Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-05-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πέφτουν τα τείχη στη Κύπρο
  • [02] Ο Παντελής Τσερτικίδης νέος υφυπουργός Δημόσιας Τάξης
  • [03] ΝΔ: Στη Βουλή τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών
  • [04] Αίσιο τέλος στην περιπέτεια 20 ναυτικών
  • [05] Ικανοποίηση των ''15'' για την υιοθέτηση του ''οδικού χάρτη''
  • [06] Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τον τουρισμό τη Δευτέρα
  • [07] Συναντήσεις Πετσάλνικου με Ευρωπαίους ομολόγους του
  • [08] Βερελής: Στόχος η ηλεκτρονική πρόσβαση στη Δημόσια Διοίκηση
  • [09] Κοινοτικές αποζημιώσεις για ζημιές από κακοκαιρία
  • [10] Έκρηξη σε λεωφορείο στο Βόρειο Βιετνάμ
  • [11] Νιγηρία: Ελεύθεροι θα αφεθούν οι εργαζόμενοι
  • [12] Στα Τίρανα ο Πάουελ
  • [13] Πυροβολισμοί σε δημαρχείο στην Σικελία
  • [14] Κρίσιμη επίσκεψη Πάουελ στη Δαμασκό
  • [15] Στο Λονδίνο ο Ντ. Ράμσφελντ
  • [16] Aθώος ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Τ. Αντρεότι
  • [17] Oι πιο επικίνδυνες χώρες για τους δημοσιογράφους
  • [18] Ακόμα δύο στελέχη του Σαντάμ στα χέρια των Αμερικανών
  • [19] Χωρίς Μικάελσεν ο Παναθηναϊκός στον αγώνα με τον ΟΦΗ
  • [20] Ανσάμπλ: Επέστρεψαν στις προπονήσεις οι αθλήτριες της Εθνικής
  • [21] Προτάσοφ: ''Πρώτα νίκη στα Γιάννινα''
  • [22] Συνέδριο γελωτολογίας

    [01] Πέφτουν τα τείχη στη Κύπρο

    2/5/2003 7:01:00 μμ

    Συνεχίζεται και σήμερα η διακίνηση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων μέσω των τριών σημείων ελέγχου. Μέχρι τις τέσσερις το απόγευμα, συνολικά 12 και πλέον χιλιάδες Ελληνοκύπριοι πέρασαν στα κατεχόμενα και 2310 Τουρκοκύπριοι εισήλθαν στις ελεύθερες περιοχές. " Το τείχος της Λευκωσίας άνοιξε, αλλά δεν έπεσε", δήλωσε ο Υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την επίσκεψή του σήμερα στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας. Χθες Πέμπτη, οι δύο κοινότητες γιόρτασαν για πρώτη φορά από το 1958, ενωμένοι την εργατική Πρωτομαγιά, στην κεντρική πλατεία της Λευκωσίας. Ο μύθος που ήθελε τις δύο εθνότητες να μην μπορούν να συμβιώσουν κατέρρευσε δήλωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ Γιώργος Παπανδρέου.

    Μέτρα για την ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων

    Ο κ. Βενιζέλος από το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας πρόσθεσε επίσης, ότι η νέα αυτή κατάσταση που δημιουργείται είναι το αποτέλεσμα της δυναμικής που αναπτύσσει η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, προσθέτοντας πως αυτό το μεγάλο διπλωματικό και πολιτικό γεγονός ασκεί μια τεράστια πίεση στον Ντενκτάς και την κυβέρνηση της Αγκυρας.

    Χθες, η κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Κύπρου, ανακοίνωσε σειρά μέτρων για την ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων. Μεταξύ των μέτρων, προβλέπεται η διευκόλυνση της μετακίνησης από και προς τα κατεχόμενα, η απασχόληση Τουρκοκυπρίων στις ελεύθερες περιοχές, με δυνατότητα πρόσληψης ακόμη και σε κυβερνητικές υπηρεσίες, καθώς και η ευκολότερη διακίνηση προϊόντων, τόσο εντός του νησιού όσο και εντός της Ε.Ε.

    Την ικανοποίησή της για τη δέσμη μέτρων, που εξήγγειλε η κυβέρνηση της Κύπρου υπέρ των Τουρκοκυπρίων εξέφρασε την Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Οπως μεταδόθηκε από της Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανακοινώσει στις 21 Μαΐου το πακέτο των μέτρων της για οικονομική στήριξη των Τουρκοκυπρίων που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει βοήθεια ύψους 15 εκατομμυρίων Ευρώ.

    Οπως δήλωσε στις Βρυξέλλες ο Εκπρόσωπος του Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Γκίντερ Φερχόϊγκεν, Ζιάν Κριστόφ Φιλορί, τα μέτρα βρίσκονται σε τελικό στάδιο επεξεργασίας. Στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τόνισε, είναι να αναπτυχθεί οικονομικά το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

    Από σήμερα τέθηκε σε εφαρμογή η αυτοματοποίηση της τηλεφωνικής επικοινωνίας με τα Κατεχόμενα και την Τουρκία, στο πλαίσιο των μέτρων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για τους Τουρκοκύπριους.

    Απομονωμένος ο Ραούφ Ντεκτάς

    Την δικιά του διάσταση των κομμένη στα δικά του μέτρα και σταθμά, έδωσε παρόλα αυτά ο Ραούφ Ντενκτάς, που σε δηλώσεις του επισήμανε ότι η διέλευση χιλιάδων Ελληνοκυπρίων στα Κατεχόμενα αποδεικνύει την ύπαρξη του ψευδοκράτους και πρόσθεσε ότι οποιεσδήποτε διεκδικήσεις για περιουσίες στα Κατεχόμενα, θα προκαλέσουν νέες διενέξεις και θα επαναφέρουν την κατάσταση, που υπήρχε πρίν από το 74.

    Επίσης είπε ότι θα εξετάσει κατά πόσο το πακέτο της Κυβέρνησης δόθηκε με σκοπό την παραγνώριση του ψευδοκράτους και την προσφορά δικαιωμάτων μειονότητας στους Τουρκοκυπρίους. Πρόσθεσε, δε, ότι στόχος της Κυβέρνησης, με την εξαγγελία των μέτρων υπέρ των Τουρκοκυπρίων, είναι να επισκιάσει τις πρωτοβουλίες του καθεστώτος του και την απόφασή του για μερική άρση των μέτρων διέλευσης προς και από τα κατεχόμενα.

    Η κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Κύπρου εκτιμά ότι η μαζική υποβολή αιτήσεων από Τουρκοκύπριους για έγγραφα της Δημοκρατίας αποδεικνύει ότι το καθεστώς Ντενκτάς βρίσκεται υπό κατάρρευση, απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Την ίδια ώρα, το κατοχικό καθεστώς παραπέμπει σήμερα ενώπιον ψευδοδικαστηρίου 24 Ελληνοκυπρίους, με το αιτιολογικό ότι προσπάθησαν να περάσουν στις κατεχόμενες περιοχές από μη-εγκεκριμένο σημείο εισόδου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης χαρακτήρισε παράνομες τις συλλήψεις και πρόσθεσε ότι έγιναν τα απαραίτητα διαβήματα για την απελευθέρωση των συλληφθέντων, ενώ πρόσθεσε ότι αυτό υποδεικνύει την αμηχανία του καθεστώτος έναντι της ειρηνικής ανταλλαγής επισκέψεων.

    Εν τω μεταξύ, μετανιωμένοι για τα όσα δυσάρεστα συνέβησαν την περασμένη Κυριακή έξω από το σπίτι τους στην τουρκοκυπριακή συνοικία Αγίου Αντωνίου, εμφανίστηκαν σήμερα οι δύο Ελληνοκύπριοι αδελφοί, Δώρος και Θωμάς Αλεξάνδρου, οι οποίοι είχαν έρθει στα χέρια με Ελληνοκύπριο οδηγό ταξί και οικογένεια Τουρκοκυπρίων, που επισκέφθηκε την παλιά της κατοικία όπου διαμένουν τα δυο αδέλφια.

    [02] Ο Παντελής Τσερτικίδης νέος υφυπουργός Δημόσιας Τάξης

    2/5/2003 1:35:00 μμ

    Ο βουλευτής Πιερίας του ΠΑΣΟΚ, Παντελής Τσερτικίδης, 46 ετών, είναι ο αντικαταστάτης του Ευάγγελου Μαλέσιου στη θέση του υφυπουργού Δημόσιας Τάξης. Ο κ. Τσερτικίδης είναι αρχιτέκτων μηχανικός και το 1993 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Πιερίας με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ. Η ορκωμοσία του νέου υφυπουργού θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα.

    [03] ΝΔ: Στη Βουλή τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών

    2/5/2003 12:09:00 μμ

    Συζήτηση στη Βουλή σε Επίπεδο αρχηγών κομμάτων ζητά με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής ο αρχηγός της Ν.Δ. Στην επιστολή του ο κ. Καραμανλής ζητά να συζητηθεί η κατάσταση της οικονομίας, η δραματική-- όπως αναφέρει-- επιδείνωση του κοινωνικού κράτους και τα μεγάλα καθημερινά προβλήματα των πολιτών. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει μάλιστα ότι η κυβέρνηση αδυνατεί να είναι αποτελεσματική εξαιτίας των εσωτερικών κρίσεων και των παρακμιακών φαινομένων που μονοπωλούν το ενδιαφέρον της.

    [04] Αίσιο τέλος στην περιπέτεια 20 ναυτικών

    2/5/2003 2:51:00 μμ

    Σώοι είναι οι τρεις Έλληνες και οι 17 αλλοδαποί ναυτικοί μέλη του με σημαία Μάλτας φορτηγού πλοίου ''Τζούνιορ Μ'', το οποίο τα ξημερώματα και κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες συγκρούστηκε, ενώ έπλεε στη Μαύρη Θάλασσα με το ισπανικό φορτηγό πλοίο ''Νουρίαρ Τάπας''. Από τη σφοδρή σύγκρουση στο ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο προκλήθηκε ρήγμα και εισροή υδάτων με αποτέλεσμα να βυθιστεί, ενώ σοβαρές υλικές ζημιές υπέστη το ισπανικό δεξαμενόπλοιο. Οι Έλληνες ναυτικοί που είναι καλά στην υγεία τους και έχουν περισυλλεγεί από το ισπανικό είναι ο πλοίαρχος Μανώλης Ψυχουδάκης, ο υποπλοίαρχος Γιάννης Φραγκουδάκης και ο Α' μηχανικός Γιώργος Πάλλης. Το ''Τζούνιορ Μ'', συνολικής χωρητικότητας 13.000 τόνων είχε αποπλεύσει φορτωμένο σιτάρι από λιμάνι της Ουκρανίας με προορισμό την Σαμψούντα Τουρκίας.

    [05] Ικανοποίηση των ''15'' για την υιοθέτηση του ''οδικού χάρτη''

    2/5/2003 6:37:00 μμ

    Τη δέσμευσή τους για την εφαρμογή του ''οδικού χάρτη'' ώστε να διευθετηθεί η αραβοϊσραηλινή διένεξη, όπως έχει αποφασιστεί από το "κουαρτέτο" (Ηνωμένα Εθνη, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ρωσία και ΗΠΑ), επανέλαβαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη διάρκεια της πρώτης συνάντησής τους στο πλαίσιο του άτυπου Συμβουλίου που πραγματοποιείται στην Ρόδο. Σύμφωνα με πηγές της Προεδρίας, ο Ελληνας υπουργός και προεδρεύων του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε τον οδικό χάρτη "ιστορική στιγμή" για την Ευρωπαϊκή Ένωση και επισήμανε ότι "αναδεικνύει το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει μόνο ελλείμματα και αποτυχίες στην εξωτερική πολιτική της, αλλά και λαμπρές στιγμές επιτυχίας".

    Ο κ. Παπανδρέου χαιρέτισε τον ορισμό του Παλαιστίνιου πρωθυπουργού κ. Αμπού Μάζεν και του υπουργικού συμβουλίου του, και, αναφερόμενος στην κριτική που ασκείται από κάποιους κύκλους σε ό,τι αφορά την ανάμιξη του Γιάσερ Αραφάτ στη διαδικασία, επισήμανε ότι "ο κ. Αραφάτ είναι μια ιστορική φυσιογνωμία και απαραίτητος παίχτης στην ειρηνευτική διαδικασία. Οποιαδήποτε προσπάθεια υποβάθμισής του θα έπληττε την ίδια την προσπάθεια για ειρήνευση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πέρα και πάνω από διλήμματα σχετικώς με το εάν πρέπει ή όχι να συνδιαλέγεται με τον Αραφάτ".

    Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις εξωτερικές σχέσεις κ. Χαβιέ Σολάνα επισήμανε ότι "η Ευρώπη πρέπει τώρα να εργαστεί για να αξιοποιήσει την ευτυχή στιγμή του οδικού χάρτη και να προχωρήσει στην εφαρμογή του". Ο κ. Σολάνα τόνισε ακόμη ότι "η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ασκήσει πίεση προς τους Ισραηλινούς ώστε να αποδεχτούν τον χάρτη χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Ο χάρτης δεν επιδέχεται αλλαγών. Την ίδια ώρα όμως πρέπει και οι Παλαιστίνιοι να εργαστούν προκειμένου να ελεγχθούν οι εξτρεμιστικές οργανώσεις".

    Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών κ. Γιόσκα Φίσερ ζήτησε να χρησιμοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να αξιοποιηθεί η ευκαιρία του οδικού χάρτη και να μην υπονομευθεί η προσπάθεια, και τόνισε ότι "εάν αυτό το θέμα παραπεμφθεί στις καλένδες, θα πρόκειται περί στρατηγικής ήττας".

    Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών κ. Ντομινίκ Ντε Βιλπέν επεσήμανε την ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης των Παλαιστινίων στην προσπάθειά τους για δημιουργία υποδομής και ζήτησε να στηριχθεί ο νέος πρωθυπουργός.

    Ο ειδικός απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μέση Ανατολή κ. Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος, του οποίου η θητεία ολοκληρώνεται στο τέλος του Ιουνίου, έκανε λόγο για "λανθασμένες εντυπώσεις" των Ισραηλινών σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις πρωτοβουλίες της για τη διευθέτηση του Μεσανατολικού και επισήμανε ότι "το κουαρτέτο είναι ο μοναδικός φορέας που μπορεί να επιβάλει τον οδικό χάρτη'. Τόνισε πάντως ότι κρίνει απαραίτητη τη δημιουργία ενός συστήματος ελέγχου της εφαρμογής αυτού του οδικού χάρτη.

    Σήμερα άλλωστε έγινε γνωστό ότι η επόμενη υπουργική συνάντηση του κουαρτέτου θα πραγματοποιηθεί στις 22 και 23 Μαΐου, άγνωστο για την ώρα σε ποια χώρα.

    [06] Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τον τουρισμό τη Δευτέρα

    2/5/2003 4:34:00 μμ

    Την αισιοδοξία του ότι ο τουρισμός στην χώρα μας θα παρουσιάσει μια καλύτερη εικόνα τους προσεχείς μήνες και θα ξεπεραστούν οι όποιες απώλειες σημειώθηκαν τον Μάρτιο και Απρίλιο λόγω του πολέμου στο Ιράκ, εξέφρασε ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή την πραγματοποίηση της Ατυπης Συνάντησης Υπουργών και Υψηλών Αξιωματούχων για τον Ευρωπαϊκό Τουρισμό που πραγματοποιείται την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη στην Αγία Πελαγία στην Κρήτη. "Υπάρχουν ενδείξεις ότι η τουριστική ζήτηση έχει αρχίσει να κινείται ομαλά με διακυμάνσεις ανά περιοχές, αισιοδοξούμε όμως ότι η φετινή χρονιά θα είναι καλή ανέφερε" ο κ. Τσοχατζόπουλος.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης επισήμανε ότι η Ελληνική Προεδρία έχει ως βασικό στόχο να προωθήσει τον στόχο της ανάδειξης κοινής τουριστικής πολιτικής σε επίπεδο προβολής τους και γενικότερα στον επικοινωνιακό τομέα, σε μια χρονική περίοδο όπου το μερίδιο του στον παγκόσμιο τουρισμό σημειώνει πτώση κατά 10% την τελευταία πενταετία.

    Να σημειωθεί ότι τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί στην Αγία Πελαγία Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για τις Πολιτικές Μεταφορών της ΕΕ και την Ανταγωνιστικότητα του Ευρωπαϊκού Τουρισμού (θα προηγηθεί της Ατυπης Συνάντησης των Υπουργών).

    Στόχος της διάσκεψης είναι να αναλυθούν οι πολιτικές στον τομέα των χερσαίων, θαλάσσιων και αεροπορικών μεταφορών και να εξεταστούν οι επιπτώσεις τους στην ανταγωνιστικότητα του ευρωπαϊκού τουρισμού.

    [07] Συναντήσεις Πετσάλνικου με Ευρωπαίους ομολόγους του

    2/5/2003 4:31:00 μμ

    Ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή οι συναντήσεις που είχε ο υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιππος Πετσάλνικος με Ευρωπαίους ομολόγους του στην Αθήνα. Ειδικότερα, ο Φ. Πετσάλνικος, με την ιδιότητα του προεδρεύοντος του συμβουλίου υπουργών Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δέχθηκε τον Ούγγρο ομόλογό του Πέτερ Μπάραντι. Ο τελευταίος τόνισε ότι "η διεύρυνση των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μεγάλη επιτυχία τις ελληνικής προεδρίας" και αναφέρθηκε στις αλλαγές που πρέπει να προωθηθούν στο δικαστικό σύστημα της χώρας του για να προσαρμοστεί με τις αποφάσεις της ΕΕ.

    Ο κ. Πετσάλνικος τόνισε ότι "η συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν σημαίνει απώλειες της εθνικής κυριαρχίας", επισημαίνοντας ότι "η ευρωπαϊκή οικογένεια έχει αποδείξει ότι μπορεί μέσα από ένα συνεχή διάλογο να βρίσκει κοινά αποδεκτές λύσεις από τους λαούς των κρατών-μελών".

    Ακόμα, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να υπάρξει περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας των δύο χωρών, όχι μόνο σε επίπεδο υπουργείων, αλλά και δικαστικών αρχών.

    Ο κ. Μπάραντι προσκάλεσε τον κ. Πετσάλνικο να επισκεφθεί την Ουγγαρία, πρόσκληση την οποία αποδέχθηκε ο Έλληνας υπουργός.

    Επίσης, ο κ. Πετσάλνικος συναντήθηκε με τον υπουργό Δικαιοσύνης της Σλοβενίας Ιβάν Μπίζακ, ο οποίος ευχαρίστησε την ελληνική προεδρία για την ολοκλήρωση της ένταξης της Σλοβενίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Οι δύο υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για τα θέματα που θα συζητηθούν στη σύνοδο των υπουργών Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 8 Μαΐου 2003, υπό την προεδρία του κ. Πετσάλνικου.

    Σημειώνεται ότι στη σύνοδο αυτή θα συμμετάσχει για πρώτη φορά επίσημα η Σλοβενία, όπως και τα υπόλοιπα εννέα νέα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τέλος, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν στην περαιτέρω προώθηση της συνεργασίας των δύο χωρών στο δικαστικό τομέα και αποφασίστηκε να υπάρξουν συναντήσεις σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων.

    [08] Βερελής: Στόχος η ηλεκτρονική πρόσβαση στη Δημόσια Διοίκηση

    2/5/2003 1:17:00 μμ

    Χρίστος Βερελής

    Οι δυνατότητες που προσφέρει η κοινωνία της πληροφορίας είναι το αντικείμενο διάσκεψης των υπουργών επικοινωνιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που γίνεται σήμερα στην Αθήνα. Ως το 2005 οι πολίτες της Ευρώπης θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα ηλεκτρονικής πρόσβασης σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της Δημόσιας Διοίκησης. Αυτό είναι το στοίχημα που θέτουν οι υπουργοί Επικοινωνιών της ΕΕ στο πλαίσιο της άμεσης συμμετοχής των πολιτών στις κυβερνητικές δραστηριότητες, μέσω του διαδικτύου. Όπως τόνισε ο προεδρεύων Χρίστος Βερελής, "η ηλεκτρονική διακυβέρνηση είναι ένα από τα εργαλεία για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωσης, που στην ουσία είναι και το ζητούμενο των προσπαθειών μας, καθώς η ηλεκτρονική διακυβέρνηση αναβαθμίζει τον τρόπο με τον οποίο οι πολίτες επικοινωνούν με τις κυβερνήσεις τους προς την κατεύθυνση αυτή η Ελλάδα έχει αναλάβει πρωτοβουλία για την ανάπτυξη της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης".

    Σύμφωνα με τον κ. Βερελή, "ήδη προτείνουμε δύο πρωτοβουλίες που είναι η καθιέρωση ενός ολοκληρωμένου συστήματος αποτίμησης και αξιολόγησης της προόδου και της εφαρμογής της ηλεκτρονικής επικοινωνίας και τη σύσταση ενός παρατηρητηρίου για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση της ΝΑ Ευρώπης".

    Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Μανώλης Στρατάκης υπενθύμισε ότι οι ρυθμοί προόδου στην Ελλάδα είναι αυξανόμενοι και αυτή τη στιγμή ο Έλληνας πολίτης μπορεί να υποβάλει φορολογική δήλωση μέσω του διαδικτύου, καθώς και να επικοινωνήσει με τα ασφαλιστικά του ταμεία.

    Ο ίδιος ανέφερε ακόμη ότι περισσότεροι από το 55% των Ευρωπαίων πολιτών επισκέπτονται συχνά κυβερνητικές τοποθεσίες στο διαδίκτυο.

    [09] Κοινοτικές αποζημιώσεις για ζημιές από κακοκαιρία

    2/5/2003 5:00:00 μμ

    Το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για τη χορήγηση ενίσχυσης από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι επιπτώσεις στην οικονομία και το περιβάλλον από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τη χώρα μας τους πρώτους μήνες του έτους, υπέβαλε την Παρασκευή 2/5 και επίσημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης. Το κόστος για την αποκατάσταση των ζημιών, όπως αναφέρεται στη σχετική επιστολή προς την Επιτροπή ανέρχεται συνολικά σε 312 εκατομμύρια ευρώ. Η χρηματοδότηση θα γίνει από τον κρατικό προϋπολογισμό σε ποσοστό 50% και το υπόλοιπο 50%, περίπου 157 εκατομμύρια ευρώ, η ελληνική κυβέρνηση ζητεί να καλυφθεί από το ταμείο αλληλεγγύης της ΕΕ

    [10] Έκρηξη σε λεωφορείο στο Βόρειο Βιετνάμ

    2/5/2003 7:06:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 90 τραυματίστηκαν σοβαρά από την έκρηξη μέσα σε ένα λεωφορείο σήμερα στο βόρειο τμήμα του Βιετνάμ, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Βιετνάμ VNA. Η έκρηξη σημειώθηκε όταν το λεωφορείο έκανε στάση στην αγορά της πόλης Μπακ Νινχ, πρωτεύουσας της ομώνυμης επαρχίας του Βορείου Βιετνάμ (30 χιλιόμετρα βόρεια του Ανόι). Τη στιγμή της έκρηξης βρίσκονταν μέσα στο λεωφορείο 51 επιβάτες. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι διατάχθηκε έρευνα για την εξακρίβωση των αιτίων του συμβάντος, το οποίο για την ώρα αποδίδεται σε ατύχημα.

    [11] Νιγηρία: Ελεύθεροι θα αφεθούν οι εργαζόμενοι

    2/5/2003 5:59:00 μμ

    Ελεύθεροι θα αφεθούν σήμερα Παρασκευή οι ξένοι εργαζόμενοι που κρατούνται στις 4 πλωτές εξέδρες άντλησης πετρελαίου από τις 19 Απριλίου, ανακοίνωσαν συνδικαλιστές. Tην παρέμβαση του πρόεδρου της Νιγηρίας Ολουσεγκούν Ομπάσαντζο προκάλεσε την Παρασκευή η συνεχιζόμενη εδώ και δύο βδομάδες κράτηση ξένων εργαζομένων στους οποίους απεργούντες ντόπιοι εργαζόμενοι δεν επιτρέπουν εδώ να βγουν στην ακτή από τέσσερις πλωτές εξέδρες άντλησης πετρελαίου. Ο πρόεδρος της Νιγήριας επενέβη ζητώντας τον τερματισμό της κράτησης των ξένων εργαζόμενων και κάλεσε τους εκπροσώπους των απεργών σε νέες συνομιλίες με την Transocean, όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του. Για πρώτη φορά, οι συνδικαλιστές ηγέτες που διαπραγματεύονται με τη διεύθυνση της αμερικανικής εταιρείας Transocean Inc., η οποία εκμεταλλεύεται τις πλωτές εξέδρες, χαρακτήρισαν τους ξένους ως ομήρους.

    Όλοι οι εργαζόμενοι που βρίσκονται αποκλεισμένοι απο τις 19 Απριλίου σε πλωτές εξέδρες άντλησης πετρελαίου στα ανοικτά των ακτών της Νιγηρίας θα αφεθούν ελεύθεροι απο απόψε το βράδυ, ανακοινώθηκε από αξιωματούχο του συνδικάτου των εργαζομένων στην Αμπούζα.

    Ο πρόεδρος του συνδικάτου NUPENG Πήτερ Ακπατάσαν δήλωσε ότι "όλοι οι εργαζόμενοι θα αναχωρήσουν από τις εξέδρες σήμερα Παρασκευή".

    "Βασικά βρισκόμαστε εδώ για να επιλύσουμε ένα θέμα και αυτό είναι η απελευθέρωση των ξένων'', ανέφερε προς τους δημοσιογράφους ο Πήτερ Ακπάτασον, πρόεδρος του συνδικάτου εργατών πετρελαίου NUPENG.

    Το Πολεμικό Ναυτικό της Νιγηρίας έχει σε ετοιμότητα δύο σκάφη προκειμένου να απομακρυνθούν οι απεργοί με την βία εάν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι του Πολεμικού Ναυτικού. Μεταξύ των ξένων που κρατούνται είναι 35 Βρετανοί και 17 Αμερικανοί.

    Η κρίση άρχισε στις 19 Απριλίου όταν οι ντόπιοι εργαζόμενοι άρχισαν απεργία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόλυση πέντε συναδέλφων τους που κατηγορήθηκαν για κλοπή.

    Οι απεργοί αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τις πλωτές εξέδρες χωρίς διαβεβαιώσεις ότι δεν θα χάσουν τις εργασίες τους.

    Η Νιγηρία είναι η όγδοη μεγαλύτερη στον κόσμο πετρελαιοπαραγωγός χώρα.

    [12] Στα Τίρανα ο Πάουελ

    2/5/2003 4:49:00 μμ

    Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας με τη συμμετοχή περίπου 2000 αστυνομικών και Αμερικανών πεζοναυτών έφθασε σήμερα Πέμπτη για τετράωρη επίσκεψη στα Τίρανα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ. Ο Κόλιν Πάουελ κατά τη διάρκεια της παραμονής του είχε συναντήσεις με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Αλφρεντ Μοϊσίου, ο οποίος του παρέδωσε και το βραβείο "Γκεργκ Καστριότι Σκεντερμπέου και στη συνέχεια με τον πρωθυπουργό της χώρας Φατός Νάνο, με τον οποίο υπέγραψαν μια συμφωνία η οποία προβλέπει την μη παράδοση των Αμερικανών πολιτών στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης χωρίς την έγκριση των Ηνωμένων Πολιτειών. Μετά τη συνάντηση αυτή ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε και στην υπογραφή της συμφωνίας "Αντριατίκ 3" μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα, ΠΓΔΜ Ιλίγκα Μίτρεβα και του υπουργού Εξωτερικών της Κροατίας Πίτσουλα. Συμφωνία η οποία προβλέπει κοινές προσπάθειες μεταξύ των τριών χωρών για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.

    Συμφωνία για ασυλία Αμερικανών έναντι παραπομπής στο ΔΠΔ

    Η "Χάρτα Σύμπραξης με την Αδριατική" δεσμεύει τις Ηνωμένες Πολιτείες να βοηθήσει τις τρεις αυτές χώρες στην προσπάθειά τους να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της αλβανικής κυβέρνησης Αλντρίν Νταλίπι.

    ''Η συμφωνία αυτή θα επιτρέψει ακόμα τη σύσφιξη της συνεργασίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, της Αλβανίας, της Μακεδονίας και της Κροατίας και θα υπηρετήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής μας'', δήλωσε ο Φατός Νάνο.

    Η Αλβανία υπήρξε μεταξύ των πρώτων χωρών της ανατολικής Ευρώπης που υποστήριξε την αμερικανική στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ και προσφέρθηκε να θέσει τις αεροπορικές και ναυτικές της βάσεις στη διάθεση του ΝΑΤΟ και της αμερικανο-βρετανικής συμμαχίας.

    Μία μονάδα των ειδικών δυνάμεων του αλβανικού στρατού αναχώρησε στα μέσα Απριλίου για το Ιράκ, όπoυ θα μετάσχει υπό αμερικανική διοίκηση στην επιχείρηση διατήρησης της ειρήνης.

    Η Ουάσινγκτον από την πλευρά της κάλεσε τα Τίρανα να μετάσχουν στην ανοικοδόμηση του Ιράκ, πρόσκληση η οποία προκάλεσε όπως ήταν φυσικό το ενδιαφέρον του επιχειρηματικού κόσμου της Αλβανίας.

    [13] Πυροβολισμοί σε δημαρχείο στην Σικελία

    2/5/2003 4:30:00 μμ

    Ένας άνδρας πυροβόλησε και σκότωσε πέντε ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου του δημάρχου της πόλης Ατσι Καστέλο στην ανατολική Σικελία, ανακοινώθηκε την Παρασκεύη από την αστυνομία. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο δράστης κρατώντας πιστόλι εισέβαλε σήμερα στο δημαρχείο και άρχισε να πυροβολεί. Ο δήμαρχος Μικέλε Τοσκάνο και τρία άλλα άτομα, συμπεριλαμβανομένου ενός υπαλλήλου, έπεσαν νεκρά απο τις σφαίρες, ενώ ένα πέμπτο πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε μπροστά από το κτίριο. Ο δράστης του μακελειού διαφεύγει τη σύλληψη, ανακοίνωσε ο συνταγματάρχης των Καραμπινιέρων Αντζελο Ντε Κουάρτο, ενώ λίγη ώρα νωρίτερα η αστυνομία είχε ανακοινώσει εσφαλμένα τη σύλληψη του Τζουζέπε Λεότα του φερόμενου ως δράστη της δολοφονίας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο δράστης είναι δημοτικός υπάλληλος με σύμβαση ορισμένου χρόνου, ήταν δυσαρεστημένος επειδή κινδύνευε να χάσει την δουλειά του.

    Εισήλθε στο κτίριο του δημαρχείου και άρχισε να πυροβολεί με πρώτο θύμα του τον δήμαρχο Μικέλε Τοσκάνο.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, πυροβόλησε και σκότωσε τον δήμαρχο μέσα στο γραφείο του και ένα δημοτικό υπάλληλο στις σκάλες του κτιρίου.

    Στη συνέχεια πυροβόλησε και σκότωσε έναν 66-χρονο συνταξιούχο που απολάμβανε τον ήλιο στην πλατεία έξω απο το δημαρχείο και δύο γυναίκες δημοτικές υπαλλήλους σε διπλανά δημοτικά γραφεία.

    Τουλάχιστον ένα άτομο τραυματίστηκε.

    ''Εχουμε ασφαλώς να κάνουμε με ένα ψυχοπαθή'',δήλωσε προς το πρακτορείο ANSA ο διοικητής της αστυνομίας Βίτο Νταμιάνο.

    Οι περισσότεροι κάτοικοι της πόλης έχουν κλειστεί απο φόβο στα σπίτια τους,ενώ η αστυνομία, με τη βοήθεια ελικοπτέρων, έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του δράστη.

    Απο τις πρώτες πληροφορίες προκύπτει ότι ο Λεότα, 32 ετών, ήθελε να μιλήσει στον δήμαρχο σχετικά με τους απασχολούμενους οι συμβάσεις των οποίων λήγουν σύντομα,αλλά το αίτημά του απορρίφθηκε.

    Επέστρεψε μετά απο λίγη ώρα και άρχισε να πυροβολεί.

    Οι φόνοι δεν φαίνεται να σχετίζονται με οποιοδήποτε τρόπο με την Μαφία. Η Ατσι Καστέλο, με πληθυσμό περίπου 14.000 κατοίκους, βρίσκεται εννέα χιλιόμετρα βόρεια της Κατάνης, στις ακτές της Σικελίας και σ'αυτήν έχουν γυριστεί πολλές κινηματογραφικές ταινίες, συμπεριλαμβανομένης της κλασικής ''La Terra Trema''(1948)του Λουκίνο Βισκόντι.

    [14] Κρίσιμη επίσκεψη Πάουελ στη Δαμασκό

    2/5/2003 11:55:00 πμ

    Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ φτάνει σήμερα στη Δαμασκό για μονοήμερη επίσκεψη, σε μια περίοδο όπου η ένταση μεταξύ των δύο χωρών έχει επιδεινωθεί από την ιρακινή κρίση. Ενδεικτική του κλίματος της επίσκεψης ήταν η δήλωση που έκανε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών την Τετάρτη, πριν από την αναχώρησή του από την Ουάσινγκτον, σύμφωνα με την οποία "η διεθνής κοινότητα αρχίζει να χάνει την υπομονή της με τις χώρες που υποστηρίζουν την τρομοκρατία, που συνεχίζουν τις προσπάθειες για να αποκτήσουν όπλα μαζικής καταστροφής και που ενεργούν αντίθετα με τα συμφέροντα των γειτονικών τους χωρών". Η Δαμασκός αναμένει ότι οι πιέσεις της Ουάσινγκτον θα συνεχιστούν και θα κλιμακωθούν. Από τα τέλη του Μαρτίου οι ΗΠΑ ενισχυμένες από την επιτυχία της επιχείρησης στο Ιράκ, πολλαπλασίασαν τις προειδοποιήσεις και τις απειλές απέναντι στο μπααθικό καθεστώς της Δαμασκού.

    Οι ΗΠΑ είχαν κατηγορήσει τη Συρία ότι προσφέρει στρατιωτική βοήθεια στο Ιράκ, ότι αποθηκεύει όπλα μαζικής καταστροφής, προσφέρει καταφύγιο σε πρώην αξιωματούχους του καθεστώτος της Βαγδάτης, προσφέρει βάση σε τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως η ισλαμική Τζιχάντ, η Χαμάς και η Χεζμπολάχ, ότι παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και πως διατηρεί το καθεστώς κατοχής στον Λίβανο.

    Απέναντι σε αυτές τις κατηγορίες η Συρία, υπό την πίεση του Ισραήλ στα νοτιο-δυτικά της σύνορα και των αμερικανικών δυνάμεων στα αντολικά, πολλαπλασίασε τις κινήσεις καλής θέλησης. Εκλεισε ερμητικά τα σύνορά της με το Ιράκ, εξεδίωξε από το έδαφός της τους Ιρακινούς αξιωματούχους που είχαν βρει εκεί καταφύγιο και υιοθέτησε μετριοπαθέστερους τόνους ως προς το ιρακινό ζήτημα και την αραβο-ισραηλινή διένεξη.

    Υψηλόβαθμη αξιωματούχος του συριακού υπουργείου Εξωτερικών, η Μπουσάινα Σαάμπαν, δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ότι οι δηλώσεις των Αμερικανών αξιωματούχων "δεν αποτελούν απειλή προσφυγής σε στρατιωτική βία".

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Φαρούκ αλ Σάρα ανακοίνωσε ότι η Δαμασκός δεν επιθυμεί να αναμειχθεί στα εσωτερικά θέματα του Ιράκ. Σε ότι αφορά την αραβο-ισραηλινή διένεξη δήλωσε ότι η Συρία θα αποδεχθεί αυτό που θα έχουν επιλέξει οι Παλαιστίνιοι.

    Ο Σύριος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε την Πέμπτη, ολοκληρώνοντας επίσκεψή του στον Λίβανο, ότι η Δαμασκός "θα υποδεχθεί τον κ. Πάουελ ευχαρίστως και με το πνεύμα φιλοξενίας που του αρμόζει".

    Ο Κόλιν Πάουελ θα έχει το Σάββατο συνομιλίες με τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ και στη συνέχεια θα επισκεφθεί τον Λίβανο.

    [15] Στο Λονδίνο ο Ντ. Ράμσφελντ

    2/5/2003 8:57:00 πμ

    Τα σχέδια ανοικοδόμησης του Ιράκ και του Αφγανιστάν θα βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ στο Λονδίνο με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, αλλά και με τον βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντάλα, που βρίσκεται επίσης στη βρετανική πρωτεύουσα. Ο επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου έφτασε στη βρετανική πρωτεύουσα προερχόμενος από την Καμπούλ, αφού πραγματοποίησε μία μικρή στάση στην τουρκική αεροπορική βάση του Ινσιρλίκ. Στη διάρκεια της παραμονής του στη βρετανική πρωτεύουσα ο Ράμσφελντ θα συναντηθεί επίσης με τον Βρετανό ομόλογό του, Τζεφ Χουν στην εξοχική κατοικία του Τόνι Μπλερ.

    Παραμονή στρατιωτικής δύναμης στο Αφγανιστάν

    Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ, σε συνέντευξη Τύπου έπειτα από τις συνομιλίες που είχε στην Καμπούλ με τους Αφγανούς ηγέτες, περιλαμβανομένου και του προέδρου Χαμίντ Καρζάι και ηγετών της υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συμμαχίας που καταδιώκει τα κατάλοιπα των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα, δήλωσε ότι οι -υπό αμερικανική ηγεσία- δυνάμεις στο Αφγανιστάν προχώρησαν από το στάδιο των σημαντικών πολεμικών επιχειρήσεων σε μία περίοδο σταθερότητας και ανοικοδόμησης.

    ''Έχουμε σαφώς προχωρήσει από το στάδιο της σημαντικής πολεμικής δράσης σε μία περίοδο δράσεων για τη σταθερότητα, τη σταθεροποίηση και την ανοικοδόμηση''. Ο Ράσμφελντ είπε πως το μεγαλύτερο μέρος της χώρας είναι ασφαλές. ''Θα τόνιζα ωστόσο ότι υπάρχουν ακόμη κίνδυνοι, θύλακες αντίστασης, σε σημεία της χώρας''.

    Περισσότεροι από 7.000 στρατιώτες -μέρος μιας διεθνούς δύναμης που αριθμεί περισσότερους από 12.000- παραμένει στο Αφγανιστάν, 18 μήνες μετά τους μαζικούς βομβαρδισμούς της υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συμμαχίας, που βοήθησαν στην απομάκρυνση από την εξουσία των φονταμενταλιστών Ταλιμπάν.

    [16] Aθώος ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Τ. Αντρεότι

    2/5/2003 7:44:00 μμ

    Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζούλιο Αντρεότι, 84 ετών, απαλλάχθηκε σήμερα από το εφετείο του Παλέρμο (Σικελία) από την κατηγορία της συνεργασίας με τη Μαφία, έγινε γνωστό από δικαστική πηγή. Ο Αντρεότι είχε απαλλαγεί από την κατηγορία αυτή και στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο, το Οκτώβριο του 1999, όμως ή Εισαγγελία του Παλέρμο είχε ασκήσει έφεση στην απόφαση. Ο πρώην Πρωθυπουργός και ισόβιος γερουσιαστής είχε κατηγορηθεί ότι είχε σχέσεις στη δεκαετία του 1970 με την Κόζα Νόστρα, τη σικελική Μαφία, για να υποστηρίξει αυτή στη Σικελία το ρεύμα του Αντρεότι στους κόλπους της Χριστιανικής Δημοκρατίας (DC) της οποίας ήταν για μεγάλο χρονικό διάστημα γενικός γραμματέας. Ο Αντρεότι είχε κατηγορηθεί από περίπου σαράντα "μετανοημένους" μαφιόζους ότι ήταν ο "άνθρωπος τους" όταν ασκούσε την εξουσία στη Ρώμη.

    [17] Oι πιο επικίνδυνες χώρες για τους δημοσιογράφους

    2/5/2003 12:21:00 μμ

    Το Ιράκ, η Κούβα και το Βιετνάμ είναι οι χειρότερες χώρες για τους δημοσιογράφους, σύμφωνα με έναν κατάλογο που συνέταξε η έδωσε στη δημοσιότητα η οργάνωση για την προάσπιση της ελευθερίας του Τύπου ''Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων'' (CPJ). Οι άλλες χώρες που περιλαμβάνει η λίστα είναι, κατά σειρά, το Αφγανιστάν, η Τσετσενία, τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, η Ερυθραία, το Τόγκο, η Κολομβία και η Λευκορωσία.

    Ακόμη και για προδοσία διώκονται δημοσιογράφοι

    Την πρώτη θέση στη λίστα καταλαμβάνει το Ιράκ λόγω του μεγάλου αριθμού των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν στη χώρα αυτή κατά τη διάρκεια του πολέμου. Eννέα δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους από αμερικανικά πυρά, νάρκες ή επιθέσεις αυτοκτονίας, άλλοι τέσσερις πέθαναν από ασθένειες, πολλοί τραυματίστηκαν και δύο αγνοούνται ακόμη.

    ''Μολονότι οι μεγάλες μάχες φαίνεται πως έχουν τελειώσει, οι συνθήκες για την ασφάλεια των δημοσιογράφων παραμένουν επισφαλείς. Οι ληστείες, οι ανταλλαγές πυροβολισμών και οι επιθέσεις καθιστούν επικίνδυνο το Ιράκ για τους δημοσιογράφους και στο μέλλον'', γράφει η οργάνωση.

    Η Κούβα βρίσκεται στη δεύτερη θέση λόγω των διώξεων που εξαπέλυσε το καθεστώς του Φιντέλ Κάστρο εναντίον των αντικαθεστωτικών τον περασμένο Μάρτιο. Η CPJ υποστηρίζει ότι 28 δημοσιογράφοι συνελήφθησαν και δικάστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες και καταδικάστηκαν σε ποινές από 14 έως 27 χρόνια κάθειρξης.

    Τρίτο έρχεται το Βιετνάμ όπου ''η κυβέρνηση κατηγορεί τους ανεξάρτητους δημοσιογράφους ότι θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια και θεωρεί και την ελάχιστη κριτική ως προδοσία'', όπως υποστηρίζει η οργάνωση. Οκτώ δημοσιογράφοι έχουν φυλακιστεί ή τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό ενώ πολλοί συνελήφθησαν πρόσφατα στη χώρα αυτή σε μια επιχείρηση εναντίον δημοσιογράφων που δημοσίευαν άρθρα στο διαδίκτυο.

    Αναφορικά με τις υπόλοιπες χώρες της λίστας, ''πολλοί δημοσιογράφοι που εργάζονταν στις χώρες αυτές έκαναν την υπέρτατη θυσία, άλλοι καταδικάστηκαν σε μεγάλες ποινές'', είπε ο διευθυντής της οργάνωσης, Τζόελ Σάιμον. ''Όμως οι συνάδελφοι τους συνεχίζουν, αντιμετωπίζουν τις κυβερνητικές διώξεις, τη βία, τους κατασταλτικούς νόμους (...) για να μας μεταφέρουν τις πληροφορίες'' πρόσθεσε.

    [18] Ακόμα δύο στελέχη του Σαντάμ στα χέρια των Αμερικανών

    2/5/2003 3:23:00 μμ

    Δύο πρώην στελέχη του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν, τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονται στη λίστα των 55 πλέον καταζητούμενων Ιρακινών από τις Ηνωμένες Πολιτείες, βρίσκονται στα χέρια των ανδρών της αμερικανο-βρετανικής συμμαχίας, ανακοίνωσε σήμερα η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (Centcom). Πρόκειται για τον πρώην αντιπρόεδρο Τάχα Μοχιεντίν Μααρούφ και τον αντιπρόεδρο της πρώην ιρακινής κυβέρνησης και υπουργό Στρατιωτικής Βιομηχανίας Αμπντέλ Ταουάμπ Μπουλά Χοουέις, προσθέτει η Centcom στην ανακοίνωσή της, χωρίς να διευκρινίζει κάτω από ποιες συνθήκες συνελήφθησαν οι δύο πρώην αξιωματούχοι του Σαντάμ Χουσεΐν.

    Ο Μααρούφ είναι το εννέα καρό και ο Χουέις το δέκα κούπα στην τράπουλα με τους 52 από τους 55 συνολικά υψηλόβαθμους καταζητούμενους που έχουν κυκλοφορήσει οι Αμερικανοί σε μία προσπάθεια να διευκολύνουν τη σύλληψη των κυριοτέρων στελεχών της ανατραπείσας κυβέρνησης του Ιράκ.

    [19] Χωρίς Μικάελσεν ο Παναθηναϊκός στον αγώνα με τον ΟΦΗ

    2/5/2003 11:49:00 πμ

    Φωτό Αρχείου

    Χωρίς τον Γιαν Μικάελσεν αναμένεται να παραταχθεί ο Παναθηναϊκός στον κυριακάτικο αγώνα με τον ΟΦΗ που γίνεται στο πλαίσιο της 28ης ημέρας του πρωταθλήματος της Α' Εθνικής. Ο Δανός μέσος υπέστη κάταγμα ελαφριάς μορφής (ράγισμα) στο μετακάρπιο του δεξιού χεριού, στον φιλικό αγώνα της Δανίας με την Ουκρανία και του τοποθετήθηκε νάρθηκας. Ο Μικάελσεν μπορεί να παίρνει κανονικά μέρος στις προπονήσεις, αλλά ο Σέρχιο Μαρκαριάν θα προτιμήσει να τον προφυλάξει από τον αγώνα με την κρητική ομάδα. Ο Μικάελσεν πάντως θα υποβληθεί το Σάββατο σε ακτινογραφία για να υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα για τον τραυματισμό του.

    Στο μεταξύ ο Ουρουγουανός τεχνικός πιθανότατα να προφυλάξει ποδοσφαιριστές που βρίσκονται κοντά στο όριο των καρτών.

    Αυτοί είναι οι Νικοπολίδης, Ολισαντέμπε και Κωνσταντίνου. Αυτό σημαίνει ότι στον αγώνα με τον ΟΦΗ θα ξεκινήσει ο Στέφανος Κοτσόλης.

    Ετσι η ενδεκάδα που προτίθεται να παρατάξει ο Μαρκαριάν είναι η εξής: Κοτσόλης, Φύσσας, Γκούμας, Χένρικσεν, Σεϊταρίδης, Μπασινάς, Σαϊνιο, Κόλκα, Καραγκούνης, Λυμπερόπουλος και Βαζέχα.

    [20] Ανσάμπλ: Επέστρεψαν στις προπονήσεις οι αθλήτριες της Εθνικής

    2/5/2003 6:40:00 μμ

    Επέστρεψαν μετά από διακοπή δύο εβδομάδων, οι αθλήτριες της Εθνικής ομάδας του ανσάμπλ. Από τις προπονήσεις θα απουσιάσει η Χαρά Καρυάμη η οποία έχει υποστεί κάταγμα κόπωσης και είναι σε φάση αποθεραπείας. Στην Εθνική ομάδα γυναικών εντάχθηκαν και οι αθλήτριες της εθνικής νεανίδων. Η τεχνική επιτροπή ρυθμικής γυμναστικής πήρε σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της Εθνικής ανσάμπλ. Μεταξύ άλλων αποφάσισε τον προπονητικό σχεδιασμό και τον έλεγχο της ομάδας με αυξημένες αρμοδιότητες να έχει η εθνική προπονήτρια ρυθμικής κυρία Ια Χαρανά. Προπονήτριες της Εθνικής ανσάμπλ θα είναι οι κυρίες Μαρίνα Φατέεβα και Τζένη Παπαδοπούλου (είχε την ευθύνη της εθνικής νεανίδων) και δασκάλα μπαλέτου η κυρία Βάσω Καλαμποκά. Αναχωρούν την Τρίτη 6 Μαϊου για το Κορμπέιγ οι αθλήτριες της ρυθμικής γυμναστικής Στεργιανή Πανταζή και Θεοδώρα Παλλίδου, οι οποίες θα συμμετάσχουν στο Διεθνές μίτινγκ στη Γαλλία (9-11 Μαϊου).

    Στην αποστολή συμμετέχουν η προπονήτρια Κυβέλη Χατζηβασιλειάδου, η χορογράφος Νικολέτα Κάβουρα και η κριτής Μαρία Πάχτα.

    Το κλειστό Γυμναστήριο της Μίκρας φιλοξενεί το Σαββατοκύριακο τον προκριματικό αγώνα του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Ρυθμικής Γυμναστικής γυναικών και νεανίδων όλων των περιφερειών και τον προκριματικό αγώνα του Πανελληνίου Πρωταθλήματος κορασίδων για την περιφέρεια της Βορείου Ελλάδας.

    Το πρόγραμμα:

    Σάββατο: 09.00- 19-15

    Κυριακή: 09.00 -18.30

    [21] Προτάσοφ: ''Πρώτα νίκη στα Γιάννινα''

    2/5/2003 4:52:00 μμ

    Το καμπανάκι του συναγερμού χτύπησε στους παίκτες του Ολυμπιακού, Ολεγκ Προτάσοφ, για το παιχνίδι της Κυριακής στην Πάτρα κόντρα στον ΠΑΣ Γιάννινα. "Πρέπει να έχετε στο μυαλό σας το παιχνίδι με τον ΠΑΣ Γιάννινα, που είναι πολύ δύσκολο και θα διεξαχθεί σε κακό αγωνιστικό χώρο. Αν νικήσουμε τον ΠΑΣ θα ασχοληθούμε με τον Παναθηναϊκό. Είναι νωρίς ακόμα γι αυτόν. Να νικήσουμε τον ΠΑΣ για να παίξουμε το πρωτάθλημα με τον Παναθηναϊκό στη Ριζούπολη", δήλωσε την Παρασκευή ο Ουκρανός στους παίκτες του, μετά το τέλος της προπόνησης, και τους ζήτησε γρήγορο γκολ για να φύγει το άγχος και να φτάσει ο πρωταθλητής στη νίκη.

    Εκτός αποστολής ο Ελευθερόπουλος

    Όσον αφορά στην ενδεκάδα, ο Προτάσοφ θα επιμείνει στο 4-4-2 και έδειξε πως ο Μαυρογενίδης κερδίζει στο νήμα τον Αμανατίδη για τη θέση στο δεξί άκρο της άμυνας.

    Οι υπόλοιποι δέκα είναι οι εξής: Κατεργιαννάκης, Βενετίδης, Κωστούλας, Ανατολάκης, Καρεμπέ, Ζέτερμπεργκ, Τζόρτζεβιτς, Γιαννακόπουλος, Ζιοβάνι και Χούτος.

    Εκτός αποστολής έμεινε τελικά ο Ελευθερόπουλος που κρίθηκε ανέτοιμος μετά και την ιδιαίτερη συνομιλία που είχε με τον προπονητή του.

    Την αποστολή συμπληρώνουν οι Γεωργίου, Αμανατίδης, Νόβακ, Καστίγιο, Νινιάδης, Πουρσανίδης και Οφορίκουε.

    Δεν υπολογίζεται ο Πατσατζόγλου που έκανε θεραπεία και ατομική προπόνηση, ο Ζε Ελίας που ακόμη προπονείται μόνος και αναμένει την απόφαση της διοίκησης για την τιμωρία του (πρέπει να θεωρείται "τελειωμένος" αφού ο Σωκράτης Κόκκαλης είναι έξω φρενών μαζί του) και ο τιμωρημένος Αντζας.

    [22] Συνέδριο γελωτολογίας

    2/5/2003 5:52:00 μμ

    "Εφοδιαστείτε με μια κόκκινη μύτη'': ιδού μια πολύ σοβαρή προϋπόθεση, για να συμμετάσχει κανείς σε αρκετά σεμινάρια του 9ου Διεθνούς Συνεδρίου για το Χιούμορ, που άρχισε την Παρασκευή στη Στουτγάρδη της νοτιοδυτικής Γερμανίας. ''Ανακαλύψτε τον κλόουν μέσα σας'', ''Γέλια και πειθαρχία: κινητοποιείστε μια ομάδα μέσα σε ευχάριστη ατμόσφαιρα'' ''Πώς να κάνετε τον κλόουν στο νοσοκομείο'' ή ακόμη ''Χιούμορ, το καλύτερο όπλο κατά της βίας''. Ο κατάλογος των σεμιναρίων φανερώνει την έκταση των κοινωνικών και θεραπευτικών εφαρμογών της ''γελωτολογίας'', της επιστήμης του γέλιου, που έχει γίνει ακαδημαϊκό θέμα στη Γερμανία και στις αγγλο-σαξονικές χώρες.

    Ανάγκη να απελευθερώσουμε τα συναισθήματά με το χιούμορ

    ''Στις χώρες μας που χαρακτηρίζονται από τον καλβινισμό και τον πουριτανισμό, πιο αυστηρές από τις καθολικές χώρες, νιώθουμε ιδιαίτερα την ανάγκη ν'απελευθερώσουμε τα συναισθήματά μας με το χιούμορ'', εξήγησε ο Μίχαελ Τίτζε, επιστημονικός διευθυντής του συνεδρίου.

    Ο ψυχαναλυτής κάνει ομαδικές θεραπείες για ασθενείς που υποφέρουν από κοινωνικές φοβίες, όταν δεν διευθύνει, το χειμώνα, τα ''πανεπιστήμια του χιούμορ'' για την καταπολέμηση της κατάθλιψης.

    Περίπου 1.000 εκπαιδευτικοί, επαγγελματίες στον τομέα της υγείας και ψυχοθεραπευτές αναμένονται στο συνέδριο που διεξάγεται σε προτεσταντικό νοσοκομείο.

    Στη λειτουργία της Κυριακής θ' ακουστούν ''αποσπάσματα από τη Βίβλο στα οποία γίνεται αναφορά στο γέλιο''.

    Ο Γερμανός ψυχολόγος Τόμας Χόλτμπερντ θα αναλάβει το σεμινάριο ''Χιούμορ και Δουλειά: πώς να πετύχετε με την καλή κουβέντα και την ειρωνία''.

    Ο Χόλτμπερντ καλείται τακτικά από μεγάλες επιχειρήσεις για να διευθετήσει εσωτερικές διαμάχες ή να ανεβάσει το ηθικό των εργαζομένων ότων τα αποτελέσματα είναι κακά.

    "Τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρώ ότι οι γερμανικές εταιρίες γίνονται όλο και πιο δεκτικές στο χιούμορ και αυτό οφείλεται κατά ένα μέρος στη διαπίστωση ότι οι άνθρωποι που γελούν πολύ δεν αρρωσταίνουν συχνά", δηλώνει.

    Αλλη ομαδική δραστηριότητα που θα παρουσιαστεί στο συνέδριο είναι οι λέσχες του γέλιου, καθώς υπάρχουν σχεδόν 40 στη Γερμανία εκ των οποίων τέσσερις στο Βερολίνο.

    Η πρώτη τέτοια λέσχη ιδρύθηκε στην Ινδία το 1995 από το γιατρό Μαντάν Καταρία, ο οποίος θέλησε ''να ενεργοποιήσει τις θεραπευτικλες δυνάμεις του γέλιου, βάσει της αρχής της γιόγκα, και να συμβάλει έτσι στην παγκόσμια ειρήνη".

    Η ''Διεθνής Ημέρα του Γέλιου'' γιορτάζεται την πρώτη Κυριακή του Μαϊου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 2 May 2003 - 16:55:26 UTC