Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-04-30

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παρέμβαση Σημίτη για δημοσιεύματα κατά στελεχών του ΠΑΣΟΚ
  • [02] Εκθεση Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τρομοκρατία στην Ελλάδα
  • [03] Τρακτέρ καταπλάκωσε μαθητή στον Έβρο
  • [04] Ικανοποίηση στην ΕΕ για τον ''Οδικό Χάρτη''
  • [05] Καθολική η μείωση των κρατικών ενισχύσεων στις χώρες της Ε.Ε
  • [06] Μέτρα εναντίον τη Κούβας από την Ε.Ε, ζητά η Γαλλία
  • [07] Εκρηξη σε εργοστάσιο τσαγιού στην Τουρκία
  • [08] Ο Ανάν ζητά να τερματιστεί η απομόνωση του Ιράκ
  • [09] Χριστοδουλάκης: Ευνοϊκές οι προοπτικές για τη διεθνή οικονομία
  • [10] Ισοπαλία στον αγώνα Ελλάδας- Σλοβακίας
  • [11] Μαστίζει την Κίνα ο ιός SARS

    [01] Παρέμβαση Σημίτη για δημοσιεύματα κατά στελεχών του ΠΑΣΟΚ

    30/4/2003 10:07:00 μμ

    Στο επόμενο 48ωρο αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, νέα παρέμβαση του πρωθυπουργού για την υπέρβαση της κατάστασης που δημιουργηθεί με τον επιχειρηματικό πόλεμο και τις επιθέσεις του συγκροτήματος Κουρή σε κυβερνητικά στελέχη. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κώστας Σημίτης θα επαναλάβει ότι η κυβέρνηση δεν λειτουργεί υπό καθεστώς εκβιασμών και δεν θα επιτρέψει σε τρίτους να καθορίσουν την πολιτική ατζέντα και τις εξελίξεις. Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους συνεργάτες του και τις επόμενες ημέρες θα συστήσει και σε όλα τα στελέχη περισσότερη δουλειά σε κυβέρνηση και κόμμα για την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου και τη διέξοδο από το δυσμενές κλίμα.

    Πανταγιάς: Ψευδή τα στοιχεία του Γ. Κουρή

    Το απόγευμα της Τετάρτης, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, στην οποία συζητήθηκαν το πρόγραμμα του κ. Σημίτη, αλλά και το κλίμα που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες, ύστερα από τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα κατά στελεχών του ΠΑΣΟΚ.

    Οπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες σχετικά με τον ισχυρισμό του Γιώργου Κουρή ότι την πληροφορία για το σπίτι του Δημήτρη Τσοβόλα του την είχε δώσει ο πρώην σύμβουλος Τύπου του πρωθυπουργού Γιώργος Πανταγιάς, ο τελευταίος είχε την Τετάρτη, τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Τύπου Χρήστο Πρωτόπαπα και τον υπεύθυνο Τύπου του πρωθυπουργού Τηλέμαχο Χυτήρη, στους οποίους ανέφερε ότι είναι ψευδή όσα ισχυρίζεται ο κ. Κουρής και τους εξουσιοδότησε να χαρακτηρίσουν αστειότητες τα σχετικά δημοσιεύματα.

    Σύμφωνα εξάλλου με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές τις επόμενες ημέρες αναμένεται να οριστεί ο νέος υφυπουργός Δημόσιας Τάξης, ο οποίος θα καταλάβει τη θέση του παραιτηθέντος Βαγγέλη Μαλέσιου.

    [02] Εκθεση Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τρομοκρατία στην Ελλάδα

    30/4/2003 8:48:00 μμ

    Σημαντική πρόοδο σημείωσε το 2002 η Ελλάδα στη μάχη κατά της εσωτερικής τρομοκρατίας, όπως διαπιστώνει η φετινή ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τρομοκρατία. ''Για πρώτη φορά οι ελληνικές Αρχές συνέλαβαν υπόπτους για συμμετοχή στην ''Επαναστατική Οργάνωση 17 Νοέμβρη'' αναφέρει η έκθεση, η οποία χαρακτηρίζει την ''17Ν'' ως μια από τις πιο επικίνδυνες τρομοκρατικές οργανώσεις που δρουν στην Ευρώπη τα τελευταία τριάντα χρόνια. Eπίσης, υπογραμμίζει την παραπομπή σε δίκη 18 ατόμων.

    Οι ελληνικές αρχές συνεχίζουν τις έρευνες

    Η έκθεση σημειώνει τις συνεχιζόμενες προσπάθειες των ελληνικών αρχών για την εξάρθρωση και άλλων οργανώσεων όπως είναι η ''Επαναστατικοί Πυρήνες'', ο ''ΕΛΑ'' και η ''1η Μάη'', και σημειώνει ότι παρά τις συλλήψεις ''άλλες αριστερές οργανώσεις και αναρχικοί προέβησαν σε περιορισμένης έκτασης επιθέσεις και διαδηλώσεις στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη''.

    Στο πλαίσιο αυτό αναφέρει ότι στη διάρκεια του περασμένου έτους αυξήθηκε ο αριθμός των αντιαμερικανικών τρομοκρατικών ενεργειών από τρεις σε επτά (σε σχέση με το 2001). Επιπλέον γίνεται λόγος για το πάγωμα πολλών λογαριασμών σε άλλες ευρωπαϊκές τρομοκρατικές οργανώσεις και τονίζεται η συνεργασία της Ελλάδας σε ότι αφορά την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας, την αποστολή δυνάμεων στο Αφγανιστάν και μιας φρεγάτας στον Κόλπο, όπως και η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να επιβάλει στις τράπεζες και τα πιστωτικά ιδρύματα να αναζητήσουν και να παγώσουν λογαριασμούς που ανήκουν στον Οσάμα Μπιν Λάντεν, την Αλ Κάιντα και το πρώην καθεστώς των Ταλιμπάν.

    Ακόμη, αναφέρεται ότι η Ελλάδα έχει συνυπογράψει δέκα από τις δώδεκα διεθνείς συνθήκες και πρωτόκολλα που αφορούν την τρομοκρατία και σημειώνεται ότι συνεχίστηκαν οι προετοιμασίες για την ασφαλή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, με την επισήμανση ότι η ελληνική κυβέρνηση βλέπει τους Αγώνες ως μια ευκαιρία για την αύξηση της αντιτρομοκρατικής συνεργασίας.

    Τέλος, τονίζεται ότι η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να προχωρήσει σε αντιτρομοκρατική συνεργασία με τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

    Ικανοποιημένος ο διευθυντής της αντιτρομοκρατικής του Ντιπάρτμεντ

    Η ελληνική κυβέρνηση έχει σημειώσει ''τεράστια πρόοδο'' σε ότι αφορά την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, εκτίμησε ο διευθυντής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Κόφερ Μπλακ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για την τρομοκρατία. ''Για τα δεδομένα της αντιτρομοκρατίας πρόκειται για ιστορική πρόοδο'', σημείωσε ο κ. Μπλακ, ο οποίος εξέφρασε επίσης την επιθυμία της αμερικανικής κυβέρνησης να κλείσουν τα γραφεία ''μερικών τρομοκρατικών οργανώσεων'' που, όπως υποστήριξε, υπάρχουν στην Αθήνα. Ο κ. Μπλακ κατέληξε υπογραμμίζοντας την ''πραγματική αποτελεσματικότητα, όπως επίσης και τη δυναμική προετοιμασία της Ελλάδας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004''.

    [03] Τρακτέρ καταπλάκωσε μαθητή στον Έβρο

    30/4/2003 7:56:00 μμ

    φωτό Αρχείου

    Μαθητής του Γυμνασίου σκοτώθηκε στο Αρδάνιο Φερών Εβρου, όταν επιχείρησε να σταματήσει το τρακτέρ του πατέρα του. Το τραγικό δυστύχημα σημειώθηκε στην αυλή του σπιτιού της αγροτικής οικογένειας, με θύμα τον 13χρονο Γιάννη Καραπάγκο. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο άτυχος μαθητής χωρίς να επιβιβαστεί στο τρακτέρ, που εκείνη τη στιγμή βρισκόταν σε λειτουργία, προσπάθησε να το σταματήσει. Για άγνωστη αιτία το τρακτέρ ξαφνικά κινήθηκε, με αποτέλεσμα να τον καταπλακώσει, τραυματίζοντας τον θανάσιμα.

    [04] Ικανοποίηση στην ΕΕ για τον ''Οδικό Χάρτη''

    30/4/2003 9:12:00 μμ

    Ικανοποίηση επικρατεί στους κόλπους της ΕΕ η παράδοση σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους του "Οδικού Χάρτη" για τη Μέση Ανατολή. Σε ανακοίνωση της η ελληνική Προεδρία χαρακτήρισε το σχέδιο ως σημείο εκκίνησης και πλαίσιο δράσης και προόδου για την επίτευξη της ειρήνης και κάλεσε τα δύο μέρη να αποφύγουν ενέργειες, που μπορεί να τροφοδοτήσουν εξτρεμιστική προπαγάνδα και να περιθωριοποιήσουν τα εξτρεμιστικά στοιχεία των κοινωνιών τους. Και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι εξέφρασε την ικανοποίησή του για την κοινοποίηση του σχεδίου, κάνοντας λόγο για ''σημαντικό παράγοντα σταθεροποίησης για όλη την περιοχή'' της Μέσης Ανατολής.

    Η δημοσιοποίηση του εγγράφου αυτού αντιπροσωπεύει ''την καλύτερη δυνατότητα'' για την υλοποίηση του ''οράματος'' που εξέφρασε το περασμένο καλοκαίρι ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους για δύο κράτη, ένα ισραηλινό και ένα παλαιστινιακό το ένα δίπλα στο άλλο, προσθέτει ο Πρόντι.

    Παράλληλα ο Ευρωπαίος επίτροπος για τις Εξωτερικές Σχέσεις Κρις Πάτεν κάλεσε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους να σημειώσουν ''γρήγορη πρόοδο'' στην υλοποίηση των διακανονισμών που προβλέπει ο ''οδικός χάρτης''. ''Πολύ αίμα χύθηκε. Είναι επιτακτική ανάγκη να ξαναδοθεί ώθηση στην προσπάθεια για ειρήνευση χωρίς περαιτέρω αναμονή'', δήλωσε ο Πάτεν.

    Στο ίδιο πνεύμα ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Πατ Κοξ δήλωσε ''πολύ ικανοποιημένος'' από τη δημοσιοποίηση του οδικού χάρτη και πρόσθεσε ότι έστειλε επίσης επιστολή στον Μαχμούντ Αμπάς στην οποία τον συγχαίρει για την επίσημη ανάληψη των πρωθυπουργικών καθηκόντων. ''Ελπίζουμε από καρδιάς ότι αυτές οι δύο θετικές εξελίξεις θα ανοίξουν τον δρόμο σε μια ειρηνική συνύπαρξη ανάμεσα στους λαούς της περιοχής και στην οικονομική ευημερία που θα ακολουθήσει'', δήλωσε ο Κοξ.

    [05] Καθολική η μείωση των κρατικών ενισχύσεων στις χώρες της Ε.Ε

    30/4/2003 8:32:00 μμ

    Σταθερή μείωση παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια οι κρατικές ενισχύσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες. Συγκεκριμένα κατά την χρονική περίοδο από το 1997 έως το 2001, οι κρατικές ενισχύσεις στο χώρο της Ε.Ε μειώθηκαν από 102 δισ. ευρώ σε 86 δισ. ευρώ. Πάντως, οι ενισχύσεις σημείωσαν ελαφρά αύξηση από 85,2 δισ. ευρώ το 2000 σε 86 δισ. ευρώ το 2001. Τα δύο κράτη -μέλη που συνέβαλαν περισσότερο στη μείωση αυτή, είναι η Γερμανία, η οποία μείωσε τις ενισχύσεις κατά 6 δισ. ευρώ και η Ιταλία, η οποία μείωσε τις ενισχύσεις κατά 4 δισ. ευρώ.

    Επεβλήθη υγιή πειθαρχία στα κράτη-μέλη

    Σε σχετικές τιμές, το 2001 οι κρατικές ενισχύσεις ανήλθαν στο 0,99% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) της Ε.Ε.

    Οι ενισχύσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ κυμάνθηκαν από 0,66% στο Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι 1,58% στη Φινλανδία, ενώ στην Ελλάδα ήταν 1,02% του ΑΕΠ.

    Σε απόλυτες τιμές, η Γερμανία χορήγησε τις περισσότερες ενισχύσεις το 2001 (23 εκατ. ευρώ) και ακολουθούσαν η Γαλλία (16 δισ. ευρώ) και η Ιταλία (12 δισ. ευρώ). Τις μικρότερες ενισχύσεις -σε απόλυτες τιμές- παρουσιάζουν το Λουξεμβούργο (0,3 δισ. ευρώ), η Πορτογαλία (1,2 δισ. ευρώ), η Ιρλανδία και η Ελλάδα (από 1,3 δισ. ευρώ).

    Σχολιάζοντας τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Επιτροπή, ο αρμόδιος για τον ανταγωνισμό επίτροπος Μάριο Μόντι δήλωσε ότι το σύστημα ελέγχου των κρατικών ενισχύσεων επέβαλε μία ιδιαίτερα υγιή πειθαρχία στα 15 κράτη -μέλη, στα οποία το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Στοκχόλμης είχε ζητήσει να μειώσουν το συνολικό ποσό των κρατικών ενισχύσεων που πρόκειται να χορηγηθούν κατά το 2003 και να κατευθύνουν τις ενισχύσεις σε οριζόντιους στόχους κοινού ενδιαφέροντος. Τα περισσότερα από τα κράτη- μέλη, επεσήμανε, βρίσκονται ήδη στη σωστή τροχιά, με επίπεδα ενισχύσεων που παρουσιάζουν σταθερή πτώση και με ενισχύσεις που κατευθύνονται σε στόχους, όπως το περιβάλλον, η έρευνα και η ανάπτυξη. Ωστόσο, οι συνολικές κρατικές ενισχύσεις, ύψους περίπου 86 δισ. ευρώ το 2001 συνεχίζουν να προκαλούν στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό στην εσωτερική αγορά, υπογράμμισε ο Μάριο Μόντι.

    [06] Μέτρα εναντίον τη Κούβας από την Ε.Ε, ζητά η Γαλλία

    30/4/2003 8:32:00 μμ

    Τη "λύπη" της για το πρόσφατο κύμα καταστολής στην Κούβα, εξέφρασε σήμερα η Γαλλία, με δηλώσεις του ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ ντε Βιλπέν, προσθέτοντας, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα λάβει "μέτρα" για να υποχρεώσει το κουβανικό καθεστώς να σέβεται το διεθνές δίκαιο. "Ναι ανησυχούμε και παρακολουθήσαμε με λύπη τόσο τις δίκες που έγιναν και τις τραγικές καταδίκες", που είχαν στο στόχαστρο κουβανούς αντιφρονούντες, πρόσθεσε ο Βιλπέν. Η ΕΕ θα "λάβει μέτρα επειδή πιστεύουμε ότι είναι απαράδεκτο μια κυβέρνηση να συμπεριφέρεται κατ' αυτόν τον τρόπο, παραβιάζοντας τους νόμους της ηθικής και το διεθνές δίκαιο", διευκρίνισε.

    "Στο πλαίσιο αυτό, θα μελετήσουμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση από κοινού τις δυνατότητες που έχουμε για να υποχρεώσουμε την Κούβα να σεβαστεί τους κανόνες αυτούς", κατέληξε.

    Πρόσφατα εκτελέστηκαν στην Κούβα τρία άτομα, που κατέλαβαν πλοιάριο με το οποίο προσπαθούσαν να πάνε στις ΗΠΑ, ενώ περίπου 79 αντιφρονούντες, μεταξύ των οποίων διανοούμενοι και δημοσιογράφοι, καταδικάστηκαν σε φυλάκιση συνολικά 1.454 ετών.

    Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το πρόσφατο κύμα καταστολής στην Κούβα έχει "καταστροφικό αποτέλεσμα" στις σχέσεις ανάμεσα στη χώρα αυτή και τους "15".

    [07] Εκρηξη σε εργοστάσιο τσαγιού στην Τουρκία

    30/4/2003 11:47:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Τρεις εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους και πέντε τραυματίσθηκαν από έκρηξη που έγινε σε εργοστάσιο τσαγιού στην επαρχία Ρίτζε, στη Μαύρη Θάλασσα. Η έκρηξη έγινε κατά τη διάρκεια εργασιών για την εγκατάσταση ενός λέβητα και προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στο εργοστάσιο. Ο κυβερνήτης της περιοχής δήλωσε ότι ο αριθμός των θυμάτων θα ήταν μεγαλύτερος, αλλά αυτό αποφεύχθηκε επειδή η έκρηξη έγινε νύχτα.

    Στην επαρχία Ρίτζε παράγονται οι μεγαλύτερες ποσότητες τσαγιού στην Τουρκία.

    [08] Ο Ανάν ζητά να τερματιστεί η απομόνωση του Ιράκ

    30/4/2003 8:09:00 μμ

    Ο γγ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ υπογράμμισε ότι ''πρέπει να τεθεί τέρμα στην ιρακινή απομόνωση". "Εχω την πεποίθηση ότι θα συμφωνήσετε ότι στην απομόνωση του Ιράκ πρέπει να τεθεί τέρμα. Πρέπει να αποκατασταθούν για τον ιρακινό λαό ομαλές συνθήκες καθημερινής διαβίωσης'', είπε ο Κ. Ανάν, επισημαίνοντας ότι τα τελευταία 20 χρόνια ο ιρακινός λαός επιβίωσε από τρεις πολέμους, ενώ τα τελευταία δέκα ενός εμπάργκο που του επιβλήθηκε από τον ΟΗΕ". Ο ΓΓ του ΟΗΕ παρότρυνε εξάλλου -ιδίως τα μόνιμα-μέλη του Συμβουλίου- να παραμερίσουν τις υπαρκτές γνωστές διαφωνίες τους ''για το καλό του λαού του Ιράκ''.

    [09] Χριστοδουλάκης: Ευνοϊκές οι προοπτικές για τη διεθνή οικονομία

    30/4/2003 9:50:00 μμ

    Οι προοπτικές ανάπτυξης, η επανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, τα μέτρα διαφάνειας και οι επενδύσεις στον τρίτο κόσμο, ήταν τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της διήμερης ετήσιας υπουργικής συνόδου του ΟΟΣΑ στο Παρίσι, η οποία ολοκληρώθηκε την Τετάρτη και τη χώρα μας εκπροσώπησε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης. Στη σύνοδο είχαν προσκληθεί να συμμετέχουν και πολλές υπό ανάπτυξη χώρες μη μέλη του ΟΟΣΑ. Μετά το τέλος των εργασιών, στη συνάντησή του με τους Ελληνες δημοσιογράφους ο κ. Χριστοδουλάκης αναφέρθηκε στα συμπεράσματα των συζητήσεων, εκτιμώντας ότι κυριάρχησε μία ''ελεγχόμενη αισιοδοξία''. Σε ότι αφορά τις προοπτικές ανάπτυξης, ο υπουργός είπε ότι οι συζητήσεις κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η περίοδος αβεβαιότητας που προκλήθηκε από τον πόλεμο στο Ιράκ ξεπεράστηκε, οι δε προοπτικές χαρακτηρίζονται ως ευνοϊκές.

    ''Γύρος ανάπτυξης'' η σύνοδος στο Κανκούν

    "Στο παρελθόν φαίνεται να ανήκει και η φάση του έντονου κλονισμού των αγορών λόγω των κακών λογιστικών πρακτικών που εντοπίστηκαν πέρυσι, όπως επίσης και λόγω των κινδύνων που εγκυμονούσε το τραπεζικό σύστημα της Ιαπωνίας", τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών. Θεωρούμε, είπε, ότι έχουμε πλέον μπει στη φάση επανάκαμψης της ανάπτυξης με εντονότερα τα σημάδια το δεύτερο εξάμηνο του 2003.

    Σε ότι αφορά τις επενδύσεις στον τρίτο κόσμο, η ιδέα που κυριάρχησε στις συζητήσεις είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία ανάμεσα σε ιδιωτικά και δημόσια κεφάλαια.

    Κατά τη διάρκεια της συνόδου ο κ. Χριστοδουλάκης αναφέρθηκε στις σχέσεις με τις τρίτες χώρες, που άλλωστε θα αποτελέσουν ένα από τα κύρια θέματα της υπουργικής συνόδου που θα γίνει τον Σεπτέμβριο στην πόλη Κανκούν του Μεξικού.

    Ο κ. Χριστοδουλάκης υποστήριξε ότι η συνάντηση στο Κανκούν θα πρέπει να είναι ένας ''γύρος ανάπτυξης''. Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, επεσήμανε, οι αναπτυσσόμενες χώρες θα πρέπει να έχουν μία διακριτική θετική μεταχείριση. Δηλαδή δεν θα πρέπει να μπουν στη γενική διαδικασία διαπραγματεύσεων με τις αναπτυγμένες χώρες, όπως όταν για παράδειγμα, η Αμερική διαπραγματεύεται τα προϊόντα της με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η γεωργία, και οι εμπορικές συναλλαγές είναι απο τα σημαντικά θέματα που θα πρέπει να επιλυθούν στο Κανκούν, τόνισε ο κ. Χριστοδουλάκης, υπενθυμίζοντας ότι πολλές φωνές υψώθηκαν εναντίον της κοινής αγροτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Με την παρέμβασή του ο κ. Χριστοδουλάκης υποστήριξε ότι δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται το θέμα της αγροτικής πολιτικής σαν μία μονομερή επιδίωξη ανατροπής κατακτήσεων και δεδομένων στην ΕΕ. Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε -είπε ο υπουργός- ότι για να κερδίσουν οι τρίτες χώρες θα πρέπει να χάσει η Ε.Ε. Γι' αυτό θα πρέπει να βρεθεί μία λύση αμοιβαίας ωφέλειας.

    Η ΕΕ έκανε ένα σημαντικό βήμα αναγνωρίζοντας ότι δεν μπορεί να συγκεντρώνει την ενίσχυσή της στις καλλιέργειες με βασικό κριτήριο την έκτασή τους. Η ελληνική πρόταση, υπογράμμισε, είναι να ενισχύονται οι καλλιεργητές και όχι οι καλλιέργειες, πρόταση με την οποία έχουν συμφωνήσει στην μεγάλη πλειοψηφία τους τα κράτη -μέλη της ΕΕ.

    Ο κ. Χριστοδουλάκης, ανέφερε ότι πρόκειται για μία σημαντική παράμετρο που θα βοηθήσει και τις αναπτυσσόμενες χώρες να προσαρμοστούν καλύτερα, γιατί πλήττονται από την πολιτική επιδοτήσεων στις καλλιέργειες. Αυτό θα δημιουργήσει και κίνητρα για πιο ανταγωνιστική παραγωγή μέσα στην Ε.Ε.

    Ο υπουργός υποστήριξε την αναγκαιότητα διατήρησης της κοινής αγροτικής πολιτικής στην Ευρώπη, τονίζοντας ότι είναι απαραίτητη για την Ε.Ε η ύπαρξη αγροτικής οικονομίας, που είναι άλλωστε και επιλογή των Ευρωπαίων πολιτών, οι οποίοι συμφωνούν με τις γεωργικές ενισχύσεις, χωρίς με αυτό να αποκλείεται η αγροτική οικονομία των αναπτυσσόμενων χωρών.

    Το άλλο σημαντικό κεφάλαιο που έθιξε ο κ. Χριστοδουλάκης κατά την παρέμβασή του είναι τα θέματα του διεθνούς εμπορίου. Ο υπουργός υποστήριξε τη μεγάλη σημασία που έχει για τη διεθνή ανάπτυξη η προαγωγή της εμπορικής περιφερειακής συνεργασίας, επισημαίνοντας ότι ''κλειδί για την επιτάχυνση του διεθνούς εμπορίου είναι η ανάδειξη των περιφερειών ως κέντρων εμπορίου και ελευθερων εμπορικών συναλλαγών''.

    Το γεγονός ότι πολλές χώρες συζητούν με τους διεθνείς οργανισμούς χωρίς να συναλλάσονται με τις γειτονικές στην περιφέρειά τους χώρες, είπε, είναι ένα πρόβλημα για το οποίο θα πρέπει να βρεθεί μία λύση.

    Ο υπουργός κατέληξε λέγοντας ότι "το διεθνές εμπόριο δεν είναι μόνο παράγων ανάπτυξης, αλλά και παράγων ειρήνης, γνωριμιών και εκδημοκρατισμού''.

    [10] Ισοπαλία στον αγώνα Ελλάδας- Σλοβακίας

    30/4/2003 9:10:00 μμ

    Ικανοποιητική εμφάνιση πραγματοποίησε η εθνική μας ομάδα, που αναδείχθηκε ισόπαλη 2-2 τη Σλοβακία, σε φιλικό αγώνα. Η συνάντηση έγινε στην πόλη Ζίλινα και η ελληνική ομάδα προηγήθηκε δύο φορές με τους Τσάρτα (12' πεν.) και Χούτο (76'), ενώ έχασε πέναλτι (δοκάρι) με τον Μπασινά στην τελευταία φάση του αγώνα (92'). Για τους γηπεδούχους και τα δύο γκολ πέτυχε ο Ζίλαρντ Νέμεθ στο 14ο και το 86ο λεπτό.

    Η Ελλάδα είχε την πολυτέλεια να προηγηθεί από πολύ νωρίς όμως το προβάδισμα αυτό τα διατήρησε για λιγότερο από 1 λεπτό. Ήταν ο Καραγκούνης στο 12΄ όταν έβγαλε την μπαλιά στον Βρύζας, ο επιθετικός της Περούτζια μπήκέ στην περιοχή, ανατράπηκε από τον Χλίκνα και ο διαιτητής της αναμέτρησης δεν καθυστέρησε να υποδείξει πέναλτι. Την εσχάτη των ποινών ανέλαβε να εκτελέσει ο σπεσιαλίστας του είδους, Βασίλης Τσάρτας και δεν έχασε την ευκαιρία να ανοίξει το σκορ (1-0). Πριν καλά καλά καταλάβουν οι έλληνες διεθνής ότι ήταν μπροστά στο σκορ οι Σλοβάκοι είχαν ισοφαρίσει με τον επιθετικό της Μίντλεσπρο, Νέμεθ, οποίος με διπλή προσπάθεια στο 14ο λεπτό νίκησε τον Αντώνη Νίκοπολίδη. Το παιχνίδι είχε πολλές φάσεις και στο 17΄ ήταν η σειρά του Τραϊανού Δέλλας. Ο αμυντικός της Ρόμα έπιασε μια γυριστή κεφαλιά, έπειτα από την πολύ όμορφη σέντρα του Τσάρτα, όμως η μπάλα τράνταξε το οριζόντιο δοκάρι του Κένινγκ. Η πολύ καλή απόδοση της εθνικής μας στο πρώτο μέρος δεν "μεταφράστηκε" με ένα δεύτερο γκολ που θα μας έβαζε και πάλι στη θέση του οδηγού κι έτσι οι δύο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια με το σκορ στο 1-1.

    Δυνατά μπήκαν οι Σλοβάκοι στο δεύτερο 45λεπτο. Στο 50΄ ο αρχηγός της ομάδας, Κάρβαν πήρε την κεφαλιά έπειτα από το κόρνερ του Γιανότσκο όμως η μπάλα πέρασε λίγο έξω από το δεξί δοκάρι του Νικοπολίδη. Έντεκα λεπτά αργότερα και συγκεκριμένα στο 61ο λεπτό ο Νέμεθ με μία σέντρα βρήκε μόνο του τον Γιανότσκο μέσα στην περιοχή, ο πρώην παίχτης της Ξάνθης επιχειρείσαι ένα μονοκόμματο σου, όμως έπιασε "αέρα" χάνοντας μεγάλη ευκαιρία να κάνει το 2-1. Στο 66΄ και πάλι ο "δαιμόνιος" Νέμεθ έκανε μία σέντρα-σουτ η οποία "ξύρισε" τον κάθετο δοκό των φιλοξενουμένων. Οι πολλές αλλαγές του Ότο Ρεχάγκελ είχαν χαλάσει το ρυθμό που είχαν στο πρώτο ημίχρονο οι έλληνες διεθνής, ωστόσο Λάκης και Γεωργιάδης προσπαθούσαν να διασπάσουν την αντίπαλη άμυνα. Ότι δεν κατάφεραν να κάνουν οι συμπαίχτες του, το έκανε ο Λάμπρος Χούτος λίγα λεπτά μετά την είσοδό του στον αγωνιστικό χώρο. Ήταν το 76ο λεπτό όταν Χούτος πήδηξε πιο ψηλά απ΄ όλους έπιασε την κεφαλιά και την "ταχυδρόμησε" την μπάλα στην εστία του Ρεζότο (2-1), αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο το χτύπημα κόρνερ του Αγγελου Μπασινά. Τέσσερα λεπτά πριν τη συμπλήρωση του 90λέπτου ο Νέμεθ διπλασίασε τα τέρματα τα δικά του και της ομάδας του ισοφαρίζοντας αυτή τη φορά σε 2-2. Οι παίχτες του Ότο Ρεχάγκελ είχαν σπουδαία ευκαιρία να «κλέψουν τη νίκη στο τελευταίο λεπτό τον καθυστερήσεων, όμως δεν τα κατάφεραν. Στο 92΄ ο Βασίλης Λάκης "ξεχύθηκε" από δεξιά, ανατράπηκε από τον Σλοβάκο γκολκίπερ, ο διαιτητής της αναμέτρησης κ. Μέσνερ υπέδειξε πέναλτι. Το επανορθωτικό λάκτισμα ανέλαβε να εκτελέσει Μπασινάς όμως το σουτ του τράνταξε το αριστερό δοκάρι του Ρεζότο με αποτέλεσμα να παραμείνει το 2-2.

    Μετά τη λήξη του αγώνα σε συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε, ο Ότο Ρεχάγκελ εμφανίστηκε εκνευρισμένος από τα λάθη των παιχτών του λέγοντας: "Μετά το 1-1 παίζαμε μπάλα με τα νεύρα μας και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο", κατά τα άλλα ο Γερμανός τεχνικός σημείωσε: "Σε έναν πολύ κακό αγωνιστικό χώρο δοκιμάσαμε πολλά συστήματα, κυρίως στην άμυνα, προσπαθήσαμε αλλά δεν καταφέραμε να νικήσουμε. Την ισοπαλία δεν την παραχωρήσαμε λόγο του χαμένου πέναλτι αλλά από τα δικά μας λάθη".

    [11] Μαστίζει την Κίνα ο ιός SARS

    30/4/2003 6:39:00 μμ

    Η άτυπη πνευμονία μαστίζει την Κίνα, κυρίως το Πεκίνο και το Χονγκ Κονγκ, καθώς ο αριθμός των θανάτων και των νέων κρουσμάτων αυξάνεται συνεχώς, ενώ στη Σαγκάη αρκετές συνοικίες έχουν επιβάλει καραντίνα 14 ημερών για όσους φτάνουν στην πόλη από τις πληγείσες από το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS) περιοχές. Σε κατάσταση συναγερμού τέθηκε το διεθνές αεροδρόμιο της Μαδρίτης, καθώς έφτασε ένα κοριτσάκι από την Κίνα με τα συμπτώματα της άτυπης πνευμονίας. Πιθανώς το πρώτο θύμα του SARS στην Υεμένη. Χίλιοι άνθρωποι έχουν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση από τις αρχές του Βελιγραδίου. Η φαρμακοβιομηχανία GlaxoSmithKline Plc επιταχύνει τις έρευνες για τη δημιουργία εμβολίου κατά του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου SARS.

    Νέα κρούσματα σε Σερβία-Μαυροβούνιο, Ινδία

    Στο Χονγκ Κονγκ, οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν επτά νέους θανάτους και 17 νέα κρούσματα από την επιδημία. Μέχρι σήμερα στο Χονγκ Κονγκ έχουν καταγραφεί 1.589 κρούσματα και 157 θάνατοι. Η Σανγκάη έχει αναφέρει ότι δύο δημότες της έχουν προσβληθεί από την άτυπη πνευμονία, ενώ έχει καταγράψει επτά ύποπτα κρούσματα. Ωστόσο η ΠΟΥ έχει προειδοποιήσει πως η επιδημία μπορεί να εξαπλωθεί ταχύτατα στην πόλη αυτή.

    Στην Υεμένη, ένας άνδρας που πέθανε το απόγευμα της Τρίτης σε νοσοκομείο του Αντεν ίσως να είναι το πρώτο θύμα του συνδρόμου SARS που καταγράφεται στην αραβική αυτή χώρα, γράφουν οι τοπικές εφημερίδες. Ο 30χρονος άνδρας που λέγεται ότι ταξίδεψε στη Σαουδική Αραβία και σε άλλες αραβικές χώρες πριν επιστρέψει στην Υεμένη, παρουσίασε υψηλό πυρετό και επίμονο βήχα δέκα ημέρες πριν εισαχθεί στο νοσοκομείο.

    Μόλις έφθασε στο νοσοκομείο τέθηκε σε καραντίνα στη μονάδα των εκτάκτων περιστατικών και υποβάλλεται σε ιατρικές εξετάσεις, για να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για κρούσμα SARS. Αξιωματούχοι Υγείας δεν σχολίασαν τα δημοσιεύματα αυτά.

    Την περασμένη εβδομάδα, πάντως, η Υεμένη επέβαλε απαγόρευση εισόδου σε ταξιδιώτες από 30 χώρες στις οποίες έχουν καταγραφεί κρούσματα άτυπης πνευμονίας.

    Στη Μαδρίτη σε κατάσταση συναγερμού τέθηκε το διεθνές αεροδρόμιο της πόλης, όταν αργά το βράδυ της Τρίτης, προσγειώθηκε αεροσκάφος με μια ταξιδιώτισσα από την Κίνα μόλις τριών χρονών να παρουσιάζει συμπτώματα άτυπης πνευμονίας. Η μικρή νοσηλεύεται από τα μεσάνυχτα στο νοσοκομείο Carlos III της ισπανικής πρωτεύουσας. Σύμφωνα με πηγή του αερολιμένα, ο κυβερνήτης του αεροπλάνου της γερμανικής εταιρείας Lufthansa, που εκτελούσε το δρομολόγιο Φρανκφούρτη-Μαδρίτη, ειδοποίησε τις ισπανικές αρχές πως η μικρή επιβάτης έχει υψηλό πυρετό και δυνατό βήχα. Ο αδελφός και ο πατέρας της που ταξίδευαν μαζί της δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα της νόσου, αλλά διακομίστηκαν προληπτικά στο ίδιο νοσοκομείο. Σύμφωνα με πηγή του αερολιμένα, η οικογένεια ερχόταν από τη Σανγκάη μέσω Φρανκφούρτης. Ύστερα από δύο ώρες αναμονής οι περίπου 120 επιβάτες του αεροσκάφους μπόρεσαν να βγουν από το αεροδρόμιο. αφού πρώτα ενημερώθηκαν για τα συμπτώματα του συνδρόμου SARS και άφησαν τα στοιχεία τους όπως και τον τόπο διαμονής τους για τις επόμενες δύο εβδομάδες, ώστε να παρακολουθείται η κατάσταση της υγείας τους. Το ισπανικό υπουργείο Υγείας, ανακοίνωσε ότι η τρίχρονη Κινέζα δεν έχει προσβληθεί από τον ιό του Σοβαρού Οξέως Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS). Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεων αποκλείουν τελείως την πιθανότητα να πάσχει η μικρή από άτυπη πνευμονία.

    Στη δυτική Ινδία, εννιά μέλη του προσωπικού νοσοκομείου της πόλης Πούνε στο κρατίδιο Μαχαράστρα έχουν προσβληθεί από τη νόσο, ανακοίνωσαν οι τοπικές υγειονομικές αρχές. Συνολικά στην Ινδία τα κρούσματα έχουν φτάσει τα 19.

    Χίλιοι άνθρωποι βρίσκονται προληπτικά υπό ιατρική παρακολούθηση στη Σερβία-Μαυροβούνιο εξαιτίας της άτυπης πνευμονίας, όμως μέχρι σήμερα δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα στη χώρα, γράφει σήμερα η εφημερίδα ''Blic'' επικαλούμενη τον επιδημιολόγο Πρέντραγκ Κον. ''Υπήρξαν πέντε ύποπτα κρούσματα, όμως αποδείχθηκαν αρνητικά'', τόνισε ο ίδιος και πρόσθεσε πως ''η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, δεν έχουμε κρούσματα, αλλά παραμένει ο κίνδυνος να έρθει ο ιός στη χώρα από το εξωτερικό''. Τα άτομα που παρακολουθούνται ιατρικά πρέπει να παρουσιάζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα στις υγειονομικές αρχές της χώρας, διευκρίνισε ο Κον.

    Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας της χώρας, έχουν ενισχυθεί τα μέτρα στο αεροδρόμιο του Βελιγραδίου και τα στοιχεία των επιβατών που προέρχονται από περιοχές υψηλού κινδύνου καταγράφονται λεπτομερώς.

    Ερευνες φαρμακοβιομηχανίας για παρασκευή εμβολίου

    Η GlaxoSmithKline Plc, η μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία της Ευρώπης, ανακοίνωσε πως επιταχύνει τις έρευνές της για τη παρασκευή ενός εμβολίου εναντίον του ιού που προκαλεί το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS), τονίζοντας όμως πως η παρασκευή αυτού του εμβολίου μπορεί να απαιτήσει χρόνια.

    Ο εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας Ζαν-Πιέρ Γκαρνιέ δήλωσε πως η Glaxo δεσμεύτηκε, κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνάντησης με αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης, να συνεργαστεί μαζί με άλλες φαρμοκοβιομηχανίες για το σκοπό αυτό.

    ''Δεσμευτήκαμε πως θα επισπεύσουμε τις έρευνές μας'', είπε ο Γκαρνιέ, ο οποίος όμως προειδοποίησε πως ''χρειάζεται χρόνος για να παρασκευαστεί ένα εμβόλιο, ακόμα και με τις καλύτερες προθέσεις και με όλα μέσα στη διάθεσή μας. Δεν είναι θέμα εβδομάδων και μηνών, αλλά χρόνων''.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 30 April 2003 - 20:58:59 UTC