Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-04-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Κορακοχώρι Ηλείας
  • [02] Νέα βήματα για λύση στην Κύπρο, υπόσχεται ο Τούρκος ΥΠΕΞ
  • [03] Αιματηρή συμπλοκή σε καφενείο των Εξαρχείων
  • [04] Τον δρόμο της επιστροφής πήρε ο γιος του τέως
  • [05] Στη σκιά επεισοδίων οι εκλογές στην Υεμένη
  • [06] Τραγικό ατύχημα στην Ισπανία
  • [07] Στο Κατάρ ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας
  • [08] Σε εξέλιξη οι συνομιλίες για πολιτική λύση στο Ιράκ
  • [09] Μπλερ: Δεν θα χορηγήσουμε άσυλο στον Τάρεκ Αζίζ
  • [10] Τρία δισ. δολλάρια ετησίως χρειάζονται για την ανοικοδόμηση
  • [11] Νέες 'ελπίδες' των ΗΠΑ για εντοπισμό χημικών όπλων
  • [12] Λήγει ο χρόνος υποβολής φορολογικών δηλώσεων

    [01] Επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Κορακοχώρι Ηλείας

    28/4/2003 6:29:00 μμ

    Το χωριό του παππού του, το Κορακοχώρι του Νομού Ηλείας, επισκέφθηκε, το πρωί της Δευτέρας του Πάσχα, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, συνοδευόμενος από τη σύζυγο του Δάφνη. Ο Πρωθυπουργός κάθισε για αρκετή ώρα στο καφενείο του χωριού και συνομίλησε με τους κατοίκους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το χωριό αλλά και η γύρω περιοχή, του Αγίου Ανδρέα και του Κατάκολου. Μάλιστα ο κ. Σημίτης πρότεινε λύσεις για ορισμένα απ' αυτά, όπως το νερό, την πρόσβαση στη θάλασσα και την τουριστική ανάπτυξη. Τους ανακοίνωσε επίσης την προκήρυξη του διαγωνισμού για το έργο του αεροδρομίου της Ανδραβίδας.

    Ο Πρωθυπουργός αφού ευχήθηκε χρόνια πολλά, εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στο χωριό, μίλησε για τον παππού του, ο οποίος ήταν γιατρός στο χωριό και ανέφερε πως το σπίτι του, που χρονολογείται από το 1880 ξαναφτιάχτηκε και έτσι θα είναι πιο εύκολο να επισκέπτεται συχνότερα το χωριό.

    Σε ερώτηση κατοίκου, αν το χωριό με αυτή την ησυχία και γαλήνη και με το τόσο όμορφο τοπίο προσφέρεται για σημαντικές αποφάσεις, ο Πρωθυπουργός είπε: "τις μεγάλες αποφάσεις μπορούμε να τις παίρνουμε παντού. Εδώ, ο τόπος προσφέρεται, πράγματι, για να σκεφτόμαστε - όπως σωστά το είπατε - για να παίρνουμε δυνάμεις, γιατί το τοπίο είναι πάρα πολύ ωραίο. Θα έλεγα ότι ο τόπος εδώ είναι ευλογημένος. Η γη είναι πολύ εύφορη. Το Κορακοχώρι μάλιστα, χάρη στο κρασί που παράγεται εδώ στο κτήμα Μερκούρη, έγινε πανευρωπαϊκά γνωστό".

    Η συζήτηση, στη συνέχεια στράφηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κορακοχώρι και η γύρω περιοχή (το νερό, το δίκτυο ύδρευσης, η αποχέτευση στο Κατάκολο, η μαρίνα).

    Οι κάτοικοι του χωριού του μίλησαν ακόμη για το Κάστρο της περιοχής και ο Πρωθυπουργός τους είπε ότι έχει ήδη εκπονηθεί ειδικό πρόγραμμα για όλα τα κάστρα στη χώρα, για την αναστήλωση και συντήρησή τους. Αναφερόμενος στην ανάπλαση της γύρω περιοχής, ο Πρωθυπουργός μίλησε για την ανάγκη χάραξης δρόμων περιπάτου, γιατί το τοπίο προσφέρεται, όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Αναφερόμενος στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, είπε πως οι σχετικές μελέτες ολοκληρώθηκαν και αναμένεται συντομότατα η προκήρυξη του έργου, "όλη η παραλία του Νομού Ηλείας είναι αξιοποιήσιμη, προσφέρει μεγάλες δυνατότητες. Αλλά η ανάπτυξη δεν έρχεται από μόνη της, εξαρτάται πάνω από όλα από μας, από εσάς εδώ από της κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Πρέπει να προσεχθούν ιδιαίτερα η προστασία του περιβάλλοντος, η υγειονομική ταφή απορριμμάτων, ο περιβάλλον χώρος των θερμοκηπίων. Η φύση πρέπει να διατηρείται, γιατί διαφορετικά εκδικείται" τόνισε ο κ. Σημίτης.

    Ο πρωθυπουργός και η σύζυγός του Δάφνη Σημίτη πριν αναχωρήσουν από το Κορακοχώρι, επισκέφθηκαν την εκκλησία του χωριού, τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου.

    [02] Νέα βήματα για λύση στην Κύπρο, υπόσχεται ο Τούρκος ΥΠΕΞ

    28/4/2003 5:21:00 μμ

    Η Τουρκία δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών δεσμεύτηκε τη Δευτέρα να καταβάλει προσπάθειες για την επανέναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών για την Κύπρο. ''Θα κάνουμε νέα βήματα...Θέλουμε μια μόνιμη λύση στην Κύπρο και εργαζόμαστε γι' αυτό'', δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην τουρκική εφημερίδα ''Τζουμχουριέτ''. Η δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών έρχεται μόλις λίγες ημέρες μετά το ''άνοιγμα της πράσινης γραμμής'', έπειτα από περίπου τριάντα χρόνια, γεγονός που επέτρεψε σε χιλιάδες Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους να βρεθούν πάλι μαζί. Ωστόσο, ο ίδιος δεν διευκρινίζει τί μέτρα ενδέχεται να ληφθούν ή πότε μπορεί να ανακοινωθούν. Ο Γκιούλ προσθέτει στη συνέντευξή του ότι δεν μπορεί να δει ως ευεργετικό το σημερινό status quo στην Κύπρο. "Δεν βλέπουμε την απουσία μιας συμφωνίας ως λύση" καταλήγει ο κ. Γκιούλ.

    [03] Αιματηρή συμπλοκή σε καφενείο των Εξαρχείων

    28/4/2003 4:53:00 μμ

    Αγρια συμπλοκή μεταξύ άνδρών Αλβανικής υπηκοότητας, με ένα νεκρό, έγινε στη μία μετά το μεσημέρι μέσα στο φοιτητικό καφενείο στην οδό Σολωμού 5, στα Εξάρχεια. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία που συνέλεξε η Ασφάλεια, στο καφενείο καθόταν μια παρέα τριών Αλβανών, όταν εμφανίστηκαν δύο άλλοι κάθισαν μαζί τους και άρχισαν να συνομιλούν έντονα. Κατόπιν ακολούθησε συμπλοκή με γροθιές. Κατά τη διάρκεια της ένας από τους άνδρες τράβηξε πιστόλι και πυροβόλησε εναντίον της αντίπαλης παρέας με αποτέλεσμα να τραυματίσει θανάσιμα έναν ομοεθνή του. Στη συνέχεια όλοι οι συμπλεκόμενοι εγκατέλειψαν το νεκρό και διέφυγαν τρέχοντας. Τα στοιχεία του θύματος δεν έχουν ακόμη εξακριβωθεί. Έρευνες διεξάγονται από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά ζωής της Ασφάλειας Αττικής.

    [04] Τον δρόμο της επιστροφής πήρε ο γιος του τέως

    28/4/2003 4:36:00 μμ

    Για το Λονδίνο αναχωρεί την Τρίτη η τέως βασιλική οικογένεια, ολοκληρώνοντας την παραμονή της στα Γιάννενα. Τη Δευτέρα αναχώρησε απο τη Θεσσαλονίκη για τη Βιέννη ο πρωτότοκος γιός του τέως βασιλιά, Παύλος. Σε δηλώσεις του στα Γιάννενα, Κωνσταντίνος Ντεγκρέτσια είπε οτι σε περίπου τρείς εβδομάδες θα επιστρέψει οικογενειακώς στην Ελλάδα, αφήνοντας να εννοηθεί οτι πιθανότατα θα γιορτάσει στη χώρα μας την ονομαστική του εορτή.

    Η τέως βασιλική οικογένεια είχε φτάσει στην Ελλάδα, χρησιμοποιώντας και αυτή τη φορά το επώνυμο Ντεγκρέτσια. Ο Παύλος Ντεγκρέτσια, στο αεροδρόμιο "Μακεδονία", μιλώντας στους δημοσιογράφους επισήμανε ότι φεύγει από τη χώρα με άριστες εντυπώσεις, τονίζοντας ότι αυτός και η οικογένειά του πέρασαν μοναδικές στιγμές στα Ιωάννινα, όπου γιόρτασαν το Πάσχα.

    Ωστόσο κατά την αναχώρησή του δεν έλειψαν και τα απρόοπτα, όταν ένας άντρας που ήταν στο αεροδρόμιο του φώναξε "να φύγει από την Ελλάδα και να μην ξαναγυρίσει".

    Στο μεταξύ ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος με τη σύζυγο του και το γιο τους Νικόλαο, αναχώρησαν το μεσημέρι της Δευτέρας από τα Ιωάννινα για τα Μετέωρα, ενώ την Τρίτη αναμένεται να αναχωρήσουν από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης.

    [05] Στη σκιά επεισοδίων οι εκλογές στην Υεμένη

    28/4/2003 5:01:00 μμ

    Συγκρούσεις μεταξύ οπαδών των αντιπάλων υποψηφίων, που είχαν ως συνέπεια να χάσει τη ζωή του ένας άνθρωπος και 14 να τραυματισθούν, σκίασαν τις κοινοβουλευτικές εκλογές που έγιναν την Κυριακή στην Υεμένη. Συγκρούσεις αναφέρθηκαν σε αρκετά εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα, όπου στήθηκαν κάλπες για τρίτη φορά από το 1990. Ο Μοχάμαντ Αμπντάλα αλ-Σαγιάνι, της Ανώτατης Επιτροπής Εκλογών, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι συγκρούσεις ξέσπασαν όταν κάποια άτομα άρχισαν να πυροβολούν με στόχο "να εκφοβίσουν τους εκλογείς και να παρεμποδίσουν την ψηφοφορία".

    Αν και ο Μοχάμαντ Αμπντάλα αλ-Σαγιάνι δεν έκανε λόγο για θύματα, αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι ένας ψηφοφόρος σκοτώθηκε στη διάρκεια συγκρούσεων στην επαρχία Αμράν, 50 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας.

    Αλλοι 14 άνθρωποι τραυματίσθηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών του κυβερνώντος κόμματος και του ισλαμικού κόμματος της αντιπολίτευσης, στις επαρχίες Ταίζ και Νταμάρ.

    Ο πρόεδρος της Υεμένης, Αλί Αμπντάλα Σάλεχ είχε καλέσει χθες τους ηγέτες των άλλων αραβικών κρατών να "πάρουν το μάθημα" από τα όσα έγιναν στο Ιράκ και να προωθήσουν δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στις χώρες τους.

    Οι κάλπες έκλεισαν στις 6 χθες το απόγευμα, αλλά σε ορισμένα εκλογικά τμήματα δόθηκε παράταση δύο ωρών καθώς πολλοί εκλογείς προσήλθαν να ψηφίσουν την τελευταία στιγμή. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν σε λίγες ώρες.

    [06] Τραγικό ατύχημα στην Ισπανία

    28/4/2003 12:09:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 33 τραυματίστηκαν στην Ισπανία, όταν το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν ξέφυγε από την πορεία του σήμερα τα ξημερώματα και έπεσε πάνω σε κολώνα γέφυρας κοντά στην πόλη Σαραγόσα. Οι πρώτες πληροφορίες για τα αίτια του δυστυχήματος αναφέρουν ότι ο οδηγός μάλλον έχασε τον έλεγχο του λεωφορείου. Επτά από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

    [07] Στο Κατάρ ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας

    28/4/2003 7:27:00 μμ

    Την πρόθεση των ΗΠΑ να μην διατηρήσουν μακροπρόθεσμα στρατιωτικές βάσεις στο Ιράκ και ότι τα αμερικανικά στρατεύματα θα παραμείνουν εκεί "για πολύ μικρή περίοδο" εξέφρασε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ν. Ράμσφελντ σε συνέντευξή του προς το δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο, "Αλ Τζαζίρα". Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, ο οποίος στο πλαίσιο της περιοδείας του στις χώρες του Κόλπου, βρέθηκε τη Δευτέρα στο Κατάρ, απέτισε φόρο τιμής στα αμερικανικά στρατεύματα για την ανατροπή του καθεστώτος του Σάντάμ Χουσεΐν στο Ιράκ, χαρακτηρίζοντάς την ιστορικό γεγονός όπως η πτώση του Τείχους του Βερολίνου και η απελευθέρωση του Παρισιού.

    ''Δεν είμαστε ιμπεριαλιστές'' δηλώνει ο Ράμσφελντ - Επικρίσεις για το ρόλο του Ιράν

    "Δεν υπάρχουν σχέδια για βάσεις μακροπρόθεσμα στο Ιράκ", δήλωσε ο Ράμσφελντ σε συνέντευξή του στο δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ "Αλ Τζαζίρα".

    "Όμως θα παραμείνουμε για όσο καιρό χρειαστεί, ούτε μια μέρα περισσότερο", πρόσθεσε στη συνέντευξη αυτή που παραχώρησε κατά την επίσκεψή του στο στρατόπεδο στην Ας Σαλίγια στο Κατάρ, όπου βρίσκεται το αρχηγείο της Αμερικανικής Κεντρικής Διοίκησης (CENTCOM).

    Παραδεχόμενος ότι μπορεί να μιλήσει κανείς για κατοχή του Ιράκ από τις αμερικανο-βρετανικές δυνάμεις, ο Ράμσφελντ σημείωσε: "Έχουμε υπό κατοχή τη χώρα αυτή για πολύ μικρή περίοδο. Δεν θέλουμε αυτοκρατορίες. Δεν είμαστε ιμπεριαλιστές, ποτέ δεν ήμασταν".

    Στην ίδια συνέντευξη ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας επικρίνει εκ νέου το Ιράν, το οποίο κατηγορείται από τις ΗΠΑ ότι θέλει να "επηρεάσει" την εξέλιξη της πολιτικής κατάστασης στο Ιράκ.

    "Δεν πιστεύω ότι αυτό βοηθά. Δεν γνωρίζω κανέναν που να πιστεύει ότι αυτό βοηθά, με εξαίρεση ορισμένους υπευθύνους που κυβερνούν το Ιράν".

    Οσον αφορά την τύχη του Σαντάμ Χουσεΐν, ο Ράμσφελντ δήλωσε ότι δεν έχει μεγάλη σημασία. "Δεν πιστεύω ότι αλλάζει τίποτε. Η πρώην ηγεσία δεν κυβερνά πλέον το Ιράκ, το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν δεν υπάρχει πλέον και σημαντικός και αυξανόμενος αριθμός (πρώην υπευθύνων) συλλαμβάνεται και φυλακίζεται κάθε μέρα", κατέληξε.

    Ο Ράμσφελντ έφτασε το βράδυ της Κυριακής στο Κατάρ, δεύτερο σταθμό της περιοδείας του στην περιοχή του Κόλπου μετά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

    [08] Σε εξέλιξη οι συνομιλίες για πολιτική λύση στο Ιράκ

    28/4/2003 7:08:00 μμ

    Το πολιτικό μέλλον του Ιράκ μετά την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν βρίσκεται επί τάπητος στις συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη σήμερα Δευτέρα στη Βαγδάτη, ανάμεσα στον Αμερικανό πολιτικό διοικητή στο Ιράκ Τζέι Γκάρνερ και σε περίπου 250 εξέχουσες πολιτικές και θρησκευτικές προσωπικότητες της χώρας. Μιλώντας κατά την έναρξη της συνάντησης της Δευτέρας, ημέρας των 66ων γενεθλίων του Σαντάμ Χουσεΐν και μέχρι σήμερα αργίας, ο Γκάρνερ είπε στους παρευρισκόμενους ότι φέρουν βαριά ευθύνη για την έναρξη μιας νέας εποχής για το Ιράκ. "Σήμερα στα γενέθλια του Σαντάμ ας αρχίσουμε τη δημοκρατική διαδικασία για τα παιδιά του Ιράκ", είπε ο Γκάρνερ προσθέτοντας ότι στοχεύει στη συγκρότηση ''μιας δημοκρατικής κυβέρνησης που θα αντιπροσωπεύει όλες τις θρησκείες και όλες τις φυλές στη χώρα''. Την ίδια ώρα εκατοντάδες Ιρακινοί, κυρίως Σιίτες, διαδήλωναν στο κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας, διαμαρτυρόμενοι για την ελλιπή εκπροσώπηση των κληρικών της ιερής πόλης Νατζάφ στη συνάντηση.

    Διεξαγωγή δημοψηφίσματος για νέο Σύνταγμα προτείνουν οι Βρετανοί

    Ορισμένοι από τους διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί έξω από το ξενοδοχείο Παλαιστίνη κρατώντας πανό με συνθήματα υπέρ του Μοχάμεντ Μόχσεν Ζουμπάιντι, Ιρακινού πρώην εξόριστου που είχε αυτοδιοριστεί δήμαρχος της Βαγδάτης, αλλά συνελήφθη την Κυριακή από τις αμερικανικές δυνάμεις. Η κατηγορία ήταν ότι ενεργούσε χωρίς καμία εξουσιοδότηση από τους Αμερικανούς και παρεμπόδιζε με τη στάση του τις προσπάθειες ανοικοδόμησης του Ιράκ.

    Ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών Μάικ Ο' Μπράιεν, που μετέχει στις συνομιλίες πρότεινε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ένα νέο Σύνταγμα, προτού οι Ιρακινοί εκλέξουν την κυβέρνησή τους που θα αναλάβει καθήκοντα έπειτα από μια μεταβατική διοίκηση της χώρας.

    Ο Ο' Μπράιεν, πρόσθεσε ότι η μεταβατική διοίκηση, η οποία σύμφωνα με τον Γκάρνερ θα μπορούσε να πάρει μορφή εντός ημερών, θα πρέπει να έχει μόνο περιορισμένη ύπαρξη.

    "Ελπίζω ότι τότε θα προχωρήσουμε σε ένα συνταγματικό νομοθετικό σώμα, στη συνέχεια σε ένα δημοψήφισμα και σε ένα νέο Σύνταγμα και μετά σε μια άμεσα και κατάλληλα εκλεγμένη δημοκρατική κυβέρνηση στο Ιράκ", δήλωσε σε δημοσιογράφους έξω από την αίθουσα στην οποία διεξάγονται οι συνομιλίες ανάμεσα στον Γκάρνερ και τους Ιρακινούς.

    Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν ο Αχμαντ Σάλαμπι, ηγέτης του Ιρακινού Εθνικού Κογκρέσου, απεδέχθη την πρόσκληση για να λάβει μέρος στις συνομιλίες. Ωστόσο η κύρια οργάνωση των Σιιτών, το Ανώτατο Συμβούλιο για την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ (SCIRI), έστειλε εκπροσώπους της στη συνάντηση αυτή, ενώ στις 15 Απριλίου είχε μποϋκοτάρει παρόμοια συνάντηση στη Νασιρίγια. Στις συνομιλίες αυτές στη Βαγδάτη μετέχει επίσης ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PDK) Μασούντ Μπαρζανί, ο οποίος έφτασε τη Δευτέρα με αντιπροσωπεία του κόμματός του στη Βαγδάτη.

    Σημειώνεται ότι οι Ιρακινοί συμμετέχουν στη συνάντηση, είναι λιγότεροι από τους 300-400 που περίμεναν οι Αμερικανοί οργανωτές.

    [09] Μπλερ: Δεν θα χορηγήσουμε άσυλο στον Τάρεκ Αζίζ

    28/4/2003 5:20:00 μμ

    Ο Bρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ απέκλεισε την πιθανότητα χορήγησης ασύλου στον πρώην αντιπρόεδρο της ιρακινής κυβέρνησης Τάρεκ Αζίζ, σε αντάλλαγμα για πληροφορίες για το καθεστώς του Σαντάμ Χουσέιν. Αντιδρώντας σε άρθρο της βρετανικής εφημερίδας The Sun ότι ο Αζίζ πρότεινε να δώσει πληροφορίες για το καθεστώς του Σαντάμ με αντάλλαγμα την εξορία του στη Βρετανία, ο Μπλερ δήλωσε ότι δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα να γίνει κάτι τέτοιο και ότι κανένα σχέδιο αυτού του τύπου δεν συζητήθηκε. Παράλληλα η αμερικανική εφημερίδα USA Today, επικαλούμενη αξιωματούχο του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας, γράφει ότι ο Αζίζ, στο πλαίσιο της ανάκρισης του πως είδε τον Σαντάμ Χουσεΐν μετά τους δύο βομβαρδισμούς στις 20 Μαρτίου και στις 7 Απριλίου στη Βαγδάτη που είχαν στο στόχαστρο τη ζωή του ιδίου και των δύο του γιων.

    Ζει ο Σαντάμ Χουσεΐν;

    Ο Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος δεν κατονομάζεται, προσθέτει ωστόσο ότι οι ανακριτές συμπέραναν ότι ο Αζίζ είπε ψέματα για άλλα θέματα που προέκυψαν κατά την ανάκριση.

    Ερωτηθείς για την τύχη του Σαντάμ, ο διοικητής των αμερικανο-βρετανικών δυνάμεων στον πόλεμο στο Ιράκ, Aμερικανός στρατηγός Τόμι Φρανκς δήλωσε χθες Κυριακή του Πάσχα: ''Δεν γνωρίζω. Δεν είδα τίποτε πρόσφατα που να με πείσει ότι ζει'' και πρόσθεσε ότι ο Αζίζ δείχνει ''συνεργάσιμος και φλύαρος'' στις ανακρίσεις του. ''Αυτό που δεν ξέρουμε είναι αν αληθεύουν όλα αυτά που λέει. Θα πάρει καιρό'', κατέληξε ο Αμερικανός στρατηγός.

    Εν τω μεταξύ, ο αμφιλεγόμενος Ιρακινός αντικαθεστωτικός, Αχμαντ Σάλαμπι, ο οποίος επέστρεψε στο Ιράκ με την κάλυψη του αμερικανικού στρατού, υποστήριξε και αυτός ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν είναι ζωντανός και μάλιστα ότι κυκλοφορεί φορώντας ένα γιλέκο με εκρηκτικά.

    Ο επικεφαλής του Ιρακινού Εθνικού Κογκρέσου, σε τηλεοπτική συνέντευξή του σε αμερικανικό κανάλι, υποστήριξε ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν είναι διατεθειμένος να σκοτώσει οποιονδήποτε επιχειρήσει να τον συλλάβει, πυροδοτώντας τα εκρηκτικά με τα οποία έχει ζωστεί.

    Ο Σάλαμπιν υποστήριξε ότι είχε πληροφορίες για τις περιοχές όπου κρυβόταν ο Σαντάμ Χουσεΐν και οι δύο γιοι του από τότε που άρχισε ο πόλεμος και προσπαθεί τώρα να εξακριβώσει πού έχουν καταφύγει, ώστε να οδηγήσει τους αμερικανούς στρατιώτες στη σύλληψή τους.

    [10] Τρία δισ. δολλάρια ετησίως χρειάζονται για την ανοικοδόμηση

    28/4/2003 7:40:00 μμ

    Ο Τζέιμς Γούλφενσον

    Η διεθνής κοινότητα πρέπει να διαθέτει 2-3 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο για την ανοικοδόμηση του Ιράκ, δήλωσε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζέιμς Γούλφενσον σε συνέντευξή του στη γαλλική οικονομική εφημερίδα "La Tribune". Ο Γούλφενσον τόνισε πως η ανοικοδόμηση του Ιράκ δεν αποτελεί σοβαρό πρόβλημα, όμως η πρόοδός της θα εξαρτηθεί από το ποσοστό των εσόδων από τα ιρακινά πετρέλαια που θα δεσμευτεί για τον σκοπό αυτό.

    Η ταχύτητα ροής του μαύρου χρυσού θα ορίσει το χρονοδιάγραμμα

    "Για να επανέλθει το Ιράκ στα επίπεδα ανάπτυξης των αρχών της δεκαετίας του'90 στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης, η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να διαθέτει 2 έως 3 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο", επισήμανε.

    "Φυσικά σε αυτό το ποσό θα πρέπει να προσθέσουμε τα 5 ως 6 δισεκατομμύρια δολάρια που δαπανούσε η χώρα στον στρατιωτικό τομέα πριν την πτώση του Σαντάμ", πρόσθεσε ο Γούλφενσον.

    Ο ίδιος δεν προέβλεψε πόσο διάστημα θα χρειαστεί για να ολοκληρωθούν οι διεθνείς προσπάθειες ανοικοδόμησης του Ιράκ. "Η χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης δεν είναι από μόνη της σοβαρό πρόβλημα. Αν εξαιρέσουμε το εξωτερικό χρέος, η ανοικοδόμηση της χώρας θα πρέπει να είναι σχετικά εύκολη ειδικά αν ένα τμήμα των εσόδων από τα πετρέλαια, περίπου 15 δισεκατομμύρια το χρόνο, χρησιμοποιηθεί για αυτόν το σκοπό", υπογράμμισε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας.

    Σύμφωνα με τον Γούλφενσον, η ταχύτητα ανάκαμψης του Ιράκ θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα οι ιρακινές πετρελαιοπηγές θα φτάσουν στην παραγωγή των 3,5 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα, όπως ήταν πριν τον πόλεμο του Κόλπου το 1991.

    [11] Νέες 'ελπίδες' των ΗΠΑ για εντοπισμό χημικών όπλων

    28/4/2003 7:28:00 μμ

    Οι Αμερικανοί στρατιώτες εντόπισαν βαρέλια με χημικά στο βόρειο Ιράκ, που μπορεί να περιέχουν νευροπαραλυτικό αέριο, μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN. Από τις πρώτες αναλύσεις, οι οποίες πάντως όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες μπορεί να είναι λανθασμένες, υπάρχουν ενδείξεις για την ύπαρξη δύο απαγορευμένων ουσιών- του νευροπαραλυτικού Κυκλοσαρίν και αερίου Μουστάρδας, σύμφωνα με το CNN. Από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνο Μπλερ εξέφρασε τη βεβαιότητα του για την εύρεση των απαγορευμένων όπλων, λέογντας ότι απλά χρειάζεται περισσότερος χρόνος και υπομονή.

    Τα βαρέλια βρέθηκαν σε παλαιές εγκαταστάσεις του ιρακινού στρατού, όπου εντοπίσθηκαν επίσης μάσκες χημικού πολέμου και πύραυλοι εδάφους-αέρος.

    Ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στον Κόλπο, στρατηγός Τόμι Φρανκς δήλωσε ότι οι συμμαχικές δυνάμεις θα ερευνήσουν χίλιες ύποπτες τοποθεσίες, όπου πιστεύεται ότι έχουν αποθηκευθεί όπλα μαζικής καταστροφής.

    Η εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάιμς έγραψε ότι η κυβέρνηση Μπους αποφάσισε να τριπλασιάσει τον αριθμό των εμπειρογνωμόνων του στρατού που ερευνούν για τον εντοπισμό απαγορευμένων όπλων στο Ιράκ, καθώς μέχρι τώρα δεν έχει βρεθεί απολύτως κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι το καθεστώς του Σαντάμ Χουσέιν είχε χημικά ή βιολογικά όπλα, όπως υποστήριξε κατ' επανάληψη ο Λευκός Οίκος.

    [12] Λήγει ο χρόνος υποβολής φορολογικών δηλώσεων

    28/4/2003 1:01:00 μμ

    Λήγει σε λίγες ημέρες η προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων από μισθωτούς και συνταξιούχους. Ως τις 5 Μαΐου θα πρέπει να έχουν υποβάλει τις δηλώσεις τους όσοι έχουν αριθμό φορολογικού μητρώου που λήγει σε 1, έως τις 6 Μαΐου όσοι έχουν αριθμό φορολογικού μητρώου που λήγει σε 2, και ούτω καθ' εξής. Όλα τα ποσά που θα συμπληρωθούν πρέπει να είναι αποκλειστικά σε ευρώ, ενώ οι δεκαδικοί πρέπει να χωρίζονται με υποδιαστολή. Εφέτος, οι φορολογούμενοι έχουν αρκετές επιλογές ως προς τον τρόπο υποβολής της δήλωσής τους. Μπορούν να την καταθέσουν οι ίδιοι στην εφορία ή σε κάποιο κέντρο εξυπηρέτησης πολιτών, να υποβληθεί ηλεκτρονικά στην διεύθυνση www.taxis.gr, να κατατεθεί από λογιστή ή να ταχυδρομηθεί με την ένδειξη συστημένο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 28 April 2003 - 16:58:03 UTC