Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-05-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέα παρέμβαση Σημίτη για τη σκανδαλολογία
  • [02] Μπαράζ εμπρησμών στο κέντρο της Αθήνας
  • [03] Ευνοϊκά μέτρα για τους μαθητές του Μακροχωρίου
  • [04] Παρέμβαση Εισαγγελέα για τις καταγγελίες των οδηγών φορτηγών
  • [05] Ανάδειξη και διατήρηση του κτήματος Συγγρού
  • [06] Περί ανισοτήτων μεταξύ αναπτυγμένων-αναπτυσσόμενων χωρών
  • [07] Ο αθλητισμός στο Συμβούλιο Νεολαίας στις Βρυξέλλες
  • [08] Ενημέρωση Στεφανόπουλου πριν την περιοδεία Σημίτη στην Ε.Ε.
  • [09] Ενημέρωσε ο Παπανδρέου τον Πάουλε για τη Σύνοδο των ΥΠΕΞ της Ε.Ε
  • [10] ΗΠΑ: Το Ιράν παραβιάζει τη συνθήκη για τα πυρηνικά
  • [11] Συνάντηση Πάουελ με Ανάν και Σολάνα για Ιράκ
  • [12] Στη Νέα Υόρκη η Αννα Βίσση

    [01] Νέα παρέμβαση Σημίτη για τη σκανδαλολογία

    5/5/2003 11:32:00 μμ

    Στο πολιτικό κλίμα των ημερών αναφέρθηκε, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα ο Κώστας Σημίτης, στέλνοντας σαφές μήνυμα σε πολλές κατευθύνσεις. "Ορισμένοι θέλουν τη σκανδαλολογία πρώτη προτεραιότητα της χώρας, ωστόσο η εντολή του ελληνικού λαού προς την κυβέρνηση είναι να αναδείξει τη χώρα και αυτή ακριβώς την εντολή θα εκτελέσει", τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός, μετά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον οποίο ενημέρωσε για εσωτερικά και εξωτερικά ζητήματα. Στο μεταξύ, ο Πρωθυπουργός με επιστολή του προς όλα τα κυβερνητικά στελέχη ζητάει να ολοκληρώσουν τα εκκρεμή ζητήματα ως το τέλος Ιουνίου.

    Νέο δημοσίευμα κατά Νεονάκη-Ποινική δίωξη εναντίον Κουρή

    Νέα ποινική δίωξη για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης δια του Τύπου, άσκησε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Δημήτρης Ασπρογέρακας κατά του ιδιοκτήτη της εφημερίδας "Αυριανή", Γιώργου Κουρή και του εκδότη- διευθυντή της εφημερίδας Γιώργου Τσιρογιάννη, μετά από μήνυση που υπέβαλε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαπας.

    Για διαστρέβλωση της πραγματικότητας, κάνει λόγο ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και μέλος του Ε.Γ., Μιχάλης Νεονάκης, δημοσίευμα της "Αυριανής" σύμφωνα με το οποίο συμμετείχε σε επενδυτική εταιρία στην οποία τοποθέτησε 300 εκατ. δραχμές.

    Η εν λόγω εταιρεία με ανακοίνωση της, τονίζει ότι δεν έχει καμία μετοχική σχέση με τον κ. Νεονάκη.

    Ανησυχίες στο ΠΑΣΟΚ προκαλούν τα δημοσιεύματα

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας υπογράμμισε πως οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2004 και ότι τα σενάρια που κάποιοι εκτός ΠΑΣΟΚ επεξεργάζονται, δεν θα ευοδωθούν.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου σημείωσε ότι τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών προκαλούν ανησυχίες, ωστόσο εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το ΠΑΣΟΚ έχει τη δυνατότητα να ξεπεράσει τα προβλήματα και να συμβάλει στο πολιτικό εκσυγχρονισμό της χώρας.

    Τέλος, ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι είναι άδικο η κυβέρνηση να θεωρείται ικανή για τα μεγάλα έργα και να αμφισβητείται στα μικρά.

    [02] Μπαράζ εμπρησμών στο κέντρο της Αθήνας

    5/5/2003 11:12:00 μμ

    φωτό Αρχείου

    Μία περίεργη υπόθεση απασχολεί την αστυνομία στην Αθήνα. Ενας άγνωστος έβαλε φωτιά σε πέντε κτήρια (σπίτια και καταστήματα), πετώντας εύφλεκτο υλικό σε εισόδους πολυκατοικιών, στο κέντρο της πρωτεύουσας. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που πήραν οι αστυνομικοί από αυτόπτες μάρτυρες, ο εμπρηστής είναι περίπου 35 χρονών. Μετά από ανθρωποκυνηγητό της Αστυνομίας, προσήχθησαν δύο ύποπτοι, ενώ στο ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής έχουν οδηγηθεί άλλα δύο άτομα.

    Είδαν τη φρίκη με τα μάτια τους

    Η πρώτη φωτιά εκδηλώθηκε σε υπόγεια αποθήκη, εξαόροφου κτηρίου στην οδό Κολοκοτρώνη 61, μέσα στην οποία εργάζονταν δεκάδες άτομα. Αρκετοί πρόλαβαν και βγήκαν από τη σκάλα, ενώ όταν η φωτιά πήρε διαστάσεις, υπάλληλοι από το 2ο και 3ο όροφο άρχισαν να ανεβαίνουν στην ταράτσα. Ένοικος διπλανής πολυκατοικίας τούς έδωσε σκάλα με την οποία πέρασαν στην απέναντι ταράτσα και έτσι διασώθηκαν οκτώ άτομα. Πολλά επίσης άτομα απεγκλωβίστηκαν από ειδικά εκπαιδευμένους πυροσβέστες, που μπήκαν από το εξωτερικό του κτήρίου σε διάφορους ορόφους.

    Αλλη φωτιά εκδηλώθηκε σε επταόροφο κτήριο στην οδό Κοραή 3, που έσβησε σχετικά γρήγορα, χωρίς να υπάρξει κίνδυνος για τους ανθρώπους που βρίσκονται μέσα.

    Περίπου 20 λεπτά αργότερα εκδηλώθηκαν άλλες δύο φωτιές σε πολυκατοικίες στην οδό Καραϊσκάκη 30, στην οδό Χαβρίου 8 στην πλατεία Καρύτση και στην οδό Σαρρή 26.

    Αμεση η κινητοποίηση της Αστυνομίας

    Ο ένας εκ των δύο υπόπτων που έχουν προσαχθεί στο Α.Τ Ακροπόλεως όπου και ανακρίνονται είναι περίπου 35 ετών, αναστήματος 1.55, με σγουρά μαλλιά και μούσι.

    Εχουν επίσης, κληθεί για κατάθεση αυτόπτες μάρτυρες, που είχαν δώσει την περιγραφή του ατόμου το οποίο είχαν δει να κινείται ύποπτα στα μέρη που εκδηλώθηκαν οι φωτιές και να κρατά στο χέρι του μια πλαστική τσάντα.

    [03] Ευνοϊκά μέτρα για τους μαθητές του Μακροχωρίου

    Πηγή: ΑΠΕ 5/5/2003 9:02:00 μμ

    Ειδικές ρυθμίσεις για την προαγωγή και απόλυση των μαθητών που φοιτούν στο Γυμνάσιο και στο Ενιαίο Λύκειο Μακροχωρίου Ημαθίας περιλαμβάνει τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Π. Ευθυμίου στο νομοσχέδιο με τίτλο "Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας, Δημόσιες Βιβλιοθήκες και άλλες διατάξεις". Πρόκειται για τα σχολεία, μαθητές των οποίων τραυματίστηκαν στο πρόσφατο πολύνεκρο τροχαίο των Τεμπών. Οι μαθητές που δεν επιθυμούν να κάνουν χρήση των προτεινόμενων ευεργετημάτων μπορούν να ακολουθήσουν την προβλεπόμενη διαδικασία.

    Κανείς μετεξεταστέος από την A λυκείου

    Οι μαθητές της Α΄ τάξης του Ενιαίου Λυκείου Μακροχωρίου έχουν τη δυνατότητα να προαχθούν στη Β΄ τάξη χωρίς να συμμετάσχουν στις γραπτές προαγωγικές εξετάσεις, ακόμα και εάν έχουν γενικό μέσο όρο μικρότερο του 9,5.

    Ο γενικός μέσος όρος προκύπτει από το μέσο όρο των προφορικών βαθμών των δύο τετραμήνων.

    Οι μαθητές της Β και Γ λυκείου μπορούν να επιλέξουν τα εξεταστέα μαθήματα

    Οι μαθητές της Β΄ τάξης του Ενιαίου Λυκείου έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στις εξετάσεις που διενεργούνται με κοινά σε εθνικό επίπεδο θέματα.

    Σύμφωνα με την τροπολογία μπορούν οι ίδιοι να επιλέξουν πόσα και ποια θα είναι τα μαθήματα στα οποία θα εξεταστούν κατά την εξεταστική περίοδο του Ιουνίου καθώς επίσης και κατά την επαναληπτική του Σεπτεμβρίου.

    Ο γενικός μέσος όρος θα προκύψει από το μέσο όρο των προφορικών βαθμών των δύο τετραμήνων. Όσον αφορά τα ενδοσχολικώς εξεταζόμενα μαθήματα τους δίνεται η δυνατότητα να μην συμμετάσχουν στις γραπτές προαγωγικές εξετάσεις του Ιουνίου, ακόμα και με γενικό μέσο όρο μικρότερο του 9,5.

    Οι μαθητές της Γ΄ τάξης του Ενιαίου Λυκείου έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στις εξετάσεις που διενεργούνται με κοινά σε εθνικό επίπεδο θέματα, επιλέγοντας να εξεταστούν σε όσα μαθήματα επιθυμούν κατά την εξεταστική περίοδο του Ιουνίου, και στα υπόλοιπα στις επαναληπτικές εξετάσεις που διενεργούνται εντός ενός μηνός από τη λήξη των απολυτηρίων εξετάσεων του Ιουνίου.

    Όσον αφορά τα ενδοσχολικώς εξεταζόμενα μαθήματα έχουν τη δυνατότητα να μη συμμετάσχουν στις γραπτές προαγωγικές εξετάσεις του Ιουνίου. Στην περίπτωση αυτή, ο βαθμός ετήσιας επίδοσης των μαθητών αυτών είναι ο μέσος όρος των προφορικών βαθμών των δύο τετραμήνων.

    Tι συμβαίνει με τους μαθητές του γυμνάσιου;

    Για την προαγωγή και απόλυση των μαθητών του Γυμνασίου Μακροχωρίου ισχύουν τα εξής:

    Οι μαθητές της Α΄ και της Β΄ Γυμνασίου έχουν τη δυνατότητα να προαχθούν στην επόμενη τάξη χωρίς να συμμετάσχουν στις γραπτές εξετάσεις ακόμα κι αν έχουν γενικό μέσο όρο μικρότερο από το 10.

    Όσον αφορά τους μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου έχουν και αυτοί τη δυνατότητα να μη συμμετάσχουν στις απολυτήριες εξετάσεις επιλέγοντας να εξεταστούν σε όσα μαθήματα επιθυμούν κατά την εξεταστική περίοδο του Ιουνίου και στα υπόλοιπα κατά την εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου.

    [04] Παρέμβαση Εισαγγελέα για τις καταγγελίες των οδηγών φορτηγών

    5/5/2003 8:58:00 μμ

    Τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης παρήγγειλε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Ευάγγελος Ζαχαρής προκειμένου να εξακριβωθεί αν αληθεύουν οι καταγγελίες του Συνδικάτου Οδηγών Φορτηγών Αυτοκινήτων Μακεδονίας-Θράκης "Ο Ερμής" για μη τήρηση του ωραρίου και παρατυπίες όσον αφορά την σωστή συντήρηση των οχημάτων. Ο κ. Ζαχαρής ζητά να διερευνηθεί αν οι αρμόδιες υπηρεσίες τηρούν όλες τις νόμιμες διαδικασίες και σε αντίθεση περίπτωση να αποδοθούν ποινικές ευθύνες. Υπενθυμίζεται ότι οι επαγγελματίες οδηγοί είχαν προσκομίσει πριν από 3 μέρες στον προϊστάμενο της εισαγγελίας έναν φάκελο με στοιχεία προκειμένου να διερευνηθούν και να παρέμβει, όπου απαιτούνταν, εισαγγελέας.

    [05] Ανάδειξη και διατήρηση του κτήματος Συγγρού

    5/5/2003 8:25:00 μμ

    Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Γεωργίας, υπό την προεδρία του Γ. Δρυ και με τη συμμετοχή του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών που έχει την ευθύνη του κτήματος και των όμορων δημάρχων Αμαρουσίου, Κηφισιάς και Μελισσίων, αποφασίστηκε να αξιοποιηθεί, να αναδειχτεί και να προστατευτεί το κτήμα Συγγρού, χωρίς να προστεθεί ούτε ένα μέτρο κτίσματος. Όπως ανακοινώθηκε, μέχρι τις 20 Μαΐου θα υπογραφεί η σχετική σύμβαση με τους όμορους δήμους και από τις αρχές του καλοκαιριού θα ανοίξει στο κοινό.

    Στο κτήμα Συγγρού, τον μεγαλύτερο ενιαίο χώρο πράσινου του νομού Αττικής, συνολικής έκτασης 970 στρεμμάτων, θα γίνουν εργασίες:

    Στα 700 στρέμματα που είναι δάσος χαλεπίου πεύκης υψηλής οικολογικής ποιότητας θα γίνουν παρεμβάσεις για την ανάδειξη και διατήρηση του δάσους. Εκεί θα υπάρχουν χώροι περιπάτου, ποδηλατόδρομοι και ίσως περιοχή με ζώα και πουλιά. Στα 200 στρέμματα γεωργικής έκτασης θα δημιουργηθούν φυτώρια και θα δίνονται μαθήματα γύρω από μεθόδους καλλιέργειας όπως δενδροκομία, αμπελουργία-οινολογία, μελισσοκομία, κηποτεχνία, ανθοκομία και ανθοδετική.

    Όσον αφορά τα τρία κτίρια, την έπαυλη Συγγρού, το ναό του Αγίου Ανδρέα και το βουστάσιο, θα συντηρηθούν και θα χρησιμοποιηθούν ως πολιτιστικά κέντρα. Πρόταση για μεταφορά του γραφείου του υπουργού Γεωργίας στη βίλα δεν έγινε αποδεκτή από τον Γ. Δρυ.

    [06] Περί ανισοτήτων μεταξύ αναπτυγμένων-αναπτυσσόμενων χωρών

    5/5/2003 10:05:00 μμ

    Ολοκληρώθηκαν νωρίς το βράδυ οι εργασίες της 1ης ημέρας του διήμερου συνεδρίου με θέμα την "Συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών στην πολιτική ανάπτυξης της Ε.Ε.'', που συνδιοργανώνεται από το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και την Διεύθυνση Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας και το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Στον εναρκτήριο χαιρετισμό του ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου υπογράμμισε την επίταση των ανισοτήτων μεταξύ αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών σε ένα ολοένα και περισσότερο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, κάνοντας λόγο για ''το πιο καυτό, ηθικό πολιτικό και κοινωνικό ζήτημα της εποχής μας''. Οι διαχωριστικές γραμμές που κατά τον κ. Παπανδρέου αποτελούν το οξύμωρο σχήμα της εποχής της παγκοσμιοποίησης αφορούν σε όλο τον κόσμο υπονομεύοντας τη διεθνή νομιμότητα, την ανάπτυξη και εν κατακλείδι την ίδια την ευημερία.

    Ανάγκη άμεσης απάντησης του αναπτυγμένου κόσμου στην πρόκληση

    Στη συνέχεια της ομιλίας του ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών επισήμανε την ανάγκη άμεσης απάντησης του αναπτυγμένου κόσμου στην πρόκληση, όπως την χαρακτήρισε, που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, υπογραμμίζοντας πως στα επόμενα 25 χρόνια αναμένεται μια αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού κατά 2 δισεκατομμύρια και πως το 97% της αύξησης αυτής θα λάβει χώρα στις αναπτυσσόμενες χώρες.

    Τέλος ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην ''ένταξη'' της χώρας μας στον όμιλο των χωρών εκείνων που παρέχουν αναπτυξιακή βοήθεια στις χώρες που την έχουν ανάγκη κάνοντας λόγο για καταγεγραμμένη αξιόλογη δραστηριότητα στα Βαλκάνια, τη Μεσόγειο, τη Μαύρη θάλασσα αλλά και υποσαχαρική ΑΦρική. Η μείωση της φτώχειας κατέληξε ο κ. Παπανδρέου απαιτεί συντονισμό και δράσεις εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [07] Ο αθλητισμός στο Συμβούλιο Νεολαίας στις Βρυξέλλες

    5/5/2003 8:21:00 μμ

    Την ανάγκη να διασφαλιστούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του αθλητισμού και να προωθηθούν οι ηθικές αξίες και τα ολυμπιακά ιδεώδη, προκειμένου να αποφευχθούν οι ενδεχόμενοι κίνδυνοι από την υπερβολική ανάπτυξη της οικονομικής διάστασης του αθλητισμού, τονίζουν με κοινή δήλωση τους οι 25 εκπρόσωποι των κρατών-μελών της Ε.Ε, που συμμετείχαν τη Δευτέρα, στο Συμβούλιο Νεολαίας, στις Βρυξέλλες. Στη δήλωση με τίτλο "Η κοινωνική αξία του αθλητισμού για τους νέους", οι "25" υπογραμμίζουν τη σημασία της προώθησης των αξιών και των αρετών της αυτοπειθαρχίας, της αυτοεκτίμησης και της σκληρής προσπάθειας, που καλλιεργούνται με τον αθλητισμό.

    ''Ο αθλητισμός καταπολεμά τον ρατσισμό''

    Εξάλλου, οι "25" επισημαίνουν ότι μέσα από τις αξίες της αλληλεγγύης, του αλληλοσεβασμού, της συμμετοχής και της ευγενούς άμιλλας μεταξύ των νεαρών αθλητών, ο αθλητισμός συμβάλλει στην κοινωνικοποίηση των νέων, ενισχύει τη συμμετοχή τους στο δημόσιο βίο και προωθεί δημοκρατικές αξίες και την ιδιότητα του πολίτη στους νέους.

    Επίσης, στην κοινή δήλωση τονίζεται ότι ο αθλητισμός προωθώντας την ανεκτικότητα, την αποδοχή και το σεβασμό της διαφοράς έναντι άλλων νεαρών αθλητών μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στη διαπολιτισμική κατανόηση και στην καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, της διάκρισης των φύλων και άλλων μορφών διακρίσεων.

    Στη κοινή δήλωση υπογραμμίζεται ότι ο αθλητισμός μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής και να προωθήσει την ανεξαρτησία των νέων με αναπηρίες, βοηθώντας τους έτσι να υπερβούν τις κοινωνικές προκαταλήψεις, και τονίζεται η ανάγκη να αρθούν τα εμπόδια που εμποδίζουν τους νέους με αναπηρίες να έχουν πρόσβαση στις αθλητικές δραστηριότητες.

    Τέλος, οι "25" θεωρούν, ότι θα πρέπει να προωθηθεί ο εθελοντισμός στον αθλητισμό, με τη συμμετοχή και την ενεργό συμβολή όλων των ενδιαφερόμενων φορέων, ειδικότερα των αθλητικών ομίλων και των οργανώσεων νέων

    [08] Ενημέρωση Στεφανόπουλου πριν την περιοδεία Σημίτη στην Ε.Ε.

    5/5/2003 8:20:00 μμ

    Την προσήλωση της κυβέρνησης στα θέματα που αναδεικνύουν την Ελλάδα, επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, τον οποίο ενημέρωσε σχετικά με την περιοδεία που αρχίζει την Τρίτη σε χώρες της διευρυμένης Ε.Ε., καθώς και την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής τον Ιούνιο στη Θεσσαλονίκη. Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι το μήνυμα που θα μεταφέρει στις νέες χώρες είναι ένα μήνυμα για συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να υπάρξει κοινή αντιμετώπιση των προβλημάτων. Και υπογράμμισε ότι το μήνυμα αυτό το μεταφέρει η Ελλάδα. Προτεραιότητα για τον ίδιο και την κυβέρνηση, δήλωσε ο κ. Σημίτης, είναι "η επιτυχής ολοκλήρωση της Προεδρίας καθώς μέσα από αυτήν αναδεικνύεται η Ελλάδα".

    [09] Ενημέρωσε ο Παπανδρέου τον Πάουλε για τη Σύνοδο των ΥΠΕΞ της Ε.Ε

    5/5/2003 8:09:00 μμ

    Τηλεφωνική επικοινωνία με τους υπουργούς Εξωτερικών της Συρίας Φ.Αλ Σάρα και των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ είχε το απόγευμα της Δευτέρας ο προεδρεύων του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος ενημέρωσε τον Αμερικανό ομόλογό του για τα αποτελέσματα της άτυπης Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε (GYMNICH) στη Ρόδο και στο Καστελλόριζο. Ειδικότερα ο Έλληνας Υπουργός ενημέρωσε τον κ. Πάουελ, για τα αποτελέσματα της συζήτησης σχετικά με τις σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ, για τις εξελίξεις στη Μ. Ανατολή, μετά τη δημοσίευση του Οδικού Χάρτη και τις πρωτοβουλίες, που θα πρέπει να αναληφθούν για την άμεση εφαρμογή του, καθώς και για την ανασυγκρότηση του Ιράκ και το ρόλο, που θα πρέπει να παίξει ο ΟΗΕ την "επόμενη ημέρα".

    [10] ΗΠΑ: Το Ιράν παραβιάζει τη συνθήκη για τα πυρηνικά

    5/5/2003 8:40:00 μμ

    Τζον Μπόλτον

    Το Ιράν παραβιάζει τη Συνθήκη για τη μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων και διεξάγει μυστικά ένα πρόγραμμα για την παραγωγή πυρηνικών όπλων, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για τον αφοπλισμό, Τζον Μπόλτον, μετά τη συνάντηση που είχε στη Μόσχα με τον Ρώσο υπουργό Ατομικής Ενέργειας Αλεξάντερ Ρουμιάντσεφ. Ωστόσο, το ρωσικό υπουργείο Ατομικής Ενέργειας είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι τόσο ο Μπόλτον όσο και ο Ρουμιάντσεφ συμφώνησαν ότι προς το παρόν το Ιράν δεν παραβιάζει τους κανόνες της Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ). Ο Μπόλτον δήλωσε ότι η Ρωσία έχει μια τελείως διαφορετική άποψη για την κατάσταση αν και το πιθανολογούμενο πρόγραμμα για την παραγωγή πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων δεν είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας. Σημειώνεται ότι η Ουάσινγκτον δεν εγκρίνει την πώληση τεχνολογίας από την Ρωσία προς το πολιτικό πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

    [11] Συνάντηση Πάουελ με Ανάν και Σολάνα για Ιράκ

    5/5/2003 10:09:00 μμ

    Συνομιλίες στη Νέα Υόρκη για το μεταπολεμικό Ιράκ και τη Μέση Ανατολή θα έχει αυτή την εβδομάδα με τον γ.γ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και τον Ύπατο Εκπρόσωπο τη ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική της Ασφάλειας Χαβιέ Σολάνα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ. Οι κ.κ. Πάουελ και Σολάνα θα είναι τα τιμώμενα πρόσωπα σε δείπνο την Τετάρτη το βράδυ στην Ένωση για την Εξωτερική Πολιτική, μια οργάνωση που ειδικεύεται στις διεθνείς υποθέσεις. Οι μεταξύ τους συνομιλίες καθώς και εκείνες του Αμερικανού ΥΠΕΞ με τον Κόφι Αναν, έχουν προγραμματιστεί για την Πέμπτη.

    [12] Στη Νέα Υόρκη η Αννα Βίσση

    5/5/2003 10:24:00 μμ

    φωτό Αρχείου

    Καταχειροκροτήθηκε η Αννα Βίσση από εκατοντάδες ομογενείς στο Χιώτικο Σπίτι, στην Αστόρια, της Νέας Υόρκης, την Κυριακή το βράδυ. Η δημοφιλής τραγουδίστρια παρακολούθησε τέσσερα θεατρικά μονόπρακτα στην κυπριακή διάλεκτο, που έγραψαν ο Μιχάλης Πασιαρδής, ο αείμνηστος Λευτέρης Χατζηιωάννου και ο Πέτρος Πετρίδης, ο οποίος τα σκηνοθέτησε, σε παραγωγή της τηλεοπτικής εκπομπής "Η Κύπρος μας". Μετά το τέλος της παράστασης, η Βίσση μίλησε συγκινημένη για τη "διαχρονική αξία και τον πλούτο της κληρονομιάς μας", ενώ απευθυνόμενη στους θεατές τόνισε ότι "οι προσπάθειες και οι πολιτιστικές δραστηριότητές σας, όχι μόνο πρέπει να γίνονται γνωστές στην Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά να στηρίζονται ηθικά και οικονομικά".

    Εμφανώς επηρεασμένη από την ενθουσιώδη αντίδραση του κόσμου, αλλά και από το περιεχόμενο των μονόπρακτων, με δάκρυα στα μάτια ερμήνευσε το "χρυσοπράσινο φύλλο" και τρία κυπριακά τραγούδια, ευχόμενη να επικρατήσουν στην Κύπρο πραγματικές συνθήκες ελευθερίας και δικαιοσύνης.

    Ο ομογενής ζωγράφος Γιώργος Χριστοφή πρόσφερε στη Βίσση το πορτρέτο της, όπως ο ίδιος το σχεδίασε, ενώ εγκάρδιες ήταν οι αντιδράσεις της νεολαίας και των μικρών παιδιών της ελληνοαμερικανικής κοινότητας.

    Μαζί με τη Βίσση ήταν η κόρη της, Σοφία Καρβέλα, η οποία ολοκλήρωσε τις πρώτες διετείς σπουδές της με άριστα στη δραματική σχολή The American Academy of Dramatic Arts.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 5 May 2003 - 20:58:13 UTC