Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-04-26

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το Αγιο Φως στην Αθήνα
  • [02] Αρνητικά τα αποτελέσματα για Ατυπη Πνευμονία
  • [03] Το Πάσχα των πολιτικών
  • [04] Κορυφώνεται η διέλευση Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα
  • [05] Φόρο τιμής στα θύματα του Τσέρνομπιλ
  • [06] Επίσημη επίσκεψη του Πούτιν στο Τατζικιστάν
  • [07] Πολύνεκρες εκρήξεις στη Βαγδάτη
  • [08] Διεθνής συναγερμός για την άτυπη πνευμονία

    [01] Το Αγιο Φως στην Αθήνα

    26/4/2003 7:21:00 μμ

    Φως ιλαρόν, φως εκ του ανεσπέρου φωτός μεταφέρθηκε για 13η χρονιά από τον Πανάγιο Τάφο στην Αθήνα. Το Αγιο Φως μετέφερε απο τον Πανάγιο Τάφο ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης Ειρηναίος, ενώ στην τελετή παραβρέθηκε ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Μαγκριώτη, ο οποίος συνοδευόταν από τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργο Ανωμερίτη και αντιπροσωπεία του Κοινοβουλίου. Η ελληνική αντιπροσωπεία παρέλαβε το Αγιο Φως για να το παραδώσει στις εκκλησίες της Αθήνας για την αναστάσιμη ακολουθία. Είχε προηγηθεί η λαμπρή, όσο και λατρευτική τελετή της Αφής στον Πανάγιο Τάφο, στην Ιερουσαλήμ. Το Αγιο Φως μετά την τελετή υποδοχής μεταφέρθηκε στον Ιερό ναό της Εξαρχείας του Παναγίου Τάφου στην Πλάκα και σε 21 ακόμη προορισμούς σε όλη τη χώρα.

    Η ειρήνη, η αγάπη και η συναδέλφωση είναι το μήνυμα της Αναστάσιμης ημέρας και σ' αυτές τις έννοιες αναφέρονται και τα μηνύματα των θρησκευτικών ηγετών.

    Στο μήνυμα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου κυρίαρχη είναι η ανάγκη για ειρήνη καθώς τονίζει ότι ''εν μέσω τόσων θανάτων και τόσης ακοής νέων βίαιων θανάτων ως παραδοξότατον ηχεί το της αναστάσεως άγγελμα".

    Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος στο μήνυμά του επισημαίνει ότι η Ανάσταση του Χριστού υπήρξε νίκη, όχι μόνο ενάντια στο θάνατό Του, αλλά γενικά πάνω στο θάνατο. Και τονίζει ότι για όλους τους ανθρώπους η Ανάσταση είναι μια ''ανόρθωσις φύσεως'', που ο Θεός παραχωρεί σε όλους.

    Ο αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος εκφράζει την ευχή "η παρουσία του Αναστάντος Χριστού να μας γεμίζει με ελπίδα και ειρήνη σε όποιες συνθήκες κι αν βρισκόμαστε και να αναστήσει την πληγωμένη αισιοδοξία μας για το μέλλον τού κόσμου

    [02] Αρνητικά τα αποτελέσματα για Ατυπη Πνευμονία

    26/4/2003 3:22:00 μμ

    Βγήκε από το Σισμανόγλειο νοσοκομείο ο ασθενής που νοσηλευόταν σε ειδικό θάλαμο προληπτικά για άτυπη πνευμονία. Οι εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε απέδειξαν ότι δεν έπασχε τελικά από τον ιό. Ο ασθενής είχε εμφανίσει βήχα και πυρετό μετά την επιστροφή του από το Ντουμπάϊ στις 18 Απριλίου. Τόσο ο υπουργός Υγείας όσο και ο πρόεδρος του νοσοκομείου είχαν εκφράσει την Παρασκευή την εκτίμηση ότι πιθανότατα δεν πρόκειται για κρούσμα του Σοβαρού Οξέως Πνευμονικού Συνδρόμου.

    Λήξη συναγερμού

    Εν τω μεταξύ, με ταχείς ρυθμούς συνεχίζεται η διερεύνηση του κινδύνου να πάσχουν από το σύνδρομο μέλη της οικογένειάς του.

    Όπως ανακοινώθηκε από το νοσοκομείο:

    Ο πατέρας είναι σε πολύ καλή γενική κατάσταση. Οι απλές ακτινογραφίες και η αξονική τομογραφία (ιγμόρεια &amp; πνεύμονες), στις οποίες υπεβλήθη, ήταν φυσιολογικές. Για αυτό, εκτιμήθηκε ότι δεν χρήζει νοσηλείας και του επετράπη να πάει στο σπίτι του, στο οποίο βρίσκεται υπό διαρκή παρακολούθηση και περιορισμό. Σε απεικονιστικό έλεγχο (ακτινογραφίες &amp; αξονική) υπεβλήθη και η μητέρα. Οι απλές ακτινογραφίες πνευμόνων ήταν φυσιολογικές. Επειδή, όμως, διαπιστώθηκαν δύο παθολογικές εστίες, στην αξονική τομογραφία, οι θεράποντες ιατροί έκριναν ότι χρήζει περαιτέρω επιδημιολογικής και εργαστηριακής διερεύνησης. Έτσι, παρά την πολύ καλή γενική της κατάσταση, παραμένει νοσηλευόμενη, με τα επιβαλλόμενα μέτρα πρόληψης. Η κλινική και εργαστηριακή εικόνα της κόρης του ζευγαριού είναι πολύ καλή. Υπεβλήθη σε αξονική τομογραφία, τα αποτελέσματα της οποίας είναι φυσιολογικά.

    [03] Το Πάσχα των πολιτικών

    26/4/2003 7:43:00 μμ

    Η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας θα βρεθεί στους στρατώνες για να γιορτάσει μαζί με τα στρατευμένα νιάτα της Ελλάδος την μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος θα επισκεφθεί στρατιωτικές μονάδες του νομού Εβρου.

    O πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης θα επισκεφθεί στις 10.30 το Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων στον Αυλώνα, στις 11.30 το Αρχηγείο του Στόλου στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας και στις 12.30 την Αεροπορική βάση Δεκέλειας.

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημιτης θα επισκεφθεί στρατιωτική μονάδα του Ν. Ηλείας όπου βρίσκεται από την Μ. Πέμπτη.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής θα επισκεφθεί την 123 Πτέρυγα Μάχης στο Τατόι.

    Η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα επισκεφθεί στις 12:30, την 123 Πτέρυγα Τεχνικής Εκπαίδευσης της Αεροπορίας στο Τατόι.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος θα επισκεφθεί στις 12.30, την 117η Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα.

    Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας θα επισκεφθεί στην Αρτα όπου βρίσκεται, το Κέντρο εκπαίδευσης Υγειονομικού.

    Ο υπουργός Υγείας Κώστας Στεφανής θα επισκεφθεί στις 11.00 το νοσοκομείο ΚΑΤ.

    [04] Κορυφώνεται η διέλευση Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα

    26/4/2003 6:06:00 μμ

    Αυξημένη ήταν το Μεγάλο Σάββατο η κίνηση από και προς τις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου. Μέχρι τις 5 το απόγευμα, 10.000 άτομα πέρασαν από τα τρία σημεία ελέγχου, του Λήδρα Πάλας, του Περγάμου και των Στροβιλιών. Περίπου 6000 Ελληνοκύπριοι πέρασαν στα κατεχόμενα, ενώ κατά 2.000 λιγότεροι ήταν οι Τουρκοκύπριοι που προτίμησαν να εισέλθουν στις ελεύθερες περιοχές.

    Από πολύ νωρίς, ουρές οχημάτων σχηματίσθηκαν στα οδοφράγματα.

    Οι δίοδοι για τους πεζούς άνοιξαν στις 9 το πρωί, ενώ τα πρώτα αυτοκίνητα πέρασαν στα κατεχόμενα μετά τις 11.

    Το σημείο ελέγχου στα Στροβίλια, άνοιξε σήμερα για πρώτη φορά.

    Περίπου 5000 πρόσφυγες, οι περισσότεροι με αυτοκίνητα, ανέμεναν από νωρίς το πρωί για να εξασφαλίσουν άδεια εισόδου, για να επισκεφθούν τα κατεχόμενα χωριά τους στο σημείο Περγάμου.

    Οι κατοχικές αρχές αύξησαν τα συνεργεία ελέγχου από 22 σε 30, ενώ οι Τουρκοκύπριοι περνούν στις ελεύθερες περιοχές από άλλη δίοδο, δυτικά του χωριού.

    Επιπλέον δημιουργήθηκαν από τις αρχές των βρετανικών βάσεων ειδικοί χώροι στάθμευσης.

    Η κυβέρνηση, μέσω των Ηνωμένων Εθνών, διαβουλεύεται για τη διάνοιξη και άλλων διόδων από και προς τα κατεχόμενα, στον Αγιο Δομέτιο, στην οδό Λήδρας, στον Αστρομερίτη και τη Δερύνεια.

    Πάσχα στην Αφάνεια 29 χρόνια μετά

    Στο χωριό τους προγραμματίζουν να γιορτάσουν τη Δευτέρα του Πάσχα οι Ελληνοκύπριοι της Αφάνειας, για πρώτη φορά ύστερα από 29 χρόνια.

    Εκπρόσωποι των κατοίκων της Αφάνειας, ενημέρωσαν την αστυνομία των βρετανικών βάσεων Δεκέλειας ότι θα πραγματοποιήσουν το μεσημέρι της Δευτέρας συνεστίαση στον περίβολο της εκκλησίας του Αγίου Αρτεμίου.

    Το αίτημα τους θα διαβιβασθεί στις κατοχικές αρχές

    Η συνεστίαση οργανώνεται με τη βοήθεια Τουρκοκυπρίων οι οποίοι ενημέρωσαν τις αρχές των Βρετανικών Βάσεων για τις ενέργειες που κάνουν προς τον σκοπό αυτό.

    Νωρίτερα, με πρωταρχικό στόχο τη διευκόλυνση της διέλευσης από και προς τα κατεχόμενα, πραγματοποιήθηκε στην περιοχή του Λήδρα Πάλας σύσκεψη στην οποία πήραν μέρος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυοστομίδης, ο αρχηγός Αστυνομίας Τάσος Παναγιώτου, ο Δήμαρχος Λευκωσίας Μιχάλακης Ζαμπέλας και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

    [05] Φόρο τιμής στα θύματα του Τσέρνομπιλ

    26/4/2003 7:24:00 μμ

    Εκατοντάδες Ουκρανοί συγκεντρώθηκαν, στο Κίεβο, με την ευκαιρία της 17ης επετείου από το φοβερό δυστύχημα στο πυρηνικό εργοστάσιο στο Τσέρνομπιλ, από το ραδιενεργό νέφος, του οποίου μολύνθηκαν τα τρία τέταρτα της Ευρώπης. Επίσης με αναμμένα κεριά, χιλιάδες πολίτες απέτισαν φόρο τιμής στα χιλιάδες μέλη των συνεργείων διάσωσης που περιέσωσαν τότε ότι μπορούσε να περισωθεί, μετά την έκρηξη στον τέταρτο πυρηνικό αντιδραστήρα του εργοστασίου στη βόρεια Ουκρανία, με αυτοθυσία και σε πάμπολλες περιπτώσεις χάνοντας τη ζωή τους. Η έκρηξη στόν τέταρτο πυρηνικό αντιδραστήρα, έγινε στίς 26 Απριλίου του 1986, καί η ραδιενέργεια που εκλύθηκε γιά περίπου δέκα μέρες στήν ατμόσφαιρα, ηταν σέ ενταση, ιση μέ τουλάχιστον 200 ατομικές βόμβες. Οι νεκροί άμεσα μετά το δυστύχημα και μεταγενέστερα από συναφείς με τη ραδιενεργή μόλυνση ασθένειες υπολογίζονται μεταξύ 15 και 30 χιλιάδων, μόνο στην Ουκρανία.

    [06] Επίσημη επίσκεψη του Πούτιν στο Τατζικιστάν

    26/4/2003 4:25:00 μμ

    Στο Τατζικιστάν βρίσκεται ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν για επίσημες συνομιλίες με τον ομόλογό του Εμομάλι Ραχμάνοφ. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν οι δύο άνδρες πρόκειται να συζητήσουν για προγράμματα οικονομικής συνεργασίας, όπως αυτό της παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας, καθώς κα θέματα διμερούς και περιφερειακής ασφάλειας, αφού η Ρωσία και το Τατζικιστάν ανήκουν στην Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ). Την Κυριακή οι συνομιλίες κορυφής Ρωσίας-Τατζικιστάν θα διευρυνθούν, με τη συμμετοχή των προέδρων του Καζακστάν, της Λεκορωσίας και του Κιργιστάν. Τα πέντε αυτά κράτη στη βάση της μεταξύ τους Τελωνειακής Ένωσης μετά το 1995 έχουν συγκροτήσει -μετά από το τέλος του 2000- την ''Οικονομική Ευρασιατική Ένωση''. Τέλος τη Δευτέρα με τη συμμετοχή όλων των ανωτέρω αλλά και του πρόεδρου της Αρμενίας, Ρομπερτ Κοτσαριάν, θα φιλοξενηθεί στα περίχωρα της Ντουσάνμπε η σύνοδος κορυφής του ''Συμφώνου για τη Συλλογική Ασφάλεια'', η οποία ιδρύθηκε το 1992. Βασικό θέμα αυτής της συνόδου θα είναι ο περιφερειακός αντιτρομοκρατικός αγώνας.

    [07] Πολύνεκρες εκρήξεις στη Βαγδάτη

    26/4/2003 6:16:00 μμ

    Δώδεκα νεκροί και περίπου 40 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός, σύμφωνα με στοιχεία του νοσοκομείου της νότιας Βαγδάτης, όπου διακομίστηκαν τα θύματα από τις σφοδρές αλλεπάλληλες εκρήξεις που σημειώθηκαν το πρωί του Σαββάτου σε αποθήκη οπλισμού. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες τα όπλα και τα πυρομαχικά εξερράγησαν παραμένουν ασαφείς. Η αμερικανική κεντρική στρατιωτική διοίκηση, που εδρεύει στο Κατάρ, ανακοίνωσε ότι δυνάμεις της στην περιοχή δέχτηκαν επίθεση. Υπάρχει όμως και η εκδοχή ότι ενώ οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις έκαναν στην αποθήκη αυτή ελεγχόμενες εκρήξεις, για κάποιο αδιευκρίνιστο προς το παρόν λόγο να εξερράγησαν και πολλά άλλα πολεμοφόδια, με αποτέλεσμα πολλούς θανάτους και τραυματισμούς στη γειτονική κατοικημένη περιοχή. Ιατρικές και στρατιωτικές πηγές εκτιμούν ότι θα παρέλθουν ώρες για να γίνει ένας νεότερος ακριβής απολογισμός των θυμάτων. Μετά τις εκρήξεις περίπου 300 κάτοικοι της Ζαφαρανίγια οργάνωσαν αντιμαερικανική διαμαρτυρία και φώναζαν φιλοϊσλαμικά συνθήματα.

    [08] Διεθνής συναγερμός για την άτυπη πνευμονία

    26/4/2003 5:57:00 μμ

    Δέσμη μέτρων για τον περιορισμό των κρουσμάτων άτυπης πνευμονίας, αποφάσισαν από την πρωτεύουσα Κουάλα Λαμπούρ της Μαλαισίας όπου βρέθηκαν οι υπουργοί Υγείας ασιατικών χωρών. Σύμφωνα με αυτά, προβλέπεται, ο αυστηρός προ ταξιδιωτικός έλεγχος ταξιδιωτών σε λιμάνια και αεροδρόμια. Την ίδια ώρα, ο αριθμός των θανατηφόρων κρουσμάτων αυξάνεται συνεχώς. Στο Χονγκ Κονγκ ανακοινώθηκαν άλλοι έξι θάνατοι από τον ιό, ενώ στην Κίνα έχουν καταγραφεί 154 νέα κρούσματα. Σκεπτικισμό και δυσαρέσκεια ενάντι του Πεκίνο, εκφράζει η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται η κατάσταση. Την παραίτηση του, υπέβαλε, ο υπουργός Υγείας της Κίνας Ζανγκ Γουενκάνγκ. Τη θέση του αναλαμβάνει η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γου Γι.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 26 April 2003 - 17:08:35 UTC