Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-05-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επικύρωση συνθήκης για απαγόρευση χρήσης ναρκών κατά προσωπικού
  • [02] Παπανδρέου-Γκιουλ για κυπριακό από το Κας
  • [03] Οικολόγοι κατά της πολιτικής της Ε.Ε για το Περιβάλλον
  • [04] Σε φιλικό κλίμα η συνάντηση των ΥΠΕΞ Κύπρου-Τουρκίας
  • [05] Στη Βυτίνα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
  • [06] Αναγκαστική προσθαλάσσωση δικινητήριου αεροσκάφους
  • [07] Πυρά Καραμανλή κατά Σημίτη από τα Επτάνησα
  • [08] Κατά κύματα η διακίνηση από και προς τα κατεχόμενα
  • [09] Επιστροφή των εκδρομέων με καλοκαιρία
  • [10] Παπαντωνίου: Αβέβαιος ο ορίζοντας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [11] Αίσιο τέλος για την περιπέτεια υγείας ενός ορειβάτη
  • [12] Οι υπουργοί Περιβάλλοντος της Ε.Ε συζήτησαν για το Περιβάλλον
  • [13] Η Αλέκα Παπαρήγα για το Μέλλον της Ευρώπης
  • [14] Συνάντηση Πάουελ με τον πρόεδρο της Συρίας
  • [15] Βρετανία: Σύλληψη υπόπτων για επίθεση αυτοκτονίας στο Ισραήλ
  • [16] Ρωσία: Δώδεκα νεκροί από πτώση ελικοπτέρου
  • [17] Βρετανός νεκρός από ισραηλινά πυρά στη Λωρίδα της Γάζας
  • [18] Νέα διάσκεψη στις 8-9/5 για τη σταθεροποίηση στο Ιράκ
  • [19] Και νέο βίντεο με τον Σαντάμ Χουσεΐν
  • [20] Συνελήφθη και 18ος αξιωματούχος της κυβέρνησης Σαντάμ
  • [21] ΠΑΟΚ-Πανιώνιος 3-0
  • [22] Μπάσκετ: Περιστέρι-Νήαρ Ηστ: 80-62
  • [23] Μπάσκετ: Ολυμπιακός-Ιωνικός Ν.Φ. 90-81
  • [24] SARS: Εκατοντάδες νεκροί και χιλιάδες ασθενείς

    [01] Επικύρωση συνθήκης για απαγόρευση χρήσης ναρκών κατά προσωπικού

    3/5/2003 7:25:00 μμ

    Την επικύρωση της συνθήκης για την απαγόρευση της χρήσης ναρκών κατά προσωπικού ανακοίνωσαν το απόγευμα του Σαββάτου από κοινού ο Ελληνας και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου και Αμπντουλάχ Γκιουλ, στην πόλη Κας, στα τουρκικά παράλια, όπου έφθασαν νωρίτερα οι περισσότεροι από τους ΥΠΕΞ που συμμετείχαν στο άτυπο συμβούλιο της Ρόδου και του Καστελόριζου. Αθήνα και Αγκυρα πρόκειται να στείλουν ταυτόχρονα την επιστολή της επικύρωσης στον ΟΗΕ, ως κίνηση ''συμβολική της πρόθεσης των δύο λαών να γίνουν τα σύνορά τους γραμμή συνεργασίας και ειρήνης''.

    ''Θετικά τα βήματα της Τουρκίας προς την Ε.Ε.''

    Ο κ. Παπανδρέου ευχαρίστησε τον Τούρκο ομόλογό του για τη φιλοξενία και επισήμανε ότι κινήσεις όπως αυτή ''δείχνουν ότι μπορούμε να προχωρήσουμε πέρα από τις διαφορές μας. Οπως κάνουν αυτές τις ημέρες Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι''.

    Ο Ελληνας Υπουργός αναφέρθηκε επίσης στη σημαντική ανάπτυξη που θα σημειωθεί τόσο στα ελληνικά νησιά όσο και στα τουρκικά παράλια, καθώς η Τουρκία προχωρά προς την Ευρώπη.

    ''Η Τουρκία έχει τώρα μια σαφή ευρωπαϊκή προοπτική και το 2004 θα λάβει μια πολύ σημαντική απάντηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ελπίζουμε ότι θα πρόκειται για μια θετική απάντηση και εργαζόμαστε για να βοηθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση'', δήλωσε ο κ. Παπανδρέου.

    [02] Παπανδρέου-Γκιουλ για κυπριακό από το Κας

    3/5/2003 6:37:00 μμ

    ''Καλωσορίζουμε τη νέα επικοινωνία'' δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών και προεδρεύων του συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης Γιώργος Παπανδρέου, αναφερόμενος στην ελεύθερη κίνηση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στην Κύπρο. Ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος βρέθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο Κας της Τουρκίας στο πλαίσιο επίσκεψης των υπουργών Εξωτερικών που συμμετείχαν στο άτυπο Συμβούλιο της Ρόδου και του Καστελόριζου, δήλωσε ότι η κατάσταση αυτή ''δείχνει ότι στην Ε.Ε. μπορούμε να εργαστούμε πέρα από τις διαχωριστικές γραμμές. Δείχνει επίσης τη θέληση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων για την εξεύρεση λύσης. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ σχολιάζοντας το ίδιο θέμα, εξέφρασε την εμπιστοσύνη του προς τις δύο κυπριακές κοινότητες.

    Γκιουλ: ''Ναι στη λύση του Κυπριακού, αλλά ικανοποιητική για όλους''

    Ο κ. Παπανδρέου ιδιαίτερα δήλωσε χαρακτηριστικά ότι είναι μύθος πως δεν μπορούν να ζήσουν μαζί Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι ενώ αναφερόμενος στο θέμα του σεισμού στην Τουρκία είπε ότι η χώρα μας είναι έτοιμη να προσφέρει οποιαδήποτε βοήθεια της ζητηθεί.

    Από την πλευρά του, ο κ. Γκιουλ αναφερόμενος στο κυπριακό είπε ότι αφού η Ελλάδα, ο ΟΗΕ και η Ε.Ε. στηρίζουν τη συνέχεια των διαπραγματεύσεων για το κυπριακό, φυσικά και η Αγκυρα επιθυμεί να εξευρεθεί μια λύση ικανοποιητική και για τις δυο πλευρές και μάλιστα εκτίμησε ότι η λύση αυτή μπορεί να βρεθεί μέσα σε ένα χρόνο.

    Οι δηλώσεις των δυο ανδρών έγιναν κατά τη διάρκεια της συμβολικής επίσκεψης των 25 υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. από το Καστελόριζο (όπου πραγματοποιήθηκε άτυπο Συμβούλιο των 25 ΥΠΕΞ) στο Κας της Τουρκίας αργά το απόγευμα. Στη συνάντηση δεν συμμετείχαν οι Υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας της Γαλλίας και της Γερμανίας οι οποίοι αναχώρησαν λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων τους για τις χώρες τους.

    Ωστόσο η Αγκυρα δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία

    Απαντώντας ωστόσο, ο κ. Γκιουλ σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το εάν η επίσκεψη του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών στο Κας μεταξύ των υπουργών της Ε.Ε. ερμηνεύεται ως έμμεση αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε: ''Είναι γνωστή η θέση της τουρκικής κυβέρνησης σε αυτό το θέμα'', παραπέμποντας σε πάγια θέση της Αγκυρας να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.

    [03] Οικολόγοι κατά της πολιτικής της Ε.Ε για το Περιβάλλον

    3/5/2003 5:51:00 μμ

    Εκδήλωση διαμαρτυρίας και πορεία από τη Βάρκιζα στο Λαγονήσι με τροχοφόρα οχήματα αλλά και με τα πόδια πραγματοποίησαν το μεσημέρι του Σαββάτου τα μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων και κινήσεων πολιτών, οικολόγοι καθώς και τα μέλη του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ με στόχο να καταδικάσουν την πολιτική που ακολουθούν οι υπουργοί περιβάλλοντος της Ε.Ε. που την Παρασκευή και το Σάββατο πραγματοποίησαν στο Λαγονήσι άτυπη Σύνοδο. Η επίθεση στο Ιράκ σκιάζει αναπόφευκτα, όπως δηλώνουν τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής των συνεργαζόμενων περιβαλλοντικών οργανώσεων και κινήσεων πολιτών, όχι μόνο την άτυπη Σύνοδο των υπουργών Περιβάλλοντος, αλλά και το ίδιο το περιβάλλον μιας και ο σύγχρονος πόλεμος είναι ίσως η χειρότερη μορφή οικολογικής καταστροφής, η ποιότητα ζωής και τα δικαιώματα των μελλοντικών γενεών φαντάζουν εξαιρετικά απόμακρα όταν ένα πιστόλι απαιτεί το δίκαιο του ισχυρότερου και διότι το άφθονο και φθηνό πετρέλαιο στα χέρια των νικητών θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την ανατροπή του κλίματος.

    Η άθλια πραγματικότητα

    Σύμφωνα με τους οικολόγους που έλαβαν μέρος στην εκδήλωση διαμαρτυρίας, οι υπουργοί Περιβάλλοντος της Ε.Ε. δεν πρέπει να ξεχνούν και να παραβλέπουν πως:

    στα Βαλκάνια με τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία έχουν διασκορπιστεί τόνοι απεμπλουτισμένου ουρανίου,

    στις στρατιωτικές βάσεις της Ευρώπης διακινούνται πυρηνικά και χημικά όπλα, η πυρηνική ενέργεια παραμένει σε χρήση,

    το πρωτόκολλο του Κιότο προσκρούει στην αντίδραση των ΗΠΑ,

    η ασφάλεια των τροφίμων και η δημόσια υγεία διακυβεύονται με τις διοξίνες, τις ακατάλληλες ζωοτροφές και τα μεταλλαγμένα,

    οι αγροτικές περιοχές ερημώνονται ή μολύνονται από τη χρήση ρυπογόνων και εξαντλητικών τρόπων καλλιέργειας,

    και τα διεθνή δίκτυα μεταφορών όπως και τα γιγαντιαία έργα καταστρέφουν το φυσικό και αστικό τοπίο.

    Για όλους αυτούς τους λόγους οι συνεργαζόμενοι φορείς, ομάδες, κινήσεις, πρωτοβουλίες πολιτών και άτομα που αγωνίζονται για το περιβάλλον αποφάσισαν να ενώσουν στο εξής τις δυνάμεις τους για να ''υποδεχτούν'' όχι μόνο τους υπουργούς Περιβάλλοντος της Ε.Ε. αλλά και κάθε απόφασή τους που θα υποθηκεύει τη μελλοντική επιβίωση των πληθυσμών της Ευρώπης και όχι μόνο.

    Τέλος, όλοι όσοι συγκεντρώθηκαν στη Βάρκιζα το Σάββατο και πορεύθηκαν προς το Λαγονήσι δήλωσαν επίσης ότι θα κινητοποιηθούν για να σταματήσουν την υποβάθμιση και τον αφανισμό της ανθρώπινης ζωής, τη λεηλασία της φύσης και την περιβαλλοντική καταστροφή στη χώρα μας.

    [04] Σε φιλικό κλίμα η συνάντηση των ΥΠΕΞ Κύπρου-Τουρκίας

    3/5/2003 5:30:00 μμ

    Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου, η συνάντηση του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου με τον Τούρκο ομόλογό του Αμπντουλάχ Γκιούλ, στο πλαίσιο του άτυπου Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στο Καστελόριζο. Οι δύο αξιωματούχοι αντάλλαξαν θερμή χειραψία και εναγκαλισμό και ο κ. Ιακώβου εξέφρασε στον κ. Γκιούλ τα συλλυπητήριά του για τα θύματα από τον πρόσφατο σεισμό στη Ν.Α. Τουρκία. Του είπε ακόμη ότι από αύριο θα μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικά απευθείας καθώς έχουν αρθεί οι σχετικοί περιορισμοί.

    Γκιούλ για τα μέτρα στήριξης στους Τουρκοκύπριους

    Προσερχόμενος στη συνάντηση ο κ. Γκιούλ σχολίασε τα μέτρα που λαμβάνονται από την κυπριακή κυβέρνηση για τους Τουρκοκύπριους, λέγοντας ότι ''άλλα είναι αποδεκτά και άλλα όχι''. Υποστήριξε ακόμα, ότι πρέπει να αρθεί το εμπάργκο που έχει επιβληθεί από την τουρκοκυπριακή όσο και από την ελληνοκυπριακή πλευρά σε βάρος της άλλης κοινότητας.

    [05] Στη Βυτίνα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

    3/5/2003 5:10:00 μμ

    Τη Βυτίνα επισκέφθηκε σήμερα, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κων. Στεφανόπουλος, ο οποίος τίμησε με την παρουσία του εκδήλωση, αφιερωμένη στον Ματθαίο Πόταγα, που αντιστάθηκε και σκοτώθηκε από Γερμανική φάλαγγα, στα 17 του χρόνια, το 1944 στη Βυτίνα. Ο κ. Στεφανόπουλος παρακολούθησε την επιμνημόσυνη Δέηση, έκανε τα αποκαλυπτήρια προτομής του Ματθαίου Πόταγα και στη συνέχεια περπάτησε στην πόλη της Βυτίνας. Στις δηλώσεις του, αφού ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Βυτίνας για την πρωτοβουλία του να τιμήσει τον ήρωα Ματθαίο Πόταγα, υπογράμμισε: ''Σήμερα τιμήσαμε τον Ματθαίο Πόταγα και μαζί τιμήσαμε πάρα πολλούς ήρωες. Τιμήσαμε πολλούς αφανείς ήρωες. Δεν ξέρω η ιστορία πως τους έχει πραγματικά καταγράψει. Εχω την εντύπωση, ότι έχει παραλείψει πάρα πολλούς. Δεν θέλω καθόλου να μειώσω την σπουδαιότητα της πράξεως του Ματθαίου Πόταγα, που είναι σύμβολο μαζί με όλους εκείνους που έγιναν σύμβολα με την θέλησή τους. Έπεσε υπέρ πίστεως και πατρίδος. Θυσίασε τη ζωή του, χάρη υψηλών αρχών και θέλησε με αυτό τον τρόπο, αντιστεκόμενος μπροστά στους πάνοπλους Γερμανούς, να υπερασπιστεί στις αρχές και τις αξίες του, αλλά περισσότερο την ηρωική του αξιοπρέπεια''.

    Με ''Εθνική αξιοπρέπεια'' πάντα στη ζωή μας

    Ο κ. Στεφανόπουλος, αναφέρθηκε και στην σημερινή εποχή όταν ''πολλές φορές αναζητάμε την δικαιοσύνη στις Διεθνείς Σχέσεις και δεν την βρίσκουμε. Γιατί δεν υπάρχει. Γιατί την έχουν διώξει οι μεγάλοι. Ενώ οι μικροί και οι μεσαίοι, όπως είμαστε εμείς, την επικαλούμαστε. Οταν ένας πάνοπλος και ισχυρός, έρχεται να καταλάβει ένα μικρό και αδύνατο, τότε μας πνίγει το αίσθημα της δικαιοσύνης.''

    Ο Πρόεδρος ανέφερε πολλές φορές τη φράση ''εθνική αξιοπρέπεια'' και ευχήθηκε να την καλλιεργούμε κάθε μέρα μέσα στην ψυχή μας. ''Η εθνική αξιοπρέπεια θα αποτελεί πάντα τον ηρωισμό στις δυσκολίες της σημερινής εποχής''.

    Τον πρόεδρο της Δημοκρατίας συνόδευαν ο υπουργός Εργασίας κ. Δημήτρης Ρέππας, ο υφυπουργός Εργασίας κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος και ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Κώστας Γείτονας.

    [06] Αναγκαστική προσθαλάσσωση δικινητήριου αεροσκάφους

    3/5/2003 5:00:00 μμ

    Φώτο αρχείου

    Στις 13.50 σήμερα ενημερώθηκε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας ότι στη θαλάσσια περιοχή 12 νμ δυτικά του αεροδρομίου της Ρόδου (μεταξύ Χάλκης και Σύμης) κατέπεσε δικινητήριο αεροσκάφος τύπου ''Τσέσνα''. Στην περιοχή έσπευσαν άμεσα ναυαγοσωστικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος, ένα αλιευτικό και ελικόπτερο ''Σούπερ Πούμα'', το οποίο περισυνέλεξε σώο το μοναδικό επιβαίνοντα του αεροσκάφους. Ο διασωθείς επιβάτης του αεροσκάφους μεταφέρθηκε για προληπτικούς λόγους στο Γ.Ν.Ν. Ρόδου. Πρόκειται για τον Γερμανό υπήκοο Ralf Bacting. Το αεροσκάφος εκτελούσε δοκιμαστική πτήση από Ρόδο για Κω και λόγω μηχανικής βλάβης ο χειριστής πραγματοποίησε αναγκαστική προσθαλάσσωση.

    [07] Πυρά Καραμανλή κατά Σημίτη από τα Επτάνησα

    3/5/2003 4:50:00 μμ

    Την Ιθάκη επισκέφτηκε το Σάββατο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, ο οποίος σε ομιλία του κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τις καταγγελίες των τελευταίων ημερών σχετικά με οικονομικά σκάνδαλα στα οποία εμπλέκονται στελέχη της κυβέρνησης. Αναφερόμενος στον Πρωθυπουργό είπε ότι ο κ. Σημίτης "αποσείει κάθε έννοια πολιτικής ευθύνης τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ κυβερνά επί 20 χρόνια". Ο κ. Καραμανλής είπε τέλος ότι η Δικαιοσύνη καθυβρίζεται όταν ασχολείται με υποθέσεις διαφθοράς και πως επιχειρείται ψυχολογική τρομοκρατία των δικαστών. "Ο κ. Καραμανλής προσπαθεί να καλύψει την πολιτική ανυπαρξία του κόμματός του επαναφέροντας ένα κλίμα σκανδαλολογίας, εμπλεκόμενος άμεσα στον εξελισσόμενο πόλεμο των επιχειρηματικών συμφερόντων", σχολίασε ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαπας.

    Καραμνλής: ''Κρατική ανεπάρκεια και έλλειψη κοινωνικού κράτους''

    Από την Κεφαλονιά την Παρασκευή ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, μιλώντας σε σύσκεψη με τις παραγωγικές τάξεις του νησιού, κατηγόρησε την κυβέρνηση για κρατική ανεπάρκεια, για έλλειψη κοινωνικού κράτους και για αδυναμία να ελέγξει, όπως είπε, τη διαπλοκή και τη διαφθορά.

    Ο Κώστας Καραμανλής σχολίασε και τη δήλωση του Πρωθυπουργού για τη σκανδαλολογία και τόνισε ότι ο κ. Σημίτης ξέχασε πως ο ίδιος απαγόρευσε τη διερεύνηση των υποθέσεων που έστειλε η Δικαιοσύνη στη Βουλή.

    Απαντώντας το μεσημέρι της ίδιας μέρας στην ομιλία του προέδρου της ΝΔ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, τόνισε ότι ο κ. Καραμανλής προσπαθεί να καλύψει την πολιτική ανυπαρξία του κόμματός του επαναφέροντας ένα κλίμα σκανδαλολογίας, εμπλεκόμενος άμεσα στον εξελισσόμενο πόλεμο των επιχειρηματικών συμφερόντων. Πρόσθεσε ότι στις εκλογές του 2004 ο λαός δίνοντας για μια ακόμη φορά στο ΠΑΣΟΚ και στον κ. Σημίτη θα δώσει στον κ. Καραμανλή την απάντηση που του αξίζει.

    [08] Κατά κύματα η διακίνηση από και προς τα κατεχόμενα

    3/5/2003 3:42:00 μμ

    Συνεχίζεται σήμερα ομαλά η διακίνηση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων από και προς τα κατεχόμενα. Η διέλευση πεζών από τα οδοφράγματα του Λήδρα Πάλας, των Στροβιλιών και του Πεγάμου γίνεται χωρίς καθυστέρηση, ενώ με μικρή καθυστέρηση διακινούνται όσοι μεταβαίνουν στα κατεχόμενα με αυτοκίνητα. Μέχρι τις 11 το πρωί είχαν περάσει στα κατεχόμενα σχεδόν 7.000 Ελληνοκύπριοι και ήρθαν στις ελεύθερες περιοχές 3.000 Τουρκοκύπριοι. Χθες Παρασκευή, πήγαν στα κατεχόμενα 16.000 Ελληνοκύπριοι και ήρθαν στις ελεύθερες περιοχές 3.800 Τουρκοκύπριοι. Κατά τις 10 ημέρες εφαρμογής της μερικής άρσης των απαγορευτικών περιορισμών του κατοχικού καθεστώτος, διακινήθηκαν 226.000 άτομα, 171.000 Ελληνοκύπριοι και 55.000 Τουρκοκύπριοι.

    Ανοίγει και το οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου

    Στο μεταξύ, μεθαύριο Δευτέρα ή την Τρίτη αναμένεται να ανοίξει το οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου στην περιοχή Λευκωσίας, για διακίνηση Ελληνοκυπρίων προς τα κατεχόμενα και Τουρκοκυπρίων στις ελεύθερες περιοχές, αποκλειστικά για οχήματα.

    Οι εργασίες στην κατεχόμενη πλευρά συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς, ενώ στην ελεύθερη πλευρά του οδοφράγματος έχουν ολοκληρωθεί.

    Προετοιμασίες στο οδόφραγμα εν μέσω διαμαρτυριών

    Στο μεταξύ, οι κάτοικοι του Αγίου Δομετίου εκφράζουν διαμαρτυρίες για τη μονοδρόμηση της οδού Δημοκρατίας, μέσω της οποίας θα γίνεται η διακίνηση, καθώς αναμένεται να προκληθούν προβλήματα στον κίνηση των οχημάτων. Ο Δήμαρχος Αγίου Δομετίου Ανδρέας Χατζηλοϊζου ανέφερε ότι γίνονται όλες οι αναγκαίες διευθετήσεις για να βρεθούν λύσεις στα όποια προβλήματα.

    Η Εθνική Φρουρά διαμαρτυρήθηκε στα Ηνωμένα Εθνη για ενέργειες Τούρκων στρατιωτών και αξιωματικών, οι οποίοι, εκμεταλλευόμενοι τις εργασίες για ετοιμασία του οδοφράγματος, διακινούνται στην νεκρή ζώνη.

    Παράλληλα Τούρκοι στρατιώτες εκτελούν εργασίες στο κατοχικό φυλάκιο, γεγονός που συνιστά αλλαγή του "στάτους κβο" στην περιοχή.

    Επεισόδιο

    Στην Κερύνεια, δύο Ελληνοκύπριοι ξυλοκοπήθηκαν από Τούρκο έποικο γιατί δεν τον άφησαν να προσπεράσει. Οπως γράφει η Τουρκοκυπριακή εφημερίδα "Κίπρις", ο Τούρκος συνελήφθη από την λεγόμενη αστυνομία των κατεχομένων ενώ οι Ελληνοκύπριοι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο. Η εφημερίδα χαρακτηρίζει το επεισόδιο ''ανεπιθύμητο''.

    [09] Επιστροφή των εκδρομέων με καλοκαιρία

    3/5/2003 3:23:00 μμ

    Υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες επικρατούν κυρίως στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπου ο υδράργυρος άγγιξε το μεσημέρι του Σαββάτου και τους 32 βαθμούς Κελσίου. Την Κυριακή, η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια, αλλά στην υπόλοιπη χώρα θα διατηρηθεί και πάλι σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. Στο μεταξύ, η Τροχαία βρίσκεται σε επιφυλακή προκειμένου να διευκολύνει την ομαλή επάνοδο στα αστικά κέντρα, των εκδρομέων του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς. Εάν χρειαστεί θα ληφθούν τα καθιερωμένα κυκλοφοριακά μέτρα στις δύο Εθνικές Οδούς.

    [10] Παπαντωνίου: Αβέβαιος ο ορίζοντας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

    3/5/2003 5:11:00 μμ

    Φώτο αρχείου

    Τον προστάτη του Αγιο Γεώργιο τίμησε σήμερα ο Στρατός Ξηράς κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε το πρωί στη Σχολή Πεζικού στη Χαλκίδα, παρουσία του υπουργού Εθνικής Αμυνας Γιάννου Παπαντωνίου. Στην ομιλία του και στις δηλώσεις του, ο κ. Παπαντωνίου, αφού εξήρε τη συμβολή του Στρατού Ξηράς στην διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, αναφέρθηκε στη διακλαδικότητα μέσα από την οποία αναβαθμίζεται το αμυντικό σύστημα της χώρας και εξυγιαίνεται η οικονομική λειτουργία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, όπως είπε. Ο κ. Παπαντωνίου χαρακτήρισε θολό και αβέβαιο τον ορίζοντα αναφορικά με την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, λόγω των μονομερών διεκδικήσεων της γειτονικής χώρας σε βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

    ''Η Ελλάδα είναι καταδικασμένη να υφίσταται τουρκικές προκλήσεις''

    Με αφορμή δε και το πρόσφατο περιστατικό με τη σύλληψη του ελληνικού αλιευτικού από τουρκική ακταιωρό στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης, τόνισε ότι η Ελλάδα είναι καταδικασμένη να υφίσταται κάποιες προκλήσεις από την Τουρκία, τις οποίες αντιμετωπίζει με ψυχραιμία και σταθερότητα, στηριζόμενη στην ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεών της.

    Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας επιθεώρησε στατική έκθεση όπλων και εγκαινίασε άλλο ένα γυμναστήριο, αυτή τη φορά στη Σχολή Πεζικού.

    Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης οι υφυπουργοί Αμυνας και Ανάπτυξης Λουκάς Αποστολίδης και Χρήστος Θεοδώρου, καθώς και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

    [11] Αίσιο τέλος για την περιπέτεια υγείας ενός ορειβάτη

    3/5/2003 4:10:00 μμ

    Φώτο αρχείου

    Τέλος καλά - όλα καλά για τον νεαρό ορειβάτη που παρουσίασε υψηλό πυρετό, ενώ βρισκόταν σε ορεινή περιοχή της Πίνδου, σε μικρή απόσταση από το χιονοδρομικό κέντρο Βασιλίτσας Γρεβενών. Τα σωστικά συνεργεία από τους νομούς Ιωαννίνων και Γρεβενών κατάφεραν να προσεγγίσουν το σημείο όπου βρισκόταν ο ασθενής μαζί με άλλους επτά συντρόφους του και τον μετέφεραν με ελικόπτερο στο νοσοκομείο Ιωαννίνων.

    Μια ξαφνική αδιαθεσία τούς καθήλωσε στα χιόνια

    Σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Γρεβενών η ομάδα των οκτώ ορειβατών ξεκίνησε την Παρασκευή από την πόλη των Ιωαννίνων με προορισμό το χιονοδρομικό κέντρο.

    Oμως, στη διαδρομή ένα από τα μέλη της ομάδας αισθάνθηκε ξαφνική αδιαθεσία με αποτέλεσμα η ομάδα να παραμείνει σε δύσβατη ορεινή δασική περιοχή του Σμόλικα, όπου το ύψος του χιονιού ξεπερνάει το ένα μέτρο.

    [12] Οι υπουργοί Περιβάλλοντος της Ε.Ε συζήτησαν για το Περιβάλλον

    3/5/2003 4:38:00 μμ

    Ολοκληρώθηκαν στο Λαγονήσι οι εργασίες της άτυπης Συνόδου των υπουργών Περιβάλλοντος της Ε.Ε. Οι Υπουργοί υπογράμμισαν την ανάγκη να περιληφθεί στο νέο σύνταγμα της Ευρώπης αναφορά για την προστασία του περιβάλλοντος ενώ εξέφρασαν ομόφωνα την ανησυχία τους επειδή τα υπάρχοντα κείμενα της Ευρωπαϊκής Συνέλευσης που συντάσσει το νέο συντακτικό χάρτη της Ευρώπης, δεν αντανακλούν επαρκώς το περιβαλλοντικό κεκτημένο όπως αποτυπώνεται στα άρθρα 2 και 6 της σημερινής συνθήκης της Ε.Ε. Στη Σύνοδο συζητήθηκε και η προστασία των κοινών υδάτινων πόρων. Η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου προγράμματος διαχείρισής τους. Την ίδια ώρα μέλη οικολογικών οργανώσεως διαδήλωναν έξω από το ξενοδοχειακό συγκρότημα όπου συνεδρίαζαν οι υπουργοί, την αντίθεσή τους στις αποφάσεις της Συνόδου.

    Περί υδάτινων πόρων στη Ν.Α Ευρώπη και αειφόρου ανάπτυξης

    Αποφασίστηκε στη Σύνοδο η προεδρεύουσα του συμβουλίου υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κα. Παπανδρέου να προωθήσει το κείμενο συμπερασμάτων στον πρόεδρο του Συμβουλίου Κορυφής και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Συνέλευσης. Η κ. Παπανδρέου μετά την ολοκλήρωση της διήμερης άτυπης συνάντησης των υπουργών Περιβάλλοντος τόνισε ότι ήταν μία ουσιαστική συζήτηση και είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που συμφωνούμε όλοι οι υπουργοί ότι διαφωνούμε με τις προτάσεις της Συνέλευσης σε σχέση με το περιβάλλον και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν η νέα συνθήκη, τουλάχιστον αν δεν είναι καλύτερη να μην είναι χειρότερη.

    Την ανησυχία της για το γεγονός ότι στη νέα συνθήκη δεν αντανακλάται επαρκώς το περιβαλλοντικό κεκτημένο, εξέφρασε από την πλευρά της και η επίτροπος Περιβάλλοντος Μαργκότ Βάλστρομ.

    Κατά τη διήμερη Σύνοδο οι υπουργοί Περιβάλλοντος συζήτησαν για την αειφόρο ανάπτυξη ως κεντρικό ζήτημα στο μέλλον της Ευρώπης, αλλά και για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Μάλιστα δε στο δεύτερο θέμα συμμετείχαν και οι υπουργοί Περιβάλλοντος των επτά βαλκανικών χωρών.

    Σχετικά με την αειφόρο ανάπτυξη στο κείμενο των συμπερασμάτων υπογραμμίζεται ότι οι υπουργοί Περιβάλλοντος των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ανταποκρίθηκαν πολύ θετικά στην πρωτοβουλία της Ελληνικής Προεδρίας να αναδείξει το ρόλο της αειφόρου ανάπτυξης στη διευρυμένη Ευρώπη ως κεντρικό ζήτημα για το μέλλον της.

    Οι υπουργοί επισήμαναν ότι η Ε.Ε. πρέπει να παίξει σημαντικό και ενεργό ρόλο σε πλήρη ευθυγράμμιση με τη γενική θέση της Ε.Ε. για την αειφόρο ανάπτυξη, όπως αυτή ορίζεται στα συμπεράσματα του συμβουλίου της 4ης Μαρτίου 2003, με στόχο να εφαρμόσει τους στρατηγικούς στόχους της Λισσαβόνας για την ανάπτυξη μιας νέας προσέγγισης στη δημιουργία και την εφαρμογή πολιτικών, η οποία αποδίδει ίση προσοχή στους τρεις πυλώνες της αειφόρου ανάπτυξης και ενισχύει τις συνέργιες ανάπτυξής της. Eίναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί η συνάφεια ανάμεσα σε όλες τις εσωτερικές πολιτικές και τις εξωτερικές δεσμεύσεις της Ε.Ε. δεδομένων των σημαντικών επιπτώσεων αυτών των πολιτικών έξω από την ΕΕ, για την επίτευξη των νέων στόχων που προέκυψαν από την Παγκόσμια Συνάντηση Κορυφής για την αειφόρο ανάπτυξη και άλλων σχετικών συνεδρίων και συναντήσεων κορυφής, καθώς και των υπαρχόντων στόχων της Ε.Ε., που υπερβαίνουν τις απαιτήσεις που συμφωνήθηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο στο Γιοχάνεσμπουργκ.

    - υπάρχουσες διαδικασίες, στρατηγικές και εργαλεία πρέπει να γίνουν πιο αποτελεσματικές και συναφείς μεταξύ τους ώστε να επιτευχθεί η αειφόρος ανάπτυξη μέσα στη διευρυμένη ΕΕ, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

    - στο πλαίσιο των εργασιών για το "Μέλλον της Ευρώπης", μια διευρυμένη και ενισχυμένη ΕΕ πρέπει να επαναβεβαιώσει ότι η αειφόρος ανάπτυξη είναι ένας από τους κεντρικούς της στόχους, αναγνωρίζοντας ότι η αρχή της ενσωμάτωσης των περιβαλλοντικών απαιτήσεων στις τομεακές πολιτικές είναι βασικό στοιχείο και ότι ένα υψηλής ποιότητας και υγιές περιβάλλον αποτελεί μέρος της κοινής κληρονομιάς της Ευρώπης, και ότι όλα τα άτομα, της σημερινής γενιάς και των μελλοντικών γενιών, έχουν δικαίωμα να ζουν σε ένα περιβάλλον επαρκές για την υγεία τους και για την πολιτιστική, οικονομική και φυσική υγεία τους σε αρμονία με τη φύση.

    - Η Ευρωπαϊκή Συνέλευση αποτελεί βασική συνεισφορά στη διαδικασία της μεταρρύθμισης προς τη διευρυμένη Ευρώπη, αλλά πρέπει να γίνουν και άλλες προσπάθειες για να εκφραστεί με σαφήνεια τη θέληση των Ευρωπαίων πολιτών, ιδιαίτερα με κατεύθυνση την προστασία και τη βελτίωση του περιβάλλοντος μέσα στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης.

    Οι Υπουργοί Περιβάλλοντος υπενθύμισαν επίσης ότι σύμφωνα με τα συμπεράσματα των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων του Γκέτεμποργκ, της Βαρκελώνης και των Βρυξελών (Μάρτιος 2003), η περιβαλλοντική διάσταση είναι μία από τους τρεις πυλώνες της Στρατηγικής Αειφόρου Ανάπτυξης, μαζί με την οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή.

    Οι Υπουργοί Περιβάλλοντος έλαβαν με ενδιαφέρον γνώση των πρωτοβουλιών της Επιτρόπου Περιβάλλοντος σχετικά με την επεξεργασία συγκεκριμένων προτάσεων για την νέα Ευρωπαϊκή Συνθήκη επί της διατύπωσης άρθρων καθώς και ενός Πρωτοκόλλου για την Αειφόρο Ανάπτυξη, ειδικότερα σε ότι αφορά στην αξιολόγηση των επιπτώσεων της αειφορίας. Οι Υπουργοί Περιβάλλοντος συμφώνησαν ότι η προστασία και βελτίωση του περιβάλλοντος, όπως περιλαμβάνεται ρητά στην Συνθήκη του Αμστερνταμ θα συνεχίσει να αποτελεί κεντρικό στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, ότι η αρχή της πολιτικής ενσωμάτωσης του περιβάλλοντος, που περιλαμβάνεται στις θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα συνεχίσει να διασφαλίζεται στην διευρυμένη Ευρώπη, ώστε να επιτευχθεί μια αειφόρος ανάπτυξη που θα στηρίζεται σε μια ισορροπημένη οικονομική ανάπτυξη.

    Στο νέο σύνταγμα της Ε.Ε. η προστασία του περιβάλλοντος

    Η Προεδρία σημείωσε την ύπαρξη κοινής αντίληψης αλλά και την αποφασιστικότητα των Υπουργών να κάνουν όλες τις δυνατές προσπάθειες, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να εξασφαλισθεί ότι το Α΄μέρος του μελλοντικού Συντάγματος της Ευρώπης θα περιλαμβάνει ως βασικούς στόχους:

    - την αειφόρο ανάπτυξη καλύπτοντας και τους τρεις πυλώνες, όπως η οικονομία, η κοινωνία και το περιβάλλον, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες της παρούσας γενιάς, με σεβασμό προς τα δικαιώματα των μελλοντικών γενιών,

    - τη διασφάλιση υψηλού επιπέδου προστασίας και βελτίωσης της ποιότητας του περιβάλλοντος, τουλάχιστον όπως αντικατοπτρίζονται στην παρούσα Συνθήκη,

    - την αρχή ότι οι απαιτήσεις περιβαλλοντικής προστασίας θα ενσωματωθούν στον ορισμό και στην εφαρμογή όλων των πολιτικών και δραστηριοτήτων της Ένωσης, όπως αποτυπώνεται από το υφιστάμενο άρθρο 6 της Συνθήκης, ειδικότερα με στόχο την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης,

    - τις δημοκρατικές αρχές της ενεργού συμμετοχής του κοινού στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Η διαχείριση των υδάτων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

    Σε ό,τι αφορά στο δεύτερο θέμα συζήτησης τη διαχείριση των υδάτων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη στο κείμενο συμπερασμάτων αναφέρεται ότι οι υπουργοί κατέληξαν στις εξής διαπιστώσεις: Ότι η ΝΑ Ευρώπη είναι ένα μέρος της Ευρώπης με μεγάλη περιβαλλοντική πολιτιστική κοινωνικο-οικονομική και πολιτική σημασία. Η περιοχή είναι πλούσια σε φυσικούς πόρους συμπερλαμβανομένων των νερών και των ορυκτών πόρων και της βιοποικιλλότητας. Υπάρχουν ωστόσο, σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα και ανάγκες που απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή.

    Οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης έχουν εκφράσει επανειλημμένα την πρόθεσή τους για ευθυγράμμιση του μέλλοντος τους με εκείνο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Για να επιτευχθεί αυτός ο σκοπός θα απαιτηθεί επένδυση σημαντικών προσπαθειών πρώτα και κύρια από τις ίδιες τις χώρες και τους πολίτες τους και μετά από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τους θεσμούς της και πόροι από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ο κ. παίκτης διεθνώς στα θέματα νερού και αειφόρου ανάπτυξης και έχει δεσμευτεί να συνεισφέρει στην επίτευξη των στόχων της χιλιετίας για το νερό, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης και προετοιμασίας μέχρι το 2005, προγραμμάτων ολοκληρωμένης διαχείρισης των υδάτινων πόρων για όλες τις κύριες λεκάνες απορροής παράλληλα με τις προσπάθειες για μείωση στο μισό των ανθρώπων χωρίς πρόσβαση σε καθαρό, ασφαλές νερό με βασικές συνθήκες υγιεινής μέχρι το 2015.

    Για το σκοπό αυτό, η Ευρωπαϊκή Ενωση προώθησε στο Γιοχάνεσμπουργκ την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για το νερό. Η κατάλληλη εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας πλαίσιο για το νερό απαιτεί μια σωστή μεταφορά στις εθνικές νομοθεσίες μέχρι το 2004, γεγονός που προϋποθέτει μια πιο στενή συνεργασία μεταξύ της Ε.Ε. και των χωρών εκτός αυτής που μοιράζεται με τα κράτη-μέλη της τα ίδια διασυνοριακά προβλήματα.

    Η επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Βάλστρομ σε δηλώσεις της ανέφερε ότι υπάρχουν 150 μεγάλα ποτάμια διασυνοριακά, καθώς επίσης και 25 διασυνοριακές λίμνες. Πέρσι η Ευρωπαϊκή Ενωση διέθεσε 7,7 εκατομμύρια ευρώ για το θέμα της αξιοποίησης των υδάτων στις βαλκανικές χώρες, ενώ φέτος τα ποσά είναι πολύ μεγαλύτερα αλλά θα εξαρτηθούν βέβαια από τα προγράμματα που θα υποβληθούν από τις χώρες αυτές προς την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Από την πλευρά του ο Ιταλός υπουργός Περιβάλλοντος που συμμετέχει στην τρόικα δήλωσε ότι θα ήταν λάθος εάν το σύνταγμα που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση ξεχάσει ή αφήσει στο περιθώριο τον τρίτο πυλώνα, που είναι πυλώνας της αειφόρου ανάπτυξης. Ενώ έπλεξε το εγκώμιο στην ελληνική προεδρία για τον τρόπο που εξελίσσεται αλλά και τη βοήθεια που προσφέρει στην επόμενη προεδρία που είναι η Ιταλία, σχετικά με τη σταδιακή προσέγγιση των θεμάτων.

    [13] Η Αλέκα Παπαρήγα για το Μέλλον της Ευρώπης

    3/5/2003 4:06:00 μμ

    Με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής τον Ιούνιο του 2003 είναι ευκαιρία να ανοίξει μια πιο ουσιαστική συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, από τα λαϊκά κινήματα, τόνισε η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας στην ημερίδα με θέμα ''Το μέλλον της Ευρώπης'', που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη το κίνημα ''Δράση: Θεσσαλονίκη 2003''. Η κα. Παπαρήγα επισήμανε ότι ''υπάρχουν δύο δρόμοι: Ο ένας δρόμος είναι το μέλλον αυτής της Ε.Ε. που υπάρχει, που είναι ζοφερό για τους λαούς. Υπάρχει και το μέλλον που αφορά στους ίδιους τους λαούς, την Ευρώπη, την εντελώς διαφορετική''. Όπως είπε η Αλέκα Παραρήγα, η Ε.Ε. δεν μπορεί να κατοχυρώσει την ειρήνη και την ασφάλεια υπέρ των λαών, καθώς οι αντιθέσεις εντός της Ενωσης και ανάμεσα στις ευρωπαϊκές δυνάμεις και τις ΗΠΑ δεν πρόκειται να πάψουν να υπάρχουν.

    ''Να συντονιστούν οι αγωνιστικές ταξικές δυνάμεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο''

    ''Μπορεί να στηθούν κάποιες γέφυρες φιλίας και συνεργασίας μπροστά στον κοινό εχθρό, δηλαδή τους λαούς, που όμως θα γκρεμιστούν όταν η διαπάλη μεταξύ τους για το ξαναμοίρασμα των αγορών πάρει νέες διαστάσεις'', τόνισε η γ.γ. του ΚΚΕ. Είναι ανάγκη, είπε, να ανοίξει μια πραγματική συζήτηση για το πώς θα συντονιστούν οι αγωνιστικές ταξικές δυνάμεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και πως θα αντιμετωπίσουν τη νέα βαθμίδα πολιτικού και κρατικού υπερσυγκεντρωτισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εκδηλώνεται και μέσα από την θεσμοθέτηση των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων.

    ''Το μέλλον της Ευρώπης'', κατέληξε ''συνδέεται αναπόσπαστα με το μέλλον του κινήματος σε κάθε κράτος-μέλος. Όσο δυναμώνει το αντιϊμπεριαλιστικό, το αντικαπιταλιστικό κίνημα, τόσο θα πολλαπλασιάζονται οι δυνατότητες για αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας, τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποδυναμώνεται''.

    [14] Συνάντηση Πάουελ με τον πρόεδρο της Συρίας

    3/5/2003 1:25:00 μμ

    Στη Βηρυτό βρίσκεται πλέον ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Κόλιν Πάουελ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ, στη Δαμασκό. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Πάουελ συζήτησε με τον Σύριο πρόεδρο το θέμα των παλαιστινιακών οργανώσεων που χρησιμοποιούν τη Συρία ως βάση, το θέμα της ανάπτυξης όπλων μαζικής καταστροφής και το σφράγισμα των συριο-ιρακινών συνόρων. Επίσης, ο Αμερικανός υπουργός επρόκειτο να ζητήσει από τη Δαμασκό να μην αναμειχθεί στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράκ και να υποστηρίξει "οδικό χάρτη" για τη διευθέτηση του Μεσανατολικού.

    ''Οχι'' Πάουελ σε πρόταση της Συρίας σχετικά με όπλα μαζικής καταστροφής

    Στο μεταξύ, αντίθετος με την πρόταση της Συρίας, να μετατραπεί η Μέση Ανατολή σε ζώνη απαγόρευσης των όπλων μαζικής καταστροφής, εμφανίστηκε το Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ, δηλώνοντας ωστόσο ότι συμφωνεί επί της αρχής.

    Πριν από τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ, ο κ. Πάουελ χαρακτήρισε "πολιτική" την πρόταση της Συρίας, προσθέτοντας ότι η χώρα του δεν θα την υποστηρίξει.

    Η Συρία κατέθεσε τις 16 Απριλίου, ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σχέδιο απόφασης με την οποία ζητείται η εφαρμογή των κειμένων του ΟΗΕ ώστε να γίνει η Μέση Ανατολή ζώνη απαγόρευσης των όπλων μαζικής καταστροφής.

    Το σύνολο των αραβικών κρατών αποφάσισε να υποστηρίξει την πρόταση, ενώ λίγες ημέρες πριν από την κατάθεσή της, η Ουάσινγκτον είχε κατηγορήσει τη Δαμασκό ότι αναπτύσσει πρόγραμμα χημικών όπλων.

    "Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν πάντοτε ως στόχο σε αυτήν την περιοχή του κόσμου να δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε καμία χώρα να μην αισθάνεται την ανάγκη να κατέχει όπλα μαζικής καταστροφής", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κόλιν Πάουελ, προσθέτοντας όμως ότι αυτή τη στιγμή δεν υποστηρίζει μία ειδική διακήρυξη που θα μπορούσε να προβληθεί για πολιτικούς λόγους ή απλώς για να ανακινηθεί το ζήτημα.

    Η συριακή πρόταση δεν είναι κάτι νέα, καθώς το Ιράν και η Αίγυπτος είχαν προωθήσει την ιδέα αυτή στη δεκαετία του '70, ενώ διατυπώθηκε και κατά τη δεκαετία του '80 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

    Το 1995 τα κράτη που επικύρωσαν τη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Οπλων (NPT) είχαν επίσης ζητήσει να μετατραπεί η Μέση Ανατολή σε ζώνη απαγόρευσης των όπλων μαζικής καταστροφής, ωστόσο το Ισραήλ υπήρξε το κυριότερο εμπόδιο για την υλοποίησή της.

    Υπέρ της ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους οι ΗΠΑ

    Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επαναδιατύπωσε το Σάββατο την προσήλωση της Ουάσινγκτον στην ίδρυση παλαιστινιακού κράτους και στην επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου πριν από τις συνομιλίες του με τη συριακή ηγεσία στη Δαμασκό.

    "Ο στόχος μας παραμένει ο ίδιος, η ίδρυση τελικά ενός παλαιστινιακού κράτους και παράλληλα η συνεργασία με τη Συρία και τον Λίβανο", τόνισε ο Κόλιν Πάουελ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

    Στο μεταξύ, ο κ. Πάουελ πραγματοποιήσει δίωρη επίσκεψη στη Βηρυτό, προκειμένου να πετύχει την ενίσχυση της αποδοχής του "οδικού χάρτη" για τη διευθέτηση του Μεσανατολικού και την παράλληλη αντιμετώπιση των εντάσεων ανάμεσα στο Ισραήλ, τη Συρία και το Λίβανο.

    Από την πλευρά της, η ηγεσία του Λιβάνου, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με τον Αμερικανό υπουργό, αναμένεται να εγείρει το θέμα των 367.000 Παλαιστινίων προσφύγων που διαμένουν σε προσφυγικούς καταυλισμούς στον Λίβανο και η τύχη των οποίων δεν καλύπτεται από τον "οδικό χάρτη".

    [15] Βρετανία: Σύλληψη υπόπτων για επίθεση αυτοκτονίας στο Ισραήλ

    3/5/2003 11:14:00 πμ

    Πέντε άτομα, που σχετίζονται με την επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε την Τετάρτη σε παραλιακό μπαρ του Τελ Αβίβ, συνέλαβε τις πρώτες πρωινές ώρες η βρετανική αντιτρομοκρατική αστυνομία. Η εκπρόσωπος των αστυνομικών αρχών δήλωσε ότι συνελήφθησαν δύο γυναίκες και δύο άνδρες στο Ντέρμπισιρ και άλλη μία γυναίκα στο Νότιγχαμσιρ της κεντρικής Αγγλίας. Όλοι οι ύποπτοι μεταφέρθηκαν σε αστυνομικό τμήμα του κεντρικού Λονδίνου. Να σημειωθεί ότι την επίθεση αυτοκτονίας είχε πραγματοποιήσει ένα άτομο, που έφερε βρετανικό διαβατήριο.

    Ο βομβιστής δούλευε στο αεροδρόμιο του Χίθροού

    Ο βομβιστής καμικάζι Ασιφ Μοχάμεντ Χανίφ, που ανατινάχθηκε στο Τελ Αβίβ κοντά στην πρεσβεία των ΗΠΑ και έφερε βρετανικό διαβατήριο, εργάστηκε στο διεθνές αεροδρόμιο του Χίθροου από τον Αύγουστο του 1998 μέχρι και το 2000, όπως ανακοινώθηκε από τον φορέα που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο.

    Εκπρόσωπος της διοίκησης του Χίθροου δήλωσε ότι ο Χανίφ είχε πρόσβαση στην αίθουσα επιβίβασης των διεθνών αναχωρήσεων στο τρίτο επίπεδο του λονδρέζικου αεροδρομίου, καθώς ήταν πωλητής εντύπων σε ένα από τα κιόσκια σε αυτήν την περιοχή του αεροδρομίου.

    Ο ίδιος διευκρίνισε ότι ο βομβιστής εγκατέλειψε την εργασία του στο αεροδρόμιο στη διάρκεια του 2000, ενώ πρόσθεσε ότι εξ όσων γνώριζε στη συνέχεια αφιερώθηκε σε πανεπιστημιακά ενδιαφέροντα.

    Αν επιβεβαιωθεί η βρετανική υπηκοότητα του Χανίφ, θα είναι ο πρώτος δυτικός βομβιστής-καμικάζι στη νέα ιντιφάντα που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2000.

    Σύμφωνα με βρετανικά δημοσιεύματα, ο Χανίφ ταξίδεψε πολύ, από το Πακιστάν μέχρι το Αφγανιστάν, περνώντας από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία.

    Στο μεταξύ, ο Ομάρ Χαν Σαρίφ, επίσης κάτοχος βρετανικού διαβατηρίου, κατηγορήθηκε από τις ισραηλινές αρχές ως συνεργός του Χανίφ και καταζητείται από τις αστυνομίες και της Βρετανίας και του Ισραήλ.

    [16] Ρωσία: Δώδεκα νεκροί από πτώση ελικοπτέρου

    3/5/2003 1:55:00 μμ

    Φωτο Αρχείου

    Τραγικό θάνατο βρήκαν το Σάββατο οι 12 επιβαίνοντες ρωσικού στρατιωτικού ελικοπτέρου Mi-26, που συντριβή στη διάρκεια πυροσβεστικής επιχείρησης στην περιοχή Σίτα, κοντά στα κινεζικά σύνορα. Το καλώδιο που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά της μεγάλης κάλαθου με το νερό μπλέχθηκε στους έλικες του ελικοπτέρου, προκαλώντας την πτώση του, όπως ανακοίνωσε από τη Μόσχα ο υπουργός Πολιτικής Αμυνας Σεργκέι Σόιγκου. Ανάμεσα στα θύματα συγκαταλέγονται τέσσερις δημοσιογράφοι, ενώ το ελικόπτερο μετέφερε επταμελές πλήρωμα κι έναν εργαζόμενο στο αεροδρόμιο της πόλης Σίτα, που απέχει 150 χλμ από την κινεζική μεθόριο.

    [17] Βρετανός νεκρός από ισραηλινά πυρά στη Λωρίδα της Γάζας

    3/5/2003 12:31:00 μμ

    Φωτο Αρχείου

    Βρετανός εικονολήπτης βρήκε τραγικό θάνατο από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Ο Τζέιμς Μίλερ υπέκυψε στα τραύματά του, όταν την Παρασκευή τραυματίστηκε στο κεφάλι από τις σφαίρες Ισραηλινών, που κατεδάφισαν κατοικία Παλαιστινίου. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ο Βρετανός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση από τους στρατιώτες, μετά το επεισόδιο στη Ράφα, έναν καταυλισμό προσφύγων στα σύνορα με την Αίγυπτο, που αποτελεί σημείο ανάφλεξης.

    [18] Νέα διάσκεψη στις 8-9/5 για τη σταθεροποίηση στο Ιράκ

    3/5/2003 7:09:00 μμ

    Μία νέα Σύνοδος πρόκειται να διεξαχθεί ''στις 8 ή 9 Μαΐου στο Λονδίνο'', ανάμεσα στις χώρες που έχουν συμφωνήσει να συμμετέχουν στη διεθνή δύναμη σταθεροποίησης για το Ιράκ, τόνισε το Σάββατο ο Πορτογάλος ΥΠΕΞ Αντόνιο Μάρτινς ντα Κρουζ, σε δηλώσεις του στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου των ομολόγων του της Ε.Ε. στο Καστελόριζο. Ο ίδιος τόνισε πως στο παρόν στάδιο, οι χώρες που συμμετέχουν στις συνομιλίες για τη στελέχωση της διεθνούς δύναμης σταθεροποίησης δεν πρόκειται να ανακοινώσουν επίσημα τον αριθμό των οπλιτών τους που θα αποσταλούν στο Ιράκ. ''Αρχικά προτιθέμεθα να εξετάσουμε και να καθορίσουμε ποιες θα είναι οι εξειδικευμένες αποστολές που θα αναλάβει κάθε χώρα, στην περίπτωση που εκείνη επιθυμεί να συμμετέχει σε αυτήν την στρατιωτική συμμαχία, που στόχο της έχει την ασφάλεια και την σταθεροποίηση της κατάστασης στο Ιράκ'', τόνισε ο Ντα Κρουζ, προσδιορίζοντας πως η Πορτογαλία δεν έχει λάβει ακόμη μία τελική απόφαση. Παράλληλα, ο Βρετανός ομόλογός του Τζακ Στρο δήλωσε επίσης από το Καστελόριζο πως ακόμη δεν έχει ληφθεί καμία τελική απόφαση, κάτι που αναμένεται να γίνει εν ευθέτω χρόνω, τονίζοντας πως ''το θέμα ετέθη κι εδώ (στην άτυπη Σύνοδο στο Καστελόριζο) και αφέθηκε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν κι άλλες χώρες''.

    Σταθερή η Γαλλία στη θέση της για το ρόλο του ΟΗΕ

    Οπως δήλωσε σχετικά και ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ντομνίκ Ντε Βιλπέν, η χώρα του είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων για τη Σύνοδο της Τετάρτης στο Λονδίνο, της οποίας ''στόχος είναι να προς το παρόν να επεκταθεί ό,τι έχουν επιτελέσει ήδη οι Βρετανοί και οι Αμερικανοί'' στο Ιράκ. ''Είχα την ευκαιρία να μιλήσω με τους ομολόγους μου από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Το νέο κυκλοφορεί. Βρισκόμαστε ενώπιον μίας νέας κατάσταση, η οποία χαρακτηρίζεται από την μέριμνα των δυνάμεων στο θέατρο των επιχειρήσεων να διασφαλισθούν. Προς στιγμήν, στόχος είναι να επεκταθεί ό,τι έχουν επιτύχει οι Βρετανοί και οι Αμερικανοί στην περιοχή. Ας περιμένουμε να δούμε πώς θα οργανωθούν τα πράγματα ουσιαστικά'', τόνισε ο Βιλπέν.

    Ο Γάλλος ΥΠΕΞ διαβεβαίωσε πως η χώρα του παραμένει από την πλευρά της ''πιστή στη θέση'', σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να ''κληθεί'' ο ΟΗΕ το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου να ''διευρυνθεί το πλαίσιο δράσης'' της προς ανάπτυξη δύναμης στο Ιράκ. ''Πεποίθησή μας παραμένει πως τα Ηνωμένα Εθνη ακόμη έχουν να παίξουν έναν σημαντικό ρόλο'' στο Ιράκ, τόνισε. Σύμφωνα με τον ίδιο, στην άτυπη σύνοδο στο Καστελόριζο ''πολλές από τις χώρες'' που σήμερα είναι πρόθυμες να συμμετέχουν στη δύναμη ''εξέφρασαν την έγνοια του να υπάρχει ένα νόμιμο πλαίσιο, δηλ. να διευκρινίζεται σαφώς ο ρόλος του ΟΗΕ, έτσι ώστε να δύνανται πραγματικά κι αυτές να συμμετάσχουν, ή να εξετάσουν το ενδεχόμενο συμμετοχής τους''.

    Ο Ντε Βιλπέν τόνισε επίσης πως η τετραμερής συνάντηση ανάμεσα στη Γαλλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο για την ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική ''διεξήχθη πολύ καλά'' και πως οι τέσσερις ηγέτες ''μπόρεσαν να απαντήσουν σε πολλά ερωτήματα που ετίθεντο'' από τους Ευρωπαίους εταίρους τους και να τους διαβεβαιώσουν για ''τον ανοιχτό χαρακτήρα και τη διαφάνεια'' της κίνησής τους.

    Ζυμώσεις και διπλωματία

    "Η Γερμανία γνώριζε"

    Γνώση περί της πρώτης Συνόδου στο Λονδίνο για τη δύναμη σταθεροποίησης στο Ιράκ δήλωσε πως είχε και ο Γερμανός ΥΠΕΞ Γιόσκα Φίσερ. Μιλώντας στο περιθώριο της Συνόδου στο Καστελόριζο ο Φίσερ τόνισε πως ''είχαμε γνώση της διάσκεψης και πληροφορηθήκαμε για την πρόοδο και τα αποτελέσματά της''. Κατά τον Φίσερ, η Σύνοδος αυτή ''δεν ήταν μυστική''.

    Η Πολωνία "ευελπιστεί"

    Ο Πολωνός ΥΠΕΞ Βλοτζμίερτζ Τσιμότσεβιτς, μιλώντας στο περιθώριο της άτυπης συνάντησης των ΥΠΕΞ της Ε.Ε. στο Καστελόριζο, τόνισε πως τα 10 έθνη, που έχουν προσφερθεί να συμβάλουν με μονάδες τους στη δύναμη για το Ιράκ, ευελπιστούν να έχουν προωθηθεί οι εν λόγω δυνάμεις έως το τέλος του μηνός.

    ''Στόχος είναι να έχουμε εκεί όλες τις χώρες, που είναι έτοιμες να εμπλακούν, μέχρι τα τέλη του μηνός'', τόνισε ο Τσιμότσεβιτς.

    Ο ίδιος ανακοίνωσε πως σύμφωνα με το σχέδιο, το Ιράκ θα διαιρεθεί σε τρεις τομείς, τους οποίους θα επιτηρούν δυνάμεις από τουλάχιστον 10 χώρες και θα διοικούνται από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, και την Πολωνία.

    [19] Και νέο βίντεο με τον Σαντάμ Χουσεΐν

    3/5/2003 5:44:00 μμ

    Ο Σαντάμ σε παλιότερα βίντεο

    Ενα νέο βίντεο με τον Σαντάμ Χουσεΐν δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή και τώρα βρίσκεται στα χέρια των ειδικών, οι οποίοι ερευνούν για τη γνησιότητα του και προσπαθούν να προσδιορίσουν το πότε και το που αυτό το βίντεο μαγνητοσκοπήθηκε. Το τηλεοπτικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Εϊ-Πι-Τι-Εν, που εξασφάλισε τις εικόνες, ανακοίνωσε ότι το οπτικό υλικό το πήρε από Ιρακινό που εργαζόταν στην ιρακινή δορυφορική τηλεόραση. Ο τελευταίος είπε πως οι εικόνες αυτές μαγνητοσκοπήθηκαν στις 9 Απριλίου, δηλαδή τη μέρα που οι αμερικανικές δυνάμεις μπήκαν στο κέντρο της Βαγδάτης. Ο Σαντάμ Χουσεΐν φέρεται να λέει ότι ο Θεός θα βοηθήσει με κάποιο τρόπο τους Ιρακινούς να διώξουν τους Αμερικανούς και τους Βρετανούς από το Ιράκ.

    Ανακαλύφθηκε ομαδικός τάφος νότια της Βαγδάτης

    Στο μεταξύ, δημοσιογράφος του Γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων είπε ότι κάτοικοι της Βαβυλώνας, νότια της Βαγδάτης, ανακάλυψαν στην έξοδο της πόλης ομαδικό τάφο από τον οποίο έχουν ήδη εκταφεί 35 πτώματα.

    Κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν πως ο ομαδικός τάφος χρονολογείται από τη λαϊκή εξέγερση που ξέσπασε μετά τον Πόλεμο του Κόλπου το 1991 και πνίγηκε στο αίμα από το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν.

    [20] Συνελήφθη και 18ος αξιωματούχος της κυβέρνησης Σαντάμ

    3/5/2003 6:47:00 μμ

    Ενα 18ο στέλεχος της κυβέρνησης του Σαντάμ Χουσεΐν, ο Μιζμπάν Χιντίρ Χάντι, συνελήφθη από τις αμερικανο-βρετανικές δυνάμεις στο Ιράκ, όπως αναφέρει η εφημερίδα Ουάσιγκτον Πόστ του Σαββάτου. Το πρώην μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης της Επανάστασης, του ανώτατου κυβερνητικού οργάνου του προηγούμενου καθεστώτος στο Ιράκ, βρισκόταν στην 41η θέση στον κατάλογο με τα 55 καταζητούμενα στελέχη της κυβέρνησης του Σαντάμ. Σύμφωνα με την εφημερίδα ο Χάντι έπεσε στα χέρια των κατοχικών δυνάμεων την περασμένη Πέμπτη στη Βαγδάτη. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα ήταν ένας από τους στενότερους συμβούλους του Σαντάμ, και πέρυσι είχε διορισθεί επικεφαλής της στρατιωτικής άμυνας στην περιοχή της Κερμπάλα και της Νάτζαφ. Είχε μάλιστα παρασημοφορηθεί για τις υπηρεσίες του στον πόλεμο του Κόλπου το 1991 και στην σιιτική εξέγερση που είχε ακολουθήσει.

    [21] ΠΑΟΚ-Πανιώνιος 3-0

    3/5/2003 7:08:00 μμ

    Αρωμα Ευρώπης αναδύει από σήμερα στο στρατόπεδο του ΠΑΟΚ. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης, στον αγώνα με τον οποίο άνοιξε η αυλαία της 28ης ημέρας της Α΄ Εθνικής που έγινε στο ουδέτερο γήπεδο της Κοζάνης, επικράτησε 3-0 του Πανιωνίου, τον οποίο και έπιασε στην τέταρτη θέση του βαθμολογικού πίνακα. Τα τέρματα του ΠΑΟΚ πέτυχαν οι Γιασεμή (35΄) και Γεωργιάδης (88΄, +90΄).

    Σε κακή μέρα ο Πανιώνιος, καλό το παιχνίδι του ΠΑΟΚ

    Ο ΠΑΟΚ, που την Τετάρτη θα διεκδικήσει την πρόκρισή του στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος, στο 16ο λεπτό έφτασε μια. . . ανάσα από το γκολ, όμως αρχικά την κεφαλιά του Μάρκου απέκρουσε ο Ντρόμπνι, ενώ στη συνέχεια της φάσης, ο Γιασεμή με δεξί βολέ μέσα από τη μικρή περιοχή, έστειλε τη μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι της εστίας των Νεοσμυρνιωτών.

    Επτά λεπτά αργότερα, οι Θεσσαλονικείς ήταν και πάλι αυτοί που απείλησαν για ένα γκολ, όμως ο Γεωργιάδης από κοντά δεν μπόρεσε να σπρώξει την μπάλα στα δίχτυα του Ντρόμπνι.

    Η επιθετική υπεροχή του ΠΑΟΚ μεταφράστηκε σε γκολ τελικά στο 35ο λεπτό. Από την πάσα του Μάρκου, ο Γιασεμή με ωραία ενέργεια απέφυγε τον αντίπαλο του και με αριστερό βολέ έστειλε την μπάλα στο δεξί παραθυράκι του Ντρόμπνι.

    Στο 54ο λεπτό, ο Καφές από πλεονεκτική θέση, έχασε μεγάλη ευκαιρία να διπλασιάσει τα τέρματα της ομάδας του, όταν το αριστερό πλασέ που επιχείρησε από κοντά δεν βρήκε στόχο.

    Φινάλε στην αγωνία σχετικά με το τελικό αποτέλεσμα, έδωσε ο Γεωργιάδης δύο λεπτά πριν την ολοκλήρωση του 90λεπτου, όταν με βολέ έστειλε τη μπάλα αρχικά στο οριζόντιο δοκάρι και στη συνέχεια λίγο μέσα από τη γραμμή της εστίας του Ντρόμπνι.

    Το... κερασάκι στη νίκη των τυπικά γηπεδούχων έβαλε και πάλι ο Γεωργιάδης με έξυπνο δεξί πλασέ από το ύψος της μεγάλης περιοχής.

    Συνθέσεις

    Διαιτητής: Καμινάρης (Θεσσαλίας)

    Κίτρινες κάρτες: Μάρκος, Παπαδόπουλος, Κόντης, Ακ. Μάντζιος, Μήτρου.

    ΠΑΟΚ: Ατματσίδης, Αμπονσά, Χασιώτης, Κουκιέλκα (79΄Εγκωμίτης), Νάστος, Καφές (69΄ Θεοδωριδης), Μάρκος, Καραδήμος (17΄ Κουτσόπουλος), Οκκάς, Γεωργιάδης, Γιασεμή.

    ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Ντρόμπνι, Κόντης, Ακ. Μάντζιος, Φερεκίδης, Σίμοντσιτς, Μπελάι, Μήτρου, Παπαδόπουλος, Σίλιακ, Ιωάννου (60΄ Κουμπούλης), Β. Μάντζιος (79΄ Καντέρης).

    [22] Μπάσκετ: Περιστέρι-Νήαρ Ηστ: 80-62

    3/5/2003 7:34:00 μμ

    Χάρη στο. . . ντεμαράζ που πραγματοποίησε στο τρίτο 10λεπτο, το Περιστέρι, δεν δυσκολεύτηκε να φτάσει στη νίκη με 80-62 επί της Νήαρ Ηστ, η οποία πλέον βρίσκεται με την. . . πλάτη στον τοίχο όσον αφορά στην παραμονή της στην κατηγορία. Τα δεκάλεπτα: 20-24, 40-34, 61-47, 80-62.

    Περιγραφή

    Με μεγάλους πρωταγωνιστές του Νάκιτς και Καράγκουτη, η Νήαρ Ηστ, προηγήθηκε στο 10΄με 24-20, την ίδια ώρα που το Περιστέρι επέμενε να τελειώνει τις επιθετικές προσπάθειές του από μακριά, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία (1/7 τρίποντα).

    Στο δεύτερο δεκάλεπτο, οι γηπεδούχοι βελτίωσαν σημαντικά την άμυνά τους. Είναι χαρακτηριστικό, ότι σε ολόκληρη τη δεύτερη περίοδο δέχτηκαν μόλις 10 πόντους, πέτυχαν 20 και με τη λήξη του ημιχρόνου προηγήθηκαν 40-34.

    Στο δεύτερο ημίχρονο το Περιστέρι πάτησε. . . γκάζι. Στα πρώτα έξι λεπτά της τρίτης περιόδου, οι γηπεδούχοι απέκτησαν εντυπωσιακό ρυθμό, αύξησαν τα ποσοστά τους έξω από τη γραμμή των 6.25 (5/14) και με τον Κούρτοβιτς να σημειώνει οκτώ πολύ γρήγορους πόντους και τον Πελεκάνο να φτάνει στους 15, δημιούργησε επιμέρους σκορ 21-8 με αποτέλεσμα στο 16΄ να δώσει στη διαφορά τη μεγαλύτερη τιμή του (61-42).

    Στο τέταρτο δεκάλεπτο οι γηπεδούχοι μετέτρεψαν σε τυπική διαδικασία την υπόθεση νίκη, αφού στο 36΄ εκτόξευσαν τη διαφορά στο +18 (77-59) και ουσιαστικά έδωσαν τέλος στην αγωνία.

    Οι συνθέσεις:

    ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ: Κούρκοβικ 19, Παπαμακάριος 12, Ραντοβάνοβιτς 6, Πελεκάνος 18, Στιούαρτ 6, Σταμόπουλος, Γλυνιαδάκης 8, Χάτσον 9, Δορκοφίκης 2.

    ΝΗΑΡ ΗΣΤ: Χρυσανθοπουλος, Σοφογιάννης 5, Κουράσοφ, Μάγλος 2, Παπανικολόπουλος, Νάκιτς 22, Καϊμακόγλου 11, Ξανθόπουλος 10, Καράγκουτης 12.

    [23] Μπάσκετ: Ολυμπιακός-Ιωνικός Ν.Φ. 90-81

    3/5/2003 7:28:00 μμ

    Αν και δυσκολεύτηκε στο πρώτο ημίχρονο, ο Ολυμπιακός επικράτησε 90-81 του Ιωνικού Νέας Φιλαδέλφειας στο κλειστό του Κορυδαλλού, σε παιχνίδι για την 23η ημέρα της Α1 μπάσκετ των ανδρών. Ετσι, οι "Ερυθρόλευκοι" έκαναν ένα ακόμα βήμα για την κατάληψη της τρίτης θέσης της βαθμολογίας στην κανονική περίοδο.

    [24] SARS: Εκατοντάδες νεκροί και χιλιάδες ασθενείς

    3/5/2003 5:52:00 μμ

    Τον τρόμο, τον πανικό και το θάνατο εξακολουθεί να σκορπά στην Απω Ανατολή ο ιός της άτυπης πνευμονίας. Αλλα 181 νέα κρούσματα ανακοινώθηκαν σήμερα στην Κίνα από τα οποία τα εννέα ήταν θανατηφόρα. Σήμερα έγινε γνωστό ότι άλλοι δέκα θάνατοι σημειώθηκαν στο Χονγκ Κονγκ. Ο ιός της άτυπης πνευμονίας που έχει πλέον εξαπλωθεί σε πάνω από 20 χώρες πιστεύεται ότι πρωτοεμφανίστηκε στη Νότια Κίνα. Συνολικά περισσότεροι από 350 άνθρωποι έχουν χάσει έως σήμερα τη ζωή τους, ενώ χιλιάδες είναι πλέον οι ασθενείς σε όλο τον κόσμο.

    Ανησυχία για αδυναμία εντοπισμού του ιού στα παιδιά

    Η αδυναμία εντόπισης του ιού της άτυπης πνευμονίας στον οργανισμό του δεκάχρονου που νοσηλεύεται στο Χονγκ Κονγκ, έχει προκαλέσει την ανησυχία των γιατρών, σύμφωνα με εφημερίδα της χώρας.

    Το αγόρι, που πάσχει από χρόνια πνευμονική πάθηση, εισήχθη στο νοσοκομείο με πυρετό, ρίγη και βήχα, τα συμπτώματα της άτυπης πνευμονίας.

    Οι ακτινογραφίες έδειξαν ότι οι πνεύμονες έχουν προσβληθεί και οι οικογένειά του υποχρεώθηκε να μείνει για δέκα ημέρες σε καραντίνα αν και κανένας από τους γονείς δεν έχει αναπτύξει τα συμπτώματα της νόσου.

    Ο καθηγητής Παιδιατρικής του Κινεζικού Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ Χον Καμ-λουν δήλωσε ότι δεκάδες εξετάσεις για τον εντοπισμό του ιού της άτυπης πνευμονίας στο παιδί ήταν αρνητικές, γεγονός πολύ σπάνιο.

    "Εξετάζουμε διάφορες θεωρίες, όπως ότι ο ασθενής δεν πάσχει από το σύνδρομο ή ότι πάσχει από χρόνια πνευμονική νόσο γεγονός που καθιστά την κατάστασή του διαφορετική από την κατάσταση των άλλων παιδιών", δήλωσε στην εφημερίδα South China Morning Post ο καθηγητής.

    Η κατάσταση του αγοριού βελτιώθηκε χάρη στην αγωγή που χορηγείται στους ασθενείς της άτυπης πνευμονίας με βάση το Ribavirine και τα στεροειδή.

    Έκτατη οικονομική βοήθεια από την κυβέρνηση του Καναδά

    Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Ζαν Κρετιέν, υποσχέθηκε να απελευθερώσει 100 εκατομμύρια δολάρια (70 εκ. δολάρια ΗΠΑ) για την καταπολέμηση του Σοβαρού Οξέως Αναπνευστικού Συνδρόμου, που ευθύνεται για το θάνατο 23 ανθρώπων στη χώρα.

    Το ποσό αυτό θα διατεθεί για να υποστηριχθούν οι προσπάθειες που καταβάλλονται για τον περιορισμό της εξάπλωσης της ασθένειας, για να αποζημιωθούν όσοι τέθηκαν σε καραντίνα και για να προβληθεί τουριστικά το Τορόντο.

    Η καναδική κυβέρνηση προσπαθεί με τον τρόπο να διασκεδάσει τις επικρίσεις που δέχτηκε τις τελευταίες ημέρες ότι δεν κάνει τίποτα για να υποστηρίξει την οικονομική πρωτεύουσα της χώρας την οποία αποφεύγουν οι τουρίστες μετά το ξέσπασμα της επιδημίας.

    Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η επιδημία της άτυπης πνευμονίας έχει ήδη κοστίσει στον Καναδά περίπου 500 εκατ. με 1 δισ. δολάρια Καναδά.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 3 May 2003 - 16:55:24 UTC