Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-04-27

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αγιο Πάσχα!
  • [02] Βομβιστική επίθεση στο αεροδρόμιο της Τζακάρτα
  • [03] Προεδρικές εκλογές στην Αργεντινή
  • [04] Βρέθηκαν ''ύποπτες'' χημικές ουσίες στο βόρειο Ιράκ
  • [05] Αμερικανοί αφοπλίζουν Κούρδους αντάρτες στη Μοσούλη
  • [06] Βρέθηκαν έγγραφα για συνεργασία Σαντάμ-''Αλ Κάιντα''
  • [07] Ανεξέλεγκτες οι διαστάσεις της άτυπης πνευμονίας
  • [08] Η συγγραφέας του Χ. Πότερ πλουσιότερη από τη βασίλισσα Ελισάβετ

    [01] Αγιο Πάσχα!

    27/4/2003 9:19:00 πμ

    Το Αγιο Πάσχα γιορτάζουν σήμερα οι ανά τον κόσμο χριστιανοί ορθόδοξοι. Το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης του Θεανθρώπου εψάλη τα μεσάνυχτα σε όλες τις εκκλησίες της χώρας. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο Πασχαλινό μήνυμά του λέει ότι ''παραδοξότατον ηχεί το της Αναστάσεως άγγελμα εν μέσω τόσων θανάτων και τόσης ακοής νέων βιαίων θανάτων. Πολλοί κατέστρεψαν ευημερούσας αυτοκρατορίας όταν επιχείρησαν να αυξήσουν αυτάς'', προστίθεται στο μήνυμα του κ. Βαρθολομαίου. Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδας κ. Χριστόδουλος υπογραμμίζει ότι ''μας λείπει η χριστιανική ζωή και συνείδηση καθώς το φετινό Πάσχα σημαδεύεται από την εγκαθίδρυση μιας νέας τάξης πραγμάτων. Η Ανάσταση όμως του Χριστού ενδυναμώνει την ελπίδα μας και εγγυάται τη ζωή μας''.

    Με τιμές αρχηγού κράτους έφθασε λίγο πριν τις 8 το βράδυ του Μ. Σαββάτου, αεροπορικώς στην Αθήνα το Αγιο Φως, η τελετή Αφής του οποίου, έγινε νωρίτερα στα Ιεροσόλυμα.

    Στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" πραγματοποιήθηκε τελετή και ακολούθως το Αγιο Φως μεταφέρθηκε στην Εξαρχία του Παναγίου Τάφου στην Πλάκα απ' όπου εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου το μοίρασε σε όλους τους ναούς της Αθήνας.

    Με ειδικές πτήσεις της Ολυμπιακής Αεροπορίας και με ελικόπτερα το Αγιο Φως μεταφέρθηκε σε όλες τις περιοχές της χώρας, καθώς και στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου όπου μεταλαμπαδεύτηκε στους χιλιάδες πιστούς που παρακολούθησαν την Ανάσταση.

    [02] Βομβιστική επίθεση στο αεροδρόμιο της Τζακάρτα

    27/4/2003 9:15:00 πμ

    Φωτό Αρχείου

    Βόμβα εξερράγη σήμερα το πρωί μέσα στο διεθνές αεροδρόμιο της Τζακάρτας, στην Ινδονησία, κοντά σε εστιατόριο της αλυσίδας φαστ-φουντ KFC, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 11 άνθρωποι. Οι αστυνομικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι η έκρηξη οφειλόταν σε βόμβα μικρής ισχύος και σημειώθηκε στον τερματικό σταθμό των εσωτερικών πτήσεων του αεροδρομίου. Από τους τραυματίες μόνο μία έφηβη νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση.

    [03] Προεδρικές εκλογές στην Αργεντινή

    27/4/2003 9:33:00 πμ

    Περισσότεροι από 25 εκατομμύρια Αργεντινοί προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για να εκλέξουν το νέο πρόεδρο της χώρας, μετά από μια προεκλογική εκστρατεία που τη χαρακτήρισε η μονοτονία και η αναποφασιστικότητα και με πέντε υποψήφιους που μπορούν να ελπίζουν πως θα φτάσουν στο δεύτερο γύρο. Μόνο ένα πράγμα είναι σίγουρο: ότι οι Αργεντινοί θα ξαναψηφίσουν σε τρεις εβδομάδες για να εκλέξουν τον διάδοχο του απερχόμενου προέδρου Εντουάρντο Ντουάλντε.

    Ολα θα κριθούν στον δεύτερο γύρο

    Για να εκλεγεί ένας υποψήφιος από τον πρώτο γύρο πρέπει να συγκεντρώσει ποσοστό 45% ή 40%, αλλά η διαφορά του με τον δεύτερο υποψήφιο να είναι δέκα ποσοστιαίες μονάδες.

    Σύμφωνα με σφυγμομετρήσεις κανείς από τους πέντε υποψήφιους δεν συγκεντρώνει ποσοστό 25%, στην καλύτερη περίπτωση.

    Τις θέσεις για το δεύτερο γύρο θα διεκδικήσουν ο πρώην πρόεδρος της χώρας Κάρλος Μένεμ, ο κυβερνήτης της Σάντα Κρουζ (νότια Αργεντινή) Νέστορ Κίρσνερ και ο φιλελεύθερος οικονομολόγος Ρικάρντο Λόπεζ Μέρφι.

    Ο Αντόλφο Ροντρίγκεζ Σάα, πρώην πρόεδρος της Αργεντινής εκλεγμένος από το Κογκρέσο και η Ελίσα Κάριο ακολουθούν με αρκετή διαφορά στις δημοσκοπήσεις, όμως κανείς δεν πρέπει να αποκλείει την έκπληξη αφού το ποσοστό των αναποφάσιστων φτάνει το 20%.

    Οι ψηφοφόροι της μεσαίας τάξης, στους οποίους έστρεψαν το ενδιαφέρον τους οι υποψήφιοι, είναι εκείνοι που μέχρι τελευταία στιγμή δήλωναν πως δεν έχουν αποφασίσει ποιόν θα ψηφίσουν.

    Οι σημερινές προεδρικές εκλογές σηματοδοτούν το κλείσιμο της παρένθεσης που άνοιξε με την εκλογή του Ντουάλντε από το Κογκρέσο όταν στην Αργεντινή επικρατούσε χάος μετά την παραίτηση τον Δεκέμβριο του 2001 του τότε προέδρου Φερνάντο Ντε λα Ρούα.

    Σηματοδοτούν επίσης και το τέλος εποχής για τα δύο μεγάλα κόμματα, το Κόμμα της Δικαιοσύνης (περονιστές) και της Ριζοσπαστικής Ενωσης Πολιτών (σοσιαλδημοκράτες) που κυριαρχούσαν στην πολιτική ζωή της χώρας για περισσότερο από μισό αιώνα.

    [04] Βρέθηκαν ''ύποπτες'' χημικές ουσίες στο βόρειο Ιράκ

    27/4/2003 10:17:00 πμ

    Αμερικανοί στρατιωτικοί που αναζητούν στοιχεία, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανακάλυψη χημικών όπλων στο βόρειο Ιράκ, εντόπισαν βαρέλια που περιέχουν ''ύποπτα'' προϊόντα αδιευκρίνιστης φύσης, ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου το Πεντάγωνο. ''Βρέθηκαν ύποπτα βαρέλια'' είπε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας, Μέγκαν Φοξ, προσθέτοντας ότι ένα κινητό εργαστήριο πραγματοποιεί ήδη αναλύσεις των χημικών αυτών προκειμένου να διαπιστωθεί περί τίνος πρόκειται, ενώ προβλέπεται ότι θα γίνουν και άλλες εξετάσεις. Σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι ABC, οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις εντόπισαν την Παρασκευή 14 βαρέλια στα ανατολικά της πόλης Μπαϊτζί, που απέχει περίπου 200 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Βαγδάτης. Εκεί κοντά βρέθηκαν περίπου δέκα πύραυλοι και 150 μάσκες αερίων. Οι πρώτες αναλύσεις που έγιναν σε ένα από τα βαρέλια αποκάλυψαν την παρουσία τριών χημικών ουσιών, κυρίως ενός νευροτοξικού παράγοντα.

    [05] Αμερικανοί αφοπλίζουν Κούρδους αντάρτες στη Μοσούλη

    27/4/2003 10:05:00 πμ

    Επιχείρηση αφοπλισμού των Κούρδων μαχητών στη Μοσούλη πραγματοποίησαν οι Αμερικανοί στρατιώτες, με την κάλυψη ελικοπτέρων, αν και υπήρξε μικρή ένταση μεταξύ Αμερικανών και Κούρδων. Οι αμερικανικές δυνάμεις ζήτησαν από τους Κούρδους μαχητές του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος, που είχαν στήσει τρία οδοφράγματα στην πόλη να φύγουν από τις θέσεις τους. Στην αρχή οι Κούρδοι αρνήθηκαν, αλλά τελικά αποχώρησαν. Προς στιγμής απειλήθηκε κλιμάκωση της έντασης, όταν δεκάδες άλλοι μαχητές κινήθηκαν προς ένα οδόφραγμα για να ενισχύσουν τους Κούρδους που βρίσκονταν εκεί. Ωστόσο υποχρεώθηκαν να φύγουν όταν ένα αμερικανικό ελικόπτερο άρχισε να κάνει χαμηλή πτήση στην περιοχή.

    Στη Μοσούλη μεταφέρθηκαν αυτή την εβδομάδα χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες και κύριο μέλημά τους είναι ο αφοπλισμός των Κούρδων μαχητών ή η εκδίωξή τους από την πόλη, ώστε να εκτονωθεί η ένταση στις σχέσεις των Κούρδων με τους Σουνίτες.

    ''Πρόθεσή μας είναι να τούς αφοπλίσουμε. Δεν θέλω αντιπαράθεση. Θα προτιμούσα να παραδόσουν τα όπλα τους κατόπιν συζήτησης'', δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Κρις Χόλντερν, της 101ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας του Στρατού. ''Ωστόσο δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω. Θέλουμε θα φύγουν οι Πεσμεργά'', πρόσθεσε.

    Ο αρχηγός του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος, Μασούντ Μπαρζανί δήλωσε ότι από τη στιγμή που θα σχηματισθεί προσωρινή κυβέρνηση στο Ιράκ δεν υπάρχει λόγος παραμονής των αμερικανικών δυνάμεων στη χώρα. Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Αραμπίγια, ο Κούρδος ηγέτης ανέφερε ότι έχει συζητήσει με τον επικεφαλής της πολιτικής διοίκησης που διόρισαν οι ΗΠΑ, τον απόστρατο στρατηγό Τζέι Γκάρνερ, τη σύγκληση διευρυμένης σύσκεψης εκπροσώπων της ιρακινής αντιπολίτευσης, στη Βαγδάτη, στην οποία θα κληθούν όλα τα κόμματα, οι δυνάμεις και οι προσωπικότητες της χώρας.

    ''Η εθνική προσωρινή κυβέρνηση του Ιράκ θα σχηματιστεί από αυτές τις συναντήσεις και θα ανοίξει το δρόμο για τη διενέργεια γενικών εκλογών'', δήλωσε ο Μασούντ Μπαρζανί. Πρόσθεσε εξάλλου ότι οι Κούρδοι δεν θεωρούν κατοχική την αμερικανική δύναμη που έχει αναπτυχθεί στο Ιράκ.

    [06] Βρέθηκαν έγγραφα για συνεργασία Σαντάμ-''Αλ Κάιντα''

    27/4/2003 9:29:00 πμ

    Εγγραφα των ιρακινών μυστικών υπηρεσιών που βρέθηκαν στη Βαγδάτη παρέχουν τις πρώτες ''προφανείς αποδείξεις'' για τους δεσμούς του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν με την οργάνωση "Αλ Κάιντα" του Οσάμα μπιν Λάντεν, γράφει σε σημερινό δημοσίευμα της η βρετανική εφημερίδα ''Σάντεϊ Τέλεγκραφ''. Σύμφωνα με την εφημερίδα, που υποστηρίζει ότι βρήκε το Σάββατο τα έγγραφα αυτά μέσα στο κτήριο του γενικού επιτελείου των μυστικών υπηρεσιών που είχε βομβαρδιστεί από την αμερικανική αεροπορία, ένας ειδικός απεσταλμένος της "Αλ Κάιντα" προσκλήθηκε μυστικά στη Βαγδάτη τον Μάρτιο του 1998.

    Ο σκοπός της επίσκεψης του ήταν να σφυρηλατηθεί μια σχέση ανάμεσα στις ιρακινές μυστικές υπηρεσίες και στην "Αλ Κάιντα", ''στη βάση του κοινού μίσους για τις Ηνωμένες Πολιτείες'', διευκρινίζει η εφημερίδα.

    Η συνάντηση κατέληξε στην πιθανότητα να επισκεφθεί ο Μπιν Λάντεν τη Βαγδάτη, όμως τα έγγραφα δεν αναφέρουν εάν πραγματοποιήθηκε ποτέ η επίσκεψη αυτή.

    Ενα από τα έγγραφα κάνει λόγο για ένα σχέδιο μετάβασης στο Ιράκ ενός εκπροσώπου της "Αλ Κάιντα" από το Σουδάν. Το όνομα του ανθρώπου αυτού δεν αναφέρεται, σε συνοδευτική επιστολή όμως χαρακτηρίζεται έμπιστος του Μπιν Λάντεν που θα μετέφερε ένα μήνυμα του στις ιρακινές αρχές.

    [07] Ανεξέλεγκτες οι διαστάσεις της άτυπης πνευμονίας

    27/4/2003 9:44:00 πμ

    Επίσημη ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που εξέδωσε το Σάββατο, αναφέρει ότι το Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο έχει προκαλέσει το θάνατο σε 274 άτομα, ενώ έχουν προσβληθεί 4.650. Ωστόσο τα επίσημα στοιχεία ξεπερνιούνται συνεχώς, καθώς τα θύματα αυξάνονται ολοένα. Οι υπουργοί των χωρών της Ν.Α. Ασίας αποφάσισαν υποχρεωτική υποβολή σε αυστηρό ιατρικό έλεγχο όλων όσοι προτίθενται να ταξιδέψουν από αέρος ή θαλάσσης, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της επιδημίας.

    Αυξάνονται συνεχώς τα θανατηφόρα κρούσματα

    Στην Κίνα ανακοινώθηκαν το Σάββατο 154 νέα κρούσματα και 7 θάνατοι, ενώ χιλιάδες άτομα έχουν τεθεί σε καραντίνα. Οι αρχές του Πεκίνου διέταξαν το κλείσιμο των θεάτρων, των χορευτικών κέντρων και άλλων χώρων ψυχαγωγίας σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού που προκαλεί την άτυπη πνευμονία. Στο Χονγκ Κονγκ, άλλοι 6 θάνατοι ανέβασαν το συνολικό απολογισμό σε 121 νεκρούς και πάνω από 1500 προσβληθέντες. Στην Ταϊβάν, ένας 56χρονος άνδρας πέθανε στην Ταϊπέι, το πρώτο θύμα της ασθένειας αυτής στο νησί. Μέχρι και το απόγευμα του Σαββάτου, στην Ταϊβάν είχαν καταγραφεί 55 πιθανά κρούσματα της άτυπης πνευμονίας και άλλες 72 ύποπτες περιπτώσεις ασθενών. Στον Καναδά, άλλος ένας πολίτης έχασε τη ζωή του εξαιτίας του συνδρόμου SARS. Πρόκειται για το 20ο θύματα της άτυπης πνευμονίας στον Καναδά. Οπως ανακοινώθηκε από τις υγειονομικές αρχές του Τορόντο, ο νεκρός είναι ένας 77χρονος άνδρας. Στην Ιταλία, τρία άτομα τέθηκαν υπό στενή ιατρική παρακολούθηση, καθώς έχουν παρουσιάσει συμπτώματα της άτυπης πνευμονίας, όπως έγινε γνωστό από νοσοκομειακή πηγή. Η ιταλική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι στη χώρα έχουν διαπιστωθεί μέχρι τώρα τέσσερα κρούσματα της άτυπης πνευμονίας, που αντιμετωπίστηκαν αποτελεσματικά. Στο Αζερμπαϊτζάν, πέντε άνθρωποι έχουν τεθεί κάτω από αυστηρή ιατρική παρακολούθηση σε νοσοκομείο, καθώς υπάρχουν υποψίες ότι μπορεί να έχουν προσβληθεί από άτυπη πνευμονία. Μεταξύ αυτών είναι ένα άτομο που επέστρεψε πρόσφατα από την Κίνα. Για τους άλλους δεν έγινε γνωστό κανένα στοιχείο. Το υπουργείο Υγείας του Αζερμπαϊτζάν έχει προειδοποιήσει τους πολίτες ότι δεν πρέπει να επισκέπτονται αρκετά μέρη στη νοτιοανατολική Ασία και στα σύνορα της χώρας έχουν ληφθεί ειδικά μέτρα προστασίας.

    [08] Η συγγραφέας του Χ. Πότερ πλουσιότερη από τη βασίλισσα Ελισάβετ

    27/4/2003 9:57:00 πμ

    H Τζ. Κ. Ρόουλινγκ

    Ο μικρός μάγος Χάρι Πότερ εκτόξευσε τη δημιουργό του, Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, μπροστά από τη βασίλισσα Ελισάβετ στον κατάλογο των πλουσιότερων Βρετανών που δημοσιεύεται στην εφημερίδα "Σάντεϊ Τάιμς". Εχοντας περιουσία που αγγίζει τα 280 εκατομμύρια λίρες (περίπου 445 εκατομμύρια ευρώ) η συγγραφέας, που έγραψε το πρώτο της βιβλίο με ήρωα τον Χάρι Πότερ την εποχή που ζούσε με ένα εβδομαδιαίο επίδομα 70 λιρών από την πρόνοια, βρίσκεται σήμερα στην 122η θέση του καταλόγου.

    Τα 150 εκατομμύρια της περιουσίας της προέρχονται από τις πωλήσεις των βιβλίων και τα υπόλοιπα από τα δικαιώματα για τις κινηματογραφικές ταινίες.

    Το πέμπτο βιβλίο της σειράς αναμένεται να εκδοθεί το καλοκαίρι.

    Πρώτος, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, είναι ο Δούκας του Γουέστμινστερ που διαθέτει ακίνητα στο κέντρο του Λονδίνου και η περιουσία του φτάνει τα 4,9 δισεκατομμύρια λίρες.

    Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει ο Χανς Ράουζινγκ, εφευρέτης του χαρτονένιου κουτιού γάλακτος, με 4,8 δισεκατομμύρια και στην τρίτη το "αφεντικό" της Φόρμουλα 1, Μπέρνι Εκλεστον.

    Η βασίλισσα Ελισάβετ, με περιουσία 250 εκατομμυρίων λιρών, κατατάσσεται στην 133η θέση.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 27 April 2003 - 9:06:48 UTC