Check our bulletin board of Hellenic Public Events Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-04-29

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μέτρα για την ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων
  • [02] Μήνυση Πρωτόπαπα για νέο πρωτοσέλιδο Κουρή
  • [03] Τρεις νεκροί σε δυστύχημα στη Μεσογείων
  • [04] Συνεχίζεται η επιστροφή των Αθηναίων
  • [05] Σεισμός στη Μεσσηνία
  • [06] ''Επί ποδός'' δήμοι της Αττικής για τις χωματερές
  • [07] Χ. Ξηρός: ''Οδηγούμαστε σε μια δίκη εντυπώσεων και όχι στοιχείων''
  • [08] ''Είχαν σκοπό να σκοτώσουν τον Γερμανό πρέσβη''
  • [09] Ανησυχούν οι Βρετανοί για τρομοκρατική επίθεση
  • [10] Ανώφελες οι συνομιλίες με ΗΠΑ τονίζει η Β. Κορέα
  • [11] Κίνα: Καταδικάστηκε ισόβια ο βομβιστής των πανεπιστημίων
  • [12] Επίσκεψη Πάουελ σε Ισπανία-Αλβανία-Λίβανος-Συρία
  • [13] Σύλληψη Βρετανών στρατιωτών στη Συρία
  • [14] Παραδόθηκε ο τέως υπουργός Πετρελαίου
  • [15] Συμμετοχή της Ρωσίας στην ανοικοδόμηση του Ιράκ
  • [16] Επιστροφή κλεμμένων αρχαίων από ιρακινά μουσεία
  • [17] Νοκ άουτ ο Αμανατίδης για το φιλικό με Σλοβακία
  • [18] Με αρκετές απουσίες η προπόνηση του Παναθηναϊκού
  • [19] SARS: Παγκόσμια επιφυλακή

    [01] Μέτρα για την ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων

    29/4/2003 11:23:00 πμ

    Δέσμη μέτρων για ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων αναμένεται να εξαγγείλει την Τετάρτη η κυπριακή κυβέρνηση, ενώ για το θέμα αυτό συνεδριάζει σήμερα Τρίτη το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου. Ο Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι θα επιδιώξει να έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, προκειμένου να συζητήσουν, όπως είπε, τα θέματα που σχετίζονται με τη διακίνηση. ''Η τουρκική κυβέρνηση θέλει μια μόνιμη λύση στην Κύπρο και εργάζεται σ' αυτή τη κατεύθυνση'', δήλωσε στην εφημερίδα Τζουμχουριέτ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ.

    Συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο- Συνεχίζεται η προσέλευση στα κατεχόμενα

    Το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου θα συνέλθει σήμερα στις πέντε το απόγευμα για να ασχοληθεί με τα μέτρα ενίσχυσης προς τους Τουρκοκυπρίους, τα οποία η κυβέρνηση αναμένεται να εξαγγείλει αύριο.

    Στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου θα γίνει επίσης γενική ανασκόπηση της κατάστασης και θα καθοριστούν τα επόμενα βήματα, μετά τα νέα δεδομένα που προκύπτουν, από τη μερική άρση των περιορισμών στην ελεύθερη διακίνηση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

    Χιλιάδες Ελληνοκύπριοι βρίσκονται από την αυγή στα οδοφράγματα του Λήδρα Πάλας, του Περγάμου και των Στροβιλιών αναμένοντας υπομονετικά να περάσουν στα κατεχόμενα με αυτοκίνητα ή πεζή.

    Μέχρι τις εννέα πέρασαν στα κατεχόμενα περισσότεροι από 4.5000 Ελληνοκύπριοι, ενώ έφθασαν στην ελεύθερη Κύπρο πάνω από 430 Τουρκοκύπριοι.

    Στο μεταξύ, κατηγορήθηκαν γραπτώς και αφέθηκαν ελεύθεροι οι δύο αδελφοί από τη Λεμεσό που είχαν συλληφθεί αναφορικά με υπόθεση επίθεσης και πρόκλησης σωματικής βλάβης σε βάρος δύο Τουρκοκυπρίων και ενός Ελληνοκύπριου οδηγού ταξί.

    Το επεισόδιο συνέβη προχθές στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη στη Λεμεσό όταν οι Τουρκοκύπριοι που είχαν μεταβεί εκεί με ταξί για να επισκεφθούν το σπίτι τους, το οποίο εγκατέλειψαν το 1974, δέχθηκαν επίθεση από τα δύο αδέλφια. Η υπόθεση θα καταχωρηθεί σήμερα στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού.

    Συνάντηση με τον πρόεδρο της Κύπρου θέλει ο Ντενκτάς

    Συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, δήλωσε ότι θα επιδιώξει ο Ραούφ Ντενκτάς προκειμένου να συζητήσουν, όπως είπε, τα θέματα που σχετίζονται με τη διακίνηση από και προς τα κατεχόμενα.

    Ο τουρκοκύπριος ηγέτης υποστήριξε ότι το άνοιγμα των οδοφραγμάτων φανερώνει την επιθυμία της τουρκοκυπριακής πλευράς να δημιουργήσει βάση για ειρήνευση στο νησί.

    Την ίδια ώρα, ο κατοχικός ηγέτης επανέφερε πάγιες απαράδεκτες αξιώσεις του, ισχυριζόμενος ότι οι μέθοδοι της ανταλλαγής και των αποζημιώσεων είναι η λύση στο πρόβλημα των περιουσιών. Είπε επίσης ότι το θέμα αυτό, θα το εγείρει στο μέλλον.

    Ο Σερντάρ Ντενκτάς με τη σειρά του δήλωσε ότι η Τουρκοκυπριακή πλευρά θα προχωρήσει σε επέκταση των μέτρων που έχει λάβει για εγκαθίδρυση και βελτίωση αμοιβαίας εμπιστοσύνης, ώστε οι Ελληνοκύπριοι να μπορούν παράλληλα να διανυκτερεύουν στα Κατεχόμενα.

    Υποστήριξε ωστόσο ότι πολλά πρέπει να γίνουν ακόμα, πριν από την υιοθέτηση πρόσθετων μέτρων. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο ενδεχόμενο δημιουργίας διμερών εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών και ισχυρίστηκε πως αν η διακίνηση συνεχιστεί στο επίπεδο που βρίσκεται σήμερα, θα χρειαστεί να επιβληθούν τελωνειακοί έλεγχοι.

    ''Θέλουμε μόνιμη λύση'' δηλώνει ο Γκιουλ

    Τη Δευτέρα η Τουρκία, δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών της, δεσμεύτηκε να καταβάλει προσπάθειες για την επανέναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών για την Κύπρο.

    ''Θα κάνουμε νέα βήματα...Θέλουμε μια μόνιμη λύση στην Κύπρο και εργαζόμαστε γι' αυτό'', δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε στην τουρκική εφημερίδα ''Τζουμχουριέτ''.

    Η δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών έρχεται μόλις λίγες ημέρες μετά το ''άνοιγμα της πράσινης γραμμής'', έπειτα από περίπου τριάντα χρόνια, γεγονός που επέτρεψε σε χιλιάδες Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους να βρεθούν πάλι μαζί.

    Ωστόσο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ δεν διευκρίνισε τι μέτρα ενδέχεται να ληφθούν ή πότε μπορεί να ανακοινωθούν. Πρόσθεσε, δε, στη συνέντευξή του ότι δεν μπορεί να δει ως ευεργετικό το σημερινό status quo στην Κύπρο. "Δεν βλέπουμε την απουσία μιας συμφωνίας ως λύση" καταλήγει ο κ. Γκιούλ

    ''Θετικές οι εξελίξεις για την επανένωση της Κύπρου''

    Από την πλευρά του ο γγ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, χαιρετίζει την ελεύθερη διακίνηση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων σε όλο το νησί.

    "Οι εξελίξεις θα επιδράσουν θετικά ως προς τον τελικό στόχο για την επανένωση της Κύπρου" δήλωσε ο εκπρόσωπός του, Φρεντ Εκχαρντ, ο οποίος επανέλαβε ότι ο Κόφι Ανάν θα αναλάβει ξανά πρωτοβουλία στο θέμα της Κύπρου, όταν υπάρξει ουσιαστική θέληση και από τις δυο πλευρές για συνολική λύση του προβλήματος.

    [02] Μήνυση Πρωτόπαπα για νέο πρωτοσέλιδο Κουρή

    29/4/2003 9:03:00 πμ

    Νέα μήνυση εναντίον του Γιώργου Κουρή θα καταθέσει --σύμφωνα με πληροφορίες-- ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαπας για το νέο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας "Αυριανή" σήμερα, όπου φωτογραφίζεται το εξοχικό του υπουργού. Από την πλευρά του κ. Πρωτόπαπα διευκρινιζόταν, ότι πρόκειται για εξοχικό 77 τετραγωνικών που αγοράστηκε έναντι 28 εκατ. δραχμών από τη σύζυγό του, με χρήματα από την πώληση του πατρικού της στο Χαλάνδρι.

    [03] Τρεις νεκροί σε δυστύχημα στη Μεσογείων

    29/4/2003 11:10:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε στις 2.30 τα ξημερώματα στην οδό Μεσογείων στο ύψος της Αγιας Παρασκευής. Συγκεκριμένα το αυτοκίνητο που οδηγούσε η 44χρονη Σοφία- Ειρήνη Γιαννάκη, ενώ κατευθυνόταν προς το σπίτι τους στο Γέρακα, μπήκε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας και συγκρούσθηκε με το φορτηγό, που οδηγούσε ο Γεώργιος Στρουβέλης, 36 ετών. Από την σύγκρουση τραυματίσθηκαν θανάσιμα η γυναίκα και τα δύο της παιδιά που επέβαιναν στο αυτοκίνητο, ενώ ο σύζυγος της και ο 36χρονος οδηγός του φορτηγού τραυματίσθηκαν και νοσηλεύονται στο Γενικό Κρατικό. Προανάκριση για το δυστύχημα διενεργεί η Τροχαία Αγίας Παρασκευής. Στο μεταξύ, λίγο πριν τις 7.00 έγινε ένα ακόμη δυστύχημα στις γραμμές του τραίνου στη διασταύρωση Ευβοίας και Κωνσταντινουπόλεως στους Αγίους Αναργύρους. Δύο άτομα, τα στοιχεία των οποίων δεν έχουν ακόμη εξακριβωθεί, βρήκαν τον θάνατο, όταν τους παρέσυρε διερχόμενη αμαξοστοιχία.

    [04] Συνεχίζεται η επιστροφή των Αθηναίων

    29/4/2003 10:55:00 πμ

    Επί ποδός βρίσκεται και σήμερα Τρίτη η Τροχαία προκειμένου να διευκολύνει την επιστροφή των εκδρομέων του Πάσχα, ενώ χωρίς κανένα πρόβλημα διεξάγεται αυτή την ώρα η κίνηση στα δυο εθνικά οδικά δίκτυα. Σύμφωνα με τους αξιωματικούς της Τροχαίας , η επιστροφή θα ολοκληρωθεί σταδιακά μετά την Πρωτομαγιά και μέχρι την Κυριακή του Θωμά. Σημειώνεται ότι η φετινή έξοδος ήταν από τις μεγαλύτερες των τελευταίων χρόνων.

    Και από τα δύο εθνικά δίκτυα από το Σάββατο του Λαζάρου έφυγαν συνολικά 763.100 αυτοκίνητα, έναντι 701.500 που είχαν φύγει πέρσι, δηλαδή είχαμε αύξηση της τάξεως του 8,78%.

    Ωστόσο και φέτος η έξοδος δεν ήταν αναίμακτη, αφού στο ίδιο διάστημα μέχρι και τη Δευτέρα σημειώθηκαν σε όλη τη χώρα 402 τροχαία ατυχήματα με 37 νεκρούς, 67 βαριά τραυματίες και 495 ελαφρά.

    Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Τροχαίας πάντως υπήρξε μείωση σε σχέση με πέρσι της τάξεως του 16,6% στο σύνολο τροχαίων και 42,2% στον αριθμό των νεκρών. Συγκεκριμένα πέρσι είχαν γίνει 482 τροχαία με 64 νεκρούς, 78 βαριά τραυματίες και 565 ελαφρά.

    [05] Σεισμός στη Μεσσηνία

    29/4/2003 8:02:00 πμ

    Ισχυρή σεισμική δόνηση 5,2 της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 4.51 το πρωί της Τρίτης με επίκεντρο 60 χιλιόμετρα νότια της Καλαμάτας και με εστιακό βάθος 12 χιλιόμετρα στη θαλάσσια περιοχή του Μεσσηνιακού Κόλπου. Ο σεισμός έγινε αισθητός στη Μεσσηνία και τη Λακωνία, αλλά σύμφωνα με τις δηλώσεις των αστυνομικών διευθυντών των δύο νομών δεν αναφέρθηκε καμία ζημιά ούτε προκλήθηκε πανικός από τους κατοίκους.

    [06] ''Επί ποδός'' δήμοι της Αττικής για τις χωματερές

    29/4/2003 9:22:00 πμ

    Νέα προβλήματα αναμένονται στο θέμα των απορριμμάτων της Αττικής, καθώς από σήμερα η χωματερή των Ανω Λιοσίων, μετά από απόφαση του δήμου, θα δέχεται την ημέρα 500 μόνο τόνους απορριμμάτων από 5.000, που δεχόταν μέχρι τη Δευτέρα. Την ίδια ώρα, προς νέες κινητοποιήσεις προσανατολίζονται αρχές και κάτοικοι της βορειοανατολικής Αττικής, που αντιδρούν στη δημιουργία χώρου υγειονομικής ταφής απορριμμάτων στην περιοχή.

    [07] Χ. Ξηρός: ''Οδηγούμαστε σε μια δίκη εντυπώσεων και όχι στοιχείων''

    29/4/2003 10:58:00 πμ

    Κανένας από τους μάρτυρες που είχαν κλητευθεί να καταθέσουν σήμερα για τις ληστείες του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας, στην οδό Χρεμωνίδου στο Παγκράτι, στις 17 Δεκεμβρίου του 1998, της χρηματαποστολής του ΟΤΕ Πειραιά, στις 2 Μαϊου του 2001 και του ΟΤΕ Πατησίων, στις 2 Απριλίου του 2002, αλλά και για την κλοπή πολεμικού υλικού από το στρατόπεδο του Συκουρίου, στις 24 Δεκεμβρίου του 1989, δεν εμφανίστηκε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Ο εισαγγελέας της έδρας, Χρήστος Λάμπρου, ρώτησε τους κατηγορουμένους αν γνωρίζουν που πήγαν τα χρήματα από τη ληστεία της ΕΤΕ Παγκρατίου. Ο Διονύσης Γεωργιάδης αρνήθηκε ότι συμμετείχε στη ληστεία, ενώ ο Χριστόδουλος Ξηρός απάντησε: ''Οδηγούμαστε σε μια δίκη εντυπώσεων και όχι στοιχείων. Είναι ένα κακοστημένο θέατρο. Δεν είναι δίκη. Απο τότε που τελείωσα το δημοτικό δουλεύω σαν είλωτας και τώρα με κατηγορούν ότι έκλεψα ένα δις''.

    Ο εισαγγελέας της έδρας είπε πως δε θα υποβάλει το ίδιο ερώτημα στον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, επειδή ο κατηγορούμενος αρνείται το διάλογο.

    ''Η δημοκρατία δεν έχει ούτε 45άρια, ούτε ρουκέτες. Διάλογο έχει'', τόνισε ο κ. Λάμπρου.

    Ο Δημήτρης Κουφοντίνας επικαλούμενος την απαγόρευση της τηλεοπτικής καλυψης της δίκης, υποστήριξε:

    ''Το δικαστήριο απαγόρευσε να βγει η φωνή μας έξω. Μη μας μιλάτε ορισμένοι για δημοκρατία. Αυτή είναι δημοκρατία κυριε εισαγγελέα;''

    [08] ''Είχαν σκοπό να σκοτώσουν τον Γερμανό πρέσβη''

    29/4/2003 10:03:00 πμ

    Με καταθέσεις μαρτύρων για την επίθεση με ρουκέτα σε βάρος της οικίας του Γερμανού πρέσβη, στο Χαλάνδρι, στις 16 Μαΐου του 1999, συνεχίζεται η δίκη των κατηγορουμένων για συμμετοχή στη 17 Νοέμβρη. Ο Γερμανός διπλωμάτης Κάρλ Χάινς Κούνα, ο οποίος είχε γίνει στόχος της 17 Νοέμβρη, δεν παρευρέθηκε το πρωί στο δικαστήριο για να καταθέσει. Ο μάρτυρας Αθανάσιος Τσιμπερδώνης κατέθεσε, μεταξύ άλλων, πως οι δράστες πιθανότατα είχαν σκοπό να σκοτώσουν τον πρέσβη. Ο οδηγός του πρέσβη Ηρακλής Κατσιφαράκης ανέφερε στην κατάθεσή του ότι, αν η ρουκέτα δεν είχε πέσει στη στέγη του σπιτιού, αλλά πιο χαμηλά, θα υπήρχε κίνδυνος για τους ανθρώπους που βρίσκονταν εκείνη την ώρα εντός της οικίας.

    Σε ερώτηση του εισαγγελέα Χρήστου Λάμπρου, ο Σάββας Ξηρός απέφυγε να απαντήσει αν τραυματίστηκε στη διάρκεια της συγκεκριμένης επίθεσης, λέγοντας: ''η ρουκέτα πήγε ακριβώς εκεί που σημαδεύαμε''.

    Ο κ. Λάμπρου ρώτησε και τον Παύλο Σερίφη ποίος είχε επιμεληθεί για τα τραύματα του Σάββα Ξηρού και ο κατηγορούμενος περιορίστηκε να πει ότι δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση.

    Με την έναρξη της διαδικασίας ο Σάββας Ξηρός σχολίασε την κατάθεση, που είχε δώσει τη Μεγάλη Τετάρτη ο Βασίλης Δημόπουλος, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, τα εξής : ''Είδαμε έναν επαγγελματία "αναγνωριστή" που συμμετείχε σε δύο σκευωρίες της αστυνομίας. Δεν άντεξε να συμμετέχει και στην τρίτη. Η πρώτη αναγνώριση αφορούσε τον Επαμεινώνδα Σκυφτούλη. Αν πλήττονται οι θεσμοί δεν ευθύνονται αυτοί, που επισημαίνουν τον ευτελισμό τους αλλά αυτός που το πράττει''.

    Παρόντα και τα αποδεικτικά στοιχεία από τη γιάφκα της Πάτμου

    Στο δικαστήριο αναμένεται να κατατεθούν σήμερα τα πειστήρια από τη γιάφκα της οδού Πάτμου, που μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν:

    την προκήρυξη για τη δολοφονία Περατικού στην οποία περιέχονται αποτυπώματα και χειρόγραφες σημειώσεις που φέρονται να ανήκουν στον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο ένα βιβλίο ''Who is who'', έκδοσης 1982 και το βιβλίο το ''Αντάρτικο των πόλεων'' στα οποία επίσης περιέχονται διάφορα αποτυπώματα, ένα αστυνομικό πηλίκιο στο οποίο σύμφωνα με τις αρχές περιλαμβάνονται αποτυπώματα του Βασίλη Τζωρτζάτου μια λαμαρίνα από την οποία φέρεται να κατασκεύαζαν πινακίδες αυτοκινήτων και ένα βιβλίο ''οδηγός δημόσιων υπηρεσιών''.

    [09] Ανησυχούν οι Βρετανοί για τρομοκρατική επίθεση

    29/4/2003 10:00:00 πμ

    Τουλάχιστον τέσσερις στους δέκα βρετανούς ψηφοφόρους πιστεύουν πως είναι πιθανή μία τρομοκρατική επίθεση μεγάλης κλίμακας στη χώρα τους εντός του επομένου εξαμήνου και μεγάλη πλειοψηφία τους θεωρεί πως η εξωτερική πολιτική του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ έχει αυξήσει αυτόν τον κίνδυνο, όπως προκύπτει από σφυγμομέτρηση που δημοσιεύεται σήμερα Τρίτη στην εφημερίδα "Finacial Times". Το 11% των 2,075 ερωτηθέντων στην έρευνα που διεξήχθη από την εταιρεία Mori στις 10-15 Απριλίου, εκτιμά πως μία τρομοκρατική επίθεση σε βρετανικό έδαφος είναι "πολύ πιθανή", ενώ το 32% πιστεύει πως είναι "αρκετά πιθανή". Αντίθετα το 12% πιστεύει πως μία τέτοια επίθεση είναι "πολύ λίγο πιθανή", ενώ το 29% τη θεωρεί "πολύ απίθανη".

    Το 5% όσων ερωτήθηκαν δηλώνει πως δεν γνωρίζει, ενώ το 11% απάντησε πως μία τρομοκρατική επίθεση εντός του προσεχούς εξαμήνου δεν είναι "ούτε πιθανή, ούτε κι απίθανη".

    Για το 18% των Βρετανών η εξωτερική πολιτική του Τόνι Μπλερ έχει "αυξήσει σημαντικά" τον κίνδυνο μίας τέτοιας επίθεσης, ενώ για το 42% έχει "αυξηθεί ελαφρά".

    Το 27% των Βρετανών εκτιμά πως ποσώς έχει μεταβληθεί η σχετική προοπτική ένεκα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας τους, ενώ μόλις το 8% πιστεύει πως αντιθέτως έχει μειωθεί η απειλή μίας επίθεσης.

    [10] Ανώφελες οι συνομιλίες με ΗΠΑ τονίζει η Β. Κορέα

    29/4/2003 9:35:00 πμ

    Οι συνομιλίες για τα πυρηνικά ανάμεσα στις ΗΠΑ και στη Βόρεια Κορέα θα ήταν ανώφελες στην περίπτωση που η Ουάσιγκτον επιμείνει στην απαίτησή της για ολικό αφοπλισμό της Πιονγκγιάνγκ, αγνοώντας την πρόταση της τελευταίας να αποσύρει τα πυρηνικά της όπλα με βάση κάποια ανταλλάγματα, τονίζει στη σημερινή της έκδοση επίσημη βορειοκορεατική εφημερίδα. Στις συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Βορείου Κορέας την περασμένη εβδομάδα στην Κίνα το κομμουνιστικό κράτος πρότεινε να σταματήσει το πρόγραμμα των πυρηνικών και τις εξαγωγές πυραύλων με βάση κάποια ανταλλάγματα (στον ενεργειακό, πετρελαϊκό, οικονομικό επίπεδο, όπως και την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων) τα οποία η Ουάσιγκτον χαρακτήρισε απαράδεκτα.

    Οι ΗΠΑ δεν έχουν προσφέρει κανένα μέτρο για να επιλυθεί το πυρηνικό πρόβλημα

    ''Εάν η αμερικανική στάση παραμείνει ως έχει, οι μελλοντικές συνομιλίες θα είναι απώλεια χρόνου και είναι πλέον καθαρό πως τέτοιου είδους συνομιλίες δεν βοηθούν στην επίλυση του πυρηνικού ζητήματος'', τονίζεται στην Μίντζου Τζοσόν, που εκδίδεται από την κυβέρνηση της Βορείου Κορέας.

    ''Οι ΗΠΑ δεν έχουν προσφέρει κανένα μέτρο για να επιλυθεί το πυρηνικό πρόβλημα, επαναλαμβάνοντας την προηγούμενη απαίτησή της για να αποσυρθούν τα πυρηνικά σχέδια της Βορείου Κορέας ως προαπαιτούμενο'', τονίζει η βορειοκορεατική εφημερίδα.

    Και ο νοτιοκορεάτης ΥΠΕΞ Γιουν Γιούνγκ Κουάν επιβεβαίωσε την Τρίτη πως η Βόρεια Κορέα πρότεινε να συμβάλει στην επίλυση της πυρηνικής κρίσης υπό την προϋπόθεση ότι η Ουάσιγκτον θα εγγυηθεί τη βιωσιμότητα του κομουνιστικού συστήματος της Πιονγκγιάνγκ, όμως δεν πρόσθεσε τίποτε σχετικά με την αμερικανική αντίδραση στην πρόταση της Πιονγκγιάνγκ.

    [11] Κίνα: Καταδικάστηκε ισόβια ο βομβιστής των πανεπιστημίων

    29/4/2003 9:31:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Ένας αγρότης καταδικάστηκε από το Κινεζικό δικαστήριο, σε ισόβια κάθειρξη, κρίνοντας τον ένοχο για την κατασκευή και τοποθέτηση αυτοσχεδίων βομβών στα δύο διασημότερα πανεπιστήμια της Κίνας, με μοναδικό σκοπό να γίνει διάσημος, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση. Το Λαικό δικαστήριο του Πεκίνου καταδίκασε τον Χουάνγκ Μινσιάνγκ, 27 χρόνων για την τοποθέτηση αυτοσχεδίων βομβών στις καφετέριες των πανεπιστημίων του Πεκίνου και της Τσινγκουά στις 25 Φεβρουαρίου, μετέδωσε το Κεντρικό Τηλεοπτικό Δίκτυο της Κίνας. Απο τις εκρήξεις είχαν τραυματισθεί εννέα άνθρωποι ενώ είχαν προκληθεί υλικές ζημιές 220.000 γιουάν.

    [12] Επίσκεψη Πάουελ σε Ισπανία-Αλβανία-Λίβανος-Συρία

    29/4/2003 10:17:00 πμ

    Οι προορισμοί της επικείμενης επίσκεψης του Αμερικανού ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ την ερχόμενη Πέμπτη θα είναι τελικώς σε Ισπανία, Αλβανία, Λίβανος και Συρία, ανακοινώθηκε από στελέχη του υπουργείου. Σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα της επίσκεψής του ο Πάουελ θα αναχωρήσει από την Ουάσιγκτον την Πέμπτη όπως προβλεπόταν, όμως δεν θα ακολουθήσει το αρχικό δρομολόγιο προς την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τη Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Αντίθετα ο Πάουελ θα μεταβεί στη Μαδρίτη, όπου θα συναντηθεί με ευρωπαίους διπλωμάτες, την ώρα που αντιπρόσωποι του "κουαρτέτου" για τη Μέση Ανατολή (ΕΕ, ΟΗΕ, Ρωσία, ΗΠΑ) θα συνεδριάζουν για την παρουσίαση του "οδικού χάρτη", ο οποίος φιλοδοξεί να οδηγήσει σε μία ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Κατόπιν ο Πάουελ θα μεταβεί στα Τίρανα, στη Δαμασκό και στη Βηρυττό.

    Στα Τίρανα ο Aμερικανός ΥΠΕΞ θα υπογράψει το Σύμφωνο Αδριατικής - ΗΠΑ ανάμεσα στη χώρα του και στην Αλβανία, την Κροατία, την ΠΓΔΜ το οποίο αρχικά προβλεπόταν να υπογραφεί την Παρασκευή στην Ουάσιγκτον.

    Στη Συρία και στον Λίβανο θα αναπτύξει τις ανησυχίες της Ουάσιγκτον για τις ένοπλες ομάδες που επιχειρούν από τις δύο αυτές χώρες κατά του Ισραήλ. Επιπλέον θα ζητήσει από τη Δαμασκό να πάψει να υποθάλπει τρομοκράτες και να σταματήσει τις προσπάθειές της να αναπτύξει πυρηνικά όπλα.

    Οι σταθμοί της αρχικής περιοδείας του Πάουελ, οι οποίοι απαλείφονται από το τελικό ταξίδι, θα προστεθούν στην επόμενη επίσκεψη του Aμερικανού υπουργού, πιθανότατα στα μέσα Μαΐου, οπότε θα πρέπει να επισκεφθεί την Ευρώπη.

    [13] Σύλληψη Βρετανών στρατιωτών στη Συρία

    29/4/2003 11:45:00 πμ

    Δύο βρετανοί στρατιώτες συνελήφθησαν μετά τη διάβαση των συνόρων ανάμεσα στη Συρία και στο Ιράκ και κρατήθηκαν επί πέντε ημέρες από τις συριακές δυνάμεις μέχρι να απελευθερωθούν, όπως μετέδωσε τη Δευτέρα το βρετανικό πρακτορείο Press Association (PA). Οι βρετανικές αρχές αγνοούν πώς και γιατί οι οι δύο στρατιώτες, που κρατήθηκαν πέντε ημέρες πριν την απελευθέρωσή τους, διέσχισαν τα σύνορα, ανέφερε πηγή του βρετανικού υπουργείου Αμύνης. Σύμφωνα με το πρακτορείο οι δύο άνδρες ανήκουν στις ειδικές δυνάμεις του ναυτικού.

    Διμοιρία οκτώ ανδρών δέχθηκαν πυρά από τις ιρακινές δυνάμεις

    Σύμφωνα με την εφημερίδα "Daily Mirror", οι δύο άνδρες συμμετείχαν σε ειδική επιχείρηση για να εντοπισθούν τα ίχνη του πρώην ιρακινού ηγέτη Σαντάμ Χουσέιν. Η εφημερίδα τονίζει πως οι δύο άνδρες των ειδικών δυνάμεων ουδέποτε περιελήφθησαν στον κατάλογο με τους αγνοουμένους στη μάχη και η είδηση για τη σύλληψή τους δεν ανακοινώθηκε παρά μόνον μετά την απελευθέρωσή τους.

    Όπως εξηγεί η εφημερίδα, λίγες ημέρες μετά την είσοδο των συμμαχικών δυνάμεων στη Βαγδάτη, οι βρετανικές ειδικές δυνάμεις, οι SAS της Βασιλικής Αεροπορίας και οι SBS του Βασιλικού Ναυτικού εστάλησαν στη συριακή μεθόριο για να εμποδίσουν την διαφυγή προς την κατεύθυνση εκείνη υψηλόβαθμων αξιωματούχων του ιρακινού καθεστώτος.

    Μία διμοιρία οχτώ ανδρών της SBS δέχθηκαν πυκνά πυρά από τις ιρακινές δυνάμεις.

    Εξι από αυτούς κατόρθωσαν να διαφύγουν, όμως οι άλλοι δύο συνελήφθησαν όταν στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν πέρασαν από την άλλη πλευρά των συνόρων, προσθέτει η "Mirror".

    "Τα παιδιά δεν προσπαθούσαν παρά να κάνουν τη δουλειά τους. Εκείνο ήταν το τέλος μίας ημέρας γεμάτης με ενέδρες", τόνισε στην εφημερίδα πηγή των ειδικών δυνάμεων.

    [14] Παραδόθηκε ο τέως υπουργός Πετρελαίου

    29/4/2003 10:38:00 πμ

    Συνελήφθη ο υπουργός πετρελαίων του Ιράκ σύζυγος της "δόκτωρος Βακτήριο" από τους Αμερικανούς, σύμφωνα με ανακοίνωση των δυνάμεων τους. Η Κεντρική Αμερικανική Διοίκηση στο Κατάρ ανέφερε ότι ο Ρασίντ, παραδόθηκε την Δευτέρα στους Αμερικανούς, αλλά δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες.

    Ο Ρασίντ είχε τον αριθμό 47 στον κατάλογο των 55 πλέον καταζητούμενων αξιωματούχων του Ιράκ και το "έξι μπαστούνι" στο συμβολικό ταμπλό της τράπουλας που έχουν καθιερώσει οι Αμερικανοί. Ήταν επικεφαλής της στρατιωτικής βιομηχανίας του Ιράκ από το 1995, όπότε και ανέλαβε υπουργός πετρελαίων, ενώ είναι ο 14ος αξιωματούχος η σύλληψη του οποίου ανακοινώνεται από τις αμερικανικές δυνάμεις.

    Η Ρίχαμπ Τάχα, σύζυγος του τέως υπουργού Πετρελαίου, δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο των καταζητούμενων, ωστόσο οι Αμερικανοί ανυπομονούν να έχουν μια συνομιλία μαζί της για τις προσπάθειες του Σαντάμ να αναπτύξει ένα σύστημα βιολογικών όπλων.

    [15] Συμμετοχή της Ρωσίας στην ανοικοδόμηση του Ιράκ

    29/4/2003 10:12:00 πμ

    Οι ΗΠΑ πρόκειται να προσκαλέσουν τη Ρωσία να λάβει μέρος στην ανοικοδόμηση του Ιράκ μετά τον πόλεμο, δήλωσε τη Δευτέρα ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Ρωσία, Αλεξάντερ Βέρσμπαου. Η Ρωσία θα πρέπει να συμμετάσχει στις διεθνείς προσπάθειες για την ανοικοδόμηση του Ιράκ ''πάνω σε πραγματιστικές βάσεις'', κρίνοντας ''ποιό είναι το καλλίτερο για τον ιρακινό λαό, χωρίς να εστιάζεται στις διαφωνίες που είχαν προηγηθεί μεταξύ των μελών της συμμαχίας'', τόνισε ο αμερικανός διπλωμάτης. Η Ρωσία επιθυμεί η επίβλεψη της ανοικοδόμησης του Ιράκ να ανατεθεί στον ΟΗΕ, ενώ παράλληλα εκφράζει φόβους πως οι ΗΠΑ θα απαγορεύσουν σε εκείνους που είχαναντιταχθεί, όπως κι εκείνη, στον πόλεμο να έχουν πρόσβαση στα ιρακινά πετρέλαια.

    ''Θα υποδεχόμασταν ευχαρίστως τη συμμετοχή της Ρωσίας στην ανοικοδόμηση του μεταπολεμικού Ιράκ και διαρκώς προτρέπουμε τη Μόσχα να συμμετάσχει στις τρέχουσες συνιμιλίες σχετικά με το πρόβλημα αυτό'', τόνισε ο αμερικανός πρέσβης, στις δηλώσεις που αναμεταδίδονται από το πρακτορείο Ιντερφάξ.

    [16] Επιστροφή κλεμμένων αρχαίων από ιρακινά μουσεία

    29/4/2003 10:09:00 πμ

    Πάνω από 100 κλαπείσες αρχαιότητες από το Εθνικό Μουσείο της Βαγδάτης επιστράφηκαν στις υπηρεσίες του, ανακοινώθηκε την Δευτέρα από το αμερικανικό κεντρικό επιτελείο δυνάμεων. Ανάμεσα στους θησαυρούς αυτούς περιλαμβάνεται και το αρχαιότερο μπρούτζινο ανάγλυφο με παραστάσεις ταύρων, αμύθητης αξίας χειρόγραφα και ένα βάζο ηλικίας 7,000 ετών, όπως ανακοινώθηκε από την αμερικανική μεραρχία που ηγήθηκε των αμερικανικών δυνάμεων που συμμετείχαν στον πόλεμο. Το αμερικανικό επιτελείο ανακοίνωσε από την έδρα του, στη Ντόχα του Κατάρ, πως ένας άνδρας επέστρεψε μία δέσμη από χειρόγραφα και περγαμηνές σε ένα τζαμί και ένας πιανίστας γύρισε 10 πολύτιμα σκεύη, ανάμεσα στα οποία βρίσκονταν το σπασμένο άγαλμα ενός ασσύριου βασιλέα από τον 9ο αιώνα πΧ και το μπρούτζινο ανάγλυφο με τους ταύρους.

    ''Και κατόπιν διαπραγματεύσεων ένας άνδρας επέστρεψε 46 κλεμμένες αρχαιότητες, κατόπιν άλλα οχτώ κομμάτια και τέλος το ηλικίας 7,000 ετών βάζο'', αναφέρεται στο ανακοινωθέν.

    Ο εκπρόσωπος του του επιτελείου, δήλωσε πως όσοι επιστρέφουν οικειοθελώς τα κλαπέντα αρχαία δεν τιμωρούνται, ως μέτρο για την ενθάρρυνση του κόσμου να επιστρέψει τα αρχαία που αφαιρέθηκαν από τα εθνικά μουσεία κατά τις ημέρες που ακολούθησαν την πτώση του ιρακινού καθεστώτος.

    [17] Νοκ άουτ ο Αμανατίδης για το φιλικό με Σλοβακία

    29/4/2003 11:45:00 πμ

    Χωρίς τον Γιάννη Αμανατίδη θα αντιμετωπίσει η Eθνική μας ομάδα τη Σλοβακία. Ο επιθετικός της Στουτγκάρδης δεν κατάφερε τελικά να ξεπεράσει τον τραυματισμό που τον ταλαιπωρεί και έμεινε εκτός αποστολής για το φιλικό που θα γίνει στην πόλη Ζίλινα, την Τετάρτη (19:00 ώρα Ελλάδας). Η αποστολή της Εθνικής "πετάει" για την πόλη Πιεστάνι στις 9.00 το πρωί της Τρίτης με πτήση τσάρτερ. Το απόγευμα της ίδιας μέρας θα προπονηθεί (19:00) στο γήπεδο του αγώνα. Η επιστροφή της Εθνικής έχει προγραμματιστεί για τα ξημερώματα της Πέμπτης 01/05/04.

    Ο Οτο Ρεχάγκελ θα έχει στη διάθεσή του 19 παίκτες που είναι οι εξής: Παρασκευάς Αντζας (Ολυμπιακός), Στέλιος Βενετίδης (Ολυμπιακός), Ζήσης Βρύζας (Περούτζια), Γιώργος Γεωργιάδης (ΠΑΟΚ), Στέλιος Γιαννακόπουλος (Ολυμπιακός), Τραϊανός Δέλλας (Ρόμα), Θόδωρος Ζαγοράκης (ΑΕΚ), Γιώργος Καραγκούνης (Παναθηναϊκός), Παντελής Καφές (ΠΑΟΚ), Βασίλης Λάκης (ΑΕΚ), Αγγελος Μπασινάς (Παναθηναϊκός), Αντώνης Νικοπολίδης (Παναθηναϊκός), Νίκος Νταμπίζας (Νιούκαστλ), Γιούρκας Σεϊταρίδης (Παναθηναϊκός), Βασίλης Τσάρτας (ΑΕΚ), Παναγιώτης Φύσσας (Παναθηναϊκός), Κώστας Χαλκιάς (Ηρακλής), Αγγελος Χαριστέας (Βέρντερ Βρέμης), Λάμπρος Χούτος (Ολυμπιακός).

    [18] Με αρκετές απουσίες η προπόνηση του Παναθηναϊκού

    29/4/2003 11:36:00 πμ

    Την πρώτη του προπόνηση μετά το τριήμερο ρεπό του Πάσχα, πραγματοποίησε τη Δευτέρα ο Παναθηναϊκός. Ο Σέρτζιο Μαρκαριάν δεν είχε στη διάθεσή του τούς Χένρικσεν, Μικάελσεν που βρίσκονται στην Κοπεγχάγη για το φιλικό της Δανίας με την Ουκρανία, τον Γιόνας Κόλκα που ενσωματώθηκε στην Εθνική ομάδα της Φιλανδίας για το φιλικό ματς, με την Ισλανδία και τον Μιχάλη Κωνστανίνου ο οποίος έχει επισημο αγώνα (προκριματικά EURO 2004) με την Κύπρο, κόντρα στο Ισραήλ στο Παλέρμο. Επίσης, δικαιολογημένα απουσίασε ο Ερικ Λίνκαρ που επιστρέφει την Τετάρτη από τη Ρουμανία, ενώ ατομικό πρόγραμμα ακολούθησαν οι τραυματίες Γκούμας, Κυργιάκος.

    [19] SARS: Παγκόσμια επιφυλακή

    29/4/2003 11:30:00 πμ

    Σε πλήρη περιορισμό έχει τεθεί η θανατηφόρα νόσος στο Βιετνάμ σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, αφού το τελευταίο θανατηφόρο κρούσμα αναφέρθηκε στις 8 Απριλίου. Η οργάνωση πάντως καταγγέλλει την ανεπάρκεια μέτρων στα αεροδρόμια της Κίνας. Εξάλλου, διεθνή διάσκεψη για την αντιμετώπιση της θανατηφόρας νόσου ανακοίνωσαν ότι θα φιλοξενήσουν μέσα στην εβδομάδα οι αρχές του Καναδά στο Τορόντο. Στην Αθήνα, το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι η ενημέρωση για ύποπτα περιστατικά για οξύ αναπνευστικό σύνδρομο θα γίνεται με την άμεση έκδοση δελτίων Τύπου από το υπουργείο, ή το κατά περίπτωση αρμόδιο Πε.Σ.Υ.Π., ή τη διοίκηση του νοσοκομείου.

    Έκτακτη σύνοδος ασιατικών χωρών για το SARS

    Έκτακτη σύνοδος των μελών της Ένωσης των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) και της Κίνας για την άτυπη πνευμονία πραγματοποιείται σήμερα Τρίτη στην Μπανγκόκ.

    Την ίδια ώρα, σε ύφεση δείχνουν να βρίσκονται τα κρούσματα Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS) στο Χονγκ Κονγκ, τη Σιγκαπούρη, το Τορόντο στον Καναδά και στο Βιετνάμ, όπως ανακοινώθηκε την Δευτέρα από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.

    ''Σύμφωνα με τις αναφορές που έχουμε από το Χονγκ Κονγκ, τη Σιγκαπούρη, το Τορόντο και το Βιετνάμ η επιδημία δείχνει να κορυφώθηκε και τώρα υπάρχουν λιγότερα κρούσματα ημερησίως και σε ορισμένες χώρες κανένα νέο κρούσμα, όπως στο Βιετνάμ'', δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εκτελεστικός διευθυντής του τομέα της ΠΟΥ για τις μεταδιδόμενες ασθένειες, Ντέιβιντ Χέιμαν.

    Στο μεταξύ η Κίνα ανακοίνωσε ότι κατέγραψε το τελευταίο 24ωρο άλλα 203 πιθανά κρούσματα της νόσου και οκτώ θανάτους. Με τα νέα αυτά στοιχεία ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 3.106 και ο αριθμός των θανάτων σε 139, σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Υγείας.

    Να σημειωθεί ότι ταραχές ξέσπασαν σε μια πόλη κοντά στο Πεκίνο όταν οι κάτοικοι πληροφορήθηκαν ότι οι αρχές σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν ένα εγκαταλειμμένο σχολείο ως χώρο απομόνωσης των ασθενών με SARS, γεγονός που αποδεικνύει τους φόβους του κόσμου στην Κίνα για την επιδημία της άτυπης πνευμονίας που μαστίζει τη χώρα.

    Το Τορόντο οργανώνει διεθνή διάσκεψη εντός της εβδομάδας

    Το Τορόντο θα φιλοξενήσει εντός της εβδομάδας διεθνή διάσκεψη για την άτυπη πνευμονία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ομοσπονδιακού υπουργείου Υγείας Εμανουέλ Σαρμπό.

    Ο Καναδάς έχει προσκαλέσει αξιωματούχους στον τομέα της Υγείας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα Αμερικανικά Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών, την Παναμερικανική Οργάνωση Υγείας, τον Σύνδεσμο της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), καθώς και από την Κίνα, τη Βρετανία και το Μεξικό.

    Κανένα κρούσμα στην Ελλάδα

    Λήξη συναγερμού σήμανε το μεσημέρι της Δευτέρας στο Λαϊκό Νοσοκομείο όπου εξακολουθεί να νοσηλεύεται μια 30χρονη γυναίκα με βαριά πνευμονία, τα συμπτώματα της οποίας έμοιαζαν αρκετά με αυτά της άτυπης.

    Η αξονική τομογραφία και η ακτινογραφία έδειξαν ότι η γυναίκα έχει προσβληθεί από βακτηριακή λοβώδη πνευμονία και όχι από άτυπη πνευμονία και έτσι για τη νοσηλεία της δεν κρίνεται απαραίτητη η απομόνωξακολουθεί να νοσηλεύεται χωρίς να είναι απαραίτητη η απομόνωσή της.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 29 April 2003 - 8:55:35 UTC