Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-05-06

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αυξήσεις στους μισθούς των πανεπιστημιακών
  • [02] Μειωμένη η διακίνηση από και προς τα κατεχόμενα
  • [03] Αυξήσεις στα φάρμακα με σύμφωνη απόφαση του ΣτΕ
  • [04] Στον εισαγγελέα ο μανιακός εμπρηστής
  • [05] Στάση των λεωφορείων την Πέμπτη
  • [06] Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη λεωφόρου Κηφισού
  • [07] Η πρώτη πτήση ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ στο Ιράκ
  • [08] Συνέχεια καταθέσεων για την υπόθεση Σόντερς
  • [09] Ιταλία: Νεαρός ψυχοπαθής σκορπά το θάνατο
  • [10] Κολομβία: Δολοφονία δέκα ομήρων
  • [11] Eισβολή ισραηλινών δυνάμεων στον καταυλισμό Τουλκάρεμ
  • [12] Ιορδανία: Καμία πληροφορία για συνομιλίες Συρίας-Ισραήλ
  • [13] Έφυγε μεγάλος αγωνιστής κατά του απαρτχάιντ
  • [14] Ο γιος του Σαντάμ Χουσεΐν υπεξαίρεσε 1 δισ. δολάρια
  • [15] Επιστροφή Ιρακινών αιχμαλώτων πολέμου στη Βαγδάτη
  • [16] Μελετάται πιθανός ρόλος του ΝΑΤΟ στο Ιράκ
  • [17] Το ντέρμπι των ''αιωνίων''... ξεκίνησε
  • [18] Χρυσή διάκριση για Μπεκατώρου και Τσουλφά
  • [19] Λίπι: Θαυμαστής της Ρεάλ
  • [20] Το παζάρι της Ξάνθης ''ταξιδεύει'' στην Αθήνα
  • [21] Οι Αυστραλοί οι πιο παχύσαρκοι στον κόσμο

    [01] Αυξήσεις στους μισθούς των πανεπιστημιακών

    6/5/2003 10:47:00 πμ

    Κατά 20% θα αυξηθούν οι μεικτές μηνιαίες αποδοχές των πανεπιστημιακών από την 1η Ιανουαρίου 2004. Σύμφωνα με τις αποφάσεις που έλαβε η Επιτροπή Διαλόγου, η αύξηση θα δοθεί κλιμακωτά σε διάστημα δύο ετών και το ποσό που θα προκύψει κυμαίνεται από 294 έως 573 ευρώ. Η συνολική οικονομική βελτίωση θα προκύψει από την κατανομή αυξήσεων στο βασικό μισθό, στο ερευνητικό επίδομα και από την ενσωμάτωση του επιδόματος διδακτικής προετοιμασίας στα δώρα των Χριστουγέννων και του Πάσχα, καθώς και στο επίδομα της καλοκαιρινής άδειας των εργαζομένων.

    Νέες κινητοποιήσεις προαναγγέλλουν οι καθηγητές

    Το πόρισμα της Επιτροπής Διαλόγου, που συγκροτήθηκε μετά το τέλος των πολύμηνων απεργιακών κινητοποιήσεων των πανεπιστημιακών, τον Οκτώβριο του 2002, θα ανακοινωθεί προσεχώς από το υπουργείο Παιδείας.

    Πάντως, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων ΔΕΠ και ΑΕΙ προανήγγειλε νέες κινητοποιήσεις για τα μέσα Μαΐου, καθώς θεωρεί ότι δεν είναι ικανοποιητικοί οι ρυθμοί εργασίας της Επιτροπής, ενώ εντοπίζει αρνητικά σημεία στις προτάσεις των συναρμόδιων υπουργείων.

    Από τις πρώτες εκτιμήσεις προκύπτει ότι στο πόρισμα της Επιτροπής Διαλόγου για το μισθολόγιο ικανοποιείται το αίτημα των πανεπιστημιακών σε πρώτο επίπεδο, την ώρα που οι τελευταίοι ζητούν να καταργηθεί ο επιδοματικός χαρακτήρας των αυξήσεων και αυτές να ενσωματωθούν στο βασικό μισθό.

    Όλες οι εξελίξεις θα αξιολογηθούν στη συνεδρίαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας το ερχόμενο Σάββατο.

    [02] Μειωμένη η διακίνηση από και προς τα κατεχόμενα

    6/5/2003 10:32:00 πμ

    Αισθητά μειωμένη είναι η διακίνηση από τα σημεία ελέγχου από τη Δευτέρα, γεγονός που αποδίδεται στην επαναλειτουργία των σχολείων μετά τις διακοπές του Πάσχα, αλλά και στο ότι ένας μεγάλος αριθμός ατόμων έχει περάσει από τα σημεία ελέγχου. Εως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, περισσότεροι από 5.500 Ελληνοκύπριοι εισήλθαν στα κατεχόμενα και σχεδόν 2.500 Τουρκοκύπριοι στις ελεύθερες περιοχές. Βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση χαρακτηρίζει τη νέα κατάσταση στην Κύπρο ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Αλβαρο ντε Σότο. Την Παρασκευή στα κατεχόμενα ο Ταγίπ Ερντογάν.

    ''Μαύρη λίστα'' με Ελληνοκυπρίους ζήτησε ο Ντενκτάς

    Ωστόσο, ο κ. Ντε Σότο, επισημαίνει ότι το άνοιγμα των διόδων ανάμεσα στις δυο πλευρές στην Κύπρο "δεν αποτελεί λύση του Κυπριακού" και δεν δίνει τελική διευθέτηση στις βασικές πτυχές του προβλήματος.

    Εν τω μεταξύ, ο Ραούφ Ντενκτάς διέψευσε τα σενάρια περί επιστροφής της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου στους κατοίκους της, τονίζοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά απέρριψε την πρόταση του για επιστροφή με αντάλλαγμα την άρση του εμπάργκο στα κατεχόμενα.

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, παράλληλα, ζήτησε από τον αρχηγό της αστυνομίας του ψευδοκράτους, να ετοιμαστεί ''μαύρη λίστα'' με ονόματα Ελληνοκυπρίων που είναι ανεπιθύμητοι στα κατεχόμενα.

    Ο Ραούφ Ντενκτάς υποστήριξε ότι ο Ελληνοκύπριος που κινδύνευσε να λυντσαριστεί στο κατεχόμενο χωριό Αγία Ειρήνη Κερύνειας ήταν ''πρώην μέλος της ΕΟΚΑ υπεύθυνος για δολοφονίες Τουρκοκυπρίων το 1974''. Ο Ραούφ Ντενκτάς ισχυρίστηκε ότι μια μαύρη λίστα πρέπει να ετοιμαστεί για να απαγορεύεται η διέλευση τέτοιων ατόμων στα κατεχόμενα.

    Εξάλλου, στα κατεχόμενα, μεταβαίνει ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Παρασκευή για να συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ανακοίνωσαν σήμερα διπλωματικές πηγές στην Αγκυρα. Στη διάρκεια της ολιγόωρης παραμονής του στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο, ο Ερντογάν θα συζητήσει με την τουρκοκυπριακή ηγεσία την κατάσταση που διαμορφώθηκε μετά το άνοιγμα, στις 23 Απριλίου, της ''πράσινης γραμμής'' που χωρίζει την Κύπρο, από την τουρκική στρατιωτική εισβολή του 1974.

    Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα "Τζουμχουριέτ", ο Ραούφ Ντενκτάς απηύθυνε επιστολή προς τον Ερντογάν ενόψει της μετάβασής του στα κατεχόμενα, εκφράζοντας την αντίθεσή του σε διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και στην πιθανολογούμενη εξαγγελία νέων μέτρων από την τουρκική πλευρά.

    Στην Αθήνα, πραγματοποιείται σήμερα ο δέκατος γύρος διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, έχει προχωρήσει σημαντικά ο διάλογος μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας για την υφαλοκρηπίδα.

    Οσον αφορά στη διακίνηση των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, στις 13 ημέρες που ισχύει η μερική άρση της απαγόρευσης, καταγράφηκαν 280 σχεδόν χιλιάδες διελεύσεις από τα σημεία ελέγχου στα οδοφράγματα του Λήδρα Πάλας, του Περγάμου και των Στροβιλιών: Περισσότερες από 208 χιλιάδες περιπτώσεις αφορούν Ελληνοκυπρίους και 71 και πλέον χιλιάδες, Τουρκοκυπρίους.

    Εως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, περισσότεροι από 5.500 Ελληνοκύπριοι εισήλθαν στα Κατεχόμενα και σχεδόν 2.500 Τουρκοκύπριοι στις ελεύθερες περιοχές.

    Εκδήλωση συμπαράστασης Κύπριων δημοσιογράφων προς τον Λεβέντ

    Εν τω μεταξύ, οι Κύπριοι δημοσιογράφοι πραγματοποιούν σήμερα δυναμική εκδήλωση συμπαράστασης προς τον εκδότη-δημοσιογράφο της εφημερίδας Αφρίκα (πρώην Ευρώπη) Σενέρ Λεβέντ, στον οποίο το κατοχικό καθεστώς απαγορεύει την έλευση στις ελεύθερες περιοχές. Την εκδήλωση οργανώνει η Ενωση Συντακτών Κύπρου στο σημείο ελέγχου του Λήδρα Πάλας.

    Ο Σενέρ Λεβέντ δήλωσε ότι, ως πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για την ενέργεια των κατοχικών αρχών να τον συλλάβουν και να του απαγορεύσουν την είσοδό του στις ελεύθερες περιοχές και κάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία να υποστηρίξει την προσφυγή του. Επίσης χαρακτήρισε το κατοχικό καθεστώς παράνομο.

    Ο Σενέρ Λεβέντ είχε τιμηθεί την περασμένη Παρασκευή στο Συνέδριο Θρησκειών για τον Πολιτισμό, που έγινε στη Λευκωσία και αυτό το γεγονός φαίνεται ότι ενόχλησε το κατοχικό καθεστώς. Το βραβείο του επέδωσαν ο Κύπριος πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος και ο Έλληνας υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος.

    [03] Αυξήσεις στα φάρμακα με σύμφωνη απόφαση του ΣτΕ

    6/5/2003 10:30:00 πμ

    Ανοίγει ο δρόμος για αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων και με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε ότι είναι αντισυνταγματικός ο νόμος που ορίζει ως τιμή πώλησης των φαρμάκων στην ελληνική αγορά τη χαμηλότερη τιμή στην Ε.Ε. Ομόφωνα οι δικαστές του Δ' Τμήματος αποφάνθηκαν ότι οι σχετικές ρυθμίσεις προσκρούουν στη συνταγματικά κατοχυρωμένη οικονομική ελευθερία και μπορεί να οδηγήσουν σε βλάβη της υγείας των πολιτών. Έτσι, έγιναν δεκτές οι προσφυγές του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ). Υπενθυμίζεται ότι η διαμάχη για το θέμα της πώλησης των εισαγόμενων φαρμάκων ξεκινά από το 2001, όταν και πάλι το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε ακυρώσει ανάλογη νομοθετική διάταξη για τη διαδικασία καθορισμού της τιμής τους.

    [04] Στον εισαγγελέα ο μανιακός εμπρηστής

    6/5/2003 8:27:00 πμ

    Φωτό Αρχείου

    Στον εισαγγελέα αναμένεται να οδηγηθεί σήμερα ο 37χρονος Σπυρίδων Κογιάνος-Κοϊνός, ο οποίος αναστάτωσε το απόγευμα της Δευτέρας, το κέντρο της Αθήνας βάζοντας φωτιές σε πολυκατοικίες με αποτέλεσμα να προξενήσει ζημιές σε κοινόχρηστους χώρους (λεβητοστάσια, υπόγεια, ασανσέρ κ.λ.π.) και να θέσει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, αφού σε κάποιες περιπτώσεις χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής για να απεγκλωβιστούν άτομα. Ο Κογιάνος -Κοϊνος, ο οποίος κρατείται στο ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής, πάσχει από ψυχολογικά προβλήματα ενώ έχει νοσηλευτεί στο παρελθόν σε ψυχιατρική κλινική.

    Δεν θυμάται τίποτα

    Ο 37χρονος άντρας, μέσα σε δύο ώρες από τις 5 μέχρι τις 7 περίπου, έβαλε φωτιά με έναν αναπτήρα που είχε πάνω του σε έξι πολυκατοικίες και συγκεκριμένα στις οδούς Κεραμεικού 105-107, Μυλέρου 1, Σαρρή και Κραναού, Κολοκοτρώνη 60, Χαβρίου 8 και Καραϊσκάκη 30, θέτοντας σε συναγερμό την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

    Συνελλήφθη γύρω στις 10.15 το βράδυ και αργότερα αναγνωρίστηκε από αυτόπτες μάρτυρες.

    Ο ίδιος σύμφωνα με πληροφορίες, δηλώνει ότι δεν θυμάται τίποτα απ' όσα κατηγορείται.

    [05] Στάση των λεωφορείων την Πέμπτη

    6/5/2003 9:47:00 πμ

    Χωρίς λεωφορεία θα μείνει το λεκανοπέδιο μεθαύριο Πέμπτη, το πρωί και το βράδυ. Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι στα μπλε λεωφορεία πραγματοποιούν στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας ως τις 8:00 το πρωί και από τις 22:00 ως τα μεσάνυκτα. Διαμαρτύρονται για τον ακατάλληλο χώρο, που σταθμεύουν τα λεωφορεία, που τερματίζουν στη Βούλα.

    [06] Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη λεωφόρου Κηφισού

    6/5/2003 9:33:00 πμ

    Εκ περιτροπής παράκαμψη της κυκλοφορίας των οχημάτων θα γίνεται την Τετάρτη και την Πέμπτη στα δύο ρεύματα της λεωφόρου Κηφισού στο ύψος των σιδηροδρομικών γραμμών του ΟΣΕ στο δήμο Ρέντη προκειμένου να διευκολυνθεί η εκτέλεση εργασιών. Έτσι αύριο, 8:00-20:00, στο ρεύμα προς Λαμία και την Πέμπτη, 8:00-18:00 στον ρεύμα προς Πειραιά, η κυκλοφορία θα γίνεται από παράκαμψη.

    [07] Η πρώτη πτήση ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ στο Ιράκ

    6/5/2003 11:01:00 πμ

    Φωτό αρχείου

    Το βράδυ της Τετάρτης αναμένεται η πρώτη πτήση ανθρωπιστικής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς το Ιράκ, ύστερα από αρκετές αναβολές, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ένα C-130 του βελγικού στρατού θα μεταφέρει στην ιρακινή πρωτεύουσα πολλούς τόνους ιατρικού υλικού που έχουν προσφέρει ανθρωπιστικές οργανώσεις, δήλωσε στη Βαγδάτη ο ίδιος εκπρόσωπος. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΕΕ, η συγκεκριμένη πτήση είχε αναβληθεί αρκετές φορές καθώς ήταν απαραίτητη η έγκριση των Αμερικανών για να προσγειωθεί το αεροπλάνο στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

    "Ήταν απλά θέμα έγκρισης από τους Αμερικανούς. Πολλές πτήσεις είχαν πρόβλημα προσγείωσης στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης", τόνισε.

    Η αποστολή αυτή αποτελεί μέρος του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την παροχή βοήθειας προς το Ιράκ. Συνολικά η ΕΕ προβλέπεται να διαθέσει εντός του 2003 ως και 100 εκατομμύρια ευρώ από τον κοινοτικό προϋπολογισμό για τη βοήθεια προς το Ιράκ.

    [08] Συνέχεια καταθέσεων για την υπόθεση Σόντερς

    6/5/2003 10:11:00 πμ

    Με ανάγνωση εγγράφων για την υπόθεση της δολοφονίας του Βρετανού ταξίαρχου Στήβεν Σόντερς συνεχίζεται η δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας των 19 κατηγορουμένων για συμμετοχή στη 17Ν. Νωρίς το πρωί, ολοκληρώθηκαν οι καταθέσεις μαρτύρων με την εξέταση του αυτόπτη μάρτυρα Σωτήρη Κραβαρίτη, ο οποίος δε μπόρεσε να αναγνωρίσει στο πρόσωπο των κατηγορουμένων κανέναν από τους δράστες της δολοφονίας του Βρετανού ταξίαρχου, αφού-όπως είπε- φορούσαν κράνη. Σήμερα αναμένεται να καταθέσουν και όσοι μάρτυρες απουσίαζαν κατά την εξέτασή τους για τις υποθέσεις Βύρωνα, Συκούριο.

    [09] Ιταλία: Νεαρός ψυχοπαθής σκορπά το θάνατο

    6/5/2003 11:29:00 πμ

    Νεαρός Ιταλός, που αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα, δολοφόνησε εν ψυχρώ τη σύζυγο και μία γειτόνισσά του και τραυμάτισε άλλα τρία άτομα, ενώ στη συνέχεια έθεσε τέρμα στη ζωή του. Πρόκειται για τον 31χρονο Αντρέα Καλντερίνι, ο οποίος τη Δευτέρα σκότωσε μία ηλικιωμένη γειτόνισσά του μέσα στο σπίτι της, στη συνοικία Φιέρα του Μιλάνου. Στη συνέχεια βγήκε στο δρόμο και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως εναντίον των περαστικών, τραυματίζοντας σοβαρά δύο ανθρώπους και άλλον ένα ελαφρά.

    Έπειτα, ο δράστης επέστρεψε και οχυρώθηκε στο διαμέρισμά του, βγήκε στο μπαλκόνι του και συνέχισε να πυροβολεί εναντίον των περαστικών.

    Αμέσως, ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας κατέφτασαν μετά από ειδοποίηση των γειτόνων και προσπάθησαν να πείσουν τον δράστη να παραδοθεί.

    ''Ένοπλοι αστυνομικοί εισέβαλλαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης στο διαμέρισμα και βρήκαν νεκρούς τον δράστη και τη σύζυγό του'', δήλωσε ο αντιδήμαρχος του Μιλάνου, Ρικάρντο ντε Κοράτο, στους δημοσιογράφους.

    Οι γείτονες του δράστη ανέφεραν ότι ο Καλντερίνι αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα και είχε μάλιστα ζωγραφίσει στην πόρτα του ναζιστικά σύμβολα και σατανιστικούς αριθμούς.

    [10] Κολομβία: Δολοφονία δέκα ομήρων

    6/5/2003 9:31:00 πμ

    Τραγικό θάνατο βρήκαν δέκα όμηροι, που δολοφονήθηκαν από τους αντάρτες της μαρξιστικής οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC). Ανάμεσά τους, ο κυβερνήτης του Μεντεγίν Γκιγιέρμο Γκαβίρια, ο σύμβουλός του και πρώην υπουργός Αμυνας Τζιλμπέρτο Ετσέβερι, καθώς και οκτώ στρατιώτες. Οι 10 δολοφονημένοι όμηροι συμπεριλαμβάνονταν στα 80 συνολικά άτομα, τα οποία οι FARC επεδίωκαν να ανταλλάξουν με φυλακισμένους συντρόφους τους. Μεταξύ των 80 ομήρων είναι στρατιώτες, βουλευτές, ένας προεδρικός υποψήφιος και τρεις Αμερικανοί, υπάλληλοι του υπουργείου Αμυνας. Ορισμένοι από αυτούς κρατούνται από τους αντάρτες πάνω από πέντε χρόνια. Ο κολομβιανός στρατός είχε προσπαθήσει να απελευθερώσει τους δέκα ομήρους.

    Σχέδιο για την απελευθέρωση των ομήρων

    Η δολοφονία των ομήρων σημειώνεται ενώ η κυβέρνηση της Κολομβίας μελετούσε ένα σχέδιο ανταλλαγής των ομήρων με 400 περίπου αντάρτες που κρατούνται στις κυβερνητικές φυλακές.

    Ο στρατός της Κολομβίας είχε προσπαθήσει τη Δευτέρα να απελευθερώσει τους δέκα δολοφονημένους ομήρους από τους αριστερούς αντάρτες του κινήματος FARC, χωρίς όμως να ανταλλαγεί ούτε ένας πυροβολισμός με τις δυνάμεις των ανταρτών, όπως τονίζει σε ανακοινωθέν της η προεδρία της χώρας.

    Επί δέκα ημέρες είχε οργανωθεί μία επιχείρηση διάσωσης των ομήρων από τον στρατό ξηράς και την Αεροπορική Δύναμη Ταχείας Επέμβασης (FUDRA) πριν την ημέρα με κωδική ονομασία ''J'', για να επιτευχθεί η απελευθέρωσή τους από τους αντάρτες.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι δεν υπήρξαν μάχες μεταξύ των Κολομβιανών στρατιωτών και των ανταρτών, ενώ σημειώνεται ότι η εκτέλεση των ομήρων διατάχθηκε από έναν αντάρτη διοικητή και ορισμένοι εκτελέσθηκαν εξ επαφής με ''έναν πυροβολισμό στον αυχένα ή στο αυτί''.

    Σύμφωνα με τη μαρτυρία ενός διασωθέντα, το στρατόπεδο δεν διέθετε ούτε τρόφιμα, ούτε προμήθειες για τους ομήρους και τους απαγωγείς τους και οι συνθήκες διαβίωσης που προσέφερε ήταν απάνθρωπες, ενώ η κατάσταση της υγείας των κρατουμένων και ιδιαιτέρως του πρώην υπουργού Χιλβέρτο Ετσεβερί ήταν κακές.

    Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Κολομβίας Αλβάρο Ουρίμπε πρότεινε εκ νέου στη Γαλλία να φιλοξενήσει τους αντάρτες που κρατούνται στην Κολομβία, στα πλαίσια μίας συμφωνίας για ανταλλαγή κρατουμένων.

    Την ίδια ώρα, η αντιπροσωπεία του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του ανθρώπου στην Κολομβία εξέφρασε τη θλίψη της και καταδίκασε τον βίαιο θάνατο των δέκα ομήρων στα χέρια των ανταρτών του FARC.

    Καταστροφή χαρακτηρίζει την εκτέλεση η μητέρα μίας ομήρου

    Ως καταστροφή χαρακτηρίστηκε η εκτέλεση των δέκα ομήρων, από τη Γιολάντα Πουλέσιο, μητέρα της ομήρου των αριστερών ανταρτών και πρώην υποψήφια των Οικολόγων για την προεδρία Ινγκριντ Μπετανκούρτ.

    "Είναι μία καταστροφή για τη χώρα, για όλους εμάς που δικοί μας άνθρωποι βρίσκονται όμηροι", τόνισε χαρακτηριστικά η Πουλέσιο, η οποία έχει αποδυθεί σε έναν υπεράνθρωπο αγώνα για να επιτύχει την απελευθέρωση της κόρης της, η οποία βρίσκεται στα χέρια των ανταρτών από τις 23 Φεβρουαρίου 2003.

    Η μητέρα της πιο σημαντικής ομήρου των αριστερών ανταρτών κάλεσε εκ νέου τον πρόεδρο της Κολομβίας Αλβάρο Ουρίμπε να υπογράψει μία ανθρωπιστική συμφωνία με το μέτωπο FARC για την ανταλλαγή κρατουμένων, καθώς οι άνθρωποί τους διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο.

    [11] Eισβολή ισραηλινών δυνάμεων στον καταυλισμό Τουλκάρεμ

    6/5/2003 9:19:00 πμ

    Δύο Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν από τα πυρά Iσραηλινών στρατιωτών στη διάρκεια εισβολής των ισραηλινών δυνάμεων στον παλαιστινιακό καταυλισμό της Τουλκάρεμ, στη Δυτική Όχθη, ανακοίνωσαν παλαιστινιακές πηγές. Δεκαπέντε άρματα μάχης και θωρακισμένα οχήματα εισέβαλαν στον καταυλισμό και οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον νεαρών Παλαιστινίων που πετούσαν πέτρες εναντίον τους. Την ίδια ώρα στη Χεβρώνα, Ισραηλινοί στρατιώτες συνέλαβαν στο σπίτι του τον Νουρ Τζάμπερ, ηγετικό στέλεχος της Τζιχάντ. Σύμφωνα με το ισραηλινό ραδιόφωνο ο Τζάμπερ κατηγορείται για σωρεία αντι-ισραηλινών επιθέσεων. Ανδρες των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων εντόπισαν ένα εργαστήριο κατασκευής βομβών στο χωριό Τζάμπα. Οι στρατιώτες ανατίναξαν το εργαστήριο και παρέμειναν επί ώρες στο χωριό επιβάλλοντας απαγόρευση της κυκλοφορίας.

    Ισραηλινός νεκρός από πυρά Παλαιστινίων στη Δ. Όχθη

    Ένας Ισραηλινός έποικος σκοτώθηκε και η 9χρονη κόρη του τραυματίστηκε το βράδυ της Δευτέρας από πυρά Παλαιστινίων, που είχαν στήσει ενέδρα στο αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν, κοντά σε εβραϊκό οικισμό βόρεια της Ραμάλα, στη Δυτική Όχθη, όπως ανακοινώθηκε από ισραηλινές νοσηλευτικές πηγές. Η 9χρονη κόρη του θανόντος τραυματίστηκε στο μάγουλο, ενώ στην ενέδρα τραυματίστηκε και άλλο ένα άτομο, που ενδέχεται να είναι Ισραηλινός στρατιώτης.

    [12] Ιορδανία: Καμία πληροφορία για συνομιλίες Συρίας-Ισραήλ

    6/5/2003 10:50:00 πμ

    ''Δεν έχει γνώση'' για συνομιλίες που λέγεται πως είχε ο αδελφός του Σύρου προέδρου με πρώην Ισραηλινό αξιωματούχο, ανακοίνωσε η ιορδανική κυβέρνηση. ''Δεν έχουμε καμία πληροφορία για τέτοια συνάντηση'', δήλωσε ο υπουργός Τύπου, Μοχάμαντ Αντουάν, στην εφημερίδα "Αλ-Ράι", σχολιάζοντας δημοσίευμα ισραηλινής εφημερίδας που ανέφερε ότι ο Μάχερ αλ-Ασαντ, αδελφός του προέδρου της Συρίας, είχε συνομιλίες με τον πρώην γενικό διευθυντή του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, Εϊτάν Μπιν Τσουρ, στο Αμαν.

    Επαφές πριν την εισβολή στο Ιράκ;

    Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα "Μααρίβ", ο Μάχερ αλ-Ασαντ και ο Εϊτάν Μπιν Τσουρ συναντήθηκαν στο Αμαν λίγες εβδομάδες πριν εκδηλωθεί η αμερικανο-βρετανική εισβολή στο Ιράκ.

    ''Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Αλ-Ασαντ πρότεινε να επαναληφθούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ισραήλ και Συρίας, χωρίς προϋποθέσεις'', έγραψε η "Μααρίβ". ''Ο Μπιν Τσουρ, ο οποίος δεν εκπροσωπούσε την ισραηλινή κυβέρνηση, ενημέρωσε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Αριέλ Σαρόν, για την έκβαση της συνάντησης αυτής'', σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας.

    [13] Έφυγε μεγάλος αγωνιστής κατά του απαρτχάιντ

    6/5/2003 10:43:00 πμ

    Ουόλτερ Σισούλου

    Πέθανε σε ηλικία 90 ετών, έπειτα από μακροχρόνια ασθένεια, ένας από τους μεγαλύτερους αγωνιστές κατά του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική, ο Ουόλτερ Σισούλου. Ο Σισούλου ήταν αυτός που στρατολόγησε τον Νέλσον Μαντέλα στο Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο και μαζί με τον Όλιβερ Τάμπο ξεκίνησαν το 1944 την νεανική πτέρυγα της οργάνωσης, που είχε στόχο να αντιμετωπίσει πιο δυναμικά το καθεστώς των λευκών. Είκοσι χρόνια αργότερα, ο Σισούλου και ο Μαντέλα παραπέμφθηκαν μαζί σε δίκη κατηγορούμενοι για συνομωσία.

    Πέρασαν μαζί 26 χρόνια στη φυλακή, μέχρι την απελευθέρωσή τους.

    Ο Νέλσον Μαντέλα που έγινε ο πρώτος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής μετά την κατάρρευση του απαρτχάιντ, αποτίνοντας φόρο τιμής στον εκλιπόντα είπε ότι είχαν βαδίσει με τον Σισούλου, ο ένας στο πλευρό του άλλου, στην κοιλάδα του θανάτου αλλά γνώρισαν και τη γεύση της ελευθερίας.

    Πηγή: BBC GREEK

    [14] Ο γιος του Σαντάμ Χουσεΐν υπεξαίρεσε 1 δισ. δολάρια

    6/5/2003 9:56:00 πμ

    Το μυθικό ποσό του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων υπεξαίρεσε ο γιος του Σαντάμ Χουσεΐν, Κουσάι, από τα ταμεία της κεντρικής τράπεζας του Ιράκ. Το χρηματικό ποσό ήταν τόσο μεγάλο, 900 εκατ. δολάρια ΗΠΑ και 100 εκατ. ευρώ, που χρειάστηκαν τρία τρέιλερ για να μεταφερθεί από την κεντρική τράπεζα, αναφέρουν στην ιστοσελίδα τους οι Τάιμς της Νέας Υόρκης, επικαλούμενοι Ιρακινό αξιωματούχο.

    Αγνωστο που βρίσκονται τώρα τα χρήματα

    Η υπεξαίρεση λέγεται πως έγινε με εντολή του ίδιου του Σαντάμ Χουσεΐν, ο οποίος υπέγραψε σχετική εντολή και την παρέδωσε σε έναν από τους συμβούλους του, τον Αμπίντ αλ-Χαμίντ Μαχμούντ, ο οποίος με τη σειρά του τη διαβίβασε στους επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας.

    "Όταν λαμβάνεις εντολή από τον Σαντάμ Χουσεΐν δεν τη συζητάς", δήλωσε αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας, τον οποίον επικαλούνται οι Τάιμς.

    Τα χρήματα παραδόθηκαν στον Αμπίντ αλ-Χαμίντ Μαχμούντ και στον Κουσάι.

    Αμερικανοί και Ιρακινοί αξιωματούχοι, τους οποίους ρώτησε η εφημερίδα ανέφεραν πως δεν γνωρίζουν που έχουν πάει τα χρήματα αυτά, αλλά ορισμένοι Αμερικανοί εκφράζουν υποψίες ότι ίσως μεταφέρθηκαν στη Συρία.

    Ωστόσο, πηγή του αμερικανικού υπουργείου Οικονομίας, ανέφερε πως ίσως ένα σημαντικό χρηματικό ποσό που βρέθηκε σε ένα από τα προεδρικά μέγαρα του Σαντάμ Χουσεΐν, ύψους 650 εκατ. δολαρίων και 100 εκατ. ευρώ, να είναι μέρος των χρημάτων που υπεξαιρέθηκαν από την κεντρική τράπεζα.

    [15] Επιστροφή Ιρακινών αιχμαλώτων πολέμου στη Βαγδάτη

    6/5/2003 9:30:00 πμ

    Μία ομάδα 59 Ιρακινών στρατιωτικών, που κρατήθηκαν επί 15 και πλέον χρόνια ως αιχμάλωτοι πολέμου στο Ιράν, επέστρεψαν στη Βαγδάτη, όπως μετέδωσε η αραβόφωνη υπηρεσία του ραδιοσταθμού του αμερικανικού στρατού. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Ερυθρού Σταυρού δεν υπάρχει λόγος να αμφισβητηθεί η διαβεβαίωση της Τεχεράνης, ότι πλέον δεν υπάρχουν άλλοι Ιρακινοί αιχμάλωτοι πολέμου. Ορισμένοι από τους Ιρακινούς που επέστρεψαν στη Βαγδάτη πέρασαν πάνω από 20 χρόνια σε φυλακές του Ιράν. Οι Ιρακινοί, που είχαν συλληφθεί στη διάρκεια του Ιρανο-Ιρακινού πολέμου (1980-88), επρόκειτο να επαναπατρισθούν τον περασμένο Μάρτιο, αλλά εξαιτίας της αμερικανο-βρετανικής εισβολής στο Ιράκ, η απελευθέρωσή τους καθυστέρησε.

    [16] Μελετάται πιθανός ρόλος του ΝΑΤΟ στο Ιράκ

    6/5/2003 8:36:00 πμ

    Το ενδεχόμενο το ΝΑΤΟ να διαδραματίσει ένα ρόλο στο Ιράκ θα μπορούσε να επανεξεταστεί όταν αποσαφηνιστεί η κατάσταση στη χώρα, όπως τόνισε ο γενικός γραμματέας της Ατλαντικής Συμμαχίας Τζορτζ Ρόμπερτσον, στην Ουάσινγκτον. Μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους και τον υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, ο κ. Ρόμπερτσον σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή το θέμα εξετάζεται ανεπίσημα και ότι τα πράγματα θα ξεκαθαρίσουν τις επόμενες ημέρες.

    Οι ΗΠΑ επιθυμούν την ενεργή συμμετοχή της Συμμαχίας

    Στις 3 Απριλίου στις Βρυξέλλες ο Κόλιν Πάουελ είχε αναφερθεί στην πιθανότητα το ΝΑΤΟ να αναλάβει έναν ειρηνευτικό ρόλο στο μεταπολεμικό Ιράκ.

    Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ υποστηρίζει ότι μία τέτοια εξέλιξη θα πρέπει να εξασφαλίσει πρώτα το πράσινο φως του ΟΗΕ.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν τη συμμετοχή της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στην άρση των ειρηνευτικών βαρών, που αντιπροσωπεύει η διατήρηση 100.000 περίπου Αμερικανών και Βρετανών στρατιωτών στο Ιράκ.

    Στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ρόμπερτσον, ο Κόλιν Πάουελ τόνισε ότι ο ειρηνευτικός ρόλος που ανέλαβε το ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν καταδεικνύει την αξία της Συμμαχίας, ενώ εξέφρασε την ευχαρίστησή του που το ΝΑΤΟ συνεχίζει να εξετάζει το ενδεχόμενο μιας αποστολής στο Ιράκ.

    Την ίδια ώρα που ο Ρόμπερτσον συναντήθηκε με την αμερικανική πολιτική ηγεσία, ο Γερμανός υπουργός Αμυνας Πέτερ Στρουκ συναντιόταν με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Ράμσφελντ, στην Ουάσινγκτον.

    Μετά τη συνάντηση, ο Στρουκ τόνισε πως η Γερμανία δεν αντιτίθεται σε ένα ρόλο του ΝΑΤΟ στο Ιράκ.

    [17] Το ντέρμπι των ''αιωνίων''... ξεκίνησε

    6/5/2003 9:34:00 πμ

    Φωτό Αρχείου

    Μπορεί το ντέρμπι της χρονιάς Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού να γίνεται την Κυριακή, ωστόσο ένταση έχει δημιουργηθεί ήδη στην ΕΠΑΕ! Η "πράσινη" ΠΑΕ, με έγγραφo που έστειλε στην Ενωση, ζητά να περάσουν από ντόπινγκ κοντρόλ όλοι οι ποδοσφαιριστές που θα αγωνιστούν στο γήπεδο της Ριζούπολης. Οπως αναφέρει ο Παναθηναϊκός, πρέπει να εφαρμοστεί το ντόπινγκ κοντρόλ για όλους στον συγκεκριμένο αγώνα, γιατί βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και πρέπει να υπάρχει διαφάνεια και αξιοπιστία.

    Την Τετάρτη ο καθορισμός της ώρας του αγώνα

    Παράλληλα, οι "πράσινοι" ζήτησαν από την ΕΠΑΕ, αλλά και από τις δικαστικές αρχές, την παρουσία δύο εισαγγελέων στην Ριζούπολη.

    Από την πλευρά της, η ΕΠΑΕ απάντησε στον Παναθηναϊκό πως το αίτημά του δεν συμβαδίζει με την κείμενη νομοθεσία και θα γίνει ότι συμβαίνει ως τώρα στο πρωτάθλημα. Θα επιλεγεί, δηλαδή, ο αγώνας στον οποίο θα γίνει ντόπινγκ κοντρόλ σε δύο τουλάχιστον ποδοσφαιριστές.

    Στο μεταξύ, οι διαιτητές που θα συμπεριληφθούν στην κλήρωση για το ντέρμπι, η οποία θα γίνει την Τετάρτη το πρωί, θα είναι, εκτός απροόπτου, οι εξής: Νίκος Αγγελάκης (Θεσσαλονίκης), Γιώργος Δούρος (Κορίνθου), Θανάσης Μπριάκος (Ηπείρου), Γιώργος Τσαγκαράκης (Χανίων) και Γιώργος Μποροβήλος (Αρκαδίας).

    Τέλος, η ώρα έναρξης της καθοριστικής αναμέτρησης πρόκειται να οριστεί στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΑΕ, την Τετάρτη.

    [18] Χρυσή διάκριση για Μπεκατώρου και Τσουλφά

    6/5/2003 9:06:00 πμ

    Στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου στο Γιουρολίμ του Ιέρ ανέβηκαν οι Σοφία Μπεκατώρου και Αιμιλία Τσουλφά. Οι παγκόσμιες πρωταθλήτριες, σ' ένα ακόμη μεγάλο αγώνα, έδειξαν την κλάση τους και έστειλαν το μήνυμα ότι στην κατηγορία τους παραμένουν σταθερά οι κορυφαίες αθλήτριες στον κόσμο. Στο αγώνισμα πήραν μέρος 55 σκάφη και οι Ελληνίδες πρωταθλήτριες συγκέντρωσαν 65 βαθμούς ποινής σε 12 ιστιοδρομίες. Στην κατηγορία των ανδρών, πολύ καλή εμφάνιση πραγματοποίησαν οι Ανδρέας Κοσματόπουλος και Κώστας Τριγκώνης, οι οποίοι σε σύνολο 82 σκαφών, κατέλαβαν την 5η θέση με 54 βαθμούς ποινής μετά από 12 κούρσες.

    [19] Λίπι: Θαυμαστής της Ρεάλ

    6/5/2003 9:53:00 πμ

    Φωτό Αρχείου

    Θαυμαστής της Ρεάλ Μαδρίτης δήλωσε ο προπονητής της Γιουβέντους, Μαρτσέλο Λίπι! Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου πριν το σημερινό ημιτελικό, ο Ιταλός τεχνικός διευκρίνισε ότι η ομάδα του θα αντιμετωπίσει τη Ρεάλ με το σεβασμό που αρμόζει σε μια "βασίλισσα", αλλά και με την πίστη στην πρόκριση. "Ολοι θαυμάζουμε τη Ρεάλ Μαδρίτη, όμως στόχος μας είναι να την πετάξουμε έξω από τον τελικό. Αν παίξουμε σύμφωνα με τις δυνατότητες μας, όπως εναντίον της Λα Κορούνια και της Μπαρτσελόνα, πιστεύουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε", είπε ο Λίπι που γνωρίζει καλά ότι ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα της Γιουβέντους σ' αυτόν τον ημιτελικό, είναι ότι μπαίνει στο γήπεδο ως αουτσάιντερ, απαλλαγμένη -εν μέρει- από το άγχος.

    "Η Ρεάλ είναι το φαβορί σ' αυτόν τον ημιτελικό και πιστεύω ότι της αξίζει. Ομως, στην ουσία αυτό δεν παίζει κανένα ρόλο. Την τελευταία φορά που τους αντιμετωπίσαμε στο Αμστερνταμ, εμείς ημασταν το φαβορί και είδατε τί συνέβη" κατέληξε ο Λίπι, φέρνοντας στη μνήμη του τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ του 1998, όταν οι Μαδριλένοι είχαν επικρατήσει 1-0 χάρη στο γκολ του Πέτζα Μιγιάτοβιτς.

    [20] Το παζάρι της Ξάνθης ''ταξιδεύει'' στην Αθήνα

    6/5/2003 11:48:00 πμ

    Το ξακουστό παζάρι της Ξάνθης "μεταφέρεται" για μία εβδομάδα, από σήμερα Τρίτη, 9:00-13:00 και 17:00 - 21:00, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, όχι φυσικά στην πραγματική του μορφή - ως πολύχρωμη και μυρωδάτη αγορά δηλαδή, με τις πραμάτειες και τους εμπόρους της. Ταξιδεύει στην πρωτεύουσα με τη μορφή έκθεσης, μιας "ζωντανής" έκθεσης όμως, που διαθέτει αντικείμενα εποχής, πάγκους και προϊόντα, ακόμη και ήχους, ντοπιολαλιές που ακούγονταν και εξακολουθούν να ακούγονται στην πανέμορφη πόλη της Θράκης.

    Παράλληλη έκθεση φωτογραφίας

    Επίσης, φωτογραφικό υλικό και βίντεο παρουσιάζουν τη λειτουργία του περίφημου Ξανθιώτικου παζαριού που ανέκαθεν λειτουργούσε ως τόπος συνάντησης ανθρώπων με διαφορετικά πολιτιστικά βιώματα και συνήθειες.

    Εκθέτονται δε 50 και πλέον φορεσιές (θρακιώτικες, μακεδονίτικες, ποντιακές, μικρασιάτικες, σαρακατσάνικες, ηπειρώτικες, Καππαδοκίας, πομάκικες κ.ά.) από ανθρώπους που ζούσαν και συνεχίζουν να ζουν στην Ξάνθη, συνθέτοντας το πολύμορφο αυτό ψηφιδωτό που χαρακτηρίζει την περιοχή.

    Η εκδήλωση πλαισιώνεται και από έκθεση φωτογραφίας με θέμα "Η Ξάνθη των αρχών του αιώνα".

    [21] Οι Αυστραλοί οι πιο παχύσαρκοι στον κόσμο

    6/5/2003 11:04:00 πμ

    Τον τίτλο των πιο παχύσαρκων στον κόσμο "κέρδισαν" οι Αυστραλοί, βάζοντας στη δεύτερη θέση τους Αμερικανούς, οι οποίοι κρατούσαν τα σκήπτρα μέχρι τώρα. Σύμφωνα με νέα έρευνα, τα ποσοστά της παχυσαρκίας αναφορικά με τους Αυστραλούς έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια και για πρώτη φορά το φαινόμενο συνδέεται με την τηλεόραση. Ατομα τα οποία παρακολουθούν τηλεόραση πάνω από εφτά ώρες την εβδομάδα και δεν ασκούνται, διατρέχουν τον κίνδυνο να γίνουν υπέρβαροι. Γυναίκες χαμηλού εισοδήματος και μικρομεσαίοι άντρες επιχειρηματίες είναι στην πρώτη γραμμή των υπέρβαρων σύμφωνα με την έρευνα στην οποία πήραν μέρος 11.000 Αυστραλοί.

    Επικίνδυνο το γρήγορο χάσιμο βάρους

    "Οι Αυστραλοί αυτοκτονούν με την ακινησία", δήλωσε ο διευθυντής του Διεθνούς Ινστιτούτου Διαβητικών Πολ Ζίμετ, ο οποίος αποδίδει την κάθετη αύξηση του αριθμού των υπέρβαρων στον τρόπο ζωής, στη διατροφή και στην έλλειψη άσκησης.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το 60% των Αυστραλών είναι σήμερα υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

    Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες το 97% από το βάρος που χάνουν εκείνοι που κάνουν δίαιτα επιστρέφει και μάλιστα ... δριμύτερο.

    Οι Αυστραλοί είναι από τους πρώτους στον κόσμο που καταφεύγουν σε δίαιτες και αγοράζουν βιβλία διαίτης. Επιστήμονες αποδίδουν σ' αυτή την τάση το γεγονός ότι οι Αυστραλοί είναι σε τόσο μεγάλο ποσοστό παχύσαρκοι.

    Κάνουν κακό οι αυστηρές δίαιτες

    Εκτιμάται ότι οι αυστηρές δίαιτες πηγαίνουν ενάντια στις φυσιολογικές και ψυχολογικές ορμές του ατόμου.

    Ο οργανισμός διεξάγει, σ' αυτήν την περίπτωση, ένα διαρκή αγώνα κατά της πείνας, με αποτέλεσμα αν τον στερήσουμε από κάποια τροφή να την επιζητά ακόμη πιο επίμονα. Ψυχολογικά δε, όταν στερούμε τον εαυτό μας από κάτι -στην προκειμένη περίπτωση- τροφή - το σκεφτόμαστε ακόμη πιο πολύ, μας γίνεται ψύχωση και είναι δύσκολο να ξεφύγουμε.

    Εκείνο που συμβουλεύουν οι ειδικοί είναι να αποκτήσουμε καλές συνήθειες αναφορικά με το τί ψωνίζουμε όταν είμαστε στα σούπερ μαρκετ και τί τρώμε όταν είμαστε έξω. Να υπάρχει μια ισορροπία χωρίς αυστηρές απαγορεύσεις.

    Για παράδειγμα, μπορεί κάποιο άτομο μπορεί να τρώει δύο γλυκά την εβδομάδα και όχι κάθε μέρα, να αποφεύγει τις λιπαρές τροφές, να χρησιμοποιεί λάδι αντί για βούτυρο, να τρώει ψάρια και πουλερικά, αντί αρνάκι και βοδινό, να καταναλώνει πολλά λαχανικά και φρούτα και να αποφεύγει τα τηγανητά και τα έτοιμα φαγητά.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 6 May 2003 - 9:22:11 UTC