Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-05-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μέτρα ενίσχυσης των Τουρκοκυπρίων
  • [02] Επιστρέφει στη Βαγδάτη ο ΟΗΕ
  • [03] Ένας νεκρός από έκρηξη χειροβομβίδας στο Αμάν.

    [01] Μέτρα ενίσχυσης των Τουρκοκυπρίων

    1/5/2003 12:24:00 μμ

    Δέσμη μέτρων για την ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων που διαμένουν στα κατεχόμενα, εξήγγειλε η κυπριακή κυβέρνηση. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η διευκόλυνση της μετακίνησης από και προς τα κατεχόμενα, η απασχόληση Τουρκοκυπρίων στις ελεύθερες περιοχές, με δυνατότητα πρόσληψης ακόμη και σε κυβερνητικές υπηρεσίες, καθώς και η ευκολότερη διακίνηση προϊόντων, τόσο εντός του νησιού όσο και εντός της Ε.Ε. Απόρροια της ευρωπαϊκής πορείας της Κύπρου, χαρακτήρισε τα γεγονότα ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου. Ο Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος κάλεσε την τουρκική πλευρά να ανταποκριθεί θετικά στα μηνύματα του λαού και να λάβει μέτρα που μόνο αυτή μπορεί να λάβει, τα οποία θα συμβάλουν στη βελτίωση των προοπτικών μιας αποτελεσματικής διαπραγμάτευσης στο Κυπριακό, όταν αυτή ξαναρχίσει. Επίσης ζήτησε να τεθεί η πόλη της Αμμοχώστου υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    ''Πρόκληση η απόφαση Ντενκτάς για διανυκτέρευση''

    Εξάλλου, απηύθυνε έκκληση προς τον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, να αξιοποιήσουν τη μερική, έστω, ελεύθερη επικοινωνία που επετράπη, καθώς και τα εξαγγελθέντα μέτρα και μαζί να συνεχίσουν να υποδεικνύουν το απαράδεκτο της διαίρεσης.

    Σε γραπτή του δήλωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι τα μέτρα που έχουν επίσημα δοθεί στη δημοσιότητα δεν συνδέονται με τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού, παρά μόνο στην έκταση και στον βαθμό που τείνουν να βελτιώσουν το γενικότερο πολιτικό κλίμα στην Κύπρο και να συνεισφέρουν, στον βαθμό που είναι δυνατό, στην ανάπτυξη των επαφών και σχέσεων ανάμεσα σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.

    Εξάλλου, οκ. Παπαδόπουλος χαρακτήρισε πρόκληση, την απόφαση Ντενκτάς περί τριήμερης διανυκτέρευσης Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα, επισημαίνοντας ότι "όχι μόνο δεν αποτελεί προέκταση της ελεύθερης διακίνησης, αλλά αντίθετα περιορισμό της".

    Τα μέτρα

    Στα μέτρα, μεταξύ άλλων, προβλέπεται η διευκόλυνση της διακίνησης από και προς τα κατεχόμενα ατόμων που είναι νόμιμοι κάτοικοι της Κυπριακής Δημοκρατίας, οχημάτων, καθώς και αγαθών, που παράγονται στις κατεχόμενες περιοχές προς την ΕΕ και τρίτες χώρες.

    Χαλάρωση των μέτρων διακίνησης των τουριστών στα κατεχόμενα, ειδικά όσον αφορά τον χρόνο διαμονής τους.

    Απασχόληση τουρκοκυπρίων στις ελεύθερες περιοχές, με τους όρους που ισχύουν για τους ελληνοκύπριους εργαζόμενους. Απασχόληση προσοντούχων αποφοίτων πανεπιστημίων των κατεχομένων με βάση τα πραγματικά τους προσόντα.

    Εισαγωγή της εκμάθησης της τουρκικής γλώσσας στα σχολεία Μέσης Παιδείας, με εργοδότες τουρκοκύπριους καθηγητές. Δωρεάν διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε μαθητές και φοιτητές των κατεχομένων, καθώς και διευκόλυνση τουρκοκυπρίων αθλητών για συμμετοχή σε εθνικές κυπριακές ομάδες.

    Επίσης, συστήνεται Ίδρυμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με έμφαση τη συντήρηση των μνημείων, θρησκευτικών και αρχαιολογικών χώρων των δύο κοινοτήτων.

    (Διαβάστε τα μέτρα αναλυτικά)

    Παπανδρέου: ''Η Ευρώπη δεν ανέχεται τείχη''

    Συγκινητικές και ιστορικές χαρακτήρισε τις στιγμές στην Κύπρο ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα κ. Αλμπογκάν.

    Η Ευρώπη, είπε ο κύριος Παπανδρέου, δεν ανέχεται τείχη που διαιρούν λαούς και χώρες και πρόσθεσε ότι κατέρρευσε ο μύθος ότι δεν μπορούν να συμβιώσουν ειρηνικά Eλληνοκύπριοι και Tουρκοκύπριοι. Ακόμη υπογράμμισε ότι ούτε ο ΟΗΕ ούτε η ΕΕ αναγνωρίζουν το ψευδοκράτος και ούτε πρόκειται να μεταβάλουν τη στάση τους στο θέμα αυτό.

    Ο κύριος Αλμπογκάν χαρακτήρισε ως θετικές τις εξελίξεις με την ελεύθερη διακίνηση στην Κύπρο.

    Ο κ.Αλπογκάν εξέφρασε την ελπίδα οτι οι αμοιβαίες επισκέψεις θα συνεχιστούν ομαλά και δήλωσε στους δημοσιογράφους οτι οι εξελίξεις αυτές αποτελούν ένα βήμα προς την κατεύθυνση μιας λύσης. Απέφυγε ωστόσο να αναφερθεί στο σχέδιο Αναν όταν ερωτήθηκε και περιορίστηκε να δηλώσει την ελπίδα οτι το φαινόμενο της ελεύθερης διακίνησης θα μετατραπεί σε μια συνήθη διαδικασία.

    Αδιάλλακτος ο Ντενκτάς

    Παρόλα αυτά, αδιάλλακτος και σταθερός στη θέση του περί διαχωριστικών γραμμών παραμένει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς που δήλωσε ότι ακόμη και αν επιτευχθεί λύση, η Κύπρος δεν θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, πριν ενταχθεί και η Τουρκία.

    Στο μεταξύ, το κατοχικό καθεστώς αντιδρά στην εξαγγελία για κοινό γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς από Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους. Ο εκπρόσωπος του λεγομένου Υπουργικού Συμβουλίου Σαλίχ Μίρογλου, όταν ρωτήθηκε για το θέμα είπε ότι δεν έχουν ληφθεί οποιαδήποτε μέτρα αλλά πρόσθεσε ότι οι μεν Ελληνοκύπριοι θα γιορτάσουν την Πρωτομαγιά στην περιοχή τους και οι Τουρκοκύπριοι στη δική τους, ''όπως γινόταν τόσα χρόνια''.

    Εξ άλλου, ο ψευδοπρωθυπουργός Ντερβίς Ερογλου είπε ότι ''δεν είναι σωστό οι ξένοι να επισκέπτονται τα κατεχόμενα και να διοργανώνουν συλλαλητήρια, ενώ όταν ρωτήθηκε για τα μέτρα που θα ληφθούν απάντησε μόνο ''θα δείτε''.

    Μεγάλη η προσέλευση

    Από το οδόφραγμα του Λήδρα-Πάλας πέρασαν στα κατεχόμενα περισσότεροι από 2,565 Ελληνοκύπριοι, ενώ 1,150 Τουρκοκύπριοι εισήλθαν στις ελεύθερες περιοχές. Από το οδόφραγμα του Περγάμου πέρασαν στα κατεχόμενα 650 Ελληνοκύπριοι και στις ελεύθερες περιοχές 80 Τουρκοκύπριοι.

    Εξάλλου από το οδόφραγμα στα Στροβίλια πέρασαν στα κατεχόμενα 677 Ελληνοκύπριοι και 18 Τουρκοκύπριοι στις ελεύθερες περιοχές.

    Την Τετάρτη, 20.000 χιλιάδες Ελληνοκύπριοι και 3.300 Τουρκοκύπριοι πέρασαν στα κατεχόμενα και στις ελεύθερες περιοχές.

    Από την Μεγάλη Τετάρτη έχουν διακινηθεί 164.000 άτομα: 131 χιλιάδες Ελληνοκύπριοι και 33 χιλιάδες Τουρκοκύπριοι.

    Συγκεκριμένα την Τετάρτη πέρασαν:

    Πάνω από 12.500 Ελληνοκύπριοι και 1.920 Τουρκοκύπριοι πέρασαν μέχρι τις τρεις το απόγευμα της Τετάρτης στα κατεχόμενα και στις ελεύθερες περιοχές αντιστοίχως, από τα οδοφράγματα του "Λήδρα Πάλας", του Περγάμου και των Στροβιλιών.

    Από το οδόφραγμα του "Λήδρα Πάλας" πέρασαν στα κατεχόμενα περισσότεροι από 4.715 Ελληνοκύπριοι, ενώ 1.724 Τουρκοκύπριοι εισήλθαν στις ελεύθερες περιοχές.

    Σε 113 άτομα που ήρθαν από τα κατεχόμενα δεν επετράπη η διέλευση στις ελεύθερες περιοχές.

    Από το οδόφραγμα του Περγάμου πέρασαν στα κατεχόμενα 4.250 Ελληνοκύπριοι και στις ελεύθερες περιοχές 157 Τουρκοκύπριοι.

    Εξάλλου από το οδόφραγμα στα Στροβίλια πέρασαν στα κατεχόμενα 3.534 Ελληνοκύπριοι και 40 Τουρκοκύπριοι στις ελεύθερες περιοχές.

    Μέσα σε μία εβδομάδα διακινήθηκαν εκατόν σαράντα χιλιάδες άτομα - εκατόν δέκα χιλιάδες Ελληνοκύπριοι και τριάντα χιλιάδες Τουρκοκύπριοι.

    Τη διάνοιξη άλλων επτά διόδων προς τα κατεχόμενα ζήτησε η Κυπριακή κυβέρνηση.

    [02] Επιστρέφει στη Βαγδάτη ο ΟΗΕ

    1/5/2003 8:36:00 μμ

    Οι κυριότερες υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών επέστρεψαν στο αρχηγείο του διεθνούς οργανισμού στη Βαγδάτη, την οποία είχαν εγκαταλείψει στις 18 Μαρτίου, δύο ημέρες πριν από την έναρξη του πολέμου, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου. "Είναι η πρώτη μας μέρα στη Βαγδάτη", από τις 18 Μαρτίου, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Βερονίκ Ταβό, εκπρόσωπος του συντονιστή ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ στο Ιράκ, Ραμίρο Λόπες Ντα Σίλβα. Οι εκπρόσωποι στο Ιράκ του Προγράμματος Ανάπτυξης του ΟΗΕ (PNUD), Φρανσουά Ντιμπουά, του Ταμείου του ΟΗΕ για τα Παιδιά (UNICEF), Κάρολ ντε Ρούι, του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (PAM), Τόρεν Ντούε και της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (OMS), Γκούλαμ Πόπαλ, αναχώρησαν το πρωί από το Αμάν και έφθασαν γύρω στις 18.30 τοπική ώρα (17.30 ώρα Ελλάδας) στο αρχηγείο του ΟΗΕ στη Βαγδάτη.

    [03] Ένας νεκρός από έκρηξη χειροβομβίδας στο Αμάν.

    1/5/2003 8:22:00 μμ

    φωτό Αρχείου

    Μία χειροβομβίδα, την οποία μετέφερε από το Ιράκ ως ενθύμιο πολέμου ένας Ιάπωνας δημοσιογράφος, εξερράγη στο αεροδρόμιο του Αμάν της Ιορδανίας, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας αξιωματικός ασφαλείας και να τραυματιστούν πολλοί άλλοι άνθρωποι, δήλωσε πηγή ασφαλείας. "Ανοιξαν την βαλίτσα η οποία εξερράγη με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας αξιωματικός ασφαλείας", δήλωσε η πηγή και πρόσθεσε ότι η έκρηξη σημειώθηκε δίπλα στο μηχάνημα ελέγχου αποσκευών. Ο δημοσιογράφος, που ταξίδευε μέσω Αμάν προς Τόκιο, τραυματίστηκε ελαφρά. Η ίδια πηγή δήλωσε πως ο δημοσιογράφος επρόκειτο να πάρει την πτήση για Κάιρο, από όπου θα πετούσε στη συνέχεια για το Τόκιο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 1 May 2003 - 20:57:49 UTC