Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-05-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παρέμβαση Σημίτη στο πολιτικό σκηνικό
  • [02] Κοινός εορτασμός της Πρωτομαγιάς στην Κύπρο
  • [03] Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Ηλιούπολη για πυλώνες της ΔΕΗ
  • [04] Επαναλειτουργία της χωματερής των Ανω Λιοσίων
  • [05] Εύβοια: Σώοι οι επιβάτες μικρού αεροπλάνου
  • [06] Ατυπη Σύνοδος Υπ. Εξωτερικών στη Ρόδο
  • [07] Συνάντηση Κορυφής ΕΕ-Ιαπωνίας
  • [08] Ατυπη Σύνοδος Υπουργών Περιβάλλοντος
  • [09] Μάρτυρας αναγνωρίζει Κουφοντίνα και Τζωρτζάτο
  • [10] Καταθέσεις για τη ληστεία στην Τράπεζα Εργασίας
  • [11] Μάχη με το χρόνο δίνουν τα σωστικά συνεργεία
  • [12] Καταδίκη της ισραηλινής εισβολής της Γάζας από Ανάν
  • [13] Ταξιδιωτική οδηγία των ΗΠΑ για τη Σαουδική Αραβία
  • [14] Αποκατάσταση σχέσεων Ινδίας-Πακιστάν
  • [15] Μπους: Τελείωσαν οι πολεμικές επιχειρήσεις
  • [16] Ενοπλη επίθεση στη Νατζάφ
  • [17] Μακροχρόνιος ο αγώνας κατά του SARS
  • [18] Συνεχίζεται το σκάνδαλο με τα φάρμακα στην Αυστραλία
  • [19] Η RegistryPro επεκτείνει το όνομα χώρου
  • [20] Στο Χρηματιστήριο της Αυστραλίας οίκος ανοχής

    [01] Παρέμβαση Σημίτη στο πολιτικό σκηνικό

    2/5/2003 11:00:00 πμ

    Μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες απηύθυνε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με γραπτή δήλωση - παρέμβασή και με αφορμή το κλίμα σκανδαλολογίας των τελευταίων ημερών. Στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός αναφέρει "ότι δεν πρόκειται ο ίδιος και η κυβέρνηση να υποκύψουν σε πιέσεις και ότι θα διαφυλάξει ό,τι ο ίδιος έχει επιτύχει με τη δουλειά του για την πρόοδο και την ευημερία του ελληνικού λαού". "Δεν θα χαριστούμε και δεν θα καλύψουμε κανέναν, αλλά και δεν θα καταδικάσουμε με αφορμή υποψίες, ατεκμηρίωτες καταγγελίες και εκβιαστικές υπερβολές", τονίζει ο κ. Σημίτης και διερωτάται εάν είναι σύμπτωση το ότι η σκανδαλολογία συνέπεσε με την ένταξη της Κύπρου και την κορύφωση της ελληνικής προεδρίας.

    Πακέτο μέτρων και δράσεων απο 1ης Ιουλίου

    Ο κ. Σημίτης αφού θυμίζει ότι η κυβέρνηση ζήτησε ήδη τη συνδρομή της δικαιοσύνης, υπογραμμίζει ότι η εντιμότητα της πολιτικής ζωής και ο εκχυδαϊσμός του δημόσιου βίου αφορούν όλα τα κόμματα. Ανακοίνωσε εξάλλου ότι "δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε όσους δημιουργούν μια ατμόσφαιρα κρίσης", ενώ υπογράμμισε ότι η Προεδρία της ΕΕ και η κατοχύρωση των εθνικών συμφερόντων είναι η πρώτη προτεραιότητα της κυβερνησής του.

    Προανήγγειλε, δε, ότι τον Ιούλιο θα ανακοινώσει τους επόμενους στόχους του κυβερνητικού έργου και τις προτάσεις του για τον εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος, ενώ κατέληξε λέγοντας ότι "σταθερός στόχος μας είναι η διενέργεια εκλογών την Ανοιξη του 2004".

    Ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης σε δηλώσεις του στη ΝΕΤ 105,8 ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός θα προβεί σε πακέτο μέτρων και δράσεων που αφορούν στην κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα, την 1η Ιουλίου, αμέσως μετά τη λήξη της ελληνικής προεδρίας, και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κυβερνητικού ανασχηματισμού.

    Αντιδράσεις

    Σχολιάζοντας τη δήλωση Σημίτη, ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Θ. Ρουσόπουλος δήλωσε ότι τώρα που πλησιάζει το τέλος, ο πρωθυπουργός όχι μόνο αρνείται να ερευνηθούν τα σκάνδαλα από τη Βουλή αλλά λέει ότι θα αποπειραθεί να εκσυγχρονίσει το πολιτικό σύστημα το καλοκαίρι.

    ''Το παραλήρημα του εκπροσώπου της ΝΔ και η ύβρις του κατά του Πρωθυπουργού αποδεικνύουν το πόσο καίρια και αποτελεσματική είναι η παρέμβαση Σημίτη'', απάντησε ο υπουργός Τύπου Χρήστος. Πρωτόπαπας.

    ''Ο πρωθυπουργός απέφυγε να απαντήσει στα σοβαρά πολιτικά και ηθικά ζητήματα που δηλητηριάζουν τον πολιτικό βίο της χώρας'', σχολίασε το ΔΗΚΚΙ.

    [02] Κοινός εορτασμός της Πρωτομαγιάς στην Κύπρο

    2/5/2003 10:32:00 πμ

    Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι γιόρτασαν για πρώτη φορά από το 1958, ενωμένοι την εργατική Πρωτομαγιά, στην κεντρική πλατεία της Λευκωσίας. Στο μεταξύ, μαζικά συνεχίζεται η διέλευση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων από και προς τις κατεχόμενες περιοχές. Ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου ανακοίνωσε ότι σήμερα θα ανοίξει ακόμη μια δίοδος για αυτοκίνητα στην περιοχή του Αγίου Δομετίου. Ωστόσο, τρεις ακόμη Ελληνοκυπρίους συνέλαβε το βράδυ της Πέμπτης το κατοχικό καθεστώς ενώ νωρίτερα είχε συλλάβει άλλους είκοσι ένα. Nέα δυναμική δημιουργείται στην Κύπρο, με την κατάρρευση του τείχους, αλλά αυτό δεν σημαίνει και αναγνώριση του τουρκοκυπριακού κράτους, δήλωσε την Πέμτη από τη Ρόδο ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου.

    Την προσοχή των Ελληνοκυπρίων εφιστά ο κ. Κληρίδης

    Ο εορτασμός άρχισε με συγκέντρωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και συνεχίστηκε με πορεία στην κεντρική πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ακόμη ότι είναι ανάγκη να προχωρήσουν στη λύση του προβλήματος με τον τρόπο που υπέδειξε η διεθνής κοινότητα. Τέλος, υπογράμμισε ότι με αυτά που συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες στην Κύπρο, κατέρρευσε ο μύθος ότι δεν μπορούσαν να συμβιώσουν οι Ελληνοκύπριοι με τους Τουρκοκύπριους.

    "Οι τελευταίες εξελίξεις αποδεικνύουν περίτρανα ότι οι δύο κοινότητες μπορούν να ζήσουν μαζί", τόνισε ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ και πρόεδρος της κυπριακής βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, μιλώντας στην κοινή εκδήλωση.

    Σύμφωνα με την Κυπριακή αστυνομία, οι τρεις Ελληνοκύπριοι εισήλθαν στα κατεχόμενα από το σημείο ελέγχου στο Πέργαμος μαζί με τρεις γυναίκες και ένα παιδί, και στη συνέχεια μετέβησαν στο Σπαθαρικό, που είναι το χωριό τους και μετέβησαν στην εκκλησία του χωριού τους που είναι αφιερωμένη στον Απόστολο Λουκά και η οποία έχει μετατραπεί σε τζαμί. Σε αποθήκη που δεν ήταν κλειδωμένη, εντόπισαν την καμπάνα της εκκλησίας την οποία πήραν για να τη μεταφέρουν στις ελεύθερες περιοχές. Έγιναν όμως αντιληπτοί από το Χότζα ο οποίος τους κάλεσε να αφήσουν την καμπάνα, αλλά αυτοί τον αγνόησαν.

    Στο σημείο ελέγχου στα Στροβίλια οι Ελληνοκύπριοι συνελήφθησαν από ψευδοαστυνομικούς του καθεστώτος Ντενκτάς, λίγο πριν από την είσοδό τους στις ελεύθερες περιοχές, με την κατηγορία ότι έκλεψαν την καμπάνα.

    Οι τρεις Ελληνοκύπριοι κρατήθηκαν και δεν αποκλείεται να παρουσιασθούν σήμερα ενώπιον "δικαστηρίου" ενώ οι τρεις γυναίκες και το παιδί αφέθηκαν ελεύθεροι και επέστρεψαν στις ελεύθερες περιοχές.

    Αναφορικά με τους πρώτους συλληφθέντες Ελληνοκυπρίους, μία ηλικιωμένη 78 ετών και 4 παιδιά αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ οι υπόλοιποι 16 θα οδηγηθούν σήμερα ενώπιον ψευδοδικαστηρίου στην κατεχόμενη Λευκωσία, με το αιτιολογητικό ότι προσπάθησαν να περάσουν στις κατεχόμενες περιοχές από μη εγκεκριμένο σημείο εισόδου.

    Σε μια άλλη ενέργεια αυθαιρεσίας, το κατοχικό καθεστώς έδιωξε από την Καρπασία παιδιά εγκλωβισμένων που πήγαν να μείνουν στα σπίτια τους, με τους παππούδες τους. Οι αρχές του κατοχικού καθεστώτος επέμειναν ότι τα παιδιά έπρεπε να μείνουν σε ξενοδοχεία. Να σημειωθεί ότι τα παιδιά των εγκλωβισμένων, στις διακοπές του Πάσχα και των Χριστουγέννων, πήγαιναν στην Καρπασία και έμεναν για όλη την περίοδο των γιορτών.

    Μεγάλος συνωστισμός παρατηρείται και σήμερα στα οδοφράγματα του "Λήδρα Πάλας", του Περγάμου και των Στροβιλιών καθώς χιλιάδες Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, προσπαθούν να περάσουν στην άλλη πλευρά της γραμμής. Χθες, λόγω και της αργίας της Πρωτομαγιάς η διακίνηση ήταν ιδιαίτερα έντονη. Στη Λευκωσία μέχρι και αργά το βράδυ, η ουρά των αυτοκινήτων είχε μήκος ενός χιλιομέτρου και πλέον.

    Κυκλοφοριακή συμφόρηση παρατηρήθηκε και στην κατεχόμενη Λευκωσία, από την Ομορφίτα και το Καϊμακλί προς το οδόφραγμα, καθώς χιλιάδες Ελληνοκύπριοι επέστρεφαν στις ελεύθερες περιοχές. Σχεδόν 26.000 Ελληνοκύπριοι και περισσότεροι από 8.500 Τουρκοκύπριοι διακινήθηκαν την Πέμπτη και από τα τρία οδοφράγματα.

    Σύμφωνα με τον τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, η μερική άρση της απαγόρευσης στη διακίνηση από την Τουρκία και το καθεστώς Ντενκτάς έχει σαφή στόχο, ανάμεσα σε άλλα, την αναγνώριση των λεγόμενων πραγματικοτήτων στην Κύπρο. Προειδοποίησε επίσης ότι υπάρχουν απτοί κίνδυνοι αναγνώρισης των λεγόμενων πραγματικοτήτων.

    Ο κ. Κληρίδης, σε δηλώσεις του στο Μέγα Κύπρου, κάλεσε τον κόσμο να είναι προσεκτικός, να αποφεύγει να επιδεικνύει διαβατήρια και πάνω απ' όλα να μη διαμένει σε ξενοδοχεία στα κατεχόμενα.

    Κατά τον κ. Κληρίδη, σύμφωνα με πληροφορίες που έχει, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, κατά την επικείμενη επίσκεψή του στα κατεχόμενα θα προβεί σε δύο χειρονομίες: Θα ανακοινώσει μείωση του αριθμού των κατοχικών δυνάμεων στην Κύπρο και θα εξαγγείλει απόφαση για επιστροφή στους κατοίκους της κατεχόμενης Αμμοχώστου για επιστροφή, αφού επιδιορθωθούν τα σπίτια τους.

    Νέες επικρίσεις Ντενκτάς κατά ΕΕ

    Από την πλευρά του, ο Ραούφ Ντενκτάς σε ομιλία του σε τουρκικό Πανεπιστήμιο, είπε ότι δεν θα δεχθεί συμφωνία με βάση το σχέδιο Ανάν, που θα αποστερεί "νόμιμα δικαιώματα" των Τουρκοκυπρίων και θα καταργεί δικαιώματα της Τουρκίας. Ο Ραούφ Ντενκτάς επέκρινε την ΕΕ ότι θέτει το Κυπριακό ως εμπόδιο στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

    Επίσης, ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων δήλωσε ότι η διέλευση χιλιάδων Ελληνοκυπρίων στα Κατεχόμενα αποδεικνύει την ύπαρξη του ψευδοκράτους και πρόσθεσε ότι οποιεσδήποτε διεκδικήσεις για περιουσίες στα Κατεχόμενα, θα προκαλέσουν νέες διενέξεις και θα επαναφέρουν την κατάσταση, που υπήρχε πριν από το '74. Επίσης είπε ότι θα εξετάσει κατά πόσο το πακέτο της κυπριακής κυβέρνησης εδόθη με σκοπό την παραγνώριση του ψευδοκράτους και την προσφορά δικαιωμάτων μειονότητας στους Τουρκοκυπρίους.

    Πρόσθεσε ότι στόχος της, με την εξαγγελία των μέτρων υπέρ των Τουρκοκυπρίων, είναι να επισκιάσει τις πρωτοβουλίες του καθεστώτος του και την απόφασή του για μερική άρση των μέτρων διέλευσης προς και από τα κατεχόμενα.

    [03] Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Ηλιούπολη για πυλώνες της ΔΕΗ

    2/5/2003 11:43:00 πμ

    Υπό την προστασία των ΜΑΤ, εκτελούνται οι εργασίες στον υποσταθμό της ΔΕΗ στην Ηλιουπολη, όπου κάτοικοι της περιοχής έχουν συγκεντρωθεί και ζητούν να φύγουν οι πυλώνες της ΔΕΗ, που εγκαταστάθηκαν πρόσφατα στον Δήμο τους. Η ΔΕΗ, πάντως έχει δεσμευθεί ότι οι πυλώνες θα απομακρυνθούν στο άμεσο μέλλον. Η εταιρεία πριν από δυο χρόνια είχε αποφασίσει να αναβαθμίσει τον υποσταθμό της σε κέντρο υπερυψηλής τάσης, γεγονός που είχε ξεσηκώσει τους κάτοικους της περιοχής. Πριν από περίπου 20 ημέρες η διυπουργική επιτροπή αποδέχθηκε τα αιτήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης της Ηλιούπολης και της Αργυρούπολης για την απομάκρυνση των πυλώνων υπερυψηλής τάσης και τη σταδιακή απομάκρυνση του υποσταθμού από την κατοικημένη περιοχή.

    [04] Επαναλειτουργία της χωματερής των Ανω Λιοσίων

    2/5/2003 10:15:00 πμ

    Κανονικά θα λειτουργήσει και πάλι η Χωματερή των Ανω Λιοσίων μετά την παρέμβαση της υπουργού ΠΕΧΩΔΕ. Την πρόταση της κ. Βάσως Παπανδρέου, για χωροθέτηση χώρων υγειονομικής ταφής στην Ανατολική Αττική θα εξετάσει απόψε στις 20:00 το δημοτικό συμβούλιο Ανω Λιοσίων. Ο δήμαρχος Νίκος Παπαδήμας χαρακτήρισε, ήδη, θετική την πρόταση. Η κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι έως το τέλος Μαΐου θα έχει καταθέσει νομοθετική ρύθμιση στη βουλή, για τη διαδικασία της χωροθέτησης των χώρων υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων.

    [05] Εύβοια: Σώοι οι επιβάτες μικρού αεροπλάνου

    2/5/2003 9:49:00 πμ

    "Αγιο" είχαν μαζί τους δύο άτομα που επέβαιναν σε μικρό αεροπλάνο, τύπου ''Πάιπερ 32'', που το απόγευμα της Πέμπτης μετά από βλάβη που παρουσίασε στον κινητήρα του κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή Ορμο Μεσοχωρίου της Ανατολικής Εύβοιας. Μετά την πτώση, ο πιλότος Χρήστος Κατσαούνης, 35 χρόνων, και η επιβάτης Αννίτα Γιαμπίλη 30 χρόνων, κατάφεραν και βγήκαν από το αεροπλάνο και κολυμπώντας βγήκαν στη στεριά όπου και τους παρέλαβε ασθενοφόρο. Στο Κέντρο Υγείας Αλιβερίου, όπου μεταφέρθηκαν, οι γιατροί διαπίστωσαν ότι είναι καλά στην υγεία τους.

    [06] Ατυπη Σύνοδος Υπ. Εξωτερικών στη Ρόδο

    2/5/2003 11:44:00 πμ

    Οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η πρωτοβουλία των "4" γισ την Αμυνα, η κατάσταση στο Ιράκ και το Μεσανατολικό απασχολούν το Ατυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που συνεδριάζει σήμερα στη Ρόδο και αύριο στο Καστελόριζο.

    [07] Συνάντηση Κορυφής ΕΕ-Ιαπωνίας

    2/5/2003 11:39:00 πμ

    Η Σύνοδος Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ιαπωνίας πραγματοποιείται από τις 9 το πρωί στο Ζάππειο, με την συμμετοχή του προεδρεύοντος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κώστα Σημίτη, του Ιάπωνα πρωθυπουργού Τζουνιζίρο Κοϊζούμι, και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι. Το μεσημέρι ο κ. Σημίτης παραθέτει γεύμα στον Ιάπωνα πρωθυπουργό, θα ακολουθήσει συνάντηση του κ. Κοϊζούμι με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλο, ενώ αργότερα θα επισκεφθεί την Ακρόπολη και το Καλλιμάρμαρο Στάδιο. Μετά τη συνάντησή τους, σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο Μέγαρο, οι κ.κ. Σημίτης και Κοϊζούμι εξέφρασαν την επιθυμία τους για περαιτέρω ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων μεταξύ ΕΕ-Ιαπωνίας.

    Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε πως η διμερής συνεργασία θα εξελιχθεί όχι μόνο σε οικονομικά αλλά και σε άλλα επίπεδα. Επίσης, ο ίδιος ανέφερε ότι η ΕΕ έχει στραμμένη την προσοχή της στην κατάσταση που επικρατεί στην χερσόνησο της Κορέας και πως η αποστρατικοποίηση και ο περιορισμός των όπλων μαζικής καταστροφής πρέπει να συζητηθεί σε ευρύτερο πεδίο.

    Αναφορικά με το μεσανατολικό, ο κ. Σημίτης χαιρέτισε τη συγκρότηση της παλαιστινιακής κυβέρνησης και την κοινή προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης.

    Επιπλέον, ο ίδιος εξέφρασε την ανησυχία της ΕΕ σχετικά με την εξάπλωση του ιού της άτυπης πνευμονίας.

    Την Πέμπτη το βράδυ ο κ. Κοιζούμι παρακάθησε σε δείπνο εργασίας που του παρέθεσε ο προεδρεύων της ΕΕ.

    [08] Ατυπη Σύνοδος Υπουργών Περιβάλλοντος

    2/5/2003 8:48:00 πμ

    Στο Λαγονήσι πραγματοποιείται στις 2 και 3 Μαΐου η Ατυπη Σύνοδος του Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία έχουν προσκληθεί και οι υπουργοί Περιβάλλοντος των χωρών των Βαλκανίων. Η σύνοδος θα γίνει υπό την προεδρία της υπουργού Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων Βάσως Παπανδρέου. Η πρώτη συνεδρίαση της Συνόδου θα αρχίσει το απόγευμα, της Παρασκευής και θα έχει θέμα: "Το περιβάλλον και το μέλλον της Ευρώπης".

    Στη συνεδρίαση του Σαββάτου, την οποία θα παρακολουθήσουν και οι αρμόδιοι υπουργοί της Αλβανίας, της ΠΓΔΜ, της Βουλγαρίας, της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας (Σερβία-Μαυροβούνιο), της Κροατίας, της Ρουμανίας και της Τουρκίας, θα συζητηθεί "Η περιφερειακή συνεργασία για περιβαλλοντικά θέματα στη Νότιο-Ανατολική Ευρώπη: Η διαχείριση των διασυνοριακών υδάτων ως προτεραιότητα".

    Η Ελληνική Προεδρία, κατά την Ατυπη Σύνοδο, θα επιδιώξει την ανταλλαγή απόψεων όσον αφορά το πώς η διευρυμένη Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πρέπει να αναγνωρίσει τη βιώσιμη ανάπτυξη και την αρχή της ενσωμάτωσης, ως έναν από τους κεντρικούς στόχους της, ώστε να εξασφαλιστεί ένα ποιοτικό και υγιές περιβάλλον.

    Παράλληλα, θα δοθεί η ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων και εμπειριών σχετικά με τη σημασία των περιφερειακών συνεργασιών στα Βαλκάνια. Στόχος είναι να ενδυναμωθεί η διακρατική πολυμερής συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και να ενισχυθούν οι προσπάθειες ώστε να εφαρμοστούν περιφερειακές στρατηγικές βιώσιμης ανάπτυξης, στο πλαίσιο των κατευθύνσεων και δεσμεύσεων της Παγκόσμιας Διάσκεψης του Γιοχάνεσμπουργκ.

    [09] Μάρτυρας αναγνωρίζει Κουφοντίνα και Τζωρτζάτο

    2/5/2003 11:00:00 πμ

    Τον Δημήτρη Κουφοντίνα αναγνώρισε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας ο μάρτυρας, Γιώργος Ασπραδάκης, ως έναν από τους τέσσερις άνδρες που είχε δει να παρακολουθούν από απόσταση 50 μέτρων την τράπεζα Εργασίας, στην οδό Πατησίων, δυο μέρες πριν τη ληστεία της 17 Νοέμβρη. Ο κ. Ασπραδάκης κατέθεσε ότι ανάμεσά τους, με πιθανότητες 50%, πρέπει να ήταν και ο Βασίλης Τζωρτζάτος.

    Οι Χ. Ξηρός, Τζωρτζάτος, Καρατσώλης αρνήθηκαν κατηγορίες

    Σύγχυση, όμως, δημιουργήθηκε από το γεγονός ότι στην προανακριτική του κατάθεση ο μάρτυρας έχει μιλήσει και για τον Κώστα Καρατσώλη, κάτι που σήμερα δε μπόρεσε να επιβεβαιώσει, υποστηρίζοντας πως δεν είναι σίγουρος παρά τη φωτογραφία, την οποία του επέδειξε ο πρόεδρος του δικαστηρίου.

    Ο Χριστόδουλος Ξηρός, ο Βασίλης Τζωρτζάτος και ο Κώστας Καρατσώλης αρνήθηκαν ότι έχουν οποιαδήποτε σχέση με τη ληστεία και μόνο ο Κώστας Τέλιος παραδέχθηκε τη συμμετοχή του.

    Ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Μιχάλης Μαργαρίτης, παρατήρησε, πάντως, πως η δήλωση, που έκανε την Τετάρτη, ο Σάββας Ξηρός και με την οποία παραδέχθηκε τη συμμετοχή του στη ληστεία της χρηματαποστολής του ΟΤΕ Πειραιά, δείχνει ότι η οργάνωση δεν ήταν άσχετη με τις αποκαλούμενες από τους κατηγορουμένους "απαλλοτροιώσεις".

    Νωρίτερα, ο εισαγγελέας, Χρήστος Λάμπρου, ρώτησε τον Θωμά Σερίφη αν συμμετείχε στη ληστεία στην Τράπεζα Εργασίας στο Περιστέρι, στις 18 Ιουλίου του 1990. Ο κατηγορούμενος επιφυλάχτηκε να τοποθετηθεί στην απολογία του.

    [10] Καταθέσεις για τη ληστεία στην Τράπεζα Εργασίας

    2/5/2003 9:57:00 πμ

    Με καταθέσεις μαρτύρων για τη ληστεία της Τράπεζας Εργασίας στο Περιστέρι συνεχίζεται η δίκη των κατηγορουμένων για συμμετοχή στη 17 Νοέμβρη. Πρώτος στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε ο διευθυντής του υποκαταστήματος, Νίκος Μαντάς, ο οποίος αναγνώρισε με βεβαιότητα τον Χριστόδουλο Ξηρό ως τον άνθρωπο που πηγαινοερχόταν μέσα στην Τράπεζα με ένα γουόκμαν και συντόνιζε όλη την επιχείρηση. Ο κ. Μαντάς υποστήριξε ότι κατά ένα ποσοστό 40 έως 45% έχει την αίσθηση πως ο δράστης, που κρατούσε το αυτόματο και διέταξε τον υποδιευθυντή της τράπεζας να ανοίξει το χρηματοκιβώτιο, ήταν ο Δημήτρης Κουφοντίνας.

    Με την έναρξη της διαδικασίας, ο Χριστόδουλος Ξηρός ζήτησε και πήρε το λόγο αμφισβητώντας την αξιοπιστία των μαρτύρων, που κατέθεσαν την Τετάρτη και τον αναγνώρισαν ως δράστη ενεργειών της 17Ν.

    "Κάθε μέρα επιβεβαιώνεται ότι η δίκη αυτή δεν είναι δίκη πειστηρίων και αποδείξεων, αλλά μία δίκη εντυπώσεων και κατευθυνόμενων με διάφορους τρόπους μαρτύρων. Οσο για τη δήλωση του εισαγγελέα για τους εφέτες ανακριτές ότι πρόκειται περί αρίστων έχω να πω ότι στο κράτος των αρίστος ήταν πάντα ο αντίπαλος της δημοκρατίας'', υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ο Χριστόδουλος Ξηρός.

    [11] Μάχη με το χρόνο δίνουν τα σωστικά συνεργεία

    2/5/2003 10:49:00 πμ

    Αγωνιώδεις προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό των μαθητών στο οικοτροφείο που κατέρρευσε από το σεισμό των 6,4 Ρίχτερ στην επαρχία Μπίνγκιολ στη νοτιοανατολική Τουρκία. Φόβοι εκφράζονται ότι οι νεκροί θα φθάσουν τους 150. Οι διασώστες προσπαθούσαν όλη τη νύχτα να εντοπίσουν τα παιδιά που εγκλωβίστηκαν στα συντρίμμια του τετραώροφου κτηρίου. Ήδη έχουν ανασυρθεί νεκροί 15, ενώ 80 από τους 198 ανασύρθηκαν ζωντανοί. Όπως δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Ογκιούζ Τοζάκ, 50 έως 70 μαθητές εξακολουθούν να αγνοούνται στα ερείπια του οικοτροφείου. Το πρακτορείο Ανατολή μετέδωσε ότι τα συνεργεία διάσωσης έχουν εντοπίσει στα χαλάσματα του οικοτροφείου τα πτώματα 35 παιδιών και ενός δασκάλου. Ενταση το πρωί μεταξύ σεισμοπλήκτων και αστυνομικών.

    Δύσκολες ώρες

    Σύμφωνα με νεότερη επίσημη ανακοίνωση των αρχών από τον σεισμό έχουν χάσει τη ζωή τους 105 άνθρωποι και 499 τραυματίστηκαν.

    Ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, συνοδευόμενος από μέλη του υπουργικού συμβουλίου, έσπευσε στην περιοχή για να συμπαρασταθεί στους πληγέντες και προανήγγειλε έρευνα για τα αίτια της κατάρρευσης του οικοτροφείου. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το κτήριο του σχολείου είχε σοβαρά κατασκευαστικά προβλήματα και δεν άντεξε τον ισχυρό σεισμό. Η τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε ότι έστειλε 2.200 σκηνές και 13.000 κουβέρτες στην πληγείσα περιοχή.

    Οι περισσότεροι κάτοικοι της πόλης πέρασαν τη νύχτα στο ύπαιθρο σε αυτοσχέδια καταλύματα, καθώς οι συνεχείς μετασεισμοί εξακολουθούν να σπέρνουν τον πανικό.

    Υπενθυμίζεται ότι το Μπινγκιόλ βρίσκεται επί του ρήγματος της ανατολικής Ανατολίας. Το 1971, σεισμός 6,8 Ρίχτερ είχε προκαλέσει το θάνατο 900 ανθρώπων, σύμφωνα με τη διευθύντρια του Σεισμολογικού Ινστιτούτου Κωνσταντινούπολης.

    Τα συλλυπητήριά του προς την τουρκική κυβέρνηση και τις οικογένειες των θυμάτων εξέφρασε ο Κόφι Ανάν, ανακοινώνοντας ότι ο ΟΗΕ συνέστησε ομάδα συντονισμού και βοήθειας προκειμένου να ανταποκριθεί στις άμεσες ανάγκες.

    Τη θλίψη της για τα θύματα του Εγκέλαδου εξέφρασε και η ελληνική κυβέρνηση και προσφέρει σε πρώτη φάση 300 χιλιάδες ευρώ για την ανακούφιση των πληγέντων, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκεται αεροσκάφος C-130 για τη μεταφορά 25 ανδρών της ΕΜΑΚ και ειδών πρώτης ανάγκης.

    Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου από τη Ρόδο που βρίσκεται για το άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης, ότι είχε επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του Αμπντουλάχ Γκιουλ, στον οποίο εξέφρασε τα συλλυπητήρια της ελληνικής κυβέρνησης για τα θύματα από το σεισμό στη γειτονική χώρα.

    Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι ως προς την ενδεχόμενη επιρροή της Ελλάδας από τον φονικό σεισμό στην Τουρκία. ''Ο ελλαδικός χώρος δεν θα επηρεαστεί από τον σεισμό της Τουρκίας'', εκτίμησαν μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ο καθηγητής Σεισμολογίας Βασίλης Παπαζάχος και ο καθηγητής γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας.

    Ενταση μεταξύ σεισμοπλήκτων και αστυνομικών

    Με πυροβολισμούς στον αέρα η τουρκική αστυνομία επιχείρησε το πρωί να διαλύσει πλήθος σεισμοπλήκτων στην Μπινγκιόλ που ζητούσαν σκηνές και τρόφιμα.

    Οι αστυνομικοί πυροβόλησαν στον αέρα όταν περίπου 1000 σεισμόπληκτοι συγκρότησαν διαδήλωση προς την έδρα του τοπικού κυβερνήτη, ζητώντας από τις αρχές σκηνές και είδη πρώτης ανάγκης. Αρκετοί από τους διαδηλωτές φώναζαν μάλιστα συνθήματα ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης Ερντογάν.

    [12] Καταδίκη της ισραηλινής εισβολής της Γάζας από Ανάν

    2/5/2003 10:49:00 πμ

    Το Ισραήλ υπονομεύει μία νέα ειρηνευτική πρωτοβουλία στη Μέση Ανατολή με την επίθεσή του σε γειτονιά της Γάζας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 12 Παλαιστινίων δήλωσε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών. Ο Κόφι Ανάν πιστεύει πως οι ισραηλινές στρατιωτικές επιδρομές ''αντιβαίνουν στις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας να επανεκκινήσει την ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων έπειτα από τη χθεσινή παρουσίαση του 'οδικού χάρτη' στα μέρη'', δήλωσε ο εκπρόσωπος του γ.γ., Φρεντ Έκχαρντ, αναφερόμενος στο νέο ειρηνευτικό σχέδιο που παρουσιάστηκε την Τετάρτη από τους διεθνείς μεσολαβητές. ''Ο γ.γ. τονίζει ότι τέτοιες ενέργειες, περιλαμβανομένων και των κατεδαφίσεων σπιτιών, είναι αντίθετες με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο'', είπε ο Έκχαρντ.

    [13] Ταξιδιωτική οδηγία των ΗΠΑ για τη Σαουδική Αραβία

    2/5/2003 9:11:00 πμ

    Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποίησε την Πέμπτη τους Αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν τα μη ''αναγκαία'' ταξίδια στη Σαουδική Αραβία, όπου τρομοκρατικές οργανώσεις βρίσκονται ''στο τελευταίο στάδιο'' της προετοιμασίας επιθέσεων κατά αμερικανικών στόχων. Η ανακοίνωση αυτή του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ έρχεται λίγες ώρες αφότου ένας Αμερικανός τραυματίστηκε από πυρά αγνώστων σε ναυτική βάση στη Σαουδική Αραβία. Στη Σαουδική Αραβία ζουν περίπου 30-40.000 Αμερικανοί πολίτες, από 60.000 πριν από μια δεκαετία.

    [14] Αποκατάσταση σχέσεων Ινδίας-Πακιστάν

    2/5/2003 10:13:00 πμ

    Ο Ινδός πρωθυπουργός Ατάλ Μπεχαρί Βατζπαγί δήλωσε την Παρασκευή ότι το Νέο Δελχί θα αποκαταστήσει πλήρως τις διπλωματικές σχέσεις με το Πακιστάν και θα προχωρήσει στην αποκατάσταση των αεροπορικών συγκοινωνιών ανάμεσα στις δύο χώρες.

    ''Αποφασίστηκε να στείλουμε πρεσβευτή στο Πακιστάν και να αποκαταστήσουμε την αεροπορική επικοινωνία σε αμοιβαία βάση", δήλωσε ο Βατζαπγί μιλώντας στο κοινοβούλιο στο Νέο Δελχί. Τα μέτρα αυτά είναι τα πρώτα χειροπιαστά δείγματα της εκτόνωσης της έντασης ανάμεσα στις δύο πυρηνικές δυνάμεις που βρέθηκαν πέρυσι στα πρόθυρα του πολέμου λόγω της κρίσης στο Κασμίρ.

    [15] Μπους: Τελείωσαν οι πολεμικές επιχειρήσεις

    2/5/2003 8:40:00 πμ

    Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, κήρυξε το τέλος των μεγάλων πολεμικών επιχειρήσεων στο Ιράκ, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους επικράτησαν. Σε ομιλία του, πάνω στο αεροπλανοφόρο ''USS Abraham Lincoln'' ο Μπους χαρακτήρισε τον πόλεμο στο Ιράκ ''μια νίκη στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας'' που ξεκίνησε με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον. ''Οι μεγάλες πολεμικές επιχειρήσεις στο Ιράκ τελείωσαν. Στη μάχη του Ιράκ οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους επικράτησαν. Και τώρα η συμμαχία μας δεσμεύεται να ασφαλίσει και να ανοικοδομήσει τη χώρα αυτή'', τόνισε.

    Δεσμεύτηκε για την ασφάλεια και την ανοικοδόμηση του Ιράκ

    Ο Τζορτζ Μπους απευθυνόμενος σε 2.000 ναύτες πάνω στο κατάστρωμα του αεροπλανοφόρου ευχαρίστησε τις συμμαχικές χώρες, όπως τη Βρετανία και την Αυστραλία και χαιρέτισε την ισχύ και την ακρίβεια της σύγχρονης τεχνολογίας που έχει τη δυνατότητα ''να καταστρέψει μια εχθρική μεραρχία ή ένα μοναδικό οχυρό''.

    Πρόσθεσε ότι οι επιχειρήσεις στο Ιράκ κατέδειξαν τη διαφορά από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν ολόκληρα κράτη όπως η Ιαπωνία έπρεπε να καταστραφούν για να καταρρεύσει ένα διεφθαρμένο καθεστώς.

    ''Σήμερα έχουμε τη δύναμη να ελευθερώσουμε ένα έθνος καταστρέφοντας το καθεστώς'' είπε. ''Καμία ανθρώπινη μηχανή δεν μπορεί να απαλείψει την τραγωδία του πολέμου. Όμως αποτελεί μεγάλη πρόοδο όταν αυτοί που έχουν περισσότερα να φοβούνται από τον πόλεμο είναι οι ένοχοι και όχι οι αθώοι'' τόνισε. ''Εχουμε μια δύσκολη δουλειά να ολοκληρώσουμε στο Ιράκ. Η μετάβαση από τη δικτατορία στη δημοκρατία θα χρειαστεί χρόνο όμως αξίζει κάθε προσπάθεια μας. Η συμμαχία μας θα παραμείνει στο Ιράκ μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο μας'', πρόσθεσε.

    ''Η απελευθέρωση του Ιράκ είναι ένα αποφασιστικό βήμα στην εκστρατεία μας κατά της τρομοκρατίας. Εξαλείψαμε ένα σύμμαχο της Αλ Κάιντα και μια πηγή χρηματοδότησης της τρομοκρατίας''.

    [16] Ενοπλη επίθεση στη Νατζάφ

    2/5/2003 11:12:00 πμ

    Πέντε ένοπλοι επιτέθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στην έδρα του κυβερνήτη της πόλης Νατζάφ, για να απελευθερώσουν δύο υπόπτους για τη δολοφονία του σιίτη κληρικού Αμπντέλ Μάτζιντ Αλ Χόι, ανακοίνωσαν πηγές της ιρακινής αστυνομίας. Οι δράστες άνοιξαν πυρ εναντίον των αστυνομικών που φρουρούσαν το κτήριο στο κέντρο του Νατζάφ, αλλά οι αστυνομικοί απάντησαν με πυκνά πυρά και τους υποχρέωσαν να υποχωρήσουν. Κατά την ανταλλαγή των πυροβολισμών δεν υπήρξαν τραυματισμοί μεταξύ των αστυνομικών. Ο εκπρόσωπος της ιρακινής αστυνομίας στο Νατζάφ, Αμπντελ Ζάχρα Ράντι δήλωσε ότι οι δράστες της επίθεσης είχαν στόχο να απελευθερώσουν δύο άτομα που συνελήφθησαν χθες με την κατηγορία της δολοφονίας του μετριοπαθούς σιίτη κληρικού Αλ Χόι στις 10 Απριλίου, μία εβδομάδα μετά την επιστροφή του στο Ιράκ από τη Βρετανία.

    [17] Μακροχρόνιος ο αγώνας κατά του SARS

    2/5/2003 11:21:00 πμ

    Η επιδημία της άτυπης πνευμονίας στην Κίνα δεν έχει φτάσει ακόμη στην κορύφωσή της και η χώρα πρέπει να προετοιμαστεί για μακροχρόνιο αγώνα, προειδοποιούν οι αρχές. Με 100 κρούσματα να εμφανίζονται καθημερινά κατά μέσο όρο τις τελευταίες δύο εβδομάδες στην Κίνα, ο υποδιευθυντής των υπηρεσιών Υγείας, Λιανγκ Γουανιάν, τόνισε ότι οι ρυθμοί αυτοί θα συνεχιστούν για κάποιο διάστημα. ''Είναι δύσκολο να πούμε πότε τα νούμερα αυτά θα μειωθούν'', τόνισε ο Λιανγκ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Πεκίνο. Και πρόσθεσε ότι οι επιστήμονες εξακολουθούν να αγνοούν πολλά πράγματα για τη θανατηφόρο νόσο. ''Ο αγώνας ενάντια στην επιδημία θα είναι μακρύς'', υπογράμμισε ο Λιανγκ. Συνολικά οι θάνατοι είναι μέχρι στιγμής 413 σε 9 χώρες, και τα κρούσματα πάνω από 5.900 σε 30 χώρες.

    Νοσοκομείο για τους ασθενείς της άτυπης πνευμονίας

    Εντεκα άνθρωποι έχασαν σήμερα τη ζωή τους στην Κίνα από την επιδημία της άτυπης πνευμονίας, μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα. Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο της Κίνας, εννέα από τα θύματα κατοικούσαν στο Πεκίνο.

    Σε ολόκληρη τη χώρα αναφέρθηκαν σήμερα 176 νέα κρούσματα της θανατηφόρου νόσου, μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα.

    Μέχρι σήμερα έχουν εμφανιστεί στην Κίνα 3.638 κρούσματα της άτυπης πνευμονίας και έχουν αναφερθεί 170 θάνατοι. Οπως κατέστησε μάλιστα σαφές εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας ''η μάχη ενάντια στην επιδημία της SARS σε όλον τον κόσμο θα εξαρτηθεί από την αντιμετώπισή της στην Κίνα''.

    Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης στο Πεκίνο, οι αρχές κατασκεύασαν μάλιστα μέσα σε μία εβδομάδα ένα καινούργιο νοσοκομείο υποδεχτεί τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό των ασθενών που πάσχουν από άτυπη πνευμονία. Επτά χιλιάδες άνθρωποι εργάστηκαν για να οικοδομήσουν σε χρόνο-ρεκόρ το κτήριο όπου θα μπορούν να νοσηλευτούν μέχρι και χίλιοι ασθενείς.

    Το κτήριο είναι προκατασκευασμένο και προσωρινό και θα φιλοξενεί μόνο ασθενείς που πάσχουν από Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS). Το προσωπικό του αποτελείται από 1200 στρατιωτικούς γιατρούς και νοσηλευτές.

    Οι μάσκες προστατεύουν

    Στο μεταξύ, γιατροί από πέντε νοσοκομεία του Χονγκ Κονγκ υποστηρίζουν ότι οι μάσκες προσφέρουν ουσιώδη προστασία κατά της διάδοσης της άτυπης πνευμονίας (SARS), όχι όμως οι χάρτινες που θα πρέπει να αποφεύγονται γιατί μπορούν να μεταδόσουν τον ιό μέσω σταγονιδίων.

    Σε αναφορά τους που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση ''Lancet'', οι γιατροί τονίζουν ότι οι μάσκες βοήθησαν να μη διαδοθεί η ασθένεια στο νοσηλευτικό προσωπικό.

    ''Φαίνεται ότι οι μάσκες είναι απαραίτητες για την προστασία'' κατά του Οξέως Αναπνευστικού Συνδρόμου, ανέφερε ο Δρ. Σέτο. Οι χάρτινες μάσκες όμως ''δεν συνιστώνται για την προστασία από τα σταγονίδια γιατί μπορούν εύκολα να διαποτιστούν από το σάλιο'' πρόσθεσε.

    Μάλιστα, όπως αναφέρει ο Σέτο, είναι χαμηλό το ποσοστό των νοσηλευτών που μολύνθηκαν από τον SARS, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν χειρουργικές μάσκες και γάντια και έπλεναν συχνά τα χέρια τους.

    [18] Συνεχίζεται το σκάνδαλο με τα φάρμακα στην Αυστραλία

    2/5/2003 8:59:00 πμ

    H χαώδης κατάσταση με το σκάνδαλο των φαρμάκων της φαρμακoβιομηχανικής εταιρείας Pan Pharmaceuticals, που συγκλονίζει την Αυστραλία, συνεχίζεται με τον κατάλογο της μαύρης λίστας να έχει φθάσει τα 1369 διαφορετικά σκευάσματα, ενώ εκατομμύρια χαπάκια έχουν αποσυρθεί από τα ράφια φαρμακείων, καταστημάτων υγιεινών τροφών και σουπερμάρκετ, προκειμένου να καταστραφούν από τις αρμόδιες αρχές. Δεκάδες χιλιάδες Αυστραλοί, που έχουν αγοράσει τα ανακληθέντα προϊόντα, πρόκειται να πάρουν τα χρήματά τους πίσω. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι διευθυντές της Pan αρνούνται να απολογηθούν για το χάος, που έχουν δημιουργήσει, ενώ, αντίθετα, γίγαντες λιανικής πώλησης, όπως το Coles και Safeway, έσπευσαν να δηλώσουν ότι είναι διατεθειμένοι να επιστρέψουν τα χρήματα σε όσους αγόρασαν προϊόντα που βρίσκονται στη μαύρη λίστα.

    Στο χείλος της καταστροφής και οι επενδυτές

    Εξάλλου, φαρμακοποιοί και ιδιοκτήτες καταστημάτων υγιεινών τροφίμων κάνουν έκκληση στους πελάτες τους να επιδείξουν υπομονή, δεδομένου ότι η διαδικασία της απόσυρσης των προϊόντων στη μαύρη λίστα δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και δεν έχει γίνει γνωστό αν η Pan θα δεχτεί να επωμιστεί την αποζημίωση.

    Οι μεγάλοι χαμένοι με το σκάνδαλο είναι οι μέτοχοι, οι οποίοι έχουν επενδύσει τις οικονομίες μιας ολόκληρης ζωής και τώρα τις βλέπουν να "κάνουν φτερά".

    Συνταξιούχοι, γονείς χωρίς σύντροφο και νέες οικογένειες έχασαν δεκάδες χιλιάδες δολάρια, αφού οι μετοχές της Pan από 2 δολάρια, που τις πλήρωσαν τη μία, η σημερινή τους αξία δεν είναι ούτε ένα σεντ.

    Εκατομμύρια θα χάσουν και διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες, που είχαν μετοχές στην Pan, ενώ ο διευθυντής της εταιρείας, Τζιμ Σελίμ, ο οποίος έχει παραιτηθεί από γενικός διευθυντής βλέπει τις μετοχές του αξίας 109 εκατ. δολαρίων να έχουν πέσει στις 900.000 δολάρια. Η κρίση έχει κάνει απαραίτητη την ανάγκη εφαρμογής νόμων για την προστασία του κοινού από την παράτυπη παρασκευή φαρμάκων, καθώς και την επιβολή αυστηρότερων ποινών στους παραβάτες.

    Η πρόεδρος του Αυστραλιανού Ιατρικού Συλλόγου, δρ. Κέριν Φελπς, εκτιμά πως θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να ανακτήσει το κοινό την εμπιστοσύνη του στα φυσικά φάρμακα, προσθέτοντας ότι "μακροπρόθεσμα, το σοβαρότερο θέμα εδώ είναι η εμπιστοσύνη του καταναλωτή στα προϊόντα που αγοράζει χωρίς συνταγή και η οποία αυτή τη στιγμή έχει κλονιστεί. Είναι σίγουρο ότι απαιτούνται αυστηρότεροι νόμοι για να μη μπαίνει σε κίνδυνο η υγεία των καταναλωτών και να γνωρίζουν για πιο πράγμα ακριβώς πληρώνουν".

    [19] Η RegistryPro επεκτείνει το όνομα χώρου

    2/5/2003 10:18:00 πμ

    Μέχρι τον ερχόμενο Ιούλιο θα λειτουργεί το πολυαναμενόμενο "όνομα χώρου" .pro, το οποίο έχει σχεδιαστεί ειδικά για γιατρούς, δικηγόρους και λογιστές. Σύμφωνα με τη RegistryPro, που είναι υπεύθυνη για το νέο domain name, οι γιατροί που θα χρησιμοποιούν διευθύνσεις με κατάληξη .pro θα μπορούν να ταχυδρομούν ηλεκτρονικά τις συνταγές τους και οι δικηγόροι να υπογράφουν τα συμβόλαια τους online, χάρις στις νέες ενσωματωμένες τεχνολογίες που κρυπτογραφούν τις επικοινωνίες και επιτρέπουν τις ηλεκτρονικές υπογραφές. Οι αιτούντες για διευθύνσεις με κατάληξη .pro, θα πρέπει να επιδεικνύουν επαγγελματικά πιστοποιητικά και να πληρώνουν ετήσιο τέλος 125 δολαρίων (περίπου 115 ευρώ).

    Στόχος της εταιρείας είναι να επεκτείνει το φάσμα των επαγγελμάτων και να συμπεριλάβει αρχιτέκτονες και άλλους επαγγελματίες.

    [20] Στο Χρηματιστήριο της Αυστραλίας οίκος ανοχής

    2/5/2003 9:05:00 πμ

    "Οι επενδυτές έστειλαν τον Πλανήτη στο Διάστημα". Μ' αυτό τον τίτλο αυστραλιανή εφημερίδα χαρακτήρισε τη θετική ανταπόκριση που είχε στο επενδυτικό κοινό η ένταξη, από την Πρωτομαγιά, στο Χρηματιστήριο Αξιών της Αυστραλίας, του οίκου ανοχής Daily Planet, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά παγκοσμίως. Η αξία κάθε μετοχής ξεκίνησε στα 50 σεντς και σύντομα υπερτριπλασιάστηκε φτάνοντας στο ένα δολάριο και 80 σεντς Αυστραλίας.

    Επίσημη προσκεκλημένη του Daily Planet, για να προβάλει την ένταξή του στο χρηματιστήριο, είναι η πρώην μαστροπός του Χόλιγουντ, Χάϊντι Φλέϊς. Η Φλέϊς προκλητικά ντυμένη φωτογραφήθηκε εντός του χρηματιστηρίου και δήλωσε πως "φυσικά και η τιμή των μετοχών θα... σηκωθεί", προσθέτοντας πως "δεν υπάρχει πιο έξυπνη επένδυση από το σεξ".

    Η εταιρεία Daily Planet ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να κάνει "Ντίσνεϊλαντ του Σεξ" στο Σίδνεϊ και να επεκταθεί σ' όλο τον κόσμο. "Πριν λίγα χρόνια με κυνηγούσαν στο Χόλιγουντ για πορνεία και φοροδιαφυγή. Σήμερα όλα είναι νόμιμα και βρίσκομαι, ως προσωπικότητα μέσα στο χρηματιστήριο. Που να το φανταζόμουν..." σχολίασε η Χάϊντι Φλέϊς, που ανακηρύχθηκε "πρέσβειρα" του Daily Planet.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 2 May 2003 - 9:03:06 UTC