Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-04-25

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η κορύφωση του Θείου Δράματος
  • [02] Επ' αόριστον αναστολή διαπραγμάτευσης για Altec, Alter, Microland
  • [03] Ο Καραγκούνης στην Ιντερ
  • [04] Ταλαιπωριακός-Βραδυποριακός 2-4
  • [05] Συναγερμός στην Αθήνα για ύποπτο κρούσμα

    [01] Η κορύφωση του Θείου Δράματος

    25/4/2003 10:18:00 μμ

    Μεγάλη Παρασκευή, ημέρα θρήνου και συγκίνησης για τη χριστιανοσύνη. Το πρωί σε κλίμα κατάνυξης τελέστηκε η ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και η Αποκαθήλωση του σεπτού σώματος του Ιησού. Το βράδυ, σε κάθε γωνία της χώρας, χιλιάδες πιστοί ακολούθησαν την περιφορά του Επιταφίου, με την οποία κορυφώθηκε το θείο δράμα. Στους Αγιους Τόπους, ο Μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως Χριστόδουλος, ακολουθούμενος από πιστούς μετέφερε τον Τίμιο Σταυρό, στην οδό του μαρτυρίου, από το Πραιτόριο ως το Γολγοθά. Τη θέση της θλίψης λαμβάνει πια η προσμονή για την Ανάσταση του Ιησού, που θα φέρει μήνυμα ελπίδας και χαράς στις ψυχές. Το απόγευμα του Μ. Σαββάτου, όπως κάθε χρόνο θα φτάσει στην Αθήνα από το Τελ-Αβίβ, το Αγιο Φως, του οποίου η Αφή θα έχει πραγματοποιηθεί λίγο νωρίτερα από τον Πανάγιο Τάφο της Ιερουσαλήμ. Ενόψει της τελετής η αστυνομία του Ισραήλ έχει λάβει αυστηρά μέτρα υπό το φόβο συμπλοκών μεταξύ Ορθοδόξων και Αρμενίων, καθώς οι τελευταίοι ζητούν να αλλάξει ο κανόνας αιώνων και να μπαίνουν μαζί με τους Ελληνορθοδόξους στον Πανάγιο Τάφο κατά τη διάρκεια της τελετής της Αφής.

    Κάθε χρόνο έτσι και εφέτος το Αγιο Φως θα μεταφερθεί με έκτακτη πτήση της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Το Αγιο Φως θα μεταφέρει στην Αθήνα ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου Θεόκτιστος.

    Στην επίσημη αποστολή, την κυβέρνηση εκπροσωπούν ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Ανωμερίτης και ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Μαγκριώτης.

    Η έκτακτη πτήση της Ο.Α. αναμένεται να φτάσει στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας το Μεγάλο Σάββατο στις 6 το απόγευμα.

    Από το ''Ελευθέριος Βενιζέλος'', το Αγιο Φως θα μεταφερθεί με πομπή και με συνοδεία μοτοσικλετιστών της Ελληνικής Αστυνομίας στο Ναό της Εξαρχίας του Παναγίου Τάφου στην Πλάκα, όπου θα το παραλάβει εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, ενώ θα μεταδίδεται τόσο στους πιστούς όσο και στον Κλήρο που θα το μεταφέρει στις εκκλησίες της Αθήνας για την Αναστάσιμο ακολουθία τα μεσάνυχτα.

    Επίσης, το Αγιο Φως θα μεταφερθεί στις Ιερές Μητροπόλεις όλης της χώρας το βράδυ του Μ. Σαββάτου με πτήσεις της Ο.Α. στις οποίες θα γίνουν μικρές αλλαγές στις ώρες αναχώρησής τους για Ηράκλειο, Χανιά, Καβάλα, Κέρκυρα, Θεσσαλονίκη, Ρόδο, Αλεξανδρούπολη, Κω, Μύκονο, Σαντορίνη, Πάρο.

    [02] Επ' αόριστον αναστολή διαπραγμάτευσης για Altec, Alter, Microland

    25/4/2003 4:24:00 μμ

    Επ' αόριστον παράταση της αναστολής διαπραγμάτευσης των μετοχών των εταιριών που ελέγχει ο επιχειρηματίας Αθανάσιος Αθανασούλης, αποφάσισε ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, μετά το αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς προς το Πρωτοδικείο να ορίσει σύντομα ελεγκτές για τη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου στις εταιρίες αυτές. Ο έλεγχος αφορά τις εταιρίες ALTEC, ALTER και MICROLAND. Η διοίκηση της ALTEC χαρακτηρίζει παντελώς αυθαίρετες τις κατηγορίες του ΣΔΟΕ οι οποίες, όπως τονίζει μόνο προφανείς σκοπιμότητες εξυπηρετούν. Αναφέρει ότι επιφυλάσσεται να προσφύγει στη δικαιοσύνη και για τις αδιαμφισβήτητες παραβάσεις καθήκοντος που έχουν διαπραχθεί και για την αποκατάσταση της τεράστιας ζημιάς που έχει υποστεί. Στο μεταξύ, ο ιδιοκτήτης της Αυριανής Γιώργος Κουρής σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό επιτέθηκε κατά του ΣΔΟΕ ότι έπαιξε άθλιο πολιτικό παιγνίδι σε βάρος του, με την ανακοίνωση ότι δήθεν ανακάλυψε πλαστά τιμολόγια της Αυριανής.

    [03] Ο Καραγκούνης στην Ιντερ

    25/4/2003 10:10:00 μμ

    Το "γάμο" του Γιώργου Καραγκούνη με την Ιντερ, επισημοποιούν δηλώσεις του προέδρου των "νερατζούρι", Μάσιμο Μοράτι, στην ιταλική εφημερίδα Gazzeta dello Sport. Το "αφεντικό" της Ιντερ, αφού διευκρίνισε πως ο Εκτορ Ραούλ Κούπερ θα μείνει για άλλα δυο χρόνια στον πάγκο της ομάδας απάντησε και στην ερώτηση για το πώς θα κινηθεί μεταγραφικά η ομάδα του Σαν Σίρο: "Δεν ξέρω. Το μόνο σίγουρο είναι πως αποκτήσαμε τον Γιώργο Καραγκούνη του Παναθηναϊκού χωρίς να πληρώσουμε μια λίρα αφού είναι ελεύθερος". Ο Γιώργος Καραγκούνης αποτελεί διακαή πόθο του Εκτορ Ραούλ Κούπερ και σύμφωνα με πληροφορίες, η παραμονή του στον πάγκο της Ιντερ αποτελεί κριτήριο για την μεταπήδηση του Καραγκούνη στο Σαν Σίρο.

    [04] Ταλαιπωριακός-Βραδυποριακός 2-4

    25/4/2003 4:10:00 μμ

    Για 42η συνεχή χρονιά οι "Ταλαίπωροι" υποδέχθηκαν τους "Βραδύπορους" σ' ένα παιχνίδι που έχει γίνει θεσμός στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Κάθε Μεγάλη Παρασκευή, οι παλαίμαχοι της Προοδευτικής φιλοξενούν ανελλιπώς από το 1962 τους "συναδέλφους" τους του Ολυμπιακού, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι. Ο εφετινός αγώνας, έγινε στην μνήμη του Μιχάλη Κρητικόπουλου και του Γιώργου Κανσου, που δεν βρίσκονται, πλέον, ανάμεσα μας, ενώ αξίζει να σημειωθεί, η παρουσία του Βαγγέλη Μιλήση (σ.σ. μέλος της θρυλικής ομάδας του Μπούκοβι) ο οποίος ήρθε ειδικά από την Νέα Υόρκη για τον σημερινό αγώνα.

    Στα αξιοσημείωστα επίσης και το γεγονός ότι ο Ηλίας Ρωσίδης έχει δώσει το παρόν και στα 42 παιχνίδια που έχουν γίνει, ενώ σήμερα τιμηθηκε και ο Θωμάς Μαύρος για την προσφορά του στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Μάλιστα ο κορυφαίος κυνηγός, πέτυχε στο 40' το γκολ με το οποίο μείωσαν οι "Ταλαίπωροι", καθώς οι "Βραδύποροι" προηγήθηκαν 2-0 χάρη στα τέρματα του Σίνισα Γκόγκιτς (5', 12'), ο οποίος σήμερα πήρε το "βάπτισμα του πυρός". Στο δέυτερο ημίχρονο οι παλαίμαχοι του Ολυμπιακού πέτυχαν άλλα δύο γκολ με τους Προτάσοφ (50') και Παχατουρίδη (62'), ενώ το τελικό σκορ διαμόρφωσε στο 68ο λεπτό ο Βογιατζής που πέτυχε το δεύτερο γκολ του "Ταλαιπωριακού".

    [05] Συναγερμός στην Αθήνα για ύποπτο κρούσμα

    25/4/2003 9:58:00 μμ

    Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο υπουργός Υγείας Κ. Στεφανής σχετικά με την περίπτωση ενός άνδρα που νοσηλεύεται σε καραντίνα στο Σισμανόγλειο νοσοκομείο με συμπτώματα νόσου του αναπνευστικού συστήματος. Ο κ. Στεφανής διαβεβαίωσε ότι το περιστατικό δεν θεωρείται "ούτε ύποπτο, ούτε πιθανό", καθώς τα υπάρχοντα δεδομένα δεν συνηγορούν στην διάγνωση κρούσματος άτυπης πνευμονίας. Ωστόσο, ήδη έχουν ληφθεί τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα κατά της επιδημίας, ενώ θα υπάρξει περαιτέρω διερεύνηση και ενδελεχείς έλεγχοι, καθώς ο άνδρας παρουσίασε τα συμπτώματα τρεις ημέρες μετά την επιστροφή του από ταξίδι στο Ντουμπάι. Ο θανατηφόρος ιός, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, έχει προκαλέσει το θάνατο 250 ατόμων παγκοσμίως, ενώ έχουν αναφερθεί περίπου 4.300 πιθανά κρούσματα, σε 27 χώρες.

    Σε επιφυλακή οι υγειονομικές αρχές της χώρας - Δεν θα αποκρύψουμε τίποτα, δηλώνει ο Κ. Στεφανής

    Δεν θα αποκρύψουμε τίποτα, είπε ο κ. Στεφανής, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να υπάρξει πανικός.

    Τα αποτελέσματα των εξετάσεων που γίνονται στον ασθενή, ο οποίος είναι Ελληνας, θα γίνουν γνωστά το μεσημέρι του Σαββάτου.

    Σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης τύπου, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι τα προκαταρκτικά δεδομένα δεν συνηγορούν υπέρ μιας διάγνωσης Σοβαρού Οξέως Πνευμονικού Συνδρόμου (SARS). Παρ' όλα αυτά κρίθηκε αναγκαίο να γίνουν όλες οι απαραίτητες εξετάσεις και να ληφθούν προληπτικά μέτρα, που περιλαμβάνουν απομόνωση και χρήση γαντιών και μασκών από τους νοσηλευτές στο Σισμανόγλειο νοσοκομείο. Ο κ. Στεφανής επισήμανε ότι τα μέτρα αυτά προκαλούν βέβαια ανησυχία, αλλά χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση.

    Ο λόγος, όπως εξήγησε ο υπουργός Υγείας, είναι ότι ο άνδρας ταξίδεψε από το Ντουμπάι στην Αθήνα στις 18 Απριλίου μαζί με επιβάτες από ασιατικές περιοχές, λίγες μέρες μετά παρουσίασε βήχα και πυρετό, ενώ προ δυο ημερών παρουσίασαν σχετικά συμπτώματα και άλλα δυο μέλη της οικογένειάς του.

    Ο ίδιος ο ασθενής ενημέρωσε το Κέντρο Ειδικών Λοιμώξεων και τη Μεγάλη Παρασκευή εισήχθη στο νοσοκομείο, όπου έχει απομονωθεί σε ειδικό θάλαμο και υποβάλλεται σε εργαστηριακές εξετάσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχει προσβληθεί από την άτυπη πνευμονία. Η οικογένεια του ασθενούς επιτηρείται στο σπίτι.

    Καθησυχαστικοί και οι γιατροί του Σισμανόγλειου

    Ο διοικητής του Σισμανόγλειου Ανδρέας Καρταπάνης σε δηλώσεις του εμφανίστηκε καθησυχαστικός λέγοντας ότι το πιθανότερο είναι ότι ο ασθενής δεν έχει προσβληφθεί από άτυπη πνευμονία.

    Ο κ. Καρταπάνης τόνισε ότι τα συμπτώματα του ασθενούς δεν καλύπτουν τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η ΠΟΥ για την άτυπη πνευμονία και χαρακτήρισε την κατάστασή του πολύ καλή. Μέχρι στιγμής έχει υποβληθεί σε ακτινογραφία που δεν έδειξε πνευμονία και συνεχίζονται οι εργαστηριακές εξετάσεις, πρόσθεσε ο διοικητής του Σισμανόγλειου.

    Ψυχραιμία πάντως συνιστούν οι αρμόδιοι επιστήμονες για την επικίνδυνη πνευμονία που έχει εξαπλωθεί σε αρκετές περιοχές του κόσμου, καθώς είναι πιθανόν ύποπτα κρούσματα να εμφανίζονται και στη χώρα μας. Αυτό δεν είναι καταστροφικό, τονίζουν οι ειδικοί, ιδίως αν τα κρούσματα αυτά απομονωθούν έγκαιρα στους ειδικούς θαλάμους των νοσοκομείων, οι οποίοι έχουν διαμορφωθεί για να περιθάλψουν ασθενείς με την ύπουλη πνευμονία.

    Όπως εξηγεί η καθηγήτρια λοιμοξιολογίας κυρία Ελένη Γιαμμαρέλου το περιστατικό που περιθάλπεται ήδη στο Σισμανόγλειο νοσοκομείο δεν μπορεί ακόμη καν να χαρακτηριστεί ως ύποπτο ή πιθανό, καθώς η πρώτη κλινική εικόνα του ασθενούς δεν ταιριάζει στα συμπτώματα και τα κριτήρια της επικίνδυνης πνευμονίας τα οποία έχει καθορίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Όμως, όπως εξηγεί η καθηγήτρια, το γεγονός ότι ο άνθρωπος αυτός είχε ταξιδέψει πρόσφατα δεν περνά απαρατήρητο και πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω.

    Όπως εξήγησε, το Σάββατο οι επιστήμονες θα είναι σε θέση να γνωρίζουν περισσότερα, καθώς θα παρακολουθήσουν την εξέλιξη των συμπτωμάτων της νόσου, η οποίας όμως προς το παρόν δεν δείχνει να μοιάζει ιδιαίτερα με την επικίνδυνη ασιατική πνευμονία.

    Το γεγονός ότι οι συγγενείς του ανθρώπου αυτού κινητοποιήθηκαν άμεσα, έστω και με τα συμπτώματα μιας απλής ίωσης, επειδή ο ασθενής είχε ταξιδέψει σε χώρα που θεωρείται εστία της επιδημίας, είναι πολύ θετικό σημάδι, εξηγεί η κυρία Γιαμμαρέλου, καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις η υπερβολική φροντίδα ή ανησυχία είναι πάντα θετική. Γνωρίζουμε, όπως λέει, ότι ο ιός αυτός με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνει να μεταδίδεται ιδιαίτερα εύκολα και μπορεί να εξαπλωθεί αστραπιαία και μόνο μέσω της ομιλίας από τα σταγονίδια του στόματος.

    Η κυρία Γιαμμαρέλου τονίζει ότι πολλές φορές ο πανικός είναι χειρότερος από την ίδια τη μόλυνση και εξηγεί ότι στο εξής θα έχουμε ενδεχομένως και πραγματικά κρούσματα της ασιατικής πνευμονίας στη χώρα μας. Γι' αυτό θα πρέπει τόσο οι υγειονομικές αρχές όσο και οι πολίτες να αντιμετωπίσουν το θέμα με ψυχραιμία χρησιμοποιώντας ως μοναδικό όπλο τους τη γνώση και το τι πρέπει να κάνουν σε ανάλογη περίπτωση.

    Κλειδί για την ανάσχεση της νόσου η έγκαιρη διάγνωση

    Από την πλευρά του ο υπεύθυνος του Κέντρου Επιδημιολογικής Παρατήρησης του ΚΕΕΛ κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό οι άνθρωποι που έχουν ταξιδέψει τον τελευταίο μήνα σε χώρες που θεωρούνται εστίες της επιδημίας και εμφανίσουν συμπτώματα όπως βήχας, δύσπνοια, πυρετός πάνω από 38 και γενικότερα συμπτώματα ίωσης να απευθύνονται το αργότερο δέκα ημέρες μετά την επιστροφή τους σε κάποιο μεγάλο δημόσιο νοσοκομείο, χωρίς όμως να το επισκέπτονται πριν πάρουν οδηγίες από το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων το οποίο καλείται να επιληφθεί του θέματος, καθώς οι χειρισμοί που πρέπει να γίνουν έχουν να κάνουν κυρίως με την απομόνωση του περιστατικού και όσων έχουν έρθει σε επαφή με τον ασθενή.

    Από την πλευρά τους, άλλοι επιστήμονες, υποστηρίζουν ότι πέραν από τον περιορισμό των ταξιδιών από Έλληνες προς χώρες που θεωρούνται εστίες της επιδημίας θα πρέπει να υπάρξει και μια φειδώ γενικότερα στα ταξίδια την περίοδο αυτή εκτός αν υπάρξει σοβαρός λόγος για να πραγματοποιηθούν.

    Την άποψη αυτή έχει εκφράσει ο κ. Γαργαλιάνος διευθυντής του Κέντρου Λοιμώξεων στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Αθήνας και φαίνεται ότι τη συμμερίζονται αρκετοί επιστήμονες οι οποίοι κάνουν λόγο για ''παγκοσμιοποίηση'' ακόμα και στους ιούς σημειώνοντας ότι ζούμε σε ένα μεγάλο παγκόσμιο χωρίο όπου στο μέλλον οι ιοί θα μεταδίδονται με μεγάλες ταχύτητες εξ αιτίας των αεροπορικών ταξιδιών. Βέβαια όσο οι ιοί αυτοί είναι γνωστοί και αφορούν τη γρίπη ή άλλα νοσήματα για τα οποία υπάρχουν εμβόλια και θεραπείες είναι λογικό να μην ανησυχούν κανέναν.

    Όμως όταν πρόκειται για νέους άγνωστους ιούς όπως ο ιός της επικίνδυνης πνευμονίας για τον οποίο οι επιστήμονες διεθνώς γνωρίζουν ελάχιστα και δηλώνουν απαισιόδοξοι για το εμβόλιο ή τη θεραπεία, θα πρέπει να υπάρχει διεθνής συναγερμός. Και αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι μια ''πρόβα τζενεράλε'' για μια ενδεχόμενη πανδημία του μέλλοντος.

    Ο θανατηφόρος ιός, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής το θάνατο 250 ατόμων παγκοσμίως, ενώ έχουν αναφερθεί περίπου 4.300 πιθανά κρούσματα, σε 27 χώρες.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 25 April 2003 - 21:08:23 UTC