώ οι επιβάτες που είχαν προορισμό το Καρλόβασι μεταφέρθηκαν με πούλμαν.

    [02] Επίσκεψη Γκιούλ στη Δαμασκό

    24/4/2003 10:21:00 μμ

    Επίσημη επίσκεψη στη Δαμασκό θα κάνει την ερχόμενη εβδομάδα ο Tούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιούλ, ανακοίνωσαν την Πέμπτη τουρκικές διπλωματικές πηγές, τονίζοντας ότι οι εξελίξεις στο βόρειο Ιράκ μετά την ανατροπή του καθεστώτος Χουσέιν θα είναι στο επίκεντρο αυτών των διμερών συνομιλιών. Η επίσκεψη Γκιούλ ήταν προγραμματισμένη αρχικά να γίνει στην αρχή του Απριλίου, αναβλήθηκε όμως. Τις ημέρες της αναβολής αυτής η Ουάσινγκτον κατηγορούσε τη Δαμασκό οτι φυγαδεύει κορυφαίους αξιωματούχους του καθεστώτος Χουσέιν, και οτι διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής.

    Τουρκικές διπλωματικές πηγές σχολίασαν οτι το θέμα του Ιράκ και όλα τα συναφή θέματα ασφάλειας θα δεσπόσουν στις διμερείς συνομιλίες, πρόσθεσαν ότι η Αγκυρα δεν επιθυμεί καθόλου τη γεωγραφική επέκταση του πολέμου των ΗΠΑ κατά του Ιράκ, ενώ τόνισαν οτι η Τουρκία θέλει καλές σχέσεις γειτονίας με τη Συρία.

    Τόσο η Τουρκία όσο και η Συρία συμμετείχαν στην πρόσφατη περιφερειακή διάσκεψη για τις μεταπολεμικές εξελίξεις στο Ιράκ και τάχθηκαν υπερ του δικαιώματος των Ιρακινών να επιλέξουν σύντομα τη δική τους κυβέρνηση, και της ταχύτερης δυνατής απόσυρσης του αμερικανικού στρατού από το έδαφος του Ιράκ.

    Επίσης, τόσο η Συρία όσο και η Τουρκία φοβούνται μήπως οι Κούρδοι του βόρειου Ιράκ προχωρήσουν πολύ περισσότερο και από την κατάσταση της διακριτής αυτονομίας φθάσουν σε ένα ανεξάρτητο κράτος, που θα είχε επιπτώσεις στους κουρδικούς πληθυσμούς που ζούν στη Συρία και στην Τουρκία.

    [03] Οι μελλοντικές σχέσεις Γαλλίας-ΝΑΤΟ

    24/4/2003 9:57:00 μμ

    Ο σύμβουλος του αμερικανικού Πεντάγωνου, Ρίτσαρντ Περλ, που έδωσε συνέντευξη στη γαλλική ημερήσια οικονομική εφημερίδα ''Η Ηχώ'', επισήμανε ότι ''πρέπει να γίνει διάλογος για τον ρόλο της Γαλλίας στο ΝΑΤΟ'' τώρα που ''έχει στο Παρίσι υιοθετηθεί συμπεριφορά αντιπαλότητας απέναντι στην Ουάσινγκτον''. " Πώς μπορούμε εμείς να διατηρήσουμε ιστορικούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας, όταν μία άλλη χώρα αποφασίζει να υιοθετήσει συμπεριφορά αντιπαλότητας απέναντι στις ΗΠΑ", διερωτάται ο σύμβουλος του Πεντάγωνου. "Είναι ανώφελο εμείς να αρνηθούμε ότι θα πρέπει αναφορικά με αυτήν την κατάσταση να βρεθεί μία πολιτική απάντηση. Για παράδειγμα θα μπορούσε να ξεκινήσει διάλογος για τον ρόλο της Γαλλίας στο ΝΑΤΟ'', τόνισε ο Περλ.

    Διαφέρουν σε δύο βασικά σημεία

    " Εδώ και πολύ καιρό, η Γαλλία είναι με το ένα πόδι μέσα και με το ένα πόδι έξω από το ΝΑΤΟ, κατάσταση ανεκτή την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, αλλά που δεν μπορεί να συνεχιστεί σήμερα'' σημείωσε ο Περλ.

    Επίσης, επισήμανε ότι οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Γαλλίας διαφέρουν σε δύο πολύ βασικά σημεία:

    Την εκατέρωθεν διαφορετική προσέγγιση του προβλήματος της Μέσης Ανατολής Η Γαλλία επιδιώκει να οικοδομηθεί μία Ευρώπη με γαλλογερμανική κυριαρχία και αντίθετη με τις ΗΠΑ.

    Τέλος, ο Περλ υπογράμμισε στη συνέντευξη αυτή με πόση ενέργεια η γαλλική κυβέρνηση εναντιώθηκε δημόσια για πρώτη φορά στην επίσημη αμερικανική πολιτική, στην περίπτωση του πολέμου στο Ιράκ.

    [04] Παρατείνεται το πρόγραμμα πετρέλαιο έναντι τροφίμων

    24/4/2003 8:20:00 μμ

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ψήφισε την Πέμπτη ομόφωνα την παράταση ως τις 3 Ιουνίου του προγράμματος πετρέλαιο έναντι τροφίμων, βάσει του οποίου τα έσοδα από το ιρακινό πετρέλαιο χρησιμοποιούνται για την αγορά τροφίμων και φαρμάκων για τον ιρακινό λαό. Η απόφαση 1476 που ψήφισε το Συμβούλιο παρατείνει ως τις 3 Ιουνίου τις έκτακτες εξουσίες του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Αναν για τη λειτουργία του προγράμματος αυτού, του μόνου μέσου επιβίωσης του 60% του ιρακινού πληθυσμού. Από τότε που άρχισε ο πόλεμος στο Ιράκ δεν έγιναν πωλήσεις πετρελαίου, επειδή δεν υπήρχε αναγνωρισμένη ιρακινή κυβέρνηση για την υπογραφή συμβολαίων.

    Ομως το πρόγραμμα έχει ακόμη περίπου 13 δισεκατομμύρια δολάρια για την αγορά τροφίμων, από τα οποία περίπου το 1 δισεκατομμύριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποστολή τροφίμων και φαρμάκων.

    Το πρόγραμμα αυτό, το οποίο είχε αρχίσει το Δεκέμβριο του 1996, ανεστάλη πριν από την έναρξη του πολέμου από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Αναν, ο οποίος απομάκρυνε από το Ιράκ τους περισσότερους

    [05] Στη Μόσχα για το Ιράκ η Γαλλίδα υπουργός Αμυνας

    24/4/2003 9:01:00 μμ

    Η Γαλλίδα υπουργός Αμυνας, Μισέλ Αλιό Μαρί, έφθασε το βράδυ της Πέμπτης στη Μόσχα όπου θα συζητήσει κυρίως για το θέμα του Ιράκ, στο πλαίσιο μιας περιοδείας που θα την οδηγήσει στην συνέχεια στο Ομάν και την Ινδία. Η Αλιό Μαρί θα συναντηθεί την Παρασκευή με τον Ρώσο ομόλογο της Σεργκέι Ιβανόφ, και μετά με τον υπουργό Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανόφ. Οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στην ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στις δυο χώρες, και ειδικότερα στη μεταπολεμική κατάσταση στο Ιράκ, δήλωσε η Αλιό Μαρί μέσα από το αεροπλάνο που την μεταφέρει στην Μόσχα.

    Η επίσκεψη γίνεται περίπου δέκα ημέρες μετά την διάσκεψη κορυφής της Πετρούπολης, στις 11 και 12 Απριλίου, στην οποία συμμετείχαν οι υπέρμαχοι του "στρατοπέδου της ειρήνης" στην ιρακινή κρίση, οι πρόεδροι της Γαλλίας και της Ρωσίας Ζακ Σιράκ και Βλαντιμίρ Πούτιν και ο καγκελάριος Σρέντερ. Η Αλιό Μαρί θα αναχωρήσει αύριο για το Μασκάτ και η ιρακινή κρίση θα είναι ένα από τα βασικά θέματα που θα συζητήσει εκεί.

    [06] Σε εγχείρηση θα υποβληθεί ο μικρός Αλι

    24/4/2003 8:03:00 μμ

    Ο μικρός Αλι Ισμαήλ Αμπάς, το αγόρι που άγγιξε τις καρδιές των ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο, έπειτα από την απώλεια και των δύο του χεριών και σχεδόν όλης της οικογένειάς του από βομβαρδισμό στη Βαγδάτη, θα υποβληθεί σε εγχείρηση το Σαββατοκύριακο στο Κουβέιτ. Ο γιατρός Ιμπραχίμ Γονέιμ δήλωσε την Πέμπτη, στο Reuters ότι ο Αλι Ισμαήλ Αμπάς νοσηλεύεται τώρα σε σταθερή κατάσταση στο νοσοκομείο ''Ιμπν Σινά'' στο Κουβέιτ και ότι ''η μόλυνση τέθηκε υπό έλεγχο και είναι σε κατάσταση που επιτρέπει να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση''.

    ''Αν η κατάστασή του παραμείνει σταθερή, θα υποβληθεί στην πρώτη εγχείρηση μεταμόσχευσης την Κυριακή για να καλυφθεί το στήθος και το άνω υπογάστριό του με το δικό του δέρμα'', πρόσθεσε ο Γονέιμ.

    Οι γιατροί στο Ιράκ φοβόντουσαν ότι το παιδί θα πέθαινε προτού προλάβει να μεταφερθεί αεροπορικώς την περασμένη εβδομάδα στο Κουβέιτ για να λάβει ειδική θεραπεία.

    Τώρα, όμως, είναι εκτός κινδύνου, επεσήμανε ο γιατρός.

    Την περασμένη εβδομάδα ο Αλι είχε δεχθεί προσωρινό μόσχευμα για την κάλυψη των βαθειών εγκαυμάτων του, τα οποία καλύπτουν το στήθος, το υπογάστριο και τη βουβωνική χώρα.

    Ο Αλι έχασε τον πατέρα του, την έγκυο μητέρα του, τον αδελφό του, τη θεία του, τρία ξαδέλφια και άλλους τρεις συγγενείς του από πύραυλο που έπληξε το σπίτι της οικογένειάς του στη Βαγδάτη.

    [07] ΟΠΕΚ: Μείωση πλαφόν παραγωγής στα 25,4 εκατ. βαρέλια

    24/4/2003 8:53:00 μμ

    Το ημερήσιο πλαφόν παραγωγής του καρτέλ θα μειωθεί από 1ης Ιουνίου στα 25,4 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, όπως αποφάσισε ο ΟΠΕΚ την Πέμπτη κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνόδου του που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη. Όπως δήλωσαν υπουργοί του ΟΠΕΚ, πρόκειται για μείωση της τάξης των περίπου δύο εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου ημερησίως, δεδομένου ότι το δίμηνο Φεβρουαρίου-Μαρτίου παράγονταν καθ' υπέρβαση περίπου 27,4 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ημερησίως. Το Ιράκ, εκ των ιδρυτικών κρατών του ΟΠΕΚ, λόγω του πολιτικού προβλήματος, δεν αντιπροσωπεύτηκε στη Βιέννη.

    Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι με δεδομένο ότι το καρτέλ είχε δεσμευτεί να παράγονται 24,5 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από αυτό, πρόκειται ταυτόχρονα για μείωση από 1ης Ιουνίου της πραγματικής ημερήσιας υπερπαραγωγής του, αλλά και αύξησης κατά περίπου 900 χιλιάδες βαρέλια πετρελαίου της μέχρι τούδε επίσημης ημερήσιας παραγωγής του. Να σημειώθεί ότι ο ΟΠΕΚ υπέρ-παρήγαγε ώστε εξαιτίας των εχθροπραξιών στο Ιράκ να μην αυξηθεί υπερβολικά η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές του μαύρου χρυσού.

    Την Πέμπτη δεσμεύτηκε επίσης στη Βιέννη να σχηματίζει αποθέματα στο επόμενο χρονικό διάστημα και συγκριτικά λιγότερο πετρέλαιό του να διοχετεύεται στις μεγάλες διεθνείς αγορές.

    Πτώση σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου μετά την ''αναγγελία-έκπληξη'' από τον ΟΠΕΚ ότι αυξάνει τις ισχύουσες ποσοστώσεις παραγωγής συνολικά κατά σχεδόν ένα εκατομμύρια βαρέλια, κάτι που μονοπώλησε την προσοχή των αγορών, υποβαθμίζοντας σε δεύτερη μοίρα το άλλο σκέλος της απόφασης του καρτέλ, δηλαδή να μειωθεί η πραγματική υπερπαραγωγή κατά σχεδόν δύο εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ημερησίως από 1ης Ιουνίου.

    Πηγές προσκείμενες στις υπουργικές αντιπροσωπείες ανέφεραν ότι ο ΟΠΕΚ χάραξε την επόμενη στρατηγική τιμών του βάσει της πρόβλεψης ότι η ζήτηση στο δυτικό ημισφαίριο λόγω της παρέλευσης σύντομα των εορτών και του επικείμενου θέρους θα μειωθεί αισθητά, αλλά και με γνώμονα η τιμή του προϊόντος σε καμία περίπτωση να μην πέσει κάτω από τα 22 δολάρια το βαρέλι.

    Σε μία συναφή εξέλιξη, ανακοινώθηκε την Τετάρτη από αμερικανική στρατιωτική πηγή ότι από τα πλούσια κοιτάσματα της νότιας Ρουμάιλα στο νότιο Ιράκ πολύ σύντομα θα αντλούνται ημερησίως 800 χιλιάδες βαρέλια πετρελαίου ημερησίως. Όμως απομένει να αποσαφηνιστεί σε τι ποσότητα θα επιτραπεί να διοχετεύεται στις ξένες αγορές το ιρακινό πετρέλαιο τώρα που έχει ανατραπεί το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν.

    [08] Nightingale εναντίον hackers

    24/4/2003 8:46:00 μμ

    Μια νέα τεχνολογία διαμοιρασμού δεδομένων, που ευελπιστεί ότι θα αποτρέψει τους hackers από το να διεισδύουν στα ευαίσθητα στοιχεία των επιχειρήσεων, παρουσίασε η εταιρεία λογισμικού ασφαλείας RSA. Η νέα τεχνολογία, που ονομάζεται Nightingale (αηδόνι) χρησιμοποιεί τη σχετικά απλή έννοια της αποθήκευσης δύο στοιχείων ενός κρυπτογραφημένου αρχείου σε διαφορετικούς εξυπηρετητές (servers). Το σύστημα Nightingale χρησιμοποιεί την κρυπτογραφική τεχνική "secret-splitting" (διαμοιρασμός μυστικού) που χρησιμοποιείτο στο παρελθόν σε συστήματα υψηλών απαιτήσεων. Ένας εξυπηρετητής Nightingale διατηρεί μέρος του κωδικού πρόσβασης, ο οποίος έχει χωριστεί κρυπτογραφικά στα δύο, σύμφωνα με μια διαδικασία που επινόησε ο κρυπτογράφος Αντι Σαμίρ στη δεκαετία του 1970.

    Πηγή: ICT Weekly / Silicon.com / ZDNet UK / VNUnet UK

    [09] ''Τρισδιάστατη ζωή'' στα αρχαία ελληνικά θέατρα

    24/4/2003 8:39:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Ψηφιακή ζωή στα αρχαία ελληνικά θέατρα επιχειρούν να δώσουν επιστήμονες του βρετανικού πανεπιστημίου Γουόργουικ. Με τη χρήση τελευταίας τεχνολογίας τρισδιάστατη τεχνολογία δημιούργησαν ένα μοντέλο εικονικής πραγματικότητας του Ωδείου του Περικλέους, που κατασκευάστηκε στα μέσα του Ε' πΧ αιώνα στην Αθήνα. Το Ωδείο του Περικλέους ήταν το πρώτο κλειστό θέατρο και λειτούργησε ως πρωτότυπο για τις σύγχρονες θεατρικές αίθουσες. Το τρισδιάστατο μοντέλο, που δημιουργήθηκε από τους ερευνητές της Σχολής Θεατρικών Σπουδών και το ηλεκτρονικό εργαστήρι του Πανεπιστημίου Warwick, αποκάλυψε νέα στοιχεία για την κατασκευή του Ωδείου.

    Οι ερευνητές βρήκαν πως η θέα για το 40% των θεατών εμποδίζονταν λόγω της ύπαρξης εννέα σειρών από εννέα κολώνες.

    Αντί να παράσχει την καλύτερη εμπειρία για τους θεατές, το κτίριο είχε σχεδιαστεί ώστε να δώσει έμφαση στο μεγαλείο και στο θέαμα που παρουσίαζε το ίδιο το Ωδείο.

    Η ομάδα των επιστημόνων σχεδιάζει να αναδημιουργήσει 30 θεατρικούς τόπους στην Ευρώπη, από το αρχαίο θέατρο του Διονύσου στην Αθήνα έως το Γκλόουμπ Θήατερ στο Λονδίνο.

    Ελπίζουν να χρησιμοποιήσουν τα μοντέλα εικονικής πραγματικότητας για να αποκτήσουν μια καλύτερη κατανόηση των αρχαίων έργων και τους τόπους όπου πρωτοανέβηκαν.

    Πηγή: http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/2950661.stm


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 24 April 2003 - 20:56:04 UTC